FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM"

Transkript

1 FEBRUAR 2018 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM ENDELIG VERSION

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk FEBRUAR 2018 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM ENDELIG VERSION PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Svtj, jbak Toje, sost svtj

4

5 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 5 INDHOLD 1 Sammenfatning 7 2 Forord og indledning 9 3 Overordnet om udviklingen på Bornholm 10 4 Scenarier for øget befolkning 11 5 Befolkningsmæssige effekter af tilflytning Tilflytning og fraflytning efter socioøkonomi Hvor længe bliver tilflytterne i kommunen? Flytninger efter område Interne flytninger og flyttekæder Befolkningssammensætning i scenarierne 16 6 Effekter på boligmarkedet af tilflytning Boligbehovet i 2025 på baggrund af befolkningsprognosen Boligbehovet i scenarierne 23 7 Kommunaløkonomiske effekter af øget befolkning Vurderingsgrundlag og forudsætninger 27 8 Scenario D Socioøkonomiske konsekvenser Effekter på boligmarkedet Kommunaløkonomiske effekter Øget behov for tilflytning 38

6

7 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 7 1 Sammenfatning Efter en periode med nettofraflytning har Bornholms Regionskommune de seneste år haft nettotilflytning til kommunen. Regionskommunen har ønsket at undersøge, hvad betydningen er af en øget tilflytning. Nærværende rapport beskriver ændringerne af den øgede tilflytning på kommunens økonomi, borgersammensætning og boligmarkedet. De seneste ti år er seks ud af ti tilflyttere til Bornholm flyttet til en af de otte boligbyer. 1. I samme periode er hver fjerde flyttet til landområderne. Fem år efter flytningen til Bornholm er fire ud af ti flyttet fra øen igen. Tilflytterne har de seneste ti år været med til at hæve det gennemsnitlige uddannelsesniveau blandt indbyggerne, men tilflytterne har i gennemsnit lavere indkomst end indbyggerne. Dog er indkomsten blandt tilflyttere højere end blandt fraflyttere. Blandt de indbyggere, som flytter internt på Bornholm sker der især flytninger fra land til boligbyerne (især Rønne). Der ses ikke meget flytning fra parcelhuse til etageboliger, heller ikke seniorbefolkningen. Det er ikke ud fra tallene muligt at fastslå om dette forhold skyldes manglende interesse for at bo i etageboliger eller manglende udbud af relevante boliger. Der er i analysen arbejdet med fire forskellige scenarier for den øgede tilflytning. Overordnet er scenarierne defineret således: Scenario A: ekstra tilflyttere, hvoraf halvdelen er indvandrere og halvdelen minder om tilflyttere fra 2015 som stadig bor på Bornholm i Scenario B: ekstra tilflyttere, hvoraf halvdelen er indvandrere og halvdelen minder om de nuværende borgere på Bornholm. Scenario C: ekstra tilflyttere, som minder om de tilflyttere fra de , der har de uddannelser, som skal til for at fylde hullerne på arbejdsmarkedet de kommende år, og deres familier. 1 Boligbyerne er: Rønne, Aakirkeby, Nexø, Svaneke, Allinge-Sandvig, Hasle, Klemensker og Tejn.

8 8 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Scenario D: ekstra tilflyttere, svarende til at der i 2025 bliver indbyggere på Bornholm. De ekstra indbyggere har karakteristika som gennemsnittet af Scenario A-C. Personerne som flytter til i de forskellige scenarier adskiller sig fra hinanden på visse socioøkonomiske parametre. Personerne i Scenario B er således markant ældre end i de andre scenarier. I Scenario C flytter mange børnefamilier til og der er generelt "stærkere" tilflyttere i dette scenario, hvormed der menes, at de har højere uddannelsesniveau og lavere andel arbejdsløse og enlige forsørgere end tilflytterne i de andre scenarier. I Scenario A er tilflytterne yngst, og der er flest tilflyttere med lavt uddannelsesniveau i dette scenario. Den forventede fremtidige boligefterspørgsel er beregnet under forudsætning af scenarierne samt befolkningsprognosen. I scenario A ventes der især at blive øget efterspørgsel efter rækkehuse og i mindre grad etageboliger i Rønne samt parcelhuse i andre byer. Fælles for scenarierne er, at der forventes en øget efterspørgsel efter parcelhuse i landområderne og herudover parcel- og rækkehuse samt etageboliger i Rønne. I Scenario C øges boligefterspørgslen mindre end i de øvrige scenarier, da tilflytterne i dette scenario udgøres af større husstande end i de andre scenarier. De kommunaløkonomiske konsekvenser er opgjort for de fire scenarier. Der er regnet på indtægter, udgifter samt udligning og tilskud. Alle scenarier opnår et positivt samlet resultat, hvor de øgede indtægter og kommunal udligning overstiger de øgede driftsudgifter. Scenario A opnår det mest positive resultat, hvilket skyldes, at der opnås meget høje udligningsgevinster som følge af tilflytningen i dette scenario.

9 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 9 2 Forord og indledning Bornholms Regionskommune har bedt COWI vurdere konsekvenserne for kommunens finanser af en øget tilflytning til kommunen. Baggrunden er dels, at der i de senere år er kommet en nettotilflytning til kommunen, dels at kommunen i de kommende år har brug for tilflytning, hvor arbejdsstyrken mindskes. Formålet med analysen er at give Bornholms Regionskommune et solidt grundlag for sin planlægning. Det omfatter en solid analyse af de bolig-, arbejdsmarkedsmæssige og kommunaløkonomiske konsekvenser af øget tilflytning til Bornholm. I analysen indgår scenarier for tilflytning og referenceområder, aftalt med Bornholms Regionskommune. I det efterfølgende beskriver vi først i kapitel 3 den generelle udvikling på Bornholm. Dernæst opstilles i kapitel 4 tre scenarier for øget befolkning på Bornholm. I kapitel 5 beskriver vi, hvordan befolkningssammensætningen på Bornholm påvirkes at tilflytning og fraflytning. I kapitel 6 beskriver vi, hvordan tilflytningen påvirker boligmarkedet. I kapitel 7 beskriver vi, hvordan den øgede befolkning i de tre scenarier påvirker kommunens finanser (kommunaløkonomien). I kapitel 8 beskriver vi effekterne af et fjerde scenario, Scenario D, på befolkning, boligmarked og kommunaløkonomi.

10 10 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 3 Overordnet om udviklingen på Bornholm Udviklingen på Bornholm er sammensat af en række forskellige tendenser. For det første er befolkningen faldende. Siden 2007 er befolkningen faldet fra ca til i dag ca , som det kan ses af Figur Figur 3-1 Antal indbyggere i Bornholms Regionskommune. Kilde: COWI på baggrund af data fra Danmarks Statistik, Statistikbanken, tabel BEV107. Faldet ser ud til at være aftagende i de senere år. I perioden var det årlige fald i befolkningen på ca. 500 personer. Fra 2015 til 2016 var det ca. 70 personer. I de senere år er tilbagegangen i befolkningen udelukkende drevet af, at der dør flere, end der bliver født. Siden 2015 har der været både netto-indvandring og netto-tilflytning (fra andre kommuner). For det andet er der en pæn indkomstfremgang for dem, der bor på Bornholm. Siden 2007 er den gennemsnitlige skattepligtige indkomst vokset med ca. 24 % i alt, svarende til en årlig vækst på ca. 2,4 %. Det er højere end væksten på landsplan, der ligger omkring 2,1 %. Dette skyldes delvist, at beskæftigelsesudviklingen har været bedre på Bornholm end i resten af landet. Beskæftigelsesgraden faldt således fra 76 % til 72 % i perioden i landet som helhed, mens den ligger på 68 % i Bornholm i både 2008 og En anden forklarende faktor kan være, at uddannelsesniveauet er steget på Bornholm. Andelen af befolkningen, der har grundskolen som højest fuldførte uddannelse var ca. 40 % i 2007, mens den I 2017 var ca. 32 %.

11 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 11 4 Scenarier for øget befolkning Vi har i samarbejde med Bornholms Regionskommune defineret tre scenarier for en øget befolkning på Bornholm. Forskellen mellem scenarierne ligger i antagelserne om karakteristika ved de ekstra indbyggere. I Scenario A antages det, at de ekstra indbyggere minder om tilflytterne. I Scenario B antages det, at de ekstra indbyggere minder om dem, der i forvejen bor på Bornholm. I Scenario C antages det, at de ekstra indbyggere udfylder den mangel på arbejdskraft, der ventes at opstå inden for nogle uddannelsesområder i de kommende år. Scenarierne er oplistet i Tabel 4-1. I kapitel 8 beskrives et fjerde scenario, Scenario D, og effekterne af scenariet beskrives der. Tabel 4-1 Scenarier Scenario A Scenario B Scenario C 2000 ekstra indbyggere på Bornholm. De ekstra indbyggere minder om dem, der flyttede til Bornholm i 2014 og stadig bor på Bornholm i Bortset fra, at det antages, at halvdelen af de nye indbyggere er indvandrere. Kilde: COWI ekstra indbyggere på Bornholm. De ekstra indbyggere minder om dem, der boede på Bornholm i Bortset fra, at det antages, at halvdelen af de nye indbyggere er indvandrere. De ekstra indbyggere erstatter grupper der kommer til at mangle på arbejdsmarkedet. Der tages højde for, at der flytter familie med. I Scenario A og B antages det, at der kommer ekstra indbyggere. I Scenario C kommer der bestående af 912 ekstra færdiguddannede, der udfylder arbejdskraftmangel på udvalgte områder og 920 medfølgende familiemedlemmer. I Scenario A er tilflytterne afgrænset til at være tilflyttere, der stadig bor i Bornholms Regionskommune et år efter ankomst.

