Råderumsblokke - UBF. * forslag fra MED udvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Råderumsblokke - UBF. * forslag fra MED udvalget"

Transkript

1 Råderumsblokke - UBF Blok nr i kr. Besparelse Børn og Ungesundhed (Mette) 1 Tandplejen Sundhedsplejen - Nedlægge Overvægtklinikken Sundhedsplejen - Nedlæggelse af graviditetsbesøg Sundhedsplejen - Reduktion i behovsbesøg fra 6 til 5 hjemmebesøg Børneterapeuter 500 Børne og Familieindsatser (Trine) 6 Nedsættelse af vederlag for plejefamilier Færre efterværnsanbringelser EGU - kommunale pladser 762 Skole - og dagtilbudsområdet (Esben) 9 Justering af folkeskoleloven - omlægning af UUV timer Tidlig SFO* Tidlig børnehavestart - 2 mdr. ekstra time kortere åbningstid om ugen i vuggestuer og børnehaver Yderligere 1 time kortere åbningstid om ugen i vuggestuer og børnehaver Reduktion pris pr. barn - dagtilbud Reduktion pris pr. barn - skole Ungdomsskolen - undervisningsaktiviteter Nedlæggelse af læseklasse (Reduktion af hele budgettet) Lejerskole besparesle* Musikskole* 610 Fritidsområdet (Peter) 21 Folkeoplysningen Andre fritidsfaciliteter Omprioritering Hallerne 622 Total * forslag fra MED udvalget

2 Råderumsblok - R01 Tandplejen Ændring i undersøgelsesintervaller fra 14 til 18 mdr. Kommunale børn Ændring i undersøgelsesintervaller fra 14 til 18 mdr. Private børn Merudgift ved BUT afregning I alt netto I Assens Kommune indkaldes børn og unge til de obligatoriske undersøgelser i Tandplejen, med et interval på 14 mdr. I 2016 kom Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger for undersøgelsesintervaller på mellem mdr., med en indbygget model for individuel vurdering af den enkelte patient. Såfremt undersøgelsesintervallet ændres til 18 mdr. ud fra den nuværende mængde vil der være en besparelse på normeringen af klinikassistenter. Samlet for de private og kommunale børn anslås besparelsen vedr. undersøgelsesintervallet til kr. Antal børn i 2018 Private klinikker Kommunale klinikker Samlet Ovenstående besparelse i Råderumsblok er afhængig af udvalgsbeslutningen i UBF s sagsfremstilling om Assens Kommune Tandpleje d. 1. april Oprindeligt budget Budgetreduktion Nyt budget Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Personale -0,5-0,5-0,5-0,5

3 Råderumsblok - R01 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

4 Råderumsblok - R02 Sundhedsplejen Nedlægge Overvægtklinikken Nedlæggelse af overvægtklinik I alt netto Sundhedsplejen tilbyder familien hjælp, støtte og vejledning til at stoppe barnets overvægt og få et sundere liv i fremtiden. Tilbuddet er for børn og unge mellem 3-16 år, som i forløbet bliver fulgt af en sundhedsplejerske, der rådgiver omkring vægtregulering, mad, spisemønstre og spiseforstyrrelser samt motion. Tilbuddet er baseret på forældredeltagelse. Lederen af Sundhedsplejen vurderer, at der på nuværende tidspunkt anvendes 440 sundhedsplejersketimer pr. år ved drift af overvægtsklinikken Nedlæggelse af tilbuddet vil have betydning for overvægtige børns fysiske og mentale sundhed, herunder følgesygdomme af overvægt, selvværd og generel trivsel. Tilbuddet er både afhjælpende og forebyggende i sin form. Siden september 2015 har der været 252 børn og unge over 5 år gennem overvægtsklinikken. Aktuelt er der 99 indskrevne børn og unge i overvægtsklinikken. Oprindeligt budget Reduktion Nyt budget Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Reduktion -0,2-0,2-0,2-0,2 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

5 Råderumsblok - R03 Sundhedsplejen Nedlæggelse af graviditetsbesøg Nedlæggelse af graviditetsbesøg til alle førstegangsforældre I alt netto I 2016 blev der tildelt budget til indførelse af graviditetsbesøg til alle førstegangsfødende forældre. Dette besøg foreslås nedlagt. Der tilbydes i forvejen behovsbesøg til de familier som jordemoderen vurderer har et ekstra behov for vejledning og støtte. Besparelsen giver færre muligheder for at kende familierne tidligt og forringer muligheden for at etablere en forebyggende styrket tidlig indsats, evt. i samarbejde med andre faggrupper. Besparelsen er beregnet med udgangspunkt i den oprindelige blok fremskrevet til 2020 priser. Oprindeligt budget Reduktion Nyt budget Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Sundhedsplejerske -0,8-0,8-0,8-0,8 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

6 Råderumsblok - R04 Sundhedsplejen Reduktion i behovsbesøg fra 6 til 5 hjemmebesøg Reduktion i behovsbesøg fra 6 til 5 hjemmebesøg I alt netto Der kan findes en besparelse ved at ændre på serviceniveauet i Sundhedsplejen fra 6 til 5 hjemmebesøg det første leveår for barnet. Lederen af Sundhedsplejen vurderer, at en reduktion i 1 hjemmebesøg pr. barn vil svare til 995 sundhedsplejersketimer pr. år. Ved at ændre serviceniveauet fra 6 til 5 besøg i barnets 1. leveår forringes sundhedsplejen mulighed for tidlig opsporing og indsats ved et barns og en families mulige mistrivsel. For særlig udsatte børn vil der fortsat blive afholdt 6 hjemmebesøg såfremt behovet vurderes at være nødvendigt. Oprindeligt budget Reduktion Nyt budget Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Sundhedsplejeske -0,5-0,5-0,5-0,5 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning. Medarbejderrepræsentanterne bemærker, at det ikke er i tråd med tidlig opsporing.

