Diabetes mellitus Asma Bashir, læge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diabetes mellitus Asma Bashir, læge"

Transkript

1 Juli 15 Diabetes mellitus Asma Bashir, læge Københavns Universitet

2 2 PENSUM: BASISBOG I MEDICIN & KIRURGI KAPITEL 13: ENDOKRINE SYGDOMME MEDICINSK KOMPENDIUM KAPITEL 56: DIABETES MELLITUS MEDICINSK KOMPENDIUM KAPITEL 57: HYPOGLYKÆMI SLIDES FRA FORELÆSNINGER OG HOLDTIMER GAMLE EKSAMENSOPGAVER DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus er et syndrom karakteriseret ved utilstrækkelig insulinsekretion, nedsat insulinfølsomhed, nedsat glukosetolerance og tendens til udvikling af universel angiopati og ledsagende organskader. Der findes følgende former: 1. Diabetes type (5-10%) β-celle destruktion medførende insulinafhængighed. 2. Diabetes type 2 (85%) strækkende fra insulinresistens med relativt insulinunderskud til en overvejende sekretorisk defekt med insulinresistens. 3. MODY (maturity onset diabetes of the young) sjælden. Arvelig (autosomal dominans, 1. Gradsslægtninge). Form for diabetes mellitus type 2 som ses hos unge 4. Diabetes ved pancreasinsufficiens. Hvem skal tilbydes udredning for diabetes mellitus? Patienter med kliniske symptomer øget tørst, øget vandladning, utilsigtet vægttab, recidiverende infektioner. En gang årligt tidligere CVD (kardiovaskulær sygdomme, CVD-risiko på >5% og HbA1c mmol/mol, farmaka som øger risiko for diabetes mellitus (prednisolon, psykofarmaka)

3 3 3-års interval CVD >5% og HbA1c <42 mmol/mol, familiær disposition, tidligere gestationel diabetes (GDM), PCOS, etnisk disposition, >2 risikofaktorer (overvægt, høj alder, lavt aktivitetsniveau, ryger, mikroalbuminuri, disposition til CVD). HVAD ER INSULIN? I pancreas findes omkring 1. Mio. Langerhanske øer, som tilsammen vejer ca. 1 gram og forekommer spredt i det exokrine væv. Ø-cellerne afgrænses ufuldstændigt af et tyndt lag retikulært bindevæv, der fortsætter ind i ørerne i ganske ringe mængde. Af dem er der 70% insulinproducerende β-celler. Resten af α-celler (glukagon, 20%), δ-celler (somatostatin, 5-10%) og PP-celler (pankreatisk polypeptid, 1-2%). I β-celler spaltes præproinsulin til proinsulin, som dannes af specifikke endopeptidaser til intermediære produkterne des-31,32 proinsulin og des-64,65 proinsulin, der videre processeres til insulin og C-peptid (connecting peptide). Både insulin og C-peptid frigøres fra granula i β-cellen til interstitielrummet, hvorefter de passerer kapillærets basalmembran og endotel på vej til blodbanen.

4 4 Insulin er et polypeptid der består af 2 kæber A og B på hhv. 21 og 30 aminosyrer. Kæderne er kovalent forbundet sammen med 2 disulfidbroer. Sekretionen af insulin styres via feedback mekanismer mellem β-cellen og næringsstoffer, primært glukose. Organismen sørger for at holde B-Glukose mellem 4 og 7 mmol/l både under faste og efter måltider. Når B- Glukose stiger, øges glukoseoptagelsen i β-cellen vha. et transportprotein GLUT-2. Glukokinase katalyserer fosforyleringen af glukose til glukose-6-fosfat. Dannelse af ATP fører til en lukning af de ATPregulerende kaliumkanaler, depolarisering af plasmamembranen og åbning af de spændingsafhængige calciumkanaler med Ca 2+ -influx. Dette medfører en ophobning af calcium inde i cellen, som er et signal til at intracellulære insulingranula fusionerer med plasmamembranen og frigør insulin. Insulinsekretionen aktiveres foruden glukose også af akut øgning af cirkulerende aminosyrer, specielt arginin og leucin, frie fedtsyrer (FFA) og en række hormoner f.eks. glukagon og inkretinhormoner, der dannes i tarmceller. Inkretinhormonerne er ansvarlige for regulation af størstedelen af insulinsekretionen under et måltid. Insulinsekretionen foregår i 2 faser: 1. Fase 1 respons indtræder efter ca. 3 min, og varer omkring 10 min. 2. Fase 2 respons stiger gradvist i ca. 60 min eller indtil glukosestimulus ophører. Insulin secerneres til vena porta og videre til leveren, hvor omkring 70% elimineres ved første passage. Insulinkoncentrationen i portalkredsløbet er derfor mere end dobbelt så høj som i det perifere kredsløb. T 1/2 for insulin i plasma er kort, højst 10 min, men for C-peptid ca. 30 min. C-peptid degraderes ikke i leveren men i nyren og da det secerneres i ækvimolære mængder i forhold til insulin, kan C-peptid mængden i perifert blod anvendes i klinikken som et mål for den faktiske secernerede mængde insulin. Insulinets virkninger: Lav B-Glukose Hæmning af glykogenlyse og glukoneogenese levercellerne er altid stærkt permeable for glukose i begge retninger. Når insulin alligevel fremmer optagelse af glukose i levercellerne ved højt blodglukose, skyldes det at insulin stimulerer aktiviteten af enzymet hexokinase, der fremkalder fosforylering af glukose som første trin i dannelsen af glykogen. Herved falder den intracellulære koncentration af frit glukose, hvilket fremmer diffusionen af glukose ind i levercellen. Ved faldende blodsukker afgiver leveren igen glukose til blodet ved at nedbryde glykogen. Stimulering af glukosetransport foregår gennem visse cellemembran ved faciliterede diffusion. Insulin binder sig til et receptorprotein i cellemembranen, den såkaldte insulin-receptor, og aktiverer en tyrosinkinase, der er knyttet til receptoren. Dette fremkalder bla. Autofosforylering af tyrosin i receptorens cytoplastiske domæne, der udløser inkorporering af flere glukose-transporermolekyler i cellemembranen fra et intracellulært depot og herved øges den faciliterende diffusion af glukose ind i cellen.

5 5 Glukoseoxidation, glykolyse og glykogensyntese i muskelvæv Stimulering af lipogenese i fedtcellerne sker der omdannelse af glukose til triacylglycerol. Hæmning af lipolysen dvs. frigørelse af FFA fra fedtcellerne Stimulering af proteinsyntese Øget insulin medfører hypoglykæmi pga. lav glukoseproduktion i leveren og øget glukoseomsætning i muskelvævet. Lav insulin medfører: Nedbrydning af proteiner med frigørelse af alanin, der i leveren omdannes til glukose (glukoneogenese) Hyperglykæmi pga. øget leverens glukoseproduktion og lav glukoseomsætning i muskelvæv Øget lipolyse medfører ketondannelse i leveren (acidose/ketoacidose). DIABETES MELLITUS TYPE 1 Diabetes mellitus type 1 (DM1) opstår pga. destruktion af de insulinproducerende β-celler i de langerhanske øer. Ætiologien er ukendt, men der er højst incidens i vinterperioden samt visse ukendte eksogene faktorer er under mistanke: Forskellige vira Fødevarekomponenter (komælk protein) Kemiske forbindelser Genetisk disposition lav penetrans, idet kun ca. 10% af patienterne har 1. Gradsslægtninge med DM1. Børn af kvinder og mænd med DM1 har risiko på hhv. ca. 3% og 6% for at udvikle sygdommen. DM2 er stærkt associeret med en række HLA-klasse II alleler på kromosom 6 (især visse DQ- og DRsubtyper). Disse gener findes hos ca. 95% af patienter med DM1 men kun hos ca. 30% af baggrundsbefolkningen. Β-celledestruktionen er betinget af såvel cellulær som humoral immunitet. Immunreaktion udløses af nogle antigener, som ikke er blevet set af immunsystemet før, og bliver derfor optaget af den dendritiske celle og transporteres til regionale pancreatiske lymfeknuder og præsenteres til CD4+ T-lymfocytter. Disse bliver aktiverede og aktiverende specifikke og non-specifikke inflammatoriske celler og forårsager en β- celledestruktion medieret af cytokiner (IL-1, TNF-α, IFN-γ), som signalerer programmeret celledød (apoptose) selektivt i β-celler. Histologisk findes lymfocytinfiltration af de langerhanske øer. Symptomer: Tidlig symptomdebut Tørst Polyuri Vægttab

6 6 Sult Træthed Uoplagthed Pyodermi Furunkler Karbunkler især omkring legemsåbninger Forbigående refraktionsanomalier med sløret syn Dårlig trivsel hos børn Forbigående metaboliske neuropati med lægkramper, smerter og paræstesier og svækkede dybe reflekser på underekstremiteterne Forbigående let hepatomegali (fedtinfiltration) hos børn og unge Hvis diagnosen ikke stilles på det stadium, udvikles der pga. tilstødende acidose et mere dramatisk billede, polypnø/kussmaul respiration, kvalme og opkastninger, abdominalsmerter (akut abdomen) og bevidsthedssvækkelse. Paraklinik: Høj B-Glukose Høj triglycerider Høj FFA Høj B-Ketonstof Glykosuri Diagnosen stilles ved måling ved venøst B-Glukose. Hos patienter med symptomer på diabetes mellitus er en tilfældig værdi >11.0 mmol/l eller en fastende værdi >7.0 mmol/l diagnostisk. Helst målt x 2 i 2 forskellige dage. Hvis B-Glukose er mellem 6 og 7 mmol/l, er det nødvendigt at udføre en oral glukose belastning 75g for at stille diagnosen. Hvis B-Glukose efter 2 timer er >11 mmol/l, er diagnosen bekræftet. Hvis B-Glukose er mellem 7.8 og 11 mmol/l, er det IGT (impaired glucose intolerance). Der undersøges for ketonstoffer. Endvidere undersøges elektrolytter, P-kreatinin og lipider (total kolesterol, HDL, LDL og triglycerider). Faste eller stimuleret C-peptid måles for at klassificeres diabetes diabetes Type 1 eller type 2, da C-peptid er bedre end insulin til at markere de pankreatiske β-cellers evne til at producere insulin (desuden anvendes ved diagnostisk af insulinomer, insulin-producerende tumorer), samt måling af ICA (islet cell antibodies) og GAD65. Hvis faste C-peptid er <0.3 nmmol/l, er det diagnostisk for type 1. Hvis faste C-peptid >0.5 nmol/l, drejer det sig om type 2. Desuden måling af autoantistoffer, ICA, GAD65 og IA2 (mod tyrosine like protein), der er diagnostisk for type 1. Ved ubehandlet tilstand eller manglende normalisering af metabolismen udvikler flere patienter efter nogle år (5-10%) nefropati, retinopati, neuropati og arteriosklerose (mere om det under Senkomplikationer senere).

7 7 Behandlingen består i subkutan tilførsel af insulin: 4-gangsterapi med hurtigvirkende insulin før måltider og langsomvirkende insulin ved sengetid. 1-2 gange terapi med langsomvirkende insulin eller et mix-insulin før morgenmad og før aftensmad egenomsorg måling af B-Glukose før hovedmåltider og ved sengetid evt. om natten kl. 03. Ved ketoacidose (metabolisk acidose, glukosuri og hyperglykæmi) rettes behandlingen mod korrektion af hyperglykæmi, dehydrering, elektrolytforstyrrelser og i svære tilfælde korrektion af acidosen. Langtidsvirkende insulin Man kan ændre på insulinets egenskaber ved at substituere specifikke aminosyrer. Et princip omfatter insulin glargin, der pga. aminosyrer substitutierer i både A og B kæden, har dårlig opløselighed ved neutralt ph, hvorfor det udfælder i subcutis og frigives langsomt til blodbanen. Et andet princip omfatter insulin detemir, der er acetyleret med C14 aminosyrer, hvorved det bindes reversibelt til S- Albumin. Det frigives kun langsomt fra S-Albimun hvilket øger virkningsvarighed. Behandling med disse analoger giver mindre udsivning i B-Glukose, færre tilfælde af specielt natlig hypoglykæmi, lavere faste B-Glukose og mindre vægtstigning end intermediærtvirkende insulin, men kun beskeden forbedring i HbA1c. Ved behov for hurtigvirkende insulin følges insulin-skema: B-Glukose Insulin IE <4 mmol/l Ingen insulin < 4-8 mmol/l 2 IE insulin 8-10 mmol/l 4 IE insulin mmol/l 6 IE insulin mmol/l 8 IE insulin > 16 mmol/l 10 IE insulin Hurtigvirkende insulin Hurtig- og korttidsvirkende insulinanaloger er fremstillet ved ombytning af aminosyrer på plads 28 og 29 eller substitution af aminosyrer på plads 28 i B-kæden, hvorved tendensen til insulinmolekylernes hexamerisation reduceres. Dette fremmer insulinanalogernes absorption fra subcutis. Medfører ingen forbedring af HbA1c og giver hypoglykæmi om natten. DIABETES MELLITUS TYPE 2 Der er tale om en kronisk metabolisk sygdom: Hyperglykæmi med forstyrrelser i kulhydrat-, lipid- og proteinmetabolismen Insulinresistens og relative insulinmangel Sygdom i det kardiovaskulære sygdom De hyppigste årsager: Fedme BMI >30 kg/m 2 Rygning

8 8 Fysisk inaktivitet Fosterets ernæring og eksponering f.eks. moderens proteinfattig ernæring og tobaksrygning Familiær disposition risiko omkring 40% hos 1. gradsslægtninge Alder? Diabetes type 2 opstår pga. nedsat insulinfølsomhed, som ikke fuldt kompenseres af høj insulinsekretion. Den er tæt associeret med det såkaldte syndrom X dvs. insulinresistens, hypertension og dyslipidæmi (høj triglycerid, høj totalt kolesterol og lav HDL kolesterol). Effekten af inkretinhormonerne er meget lav, hvilket forklarer det forsinkede insulinrespons efter et måltid. Ved diagnose af diabetes type 2 er β- cellemassen mindsket med ca. 50% og tabet af β-celler fortsætter under sygdomsforløbet. Amylin secerneres sammen med insulin fra β-cellen og ved diabetes type 2 omdannes amylin til polypeptidet amyloid der ophobes i insulingranula, hvor det formodes at bidrage til udvikling af β- celledysfunktion. Følgende mekanismer sættes i gang: Leverens produktion af glukose let forhøjet medfører hyperglykæmi under faste og efter fødestimulation Øget lipolyse medførende FFA, der hæmmer den insulinstimulerende glukoseomsætning i muskelvæv, som igen medfører akkumulation i leveren og muskelvæv som triglycerider. Nedsat følsomhed for insulin i muskelvævet. Symptomer: Tørst Polyuri Vægttab Træthed Genitalkløe Akkomodationsbesvær Evt. fodsår langsomt helende sår Hypertension Evt. hjertekarsygdom I mange tilfælde har patienter med diabetes type 2 haft fast hyperglykæmi i op til 10 år, før de diagnosticeres. På det typiske diagnosetidspunktet ved ca årsalderen kan kroppen derfor have været udsat for insulinresistens og kompensatorisk hyperinsulinæmi i år samt dyslipidæmi, hyperglykæmi og hypertension i år.

9 9 Diagnosen stilles ved: HbA1c >48 nmol/mol (6.5%) skal altid bekræftes ved en ny måling (kan ikke anvendes ved alkoholisme, jern- og B12-mangel, nylig transfusion, nyreinsufficiens, hæmoglobinopatier, visse hæmatoogiske sygdomme). Fordele er følgende: - Faste er unødvendig - Godt mål for kronisk hyperglykæmi (afspejler B-Glukose over 8-12 uger) - Association til CVD er bedre for HbA1c end FPG (faste plasma glucose) - Stigning i HbA1c på 5 nmol/mol risiko for død stiger med 25%. FPG <7.0 mmol/l eller ikke-fastende B-Glukose >11.1 mmol/l. Diagnosen skal verificeres ved kontrolmåling. Benyttes når HbA1c ikke kan bruges. Såfremt HbA1c falder til <48 nmol/mol ved non-farmakologisk eller farmakologisk behandling har patienten fortsat diabetes mellitus type 2. Yderligere undersøgelser: Højde + vægt til udregning til BMI Talje/hofte ratio: normalt mænd <0.9, kvinder <0.8 BT Tegn på arteriosklerose EKG Fødder: puls, sår, trykpunkter, deformiteter, sensibilitet, stemmegaffel, monofilament Biokemi: HbA1c, kolesterol, kreatinin, albumin/kreatinin-ratio U-stix Øjne Formål med behandling: At øge livskvaliteten ved at skabe velbefindenhed og arbejdsdygtighed. At fjerne eller lindre symptomer. At forhindre eller udskyde udviklingen af senkomplikationer. At forlænge patients levetid. De konkrete terapeutiske mål: B-Glukose 4-7 mmol/l Postprandial B-Glukose <10-11 mmol/l HbA1c < % Ingen hypoglykæmi (B-Glukose <3.0) Proteinudskillelse i urinen på 0.30 mg/24 timer (normal <30 mg/24 timer) Ingen ketouri BT 130/80 mmhg, hos yngre eller hos patienter med albuminuri 125/75 mmhg Faste total kolesterol <4.5 mmol/l

10 10 Faste LDL-kolesterol <2.5 mmol/l Faste LDL-kolesterol <1.8 mmol/l ved højrisiko patienter Faste HDL-kolesterol >1.0 mmol/l for mænd og 1.2 for kvinder Faste triglycerid <1.7 mmol/l BMI normal for begge køn og alder Non-farmakologisk behandling reducerer insulinresistens: Fedtfattig og grøn kost, der vedligeholder normalvægt Halvering af saltindtag Daglig motion (1/2-1 time 3.4 x ugentligt) Rygeafvænning Behandling: Antiglykæmisk behandling: Hvis de terapeutiske mål ikke opnås ved non-farmakologisk behandling: - 1. valg: Metformin. - Har påvist nedsættelse af mikrovaskulære og kardiovaskulære komplikationer ved diabetes mellitus type 2. - Hvis det tåles gives det til alle med type 2. - Anbefales ved debut og senest 3 måneder efter diagnosticering - Gives også selvom HbA1c normaliseres ved livsstilsændringer - Gives også ved anden antidiabetisk behandling - Start med 500 mg x 1, herefter trap op ca. hver 2.4 uge til max 1 g x 2 afhængig af bivirkninger - Kan øges til 1 g x 3 men bivirkningerne øges og effekten er sparsom - Kontraindikation: egfr <30 - Forsigtighed ved egfr Bør pauseres ved risiko for akut nyresvigt, gastroenteritis, dehydratio, infektionssygdomme osv. - Bivirkninger gastrointestinale gener, smagsforstyrrelser, påvirkning af lever og nyrefunktion, nedsat absorption af B12-vitamin, laktatacidose valgs: Sylfonylurinstof eller Glitazoner. - Glitzoner har mange bivirkninger som f.eks. øget risiko for hjerteinsufficiens, væskeretention, lav hæmoglobin, høj risiko for fraktur Hvis de terapeutiske mål fortsat ikke er opnået: - Kombinationsbehandling med Metformin + Sulfonylurinstof - Evt. Metformin + Insulin (behov for insulin er øget end ved type 1 pga. betydelig insulinresistens) Ved hypoglykæmi (<2,5 mmol/l) som komplikation til insulinbehandling: korrektion af hypoglykæmi med glukoseindgift p.o. eller iv eller glukagon 1 mg im.

11 11 Antikolesterolæmisk behandling: Næsten alle bør have statin Jo højere LDL-kolesterol jo større behandlingseffekt Målet LDL < 2.5 mmol(l Hos højrisikopatient (mikroalbuminuri, CVD eller flere risikofaktorer), LDL <1.8 mmol/l Præparater: - Simvastatin hæmmer kolesterolsyntesen og øger dannelsen af LDL-receptorer - Zarator (atorvastatin) - Crestor (rosuvastatin) - Evt. tillæg af ezetrol hæmmer den intestinale absorption af kolesterol Bivirkninger leverpåvirkning, søvnproblemer, dyspepsia, hovedpine, myalgier, rhabdomyolyse Antihypertensive behandling: Præparater: - 1. valgstof pga. nyrebeskyttende effekt - ACE-hæmmer: Corodil 5-40 mg, Ramipril 5-10 mg (obs. nyretal) - AT-II: Losartan mg - Tiazid (ved nefropati skiftes til loop-diureticum) Centyl m KCl 1,25-2,5 mg - Calciumantaginist Amlodipin 5-10 mg

12 12 - Beta-blokker (spec. Ved tidligere AMI eller AFLI) Metoprolol mg - Spironolakton Antitrombotisk behandling: Magnyl 75 mg x 1 Der er ikke evidens for at give magnyl til alle diabetikere Gives til højrisiko patienter (mikroalbuminuri eller risikofaktorer som hypertension, rygning, overvægt og arvelig disposition til CVD) DIABETOGENE MEDICINSKE STOFFER TIL DIABETES MELLITUS TYPE 2 Metformin (Biguanider) til overvægtige. Medfører en mindsket mortalitet og færre mikro- og makrovaskulære komplikationer i forhold til sulfonylurinstoffer og insulin. Den øget insulinfølsomhed i det perifere væv, stimulerer glykolysen, reducerer den endogene glukoseproduktion (glukoneogenese) i leveren (reducerer P-Glykagon niveau) samt mindsker glukoseabsorptionen fra tyndtarmen. Den giver ikke hypoglykæmi eller forårsager vægtstigning. Metformin er kontraindiceret hos patienter med høj S-Kreatinin (risiko for udvikling af laktatacidose), hjerteinsufficiens og påvirket leverfunktion. Pga. risiko for akut nyreinsufficiens i forbindelse med anvendelse af jodholdigt røntgenkontraststof bør patienter i metforminbehandling have pauseret metformin 48 timer forud for indgift af kontraststoffet. Dermed elimineres også en risiko for laktatacidose. Bivirkninger kvalme, opkastninger, nedsat appetit og løse afføringer (forbigående). Sulfonylurinstoffer (Tolbutamid, Glibenclamid) β-cellestimulerende. Blokerer ATP-afhængige K + - kanaler i β-cellernes plasmamembran. Dette fører til membran-depolarisering hvor de spændingsafhængige Ca 2+ -kanaler åbnes og Ca 2+ -influxen øges. Dette medfører øget intracellulær Ca 2+ -koncentration og stimulerer insulinsekretion. Sulfonylurinstoffer skal altid tages i forbindelse med mad. Alle sulfonylurinstoffer er proteinbundne og metaboliseres i leveren. Bivirkninger vægtøgning og øget risiko for hypoglykæmi. Bør ikke benyttes ved alkoholisme, eneboende ældre, erhvervchauffører, stilladsarbejdere, piloter og ved nedsat nyrefunktion. Risiko for hypoglykæmi er mindre ved gliklazid, glipizid og glimepirid. PPAR-gammaagonister (Glitazoner) øget insulinfølsomhed i fedt-, muskel og levervæv ved at aktivere den nukleære peroxisom-proliferator-aktiverende receptor-γ (PPAR-γ) og dermed deres glukoseoptagelse. Virkningsmekanismerne omfatter bl.a. en differentiering af præadipocytter til insulinfølsomme adipocytter og en omfordeling af triglyceridophobning fra bughulen til subcutis. Glitazoner ordineres som monoterapi eller i kombination med Metformin eller sulnylurinstoffer. Bivirkninger hjerteinsufficiens, væskeretention (vægtøgning), lav hæmoglobin, øget risiko for frakturer. Meglitinider (repaglinid) ligner sulfonylurinstoffer med samme virkningsmekanisme. Har hurtigt indsættende virkning og kort virkningstid.

13 13 Dipeptidylpeptidase-IV-hæmmere (DPP-IV-hæmmere, Januvia) ved diabetes type 2 er GLP-1- sekretion og virkning lav, og man behandler derfor med GLP-1 analog. Den gives som subkutane injektioner x 2 dgl. GLP-1 stimulerer GLP-1 receptor som medfører øget insulinsekretion og hæmning af glukagonsekretion men kun ved øget B-Glukose i blodet. GLP-1 forsinker ventrikeltæmningen og medvirker således til at mindske stigningen i den postprandiale glukosekoncentration. Den giver mæthedsfornemmelse, forbedrer β-cellefunktion. Der er ingen vægtøgning. Den er godkendt som monoterapi eller i kombination med Metformin eller Glitazon. Bivirkning: kvalme. Alfa-glucosidasehæmmer (Acarbose) kompetitive hæmmere af alfa-glukosidase i den intestinale børstesøm. Hæmmer nedbrydning af oligo- og polysakkarider (stivelse) til glukose, hvilket fører til forsinket og mindsket optagelse af glukose og dermed mindre måltidsrelateret stigning i B-Glukose. Bivirkninger: flatulens, diare samt borborygmi. Der ses ingen vægtøgning eller hypoglykæmi. Insulin forhindrer hyperglykæmiske symptomer og at forebygge diabetiske senkomplikationer. Der findes 5 hovedtyper af rekombinant fremstillede humane eller analoge insulinpræparater, alle i styrken 100 IE/ml. - Human insulin

14 14 - Analog insulin - Korttidsvirkende (actrapid, novorapid) - Langtidsvirkende (insulatard, lantus) - Blandingsinsulin (Mixtard 30, novomix) Bivirkninger hypoglykæmi, lipodystrofi (fedtvævshypertrofi), sjældnere atrofi ved indgiftsstedet, allergi overfor insulin.

15 15 SENKOMPLIKATIONER OG BEHANDLING Hypertension er tæt associeret med progression af diabetes nefropati ved diabetes mellitus type 1, mens hypertension ved type 2 er associeret med samtidig forekomst af insulinresistent og det metaboliske syndrom. Behandlingen omfatter diuretika, ACE-hæmmere, angiotensin-ii-receptor antagonister og calciumantagonister. Behandlingsmålet er <130/80 mmhg og kræver ofte 2-4 forskellige antihypertensiva. Dyslipidæmi relateret til de metaboliske ændringer, der udvikler pga. insulinresistens. Høj P-Triglycerid er resultat af en øget hepatisk produktion. Den skyldes hyperinsulinæmi kombineret med et højt tilbud af FFA fra det viscerale fedtvæv samt hyperglykæmi. Samtidig er nedbrydning af triglycerider lav pga. lav lipoprotein lipaseaktivitet. Det er øget P-LDL-kolesterol og lav P-HDL-kolesterol. Hyperglykæmien øget glykosyleringen af lipoproteiner, der dermed bliver mere aterogene. Alle patienter med diabetes mellitus type 2 bør derfor motiveres til statinbehandling medmindre der foreligger en kontraindikation. Behandlingsmålet er: - Total P-Kolesterol <4.5 mmol/l - P-LDL < 2.5 mmol/l, < 1.8 mmol/l hos højrisiko patienter - P-HDL >1.0 mmol/l hos mænd, >1.2 mmol/l hos kvinder - P- Triglycerid <1.7 mmol/l Makroangiopati storkarsygdom, rammer karrene i hjerne, hals, koronar og underekstremitetsarterier (dominerende hos type 2). Arteriosklerose med intimafortykkelse og lumenforsnævring. Ved diabetisk makroangiopati forstås cerebrovaskulær sygdom (transitorisk cerebral iskæmi (TCI) og apopleksia cerebri), iskæmisk hjertesygdom (kronisk iskæmisk hjertesygdom, akut koronart syndrom og hjertesvigt) samt perifer iskæmisk karsygdom (claudicatio intermittens). Behandlingen omfatter acetylsalicylsyre, β-blokkere, ACE-hæmmere og statiner. PCI og koronar bypass operation. Symptomatisk behandling med diuretika ved væskeretention. ACE-hæmmere, β-blokkere og spinolakton har en dokumenteret livsforlængende effekt. Mikroangiopati karskader, rammer kapillærer og arterioler, primært i retina, nyreglomeruli og perifer nerver (dominerende ved type 1). Nefropati deles i mikroalbuminuri (albuminudskillelsen mellem 30 og 300 mg/døgn ( ug/min), og makroalbuminuri (albuminudskillelsen >300 mg/døgn, 200 ug/døgn)). Hos personer uden nyresygdom er albuminudskillelsen mindre end 30 mg/døgn (20 ug/min). Patienter med type 1 og nefropati let forstørrede nyrer. Mikroskopisk findes glomerulær hypertrofi, diffus og/eller nodulær glomerulosklerose, arteriole hyalinose, tubulære atrofi og øget interstitiel bindevævsdannelse. Patienter med type 2 og nefropati har de samme morfologiske nyreforandringer, men også aldersbetingede degenerative forandringer og hypertensive forandringer. I de tidligere stadier

16 16 af begyndende diabetisk nyresygdom er GFR normal eller let forhøjet. Ved de senere stadier med ubehandlet nefropati ses lav GFR med ca. 10 ml/min/år. Patienter med mikroalbuminuri, uanset BT skal sættes i behandling med ACE-hæmmere eller angiotensin-ii-receptor antagonister for at udskyde udviklingen af klinisk nefropati. Oftest suppleres med diuretika, calcium-antagonister og selektive β-blokkere. Retinopati mindre blødninger i retina. Hos yngre kan udvikles der mere alvorlige proliferative retinopati med bløde, uskarpe exsudater (skyldes iskæmi), proliferation af kar, der kan give anledning til større præretinale blødninger, blødninger ind i corpus vitrium, bindevævsdannelse og retinaløsning. Hos patienter med type 2 ses foruden simplex retinopati makulaødem ofte ledsaget af hårde gule fedtholdige exsudater omkring fovea, der kan give centralt synstab. Neuropati deles i de progressive neuropatier (perifer sensomotoriske polyneuropati og autonom neuropati), de reversible neuropatier (mononeuritter og akut diffus smerteneuropati) og trykpareser. - Perifer sensomotoriske polyneuropati degeneration af axoner og segmentvis demyelinisering. Årsagen formentligt øget oxidativt stress, øget non-enzymatisk glykosylering, ophobning af sorbitol og lav Na-K-ATPase-aktivitet og dermed abnormiteter i axonets aktionspotentialer, gangliernes proteinsyntese og til sidst funktionstab. Symptomer smertefulde paræstesier og dysæstesier i strømpeområdet. Lav eller helt ophævet temperatur og følesans. Objektivt nedsat følesans, nedsat vibrationssans, nedsat temperatursans, tab af achilles- og patellarreflekser samt nedsat nerveledningshastighed. - Autonom diabetisk neuropati lokaliseret i det sympatisk og det parasymptiske nervesystem. Symptomer: - Gastroentestinale diabetisk enteropati og gastroparese med motilitetsforstyrrelser i tynd- og tyktarm og en dilateret slap ventrikel med forsinket ventrikeltømning medførende kvalme og øvre dyspepsi. Hyppige natlige diarre og i værste tilfælde fækal inkontinens. - Seksuel funktion erektiv dysfunktion hos 50% af mænd i aldersgruppe år - Urinveje cystopati med kompromitteret detrusorfunktion og øget residualvolumen. Urinvejsinfektioner - Cirkulatorisk ortostatisk hypotension, svimmelhed, akut diffus smerteneuropati - Trykparese Behandlingen er symptombehandling med smertestillende i form af opiater, tricykliske antidepressiva, antiepileptika som gabapentin, carbamazepin eller oxcarbamazepin. Den diabetisk fod karakteriseret ved sensomotoriske polyneuropati, degenerative forandringer af fodens bindevæv og knogler, lav immunforsvar med øget infektionstendens og dårlig sårheling. Patienter med diabetisk fodsår har øget risiko for at udvikle alvorlige fodsår der kan kompliceres med plantaabsces eller gangræn medførende amputation.

17 17 Behandlingen består af langvarig aflastning (seng eller kørestol), intensiv sårpleje, nænsom revision og langvarig systematisk antibiotisk behandling (penicillinase-stabile penicilliner, quinoloner). Amputationshyppighed er <1% ved neuropatiske fodsår, ved den iskæmiske fodsår er det øget især hvis den distale BT <20-30 mmhg. HYPOGLYKÆMI Lav blodsukker. Årsager: Eksogen hypoglukæmi insulin induceret hypoglykæmi Alkohol skyldes hæmning af glukosenydannelse i leveren Salicylater hæmmer glukoneogenesen og stimulerer glukoseomsætningen i perifert væv Nedsat indtagelse af kulhydrater Fysisk aktivitet Et B-Glukosefald til omkring 3 mmol/l ledsages af frigørelse af en række hormoner, først og fremmest glukagon, herefter adrenalin, noradrenalin, pancreatisk polypeptid og til sidst kortisol og væksthormon. Det autonome symptomer: Bleghed Rysten Sved Svaghedsfornemmelse Palpitationer Sult Ængstelse Indre uro Klinik: Takykardi Lav systolisk BT + høj diastolisk BT Lav kernetemperatur Øget muskeltonus De neuroglykopeniske symptomer: Træthed Irritation Koncentrationssvækkelse Hovedpine

18 18 Psykiske afvigelser (mærkelig opførsel) Synsforstyrrelser Forbigående sensoriske og motoriske forstyrrelser Tonisk kloniske kramper Konfusion til bevidstløshed Neurologiske udfald hemiparese, hemiplegi, sprogforstyrrelser stigende til im- og ekspressiv afasi Ved neuropsykologiske testning er der påvist reversibel kognitiv dysfunktion ved B-Glukose omkring 3 mmol/l. Der er forlænget reaktionstid og reduktion i korttidshukommelse, opmærksomhed og overblik. Ved B- Glukose omkring 2 mmol/l ses EEG-forandringer. Behandling: Patienter uden sløret bevidsthed behandles med kulhydrat p.o. Bevidsthedspåvirkede behandles med injektion af 1 mg glukagon, subkutant eller intramuskulært. Såfremt der ikke er effekt efter 5-10 min, er det sandsynligt at leveren glykogendepot er udtømt. Behandlingen er glukose 20% 100 ml iv. ENDOGEN HYPOGLYKÆMI Øget insulinkoncetration i blodet. Årsager: Idiopatisk reaktiv hypoglykæmi skyldes muligvis et for kraftigt adrenalinrespons på faldende B- Glukose. Insulinom en sjælden insulinproducerende tumor i β-cellerne i langerhanske øer. Tumorerne er oftest solitære, sjældnere multiple adenomer. Hyppigere hos kvinder og forekommer i alle aldre. Symptomerne kan udløses eller forværres af kraftig motion, alkohol proteinrig/kulhydratfattig kost. Der er hypoglykæmi samtidig med øget cirkulerende insulin, C-peptid og proinsulin. Behandlingen er operativt fjernelse af tumoren, hvis ej muligt, behandles med somatostatin-analog der hæmmer insulinsekretionen. Supplerende symptomatisk behandling er prednison, væksthormon, K + -kanal-åbner diazoxid og/eller streptozotocin, β-celletoksisk nitrosamin. Nesidioblastosis en sjælden, kongenit form for hypoglykæmi. Skyldes mutationer i gener som koder for 2 proteiner, der udgør den ATP-følsomme K + -kanal i β-celler. Mutationerne resulterer i øget insulinsekretion, og biokemisk er der øget cirkulerende koncentrationer af insulin, proinsulin og C-peptid. Behandlingen er partiel pancreatektomi eller behandling med somatostatin-analog. Autoimmun hypoglykæmi antistoffer mod insulin. Hyppigst hos patienter med en anden autoimmun lidelse. Behandlingen er immunsuppressiva.

19 19 LADA Tilstanden tolkes ofte som diabetes mellitus type 2 men er fænotypisk diabetes mellitus type 1. Definitorisk er der tilstedeværelse af GAD antistoffer (cirkulerende autoantistoffer mod β-celleantigener) C-peptid <0,6 picomol/l tyder på LADA eller diabetes mellitus type 1. Tilstanden udvikles langsommere. Hvis 2 af 5 følgende kriterier er opfyldt har patienten med 99% sandsynlighed LADA: Alder <50% Forekomst af akutte hyperglykæmiske symptomer BMI <25 Autoimmune sygdom i anamnesen Familiær diaposition til diabetes Tilstanden kan udelukkes hvis ingen af følgende 3 kriterier er opfyldte: HbA1c 86 mmol/mol og/eller FPG 15 mmol/l. BMI <25 10% vægttab indenfor de sidste 3 måneder Behandlingen er livsstilsråd og orale antidiabetika hjælper initialt men insulinbehandling bliver hurtigt nødvendigt. GESTATIONEL DIABETES (GDM) Gestationnel diabetes opstår I 2-3% af alle graviditeter. 40% udvikler diabetes mellitus indenfor 10 år. Der er ligeledes tredoblet risiko for at udvikle metabolisk syndrom. Screening for GDM: Ved glukosuri på vilkårligt tidspunkt I graviditeten Ved tidligere GDM screenes I uge Ved 2 ad følgende screenes I uge og ved 1 af følgende screenes udelukkende I uge 27-30: - BMI >27 kg/m 2 - Familiær disposition - Tidligere født barn på >4500 g. Diagnosen GDM: 2 timers OGTT med BS 9.0 mmol/l Ved positive test da henvis til obstetrisk afdeling Husk controller HbA1c ved 8-ugers undersøgelsen

20 20

DIABETES MELLITUS. Modul 5 E2009

DIABETES MELLITUS. Modul 5 E2009 DIABETES MELLITUS Definition: Tilstand karakteriseret ved utilstrækkelig insulinproduktion, nedsat insulinfølsomhed, nedsat glukosetolerance og risiko for udvikling af universel mikro- og makroangiopati

Læs mere

NOTER I DIABETES MELLITUS

NOTER I DIABETES MELLITUS KØBENHAVNS UNIVERSITET Diabetes Mellitus Af Asma Bashir, stud med Efterår 2010 WWW. A S M A B A S H I R. C O M Indholdsfortegnelse Diabetes mellitus Hvad er insulin? Type 1 diabetes Type 2 diabetes Diabetogene

Læs mere

Gruppe A Diabetesmidler

Gruppe A Diabetesmidler Vibeke Rønnebech Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Gruppe

Læs mere

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret Vibeke Rønnebech - København oktober 2013 Gruppe A Diabetes Regulation af blodsukkeret Insulin sænker blodsukkeret: Øger optagelsen af glukose i cellerne Øger omdannelsen af glukose til glykogen i lever

Læs mere

NY OVERENSKOMST 2018

NY OVERENSKOMST 2018 NY OVERENSKOMST 2018 Flere patienter/komplicerede patienter Høj kvalitet Ny honorering Forløbsydelsen T2 Re-tænke organisation/struktur for kronikere Fokus på personalet Personalet bliver også behandlere

Læs mere

Case 1. Spørgsmål? Samlet undersøgelses og behandlingsplan Behandlingsmål?

Case 1. Spørgsmål? Samlet undersøgelses og behandlingsplan Behandlingsmål? Case 1 55 årig mand. Ikke set i praksis i 8 år. Møder på grund af hyppig og natlig vandladning gennem 1 måneds tid. Er disponeret for adipositas og T2DM (mater). Overvægtig fra ungdommen. Aktuelt ikke

Læs mere

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5. Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011 Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.3 e 13 b 6 d 14 d Opgave 15 En 50-årig kvinde har haft gestationel DM under to

Læs mere

2. Diabetesmøde. Livsstilens betydning, risikofaktorer og senkomplikationer. Gennemgang og samtale om blodsukkermålingerne. For lave blodsukkerværdier

2. Diabetesmøde. Livsstilens betydning, risikofaktorer og senkomplikationer. Gennemgang og samtale om blodsukkermålingerne. For lave blodsukkerværdier Livsstilens betydning, risikofaktorer og senkomplikationer Gennemgang og samtale om blodsukkermålingerne For lave blodsukkerværdier For høje blodsukkerværdier Risikofaktorer og type 2 diabetes Medicingennemgang

Læs mere

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient De fysiske grænser for dig og din medicinske patient Leif Skive - Korsika 2013 Motion/Sport med DIABETES MELLITUS? kan man det? Vigtigt i rådgivningssituationen Hjælper motion på Type 1 diabetes? Forholdsregler

Læs mere

Mål for behandlingen af diabetes

Mål for behandlingen af diabetes Mål for behandlingen af diabetes Oplever livskvalitet og fravær af symptomer Forebygge udvikling af senkomplikationer Behandle opståede senkomplikation Behandlingen afhænger af: Egenomsorg / hvad vil pt.

Læs mere

Type 2 diabetes. Praktiserende læge, ph.d Jette Kolding Kristensen

Type 2 diabetes. Praktiserende læge, ph.d Jette Kolding Kristensen Type 2 diabetes Praktiserende læge, ph.d Jette Kolding Kristensen Hvad er type 2 diabetes Udviklingen af type 2 diabetes diagnose Diabetes Insulinresistens Insulinsekretion HbA 1C, FBG Normalt niveau Mikrovaskulære

Læs mere

Diabetes Hvad skal man være særlig opmærksom på ifht diabetes. Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glucose) er..

Diabetes Hvad skal man være særlig opmærksom på ifht diabetes. Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glucose) er.. Diabetes Hvad skal man være særlig opmærksom på ifht diabetes blodtrykket, blodsukkeret, blodstørkning, blodstrømningen Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glucose) er.. Normalt, Øget,

Læs mere

Blodsukker = Blodglukose

Blodsukker = Blodglukose DIABETES Blodsukker = Blodglukose Inden måltidet skal blodglukosen ligge mellem 4-7 mmol/l 1½ time efter et måltid må blodglukosen helst ikke komme over 10 mmol/l Symptomer på højt blodsukker Tørst Træthed

Læs mere

Facts om type 2 diabetes

Facts om type 2 diabetes Facts om type 2 diabetes Diabetes 2 rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i

Læs mere

Type 2 diabetes. Behandling af hyperglycæmi

Type 2 diabetes. Behandling af hyperglycæmi Type 2 diabetes Behandling af hyperglycæmi Kostens betydning i behandling af type 2 diabetes Det er specielt fedtet på maven der skal væk Mindre fedtindtag vil medvirke til et vægttab Et lille vægttab

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Fact om type 1 diabetes

Fact om type 1 diabetes Fact om type 1 diabetes Diabetes 1 er en såkaldt auto-immun sygdom. Det betyder, at det er kroppens eget immunsystem, der ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon, insulin.

Læs mere

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes V. Diabetessygeplejerske Susanne Myrup Houe ERFARINGER MØDET MED PERSONEN Indlagte patienter med demens/hukommelsesbesvær

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Facts og myter om sukkersyge Hvad er sukkersyge = Diabetes mellitus type 1 og 2 Hvilken betydning har diabetes for den enkelte Hvad kan man selv gøre for at behandle

Læs mere

_ Sygehuskode Afdelingskode. Type 1DM Type 2 DM MODY ANDET Uoplyst. Diabetesklassifikation Udført Ikke udført Uoplyst

_ Sygehuskode Afdelingskode. Type 1DM Type 2 DM MODY ANDET Uoplyst. Diabetesklassifikation Udført Ikke udført Uoplyst DanDiabKids REGISTRERINGSSKEMA (vejledning nederst) Gældende fra 01.07 2019 På hvilke patienter skal dette skema udfyldes og indberettes? Alle patienter under 18 år med diabetes: BAGGRUNDSOPLYSNINGER CPR-nr.

Læs mere

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 85 Offentligt

Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 85 Offentligt Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 85 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse

Læs mere

INSULIN. Endokrin Pancreas

INSULIN. Endokrin Pancreas Endokrin Pancreas Hormoner i de Langerhanske øer: Indeholder exokrine og endokrine kirtler De endokrine kirtler indeholder 4 typer af sekretoriske celler: α- celler: secernerer glukagon β- celler: secernerer

Læs mere

Diabetes og nyresygdom. Charlotte Schiøtz Landskursus FSDS 2014

Diabetes og nyresygdom. Charlotte Schiøtz Landskursus FSDS 2014 Diabetes og nyresygdom Charlotte Schiøtz Landskursus FSDS 2014 Diabetes og nyresygdom Progredierende nyresygdom og diabetes Dialyseformer Diabetesbehandling Nyretransplantation og diabetes Generelt for

Læs mere

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Formålet med disse kliniske retningslinjer er at give alle læger et fælles grundlag for forebyggelse af cardiovaskulære sygdomme

Læs mere

Kommissionens tre forslag:

Kommissionens tre forslag: Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 328 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for lægemidlerne

Læs mere

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient. Leif Skive Korsika 2016

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient. Leif Skive Korsika 2016 De fysiske grænser for dig og din medicinske patient Leif Skive Korsika 2016 Motion/Sport med DIABETES MELLITUS? kan man det? Vigtigt i rådgivningssituationen Hjælper motion på Type 1 diabetes? Forholdsregler

Læs mere

14. Mandag Endokrine kirtler del 2

14. Mandag Endokrine kirtler del 2 14. Mandag Endokrine kirtler del 2 Midt i dette nye spændende emne om endokrine kirtler kan det være nyttigt med lidt baggrundsdiskussion omkring især glukoses (sukkerstof) forskellige veje i kroppen.

Læs mere

Type 1 diabetes patientinformation

Type 1 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Introduktion er en kronisk sygdom, der opstår ved, at kroppen danner antistoffer mod de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin. Årsagen til type 1 diabetes er endnu ikke

Læs mere

Vejledning - Høj og lav blodglucose

Vejledning - Høj og lav blodglucose Vejledning - Høj og lav blodglucose Høj blodglucose (hyperglykæmi) Symptomer: Træthed Hyppige og store vandladninger Tørst Uoplagthed, depressionsfølelse Kvalme Mundtørhed Hudkløe Synsforstyrrelser Øget

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

Type-2 2 diabetes mellitus Metabolisk syndrom d e b u t d i a g n o s e k o m p l i k død DFU 16.04.2009 Preben Holme Metabolisk syndrom Metabolisk syndrom Taljemål l > 102 cm for mændm > 88 cm for kvinder

Læs mere

S T E N O D I A B E T E S C E N T E R N O R D J Y L L A N D

S T E N O D I A B E T E S C E N T E R N O R D J Y L L A N D S T E N O D I A B E T E S C E N T E R N O R D J Y L L A N D PRAKSIS DAG 22. januar 2019 Diabetiske Fodsår Niels Ejskjær Diabetes Fodcenter Nordjylland Aalborg Universitetshospital 9766 3656 n.ejskjaer@rn.dk

Læs mere

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes Personligt målområde Ved at indstille dit personlige målområde på blodsukkerapparatet, kan du få hjælp til at identificere, om du har for højt (eller for lavt) blodsukker. Aftal altid dit personlige målområde

Læs mere

Praksisdag Syd

Praksisdag Syd Praksisdag Syd 3.5.2019 Diabetes type 2 er progressiv. Nu skal vi videre med injektionsbehandling. Læge Per Warrer / Gribskov Lægecenter Konsultations sygeplejerske Heidi Dyrberg Progression af type 2

Læs mere

Gruppe C Hjerte og kredsløb

Gruppe C Hjerte og kredsløb Vibeke Rønnebech Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Gruppe

Læs mere

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center ANAMNESE INDEN KIRURGI Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center Præoperative undersøgelse Subjektive undersøgelse (anamnese) sygehistorie - almen - specielle Objektive undersøgelse

Læs mere

Højt blodsukker hyperglykæmi

Højt blodsukker hyperglykæmi Højt blodsukker hyperglykæmi Side 2 Hvorfor får man hyperglykæmi? Man får hyperglykæmi pga. insulinmangel. Årsagen kan være: Insulindosis er for lille Mere mad end sædvanligt i flere dage Mindre mad end

Læs mere

Hjerte-kar-sygdom for praksis personale. Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen

Hjerte-kar-sygdom for praksis personale. Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen Hjerte-kar-sygdom for praksis personale Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen Baggrundsviden http://fadlforlag.dk/wp/wp-content/uploads/klinisk-elektrokardiologi.pdf https://www.youtube.com/watch?v=myzvwlhkafq&feature=youtu.be&list=p

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af diabetes Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Temadag om diabetes. Dansk Sygeplejeråd 2019

Temadag om diabetes. Dansk Sygeplejeråd 2019 Temadag om diabetes Dansk Sygeplejeråd 2019 Type 1 diabetes Definition. Diabetes med insulinmangel udløst af en autoimmun destruktion af ß-cellerne i pancreas. Ætiologi Type 1 diabetes skyldes et samspil

Læs mere

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsførings-tilladelse for lægemidlet Eucreas

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsførings-tilladelse for lægemidlet Eucreas Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 76 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsførings-tilladelse for lægemidlet Eucreas Resumé

Læs mere

15. Mandag Endokrine kirtler del 3

15. Mandag Endokrine kirtler del 3 15. Mandag Endokrine kirtler del 3 Fokus er især på: forskelle og ligheder mellem pensumhormoner: Insulin, glukagon, adrenalin og cortisol. Bogens beskrivelse er udmærket, dog meget kvantitativ og en smule

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Planlægning af graviditet. Når du har diabetes

Planlægning af graviditet. Når du har diabetes Planlægning af graviditet Når du har diabetes Planlægning af graviditet Når du har diabetes, er der flere forhold, der bør planlægges for at optimere forløbet af en graviditet. Vi anbefaler, at du anvender

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge

Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge Af: Camilla Boysen, Maham Ahmed, Sughra Ahmed og Veronika Koudelkova. Indledning I dette projekt vil vi beskrive de forskellige typer for sukkersyge, med fokus på

Læs mere

Maturity-onset diabetes of the young (MODY) #606391

Maturity-onset diabetes of the young (MODY) #606391 Maturity-onset diabetes of the young (MODY) OMIM #606391 Maturity-onset diabetes of the young (MODY) er en klinisk og genetisk heterogen undergruppe af ikke-autoimmun diabetes (Fajans SS et al.: N Engl

Læs mere

REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD)

REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD) Side 1 af 5 REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD) Skemaet skal udfyldes én gang om året for alle diabetespatienter med følgende diagnosekoder: E10.0 E10.9 Insulinkrævende sukkersyge

Læs mere

EU/1/08/483/ (EMEA/H/C/001049) "Zomarist vildagliptin/metformin hydrochloride"

EU/1/08/483/ (EMEA/H/C/001049) Zomarist vildagliptin/metformin hydrochloride Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for lægemidlerne Zomarist-vildagliptin/metformin hydrocloride og Vildagliptin/metformin

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD)

REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD) Side 1 af 5 REGISTRERINGSSKEMA: Dansk Voksen Diabetes Database (DVDD) Skemaet skal udfyldes én gang om året for alle diabetespatienter med følgende diagnosekoder: E10.0 E10.9 Insulinkrævende sukkersyge

Læs mere

Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne

Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne 1 Kan denne mand deltage i en trekking tur, Anapurna rundt (4000-5500 mtr)? 60 årig mand med kendt hjerteinsufficienspå iskæmisk basis. Tidl. AMI x 1 i 2013 beh.

Læs mere

Type 2 diabetes og de nye behandlingsmuligheder. Peter Gustenhoff, Aalborg, 9.november 2010

Type 2 diabetes og de nye behandlingsmuligheder. Peter Gustenhoff, Aalborg, 9.november 2010 Type 2 diabetes og de nye behandlingsmuligheder Peter Gustenhoff, Aalborg, 9.november 2010 Gastric bypass Glukoseomsætningen Glykogen depoter Blod Glukose Muskler Insulin Fedtvæv Pancreas Glukoseomsætningen

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Type 2-diabetes. Tværsektorielle visitationskriterier og specialistrådgivning

Type 2-diabetes. Tværsektorielle visitationskriterier og specialistrådgivning Type 2-diabetes. Tværsektorielle visitationskriterier og specialistrådgivning Udgiver Region Hovedstaden > Center for Sundhed & Sundhedsfaglig råd - Endokrinologi Dokumenttype Vejledning Version 1 Forfattere

Læs mere

Farmakologisk diabetesbehandling - med specielt fokus på de antiglykæmiske farmaka

Farmakologisk diabetesbehandling - med specielt fokus på de antiglykæmiske farmaka Farmakologisk diabetesbehandling - med specielt fokus på de antiglykæmiske farmaka Ole Snorgaard, overlæge Endokrinologisk Afd. Hvidovre Hospital Thomas Drivsholm, praktiserende læge, lektor Lægehuset

Læs mere

Status på Sundhedstjek KAARA /NOVEREN Maj 2013 Sundhed og Trivsel

Status på Sundhedstjek KAARA /NOVEREN Maj 2013 Sundhed og Trivsel Status på Sundhedstjek-2013 KAARA /NOVEREN Maj 2013 Sundhed og Trivsel Dagens citat Det man fokuserer på vokser Agenda KRAMS Kort gennemgang af sundhedstjek Resultat af sundhedssamtalerne Diabetes Indsatsområder

Læs mere

Diabetes i Almen Praksis

Diabetes i Almen Praksis Diabetes i Almen Praksis Stefanie Eising PhD, Speciallæge i Almen Medicin Lægerne Ringgade 168, Sønderborg CV Embedseksamen 1999 Münster,Tyskland "KBU" Braunschweig,Tyskland (Pædiatri) 2000 tysk dr. med.

Læs mere

ALMEN KIRURGI - 4. Sygdomme i arterier. Arteriosclerose 06-05-2013. Sygdomme i arterier, vener og lymfesystem

ALMEN KIRURGI - 4. Sygdomme i arterier. Arteriosclerose 06-05-2013. Sygdomme i arterier, vener og lymfesystem ALMEN KIRURGI - 4 Sygdomme i arterier, vener og lymfesystem Sygdomme i arterier Arteriosclerose Angina pectoris Sygdomme i arterier Arteriosclerose Arteriosclerose (åreforkalkning eller mere korrekt: åreforfedtning)

Læs mere

Insulinbehandling af T2DM

Insulinbehandling af T2DM Insulinbehandling af T2DM Overlæge Ole Snorgaard Praktiserende læge Michel Kjeldsen Hvad behandler vi med? Før insulin: Angrebspunkter for forskellige antidiabetika i behandlingen af T2DM NYT! Evans JL

Læs mere

DECEMBER 2014 INDBERETTEDE BIVIRKNINGER PÅ OG BRUGERE AF LÆGEMIDLER MED INSULIN

DECEMBER 2014 INDBERETTEDE BIVIRKNINGER PÅ OG BRUGERE AF LÆGEMIDLER MED INSULIN DECEMBER 2014 INDBERETTEDE BIVIRKNINGER PÅ OG BRUGERE AF LÆGEMIDLER MED INSULIN Titel Sundhedsstyrelsen, 2014. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel Heides

Læs mere

I skal efterspørge en ordination (fra egen læge eller diabetes amb) på insulin givning ifm ustabil blodsukker.

I skal efterspørge en ordination (fra egen læge eller diabetes amb) på insulin givning ifm ustabil blodsukker. USTABILT BLODSUKKER Vejledning om observation og handlemuligheder ved borgere med ustabilt blodsukker Definition: ustabilt blodsukker er når værdien gentagne gange afviger fra det normale. Konstateres

Læs mere

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt Patientvejledning Diabetes og operation for overvægt Diabetes og operation for overvægt Da du har sukkersyge/diabetes, vil der i perioden op til og efter din operation for overvægt hyppigt komme nogle

Læs mere

45-årig mand indlagt med nyopdaget Type 2 diabetes. Primær blodsukkerprofil 15-25 mmol/l. Sættes i behandling med insulin.

45-årig mand indlagt med nyopdaget Type 2 diabetes. Primær blodsukkerprofil 15-25 mmol/l. Sættes i behandling med insulin. Sygehistorie 1 45-årig mand indlagt med nyopdaget Type 2 diabetes. Primær blodsukkerprofil 15-25 mmol/l. Sættes i behandling med insulin. Risikoprofil/livsstil/komplikationer Hypertension (140/90), overvægtig

Læs mere

[ ] =10 7,4 = 40nM )

[ ] =10 7,4 = 40nM ) Syre og base homeostasen (BN kap. 9) Nyrefysiologi: Syre/base homeostase, kap. 9 Normal ph i arterielt plasma: 7,4 ( plasma H + [ ] =10 7,4 = 40nM ) o ECV indhold af H+: 40 nm (ph 7,4) x 15 l =600 nmol

Læs mere

Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler

Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler Bemærk: Disse ændringer til produktresuméet og indlægssedlen er gyldige på tidspunktet for Kommissionens afgørelse. Efter Kommissionens afgørelse

Læs mere

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014 Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette alle de bivirkninger, du får. Se i indlægssedlen,

Læs mere

Diabetespatienten set fra kardiologens synsvinkel. Peter Bisgaard Stæhr Kardiologisk afd. S Aalborg Universitetshospital

Diabetespatienten set fra kardiologens synsvinkel. Peter Bisgaard Stæhr Kardiologisk afd. S Aalborg Universitetshospital Diabetespatienten set fra kardiologens synsvinkel Peter Bisgaard Stæhr Kardiologisk afd. S Aalborg Universitetshospital Trusler mod hjertet ved DM Kranspulsåreforkalkning Hjertesvigt Atrieflimren ----------------------------------------------------------

Læs mere

Angreb på medicinlister

Angreb på medicinlister Angreb på medicinlister Farmaceut Dorte Glintborg Institut for Rationel Farmakoterapi Type 2-diabetes = polyfarmaci Medisam projekt 2008: 10,1 (4-24) lægemidler per patient 67 år (47-84) 1 Medicingennemgang:

Læs mere

Kliniske retningslinier for gestationel diabetes mellitus (GDM). Screening, diagnostik, behandling og kontrol samt follow-up efter fødslen.

Kliniske retningslinier for gestationel diabetes mellitus (GDM). Screening, diagnostik, behandling og kontrol samt follow-up efter fødslen. Kliniske retningslinier for gestationel diabetes mellitus (GDM). Screening, diagnostik, behandling og kontrol samt follow-up efter fødslen. Aktuelle retningslinier er udarbejdet i perioden maj-december

Læs mere

MedComs kronikerprojekt

MedComs kronikerprojekt MedComs kronikerprojekt Understøttelse af forløbsprogrammer. Fælles Kroniker Data Introduktion og Datasæt for sygdomme I testperioden Ålborg 19.3.2012 sjj@medcom.dk Arbejdsplan Version 0 udvikles til Version

Læs mere

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes IRF 2017 1 Indhold Indledning... 3 Emneafgrænsning... 4 Biguanider (metformin)... 4 β-cellestimulerende midler

Læs mere

Transitorisk cerebral Iskæmi (TCI)

Transitorisk cerebral Iskæmi (TCI) Transitorisk cerebral Iskæmi (TCI) Istruksdokument Senest revideret d. 30 12 2014 Forfattere: Paul von Weitzel og Nicole Frandsen Referenter: Boris Modrau Godkender: Claus Z Simonsen, redaktionsgruppe

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Risikofaktorer. Mikael Kjær Poulsen 1. Res. Læge, PhD Hjertemedicinsk afd., Vejle.

Risikofaktorer. Mikael Kjær Poulsen 1. Res. Læge, PhD Hjertemedicinsk afd., Vejle. Risikofaktorer Mikael Kjær Poulsen 1. Res. Læge, PhD Hjertemedicinsk afd., Vejle. Kliniske hjertekarmanifestationer af arteriosklerose Angina pectoris (hjertekramper) Akut myokardieinfarkt (blodprop i

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Medicintilskudsnævnet Forslag til indstilling Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod diabetes i ATC-gruppe A10 aggrund og indhold Vi har revurderet tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe

Læs mere

Kontrol af svært psykisk syge i almen praksis

Kontrol af svært psykisk syge i almen praksis Kontrol af svært psykisk syge i almen praksis Kan man tale livsstil og ændre livsstil med en kronisk psykiatrisk patient det tværsektorielle samarbejde? fysisk sygdom, metabolisk syndrom hos psykisk syge

Læs mere

Type 2 diabetes Masterclass

Type 2 diabetes Masterclass Type 2 diabetes Masterclass UNDERVISER: JET T E KOLDING K R I STENSEN, PRAKTISERENDE L ÆGE, PROFESSOR. PH.D. Guidelines for behandling af type 2 diabetes Farmakologisk behandling 2011 2014 Livsstilsbehandling

Læs mere

Kolesterol og sygdom

Kolesterol og sygdom Kolesterol og sygdom Ravnskov om kolesterol Livsvigtigt Beskytter mod infektion og kræft Statineffekten beskeden Kolesterolkampagne modstridende data ignoreres eller fejlciteres European Society Cardiology

Læs mere

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier Hurtig Diabetesmad Hurtig Diabetesmad Velsmagende retter på højst 30 minutter Louise Blair & Norma McGough Atelier First published in Great Britain in 2002 by Hamlyn a division of Octopus Publishing Group

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion]

Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion] Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion] Indledning Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF)

Læs mere

Diabetes og hjertesygdom - en og samme sygdom? Lene Rørholm Pedersen, læge og ph.d.

Diabetes og hjertesygdom - en og samme sygdom? Lene Rørholm Pedersen, læge og ph.d. Diabetes og hjertesygdom - en og samme sygdom? Lene Rørholm Pedersen, læge og ph.d. Effects of exercise and weight loss on insulin resistance, low-grade inflammation, dyslipidaemia and abdominal obesity

Læs mere

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes FØLGESYGDOMME TIL DIABETES Både mennesker med type 1-, type 1½- og type 2-diabetes kan udvikle følgesygdomme til diabetes. Fysiske og psykiske. Risikoen stiger med

Læs mere

Hjerte-kar-sygdom. for praksis personale. Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen

Hjerte-kar-sygdom. for praksis personale. Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen Hjerte-kar-sygdom for praksis personale Underviser: Louise Rindel Gudbergsen Kursusleder: Jørgen Steen Andersen EKG ets elementer http://fadlforlag.dk/wp/wp-content/uploads/klinisk-elektrokardiologi.pdf

Læs mere

Dyslipidæmi 638 KARDIOLOGI. Mogens Lytken Larsen

Dyslipidæmi 638 KARDIOLOGI. Mogens Lytken Larsen 638 KARDIOLOGI Dyslipidæmi Mogens Lytken Larsen Denne artikel, der er et led i kardiologiserien, gennemgår kort og præcist de af Dansk Selskab for Almen Medicin godkendte indikationer for udredning for

Læs mere

Farmakologisk behandling af type 2-diabetes Revision

Farmakologisk behandling af type 2-diabetes Revision Farmakologisk behandling af type 2-diabetes 2018 Revision 1 Indholdsfortegnelse Non-farmakologisk behandling af type 2-diabetes... 4 Farmakologiske behandling af type 2 diabetes... 6 Makrovaskulære komplikationer:...

Læs mere

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14 Dagsorden Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer Kredsløbet; hjertet og lungerne Åndedrættet og lungerne Huden Lever og nyrer Københavns Massageuddannelse Kredsløbet Kredsløbet

Læs mere

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Hvis hjertepatienter får sænket andelen af det 'onde' LDL-kolesterol mere end anbefalet i dag, reduceres risikoen for en blodprop. Af Trine Steengaard Nielsen, 5.

Læs mere

Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2

Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2 Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2 Dagens program Siden sidst? Opsummering Brainstorm på senkomplikationer/senfølger Seksualitet Mine senfølger (tegn) Sidemandsdrøftelse Pas dine kontrolbesøg! Hvem

Læs mere

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme Ernæringsfysiologi Henrik Højgaard Rasmussen Overlæge Ph.D Center for Ernæring og Tarmsygdomme Med. Gastroenterologisk afdeling Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital Ernæring kan: forebygge, behandle

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

I 2004 blev en lignende audit gennemført af praktiserende læger, der dengang i en 8-ugers periode registrerede 169 tilfælde.

I 2004 blev en lignende audit gennemført af praktiserende læger, der dengang i en 8-ugers periode registrerede 169 tilfælde. Diabetesaudit i almen praksis Færøerne 11 Svarrapport 14 deltagere Audit om Diabetes type 2 på Færøerne 11/12 Aktuelle rapport beskriver resultatet af en APO- audit om DM type 2 udført af 14 praktiserende

Læs mere

Insulin human, rdna (fremstillet ved rekombinant DNA-teknologi i Saccharomyces cerevisiae).

Insulin human, rdna (fremstillet ved rekombinant DNA-teknologi i Saccharomyces cerevisiae). 1. LÆGEMIDLETS NAVN Ultratard 100 IE/ml Injektionsvæske, suspension i hætteglas 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Insulin human, rdna (fremstillet ved rekombinant DNA-teknologi i Saccharomyces

Læs mere

Kliniske retningslinier for diabetesbehandling ved graviditet hos kvinder med kendt diabetes før graviditeten.

Kliniske retningslinier for diabetesbehandling ved graviditet hos kvinder med kendt diabetes før graviditeten. Kliniske retningslinier for diabetesbehandling ved graviditet hos kvinder med kendt diabetes før graviditeten. Medlemmer af arbejdsgruppen: Repræsentanter for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

Læs mere

Farmakologisk behandling af Hypertension

Farmakologisk behandling af Hypertension Farmakologisk behandling af Hypertension Hindsgavl Slot 03 03-08 Non farmakologisk behandling Motion Saltrestriktion Afmagring ved overvægt Reduktion af alkoholindtagelse DASH diet Farmakologisk behandling

Læs mere

1 Indledning 9. 2 Normal blodsukkerregulering og udvikling af type 2-diabetes 19. 3 Behandlingen af type 2-diabetes generelt 49

1 Indledning 9. 2 Normal blodsukkerregulering og udvikling af type 2-diabetes 19. 3 Behandlingen af type 2-diabetes generelt 49 Indhold Forord 7 1 Indledning 9 2 Normal blodsukkerregulering og udvikling af type 2-diabetes 19 3 Behandlingen af type 2-diabetes generelt 49 4 Farmakologisk behandling af type 2-diabetes 63 5 Kirurgisk

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes

Kort fortalt. Type 1½-diabetes Kort fortalt Type 1½-diabetes EN ENSOM SYGDOM Mennesker med diabetes har dobbelt så høj risiko for at få en depression og nedsat psykisk trivsel i forhold til andre i befolkningen. Selv om du er velreguleret,

Læs mere