Hvad skal vi drøfte og overveje, inden vi går i gang?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad skal vi drøfte og overveje, inden vi går i gang?"

Transkript

1 Hvad skal vi drøfte og overveje, inden vi går i gang? Før I går i gang og mødes om det konkrete samarbejde, er det en god idé at overveje nogle vigtige spørgsmål og meget gerne drøfte dem med andre medarbejdere eller andre frivillige. Samtidig er det vigtigt ikke at blive fastlåst i de konkrete løsninger, så der er plads til den gode dialog. Vigtige spørgsmål før I går i gang Hvis du som enkeltperson ønsker at engagere dig Er der en særlig gruppe af medborgere, du gerne vil gøre noget for? Hvilken type aktivitet er du interesseret i? Hvad er du god til og vil gerne dyrke yderligere? Hvor meget tid er du villig til at bruge på at være frivillig? Er det vigtigt for dig, hvor du fysisk skal være? Er der andet, du lægger vægt på i forbindelse med et frivilligt engagement? Hvis I som gruppe eller forening overvejer et samarbejde Hvad laver I og for hvem, og hvilke værdier og metoder arbejder I ud fra? Hvad giver jer energi og motivation i jeres frivillige arbejde? Hvordan er jeres indsats organiseret, og hvilke rammer har I for jeres frivillige (tavshedspligtsaftale, børneattester, forsikring, uddannelse osv.). Hvilket behov eller problem vil I gerne være med til at løse og for hvem? Hvad er jeres mål for samarbejdet, og hvordan bidrager I til det? Hvad kan I via et samarbejde gøre mere eller anderledes i forhold til det, I kan alene? Hvilke værdier og metoder er vigtige for jer at fastholde i et samarbejde? Hvordan tænker I, at samarbejdet skal foregå på daglig basis? Hvordan skal I koordinere? Hvem skal være jeres kontaktperson til kommunens medarbejdere?

2 Hvis I som medarbejdere overvejer et samarbejde Start med en øvelse: Sæt jer i de frivilliges sted: Hvis jeg var frivillig her, hvad ville jeg så ønske mig? Hvad ville jeg gerne være fri for? Hvad ville jeg brænde for? Brug også jeres egne erfaringer fra de områder, der ligger ud over jeres arbejde. Hvilke værdier og metoder arbejder I ud fra og hvordan? Hvad giver jer energi og motivation i jeres arbejde? Hvilket behov eller problem vil I gerne være med til at løse og for hvem? Hvad er jeres mål for samarbejdet, og hvordan bidrager I til det? Hvad kan I via et samarbejde gøre mere eller anderledes i forhold til det, I kan alene? Hvilke værdier og metoder er vigtige for jer at fastholde i et samarbejde? Hvordan tænker I, at grænserne mellem frivillige og ansatte skal være? Er der noget frivillige ikke kan og må? Hvilken type frivillige vil I gerne have kontakt til? Hvordan kan I vise respekt og anerkendelse af den frivillige indsats? Hvordan tænker I, at samarbejdet skal foregå på daglig basis? Hvordan skal I koordinere, og hvem skal være kontaktperson til de frivillige? Hvem har ansvaret for samarbejdet? Se også Kom godt fra start i Frivillighedsguide en brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og kommunen. Her kan du læse om de værdier og grundtanker, samarbejdet mellem frivillige og medarbejdere i kommunen bygger på.

3 Hvordan finder vi nogen at samarbejde med? Som borger, frivillig eller forening kan det være rigtigt svært at vide, hvor man kan tage kontakt til kommunen. Omvendt kender kommunalt ansatte heller ikke nødvendigvis til de foreninger og aktiviteter, der findes lokalt. Her finder I som frivillige og medarbejdere inspiration til at finde hinanden. Find hinanden Find kommunale medarbejdere eller afdelinger Tag kontakt direkte til en medarbejder eller leder, fx på et lokalt aktivitetscenter eller skole. Tal direkte med lederen på stedet og drøft muligheder for samarbejde. Lederen ved ikke nødvendigvis alt om samarbejdet med frivillige, så henvis gerne til Rudersdal Kommunes frivillighedspolitik og denne guide. Kontakt gerne Frivilligcenter og Selvhjælp Rudersdal, hvis du vil have kontakt til det sociale og sundhedsmæssige område. De har et godt kendskab til området og kan hjælpe med at finde de rette personer. Frivilligcenter og Selvhjælp Rudersdal, Skovgærdet 4, 2840 Holte. Telefon: , Mail: info@frivilligcentret.dk Kontakt Kultursekretariatet i Rudersdal Kommune. Alle frivillige og foreninger kan bruge Kultursekretariatet som indgang til kommunen, uanset om det drejer sig om lokaleleje eller muligheder for samarbejde på tværs. Rudersdal Kommune, Kultur Øverødvej 246B, 2840 Holte, telefon: Mail: kultur@rudersdal.dk Find den frivillige verden Find aktive medborgere ved at tænke bredere om, hvad der kan være ressourcer i forhold til netop jeres tilbud eller institution. Inviter naboer ind på plejecentret, overvej om der findes ressourcestærke ældre, der har lyst til at hjælpe jeres målgruppe eller kontakt den lokale skole for at få unge til at hjælpe ældre med mobiltelefoner eller overvej om. Mulighederne er mange, når vi tænker ud af boksen. Arbejd for at aktivere dem, der allerede har deres gang på stedet, fx pårørende og tidligere medarbejdere på efterløn/pension. Erfaringerne viser, at det betaler sig at have en dør åben og invitere til aktiv deltagelse.

4 Vær med til at starte nye frivilliggrupper eller foreninger ved at finde ressourcepersoner og støtte dem i opstarten af fx en venneforening til et plejecenter, en onkel-/tantetjeneste på en skole osv. Brug de sociale medier til at finde frivillige ressourcer lokalt gennem egne tiltag eller gennem eller Find mere end 100 eksisterende foreninger i foreningsregisteret på eller få hjælp hos Rudersdal Frivilligcenter til at finde foreninger og aktiviteter på det frivillige sociale område. Tjek selv oversigten på eller kontakt centret for at finde de rette personer og få gode råd til, hvordan I kan opdyrke nye initiativer. Se også Find hinanden i Frivillighedsguide en brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og kommunen.

5 Hvordan afstemmer vi forventninger frivillige og ansatte på tværs? Erfaringerne viser, at der er en række emner, som det er godt at tale om forventninger til tidligt i forløbet. Det styrker samarbejdet og foregriber eventuelle uenigheder senere i forløbet. En vigtig del af drøftelserne er spørgsmålet om, hvem der gør hvad. Hvem gør hvad? Mange både frivillige og medarbejdere ønsker ved indgangen til et samarbejde, at der opridses en klar linje for, hvad der er opgaver for frivillige, og hvad der er opgaver for medarbejdere. Det bør derfor være en væsentlig del af dialogen om et formaliseret samarbejde og aftales lokalt. Fagbevægelsen og nogle af de frivillige organisationer har udviklet 10 overordnede spilleregler for et godt samarbejde. Erfaringerne viser dog, at det kan være forskelligt, hvad der opfattes som faglige opgaver, og at man bedst finder de præcise rammer for roller og opgaver i den lokale dialog. Afstem forventningerne Temaer og spørgsmål Tag gerne udgangspunkt i følgende punkter, når I tager den gode dialog om forventninger og samarbejde. 1. Mål med samarbejdet Hvorfor vil I gerne samarbejde? Hvilket mål vil I gerne arbejde sammen om? Hvordan kan I hver især og sammen bidrage til det mål? 2. Målgruppen Hvilke borgere skal have gavn af jeres samarbejde? Hvilke behov og ønsker har denne målgruppe? 3. Hvem gør hvad rolleafklaring Hvilke opgaver har frivillige, og hvilke har medarbejdere/leder ansvaret for? Hvad er jeres roller i forhold til hinanden og målgruppen? Skal målgruppen kunne se, hvem der er frivillig, og hvem der er medarbejder? Hvor meget tid og ressourcer har I hver især at give i samarbejdet? Hvor hyppigt skal den enkelte frivillige være aktiv? Har I brug for økonomiske midler til udviklingen af samarbejdet?

6 Hvem har ansvaret for at skaffe dem? 4. Kompetenceudvikling af frivillige Hvordan skal frivillige introduceres til opgaverne? Er der brug for, at frivillige får uddannelse og ny viden? Hvordan skal medarbejderne introduceres til samarbejdet med frivillige? Er der brug for, at medarbejderne får uddannelse og ny viden? 5. Samarbejde i praksis Hvordan vil I gerne arbejde sammen i hverdagen? Hvordan foregår den daglige kommunikation mellem frivillig/forening og medarbejdere/institution? Hvem er kontaktpersoner? Hvordan formidles information videre til de andre frivillige og medarbejdere? Hvilke møder, kontakt og opfølgning skal der løbende være i samarbejdet? Hvordan holder I fokus på målgruppens ønsker og behov? Hvordan kan I i hverdagen anerkende og motivere frivillige (og medarbejdere) i samarbejdet? Er der nogen muligheder for at få støtte i det frivillige arbejde, hvis noget er svært? Hvordan løser I uenigheder mellem frivillige og medarbejdere? Hvornår og hvordan kan samarbejdet afsluttes? 6. Evt. formalisering Har I brug for at indgå en skriftlig samarbejdsaftale? Hvem skal underskrive samarbejdsaftalen? Hvor længe skal den løbe? Se også Skab den gode dialog i Frivillighedsguiden en brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og kommunen. Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle udarbejdet af Frivilligt Forum og flere fagorganisationer. Relaterede værktøjer i Værktøjskassen til samarbejdet Skal vi lave en samarbejdsaftale, og hvordan gør vi? Hvordan håndterer vi spørgsmål om økonomi?

7 Hvordan fastholder, anerkender og plejer vi frivillige? Når først et godt samarbejde med en eller flere frivillige er etableret, er det vigtigt, at de fortsat føler sig motiverede og har lyst til at fortsætte arbejdet. Tænk derfor i, hvordan I anerkender og værdsætter frivillige i hverdagen, og drøft det åbent. Frivillige får ingen løn, men har andre veje til motivationen. En af måderne er at blive anerkendt for det, man gør. Medarbejdere bliver også glade for at blive anerkendt af frivillige, der ser deres arbejde udefra. Den gensidige anerkendelse skaber en god cirkel for samarbejdet. Fasthold og styrk motivationen Hvad motiverer frivillige? Der findes selvfølgelig ikke en præcis opskrift på, hvad der motiverer den enkelte frivillige. Men erfaringerne viser, at disse faktorer er vigtige. At føle sig godt forberedt og klædt på til opgaverne At kunne se, at hans eller hendes indsats og anstrengelser gør en forskel At føle sig som en del af et godt kammeratskab og fællesskab At føle sig værdsat og få anerkendelse At blive hørt og have indflydelse på opgaver og beslutninger At blive udfordret og få mulighed for at udvikle sig At deltage i gode aktiviteter og spændende opgaver At tage ansvar og afprøve sig selv inden for nye områder Hvordan gør vi det i praksis? Det er vigtigt, at l løbende drøfter motivation og anerkendelse som en naturlig del af samarbejdet. I praksis kan I styrke anerkendelsen og værdsættelsen på flere måder. Ved den åbne og anerkendende kommunikation i dagligdagen Sociale arrangementer, som fester, udflugter, fællesspisning mv. Kompetenceudvikling, som temaaftener, kurser, foredrag og uddannelse Dialog- og opfølgningsmøder om erfaringer, udfordringer og nye initiativer At huske at tænke de frivillige ind, så de bliver en del af huset, fx sørge for at de også får et nyhedsbrev eller et dueslag. Belønninger som rabat eller friadgang til arrangementer, konkret anerkendelse som blomster til fødselsdage, en lille julegave eller lignende.

8 Se også Når samarbejdet kører i Frivillighedsguide en brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og kommunen. Relaterede værktøjer i Værktøjskassen til samarbejdet Hvordan kompetenceudvikler vi frivillige og medarbejdere Hvordan følger vi op og evaluerer samarbejdet

9 Skal vi lave en samarbejdsaftale, og hvordan gør vi? Når I sammen har udviklet rammerne for et samarbejde og besluttet, hvordan det skal udformes, er det en god idé at overveje, om I skal indgå en formel aftale. En aftale kan være et skriftligt dokument, hvor begge skriver under, eller det kan være en mundtlig aftale, som føres til referat. Er I en gruppe af frivillige, kan det være en idé at formalisere jeres rolle ved fx at oprette en venneforening med vedtægter og bestyrelse. Hvis I som frivillige er organiseret i en forening eller landsorganisation, findes disse aftaler ofte allerede. En mulighed, ikke et krav Nedskrevne samarbejdsaftaler er ikke et krav, og det er forskelligt, hvordan det bliver grebet an. Nogen gange giver det god mening at udforme en skriftlig aftale, andre gange er det ikke nødvendigt. Uanset hvilken form for aftale, I vælger, er det vigtigt, at I grundigt har drøftet rammerne for samarbejdet og hvilken rolle- og opgavefordeling, der skal være mellem frivillige og medarbejdere. Fordele og ulemper ved skriftlige aftaler Erfaringer viser, at det kan være en god idé at lave skriftlige aftaler, når der er tale om samarbejde ud over uformelle tiltag som dialogmøder. En skriftlig aftale kan være med til at klarlægge spørgsmål som roller, ansvar, økonomi osv. Den skriftlige aftale kan være en sikkerhed for begge parter og skabe en bæredygtighed i indsatsen, selv om frivillige eller medarbejdere stopper. En skriftlig aftale forpligter mere end en uformel aftale, og ofte bliver alle mere tydelige på, hvad de hver især kan og vil. Ulempen kan være, at aftalens formelle tone gør, at man kan komme til at forpligte sig til mere end man kan holde. Samtidigt har mange frivillige et ønske om at undgå for meget bureaukrati og papirarbejde. Her kan den skriftlige aftale komme til at føles for forpligtende for det uformelle samarbejde, den frivillige eller foreningen ønsker. Andre formalia Udover selve samarbejdet kan der være andre aftaler og formalia, der er relevante at drøfte. Hvis samarbejdet betyder, at frivillige har tæt kontakt til udsatte borgere, bør I lave en aftale om tavshedspligt.

10 Hvis frivillige skal være i kontakt med børn og unge under 15 år, skal der indhentes de såkaldte børneattester. Se også relaterede værktøjer i værktøjskassen. Gode råd om aftaler og rammer Når I laver aftaler med kommunale medarbejdere eller afdelinger Anerkend og respekter medarbejdernes faglige viden og erfaring. Vær klar over, at der findes regler og love som kommunale medarbejdere skal arbejde efter. Reglerne er ikke er lavet for at genere frivillige eller besværliggøre samarbejdet, men for at sikre borgernes retssikkerhed, og at kommunen lever op til landets lovgivning. Bed medarbejderen forklare, hvor hindringerne ligger, og hvad de betyder. Vær aktiv i at finde nye muligheder og nye stier for at løse udfordringerne. Drøft mulighederne for en samarbejdsaftale, men overvej hvad der giver mening for jer. Hvis I indgår en samarbejdsaftale, så husk på at være realistisk lov ikke mere end du/i kan holde. Når I laver aftaler med frivillige Brug din sunde fornuft i samarbejdet med frivillige. Meget kan lade sig gøre ved at være imødekommende og undgå at blive regelrytter. Afvis ikke dialogen med frivillige alene ud fra tanken om, at der kan være forhindringer. Undersøg hvilke konkrete, juridiske hindringer, der reelt er i samarbejdet med frivillige. Er der en reel hindring her, eller er der muligheder for at tænke nyt? Hvis regler hindrer i et samarbejde, så forklar frivillige, hvordan det forholder sig og find fælles løsninger. Drøft mulighederne for en samarbejdsaftale, men overvej hvad der giver mening for jer. Skabeloner til samarbejdsaftaler Erfaringerne viser, at det er bedst at udforme sin egen samarbejdsaftale. Brug evt. skabelonerne som inspiration. Skabelon til samarbejdsaftale om frivillig indsats Skabelon til samarbejdsaftale mellem institution og enkeltfrivillig

11 Se også Skab den gode dialog i Frivillighedsguide en brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og kommunen. Relaterede værktøjer i værktøjskassen Skabelon til samarbejdsaftale om frivillig indsats Skabelon til samarbejdsaftale mellem institution og enkeltfrivillig Hvad gør vi med forsikring? Hvordan håndterer vi tavsheds- og oplysningspligt? Skabelon til aftale om tavshedspligt Skal vi indhente børne- og straffeattester?

