UDVIKLINGSPLAN FOR VESTERBRO NY SKOLES PÆDAGOGISKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDVIKLINGSPLAN FOR VESTERBRO NY SKOLES PÆDAGOGISKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER"

Transkript

1 1 UDVIKLINGSPLAN FOR VESTERBRO NY SKOLES PÆDAGOGISKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER

2 2 Indholdsfortegnelse: Introduktion til udviklingsplanen for Pædagogisk Lærings- og ressourcecenter (PLC) på Vesterbro Ny Skole... 3 Del 1:... 4 Vision for pædagogiske læringscentre og ressourcecenter i Københavns Kommune... 4 Vision for PLC på Vesterbro Ny Skole... 6 Del 2:... 7 PLCs udviklingsplan årigt perspektiv... 7 Udviklingsplanen i sit 1-årige perspektiv i tabelform årigt perspektiv PLCs opgaver PLCs medlemmer PLCs mission PLCs møde- og sparringsfora Kontakt til PLC Årshjul for PLC Plan for forebyggende og foregribende, obligatoriske årgangsindsatser via PLC.. 17 Andre PLC-indsatser Læsepolitik på Vesterbro Ny Skole Ledelsesindsatser, der taler ind i PLC-udviklingsplanen Trivsels- og antimobbeplan Skabelon til handleplan for PLC-indsatser Samtykkeskema... 24

3 3 Introduktion til udviklingsplanen for Pædagogisk Lærings- og ressourcecenter (PLC) på Vesterbro Ny Skole Udviklingsplanen er opdelt i en 1. og en 2. del. 1. del omhandler visionen for de pædagogiske lærings- og ressourcecentre i Københavns Kommune og som heraf følgende en definition af inklusion samt visionen for Vesterbro Ny Skoles PLC. 2. del omhandler Vesterbro Ny Skoles PLCs konkrete udviklingsplan i et 1-årigt og 5- årigt perspektiv, og heraf følgende samt på baggrund af del 1 en beskrivelse af PLCs opgaver og medlemmer, mødefora under PLC, PLCs årshjul samt PLCs plan for forebyggende og foregribende, obligatoriske indsatser. Både årshjul og indsatsplan er dynamiske og underlagt jævnlig evaluering og udvikling under hensyntagen til den løbende afklaring af indsatsbehov på skolen. Udviklingsplanen henvender sig primært til pædagogiske medarbejdere på skolen og til nuværende (og kommende) forældre.

4 4 Del 1: Vision for pædagogiske læringscentre og ressourcecenter i Københavns Kommune Ressourcecentre og Pædagogiske Læringscentre skal opbygge lokal kapacitet, så de sammen udvikler og driver inkluderende børne- og ungemiljøer, hvor alle børn og unge bliver så dygtige de kan, og hvor indsatserne kan være både forebyggende, foregribende og indgribende arbejder systematisk med at samarbejde med børn og unge samt deres forældre om udviklingen af børnenes læring og trivsel understøtter ledelsen i faglig læringsledelse samt den enkelte lærer og pædagog i udviklingen af deres pædagogiske praksis, faglighed og relationskompetencer Således skal det lokale pædagogiske lærings- og ressourcecenter: understøtte den faglige ledelse af den pædagogiske praksis og elevernes faglige og trivselsmæssige progression have fokus på udvikling indenfor følgende temaer: - pædagogisk udvikling, formidling, faglig vejledning og evaluering, formidling og administration arbejde som intern supportfunktion med at understøtte lærere og pædagoger i at udarbejde konkrete praksisorienterede handlestrategier til at arbejde med målorienteret læring og en feedbackkultur, der fremmer børn og unges læring, udvikling af inkluderende læringsmiljøer, udvikling af undervisning og læring med it, de specifikke pædagogiske indsatser, ledelsen har besluttet lokalt udvikle strukturer for samarbejdet om at skabe inkluderende læringsfællesskaber sammen med ledelsen. Herunder sikre en systematisk og opfølgende indsats i forhold til elever med særlige behov organisere arbejdet så der er tydelighed om, hvilken support de interne og de tilknyttede ressourcepersoner tilbyder, samt at der er et tydeligt formål med og en tydelig beskrevet deltagerkreds for mødefora.

5 5 For at kunne arbejde ind i ovenstående vision og mission anvender vi på Vesterbro Ny Skole følgende definition af begrebet inklusion: Inklusion er en vedvarende proces, der handler om at skabe åbne og udviklingsorienterede miljøer, hvor alle børn og unge oplever sig som aktive deltagere i fællesskabet. Målet er, at alle børn og unge skal ses, anerkendes og værdsættes som de unikke personer de er, og dermed sikres faglig, personlig og social udvikling. (Fra Inklusionsguide SPECIALREFORMEN, Børne- og Ungdomsforvaltningen ) På Vesterbro Ny Skole er en inkluderende kultur deraf kendetegnet ved: Hos os prioriterer vi deltagelse i børne- og ungefællesskaber, hvor fokus er på fællesskabets måde at dannes og fungere på Der er høje forventninger til alle børn og unge Pædagogikken afspejler hele børnegruppen, deraf er special- og almenpædagogik integreret i læringen Personalet arbejder i teams og deltager i tværfagligt samarbejde Vi antager per definition altid, at der er sammenhæng mellem skole, institutions- og familieliv, og forældresamarbejdet er højt prioriteret Hjælpsomhed er en vigtig del af vores kultur og forskellighed er en styrke Alle føler sig velkomne Vi mener, at alle skal have mulighed for at udvikle kompetence til forhandling og konfliktbearbejdning samt socialitet Ledelsen understøtter de inkluderende initiativer Inklusion er en fælles vision for ledelse, forældre og personale (I henhold til Inklusionsguide SPECIALREFORMEN, Børne- og Ungdomsforvaltningen ) Ligeledes er det overordnede og lovpligtige mål på Vesterbro Ny Skole med inklusion således også: at alle elever er aktive og deltagende i læringen og har mulighed for at blive så dygtige, som de kan. Derfor arbejder vi altid med at øge elevernes mulighed for tilstedeværelse, oplevelse af fællesskab, aktiv deltagelse og højt læringsmæssigt udbytte.

