NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til flere end 5.300

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til flere end Kære læser! I dette nummer af nyhedsbrevet har vi sat fokus på ledelsen af ledergruppen. Det gør vi dels med en artikel om ledermøderne og deres berettigelse, dels ved et interview med forsvarschef Tim Sloth Jørgensen. Herudover kan vi også tilbyde et konkret designet udviklingsprogram netop for ledergruppen. I 5 skarpe til en leder har adm. dir. Morten Lund fra Pronetwork ApS overtaget stafetten. Derudover introducerer vi også et nyt spændende kursus: Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Hvorfor holder I ledermøder? 2. Hvordan tackler din arbejdsplads udfordringer deltag i ny undersøgelse 3. Ledergruppen som dynamisk omdrejningspunkt 4. Om ledelse og ledelsesudfordringer interview med forsvarschefen 5. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Nyt kursus 6. "5 skarpe" om ledelse - en gæsteskribent! 7. Ledelse af forandringer nyt kursus 8. Mænd og kvinder, stå nu sammen! en udvalgt artikel fra Business.dk 9. Køb en god bog 10. Opslåede lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Hvorfor holder I ledermøder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på For nyligt arbejdede jeg med en ledergruppe, som gerne ville have bedre ledermøder. På et tidspunkt stillede jeg det nærliggende spørgsmål: Hvorfor holder I ledermøder? Der blev ret stille i gruppen og nogle grinede lidt skævt. Det kom nogle forsigtige bud, som ikke rigtig virkede som om de selv syntes, at de ramte plet. Efter lidt diskussion fandt gruppen frem til, at svaret på spørgsmålet nok var centralt i forhold til at få bedre ledermøder i netop deres ledergruppe. Jeg tror, at det er relevant for alle ledergrupper, at stiller sig selv spørgsmålet: Hvorfor holder vi ledermøder? Ledermøder pr. tradition Jeg har efterhånden kommet i en del virksomheder og i alle holdes der ledermøder. I nogle lidt gammeldags ledede virksomheder holdes ledermøder primært fordi, det gør man nu en gang. Ledermøderne er typisk noget der ikke holdes ret tit måske en gang i kvartalet. Ledermøderne bruges oftest til information fra den administrerende direktør. Der er meget enetale og meget lidt dialog. I de fleste virksomheder holdes ledermøderne imidlertid noget oftere og er heldigvis lidt mere dynamiske. Men det er min oplevelse at de fleste ikke har et klart svar på, hvorfor de egentlig holder ledermøderne. Gode grunde til at holde ledermøder Der er mange gode grunde til at lederne samles regelmæssigt i ledermøder. Her skal blot nævnes nogle af de mest nærliggende: Arbejde i samme retning Jo flere afdelinger med egen ledelse, jo større risiko er der for, at afdelingerne arbejder ude af takt og i værste fald i hver sin retning. Derfor er en af de vigtigste opgaver normalt for en ledergruppe at sikre, at afdelinger arbejder i samme retning i forhold til de overordnede mål og visioner.