12 Skabelon til samarbejdsaftale mellem institution og enkeltfrivillig Aftaleparter: Kommunen Institution/afdeling/fagområde Frivillig Navn Kontaktperson/ansvarlig Adresse Telefon Telefon Mål med indsatsen Hvad er målet med samarbejdet/formålet med opgaven? Målgruppen for indsatsen Hvem er målgruppen (fx beboere på plejecenter, elever eller andre)? De konkrete opgaver Hvad er opgaverne og hvor udføres de fysisk? Tidspunkter Hvornår udføres opgaverne (hvis dette aftales)? Start og slutdato for opgaven? Kommunikation og opfølgning Aftaler om løbende kommunikation og opfølgning Frivilliges rettigheder og pligter Frivillige har en række rettigheder og pligter. Frivillige har ret til: At indgå i det frivillige arbejde med de kompetencer og evner man har uden at være fagperson At sætte sine egne grænser en frivillig kan ikke pålægges opgaver

13 At deltage i de sociale aktiviteter og temadage, som de frivillige tilbydes Frivillige har pligt til: At overholde deres tavshedspligt (se tavshedspligtsaftalen) At respektere de faglige medarbejderes kompetencer og arbejdsopgaver At overholde aftaler og give besked ved sygdom, fravær eller lignende. Kommunens rettigheder og pligter Kommunen har også en række rettigheder og pligter: Kommunen har ret til: At sætte grænser for, hvilke opgaver den frivillige kan indgå i med hensyn til det ansvar kommunen har som myndighed. At. At. Kommunen har pligt til: At anerkende og respektere den enkelte frivillige og det bidrag denne person har lyst til at give. At gøre det nemt for den enkelte at være frivillig. At inddrage og give frivillige indflydelse på det frivillige arbejde på stedet At overholde aftaler og give besked ved ændringer der har betydning for den frivilliges indsats. Opsigelse af aftalen Samarbejdsaftalen kan bringes til ophør med et dags varsel, hvis den ene eller begge parter ikke lever op aftalens punkter. Underskrifter Dato Dato Den frivillige For institutionen/afdelingen

14 Hvad gør vi med forsikring? Som udgangspunkt er frivillige kun dækket af deres egen ulykkes- og ansvarsforsikring. Der er altså ikke en fælles forsikring, der dækker frivillige. Drøft forsikringer og undersøg om du er forsikret Langt de fleste har deres egen ansvarsforsikring og er således dækket i tilfælde af skade på andre. Færre har en ulykkesforsikring, der dækker egne ulykkestilfælde. Det er derfor vigtigt, at du som frivillig undersøger, om du er forsikret, når du starter som frivillig. Kontakt altid dit eget forsikringsselskab og forhør dig. I Rudersdal Kommune opfordres kommunale institutioner og projekter til at drøfte spørgsmålet om egne forsikringer både med frivillige og foreninger, så ingen står med store problemer, hvis uheldet skulle være ude. Forsikringer for frivillige På nogle områder findes der forsikringer for frivillige. Forsikringsforholdene for frivillige er forskellige alt efter, hvordan de er organiseret, og hvad de laver. Frivillige i store foreninger og organisationer Langt de fleste landsdækkende foreninger og organisationer (fx Dansk Røde Kors, DGI, Det Danske Spejderkorps, Ældre Sagen, Dansk Flygtningehjælp m.fl.) har tegnet forsikringer for alle deres frivillige. Den dækker frivillige lokalt, også når de indgår i et samarbejde med en kommunal institution. Disse forsikringer dækker frivillige, så længe de udfører frivilligt arbejde, der kan betegnes som sædvanligt i forhold til foreningens vedtægter. Foreninger og organisationer kan dog også have et ansvar for at tegne en lovpligtig arbejdsskadeforsikring for medarbejdere og frivillige uanset om de får løn for det eller ej. Reglerne om lovpligtig arbejdsskadeforsikring for foreninger kan du læse om i Forsikringsoplysningens pjece.

15 Frivillige i mindre foreninger Små foreninger, som ikke er tilknyttet en landsorganisation, har langt fra altid forsikringer for deres frivillige. Ofte er det simpelthen for dyrt for en lille forening at forsikre deres frivillige, og for mange vil det være en dobbeltforsikring, fordi de frivillige ofte også selv har en ansvars- og ulykkesforsikring. Hvis mindre foreninger indgår i et samarbejde med en kommunal institution, er det derfor ikke sikkert, at den frivillige er dækket af en forsikring. På samme måde som i store foreninger og organisationer kan der være tilfælde, hvor den frivillige skal være dækket af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Enkeltfrivillige i kommunale institutioner og projekter Når frivillige som enkeltpersoner samarbejder med kommunale medarbejdere eller laver frivilligt arbejde i en kommunal institution, er den frivillige som udgangspunkt kun dækket af sine egne forsikringer. Rudersdal Kommune har ikke en fælles forsikring, der dækker de frivillige. På samme måde som i foreningerne kan der være tilfælde, hvor frivillige skal være dækket af en lovpligtig arbejdsskadeforsikring også selv om de ikke får løn. Dette spørgsmål bør den enkelte kommunale institution drøfte med den forsikringsansvarlige i Sekretariatet på rådhuset. Om lovpligtig arbejdsskadeforsikring Både som frivillig i foreninger og som enkeltfrivillig kan der være tilfælde, hvor frivillige skal være dækket af en arbejdsskadeforsikring, selv om de ikke får løn. Det er tilfældet, når det frivillige arbejde ikke har karakter af almindeligt frivilligt arbejde som fx besøgsven eller julefest-medhjælper. Ifølge Arbejdsskadestyrelsen er det instruktions- og tilsynsbeføjelsen der gør forskellen. Der skal tegnes en arbejdsskadeforsikring, hvis frivillige udfører arbejde for kommunen, der i karakter eller omfang ligner en ansættelsessituation, hvor kommunen har instruktions- og tilsynsbeføjelse i forhold til den frivillige. Det kan fx være tilfældet, hvis arbejdsopgaven er pålagt kommunen efter serviceloven og skal udføres efter bestemte retningslinjer. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der kan afgøre, hvornår der skal tegnes en arbejdsskadeforsikring for frivillige. Arbejdsskadestyrelsen kan lave en konkret og samlet vurdering af arbejdets karakter og kommunens beføjelser i forhold til den frivillige og afgøre, om kommunen har pligt til at tegne arbejdsskadeforsikring for den frivillige.

16 Hvordan håndterer vi tavsheds- og oplysningspligt? Det er vigtigt at vide, hvordan reglerne om tavshedspligt skal håndteres. Det er der primært tre grunde til: Den frivillige kan få viden og informationer fra den enkelte borger, som ikke skal videregives. Der kan være behov for, at en kommunal ansat kan videregive informationer om en borger til en frivillig. Borgernes retssikkerhed må ikke sættes på spil, og kommunen skal leve op til sit myndighedsansvar. Her kan du blive klogere på, hvilke informationer der er omfattet af tavshedspligt, om reglerne for tavsheds- og oplysningspligt for frivillige og kommunalt ansatte samt om, hvordan man i praksis arbejder sammen under hensyntagen til reglerne. Der vil altid være en lang række spørgsmål og dilemmaer i forhold til tavshedspligt, som man ikke nødvendigvis kan give et klart svar på. For at støtte både frivillige og medarbejdere bedst muligt, er det en god idé med jævne mellemrum at tale om, hvordan I håndterer tavshedspligten og drøfte de dilemmaer, der kan være for frivillige og medarbejdere. Hvilke informationer er omfattet af tavshedspligt? Personlige oplysninger er altid omfattet af tavshedspligt: Familieforhold, seksuelle forhold, sygdom, misbrugsproblemer, privatøkonomiske forhold, straf og sociale problemer. Tavsheds- og oplysningspligt for frivillige Frivillige er i forhold til tavshedspligt omfattet af de samme regler som øvrige borgere uanset hvor de er frivillige. Der findes ikke særlige regler for frivillige i forhold til tavsheds- og oplysningspligt. Det er strafbart for en borger uberettiget at videregive meddelelser eller billeder om en anden persons private forhold. Det betyder i praksis, at det er forbudt at videregive personlige oplysninger om andre uden deres samtykke. Det er også strafbart at begå såkaldt meddelelseshæleri, dvs. at videregive oplysninger eller billeder om en anden persons private forhold, som er fremkommet ved, at en offentlig ansat har brudt sin tavshedspligt.

17 Der er dog en undtagelse, nemlig hvis de oplysninger, man kommer i besiddelse af, kan forhindre en alvorlig forbrydelse eller et justitsmord (at en uskyldig bliver dømt for en forbrydelse). Så skal man gå til politiet. Alle borgere i Danmark har pligt til at oplyse om vanrøgt af børn og unge til de sociale myndigheder. Det kaldes oplysningspligten. Tavshedspligt og udvidet oplysningspligt for offentligt ansatte Der er strafbart for offentligt ansatte at videregive eller udnytte fortrolige oplysninger, som den pågældende har fået kendskab til som offentligt ansat. Her gælder dog også undtagelsen omkring alvorlige forbrydelser og justitsmord. På samme måde er oplysningspligten mere omfattende for offentligt ansatte. Offentligt ansatte har udvidet oplysningspligt: De skal underrette kommunen, hvis de i deres arbejde får kendskab til eller grund til at antage at et barn eller ung under 18 år har været udsat for overgreb eller har behov for særlig støtte. De skal også reagere, hvis et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de forældrenes forhold. Udfordringer når frivillige og kommunale medarbejdere samarbejder Når frivillige og kommuner samarbejder, er de frivillige ikke automatisk omfattet af de offentligt ansattes tavshedspligt og kan ikke blive det. Nogle frivillige organisationer og kommunale institutioner beder frivillige om at underskrive tavshedspligtsaftaler, der ligner offentligt ansattes aftaler. Men frivillige er ikke i juridisk forstand underlagt samme arbejds- og lydighedspligt som en offentligt ansat og kan derfor ikke ligestilles med disse. Det betyder også, at det ikke er lovligt for en offentlig ansat frit at dele og drøfte personlige oplysninger om borgere med frivillige. Læs mere om lovgivningen om tavshedspligt her: Straffelovens 264d Forvaltningslovens kapitel 8 Straffelovens 152 Lov om Social Service 154. I praksis er der dog mange måder, frivillige og medarbejdere kan arbejde tæt sammen uden at overtræde reglerne om tavshedspligt. Vær opmærksom på, at tavshedspligten for den frivillige også indebærer, at han eller hun ikke må videregive personlige oplysninger om en borger til en kommunal medarbejder. Borgere skal ikke

18 opleve, at frivillige går videre med oplysninger om eksempelvis sociale forhold til medarbejdere i kommunen. Hvad kan man gøre i praksis? Er det nødvendigt at udveksle personlige oplysninger? Overvej i hvor høj grad, det overhovedet er nødvendigt at dele oplysninger om borgere. Hvis en kommunal institution arbejder sammen med en forening om en idrætsdag, er det slet ikke nødvendigt at drøfte personlige oplysninger. Samtidigt viser erfaringer, at samarbejdet med frivillige kan være med til rydde op i, hvornår medarbejdere drøfter personlige oplysninger, og hvornår de ikke gør det. Tal i generelle termer Som offentligt ansat må man gerne tale i generelle termer eller anonymisere oplysninger, hvor der ikke videregives personlige oplysninger, fx: Her på plejecenteret har vi ældre med forskellige former for fysisk funktionsnedsættelse det kan fx være gangbesvær, gigt i hænderne osv. Når I frivillige skal planlægge en idrætsdag her på bostedet skal I vide, at flere af beboerne har svært ved at forstå regler og holde koncentrationen. Få borgerens samtykke Hvis det er nødvendigt, at ansat og frivillig udveksler fortrolige oplysninger, er den enkleste løsning at bede borgeren om samtykke. Det kan fx være, hvis en medarbejder på ældreområdet efter aftale med borgeren ringer til frivillige, der står for en bestemt aktivitet, som borgeren ønsker at deltage i. I mange tilfælde er det dog ikke nødvendigt at udveksle oplysninger, da borgeren også selv kan fortælle den frivillige det, han/hun har lyst til at dele. Lav en tavshedspligtsaftale med frivillige Frivillige, der er fast tilknyttet en kommunal institution, vil opleve at få informationer fra beboere og borgere, som de ikke skal dele med andre. Selv om frivillige ikke kan være omfattet af den samme tavshedspligt som offentligt ansatte, kan det være en god idé at lave en aftale, der forpligter den enkelte på den tavshedspligt, alle borgere har. En sådan aftale kan være med til at understrege vigtigheden af tavshedspligten. Du kan finde en skabelon til en sådan aftale i værktøjskassen 7B.

19 Eksempel I Bakkehuset kører et projekt om ældre ensomme mænd. Her løses udfordringerne med tavshedspligt og borgerens retssikkerhed ved, at Bakkehusets leder ringer til ældre mænd, der har mistet en ægtefælle og spørger, om de vil have besøg af en frivillig, der vil drøfte aktivitetsmuligheder. Hvis enkemanden samtykker, får de frivillige mandens adresse og tager på besøg uden at skulle indvies i anden viden om enkemanden, end den viden, han selv åbner op for. Se også Relaterede værktøjer i værktøjskassen: Skabelon for aftale om tavshedspligt

20 Skabelon til aftale om tavshedspligt Skabelonen her kan bruges ved aftaler med enkeltfrivillige eller frivillige fra foreninger, der ikke selv har tavshedspligtsaftaler. Erklæring om tavsheds- og oplysningspligt Undertegnede: [Indsæt den frivilliges navn] [Indsæt den frivillige adresse] Jeg er gjort bekendt med: At jeg som frivillig er underlagt reglerne om tavsheds- og oplysningspligt for borgere i Danmark: Tavshedspligt: Ifølge Straffelovens 264 er det strafbart uberettiget at videregive meddelelser eller billeder om en anden persons private forhold Oplysningspligt: Ifølge Lov om Social Service 154 er jeg som borger forpligtet til at oplyse om vanrøgt af børn og unge til de sociale myndigheder: Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen. - At oplysninger om personlige og private forhold behandles fortroligt og ikke videregives til tredje part. - At jeg fortsat ikke videregiver oplysninger om personlige og private forhold, når jeg stopper som frivillig. - At jeg i tvivlsspørgsmål har mulighed for at søge støtte hos [Indsæt navn]. Dato Dato Den frivillige For institutionen/afdelingen

21 Hvornår skal vi indhente børne- og straffeattester på frivillige? I samarbejdet mellem frivillige og kommunen kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at indhente straffeattester. Børneattester For alle frivillige, der kan få direkte kontakt til børn og unge under 15 år, skal der indhentes en såkaldt børneattest. Det er en straffeattest, der viser om personen tidligere er straffet efter de bestemmelser i straffeloven, som vedrører seksuelle forhold til børn under 15 år. Attesten viser ikke noget om andre strafbare forhold. Der er ingen forældelsesregler for børneattesterne dvs. at overtrædelser ikke slettes efter et antal år. Der skal indhentes børneattester for frivillige og medarbejdere, hvis ansættelses- eller beskæftigelsesforholdet har karakter af fast tilknytning, og hvis de frivillige eller medarbejderne: skal have direkte kontakt med børn under 15 år som led i udførelsen af deres opgaver færdes fast blandt børn under 15 år som led i udførelsen af deres opgaver og derved har mulighed for at opnå direkte kontakt med disse børn. Sådan indhenter I børneattester I indhenter børneattesten ved at bruge et skema fra Rigspolitiet. Hent Skema til børneattest. Blanketten udfyldes, underskrives af den frivillige og indsendes til Rigspolitiet. På blanketten skal I angive, hvem børneattesten skal returneres til i foreningen eller institutionen. Rigspolitiet sender svaret til denne person. Når foreninger, der har med børn og unge under 15 år at gøre, søger tilskud i Rudersdal Kommune skal de altid udfylde en erklæring om, at de aktivt indhenter børneattester på deres ledere og trænere. Hent Erklæring om at foreningen aktivt indhenter børneattester i Straffeattester Ud over børneattesterne er der ikke noget lovkrav om at indhente straffeattester på frivillige.

22 Det er ikke udbredt at indhente andre straffeattester på frivillige. Der findes dog undtagelser: Fx indhenter Dansk Røde Kors straffeattester på besøgsvenner i fængsler. I Rudersdal Kommune opfordrer kommunen ikke generelt til at indhente straffeattester på frivillige. Det beror på en konkret vurdering af den frivilliges opgave og ansvar. Det er vigtigt at have proportionerne i orden og vurdere, om det er relevant for den konkrete opgave.

23 Kan personer på overførselsindkomst være frivillige? Hvis du er på dagpenge, efterløn, kontanthjælp, pension eller i flex- eller skånejob, er der særlige forhold, du skal være opmærksom på, når du udfører frivilligt arbejde. Her kan du læse om de generelle regler for de forskellige grupper. Kontakt A-kassen eller kommunen Du bør altid kontakte din A-kasse eller kommunen for at få et sikkert svar på netop din situation. Det er A-kassen eller kommunen, der skal træffe afgørelser om frivilligt arbejde, hvis du er på overførselsindkomst. Reglerne for dagpenge og efterløn er ens. Du kan som udgangspunkt udføre frivilligt arbejde, når du er på dagpenge og efterløn, men hvor meget afhænger af opgavernes type og omfang. Frivillige i foreninger eller lignende Hvis du er frivillig i en frivillig organisation, forening eller lignende, har typen af det frivillige arbejde betydning for dagpenge og efterlønsydelsen. Det er opgaven, der afgør, hvilke regler der gælder. En aktivitet, der ikke kan eller vil kunne udbydes som almindeligt lønarbejde, medfører ikke fradrag i dine dagpenge- eller efterlønsydelse. Frivilligt ulønnet arbejde på mere end 4 timer ugentligt, som kan eller vil kunne udbydes som almindelig lønarbejde, medfører fradrag i dine dagpenge eller din efterlønsydelse. En frivillig indsats, der vedrører primær drift og vedligeholdelse, medfører altid fradrag i dagpenge eller efterløn. Det er din A-kasse, der vurderer, hvorvidt dit frivillige arbejde medfører træk i din ydelse. Frivillige i kommunale institutioner og projekter På mange institutioner er inddragelsen af frivillige forankret i foreninger. Her gælder reglerne for at være frivillig i en forening, se ovenfor. Hvis der ikke allerede findes en forening, kan institutionen og de frivillige i samarbejde stifte en venne- eller støtteforening (fx Plejecenterets Venner), hvor de frivillige organiseres. Dermed bliver de frivillige omfattet af reglerne for frivillige i foreninger. Frivilligt arbejde direkte i en kommunal institution eller privat virksomhed medfører altid træk i dagpenge og efterløn uanset hvilken type frivilligt arbejde, du udfører. Det siger lovgivningen. Du kan altså ikke udføre frivilligt arbejde på kommunale institutioner eller i private virksomheder, uden at

24 det medfører træk i dagpenge og efterløn, med mindre det frivillige arbejde er forankret i en forening. Frivillige på kontanthjælp, sygedagpenge, flex- og skånejob For andre overførselsindkomster som kontanthjælp, sygedagpenge og flex- og skåneydelser findes der ikke på samme måde national lovgivning på området. Her vurderer kommunen, om du må være frivillig og i hvilket omfang. Hvis det frivillige arbejde ikke sædvanligvis udbydes som lønnet arbejde (se ovenfor), er der som udgangspunkt ingen begrænsninger i den frivilliges ret til at yde en frivillig indsats. Hvis du er på kontanthjælp, er det afgørende, at overholder sin rådighedsforpligtelse og samtaleforløb i Jobcentret. Det er også afgørende, at sygedagpengemodtagere ikke lader det frivillige arbejde komme i vejen for egen helbredelse, arbejdsprøvning eller kommunens opfølgning. Frivillige pensionister og førtidspensionister Der findes ikke nogen begrænsning for, hvor meget og hvilken type frivilligt arbejde pensionister og førtidspensionister må udføre. Hvis du er førtidspensionist, skal du dog være opmærksom på, at din frivillige indsats kan indgå i vurderingen af, om der er sket en forbedring af din erhvervsevne, når der sker opfølgning på en fortsættelse af førtidspensionen.

25 Hvordan håndterer vi fysisk arbejdsmiljø, når frivillige og medarbejdere arbejder sammen? Frivillige, der er aktive i en kommunal institution, skal tænkes med i arbejdssikkerhedsorganiseringen og initiativerne for at sikre et godt og sikkert fysisk arbejdsmiljø. Reglerne om fysisk arbejdsmiljø og APV dækker både lønnede medarbejdere og frivillige. Arbejdstilsynet skelner mellem tre former for frivilligt arbejde: I foreninger, hvor frivillige udfører hobby- og fritidsaktiviteter, fx i idrætsforeninger, vil Arbejdstilsynet ikke stille krav om APV (Arbejdspladsvurdering) og AMO (Arbejdsmiljøorganisation) for disse aktiviteter. På festivaler, i genbrugsbutikker eller i hjælpeorganisationer, vil Arbejdstilsynet ikke stille krav om APV og AMO for de arbejdsfunktioner, som de frivillige udfører. Arbejdstilsynet afgiver påbud, hvis arbejdet foregår uforsvarligt, fx i forbindelse med opbygning af scener eller lign. I almindelige virksomheder og institutioner, fx plejehjem, hvor frivillige udfører arbejdsopgaver på samme vilkår som ansatte, er alle, der arbejder på virksomheden - også de frivillige omfattet af den APV og AMO, som virksomheden i forvejen har. Se også Læs mere om frivilliges arbejdsmiljø hos Arbejdstilsynet. Relaterede værktøjer i værktøjskassen Hvad gør vi med forsikring

26 Hvordan kompetenceudvikler vi frivillige og medarbejdere? Både frivillige og medarbejdere kan have behov for uddannelse og kompetenceudvikling i forbindelse med den frivillige indsats og samarbejdet. Kompetenceudvikling er også en vigtig del af anerkendelsen af det frivillige arbejde. Mange frivillige vil også gerne selv lære noget, og det føles som en anerkendelse af indsatsen at få tilbud om deltagelse i kurser eller anden uddannelse. Her kan I finde inspiration til, hvordan I kan arbejde med kompetenceudviklingen i samarbejdet alt efter behov. Introduktion af nye frivillige Når nye frivillige kommer ind i en institution eller en forening, kan der være behov for at lære noget nyt, både om det sted man er en del af og om, hvordan dagligdagen på stedet er, de frivilliges opgaver eller særlige relevante temaer. Det er en god idé at arbejde med en fast introduktionsplan, men også at være åben for den enkelte frivilliges ønsker og behov. Ideer til introduktionen kan være: Introduktionssamtale med leder eller frivilligkoordinator Sidemandsoplæring eller følordning, hvor frivillige følger en anden frivillig for at lære opgaverne og stedet at kende Introduktionsmøder eller -kurser, hvor nye frivillige introduceres til opgaver, organisationen, værdier og relevante temaer Dokumenter med beskrivelser af opgaver, arbejdsgange, værdier og organisation. I dagligdagen Mange frivillige ønsker at få uddannelse og kompetenceudvikling for løbende at udvikle sig selv og det frivillige arbejde. Andre ønsker ikke at bruge ekstra tid på kompetenceudvikling. Det er en god erfaring at kombinere kompetenceudvikling med sociale elementer, hvor frivillige og evt. medarbejdere får mulighed for at styrke de sociale relationer på tværs. Ideer til den løbende kompetenceudvikling kan være: Løbende information om nyheder, ændringer, organisationsudvikling til frivillige, fx gennem et nyhedsbrev eller med information på tavler Temadage med særlige emner, fx: demens, ensomhed, skolereformen mv. Temadagen kan kombineres med forskellige typer af gruppearbejde og sociale indslag.