7 Råderumsblok - R05 Børneterapeuter Børneterapeut I alt netto Det ergo- og fysioterapeutiske børneteam har til opgave at understøtte en tidlig indsats for børn, der har problemer / særlige behov på de motoriske og sansemæssige områder. Ligeledes er Børneterapeuterne pålagt genoptræningsopgaver fra Region til Kommune, for børn op til 15 år. Børneterapeuterne spiller en central rolle i det tværfaglige samarbejde mellem institutioner og de specialiserede områder, dette både i de udredende forløb samt i de trænende indsatser. En reduktion i det ergo- og fysioterapeutiske børneteam med en fuldtidsstilling (37 timer) vil betyde, at de forebyggende og tidlige indsatser, som f.eks. motorikklinik, må nedlægges. Ligeledes vil det have en konsekvens for den konsultative rådgivning og vejledning i almen-området samt de tværfaglige indsatser omkring barnet. Den nuværende ventetid i teamet vil forøges. Oprindeligt budget Reduktion Nyt budget Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Personale -1,0-1,0-1,0-1,0 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne kan ikke anbefale rammebesparelse. Besparelsen modarbejder Assens Kommunes anbefalinger vedr. tidlig indsats og opsporing. Derudover får det betydning for samarbejdet med sundhedsplejerskerne om åbenthus, lejringsbetingede skæve kranier og præmatur børn.

8 Råderumsblok - R06 Nedsættelse af vederlag for plejefamilier Nedsættelse af vederlag for plejefamilieanbringelser I alt netto Regnskab 2018 viser, at Assens Kommune havde 106 helårsanbringelser i plejefamilier. Det vurderes, at der vil være ca. samme mængde plejefamilieanbringelser i Gennemsnitlig antal vederlag var i 2018 på 6,3 vederlag pr. måned pr. plejefamilie. Taksten pr. vederlag i 2020 priser = kr. pr. vederlag pr. måned Såfremt 25 % af alle plejefamilieanbringelser nedsættes med 1 vederlag pr. måned svarer det til: 26,5 plejefamilieanbringelser nedsættes 1 vederlag svarende til kr. pr. år (4.393 x 12) Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne er bekymret for om det er realiserbart, og frygter at det alternativt bliver til en rammebesparelse.

9 Råderumsblok - R07 Færre efterværnsanbringelser 1 efterværnsanbringelse i plejefamilie I alt netto Pr. marts 2019 har Assens Kommune 6 anbringelser i efterværn uden stopdato i alderen år. Derudover er der 4 anbringelser, hvor den unge bliver 18 år i løbet af 2019, og disse er på nuværende tidspunkt en forventelig efterværnsanbringelse i Dermed er der 10 potentielle efterværnsanbringelser i 2020, hvoraf 5 er i plejefamilie til en gennemsnitslig anbringelsesudgift på kr. Målgruppen af unge, der forsætter deres anbringelse i et efterværn hos deres plejefamilie har behov for støtte ud over det 18. år til at udvikle sig mod et selvstændigt voksenliv. Det vurderes, at der i denne gruppe af unge kan undersøges alternativer til denne støtte og/eller ske vurdering af graden af støttebehov ind i Voksenområdet. Forventet efterværnsanbringelser i 2020 Antal Efterværnsanbringelser Forventet gennemsnitspris pr. anbringelse i Netværkspleje Plejefamilie Opholdssted Det anslås, at Assens Kommune kan nedbringe antallet af efterværnsanbringelser med 1 plejefamilieanbringelse. I besparelsen skal man være opmærksom på, at såfremt, der i Børn og Unge vil være færre efterværnsanbringelser, kan det betyde mulige udgifter for Myndighed Social. Alle udsatte borgere vil overgå ved det 23. år, men ved færre efterværnsanbringelser vil det betyde at borgere overgår tidligere til Myndighed Social. Mængdeforudsætninger: Antal efterværnsanbringelser Oprindelig antal forventet efterværnsanbringelser Ændring i antal efterværnsanbringelser Ændring i alt

10 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne er bekymret for om det er realiserbart, og frygter at det alternativt bliver til en rammebesparelse.

