Krisen på de europæiske statsgældsmarkeder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Krisen på de europæiske statsgældsmarkeder"

Transkript

1 79 Krisen på de europæiske statsgældsmarkeder Søren Lejsgaard Autrup, Jacob Wellendorph Ejsing og Uffe Mikkelsen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Finanskrisens efterregning har udløst en statsgældskrise i Europa. For første gang i euroens historie har et euroland været på randen af statsbankerot. Det har været nødvendigt med vidtgående og kontroversielle tiltag af hensyn til den finansielle stabilitet i euroområdet. Artiklen belyser, hvordan den omfattende krise på de europæiske statsgældsmarkeder kunne opstå. Krisen har ramt de europæiske statsgældsmarkeder med forskellig styrke og af forskellige årsager. Nogle lande havde et tilsyneladende solidt finanspolitisk udgangspunkt, men nedgangen på ejendomsmarkedet trak deres banksystem og realøkonomi med ned. Andre lande havde ikke udnyttet opsvinget forud for finanskrisen til at nedbringe gælden. De var derfor særligt sårbare over for stød til de offentlige finanser. Den finansielle krise skabte indledningsvis uro på statsgældsmarkederne. Efter en mere stabil periode i 2009 eskalerede uroen i Forværrede vækstudsigter og stigende renteudgifter førte til en markant revurdering af den finanspolitiske holdbarhed. Der opstod en negativ spiral, hvor fald i staternes og bankernes kreditværdighed forstærkede hinanden. Etableringen af European Financial Stability Facility, EFSF, og Den Europæiske Centralbanks, ECB's, opkøb af statsobligationer har købt tid, men situationen er fortsat skrøbelig. En langsigtet stabilisering af de europæiske statsgældsmarkeder kræver ambitiøse og vækstfremmende strukturelle reformer i de enkelte lande. Allerede inden statsgældskrisen stod de europæiske lande over for årtier med stigende udgifter og faldende indtægter som følge af befolkningens aldring. Krisen har fremrykket disse udfordringer.

2 80 MØNTUNION OG KONVERGENS I STATSPAPIRRENTER I årene op til og efter, at euroen blev indført, var der en betydelig konvergens i renterne på eurolandenes statspapirer, jf. figur 1. Som det var tilfældet for mange andre finansielle aktiver, medførte lave renter og reduceret makroøkonomisk og finansiel usikkerhed, at risikopræmierne på statspapirer blev markant indsnævret. De enkelte eurolandes statspapirmarkeder var dog efter euroens indførelse fortsat forskellige med hensyn til størrelse, likviditet, udsteders kreditværdighed mv. Mange lande benyttede ikke det økonomiske opsving inden den finansielle krise til at konsolidere de offentlige finanser. Efter flere års højkonjunktur var det gennemsnitlige gældsniveau i euroområdet 68 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, i 2006 uændret fra Investorernes fokus var i højere grad på, at møntunionen medførte, at valutakursrisici mellem eurolandene blev elimineret, og at den skabte en forventning om lav og stabil inflation fremover. Med lave renter og et positivt syn på den fremtidige økonomiske vækst var der ikke udbredt bekymring om statsgælden. At landene ikke via højere statsrenter blev påtvunget at konsolidere betød, at euroområdet var meget sårbart over for et eventuelt stød til landenes offentlige finanser. Det stød kom efter krakket i Lehman Brothers i september RENTENIVEAUER FOR UDVALGTE EUROLANDES 10-ÅRIGE STATSPAPIRER Figur 1 Pct Tyskland Frankrig Italien Spanien Portugal Irland Grækenland Anm.: 10-årige parrenter. Data for Italien og Grækenland er ikke tilgængelige for hele perioden. Kilde: Bloomberg.

3 81 FINANSIEL KRISE OG STIGENDE PRES PÅ STATSPAPIRMARKEDERNE Nedgangen på det amerikanske boligmarked førte i løbet af sommeren 2007 til stigende usikkerhed på de finansielle markeder. Usikkerheden udløste indledningsvis en flugt mod sikre aktiver, hvilket i en periode begunstigede statspapirmarkederne. Den reducerede risikoappetit betød imidlertid også, at rentespændene over for Tyskland for nogle lande blev udvidet. Overførsel af risiko fra privat sektor til offentlig sektor Vedtagelsen af vidtgående redningspakker for de nationale banksystemer førte i efteråret 2008 til, at der blev overført en betydelig risiko fra den private til den offentlige sektor. De eksplicitte og implicitte garantier af store dele af det finansielle system havde to effekter på landenes kreditrisikopræmier. For det første førte de til et niveauskifte i den præmie, investorerne måtte betale for at forsikre sig mod staters bankerot. For det andet øgede garantierne staternes følsomhed over for potentielle fremtidige forværringer af krisen, jf. Ejsing og Lemke (). Den økonomiske krise havde på dette tidspunkt primært ramt nordog østeuropæiske lande. Fælles for mange af dem var, at ejendomspriserne var steget kraftigt inden krisen, og at væksten i kreditgivningen havde været høj. Disse lande blev derfor en overgang betragtet som særligt risikable. Øget fokus på underskud og gæld Efter september 2008 rettede fokus sig mod den underliggende holdbarhed af landenes statsfinanser. Schuknecht mfl. (2010) viser, at rentespændene mellem EU-landenes statspapirer inden krisen primært blev drevet af en fælles faktor, der fortolkes som global risikoaversion. Markedet revurderede risikoen på statspapirer, og forskelle i gæld og underskud begyndte at have en betydeligt større effekt på statsrenterne. Statspapirer ikke længere risikofrie Centralbankernes aggressive rentenedsættelser udløste i de sidste måneder af 2008 et markant fald i det generelle renteniveau. Investorerne har imidlertid siden begyndelsen af 2009 krævet risikopræmier for at holde selv statspapirer med høj kreditvurdering. Således oplevede også Tyskland hvis statspapirer hidtil havde været betragtet som risikofrie i denne periode stigende statsrenter i forhold til swaprenter, jf. figur 2.

