GGRAIL. Meritgivende undervisning på IHS i Sønderborg Projekt 3X3 pulje 1 nr Udarbejdet af: Erling Joensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GGRAIL. Meritgivende undervisning på IHS i Sønderborg Projekt 3X3 pulje 1 nr. 20070132. Udarbejdet af: Erling Joensen"

Transkript

1 GGRAIL Meritgivende undervisning på Projekt 3X3 pulje 1 nr Udarbejdet af: Erling Joensen

2

3 Meritgivende undervisning på Forord Forord Ved årsskiftet 2006/2007 indgik Idrætshøjskolen i Sønderborg (IHS) et formelt samarbejde med Den frie Lærerskole om at tilbyde meritgivende undervisning. Samarbejdet indebar, at højskoleelever, der, efter at have opholdt sig 1 år på IHS, søger optagelse på Den frie Lærerskole, kan ansøge om merit for det første halve eller hele år af den 5-årige læreruddannelse. Dette samarbejde førte til at nærværende projekt blev iværksat. Projektet er støttet af midler fra 3x3 Forsøgs- og Udviklingsmidler Pulje 1, der støtter projekter, der sigter mod at fremme uddannelsessamarbejde mellem højskoler/hh-skoler og formelle uddannelsesinstitutioner. Projektet har kørt siden august 2007 og afsluttes foreløbigt medio april 2008 og undertegnede har i hele perioden haft fornøjelsen at være projektleder. Nærværende rapport dokumenterer projektet og det arbejde der er udført. Tak til alle samarbejdspartnere, institutioner og kollegaer på idrætshøjskolerne, der venligt har taget imod mig, deltaget med interesse og opbakning til et projekt, der har været i udvikling og meget afhængig af de aftaler som er blevet indgået i en ellers meget travl højskolehverdag. Jeg håber på, at denne rapport vil kunne være et godt springbræt til det videre arbejde med realkompetencevurderinger på idrætshøjskolerne. Jeg anbefaler at arbejdet skal forsætte i en eller anden form. Erling Joensen, Idrætshøjskolen i Sønderborg Sønderborg den 20. april 2008.

4

5 Meritgivende undervisning på Indhold Indhold Formål 7 Baggrund 8 Projektets form og indhold 9 Fase 1: Kortlægning af realkompetencer 9 Kortlægning og test 10 Fase 2: Implementering og supervision 10 Fase 3: Rekruttering og dokumentation 11 Teori og samarbejdsmodeller 12 Teori 12 Samarbejdsmodeller 12 DGI-linjen 13 Teambuilderlinjen 13 Metode og formidlingsstrategi 14 Spørgeskemaer 14 Brochurer 14 Samarbejdet med DFL 15 Resultater 16 Konklusion 18 Kriterie nr Kriterie nr Kriterie nr Kriterie nr Kriterie nr Sammenfatning 20 Anbefalinger 21 Bilagsoversigt 22 Bilag nr. 1: Samarbejdsforslag mellem DFL og IHS dateret Bilag nr. 2: Samarbejdsforslag fra Ålborg Universitet til IHS 22

6 Meritgivende undervisning på Indhold Bilag nr. 3: SDU Realkompetence eksempel på anvendelse af redskab 22 Bilag nr. 4: Mødereferat CVU er 22 Bilag nr. 5: Brochure DLF 22 Bilag nr. 6: Brochure CVU 22 Bilag nr. 7: Brochure Universitet 22 Bilag nr. 8: Mødeoversigt 22 Bilag nr. 9: Statusmelding fra DFL 22 Bilag nr. 10: Program for studiebesøg hos DFL 22

7 7 Meritgivende undervisning på Formål Formålet med projektet er, som specificeret i projektbeskrivelsen: At sikre, at den realkompetence, som eleverne på Idrætshøjskolen har erhvervet sig under deres højskoleophold, anerkendes og bliver meritgivende i læreruddannelsen på Den frie Lærerskole. At videreudvikle samarbejdet mellem de to frie skoler med henblik på at overføre samarbejdsmodellen og det faglige og pædagogiske indhold til andre højskoler og CVU er 1, der udbyder læreruddannelser. Gennem projektet dokumenteres de involverede højskoleelevers realkompetence, og der åbnes op for, at denne kompetence også anerkendes i det formelle uddannelsessystem f.eks. på seminarier/cvu er. Ved at præsentere endnu et tilbud til unge, potentielle højskoleelever forventes det, at Idrætshøjskolen får mulighed for at rekruttere flere elever. Gennem oplysningsarbejde på Idrætshøjskolen får flere unge desuden kendskab til Den frie Lærerskole, hvorved Lærerskolen kommer i dialog med flere potentielle studerende. Både Lærerskolen og Idrætshøjskolen i Sønderborg bygger på et Grundtvig/Kold sk livs- og menneskesyn. Det indebærer bl.a., at undervisningen er eksamensfri, og at der arbejdes med et mangfoldigt kompetencebegreb. I kraft af kostskoleformen, som praktiseres på begge skoler, skabes et trygt og intimt læringsmiljø, der ofte fremmer den faglige indlæring. Endelig har både Lærerskolen og Idrætshøjskolen tradition for, at eleverne inddrages i beslutningsprocesser og derved dannes til demokratiske samfundsborgere. 1 Pr. 1. januar 2008 kaldet Professionshøjskoler/University College. I rapporten anvendes betegnelsen CVU.

8 8 Meritgivende undervisning på Baggrund I forbindelse med projektleder Erling Joensens deltagelse i Højskolepædagogisk Efterudannelseskursus (HPU) opstod ideen om et formaliseret samarbejde mellem Den Frie Lærerskole og Idrætshøjskolen i Sønderborg (IHS) (Bilag nr. 1) Efter nærmere dialog med lærer Laust Riis Søndergaard fra Den Frie Lærerskole (DFL) i Ollerup blev der udarbejdet forskellige modeller for hvordan elever fra IHS kunne blive optaget med meritmulighed på DFL. Efter et antal besøg med elever fra IHS på DFL blev modellen overført til at gælde for andre idrætshøjskoler. På grund af de gode relationer og det vellykkede indledende samarbejde besluttede IHS at udforme en ansøgning til FFD og projektet blev iværksat baseret på bevilget støtte.

9 9 Meritgivende undervisning på Projektets form og indhold Projektet har primært været baseret på Erling Joensens opsøgende arbejde på: 6 idrætshøjskoler: Nordjyllands Idrætshøjskole (NIH), Gymnastik og Idrætshøjskolen ved Viborg (GIV), Køng Idrætshøjskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup og Gerlev Idrætshøjskole. Et antal CVU-institutioner (Haderslev Seminarium, Århus Dag- og Aftenseminarium, Skårup Seminarium, Jelling Seminarium, Odense Seminarium og Ballerup Pædagogseminarium) Ålborg Universitet (i forbindelse med optag på idrætsstudiet) (Se bilag nr. 2). Den Frie Lærerskole i Ollerup Der er tillige udført test, rådgivning og vejledning af højskoleelever ved anvendelse af SDUs realkompetenceværktøj. (Se bilag nr. 3). Projektet har gennemløbet følgende faser som beskrevet nedenfor. Fase 1: Kortlægning af realkompetencer I projektets første fase blev de tidligere højskoleelevers realkompetence kortlagt, hvorved indholdet i den meritgivende undervisning blev dokumenteret. Til vurdering af de tidligere højskoleelevers realkompetence anvendtes det eksisterende redskab udviklet af Syddansk Universitet som er beskrevet på websitet: Realkompetencebeskrivelsen er et samlet dokument, der dels beskriver faget og de produkter eller projekter, eleven har skabt i faget, dels kortlægger de kompetencer, eleven har lært eller demonstreret i forløbet. I kortlægningen blev der arbejdet med 7 kompetencekategorier: Sociale kompetencer Læringskompetencer Kreative-innovative kompetencer

10 10 Meritgivende undervisning på Kommunikative kompetencer Selvledelseskompetencer Interkulturelle kompetencer IT-kompetencer. Kun de kategorier, som var relevante blev inddraget. Kortlægning og test Gennem kortlægningen blev SDU s redskab til realkompetencevurdering afprøvet. Videreudvikling af redskabet blev ikke aktuel. Eleverne har været positivt optaget af at udfylde denne test. I samarbejde med Erling Joensen har der været afsat ca. 2 timer til vejledning og udfyldelse af testen. Hvis testen skal kunne bruges i fremtiden, skal eleverne testes 2 gange. Når de starter på deres højskoleophold og når det afsluttes eller eleverne skal testes fra uddannelse til uddannelse. IHS` rolle blev at støtte og vejlede højskoleeleverne til hver især at udarbejde en realkompetencebeskrivelse for derved at opnå en personlig afklaring, før lærerstudiet blev påbegyndt Fase 2: Implementering og supervision Medio august blev de første elever optaget på Lærerskolen. For at sikre elevernes sociale og faglige integration på Lærerskolen, tilbød IHS (Erling Joensen) fortsat supervision og vejledning af eleverne som minimum i det første halvår efter optagelsen. Omvendt modtog IHS gennem sin fortsatte kontakt til de tidligere elever feedback på den vejledning, der var ydet, og det blev derved sikret, at rådgivningen til stadighed giver et præcist billede af den virkelighed, der venter eleverne på Den frie Lærerskole. De højskolelever, der i projektperioden opholdt sig på IHS, og som ønskede at søge optagelse på læreruddannelsen, havde behov for erhvervs- og uddannelsesvejledning forud for og i forbindelse med optagelsen. Denne vejledning blev foretaget af Erling Joensen.

11 11 Meritgivende undervisning på For at sikre elevernes udbytte af højskolens undervisning, blev de øvrige lærere på Idrætshøjskolen orienteret om status så der også internt var fokus på, hvad højskoleeleverne forventes at kunne, når de blev optaget på Lærerskolen. Fase 3: Rekruttering og dokumentation Projektets afsluttende fase blev benyttet til rekruttering af højskoleelever og samarbejdspartnere blandt de tidligere nævnte Idrætshøjskoler. I projektets sidste fase blev der udarbejdet dokumentation af resultaterne af uddannelsessamarbejdet samt nærværende rapport.

12 12 Meritgivende undervisning på Teori og samarbejdsmodeller Teori Projektet har i alt overvejende grad været orienteret mod den virkelige verden og baseret på praktisk arbejde i marken. Projektet har været inspireret af Rie Thomsen DPU og har taget afsæt i de metoder som hun har udarbejdet. (Se f.eks. FFD-rapport 2008: Dokumentation af højskolekompetencer se side 11: Kortlægning). Metoden er baseret på følgende evalueringspunkter: Evalueringspunkt Vurdering D Dokumentation Spørgsmål H Hvem vurderer og på hvilke k kriterier? H Hvilken dokumentation kræves? A Afklaring H Hvordan arbejdes der med afklaring I Identifikation Visitation Motivation Anerkendelse Hvordan identificeres kompetencerne? Hvem visiterer? Hvordan motiveres borgeren? Hvad skal der til for at realkompetence anerkendes af aftagerne? Samarbejdsmodeller De to modeller vedrørende merit til realkompetence som er blevet anvendt som basis for samarbejdet mellem IHS og DLF er beskrevet nedenfor. (Se bilag nr. 1).

13 13 Meritgivende undervisning på DGI-linjen Består af et 4 måneders højskoleophold (efterår) og et efterfølgende 6 måneders højskoleophold (forår), hvor der arbejdes med bl.a. pædagogiske fag og lederuddannelse. Ialt 10 måneders højskoleophold. Teambuilderlinjen Består af et 4 måneders højskoleophold og et efterfølgende 6 måneders højskoleophold, hvor der blandt andet fokuseres på den enkeltes idrætsmæssige formåen, sociale ballast og lederkompetencer. I alt 10 måneders højskoleophold. Begge linjer er beskrevet eksplicit af ledelsen og underviserne på Idrætshøjskolen i Sønderborg, således at det er muligt i en ansøgning at vurdere merit i forhold til indholdet af det første år i læreruddannelsen. Tilsvarende er uddannelsesplanen ved Den frie Læreruddannelse også udførligt beskrevet. Som noget væsentligt for ovenstående linjer, og som forudsætning for, at merit kan komme på tale, er naturligvis, at højskoleeleverne deltager aktivt i alle dele af deres højskoleophold på Idrætshøjskolen i Sønderborg. Begge skoler har været enige om, at spørgsmålet om merit vurderes i hvert enkelt tilfælde baseret på en grundig ansøgning og uddybende samtale med ansøgeren.

14 14 Meritgivende undervisning på Metode og formidlingsstrategi Den basale metode som er blevet anvendt igennem hele projektperioden er at projektleder Erling Joensen har været i den gule førertrøje og har taget initiativer i forhold til idrætshøjskolerne og CVU erne. Et typisk forløb i forhold til en idrætshøjskole eller CVU kan beskrives som følger: 1. Telefonisk kontakt til forstander/rektor eller souschef 2. Indledende møde med præsentation af projektet 3. De fleste gange har positive tilbagemeldinger ført til yderligere kontakt 4. Konkrete aftaler: Beslutning om hvilke modeller som kan anvendes 5. Opfølgning (Se bilag nr. 4, eksempel på mødereferater fra CVUerne). Spørgeskemaer På IHS blev der anvendt spørgeskemaer til de nye elever. Formålet var at afdække om der var potentielle kandidater til lærerstudiet samt at få en fornemmelse af om meritoverførsel kunne blive relevant. Brochurer For at etablere et godt og solidt grundlag til formidling af samarbejdet mellem IHS og andre videregående uddannelsesinstitutioner, blev der udarbejdet 3 brochurer som er vist i Bilag nr. 5, 6 og 7. Der er meget gode erfaringer med anvendelse af brochurerne, fordi de giver et hurtigt og godt overblik samt har hver sin målgruppe. Målgrupperne er: Mulige studerende til DFL Mulige studerende til CVU Mulige studerende til Universitetet

15 15 Meritgivende undervisning på Samarbejdet med DFL En væsentlig del af formidlingen har været foretaget via samarbejdet med DFL. Projektleder Erling Joensen og Lærer Laust Riis Søndergård har haft en tæt dialog om realkompetencevurderinger, og denne dialog har resulteret i, at elever fra IHS og andre idrætshøjskoler har besøgt DFL og hørt om mulighederne for anvendelse af realkompetencebegrebet. (Se bilag nr. 9 og Bilag nr. 10).

16 16 Meritgivende undervisning på Resultater 1) CVU erne er meget interesserede i samarbejde med idrætshøjskolerne om en tillempet realkompetencevurderingsmodel, fordi der er mange studerende som ikke har idræt på B-niveau med mindstekarakter 8, så er CVU erne interessede i at få elever fra idrætshøjskoler som har tilegnet sig de realkompetencer som kan betyde, at de studerende vil kunne blive realkompetencevurderet til at blive optaget på linjefaget idræt der er blevet opgraderet til et stort linjefag på 1,2 årsværk. 2) Anvendelsen af SDU s redskaber viste, at redskabet er anvendeligt, men det kræver. at man skal testes mindst to gange ved start og færdiggørelse af uddannelse. 3) IHS har konkret fået en ny højskolelev som har tilmeldt sig på grund af muligheden for merit til DFL 4) Idrætshøjskolerne kan tilbyde en linje som omfatter pædagogiske fag som betyder, at det er lettere at blive optaget på læreruddannelsen 5) Den Frie Lærerhøjskole i Ollerup har oplevet større interesse i forbindelse med optag i 2008, fordi de studerende antager, at de realkompetencer, som de har tilegnet sig, kan anvendes på et fremtidigt lærerstudium 6) En bedre uddannelsesvejledning for den enkelte elev på idrætshøjskolen 7) Det opsøgende arbejde har afdækket, at der er et vist antal interesserede elever fra idrætshøjskolerne som har været på besøg og et vist antal der faktisk er blevet optaget på DFL.

17 17 Meritgivende undervisning på Idrætshøjskole IHS Viborg Gerlev Ollerup Gym. Køng NIH Antal interesserede 2007: : : : : : : : : : : : 0 Antal optagne 2007: : : : : : : : : : : : 0 Antal besøgende 2007: : : : : : : : : : : : 0 Forventet optag 2008:3 2008:? 2008: 1/? 2008:? 2008:? 2008:? Tabel: Oversigt over interesserede idrætshøjskoleelever i forhold til DFL

18 18 Meritgivende undervisning på Konklusion Generelt har projektet afdækket at: 1) Der er en betydelig interesse hos både elever, studerende og CVU er og lærerseminarier for realkompetencevurdering som i visse tilfælde kan føre til meritoverførsel. 2) Der er betydelig interesse for realkompetencevurdering fra lærerseminariernes side. Dog kan det noteres, at man i første omgang ikke kan formalisere meritoverførsel fra et højskoleophold. Men man er meget interesseret i at realkompetencevurdere den enkelte elev der ikke har idræt på B- niveau for at kunne få idræt som linjefag. 3) Der er behov for ildsjæle til at promovere ideen om at man kan få meritoverført de kompetencer som man opnår på en idrætshøjskole. På IHS har det vist sig, at der faktisk er mange elever, som har været interesserede i at anvende deres højskoleophold som grundlag for en uddannelse til lærer. 4) IHS har fået en elev på grundlag af muligheden for 0,5 års meritoverførsel Projektets succeskriterier blev defineret som: 1) De højskolelever, der optages på Den frie Lærerskole i august 2007, bliver godt integreret på læreruddannelsen og oplever, at de realkompetencer, de har tilegnet sig på højskolen, kan anvendes på lærerstudiet 2) 8-10 højskoleelever søger optagelse på Den frie Lærerskole med start i august ) 8-10 højskoleelever søger optagelse på Den frie Lærerskole med start i august ) Tilbuddet om meritgivende undervisning på Idrætshøjskolen medvirker til at tiltrække flere højskoleelever gerne fra nye målgrupper 5) Samarbejdsmodellen mellem Idrætshøjskolen og Lærerskolen overføres til 2-4 CVU er, der udbyder læreruddannelser. Vurderes projektets resultater mod disse kriterier kan det konstateres at:

19 19 Meritgivende undervisning på Kriterie nr. 1 På grundlag af interview med alle 6 optagne, kan det konstateres at 3 ud af 6 elever har forladt DFL. Samtalerne har vist, at de 3 studerende der stadig går på DFL er meget tilfredse med studiets form. De 3 der har forladt DFL ønskede alle en anden studieretning efter nærmere overvejelser. Kriteriet er delvist opfyldt, de 3 frafaldne studerende ønskede anden uddannelsesretning Kriterie nr. 2 I skrivende stund vides det ikke hvor mange idrætshøjskoleelever der vil søge optagelse på DFL. Men udfra samtalerne efter de foretagne besøg forventes det at 2-4 elever vil søge optagelse. Kriteriet er ikke opfyldt, dog har projektet måske haft en vis effekt Kriterie nr. 3 Antallet af elever i 2009 kan ikke forudsiges i skrivende stund. Antallet vil afhænge af salgs - indsats og oplysning til eleverne. Kriteriet kan ikke vurderes Kriterie nr. 4 Det kan konstateres, at der ikke er elever fra nye målgrupper. Det kan ikke udelukkes, at muligheden for meritgivende undervisning kan tiltrække nye elever. Der er på nuværende tidspunkt kun et enkelt praktisk eksempel at forholde sig til. Datagrundlaget er alt for begrænset til at man drage nogen konklusioner. Kriteriet kan endnu ikke vurderes på grund af et meget begrænset datagrundlag

20 20 Meritgivende undervisning på Kriterie nr. 5 Samarbejdsmodellen mellem IHS og DFL har været en succes, fordi der er skabt betydelig entusiasme og interesse hos eleverne på IHS. Dette har resulteret i, at elever der ikke tidligere havde overvejet en fremtid som lærer, faktisk er begyndt at overveje at muligheden for at starte på DFL. Overførsel af modellen mellem IHS og DFL kan ikke direkte overføres på grund af lovmæssige forhindringer, men der er betydelig interesse for at en tillempet model, hvor der realkompetencevurderes på idrætslinjefag, hvor studerende ikke har haft idræt på B-niveau i gymnasiet med en mindstekarakter på 8. Projektet har skabt en større interesse for denne mulighed. Endvidere har Ålborg Universitets Idrætsstudie (Se bilag nr. 2) og Ballerup Pædagog Seminarium vist stor interesse for modellen. Kriteriet er opfyldt Sammenfatning På basis af ovenstående må man konkludere at succeskriterierne ikke er blevet opfyldt. I denne sammenhæng skal det understreges at 2 ud af 5 kriterier ikke kan vurderes. Men projektet har vist at: at det er muligt at skabe interesse for realkompetence vurdering projektet har været en succes i forhold til samarbejdet mellem IHS og DFL

21 21 Meritgivende undervisning på Anbefalinger En nødvendig forudsætning for at bygge videre på projektets resultater er, at der anvendes mere tid og allokeres flere ressoucer til udbredelse af ideen på de enkelte idrætshøjskoler og seminarier. Projektet har vist, at det er muligt at udbrede interessen for realkompetencevurdering, og det vurderes, at med en større indsats vil det kunne lade sig gøre at få flere unge til at overveje at påbegynde en læreruddannelse. For at opnå succes med udbredelse af ideen kræves det, at der er nogle engagerede tovholdere som kan holde gryden i kog og at der skal udøves fuldtids projektledelse.

22 22 Meritgivende undervisning på Bilagsoversigt Bilag nr. 1: Samarbejdsforslag mellem DFL og IHS dateret Bilag nr. 2: Samarbejdsforslag fra Ålborg Universitet til IHS Bilag nr. 3: SDU Realkompetence eksempel på anvendelse af redskab Bilag nr. 4: Mødereferat CVU er Bilag nr. 5: Brochure DLF Bilag nr. 6: Brochure CVU Bilag nr. 7: Brochure Universitet Bilag nr. 8: Mødeoversigt Bilag nr. 9: Statusmelding fra DFL Bilag nr. 10: Program for studiebesøg hos DFL

23 23 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 1: Samarbejdsforslag mellem DFL og IHS dateret

24 24 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 2: Samarbejdsforslag fra Ålborg Universitet til IHS

25 25 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 3: SDU Realkompetence eksempel på anvendelse af redskab

26 26 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 4: Mødereferat CVU er

27 27 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 5: Brochure DLF

28 28 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 6: Brochure CVU

29 29 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 7: Brochure Universitet

30 30 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 8: Mødeoversigt

31 31 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 9: Statusmelding fra DFL

32 32 Meritgivende undervisning på Bilag nr. 10: Program for studiebesøg hos DFL

33

34 Denne rapport beskriver resultater og konklusioner fra projektet vedrørende meritgivende undervisnining som er udført i perioden august 2007 til april 2008 på Idrætshøjskolen i Sønderborg baseret på midler fra 3X3 pulje 1 nr

Meritgivende undervisning på Idrætshøjskolen i Sønderborg Mål 1.b: Uddannelsessamarbejde

Meritgivende undervisning på Idrætshøjskolen i Sønderborg Mål 1.b: Uddannelsessamarbejde Meritgivende undervisning på Idrætshøjskolen i Sønderborg Mål 1.b: Uddannelsessamarbejde 1 Baggrund Ved årsskiftet 2006/2007 indgik Idrætshøjskolen i Sønderborg (IHS) et formelt samarbejde med Den frie

Læs mere

Folkehøjskolernes forening & Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler okt 2006

Folkehøjskolernes forening & Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler okt 2006 Projekttitel Dato:26-01-2007 Samarbejdsprojekt mellem Gerlev Idrætshøjskole og CVU Sjælland om udvikling af en model for uddannelsessamarbejde mellem højskoler og CVU er. Pulje 1 / pulje 2 Pulje 1 Ansøgende

Læs mere

Ansøgningsskema. Brobygning styrkelse af indslusning til og fastholdelse af en erhvervsuddannelse. Idrætshøjskolen Århus

Ansøgningsskema. Brobygning styrkelse af indslusning til og fastholdelse af en erhvervsuddannelse. Idrætshøjskolen Århus Ansøgningsskema 1 Projektets titel Brobygning styrkelse af indslusning til og fastholdelse af en erhvervsuddannelse 2 Højskolen Navn: Idrætshøjskolen Århus 4 Baggrund fyldig beskrivelse påkrævet Idrætshøjskolen

Læs mere

Ansøgningsskema. Oplevelse oplysning - afklaring- uddannelse. 1 Projektets titel. 2 Højskolen Navn: Vrå Højskole

Ansøgningsskema. Oplevelse oplysning - afklaring- uddannelse. 1 Projektets titel. 2 Højskolen Navn: Vrå Højskole 1 Ansøgningsskema 1 Projektets titel Oplevelse oplysning - afklaring- uddannelse 2 Højskolen Navn: Vrå Højskole 4 Baggrund fyldig beskrivelse påkrævet Vrå højskole har en del erfaring med at samarbejde

Læs mere

Fælles viden - fra samarbejdet mellem højskoler og de pædagogiske uddannelser

Fælles viden - fra samarbejdet mellem højskoler og de pædagogiske uddannelser April 2008 Fælles viden - fra samarbejdet mellem højskoler og de pædagogiske uddannelser Indledning Samarbejdets aktualitet og kontekst Del 1: Motivationer for samarbejdet Del 2: Samarbejdsprojekternes

Læs mere

Ansøgningsskema Inden du udfylder skemaet bør du læse om optagelseskriterierne, merit og kvoter nederst i skemaet.

Ansøgningsskema Inden du udfylder skemaet bør du læse om optagelseskriterierne, merit og kvoter nederst i skemaet. Sendes til: Syddansk Institut for Psykoterapi og Sexologi Middelfartvej 115 5200 Odense V Eller indscannet via mail: sips@sips.dk Ansøgningsskema Inden du udfylder skemaet bør du læse om optagelseskriterierne,

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Anja Stepien Projektplan IVA, 30.9.2013 Det erhvervsrelaterede projekt

Anja Stepien Projektplan IVA, 30.9.2013 Det erhvervsrelaterede projekt Projektplan Formelle data Studerende: Anja Stepien a09anst@stud.iva.dk og a09stni@stud.iva.dk Projektstedet: Holstebro Bibliotek, Kirkestræde 11, 7500 Holstebro Kontaktpersoner: Vita Debel vita.debel@holstebro.dk

Læs mere

Udviklingsprojekt Nye fællesskaber. - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund. Projektbeskrivelse

Udviklingsprojekt Nye fællesskaber. - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund. Projektbeskrivelse Udviklingsprojekt Nye fællesskaber - oplysning, dannelse og tværgående samarbejde mellem højskole, foreninger og lokalsamfund Projektbeskrivelse 1 MOTIVATION OG SAMMENHÆNG Gymnastikhøjskolen i Ollerup

Læs mere

STATUSRAPPORT FOR PULJEN:

STATUSRAPPORT FOR PULJEN: STATUSRAPPORT FOR PULJEN: Særlig indsats for børn og unge 1. Generelle oplysninger Journalnummer: Projektnavn: Efterskoler en indgang til det danske samfund Tilskudsmodtagers navn: Efterskoleforeningen

Læs mere

Guidelines til højskolernes arbejde med realkompetence

Guidelines til højskolernes arbejde med realkompetence Guidelines til højskolernes arbejde med realkompetence Introduktion Denne mappe indeholder en række guidelines til de højskoler, der er interesseret i at arbejde med realkompetence og dokumentation af

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Bevæg dig for livet - Lederakademi 2018/19 Tag det første nye skridt til at blive en endnu bedre leder

HALSNÆS KOMMUNE. Bevæg dig for livet - Lederakademi 2018/19 Tag det første nye skridt til at blive en endnu bedre leder HALSNÆS KOMMUNE Bevæg dig for livet - Lederakademi 2018/19 Tag det første nye skridt til at blive en endnu bedre leder Forord Det store folkelige fællesskab vi deler med hinanden i Halsnæs, får en af sine

Læs mere

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013.

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013. Dialogbaseret aftalestyring mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013 Ballerup Kommune 1. Præsentation af aftaleenheden Formål Organisationen tilbyder

Læs mere

DANSKE HØJSKOLER. Hvordan har de det? Idrættens største udfordringer VI, Vejen Idrætscenter. 10. april Analytiker, Malene Thøgersen

DANSKE HØJSKOLER. Hvordan har de det? Idrættens største udfordringer VI, Vejen Idrætscenter. 10. april Analytiker, Malene Thøgersen Idrættens største udfordringer VI, Vejen Idrætscenter 10. april 018 Analytiker, Malene Thøgersen FFD/Ubberup Højskole DANSKE HØJSKOLER Hvordan har de det? DANSKE HØJSKOLER - HVORDAN HAR DE DET? Udviklingstendenser

Læs mere

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier Selvevaluering 2018 VID Gymnasier VID Gymnasiers undervisningsfaglige grundlag (se næste side) ligger til grund for udvælgelse af nedenstående 3 konkrete indsatser, som VID Gymnasier vil arbejde med i

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Forord. Annette Westh Formand for Udvalget for Sundhed og Kultur

Forord. Annette Westh Formand for Udvalget for Sundhed og Kultur E N U M M O K S 17/18 e leder Æ 0 2 N i S m e L bedr rakad HA n endnu et - Lede for liv blive e t g i a d l i g t t æ d v i r Be st nye sk r ø f t e d Tag Forord Det er med stor fornøjelse, at jeg skriver

Læs mere

Resumé: Analyse af højskolernes effekt på uddannelse

Resumé: Analyse af højskolernes effekt på uddannelse Resumé: Analyse af højskolernes effekt på uddannelse 1. Effekt opgjort som øget tilbagevenden til uddannelsessystemet efter afbrudt ungdomsuddannelse 2. Effekt opgjort som mindsket frafald på videregående

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Akademiuddannelser

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Akademiuddannelser UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Akademiuddannelser 2 UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLTS DIPLOMUDDANNELSER Praktisk Personlig vejledning Kontakt studievejlederne i Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler på

Læs mere

Systematisk samarbejde mellem UU Guldborgsund & Rette- Kurs Et hverdagssociologisk laboratorium for de årige fra den.1 februar 2019.

Systematisk samarbejde mellem UU Guldborgsund & Rette- Kurs Et hverdagssociologisk laboratorium for de årige fra den.1 februar 2019. Systematisk samarbejde mellem UU Guldborgsund & Rette- Kurs Et hverdagssociologisk laboratorium for de 15-17-årige fra den.1 februar 2019. UU Guldborgsund har identificeret at en gruppe 15-17-årige har

Læs mere

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Fra marts 2009 til april 2010 gennemførte Ballerup Kommune i samarbejde med Region Hovedstaden projekt Tidlig indsats for børn

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Evaluering af Integrationsministeriets pulje for uddannelsesguides

Evaluering af Integrationsministeriets pulje for uddannelsesguides Evaluering af Integrationsministeriets pulje for uddannelsesguides Konferencen Mentorer og uddannelse, 29. august 2007 Peter Rosendal Frederiksen 1 LXP Consulting Peter Rosendal Frederiksen Cand.mag. i

Læs mere

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet NYE VEJE NYE JOB Et EU-socialfondsprojekt Introduktion til projektet NYE VEJE - et kompetenceløft på alle niveauer Vi kan blive endnu bedre til at udnytte eksisterende tilbud på tværs af organisatoriske

Læs mere

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis.

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Vordingborgskolens selvevaluring 2014/2015. Tese: Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Def. på gøremål: Ud af huset

Læs mere

Projekt: Professionsuddannelse og læremidler

Projekt: Professionsuddannelse og læremidler Projekt: Professionsuddannelse og læremidler Delprojekt: Udvikling af fælles elektronisk læringsplatform og e- port folie mellem studerende, underviser og klinisk vejleder. Projektbeskrivelse Baggrund:

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Selvevaluering 2011-2012 INDLEDNING

Selvevaluering 2011-2012 INDLEDNING Selvevaluering 2011-2012 INDLEDNING Bestyrelsen besluttede på mødet den 12. december 2011 efter indstilling fra lærermødet den 7. december 2011, at selvevalueringstemaet for skoleåret 2011-2012 skulle

Læs mere

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 43 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samrådsspørgsmål A af 4. oktober 2006 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Mener ministeren, at der er en sammenhæng

Læs mere

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Formålet med vejledningen er at beskrive de vilkår og muligheder, der er for samarbejde mellem folkehøjskoler og uddannelsesinstitutioner. 1. Generelle

Læs mere

VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN

VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN Hvad er Junior Consult? 2 Junior Consult er Danmarks største konsulentvirksomhed, der udelukkende drives af kandidatstuderende fra BSS ved Aarhus Universitet.

Læs mere

Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010.

Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010. Resultatkontrakt Flere og bedre studerende på elektronikingeniøruddannelsen Oktober 2008 ultimo 2010. Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Ean-nr:

Læs mere

Dokumentation 24 nov. Presentation av Agnethe Nordentoft Danmark

Dokumentation 24 nov. Presentation av Agnethe Nordentoft Danmark Dokumentation 24 nov Presentation av Agnethe Nordentoft Danmark Fokus på realkompetence i dansk folkeoplysning Seminarium om validering i 3.sektor Stockholm, den 24. november 2008 D Agnethe Nordentoft

Læs mere

Ekspert i at undervise

Ekspert i at undervise september 2008 LÆRERUDDANNELSEN I SILKEBORG Ekspert i at undervise Kære alle Hermed nogle informationer omkring projekt Ekspert i at Undervise. Dette er en pixi udgave, hvor jeg har lagt vægt på at beskrive

Læs mere

Denne version af rapporten er uden kommentarer fra de studerende

Denne version af rapporten er uden kommentarer fra de studerende Semesterevaluering Læring og forandringsprocesser, 7 semester, efteråret 2012, København Denne version af rapporten er uden kommentarer fra de studerende Køn Alder Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund?

Læs mere

Dokumentation af Realkompetence. UVM/VUC-konference, Fredericia den 8.maj 2008 v/ Agnethe Nordentoft

Dokumentation af Realkompetence. UVM/VUC-konference, Fredericia den 8.maj 2008 v/ Agnethe Nordentoft Dokumentation af Realkompetence UVM/VUC-konference, Fredericia den 8.maj 2008 v/ Agnethe Nordentoft Uddannelsessystemet Arbejdslivet Folkeoplysning og foreningsliv mv. Uddannelsessystemet Den del af ikke-formel

Læs mere

Projekt undervisningsassistenter

Projekt undervisningsassistenter Projekt undervisningsassistenter Kommune Børn & Unge Skole og Dagtilbud Ramsherred 5 5700 Tlf. 6223 4610 Projektbeskrivelse for pilotprojektet Udgangspunkt Denne projektbeskrivelse omfatter både pilotprojektet,

Læs mere

3x3-projektet Forsøg med uddannelsessamarbejde og hovedsigte Dokumentation og status 2008 Rasmus Kjær/ Nanna Hedegaard Scheuer

3x3-projektet Forsøg med uddannelsessamarbejde og hovedsigte Dokumentation og status 2008 Rasmus Kjær/ Nanna Hedegaard Scheuer 3x3-projektet Forsøg med uddannelsessamarbejde og hovedsigte Dokumentation og status 2008 Rasmus Kjær/ Nanna Hedegaard Scheuer Folkehøjskolernes Forening i Danmark & Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

SurveyXact Semesterevalueringsrapport Læring og Forandringsprocesser, Aalborg - 7. semester efteråret 2014

SurveyXact Semesterevalueringsrapport Læring og Forandringsprocesser, Aalborg - 7. semester efteråret 2014 SurveyXact Semesterevalueringsrapport Læring og Forandringsprocesser, Aalborg - 7. semester efteråret 2014 Om evalueringsundersøgelsen Evalueringsskemaet er udsendt til 85 studerende den 21. januar 2015.

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 7 Fastholdelse

Læs mere

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017 RØDBO Center Social og Sundhed Klausdalsbrovej 621 A-E 2750 Ballerup Tlf: 4477 6161 www.roedbo.dk Dato: 12. september 2017 Tlf. dir.: 4477 6162 Fax. dir.: 4477 6169 E-mail: msi@balk.dk Kontakt: Marianne

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser, 2013 Kompetenceudviklingen skal medvirke til at gøre undervisningen bedre og give

Læs mere

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Februar, 2010/Lone Krogh SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Spørgsmålene i skemaet har til formål at inspirere dig til at reflektere over dine ressourcer og de eventuelt større udfordringer, du ser

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER I N T E R N A T I O N A L A N E R K E N D E L S E A F P R O B L E M - O G P R O J E K T B A S E R E T L Æ R I N G O G D E D O K U M E N T E R E D E R E S U L T

Læs mere

Skabelon for statusrapport

Skabelon for statusrapport Skabelon for statusrapport Projekter, der modtager tilskud fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, skal i løbet af projektperioden sende statusrapporter til styrelsen indenfor de frister, der

Læs mere

Hvad kræves der for at undervise på EUX?

Hvad kræves der for at undervise på EUX? 27. marts 2014 Hvad kræves der for at undervise på EUX? Først til efteråret kender vi det præcise indhold af den nye EUX og hvilke krav, der stilles til at undervise på den. Derfor er det vanskeligt for

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Kvalitetshåndbog for individuel kompetencevurdering i AMU

Kvalitetshåndbog for individuel kompetencevurdering i AMU Kvalitetshåndbog for individuel kompetencevurdering i AMU Indhold Indledning... 3 Kvalitets-flow... 4 Kompetence- og rollefordelinger... 5 VEU-Center sekretariat... 5 VEU Institutioners receptioner...

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP er et kommunalt beskæftigelsesprojekt, som sammen med UngeGuiden skal skabe det bedst kvalificerede tilbud til de unge uddannelsesparate, således at de

Læs mere

Kort udgave af rapport om evaluering af it-kompetenceudviklingsprojekt på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus

Kort udgave af rapport om evaluering af it-kompetenceudviklingsprojekt på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus Kort udgave af rapport om evaluering af it-kompetenceudviklingsprojekt på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus For imødekomme behov for it-kompetenceudvikling og for at organisationen på SIA desuden kunne

Læs mere

Genvej til en ungdomsuddannelse

Genvej til en ungdomsuddannelse Genvej til en ungdomsuddannelse Udgivelse nr. 1 / November 2007 1 2 Indholdsfortegnelse Hvorfor denne folder? Side 3: Side 5: Side 7: Vejledning på højskolerne... vejleder og elev lærer hinanden godt at

Læs mere

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aktiv Ferie Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 8 Indhold 1. Introduktion...... 9 2. Projektets aktiviteter....... 10 3. Projektets resultater..... 10 4. Projektets virkning.......... 11 5. Læring

Læs mere

Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere

Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere Indledning I dette papir beskrives den individuelle kompetencevurdering af vejledere i følgende afsnit: Lovgrundlaget - det

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen

Workshop vedrørende praktikplanen Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på Udførerområderne Slides kan findes på: Praktik.via.dk Socialrådgiveruddannelsen Aarhus

Læs mere

Bergen sep. 2011 Helse: Storbyens Hjerte og smerte. Projekt 3A Aktivitet og Ansvar for Alle

Bergen sep. 2011 Helse: Storbyens Hjerte og smerte. Projekt 3A Aktivitet og Ansvar for Alle Bergen sep. 2011 Helse: Storbyens Hjerte og smerte Projekt 3A Aktivitet og Ansvar for Alle Morten Ubbesen Projektleder Aalborg Kommune Skole- og Kulturforvaltning Cand. Scient. Soc. Sociologisk samfundsanalyse

Læs mere

Realkompetencevurdering (RKV) på erhvervsuddannelserne

Realkompetencevurdering (RKV) på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Realkompetencevurdering (RKV) på erhvervsuddannelserne Realkompetenceforum, DFS den 9. april 2015 Specialkonsulent Michael Andersen, EVA, VEU-enheden Erhvervsuddannelse for voksne (euv) Lov

Læs mere

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING FORELØBIG BESKRIVELSE AF ANSØGNINGSFORLØBET FREM MOD ANSØGNINGSFRISTEN MAJ/JUNI 2019 Københavns

Læs mere

Evaluering af projektet Uddannelsesklar-parat

Evaluering af projektet Uddannelsesklar-parat Evaluering af projektet Uddannelsesklar-parat Projektets målgruppe, metode og formål Formålet med projektet har været at afklare og motivere ikke uddannelsesparate ledige i alderen 18 til 40 år, herunder

Læs mere

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Alt for få unge søger i dag ind på erhvervsuddannelserne. Det betyder, at vi kommer til at mangle industriteknikere, mekanikere, kokke, kontorassistenter

Læs mere

Realkompetencer skal være synlige Vi lærer hele tiden noget. Vi bliver klogere, dygtigere, bedre til et eller andet. Vi får flere kompetencer.

Realkompetencer skal være synlige Vi lærer hele tiden noget. Vi bliver klogere, dygtigere, bedre til et eller andet. Vi får flere kompetencer. Hvad er realkompetence? Kernen i ordet er kompetence. Realkompetence udtrykker, at der er tale om reelle, faktiske kompetencer, som den enkelte kan bruge i konkrete situationer. Det er også formelle kompetencer,

Læs mere

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder Ørebroskolen forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen. Baggrund for tilbagemelding (Se program og bilag for aftenen)

Læs mere

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund Bilag 3 Hverdagsrehabilitering i hjemmet NOTAT Hvidovre Kommune Social og Arbejdsmarkedsforvaltningen Helle Risager Lund Udviklings- og Kvalitetsteamet Sagsnr.: 11/16364 Dok.nr.: 23985/12 Baggrund Hvidovre

Læs mere

Studievalg og optagelse. Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland

Studievalg og optagelse. Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland Studievalg og optagelse Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland 3.g / htx /hhx 2.g / htx /hhx Indkredsning 1.g / htx /hhx Information Studievalg og videregående uddannelse Inspiration Studievalgsprocessen

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

Afprøve, evaluere og vurdere Undervisningsministeriets IT-baserede Realkompetenceredskab i en højskolesammenhæng

Afprøve, evaluere og vurdere Undervisningsministeriets IT-baserede Realkompetenceredskab i en højskolesammenhæng Afprøve, evaluere og vurdere Undervisningsministeriets IT-baserede Realkompetenceredskab i en højskolesammenhæng Dorte Fugleberg Ungdomshøjskolen ved Ribe Afrapportering 2009 1 Forord Det er projektets

Læs mere

Evalueringsrapport Master i it

Evalueringsrapport Master i it Evalueringsrapport Master i it Master i IT Fagpakken It-forandringsagenten Studienævn for It og Læring, AAU. Forår 2014 Evalueringsrapport, It-forandringsagenten, forår 2014 Evalueringsundersøgelsen blev

Læs mere

Unge på kanten af arbejdsmarkedet.

Unge på kanten af arbejdsmarkedet. Unge på kanten af arbejdsmarkedet. Dette kursusforløb henvender sig til dig der arbejder med unge med særlige behov, som er på kanten af enten arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Dit job kan være,

Læs mere

Vurdering af folkeskolelæreres undervisningskompetence værktøjer til inspiration

Vurdering af folkeskolelæreres undervisningskompetence værktøjer til inspiration Vurdering af folkeskolelæreres undervisningskompetence værktøjer til inspiration Indhold 1. Baggrund og formål... 1 1.1. Undervisningskompetence eller kompetencer svarende hertil... 2 2. Nærmere om de

Læs mere

Årsplan for Humlebæk skole

Årsplan for Humlebæk skole Årsplan for Humlebæk skole 2009-2010 Årsplanens formål er kortfattet at beskrive, hvordan de opstillede mål i lederaftalen for Humlebæk skole omsættes til handling, samt at opstille lokale mål for de kommende

Læs mere

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte Til de kommunale sundheds- og socialforvaltninger samt kommunale og kommunalt støttede væresteder Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af

Læs mere

Evalueringsrapport LBR Svendborg Projekt Dynamisk mentornetværk. MENTOR company September 2010

Evalueringsrapport LBR Svendborg Projekt Dynamisk mentornetværk. MENTOR company September 2010 Evalueringsrapport LBR Svendborg Projekt Dynamisk mentornetværk MENTOR company September 2010 Indhold Sammendrag af projektet Forudsætning for fortsat drift Elementer i fremadrettet strategi og handlingsplan

Læs mere

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011 Navn på ansøger: VIA University College, Ernæring- og Sundhedsuddannelsen, Sundhedsfaglig Højskole og Pædagoguddannelsen, Pædagogisk-Socialfaglig Højskole KOSMOS tema (skriv bogstav A, B, C eller D) C

Læs mere

IDRÆTSLEDER- AKADEMI

IDRÆTSLEDER- AKADEMI IDRÆTSLEDER- AKADEMI Tag det første nye skridt til at blive en endnu bedre leder. Et personligt lederudviklingsforløb for kommende, nye og nuværende ledere i idrætsforeninger i Århus Kommune. Forord Idrætssamvirket

Læs mere

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4 Talentstrategi Erhvervsakademi Aarhus Side 0 af 4 Baggrund og indledning Lovbekendtgørelse nr. 750 af 25. juni 2014 (Lov om ændring af universitetsloven og forskellige andre love Initiativer for særlig

Læs mere

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Kontor for arbejdsmarkedsuddannelser Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen Disposition

Læs mere

Uddannelsesplan. for studerende i Dussen på Langholt Skole. Velkommen.

Uddannelsesplan. for studerende i Dussen på Langholt Skole. Velkommen. Uddannelsesplan for studerende i Dussen på Langholt Skole. Velkommen. Rigtig hjertelig velkommen som studerende i Idrætsdussen på Langholt Skole. Det er altid en glæde at byde studerende velkommen i vores

Læs mere

Workshop Årsmøde 2012, Kolding Konsulent Ellen Enggaard, VIAUC REALKOMPETENCEVURDERING I DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Workshop Årsmøde 2012, Kolding Konsulent Ellen Enggaard, VIAUC REALKOMPETENCEVURDERING I DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Workshop Årsmøde 2012, Kolding Konsulent Ellen Enggaard, VIAUC REALKOMPETENCEVURDERING I DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Udbytte af anerkendelse : - Adgang - Individuel tilrettelæggelse og afkortning af uddannelse

Læs mere

Projekt Motion som Medicin

Projekt Motion som Medicin Trænger du til at røre dig mere... Projekt Motion som Medicin Formål At indhente erfaringer med, hvordan kan organisere tilbud om hjælp til øget fysisk aktivitet hos inaktive voksne, såde overholder sstyrelsens

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere

Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere Udviklingen og udbygningen af det nære sundhedsvæsen stiller store og nye krav til kommunerne og sundhedspersonalets kompetencer og viden. Det kræver, at

Læs mere

Hammeren Produktionsskolen Vest

Hammeren Produktionsskolen Vest Virksomhedsplan 2015 Hammeren Produktionsskolen Vest Formål og målgrupper Hammeren- Produktionsskolen Vest er en selvejende statslig uddannelsesinstitution med vedtægter, der er godkendt af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Læringslokomotivet. Turboforløb i ungdomsskolen

Læringslokomotivet. Turboforløb i ungdomsskolen Læringslokomotivet Turboforløb i ungdomsskolen Med støtte fra Egmont Fonden indleder Ungdomsskoleforeningen i august 2016 projektet Læringslokomotivet Turboforløb i Ungdomsskolen. Projektet, der har til

Læs mere

C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g UDDANNELSESPLAN

C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g UDDANNELSESPLAN C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g UDDANNELSESPLAN Juni 2001 Uddannelsesplan Videreudvikling inden for uddannelsesområdet Den nationale handlingsplan til forebyggelse af selvmordsforsøg

Læs mere

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag FOF-Gentofte FOF Gentoftes Kompetencemodel FOF Gentofte har udarbejdet en model for afklaring og dokumentation af kompetencer i et tværfagligt samarbejde med de frivillige organisationer og oplysningsforbund

Læs mere

Fakta om uddannelser til hele Danmark. Fakta. side 1/10

Fakta om uddannelser til hele Danmark. Fakta. side 1/10 22. august 2018 Danske Professionshøjskoler Ny Vestergade 17 st. tv. 1471 København K Tel. 3338 2200 uc-dk@uc-dk.dk danskeprofessionshøjskoler.dk Fakta Fakta om uddannelser til hele Danmark Indhold Fakta

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

Delpolitik for: Før uddannelsen

Delpolitik for: Før uddannelsen Delpolitik for: Før uddannelsen Tidspunkt for ikrafttræden: 19. juni 2008 1.0 Formål Gennem udviklingen af en delpolitik for Før uddannelsen at synliggøre og sikre en fortsat positiv udvikling af universitetets

Læs mere

Response på det pædagogiske didaktiske grundlag. Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen

Response på det pædagogiske didaktiske grundlag. Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen Response på det pædagogiske didaktiske grundlag Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen PÆDAGOGISK GRUNDLAG Udgangspunkt Vores pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i, hvad læring er. Når mennesker lærer,

Læs mere

Indledning. Udbyttet af ICDP uddannelsen

Indledning. Udbyttet af ICDP uddannelsen 1 Indhold Indledning... 3 Udbyttet af ICDP uddannelsen... 3 Arbejdet med sundhed og trivsel... 5 Det tværfaglige samarbejde... 5 Det fremtidige tværfaglige samarbejde... 7 2 Indledning Ishøj Kommune har

Læs mere

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Denne kompetencestrategi dækker alle ansatte på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet. Målene for kompetencestrategien Aalborg Universitet

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER HVORDAN KOMMER VI VIDERE? NATIONAL KONFERENCE TORSDAG DEN 3. APRIL 2014 I TORVEHALLERNE, VEJLE

ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER HVORDAN KOMMER VI VIDERE? NATIONAL KONFERENCE TORSDAG DEN 3. APRIL 2014 I TORVEHALLERNE, VEJLE ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER HVORDAN KOMMER VI VIDERE? NATIONAL KONFERENCE TORSDAG DEN 3. APRIL 2014 I TORVEHALLERNE, VEJLE Workshop 1 - VUC (hf): Kvalitetskrav og Kvalitetssikring Vurderingsmetoder

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN

VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN VIRKSOMHEDSKONSULENT DIT SPRINGBRÆT TIL KARRIEREN Hvad er Junior Consult? 2 Junior Consult er Danmarks største konsulentvirksomhed, der udelukkende drives af cand.merc.- og cand.oecon.studerende fra Aarhus

Læs mere

Realkompetence og tredje sektor

Realkompetence og tredje sektor Realkompetence og tredje sektor Dokumentationsværktøj m.m. 1 Arbejdet med realkompetence er en proces Afklaring få øje på egne kompetencer sætte ord på finde ud af hvad de kan bruges til motivation Dokumentation

Læs mere

GVU til PA 31.07.15-27.09.16

GVU til PA 31.07.15-27.09.16 Adgangskrav: Mindst 2 års relevant erhvervserfaring Grundskolens afgangsniveau i dansk, engelsk og Samfundsfag Fyldt 25 år Praktiske oplysninger: Undervisningstiden er 37 timer pr. uge incl. lektier. Den

Læs mere