Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)"

Transkript

1 Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

2 Aktuelle emner 2 1. Vejen i Vejen 2. Ekspropriation til ledninger 3. Erstatning - fradrag for fordele 4. Borgernes retssikkerhed ved ekspropriation

3 1. Vejen i Vejen 3

4 Vejen i Vejen - før 4

5 Vejen i Vejen - efter 5

6 Sagen 6 - Udspringer af elektrificeringsprojektet, hvor der blev afsat 12. mia. kr. til at elektrificere 1362 kilometer jernbane i Danmark. - På baggrund af projektet kunne broen ved Estrupsvej ikke blive stående. - Grundløsning/1-1 løsningen - hvad der er tilstrækkelig til at opfylde kravene til elektrificeringsprojektet - Kommunens valgte alternativ - kommunens vurdering af en mere hensigtsmæssig placering set i forhold til den fremtidige byudvikling - Der blev indgået en samarbejdsaftale mellem Banedanmark og kommunen ift. finansieringen af det valgte alternativ - Ny Endrupholm A/S fik ca. 2,1 mio. kr. i ekspropriationserstatning. Ikke omtvistet under sagen.

7 Løsningerne 7 Grundløsningen/1-1 løsningen Det valgte alternativ

8 Lovgrundlaget 8 Grundloven 73 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning. Stk. 3. Ethvert spørgsmål om ekspropriationsaktens lovlighed og erstatningens størrelse kan indbringes for domstolene. [ ] Lov nr. 609 om elektrificering af jernbanen 13 - Transportministeren bemyndiges til ved ekspropriation at erhverve de arealer og ejendomme m.v., der er nødvendige for gennemførelsen af elektrificeringen af jernbanestrækninger nævnt i 1. [ ] Stk Ekspropriation sker efter reglerne i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom. [Ekspropriationsprocesloven]

9 9 Højesterets dom af 10. september 2018 i sag 6/2018 (1. afdeling) Vi [Retten] lægger til grund, at grundløsningen, der er beskrevet i Miljøredegørelsen fra juli 2013, var tilstrækkelig til at gennemføre elektrificeringsprojektet, og at valget af det alternative projekt skete af hensyn til kommunens ønsker vedrørende trafikafvikling i området. Et flertal i Højesteret nåede ligesom byretten frem til, at der ikke med hjemmel til elektrificeringsloven kunne eksproprieres areal til at anlægge en større kommunevej, og flertallet påpegede i øvrigt, at det forhold, at ministeren havde godkendt et elektrificeringsprojekt med et integreret kommunalt vejprojekt, ikke i sig selv medfører, at der er hjemmel til ekspropriation til vejarealet i elektrificeringslovens 13.

10 Næste skridt? 10 Foto:

11 Perspektivering 11 Enhver ekspropriationshjemmel har en ramme, og der kan kun gennemføres ekspropriationer, der falder inden for rammen. Falder et formål uden for rammen brug den rigtige hjemmel (hvis den findes). Statslige ekspropriationer: Selvom et anlægsprojekt er godkendt af ministeren, skal ekspropriationskommissionen vurdere, om ekspropriationshjemlen er tilstrækkelig, og de øvrige ekspropriationsbetingelser er opfyldt. Vær opmærksom på i) at kommissarius kan ekspropriere iht. flere retsgrundlag og ii) at kommissarius kan meddeles en udvidet bemyndigelse og gennemføre en kommunal vejekspropriation, jf. vejlovens 94, stk. 2.

12 12 2. Ekspropriation til ledninger

13 Kan man fravige gæsteprincippet ved ekspropriation? 13 Retssag om Kriegers Flak Energinets kabelprojekt (220 kv) Ekspropriationskommissionen: Gæsteprincippet kan fraviges ved ekspropriation: Det er i overensstemmelse med fast praksis (..), at ledningsanlæg på privat ejendom ligger på tilstedeværelsesvilkår, og at gæsteprincippet dermed fraviges. Erstatning blev udmål i overensstemmelse med landsaftalen: (..) med en erstatning baseret på landsaftalens erstatningsprincipper som udgangspunkt ydes ejeren fuld erstatning for ulempen og en eventuel værdinedgang af ejendommen (..) Indbragt for domstolene og henvist til Østre Landsret.