12 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 5 Befolkningsmæssige effekter af tilflytning I dette kapitel beskriver vi effekterne på befolkningssammensætningen på Bornholm som følge af til- og fraflytning til og fra Bornholm. Først beskriver vi effekterne af den aktuelle til- og fraflytning. Dernæst beskriver vi effekterne af scenarierne. Bemærk, at Scenario D beskrives i sin helhed i kapitel 8, og at scenariet ikke beskrives i kapitel Tilflytning og fraflytning efter socioøkonomi De største flyttestrømme findes blandt de unge. Fraflytningen har en markant top i aldersgruppen årige, mens tilflytningen er nogenlunde lige stor for aldersgrupperne fra ca. 19 til 38 år. Samlet er der nettofraflytning i aldersgrupperne fra 17 til 25 år. I de andre aldersgrupper er der nettotilflytning. Aldersfordelingen af Bornholms til- og fraflyttere er vist i figuren nedenfor Tilflyttere Fraflyttere Netto Figur 5-1 Aldersprofil for tilflyttere og fraflyttere ( ). Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Samlet bidrager flytningerne derfor til, at der bliver flere børn, færre unge og flere midaldrende på Bornholm. Flytninger til og fra Bornholm, inklusive indvandringer, bidrager til at hæve uddannelsesniveauet på Bornholm. Blandt de eksisterende indbyggere på Bornholm er det ca. hver tredje, der har grundskolen som højest fuldførte uddannelse. Blandt tilflytterne er det hver fjerde, og blandt fraflytterne er det 29 %. Der er dog også en større andel af tilflytterne (17 %) end blandt de eksisterende indbyggere (15 %), hvor uddannelsen er ukendt. Det skyldes sandsynligvis, at indvandrernes uddannelse oftest er dårligere belyst end resten af befolkningens. Et samlet overblik over uddannelsesniveauet kan ses i Tabel 5-1..

13 1.000 kr. FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 13 Tabel 5-1 Uddannelsesniveauet blandt tilflyttere, fraflyttere og eksisterende indbyggere, 2016, pct. Højest fuldført uddannelse Tilflyttere Fraflyttere Indbyggere Ukendt mv. 17 % 11 % 15 % Grundskole 25 % 29 % 33 % Pct. Gymnasiale og erhvervsfaglige 35 % 46 % 36 % KVU og Bachelor 5 % 3 % 3 % MVU 12 % 7 % 11 % LVU og forsker 6 % 4 % 3 % Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Tabellen viser også, at flytningerne bidrager til at give flere med videregående uddannelser, mens det tyder på, at antallet personer med gymnasial eller erhvervsfaglig uddannelse falder på grund af fraflytning. Til- og fraflytterne har en lavere skattepligtig indkomst end dem, der bor i Bornholm Regionskommune i forvejen. Det afspejler, at til- og fraflytterne ikke er i beskæftigelse i lige så høj grad som dem, der bor i kommunen i forvejen. Andelen af beskæftigede årige blandt dem, der boede på Bornholm i 2015, var 72 %, mens den var henholdsvis 56 % og 53 % for tilflytterne og fraflytterne. Tilflytternes gennemsnitlige skattepligtige indkomst i 2016 var ca kr., mens fraflytternes var kr. og de eksisterende indbyggeres var kr Tilflyttere Fraflyttere Indbyggere Figur 5-2 Skattepligtig indkomst for personer på 15 år eller derover, 2016, kr. Note: Tallene vedrører tilflyttere og fraflyttere fra Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

14 73% 68% 66% 60% 61% 55% 59% 51% 57% 49% 88% 86% 14 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Andelen af indvandrere og efterkommere er højere blandt tilflytterne, end den er blandt fraflytterne og dem, der boede på Bornholm i forvejen. 9 % af tilflytterne er indvandrer eller efterkommer, mens de tilsvarende tal for fraflyttere og indbyggere er 7 % og 6 %. Flytningerne er således med til at øge andelen af indvandrere og efterkommere på Bornholm. 5.2 Hvor længe bliver tilflytterne i kommunen? En stor del af dem, der flytter til Bornholm, flytter væk igen i løbet af en 5-årig periode. Blandt de, der flyttede til Bornholm i 2011 er det ca. 57 %, der er stadig bor der i Det er vanskeligt at sige, om andelen er større eller mindre end forventeligt, fordi det er svært at finde andre danske kommuner, der minder tilstrækkeligt om Bornholm til at kunne lave en god sammenligning. Vi har forsøgt at lave en illustration ved at sammenligne med Thisted Kommune. I den kommune er det 49 % af 2011-tilflytterne, der stadig er bosat i kommunen i % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Samme år Efter 1 år Efter 2 år Efter 3 år Efter 4 år Efter 5 år Bornholm Thisted Figur 5-3 Andel tilflyttere i 2011 der bor i kommunen et antal år efter tilflytning, pct. Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Vi har også analyseret, om der er en forskel på tværs af boligformer i forhold til andelen af tilflytterne, der bliver boende på Bornholm. Resultaterne tyder på, at de, der flytter i lejlighed, er mindre tilbøjelige til at blive boende end dem, der flytter i parcelhus, rækkehus eller sommerhus. Blandt de, der flytter i lejlighed ved tilflytning, er det under 40 %, der stadig bor på Bornholm efter fem år. Blandt de, der flytter i parcelhus eller rækkehus, er det ca. 60 %. 5.3 Flytninger efter område For at belyse, hvilke områder på Bornholm, tilflytningen sker til, har vi opdelt Bornholm i byer hvor der er bopælspligt (Boligbyer), øvrige byer med mindst 500 indbyggere, landsbyer og land. De fire typer områder er illustreret i Figur

15 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM nedenfor. De blå områder er boligbyer. De orange områder er øvrige byer med mindst 500 indbyggere. De lyserøde områder er mindre byer og de grønne områder er land. Figur 5-4 Opdeling af områder på Bornholm i fire typer. Kilde: COWI. Alle områder har oplevet faldende befolkning de sidste ti år. Tilbagegangen har været mindst i boligbyerne, hvor befolkningen samlet er faldet med ca. 5 % Tilbagegangen har været størst i landområderne, hvor befolkningen samlet er faldet med ca. 13 %. Tilflytningen er størst til boligbyerne, hvortil ca. 60 % af tilflytterne flytter til. Den næststørste andel af tilflytterne (ca. 25 %) flytter til landområderne. Parcelhuse og stuehuse er den foretrukne boligart blandt tilflytterne, uanset område. I boligbyerne er fordelingen på parcelhuse, rækkehuse og etageboliger dog mere lige end i de andre områder. I boligbyerne flytter ca. 40 % i parcelhus, næsten lige så mange i rækkehus, og ca. 20 % i etagebolig. I de andre områder flytter ca. 80 % i parcelhus eller stuehus. De interne flytninger, dvs. flytninger fra et område til et andet på Bornholm, bærer præg af en bevægelse fra land til boligby. Over perioden flyttede ca fra land til boligby. Der var også en fraflytning på fra land til både øvrige byer og landsbyer.