3 Undgå kongedømmer Jeg har set mange virksomheder, hvor de enkelte afdelingschefer var små konger i deres eget rige. Og ve dem, der gik over grænsen til disse kongedømmer! En virksomhed er ikke tjent med små kongedømmer. En virksomhed er tjent med, at hver afdeling ud fra deres ansvarsområde arbejder sammen med hinanden og hen imod det fælles mål. Derfor er et vigtigt formål med ledermøderne at eliminere tendenser til man slår ring om afdelingerne og arbejder for sin egen afdelings bedste og ikke for hele virksomhedens bedste. Behandling af strategiske og tværgående spørgsmål Beslutninger skal almindelig træffes tættest muligt på det niveau, hvor beslutningen skal udføres. Mange daglige driftsbetonede beslutninger hører derfor overhovedet ikke til i en ledergruppe. Men spørgsmål, som har strategisk betydning for virksomheden eller har bred bæring på tværs af organisationen eller som vedrører de centrale processer i virksomheden bør typisk behandles i ledergruppen. Forbedre kvaliteten af ledelsesbeslutningerne En leder bør bringe et spørgsmål ind i ledergruppen, inden han træffer beslutning, hvis dette spørgsmål har en vis tyngde og betydning for virksomheden samlet set. Ledergruppens opgave er at være med til at trykprøve oplægget og forslag til beslutning og på den måde sikre at beslutningen træffes med størst mulig kvalitet. Sparre med hinanden Det kan være ensomt at være leder. Men det er langt mindre ensomt, hvis man bruger sine lederkollegaer til at dele sine udfordringer med og få sparring. En forudsætning for, at man har lyst til at spare med sine lederkollega er imidlertid, at man kende hinanden og har tillid til hinanden. Derfor er et af formålene med ledermøder også at skabe et tillidsfuldt miljø og et godt netværk lederne imellem. Videndeling Det er ofte helt centralt, at lederne er gode til at dele viden med hinanden. Med det mener jeg ikke, at hver enkelt leder bare skal sidde og orientere om alt det, han har bedrevet siden sidste ledermøde. Det er for det første sjældent særligt interessant med en sådan opremsning og for det andet er det lige så sjældent relevant. Desværre er det ofte det, jeg har oplevet, når jeg deltager på ledermøder. Med videndeling mener jeg, at den enkelte leder formidler viden som er relevant i forhold til andre afdelingers opgaveløsning og udfordringer og i forhold til de udfordringer, som virksomheden helt overordnet har. Der er selvfølgelig en lang række andre formål med at mødes i ledergruppen. Det vigtigste er imidlertid, at man gør sig klart, hvad man vil med ledermøderne. Spørgsmål I bør stille jer selv i ledergruppen Jeg vil opfordre jer til på et at de kommende møder i ledergruppen at diskutere og besvare følgende spørgsmål: Hvad er formålet med, at vi holder ledermøder? Hvad ville der ske, hvis vi ikke holdt ledermøder? Hvordan gør det en forskel, at vi holder ledermøder? Hvad er de vigtigste opgaver for vores ledergruppe? Jeg ønsker jer rigtig gode ledermøder fremover!

4 2. Hvordan tackler din arbejdsplads udfordringer? - deltag i ny undersøgelse Mange arbejdspladser er lige nu under voldsomt pres. Teglkamp & Co. undersøger, hvordan du oplever, at udfordringerne bliver tacklet på din arbejdsplads. Det tager under 5. min. at besvare spørgsmålene. Du kan enten besvare spørgsmålene ved at gå ind via vores hjemmeside eller ved at gå ind på 3. Ledergruppen som dynamisk omdrejningspunkt Ingenting kommer af kommer af ingenting. En velfungerende ledergruppe, der skaber gode resultater kræver fokusering på ledergruppens opgave og hårdt arbejde. Hvordan vil I karakterisere jeres ledergruppe? Står jeres ledergruppe sammen alle sammen? Eller er I en flok højtflyvende individualister? Hvordan vil I gerne have, at jeres ledergruppe skal være? Konkret designet udviklingsprogram En gruppe af ledere kan sammen skabe resultater, der har afgørende betydning for hele virksomhedens ve og vel, hvis lederne vel og mærke agerer som en samlet ledergruppe. En ledergruppe bliver først en gruppe, når enkeltindividerne i gruppen melder sig ind i gruppen og arbejder mod samme mål. Teglkamp & Co. designer sammen med jer et udviklingsprogram, der bringer jeres ledergruppe videre. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på info@teglkamp.dk

5 4. Om ledelse og ledelsesudfordringer - Interview med forsvarschefen Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. ste@teglkamp.dk Tim Sloth Jørgensen tiltrådte som forsvarschef den 1. August Inden da har han haft en lang karriere i forsvaret med en enkelt afstikker til universitetsverden for at læse historie. Han startede som kadet i Han har sejlet som chef og næstkommanderende i torpedomissilbåde af WILLEMOES-klassen og på korvetter af NIELS JUEL-klassen. Derudover har Tim Sloth Jørgensen gjort tjeneste i Forsvarsministeriet, haft forskellige chefstillinger i Forsvarsstaben, været chef for Søværnets Taktik- og Våbenskoles Kampinformationskursus, chef for Søværnets Operative Kommando og senest fra været chef for Forsvarsstaben. Udfordringerne står i kø hos lederen af en af Danmarks største arbejdspladser. Krig, økonomisk ubalance og en omstillingsproces uden lige i hele organisationen. Så hvilke tanker gør man sig egentlig omkring ledelse, når man står i spidsen for sådanne udfordringer? Tim Sloth Jørgensen satte sig i stolen som forsvarschef for lige godt et år siden. Som han selv siger, så er det den mest spændende tid nogen forsvarschef i nyere tid har været i. Aldrig før har de danske styrker været indsat i så stort omfang ude i verden, omtalen af forsvaret været så massiv i medierne og økonomien under så stort pres. Karriereplanen var at blive marinebibliotekar At Tim Sloth Jørgensen skulle nå toppen og ende sin karriere som forsvarschef var ikke lige den karriereplan, han havde lagt for sig selv, da han startede som ung kadet i søværnet. Faktisk kunne han lige så godt være blevet historiker, da han afbrød sine studier i forsvaret for at læse historie på universitetet i 3 år. Det var dog skibene og søværnet, der trak mere og Tim Sloth Jørgensen vendte tilbage og færdiggjorde sin officersuddannelse. Hans plan var at kombinere historie, interessen for skibe og søværnet og ende karrieren som marinebibliotekar. Men det skulle jo vise sig at gå anderledes. Tim Sloth Jørgensen tror ikke på, at man som ungt menneske kan lægge en karriereplan, der holder for resten af livet. Det levner jo ingen plads til at forholde sig til de erfaringer og muligheder, der opstår undervejs i livet, som han siger. Det kan være ensomt på toppen Tim Sloth Jørgensen har som mange andre topchefer måtte sande, at det er både ensomt og til tider iskoldt på toppen. Ikke at det kommer bag på ham, for helt uforberedt har han ikke været. Inden han i august måned sidste år tiltrådte stillingen som forsvarschef, har han i 6 år været stabschef og dermed den tidligere forsvarschefs højre hånd. Men som han siger: Jeg har jo været vant til, at jeg altid kunne vende mig om og lægge problemstillingen og afgørel-