6 6 Vision for PLC på Vesterbro Ny Skole På Vesterbro Ny Skole er ressourcecenteret og læringscenteret ét fælles forum under forkortelsen PLC (Pædagogisk Lærings og ressourcecenter) med følgende vision: Det inspirerede læringsrum: Læringscenteret er nerven og omdrejningspunktet, hvorfra vi udvikler, inspirerer og støtter kompetencer og læringsmiljø PLCs funktion er som alt på skolen underlagt skolens vision: Vesterbro Ny Skole et godt sted at være, det bedste sted at lære. Vi udvikler børn og voksnes fulde potentiale fagligt, personligt og socialt. For hinanden og med hinanden. Ligeledes er PLC underlagt udviklingsplanen for hele Vesterbro Ny Skole samt kommunale pejlemærker og naturligvis folkeskolelovgivningen. Vesterbro Ny Skoles udviklingsplan er at finde på skolens hjemmeside:

7 7 Del 2: PLCs udviklingsplan PLCs udviklingsplan er opdelt i et kort 1-årigt perspektiv, som løber i 2017, og et længere 5-årigt perspektiv. For begge perspektiver er målet, ud over visionen, at de skal være grundlaget for, at alle elever på Vesterbro Ny Skole ved folkeskolens afgangsprøver klarer sig på niveau eller over i henhold til deres socioøkonomiske referencer. 1-årigt perspektiv Det 1-årige perspektiv er primært grundlagt via et udviklingsforløb, skolens PLC i skrivende stund og første halvdel af 2017 deltager i via Undervisningsministeriets læringskonsulenter. Udviklingsforløbet har følgende formål og mål: at styrke det pædagogiske læringscenter og ressourcepersonernes rolle i forhold til at fremme alle elevers læring, alsidige udvikling og trivsel at skolerne får mulighed for at arbejde med opbygning og kvalitetssikring af det pædagogiske læringscenter som katalysator for skoleudvikling og kapacitetsopbygning at udvikle en systematik for ressourcepersonernes opgaveløsning og funktion i skolens organisering og pædagogiske praksis Udviklingsforløbet er opbygget over 4 temadage inklusive forberedelse og mellemliggende arbejde lokalt på skolen i den til udviklingsforløbet nedsatte arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen består af en af skolens læsevejledere, matematikvejleder, it-vejleder, en af skolens inklusionspædagoger samt ledelsesrepræsentanten med ledelsesansvar for PLC. Outcome af udviklingsforløbet er, at PLC på Vesterbro Ny Skole skal kunne definere, hvilke tegn, der kan vise, at vores PLC er velfungerende, samt påbegynde udarbejdelsen af en plan for udviklingen af PLC. I løbet af de 4 temadage skal PLC oparbejde et fælles billede af, hvad PLC er og skal og afklare status og udfordringer på skolen i relation til udvikling af PLC og opbygningen af en vejlederkultur. Det skal ligeledes tydeliggøres, hvem der udgør PLC. Endvidere skal der arbejdes med forskellige tilgange og metoder til vejledning (fx klassekonference, co-teaching, kollegial supervision). Sidst men ikke mindst skal PLC arbejde med dataunderstøttet vejledning, forankring og implementering. Under dette skal PLC berøre hvordan elevtrivselsmålingen og/eller nationale test kan anvendes som udgangspunkt for vejledning, samt fastlægge mål og indsatser for den kommende periode for at skabe forankring/implementering med henblik på at udarbejde en samlet plan for den fortsatte arbejde med det pædagogiske læringscenters mål og opgaver. Følgende mål i udviklingsforløbet via Undervisningsministeriet er foreløbigt nået:

8 8 Visionen for PLC er fastlagt inklusive 8 tegn for et velfungerende PLC. Dette er præsenteret for skolens udviklingsgruppe, der sikrer fokus på arbejdet med skolens udviklingsplan. Arbejdsgruppen, der deltager i PLC-forløbet via Undervisningsministeriet, har endvidere på baggrund af status- og udfordringsafklaring lavet en oversigt over forebyggende og foregribende obligatoriske indsatser, som fremadrettet i 2017 og 2018 skal iværksættes med det formål at kompetenceudvikle skolens personale og elever. Disse skal naturligvis løbende i takt med, at de iværksættes, evalueres og videreudvikles på baggrund af deres afprøvning og effekt. Det er ligeledes tydeliggjort, hvem der udgør skolens PLC. Dette både i denne udviklingsplan og ved gennemgang af alle medlemmer af og kompetencer i PLC på personalemøder i starten af skoleåret De næste skridt i forløbet er arbejdet med forskellige tilgange og metoder til vejledning, hvoraf PLC allerede benytter sig af klassekonferencer og vejledning/sparring til skolens pædagogiske personale fra PLC-medlemmer, og hvor der i særligt i skoleårene og skal arbejdes med en overgang til en langt højere grad af coteaching og aktionslæring samt kollegaobservation og sparring. Arbejdet omkring forskellige tilgange og metoder er dobbeltsidet i det forhold, at PLC både arbejder for at afklare hvilke tilgange og metoder, der egner sig bedst i forskellige tilfælde samt afklare, hvorledes tilgangene og metoderne supplerer hinanden og sikrer, at vi på skolen både har et helhedssyn på personalets og elevernes kompetencebehov og således også anvender helhedsorienterede og inkluderende løsninger/indsatser. Udviklingsplanen i sit 1-årige perspektiv i tabelform (Da der er tale om et igangværende projekt, fremgår det, at ikke alle søjler er færdigudfyldte.) 1. trin Fokus eller udfordringer 3. trin Delmål/tegn 2. trin Drømmen på længere sigt (vision) Vi taler vores ønsker/drømme igennem dette bliver til Trin 2 At alle teams samarbejder med vejledere og ressourcepersoner om udvikling af undervisning At der er en strategi for PLCs funktion og formål, som hænger sammen med skolens At strategien for PLC tager udgangspunkt i elevernes læring og trivsel Det inspirerede læringsrum: Læringscenteret er nerven og omdrejningspunktet, hvorfra vi udvikler, inspirerer og støtter kompetencer og læringsmiljø. Tegn: Et PLC fuld af liv

9 9 Trin 5 Trin 4 Trin 7 Trin 6 Trin 9 Trin 8 Trin 11 Trin 10 To-do- liste, hvem gør så hvad og hvornår indtil efterårsferien 2016? Delmål eft.) Hvad skal være besluttet/gjort inden efterårsferien 2016, hvis vi skal nå målet for projektperioden? To-do- liste, hvem gør så hvad og hvornår indtil juleferien 2016? Delmål jul 2016 Hvad skal være besluttet/gjort inden jul, hvis vi skal nå målet for projektperioden? To-doliste, hvem gør så hvad og hvornår indtil vinterferien 2017? Delmål vinterf Hvad skal være besluttet/gjort inden vinterferien, hvis vi skal nå målet for projektperioden? Hvilke beslutninger skal træffes? Hvilke aktiviteter skal gennemføres? Hvem skal inddrages, hvordan? Hvilken viden mangler I evt. for at kunne komme i gang? Todoliste, hve m gør så hvad og hvor når indtil som mer 2017? Delmål for projektperioden sommer 2017 Hvad skal være besluttet/gjort inden sommer, hvis vi skal nå målet? Hvilke beslutninger skal træffes? Hvilke aktiviteter skal gennemføres? Hvem skal inddrages, hvordan? Hvilken viden mangler I evt. for at kunne komme i gang?

10 10 Til uge 42: Præsentation af denne plan for ledelsesteam Indkald til formøde til den 1/12 om tegn på vores 3 delmål og opgavebeskrivelsen for PLC Inden 1/12 Præsentation af denne plan for udviklingsgruppen Finde tidspunkt til formøde, om præsentation for udviklingsgruppen Brainstorm på opgaver/ting vi tilbyder i PLC skal være klar til formøde til 1/12 Delmål brainstorm på forebyggende indsatser som skal faciliteres af PLCvejlederne Renskrivning af hjul for forebyggende og foregribende obligatoriske indsatser, samt noter+ billede fra brainstorm Dato for møde i medlemsgruppen gruppen i januar inden næste projektgang -> her aftales specifikt, hvad den videre plan for klassedynamikindsatsen på årgang Delmål organisering, vurdering, kvalificering og den røde tråd af forebyggende indsatser, der skal faciliteres via PLCvejlederne Inden uge 7 skal klassedynamikindsatsen være trykafprøvet i team 1 og 5 Færdigt hjul for forebyggende og foregribende obligatoriske indsatser Som skrevet tidligere er et ønske under udviklingsforløbet via Undervisningsministeriet også at afklare muligheder og procedurer for at komme i gang med kollegial observation og supervision, hvor man som ligeværdig teamkollega observerer, sparrer, superviserer hinanden inden for teamets og afdelingens rammer, samt på tværs af årgange. Andre grundlæg for det 1-årige perspektiv er efterårets arbejde med at analysere og afklare PLCs udviklingsbehov. Her fremkom et behov for at udvikle metoder og tilgange til også at udvikle inkluderende læringsmiljøer via brugen af digitale undervisningsmaterialer. Dette udviklingsarbejde er nu iværksat via skolens it-vejleder og læringsvejleder, som i samarbejde med skolens årgangs- og fagteam er ved at skabe en rød tråd i, hvilke inkluderende digitale kompetencer skolens elever har og skal være i gang med at udvikle på hvilke årgange. Dette med henblik på en forventningsafklaring og at styrke det pædagogiske personales forberedelsesarbejde i forhold til undervisningen, ved at alle pædagogiske personaler har kendskab til, hvilke inkluderende digitale kompetencer skolens elever skal træne og har hvornår i deres skoleforløb, og

11 11 heraf hvilke inkluderende it-baserede undervisningsmetoder og undervisningsmaterialer, der med fordel kan benyttes. Lignende faglige forventningsafklaringer af elevernes kompetencer er desuden iværksat via alle skolens fagteam. Disse skal som ovenstående styrke det pædagogiske personales forberedelsesarbejde i forhold til at skabe inkluderende undervisning og være grundlaget for en didaktisk, samskabt mini-kanon på Vesterbro Ny Skole. 5-årigt perspektiv Det 5-årige perspektiv udviklingsperspektiv vil i sit første år naturligvis tage udgangspunkt i det 1-årige perspektiv. Pejlemærker for år 2-5 er endnu ikke helt fastlagte. Disse vil tage udgangspunkt i PLCs vision, mission og indsatser samt den didaktiske, samskabte mini-kanon på Vesterbro Ny Skole og dennes tegn på opfyldelse, som både skolens fagteam og PLC systematisk skal arbejde hen imod i det 5-årige perspektiv. Ligeledes vil det tage udgangspunkt i princippet for elevtrivsel og herunder skolens antimobbestrategi, som er under udviklings via skolebestyrelsen, samt skolebestyrelsens principper for inklusion og bevægelse i undervisningen. Alle skolebestyrelsens færdigbehandlede principper er at finde på skoleporten under Profil -> Principper. De første spadestik og pejlemærker i forhold til, hvilke forebyggende og foregribende, obligatoriske indsatser årgangsteam på Vesterbro Ny Skole skal gennemgå med facilitering fra PLC er taget og sat. Disse er at finde i den visualiserede plan for forebyggende og foregribende, obligatoriske årgangsindsatser via PLC senere i denne udviklingsplan. Udgangspunktet for det 5-årige perspektiv er også, at en årrække på 5 år er lang nok til, at vi som skole vil kunne måle resultater og kompetenceudvikling med udgangspunkt i målene i nærværende udviklingsplan, samtidig med at perspektivet og udviklingsplanen ikke er mere fastlåst, end at der vil være plads til eventuelle ændringer i politiske vinde omkring folkeskolelovgivningen og retningslinjer omkring folkeskolen i både statsligt og kommunalt regi. PLCs opgaver For at kunne arbejde ind det 1-årige og 5-årige perspektiv har PLC opgaven med at understøtte ledelsens arbejde omkring at beslutte og prioritere indsatser. PLC forestår via sin koordinerende indsats fordelingen af de opgaver, der skal løses og i samarbejde med ledelsen, ved at estimere og prioritere ressourcemængde og -anvendelse. PLC sikrer, at der arbejdes med forebyggende, foregribende og indgribende indsatser for at sikre inkluderende læringsmiljøer på alle niveauer. Endvidere sikrer det tydelighed om, hvilken support de interne og de tilknyttede ressourcepersoner tilbyder, samt sikrer forankring af support fra den tværfaglige support i forvaltningsområdet, Fagligt Center Support, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Socialforvaltningen og support fra kommunens kompetencecentre. Det sørger for koordinering af indsatserne internt på skolen og i forhold til eksterne samarbejdspartnere. Det samarbejder med ressourceteam på dagtilbud, og deltager i relevante bydækkende og lokale netværk via dets vejledere.

12 12 PLCs medlemmer For at kunne løse ovenstående opgaver, består PLCs primære medlemmer af en bredt funderet samling af kompetencer fordelt på ressourcepersoner: Læsevejledere, matematikvejledere, DSA-vejleder, bevægelsesvejledere, akt-vejleder, it-vejleder, læringsvejledere, inklusionspædagoger, PLC-lærere og -pædagoger, skolens tilknyttede psykolog, skolesocialrådgiver, sundhedsplejersker, talehørepædagog, ledelsesrepræsentant fra fritidshjemmet ved skolen samt PLC-koordinator og ledelsesrepræsentanter. Sekundære ressourcepersoner kan tilgås via PLC ved særlige elevbehov: SSPrepræsentant, UU-vejleder, pædagogiske konsulenter, udviklingskonsulenter samt andre repræsentanter fra Tværfagligt Supportteam. Kompetencer i PLC: Alle primære medlemmer skal være i stand til at gennemføre supervisions- og sparringsforløb, fra observation i klassen til efterfølgende vejledning og sparring Alle primære medlemmer skal have kompetencer til at vejlede i udformning af pædagogiske handleplaner og opfølgning på disse Tilsammen skal de primære medlemmer kunne understøtte systematisk dataunderstøttet arbejde med et inkluderende fagligt og socialt læringsmiljø i relation til flere metoder, hvor der er fokus pa teamsamarbejdet omkring inklusion både på klasse-, gruppe- og enkeltelevniveau. Tilsammen skal de primære medlemmer i centeret have viden om konflikthåndtering, autisme, ADHD og andre funktionsnedsættelser Alle primære medlemmer skal have kompetencer i klasseledelse. På Vesterbro Ny Skole anvender vi Hilbert Meyers 10 kendetegn på god klasseledelse: 10 tegn på god undervisning: Den gode underviser: PLCs mission På baggrund af udviklingsforløbet via Undervisningsministeriet og ovenstående opgaveportefølje har PLC udvalgt følgende 8 kendetegn, som vi anser for at være tegn på at PLC er velfungerende: at alle teams samarbejder med vejledere og ressourcepersoner om udvikling af undervisning at der er en vision og strategiplan for PLCs funktion og formål, som hænger sammen med skolens vision (nærværende udviklingsplan) at strategiplanen for PLC tager udgangspunkt i elevernes læring og trivsel at vejlederne anvender flere tilgange i vejledningen afhængig af kontekst og behov at vejlederne som team er funderet i forhold til læringsressourcer