11 Råderumsblok - R08 EGU kommunale pladser Budget vedr. lønudgift til elever på kommunale institutioner I alt netto Det foreslås, at Assens Kommune ikke længere skal afholde lønudgiften til de praktiske forløb, der er på kommunale institutioner. For Budget 2020 og fremadrettet er der afsat et budget på kr. Man skal være opmærksom på, at der kan være EGU forløb, der er startet op i løbet af 2018 og 2019, som fortsætter ind i 2020 og dermed vil Assens Kommune få en lønudgift for disse i Der er ikke taget højde for allerede opstartede forløb i beregningen. Dette undersøges evt. nærmere. Erhvervsgrunduddannelsen er en 2-årig praktisk arbejdspladsuddannelse rettet mod unge mellem 16 og 30 år, som ikke er klar til anden ungdomsuddannelse, eller som ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet. Formålet med uddannelsen er at give unge mulighed for at lære lige netop det, der giver den enkelte unge mod på at fortsætte i uddannelse eller komme ud på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår. En EGU varer normalt 2 år, men kan i særlige tilfælde udvides op til 3 år. Når eleven har gennemført EGU tilfredsstillende, er eleven berettiget til optagelse i en A-kasse på dimittendvilkår. I Assens kommune varetages indstilling og visitation af den unge til EGU i et samarbejde med UUO (ungdommens uddannelsesvejledning i Odense og omegn). Den unge skal i EGU-forløbet have mellem 20 og 40 ugers undervisning, resten er praktik. I skoleperioderne får EGU-eleven skoleydelse og i praktikperioderne får EGU-eleven løn. Lønnen svarer til en almindelig elevløn. Oprindeligt budget Reduktion Nyt budget Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

12 Råderumsblok - R09 Justering af folkeskoleloven omlægning af UUV timer Reduktion i timetale skolerne (0.-3. klasse) Ekstra timer i SFO I alt netto I revideringen af skolereformen fra 2014, er der ændret i antallet af timer klasserne undervises i. For årgangen klasse er der også ændret i sammensætningen af undervisningstimer, men der er ikke færre eller flere timer. Derfor er der ikke bergnet på ændrede udgifter til undervisningen. Aftalepartierne forventer, at de frigivne ressourcer anvendes til kvalitetsforbedringer i skolen og ikke som en mulighed for at gennemføre besparelser på skoleskoleområdet i den enkelte kommune 1. Samlet set vil der være en besparelse på kr. om året. Skolerens besparelse på kr. til mindre personale, skal dække merudgiften på kr. til SFO ernes højere åbningstimer. Ændringen i timetal om ugen Ændring i timer pr uge pr årgang Fagtimer 0 0 0,7 0,8 UUV -1,7-1,8-2,5-2,6 Pauser -0,5-0,5-0,5-0,5 Skoleugens længde reduceret -2,20-2,30-2,30-2,30 Skoleugen forkortes i gennemsnit med 2,25 timer, hvor 80% af eleverne i klasse går i SFO. Den samlede merudgift til lønninger i SFO erne vil være kr. om året, hvoraf forældrebetalingen stiger med kr. om året, når der er taget højde for søskendetilskud og fripladser. Alt i alt en merudgift til SFO erne på kr. om året Forældrebetalings taksten til SFO erne vil stige med 9%. 1 Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti og Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel folkeskole indgået den 30. januar 2019.

13 Råderumsblok - R09 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Taget til efterretning.

14 Råderumsblok - R10 Starter i SFO 1. maj Kortere tid børnehaverne SFO tildeling I alt netto Start i SFO 1. maj Det forventes at 279 børn fra kommunale børnehaver og 101 børn i private børnehaver er 3 måneder kortete i børnehaverne. Det medfører et fald i budgettildelingen til børnehaverne og tilskuddet til de private institutioner. I alt en besparelse på kr. om året. SFO skal varetage en ny opgave, i form at et fuldtidsdagtilbud, der tildeles 79% af beløb pr barn til for en børnehave. Beløb pr barn tildelingen i SFO en vil være kr. pr fuldtidsbarn, hvor et gennemsnits budget tildeling i børnehaverne er kr. pr fuldtidsbarn. Forældrebetalingen fastholdes på samme takst som børnehaven. Hvilket vil være kr. pr md. Forældrebetalingsandelen vil stige fra 25% i børnehaverne til 30% i tidlig SFO. Dette kan gøres, da tidlig SFO vil blive afholdt under folkeskoleloven, hvor der ikke er et loft på forældrebetalingsandelen. Mængdeforudsætninger: Antal personer Helårsbørn Børnehaverne Helårsbørn SFO Nyt budget Antal personer Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

15 Råderumsblok - R10

16 Råderumsblok - R11 Tidlig børnehavestart 2 mdr. ekstra Børnehavestart 2 md. tidligere I alt netto Børn starter i børnehave, når de er 2 år og 9 mdr. i stedet for 2 år og 11 mdr. Der ændres ikke på tildelingsbeløbene til vuggestue/dagpleje og børnehave. Besparelsen fremkommer ved, at børnene tidligere bliver et børnehavebarn, hvor budgettildelingen er mindre end til vuggestue/dagpleje. Mængdeforudsætninger: Oprindeligt budget Antal helårsbørn Dagpleje Vuggestue Børnehave Oprindeligt antal i alt Ændring budget Antal helårsbørn Dagpleje -19,4-19,4-19,4-19,4 Vuggestue -17,2-17,2-17,2-17,2 Børnehave 36,6 36,6 36,6 36,6 Ændring antal i alt 0,0 0,0 0,0 0,0 Nyt budget Antal helårsbørn Dagpleje Vuggestue Børnehave Nyt antal i alt

17 Råderumsblok - R11 Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Ikke beregnet Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

18 Råderumsblok - R12 1 time kortere åbningstid om ugen i vuggestuer og børnehaver Vuggestuer og børnehaver reducerer åbningstiden med en 1 t. om ugen I alt netto Åbningstiden i vuggestuer og børnehaver reduceres med 1 time om ugen. Fra en åbningstid på 52 timer om ugen til 51 timer om ugen. Beløb pr. barn tildelingen er reduceret i forhold til de ændrede timetal takster Beløb pr. barn Nyt beløb Reduktion før reduktion pr. barn Beløb pr. børnehavebarn Beløb pr. børnehavebarn over 50 børn Beløb pr. vuggestuebarn Ud af den samlede besparelse på kr. mister de kommunale dagtilbud et budget på kr. En reduktion i budgettildelingen til de kommunale vuggestuer og børnehaver påvirker også forældrebetaling og tilskuddet til private passere og private dagtilbud, dette er der taget højde for i reduktionen. Åbningstimer vuggestue og børnehaver andre kommuner Åbningstid pr. uge Timer pr. uge Bemærkning Faaborg-Midtfyn kommune Nordfyns kommune 52/53 t. 50 t. og 15 min. Ved nogle, af daginstitutionerne, er der mulighed for at købe yderligere åbningstid. Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Færre personale i kommunale vuggestuer og børnehaver -3,8-3,8-3,8-3,8

19 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

20 Råderumsblok - R13 Yderligere 1 time kortere åbningstid om ugen i vuggestuer og børnehaver Vuggestuer og børnehaver reducerer åbningstiden med en 1 t. om ugen I alt netto Åbningstiden i vuggestuer og børnehaver reduceres yderligere med 1 time om ugen. Fra en åbningstid på 51 timer om ugen til 50 timer om ugen. Beløb pr. barn tildelingen er reduceret i forhold til de ændrede timetal takster Reduktion Beløb pr. børnehavebarn Beløb pr. børnehavebarn over 50 børn 993 Beløb pr. vuggestuebarn Ud af den samlede besparelse på kr. mister de kommunale dagtilbud et budget på kr. En reduktion i budgettildelingen til de kommunale vuggestuer og børnehaver påvirker også forældrebetaling og tilskuddet til private passere og private dagtilbud, dette er der taget højde for i reduktionen. Åbningstimer vuggestue og børnehaver i andre kommuner Åbningstid pr. uge Timer pr. uge Bemærkning Faaborg-Midtfyn kommune Nordfyns kommune 52/53 t. 50 t. og 15 min. Ved nogle, af daginstitutionerne, er der mulighed for at købe yderligere åbningstid. Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Færre personale i kommunale vuggestuer og børnehaver -3,8-3,8-3,8-3,8

21 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

22 Råderumsblok - R14 Reduktion pris pr. barn - dagtilbud Reduktion af beløb pr. barn tildelingen I alt netto En generel reduktion af daginstitutionernes budget. Samlet set vil de kommunale dagplejer, vuggestuer og børnehaver få reduceret deres budget med kr. om året. Reduktionen af budgettildelingen svarer til 1,5% af dagtilbuddenes budgetter. Derudover falder udgifterne til fripladser og tilskuddene til de private dagtilbud. Samlet set vil det svare til en besparelse på kr. om året. Oprindelige beløb pr. barn Nyt beløb pr. barn Ændring Dagpleje Vuggestue Børnehave under Børnehave over Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Kommunale stillinger -4,4-4,4-4,4-4,4 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne kan ikke anbefale disse rammereduktioner. Medarbejderrepræsentanterne forventer en politisk retning på ønskede reduktioner.

23 Råderumsblok - R15 Reduktion pris pr. barn skole Reduktion af beløb pr. barn tildelingen skolerne I alt netto En generel reduktion af skolernes budget. Reduktionen af budgettildelingen svarer til 1% af skolernes budgetter. Besparelsen er fordelt på årgangene, som vist i tabellen. Tildeling Oprindelige beløb pr. barn Nyt beløb pr. barn Ændring kl kl kl klasse Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Lærerstillinger -4,2-4,2-4,2-4,2 Drøftet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne kan ikke anbefale disse rammereduktioner. Medarbejderrepræsentanterne forventer en politisk retning på ønskede reduktioner.

24 Råderumsblok - R16 Ungdomsskolen - undervisningsaktiviteter Ungdomsskolen I alt netto Ungdomsskolen tildeles i kr. pr årige i kommunen. Denne tildeling reduceres med 455 kr. år barn for at spare kr. om året. Konsekvens: Ungdomsskolens aktivitetsudbud reduceres med ca. 25 %. Antallet af unge, der benytter Ungdomsskolens tilbud vil forventeligt falde tilsvarende, fra nuværende omkring holdelever til Drøftet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Medarbejderrepræsentanterne kan ikke anbefale disse rammereduktioner. Medarbejderrepræsentanterne forventer en politisk retning på ønskede reduktioner.

25 Råderumsblok - R17 Nedlæggelse af læseklasse Nedlægge læseklassen I alt netto Ved at nedlægge læseklassen på Glamsbjergskolen, fjernes hele budgettet, hvilket er kr. om året. Læseklassen er et tilbud til læsesvage/ordblinde elever i 5.kl. og 6.kl. Eleverne går i Læsegruppen i et halvt år, derefter kommer eleverne tilbage til deres egen klassen igen. Der kommer 6-8 elever afsted hvert halve år. Personalemæssige konsekvenser: Årsværk netto Lærerstillinger -1,2-1,2-1,2-1,2 Drøftet på mødet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning.

26 Råderumsblok - R18 Lejrskoler - skoleområdet Stop med lejrskoler skolerne Stop lejrskole specialskole I alt netto I 2018 blev der brugt kr. på lejrskoler. Ved at stoppe med at afholde lejrskoler, kan det spares. Budgettet reduceres på tildelingen til eleverne i klasserne klasse. Beløb pr barn reduktionen vil være kr. Budgettildeling Oprindelige beløb pr barn Nyt beløb pr barn ændring kl kl kl klasse Pilehaveskolen For Specialskolen Pilehaveskolen, vil stop af lejrskoler betyde et mindre udgift på kr. Hvilket svarer til en reduktion i budgettildelingen på kr. pr barn. Drøftet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts 2019: Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning. FællesMED Børn og Undervisning går ud fra, at serviceniveauet generelt ændres herved, hvilket betyder, at lejrskoleophold ikke er en mulighed.

27 Råderumsblok - R19 Musikskole - skoleområdet Stop køb af musikskoleydelser skolerne Stop køb af musikskoleydelser Pilehaveskolen I alt netto I 2018 blev der brugt kr. til køb af ydelser fra musikskolen. Ved at stoppe med at købe ydelser fra musikskoler, kan der spares. Budgettet reduceres på tildelingen til eleverne i klasserne klasse. Beløb pr barn reduktionen vil være 490 kr. For Pilehaveskolen, vil reduktion i beløb pr barn tildelingen falde 111 kr. Oprindelige beløb pr barn Nyt beløb pr barn ændring kl kl kl klasse Pilehaveskolen Drøftet i FællesMED Børn og Undervisning den 26. marts Blokken er udtryk for en politisk prioritering, og tages derfor til efterretning. Medarbejderrepræsentanterne udtrykker bekymring i forhold til kompetencedækningen.

28 Råderumsblok - R21 Folkeoplysningen Rammereduktion I alt netto Folkeoplysning omfatter tilskud til voksenundervisning, lokaletilskud og aktivitetstilskud til frivillige folkeoplysende foreninger, tilskud til juniorklubber og billedskoler samt udviklingspulje mv. Budgetreduktionen er beregnet som en rammereduktion, som svarer til 2,7% af budgettet. Folkeoplysningsudvalget udarbejder forslag til, hvordan reduktionen skal udmøntes inden for området. Oprindeligt budget Rammereduktion Nyt budget

29 Råderumsblok - R22 Andre fritidsfaciliteter. Rammereduktion I alt netto Budgettet er afsat til tilskud til andre fritidsfaciliteter, f.eks. Assens Søsportscenter, samlingssteder mv. Herudover anvendes budgettet til udgifter på kommunale klubhuse og andre kommunale lokaler. Den budgetmæssige ændring udgør 2,7% af budgettet for området. Netto i hele kr Oprindeligt budget Reduktion i tilskud til fritidsfaciliteter Nyt budget

30 Råderumsblok - R23 Omprioritering Hallerne Forventet besparelse ved undladelse af fremskrivning Reduktion i beløb afsat til konsulentbistand, møder m.m I alt netto Baggrund: Der er et behov for at reducere Udvalget for s samlede budget med betragtelige beløb for at imødegå Assens Kommunes budgetudfordring for Budget Der er derfor brug for, at der ses på, hvordan Assens Kommune kan reducere udgifterne på nogle af de større områder inden for Fritidsområdet, herunder udgifter til hallerne. Byrådet har siden kommunesammenlægningen arbejdet strategisk med udviklingen af haller, på baggrund af to strategier i 2007 og Strategierne har i perioden fra affødt nybygning og ombygning af hallerne i Assens, Tommerup og Vissenbjerg, og fra 2014 om- og tilbygningsprojekter i Haarby, Glamsbjerg og Aarup. Som en konsekvens heraf er der tilført det samlede halområde betydelige midler i perioden som følge af, at der fra 2010 blev implementeret en ny tilskudsmodel for hallerne, ligesom der er gennemført om- og tilbygninger til en række halkomplekser. Budgettet for området var i 2019 på 23,0 mio. kr. (brutto). 2. Indhold af råderumsblokken: På baggrund af de politiske drøftelser har sat fokus på mulighederne i at reducere budgetterne til hallerne. Omprioriteringen findes ved: - En nedregulering af prisfremskrivning for 2020 fordelt forholdsmæssigt på alle haller - Reduktion af beløb afsat til konsulentbistand, møder og lignende på halområdet for 2020 og frem Ved indgåelse af Budgetforlig for budget 2017, blev prisfremskrivningsprocenten fastsat til 1,78%. I 2017 og 0,21% i I 2019 er budgettet ikke fremskrevet med pl skøn jfr. beslutning i UBF vedr. genopretningsplan.

31 Råderumsblok - R23 Oprindeligt budget Ændring i fremskrivning Ændring i beløb til konsulent, møder m.m Nyt budget

Uddannelse, Børn og Familie

Uddannelse, Børn og Familie Uddannelse, Børn og Familie Reduktionsblokke 2019-2022 Beløb i 1.000 kr. Personalekonsekvenser, antal fuldtidsstillinger 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 UBF -25.801-25.804-25.674-25.595-50,25-50,30-50,00-49,90

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Besparelsesblokke til Genopretningsplan uddannelse, børn og familie

Indholdsfortegnelse - Besparelsesblokke til Genopretningsplan uddannelse, børn og familie Indholdsfortegnelse - Besparelsesblokke til Genopretningsplan uddannelse, børn og familie Oversigt over besparelsesforslag 2018 2019 2020 2021 Blok 1: Flytning af Helhedsskolen i Flemløse -59-495 -495-495

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder.

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder. Notat Til: Uddannelse, Børn og Familie Kopi til: Fra: Plan og Kultur, Bodil Christensen 12. februar 2019 Sags id: 19/3473 1. Fritidsområdet under UBF Notatet beskriver fritidsområdet under Uddannelse,

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410 Daginst. - Flere specialgruppepladser

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

2013-09-13. Skolereform

2013-09-13. Skolereform 2013-09-13 Skolereform 27.9.2013 Budget til skolereform Beløb til skolereformen, i 1000 kr. 2014 2015 2016 2017 Ø01 - DUT kompensation til den nye skolereform 1.500 3.000 3.000 3.000 Ø02 - Ekstraordinært

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

Udvalget for familie og institutioner

Udvalget for familie og institutioner Indholdsfortegnelse Udvalget for familie og institutioner...2 11.528 Børn, Unge og Familier drift...3 11.322 Skoleområdet drift...4 11.322 Skoleområdet anlæg...4 11.525 Dagtilbud til børn og unge drift...5

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr.

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. LÆRING OG UDVIKLING Emne Børnehavestart 2 år 10 mdr. Til Familie- og uddannelsesudvalget Dato 7. februar 2019 Udarbejdet af Sabrina Lund NOTAT Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. I nærværende notat redegøres

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model 2, Bæredygtig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet.

Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model 2, Bæredygtig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet. Til: Esben Krægpøth Kopi til: - Fra: Margit Just 24. april 2017 Sags id: - Børnepakken - fordeling af budget Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

$"" " %" # # # # ' " +!"+ #,

$  % # # # # '  +!+ #, !# % & & # # ) # # # # *# +!+ #, -. FORSLAG TIL REDUKTIONER DER KAN INDGÅ I FINANSIERINGEN AF ODENSE - EN NY VIRKELIGHED beløb er i 1.000 kr.) 2012 2013 2014 2015 2012-15 sidetal Ophør af økonomisk friplads

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Regnskabsbemærkninger

Regnskabsbemærkninger Regnskabsbemærkninger Udvalget for familie og institutioner Udvalget for familie og institutioner har i 2018 en samlet bevilling til drift på netto 660,5 mio. kr., hvortil der er givet tillægsbevillinger

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Tandplejen indkøb af Digitale røgtenapparater 800 2 Pulje til It- hardware på 0-16 års området 1.500

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

FællesMED Børn og Undervisning - Medarbejdersiden

FællesMED Børn og Undervisning - Medarbejdersiden FællesMED Børn og Undervisning - Medarbejdersiden Uddannelse, Børn og Familie 26. marts 2019 Sags id: 19/4762 Kommentarer fra medarbejdersiden i FællesMED Børn og Undervisning vedrørende det kommunale

Læs mere

Direktionens katalog til brug for de fortsatte politiske drøftelser til imødegåelse af den konstaterede budgetubalance

Direktionens katalog til brug for de fortsatte politiske drøftelser til imødegåelse af den konstaterede budgetubalance HVIDOVRE KOMMUNE 1. BEHANDLING AF BUDGETFORSLAG - Direktionens katalog til brug for de fortsatte politiske drøftelser til imødegåelse af den konstaterede budgetubalance Kataloget baserer sig på de budgetafdækninger,

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Balancekatalog BU 10.06.14: Drøftet uden stillingtagen til de administrative forslag

Læs mere

Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06

Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06 Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06 Oversigt over ændringer 3-11-2016 Overblik over fremtidens dagtilbuds-og skolestruktur model 1 og model 2 Model 1 Model 2 Partnerområde

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner Budget 2018-2021 Omprioriteringskatalog - reduktioner Børne- og Uddannelsesudvalget Forvaltningens forslag 1.000 kr. Note Politikområde Titel 2018 2019 2020 2021 1 PPR 2.500 2.500 2.500 2.500 2 1 % besparelse

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 13. september 2013 KKN Dok.nr. 119505-13 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne

Læs mere

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Sektor: Forslagets betegnelse: 5.50 Børn og Unge Forslag til alternative besparelser i Børn og Unge i stedet for forslaget om børnehavestart ved to år og ni måneder Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

Strategisk blok - S01

Strategisk blok - S01 14. Myndighed SSU S01 udmøntning af budgetaftalen 2017-2020. Ændring af tildeling på 103 og 104 dag- og beskæftigelsestilbud Ændring af tildeling på dag-og beskæftigelsestilbud med 5 % -1.011-1.011-1.011-1.011

Læs mere

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring Specifikation budget 2018 - Udvalget for Børn og Læring Udgifter markeret kan der ikke umiddelbart reduceres på Godkendt Bemærkninger Budget 2018 Skoleområdet: 516.741.390 Folkeskolen m.m: 487.207.270

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion ,

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion , Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 2019 2019 2018 Noter Hele 1.000 kr. Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forventet rest budget* Drifts og statsrefusion 659.077 661.747

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

NYE TILDELINGSMODELLER INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

NYE TILDELINGSMODELLER INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Dagtilbud Folkeskoler SFO NYE TILDELINGSMODELLER DEN GODE TILDELINGSMODEL SIKRER HVAD ER EN TILDELINGSMODEL? Kort og godt: en måde at fordele det samlede budget ud på jeres skoler og institutioner Men

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Indledning Motivation og hovedbudskab Læring og trivsel hos børn og unge Hovedbudskabet med omstillingen er: Alle unge skal have forudsætninger for at få uddannelse Vores børn skal trives, og de skal lære

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Budgetopfølgning pr. 30/4 2019

Børne- og Skoleudvalget. Budgetopfølgning pr. 30/4 2019 Børne- og Skoleudvalget Budgetopfølgning pr. 30/4 2019 Børne - og skoleudvalget 1/1-30/4-2019 Hele året Periodens Forbrug Oprindeligt Korrigeret Forventet Forventede Beløb i 1.000 kr. netto budget pr.

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

Forventet regnskab kr.

Forventet regnskab kr. BUDGETOPFØLGNING 21 PR. 31.3.1 UDDANNELSE-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET 31.3.1 Politikområde 15 Uddannelse incl. SFO 145.678 37.937 149.74 3.396 16 Musik- og ungdomsskole 4.594 1.95 4.594 17 Børn og unge

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen.

Økonomien i folkeskolereformen. Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør Bilag 3 Fremtidens Folkeskole i Helsingør Kommune 14. oktober 2013 Økonomien i folkeskolereformen. Resume og sammenfatning I tabel 1 nedenfor

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

14. Politik for børn og unge særlig indsats ( i kr. 1.000) 2009 2010 2011 2012 Overslagsår 01 - fremskrevet 77.354 76.477 76.477 76.477 Arbejdsskadeforsikring -86-86 -86-86 Indkøbsaftaler Ny Løn 51 51

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr.

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. juni Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Resultatet på de

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør OPDATERET NOTAT 2. juni 2014 Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 I forhold til det oprindelige udkast til notat om økonomien i folkeskolereformen

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Beskrivelse af forslag: Forøgelse af lærernes undervisningstid på 7,5 timer årligt svarende til 1/4 lektion ugentligt.

Beskrivelse af forslag: Forøgelse af lærernes undervisningstid på 7,5 timer årligt svarende til 1/4 lektion ugentligt. Nr. 1.A Forøgelse af lærernes undervisningstid Børne- og Skoleudvalget Undervisning Driftsudgifter -1.241-2.979-2.979-2.979 Netto -1.241-2.979-2.979-2.979 Forøgelse af lærernes undervisningstid på 7,5

Læs mere

NOTAT. Udgiftspres på de specialiserede socialområder

NOTAT. Udgiftspres på de specialiserede socialområder NOTAT 29. august 2016 Udgiftspres på de specialiserede socialområder Dette notat beskriver det forventede udgiftspres, som kan konstateres på de specialiserede socialområder i forhold til budget 2017.

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Udvalg for skole og ungdomsuddannelse BILAG 3d - USU 1.000 kr./-pl, netto Aktivitetsområde - Skole og FFO -2.228-2.204-1.449 1.696 1 Demografi skoleområdet -2.868-2.865-2.098 1.044 2 Demografi og styringsprincipper

Læs mere

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget 5. FOLKESKOLER Fra august 2014 skal den nationale Folkeskolereform implementeres med betydelige indvirkninger på budgettets sammensætning på skolerne. I skrivende stund er det endelige lovforslag fremsendt

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om:

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om: Dato: 12.08.2019 Center for Økonomi og Personale Team Økonomi og Styring horsholm.dk Udgiftspresberegninger, budget 2020-2023 Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige

Læs mere

Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle

Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle Budgetrevision 1 Februar Den oprindelige ramme for skal overholdes. De yderligere udfordringer, som er kommet, skal findes ved følgende tiltag:

Læs mere

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Økonomisekretari atet Notat Til: Sagsnr.: 2010/15164 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: - Udvalget for Familie og Børn Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Administrationen har

Læs mere

Opvækst- og Uddannelsesudvalget

Opvækst- og Uddannelsesudvalget Opvækst- og Uddannelsesudvalget Referat fra møde Tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 17.00 i F6 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Jesper Henriksen (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Guri Bjerregaard (A)

Læs mere

Børne- og Familieudvalget

Børne- og Familieudvalget Børne- og Familieudvalget Nr. Børne- og Familieudvalget (1.000 kr.) 2012 2013-> BFU Politikområde 1: Dagtilbud 1.2 Hæve dagpleje pædagogernes tilsynsforpligtelse 416 416 A til 26 dagplejer 1.5 Spare nyindkøb

Læs mere

NOTAT: Spareforslag vedr. budget Skole- og Børneudvalget

NOTAT: Spareforslag vedr. budget Skole- og Børneudvalget Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313770 Brevid. 3150117 NOTAT: Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Skole- og Børneudvalget 2. maj 2019 Baggrund Byrådet har igangsat arbejdet med at pege på besparelser

Læs mere

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 22. april 2013 Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer

Læs mere

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Børn og Unge

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Børn og Unge Bemærkninger til budget 2017 politikområde Børn og Unge Politikområdet består af udgifter til udsatte Børn og Unge. Budgettet dækker over de tre hovedområder, anbringelser, anbringelsesforebyggende indsatser

Læs mere

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE Oprettet:19.maj 2009 Rev.:20.maj 2009

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE Oprettet:19.maj 2009 Rev.:20.maj 2009 3.01 Skoler 1.000 kr. 2010 2011 2012 2013 1. Pædagogisk Central - omorganis. -200-200 -200-200 2. Omlægning til takstfinansiering Sejladsprojekt -80-185 -185-185 Naturskolen -475-1.140-1.140-1.140 Færdelssskolen

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag Nr. U-301 Forslag Harmonisering af normeringen i distriktsspecialklasserne Politikområde 301 Folkeskoler og fritidstilbud Det foreslås, at kommunens seks distriktsspecialklasser for elever med generelle

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Budgetrevision 4 Oktober Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64 mio.kr.

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Mængdereguleringer Budget

Mængdereguleringer Budget Mængdereguleringer Budget 2016-2019 Mængder budget 2016-2019 Udvalg Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -0,401-0,434-0,401-0,480 Økonomiudvalget

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Implementering af budget

Implementering af budget Implementering af budget 2017-2020 Sager markeret med grøn kræver ikke yderligere politisk behandling. Sager markeret med gul behandles på dagens udvalgsmøde. Sager markeret med rød behandles på et senere

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

1.3 FORSLAGETS INDHOLD Det samlede effektiviseringsforslag for sundhedsplejen består af 3 dele.

1.3 FORSLAGETS INDHOLD Det samlede effektiviseringsforslag for sundhedsplejen består af 3 dele. Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Udvikling og omlægning af sundhedsplejens tilbud Det foreslås at effektivisere på sundhedsplejens tilbud til skoler, dagtilbud

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO

Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO Udvalg BFU Børne- og Familieudvalget 8a SFO-området Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO Forslaget indebærer at tildeling pr. barn i SFO nedjusteres. Hvis tildelingen nedjusteres betyder det en

Læs mere

Protokoller fra fagudvalg. 15. og 16. august Budget 2017

Protokoller fra fagudvalg. 15. og 16. august Budget 2017 Bilag I Protokoller fra fagudvalg 15. og 16. august 2016 Budget 2017 Side INDHOLDSFORTEGNELSE PROTOKOLLER Økonomiudvalget 15. august 2016 2 Børne- og Undervisningsudvalget 16. august 2016 5 Social- og

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger På baggrund af børneudvalgets møder i december og januar samt de efterfølgende indkomne høringssvar har administrationen foretaget beregninger på en række

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

BUDGET I OVER- SIGT

BUDGET I OVER- SIGT BUDGET 2018-2021 I OVER- SIGT Indledning Om budgettet og oversigten En kommunal budgetproces består af flere dele. I den sidste fase, hvor der er meget offentligt fokus på budgetprocessen ligger der: En

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 2018 2017 Hele 1.000 kr. Oprindeligt Korrigeret Forbrug pr. 30. sept. regnskab afvigelse * Forbrug pr. 30. sept. Forbrugspct. Forbrugspct.

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2016-2019 Indledning Formålet med demografikataloget er at give Byråd og udvalg mulighed for at forudse og indarbejde de økonomiske konsekvenser af befolkningsudviklingen

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug.

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Ufinansierede udvidelsesforslag 172 Udvidelse af misbrugsbehandlingstilbud Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud

Læs mere

Forventet regnskab løbende priser. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Forventet regnskab løbende priser. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Fokuspunkter (i 1.000 kr.) Forventet regnskab Korrigeret Oprindeligt Afvigelse til korr. Overført merforbrug fra regnskab 2018-37.796 37.796 Hjælpemidler 31.078 25.480 25.480 5.598 Visiterede timer i hjemmeplejen

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 21. september 2017 Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget 2018 Effektiviseringerne i budget 2018 er overordnet delt

Læs mere