6 sen videre til min chef. Det kan jeg ikke mere. Til gengæld giver det at have den endelige beslutningskompetence også mulighed for at gøre nogle ting anderledes. Som en lille kuriositet er det kommet bag på Tim Sloth Jørgensen hvor meget tid, han ved siden af arbejdet med store tunge og komplekse problemstillinger, bruger på at underskrive breve. Det bliver til 1½ time om ugen. Dette er en anden side af at være øverste chef og dermed også personaleansvarlig for flere end ansatte. For langt de fleste af de mange underskrifter er sat på breve til medarbejderne. Om forholdet til pressen Tim Sloth Jørgensen er helt klar over, at det er afgørende vigtigt at have et godt samspil med pressen. Omvendt giver det som topchef også af til nogle udfordringer, han godt kunne være foruden. Udfordringer der gør ledelsesarbejdet kontraproduktivt. Som eksempel nævner han, at han sammen med sin direktion af og til har brug for at arbejde strategisk med fremtiden og med overvejelser om, hvilken vej man skal gå. Bliver der taget referat af sådanne møder og referatet sendt ud, så er det omfattet af offentlighedsloven og pressen vil kunne forlange aktindsigt. Forsvarschefen og resten af Danmark vil i princippet kunne læse i dagspressen om de strategiske overvejelser i forsvarets ledelse på et tidspunkt, hvor de absolut ikke er egnet til en bredere offentliggørelse. Her adskiller topchefsstillingen sig meget fra en topchefstilling i det private erhvervsliv. Forsvaret ledes af en direktion Hvis nogle skulle foranlediges til at tro, at ledelsen i forsvaret er stivnet i form og hierarki, så tager de grundigt fejl. Da Tim Sloth Jørgensen overtog ledelsen af forsvaret, indførte han et helt nyt ledelsesbegreb i forsvarsmæssig sammenhæng. Han etablerede en egentlig direktion. Formålet med direktionen var og er at skabe ansvarlighed og helhedstænkning på tværs af forsvarets myndigheder og værn. Tidligere mødtes forsvarets øverste chefer typisk 4 gange om året. Når man mødes så sjældent, kommer møder meget let til at få karakter af orienteringer. Tim Sloth Jørgensen ønsker at forsvarets øverste ledelse skal være et dynamisk ledelsesforum, hvor alle bidrager. Derfor mødes direktionen fast hver 14. dag med enkelte undtagelser omkring jul og sommerferie. Tim Sloth Jørgensen erkender, at indførslen af direktionsledelse ikke har været uden udfordringer. Det har krævet en mentalitetsændring hos de enkelte medlemmer af direktionen. Det har været svært at gå fra bare at tale sin egen enheds sag til at skulle udvise interesse og tage ansvar på tværs af enheder. Det er en proces og heldigvis er der da sket tydelige fremskridt. Men som Tim Sloth Jørgensen siger: Vi er nødt til jævnligt at stoppe op og evaluere vores arbejde i direktionen, om vi er på rette spor og så justere. Og ingen tvivl om at det kræver vedholdenhed at holde fast i tankerne omkring direktionsmodellen. En direktion med 14 medlemmer Jo Tim Sloth Jørgensen er godt klar over, at en direktion med 14 medlemmer er voldsomt stor. Et konsulentfirma har da også i forbindelse med etableringen af direktionen rådet ham til ikke at lade direktionen bestå af flere end højst 8 medlemmer. Når Tim Sloth så alligevel imod konsulentanbefalinger og god ledelseslatin i øvrigt har valgt at etablere en så stor direktion, så ligger der grundige overvejelser bag. Tim Sloth Jørgensen begrunder sit valg således: Jeg valgte at tage alle de øverste chefer med, fordi vi står midt i en historisk stor transformationsproces. I den forbindelse bliver kommunikationen ekstremt vigtigt. Hvis jeg ønsker også at se de nye tiltag implementeret, er det vigtigt at alle parter er involveret i beslutningsprocessen. Men det betyder ikke, at vi altid skal være så mange i direktionen. Lige nu er behovet der og