27 Besøg i andre foreninger, institutioner eller kommuner, hvor man arbejder med lignede områder og spørgsmål. Deltagelse i kurser udbudt af Rudersdal Kommune. Se kurser på i Foreningsplatformen Frivilligcenteret udbyder også kurser for foreninger på det frivillige sociale område. Læs mere hos Frivilligcenter og Selvhjælp Rudersdal Deltagelse i kurser udbudt af landsorganisationer eller andre. Der findes tilbud om kompetenceudvikling af frivillige i mange andre sammenhænge, både hos landsorganisationer og paraplyorganisationer og hos Center for frivilligt socialt arbejde

28 Hvordan følger vi op og evaluerer samarbejdet mellem frivillige og medarbejdere? Opfølgning og evaluering skal udformes forskelligt alt efter, om det handler om en enkelt borger, der er frivillig, eller en forening. Gode råd om opfølgning og evaluering Hvordan følger I op og evaluerer med enkelt-frivillige? I samarbejdet med enkelte frivillige eller grupper af frivillige er der gode erfaringer med at afvikle såkaldte FUS-samtaler (Frivillig- UdviklingsSamtaler) som en fast del af opfølgningen. Samtalerne har flere formål: At den frivillige føler sig hørt, anerkendt og involveret At den frivillige og medarbejder/leder får mulighed for at drøfte relevante problemer og opgaver. Den frivillige kan herunder få sparring, hvis noget er svært. At kontakten og dialogen med den frivillige styrkes og motivationen hos den enkelte styrkes Evaluering kan have samme karakter, men kan særligt sættes i værk, hvis et projekt stopper, eller den frivillige ønsker at stoppe. Hvordan følger I op og evaluerer med foreninger? I samarbejdet mellem kommunen og foreninger er jævnlige dialogmøder en god idé til at holde samarbejdet på sporet og videreudvikle det fremadrettet. I samarbejdet med foreninger kan opfølgning og evaluering bidrage til: At der løbende kan laves ændringer og justeringer i samarbejdet, så der holdes fokus på mål og målgruppe. At foreningerne føler sig inddraget og hørt i samarbejdet At dialogen og kendskabet på tværs styrkes At mulighederne for udvikling og fremtidigt samarbejde styrkes Lige som hos enkelte frivillige kan opfølgning og evaluering i høj grad tænkes sammen.

29 Forslag til samtaleguide I Værktøjskassen finder du to forslag til opfølgning og evaluering: En samtaleguide for enkeltfrivillige og en for foreninger. I begge finder du en række temaer og spørgsmål, der er tænkt som inspiration til en dialog, hvor både den/de frivillige og institutionens ledere eller kontaktpersoner kommer med deres vurdering under hvert af spørgsmålene. Dog kan man i samtalen med enkelt-frivillige vælge en mere coachende tilgang, hvor det mest er den frivillige der taler. Se også Skabelon til samtaleguide opfølgning og evaluering i forhold til enkelt-frivillige Skabelon til samtaleguide opfølgning og evaluering i forhold til foreninger

30 Skabelon til samtaleguide Opfølgning og evaluering i forhold til enkelt-frivillige Introduktion Formål med samtalen Fortrolighed i denne samtale? Din frivillige indsats Prøv at fortælle om en positiv oplevelse fra dit frivillige arbejde. Hvad oplever du som det bedste ved at være aktiv her? Hvad bryder du dig ikke så meget om? Hvad er svært? Kan vi gøre noget for at skabe mere af det der går godt? Relationen til andre Synes du, at du er faldet godt til her? Hvordan synes du, at du har det med xxx (brugerne/beboere/borgerne/de ældre/børnene)? Hvordan er samarbejdet med de andre frivillige? Hvordan er samarbejdet med de ansatte? Skal der gøres noget i forhold til der hvor samarbejdet med borgere eller medarbejdere kan være svært? Fremtiden Hvis du ser frem, er der så noget du kunne tænke dig at gøre mere eller mindre af fremover? Hvilke retninger går dine interesser ellers i? Har du gode idéer eller ønsker til aktiviteter for brugerne her på stedet? Har du gode idéer eller ønsker til samarbejdet her på stedet?

31 Skabelon til samtaleguide Opfølgning og evaluering i forhold til foreninger Introduktion Formål med samtalen. Aftale om fortrolighed i forhold til denne samtale? Status på foreningens indsats Hvad går godt med foreningens indsats på området? Hvilke positive historier hører vi fra borgere/frivillige/medarbejdere? Hvad kunne foreningen med fordel gøre mere af? Hvilke udfordringer er der med foreningens/de frivilliges indsats? Hvad er svært? Føler de frivillige sig anerkendt og værdsat i det fælles projekt? Er der noget vi skal gøre mere eller mindre af for at styrke foreningens side af samarbejdet? Status på kommunen/institutionens indsats Hvad går godt med kommunens indsats på området? Hvilke positive historier hører vi fra borgere/frivillige/medarbejdere? Hvad kunne kommunen med fordel gøre mere af? Hvilke udfordringer er der med kommunens/medarbejdernes indsats? Hvad er svært? Føler medarbejderne sig anerkendt og værdsat i det fælles projekt? Er der noget vi skal gøre mere eller mindre af for at styrke kommunens side af samarbejdet? Relationen mellem foreningen og institutionen/kommunen Hvornår går samarbejdet mellem foreningen og kommunen bedst? Hvilke gode erfaringer har vi gjort os? Hvilke gode historier hører og oplever vi? Hvornår lykkes samarbejdet mellem den enkelte frivillige og medarbejder bedst? Er der noget vi kan gøre for at skabe flere gode historier? Hvilke udfordringer er der med samarbejdet mellem foreninger og kommune eller mellem den enkelte frivillige og medarbejder? Er der noget, vi kan gøre for at løsne op for eventuelle problemer og udfordringer? Fremtiden Hvis vi ser frem af, er der så noget vi vil ændre eller gøre mere eller mindre af fremover? Har vi nogen gode ideer eller ønsker til at styrke arbejdet med målet/målgruppen? Har vi nogen gode ideer eller ønsker til at styrke samarbejdet mellem forening og kommune på området?

32 Hvordan håndterer vi spørgsmål om økonomi? Økonomi er selvfølgelig vigtigt i samarbejdet mellem frivillige og kommunen. Frivilligt arbejde er ikke gratis, og der er brug for penge til eksempelvis møder, kompetenceudvikling, anerkendelse af de frivilliges indsats og forplejning til møder og arrangementer. Samtidigt kan spørgsmålet om godtgørelser i forbindelse med frivilliges transport eller materialer blive relevant. Penge til frivillige initiativer og foreninger I Rudersdal Kommune findes en række forskellige puljer, der kan støtte frivillige initiativer og foreninger på forskellige områder. Bemærk at der er forskellige krav til foreninger og aktiviteter på de forskellige områder. Du kan læse om mulighederne på (kig under Regler og skemaer). Penge til samarbejdsprojekter på tværs af foreninger og kommune I Rudersdal Kommune er der også muligheder for at søge støtte til samarbejde mellem frivillige og kommunen. Du kan læse om mulighederne på (kig under Regler og skemaer). Der findes ikke tilsvarende regler for økonomiske midler til dækning af enkelte frivilliges udgifter. Her kan du kontakte Kultursekretariatet i Rudersdal Kommune for mere information på kultur@rudersdal.dk

33 Hvor kan vi hente yderligere råd og støtte? Der er mulighed for at få rådgivning og støtte til samarbejdet mellem frivillige og kommunen. I Rudersdal Kommune Få hjælp i Rudersdal Kommunes Kultursekretariat. I Kultursekretariatet finder du en række medarbejdere, der gerne hjælper dig, hvis du vil operette en forening, have hjælp til at udvikle en projektidé, har brug for at finde relevante samarbejdspartnere i foreningslivet eller i de øvrige kommunale fagområder, har behov for at søge støtte til en aktivitet eller et projekt eller noget helt andet. Medarbejderne i Kultursekretariatet har en stor viden og mange forskellige faglige kompetencer inden for idræt, kunst, kultur, foreningsliv og fritid, som gerne sættes i spil i forhold til dig og din idé. Derudover er de altid parate til at hjælpe med at finde relevante kollegaer i andre fagområder, hvis det er det, du har brug for. Du er altid velkommen til at kontakte Kultursekretariatet på telefon eller på mail kultur@rudersdal.dk Få råd og vejledning om det frivillige sociale arbejde hos Frivilligcenter og Selvhjælp Rudersdal På landsplan Frivillige, der er tilknyttet en forening under DGI, kan få gratis rådgivning og støtte i hos DGI s Foreningsrådgivning På det frivillige sociale område er der gratis rådgivning hos Center for frivilligt socialt arbejde

Frivillighedsguide - UDKAST. En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune

Frivillighedsguide - UDKAST. En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune Frivillighedsguide - UDKAST En brugsguide til samarbejdet mellem frivillige og Rudersdal Kommune En guide for frivillige og medarbejdere Sæt gang i det gode samarbejde Har du evt. sammen med andre en idé

Læs mere

Værktøjskassen. - til Frivillighedsguiden

Værktøjskassen. - til Frivillighedsguiden Værktøjskassen - til Frivillighedsguiden Hvad skal vi drøfte og overveje, inden vi går i gang? Før I går i gang og mødes om det konkrete samarbejde, er det en god idé at overveje nogle vigtige spørgsmål

Læs mere

INTRODUKTION og AFTALESKRIFT

INTRODUKTION og AFTALESKRIFT INTRODUKTION og AFTALESKRIFT Formål med frivillige madguider: At hjælpe borgeren til varige livsstilsændringer i forhold til: - At højne livskvaliteten for borgeren og vejlede denne i at træffe sunde valg

Læs mere

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet spilleregler for frivilligt socialt arbejde inden for. Spillereglerne

Læs mere

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune Partnerskabsguide Favrskov Kommune 2 3 Forord I Favrskov Kommune ønsker vi, at vores elever får motiverende og lærerig undervisning. Ved at etablere partnerskaber mellem folkeskolerne og forenings-, erhvervs-

Læs mere

GUIDE. Love og regler for frivillige i

GUIDE. Love og regler for frivillige i GUIDE Love og regler for frivillige i kommuner Udskrevet: 2017 Indhold Love og regler for frivillige i kommuner.............................................. 3 2 Guide Love og regler for frivillige i kommuner

Læs mere

GUIDE. Love og regler for frivillige i

GUIDE. Love og regler for frivillige i GUIDE Love og regler for frivillige i kommuner Udskrevet: 2019 Indhold Love og regler for frivillige i kommuner.............................................. 3 2 Guide Love og regler for frivillige i kommuner

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

GUIDE. Tavshedspligt i frivilligt socialt

GUIDE. Tavshedspligt i frivilligt socialt GUIDE Tavshedspligt i frivilligt socialt arbejde Udskrevet: 2016 Tavshedspligt i frivilligt socialt arbejde Denne guide handler om regler for tavshedspligt i det frivillige arbejde, og om hvordan I kan

Læs mere

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Vejledning om samtykke og tavshedspligt 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Indhold 1. Samtykke... 3 1.1 Hvad er et samtykke og hvornår bruges det?... 3 1.2 Når borgeren ikke kan give et

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Retningslinjer & information til frivillige i projekt Fri-tid

Retningslinjer & information til frivillige i projekt Fri-tid Retningslinjer & information til frivillige i projekt Fri-tid RETNINGSLINJER FOR FRIVILLIGE Vi er glade for, at du har valgt at arbejde som frivillig i projektet. For at dit arbejde kan forløbe godt, og

Læs mere

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Den 24. januar 2013 Svend Bayer Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Gladsaxe Kommunes spilleregler

Læs mere

OM PROJEKT FRI-TID - FÅ HJÆLP FRA EN FRIVILLIG

OM PROJEKT FRI-TID - FÅ HJÆLP FRA EN FRIVILLIG OM PROJEKT FRI-TID - FÅ HJÆLP FRA EN FRIVILLIG I projekt Fri-tid arbejder vi på, at forbedre livskvaliteten for borgere med fysiske og kognitive handicap i Aalborg og omegn, ved inddragelse af frivillige.

Læs mere

Håndbog for samarbejde med frivillige i Aalborg Kommune.

Håndbog for samarbejde med frivillige i Aalborg Kommune. Håndbog for samarbejde med frivillige i Aalborg Kommune. Indledning Det frivillige sociale arbejde er mangfoldigt og varieret, og med disse retningslinjer ønskes at skabe en ramme, hvor kommunen sammen

Læs mere

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET Maj 2015 Visioner og beskrivelser af det gode samarbejde i snitfladen mellem frivillig og ansat Evalueres efter max 1½

Læs mere

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg Samarbejdsrammer for frivillighed Indholdsfortegnelse Hvorfor samarbejde?... 2 Hvorfor samarbejdsrammer?... 3 Muligheder... 4 Det særlige ved frivillighed... 5 Kommunikation og fælles mål... 6 Anerkendelse

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

Juridiske forhold i samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet

Juridiske forhold i samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet Vedrørende: Juridiske forhold i samarbejdet med frivillige Sagsnavn: Flagskib 1 - Aktivt medborgerskab og Frivillighed Sagsnummer: 15.00.00-A00-11-13 Skrevet af: Line Bøgelund Sand Forvaltning: Social

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Frivillig drejebog Social og Sundhed Morsø Kommune

Frivillig drejebog Social og Sundhed Morsø Kommune August 2014 Frivillig drejebog Social og Sundhed Morsø Kommune Redigeret d. 30.01.2015. Indhold Side 1. Forord 2. Indledning 1 3. Formål 1 4. Tavshedspligt 2 5. Forsikringer 2 6. Opgavefordeling mellem

Læs mere

Fritidsguiden Inklusion af mennesker med handicap i det almindelige foreningsliv

Fritidsguiden Inklusion af mennesker med handicap i det almindelige foreningsliv Fritidsguiden Inklusion af mennesker med handicap i det almindelige foreningsliv Fritidsguiden Baggrund Fritidsguiden er en metode til inklusion af mennesker med handicap i det almindelige foreningsliv.

Læs mere

GUIDE. Forsikring af frivillige

GUIDE. Forsikring af frivillige GUIDE Forsikring af frivillige Udskrevet: 2016 Forsikring af frivillige Denne guide handler om forsikring af frivillige i foreninger. I denne guide får du en oversigt over, hvilke overvejelser frivillige

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18)

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18) Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18) Læs vejledning på side 4, før udfyldelse af skemaet. 1. Foreningens navn, kontakt- og kontoinformationer

Læs mere

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Beskæftigelse // April 2017 Indholdsfortegnelse Roller i samarbejdet... 3 Ansatte... 3 Frivillige...

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger.............. 3 2 Guide

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Etiske retningsliner

Etiske retningsliner Etiske retningsliner 1. Indhold...2 2. Formål...2 3. Samarbejdspartner...2 4. Generelle retningslinier...2 5. Etik, moral og fairplay...3 6. Doping...3 7. Leveregler...3 8. Seksuelle krænkelser over for

Læs mere

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomi- og Ledelsessekretariatet Den 5. oktober 2012 Svend Bayer UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Nedenfor

Læs mere

Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere

Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere To frivillige og to medarbejdere tre historier om samarbejdet mellem frivillige og kommunale medarbejdere i Rudersdal Kommune. Kom med på besøg hos det

Læs mere

Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt

Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten Fag Klassetrin Kompetenceområde for faget Færdigheds- og vidensmål for faget Varighed Forventningsafstemning (lærer/pædagog/formidlers

Læs mere

Jammerbugt Asylafdeling

Jammerbugt Asylafdeling Jammerbugt Asylafdeling Frivillig voksenven søges Vi er glade for, at du har valgt at blive Voksenven på vores børnecentre ( Børnecenter Vester Thorup og Børnecenter Vester Hjermitslev). Vi har samlet

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Aftale om socialt partnerskab mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Roskilde kommune, april 2008 Jobcentret i Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder som myndighed