13 13 at ledelsen inddrager vejledere og ressourcepersoner i drøftelser af skolen udvikling at skolens organisering sætter vejlederne i spil og støtter dem i at vejlede på flere møder at forvaltningen støtter vejlederne på tværs af skolerne De 8 tegn ses i dagligdagen igennem diverse organisatoriske foranstaltninger såsom mødefora, PLCs årshjul, planen for forebyggende og foregribende, obligatoriske årgangsindsatser via PLC, m.v. PLCs møde- og sparringsfora Udviklingsgruppen: Udviklingsgruppen på Vesterbro Ny Skole sikrer fokus på arbejdet med skolens udviklingsplan og er med til at planlægge og gennemføre fællesmøder og pædagogiske dage. PLC er repræsenteret via 2 medlemmer samt ledelsesrepræsentanten med ledelsesansvar for PLC. PLC-storgruppe: I storgruppen koordineres de inkluderende indsatser omkring klasser/elevgrupper/enkeltelever. Her informeres og sparres om handleplaner for indsatser, ændringer, deadlines, m.m., og det er også her, at indsatser evalueres inden afslutning. Handleplaner skal være tilgængelige for forældre. Opdateret dokumentation af nye indsatser, igangværende indsatser og afsluttede indsatser er således en del af gruppens arbejde. Faglig vejledning og sparring iværksættes fra denne gruppe til skolens pædagogiske personale, og fra dette forum inddrages diverse supportmuligheder, herunder kompetencecentre i vejledningen og sparringen. Mødefrekvensen i storgruppen er kvartalslig, og alle primære medlemmer af PLC deltager. PLC-statusgruppe: I statusgruppen dokumenteres alle skolens inklusionsindsatser månedligt. Dette for at sikre, at dokumentationen omkring indsatser er opdateret og heraf muliggøre en hensigtsmæssig koordination af indsatserne på skolen. Mødefrekvensen i statusgruppen er månedlig, og medlemmerne er skolens inklusionspædagoger, skolens tilknyttede psykolog, skolesocialrådgiver, en repræsentant for sundhedsplejersken, ledelsesrepræsentant fra fritidshjemmet ved skolen, ledelsesrepræsentanter fra alle skolens afdelinger samt PLC-koordinatoren. Viften: Viften er det pædagogiske personales refleksionsrum, hvor der udføres refleksion over og sparring på inkluderende tiltag til hele klasser, elevgrupper og enkeltelever. Viften faciliteres af skolens PLC. Formen er, at det pædagogiske personale enkeltvis eller i

14 14 team igennem et struktureret interview præsenterer en sag omkring hele klasser, elevgrupper og/eller enkelt-elever. Herefter gennemføres en refleksion fra viftemedlemmerne med det formål at give den pædagogiske personale eller team en vifte af handlemuligheder og fremadrettede tanker i forhold til inkluderende indsatser omkring eleven/elevgruppen. Viftemedlemmernes refleksioner kan også pege i retning af nødvendigheden af yderligere inkluderende indsatser via nogle af PLCS medlemmer. Eksempelvis kan det være, at akt-vejlederen eller inklusionspædagogen tilknyttes eleven/elevgruppen/klassen i en periode. En sådan tilknytning beskrives igennem en handleplan for indsatsen. Handleplanen skal laves i samarbejde mellem teamet omkring elever og PLC. Elevens/elevernes forældre skal som minimum inddrages på informationsplan i handleplanen. Opgaver kan også være observations-, vejlednings- og sparringsforløb for det pædagogiske personale med formålet at ændre i undervisningsmetoderne, således at disse tilbyder en større eller anden grad af inklusionsmuligheder for alle elever. Observationsopgaver, som udløser særligt fokus på en enkelt elev, vil oftest udløse netværksmøder, hvor de involverede parter inklusive elevens forældre samles for at lave fremadrettede planer. Observationsopgaver omkring enkeltelever kræver altid forældresamtykke. Når elev-/elevgruppeindsatser peger imod involvering fra skolens tilknyttede psykolog, skolesocialrådgiver, sundhedsplejerske, talehørepædagog, og/eller andre af skolens ressourcepersoner videreføres sagen til PLC-statusmøder og PLCs storgruppe. Medlemmerne i Viften er PLC-koordinatoren, akt-vejlederen, inklusionspædagogerne, skolens tilknyttede psykolog, skolesocialrådgiver, og ledelsesrepræsentanter. Andre medlemmer fra PLC og eventuelle udefra kommende specialister kan også være deltagere i Viften. Desuden er lærere og/eller pædagoger i form af rollen som sagsholder altid på Viften og er således ad-hoc-medlemmer. Viftens mødefrekvens er ved henvendelser fra det pædagogiske personale 3 gange månedligt, og hver gang er der mulighed at behandle 2 sager. Ligeledes kan viftens medlemmer igennem deres vejledende virke anbefale pædagogisk personale på skolen at henvende sig til Viften skolens ledelse kan pålægge det samme. Viften er et meget populært forum på skolen, hvilket ses igennem det faktum, at der oftest er booket tider en måned eller mere frem i tiden i forummet. Kontakt til PLC Alt pædagogisk personale på VNS kan rette henvendelse til alle medlemmer i PLC-storgruppen omkring tid på Viften og andre inklusionsindsatser. Henvendelser kan bestå af ønsker om vejledning og sparring, ønsker om netværksmøder m.m. Forældre og elever kan rette henvendelser til inklusionspædagog, skolens tilknyttede psykolog og skolesocialrådgiver og sundhedsplejerske samt skolens ledelse med ønsker om indsatser, som udløser tid på Viften, inklusionsindsatser, netværksmøder m.m. Kontakt kan tages ved direkte henvendelse til et af PLCs medlemmer, telefonisk henvendelse til skolen eller via mail på personale- og forældreintra.

15 15 Alle enkeltelevindsatser eller gruppeindsatser, der behandles i PLC kræver et samtykkeskema, hvor forældre eller værger har givet tilladelse til indsatsen. Samtykkeskemaet er at finde sidst i dette dokument.

16 16 Årshjul for PLC Maj Juni Evaluering af årets PLCindsatser og overførsel til næste skoleår, planlægning af indsatser pba. elevtrivselsundersøgelsen, overlevering klasse, overlevering på klassetrin hvor nye læringsteam Elevtrivselsundersøgelse, kommunikation til og førstebehandling i læringsteam af undersøgelsens resultater, overlevering klasse, obligatoriske nationale test - sygetest, klassekonference 1. klasse, BUFflexansøgninger (1/5) April Elevtrivselsundersøgelse, obligatoriske nationale test, læsetest 0., 1., 3., 5., 7. klasse, klassekonference 2. klasse Marts Obligatoriske nationale test, læsetest 0., 1., 3., 5., 7. klasse, klassekonference 4. og 3. klasse, evaluering, fortsættelse og opstart af nye PLCindsatser i PLC-storgruppe August Opstart af PLCindsatser i PLCstorgruppe og Viften genetablering af vejlederkorps, gen-branding af PLC, til pædagogisk personale og andre interessenter, klassekonference 9. klasse, planlægning af læsebånd Hver måned Viften, PLC-statusmøder Løbende Forebyggende og foregribende obligatoriske indsatser fra PLC Akutindsatser via PLC Februar Obligatoriske nationale test, læsetest 0., 1., 3., 5., 7. klasse, klassekonference 7. klasse,, ansøgning om praktisk medhjælp (1/2) September, Klassekonference 8. klasse, planlægning af læsebånd Oktober Frivillige nationale test og bookning af, klassekonference 6. klasse, planlægning af læsebånd, evaluering, fortsættelse og opstart af nye PLCindsatser i PLCstorgruppe November BUFflexansøgninger (1/12), frivillige nationale test, December Frivillige nationale test, evaluering, fortsættelse og opstart af nye PLCindsatser i PLCstorgruppe Januar Booking af nationale test åbner, klassekonference 5. klasse Årshjulet er vejledende og dynamisk.

17 17 Plan for forebyggende og foregribende, obligatoriske årgangsindsatser via PLC Planen tager udgangspunkt i det første af de 8 tegn, som PLC har sat som tegn på et velfungerende PLC: At alle teams samarbejder med vejledere og ressourcepersoner om udvikling af undervisning Ligeledes tager planen udgangspunkt i den status- og udfordringsafklaring, der har fundet sted via udviklingsforløbet for PLC via Undervisningsministeriet og i Hilbert Meyers 10 kendetegn for god undervisning. Ved alle indsatser er der tale om årgangsindsatser på klasseniveau, som via PLC består af observationer i klasserne med efterfølgende vejledning og sparring. Således foreskriver planen, at alle skolens vejledere kan observere i alle skolens klasser på klasseniveau. På nogle årgange vil der være tale om en højere grad af sparring til årgangsteamene på det observerede, hvor der på andre årgange vil være tale om indsatser som en del af klassernes undervisning og testforløb inklusive sparring til årgangsteamene. Alle indsatser vil være opbygget omkring en handleplan med fokusområde, status, langsigtede og kortsigtede mål og tegn. En årgangsindsats og handleplan vil altid i sin grundform være ens for alle klasser på en årgang, men vil samtidig blive tilpasset den enkelte klasse i samarbejde med årgangsteamet. Vejledning og sparring vil altid finde sted til årgangsteamene, og kan ved behov udvides til også at inkludere sparring på og deltagelse i forældresamarbejde omkring enkeltelever via netværksmøder eller skolehjemsamtaler på enkeltelevplan. Hvis vejledning og sparring foregår på enkeltelevplan kræver dette samtykke fra elevens forældre eller værger. Handleplansskabelonen er indsat senere i dette dokument, og denne benyttes ved alle PLC-indsatser på skolen. Rækkefølgen af de enkelte årgangsindsatser taler ind i, vi på Vesterbro Ny Skole ser god trivsel som en samlet positiv udvikling fagligt og socialt. Med indsatsernes rækkefølge kommer vi således rundt i det sociale og faglige helhedsbillede på alle klasser på skolen i løbet af en klasses samlede skoletid. Årgangsindsatser er en del af det 5-årige perspektiv, og er derfor ikke alle beskrevet i deltaljeret form med mål og formål endnu. Dette samt testning og evaluering og videreudvikling af indsatserne vil være en del af PLCs faste opgaver i resten af skoleåret samt skoleåret

18 18 0.klasse - opbygning af skoletrivsel og matematikvejledningsforløb 2.klasse - Spotindsats med blik for særlige dansk- og matematikindsatser, ST2 test m. blik på ordblinderisiko 1.klasse - klassedynami kobservationer og læsevejledning Trivselsindsats klasse Overlevering sind-sats klasse - med særligt blik for læsning i matematik 7.klasse - uddannelsesplan- og parathedsindsats 8.klasse - teambuildingsindsats og uddannelsesparathedsobservation og vurdering Overleverin gsindsats klasse med særligt blik for læsning i alle naturfaglige fag Trivselsindsats klasse 9.klasse - uddannelsesparathedsobservation og vurdering 5.klasse - klassedynamikobser vationer 4.klasse - CDord og It-indsats (Office365 og Geogebra), vejledning/sparring på tværfaglighed imellem kreative og boglige fag Planen er vejledende og dynamisk. Andre PLC-indsatser Vesterbro Ny Skole har en læsepolitik, som danner basis for de fokusområder, Vesterbro Ny Skole har for læsning. Denne revideres for hvert skoleår. Læsepolitik på Vesterbro Ny Skole På VNS arbejder vi med obligatorisk læsebånd på alle klassetrin fra klasse. I 9. klasse er det frivilligt. Målet er, at alle børn skal blive så dygtige, som de kan. På de klassetrin, hvor der er nationale test i læsning ( klasse) arbejdes der i læsebåndet med de tre parametre, som den nationale test også har fokus på, nemlig sprogforståelse, afkodning og tekstforståelse. Her skal der i et samarbejde mellem klassens lærere og læsevejlederne udarbejdes et læsebånd for hver klasse/trin, hvor de læsemæssige tiltag, som klassen måtte have brug for at arbejde med, er i fokus. Planlægningen af læsebåndet skal finde sted i perioden uge og alle møder mellem klassens lærere og læsevejledere i den forbindelse skal være afholdt inden uge 41, så læsebåndet kan afvikles inden prøvetest og tiltag evt. justeres op til de obligatoriske test i foråret. Således kan læsebånd gennemføres fra uge 43 og frem, så snart teamene omkring klasserne og læsevejlederne har mødtes til vejlednings- og planlægningssamtale. Læsebåndet skal tænkes ind i og fremgå af årsplanerne for de involverede fag.

19 19 På de klassetrin, hvor der ikke er nationale test i læsning ( klasse), vil der i læsebåndet være fokus på læseforståelsesstrategier i faglig læsning i alle fag. Dette læsebånd strækker sig over seks uger, hvor der i alt skal arbejdes med tre forskellige læseforståelsesstrategier. Der arbejdes med hver strategi i to uger ad gangen hver dag 45 minutter. Hver klasse vælger selv i hvilke fag og placerer selv de seks sammenhængende uger for læsebåndet der hvor det giver bedst mening i forhold til resten af skoleåret. Perioden skal tænkes ind i og fremgå af årsplanerne for de involverede fag. Der tages udgangspunkt i manualen Læsebånd læsning for at lære , som er at finde i personaleintra. Planlægningsmåder, metoder og materialer af læsebånd både for trin med og uden nationale test i læsning udvikles af læsevejlederne, som også vejleder alle team i, hvorledes de kan tilgå læsebåndene med hensyn til optimale tidspunkter for gennemførelse, didaktiske overvejelser samt praktisk gennemførelse. Som supplement til de nationale test skal der afvikles læsetest på papir på de klassetrin, hvor der ikke er nationale test i læsning ( klasse). På klassetrin, hvor der er nationale test i læsning ( klasse), er det frivilligt, om læreren ønsker at teste med papirtest (papirtest er OS120, SL 60, SL 40, LÆS 5, TL 1-4). Ud over ovenstående indsatser vil der fortsat være en vurdering af behov for klasse-, gruppe- og enkeltelevindsatser inden for områderne bevægelse og dansk som andetsprog (DSA), ligesom der fortsat vil være en vurdering af behov for læse- og matematikvejledning på baggrund af testresultater i nationale test samt obligatoriske test på årgange, hvor der ikke er nationale test i henholdsvis dansk og matematik. Således testes alle årgange på Vesterbro Ny Skole både i matematik og læsning, og testresultaterne er altid genstand for efterfølgende status- og vejledningssamtale (også kendt som klassekonference). Testningen anses som et pædagogisk værktøj og arbejdes med som en helt almindelig og dermed ikke ekstraordinær del af skolehverdagen, og således oplever elever på Vesterbro Ny Skole ikke tests som noget særligt eller svært, men blot som en del af skolehverdagen. Det er også vigtigt at understrege, at det ikke er den enkelte elevs testresultater i sig selv, der er de vigtigste, men at vi i samarbejde med forældrene ser en faglig og social progression og trivsel hos den enkelte elev. Ligeledes vil der på alle årgange foregå en behandling af og opfølgende arbejde på elevtrivselsmålingen. herfor. Dette arbejder vil både foregå via klassekonferencer (se årshjulet) samt via fokussamtaler, der er et af ledelsens redskaber til faglig ledelse. Elevtrivselsmålingen finder sted årligt via det redskab Undervisningsministeriet stiller til rådighed, og som minimum vil en vurdering af skolens fysiske forhold lovpligtigt indgå i denne hver tredje år. Ledelsesindsatser, der taler ind i PLC-udviklingsplanen Fokussamtaler er en del af et projekt Ledelsen rundt på gulvet, hvor alle årgangsteam tre gange årligt afholder faglig fokussamtale med deres nærmeste leder. Fokussamtalernes formål er at give sparring og support til teamene og har hvert sit tema: Teamsamarbejde, synlig læring og forældre-/elevinddragelse.

20 20 Ved hver fokussamtale indgår en række data om f.eks. nationale testresultater, elevtrivselsmålinger, elevfravær o.lign. Datapakkerne er forskellige afhængig af klassetrin, tema og tidspunkt for afholdelse af samtalen, så de altid er så relevante som muligt. På Vesterbro Ny Skole er vi ikke så optagede af data/resultater i sig selv, men snarere af om der er en forventelig progression i børnenes læring og trivsel. Samtaleformen omfatter desuden en spørgeguide, der er udviklet i samarbejde mellem Pædagogisk Faglighed og Vesterbro Ny Skoles ledelse og udbredt til andre københavnske folkeskoler. Endvidere vil der via ledelsesdeltagelse på årgangsteammøder som et redskab til faglig ledelse også her være tale om samtaler og gensidig sparring omkring og planlægning af forebyggende og gribende indsatser, hvilket også vil finde sted via projektet Observation som kvalitetsudvikling. Dette projekt er også et af ledelsens værktøjer til faglig ledelse: Projektet Observation som kvalitetsudvikling er en fortsættelse af de sidste fire års arbejde mod at bringe ledelsen tættere på kerneopgaven. Det indebærer bl.a., at skolens pædagogiske afdelingsledere tilrettelægger observation af undervisning med alle undervisere i løbet af skoleåret. Observation som kvalitetsudvikling tager også udgangspunkt i Hilbert Meyers 10 kendetegn ved god undervisning. Et forløb består af et planlægningsmøde mellem den pædagogiske leder og den lærer/pædagog, der skal deltage; herunder aftaler om kommunikation til forældre og børn observationen af undervisning i klassen samt en efterfølgende sparringssamtale mellem lærer/pædagog og afdelingsleder. opfølgende sparringssamtale med hele årgangsteamet Sparringssamtalerne kan både dreje sig om konkrete problemstillinger i en klasse eller om generelt udviklingsarbejde om udvikling af nye undervisningsformer.

21 21 Trivsels- og antimobbeplan

22 22

23 23 Skabelon til handleplan for PLC-indsatser Årgang/elev: Klasse: Dato: Fokusområder Nåede mål og tegn Status Mål og tegn på disse for næste periode Langsigtede mål

24 24 Samtykkeskema

25 25

Tingbjerg Heldagsskole. Ledelsesmæssige handlinger. 1. Organisering af indsatserne

Tingbjerg Heldagsskole. Ledelsesmæssige handlinger. 1. Organisering af indsatserne Skole Begrundelse hvorfor skolen er på handlingsplan Tingbjerg Heldagsskole Skolens resultater fra FSA 2014 viser, at gennemsnittet i de bundne prøvefag har været nedadgående fra 2012-2014, og i 2014 opnåede

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

PÆDAGOGISK! LÆRINGS.!OG! RESSOURCECENTER! (PLC)!!

PÆDAGOGISK! LÆRINGS.!OG! RESSOURCECENTER! (PLC)!! PÆDAGOGISK LÆRINGS.OG RESSOURCECENTER (PLC) PÅ VESTERBRO NY SKOLE PLC er sammen med skolens personale medvirkende part til, at vi på Vesterbro Ny Skole arbejder med læring for alle elever i henhold til

Læs mere

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen KOMPETENCECENTER Kompetencecenteret på Præstemoseskolen Kompetencecenteret på Præstemosen er et overordnet organ, der består af skolens ressourcelærere dvs lærere, der har specialiseret sig inden for et

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GULDBERG SKOLES PÆDAGOGIOSKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER

UDVIKLINGSPLAN FOR GULDBERG SKOLES PÆDAGOGIOSKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER UDVIKLINGSPLAN FOR GULDBERG SKOLES PÆDAGOGIOSKE LÆRINGS- OG RESSOURCECENTER Guldberg Skole 2017 [1] Indhold Vision for pædagogiske læringscentre og ressourcecenter i Københavns Kommune... 3 Udviklingsplan

Læs mere

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016 SKOLENS NAVN: Hedevang Med funktionsbeskrivelsen og model for teamorganisering for Roskilde Kommunes pædagogiske læringscentre PLC (2015) sættes en overordnet vision for PLC-teamets arbejde: PLC-TEAMET

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn September 2018 Lokal handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionspolitik fra 2016, og på baggrund af skolernes udviklingsplan og de otte skolepolitiske mål.