7 det giver mening. Det kan godt være, at behovet ændrer sig og at direktionen så kommer til at afspejle det ændrede behov på det tidspunkt. Dilemmaet mellem konkrete sager og strategisk arbejde Selvom forsvarets direktion er af nyere dato, så har de allerede oplevet den klassiske ledelsesfælde som de fleste direktioner ind imellem ryger i. De konkrete sager kommer til at overtage dagsordenen på bekostning af de strategiske diskussioner. Tim Sloth Jørgensen oplever også at dette dilemma ofte bliver forstærket ved, at ledelsen i det daglige bliver målt på de konkrete her-og-nu-opgaver. Som et forsøg på at imødegå denne faldgrube arbejder direktionen med et årshjul. I løbet af året er der lagt planer for, hvilke temaer, der skal arbejdes med og hvornår der skal tages de store og mere overordnede diskussioner. Det hjælper og støtter med sådan en overordnet planlægning, men Tim Sloth Jørgensen erkender også, at man ikke kan planlægge sig ud af al ting. Nogen gange er der bare en konkret dagsorden, som ikke kan skubbes til et andet tidspunkt, som passer bedre i forhold til en årsplanlægning. Men det er vigtigt at holde fast og få skabt rum til de strategiske diskussioner. Hvor henter topchefen energi og inspiration? Jeg kan ikke være på et 100% energiniveau altid. Har jeg arbejdet meget i en periode, har jeg også behov for at slappe lidt af og lave noget helt andet. Det har alle mennesker. Jeg tager f.eks. i sommerhuset og fælder nogle træer, rører mig fysisk eller går i teatret eller er sammen med mennesker, som ikke har noget med forsvaret at gøre, fortæller Tim Sloth Jørgensen. I det hele taget lægger Tim Sloth Jørgensen vægt på det, han selv kalder et lidt fortærsket udtryk: Det hele menneske. Han har behov for chefer, der også interesserer sig for andet end forsvaret. Inspiration til at kunne fylde rollen ud som topchef henter Tim Sloth Jørgensen mange steder. Det kan være en god udsendelse i fjernsynet, en bog eller et foredrag, det kan være en artikel eller blot en tilfældig bemærkning, han hører. Så henter han nu også noget inspiration både i den VL-gruppe han er med i og et netværk af 12 topchefer fra det offentlige. En leders holdning til mennesker Lige som interviewet med Tim Sloth Jørgensen er ved at være slut, sidder han og reflekterer lidt og sammenfatter på en måde hele sin holdning til ledelse og mennesker således: Jeg tager udgangspunkt i, at det enkelte menneske gerne vil det gode. Som leder handler det om at giver medarbejderne mulighed for at udøve det gode og at sikre at alle løfter i flok. Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen til Teglkamp & Co.s nyhedsbrev