Læs mere

De juridiske rammer for samarbejde mellem kommune og frivillige

De juridiske rammer for samarbejde mellem kommune og frivillige De juridiske rammer for samarbejde mellem kommune og frivillige Esbjerg Kommune 12. november 2014 Hans Stavnsager Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende videns-, kompetence- og udviklingscenter

Læs mere

Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. FAGLIG FÆLLES AKASSE

Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. FAGLIG FÆLLES AKASSE Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. 1 FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Forskellen på aktiviteter og frivilligt, ulønnet arbejde... - Aktiviteter... - Frivilligt, ulønnet arbejde... - Det gælder

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Frivilligstrategi. Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013

Frivilligstrategi. Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013 Frivilligstrategi Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013 Frivillighed i Center for Voksne med Autisme og ADHD I overensstemmelse med virksomhedsplanen for Sociale Forhold og Beskæftigelse ønsker

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Indledning... 3. Foreningens rolle og opgavefelt i Grønland og Danmark... 4. Frivilliges rolle og opgaver... 4

Indledning... 3. Foreningens rolle og opgavefelt i Grønland og Danmark... 4. Frivilliges rolle og opgaver... 4 Frivilligpolitik Alle, der arbejder frivilligt i regi af Foreningen Grønlandske Børn, er omfattet af de retningslinjer, rettigheder og pligter, som fremgår af denne politik. Indhold Indledning... 3 Foreningens

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Ældrecenter Dalvangens frivilligpolitik er et sæt spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og de ansatte på Ældrecenter Dalvangen.

Læs mere

Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune

Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune Gennemgang af de 43 anbefalinger fra Ældrekommissionen set i forhold til indsatsen i Roskilde Kommune Nr. Anbefalinger fra Ældrekommissionen TEMA: Overgangen til livet på plejehjem 1 Forud for indflytning

Læs mere

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Børnehus Syd Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Formål Det overordnede formål med børnehusene er at bidrage til at sikre en koordineret og skånsom tværfaglig

Læs mere

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE Til dig som er netværksleder - eller overvejer at blive det Dit navn: KOMMUNAL Kære netværksleder Denne guide er til dig, der er netværksleder i et af HK Kommunals faglige netværk

Læs mere

En guide til Kom godt i gang med frivillige

En guide til Kom godt i gang med frivillige En guide til Kom godt i gang med frivillige Til publicering på intranettet Indledning En frivillig er en person, som yder en ulønnet indsats til gavn for andre. De frivilliges bidrag er et supplement til

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Hovedudvalget i Region Syddanmark Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller

Læs mere

Kvalikombo... eller det nytter stadig

Kvalikombo... eller det nytter stadig Kvalikombo... eller det nytter stadig "Det Kan Nytte" i en ny og opdateret form - udviklingen finder sted på botilbud i seks nordsjællandske kommuner. Kommunerne Allerød, Fredensborg, Gribskov, Helsingør,

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK S Indhold Forord 3 Politikkens indhold 4 Et positivt menneskesyn 6 Værdierne 8 Kommunikation klar og tydelig 10 Aktiviteter samvær og fællesskab 11 Sundhed fælles ansvar 12 Boliger fleksibilitet og muligheder

Læs mere

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model 02-01-2017 Odense Bibliotekerne Kamilla Geisler 0 Indhold 1. Indledning... 2 2. Organisering og fordeling af ansvar i arbejdet med frivillige.... 3 3. Interne

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Indhold: FORÆLDRE... 2 TRÆNERE OG LEDERE FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR... 3 A: TRÆNER OG LEDERE FOR BØRN/UNGE UNDER 15 ÅR... 3 B: TRÆNER OG LEDERE FOR UNGE MELLEM

Læs mere

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave God Løsladelse Infopakke september 2011 3. udgave www.kriminalforsorgen.dk Læs i infopakken: Velkommen til infopakke og nyheder om God Løsladelse Samarbejdsaftaler mellem Kriminalforsorgen og kommunerne

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning nå næste NIVEAU Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning - introduktion og inspiration til Mentee Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning

Læs mere

Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap

Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap Socialforvaltningen NOTAT Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap 1. INDLEDNING... 2 1.1. INDFLYDELSE... 3 1.2. POLITIKKENS RAMMER... 4 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER...

Læs mere

Håndbog til samarbejde med frivillige

Håndbog til samarbejde med frivillige Håndbog til samarbejde med frivillige Indledning Denne håndbog er målrettet såvel ledere/medarbejdere som frivillige i Faxe Kommune og er en hjælp til at sikre et frugtbart samarbejde med frivillige til

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 plejepersonaler fra henholdsvis afdeling A og B og gruppeleder, samt gennemført dialogmøde

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave Den gode overgang fra dagpleje og vuggestue til børnehave Barnet skal ikke føle, at det er et andet barn, fordi det begynder i børnehave. Barnet er stadig det samme barn. Det er vigtigt at blive mødt på

Læs mere

Børneattest. Indhenter I børneattester?

Børneattest. Indhenter I børneattester? Børneattest Lovgivningen kræver, at alle idræts- og spejderforeninger fra den 1. juli 2005 indhenter en børneattest, før de ansætter trænere, instruktører og holdledere, som skal have direkte kontakt med

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Oplysningsskema for aflastning og familiepleje efter lov om social service 142 stk. 1 og 2 samt 78

Oplysningsskema for aflastning og familiepleje efter lov om social service 142 stk. 1 og 2 samt 78 Oplysningsskema for aflastning og familiepleje efter lov om social service 142 stk. 1 og 2 samt 78 Giv jer god tid til at udfylde dette skema sammen. Jeres oplysninger behandles selvfølgelig fortroligt

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole 1 Den professionelle bekymring på Lyne Friskole November 2015 Lovgrundlag Dette er lovgrundlaget, der skal sikre, at der tages hånd om børn og unge, der har behov for særlig støtte Underretningspligt Underretningspligt

Læs mere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere HLIF Gymnastik Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere Velkommen til HLIF Denne brochure er tænkt som et nyttigt arbejdsredskab for alle de personer, der hvert år lægger en kæmpe frivillig

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler forebyggelse og håndtering af arbejdsrelateret stress for alle ansatte i kommunen

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE Forventningsafstemning mellem en kommune og en frivillige forening Udskrevet: 2016 Indhold Forventningsafstemning mellem en kommune og en frivillige forening.................... 3 2 Guide Forventningsafstemning

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget den 24. september 2014 arbejde 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet spilleregler for frivilligt socialt

Læs mere

Udkast. Fremsat den x. februar 2014 af social-, børne- og integrationsministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag. til

Udkast. Fremsat den x. februar 2014 af social-, børne- og integrationsministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag. til Udkast Fremsat den x. februar 2014 af social-, børne- og integrationsministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (En tidlig forebyggende indsats m.v.) 1 I lov om

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014

Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014 Anmeldt dialogbaseret tilsyn i Bornholms Regionskommune 2014 Børnehus: Skovbørnehaven, Vibegårdsvej 14, 3700 Rønne, telefon: 56 95 01 50 Dato for tilsynsbesøg: 12. november 2014 Forrige tilsynsbesøg: 11.

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Lægedage 2015. Attester anno 2015 -en opdatering

Lægedage 2015. Attester anno 2015 -en opdatering Lægedage 2015 Attester anno 2015 -en opdatering Attester fra dagligdagen i praksis - Generelle regler om udfærdigelse af attester - Underretninger til kommunen om børn - Mulighedserklæringen og frihåndsattester

Læs mere

Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik

Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Forslag til administrativ opdatering af Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Nuværende udgave, 2009: Ændringsforslag, 2015: Frivilligpolitik Hjørring Kommunes Frivilligpolitik (Observationspunkt nr. 1),

Læs mere

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale.

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. Sammenhængskraft mellem dagpleje eller vuggestue og børnehave i overgangen Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Samtaler

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave Aftale 2013 Skovsgård Børnehave Jammerbugt kommune Harriet Meisner Søren Brink Bodil Thomsen Børnechef Udvalgsformand Aftaleholder Aftalen gælder for 2013-1 - 1.0 Introduktion til aftalestyring Aftalestyring

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere