Notat. KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune. Til: Kulturudvalget den 24. februar 2015 (rev.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune. Til: Kulturudvalget den 24. februar 2015 (rev."

Transkript

1 Notat Side 1 af 14 Emne: Scenarier for Højbjerg Bibliotek Til: Kulturudvalget den 24. februar 2015 (rev ) Kopi til: Skrives her KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Scenarier for Højbjerg Bibliotek 1. Resume Notatet indeholder en beskrivelse af de økonomiske forudsætninger og konsekvenser for to scenarier for den fremtidige placering af Højbjerg Bibliotek. Den ene er en placering i en nyopført bygning sammen med lokalarkivet ved Lyseng Idrætscenter, som foreslået af Fonden Lyseng Idrætscenter og sportsklubberne i området. I tillæg hertil er der regnet på en variant, hvor kunstnerværkstederne også indgår. Borgerservice og Biblioteker. Fællessekretariatet Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Direkte telefon: borgerserviceogbiblioteker@aarhus.dk Direkte htr@aarhus.dk Sagsbehandler: Henrik Traberg Den anden er en placering i et nyopført center indeholdende boliger, Højbjerg Bibliotek, lokalarkivet, kunstnerværkstederne fra Oddervej 80A-C og dagligvarebutikker, som foreslået af Remien Ejendomme A/S. De økonomiske beregninger i Lyseng scenariet er med baggrund i vurderinger foretaget af rådgivningsvirksomheden Bascon og ejendomsmæglerfirmaet Sadolin & Albæk. Dette er sket i samarbejde med Teknik og Miljø. Der er endvidere lavet beregninger (Bascon og Sadolin & Albæk) på en variant af en placering ved Lyseng, hvor det er Aarhus Kommune, der er bygherre. De grundlæggende økonomiske og indholdsmæssige forudsætninger er de samme som ved scenariet med en privat bygherre. Beregningerne herpå viser at den løbende drift vil løbe rundt, men til gengæld kræver det en anlægsinvestering på mio. kr., afhængig af om kunstnerværkstederne inkluderes eller ej (se bilag 1 for de økonomiske beregninger). Det er vurderingen, at der med den begrænsede anlægsbuffer (jf. budgetprocedurenotatet) i Aarhus Kommune ikke er realistisk at finde finansiering for dette beløb. Disse er derfor ikke medtaget yderligere i notatet.

2 Vedrørende scenariet for Højbjerg Plads så bygger beregningerne på det grundlag som var udgangspunktet for byrådsbeslutningen ved budgetforliget for Side 2 af 14 Sadolin & Albæk har yderligere vurderet på muligheden for, at der opføres yderligere m 2 til privat udlejning i Lyseng scenariet. Dette forudsætter en privat bygherre. Vurderingen er her, at det er særdeles usandsynligt, at en privat investor ( ) skulle vælge at opføre yderligere lokaler end de lokaler, som kan udlejes til Aarhus Kommune, da vi vurderer, at den solitære beliggenhed vil medføre en betydelig genudlejningsrisiko. Der er derfor ikke lavet yderligere beregninger eller beskrivelser herpå i nærværende notat. Endvidere har Sadolin & Albæk vurderet om projektet ved Lyseng Idrætscenter kunne tænkes som et OPP-projekt. Vurderingen er her, at det på grund af dets begrænsede størrelse ikke vil være rentabelt og derfor ikke en mulighed.

3 Nedenstående tabel 1 giver en oversigt over de væsentligste elementer i de tre (tilbageværende) scenarier. Side 3 af 14 Tabel 1 - Scenarieoversigt Indhold Lyseng privat lejemål inkl. kunstnerværkstederne Lyseng privat lejemål uden kunstnerværkstederne Antal m 2 til bibliotek Lejemålsbinding Placering af lokalarkiv Kunstnerværksteder (placering) Midlertidig genhusning af kunstnerværksteder Sommeromklædning Lyseng, del af nyt byggeri (900 m 2 ) 15 år Del af biblioteket/ medborgercentret Eksisterende placering Nej Nej Ja Lyseng del af nyt byggeri (250 m 2 ) Lyseng del af nyt byggeri (250 m 2 ) Højbjerg Plads Højbjerg Plads, del af nyt byggeri (900 m 2 ) Eksisterende placering (480 m 2 ) Pentaque baner Reetablering ved Lyseng Idrætscenter Eksisterende placering Anvendelse af Oddervej 80 (villaen med lokalarkiv) Anvendelse af Oddervej 80A-80C (kunstnerværksteder) Sælges samlet og med mulighed for en bebyggelsesprocent på 85. Fordeling mellem bolig og erhverv = 80/20 Sælges til boligformål uden udvidelse af bebyggelsespct. Forbliver til kunstnerværksteder m.m. Sælges samlet til Remien Ejendomme A/S til nyt center med bebyggelsesprocent på 88. Økonomi kr. Udgifter drift Eksisterende finansiering drift I alt drift (årligt) Se tabel 4, side 8, for nærmere specifikation af beløbene. Det fremgår af tabel 1, at: 1. Ved scenariet, hvor Lyseng opføres som privat lejemål inkl. kunstnerværkstederne mangler der finansiering af en årlig (mer)driftsudgift på 1,2 mio. kr. 2. Ved scenariet, hvor Lyseng opføres som privat lejemål, men uden kunstnerværkstederne, mangler der finansiering af en årlig (mer)driftsudgift på 0,85 mio. kr.

4 3. Ved scenariet for Højbjerg Plads er det forudsat, at det for Aarhus Kommune samlet set går i nul for både anlægssiden og driftssiden 1. Beregningen her viser dog en årlig driftsmanko på kr. Den vil skulle realiseres i forbindelse med et evt. konkret projekt. Side 4 af Baggrund Forligspartierne for budgettet for vedtog, at en fremtidig placering af Højbjerg Bibliotek skulle ske ved Højbjerg Plads /Oddervej som en del af et nyt center. I forligsteksten forudsættes det, at udviklingen af det nye bibliotek/medborgercenter sker i tæt samarbejde med lokalområdet. Forligspartierne var Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre. Økonomisk er det forudsat, at projektet hviler i sig selv for Aarhus Kommune ved: at tilføre Borgerservice og Biblioteker årligt kr. at sælge Oddervej 80 + Oddervej 80A 80C og konvertere indtægten samt konvertere eksisterende opsparing i Borgerservice og Biblioteker (fra etablering af Borgerservice m.m.) i alt kr. i varig forøget drift. Driftsforøgelsen på årligt i alt kr. (fra 2013) skulle betale for den samlede set større husleje ved en større og mere moderne biblioteksbygning. I forudsætningen er også, at bygherre skal sikre genhusning af kunstnerværkstederne m.m. på Oddervej 80A 80C mod til gengæld at få den nuværende huslejeindtægt for nuværende kunstnerværksteder ( kr. om året). Endvidere var det en forudsætning, at bibliotek og kunstnerværksteder ikke skulle få forøgede udgifter til forbrug (el, vand og varme). De fysiske rammer i eksisterende bibliotek Højbjerg Bibliotek blev oprindeligt taget i brug i starten af 1970 erne, og blev etableret som en midlertidig løsning. Baggrunden for ønsket om et nyt bibliotek i Højbjerg var, og er, primært: 1 Der er her taget udgangspunkt i de oprindelige forudsætninger for projektet for Højbjerg Plads, da der ikke har været økonomiske forhandlinger ifht det nye projekt.

5 Lejemål i to etager - Lejemålet er i to etager og har tidligere rummet klublejligheder, hvilket præger biblioteksrummet og giver funktionelle begrænsninger fx for ubemandet bibliotek ( åbent bibliotek ) og ved arrangementer. Ingen sal - Modsat de tre andre store lokalbiblioteker (Risskov, Viby og Åby) rummer Højbjerg Bibliotek ikke en sal samt mødelokaler til dels udlån til borgere og foreninger, dels til biblioteksarrangementer og - aktiviteter. Som det ses af bilag 2, er denne facilitet meget anvendt på de tre øvrige store lokalbiblioteker (typisk gange pr. år pr. bibliotek). Adskilt fra lokalarkiv - Det lokalhistoriske arkiv er placeret i en selvstændig nabobygning (villaen) og således ikke en del af biblioteket, som det ses de fleste 2 steder i Aarhus Kommune. Hermed vanskeliggøres sammenhæng, samarbejder og synergi mellem bibliotek og arkiv. Bygningen Oddervej 80,som rummer lokalhistorisk arkiv for Holme-Højbjerg- Skåde, er af ældre dato og trænger til en gennemgribende renovering. Side 5 af 14 Proces før og efter budgetforliget 2012 Principindstilling for biblioteksstruktur 2007 byrådet vedtog august 2007 indstillingen Principindstilling om ny struktur for betjeningssteder for Borgerservice og Biblioteker i Århus Kommune. I den indgår det, at der skal etableres et nyt bibliotek på Oddervej, da det eksisterende ikke kan udvides. Indstillingens økonomiske forudsætninger (budgetudvidelse) for udmøntning er dog efterfølgende ikke besluttet. Henvendelse fra Remien Ejendomme A/S 2008 Remien kontaktede Kultur og Borgerservice i 2008 for at drøfte muligheder for et projekt med et nyt center på Oddervej, indeholdende et nyt bibliotek. Idéen rummede muligheder for at arbejde videre med ovenstående beslutning og førnævnte udfordringer for de fysiske rammer for Højbjerg Bibliotek. Fra start var det en forudsætning, at det for Aarhus Kommune skulle kunne løses inden for den eksisterende økonomi i MKB og at der skulle ske en genhusning af kunstnerværkstederne i tilsvarende fysiske rammer. Bearbejdning af projektidé ( ) - i den efterfølgende periode sker der bearbejdning af projektet dels med Borgerservice og Biblioteker, dels med Teknik og Miljø i forhold til de planmæssige forudsætninger og krav til projektet. I perioden blev der således udarbejdet fem forskellige skitseforslag for at kunne opfylde krav fra Aarhus Kommune af 22 lokalarkiver i Aarhus Kommune er placeret sammen med et folkebibliotek. Resten er placeret på skole, lokalcenter, sognegård og beboerhus. Kun i Højbjerg og i Todbjerg-Mejlby er der tale om arkiv i en selvstændig bygning.

6 Budgetforlig 2012 se tidligere. I foråret 2013 gennemførtes en forhøring for projektet Højbjerg Plads / Oddervej, hvor der indkom en stor mængde høringssvar, hvor hovedparten enten var imod det foreslåede projekt eller havde konkrete indvendinger gående på primært trafikforhold, centrets størrelse, indhold i centeret, flytning af kunstnerværkstederne samt vægtningen af butikker frem for boliger. Side 6 af 14 I forbindelse med høringssvarene fremkom der forslag fra borgerne til alternative placeringer for Højbjerg Bibliotek (Amtsgården, Skåde Centret, Lyseng Idrætscenter og Rundhøj Torv). Borgerservice og Biblioteker arbejdede herefter videre med de forskellige scenarier på baggrund af høringen. I foråret 2014 gennemførte Borgerservice, som del af udarbejdelse af ny politik for forvaltningsområdet, en række borgermøder, med deltagelse borgere, rådmand og kulturudvalgsmedlemmer. Mødet i Højbjerg var velbesøgt og der blev først og fremmest drøftet placering af Højbjerg Bibliotek. Det viste sig hurtigt, at interessen lokalt alene var centeret om scenarierne Lyseng Idrætscenter, Højbjerg Plads /Oddervej samt den nuværende placering på Oddervej august 2014 var der en temadrøftelse om scenarier for Højbjerg Bibliotek i Kulturudvalget. I den forbindelse blev det besluttet ikke at arbejde videre med scenarierne for Amtsgården, Skåde Centret og Rundhøj Torv, da det var en klar vurdering, at de alle tre var både funktionelt og fagligt dårligere og dyrere end både den eksisterende placering og de to øvrige scenarier Højbjerg Plads og Lyseng Idrætscenter. Den 28. oktober 2014 blev Kulturudvalget præsenteret for to scenarier for placering af Højbjerg Bibliotek. Det ene ved Lyseng Idrætscenter præsenteret af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for borgere, idrætsforening og Fonden Lyseng Idrætscenter. Den anden et revideret projekt for Højbjerg Plads /Oddervej, på baggrund af førnævnte forhøring og borgermøde, ved Remien Ejendomme A/S. På mødet blev det aftalt, at forvaltningen efterfølgende skulle gennemgå og beregne de to forslag, som på mødet havde karakter af skitser og herefter vende tilbage til Kulturudvalget. Efter 28/ i perioden efter kulturudvalgets møde den 28. oktober 2014 har der været afholdt møde med arbejdsgruppen bag forslaget til helhedsplan for Lyseng; møde med Fællesrådet for Holme-Højbjerg-Skåde; møder med Teknik og Miljø; møde med Remien Ejendomme A/S (MTM); arbejdet med de økonomiske forudsætninger i scenarierne.

7 3. Eksisterende økonomiske og planmæssige forudsætninger Uanset af valg af fremtidig placering for Højbjerg Bibliotek er der en række økonomiske forudsætninger, der gør sig gældende (alle beløb årligt): Side 7 af 14 Tabel 2 Eksisterende økonomi bibliotek Driftsbudget (1.000 kr.) Eksisterende husleje Oddervej Opsparing Borgerservice og Biblioteker (etablering af Borgerservice) Årlig driftsforøgelse fra Budget I alt bibliotek 881 Af tabel 2 fremgår det, Borgerservice og Biblioteker vil kunne medbringe finansiering til husleje på årligt i alt kr. Hertil kommer et årligt beløb til forbrug på kr. i begge ovenstående scenarier. Hertil kommer salgsindtægter som varierer alt efter hvilken model, der vælges. Tabel 3 Eksisterende økonomi - kunstnerværksteder Driftsbudget (1.000 kr.) Kunstnerværksteder m.m. (lejeindtægter) 117 Hvis kunstnerværkstederne m.m på Oddervej 80A 80C indgår i det samlede projekt som forudsat i budgetforliget vil der ligeledes indgå et huslejebudget på kr. Hertil kommer et årligt forbrugsbudget på kr. for kunstnerværkstederne. Fælles for scenarierne Højbjerg Plads /Oddervej og placering ved Lyseng Idrætscenter er, at de begge forudsætter ny lokalplan for området samt tillæg til Kommuneplanen. 4. Lyseng Idrætscenter Arbejdsgruppen bag Helhedsplanen for Lyseng Idrætscenter opererer med to varianter. Den ene, hvor der alene opføres til Aarhus Kommune, den anden, hvor der opføres yderligere kvadratmetre til udlejning til private. Sadolin & Albæk vurderer, at der ikke er et marked for at opføre og udleje erhvervslejemål ved Lyseng Idrætscenter udover til kommunalt formål, og da forudsat en lejekontrakt af minimums 15 års varighed. 3 Borgerservice og Biblioteker har en opsparing til etablering af Borgerservice m.m. på i alt 4,1 mio. kr. Dette vil efter gældende regler kunne konverteres til vedvarende årlig drift på kr.

8 For at sikre et sammenligneligt grundlag mellem scenarierne er vurderingerne lavet ved at en privat bygherrer opfører ved Lyseng og udlejer til kommunen. Side 8 af 14 Der er endvidere lavet beregninger (Bascon samt Sadolin & Albæk) på en variant, hvor det er Aarhus Kommune, der er bygherre. Forudsætningerne er de samme som i scenariet, hvor der er tale om en privat bygherre. Beregningerne viser så vil den løbende drift løbe rundt, men til gengæld kræver det en anlægsinvestering på mellem 13 og 17 mio. kr., afhængig af om kunstnerværkstederne inkluderes eller ej (se bilag 1) 8. Konsekvenser for ressourcer I tabel 4 er de tre scenariers økonomi opstillet. Lyseng opføres som privat lejemål inkl. kunstnerværkstederne mangler der finansiering af en årlig (mer)driftsudgift på 1,2 mio. kr. Lyseng opføres som privat lejemål, men uden kunstnerværkstederne, mangler der finansiering af en årlig (mer)driftsudgift på kr. Højbjerg Plads er det forudsat, at det for Aarhus Kommune samlet set går i nul for både anlægssiden og driftssiden 4. Beregningen her viser dog en årlig driftsmanko på kr. Den vil skulle realiseres i forbindelse med et evt. konkret projekt. 4 Der er her taget udgangspunkt i de oprindelige forudsætninger for projektet for Højbjerg Plads, da der ikke har været økonomiske forhandlinger ifht det nye projekt.

9 Tabel 4 Sammenligning af økonomi i de tre scenarier Lyeng inkl. kunstv. Lyseng ekskl. kunstv. Højbjerg Plads' inkl. kunstv kr. Udgifter Husleje Bibliotek + arkiv Kunstnerværksteder Sommeromklædning Forbrugsafgifter + drift Bibliotek og arkiv Kunstnerværksted Nettoudgift ved nedrivning og salg (konverteret) Side 9 af 14 Udgifter i alt Finansiering Husleje Bibliotek+arkiv (nuværende) Kunstnerværksteder (nuværende) Forbrugsafgifter Bibliotek/arkiv (nuværende) Kunstnerværksteder (nuværende) Budgetforlig 2012 Salg af Oddervej 80, 80A-C, forbrug af opsparing, budgetforøgelse Mersalgsværdi (konverteret) Oddervej A-80C ifht B2012 Mindresalgsværdi (konverteret) Da kun Oddervej 80 sælges Indtægter i alt Total

10 9. Bilag 1. Lyseng Beregninger hvis Aarhus Kommune er bygherre Side 10 af Aktive lånere opdelt på aldersgrupper på udvalgte biblioteker 3. Lokaludlån på udvalgte biblioteker 4. Skolernes brug af Lyseng Idrætscenter 5. Befolkning, lånere og trafik

11 Bilag 1 Beregninger for Lyseng scenarie ved Aarhus Kommune som bygherre Side 11 af 14 Arbejdsgruppen bag helhedsplanen for Lyseng Idrætscenter har som udgangspunkt at der kan tænkes en variant hvor kommunen er bygherre, og en anden variant, hvor det er en privat der opfører og så lejer til Aarhus Kommune. Nedenstående tabel viser den samlede økonomi heri både med og uden kunstnerværkstederne m.m. Lyseng Aarhus Kommune som bygherre Udgifter Inkl. kunstnerværksteder Ekskl. kunstnerværksteder kr. Anlæg Drift Anlæg Drift Grundomkostninger (1) Opførelsesomkostninger (2) Drift/forbrug I alt udgifter Finansiering Nuværende husleje for Højbjerg Bibliotek - konverteret Nuværende forbrug, bibliotek Nuværende husleje, kunstnerværkstederne (konverteret) Nuværende forbrug, kunstnerværksteder Budgetforlig Ej realiseret salg (konverteret) -207 Merindtægt på grundsalg (konverteret) Konvertering af driftsoverskud Byggeret I alt finansiering Samlet økonomi (1) Bl.a. nedbrydning af barak og p-areal, reetablering af p-pladser og pentaquebane samt etablering af vejanlæg. (2) Bl.a. håndværkerudgifter, byggeomkostninger (rådgiver etc.) og reetablering af sommeromklædning.

12 Bilag 2 - Aktive lånere opdelt på aldersgrupper på udvalgte biblioteker Side 12 af 14 Nedenstående tabel viser andelen (%) af bibliotekets aktive lånere (inden for de sidste 12 måneder) fordelt på aldersintervaller. HB = Hovedbiblioteket, AAKB = samtlige 19 folkebiblioteker i Aarhus Kommune. HB Risskov Viby Åby Højbjerg AAKB 0-5 år 0,2 0,3 0,3 0,6 0,4 0, år 2,4 7,4 8,7 9,7 9,8 7, år 25,2 15,4 16,9 14,5 12,7 18, år 38,2 10,9 15,9 11,3 7,9 22, år 17,0 24,1 24,4 24,3 25,7 22, år 11,1 24,1 20,9 24,2 24,9 17,3 65 år - 5,9 17,8 12,9 15,4 18,5 11,6 I alt Total

13 Bilag 3 Lokaludlån på udvalgte biblioteker Nedenstående tabel viser antallet af lokaleudlån på fire biblioteker i årene Side 13 af 14 År Hovedbiblioteket Risskov Bibliotek Viby Bibliotek Åby Bibliotek Bilag 4 Skolernes brug af Lyseng Idrætscenter Nedenstående tabel viser de fire skoler i Holme, Højbjerg og Skåde anvendelse af Lyseng Idrætscenter til undervisningsformål i skoleåret 2014/15. Skole Timer/uge Årgange Antal elever Transport Holme Skole 3**** børn bus/egen Kragelundskolen 4+2* / /96** egen Rundhøjskolen bus Skåde Skole egen *4 timer til undervisning, 2 timer til SFO ** 100 eleer, 96 SFO-børn *** kun svømning **** august-april

14 Bilag 5 Befolkning, lånere og trafik I nedenstående tabel er angivet hvor mange indbyggere der er inden for en bestemt radius (fugleflugtslinje) ved henholdsvis en placering på Højbjerg Plads og Lyseng Idrætscenter. Side 14 af 14 Antal beboer (januar 2014) Radius (meter) Oddervej 74 Lysengvej I nedenstående tabel er der angivet hvor mange indbyggere, der er i udvalgte lokalsamfund pr. 15. juli Lokalområde Antal indbyggere Andel aktive lånere (%) Andel aktive lånere på eget bibliotek (%) Holme-Højbjerg-Skåde Vejlby-Risskov Viby Åby HB I nedenstående er angivet trafikmængde (døgn): Oddervej (nord for Ringvej Syd): (målt 2013) Saralyst Allé (nord for Ringvej Syd): (målt 2008)

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Proces for Højbjerg Bibliotek Til: Kulturudvalget den Kopi til: Forslag til proces for Højbjerg Bibliotek Side 1 af 5 KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune 1.

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker skitse for borgermøder i foråret 2014 Til: Kulturudvalgsmødet d. 1. april 2014 Kopi til: Side 1 af 5 Proces for politik for Borgerservice

Læs mere

Notat. Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker

Notat. Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Notat Emne: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Til: Kulturudvalgsmødet d. 11. marts 2014 Kopi til: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Side 1 af 6 Kultur og Borgerservice

Læs mere

Ny politik for perioden 2015-18

Ny politik for perioden 2015-18 Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

Indstilling. Flytning af Center For Misbrugsbehandling fra Valdemarsgade 18 til Sumatravej 3, 8000 Aarhus C. 1. Resume

Indstilling. Flytning af Center For Misbrugsbehandling fra Valdemarsgade 18 til Sumatravej 3, 8000 Aarhus C. 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 6. september 2011 Aarhus Kommune Sociale Forhold og Beskæftigelse Flytning af Center For Misbrugsbehandling fra Valdemarsgade 18 til Sumatravej 3, 8000

Læs mere

Indstilling. Undersøgelse af en overdækning af banegraven. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23.

Indstilling. Undersøgelse af en overdækning af banegraven. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. april 2009 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Teknik og Miljø har med baggrund i budgetforlig 2008 lavet en teknisk

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. maj Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. maj Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. maj 2007 Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg køber ejendommen Skovvangsvej 97, 8200 Århus N af Magistratsafdelingen for Teknik

Læs mere

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 832, Lyseng Idrætsanlæg, Højbjerg. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 832, Lyseng Idrætsanlæg, Højbjerg. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 10. marts 2008 Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 832, Lyseng Idrætsanlæg, Højbjerg Århus Kommune Planlægning og Byggeri

Læs mere

Indstilling. Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej. Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice

Indstilling. Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej. Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten ultur og Borgerservice Den 27. oktober 2006 Finansiering af merudgifter til øvelokaler for rytmisk musik Tomsagervej Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8100 Aarhus C 12-02-2019 Side 1 af 5 Forespørgsel vedr. finansiering af letbane på Aarhus Ø Dansk Folkepartis byrådsgruppe har fremsendt forespørgsel vedr. finansiering af letbane

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 7. maj 2007 Fremtidig organisatorisk og driftsmæssig forankring af klubben Fristedet som kommunalt tilbud i samdrift

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 6 Til Kulturudvalget Til Orientering Kopi til Udvidelse af Filmby 3 Aarhus KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune 1. Resume I forbindelse med vedtagelsen af budget

Læs mere

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan Den 19. november 2010 Aftale om dispositionsplan Formålet med nærværende aftale er at bekræfte enigheden mellem Brabrand Boligforening og Århus Kommune om den endelige dispositionsplan for Gellerup og

Læs mere

Anlægsbevilling til dagtilbud og beboerhus i Sølystgade 30 samt etablering af ITinfrastruktur

Anlægsbevilling til dagtilbud og beboerhus i Sølystgade 30 samt etablering af ITinfrastruktur Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MBU og MKB Dato 1. september 2014 Anlægsbevilling til dagtilbud og beboerhus i Sølystgade 30 samt etablering af ITinfrastruktur Med denne indstilling foreslås

Læs mere

Nedrivning/udlejning af ejendom

Nedrivning/udlejning af ejendom Pkt. 104 Nedrivning/udlejning af ejendom Sagsnr. 188517 Byrådet Lukket punkt Resume Der skal tages stilling til, hvordan der skal forholdes med ejendommen Vestergade 11, Viby, og om enkelte af bygningerne

Læs mere

Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016

Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Til Aarhus Byråd via Magistraten fra MTM Dato 18. november 2015 Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016 Redegørelse for kommunens grundsalg i 2014

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Orientering om Erhvervsarkivet og Stadsarkivet Til: Kulturudvalget, 12. november 2014 Kopi til: Orientering om status på Erhvervsarkivet og Stadsarkivet Side 1 af 5 KULTUR OG BORGERSERVICE

Læs mere

Holme Tranbjerg Kommunes Biblioteker dannes ved sammenlægning af 2 biblioteksforeninger med 4 udlånssteder fortrinsvis på skolerne.

Holme Tranbjerg Kommunes Biblioteker dannes ved sammenlægning af 2 biblioteksforeninger med 4 udlånssteder fortrinsvis på skolerne. 1963 Holme Tranbjerg Kommunes Biblioteker dannes ved sammenlægning af 2 biblioteksforeninger med 4 udlånssteder fortrinsvis på skolerne. Biblioteksudvalget 1963 R.Hundrup-Jensen, Karen Kidde, Bibliotekar

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Plan for bibliotek/borgerservice i Højbjerg samt sporten og de grønne områder i Lyseng.

Plan for bibliotek/borgerservice i Højbjerg samt sporten og de grønne områder i Lyseng. Udkast, 14. august 2014 Helhedsplan Plan for bibliotek/borgerservice i Højbjerg samt sporten og de grønne områder i Lyseng. - Fordi der er mange ønsker - Fordi de første skridt skal ses langsigtet - Fordi

Læs mere

Besvarelse på spørgsmål vedr. forslag om ét fælles biblioteksvæsen Styreforms- og strukturudvalget. Kopi til. Den 21. januar 2013.

Besvarelse på spørgsmål vedr. forslag om ét fælles biblioteksvæsen Styreforms- og strukturudvalget. Kopi til. Den 21. januar 2013. Emne Til Kopi til Besvarelse på spørgsmål vedr. forslag om ét fælles biblioteksvæsen Styreforms- og strukturudvalget Den 21. januar 2013 Resume I sommeren 2012 fremsatte Venstre et forslag om ét biblioteksvæsen

Læs mere

Etablering af to foreningsejede kunstgræsbaner

Etablering af to foreningsejede kunstgræsbaner Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice Dato for fremsendelse til MBA Etablering af to foreningsejede kunstgræsbaner Anlægstilskud på 6,28

Læs mere

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. oktober 2014 bevaringsværdig ejendom Udarbejdelse af bevarende lokalplan for etageejendom beliggende Samsøgade 21, 8000 Aarhus

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. marts 2008

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. marts 2008 Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 6. marts 2008 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Århus Kommune Etablering af et nyt udstillingshus - Informationscenter om De Bynære

Læs mere

Politik for Borgerservice og Biblioteker

Politik for Borgerservice og Biblioteker Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 6. februar 2015 Biblioteker 2015-2018 Fællesskab for alle er overskriften for den nye politik. Borgerservice og Biblioteker

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter.

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter. Notat Sag nr. 09/43815 Vedr. Sammenfatning af Scenarier for anlæg og drift af Svendborg Ny Idrætscenter med baggrund i Kultur og PLanlægningsudvalgets møder i januar og februar 2010. Udvalget for Kultur

Læs mere

Udtalelse. Besvarelse af spørgsmål stillet på byrådsmødet den 29. august 2012 til sag nr. 4 Aktiviteter og partnerskaber i. i Multimediehuset.

Udtalelse. Besvarelse af spørgsmål stillet på byrådsmødet den 29. august 2012 til sag nr. 4 Aktiviteter og partnerskaber i. i Multimediehuset. Udtalelse Til Kulturudvalget Den 13. september 2012 Aarhus Kommune Borgerservice og Biblioteker Kultur og Borgerservice Besvarelse af spørgsmål stillet på byrådsmødet den 29. august 2012 til sag nr. 4

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd 8. marts 2005 via Magistraten J.nr. JTK/04/02531 Den Ref.: Tlf.nr. tf/sso 8940 2518

Læs mere

Til Borgmesterens Afdeling. Den 10. august Århus Kommune

Til Borgmesterens Afdeling. Den 10. august Århus Kommune Til Borgmesterens Afdeling Den 10. august 2005 Vedr. indstilling om forslag til strategi og handlingsplan for boligudbygning i Århus Kommune i de kommende år. Århus Kommune Skoler og Kultur Magistratens

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 2. maj 2007 Århus Kommune. 1. Resume.

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 2. maj 2007 Århus Kommune. 1. Resume. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 2. maj 2007 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Bevilling til indkøb af inventar til Øst for Paradis 1. Resume.

Læs mere

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund Samarbejdsaftale Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 24. oktober 2011 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene 1. Baggrund Denne beskrivelse af samarbejdet mellem Aarhus Kommune

Læs mere

Notat. Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø. Emne. Kopi til.

Notat. Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø. Emne. Kopi til. Notat Emne Til Kopi til Bemærkninger til indsigelser i forbindelse med lokalplan nr. 908 i Skødstrup Mogens Vasegaard, Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 15. august 2012 I offentlighedsfasen til Lokalplan

Læs mere

Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret

Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. april 2019 Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret 1. Resume Hos Folkesundhed Midt kan borgere i Aarhus Kommune få støtte

Læs mere

Erfaringer med Åbne Biblioteker. 1. Baggrund. Kulturudvalget. Aarhus Kommune. Dato 8. juni 2012. Borgerservice og Biblioteker. Fællessekretariatet

Erfaringer med Åbne Biblioteker. 1. Baggrund. Kulturudvalget. Aarhus Kommune. Dato 8. juni 2012. Borgerservice og Biblioteker. Fællessekretariatet Kulturudvalget Dato 8. juni 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Erfaringer med Åbne Biblioteker 1. Baggrund I 2009-2010 etablerede Aarhus Kommune såkaldt Åbne Biblioteker på to lokalbiblioteker,

Læs mere

Østjysk Bolig, afdeling 3, Ryhaven - anmodning om garanti for lån til renovering

Østjysk Bolig, afdeling 3, Ryhaven - anmodning om garanti for lån til renovering Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 25. november 201425. november 2014 anmodning om garanti for lån til Der ydes kommunal garanti til Østjysk Boligs afdeling 3, Ryhaven, så afdelingen

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING OPLANDSANALYSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

Favrskov Kommune 29. september Aftale om budget

Favrskov Kommune 29. september Aftale om budget Favrskov Kommune 29. september 2016 Aftale om budget 2017-20 1. Indledning Der er 28. september 2016 indgået aftale om Favrskov Kommunes budget for 2017-20. Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre,

Læs mere

11. december Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur

11. december Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur 11. december 2012 Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur Spørgsmål på baggrund af foretræde 1. Hvor stor en gæld har Holme, Rosenvang og Rundhøjskolen?

Læs mere

Lokalplan 965, Centerområde og medborgerhus ved Rosenhøj i Viby - Forslag

Lokalplan 965, Centerområde og medborgerhus ved Rosenhøj i Viby - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 24. marts 2015 Lokalplan 965, Centerområde og medborgerhus ved Rosenhøj i Viby - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

I forbindelse med FU-forliget blev Børn og Unge anmodet om at tilrettelægge en ny høring vedrørende klubtilbud på Lystrup og Elsted Skole.

I forbindelse med FU-forliget blev Børn og Unge anmodet om at tilrettelægge en ny høring vedrørende klubtilbud på Lystrup og Elsted Skole. Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Orientering 0-18 års anlægsprojekt i Elsted og Lystrup, herunder placering af FU Dette notat indeholder et forslag til, at SFO og FU får fælleslokaler

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Ejendomsforvaltningen. H. H. Seedorffs Stræde 3-5. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Ejendomsforvaltningen. H. H. Seedorffs Stræde 3-5. 8100 Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Ejendomsforvaltningen. H. H. Seedorffs Stræde 3-5. 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd via Magistraten Den 10. september 2004 J.nr. Ref.: Tlf.nr. Hans Peder

Læs mere

Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler

Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler Dato for byrådsbehandling 17.08.2016 Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om flere faglokaler og bedre toiletter på de århusianske folkeskoler Resume af beslutningsforslaget: Forslaget

Læs mere

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen På Sundheds- og Handicapudvalgets møde 03.05.2017, punkt 41, blev projektforslag

Læs mere

Lokalplan 1035, Boliger Aarhus Ø - Endelig

Lokalplan 1035, Boliger Aarhus Ø - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 15. maj 2017 Lokalplan 1035, Boliger Aarhus Ø - Endelig Blandet bolig og erhvervsområde ved Dagmar Petersens Gade, Aarhus Ø. 1. Resume

Læs mere

1. Ombygning af Nybrogård i nuværende bygning Ombygning af Nybrogård i nuværende bygning beliggende Nybrovej 333, Kgs. Lyngby.

1. Ombygning af Nybrogård i nuværende bygning Ombygning af Nybrogård i nuværende bygning beliggende Nybrovej 333, Kgs. Lyngby. GLADSAXE KOMMUNE Center for Økonomi Budget- og Analyseafdelingen Bilag a. Syv scenarier for Nybrogård. Investeringsplan for de takstfinansierede institutioner, Beslutningsnote 17 (2009). Dato: 9. april

Læs mere

NOTAT. Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017

NOTAT. Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017 NOTAT Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017 1. Indledning Som angivet i budgetforliget for 2017 har der gennem nogle år været arbejdet for at få udarbejdet

Læs mere

Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri)

Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri) Pkt. 173 Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri) Sagsnr. 213486 Byrådet Lukket punkt Resume Der skal tages stilling til, om en storparcel på Ageren i Trekroner må udstykkes

Læs mere

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten)

Notat. Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende. Til. Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Notat Til Forligspartierne bag kvalitetsfondsmidlerne (kulturudvalget samt Enhedslisten) Den Udmøntning af Puljen til multibaner og lignende Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice 1. Resume

Læs mere

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Resume af beslutningsforslaget: Venstre foreslår, at MKB udarbejder en liste over kendte projektforslag omkring

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7 Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Drøftelse Byrådet Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2018 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet

Læs mere

Lokalplan 961, Etageboliger ved Chr. X s Vej og Enghavevej - Forslag

Lokalplan 961, Etageboliger ved Chr. X s Vej og Enghavevej - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 18. september 2014 Lokalplan 961, Etageboliger ved Chr. X s Vej og Enghavevej - Forslag Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til

Læs mere

Notat. Husleje for Musikforeningen MONO. Kulturudvalget. Kopi: til: Aarhus Kommune. Den 12. September 2013

Notat. Husleje for Musikforeningen MONO. Kulturudvalget. Kopi: til: Aarhus Kommune. Den 12. September 2013 Notat Emne: Til: Kopi: til: Husleje for Musikforeningen MONO Kulturudvalget Den 12. September 2013 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Husleje for Musikforeningen MONO MKB-Kulturforvaltningen Resume

Læs mere

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst 1. Baggrund og den forventede effekt Sport & Fritid har p.t. kendskab til 47 projektønsker i foreningsverdenen,

Læs mere

Svendborg Kommune Økonomi Direktionssekretariatet Ramsherred 5 5700 Svendborg

Svendborg Kommune Økonomi Direktionssekretariatet Ramsherred 5 5700 Svendborg Svendborg Kommune Økonomi Direktionssekretariatet Ramsherred 5 5700 Svendborg Att. Jan Carlsson Kuben Management A/S Kolding Åpark 1, 4. 6000 Kolding Tel 7938 1380 CVR. nr. 28693036 info@kubenman.dk www.kubenman.dk

Læs mere

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14.

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd Den 14. juni 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013 Forespørgslen handler om vilkårene

Læs mere

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 1. februar 2017 Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse 1. Resume Indstillingen indeholder et forslag til, hvordan der kan etableres

Læs mere

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. marts 2017 Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej 1. Resume Byrådet godkendte på sit møde den 13.

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde Page 1 of 7 Sæby Kommune Referat Økonomiudvalget Ordinært møde Mødedato tirsdag den 22. februar 2005 Tidspunkter 09:00 - Lokale Mødelokale 2 Fraværende Hans Krarup Olesen med afbud. Bemærkninger Knud Hjørnholm

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11. november 2013 Aktivitetslokaler til borgere med udviklingshæmning Forslag om opførelse af integrerede aktivitetslokaler

Læs mere

Notat om forslag om ændret anvendelse af arealer indenfor de gældende kommuneplanrammer

Notat om forslag om ændret anvendelse af arealer indenfor de gældende kommuneplanrammer Forslag til Kommuneplan 2017 offentlig høring Bilag 10 Rev. 21. marts 2017 Side 1 af 5 Notat om forslag om ændret anvendelse af arealer indenfor de gældende kommuneplanrammer Konklusion Dette notat indeholder

Læs mere

Forslag 1 - Placering af CSV i lokalerne på den gamle Sociale Højskole, Storegade 182, Esbjerg Ø

Forslag 1 - Placering af CSV i lokalerne på den gamle Sociale Højskole, Storegade 182, Esbjerg Ø Forslag 1 - Placering af CSV i lokalerne på den gamle Sociale Højskole, Storegade 182, Esbjerg Ø Indledning Byrådet besluttede den 29. august 2011 at sælge Center for Specialundervisning for Voksnes bygninger

Læs mere

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume Notat Bilag til indstillingen Forventet Regnskab og tillægsbevil- Emne: ling - BA Til: Kopi: til: Byrådet Den 21. november 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Bilag til indstillingen vedrørende

Læs mere

Sagen er lukket, da den vedrører salg af fast ejendom. Den kan åbnes, når alle grundene på vejen Ageren er solgt.

Sagen er lukket, da den vedrører salg af fast ejendom. Den kan åbnes, når alle grundene på vejen Ageren er solgt. Pkt. 163 Salg af grunde Sagsnr. 250011 Byrådet Lukket punkt Resume De 2 sidste storparceller på Ageren i Trekroner forslås udstykket i 12 mindre grunde og sælges individuelt til tæt lavt byggeri. I bekræftende

Læs mere

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012.

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. maj 2012 Klimatilpasning i Aarhus midtby Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Byrådet besluttede i efteråret 2010,

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 5. juli Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 5. juli Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 5. juli 2007 Musikhuset Aarhus: Fondsbidrag til kunstprojekt og lydudstyr, udvidelse af lejemålet til Det Jyske Musikkonservatorium

Læs mere

Administrative retningslinjer for FO-klubber

Administrative retningslinjer for FO-klubber Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Klik her for at angive tekst. Dato for fremsendelse til MBA Administrative retningslinjer for FO-klubber Administrative retningslinjer for FO-klubbernes

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 12. januar 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-15:25 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Spørgsmål 2: Hvor mange børn fik i 2016 udstedt fritidspas i Aarhus

Spørgsmål 2: Hvor mange børn fik i 2016 udstedt fritidspas i Aarhus Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten til rådmanden for MKB vedrørende Fritidspasordningen. Side 1 af 5 Spørgsmål 1: Hvor mange husstande fik i 2016 udstedt fritidspas i Aarhus Kommune?

Læs mere

Indstilling. Munkevejen 4, Tilst, etablering af busterminal. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 21.

Indstilling. Munkevejen 4, Tilst, etablering af busterminal. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 21. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. december 2009 Ejendomsforvaltningen Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Etableringen af en busterminal i Tilst indgår som en del

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 14. september 2012. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 14. september 2012. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten le Forhold og Beskæftigelse Den 14. september 2012 Aarhus Kommune Sociale Forhold og Beskæftigelse og Teknik og Miljø 1. Resume Storbylandsbyen er et boligprojekt,

Læs mere

Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan 994

Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan 994 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Center for Byens Anvendelse Dato 11. september 2015 Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan Arealerne i lokalplan, sydvest for Ny Studstrupvej/Lauritshøj

Læs mere

Notat. 1. Baggrund Ideens oprindelse. 2. Kulturproduktionscentret og salg af arealer i Saltholmsgade/Hjortensgade

Notat. 1. Baggrund Ideens oprindelse. 2. Kulturproduktionscentret og salg af arealer i Saltholmsgade/Hjortensgade Notat Emne Til Tidslinje for beslutnings- og inddragelsesprocessen i Sølystgade Børn og Unge-udvalget Aarhus Kommune Børn og Unge Den 18. oktober 2012 Den 19. september 2012 orienterede forvaltningen i

Læs mere

Indstilling. Økonomiske retningslinjer for nybyggeri af almene ungdoms- og familieboliger efter den 1. januar Til Århus Byråd Via Magistraten

Indstilling. Økonomiske retningslinjer for nybyggeri af almene ungdoms- og familieboliger efter den 1. januar Til Århus Byråd Via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. februar 2007 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Økonomiske retningslinjer for nybyggeri af almene ungdoms- og familieboliger

Læs mere

Til rådmandsmødet 30. oktober Notat vedrørende status på analysen af Globus og Dialogmøde i Globus1. Status på Globus1 efteråret 2014

Til rådmandsmødet 30. oktober Notat vedrørende status på analysen af Globus og Dialogmøde i Globus1. Status på Globus1 efteråret 2014 Status på Globus1 efteråret 1. Resume I efteråret 2013 blev der udarbejdet en analyse af Globus1, hvor Kultur og Borgerservice var i dialog med væsentlige interessenter og brugere af Globus1. Analysen

Læs mere

Anvendelse af dispositionsbeløb fra salg af Vejlby Skole

Anvendelse af dispositionsbeløb fra salg af Vejlby Skole Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 15. februar 2016 salg af Vejlby Skole Dispositionsbeløbet fra indstilles anvendt til modernisering af Stensagerskolen og som tilskud til

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere

Indstilling. Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 1. maj 2009 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter Bøgeskovhus

Læs mere

Lokalplan 967, Boliger og butikker, Risskov - Endelig

Lokalplan 967, Boliger og butikker, Risskov - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. marts 2015 Lokalplan 967, Boliger og butikker, Risskov - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 967, Boliger og

Læs mere

Det er materialesamlingens (BR 619/05) udgangspunkt, at der indføres en huslejemodel for de ejendomme, hvor ejerskabet overføres.

Det er materialesamlingens (BR 619/05) udgangspunkt, at der indføres en huslejemodel for de ejendomme, hvor ejerskabet overføres. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Ejendomme NOTAT 08-10-2013 Bilag 3 Økonomiforklaring Indledning Det er materialesamlingens (BR 619/05) udgangspunkt, at der indføres en huslejemodel for de ejendomme, hvor

Læs mere

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013.

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 11. juni 2014 Lokalplan 975, Runevej - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 975 - Dagligvarebutik ved Runevej,

Læs mere

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst.

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 10. april 2015 Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Anlægsbevilling

Læs mere

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 112 Forslag til ny tildelingsmodel på skoleområdet Sagsnr: 17.01.10-A00-1-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 28. Juni 2012

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 28. Juni 2012 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 28. Juni 2012 Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Vedtagelse af Lokalplan 921 for dagligvarebutik i Viby 1. Resume Lokalplanen

Læs mere

Bilag 3. Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering 2014-17. Aarhus Kommune

Bilag 3. Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering 2014-17. Aarhus Kommune Bilag 3 Emne Driftsøkonomiske konsekvenser af effektivisering af bygningsanvendelse ved RULL prioritering Aarhus Kommune I indstillingen Prioritering af RULL midler i perioden 2014-2017, samt finansiering

Læs mere

Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F.

Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F. Dato 7. april 2015 Dok.nr. 43742-15 Sagsnr. 15-3813 Ref. Arnfred Bjerg Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F. Økonomiberegning for opførelse af 30 almene

Læs mere

Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818

Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. maj 2014 Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818 Arealerne i lokalplan 818, boligbebyggelse nord for Pannerupvej

Læs mere

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus"

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt Skytternes Hus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 6. januar 2015 Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus" Denne indstilling handler om, at der skal opføres et

Læs mere

Indstilling. Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice

Indstilling. Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 28. februar 2007 Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen og Århus Kunstbygning 1. Resume Ingeniørfirmaet

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Sport & Fritid Aarhus Kommune. Temadrøftelse om idrætsfaciliteter. Kulturudvalget via rådmanden Drøftelse Kopi til

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Sport & Fritid Aarhus Kommune. Temadrøftelse om idrætsfaciliteter. Kulturudvalget via rådmanden Drøftelse Kopi til Notat Side 1 af 6 Til Kulturudvalget via rådmanden Til Drøftelse Kopi til Temadrøftelse om idrætsfaciliteter 1. Baggrund Befolkningstallet i Aarhus Kommune forventes at stige med ca. 60.000 indbyggere

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag

Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. maj 2016 Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1036, Sønderhøj

Læs mere

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Bünyamin Simsek, Nils Petersen BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Læs mere

Tillægsdagsorden til mødet i Økonomiudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Meldahls Rådhus Herredets Tingstue

Tillægsdagsorden til mødet i Økonomiudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Meldahls Rådhus Herredets Tingstue Tillægsdagsorden til mødet i Økonomiudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 3. marts 2015 Mødested: Meldahls Rådhus Herredets Tingstue Mødetidspunkt: Kl. 8:30-11:30 Medlemmer:

Læs mere

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Vorup Skole

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Vorup Skole Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Vorup Skole ers Rand Etageboliger Vorup Skole Villaer 45 E rup/ Pade Villaer og rækkehuse Vorup Kirke svej Århu Vorup Plejehjem Rekreativt område Villaer

Læs mere

Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde afholdt på Diakonhøjskolen Onsdag den 8. marts 2017 kl

Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde afholdt på Diakonhøjskolen Onsdag den 8. marts 2017 kl Referat fra ordinært repræsentantskabsmøde afholdt på Diakonhøjskolen Onsdag den 8. marts 2017 kl. 19 00 DAGSORDEN 1. Valg af dirigent 2. Forretningsudvalgets beretning Der vedlægges en skriftlig beretning.

Læs mere

Endelig vedtagelse af Forslag til Lokalplan nr. 1002, Ungdomsboliger ved Vikærsvej i Vejlby samt forslag til Tillæg nr. 72 til Kommuneplan 2013

Endelig vedtagelse af Forslag til Lokalplan nr. 1002, Ungdomsboliger ved Vikærsvej i Vejlby samt forslag til Tillæg nr. 72 til Kommuneplan 2013 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. oktober 2016 Lokalplan 1002, Ungdomsboliger ved Vikærsvej i Vejlby - Endelig Endelig vedtagelse af Forslag til Lokalplan nr. 1002,

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Lokalplan 1018, Højhusbebyggelse på Randersvej 139, La Tour - Forslag

Lokalplan 1018, Højhusbebyggelse på Randersvej 139, La Tour - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 20. november 2015 Lokalplan 1018, Højhusbebyggelse på Randersvej 139, La Tour - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag

Læs mere