8 5. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Nyt kursus Teori U er udviklet af Otte Scharmer og handler i meget brede træk om det indre øjeblik, hvor store ledelsesbedrifter fødes, og hvor der tegner sig nye muligheder for fremtiden. Den handler om fundamentale ændringer og om at lede ind i fremtiden. Hvori består det nye? og hvordan adskiller det sig fra mere klassiske tilgange til forandringer? På kurset tager vi afsæt i de klassiske tilgange til forandringer og til forandringsledelse. Med udgangspunkt heri præsenterer vi nye tanker og tendenser på området, inden vi sætter fokus på Teori U. Konsulent Anne Tang Thomsen har tilrettelagt et spændende kursus. Læs mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig skarpe om ledelse Morten Lund, 45 og Adm. Direktør i Pronetwork ApS., som er Danmarks førende udbyder af professionelle netværksgrupper, pt. 26 fordelt i hele landet. Pronetwork s medlemsgrupper afholder morgenmøder hver 14. dag, hvor den altoverskyggende agenda, er at skabe forretningsmuligheder for og med hinanden. Derudover trænes man i præsentationsteknik, salgsteknik samt andre salgsfremmende elementer. Morten Lund har arbejdet med Salg, Markedsføring & Organisationsudvikling siden 1989, i flere større danske og udenlandske virksomheder, senest i og 1) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? Som netop tiltrådt Adm. Direktør i et selskab, som jeg føler at kende fra min tid som dels kunde i selskabet samt en periode i selskabets Advisory Board, må det være også at anskue selskabet fra øjenhøjde kontra bestyrelsesniveau og udefra. Alle ens betragtninger skal anskues ud fra dels daglig drift og dels selskabets strategi. En ikke ufarlig balance, som desuden skal sælges og kommunikeres på rette vis internt. En spændende proces. 2) Hvad er de største faldgruber for en leder? Af flere, vil jeg mene, at lade ens eget engagement sætte for meget dagsorden i en organisation. En organisation skal fremstå og arbejde som en homogen masse, drevet af fælles mål med plads til det enkelte individ. Især i disse tider med finansiel uro, er sammenhold og viljen til at

9 arbejde i teams, et must, og de som erkender og prioriterer dette, kommer stærkere ud på den anden side. 3) Har du haft et ledelsesmæssigt modbillede og hvad lærte du af det? Alle oplever modbilleder, erhvervsmæssigt såvel som privat. Mit var en tidligere kollega, som var særdeles kompetent i sine faglige egenskaber, men meget lidt værdsat blandt sine medarbejdere på det personlige plan. I mine øjne evnede vedkommende ikke at lytte, vise opmærksomhed samt rose og opmuntre. Dette betød at vedkommendes faglige kvalifikationer blev overset, og en del meget vellidte og dygtige medarbejdere valgte at forlade virksomheden af den grund. På engelsk findes udtrykket: It s nice to be important, but more importantly is it, to be nice. Dette synes jeg dækker ganske godt. 4) Hvordan håndterer du stress? For mig, er stress en del af det at arbejde engageret med opgaverne. Dvs. evnen til at kunne håndtere opgaver effektivt, selv i pressede situationer. Stress er for mig også en drivkraft, hvis den da er positiv, og det mener jeg man selv, til en vis grænse er herre over. Jeg skelner mellem den påførte stress, dvs. udefra kommende kræfter, som man ikke kan regulere selv, samt den selvskabte stress, dvs. ikke at evne at prioritere på en måde hvor man løser sine ting rettidigt om med den fornødne omhu. Sidste del er man selv herre over, og kan kun takke sig selv for hvis det påvirker dagligdagen, men den første del er en fast del af erhvervslivet, og mit bedste råd, baseret på egen erfaring, er at acceptere dette og udvikle en evne til at manøvrere i dette. MEN, når bølgerne går højt, det eksterne eller interne miljø ikke lige er, som man ønsker det, tager jeg mit arbejdstøj på, går i haven i sommerhuset, kløver brænde i rum-metervis eller nyder et glas god rødvin sammen med min kone, som helt klart evner at få mig til at rette fokus tilbage på det jeg kan gøre noget ved, og ikke det som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Vær åben, ærlig og bevar din integritet. Gå ydmygt til opgaven, dyrk og udbyg dit netværk samt forbliv dig selv. 7. Ledelse af forandringer nyt kursus I samarbejde med Aros Kurser gennemfører Susanne Teglkamp kurser i forandringsledelse. Udover selve kurset får du konkret sparring på forandringsledelse både før og efter kurset. Kurserne afholdes både i København. Hvis du skal over bæltet gives en Storebæltsrabat på 15% af kurset. Du kan læse mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig.

