FTF ernes mobilitet på arbejdsmarkedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FTF ernes mobilitet på arbejdsmarkedet"

Transkript

1 FTF ernes mobilitet på arbejdsmarkedet

2 1. Indledning Sammenfatning Beskrivelse af analysemetode Sygeplejersker Et statusbillede 1 år efter dimittendtidspunkt Beskæftigelse inden for faget i årene efter studieafslutning Årgangseffekt Tidseffekt Hvor går de hen? Folkeskolelærere Statusbillede - Et år efter dimittendtidspunkt Beskæftigelse inden for faget indtil 10 år efter studieafslutning Årgangseffekten Tidseffekten Hvor går de hen? , 20 og 30 år efter dimittendtidspunktet Pædagoger Statusbillede årgang 2003 ét år efter dimittendtidspunkt Beskæftigelse inden for faget i årene efter studieafslutning Årgangseffekt Tidseffekten Hvor går de hen? , 20 og 30 år efter dimittendtidspunktet Bilag

3 2 1. Indledning Den offentlige sektor mangler kvalificeret arbejdskraft. Det gælder både aktuelt og på længere sigt. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en af de største udfordringer for den offentlige sektor. Det er ikke muligt at bevare - endsige forbedre kvaliteten af den offentlige service, når arbejdskraften ikke er til stede i tilstrækkeligt omfang I en situation med arbejdskraftmangel er det vigtigt at fastholde og udvikle medarbejdere og ledere i den offentlige sektor inden for det fagområde som deres uddannelse er rettet imod. Det er også væsentligt at sikre, at helt nyuddannede bliver beskæftiget inden for det relevante fagområde, hvor der er mangel på arbejdskraft. Men hvor stor en andel af de offentlige ansatte forlader egentligt deres fagområde, og hvor mange helt nyuddannede bliver ikke beskæftiget på de fagområder som deres uddannelse er rettet imod? Det har FTF undersøgt for 3 kerne-faggrupper i den offentlige sektor sygeplejersker, folkeskolelærere og pædagoger. Mobiliteten på arbejdsmarkedet for de 3 faggrupper undersøges ved at opgøre arbejdsmarkeds- og branchetilknytningen for forskellige årgange af dimittender i årene efter uddannelsens afslutning. Det er dimittendårgange fra 1973 til 2003, der følges. Tallene bag analysen bygger på oplysninger fra på særkørsel fra Danmarks Statistik. Fokus i undersøgelsen er størrelsen af beskæftigelsen inden for det fagområde som uddannelsen primært er rettet imod kerneydelserne inden for faget. Et fokus, der er relevant i en situation, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft på kerneområderne er en barriere i forhold til at udvikle velfærdsydelserne i den offentlige sektor. Det er fx relevant at afdække hvor mange og hvor længe sygeplejerskerne er i beskæftigelse inden for hospitalsvæsenet og det kommunale sundhedsområde. Og tilsvarende for folkeskolelærere og pædagoger - hvor mange forbliver i beskæftigelse inden for hhv. folkeskolen og dag- og døgninstitutionsområdet. En del af de personer, der forlader deres primære fagområde får - som led i deres karriere og faglig udvikling - beskæftigelse inden for beslægtede fagområder, hvor de stadig benytter deres faglige kompetencer. Søgningen over mod beslægtede brancher er ikke i sig selv en negativ udvikling, så længe der for den enkelte er tale om et tilvalg og ikke et fravalg. Men uanset baggrunden for søgningen væk fra kerneområdet ændrer det ikke ved, at der sker et fald i den arbejdskraft, der er til rådighed på kerneområderne i den offentlige sektor. Et forhold, der skal indgå i diskussionen om at sikre tilstrækkeligt med arbejdskraft til velfærdsydelserne.

4 3 2. Sammenfatning I sammenfatningen trækkes konklusionerne fra undersøgelsen op og der ses på tværs af de 3 faggrupper. Analysen giver anledning til tre hovedkonklusioner. For det første viser undersøgelsen, at en faldende andel af sygeplejersker og pædagoger bliver beskæftiget inden for det fagområde som uddannelsen primært er rettet imod lige efter uddannelsens afslutning. Denne effekt kaldes i undersøgelsen årgangseffekten Blandt dimittendårgangen fra 1994 kom 91 pct. af sygeplejerskerne i beskæftigelse inden for faget 1 år efter uddannelsens afslutning. En andel, der var faldet til 87 pct. for årgangen fra For pædagogerne er andelen, der er beskæftiget inden for faget 1 år efter uddannelsens afslutning faldet siden I årgangen fra 1997 blev 87 pct. beskæftiget inden for de pædagogiske kerneydelser. Fra årgang 2003 kom 80 pct. i beskæftigelse inden for faget. For folkeskolelærerne gælder derimod, at en stigende andel kommer i beskæftigelse inden det primære fagområde 1 år efter uddannelsens afslutning. I 1994 kom 78 pct. i beskæftigelse inden for faget. Dette tal var i 2003 steget til 87 pct. en andel der ligger på linie med sygeplejerskerne. Stigningen i beskæftigelsen indenfor faget hænger sandsynligvis bl.a. sammen med den forbedrede beskæftigelsessituation for nyuddannede folkeskolelærere i perioden. Andel dimittender beskæftiget inden for faget 1 år efter studiets afslutning fordelt på fagrupper og dimittendårgange Dimittendårgang Faggruppe --- Andel dimittender --- Sygeplejerske Folkeskolelærere Pædagoger For det andet viser undersøgelsen, at i årene efter studiets afslutning reduceres andelen, der er beskæftiget inden for det primære fagområde. Det gælder for alle 3 faggrupper. Denne effekt kaldes i undersøgelsen for tidseffekten. Tidseffekten dækker over at en stigende andel bliver beskæftiget i beslægtede brancher, i andre brancher og er uden for arbejdsstyrken For folkeskolelærerne ses fx, at 7 år efter uddannelsens afslutning er kun 77 pct. beskæftiget inden for faget.

5 4 Andel dimittender beskæftiget inden for faget fordelt efter antal år efter dimittendstidspunkt og faggruppe. Tidseffekt Antal år efter dimmision Faggruppe Sygeplejersker Folkeskolelærere Pædagoger Dimittendårgang --- Andel dimittender For sygeplejersker og pædagoger betyder undersøgelsens første to resultater, at for hver ny årgang falder andelen af faggruppen, der er beskæftiget inden for faget på et givet tidspunkt efter studiets ophør. For eksempel er 87 pct. af sygeplejerskerne fra årgang 1994 beskæftiget inden for faget 4 år efter studiets afslutning. En andel er reduceret til 82 pct. for årgang For folkeskolelærere gælder modsat, at for hver ny årgang, stiger andelen, der er beskæftiget inden for faget på et givet tidspunkt efter studiets ophør. For det tredje viser analysen, at på langt sigt falder andelen, der er beskæftiget inden for det primære fagområde yderligere. Tyve år efter studieafslutning er mellem pct. fortsat i beskæftigelse inden for faget. Andel dimittender beskæftiget inden for faget 20 år efter dimmission fordelt på fagrupper. Dimittendårgang Faggruppe --- Andel dimittender --- Sygeplejerske Folkeskolelærere Pædagoger Den faldende andel, der er beskæftiget inden for det primære arbejdsområder, både på kort og længere sigt, modsvares af tilsvarende stigende andele på andre områder. Undersøgelsen viser bevægelsen væk fra faget bunder i bevægelser over mod andre og beslægtede brancher samt flere uden for arbejdsmarkedet. Andelen, der får beskæftigelse inden for beslægtede fagområder er størst for folkeskolelærere og pædagoger. For pædagoger drejer det sig om 6 pct. En andel, der har været konstant for årgangene siden midten af 90 erne. I midten af 90 erne fik også 6 pct. af folkeskolelærerne beskæftigelse inden for beslægtede fagområder. Den andel er dog reduceret for nyere årgange folkeskolelærere.

6 5 Andre søger helt uden for faget. Søgningen helt væk fra faget sker enten ved at personerne får beskæftigelse inden for helt andre brancher eller de tager en ny uddannelse og på den måde forlader det oprindelige fag. Andelen, der søger helt uden for faget vokser i årene efter dimittendtidspunktet - særligt for sygeplejersker og pædagoger. Efter 10 år har mellem pct. af sygeplejerskerne, folkeskolelærerne og pædagogerne fået beskæftigelse i andre brancher eller taget en ny uddannelse. Selvom der er tale om forholdsvis små procentstørrelser, der finder beskæftigelse uden for faget er det værd at være opmærksom på udviklingen og især om andelen er stigende. Det er særligt vigtigt, hvis faggrupperne bevidst fravælger det fagområde som deres uddannelse er rettet imod. Endelig ender en stigende andel uden for arbejdsstyrken. Andelen stiger gradvis i årene efter studiets ophør. Udviklingen er tydeligst for pædagoger, hvor 7 pct. er uden for arbejdsstyrken 10 år efter uddannelsens afslutning. En lille andel af faggrupperne er ledige - svarende til 1-3 pct. alt efter faggrupper. Der er generelt ikke nogen udvikling i andelen af ledige set hen over de forskellige årgange eller tiden efter studiets ophør. Dimittenders arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 1 år og 10 år efter studieafslutning fordelt på faggruppe. Dimittendårgang Procent Arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 1 år 10 år 1 år 10 år 1 år 10 år Sygeplejerske Lærere Pædagoger -- Pct Pct Pct. -- Beskæftiget inden for sit fag Beskæftiget i beslægtet fagbranche Beskæftiget i andre brancher Ledig og aktivering Uden for arbejdsstyrken Genuddannet Uoplyst I alt Der tegner sig således ikke noget entydigt billede af baggrunden for den negative udvikling i andelen, der er beskæftiget inden for faget.

7 6 3. Beskrivelse af analysemetode For 3 kerne-faggrupper i den offentlige sektor sygeplejersker, folkeskolelærere og pædagoger undersøges mobiliteten på arbejdsmarkedet både i forhold til branchetilhørsforhold og arbejdsmarkedstilknytning. Udgangspunktet er dimittendårgange fra 1973,1983 samt 1993 til 2003 med enten en sygeplejerske-, folkeskolelærer- eller pædagoguddannelse. Hver dimittendårgang følges i årene efter dimittendtidspunktet og for hvert år opgøres arbejdsmarkeds- og branchetilknytningen for den enkelte årgang frem til Branche og arbejdsmarkedstilknytning opgøres ultimo året (november måned). På denne baggrund er det muligt at opgøre, hvor stor en andel, der bliver beskæftiget inden for de brancher som den pågældende uddannelse er rettet imod bliver beskæftiget i beslægtede brancher arbejder i helt andre brancher bliver genuddannet er ledige eller uden for arbejdsstyrken Ved at følge forskellige årgange af dimittender inden for hvert fagområde er det muligt at følge udviklingen i arbejdsmarkeds- og branchetilknytning. Nogle dimittendårgange er det muligt at følge i lang årrække efter dimittendtidspunktet - andre i kortere tid, jf. figur 1. For dimittendårgange fra 1973 findes ikke oplysninger om arbejdsmarkeds- og branchetilknytning før i Oversigt dimittentårgange og nedslagspunkter. I nedslaget opgøres branche- og arbejdsmarkedsstatus Årgang dimitteret år 20 år 30 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 10 år 20 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 10 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år 10 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år år 2 år 3 år 4 år 5 år år 2 år 3 år 4 år år 2 år 3 år år 2 år år Uddannelsesgrupper De enkelte uddannelser er afgrænset via en uddannelseskode i Danmarks Statistiks uddannelsesregister. Uddannelseskoderne for de tre uddannelser fremgår af bilag 1.

8 7 I undersøgelsen består pædagogerne af personer med børnehave-, social- og fritidspædagoguddannelse. Når alle tre former for pædagoguddannelser er samlet i én gruppe hænger det sammen med, at i 1995 blev børnehave-, social- og fritidspædagoguddannelserne lagt sammen til én uddannelse. For at kunne sammenligne udviklingen i mobiliteten for pædagogerne i de enkelte år består pædagoggruppen i analysen før 1995 derfor af de tre nævnte pædagoguddannelser. Analysen viser derfor mobiliteten for den samlede pædagoggruppe frem for mobilitet for de enkelte typer af pædagoger. De fagområder som den samlede pædagoguddannelse er rettet imod er derfor bred og omfatter primært dagtilbud, døgninstitutioner og børnehaveklasser. Dimittendtidspunkt En dimittendårgang er defineret som de personer, der afslutter den pågældende uddannelse i perioden fra 1. oktober år(0) til 30. september år(1). Fx sygeplejersker, som er dimitterede i 1995, har fuldført deres uddannelse i perioden 1. oktober september Sygeplejersker, folkeskolelærere og pædagoger afslutter typisk uddannelsen i juni måned et givet år.? Arbejdsmarkeds- og branchetilhørsforholdet For den enkelte dimittend i de forskellige dimittendårgange opgøres hvert år i november arbejdsmarkedstilknytningen og branchetilhørsforholdet. Se bilag 2 og 3 for afgrænsning. Det er tilknytningen til arbejdsmarkedet og branchen, der måler mobiliteten for de enkelte dimittender i årgangen. Arbejdsmarkedstilknytningen er opdelt 4 grupper Beskæftigede Ledige inkl. aktiverede Personer uden for arbejdsstyrken. Genudannede De beskæftigede personer er yderligere opdelt på brancher. Der er dannet tre branchegrupper for hver faggruppe. Primære brancher. De primære brancher er afgrænset til de brancher, der indeholder de fagområder som uddannelsen er rettet imod - kerneydelserne inden for uddannelsen. Beslægtede brancher - brancher som uddannelsen ikke primært er rettet imod, men som indeholder fagområder som uddannelsen er beslægtet med Andre brancher som ikke indeholder de fagområder som uddannelsen er rettet imod I bilag 3 fremgår for hver faggruppe, hvilke brancher, der indgår i primære, beslægtede og nye brancher. Genuddannede er en kategori, der indeholder de sygeplejersker, folkeskolelærere eller pædagoger, der tager en ny uddannelse efter dimittendtidspunktet. Disse personer har på denne måde bevæget sig væk fra det den oprindelige uddannelse. Personer, der har taget en ordinær efteruddannelse inden for fagområdet indgår naturligt nok ikke i gruppen som har genuddannet sig væk fra faget. I bilag 4 er en opgørelse over de uddannelser, der ikke tæller som en genuddannelse væk fra faget.

9 8 Brancheinddelingen omfatter alle, der er beskæftiget inden for den pågældende branche hvad enten det produktionen af ydelsen foregår i den offentlige eller private sektor. Beskæftigede som udelukkende er ansat i og får løn gennem vikarbureauer er branchemæssigt tilknyttet vikarbureauer uanset hvilken type arbejde de udfører. Vikarbureauer er i undersøgelsen en del af Andre brancher. Personer som arbejder inden for flere brancher er tilknyttet den branche, hvor hovedbeskæftigelsen finder sted. Fx vil sygeplejersker, der har sin hovedbeskæftigelse på hospitalet, men bibeskæftigelse gennem et vikarbureau stå som værende i beskæftigelse inden for hospitalsbranchen. Endelig er det en mulighed at stå som uoplyst. Det vil sige, at man ikke er bosiddende i Danmark, og således enten er udvandret (midlertidigt eller permanent) eller død. Undersøgelsen følger ikke den enkelte persons bevægelser på arbejdsmarkedet, men den samlede gruppe af dimittender. 4. Sygeplejersker I dette afsnit beskrives sygeplejerskernes mobilitet på arbejdsmarkedet efter uddannelsens afslutning. Hovedvægten ligges på mobiliteten frem til 10 år efter uddannelsens ophør. Derudover undersøges sygeplejerskernes bevægelser på arbejdsmarkedet i et længere perspektiv helt frem til 30 år efter dimittendtidspunktet Et statusbillede 1 år efter dimittendtidspunkt For at danne overblik over sygeplejerskernes arbejdsmarkeds- og branchetilhørsforhold ses på dimittendårgangen fra 2003 ét år efter studieafslutning. Det er den seneste årgang af dimittender, som det er muligt at følge et år efter studiets afslutning. Blandt sygeplejersker fra årgang 2003 var 87 pct. beskæftiget inden for de brancher som uddannelsen primært er rettet imod et år efter studieafslutning. Det primære fagområde for sygeplejersker dækker beskæftigelse inden for hospitaler, hjemmesygepleje, praksis, plejehjem mm. Størstedelen af de nyuddannede sygeplejersker var beskæftiget på hospitalsområdet. Blandt dimittenderne var 80 pct. ansat på hospitalerne og 7 pct. ansat inden for hjemmepleje og praksisarbejde mm.

10 9 Sygeplejerskers arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 1 år efter studieafslutning. Dimittendårgang Procent Arbejdsmarkeds og branchetilknytning 2004 Beskæftiget inden for sit fag Beskæftiget i beslægtet fagbranche -- Pct. -- I alt 87 Hospital 80 Praksis, hjemmepleje, plejehjem 7 I alt 1 Undervisning og forskning 0 Institutioner for børn, unge mm. 1 Beskæftiget i andre brancher Ledig og aktivering 2 1 Uden for arbejdsstyrken Genuddannet 4 0 Uoplyst 5 I alt pct. var beskæftiget på beslægtede fagområder. Beslægtede fagområder for sygeplejersker dækker bl.a. over undervisning på fagskoler og velfærdsinstitutioner. Blandt de nyuddannede sygeplejersker var 2 pct. i 2004 beskæftiget i helt andre brancher end dem uddannelsen er rettet imod. Disse nyuddannede sygeplejersker er således allerede efter ét år gået i en anden retning end den retning deres uddannelse peger imod. Hertil kommer, at 1 pct. var ledig og 4 pct. af de nyuddannede sygeplejersker var udenfor arbejdsstyrken, der blandt andet dækker over personer på barselsorlov Beskæftigelse inden for faget i årene efter studieafslutning I dette afsnit beskrives arbejdsmarkeds- og branchetilknytningen for sygeplejersker, der er dimitteret i perioden 1983 til Det vil sige, at tilknytningen undersøges frem til 10 år efter uddannelsens afslutning. Når man skal følge udviklingen i mobiliteten på arbejdsmarkedet for forskellige årgange af dimittender er det interessant at følge udviklingen af 2 forhold. For det første, hvor mange af de helt nyuddannede i de forskellige dimittendårgange, der ét år efter uddannelsens afslutning bliver beskæftiget inden for det fagområde, som de er uddannet til. Denne udvikling eller effekt kaldes årgangseffekten. For sygeplejersker angiver årgangseffekten således andelen af sygeplejersker, der ét år efter dimittendtidspunktet er beskæftiget inden for faget. En negativ årgangseffekt indebærer at en faldende andel af de helt nyuddannede kommer i beskæftigelse inden for faget.

11 10 For det andet er det relevant at afdække, hvor stor en andel af de tilbageværende dimittender, der i en given dimittendårgang forbliver beskæftiget inden for faget. Denne udvikling benævnes tidseffekten. For sygeplejersker viser tidseffekten andelen af sygeplejersker, der er for hvert år efter dimittendtidspunktet er beskæftiget inden for faget Årgangseffekt Årgangseffekten for sygeplejersker har været negativ for dimittendårgange fra 1983 frem til Det vil sige, at andelen af nyuddannede sygeplejersker, der er beskæftiget inden for deres primære arbejdsområde ét år efter studieafslutning faldt for årgangene fra 1983 til årgang For de efterfølgende årgange har årgangseffekten stort set været konstant. I dimittendårgangen fra 1983 var 94 pct. i beskæftigelse inden for faget ét år efter uddannelsens afslutning. Blandt årgangene siden 2000 er 87 pct. af de nyuddannede kommet i beskæftiget inden for deres primære arbejdsfelt. I løbet af en periode på 20 år er andelen således faldet med 7 pct.-point. Andel sygeplejersker beskæftiget inden for faget 1 år efter dimmission. Årgang Procent Årgangseffekt Årgang Inden for faget i alt Heraf hospitalvæsenet Andel sygeplejersker Heraf kommunal sundhed Det er primært inden for hospitalssektoren at beskæftigelsesandelen for de helt nyuddannede har været faldende. Blandt årgang 1983 var 85 pct. af de nyuddannede sygeplejersker beskæftiget på hospitalerne ét år efter studieafslutningen. Den tilsvarende andel for årgang 2003 var 80 pct. Beskæftigelsesandelen inden for kommunal sundhed er faldet mindre. Siden 1996 har andelen været næsten konstant og ligget med en beskæftigelsesandel på omkring 7 pct. Den faldende andel, der er beskæftiget inden for det primære arbejdsfelt et år efter studieafslutning modsvares for bl.a. af, at flere af de nyuddannede bliver beskæftiget inden for brancher, som uddannelsen ikke er rettet imod eller tager en ny uddannelse. I 1983 var 1 pct. i beskæftigelse helt uden for fagområdet eller under uddannelse et år efter uddannelsens afslutning. I 2005 drejer det sig om 3 pct.

12 11 Dertil kommer, at en stigende andel er uden for arbejdsstyrken. Det drejer sig en stigning på 2 pct.- point i perioden. Endelig står en større andel af de nyuddannede - svarende til en på 3 pct.-point - opført som uoplyste. De uoplyste dækker over personer som enten er udvandret eller døde. Da det ikke er sandsynligt, at dødeligheden er ændret væsentligt, må stigningen tilskrives flere udvandrede sygeplejersker lige efter studieafslutning. Disse sygeplejersker er således ikke til rådighed for dansk beskæftigelse Tidseffekt Det gælder for de alle undersøgte årgange af sygeplejersker, at andelen, der arbejder inden for faget bliver mindre, i årene efter uddannelsens afslutning. Efter 10 år med en sygeplejeruddannelse arbejder 77 pct. inden for faget målt ud fra den seneste årgang, det er muligt at følge så lang tid (årgang 94). En sammenlægning af årgangs- og tidseffekten giver sig udslag i, at for hver ny årgang falder andelen af sygeplejersker, der er beskæftiget inden for faget på et givet tidspunkt efter studiets ophør. Til illustration kan det nævnes, at andelen, der var beskæftiget inden for faget fra årgang 93 faldt med 8 pct.-point i løbet af 6 år. For dimittendårgangen fra der den seneste årgang, der kan følges i 6 år - er andelen, der beskæftiget inden for det primære arbejdsfelt reduceret med 11 pct.-point til en andel på 87 pct. Andel sygeplejersker beskæftiget inden for faget fordelt efter antal år efter dimittendstidspunktet og dimittendårgang. Årgang Procent Tidseffekt Antal år efter dimmision Årgang Andel sygeplejersker Årgangseffekt Bevægelser inden for faget Bevægelsen væk fra faget i årene efter studieafslutning finder udelukkende sted inden for hospitalsområdet, mens der er en stigning i sygeplejersker, der er beskæftiget inden for det kommunale sundhedsområde. Det er således samme udvikling som ved årgangseffekten.

13 12 Målt ud fra årgang 1993 reduceres andelen, der er beskæftiget inden for hospitalsvæsenet med 27 pct.-point i løbet af 10 år. Det svarer til, at 57 pct. af årgangen er beskæftiget på hospitalerne 10 år efter uddannelsens afslutning. En del af denne afgang fra hospitalsvæsenet tilgår det kommunale sundhedsområde. Igen målt ud fra årgang 1993 stiger andelen, der er beskæftiget inden for det kommunale sundhedsområde fra 8 pct. ét år efter studieafslutningen til 21 pct. 10 år efter studiets ophør. Andel sygeplejersker beskæftiget hospitals- og kommuanal sundhed fordelt efter antal år efter dimittendtidspunktet og dimittendårgang. Årgang Procent Hospital 1 år 4 år 7 år 10 år 1 år 4 år 7 år 10 år Kommunal sundhed Hvor går de hen? Den faldende andel af sygeplejersker, der er beskæftiget inden for faget modsvares først og fremmest af, at en stigende andel af sygeplejerskerne bliver beskæftiget inden for helt andre brancher end det uddannelsen er rettet imod. Et år efter dimittendtidspunktet er 3 pct. beskæftiget i andre brancher (dimittendårgang 1994). 10 år efter studieafslutningen er denne andel steget til 9 pct. Ved at følge andelen beskæftiget i andre brancher blandt de efterfølgende årgange af dimittender i så mange år det er muligt ses at der ikke indtil videre er nogen ændring i den andel, der opnår beskæftigelse i andre brancher.

14 13 Andel sygeplejersker som er genuddannet, beskæftiget i andre brancher eller er beskæftiget i beslægtede brancher fordelt på antal år efter studiets afslutning. Procent Tidseffekt Antal år efter dimmision Dimittendårgang --- Andel dimittender --- Genuddannet Beskæftiget i andre brancher Beskæftiget i beslægtede fagbranche Derudover tager en stigende om end lille andel af sygeplejerskerne - i årene efter dimittendtidspunktet en ny uddannelse og forlader ad den vej faget. 10 år efter dimittendtidspunktet er 3 pct. af sygeplejerskerne genuddannet.

15 14 En lille og næsten konstant andel 2 til 3 pct. - af sygeplejerskerne er beskæftiget inden for brancher som uddannelsen ikke direkte er rettet imod, men som er beslægtet med uddannelsen. Endelig skyldes nedgangen i sygeplejersker, der er beskæftiget inden for faget, at en lille stigende andel i årene efter uddannelsens afslutning ender uden for arbejdsstyrken. Ved at sammenligne de enkelte årgange af dimittender ses, at en stigende andel af sygeplejerskerne står opført som uoplyste. Gruppen af uoplyste dækker over sygeplejersker, der er bosiddende i udlandet eller er døde. Det må formodes, at dødeligheden blandt sygeplejersker ikke har været stigende perioden. Det indebærer, at den stigende andel uoplyste kan henføres til, at en større andel sygeplejersker udvandrer til udlandet og sandsynligvis opnår beskæftigelse i udlandet frem for i Danmark. Gennemgangen viser, at der ikke tegner sig noget entydigt billede af baggrunden for den negative udvikling i årgangseffekten. Andel sygeplejersker som er ledige, udenfor arbejdsstyrken eller uoplyst fordelt på antal år efter studiets afslutning. Procent Tidseffekt Antal år efter dimmision Dimittendårgang --- Andel dimittender --- Ledige Udenfor arbejdsstyrken Uoplyst Vikarer blandt sygeplejersker Beskæftigede, der som hovedbeskæftigelse er ansat i og får løn gennem vikarbureauer er branchemæssigt tilknyttet vikarbureauer uanset, hvilken type arbejde de udfører. Vikarbureauer er i undersøgelsen en del af Andre brancher. Sygeplejersker, der som hovedbeskæftigelse er ansat i et vikarbureau indgår derfor i denne gruppe uanset om de er beskæftiget inden for sundhedsområdet eller inden for andre områder. I tabellen neden for er opgjort andelen af sygeplejersker, der er ansat i vikarbureau som hovedbeskæftigelse. Det kan ikke opgøres, hvor mange af sygeplejersker i tabellen, der arbejder inden for sundhedsområdet. Det er en udbredt opfattelse, at mange sygeplejersker arbejder inden for sundhedsområdet gennem et vikarbureau.

16 15 Det er vigtigt, at slå fast, at tabellen ikke viser, hvor mange sygeplejersker, der er tilknyttet og arbejder gennem et vikarbureau, når det ikke drejer sig hovedbeskæftigelsen. Fx indgår sygeplejersker, der er deltidsansat på et hospital, som samtidig er tilknyttet et vikarbureau, ikke i tabellen. Det fremgår, at for alle de betragtede dimittendårgange arbejder ca. 1 pct. af de nyuddannede sygeplejersker gennem et vikarbureau et år efter studieafslutning som hovedbeskæftigelse. I de efterfølgende år stiger andelen, der arbejder gennem et bureau til omkring 1,5 pct. Hvis alle disse sygeplejersker arbejder inden for sundhedsområdet gennem et vikarbureau vil 1-1½ pct. mere arbejde inden for faget. Udover at ændre lidt på niveauet for andelen, der arbejder inden for faget, ændrer tilføjelsen af vikarandelen ikke på analysens konklusioner omkring sygeplejerskernes bevægelser på arbejdsmarkedet. Andel sygeplejersker, der er beskæftiget i branchen vikarbureauer. Årgang Procent Antal år efter dimmision Årgang ,9 1,2 1,1 0,8 1,2 1, ,1 1,1 1,1 1,2 1,9 2,2 1,7 1,7 1,7 1, ,1 0,5 1,0 1,1 0,8 1,6 1,9 1,6 1, ,8 0,8 1,5 1,6 1,7 2,1 2,0 2, ,8 1,2 2,0 1,7 1,6 1,2 1, ,1 1,4 1,1 1,4 1,4 1, ,3 1,3 1,6 1,6 1, ,0 1,1 1,1 1, ,8 0,8 1, ,8 1, ,7

17 , 20 og 30 år efter dimittendtidspunktet Det gælder både dimittendårgange fra 1973, 1983 og 1993, at pct. er beskæftiget inden for faget 10 år efter studieafslutning. Andelen, der forbliver inden for faget har således været meget stabil set over en periode på 20 år. Andel sygeplejersker beskæftiget inden for faget 10, 20 og 30 år efter studiets afslutning. Årgang 1973, 1983, 1993 og Procent Dimittendårgang Antal år efter studiets ophør 10 år 20 år 30 år --- Andel dimittender år efter dimittendtidspunktet, hvor det kun er muligt at følge 2 årgange (1973 og 1983) er andelen, som fortsat er beskæftiget i faget reduceret yderligere - til omkring 70 pct. En andel, der falder til 63 pct. 30 år efter dimittendtidspunktet. Det er andelen, der er beskæftiget på hospitaler, der falder drastisk, mens andelen, der er beskæftiget på det kommunale område stiger i årerne efter studiets afslutning. Fra årgang 1983 er 47 pct. beskæftiget på hospitalerne 20 år efter dimittendåret. Det er mindre end hver anden sygeplejersker. På det kommunale område stiger andelen til 23 pct. Det skal sammenlignes med at 1 år efter studiets afslutning var 9 pct. beskæftiget i det kommunale sundhedsvæsen. Der er således en glidning i beskæftigelsen fra hospitalsvæsenet over mod det kommunale sundhedsområde. Hvor går de hen? Faldet i andelen, der er beskæftiget inden for faget modsvares af stigende andele, der bliver beskæftiget i helt andre brancher, bliver genuddannet samt ender uden for arbejdsstyrken. Det er altså sammen udvikling som også gælder for de senere årgange af dimittender - blot med større forskydninger. 20 år efter årgang 1983 har taget sygeplejeruddannelsen er 10 pct. beskæftiget i andre brancher og 6 pct. har taget en ny uddannelse. Det er lidt større andel end den ældre årgang fra Fra årgang 1983 er derudover 6 pct. er beskæftigede i beslægtede brancher og 4 pct. er uden for arbejdsstyrken. Dertil kommer 5 pct. som er uoplyste.

18 17 Sygeplejerskers arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 20 år efter studieafslutning. Dimittendårgang 1973 og Procent Arbejdsmarkeds- og branchetilknytning Pct. -- Beskæftiget inden for I alt sit fag Hospital Praksis, hjemmepleje, plejehjemme Beskæftiget i I alt 7 6 beslægtet fagbranche Administration 1 1 Undervisning og forskning 3 2 Institutioner for børn, unge mm. 3 4 Beskæftiget i andre brancher 7 10 Ledig og aktivering 1 0 Uden for arbejdsstyrken 4 4 Genuddannet 4 6 Uoplyst 6 5 I alt

19 18 5. Folkeskolelærere I det følgende belyses folkeskolelærernes mobilitet på arbejdsmarkedet i årene efter uddannelsens afslutning. Hovedvægten ligges på mobiliteten frem til 10 år efter uddannelsens ophør. Sidst i afsnittet undersøges folkeskolelærernes bevægelser i et længere perspektiv helt frem til 30 år efter dimittendtidspunktet Statusbillede - Et år efter dimittendtidspunkt For at give et overblik over folkeskolelærernes arbejdsmarkeds- og branchetilhørsforhold beskrives i dette afsnit tilknytningen ét år efter studieafslutning for dimittendårgang Årgang 2003 er den seneste årgang af dimittender, som det er muligt at følge et år efter studiets afslutning. Fra årgang 2003 var 87 pct. af de nyuddannede folkeskolelærere beskæftiget inden for deres primære fagområde ét år efter studieafslutning. Det primære fagområde for folkeskolelærere består af folkeskoler og frie grundskoler samt øvrige almene skoler såsom efterskoler og specialskoler. Der skelnes således ikke i opgørelsen om folkeskolelærerne er ansat på offentlige eller private skoler. Størstedelen - 80 pct. - var ansat inden for folkeskolen og frie grundskoler, mens 7 pct. var ansat inden for øvrig almen undervisning. Folkeskolelæreres arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 1 år efter studieafslutning. Dimittendårgang Procent Arbejdsmarkeds og branchetilknytning 2004 Beskæftiget inden for sit fag Beskæftiget i beslægtet fagbranche -- Pct. -- I alt 87 Folkeskole og frie grundskole 80 Øvrige almene skoler mm. 7 I alt 3 Administration 0 Anden undervisning til unge og voksne 3 Beskæftiget i andre brancher Ledig og aktivering 4 2 Uden for arbejdsstyrken Genuddannet 2 0 Uoplyst 2 I alt pct. af årgangen var beskæftiget på beslægtede fagområder. Beslægtede fagområder for folkeskolelærere dækker bl.a. over undervisning på fagskoler, højskoler mm. Hertil kommer 4 pct. af de nyuddannede lærere var beskæftiget i helt andre brancher end deres uddannelse er rettet imod. Blandt de nyuddannede folkeskolelærere var 2 pct. ledig og 2 pct. var udenfor arbejdsstyrken.

20 Beskæftigelse inden for faget indtil 10 år efter studieafslutning I dette afsnit følges arbejdsmarkeds- og branchetilknytningen for folkeskolelærere, der er dimitteret i perioden 1993 til Det vil sige, at tilknytningen undersøges frem til 10 år efter uddannelsens afslutning. Udviklingen i tilknytningen opdeles i årgangs- og tidseffekt. Årgangseffekten angiver, hvor mange af de helt nyuddannede i de forskellige dimittendårgange, der ét år efter uddannelsens afslutning er beskæftiget inden for det fagområde, som de er uddannet til. Tidseffekten angiver, hvor stor en andel af de tilbageværende dimittender, der i en given dimittendårgang forbliver beskæftiget inden for faget Årgangseffekten Årgangseffekten er positiv for folkeskolelærere. Set over dimittendårgangene fra 1983 til 2003 arbejder en stigende andel inden for faget ét år efter dimittendtidspunktet. Andelen af nyuddannede folkeskolelærere, der var beskæftiget inden for faget 1 år efter uddannelsens afslutning steg fra 73 pct. for årgang 1983 til 87 pct. for årgang En stigning på 15 pct.-point i løbet af 20 år. Stigningen i beskæftigelsen indenfor faget hænger højst sandsynlig sammen med den forbedrede beskæftigelsessituation for nyuddannede folkeskolelærere i perioden. Der er derfor snarere tale om en udbuds- end en efterspørgselseffekt. Andel folkeskolelærere beskæftiget inden for faget 1 år efter dimmission. Årgang Procent Årgang Inden for faget i alt Heraf folkeskole* Andel folkeskolelærere Heraf øvrige almene skoler mm *: Inkl. frie grundskoler Årgangseffekt Det er beskæftigelsen inden for selve folkeskolen og frie skoler, der er vokset. I 1983 arbejdede 63 pct. af de helt nyuddannede folkeskolelærere ét år efter studiets ophør inden for folkeskolen og frie grundskoler. 20 år senere var andelen steget til 80 pct. af en dimittendårgang.

21 20 Derimod er andelen af nyuddannede, der er beskæftiget inden for øvrig almen undervisning faldet svagt siden I 1983 var 10 pct. beskæftiget med øvrig almen undervisning ét år efter studiets ophør. Den andel var faldet til 7 pct. for årgang Den stigende andel, der er beskæftiget inden for det primære arbejdsfelt modsvares af, at en mindre andel af de nyuddannede er beskæftiget inden for de beslægtede fagområder (dvs. anden undervisning og administration inden for skoleområdet) og brancher, som uddannelsen slet ikke er rette imod. Fra årgang 1983 var hhv.9 og 6 pct. af de nyuddannede beskæftiget inden for beslægtede folkeskolebrancher eller arbejdede helt uden for fagområdet. Fra årgang 2003 var de tilsvarende andele faldet til hhv. 3 og 4 pct. Dertil kommer, at fra årgang 1983 til årgang 94 faldt ledigheden for de nyuddannede med 5 pct.-point. Fra midten af 90 erne har andelen af dimittender, der ét år efter studiets afslutning har været ledige været stort set konstant. Det samme gælder andelen uden for arbejdsstyrken Det drejer sig samlet set omkring 3-4 pct. af dimittenderne. Den ændrede ledighedssituation for nyuddannede lærere er således en forklarende faktor i starten af perioden set i forhold til den stigende andel, der bliver beskæftiget inden for faget Tidseffekten For folkeskolelærere er tidseffekten negativ. Det vil sige, for en given årgang falder andelen af folkeskolelærere, der er beskæftiget inden for det primære fagområde hvert år efter dimittendtidspunktet. Størrelsen af tidseffekten er svingende for de forskellige dimittendårgange. Tidseffekten har således været forholdsvis begrænset for nogle årgange af folkeskolelærere og har været kraftigere for andre. For årgang 83 var tidseffekten kraftigt idet andelen af lærere, der var beskæftiget inden for faget blev reduceret med 9 pct.-point i løbet af 10 år. Blandt folkeskolelærere fra årgang 94 - den seneste årgang, det er muligt at følge i 10 år - er tidseffekten mere begrænset og reduceret med 3 pct.-point i løbet af 10 år. Der er også stor afgang i årene efter studiets ophør blandt årgang 97 og år efter studiets afslutning er andelen beskæftiget inden for faget faldet til 78 pct. Det er på selve folkeskoleområdet inkl. frie grundskoler, at beskæftigelsen er vigende i årene efter studieafslutning, Derimod er andelen, der underviser på øvrige almene skoler stort set konstant gennem de enkelte årgange af dimittender. En sammenlægning af årgangs- og tidseffekten for folkeskolelærere betyder generelt, at for hver ny årgang stiger andelen af folkeskolelærere, der er beskæftiget inden for faget på et givet tidspunkt efter studiets ophør.

22 21 Andel folkeskolelærere, der er beskæftiget inden for faget fordelt efter antal år efter dimittendstidspunktet og dimittendårgang Tidseffekt Antal år efter dimmision Årgang Andel dimittender Årgangseffekt Andel folkeskolelærere beskæftiget inden for folkeskolen og øvrige almene skoler mm. fordelt efter antal år efter dimittendtidspunktet og dimittendårgang. Årgang Folkeskolen 1 år 4 år 7 år 10 år 1 år 4 år 7 år 10 år Øvrige almene skoler mm Hvor går de hen? Den faldende beskæftigelsesandel inden for faget i årene efter studieafslutning hvor størrelsen dog variere for de enkelte årgange modsvares bl.a. af at en stigende andel tager en ny uddannelse i årene, der følger efter studieophør. 10 år efter dimittendtidspunktet har 4 pct. fået en ny uddannelse. Der er også en tendens til at andelen er stigende, når man betragter de senere dimittendårgange.

23 22 Andelen, der kommer i beskæftigelse i andre brancher for de enkelte årgange er svagt stigende eller konstant i årene efter studiets ophør. Andelen, der er i beskæftigelse inden for beslægtede brancher falder generelt i årene efter dimissionen. For de nyere årgange er reduktionen forholdsvis lille. Ses ned over årgangene fremgår det, at andelen, der er beskæftiget på et givet tidspunkt inden for andre og beslægtede brancher bliver mindre for hver ny dimittendårgang (lodret i nedenstående tabel). Det stemmer overens med den tilsvarende udvikling inden for faget, hvor færre på et givet tidspunkt er i beskæftigelse inden for faget. Andelen, der er ledig og uden for arbejdsstyrken er stort set konstant for de betragtede årgange.

24 23 Andel lærere som er genuddannet, beskæftiget i andre brancher eller er beskæftiget i beslægtede brancher fordelt på antal år efter studiets afslutning. Procent. Tidseffekt Antal år efter dimmision Dimittendårgang --- Andel dimittender --- Beskæftiget i beslægtede fagbranche Beskæftiget i andre brancher Genuddannet

25 24 Andel lærere som er ledige, udenfor arbejdsstyrken eller uoplyst fordelt på antal år efter studiets afslutning. Procent. Tidseffekt Antal år efter dimmision Dimittendårgang Andel dimittender --- Ledige Udenfor arbejdsstyrken Uoplyst , 20 og 30 år efter dimittendtidspunktet Ved at følge dimittendårgangene 1973, 1983, 1993 og 1994 ses, at 10 år efter studieafslutninger er en svingende andel beskæftiget inden for faget. Andelen faldt således kraftigt mellem årgang 1973 og 1983, hvorefter andelen for årgang 1993 og 94 igen steg uden dog at nå det forholdsvis høje niveau for årgang Set henover de 3 årtier har andelen beskæftiget inden for faget været faldende. Andel folkeskolelærere beskæftiget inden for faget 10, 20 og 30 år efter studiets afslutning. Årgang 1973, 1983, 1993 og Procent Antal år efter studiets ophør 10 år 20 år 30 år Dimittendårgang --- Andel dimittender Ses frem til 20 år efter dimittendtidspunktet er det kun muligt at følge 2 årgange 1973 og Efter 20 år falder andelen, der beskæftiget inden for faget yderligere særligt for årgang Andelen reduceres yderligere 30 år efter dimittendtidspunktet, hvor 49 pct. er beskæftiget inden for faget. For årgang 1973 falder andelen af folkeskolelærere, der er beskæftiget inden for deres fag med omkring 10 pct.-point for hvert årti efter studiets ophør.

26 25 Folkeskolelæreres arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 20 år efter studieafslutning. Dimittendårgang 1973 og Procent Arbejdsmarkeds- og branchetilknytning Beskæftiget inden for sit fag Beskæftiget i beslægtet fagbranche Beskæftiget i andre brancher Ledig og aktivering Pct. -- I alt Folkeskole Øvrige almene skoler mm. 4 9 I alt 6 10 Administration 0 0 Anden undervisning til unge og voksne Uden for arbejdsstyrken 2 5 Genuddannet 6 6 Uoplyst 5 4 I alt Faldet i andelen, der er beskæftiget inden for faget modsvares af stigende andele, der bliver beskæftiget i helt andre brancher, bliver genuddannet samt ender uden for arbejdsstyrken. 20 år efter årgang 1983 har taget læreruddannelsen, er 12 pct. beskæftiget i andre brancher, 6 pct. har taget en ny uddannelse, 10 pct. er beskæftiget i beslægtede brancher, 1 pct. er ledig og 5 pct. er uden for arbejdsstyrken. Hertil kommer 4 pct. som er uoplyst. Andelen, der er i beskæftigelse i andre brancher er steget fra årgang 1973 til Pædagoger I dette afsnit beskrives pædagogernes mobilitet på arbejdsmarkedet efter uddannelsens afslutning. Hovedvægten ligges på mobiliteten frem til 10 år efter uddannelsens ophør. Derudover undersøges pædagogernes bevægelser på arbejdsmarkedet i et længere perspektiv helt frem til 30 år efter dimittendtidspunktet. 6.1 Statusbillede årgang 2003 ét år efter dimittendtidspunkt For at danne overblik over pædagogernes arbejdsmarkeds- og branchetilhørsforhold et år efter studieafslutning ses på dimittendårgangen fra Det er den seneste årgang af dimittender, som det er muligt at følge et år efter studiets afslutning. Et år efter studiets ophør var 80 pct. af pædagogerne fra årgang 2003 beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt, der primært dækker over dag- og døgninstitutioner for børn, unge og handicappede samt børnehaveklasser, jf. bilag.

27 26 Inden for det pædagogiske professionsfelt arbejdede hovedparten - 53 pct. - på selve daginstitutionsområdet. 6 pct. underviste børnehaveklasser og 21 pct. var beskæftiget på døgninstitutioner for børn, unge og handicappede voksne. Pædagogers arbejdsmarkeds- og branchetilknytning 1 år efter studieafslutning. Dimittendårgang Procent Arbejdsmarkeds og branchetilknytning 2004 Beskæftiget inden for sit fag Beskæftiget i beslægtet fagbranche Beskæftiget i andre brancher Ledig og aktivering -- Pct. -- I alt 80 Dagtilbud tilbørn og unge 53 Døgninstitution 21 Børnehaveklasse 6 I alt 6 Administration 0 Øvrige velfærdsinstitutioner 6 Uden for arbejdsstyrken 4 Genuddannet Uoplyst 1 6 pct. var beskæftiget inden for beslægtede brancher. De beslægtede brancher består primært af øvrige velfærdsinstitutioner så som ældrepleje, revalideringsinstitutioner, forsorgshjem. Det er således områder, hvor der også anvendes en pædagog faglig tilgang til arbejdet. En andel på 5 pct. af de nyuddannede pædagoger var beskæftiget i helt andre brancher end deres uddannelse er rettet imod. Blandt de nyuddannede pædagoger var 4 pct. ledig og 4 pct. var udenfor arbejdsstyrken. Afgrænsning af pædagoger I 1995 blev børnehave-, social- og fritidspædagoguddannelserne lagt sammen til én uddannelse. For kunne sammenligne udviklingen i mobiliteten for pædagogerne i de enkelte år består pædagoggruppen i analysen før 1995 derfor af de tre nævnte pædagoguddannelser. Analysen viser derfor mobiliteten for den samlede pædagoggruppe frem for mobilitet for de enkelte typer af pædagoger. De fagområder som den samlede pædagoguddannelse er rettet imod er derfor bred og omfatter daginstitutioner, døgninstitutioner og børnehaveklasser

28 Beskæftigelse inden for faget i årene efter studieafslutning Som blandt de andre faggrupper er der også for pædagogerne en årgangs- og tidseffekt, når man betragter udviklingen i andelen af pædagoger, der er beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt blandt de enkelte årgange af dimittender. Årgangseffekten angiver andelen af pædagoger, der på ét år efter dimittendtidspunktet - uanset dimittendårgang - er beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt. Tidseffekten angiver andelen af pædagoger, der for en given dimittendårgang, for hvert år efter dimittendtidspunktet er beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt Årgangseffekt For årgange fra 1983 til 1997 har årgangseffekten for pædagoger været konstant eller positiv Det vil sige, at andelen af nyuddannede pædagoger, der er beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt ét år efter studieafslutning var konstant eller stigende. Siden 1997 er andelen af nyuddannede pædagoger, der blev beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt året efter studiets ophør været faldende. Fra dimittendårgang 1983 kom således 79 pct. i beskæftigelse inden for professionsfeltet ét år efter uddannelsens afslutning. På toppunktet i 1997, var 87 pct. af de nyuddannede beskæftiget inden for det pædagogiske professionsområde. En andel, der er faldet med 7 pct.-point til 80 pct. for dimittender fra Andel pædagoger beskæftiget inden for faget 1 år efter dimmission. Årgang Procent Årgang Inden for faget i alt Heraf dagtilbud til børn og unge Heraf døgninstitution Heraf børnehaveklass e, mm Note: Årgang 1995 er udeladt, da kun 87 dimitterede det år pga. omlægning af pædagoguddannelsen. Årgangseffekt Andel pædagoger Samtidig tyder undersøgelsen på, at tendensen til ikke at blive beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt efter studieafslutning fortsætter.

29 28 Det er inden for daginstitutionsområdet, at beskæftigelsesandelen har været faldende siden slutningen af 90 erne. I årgang 1997 var 62 pct. af de nyuddannede pædagoger beskæftiget på daginstitutionsområdet ét år efter studieafslutningen. For dimittendårgangen fra 2003 var andelen faldet til 53 pct. Beskæftigelsesandelene inden for døgninstitutioner og børnehaveklasser har været forholdsvis konstant og ligget med andele på hhv. ca. 20 og ca. 6 pct. Den faldende beskæftigelsesandel inden for det pædagogiske professionsfelt et år efter studieafslutning siden 1997 modsvares for det første af, at en større andel af de nyuddannede er ledige eller står uden for arbejdsstyrken. I dimittendårgang 1997 var 3 pct. ledige eller uden for arbejdsstyrke. For årgangen fra 2003 var 8 pct. af dimittenderne ledig eller uden for arbejdsstyrken. En anden årsag er, at flere af de nyuddannede bliver beskæftiget inden for brancher, som uddannelsen ikke er rettet imod. I årgang 1997 var 2 pct. i beskæftigelse helt uden for fagområdet et år efter uddannelsens afslutning, men andelen er 5 pct. i pædagogårgangen fra Der er ikke sket forskydninger i andelen, der beskæftiget i beslægtede brancher siden Tidseffekten Det gælder for alle de betragtede årgange af pædagogerne, at andelen, der arbejder inden for det pædagogiske pædagogfelt bliver mindre i årene efter uddannelsens afslutning. Tidseffekten er således negativ. Det skal dog bemærkes, at for dimittendårgange fra 1983, 1993 og 1994 var beskæftigelsesandelen inden for professionsfeltet konstant eller stigende 3-5 år efter uddannelsens afslutning. Herefter faldt andelen, der var beskæftiget inden for feltet.. En sammenlægning af årgangs- og tidseffekten giver sig udslag i, at for hver ny årgang falder andelen af pædagoger, der er beskæftiget inden for det pædagogiske professionsfelt på et givet tidspunkt efter studiets ophør.

Professionsbachelorers faglige mobilitet

Professionsbachelorers faglige mobilitet Professionsbachelorers faglige mobilitet Af, NIHB@kl.dk Professionsbachelorer som pædagoger, lærere og sygeplejersker har gennemført en uddannelse rettet mod en specifik arbejdsfunktion, som hoved saglig

Læs mere

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker Dan Yu Wang (dyw@dsr.dk) Februar 2019 NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker 9 ud af 10 sygeplejersker arbejder inden for sygeplejefaget. I 2017 er 7.391 sygeplejersker beskæftiget uden for

Læs mere

Sygeplejerskers bijob

Sygeplejerskers bijob Louise Kryspin Sørensen og Morten Bue Rath Oktober 2009 Sygeplejerskers bijob 13 % af sygeplejersker har et bijob. Det viser de nyeste tal fra 2007. Denne andel har været svagt faldende de seneste år.

Læs mere

Dimittendundersøgelse af professionsuddannelserne ved UC SYD

Dimittendundersøgelse af professionsuddannelserne ved UC SYD Dimittendundersøgelse af professionsuddannelserne ved UC SYD Registerbaseret undersøgelse af studerende dimitteret i studieårene 2011/2012-2014/2015 StudenterFokus Februar 2018 Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2009/2010

Elevtal for grundskolen 2009/2010 Elevtal for grundskolen 29/21 Af Alexander Uldall Kølving Elevtallet har været faldende i perioden 26/7 til 29/1. For skoleåret 29/1 var der sammenlagt 715.833 elever i den danske grundskole, og sammenlagt

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt alle grupper, og stort set alle brancher har oplevet markante beskæftigelsesfald. Beskæftigelsen er faldet

Læs mere

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017 Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017 Elevtallene for børnehaveklasse i grundskolen for skoleåret 2016/17 viser, at: I skoleåret 2016/2017 startede ca. 66.300 elever i børnehaveklasse i grundskolen.

Læs mere

Notat Elever i grundskolen, 2014/15

Notat Elever i grundskolen, 2014/15 Notat Elever i grundskolen, 2014/15 Af Rasmus Schulte Pallesen De samlede elevtal fra børnehaveklasse til 9. klasse i grundskolen er faldet med ca. 6.200 børn over de sidste fem år. Ca. 81 procent af eleverne

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang juli 207 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 Knap 0.300 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010

Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010 Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010 Karakteristik af nyuddannede sygeplejersker årgang 1976-2006 Nyuddannede sygeplejersker bliver ældre og ældre, når de færdiggør deres uddannelse. Gennemsnitsalderen

Læs mere

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse 14. juni 2017 2017:9 Seks ud af ti i stabil beskæftigelse Af Pernille Stender Beskæftigelsesfrekvensen er en central indikator, når temperaturen på arbejdsmarkedet skal tages. Beskæftigelsesfrekvensen

Læs mere

ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen

ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen 3 ud af 4 unge uden uddannelse har stået stille i uddannelsessystemet i mindst tre år 10.000 ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen Mere end 200.000 unge har i dag ikke en uddannelse ud over folkeskolens

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang november 206 NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-205 Knap 9.800 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise N o t a t 13-17-årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise April 19 Resume Denne deskriptive analyse ser på udviklingen i antallet af 13-17-årige i beskæftigelse. Hovedkonklusionerne

Læs mere

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elevtallene for børnehaveklasse i grundskolen for skoleåret 2014/15 viser, at: I skoleåret 2014/2015 startede knap 67.600 elever i børnehaveklasse i grundskolen.

Læs mere

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse Resumé Vejene gennem uddannelsessystemet kan være mange og forskelligartede. Forskellige befolkningsgrupper er karakteriseret ved at have forskellige veje. Dette notat belyser en række parametre på uddannelsesvejen,

Læs mere

LÆRERUDDANNEDES MOBILITET PÅ ARBEJDSMARKEDET - Konklusionshæfte

LÆRERUDDANNEDES MOBILITET PÅ ARBEJDSMARKEDET - Konklusionshæfte LÆRERUDDANNEDES MOBILITET PÅ ARBEJDSMARKEDET - Konklusionshæfte Januar 2017 AARHUS KØBENHAVN HAMBORG LONDON MALMØ NUUK OSLO SAIGON STAVANGER WIEN 1. INDLEDNING Epinion har i samarbejde med Undervisningsministeriet

Læs mere

Fleksjob og ledighedsydelse

Fleksjob og ledighedsydelse 09-0379 - 03.07.2009 Kontakt: mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fleksjob og ledighedsydelse En ny FTF-undersøgelse viser, at den procentvise største stigning i antallet fleksjobbere er sket blandt fleksjobbere

Læs mere

Forsikring mod ledighed

Forsikring mod ledighed Forsikring mod ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked hviler blandt andet på, at der er økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed. Dagpengesystemet er derfor et væsentligt element i den danske model, som

Læs mere

Tilbageflytninger. Hovedkonklusioner:

Tilbageflytninger. Hovedkonklusioner: U nges f lyttemønstre Tilbageflytninger Motivationen til at flytte kan være mangeartet, herunder afsøgning af nye jobmuligheder, uddannelse, etablering af familie eller en form for tilknytning til det

Læs mere

N O T A T. Ikke-vestlige indvandreres afgang fra kontanthjælpssystemet

N O T A T. Ikke-vestlige indvandreres afgang fra kontanthjælpssystemet N O T A T Ikke-vestlige indvandreres afgang fra kontanthjælpssystemet September 1 Beskæftigelsesministeriet har undersøgt udviklingen i ikke-vestlige indvandreres afgang fra kontanthjælpssystemet og deres

Læs mere

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret 2016/2017 Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 13 Formålet med dette analysenotat er at belyse skoleskift mellem de frie grundskoler og folkeskolerne

Læs mere

Analyse 15. juli 2014

Analyse 15. juli 2014 15. juli 14 Kvinder er mere veluddannede end deres partner, men tjener mindre Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Gennem de senere årtier er der sket et markant løft i kvinders sniveau i

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 Dan Yu Wang Oktober 2017 EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 1 ud af 6 sygeplejerske har en videreuddannelse Pr. 1.1.2016 var der 93.946 autoriserede sygeplejersker i landet. Af

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Tabeller fra Kulturstatistik 2013

Tabeller fra Kulturstatistik 2013 8. august 2013 KUR/kn krn@kum.dk Tabeller fra Kulturstatistik 2013 Indhold: Erhvervsfrekvens side 2 Ledighedsprocent side 3 Beskæftigelse efter arbejdsstedsregion side 5 Arbejdsmarkedsstatus - Beskæftigelse

Læs mere

CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED

CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED OG BRANCHESKIFT Resume Det primære formål i denne analyse er at undersøge de chauffører og lagerarbejderes ledighed og beskæftigelse i forhold til de u. I analysen

Læs mere

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse?

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i andelen af unge 25-årige, der

Læs mere

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft 09-0581 20.05.2010 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft Der er bred opfattelse af, at der fremadrettet vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Folkeskoleelever fra Frederiksberg

Folkeskoleelever fra Frederiksberg Folkeskoleelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2011 Aksel Thomsen August 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø FOLKESKOLEELEVER FRA FREDERIKSBERG Danmarks Statistik

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang august 208 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 0.600 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse for markedsføringsøkonomer. Årgang 2006-2008 pr. 1. august 2009

Beskæftigelsesundersøgelse for markedsføringsøkonomer. Årgang 2006-2008 pr. 1. august 2009 Beskæftigelsesundersøgelse for markedsføringsøkonomer Årgang 06-08 pr. 1. august 0 Udarbejdet af Gitte Damgaard, Erhvervsakademi Århus, Oktober 0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning...

Læs mere

Færre FTF ere på uddannelsesrevalidering

Færre FTF ere på uddannelsesrevalidering 08-1150 - 03.07.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Færre FTF ere på uddannelsesrevalidering En ny FTF-undersøgelse viser, at antallet på uddannelsesrevalidering er stærk faldende

Læs mere

Overgangen fra kontanthjælp til job er næsten uændret trods loft

Overgangen fra kontanthjælp til job er næsten uændret trods loft Overgangen fra kontanthjælp til job er næsten uændret trods loft Andelen af kontanthjælpsmodtagere, der får job og dermed forlader kontanthjælpssystemet, er nogenlunde uændret siden 1. Antallet af kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Vedrørende: Elevtal pr. 30. september 2011 (skoleåret 2011/2012) Skrevet af: Line Steinmejer Nikolajsen og Mathilde Ledet Molsgaard

Vedrørende: Elevtal pr. 30. september 2011 (skoleåret 2011/2012) Skrevet af: Line Steinmejer Nikolajsen og Mathilde Ledet Molsgaard Notat vedr. elevtal Vedrørende: Elevtal pr. 30. september 2011 (skoleåret 2011/2012) 21.11.2012 Skrevet af: Line Steinmejer Nikolajsen og Mathilde Ledet Molsgaard Indledning Dette notat beskriver eleverne

Læs mere

De fleste topskatteydere arbejder på fuld tid. Kun 13 pct. af FTF-topskatteyderne arbejder under 37 timer om ugen.

De fleste topskatteydere arbejder på fuld tid. Kun 13 pct. af FTF-topskatteyderne arbejder under 37 timer om ugen. Arbejdstid blandt topskatteydere 09-0016 - MELA - 23.01.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 De fleste topskatteydere arbejder på fuld tid. Kun 13 pct. af FTF-topskatteyderne arbejder

Læs mere

Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse

Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse Sagsnr. 10-3513 Vores ref. AKB Den 27. marts 2017 Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse LO har i samarbejde med Danmarks Statistik fulgt årgang 1988 s vej gennem uddannelsessystemet. Den første rapport

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet 15.12.2005 Notat 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

Fakta om førtidspension

Fakta om førtidspension 10-0582 - Mela - 24.08.2010 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fakta om førtidspension FTF har i en ny analyse undersøgt omfanget af tilkendelser fordelt på alder, diagnose og uddannelse.

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2010 Opsummering

Beskæftigelsesundersøgelse 2010 Opsummering Beskæftigelsesundersøgelse 2010 Opsummering Januar 2011 Beskæftigelsesundersøgelsen 2010 er udført af Dansk Center for Forskningsanalyse, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet for studieudvalget

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Flere lærere uden uddannelse

Flere lærere uden uddannelse Analysen viser, at 16, procent af de kommunalt ansatte i lærerstillinger i folkeskolen ikke har en læreruddannelse. Andelen af læreruddannede i lærerstillinger er faldet fra 89, procent til 83,8 procent

Læs mere

Den offentlige sektor på skrump

Den offentlige sektor på skrump Den offentlige sektor på skrump Antallet af arbejdstimer i den offentlige sektor pr. borger er nu på det laveste niveau siden. Det er faldet med 20 timer siden 9, og selvom omfanget af udlicitering har

Læs mere

Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer

Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer Analysen viser, at hovedparten af NNF-medlemmerne er ansat inden for industri samt handel & transportsektoren. Siden 2004 er der dog sket forskydninger i sammensætningen

Læs mere

Mange unge ledige fra 90 erne er i dag på offentlig forsørgelse

Mange unge ledige fra 90 erne er i dag på offentlig forsørgelse De langtidsledige unge på kontanthjælp mistede fodfæstet på arbejdsmarkedet Mange unge ledige fra 9 erne er i dag på offentlig forsørgelse Under halvdelen af de unge, der modtog kontanthjælp i en længere

Læs mere

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel De fleste unge er enten i uddannelse eller beskæftigelse. Men der er også et stort antal unge, som ikke er. Næsten 1 pct. i alderen 16-29 år har hverken været i

Læs mere

FLERE DANSKERE UNDER 25 PÅ ARBEJDSMARKEDET - FÆRRE TAGER EN UDDANNELSE. 13. september Resumé:

FLERE DANSKERE UNDER 25 PÅ ARBEJDSMARKEDET - FÆRRE TAGER EN UDDANNELSE. 13. september Resumé: 13. september 2008 FLERE DANSKERE UNDER 25 PÅ ARBEJDSMARKEDET Resumé: - FÆRRE TAGER EN UDDANNELSE Arbejdsstyrken blandt unge i alderen 16-25 år, der ikke er under uddannelse, er steget med næsten 11.000

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2011

Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Opsummering af årets resultater Januar 2012 For 2011 findes separate rapporter for bachelordimittender, kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen 09-0504 - 13.05.09 Kontakt Mette Langager - Tlf: 33 36 88 00 Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen Antallet af nytilkendelser til førtidspension har ligget på samme niveau i en årrække

Læs mere

Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser

Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser 09-0504 19.05.09 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Førtidspensionister med ikke-kroniske psykiske lidelser Seks af de psykiske diagnoser, som kan danne baggrund for førtidspensionstilkendelse,

Læs mere

Befolkningsbevægelser indenfor Grønland

Befolkningsbevægelser indenfor Grønland Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Befolkningsbevægelser indenfor Grønland Teknisk baggrundsnotat 2013-01 Befolkningsbevægelser inden for Grønland 1 Indledning og konklusioner Nærværende

Læs mere

Job for personer over 60 år

Job for personer over 60 år Job for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB @kl.dk Seniorerne over 60 år fortsætter i stigende grad på arbejdsmarkedet, men hvilke job er de beskæftiget i, og i hvor høj grad er seniorerne

Læs mere

Ledigheden på FTF-området - maj 2013

Ledigheden på FTF-området - maj 2013 09-1455 MELA/JEEI -07.07.2013 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Ledigheden på FTF-området - maj 2013 Ledigheden på det samlede FTF-område har gennem det seneste halve år ligget på

Læs mere

Krise: 35.000 flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse

Krise: 35.000 flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse Krise: 3. flere unge er hverken i arbejde eller uddannelse Siden den økonomiske krise er antallet af unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse vokset med 3.. I slutningen af 213 var 18. unge

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE

NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE Beskæftigelsesregion Nordjylland, november 2010 BRUG FOR FLERE FAG- LÆRTE Der skal uddannes mange flere faglærte for at fylde pladserne ud efter dem, der forlader

Læs mere

Tabeller fra Kulturstatistik 2014

Tabeller fra Kulturstatistik 2014 10. juni 2014 KUR/kn Tabeller fra Kulturstatistik 2014 Indhold Erhvervsfrekvens side 2 Ledighedsprocent side 2 Beskæftigelse efter arbejdsstedsregion side 4 Arbejdsmarkedsstatus - Beskæftigelse efter sektor

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K TELEFON +45 3391 4700 FAX +45 3391 1766 WWW.FANET.DK nr. 60 m a r ts 2012 Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA kontakt: ams@fanet.dk Personaleomsætning

Læs mere

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel

ØKONOMISK ANALYSE. Nyt kapitel Unge som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse Nyt kapitel I forlængelse af den aktuelle debat om ungdomsledighed er det relevant at se på gruppen af unge, som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse.

Læs mere

Tabeller fra Kulturstatistik 2015

Tabeller fra Kulturstatistik 2015 26. august 2015 KUR/kn Tabeller fra Kulturstatistik 2015 Indhold Erhvervsfrekvens side 2 Ledighedsprocent side 2 Beskæftigelse efter arbejdsstedsregion side 4 Arbejdsmarkedsstatus - Beskæftigelse efter

Læs mere

Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor

Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor 07-1767 - - 20.12.2007 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor Stort set alle FTF-ansatte i den offentlige sektor skal dokumenterer deres

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse Opfølgningsnotat på sanalyse Indledning Rådet og Beskæftigelsesregion Syddanmark fik i november 2012 udarbejdet en strukturanalyse af arbejdsmarkedet på. Dette notat er en opdatering på nogle af de udviklingstendenser,

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2010/2011

Elevtal for grundskolen 2010/2011 Elevtal for grundskolen 2010/2011 Af Mathilde Ledet Molsgaard I 2010/11 er der ca. 713.000 elever i grundskolen. Andelen af elever i frie grundskoler og efterskoler har været stigende i perioden siden

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2013

Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Opsummering af årets resultater Marts 2014 For 2013 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

Bilag om mellemlange videregående uddannelser i tal 1

Bilag om mellemlange videregående uddannelser i tal 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 13 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om mellemlange videregående uddannelser i tal

Læs mere

Beskæftigelse og handicap

Beskæftigelse og handicap Notat v. Max Miiller SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd Beskæftigelse og handicap Beskæftigelse blandt personer med og uden et handicap SFI udgav i efteråret 2006 rapporten Handicap og beskæftigelse

Læs mere

Beskæftigelse i de sociale klasser i 2012

Beskæftigelse i de sociale klasser i 2012 Beskæftigelse i de sociale klasser i Denne analyse er den del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Analysen beskriver arbejdsmarkedets sammensætning på brancher fordelt på de fem sociale

Læs mere

Studenterhuen giver ingen jobgaranti

Studenterhuen giver ingen jobgaranti Studenterhuen giver ingen jobgaranti Uddannelse er et utroligt vigtigt parameter for, hvordan man klarer sig i livet. Analysen viser, at de unge der afslutter en gymnasial uddannelse, men som ikke kommer

Læs mere

Elever i grundskolen, 2015/16

Elever i grundskolen, 2015/16 Elever i grundskolen, Dette notat giver overblik over antallet af elever i grundskolen. Opgørelsen viser, at antallet af elever i folkeskolen er faldet siden 2011/12, mens antallet af elever i frie grundskoler

Læs mere

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2019 Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Forskellen i levetid mellem ufaglærte og akademikere reduceres betydeligt, når man ser på

Læs mere

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne 08-1230 - 23.2.2009 Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne Danmark står over for en periode med stigende ledighed. Der vil imidlertid fortsat være mangel på arbejdskraft i nogle sektorer. Der er dokumentation

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Af Det pædagogiske personale i folkeskoler 1 og frie grundskoler talte godt 69.000 medarbejdere 2 i skoleåret 2009/10. Lærerne udgør langt den største

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

En mandlig 3F er på efterløn dør 5 år før en akademiker i arbejde

En mandlig 3F er på efterløn dør 5 år før en akademiker i arbejde safskaffelse: Ulighed i levetid mellem forskellige faggrupper En mandlig 3F er på efterløn dør 5 år før en akademiker i arbejde Nye beregninger viser, at der fortsat er stor forskel i levetiden blandt

Læs mere

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Pigerne er generelt bedre end drengene til at bryde den sociale arv. Og mens pigerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv i løbet af de seneste

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2016

Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Opsummering af årets resultater Februar 2017 For 2016 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

Viborg Gymnasium og HF Hf

Viborg Gymnasium og HF Hf HF Hf giver et overblik over de elever, der kommer ind på ungdomsuddannelsesinstitutionen, hvor mange, der fuldfører og hvor de går hen, når de forlader uddannelsen. Regional Udvikling 2015 Læsevejledning

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Bilag 2: Tabelmateriale Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Sammenhængen imellem satspuljebevillinger, udgifter og aktivitet. Indhold REGION NORDJYLLAND... 3 1.1 Ressourcer tilført behandlingspsykiatrien...

Læs mere

Figur 1. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, gennemsnitlig ledighed, kvartal, kandidatuddannelser 2013/ /15.

Figur 1. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, gennemsnitlig ledighed, kvartal, kandidatuddannelser 2013/ /15. Ledighedsnotat 2018 Kvalitetsenheden Fibigerstræde 10 9220 Aalborg Ø Sagsbehandler: Lone Hougaard Telefon: 9940 3945 Email: loho@adm.aau.dk Dato: 04-06-2018 Sagsnr.: xxxx-xxx-xxxxx Det Sundhedsvidenskabelige

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet { CREAT- EDATE \@ 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Kortlægning af beskæftigelsesudviklingen under krisen De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Der har tidligere i debatten været fokus på, at højtuddannede skulle være blevet særlig hårdt ramt

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Stor gevinst ved at hindre nedslidning

Stor gevinst ved at hindre nedslidning 21 217 219 221 223 22 227 229 231 233 23 237 239 241 243 24 247 249 21 23 2 27 29 Flere gode år på arbejdsmarkedet 23. december 216 Stor gevinst ved at hindre nedslidning Den kommende stigning i pensionsalderen

Læs mere

Udvikling i elevtal i grundskolen, 2012/2013

Udvikling i elevtal i grundskolen, 2012/2013 Udvikling i elevtal i grundskolen, 2012/2013 Det samlede elevtal fra børnehaveklasse til 9. klasse i grundskolen er faldet med ca. 12.000 over de sidste fem år. Omkring 82 procent af eleverne går i en

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2012

Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Opsummering af årets resultater Maj 2013 Version 6. maj 2013 For 2012 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

ø ªÆ ø ÃÆø ªªÛ±Æº ª ; à ۱ Æ;ºª

ø ªÆ ø ÃÆø ªªÛ±Æº ª ; à ۱ Æ;ºª ø ªÆ ø ÃÆø ªªÛ±Æº ª ; à ۱ Æ;ºª Indhold Indledning... 2 Sammenfatning... 3 Karakteristik af traineedeltagerne... 4 Indsatsen under traineeforløb... 4 Indsatsen under traineeforløb...1 Beskæftigelseseffekt

Læs mere

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler

Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler Sammenfatning På de frie grundskoler er andelen af elever steget med 2,7 procentpoint siden 2010/11, og i den tilsvarende periode er andelen af elever

Læs mere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Omkring hver tredje dansker over 16 år har ikke en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet. Særligt blandt indvandrere står det skidt til. Op mod halvdelen

Læs mere