16 Andel 16 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 5.4 Interne flytninger og flyttekæder Vi har forsøgt at belyse, om flytteadfærden på Bornholm tyder på, at der er flyttekæder af væsentlig betydning. Vi har analyseret tilflytningsbolig og fraflytningsbolig for alle interne flytninger i perioden Resultaterne ses i Tabel 5-2 nedenfor. Tabellen viser, at andelen som flytter fra parcelhus til etagebolig er lidt højere (7 %) end den modsatte effekt (5 %). Bevægelserne er dog ikke store. Til type Fra type Andel Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Stuehus 1% 3% 1% 1% 0% 7% Parcel 4% 20% 11% 5% 2% 42% Række 2% 12% 9% 6% 1% 29% Etage 1% 7% 4% 3% 1% 16% Øvrig 1% 3% 1% 1% 1% 5% I alt 8% 44% 26% 15% 6% 100% Tabel 5-2 Til- og fraflytningsboligtype for interne flytninger i perioden Vi har også opdelt de personer, der flytter internt i kommunen, på alder. Resultatet tyder på, at der med borgere med alderen i højere grad flytter i rækkehuse og etageboliger end tidligere i livet. Tallene er dog forbundet med stor usikkerhed på grund af en forholdsvis lav flyttevolumen for de ældre, da disse borgere typisk er mindst flytteaktive. 100% 80% 60% 40% 20% Øvrig Etage Række Parcel Stuehus 0% Alder Figur 5-5 Aldersfordelte interne flytninger i perioden opgjort efter tilflyttet boligtype. 5.5 Befolkningssammensætning i scenarierne Scenarierne for flere indbyggere på Bornholm, som beskrevet i kapitel 4, har forskellige virkninger på befolkningens sammensætning. I Scenario A, hvor de ekstra indbyggere minder om tilflytterne, vil der kommer relativt mange unge til Bornholm. I Scenario B, hvor de ekstra indbyggere minder om den eksisterende befolkning, vil der komme relativt mange ældre til Bornholm. I Scenario C, hvor

17 Antal personer FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 17 de ekstra indbyggere er erhvervsaktive med familie, vil der komme relativt mange børn og midaldrende til Bornholm. Dette er illustreret nedenfor i Figur Scenario A Scenario B Scenario C Figur 5-6 Antal ekstra indbyggere på Bornholm i de tre scenarier, aldersfordelt. Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Scenarierne medfører også, at de nye indbyggere har forskellige socioøkonomiske karakteristika. Scenario A har indvandrere og danskere som tilflyttere til Bornholm. De 1000 indvandrere har et lavere uddannelsesniveau og mindre beskæftigelse end dem, der bor på Bornholm i forvejen. De danskere har højere uddannelsesniveau, men mindre beskæftigelse og mindre indkomst. I alt betyder det, at Scenario A er det scenario, der har flest tilflyttere med lav uddannelse og lav indkomst, som det også kan ses af Tabel 5-3. Tabellen viser f.eks., at Scenario A har 576, som er årige uden beskæftigelse, mens de tilsvarende tal for Scenario B og C er henholdsvis 420 og 381. Når antallet af indvandrere og efterkommere afviger lidt fra 1.000, skyldes det, at der blandt ikke-indvandrerne er nogle efterkommere.

18 18 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Tabel 5-3 Antal nye indbyggere inden for kategorier med betydning for kommunal udligning Scenario A Scenario B Scenario C årige uden beskæftigelse årige uden erhvervskompetencegivende uddannelse Børn i familier med lav uddannelse Enlige over 65 år Personer med lav indkomst Indvandrere og efterkommere årige i arbejde med færdigheder på grundniveau årige børn af enlige forsørgere årige børn som har flyttet kommune mindst 3 gange Note: Antallet af nye indbyggere summerer ikke til henholdsvis og 1.832, fordi den samme indbygger kan tilhøre flere kategorier. Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Scenario B har indvandrere og 1.000, der minder om den eksisterende befolkning på Bornholm. Det betyder ligesom i Scenario A, at der kommer relativt mange med lav uddannelse, beskæftigelse og indkomst til kommunen. Det betyder dog også, at der kommer relativt mange ældre. Som det ses i tabellen, kommer der 190 flere enlige over 65 år i Scenario B. De tilsvarende tal for Scenario A og C er 125 og 0. I Scenario C er der tilflyttere bestående af 912 ekstra færdiguddannede, der udfylder arbejdskraftmangel på udvalgte områder og 920 medfølgende familiemedlemmer. De ekstra indbyggere vil have et højt uddannelsesniveau, en høj beskæftigelsesgrad og en høj indkomst. De vil imidlertid også oftere have medfølgende børn. Det fremgår også af Tabel 5-3, hvor det ses, at antallet af årige uden beskæftigelse er lavere i Scenario C end i de andre scenarier. Det samme er tilfældet for antal årige uden erhvervskompetencegivende uddannelse. Til gengæld er der ingen enlige ældre over 65 år og et relativt lavt antal indvandrere.

19 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 19 6 Effekter på boligmarkedet af tilflytning I dette kapitel fokuserer vi på, hvad de ekstra indbyggere vil betyde for boligmarkedet på Bornholm. Først belyser vi udviklingen de senere år. Det giver et indtryk af udgangspunktet. Dernæst belyser vi flyttekæder for tilflyttere. Til sidst vurderer vi, om der vil blive behov for flere boliger på Bornholm for at huse de ekstra indbyggere i scenarierne. Bemærk, at Scenario D beskrives i sin helhed i kapitel 8, og at scenariet ikke beskrives i kapitel 6. I de senere år er boligforbruget steget på Bornholm, i hvert fald hvis man opgør det på antal kvadratmeter pr. indbygger, som det er vist i Figur 6-1. Det afspejler sandsynligvis, at befolkningen har været faldende, uden at der er sket et tilsvarende fald i boligmassen. Det tyder i sig selv på, at der måske er plads til flere indbyggere uden at bygge flere boliger. Det skal dog understreges, at det er vanskeligt at vurdere udgangspunktet på Bornholm på grund af det store antal boliger uden bopælspligt. Det betyder, at en bolig, der ikke har nogen personer tilknyttet i personregistret, ikke nødvendigvis er tom. Det betyder også, at det er usikkert, om det er muligt at tilpasse boligudbuddet til boligefterspørgslen ved at reducere antal kvadratmeter pr. person i stedet for at øge antallet af boliger m Parcelhuse Rækkehuse Etageboliger Andet Figur 6-1 Boligforbrug i kvadratmeter pr. indbygger på Bornholm. Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Boligmarkedet er en række forbundne kar, hvor efterspørgslen kan skifte fra en type bolig til en anden, hvis der er mangel på en type bolig. Hvis der f.eks. ikke er lejligheder nok til dem, der gerne vil flytte til kommunen, så vil en del af problemet blive løst ved, at tilflytterne i stedet flytter i f.eks. parcelhus. Der vil dog også være nogle for hvilke mangel på en passende bolig vil være en barriere for tilflytning. Hvor mange det er, har vi ikke kunnet indsamle viden om til denne opgave.

20 20 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Når en tilflytter først kommer til Bornholm, tenderer han eller hun til at flytte i parcelhus med det samme. 50 % af tilflytterne rykker i parcelhus allerede i tilflytningsåret. Ca. 16 % starter i rækkehus og ca. 16 % starter i etagebolig (lejlighed). I årene efter tilflytning flytter de fleste af dem, der startede i en lejlighed, i parcelhus. Efter 5 år bor kun 5 % i lejlighed, mens over 60 % bor i parcelhus, som det kan ses af Figur % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Parcelhuse Rækkehuse Etageboliger Andet Figur 6-2 Boligform for 2011-tilflyttere i en årrække efter tilflytning, pct. Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Bevægelsen fra lejlighed til parcelhus sker samtidig med, at antallet af kvadratmeter pr. person stiger. Gruppen af 2011-tilflyttere forbrugte i gennemsnit ca. 40 kvadratmeter pr. person i tilflytningsåret. Fem år efter var tallet ca. 50 kvadratmeter pr. person. 6.1 Boligbehovet i 2025 på baggrund af befolkningsprognosen Boligbehovet vurderes ud fra to mekanismer: Løbende udskiftning i boligmassen Ændringer i boligbehov som følge af demografiske ændringer Det er i denne sammenhæng vigtigt at påpege, at resultaterne fra denne analyse ikke kan ses som en opskrift på hvordan boligudviklingen skal tilrettelægges præcist, men nærmere som en udvikling baseret på en række antagelser og forudsætninger. Den vigtigste forudsætning er, at udviklingen har samme mønstre som der er set i den historiske periode ( ), da historikken danner grundlag for vores forventninger til boligudviklingen fremadrettet.

21 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 21 LØBENDE UDSKIFTNING Den løbende udskiftning dækker over, at nogle boliger udgår af boligmassen mens nye bygges og erstatter dem. Erstatningsboligerne udvider således ikke boligmassen, men er med til at opretholde størrelsen på boligmassen. Der er indarbejdet en forventning om, at der årligt udgår 50 boliger udover det historiske niveau som følge af, at bopælspligten bortfalder i visse områder. Disse boliger antages at blive erstattet af nye boliger fordelt over alle områder og boligtyper. Denne antagelse indbefatter således et skift fra land og små landsbyer mod de større boligbyer. Frem mod 2025 forventes der at blive bygget 524 boliger, som del af den løbende udskiftning. Godt 240 af disse er parcelhuse, hvilket fremgår af Tabel 6-1. Tabel 6-1 Løbende udskiftning i boligmassen frem mod Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrige I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. UDVIKLING SOM FØLGE AF DEMOGRAFISKE ÆNDRINGER Bornholms officielle befolkningsprognose fra 2017 forventer knap færre indbyggere i 2025 end der var i Intern i kommunen sker der også ændringer, hvor nogle områder mister knap 10 % af indbyggertallet, mens der i andre områder forventes stigning i indbyggertallet. Forventningerne fra befolkningsprognosen afspejler sig i boligfremskrivningen, hvor ændringerne i de enkelte områder medtages. Dette betyder, at der i nogle områder forventes at blive behov for flere boliger, mens behovet i andre områder falder. Det skal nævnes, at befolkningsprognosen er påvirket af kommunens forventninger til boligudbygningen i de kommende år, idet nye boliger indgår i prognosen. I befolkningsprognosen fra 2017 er der indregnet 201 boliger frem til år 2025, hvoraf halvdelen er placeret i Rønne. Udover befolkningsprognosen er der to andre historiske forhold som er taget med i beregningerne: Udviklingen i boligforbrug pr. person Ændringer i befolkningens boligpræferencer

22 22 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM BOLIGFORBRUG PR. PERSON Som beskrevet ovenfor er der sket ændringer i boligforbruget pr. person. Ses der således på hvor mange personer der gennemsnit bor i en bolig på Bornholm er tallet faldet fra 2,10 i 2005 til 1,95 i I beregningerne antages det, at denne udvikling fortsætter så der i 2025 bor 1,83 personer pr. bolig i gennemsnit. Der er i beregningerne taget højde for, at antal personer pr. bolig er forskellig for boligtyperne og områderne. BOLIGPRÆFERENCER På samme måde som boligforbruget er borgernes boligpræferencer og udviklingen i denne taget med i betragtningen. Ændringer i boligpræferencer ses ved, at borgere bor i andre typer af boliger end de tidligere har gjort. Der ses således ikke på borgenes ønsker, men kun deres faktiske bevægelser. Grundet et relativ lavt niveau af boligudbygning i den historiske periode ( ) er ændringerne i boligpræferencerne ikke store, men der ses en lille trend i at en større andel bor i etageboliger og rækkehuse end tidligere. Denne trend antages at fortsætte frem mod RESULTATER I BOLIGBEHOVET SOM FØLGE AF DEMOGRAFISKE ÆNDRINGER De demografiske ændringer fører til et behov for nye boliger, som fremgår af Tabel 6-2 nedenfor. Tabellen viser, at der især i Rønne og Aakirkeby ventes øget behov for nye boliger. I Rønne udgøres en stor del af de ønskede boliger af rækkehuse, mens også etageboliger efterspørges i dette område. Tabel 6-2 Ændringer i boligbehovet som følge af demografiske ændringer. Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Når udviklingen fra de to mekanismer lægges sammen opnås de samlede forventninger til den forventede boligudbygning frem mod 2025, hvilket fremgår af Tabel 6-3 nedenfor.

23 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 23 Tabel 6-3 Samlet forventet udvikling i boligbehovet frem mod Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. METODEMÆSSIGE OVERVEJELSER Beregningerne af det fremtidige boligbehov tager som beskrevet udgangspunkt i historiske boligpræferencer samt udviklingen heri. Det betyder, at den historiske og nuværende boligmasse spiller en central rolle i beregningerne. Det kan give udfordringer i forbindelse med fremskrivning af boligbehovet, da visse boligtyper er meget lidt repræsenteret. For eksempel vurderes det, at der er et lavt udbud af attraktive etageboliger i boligmassen, som ligger til grund for beregningerne. I befolkningen kan der godt være efterspørgsel efter disse typer af boliger, men vi kan ikke se det, da der historisk ikke har været nok af disse boliger til at se en egentlig trend. I en opgørelse fra DREAM i samarbejde med Boligøkonomisk Videnscenter fra maj vurderes det, at der i de kommende år vil være en stigende efterspørgsel efter etageboliger. Udviklingen i borgernes boligpræferencer kan evt. undersøges kvalitativt, f.eks. i form af interview- eller spørgeskemaundersøgelser. 6.2 Boligbehovet i scenarierne I de enkelte scenarier ses der på boligbehovet som følge af det enkelte scenario. Disse resultater kan således lægges oven i befolkningsprognosen, da vi antager, at scenarierne er noget som sker udover det allerede forventede. For hvert scenario er der set på præferencer mht. boligtype og område, samt beregnet antal personer pr. bolig. Disse parametre holdes konstante i beregningen af scenarierne. I beregningerne af scenarierne dækker kategorien "Parcel" over både parcelhuse og stuehuse, for at sikre nok fylde i de enkelte kategorier. 2 Fremskrivning af familiekarakteristika og boligefterspørgslen i danske kommuner Bornholm.

24 24 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Scenario A Hvis der sker tilflytning som forventet i Scenario A, bliver der behov for 831 ekstra boliger til de ekstra tilflyttere som scenariet forudsætter, hvilket fremgår af Tabel 6-4. I landområderne flytter mange i dette scenario i parcelhuse, hvilket gælder både de danske og udenlandske tilflyttere i scenariet. Herudover er der stort behov for nye boliger i Rønne, hvilket gælder både parcelhuse, rækkehuse og etageboliger. Tabel 6-4 Øget boligbehov frem mod 2025 som følge af Scenario A. Område Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Samles resultaterne med resultaterne fra befolkningsprognosen, ses det i Tabel 6-5 at der i alt bliver behov for knap ekstra boliger, hvoraf mere end hver tredje er i Rønne. Tabel 6-5 Samlet øget boligbehov som følge af Scenario A (inkl. befolkningsprognose) Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data Scenario B Hvis tilflytningen sker som forudsat i Scenario B bliver der behov for 920 ekstra boliger til at huse de ekstra tilflyttere. Dette er lidt flere end i Scenario A, hvilket skyldes, at tilflytterne fra dette Scenario B i gennemsnit bor lidt færre pr. bolig end i Scenario A. Resultaterne fra Scenario B ses i Tabel 6-6.

25 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 25 Tabel 6-6 Øget boligbehov frem mod 2025 som følge af Scenario B Område Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Samles resultaterne fra scenariet med befolkningsprognose, giver det et samlet behov på knap ekstra boliger frem mod 2025, hvilket ses i Tabel 6-7. Tabel 6-7 Samlet øget boligbehov som følge af Scenario B (inkl. befolkningsprognose) Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data Scenario C De godt ekstra tilflyttere, som kommer til Bornholm i Scenario C bor i gennemsnit tættere end i de to andre scenarier, hvilket især gælder for de tilflyttere, som flytter til parcelhuse og rækkehuse. Dette er sandsynligvis udtryk for, at der i denne gruppe er en stor andel børnefamilier, som typisk består af flere personer end andre husstande. Som følge af tilflytningen af tilflytterne i Scenario C bliver der behov for lidt mindre end 700 ekstra boliger, hvilket ses i Tabel 6-8 nedenfor. Hver tredje af disse boliger efterspørges i Rønne, mens der i landområderne ses et øget behov for parcelhuse.

26 26 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Tabel 6-8 Øget boligbehov frem mod 2025 som følge af Scenario C Område Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Samles disse resultater med resultaterne fra befolkningsprognosen ses det, at der i alt er behov for ca ekstra boliger. De samlede resulter fremgår af Tabel 6-9 nedenfor. Tabel 6-9 Samlet øget boligbehov som følge af Scenario C (inkl. befolkningsprognose) Område Stuehus Parcel Række Etage Øvrig I alt Allinge-Sandvig by By_500plus Gudhjem by Hasle by Klemensker by Land Landsby Nexø by Rønne by Svaneke by Aakirkeby by I alt Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data.

27 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 27 7 Kommunaløkonomiske effekter af øget befolkning I dette kapitel beskriver vi, hvad de flere indbyggere i Scenario A, B og C betyder for Bornholms Regionskommunes økonomi, dvs. skatteindtægter, udgifter til pleje, indkomstoverførsler mv. samt udligning og tilskud. Først beskriver vi dog grundlaget for vurderingerne. Bemærk, at Scenario D beskrives i sin helhed i kapitel 8, og at scenariet ikke beskrives i kapitel Vurderingsgrundlag og forudsætninger Antagelsen om proportionale udgifter og indtægter Vurderingerne af effekterne på kommunens økonomi foretages ved hjælp af CO- WIs kommunaløkonomiske model. Det er en større regnearksmodel, der beregner effekter af ændringer i befolkningen på en kommunes økonomi. Modellen er lineær, dvs. hver gang der kommer en ekstra person med et givet sæt socioøkonomiske karakteristika, har det den samme effekt på kommunaløkonomien. Dvs. vi antager, at der f.eks. altid er plads til en ekstra elev i kommunens skoler, altid er plads til en ekstra person på kommunens plejehjem og altid er plads til et ekstra barn i daginstitutionerne. Modellen er derfor bedst til at beskrive forholdsvis små ændringer i befolkningen. Figur 7-1 Skoledistrikter på Bornholm. Kilde: COWI. I forbindelse med nærværende analyse af Bornholm, mener vi, modellen er tilpas velegnet, i hvert fald i forhold til investeringer i skoler. Det skyldes, at de fleste skoledistrikter på Bornholm oplever faldende elevtal. Vi vurderer derfor, at

28 28 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM et ekstra antal elever vil kunne rummes inden for de eksisterende skoler. Vurderingen er baseret på COWIs prognose for befolkningsudviklingen på Bornholm. Ifølge denne prognose falder antallet af elever i alle skoledistrikter. Den forventede udvikling i antal elever er vist nedenfor i Tabel 7-1. I perioden skete der et stort fald på det nordlige og centrale Bornholm, mens der var mindre tilbagegang omkring Rønne. I perioden er faldet mindst nord på Bornholm, men det kommer ovenpå en stor tilbagegang fra 2006 til 2017 på 49 % i Kongeskær. Tabel 7-1 Udviklingen i antal borgere i skolealderen (6-16 år) i skoledistrikterne Skoledistrikter Udvikling Udvikling Hans Rømer % -12% Kongeskær % -6% Paradisbakke % -25% Svartingedal % -12% Søndermark % -13% Aavang % -14% I alt % -15% Kilde: COWI på baggrund af Demografix-data. Vi har ikke foretaget en lignende vurdering for ældreplejen, men her kan det være, der er behov for at øge kapaciteten i Scenario B, hvor der kommer et væsentligt antal flere ældre til kommunen. I Scenario A kommer der også flere ældre til kommunen, men antallet er mindre end i Scenario B. Alt i alt mener vi, at modellen er velegnet til at vurdere effekterne på udgifter til børn. Der er plads i Bornholms skolesystem til det antal indbyggere, vi arbejder med i scenarierne. Til gengæld kan vores vurdering af udgifterne til ældre i Scenario B og A være for lave, fordi der kan blive behov for øget kapacitet i ældreplejen.

29 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Udgifter, indtægter og udligning De kommunaløkonomiske konsekvenser relaterer sig til bl.a. til følgende faktorer: Kommunale indtægter Kommunale tilskud og udligninger Kommunale driftsudgifter Indtægter som følge af udskrivningsgrundlag (indkomstskat og grundskyld). F.eks. landsudligning, hovedstadsudligning, tilskud til kommuner med højt strukturelt underskud samt demografisk betingede udligninger såsom ældrepleje. Alle aktive poster på niveau 3 i kommunens 2017-budget. Såfremt disse er afhængige af antallet af borgere i kommunen, korrigeres de for antallet af nye borgere inden for de berørte driftsposter. Konkret vurderer den kommunaløkonomiske analyse størrelsen af de borgerafhængige kommunale nettodriftsudgifter (udgifter efter statslig refusion), der er forbundet med tilflytning til de nye boliger. Der fokuseres på udlignings- og tilskudsbetingede indtægter samt udskrivningsgrundlaget baseret på forventet antal borgere i bestemte indtægtskategorier samt ejendomsbeskatning. De undersøgte driftsudgifter relaterer sig til alle aktive poster på niveau 3 i kommunens budgetter. Dette relaterer sig bl.a. til borgerafhængige udgifter forbundet med drift af skoler og daginstitutioner. Der tages udgangspunkt i aftalegrundlag for det kommunale tilskuds- og udligningssystem i Beregninger kan således afvige i det omfang, de fremtidige tilskuds- og udligningssystemer afviger markant fra denne ordning. Analysen anvender det eksisterende budgetgrundlag for Bornholms Regionskommune i 2017 for forskellige aktive poster i niveau 3 som grundlag til at vurdere de fremtidige driftsudgifter, inkl. refusion fra staten (f.eks. i forbindelse med udbetaling af førtidspension). Fremtidige forskydninger i driftsudgifterne er således ikke belyst. Der er heller ikke taget højde for, at kommunens budget vil blive påvirket af en aldrende befolkning i scenarierne. Antagelserne om kommunens budget er vist i Tabel 7-2 nedenfor.

30 30 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Tabel 7-2 Bornholms Kommunes budget, mio. kr., 2017 Post Ikke serviceudgift Serviceudgift I alt 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger Borgerafhængig Ej borgerafhængig Forsyningsvirksomheder m.v Borgerafhængig 0 0 Ej borgerafhængig Transport og infrastruktur Borgerafhængig Ej borgerafhængig Undervisning og kultur Borgerafhængig Korrigeres for 0-5 årige 0 0 Korrigeres for 6-9 årige Korrigeres for 6-16 årige Korrigeres for årige Ikke vestlige Indvandrere og efterkommere Sundhedsområdet Borgerafhængig Korrigeres for 6-16 årige Korrigeres for 0-17 årige Sociale opgaver og beskæftigelse Borgerafhængig Korrigeres for 0-2 årige Korrigeres for 3-5 årige Korrigeres for 0-5 årige Korrigeres for 0-17 årige Korrigeres for og årige 0 0 Korrigeres for årige Korrigeres for 18+ årige Korrigeres for 65+ årige Korrigeres for 80+ årige Førtidspensionister Arbejdsløse og passiv kontanthjælp Sygedagpengemodtagere Ikke vestlige Indvandrere og efterkommere Fællesudgifter og administration m.v. Borgerafhængig Ej borgerafhængig I alt Kilde: COWI på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik.

31 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 31 De ekstra borgere vil påvirke to forskellige typer af kommunale indtægter: 1 Udskrivningsgrundlag. Der vil ske en stigning i kommunens udskrivningsgrundlag, da de fleste tilflyttere over 16 år forventes at have en skattepligtig indkomst. 2 Grundskyld. Der kan forventes en stigning i de kommunale indtægter, da boligefterspørgslen stiger, og boligmassen må forventes at blive mere værd. Der skal betales grundskyld af stigende grundværdier. Det er muligt at få et kvalitativt indtryk af effekten på udskrivningsgrundlaget ved at se på den gennemsnitlige skattepligtige indkomst og antallet af ekstra indbyggere i scenarierne. Den gennemsnitlige skattepligtige indkomst er størst i Scenario B, hvor de ekstra indbyggere minder om dem, der bor på Bornholm i forvejen. Indkomsten er mindst i Scenario A. Tabel 7-3 Gennemsnitlig skattepligtig indkomst og antal personer i scenarierne Scenario A Scenario B Scenario C Antal personer Gennemsnitlig skattepligtig indkomst Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Udligningssystemet sigter i høj grad mod at udjævne de forskelle, der kan være i kommunernes økonomiske muligheder. Dette kan bl.a. skyldes forskelle i kommunernes udskrivningsgrundlag samt forskelle i den demografiske sammensætning af kommunens borgere. F.eks. vil en kommune med mange borgere i den erhvervsaktive alder have markant andre indtægtsmuligheder og driftsudgifter end en kommune, der er præget af mange ældre borgere. En af måderne, hvorpå udligningssystemet tager højde for dette, er ved at inddrage en række socioøkonomiske karakteristika for kommunens borgere, f.eks. enlige over 65 år, hvortil der regnes et udligningstilskud, der er afhængig af antallet af personer med disse karakteristika.

32 32 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Tabel 5-3 ovenfor viser opgørelsen af antal personer med betydning for den kommunale udligning. Nogle vigtige resultater er, at Scenario A og B medfører størst udligning, fordi der er så mange indvandrere, ældre og personer uden beskæftigelse Samlet kommunaløkonomisk effekt Effekten af den ekstra befolkning på Bornholm afhænger af tre faktorer: Indtægter (indkomstskat og grundskyld) Udgifter (drift, pleje og overførsler) Udligning og refusion COWIs samlede vurdering af effekten på kommunens økonomi er, at den samlede effekt er størst for Scenario A. Den næststørste er i Scenario C. Den mindste er i Scenario B. Det skyldes, at Scenario A med de relativt svage nye indbyggere giver størst positivt bidrag fra udligning og tilskud. Scenario C, hvor de nye indbyggere er relativt stærke, giver lidt mere end halvt så stort bidrag fra udligning og tilskud som Scenario A. De tre scenarier medfører næsten lige store indtægter fra skat. Det er lidt overraskende, fordi befolkningssammensætningen er så forskellig i de tre scenarier. Helt overordnet er det en konsekvens af det relativt høje niveau af indkomstoverførsler i forhold til de lavere arbejdsindkomster, som unge kan opnå. I kombination med, at Scenario C har mange børn, som har meget lav skattepligtig indkomst, medfører det, at skatteindtægterne ikke er meget forskellige mellem scenarierne. Der er betydelige forskelle på udgifterne i de tre scenarier. Scenario B har størst udgifter. Det er et resultat af de mange ældre blandt de nye indbyggere i scenariet. Scenario A har næststørst udgifter, hvilket kommer fra de mange nye indbyggere uden beskæftigelse. Resultaterne er vist i Figur 7-2.

33 Mio. kr. FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM Scenario A Scenario B Scenario C Driftsudgifter Udligning og tilskud Indtægter Nettoeffekt Figur 7-2 Årlig kommunaløkonomisk effekt for Bornholm af ekstra befolkning i tre scenarier. Kilde: COWI på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik og COWIs kommunaløkonomiske model.

34 34 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 8 Scenario D På baggrund af scenarierne A, B og C er det besluttet at tilføje et scenario D, hvor der ses på konsekvenserne af at blive indbyggere i Bornholms Regionskommune i Scenariet ser på de socioøkonomiske og kommunaløkonomiske følger af, at kommunens indbyggertal stiger til indbyggere. Herudover beregnes effekterne på boligmarkedet frem mod 2025 som følge af ændringerne i beboersammensætningen og hvor mange tilflyttere der skal flytte til Bornholm for at opnå et indbyggertal på i For at opnå indbyggere skal der tiltrækkes ekstra borgere. 3 Disse er i Scenario D kendetegnet ved at: af de ekstra beboere er indvandrere De resterende ekstra beboere er ligeligt fordelt mellem de personer fra scenarie A, B og C, der ikke er indvandrere. Dette svarer til, at der kommer 894 fra hvert af disse scenarier. Som beskrevet ses der i de socioøkonomiske og kommunaløkonomiske effekter isoleret på de ekstra beboere. I de to afsnit som omhandler effekter på boligmarkedet og antal påkrævede tilflytninger ses der på effekterne frem mod 2025, hvor befolkningsprognosen inkluderes i beregningerne. 8.1 Socioøkonomiske konsekvenser De ekstra indbyggere i Scenario D er udvalgt, så de ligner indbyggerne fra Scenario A, B og C. Derfor er den socioøkonomiske sammensætning af de ekstra indbyggere også en mellemting af de tre andre scenarier. Aldersstrukturen af de ekstra indbyggere i Scenario D er sammenholdt med aldersstrukturen i de andre scenarier i Figur 8-1 nedenfor. Figuren viser antal personer. Det ses, at Scenario D får flest ekstra indbyggere i næsten alle aldersgrupper. Det skyldes, at det samlede antal nye indbyggere i Scenario D er højere end i de andre scenarier. Det er mest udtalt i aldersgrupperne år. 3 Pr er der indbyggere på Bornholm. Befolkningsprognosen forudsiger et fald i indbyggertallet på frem mod Derfor er der behov for at tiltrække ekstra beboere i 2025 for at nå op på

35 FLYTTEANALYSER OG KOMMUNALØKONOMI FOR BORNHOLM 35 Aldersfordeling Scenario A Scenario B Scenario C Scenario D Figur 8-1 Aldersfordeling for ekstra tilflyttere i Scenario D. Kilde: COWI. Den gennemsnitlige skattepligtige indkomst i Scenario D ligger på Dermed er Scenario D det scenario, der har tredjehøjest gennemsnitlig indkomst blandt de nye indbyggere. Scenario D er det scenario, der medfører den største stigning i samlet skattepligtig indkomst for Bornholms Regionskommune. Det skyldes, at der kommer flest nye tilflyttere til, og den gennemsnitlige indkomst er forholdsvis høj. Tabel 8-1 Gennemsnitlig skattepligtig indkomst Scenario A Scenario B Scenario C Scenario D Antal personer Gennemsnitlig skattepligtig indkomst, kr. Kilde: COWI. Scenario D betyder også, at der kommer flere nye indbyggere til Bornholm, som har betydning for den kommunale udligning, end det er tilfældet i de andre scenarier. Det skyldes, at det samlede antal nye indbyggere er større i Scenario D end i de andre scenarier.

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17 Tilflytning til Irma-byen - Økonomiske konsekvenser 14/005173-16 Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1. Sammenfatning... 3 2. Analyse af flyttemønstre 2010-2013... 5 Tilflytning til lokalområder

Læs mere

Kapitel 2: Befolkning.

Kapitel 2: Befolkning. 7 Kapitel 2: Befolkning. 2.1 Indledning. De danske kommuner har forskellige grundvilkår at arbejde ud fra. Ud fra befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning har kommunerne i forskellig

Læs mere

Emne: Befolkningsprognose bilag 1

Emne: Befolkningsprognose bilag 1 Emne: Befolkningsprognose 218-232 bilag 1 Dato 13. marts 218 Sagsbehandler Jan Buch Henriksen Direkte telefonnr. 2937 734 Journalnr..1.-P1-1-18 Resume Der forventes en samlet befolkningstilvækst i Vejle

Læs mere

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026 Befolkningsprognose Vallensbæk Kommune 214-226 223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 1975 5 1 15 2 25 3 35 4 45 5 55 6 65 7 75 8 85 9 95 1971-5 5-1 1-15 15-2 2-25 25-3 3-35 35-4 Prognosen

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolknings 2014 Prognose Egedal kommune udarbejder hvert år en befolknings som er en fremskrivning af Kommunens befolkningstal frem til 2026. Befolkningsn bruges primært som grundlag for budgetarbejdet

Læs mere

Befolkningsprognosen, budget 2016-2019

Befolkningsprognosen, budget 2016-2019 Befolkningsprognosen, budget 2016-2019 Der er udarbejdet en ny befolkningsprognose i februar marts 2015. Dette notat beskriver prognosens resultater og de væsentligste forudsætninger. NOTAT Center for

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 Fredensborg Kommune udarbejder hvert år en befolkningsprognose på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen.

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen. Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen bliver udarbejdet på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner og hvor mange borgere

Læs mere

Befolkningsprognose 2014-2027. Svendborg Kommune, april 2014

Befolkningsprognose 2014-2027. Svendborg Kommune, april 2014 Befolkningsprognose 2014-2027 Svendborg Kommune, april 2014 Kontaktoplysninger Befolkningsprognosen 2014-2027 er udarbejdet af Thomas Jensen COWI, i samarbejde med Svendborg Kommune, april 2014. Spørgsmål

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

Befolkningen i Randers Kommune

Befolkningen i Randers Kommune Befolkningen i Randers Kommune Befolkningsprognosen for 2013-2025 og dens forudsætninger Økonomi, april 2012 Randers Kommune Indholdsfortegnelse Befolkningsprognose 2013-2025...1 1. Indledning... 1 2.

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen.

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen. Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 13. april 2016 Demografikorrektion til budget 2017 og overslagsårene

Læs mere

Befolkningsprognose 2019

Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen bygger hovedsageligt på forventninger til antallet

Læs mere

4. Forudsætninger. 4.1. Forudsætninger for prognosen

4. Forudsætninger. 4.1. Forudsætninger for prognosen Bilag 5 Vedrørende Udklip fra Befolkningen i Randers Kommune. Befolkningsprognosen for 2010-2022 og dens forudsætninger, der beskriver forudsætningerne for prognosen, der ligger til grund for den udarbejdede

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Center for Byråd & Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 21-222 22 216 212 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg Kommunal flytteanalyse 2012 2014 Randers Horsens - Viborg Tabellen sammenholder til- og fraflytning, samt nettoudviklingen i Randers, Horsens og Viborg i perioden 2012 2014. Til- og fraflytninger, samt

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2012-2025 Svendborg Kommune, maj 2012 Kontaktoplysninger Befolkningsprognosen 2012-2025 er udarbejdet af Thomas Jensen COWI, i samarbejde med Svendborg Kommune, maj 2012. På kommunens

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 2016-2028 2025 2019 2013 2007 2001 1995 1989 1983 1977 1971 0 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 66 72 78 84 90 0-100 100-200 200-300 300-400 400-500 500-600 600-700 700-800

Læs mere

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en marginalt set lidt større befolkningstilvækst end set i de sidste to års prognoser.

Danmarks Statistiks landsprognose forudsiger en marginalt set lidt større befolkningstilvækst end set i de sidste to års prognoser. Notat Sagsnr.: 2015/0002783 Dato: 14. februar 2015 Titel: Befolkningsprognose 2015-2026 Sagsbehandler: Flemming Byrgesen Specialkonsulent 1. Indledning Halsnæs Kommunes økonomistyringsprincipper baserer

Læs mere

FLYTTEMØNSTRE OG KOMMUNALØKONOMI INDHOLD. 1 Baggrund & formål 2. 2 Sammenfatning & konklusioner 2

FLYTTEMØNSTRE OG KOMMUNALØKONOMI INDHOLD. 1 Baggrund & formål 2. 2 Sammenfatning & konklusioner 2 HOLBÆK KOMMUNE FLYTTEMØNSTRE OG KOMMUNALØKONOMI ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund & formål 2 2 Sammenfatning & konklusioner

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2016-2026 Økonomiafdelingen Budget og Analyse foråret 2015 Forord En befolkningsprognose er et kvalificeret gæt på den fremtidige befolkningsudvikling i kommunen. I prognosen kan man

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 NOTAT 28. februar 2018 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen bygger hovedsageligt på forventninger

Læs mere

fødsler dødsfald flyttemønstre (herunder forventninger vedr. indvandrere/flygtninge) det forventede boligbyggeri i kommunen (boligprogrammet)

fødsler dødsfald flyttemønstre (herunder forventninger vedr. indvandrere/flygtninge) det forventede boligbyggeri i kommunen (boligprogrammet) 1 2017-2029 1. Indledning Økonomiafdelingen har udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen i Randers Kommune fordelt på alder og forskelligt definerede delområder frem til 1. januar 2029. n beskriver

Læs mere

Allerød Kommune Bolig- og befolkningsudvikling DECEMBER 2014 FREMTIDSSCENARIER FOR BEFOLKNINGEN I ALLERØD

Allerød Kommune Bolig- og befolkningsudvikling DECEMBER 2014 FREMTIDSSCENARIER FOR BEFOLKNINGEN I ALLERØD Allerød Kommune Bolig- og befolkningsudvikling 1 Præcisering af oplæg Allerød Kommune har bedt COWI om at undersøge, hvordan befolkningen vil udvikle sig i perioden 2015-2031. I den forbindelse er COWI

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015 GENTOFTE KOMMUNE 4. marts LEAD NOTAT FORRETNINGSUDVIKLING OG DIGITALISERING BEFOLKNINGSPROGNOSE Befolkningstallet stiger fortsat: Den 1. januar var der 74.932 borgere i Gentofte Kommune, og væksten fortsætter.

Læs mere

Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune

Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune Befolkningsprognose for Rudersdal Kommune 2011-23 Økonomi Budget og regnskab Med udgangspunkt i det officielle indbyggertal for Rudersdal Kommune den 1. januar 2011 er der udarbejdet en prognose for udviklingen

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsprognose for -2032 Budgetkontoret, april Randers Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Hvordan gik det i i Randers Kommune?...3 3. Prognose

Læs mere

Incitamenter til beskæftigelse

Incitamenter til beskæftigelse Incitamenter til beskæftigelse Dansk økonomi er kendetegnet ved, at mange deltager aktivt på arbejdsmarkedet. Langt de fleste i de erhvervsaktive aldre er således i job. Der er dog også mennesker, som

Læs mere

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at anskueliggøre, hvordan udbuddet af ejerboliger i landdistrikterne længere væk

Læs mere

Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune

Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune Kortlægning af status og udviklingstendenser v/ Thomas Jensen, COWI December 1 I FREDERIKSBERG KOMMUNE Befolknings- og boliganalyse formålet: Generel del at

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose 2014 Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognose Indledning Befolkningsprognosen bruges som grundlag for budgetarbejdet på områder med tildelingsmodeller som demografireguleres, primært på børneområdet, samt ved beregning af forslag

Læs mere

BILAG 1. Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering

BILAG 1. Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering Staben Dato: 21.09.2016 Sagsbehandler: Kim Frandsen Direkte tlf.: 73767643 E-mail: kkf@aabenraa.dk Acadre: 16/7018 BILAG 1 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering Overordnet konklusion Under hensyntagen

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2015-2027 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 2015-2027 2025 2019 2013 2007 2001 1995 1989 1983 1977 0 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 66 72 78 84 90 1971 0-100 100-200 200-300 300-400 400-500 500-600 600-700 700-800

Læs mere

INDHOLD. 1 Prognosens hovedresultater 1. 2 Indledning 3. 3 Overordnede forudsætninger 4. 4 Beregningsmetode 9

INDHOLD. 1 Prognosens hovedresultater 1. 2 Indledning 3. 3 Overordnede forudsætninger 4. 4 Beregningsmetode 9 INDHOLD 1 Prognosens hovedresultater 1 2 Indledning 3 3 Overordnede forudsætninger 4 4 Beregningsmetode 9 5 Befolkningsprognosens resultater 10 5.1 Boligbyggeri 11 5.2 Flytninger 14 5.3 Fødsler og dødsfald

Læs mere

Bolig- og befolkningsudvikling. Historisk og planlagt boligbyggeri

Bolig- og befolkningsudvikling. Historisk og planlagt boligbyggeri Bolig- og befolkningsudvikling Historisk og planlagt boligbyggeri Boligbyggeriet i Holstebro Kommune har i 2009-2014 varieret fra 138 til 114 boliger pr. år et gennemsnit på 123 boliger pr. år. I prognoseårene

Læs mere

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune 2012-2026 Økonomisk Forvaltning 1. Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af Vesthimmerlands kommune i foråret 2012. Prognosen danner et overblik

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

Befolkningsprognose april 2018

Befolkningsprognose april 2018 Befolkningsprognosen behandler tre scenarier for Gribskov Kommunes befolkningsudvikling i de kommende 12 år. Særligt vigtigt er budgetscenariet, som danner det demografiske grundlag for Gribskov Kommunes

Læs mere

Befolkningsprognose for Gribskov Kommune år

Befolkningsprognose for Gribskov Kommune år Befolkningsprognose for Gribskov Kommune år 2017-2028 Befolkningsprognosen behandler tre scenarier for Gribskov Kommunes befolkningsudvikling i de kommende 12 år. Særligt vigtigt er budgetscenariet, som

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 GENTOFTE KOMMUNE 7. marts 2017 STRATEGI OG ANALYSE Befolkningsprognose 2017 Om befolkningsprognosen Hvert forår udarbejder Gentofte Kommune en befolkningsprognose for de kommende tolv år. Prognosemodellen

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk BEFOLKNINGSPROGNOSE 2019-2032 FOR VORDINGBORG KOMMUNE APRIL 2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Befolkningsprognose 2019-2032 for Vordingborg Kommune Udgivet af Vordingborg

Læs mere

Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter

Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter Økonomi og Analyse Notat Til: Økonomiudvalget Sagsnr.: 2010/03429 Dato: 26. april 2010 Sag: Befolkningsprognose 2010-2021 Sagsbehandler: Michala Tarbo Andersson og Carsten Møller Analysekonsulenter 1.

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2007-2020

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2007-2020 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 27-22 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 Befolkningsprognosen

Læs mere

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget.

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget. Bilag 4 Notat Til: Kopi: til: 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Byrådets medlemmer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Den 12. september 2013 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Befolkningsprognose Ishøj Kommune

Befolkningsprognose Ishøj Kommune Befolkningsprognose 2009-2016 Ishøj Kommune Marts 2009 Befolkningsprognose 2009-2016 for Ishøj Kommune side - 2 - Ishøj Kommune har udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen frem til 1. januar

Læs mere

Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013

Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013 Økonomi Budget og Regnskab Rudersdal Kommunes indbyggertal for 2013 Ifølge den officielle opgørelse fra Danmarks Statistik var der 54.827 indbyggere i Rudersdal Kommune den 1. januar 2013. Det er 197 flere

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2015 2026 Dato12.05.2014 Befolkningsprognoser er behæftet med en vis usikkerhed, idet prognosens forudsætninger om fødselshyppighed, dødelighed, boligmassen samt ind og udvandring kan

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Rebecca Dahlgaard Ulrik Lejre Larsen Staben for Økonomi & Indkøb Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk.

Læs mere

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 29. april 2014 Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2011-2023

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2011-2023 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 211-223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

Befolkningsprognose. Grundlag for udarbejdelse af budget

Befolkningsprognose. Grundlag for udarbejdelse af budget Befolkningsprognose 2019 Grundlag for udarbejdelse af budget 2020-2023 1. Begrundelse Befolkningsprognosen for Solrød Kommune er et forventet skøn over den fremtidige befolkningsudvikling i kommunen.

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE AALBORG KOMMUNE 2016-2028

BEFOLKNINGSPROGNOSE AALBORG KOMMUNE 2016-2028 BEFOLKNINGSPROGNOSE AALBORG KOMMUNE 216-228 INDHOLD 1 Prognosens hovedresultater 1 2 Indledning 3 3 Overordnede forudsætninger 4 4 Beregningsmetode 1 5 Befolkningsprognosens resultater 11 Boligbyggeri

Læs mere

Vækst og beskæftigelse

Vækst og beskæftigelse Vækst og beskæftigelse Udsatte byområder Materiale til udlevering / Kvantitativ analyse Velfærdsanalyseenheden i Københavns Kommune Vækst og beskæftigelse for borgere i tre udsatte boligområder 2.660 boliger

Læs mere

Bilag 3. Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for Drøftelse ved 2.

Bilag 3. Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for Drøftelse ved 2. Bilag 3 Notat Side 1 af 7 Til Til Byrådet Drøftelse ved 2. Fællesmøde Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for 2016 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet træffe et valg mellem selvbudgettering

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune

Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsudviklingen i Randers Kommune Befolkningsprognose for -2030 Budgetkontoret, maj Randers Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Opfølgning på...3 3. Udvikling i befolkningstallet...4

Læs mere

TILFLYTTERANALYSE NOVEMBER 2012 LEJRE KOMMUNE STATISTISK ANALYSE AF FLYTTEMØNSTRE INTERVIEWUNDERSØGELSE. Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

TILFLYTTERANALYSE NOVEMBER 2012 LEJRE KOMMUNE STATISTISK ANALYSE AF FLYTTEMØNSTRE INTERVIEWUNDERSØGELSE. Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2012 LEJRE KOMMUNE TILFLYTTERANALYSE STATISTISK ANALYSE AF FLYTTEMØNSTRE INTERVIEWUNDERSØGELSE

Læs mere

NOTAT. Til beregning af forskellen mellem indtægter ved henholdsvis selvbudgettering og statsgaranti anvendes KL s skatte- og tilskudsmodel.

NOTAT. Til beregning af forskellen mellem indtægter ved henholdsvis selvbudgettering og statsgaranti anvendes KL s skatte- og tilskudsmodel. Side 1/6 NOTAT Til: Sagsnr.: Vedr.: Økonomiudvalg / Byråd 00.30.10-Ø00-8-17 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti Dato: 25-09-2018 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti Byrådet skal ved vedtagelsen

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Ulrik Lejre Larsen Center for Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere

1. Indledning Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune Udvikling fra 2016 til

1. Indledning Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune Udvikling fra 2016 til Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.2 Status på befolkningsudvikling i Lejre Kommune... 3 Udvikling fra 2016 til 2017... 4 Status på sidste års befolkningsprognose... 5 2. Befolkningsprognose 2018-2029...

Læs mere

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering Valg mellem statsgaranti og I lighed med tidligere år, skal byrådet ved dets 2. behandling af budgettet tage stilling til, om Viborg Kommune vælger at budgettere indtægter fra skatter, tilskud og udligning

Læs mere

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Morsø Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser.

I KAPITEL 1 Befolkningsprognose for Morsø Kommune fremlægges prognosens hovedresultater for hele kommunen i udvalgte aldersklasser. FORORD Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af KMD i april måned 2006. Prognosen danner et overblik over befolkningsudviklingen i Morsø Kommune frem til år 2020. Prognosen er resultatet af en

Læs mere

Demografi og boligbehov frem mod 2040

Demografi og boligbehov frem mod 2040 Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Demografi og boligbehov frem mod 24 Teknisk baggrundsrapport 214-2 1 1.1 Sammenfatning Boligpolitikken står overfor store udfordringer i form af udpræget

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019 2021 2025 2027 2029 GENTOFTE KOMMUNE 9. marts STRATEGI OG ANALYSE Befolkningsprognose Om befolkningsprognosen Hvert forår udarbejder Gentofte Kommune

Læs mere

Befolkningstilvækst. Økonomi og Effekt BMF Budget og Finans

Befolkningstilvækst. Økonomi og Effekt BMF Budget og Finans Befolkningsprognose pr. 1. januar 2019 Borgmesterforvaltningen har som vanligt udarbejdet en befolkningsprognose i foråret 2019. Befolkningsprognosen udarbejdes af Borgmesterforvaltningen med input fra

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 218 23 Forfatter: Linda Hindse Christensen Udarbejdet: 17. maj 218 Dokument nr. 48-218-132992 Sags nr. 48-218-7672 2 Befolkningsprognose 218 23 Indhold 1. Indledning...4 Sammenfatning

Læs mere

Befolkningsprognose 2017

Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 4-6 6 6 6 996 99 986 98 976 97 6 8 4 6 4 48 54 6 66 7 78 84 9 - - - -4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen 4-6 er udarbejdet af Boelplan A/S for Syddjurs Kommune,

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Baggrundsnotat om Befolkningsprognose

Baggrundsnotat om Befolkningsprognose Økonomi Budget og Regnskab Baggrundsnotat om Befolkningsprognose 2015 2027 Tlf. 46 11 20 15 lone@rudersdal.dk Sagsnr.: 14/34068 Med udgangspunkt i Danmarks Statistiks indbyggertal for Rudersdal Kommune

Læs mere

anbefales det, at Aabenraa Kommune i 2015 vælger statsgarantien Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering

anbefales det, at Aabenraa Kommune i 2015 vælger statsgarantien Valg mellem statsgaranteret udskrivningsgrundlag kontra selvbudgettering Staben Dato: 22-09-2014 Sagsnr.: 14/7514 Dokumentnr.: Sagsbehandler: Kim Frandsen Valg af statsgaranti kontra selvbudgettering Overordnet konklusion Under hensyntagen til 1. udviklingen i udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Bilag 1. Forudsætninger

Bilag 1. Forudsætninger 4. Bilagsdel 50 Bilag 1 Forudsætninger 51 Forudsætninger for resultatet af befolkningsprognosen Næstved Kommunes befolkningsprognose er bygget på den model, man kalder den boligforsyningsafhængige model.

Læs mere

Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering

Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering Administrationen anbefaler at statsgarantien vælges for 2018. I forbindelse med budgetvedtagelsen skal byrådet træffe et valg mellem selvbudgettering og statsgaranti i forhold til budgettering af indkomstskat,

Læs mere

Befolkningsprognose 2015

Befolkningsprognose 2015 Befolkningsprognose Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Bevægelser i løbet af 2013

Bevægelser i løbet af 2013 Bevægelser i løbet af 2013 Bevægelser i løbet af 2013 Befolkning 1. januar 2013 Tilvækst 50.379 Fødte i 2013 484 Døde i 2013 477 Fødselsbalance +7 Tilflyttere/indvandrede 2.527 Fraflyttede/udvandrede 2.553

Læs mere

Bilag 1. Forudsætninger

Bilag 1. Forudsætninger 4. Bilagsdel 50 Bilag 1 Forudsætninger 51 Forudsætninger for resultatet af befolkningsprognosen Næstved Kommunes befolkningsprognose er bygget på den model, man kalder den boligforsyningsafhængige model.

Læs mere

Befolkningsprognose, budget

Befolkningsprognose, budget Befolkningsprognose, budget - NOTAT Fredensborg Kommune får udarbejdet sin befolkningsprognose af Cowi Demografix Fra: A/S i lighed med over halvdelen af landets kommuner. Den nyeste 2. marts befolkningsprognose

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose - 2030 Befolkningsprognosen offentliggøres på Halsnæs Kommunes hjemmeside www.halsnaes.dk Indhold 1. Indledning...2 2. Status på befolkningsudviklingen fra 2018 til 2019...3 3. Opfølgning på 2018-befolkningsprognosen...4

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7 Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Drøftelse Byrådet Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2018 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet

Læs mere

Bilag 1. Demografix. Beskrivelse af modellen

Bilag 1. Demografix. Beskrivelse af modellen 4. Bilagsdel 55 Bilag 1 Demografix Beskrivelse af modellen 56 Om befolkningsfremskrivninger Folketallet i Danmark har været voksende historisk, men vækstraten har været aftagende, og den kom tæt på nul

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2014 Sag nr. 13/25192 # 166255-14 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

Bilag 2. Forudsætninger

Bilag 2. Forudsætninger Bilag 2 Forudsætninger 64 Forudsætninger for resultatet af befolkningsprognosen Næstved Kommunes befolkningsprognose er bygget på den model, man kalder den boligforsyningsafhængige model. Resultatet af

Læs mere

Greve Kommune Befolkningsprognose 2013

Greve Kommune Befolkningsprognose 2013 Greve Kommune Center for Økonomi & It Indhold Indhold... 2 1. Baggrund... 3 2. Resume af befolkningsprognosen... 6 3. Boliger... 7 4. Befolkningsudvikling i Greve Kommune... 9 5. Befolkningsudvikling fordelt

Læs mere

Befolkningsprognose 2016

Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognose 2016 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen er udarbejdet ud fra forventninger til antallet af

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Fordelt på aldersgrupper ventes 2016 især at give flere 25-39årige og årige, mens der ventes færre 3-5årige.

Fordelt på aldersgrupper ventes 2016 især at give flere 25-39årige og årige, mens der ventes færre 3-5årige. GENTOFTE KOMMUNE 7. marts STRATEGI OG ANALYSE LEAD NOTAT Befolkningsprognose Efter et år med en moderat vækst i befolkningstallet, er befolkningstallet nu 75.350. I ventes væksten dog igen at være næsten

Læs mere

Befolkningen bliver ældre og ældre

Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre - men bydelene er forskellige I de sidste 10-20 år har den offentlige debat været præget af historier om det stigende antal ældre borgere

Læs mere

Befolkningsprognose 2016-2028. 1. Indledning

Befolkningsprognose 2016-2028. 1. Indledning Befolkningsprognose -2028 1. Indledning Økonomiafdelingen har udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen i Randers Kommune fordelt på alder og forskelligt definerede delområder frem til 1. januar

Læs mere

Når flyttebilen kører

Når flyttebilen kører SYDDANSKE BYER Når flyttebilen kører flytteanalyse -- rapport nr. 3 -- INTRO Bevægelserne, der binder os sammen Indhold Side Flyttemønstre i Syddanmark... 3 Der bor i alt 1,2 mio. mennesker i Syddanmark.

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere