Pricing research. Introduktion til ni anvendte metoder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pricing research. Introduktion til ni anvendte metoder"

Transkript

1 Pricing research Introduktion til ni anvendte metoder Contribution ApS Udmåling af kundernes betalingsvillighed kræver omtanke og dygtig eksekvering. Der kan være en tendens til at benytte samme metodik hver gang, fordi det er enklest og den der bedst kendes. Imidlertid kan situationen kræve en anderledes tilgang for at sikre det bedste resultat, og Contribution har derfor i dette dokument beskrevet en række price research metoder, som kan give inspiration. Bemærk, at listen ikke er udtømmende. Særligt i forbindelse med prissætning af nye produktfeatures, samt bundling, findes der alternative metoder.

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Monadic pricing analyser 3 Side Conjoint pricing research 4 Field pricing analyser 5 Regressionsanalyse og pricing research 6 Kvalitativ pricing research 7 Van Westendorp analyser 8 STEP pricing analyser 9 Gabor Granger 10 Brand Price Tradeoff analyser 11

3 Monadic pricing analyser Monadic testing er en af de mindst biased teknikker til at udmåle prisfølsomhed. Der er flere metodevariationer af monadisk design, hvor valget generelt afhænger af antal produkter, som respondenten skal eksponeres til. Respondenter bliver i en markedsanalyse (f.eks. telefon, personligt eller web) bedt om at vurdere et komplet sæt af produkter og så vælge det, som bedst matcher personens behov. Prisen indgår som faktor i hvert produkt. Metoden er monadisk, fordi den enkelte respondent kun eksponeres til et prisscenarie i hver undersøgelse. Til gengæld vil undersøgelsen overordnet set undersøge flere prispunkter. For at undersøge markedets reaktion bliver de forskellige prispunkter inddelt i separate stikprøve celler, og hver stikprøve gruppe eksponeres så for deres respektive prispunkter. Ved at analyse svarene i hver enkel analysecelle kan den samlede efterspørgselskurve udformes. Undersøgelsesdesignet eliminerer den mulige respondent bias overfor pristests, fordi de kun eksponeres til en pris i forbindelse med hvert produkttilbud. Respondenterne ved dermed ikke, at det er en prisundersøgelse. Analysen giver god input til at fastlægge pris og strategi og kan bruges til at udarbejde forecast modeller samt teste forskellige prispunkter og prisstrukturer. Research designet er ikke dynamisk med hensyn til konkurrenters priser, da disse holdes konstant. Ændringer i konkurrentpriser vil uden tvivl nuancere analyseresultaterne. Det er nødvendigt med en meget stor stikprøve på grund af de krævede celle stikprøver. Det gør analysemetoden relativ dyr. Når en monadisk test designes, er det vigtigt at minimere stikprøvens demografiske og adfærdsmæssige variation mellem cellerne, idet store variationer kan ødelægge resultaternes validitet. En conjoint analyse metode er normalt at foretrække, fordi den er mere cost-effektiv og samtidig giver værdifuld konkurrentindsigt. Men den monadiske test kan anbefales under følgende omstændigheder: o Når der skal teste et meget specifikt konkurrencemæssigt prisscenarie. o Når pris ikke normalt er et centralt parameter (f.eks. læger). o Når produktegenskaberne er faste.

4 Conjoint pricing research Conjoint analyse bruges typisk til at udmåle kunders præferencer for forskellige brands og brand egenskaber. Metoden blev udviklet i de tidligere 1970 erne, og er blevet en af de bredest anvendte kvantitative værktøjer indenfor pricing research. Der er forskellige conjoint metoder; adaptive conjoint analysis (ACA), full profile conjoint analysis (CVA), choice based conjoint (CBC), og senest adaptive choice based conjoint (ACBC). Men kun CBC og ACBC er velegnet til pricing research, med CBC som den klart mest udbredte og derfor i fokus nedenfor. I en conjoint analyse fastlægges en række produktattributter, f.eks. brand, størrelse, pris og andre egenskaber. De valgte egenskaber skal tilsammen afspejle de væsentligste beslutningskriterier for kunderne. Hver egenskab har forskellige niveauer, f.eks. prisvariationer, forskellige brands m.v. De valgte egenskaber og niveauer kombineres i en lang række forskellige produktkonfigurationer, hvor et udsnit af disse præsenteres for respondenterne, som skal vælge den foretrukne. Processen gentages adskillige gange, hvor der hver gang præsenteres nye produktsammensætninger. På baggrund af respondentens valg kan det analyseres hvilke egenskaber, der overordnet driver købsbeslutningen, og hvor attraktive de forskellige niveauer er i forhold til hinanden; hvor meget betyder brand eksempelvis i forhold til pris, hvor stor en pris premium kan et brand opnå i forhold til et andet, hvor meget vil efterspørgslen stige for brand X, hvis prisen sænkes osv. Gennemføres bedst over internettet, men kan også foregå face-to-face, eller via telefon, hvis respondenten har modtaget spørgsmålene på forhånd. Pris præsenteres som en blandt flere egenskaber. Det gør kundens valg af foretrukne produkt mere reelt fordi der er et tradeoff mellem værdi og pris, hvilket reducerer bias og lowballing hos respondenterne. Conjoint tests holder omverdensfaktorer konstant (f.eks. reklame, nye produktlanceringer, distribution etc.). Kan bruges både til nye og eksisterende produkter. På baggrund af analyserne kan der udvikles markedsmodeller og derved simuleres markedskonsekvenserne af ændrede priser, ændringer i features, nye konkurrerende produkter m.v. Conjoint tests holder omverdensfaktorer konstant (f.eks. reklame, nye produktlanceringer, distribution etc.). Seks attributter er normalt grænsen for CBC analyser. Ved flere egenskaber er ACBC en mulighed. Analyseformen er kompleks og kræver erfaring, idet man i valg af egenskaber og niveauer uforvarent kan komme til at påvirke de endelige resultater. Choice-based conjoint analyser er i mange sammenhænge den uden sammenligning bedste metode til at analyse priselasticitet, brand betydning, hvordan produkter og porteføljer optimalt sammensættes i markedet m.v. Men den er ikke så god, når der er en høj grad af impulskøb eller omvendt meget komplekse beslutningsprocesser.

5 Field pricing analyser Field pricing research er udbredt til at teste og validere optimale prisniveauer for både nye og modne produkter. Effekten af ændringer i pris eller prispromotions kan kvantificeres for den totale efterspørgsel (kategori, brand og SKU niveau), produktlinie kannibalisering m.v. Metoden har altid været brugt, men med udviklingen indenfor POS scannere, netværksmæssige integration af butikker, store og håndterbare salgsdatabaser samt analyseteknikker er denne form for research mere nøjagtig og brugbar end nogensinde. Field pricing analyser anvendes indenfor detailsalg, samt flyselskaber, internet og finansielle ydelser m.v. Produkterne og prisniveauerne, som skal testes, defineres. Det samme gør de specifikke regioner, antal udsalgssteder og tidsperioden, med hensyntagen til den ønskede statistiske signifikans. Udsalgsstederne klassificeres og indgår i et randomiseret blok design, der er en procedure som minimerer dag-til-dag variationen i den individuelle butik eller region. En kontrolgruppe, kontrolperiode eller historiske data kan bruges som basis for denne analyse. Når dataindsamlingen er tilendebragt kan POS data organiseres med henblik på at estimere priselasticitet, kannibaliseringsrater og aktuelle ændringer i købsfrekvensen for produktet eller servicen. Field pricing analysers store fordel er observationen af købsadfærd (og ikke hvad kunderne siger de vil gøre). Den er derfor stærk til at udvikle forecast og planlægningsmodeller, samt sætte en strategisk retning. Metoden er ideel til at teste specifikke prispunkter, prisstrategier og taktiske pris promotions. Samtidig kan metoden anvendes til at validere andre former for markedsresearch. Moderne data management systemer give høj dataintegritet og kontrol i realtid. Afhængig af kategorien og det specifikke research design kan field priseksperimenter være omkostningstunge og tidskrævende. Planlægningen må således ske i god tid før den egentlige test. Analysen kan kun gennemføres for produkter, der allerede eksisterer og markedsføres i kanalen. Det er ikke muligt at segmentere kundetyper og estimere værdien af forskellige produktegenskaber. Alle væsentlige ukontrollerbare markedsforhold, som påvirker produkternes efterspørgsel må også identificeres og om nødvendigt kvantificeres (f.eks. promotions for andre brands, reklamer, generelle konjunkturer m.v.). Analysen må ske under hensyntagen til kalenderaspektet, idet højtider og ferieperioder kan have stor indflydelse på slutresultatet. Researchdesignet er komplekst og alle aspekter må gennemtænkes grundigt. En af de vigtigste forudsætninger et at etablere et godt samarbejde med salgskanalen og de enkelte kæder. Metoden giver, hvis den eksekveres rigtigt, pålidelige og forståelige resultater, der er nemme at anvende.

6 Regressionsanalyse og pricing research Regressionsanalyser af historiske salgsdata er bredt anvendt til at estimere prisændringers effekt på salget. Historiske salgsdata kan afsløre, hvordan salgsvolumen påvirkes af ændringer i pris (eller andre markedsvariable så som sæson, reklame, promotions eller konkurrentpriser m.v.). Analyserne udkommer i priselasticitets målinger, der kvantificerer kundernes prisfølsomhed for det givne produkt. I B2B tages der typisk udgangspunkt i egne data, mens det i forbrugermarkeder oftest er eksterne datakilder. Den historiske tidsramme for observationerne samt de relevante uafhængige variable (f.eks. priser, annoncering og promotions) skal defineres. Omfanget af dataaggregering skal ligeledes fastslås. Dataaggregeringen sker på basis af tid (uge, måned, kvartal) og geografisk (regionalt, kanal, kæde), som det er relevant for virksomheden. Data opsamles og renses. Analyseformen vælges. Ofte er en lineær model bedst, men ikke-lineære regressionsmodeller anvendes også. En statistisk analyse af den estimerede regressionsmodel gennemføres for at vurdere goodness of fit mellem data og model. Bredt accepteret og forståelig research metode indenfor de fleste forretningsområder. Resultaterne kan bruges til at udvikle forecast og planlægningsmodeller. Moderne POS data management systemer giver realtids data, som løbende kan opdatere modellens parametre. Relativ billig research proces og metode, hvis virksomheden har adgang til højkvalitetsdata. Hvis priserne i kategorien ikke ændrer sig ofte eller hvis konkurrentpriser generelt følger hinandens ændringer, så giver regressionsanalysen beskeden information. Salget påvirkes af mange andre faktorer end pris, og der er derfor risiko for, at regressionsanalysen ikke fanger den variation i volumen, som skyldes disse faktorer. Prisparameterets koefficient i en regressionsmodel antyder, at konsekvensen af en prisstigning er lig en tilsvarende prissænkning. Dette er langt fra altid tilfældet. Brug af historiske data til at forudsige fremtiden forudsætter at fremtiden svarer til fortiden og at markedsvariablerne vil være konstante over tid. Dette kan være en risikabel forudsætning. Prisanalyser skal ofte fastslå konsekvenserne ved at hæve priserne. Historiske dataanalyser kan ikke teste prispunkter, der falder udenfor det historiske prisinterval. I de tidlige projektstadier undervurderes dataindsamlingstiden ofte, ligesom tilgængeligheden af kvalitetsdata overvurderes. Disse ting kan have negative konsekvenser for projektets færdiggørelse. Regressionsanalyser kan være værdifulde til prisresearch under de følgende betingelser: o Industrien er rig på data, det er en stabil kategori, i et modent marked og der er konkurrentindsigt og data. Og de er ikke effektive, når der; o Sker væsentlige markedsændringer (f.eks. nye konkurrenter, ny teknologi) eller prispunkter ønskes testet ud over det historiske prisinterval, hvis der savnes konkurrent salgs- og markedsandel data eller data kun er til rådighed på overordnet niveau.

7 Kvalitativ pricing research Kvalitativ pricing research fokuserer primært på forståelsen af kunders betalingsvillighed eller værdiopfattelse. Metoden bruges ikke så ofte som den kvantitative, men har sin plads, primært i B2B regi. Den kvalitative fremgangsmåde er primært dybdeinterviews, og til tider fokusgrupper, hvor den gør brug af værktøjer som Value Mapping og Economic Value Analysis (EVA). Der er fire dele, som kræver nøje forberedelse for at maksimere udbyttet af de kvalitative kundeinterviews: o En interview guide, primært med åbne spørgsmål, der sikrer aftestning af de specifikke pris- og værdihypoteser. Dybdegående spørgsmål skal udvikles, formuleres og afprøves før interviewene igangsættes, og skal afkode kundernes basale behov og ønsker i relation til produktet eller servicen. Brug primært tid på de kunder, der vil bringe størst indsigt, eller som er mest værdifulde. o En kundekontaktliste skal frembringes og renses. Alle relevante kundesegmenter defineres og en passende stikprøve fastlægges (normalt 8-12 per segment). o Interviews skal optages, så intervieweren kan koncentrere sig (og ikke tage noter). o Endelig skal kodning, analyse og tolkning af den indsamlede information foretages. Metoden er værdifuld i komplekse B2B sammenhænge, både til nye og eksisterende produkter. Opnår bredere og dybere kundeindsigt end ved kvantitative studier og kan derfor nøjes med mindre stikprøver. Større fleksibilitet i observationen og forståelsen af forskellige behov, influenter og brugere. Genererer data til dyb forståelse af produktets/løsningens økonomiske værdi (eks. kundens produktivitet, omkostningsbesparelser, indtægtsgenerering, process reduktioner, kundetilfredshed m.v.), der også kan anvendes til at udvikle prissætningsværktøjer. Kan i visse tilfælde inddrage andre pricing research spørgeteknikker. Er normalt ikke velegnet i B2C sammenhænge (dog med undtagelser). Er typisk mere tidskrævende end den kvantitative analyse. Kvalitativ analyse er også mindre struktureret og entydig og derfor sværere at fortolke end den kvantitative. Der er stor afhængighed af en god interviewer. Kvalitativ pricing research har efter vor mening størst værdi indenfor; o Komplekse produktkonfigurationer, B2B omgivelser, eller når mange beslutningstagere er involveret i beslutningsprocessen. Derimod finder vi ikke metoden effektiv, når der er tale om; o Impulskøb, produktet/servicen nærmer sig en commodity eller når det er en simpel købsbeslutning for kunden.

8 Van Westendorp analyser Analysen har i daglig tale navn efter Van Westendorp, der udviklede den i 1976, men egentlig hedder metoden The Price Sensitivity Meter (PSM). Den er blevet populær blandt virksomheder, der ønsker at estimere det optimale prispunkt, specielt indenfor forbrugervarer og mindre/enklere B2B produkter. Konceptet er forankret i de to psykologiske principper: Theory of Reasonable Prices og Price Signaling Quality (se nederst). Først introduceres respondenten for produktet. Derefter stilles fire spørgsmål: o At what price would you consider this item to represent a good value? o At what price would you say this item is getting expensive but you would still consider it? o At what price would you say this item is so expensive that you would no longer consider it? o At what price would you say this items is so inexpensive that you would begin to question its quality? Spørgsmålene genererer fire kurver, hvis skæringspunkter blandt andet indikerer optimalprisen. Nem at gennemføre og nem at forstå for respondenten. Mest anvendelig for meget innovative produkter, hvor der er reel uvidenhed om hvilket prisinterval kunderne vil overveje. Spørgsmålene kan for respondenterne være svære at skelne fra hinanden, hvilket resulterer i biased svar og valg af for lave prispunkter. Trods teorien om reasonable prices er erfaringen, at en eller anden form for referencepris hos kunden er nødvendig for at få meningsfulde svar. Mens metoden er meget anvendelig hos traditionelle analyseinstitutter, så er der blandt priseksperter en udbredt opfattelse af, at metoden underestimerer optimalprisen. PSM bruges i al for stor udstrækning og resultaterne tages alt for bogstaveligt. Metoden ser tiltrækkende ud på overfladen, men producerer resultater, der afviger fra det optimale. PSM bør ikke stå alene, men skal suppleres af andre metoder. Men til nye produkter eller nye features i eksisterende produkter, kan den være et godt første skridt for at få indikation på prisintervallet, indenfor hvilket optimalprisen så senere findes med andre metoder. Pricing Theories: Theory of Reasonable Prices antager at kunder kan undersøge et produkt og gøre sig en formodning om hvad det burde koste, eller i hvert fald det interval, som prisen vil falde indenfor. Theory of Price Signaling Quality antager at nogle priser er for lave, og at kunder vil undgå priser, som er for billige.

9 STEP pricing analyser Strategi Evaluerings Programmet (STEP) blev udviklet af Eric Marder og har været i brug siden STEP blev udviklet for at teste nye produktkoncepter såvel som prisstrategier for eksisterende produkter. Dataindsamling via STEP metoden kan ske både gennem web, personlige interviews m.v. Konkurrencebilledet, der skal testes, defineres. Respondenter rekrutteres indenfor målgruppen. Respondentstikprøven inddeles i ensartede grupper. Hver gruppe eksponeres for et identisk testindhold, bortset fra prisen, der for det enkelte produkt eller produktgruppe vil variere. Respondenterne præsenteres for et koncept, billede eller de fysiske produkter, og bliver dernæst bedt om at allokere 10 point blandt de præsenterede produkter. Pointene allokeres i henhold til sandsynligheden for, at respondenten vil købe de forskellige produkter. Den tildelte pointandel for det enkelte brand kalkuleres afslutningsvist for hver respondentgruppe. Metoden har vist sig god til at forudsige den fremtidige efterspørgsel. Prisresearch for nye produktkoncepter. Den fungerer lige godt med dyre og relativt billige produkter. Ligesom monadisk testing skal hver respondentgruppe kontrolleres for at minimere stikprøve variationer. Behov for en relativ stor stikprøve. Begrænset mulighed for dynamisk modellering og prissimulering af konkurrerende produkter. En conjoint analyse metode er normalt at foretrække fordi den er mere cost-effektiv og samtidig giver værdifuld konkurrentindsigt. Men STEP analyser kan anbefales under følgende omstændigheder: o Når produktegenskaberne er faste. o Når det ønskes at forstå sandsynligheden for genkøb.

10 Gabor Granger Gabor Granger metoden er opkaldt efter økonomerne, der udviklede metoden i 1960 erne. Respondenten præsenteres for et produkt og spørges om købsintentionen til en given pris. Dataindsamling kan ske både gennem web, personlige interviews m.v. Produktet beskrives og der defineres de prispunkter, som skal testes. Respondenter rekrutteres indenfor målgruppen. Respondenterne præsenteres for et koncept/produktbeskrivelse. De spørges dernæst om de vil købe til en given pris. Prisen ændres nu og respondenten spørges igen. Der findes forskellige varianter. I nogle sammenhænge vil respondenten, hvis de siger nej til en given pris, blive præsenteret for en lavere pris. Og det gentages i alt ca. 3 gange. I andre tilfælde bliver respondenten ledt til forskellige priser uafhængig af deres tidligere svar. Af svarene følger en resulterende efterspørgsel på hvert af de testede prispunkter, hvorved priselasticitetskurven kan tegnes. Metoden er enkel, både at sætte op samt svare på for respondenten. Kan anvendes på både nye og eksisterende produkter. Inddrager ikke konkurrerende produkter. Hurtigt gennemskueligt for respondenten at pris er i fokus og derfor stor risiko for low-balling/underestimering af pris. Ligesom Van Westendorp ser metoden tiltrækkende ud på overfladen, men også den producerer resultater, der afviger fra det optimale. Gabor Granger bør ikke stå alene, men skal suppleres af andre metoder. Men til nye produkter kan den være et første skridt for at få indikation på prisintervallet, indenfor hvilket optimalprisen så senere findes med andre metoder. Bør ikke anvendes på eksisterende produkter.

11 Brand Price Tradeoff analyser Er udviklet i 1970 erne med det formål at udmåle priselasticitet. En gruppe produkter præsenteres til kunden. Hvert produkt prissættes på det laveste niveau. Kunden bedes vælge ét produkt. Prisen på det valgte produkt hæves et niveau, og alt andet holdes uændret. Kunden bedes vælge igen. Processen gentages indtil produktet når sin maksimale pris, eller kunden vælger et andet produkt. Studiet kan i givet fald bevæge sig igennem alle de konkurrende produkter. Nogle gange vælger kunden Ingen af de nævnte, hvorefter processen stoppes. En gennemgang af tidligere studier har ikke påvist nogle styrker. Formålet med studiet bliver hurtigt så gennemskueligt, at der hos kunden opstår en stor selv-bevidsthed og dermed kunstig adfærd. Den fremkomne produkt priselasticitet synes stærkt overestimeret. Metoden er generelt værre end ikke at gøre noget.

12 Pricing research er vanskeligt. Det er ikke kun et spørgsmål om at finde ud af, hvad kunderne bedst kan lide, men hvad de vil betale. Som dokumentet viser, er der en række forskellige metoder, hver med deres styrker og svagheder. I sidste ende afhænger det af produktet/ydelsen samt markedssituationen og forventet prisstrategi. Mens man ofte kan nøjes med en pricing research metode for eksisterende produkter, så er det normalt bedst at kombinere flere metoder, når det drejer sig om nye produkter. For yderligere information, kontakt: Direktør Martin Borch Tlf.: Mail: msb@contribution.dk Konsulent- og researchvirksomheden Contribution ApS blev etableret i 2005 og har siden hjulpet en lang række klienter i ind- og udland med at styrke indtjeningen fra nye produktlanceringer, hæve de realiserede nettopriser på eksisterende porteføljer, samt bygge og dokumentere stærke value propositions. CONTRIBUTION ApS Indiakaj København Ø mail: info@contribution.dk

BrandScape. BrandScape analysen som one of a kind.

BrandScape. BrandScape analysen som one of a kind. BrandScape BrandScape JYSK ANALYSEINSTITUT A/S kan nu tilbyde analysekonceptet BrandScape - et unikt redskab for brandmanageren med ansvar for markedsføring af et brand. Det er udviklet af professor Carsten

Læs mere

2. En mere fleksibel løsning der er endnu nemmere at anvende for den enkelte bruger

2. En mere fleksibel løsning der er endnu nemmere at anvende for den enkelte bruger CatMan Solution V3 er klar til at blive rullet ud Vi arbejder hele tiden på mange fronter, for at sikre jer endnu bedre og hurtigere adgang til den viden der kan genereres fra store mængder af data. Lancering

Læs mere

PRICING - det ses på bundlinien

PRICING - det ses på bundlinien PRICING - det ses på bundlinien v/ Henrik Andersen, Væksthus Midtjylland Hvordan fastsætter du prisen? Hvordan kan du få bedre priser? det vil jeg nå? Den rigtige pris? Prisen er den overhovedet vigtig?

Læs mere

DEN RIGTIGE PRIS - det ses på bundlinien

DEN RIGTIGE PRIS - det ses på bundlinien DEN RIGTIGE PRIS - det ses på bundlinien v/ Henrik Andersen, Væksthus Midtjylland Få viden om: Prisens vigtighed som konkurrenceparameter Hvornår er prisen rigtig Forskellige prisstrategier Hvordan fastsætter

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

Grundlæggende metode og videnskabsteori. 5. september 2011

Grundlæggende metode og videnskabsteori. 5. september 2011 Grundlæggende metode og videnskabsteori 5. september 2011 Dagsorden Metodiske overvejelser Kvantitativ >< Kvalitativ metode Kvalitet i kvantitative undersøgelser: Validitet og reliabilitet Dataindsamling

Læs mere

d e t o e g d k e spør e? m s a g

d e t o e g d k e spør e? m s a g d e t o E g d spør k e e s? m a g Forord I vores arbejde med evalueringer, undersøgelser og analyser her på Danmarks Evalueringsinstitut, er spørgeskemaer en værdifuld kilde til information og vigtig viden.

Læs mere

Floradania Marketing. Exit undersøgelse 2011. Oktober 2011. 2010 Side 1

Floradania Marketing. Exit undersøgelse 2011. Oktober 2011. 2010 Side 1 Floradania Marketing Exit undersøgelse 2011 Oktober 2011 2010 Side 1 Indhold Undersøgelsens formål 3 Metode og målgruppe 4 Key findings 5 Resultater 7 Om undersøgelsen 16 Kontakt 18 2010 Side 2 Undersøgelsens

Læs mere

Knowledge Cube Nyhedsbrev

Knowledge Cube Nyhedsbrev Knowledge Cube Nyhedsbrev Vi er godt i gang med udrulningen af CatMan Solution version 3, og det er dejligt at opleve, at brugen af CatMan Solution breder sig ud til flere funktioner hos vores kunder.

Læs mere

Pris kapitel 13 side 189

Pris kapitel 13 side 189 Pris kapitel 13 side 189 Oversigt Prisstrategi Priselasticitet Prisfastsættelsesmetoder Prisdifferentiering Prisfastsættelse for nye produkter hp://jyskebank.tv/012220820081297/hj pris signalerer hj kvalitet

Læs mere

2. Indledende sonderinger (eksplorative forundersøgelser) Sekundære data Kvantitative og kvalitative Desk research

2. Indledende sonderinger (eksplorative forundersøgelser) Sekundære data Kvantitative og kvalitative Desk research Mark edsanalyseproc essen 1. Problemerkendelse 2. Indledende sonderinger (eksplorative forr) Herunder: Sekundære interne og eksterne data samt primære interne data 3. Problemformulering og mål for n 4.

Læs mere

Anvendelse af data i fusionssager Økonomisk analyse og proces. Kenneth Baltzer 22. januar 2019

Anvendelse af data i fusionssager Økonomisk analyse og proces. Kenneth Baltzer 22. januar 2019 Anvendelse af data i fusionssager Økonomisk analyse og proces Kenneth Baltzer 22. januar 2019 Fusionssager bliver mere datatunge Tryg/Alka, 2018: Regnskabstal (omsætning, omkostninger, bruttoavancer) Skift

Læs mere

understand society through data

understand society through data Enabling you to understand society through data OPERATIONEL SEGMENTERING DER VIRKER En praktisk introduktion til Geomatics segmenteringsmetode og til conzoom 1 FORDELE VED OPERATIONEL SEGMENTERING Segmentering

Læs mere

Indsigt i øjenhøjde og inspiration til handling

Indsigt i øjenhøjde og inspiration til handling Retail Institute Scandinavia er Skandinaviens førende videns- og konsulenthus med fokus på forbrugeradfærd og detailhandel. Vi hjælper vores kunder til vækst gennem viden, indsigt og erfaring. Indsigt

Læs mere

Markedsanalyse for Boligindretningsbutikker

Markedsanalyse for Boligindretningsbutikker Markedsanalyse for Boligindretningsbutikker Af gruppe 7: Mohammed Kayed, Patrick Kisbye, Maria Vinther og Kathrine Kristiansen 6. OKTOBER 2016 MAK, CPH BUSINESS Modul 2 Markedsanalyse for Boligindretningsbutikker

Læs mere

SPONSORANALYSE OG EFFEKTMÅLING

SPONSORANALYSE OG EFFEKTMÅLING SPONSORANALYSE OG EFFEKTMÅLING HVAD KAN VI GØRE FOR DIG? Sponsoranalyse- og effektmålingsredskaberne kan benyttes inden for alle sponsorområder sport, kultur eller velgørenhed og hvad enten du arbejder

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

AGENDA MARKEDSANALYSE. Multimediedesigner uddannelsen 2. semester Mandag d. 29. April 2002. 12.00 12.45 Introduktion til markedsanalyse

AGENDA MARKEDSANALYSE. Multimediedesigner uddannelsen 2. semester Mandag d. 29. April 2002. 12.00 12.45 Introduktion til markedsanalyse MARKEDSANALYSE Multimediedesigner uddannelsen 2. semester Mandag d. 29. April 2002 AGENDA 12.00 12.45 Introduktion til markedsanalyse Kvantitativ markedsanalyse Morten 12.45 13.00 PAUSE 13.00 13.45 Kvalitativ

Læs mere

Summary Roskilde Kommune Januar 2018

Summary Roskilde Kommune Januar 2018 Summary Roskilde Kommune Januar 2018 Indledning, baggrund og formål I forbindelse med investortiltrækning samt input til generel udvikling af kommunen ønsker Roskilde Kommune en dybere forståelse af den

Læs mere

Kvantitative metoder, teori og praksis

Kvantitative metoder, teori og praksis Kvantitative metoder, teori og praksis Kvantitative metoder Målet med de kvantitative metoder Forskellige typer kvantitative metoder Styrker og svagheder Repræsentativitet og udtræksperioder Det gode spørgeskema

Læs mere

GfK October 30, 2018 Title of presentation

GfK October 30, 2018 Title of presentation 1 Introduktion til GfK Panelet Shopper panelet giver dig følgende indsigter: 1. Hvad driver udviklingen inden for din kategori/brand 2. Hvad driver kædernes performance og hvor potentialet ligger 3. Hvem

Læs mere

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering.

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering. Shadowing Designerne observerer real life situationer gennem et stykke tid for at få indsigt i brugeroplevelsen på biblioteket ( Discover ). Herunder forstå, hvordan brugerne reagerer i en given kontekst.

Læs mere

Originalt emballagedesign

Originalt emballagedesign Originalt emballagedesign Af Jesper Clement Designer mdd, Ph.D. i marketing Underviser i emballagedesign på DMJX En undersøgelse af hvad re-design af emballager kan medføre Hvilket emballagedesign er bedst?

Læs mere

1. Hvad er det for en problemstilling eller et fænomen, du vil undersøge? 2. Undersøg, hvad der allerede findes af teori og andre undersøgelser.

1. Hvad er det for en problemstilling eller et fænomen, du vil undersøge? 2. Undersøg, hvad der allerede findes af teori og andre undersøgelser. Psykologiske feltundersøgelser kap. 28 (Kilde: Psykologiens veje ibog, Systime Ole Schultz Larsen) Når du skal i gang med at lave en undersøgelse, er der mange ting at tage stilling til. Det er indlysende,

Læs mere

Metoder og produktion af data

Metoder og produktion af data Metoder og produktion af data Kvalitative metoder Kvantitative metoder Ikke-empiriske metoder Data er fortolkninger og erfaringer indblik i behov og holdninger Feltundersøgelser Fokusgrupper Det kontrollerede

Læs mere

Ledelsen af Kundeoplevelsen

Ledelsen af Kundeoplevelsen Fra Kunde til Fan Ledelsen af Kundeoplevelsen Tilfredse og loyale kunder er din stærkeste markedsføringskanal Udnyt din kundeplatform optimalt Hvordan du skaber og fastholder flere loyale kunder med Ledelsen

Læs mere

Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen

Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen Side 1 af 5 Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen Når flyselskaberne opdeler flysæderne i flere klasser og sælger billetterne til flysæderne med forskellige restriktioner, er det 2.

Læs mere

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence)

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Kundelivstidsværdi, Customer Insights, Customer Life Time Management, Customer Life Time Value, CRM strategi, kundeloyalitet osv. Det

Læs mere

Kunde- tilfredsheds- undersøgelse

Kunde- tilfredsheds- undersøgelse Kunde- tilfredsheds- undersøgelse Hovedrapport 3 Samlet resultat og Graferne nedenfor viser de samlede score for tilfredshed og loyalitet blandt de adspurgte kunder. På de næste sider kan du se resultaterne

Læs mere

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Strategisk Overensstemmelse, en kort introduktion 2008 Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Omgivelser (marked) Segment Segment Segment Kunde interface Strategi Enhed Enhed Enhed Værdiskabelse

Læs mere

BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand!

BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand! BRAND SECRETS Udfold hemmelighederne bag dit brand! EN FORUNDERLIG, OMSKIFTELIG VERDEN Er du nysgerrig omkring dit brand? Er der ikke altid en vinkel, der kan overraske? Verden forandrer sig hele tiden

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU...

KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU... KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU... BLIV FORBEREDT TIL ÅRSFORHANDLINGERNE Årsforhandlingerne mellem kæder og leverandører er i stigende grad en kontant proces, og bør være baseret på fakta.

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Kundeservice- og Support centret

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Kundeservice- og Support centret Medarbejder udvikling og øget effektivitet i Kundeservice- og Support centret God kundeservice er god forretning! Undersøgelse viser en direkte sammenhæng mellem oplevelsen af jeres kundeservice, og jeres

Læs mere

Markedsafgrænsning i praksis

Markedsafgrænsning i praksis Markedsafgrænsning i praksis Young Competition Law Professionals, 24. august 2017 Louise Kastfelt, Souschef, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agenda 1. Rammen for markedsafgrænsningen 2. Markedsundersøgelser

Læs mere

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen www.eva.dk Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen Sparringsmøder, oktober 2015 Program for dagen 10.00-10.15: Velkomst og gennemgang af dagens program/ v. EVA 10.15 12.00 Præsentation

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Ungeanalyse. En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter. Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring

Ungeanalyse. En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter. Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring Ungeanalyse En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring Indledning Målet med målgruppeanalysen har været at få et overblik over ungegruppen i Roskilde

Læs mere

12. september Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning 4 Uge 3, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Regressionsanalyse

12. september Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning 4 Uge 3, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Regressionsanalyse . september 5 Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning Uge, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression Regressionsanalyse Regressionsanalyser

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik. Eksempel: Systolisk blodtryk

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik. Eksempel: Systolisk blodtryk Eksempel: Systolisk blodtryk Udgangspunkt: Vi ønsker at prædiktere det systoliske blodtryk hos en gruppe af personer. Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik.

Læs mere

Hvordan udarbejdes en strategi

Hvordan udarbejdes en strategi LENNART SVENSTRUP Hvordan udarbejdes en strategi LENNART@KYOEVAENGET.DK 2011 Strategi Alle kan udarbejde en strategi! MEN: For at en strategi er noget værd i praksis, skal den tage udgangspunkt i virkeligheden,

Læs mere

Hvordan kan en etnografisk analyse øge dit salg?

Hvordan kan en etnografisk analyse øge dit salg? Hvordan kan en etnografisk analyse øge dit salg? Svaret er ved at gøre dig klog på dine kunder De fleste virksomheder kan drage fordel af en etnografisk analyse, der afklarer, hvorfor kunder og potentielle

Læs mere

Brug matematiske modeller til at optimere din drift

Brug matematiske modeller til at optimere din drift Brug matematiske modeller til at optimere din drift Matematiske modeller kan være en stor hjælp i beslutningstagen-og planlægningsaktiviteter på både et operationelt, taktisk og strategisk niveau. Matematiske

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Den grafiske branche hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Marts 2014 Indhold Undersøgelsens hovedkonklusioner... 3 Baggrund... 3 Undersøgelsen...

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.47 Artikler 26 artikler. persontilstand Generel definition: tilstand hos en person, der vurderes i forbindelse med en indsats Persontilstanden vurderes og beskrives ud fra den eller

Læs mere

RepTrak Danmark Tracking af virksomhedsomdømme Januar December 2006 Reputation Institute

RepTrak Danmark Tracking af virksomhedsomdømme Januar December 2006 Reputation Institute RepTrak Danmark Tracking af virksomhedsomdømme Januar December 2006 Reputation Institute DSB RepTrak 2006 DANMARK 1 Indholdsfortegnelse Sektion 1: Introduktion 3 Sektion 2: DSBs Omdømmelandskab 11 Sektion

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Indhold Side 1.1. Indledning... 1 1.2. Baggrund

Læs mere

Kundetilfredshedsundersøgelse Hovedrapport

Kundetilfredshedsundersøgelse Hovedrapport Kundetilfredshedsundersøgelse 2 Hovedrapport Samlet resultat 2 3 Tilfredshed og Loyalitet Grafen til højre viser den samlede score for tilfredshed og loyalitet blandt de adspurgte kunder. Tilfredshed handler

Læs mere

Ordbog om effektma ling

Ordbog om effektma ling Ordbog om effektma ling Indhold Allokering... 2 Andre forskningsdesign med kontrolgruppe... 2 Andre forskningsdesign uden kontrolgruppe... 2 Campbell-samarbejdet... 3 Dokumentation... 3 Effektmåling...

Læs mere

Jesper Clement absoluteclement@gmail.com. Ph.d. i marketing Department of Marketing Copenhagen Business School. Marts 2015

Jesper Clement absoluteclement@gmail.com. Ph.d. i marketing Department of Marketing Copenhagen Business School. Marts 2015 Jesper Clement absoluteclement@gmail.com Ph.d. i marketing Department of Marketing Copenhagen Business School Marts 2015 Den danske og tyske fødevareforbruger - forskelle og ligheder i adfærd og præferencer

Læs mere

Udvælgelse, rekruttering, coaching og fastholdelse

Udvælgelse, rekruttering, coaching og fastholdelse Udvælgelse, rekruttering, coaching og fastholdelse succesfulde medarbejdere med ProfileXT consulting sales staffing support Profiles International Denmark DANMARK FÆRØERNE GRØNLAND SHETLAND Indholdsfortegnelse

Læs mere

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Anna Amilon Materiel vurdering Ved vurderingen af en afgørelses materielle indhold vurderes afgørelsens korrekthed i forhold

Læs mere

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold Indhold 2 Business intelligence workshops 3 Customer Intelligence workshops 4 at få flere kunder 5 at kunne vækste sine kunder 6 at kunne fastholde sine kunder 7 Generelt om segmentering 8 Behovsbasere

Læs mere

Ny metode til at indsamle interviewdata om rejser med overnatning. Linda Christensen

Ny metode til at indsamle interviewdata om rejser med overnatning. Linda Christensen Linda Christensen lch@transport.dtu.dk Undersøgelse af udlandsrejser med overnatning Hvorfor? Indenlandske rejser med overnatning er fravalgt Med de senere års TU haves rimelig god viden om indenlandske

Læs mere

PREPARED BY.

PREPARED BY. OPTIMER DIN DRIFT MED MATEMATISKE MODELLER PREPARED BY FREJA 4PL SERVICES www.freja.dk Matematiske modeller kan være en stor hjælp til beslutningstagen og planlægningsaktiviteter på både et operationelt,

Læs mere

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgstrends 2017 Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgsmål 2016 Over 110% 101-110% 100% 7% 16% 24% 47% når salgsbudgettet for 2016. 47% af sælgerne mener, at deres

Læs mere

Infoblad. IATF Automotive

Infoblad. IATF Automotive Side 1 af 5 IATF 16949 - Automotive Standarden IATF 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen i

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Hvordan kan man evaluere effekt?

Hvordan kan man evaluere effekt? Hvordan kan man evaluere effekt? Dato 26.01.2012 Dette notat giver en kort introduktion til to tilgange til effektevaluering, som er fremherskende på det sociale område: den eksperimentelle og den processuelle

Læs mere

Data mining er ikke længere nice to have men need to have

Data mining er ikke længere nice to have men need to have mining er ikke længere nice to have men need to have Af Frank Bjergø Agenda Introduktion Hvad er mining og hvordan fungerer det? Eksempler på i Telco mining Hvilke forretningsområder er i gang Hvem er

Læs mere

Din produktion som en kollektion

Din produktion som en kollektion Din produktion som en kollektion processen som muligt? Traditionelt har en virksomhed en vision, som udmønter sig i en strategi. Længden, en strategi skal strække sig over i tid, er oftest betinget af

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Kundetilfredshedsundersøgelse 2012. Hovedrapport

Kundetilfredshedsundersøgelse 2012. Hovedrapport Kundetilfredshedsundersøgelse 2 Hovedrapport Samlet resultat 2 3 Tilfredshed og Loyalitet Grafen til højre viser de samlede score for tilfredshed og loyalitet blandt de adspurgte kunder. På de næste sider

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Vores vigtigste partnere og leverandører er (nævn hver af de vigtigste): Hvad køber vi hos vore partnere og leverandører (beskriv for hver enkelt):

Vores vigtigste partnere og leverandører er (nævn hver af de vigtigste): Hvad køber vi hos vore partnere og leverandører (beskriv for hver enkelt): Oversigt over din forretningsmodel Dette er en gennegang af hvad der er vigtigt for din virksomhed og dit salg. Når du skiller komplekse sammehænge ad, får du lettere overblik til sidst. Gennemgangen er

Læs mere

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web:

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web: Vejen til en troværdig virksomhedsprofil GÅ FREMTIDEN TRYGT I MØDE MED EN TROVÆRIDG VIRKSOMHEDSPROFIL Mit navn er Bettina Skindstad, og jeg arbejder for, at kunderne har kendskab til og køber af de virksomheder,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2019 Institution Business College Syd Sønderborg Uddannelse Hhx Det Blå Gymnasium Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

BILAG 2 METODE OG FORSK- NINGSDESIGN

BILAG 2 METODE OG FORSK- NINGSDESIGN Til Undervisningsministeriet Dokumenttype Bilag Dato Marts 2014 BILAG 2 METODE OG FORSK- NINGSDESIGN BILAG 2 METODE OG FORSKNINGSDESIGN INDHOLD 1. Design- og metodebilag 1 1.1 Forskningsdesign 1 1.2 Analysemetoder

Læs mere

Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities

Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities Side 2 Indholdsfortegnelse: Succesfuld Facebook administration side 3 Den positive spiral Side 4 Sørg for at poste hver dag Side 5 Fokuser

Læs mere

Tempus Serva. - er NEM IT til alle virksomheder

Tempus Serva. - er NEM IT til alle virksomheder TM - er NEM IT til alle virksomheder Introduktion Virksomheder bør ikke stræbe efter de alt omfattende visioner og tro, at de med analyse og projektmodeller kan udvikle den optimale digitale løsning. I

Læs mere

Skab bedre relationer gennem forbedring af image

Skab bedre relationer gennem forbedring af image Skab bedre relationer gennem forbedring af image I ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel. Maya Angelou Om

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Håndtering af Kunderelationen Westergaard IT-Konference2014

Håndtering af Kunderelationen Westergaard IT-Konference2014 Håndtering af Kunderelationen Westergaard IT-Konference2014 Semler Gruppen Etablereti1917 Danmarksstørsteprivatejedebilimportør Harsolgtmere end 1.000.000 nyebilersiden 1948 Omsætning ca 9 Mia kr Supporterer144

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 Thisted

Læs mere

Sygehusskabelon - Testrapport

Sygehusskabelon - Testrapport Sygehusskabelon - Testrapport Psykometrisk verificeret. Hospital X Yngre 1 Læge 04-02-2011 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Overordnet resultat... 5 Resultater på kompetenceniveau... 6 Udvalgte kompetencer...

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

Introduktion til projekter

Introduktion til projekter Introduktion til projekter v. 1.0.3 Introduktion I dette materiale ser vi overordnet på, hvad projekter egentlig er, hvordan de er skruet sammen og hvilke begreber, som relaterer sig til projekter. Vi

Læs mere

CASEEKSAMEN. Salg service C. 26. maj 2015 INDHOLD. (lmo)

CASEEKSAMEN. Salg service C. 26. maj 2015 INDHOLD. (lmo) CASEEKSAMEN Salg service C 26. maj 2015 På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen mellem

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Garuda Research Institute

Garuda Research Institute R Garuda Research Institute Human Resource Management & Development Personlighedsbestemt salg By Finn Havaleschka A concept from GARUDA Research Institute. Finn Havaleschka, Garuda Europe. This booklet

Læs mere

Konkurrenceforhold og konkurrencemæssig position

Konkurrenceforhold og konkurrencemæssig position Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 EUC

Læs mere

10 Mål og strategi på privatkundeområdet

10 Mål og strategi på privatkundeområdet 10 Mål og strategi på privatkundeområdet Kvalitative mål Kvantitative mål Karakteristika Bløde Hårde Succeskriterium Skal fornemmes Kan tælles, måles osv. Eksempel Et bedre image Forbedre salget af ratepensioner

Læs mere

Engelsk på langs. Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere på gymnasiale uddannelser Gennemført af RAMBØLL Management fra februar til april 2005

Engelsk på langs. Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere på gymnasiale uddannelser Gennemført af RAMBØLL Management fra februar til april 2005 Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere på gymnasiale uddannelser Gennemført af RAMBØLL Management fra februar til april 2005 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

2015 KOMMUNAL SERVICEKULTUR ANALYSE

2015 KOMMUNAL SERVICEKULTUR ANALYSE 2015 KOMMUNAL SERVICEKULTUR ANALYSE Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 HOVEDKONKLUSIONER...3 KOMMUNAL SERVICEKULTUR 2015...4 Læsevejledning: Indeksering...4 Læsevejledning: Prioriteringskort...5 DEN OVERORDNEDE

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Estimation

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Estimation Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab Estimation Eksempel: Bissau data Data kommer fra Guinea-Bissau i Vestafrika: 5273 børn blev undersøgt da de var yngre end 7 mdr og blev herefter

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2013 Juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer e-mailadresse Hold Handelsgymnasiet Ribe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2019 Institution Business College Syd Sønderborg Uddannelse Hhx Det Blå Gymnasium Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Hvordan designes en forretningsplan

Hvordan designes en forretningsplan LENNART SVENSTRUP Hvordan designes en forretningsplan LENNART@KYOEVAENGET.DK 2010 Der findes mange forskellige indgangsvinkler og beskrivelser af forretningsplaner. Vigtigt er det at forretningsplanen

Læs mere

Investoranalysen 2014

Investoranalysen 2014 Danske investorers syn på rådgivning og information i forbindelse med investeringsbeviser. 1 Indhold Introduktion 3 Investorprofil.4 Investortyper.5 Information.6 Rådgivning..9 Sådan blev undersøgelsen

Læs mere

Employer Branding. En analyse af udbredelsen af Employer Branding i Region Nordjylland.

Employer Branding. En analyse af udbredelsen af Employer Branding i Region Nordjylland. En analyse af udbredelsen af Employer Branding i Region Nordjylland. Baggrund og formål NORDJYSKE Medier ønsker at samle en række større nordjyske virksomheder til et seminar om, for herigennem at inspirere

Læs mere