Læs mere

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Mål 1: Mål der knytter sig til Højere faglighed Styrke faglig læsning og skrivning (målet er 2-årigt) Vi vil fortsætte arbejdet med at styrke den faglige læsning

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde Børne- og Ungdomsforvaltningen Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde for skoler, KKFO, klynger, fritidsklubber, fritidstilbud, institutioner i klynger. FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

I dette bilag fremgår rammer for de lokale handlingsplaner for de tre skoler, der i år skal på faglig handlingsplan.

I dette bilag fremgår rammer for de lokale handlingsplaner for de tre skoler, der i år skal på faglig handlingsplan. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 04-02-2016 Sagsnr. 2015-0190016 Bilag 3. Rammer for lokale handlingsplaner I dette bilag fremgår rammer for de lokale handlingsplaner

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Udviklingscentret på EUC Sjælland

Udviklingscentret på EUC Sjælland Udviklingscentret på EUC Sjælland Udviklingscentret på EUC Sjælland skaber sammenhænge mellem den overordnede kvalitetsudvikling og udviklingen af pædagogisk praksis. Udviklingscentret understøtter løbende

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Formålet med Sortedamsskolens ressourcecenter Formålet med at omorganisere skolens specialfunktioner er, at opnå en bedre inklusion for alle børn på skolen. Inklusion

Læs mere

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021)

Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Strategi for faget matematik i Vejle Kommune (2018/2021) Indhold Læsevejledning... 2 Indledning... 3 Fagligt fokusområde... 5 Vejlederne... 6 Elever med særlige behov... 8 Evaluering af faglig progression...

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

NY HOLTE SKOLE Strategiplan for den gode inklusion

NY HOLTE SKOLE Strategiplan for den gode inklusion NY HOLTE SKOLE 01-12-2012 Strategiplan for den gode inklusion Ny Holte Skole S T R A T E G I P L A N F O R D E N G O D E I N K L U S I O N Indledning Denne strategi er en overordnet plan for, hvordan Ny

Læs mere

Skolernes mål og handleplaner

Skolernes mål og handleplaner Skolernes udviklingsplaner Nationale mål Kommunal kvalitetsrapport Nationale mål Nationale mål Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Måltal Mindst 80 procent af eleverne

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn Handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionsstrategi 2016 og på baggrund af Rammenotat folkeskolereformen vs. 3.0. Jf. rammenotatet skal hver skole skal have

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

INKLUSIONS- KOORDINATOR

INKLUSIONS- KOORDINATOR INKLUSIONS- KOORDINATOR Børne- og Ungdomsforvaltningens målsætning er at skabe de bedst mulige tilbud til alle børn og unge så de kan trives og udvikle sig personligt, socialt og fagligt. Dette gøres blandt

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn. Decentral udviklingsstrategi for Assensskolen

I Assens Kommune lykkes alle børn. Decentral udviklingsstrategi for Assensskolen I Assens Kommune lykkes alle børn. Decentral udviklingsstrategi for Assensskolen Pædagogisk vision. Assensskolen vil være skole for alle de børn og familier, der bor i vores område, så længe fællesskabet

Læs mere

Årsplan for Endrupskolen

Årsplan for Endrupskolen Årsplan for Endrupskolen Periode: marts 2018-august 2019 Hvem er vi? Endrupskolen er en af Fredensborg Kommunes 6 folkeskoler. Skolen har 2 spor fra 0. 9. klasse, samt et kommunalt specialklassetilbud.

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen Lokal udviklingsplan for Skjoldhøjskolen 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB [Vælg en dato]

LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB [Vælg en dato] LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB 2016-2017 [Vælg en dato] Indeholder en handleplan for det indledende arbejde med Uddannelsesparathedsvurderingen og emnet uddannelse

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole 2015-2020 Skole og Undervisning Oktober 2017 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning Ressourcecenteret hvem er vi? Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter er et fagligt team og forum bestående af skolens afdelings og ressourcecenterleder, specialundervisningslærere, dansk som andetsprogslærere,

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Haderslev Kommunes kompetenceudviklingsplan for skoleområdet 2014-2020 Kompetenceudviklingsplanen skal ses i sammenhæng med Børne- og Familieserviceområdets

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Et udviklingsprojekt 2 3 En række folkeskoler i Randers Kommune er på vej ind i et arbejde, som skal højne kvaliteten i undervisningen i faget natur/teknik.

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Høje Kolstrup Skole 2015-2020 Skole og Undervisning oktober 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Udviklingsplan Har I på skolen en udviklingsplan fx som led i arbejdet med kommunens kvalitetsrapport - med konkrete mål for skolens

Læs mere

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole 2018-2020 Indledning: Denne Lokale Udviklingsplan fra 2018-2020 tager afsæt i allerede definerede målsætninger og handlinger på Samsøgades Skole. Dette på baggrund

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Opfølgning på Kvalitetsrapport for folkeskolen 2015: Skoler med lavest andel af elever i ungdomsuddannelse

Opfølgning på Kvalitetsrapport for folkeskolen 2015: Skoler med lavest andel af elever i ungdomsuddannelse KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Opfølgning på Kvalitetsrapport for folkeskolen 2015: Skoler med lavest andel af elever i ungdomsuddannelse

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

SEGREGEREDE TILBUD I HORSENS KOMMUNE INDHOLD. Fælles læring stærkere resultater UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED. Dato: xx.xx.2017

SEGREGEREDE TILBUD I HORSENS KOMMUNE INDHOLD. Fælles læring stærkere resultater UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED. Dato: xx.xx.2017 Dato: xx.xx.2017 INDHOLD Faglig standard for segregerede tilbud i Horsens Kommune/ maj 2017 2 Introduktion til den faglig standard for segregerede tilbud 2 Formål 2 Baggrund 2 1. Udmøntning af et fælles

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 27. april 2017 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion handler om at høre til, og om at de enkelte børn er del af

Læs mere

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin.

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. Utterslev Skole Skoleholdervej 20 2400 København NV mail@utterslevskole.kk.dk 33 66 92 00 INDSKOLINGEN 1. udgave 1. oplag 2014-06-19 Redaktion: Anne Jul,

Læs mere

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17 UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen Skoleåret 2016/17 Uddannelsesplaner for praktiksamarbejde Praktiske oplysninger Praktikansvarlig: Ole Mørk Olmoer@buf.kk.dk Praktikkoordinator: Pia Linder Petersen ppbella07@yahoo.dk

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Skolens handleplan for sprog og læsning

Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens handleplan for sprog og læsning Indhold Skolens handleplan for sprog- og læsning..... 3 Inspiration til skolens handleplan for sprog og læsning.... 7 2 Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole 2015 2020 Skole og Undervisning november 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Nærum Skoles 1-årige indsatsområder 2011-2012

Nærum Skoles 1-årige indsatsområder 2011-2012 Nærum Skoles 1-årige indsatsområder 2011-2012 1 Nærum Skoles indsatsområder 2011-2012 er den mere præcise udmøntning af skolens 4-årige udviklingsplan. Indhold og opbygning af skolens 1-årige indsatsområder:

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi for pædagogiske medarbejdere og ledere i skoleforvaltningen 2015-2017 Skoleforvaltningens vision og strategiske mål skaber retning for Skoleforvaltningens

Læs mere

Resultatkontrakt for Næsby Skole

Resultatkontrakt for Næsby Skole Resultatkontrakt 2011-12 for Næsby Skole Odense Kommune - BUF - Skoleafdelingen 17.05.2011 dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Næsby - skole er indgået mellem Skoleafdelingen

Læs mere

Arbejdsgangsbeskrivelse TVÆRS ENHED

Arbejdsgangsbeskrivelse TVÆRS ENHED 2017 Arbejdsgangsbeskrivelse TVÆRS ENHED TVÆRS-strukturen består af fem organisatoriske enheder: TVÆRS ENHED, TVÆRS INSTITUTION, TVÆRS MYNDIGHED, TVÆRS DISTRIKT og TVÆRS CHEF. Formålet med TVÆRS-strukturen

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forutsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Baggrund Det er i forbindelse med debatmøderne om chancelighed blevet understreget, at der er behov at styrke samarbejdet

Læs mere

AKT strategi. Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014. Børn og Unge afdelingen

AKT strategi. Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014. Børn og Unge afdelingen AKT strategi Udarbejdet af VRC/AKT og Inklusion og PUC Juni 2014 Børn og Unge afdelingen Fredericia Kommunes strategi for AKT Baggrund Der har gennem mange år været arbejdet med AKT området i Fredericia

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves -

Læs mere

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 tager sit afsæt i Billund Kommunes skolepolitik. Samtidig bygger udviklingsplanen videre på udviklingsplanen fra skoleåret 2016/17. Strategiske

Læs mere

Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Realiseringen af folkeskolereformen i Faaborg-Midtfyn Kommune Faglige mål Folkeskolereformen lægger op til en ændring af, hvordan folkeskolen fremover skal løse sin opgave. Reformens formål er, at eleverne,

Læs mere

Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning

Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning Det pædagogiske læringscenters rolle i skolens kapacitetsopbygning Læringscenterets dag, 29. august 2017 Professionshøjskolen Absalon 28-08-2017 Thomas Jensen, Styrelsen for Undervisning og kvalitet Side

Læs mere

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag 1 Læsetest oversigt: Klassetrin test tidspunkt 0. kl. Sprogvurderings materialet fra Socialstyrelsen august/september 1.kl. OS 64 Resultatet

Læs mere

Kompetencecenter Vibeskolen

Kompetencecenter Vibeskolen Kompetencecenter Vibeskolen Kompetenceråd KAR, ANF, DHOE, LarsPe JRA, AnnSK, BHJ Kompetencecenter Faglig støtte, AKT-opgaver, Tests og LUS, Vejledning/ sparring Medarbejdere Afd. Aunslev Medarbejdere Afd.

Læs mere

Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017

Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017 Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017 Venskabsklasser 1. og 5. klasse er sammen I samarbejdet skal der være et fagfagligt fokus, et it fokus (jvf kommende it-plan) et

Læs mere

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE Revideret 1.-10.- 2015 INKLUSION ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE. At SKOLEN skal inkludere elever med særlige behov sættes der ikke spørgsmål ved. Men hvordan Skolen inkluderer elever

Læs mere

Skolens ledelse Didaktisk leder

Skolens ledelse Didaktisk leder Skolens ledelse Didaktisk leder Ledelse af sup. undervisning og vejledning Ledelse af skolens udvikling Ledelse af ressourcemøder Faglig indsatser ift. dansk, matematik, naturfag, dansk som andet sprog

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel?

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel? Antimobbestrategi for Firkløverskolen Gældende fra den 1/1-2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER Hvad forstår vi ved trivsel? Firkløverskolen skal

Læs mere

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Antimobbestrategi for Suldrup Skole Gældende fra den August 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Suldrup Skole

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE

STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE STRATEGIPLAN FOR FOLKESKOLERNE 2017-2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BAGGRUND... 4

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Kvalitetsredegørelse Distriktsskole Ølstykke

Kvalitetsredegørelse Distriktsskole Ølstykke Kvalitetsredegørelse 2016 Distriktsskole Ølstykke 1 Indledning Center for Skole og Dagtilbud (CSD) har besluttet, at skolerne hvert år skal udfærdige en kvalitetsredegørelse på baggrund af det statistiske

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer. Børne- og skoleforvaltningen

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer. Børne- og skoleforvaltningen Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer 2012 2015 Børne- og skoleforvaltningen Udarbejdet januar/februar 2012 Bjørn Stålgren, Gitte Petersen og Lene Juel Petersen Vedtaget april

Læs mere

Kommunernes omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger

Kommunernes omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger Kommunernes omstilling til en ny folkeskole Resultater af spørgeskemaundersøgelse til de kommunale skoleforvaltninger Om undersøgelsen Gennemført i april-maj 2015 Besvarelse fra 98 kommuner Temaer i undersøgelsen:

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj

Lokal udviklingsplan for. Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj Lokal udviklingsplan for Holme Skole og lokaldistrikt Holme / Rundhøj 2016-2017 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger skærpet strategisk ramme for hele

Læs mere

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE Anita Monnerup Pedersen 15.04 2013 FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE PROJEKTBESKRIVELSE FOR SKOLEÅRET AUGUST 2013- JUNI 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder en beskrivelse af: 1. Kursusforløb

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV - MED ET SÆRLIGT BLIK PÅ DATAINFORMERET LÆRINGSLEDELSE Souschef Martin Trangbæk Jensen Højmeskolen HØJMESKOLEN Indsatser 2015: Digitalt understøttede læringsmål

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole

Konference d. 12. maj Udviklings- og forskningsprojekt om. Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Konference d. 12. maj 2015 Udviklings- og forskningsprojekt om Kompetenceudvikling og teamsamarbejde i dagtilbud og skole Projektdeltagere i Kompetenceudvikling og teamsamarbejde Ringkøbing-Skjern kommune

Læs mere

Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen.

Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen. Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen. Kultur og særkende: Odder Kommune I Odder Kommune er der 3 kommunale byskoler,

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Evalueringsplan for Landsbyskolen Samlet beskrivelse af skolens evalueringsplan:

Evalueringsplan for Landsbyskolen Samlet beskrivelse af skolens evalueringsplan: 1 Evalueringsplan for Landsbyskolen 1/6 Samlet beskrivelse af skolens evalueringsplan: 1. Med denne evalueringsplan redegøres for en samlet plan over, hvordan vi arbejder med evaluering. Planen skal dels

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen

Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen MUNKEKÆRSKOLEN 2.8 Principper for Skole-SFO-hjemsamarbejdet på Munkekærskolen Mål: Eleverne på Munkekærskolen skal opleve at aktørerne omkring dem samarbejder om den enkelte elevs, gruppens og klassens

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Kollund Skole og Børnehus

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Kollund Skole og Børnehus Strategi for implementering af folkeskolereformen på Kollund Skole og Børnehus. 2015-2020 Skole og Undervisning oktober 2015 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune

Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune Forord I forbindelse med processen omkring implementering af Folkeskolereformen 2014 i Vordingborg Kommune har vi haft en proces i gang siden november 2013. På

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forudsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere