Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen



Relaterede dokumenter
Den pædagogiske læreplan

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Pædagogisk læreplan Rollingen

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Lidt om os og dagligdagen.

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Vuggestuens lærerplaner

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Kompassets reviderede læreplaner

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

Børnemiljøvurdering 2016

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Alsidige personlig udvikling

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

Alsidig personlig udvikling / sociale

dii grøften Grøfthøjparken Viby J Tlf

Generel læreplan 2015 Ådalen

Hvordan lærer børn Ved at vække deres nysgerrighed De danner erfaringer ved at bruge kroppen Blive inspireret af andre børn og voksne.

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

BMV Børnemiljøvudering

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Velkommen til vuggestuen i Solskin

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Barnets sociale udvikling

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Alsidige personlige kompetencer

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner for Udarbejdet november

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Arbejdspapir til projektbeskrivelse

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet.

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Alsidig personlig udvikling:

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Børnehuset Himmelblå s læreplan

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Transkript:

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling, krop og bevægelse, sprog. Beskrive pædagogiske tiltag for yngste gruppen. Mere målrettet pædagogik på de yngste børn i vuggestuen. Roligere indkøring af børn og forældre. Få voksne at forholde sig til. Indretning efter børnegruppens alder. Voksne mere på gulvet. Glade børn der trives og er i god udvikling. Rolig og harmonisk børnegruppe. Trygt sted at aflevere sine børn. Glade og trygge børn, god trivsel og udvikling. Indretning af stuen : Madrasser på gulvet, 2 øer, måtter. Sansegynge i lav højde og babygynge. Småbørnslegetøj og baby legetøj. Gåvogne. Voksne mere på gulvet.

Løbende på gruppemøder, feedback fra forældrene. Egon Egern og Karla Kanin Soverum ved Egon egern. Arbejder med ro og fordybelse. Et rum til ro og afslapning. Pædagogiske læringsplaner : Krop og bevægelse, sprog. Beskrivelse af soverum. Et rum hvor vi prioritere ro, afslapning og mindre grupper af rummet har flere funktioner. Sove, afslapning og massage. At børnene bliver mindre stressede. Der er mere ro i sovesituationen. Børnene bliver mere kropsbevidste. Børnene bliver mindre stressede. Vækker deres nysgerrighed for lyd og lys. Rolige og trygge børn der skal sove. Børnene bliver mere rolige og kropsbevidste ved massage og afslappet. Rummet kan mørklægges, der er bløde møbler og tæpper, der er stille musik og dæmpet lys. Løbende på vores gruppemøder.

Egon egern og Karla kanin. Vi passer på hinanden. Pædagogiske læringsrum : Vi lærer at begå os uden for legepladsen. Sprog, sociale kompetencer og krop og bevægelse. Smtte -model : Beskrivelse af at øve os i trafikken. Vi øver i at gå i trafikken, holde i hånd og vente på hinanden. Høre efter hvad de voksne siger. At børnene bliver trafik sikre og lære at begå sig udenfor institutionen. Opmærksomme og trygge børn, der tager hensyn til hinanden i trafikken. At vi kontinuerligt kommer ud og gå. Vi evaluere løbende. Karla Kanin Karla kanin. Bygge, dytte, hamre...

Konstruktionslege. Sprog, kulturelle udtryksformer og værdier, Barnets alsidige personlig udvikling. Beskrive Karla kanin. Bakkegårdens vuggestue personale Karina og Lotte har i samarbejde med Via indgået i et projekt som handler om store legegrupper til funktionsopdelte grupper. Karla kanin har et funktions rum med biler, klodser, tog, dyr biltæpper, brandstation og biltårn. Målet er at voksen- og børnegruppen fordyber sig - koncentration - finmotorik - legerelationer - sprog - trivsel - kreativitet. Mere ro om legen, mere faste rammer. Glade børn som bruger rummet igen og igen. Legerelationer. Mere rolige børn. At de bliver længere i legen. Ikke for mange forstyrrelser. Børnene bliver bedre til at rydde op, mere overskueligt. Karla kanin har en masse biler - traktor - klodser - brio tog - biltæpper - brandstation - biltårn nogle dyr. Der vil blive evalueret løbende på den nye struktur. Egon Egern Egon egern. Før-rolle lege og regellege.

Et rum for ud rollelege. Sprog, kulturelle udtryksformer og værdier, barnets alsidige og personlige udvikling. Gruppen Egon egern. Vi har ønsket at skabe et rum hvor der lægges op til før-rollelege og regellege. Vi voksne vil guide og lege ned børnene for at sikre os at alle bliver inkluderet og dermed styrke børnenes sociale kompetencer. Vores mål er at styrke børnenes. Sociale færdigheder igennem leg og samspil med andre børn og voksne. Vi vil introducerer børnene for ideer til rollelege hvor der er en voksen der vil være primusmotor i legen og lære børnene de redskaber der skal til for at indgå i legen. Vi vil se om børnene gentager de lege vi har leget og om de efterspørger legen. Ligeledes vil vi se om der er flow i legen og om børnene vil glemme tid og sted. Vi vil se om der opstår nye eller forbedrede relationer og om der kommer mere leg børnene i mellem og så vil vi forhåbentligt se glade unger :-) Vi har indrettet Egon egern med dukkekrog/ køkken og derudover er der klæd ud tøj. Vi vil løbende evaluere for at sikre os at børnene er i flow. Tumlerum Tumlerum. Fysisk aktivitet og leg. Tumlerum.

Pædagogiske læringsplaner : Krop og bevægelse, sprog, sociale kompetencer. Beskrive Tumlerummet. Vi har indrettet Tumlerummet så det lægger op til mulighed for leg, fordybelse, afslapning, motoriske udfoldelser, dans, sang, lege vildt, rytmik og massage mm. I tumlerummet vil vi fokusere på børnenes grovmotorik. Vi har indrettet rummet med madrasser, puder, rib, bolde og et musik anlæg så vi kan hoppe og danse. Derudover har vi musik instrumenter, rasleæg, og sangbøger. Vores mål er at se glade og aktive børn der nyder de fysiske rammer, som gør at de kan lege vildt. Lære børnene at der trods alt også er sociale spilleregler i et Tumlerum og at vi skal passe på hinanden og være gode ved hinanden også i en pudekamp. Vi vil gerne se frie, glade og larmende børn der forhåbentligt vil nyde et rum hvor der er højt til loftet. Men også se børn og voksne der kan slappe af og flyde ud på madrasserne med hinanden. Vi har indrettet rummet i glade farver, ingen møbler, kun dejlige bløde puder i alle størrelser, madrasser og en rib vi kan klatre i. Vi evaluerer løbende om rummet bliver brugt til den funktion det er tiltænkt. Garderobe Egon Egern og Karla Kanin Egon egern og Karla kanin. Lære at kunne tage tøj på selv. Selvhjulpenhed i garderoben.

Pædagogiske læringsplaner : Krop og bevægelse, sprog, barnets alsidige personlige udvikling. Beskrive tiltag for selvhjulpenhed. Vi vil have fokus på at børnene bliver selvhjulpne. Ved at børnene bliver mere selvhjulpne mindskes tiden i garderoben og der bliver mere tid til leg. Børnene kan og vil selv. Børnene bliver parate til overgangen til børnehaven. Børnene bliver mere selvhjulpne. Børnene får øget selvværd i forhold til at kunne tingene selv. Børnene tager initiativ og viser lyst til at gøre tingene selv. Børnene får mod på mere. De voksne i talesætter og forbereder børnene på hvad der skal ske. Sætter ord på børnenes handlinger. Vi evaluerer løbende. Garderobe Maren Mus Bakkegården' vuggestue. Maren mus. Selvhjulpenhed. Garderoben. Krop og bevægelse. Beskrivelse af selvhjulpenhed i garderoben.

Selvhjulpenhed, vente på tur, hjælpe hinanden. Vække interessen for selv at være med til at tage tøj af og på. Give børnene en tro på sig selv. Vise dem det er sjovt selv at være med. At børnene får lyst/mod til selv at øve sig i at tage tøj af og på. Se glæden ved selv at kunne, troen på sig selv vokser, samarbejdsevner bliver synlige. Løbende på gruppemøder. Det kreative torv Egon egern og Karla kanin. Vi tegner, maler, klipper, klistre og udstiller... Kreativt torv hvor der bliver skabt. Kulturelle udtryksformer og værdier, sprog, sociale kompetencer, barnets alsidige personlige udvikling. Beskrive kreativt multirum. Vi vil skabe et rum hvor børnene kan male, tegne, klippe, klistre lave puslespil, perler osv. Ligeledes vil vi tage mindre grupper af børn derud af gangen, så vi kan målrette aktiviteten efter børnenes interesse og udvikling.

Kreativ værksted i vuggestuen er et rum hvor vi vil give børnene mulighed for at udvikle deres : - Nysgerrighed. - Finmotorik. - Kreative tanker. - Evne til fordybelse. - Sociale kompetancer. Vi ønsker at se børnene blive trygge og fortrolige med de aktiviteter der tilbydes. At børnene vil give udtryk for egne ønsker indenfor rammerne. At det bliver et rum de er glade for at være i, at vi kan se de er i en gid udvikling og trives der. Vi vil tage små grupper af børn med udefra alder og udvikling, Vi vil skabe gode rammer for fordybelse og nærvær ved kun at være få og ved god planlægning af de forskellige forløb med børnene. Børnenes nysgerrighed og kreative tanker skal kunne udfolde sig ved at præsentere dem for forskellige materialer og funktioner. Vi vil tilbyde forskellige finmotoriske aktiviteter efter alder og udvikling. Den gode relation og de sociale kompetencer vil vi styrke ved godt kammeratskab. Børnene vil bl.a. lære at vi venter på hinanden, lytter til og hygger os med hinanden. Vi vil fortsat skrive smtte på forskellige kreative forløb og lade børnene udstille det de laver på gallerihylderne i gangarealet samt billede dokumentation. Soverum Soverum ved Egon egern. Arbejder med ro og fordybelse. Et rum til ro og afslapning.

Pædagogiske læringsplaner : Krop og bevægelse, sprog. Beskrivelse af soverum. Et rum hvor vi prioritere ro, afslapning og mindre grupper af rummet har flere funktioner. Sove, afslapning og massage. At børnene bliver mindre stressede. Der er mere ro i sovesituationen. Børnene bliver mere kropsbevidste. Børnene bliver mindre stressede. Vækker deres nysgerrighed for lyd og lys. Rolige og trygge børn der skal sove. Børnene bliver mere rolige og kropsbevidste ved massage og afslappet. Rummet kan mørklægges, der er bløde møbler og tæpper, der er stille musik og dæmpet lys. Løbende på vores gruppemøder. Badeværelse Egon egern, Karla kanin og Maren mus. Vi øver og samarbejder om at tage tøj af og på. Indretning af badeværelse som giver lyst til selvhjulpenhed. Krop og bevægelse, sprog, barnets alsidige personlige udvikling. Beskrive selvhjulpenhed på badeværelset.

Skabe et rum hvor vi prioritere at være en til en. Vi prioritere at der skal være god tid til hvert enkelt barn, snak om hvad vi laver, sætter ord på hvad vi gør. Når interessen er der hjælper og guider vi børnene med at sidde på toilettet og øver dem i selv at tage tøj af og på. Vi øver dem i at vaske hænder før vi spiser og efter toiletbesøg. Rolige/skifte/puslesituationer. Børn der synes det er spændende at øve sig i at tage tøjet eller bleen af og finde ud af hvad der sker på toilettet. Børn der viser interesse for at øve sig i at tage tøj af og viser Interesse for at komme på toilettet. De hjælper selv med hvor de kan. Børn der hygger sig og pludre når de bliver skiftet på puslebordet. Måtter på gulvet, hvor børnene kan sidde på og øve sig i at tage tøjet af og på. Vi øver børnene i at de skal hjælpe til på puslebordet, i det omfang de selv kan. Vi tager et barn med af gangen og snakker med dem om hvad vi gør/de skal gøre og om løst og småt. Gør det til en hyggestund. Uroer i loftet og legetøj barnet kan lege med, så det er hyggeligt og sjovt at ligge på puslebordet. Løbende på gruppemøder, taler med forældrene i dagligdagen omkring børnene. Spisesituation Maren mus. Vi øver og hygger os når vi spiser. Små spisegrupper og god voksen støtte. Pædagogiske læringsplaner : Krop og bevægelse, sprog og sociale kompetencer.

Beskrive spisegrupper. Skabe hyggelige og rolige spisesituationer for børnene. Plads til at de voksne kan hjælpe de yngste med at spise. Rolige spisestunder, børn der øver sig i at spise og drikke selv. Rolige spisestunder, børn der øver sig i at spise og drikke selv. Plads til de voksne ved hver ende af bordet til at hjælpe børnene med at spise. Små grupper med ca. 4 børn ved hvert bord. Løbende på vores gruppemøder og i dagligdagen.