4 82 10-ÅRIGE SWAPSPÆND FOR UDVALGTE EUROLANDES STATSPAPIRER Figur 2 Basispoint Tyskland Frankrig Italien Spanien Anm.: Spændene er beregnet som forskellen mellem landenes 10-årige nulkuponrenter og den faste rente på Eoniaswaps med samme løbetid. Kilde: Bloomberg, Nordea Analytics og egne beregninger. Stigende omfang af udstedelser i et stresset statspapirmarked Lavere skatteindtægter som følge af recessionen samt højere udgifter til finansielle redningspakker og finanspolitiske stimuli medførte, at landenes finansieringsbehov steg akut fra efteråret Derudover blev der givet statsgaranti til udstedelser fra mange kommercielle banker. Det gav de statslige udstedelser stigende konkurrence fra ikke-statslige udstedelser med høj kreditvurdering. På trods af en flugt mod sikre og likvide aktiver var statspapirmarkederne stressede. Spænd mellem bud- og udbudspriser i de sekundære markeder var høje i perioden med stor uro. Det betød, at handlen med statspapirer faldt betydeligt. Det blev sværere for stater at udstede. Konsekvensen var, at stater udstedte massivt i korte løbetider fra oktober 2008, jf. figur 3. Det fortsatte året ud og i Staternes afhængighed af adgang til markedet blev forøget, da refinansieringsbyrden blev større. Stigende usikkerhed og risiko for kreditrationering Store udsving i efterspørgslen efter statsobligationer gjorde, at det i begyndelsen af 2009 var vanskeligt at planlægge udstedelser. Investorerne begyndte at fokusere på, om staterne kunne finansiere de større udstedelsesbehov på kort og mellemlangt sigt. Det var ikke længere kun

5 83 NETTOUDSTEDELSER AF STATSPAPIRER I EUROOMRÅDET Figur 3 Mia. euro Korte udstedelser Lange udstedelser Anm.: 3 måneders glidende gennemsnit af sæsonkorrigerede nettoudstedelser fra EU16-landene. Korte udstedelser har løbetid til og med et år. Kilde: ECB. landenes fundamentale gældsforhold, men også deres refinansieringsrisici, der vakte bekymring blandt investorerne. EKSPANSIV PENGEPOLITIK OG LAVE STATSPAPIRRENTER I foråret 2009 indførte verdens centralbanker vidtgående og ekstraordinære pengepolitiske tiltag. Det afspejlede, at mulighederne for at nedsætte de pengepolitiske renter yderligere reelt var udtømte. Bank of England købte i 2009 næsten hele årets nettoudstedelser af statsobligationer, mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hovedsageligt købte realkreditobligationer, men også statsobligationer. I modsætning hertil reagerede ECB primært med at øge omfang og løbetid af de pengepolitiske udlån. 1 ECB udvider sine likviditetsfaciliteter Med virkning fra juni 2009 udvidede ECB sine likviditetsfaciliteter ved at give bankerne mulighed for at låne ubegrænset i op til 12 måneder til 1 pct. i fast rente. Der var særdeles stor efterspørgsel efter disse lån, 1 ECB købte desuden covered bonds for 60 mia. euro begyndende i juli 2009.