10 8. Mænd og kvinder, stå nu sammen! Af Nathalie Ostrynski Bragt i Business.dk søndag den 30. august 2009 Kvinderne skal smutte ud af det pæne jakkesæt og mændene skal åbne øjnene for andet end dem selv. I den nye bog Common Ground bliver der vinket farvel til den gamle kønsdebat i erhvervslivet og sagt goddag til en ny dagsorden, hvor kvinder og mænd i fællesskab finder en ny måde at lede på sammen. Bare vov at sige ordet ligestilling og de fleste erhvervsfolk vil få pludselig få et træt, fjernt udtryk i øjnene. Ja, ja, vi har hørt om kvoterne, det udvidede rekrutteringsgrundlag og de utallige kvindenetværk. Ja, ja, vi prøver at gøre noget ved det, men det rykker ligesom ikke. I de senere år har samfundsdebatten om flere kvinder på direktionsgangen og i bestyrelseslokalerne raset med så stor styrke, at den har efterladt et pacificeret dansk erhvervsliv, hvor kvinderne på ene side sidder i deres netværk og surmuler sammen over de urimelige, mandlige topchefer, mens de mandlige chefer stadig har det bedst med at indlemme kvinder i mørkt jakkesæt, der opfører sig ligesom dem selv. Det skal det være slut med, lyder budskabet i en ny bog Common Ground, skrevet af fremtidsforsker Gitte Larsen, kommunikationsrådgiver Sascha Amarasinha, mediator Tina Monberg og mentor Dorthe Steenberg. I den rækker de en udstrakt hånd til mændene og opfordrer kønnene til at stå sammen frem for at stå på hver sin side af mødebordet og råbe højere og højere af hinanden. Det er på tide at makulere kønsfordommene. Hvis vi ser debatten på en ny måde, kan vi skabe noget større, end når vi opfatter kønnene som modsætninger. Ligesom vi i dag heller ikke kan adskille business og privatlivet. I de diskussioner vi selv har haft om kvindelig repræsentation endte det hele tiden med, at det handlede om konkurrence eller udelukkelse. Hvis vi nu stillede os sammen som køn, hvad vil der så ske? siger Sascha Amarasinha. Ifølge hende er både erhvervslivets mænd og kvinder groet fast i nogle forestillinger om hinanden, der får dem til at synke dybere og dybere ned i en sump, som er svær at komme op af igen, fordi ingen har modet til gå ud de cirkler, som man selv har skabt. Vi har ikke rykket os siden kvindefrigørelsen i 70erne og har ikke fundet en ny måde at gøre tingene på, så vi føler os mere balancerede. Der er stadig mange kvinder, der transformerer sig selv om til mænd for at nå til tops. Mændene har også lagt deres feminine kvaliteter væk, fordi de ikke bliver værdsat i organisationerne. Ifølge de to kvinder er erhvervslivet anno 2009 domineret af mandlige ledere og maskuline værdier. De feminine værdier skal ind i organisationerne, og derfra kan man så arbejde videre sammen i fælles fodslag. Af selvsamme grund går de ind for kønskvoter, fordi det er en hurtig smutvej til målet. Hvis man ikke kan anerkende det feminine og det maskuline og dermed det hele menneske, ender vi med et samfund, der er præget af ubalance. Jeg tror, hverken mænd eller kvinder anerkender det feminine i dag. Kun bundlinjen tæller og mange steder er hverken HR eller kommunikation rykket op på direktionsniveau. Det er jo ting, som kvinder er rigtige gode til, siger Gitte Larsen.

11 Hun har selv spurgt topchefer om, hvad kvinder bidrager med i bestyrelserne. Den typiske reaktion har været tavshed. For de kan ikke give et svar. Jeg var til et møde, hvor en bestyrelsesformand talte om, at det ville være dejligt med flere kvinder i bestyrelser og jeg spurgte ham så om, hvad han mente, at kvinder bidrog med. Hans svar var: ikke noget andet end det mænd bidrager med. Så er der jo ikke nogen grund til at få dem ind, hvis de bidrager med det nøjagtigt samme som mænd gør. Den tankemåde afspejler, at vi har valgt at indrette vores virksomheder på en bestemt måde, hvor argumentet for at tage kvinder med i ledelsen er, at man udvider rekrutteringsgrundlaget. Det handler om kompetencegrundlaget det er jo det, der giver os nye perspektiver, siger Gitte Larsen. Et af de mest tåbelige argumenter de selv har hørt i ligestillingsdebatten er karrierekvindens refræn om, at hun ikke vil vælges på grund af sit køn. For hvilken mand har nogensinde følt sig kønskvoteret, når han blev valgt til en bestyrelse med kun mænd? Jeg mener faktisk, at det nærmest er blevet værre under Inger Støjberg som ligestillingsminister. Hun har sagt, at vi bare må få kvinderne ind i de fora, hvor mændene møder hinanden. Så sætter man jo igen fokus på kønnet. Skulle jeg gå ud og spille golf? Eller bare banke på hos mænd i jakkesæt? Der er jo en mening med, at mænd og kvinder kommer forskellige steder. Og det skal vi ikke lave om på, ellers ensretter vi hinanden. Vi må møde hinanden et helt nyt sted, siger Gitte Larsen Læs mere i Business Søndags interview med kommunikationsrådgiver Sascha Amarasinha og fremtidsforsker Gitte Larsen. Debat: Forfatterne bag bogen Common Gorund mener, at både erhvervslivets mænd og kvinder er groet fast i nogle forestillinger om hinandens køn og at virksomhederne mangler at inddrage og anerkende feminine værdier. Det er på tide at droppe kønsfordommene og se på en fælles fremtid. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på 9. Køb en god bog! Nu har du mulighed for at købe bogen Ledelse i øjenhøjde til inspiration og refleksion. Bogen indeholder 16 af Susanne Teglkamps tidligere udsendte artikler, som er blevet redigeret og flot illustreret. Bogen er udgivet i et samarbejde med Sjællandske Medier. Bogen indeholder bl.a. følgende artikler: Er din tid en mangelvare? Management og leadership Hvordan bliver du nedlagt af en headhunter? Få mere effektive møder! Bogen koster 120 kr. plus moms og forsendelse. Du kan bestille bogen via vores hjemmeside eller du kan gå direkte ind via dette link:

12 10. Opslåede lederstillinger Vi udvælger og bringer hver måned i vores nyhedsbrev 5 lederstillinger, som lige nu er slået op på jobportalen StepStone. I denne måned har vi udvalgt: Vice President Global Supplier Quality & Development, Vestas Nacelles A/S, Vestas Nacelles DK AS Chefkonsulent til afdelingskontoret i Holte Boligkontoret Danmark Hovedkontoret CEO til BilBasen ApS Bilbasen Uddannelsesleder/vice rektor til Handelsgymnasiet i Roskilde ROSKILDE HANDELSSKOLE Brand Manager hos Lantmännen Schulstad Lantmännen Se alle de øvrige ledige lederstillinger på vores hjemmeside Stillingerne vises i samarbejde med jobportalen StepStone A/S

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Krisen sætter sine spor i ledelsesarbejdet. Vi bringer i dette nummer et interview med Adm. direktør i BRFkredit Sven

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af ledergruppernes arbejde. I alt 267 ledere

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Så er ferien slut for de flestes vedkommende og vi er forhåbentlig friske og klar til at tage fat på udfordringerne

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE DECEMBER 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE DECEMBER 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE DECEMBER 2005 Kære læser! Med dette sidste nyhedsbrev i indeværende år, vil jeg gerne takke for alle kommentarerne og forslag i løbet af året. Det er godt og inspirerende at få feedback,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang Kære læser! Får du taget dig tid til udvikling af dig selv som leder? Rigtig mange forsømmer det ofte med den begrundelse, at det er svært at få sat tid af til

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Året er ved at være gået og der er ikke meget du kan gøre ud over at bruge den sidste lille rest af året til lidt

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Der er mange spekulationer og gæt, men ingen ved præcis, hvornår krisen er slut. Spørgsmålet er, om I står klar i startboksen,

Læs mere

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Rigtig god fornøjelse! Helle www.cbaf.dk Center for Balance mellem Arbejdsliv

Læs mere

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen?

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen? Krise er en voldsom hændelse, der ændrer den berørtes opfattelse af sin omverden. Det være sig sorg, følelsen af tab ved f.eks. skilsmisse, sygdom eller en trafikulykke. Hvad er stress? Er lidt stress

Læs mere

Undersøgelse om møder og deres effektivitet

Undersøgelse om møder og deres effektivitet Undersøgelse om møder og deres effektivitet Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. gennemførte i 2008 undersøgelse om ledermøder. Nu har vi lavet en opfølgende undersøgelse, hvor

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Nyhedsbrev nr. 2 November 2012 Relationel etik en grundsten til moderne personaleledelse En blæsende og smuk efterårsdag ved de vestsjællandske kyster mødes

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Networking er mange ting og ikke altid så nemt. Særligt det at være opsøgende har vi danskere lidt svært ved. Derfor har

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Hvad bruger den excellente leder sin tid på?

Hvad bruger den excellente leder sin tid på? Hvad bruger den excellente leder sin tid på? De fleste ledere, jeg taler med, bruger en stor del af ugen på deres arbejde. Mange af dem forklarer det med, at det er en del af jobbet og, at det jo er det,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 Kære læser! Mange får sig lidt af en overraskelse, når de får deres første lederjob. Det var ikke det, de forestillede sig. Lederjobbet

Læs mere

Medarbejderne: Det er god ledelse

Medarbejderne: Det er god ledelse Medarbejderne: Det er god ledelse 4 min. 6,464 8/29/2019 Hvad mener medarbejderne er god ledelse? Det finder du svar på i en ny publikation fra Væksthus for Ledelse, hvor medarbejderne laver et signalement

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan få noget hjælp ved at arbejde med megatrends. Læs artiklen som du kan bruge

Læs mere

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken.

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. I denne workshop inviteres du til at arbejde med og diskutere overvejelser,

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Om i UCC For UCC er det ambitionen, at udøves professionelt og med et fælles afsæt. UCC skal fungere som én samlet organisation. Om i UCC er en del af UCC s sgrundlag og

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Ledelse i UCC tager udgangspunkt i UCC s kerneopgave Kerneopgave UCC samarbejder om at udvikle viden, uddannelse og kompetente til velfærdssamfundet. Med de studerende

Læs mere

Lederes Behov for Sparring

Lederes Behov for Sparring 2018 Lederes Behov for Sparring CHRISTIAN STADIL Stadil Advice Oktober 2018 Forord I forbindelse med fejringen af mine 20 år som selvstændig d. 1/10-18 og startskuddet på min nyeste virksomhed Stadil Advice,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 Kære læser! Sommeren er ved at være over os. Og uanset vejret skal de fleste af os nok holde nogle ugers fri, hvor vi kan slappe af og lade op til udfordringerne til efteråret.

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Hvorfor kuldsejler mange projeker eller i bedste fald bliver meget forsinkede eller har store budgetoverskridelser? Vi

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af håndtering og erfaringer

Læs mere

Strategisk ledelse i HTK

Strategisk ledelse i HTK Strategisk ledelse i HTK 10 1 Indledning I denne folder kan du læse, hvordan god ledelse understøttes i Høje-Taastrup Kommune, hvorfor god ledelse er vigtig og hvilke formelle fora, der understøtter en

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

Strategi, vækst. og lederskab. Executive Lederudviklingsprogram. www.mannaz.com

Strategi, vækst. og lederskab. Executive Lederudviklingsprogram. www.mannaz.com vækst Strategi, og lederskab Executive Lederudviklingsprogram www.mannaz.com En deltager udtaler: Arbejdet med egne cases og konsulenternes inddragelse af praksiseksempler skabte en meget virkelighedsnær

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. Tak til alle der bidrog til undersøgelsen om fusioner og store organisationsændringer. Vi fik i

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 Kære læser! I dette nyhedsbrev kommer vi vidt omkring. Vi starter med en artikel som trækker nogle af de årsager frem til at der stadig

Læs mere

Politik for kompetenceudvikling

Politik for kompetenceudvikling Politik for kompetenceudvikling Silkeborg Kommunes politik for kompetenceudvikling indgår som en delpolitik under den overordnede personalepolitik. Vi definerer kompetencer som anvendelse af kvalifikationer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Foråret står lige på spring. Og det gør en positiv udvikling forhåbentlig også. Men der er stadig mange ledere, der bliver

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600 Kære læser! Mange af læserne har deltaget i vores undersøgelse om mål og feedback. Vi bringer resultaterne af undersøgelsen i dette

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2007 4. årgang Kære læser! Ledelse er ikke bare ledelse. At lave skiftet fra at have direkte ledelse af medarbejdere til at lede gennem ledere er faktisk en stor udfordring,

Læs mere

Grow yourself ~ Grow your business Grow your business ~ Grow yourself

Grow yourself ~ Grow your business Grow your business ~ Grow yourself Grow yourself ~ Grow your business Grow your business ~ Grow yourself * Oplever du, at det nogen gange kan være svært at mærke, hvad du virkelig har lyst til? * Har du en velfungerende forretning, men

Læs mere

Organisering i Vordingborg Kommune

Organisering i Vordingborg Kommune Organisering i Vordingborg Kommune Indledning Vordingborg Kommunes nuværende organisation blev dannet ved kommunesammenlægningen i 2007. I 2008 medvirkede Lundgaard konsulenterne i en evaluering af den

Læs mere

Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering. Hvordan har informationen om arrangementet været?

Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering. Hvordan har informationen om arrangementet været? Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering Hvordan har informationen om arrangementet været? god meget god Hvordan var din oplevelse af lokaler og faciliteter? Utilfreds tilfreds meget tilfreds

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse

Faxe Kommune - dit liv, din fremtid, dit job. Kurs Koordinering Engagement. Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommune dit liv, din fremtid, dit job Kurs Koordinering Engagement Ledelsesgrundlag Sammen producerer vi god ledelse Faxe Kommunes Ledelsesgrundlag Faxe Kommunes ledelsesgrundlag er en fælles beskrivelse

Læs mere