6 84 ECB'S LIKVIDITETSTILDELINGER, Figur 4 Mia. euro Alle LTRO'er Ugentlig likviditet 12 måneders LTRO'er Anm.: Longer-term refinancing operation, LTRO, er Eurosystemets udlån med løbetid over en uge. Kilde: ECB. og det medførte, at hovedparten af ECB's likviditetstildeling i 2. halvår 2009 og 1. halvår 2010 bestod af lån med forholdsvis lang løbetid, jf. figur 4. Langfristet likviditet og lavere korte statspapirrenter Efter at ECB's lånefaciliteter var blevet udvidet, blev de europæiske statspapirmarkeder betydeligt stabiliseret. Risikoappetitten vendte tilbage på de finansielle markeder, og de korte rentespænd på statspapirer faldt kraftigt i foråret 2009, jf. figur 5. ECB's nye lånefaciliteter gav bankerne mulighed for ubegrænsede lånefinansierede køb af fx statspapirer. Den faste rente på lånene eliminerede finansieringsrisikoen ved at investere i korte statspapirer, og operationerne med 12 måneders løbetid muliggjorde en betydeligt længere investeringshorisont. ECB (2009) viser, at bankerne i euroområdet øgede deres beholdninger af statsobligationer væsentligt i denne periode. Det græske 2-årige rentespænd til Tyskland var i sommeren 2009 indsnævret til 50 basispoint, og det spanske var under 10 basispoint. Med ECB's udvidede lånefaciliteter blev staternes refinansieringsrisici reduceret. At staternes rentespænd blev indsnævret i den efterfølgende periode, var primært en konsekvens af adgangen til ubegrænset likviditet og fornyet risikoappetit på de finansielle markeder.

7 85 2-ÅRIGE STATSRENTESPÆND TIL TYSKLAND Figur 5 Basispoint op til ca basispoint Danmark Irland Grækenland Spanien Frankrig Italien Portugal Anm.: 2-årige parrenter. Kilde: Bloomberg. STATSGÆLDSKRISEN Efter længere tids bedring opstod der i efteråret 2009 ny uro på de europæiske statspapirmarkeder. En udløsende faktor var, at den nytiltrådte græske regering i oktober 2009 måtte foretage en kraftig oprevidering af det græske budgetunderskud. Det førte i de følgende måneder til en gradvis udvidelse af det græske rentespænd og en række nedgraderinger af landets kreditværdighed, jf. boks 1. Frygt for græsk statsbankerot Vurderingen af den finanspolitiske holdbarhed i Grækenland og en række andre lande skiftede hurtigt på grund af kombinationen af hastigt voksende underskud og nedreviderede forventninger til væksten. Den resulterende stigning i de forventede fremtidige gældskvoter førte til stigende statsrenter. Via en selvforstærkende effekt på underskuddene blev risikoen for en ukontrollabel gældsdynamik øget, og investorerne begyndte at anse en græsk statsbankerot for en reel risiko. End ikke ECB's udvidede likviditetstiltag og den fortsatte mulighed for at stille græske statsobligationer som sikkerhed i ECB kunne længere forhindre, at de græske renter steg. I takt med at udvidelsen af det græske rentespænd accelererede i begyndelsen af 2010, var der stadigt klarere tegn på afsmittende effekter i andre eurolande. Da Grækenlands

8 86 KREDITVURDERING AF STATER GENNEM KRISEN Boks 1 Gennem krisen har kreditvurderingbureauerne adskillige gange nedjusteret deres vurderinger af GIISP-landene (Grækenland, Irland, Italien, Spanien og Portugal), jf. figur 6. Den første runde kom i begyndelsen af Kun Grækenland har mistet "Investment Grade"-status. Da det skete i 1. halvår 2010, steg renten betydeligt. Af alle eurolande, der er blevet nedjusteret, var det kun Irland og Spanien, der havde den højest opnåelige kreditvurdering, før krisen begyndte. Det viser, at markedet havde information om, at kreditværdigheden for lande som Portugal og Grækenland var lavere allerede før krisen. UDVIKLING I STATERS KREDITVURDERINGER GENNEM KRISEN Figur 6 Gennemsnit af tre kreditvurderinger AAA AA A BBB Investment Grade-status Junk-status BB Tyskland, Danmark mfl. Grækenland Irland Italien Portugal Spanien Anm.: Gennemsnit af Moody's, Fitch og Standard & Poor's. Standard & Poor's skala er anvendt. Kilde: Moody's, Fitch og Standard & Poor's. IMF (2010b) fokuserer på kreditvurderingsbureauernes rolle gennem statsgældskrisen. IMF finder, at kreditvurderinger spiller en vigtig rolle ved at udbrede information om udstedere og derigennem give udstedere adgang til kreditmarkederne. Kreditvurderinger af stater har forudsigelseskraft med hensyn til at rangordne kreditrisiko på stater, men kan ikke tolkes som et kvantitativt estimat af fx sandsynlighed for statsbankerot. Kreditvurderinger ligger bl.a. til grund for krav til sikkerhedsstillelse og indgår i mange investorers investeringsmandat. Det betyder, at ændringer i kreditvurdering i sig selv kan have en kurspåvirkende effekt. I den forbindelse har kriseramte lande kritiseret kreditvurderingsbureauerne for at nedgradere lande, der oplever svære markedsvilkår. økonomi udgør blot 2,6 pct. af euroområdets BNP, skyldtes afsmitningen ikke realøkonomiske mekanismer. Den afspejlede i stedet primært usikkerhed om, hvordan EU ville håndtere en situation, hvor Grækenland ikke længere kunne udstede statspapirer. Hvis ikke EU kom Grækenland til undsætning, ville det mindske sandsynligheden for, at andre lande senere ville kunne få hjælp. Investo-

9 87 rernes skiftende opfattelser af sandsynligheden for en redning havde derfor afsmittende effekter på andre landes rentespænd. Der var to hovedrisici ved en øjeblikkelig græsk statsbankerot. For det første var der udbredt frygt for, at en misligholdelse af Grækenlands forpligtelser øjeblikkeligt ville afskære en række andre eurolande fra de internationale kapitalmarkeder. Konsekvenserne heraf var uoverskuelige. For det andet var der risiko for, at nogle europæiske banker, hvis kapitalgrundlag i forvejen var svækket af finanskrisen, havde betydelige beholdninger af GIISP-landenes 1 statspapirer. Nye store tab blot halvandet år efter Lehman Brothers' kollaps frygtedes at kunne føre til, at det finansielle system på ny blev destabiliseret. Redningspakker fra EU-landene og Den Internationale Valutafond, IMF Forskellige syn på afvejningen mellem akutte risici og hensynet til møntunionens underliggende principper udløste i en længere periode modstridende meldinger fra eurolandenes regeringer. Der opstod i denne fase tvivl blandt markedsdeltagerne om sammenhængskraften i selve eurosamarbejdet, og det bidrog til, at rentespændene blev udvidet yderligere, og at euroen blev svækket betydeligt. Den eskalerende markedsuro førte i april 2010 til, at EU sammen med IMF enedes om en omfattende finansiel hjælpepakke for Grækenland. Annoncering af hjælpepakken for Grækenland var dog ikke tilstrækkeligt til at dæmpe markedsuroen, og i begyndelsen af maj spredte den sig uden for Europa og bidrog bl.a. til betydelige globale aktiekursfald. I lyset heraf enedes repræsentanter for EU-landenes regeringer og IMF i weekenden maj om vidtgående finansielle garantier. 2 Derudover tog ECB den 10. maj det kontroversielle skridt at intervenere med direkte opkøb af statspapirer fra lande med høje rentespænd. De ugentlige opkøb var betydelige i de første uger, jf. figur 7. Siden begyndelsen af juli er ECB's opkøb dog aftaget kraftigt. Annonceringen af redningspakken for euroområdet og ECB's opkøb af statspapirer havde indledningsvis en markant dæmpende effekt på både de korte og de lange renter i de mest udsatte eurolande. Stresstesten af de europæiske banker i juli 2010 havde også en vis beroligende effekt på markederne. Irland blev næste land, der måtte have hjælp Siden august 2010 har rentespændene for bl.a. GIISP-landene udvidet sig igen. Uroen på det irske statsgældsmarked eskalerede, da det irske fi- 1 GIISP-landene er Grækenland, Irland, Italien, Spanien og Portugal. 2 For en nærmere beskrivelse af tiltagene fra EU og IMF, se Danmarks Nationalbank (2010).

10 88 EUROSYSTEMETS OPKØB AF STATSOBLIGATIONER Figur 7 Mia. euro 17,5 Mia. euro 70 15, , ,0 40 7,5 30 5,0 20 2,5 10 0,0 maj 10 jun 10 jul 10 aug 10 sep 10 okt 10 nov 10 0 Ugentlige opkøb Akkumulerede opkøb (højre akse) Kilde: ECB. nansministerium 30. september offentliggjorde, at budgetunderskuddet for 2010 ville blive omkring 32 pct. af BNP på grund af udgifter til kriseramte irske banker. Bankerne var afskåret fra at låne i markedet og var afhængige af likviditet fra ECB. Det stod klart, at Irland endnu engang havde behov for at indskyde kapital i den finansielle sektor. Presset på Irland for at indlede forhandlinger med EU og IMF var stort på grund af afsmittende effekter på andre lande. I november blev Irland enig med EU og IMF om en lånepakke på 85 mia. euro, hvoraf den irske stat indskyder 17,5 mia. euro fra pensionsreserver og en opbygget kontantbeholdning. Det har dermed allerede vist sig nødvendigt at tage EFSF i brug. Eksistensen af faciliteten var således ikke i sig selv nok til at berolige investorerne. Redningen af Irland har ikke stabiliseret de europæiske statsgældsmarkeder væsentligt. Der er udbredt bekymring for, at Irland ikke bliver det sidste land i euroområdet, som må have hjælp udefra. KRISENS ÅRSAGER OG MULIGE UDVEJE Den finansielle krise og den efterfølgende recession har forværret mange europæiske landes statsfinanser markant, jf. figur 8. Landene er blevet ramt med forskellig styrke og af forskellige årsager, jf. boks 2. Nogle havde et tilsyneladende solidt finanspolitisk udgangspunkt, men især ejendomsmarkedernes kollaps trak bankerne og realøkonomien ned.

11 89 GÆLD OG UNDERSKUD FOR UDVALGTE LANDE, Figur 8 ØMU-gæld, pct. af BNP Stabilitets- og vækstpagten Euroområdet Tyskland Frankrig Grækenland Budgetbalance, pct. af BNP Italien Spanien Irland Danmark Anm.: Tal for er prognoser og er illustreret som den stiplede del af graferne. Prognosen for Irlands underskud for 2010 er 32 pct. af BNP. Kilde: Europa-Kommissionens efterårsprognose, november Andre lande havde ikke udnyttet højkonjunkturen inden den finansielle krise til at nedbringe gælden og var derfor særligt sårbare over for stød til deres offentlige finanser. Stigende statsrenter har i nogle lande virket selvforstærkende via effekten på underskuddene. Desuden har fald i staters og bankers kreditværdighed forstærket hinanden. De eskalerende rentespænd i euroområdet i 2010 har understreget, hvor pludseligt disse mekanismer kan afskære et lands adgang til kapitalmarkederne. Akutte problemer og store kortsigtede finansieringsbehov De europæiske lande står over for fortsat høje underskud i årene fremover. Store forfald skal refinansieres, da staterne i højere grad end tidligere har brugt kort og mellemlang finansiering. Den fortsatte afhængighed af adgang til markedet er derfor en betydelig risikofaktor. Ydermere skal bankerne refinansiere store forfald i de kommende år, herunder statsgaranterede udstedelser. Hvis markedsforholdene forværres, kan det blive en udfordring for markedet at absorbere de stigende samlede udstedelser. EU's finansielle stabiliseringspakker og ECB's opkøb af statspapirer har hidtil afværget landenes akutte refinansieringsproblemer. De kortsigtede redningstiltag har dog alene købt de kriseramte lande tid til at gennemføre finanspolitiske stramninger og strukturelle reformer.

12 90 SAMVARIATION I DE EUROPÆISKE STATSPAPIRRENTER Boks 2 Før Lehman Brothers' konkurs var der tæt samvariation i renterne på statsgældsmarkederne i euroområdet, jf. figur 9 (venstre). 1 I perioden efter øgedes afstandene, jf. figur 9 (højre). En gruppe eurolande, inkl. Frankrig, Holland, Østrig og Spanien, havde fortsat relativt lav afstand til Tyskland. Vurderingen af den systemiske risiko i den finansielle sektor fik afgørende betydning for udviklingen i statspapirmarkederne. Bl.a. Irland og nogle nordiske lande havde store banksektorer og vedtog tidligt omfattende statsgarantier. På den baggrund blev afstanden til Tyskland større særligt for korte statsobligationer. Nødvendigheden af at forsvare den danske krone havde i denne periode også stor betydning for det danske statspapirmarked. SAMVARIATION I EUROPÆISKE STATSOBLIGATIONSMARKEDER, Figur 9 Medio medio sep Storbritannien Belgien Danmark Storbritannien Belgien Medio sep mar Danmark Sverige Finland Sverige Finland Spanien Frankrig Spanien Frankrig Portugal Grækenland Portugal Grækenland Østrig Holland Østrig Holland 10 år 2 år Norge Italien Irland Norge Italien Irland 10 år 2 år I perioden efter vendepunktet på de finansielle markeder omkring april 2009 var afstandene mellem europæiske statspapirmarkeder fortsat høje, jf. figur 10 (venstre). Afstanden til Tyskland for korte statsobligationer faldt dog betydeligt i forhold til perioden med akut finansiel uro. Investorernes bekymringer blev gradvist forskudt mod Sydeuropa, og Norden blev i stigende grad betragtet som sikker havn. Fra slutningen af 2009 var statspapirmarkedet i euroområdet ikke længere homogent, jf. figur 10 (højre). Renterne i GIISP-landene og i Belgien udviklede sig ligefrem modsatrettet af de tyske renter. Norden blev generelt begunstiget af et udgangspunkt med lav gæld som følge af konsolideringer før krisen. Risikoopfattelsen af Norden var forbedret betydeligt, og området blev i lighed med Tyskland betragtet som sikkert. Danmark blev trods egen valuta det statspapirmarked, der samvarierede tættest med det tyske. SAMVARIATION I EUROPÆISKE STATSOBLIGATIONSMARKEDER, Figur 10 Apr okt Belgien Belgien Nov nov Storbritannien Danmark Storbritannien Danmark Sverige Finland Sverige Finland Spanien Frankrig Spanien Frankrig Portugal Grækenland Portugal Grækenland Østrig Holland Østrig Holland 10 år 2 år Norge Italien Irland Norge Italien Irland 10 år 2 år 1 En lav afstand til centrum angiver en høj positiv korrelation mellem det pågældende lands og Tysklands renteændringer. Der er anvendt ugentlige renteændringer beregnet ud fra løbetidskorrigerede parrenter. Tyskland bruges som sammenligning, da tyske statspapirer normalt anses for at være de mest likvide og sikre i Europa.

13 91 Hvordan undgås nye statsgældskriser? Stabilitets- og vækstpagten blev ikke overholdt i tiden op til krisen, hvor en række lande systematisk førte uansvarlig finanspolitik. For at tilskynde dem til at overholde pagtens bestemmelser i fremtiden er det nødvendigt at skærpe den med mere automatiserede og troværdige sanktionsmekanismer. Europa-Kommissionen fremlagde i oktober forslag til nye finanspolitiske spilleregler, jf. artiklen s. 61. Foruden troværdige politiske sanktioner er det afgørende, at markedsdisciplinen over for lande, som fører uholdbar finanspolitik, skærpes. Forhøjede statsrenter vil øge presset for at konsolidere, inden gældsætningen kommer ud af kontrol. De lave rentespænd før krisen vidner om, at investorerne ikke anså en statsbankerot i et euroland for en reel risiko. Hvis markedsdisciplinen skal virke fremover, må denne opfattelse ændres. De finansielle hjælpepakker har hidtil forhindret, at private investorer har måttet lide tab på eurolandes statsobligationer. Især Tyskland har imidlertid argumenteret for, at private investorer skal involveres ved eventuelle fremtidige omstruktureringer af eurolandes statsgæld. I forbindelse med at hjælpepakken til Irland blev offentliggjort den 28. november, offentliggjorde eurolandenes økonomi- og finansministre forslag om, at alle udstedelser af statsobligationer i euroområdet fra juni 2013 skal indeholde såkaldte Collective Action Clauses. De skal sikre, at et kvalificeret flertal af kreditorerne kan forhandle en omstrukturering af gælden på vegne af alle kreditorer. Formålet er, at eventuelle fremtidige omstruktureringer kan foregå hurtigere og med større gennemsigtighed. Derved reduceres de systemiske risici, og inddragelsen af private investorer bliver et reelt alternativ til yderligere finansiel hjælp fra de øvrige medlemslande. Forslaget omfatter kun obligationer udstedt fra juni De høje rentespænd viser dog, at investorerne fortsat anser tab på eksisterende lån for sandsynlige. Langsigtede udfordringer består og er blevet fremrykket Krisen har fremrykket udfordringen med at sikre den finanspolitiske holdbarhed på længere sigt. Allerede inden statsgældskrisen stod landene over for årtier med stigende udgifter og faldende indtægter som følge af den demografiske udvikling, jf. Danmarks Nationalbank (2010). De seneste års kraftige budgetforværringer har medført, at denne udfordring er blevet væsentligt større. Eneste mulighed for langsigtet stabilisering af de europæiske statsgældsmarkeder synes derfor at være ambitiøse og vækstfremmende strukturelle reformer i de enkelte lande.

14 92 LITTERATUR Attinasi, Maria-Grazia, Christina Checherita og Christiane Nickel (2009), What explains the surge in euro area sovereign spreads during the financial crisis of ?, ECB Working Paper, nr Cecchetti, Stephen G., M. S. Mohanty og Fabrizio Zampolli (2010), The future of public debt: prospects and implications, BIS Working Paper, nr Christensen, Jakob Ekholdt og Rasmus Tommerup (2010), Finanspolitiske udfordringer i industrilandene, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal. Danmarks Nationalbank (2010), Kvartalsoversigt, 2. kvartal. Ejsing, Jacob og Wolfgang Lemke (), The Janus-headed salvation: Sovereign and bank credit risk premia during , Economic Letters, vol. 110, nr. 1. ECB (2009), Månedsoversigt, september. Gilmore, Claire G., Brian M. Lucey og Marian W. Boscia (2010), Comovements in government bond markets: A minimum spanning tree analysis, Physica A, vol. 389, nr. 21. IMF (2010a), Global Financial Stability Report, april. IMF (2010b), Global Financial Stability Report, oktober. Schuknecht, Ludger, Jürgen von Hagen og Guido Wolswijk (2010), Government bond risk premiums in the EU revisited: the impact of the financial crisis, ECB Working Paper, nr Sgherri, Silvia og Edda Zoli (2009), Euro area sovereign risk during the crisis, IMF Working Paper, nr. 222.

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Introduktion Lange rentespænd over for

Introduktion Lange rentespænd over for Introduktion Lange rentespænd over for Tyskland I årene op til introduktionen af euroen blev rentespændene mellem statsobligationer fra landene i euroområdet stort set elimineret. Indsnævringen af rentespændene

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Lange rentespænd over for Tyskland

Lange rentespænd over for Tyskland Kvartalsoversigt,. kvartal, del Lange rentespænd over for Tyskland Kim Abildgren, Lars Risbjerg og Casper Ristorp Thomsen, Økonomisk Afdeling, David Altenhofen og Jane Lee Lohff, Handelsafdelingen, og

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010 Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 21 Regeringen henviser til, at finanslovsstramningerne i 211 er afgørende for at fastholde tilliden til dansk økonomi, så renten holdes nede. Argumentet

Læs mere

Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup

Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup Forudsætninger for gældskrisen Maastricht-traktaten: a) fælles valuta, ingen valutarestriktioner og fælles pengepolitik (ECB) b) ingen fælles

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

ECB Månedsoversigt Marts 2009

ECB Månedsoversigt Marts 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. marts 2009 at nedsætte s officielle renter med yderligere 50 basispoint. Renten ved eurosystemets

Læs mere

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018 Notat. januar 218 Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik Sammenfatning Danmark er det EU-land, der har præsteret den største reduktion i ØMU-gælden siden 199. Det skønnes,

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Forårsprognose : mod en langsom genopretning

Forårsprognose : mod en langsom genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Forårsprognose 2012-13: mod en langsom genopretning Bruxelles, den 11. maj 2012 Efter nedgangen i output sidst i 2011 skønnes økonomien i EU i øjeblikket at være inde

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Der er meget store usikkerheder forbundet med international økonomi i øjeblikket og meget taler for, at væksten i udlandet bliver lavere end først

Læs mere

Nedskrivning af Grækenlands gæld og nyt låneprogram med EU og IMF

Nedskrivning af Grækenlands gæld og nyt låneprogram med EU og IMF 117 Nedskrivning af Grækenlands gæld og nyt låneprogram med EU og IMF Uffe Mikkelsen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Grækenland fik i 2010 et 3-årigt låneprogram,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

ECB Månedsoversigt September 2014

ECB Månedsoversigt September 2014 LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser besluttede Styrelsesrådet på mødet den 4. september 2014 at nedsætte renten ved Eurosystemets primære markedsoperationer med 10 basispoint

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketinget Økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 24. juni 2013 Kvantitative lempelser

Læs mere

Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. Januar 2018

Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. Januar 2018 Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik Januar 218 Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik Januar 218 I tabeller kan afrunding medføre,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente 31 Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente Søren Schrøder og Esben Humble Slotsbjerg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I kølvandet på den finansielle krise befinder

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND FULDTIDSKONTO I LD VÆLGER 110.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1980 1985 1990 1995

Læs mere

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 DANMARKS NATIONALBANK DET TALTE ORD GÆLDER Væksten i den globale økonomi er fortsat robust og i stigende grad selvbærende.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK: ET FÅR I ULVEKLÆDER

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK: ET FÅR I ULVEKLÆDER 8. december 2006 af Anita Vium direkte tlf. 33557724 Resumé: DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK: ET FÅR I ULVEKLÆDER Historien viser, at renten fra ECB har ligget lavere, end man kunne forvente. Dog har renteniveauet

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 00 Tina Winter Frandsen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING Den generelle vækstafmatning i Europa har betydet, at de offentlige finanser

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag.

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag. LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. februar 2009 at fastholde s officielle renter. Som Styrelsesrådet forudså i forbindelse med

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Finanspolitiske udfordringer i industrilandene

Finanspolitiske udfordringer i industrilandene 77 Finanspolitiske udfordringer i industrilandene Jakob Ekholdt Christensen og Rasmus Tommerup, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise har ført til en historisk forværring

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

ECB Månedsoversigt December 2009

ECB Månedsoversigt December 2009 LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 3. december 2009 at fastholde s officielle renter. s aktuelle renter er fortsat passende. Tages

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden november Recessionen går på hæld holdbart opsving på vej Nøgletal har væeret blandet men nogle har overrasket positivt

Læs mere

KAPITEL II DEN EUROPÆISKE STATSGÆLDSKRISE. II.1 Indledning

KAPITEL II DEN EUROPÆISKE STATSGÆLDSKRISE. II.1 Indledning KAPITEL II DEN EUROPÆISKE STATSGÆLDSKRISE II.1 Indledning Statsgældskrise i euroområdet Indsnævring af rentespænd og opbygning af ubalancer efter euroens indførelse Krisen ramte men var i første omgang

Læs mere

Danmark er duksen i et gældsplaget Europa

Danmark er duksen i et gældsplaget Europa Danmark er duksen i et gældsplaget Europa AF CHEFANALYTIKER TORBEN MARK PEDERSEN, CAND. POLIT., PH.D. OG ANALYSE- CHEF GEERT LAIER CHRISTENSEN, CAND. SCIENT. POL. RESUME Hvis eurozonen var et land, så

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2015

Big Picture 1. kvartal 2015 Big Picture 1. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO Februar 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010

DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010 DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010 DET TALTE ORD GÆLDER Verdensøkonomien er i fremgang. Opsvinget er forsigtigt, og selv om nøgletallene

Læs mere

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009 6. januar 2010 Finansiel strategi - rapportering pr. 31. december 2009 Indhold Nøgletal til risikostyring -side 3- Kommentarer til risikooverblik -side 4- Låneporteføljen -side 5- Placeringsporteføljen

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil 29. oktober 2014 Global økonomi er stabil Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest De globale aktiemarkeder har udvist betydelige svingninger de sidste par uger. Årsagerne hertil er mange. Dels

Læs mere

MARKET DRIVERS VALUTA

MARKET DRIVERS VALUTA Dagens kommentar I går sendte vi en ny købsanbefaling på USD/JPY på gaden. Vi ser bl.a. potentiale for udvidelse af rentespændet imellem de 2-årige statsrenter i USA og Japan i takt med at stabiliseringen

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget EU-Oplysningen & Den Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. august 2015 Den nye lånepakke

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

ECB Månedsoversigt September 2004

ECB Månedsoversigt September 2004 LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 2. september 2004 at fastholde minimumsbudrenten på Eurosystemets primære markedsoperationer på 2,0 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten

Læs mere

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer 43 Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer Thomas Munk Gade og Marianne C. Koch, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De offentlige finanser er under pres i EUs medlemslande. Markant økonomisk nedgang og

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012 BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet 100 USA 95 90 85 80 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 Disposition 1. Den europæiske statsgældskrise

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

ECB Månedsoversigt Juni 2014

ECB Månedsoversigt Juni 2014 LEDER For at opfylde sit mandat til at fastholde prisstabilitet besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. juni 2014 at indføre en kombination af foranstaltninger til at lempe pengepolitikken yderligere

Læs mere

Island: Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af 5,875 % 2022 Island (USD).

Island: Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af 5,875 % 2022 Island (USD). 24.1.214 : Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af,87 % 222 (USD). Hvorfor: Tilbyder en attraktiv rente i USD. Renterne ser ikke ud til at være prissat korrekt. Derfor er der et kurspotentiale.

Læs mere

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU Karoline Garm Nissen og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise og aktive finanspolitiske lempelser førte til, at

Læs mere

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND 1.200.000 LDS MEDLEMMER 2006-2016 1.000.000 800.000 600.000 400.000 200.000 210.270 884.583 229.724 809.676 228.159 743.227 221.511

Læs mere

Oversigt over finansielle hjælpepakker i EU og andre lande

Oversigt over finansielle hjælpepakker i EU og andre lande Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Bilag 45 Offentligt Oversigt over finansielle hjælpepakker i EU og andre lande JANUAR 2009 2009 TIL DET POLITISK ØKONOMISKE UDVALG OG FINANSUDVALGET Den 14.

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 3. KVARTAL JULI 2015 Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 Udsigt til global væ kst og positive afkastmuligheder. Græ kenland vil fortsat skabe usikkerhed. Udsigt til amerikansk renteforhøjelse Europæ

Læs mere

Myter og fakta om bankerne

Myter og fakta om bankerne Myter og fakta om bankerne December 2012 FORORD Myter og fakta om bankerne Der har de seneste år været massivt fokus blandt politikere, medier og offentligheden generelt på banksektoren. Det er forståeligt

Læs mere

Nationalbankdirektør Lars Rohdes indlæg ved Europaudvalgets høring: "The European Crisis and the Development of the European Union"

Nationalbankdirektør Lars Rohdes indlæg ved Europaudvalgets høring: The European Crisis and the Development of the European Union DANMARKS NATIONALBANK Nationalbankdirektør Lars Rohdes indlæg ved Europaudvalgets høring: "The European Crisis and the Development of the European Union" tirsdag den 26. februar 2013 i Folketingets Landstingssal

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk 20. november 2009 Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk Gældskvoten i euroområdet har kurs mod 100% af BNP Men gælden stiger også hastigt i USA og Storbritannien Stabilitets- og Vækstpagten

Læs mere

Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, , 1. sektion, Side 7

Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, , 1. sektion, Side 7 Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, 13.12.2008, 1. sektion, Side 7 Af finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) Statsministeren mødes i disse dage med sine kollegaer

Læs mere

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld Konjunktur / Politik 21-09-2017 1 USA Amerikansk økonomi påvirkes kun midlertidigt af orkanerne Amerikansk økonomi vil formentlig opleve en midlertidig afmatning i tredje kvartal som følge af orkanerne,

Læs mere

ECB Månedsoversigt Oktober 2006

ECB Månedsoversigt Oktober 2006 LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 5. oktober 2006 at forhøje minimumsbudrenten på eurosystemets primære markedsoperationer med 25 basispoint til 3,25 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note E Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2015 EU-note Den Europæiske

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2001

Stabilitets- og vækstpagten status i 2001 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 200 Tina Winther Frandsen, Internationalt Kontor INDLEDNING De offentlige finanser i EU-landene har gennemgået en bemærkelsesværdig udvikling i løbet af 990'erne.

Læs mere

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager Return on Knowledge KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager 16. april 2015 Dagsorden Årsagen til de lave renter Nationalbankens og ECB s pengepolitiske tiltag herunder opkøb af obligationer

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo november 2011 I november opnåede afdelingen et afkast på -0,12% og har dermed givet et afkast i 2011 på 6,66 %. Benchmark er cibor+5% kilde: Egen produktion November har som sagt været

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 15-2010

ØkonomiNyt nr. 15-2010 ØkonomiNyt nr. 15-2010 Euroen Forsikringsselskaber opsiger landmænd Euroen Siden efteråret har der været uro om Euroen. Det skyldes PIIGS landenes, Portugal, Italien, Irland, Grækenland og Spanien, store

Læs mere