14 Andre spørgsmål 14 Udgangspunkt: Ledningsejeren har ofte sin egen ekspropriationshjemmel. Spørgsmål 1: Hvad gør man, hvis kommunen er ekspropriationsmyndighed, og der skal erhverves rettigheder over en kommunal ejendom? Spørgsmål 2: Kan det anlægsprojekt, der udløser ledningsflytningen, bruge sin ekspropriationshjemmel til at hjælpe ledningsejeren ind på et nyt areal? Eksempler: Vejprojekt vejlovens 96 Jernbaneprojekt jernbanelovens 30

15 3. Fradrag for fordele 15

16 Vejlovens Erstatning for ekspropriationen efter 96 og de forberedende undersøgelser, der er nævnt i 99, fastsættes efter de almindelige erstatningsregler. Stk. 2. En eventuel værdiforøgelse, som den tilbageblivende ejendom skønnes at opnå på grund af ekspropriationen, skal fradrages erstatningen. Erstatningen kan helt bortfalde, hvis ejendommen skønnes at opnå en fordel, der er større end det tab, der påføres ejendommen på grund af ekspropriationen. I mange andre love henvises der i dag til vejlovens 103 med henblik på at sikre, at der kan foretages fradrag for fordele.

17 Eksempel 1: Metrostationer i Sydhavnen 17 Tre metrostationer blev behandlet samlet. 19 løbenumre fordelt på 13 ejere og brugere. Generelt synspunkt om fradrag for fordele, jf. vejlovens 103. Der blev foretaget fradrag for fordele! Ekspropriationskommissionen henviste til undersøgelsen Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Ekspropriationskommissionen benyttede sagkyndig bistand; en forsker fra Københavns Universitet, som har medvirket ved undersøgelsen. Kilde:

18 Ekspropriationskommissionens erstatningsforslag af 26. oktober Kommissionen foretager altid en konkret vurdering af om der børe foretages fradrag i ekspropriationserstatningen for en ejendom, herunder om det vil virke urimeligt eller betænkeligt at fradrage eller fradrage fuldt ud i erstatningen bl.a. henset til indgrebets størrelse og karakter. Det vurderes også i den sammenhæng, om ekspropriationen har betydning for driftsmæssige forhold, herunder om den medfører mistet indtjening og/eller påfører øgede omkostninger med følgende likviditetsmæssige konsekvenser for ejeren, som bør tages i betragtning. Fradrag/bortfald for fordele i en ekspropriationssag vil efter kommissionens opfattelse endvidere normalt kun kunne foretages, hvis den erstatning, som der foretages fradrag i, er ydet for et indgreb, der efter sin karakter knytter sig tæt til det formuegode (typisk en ejendom), som værdistigningen tilflyder ved etableringen af det nye anlæg (her metrostationen). En forudsætning for, at der kan foretages fradrag i erstatningen er således også, at de indgreb, der er sket på ejendommen er helt nødvendige for anlægget af (selve) metrostationen/metrolinjen.

19 Resultat 19 Erstatning før fradrag Fradrag Erstatning efter fradrag kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. I alt kr kr kr.

20 Eksempel 2: Vejanlæg i Herlev 20 To berørte ejere. A afstår m 2, og to bygninger nedrives B afstår 131 m 2 Taksationskommissionens kendelse af 17. september 2018 vedrørende A: Ejeren får (..) nemmere adgang til ejendommen. Ejeren får endvidere på det nye vejstykke yderligere facade mod vej. Under hensyntagen til ejendommens anvendelse til kontor, hvor der ikke kommer strøgkunder og under hensyntagen til den begrænsede nedsættelse af rejsetiden til ejendommen, som den nye vej har medført, findes de fordele, som ejeren af restejendommen opnår at skulle medføre en nedsættelse af erstatningen med 25 % eller kr., således at erstatningen udgør kr.

21 Eksempel 2: Vejanlæg i Herlev 21 Taksationskommissionens kendelse vedrørende B: Ejeren får som følge af den vej, der nødvendiggjorde ekspropriationen, nemmere adgang til ejendommen. Ejeren får endvidere på det nye vejstykke yderligere facade mod vej. Kommissionen finder det ikke godtgjort, at erstatningen for arealtabet på kr. samt det ikke fastslåede værditab som følge af en begrænset del af ejendommens stueetage ligger nær vejen, overstiger den værdiforøgelse vedrørende hele ejendommen, som de bedre tilkørselsforhold og den forøgede facade mod vej medfører. Kommissionen er derfor enig med kommunen i, at der ikke skal ydes nogen erstatning. Begge afgørelser er påklaget.

22 Eksempel 3: Odense Letbane 22 Taksationskommissionen har sagt flere kendelser om fradrag for fordele og afvist at foretage fradrag; en letbane er ikke en fordel og påvirker ikke naboejendommene positivt. Flere af kendelserne er indbragt for byretten, og retssagerne verserer p.t.

23 23 4. Borgernes retssikkerhed ved ekspropriation

24 Lovforslag om ændring af planloven (L51) 24 Fremsat behandlet / henvist til udvalg Sat på dagsorden til 2. behandling Sat på dagsorden til 3. behandling Forventes at træde i kraft den 1. januar 2019 Udspringer af Betænkning nr om ekspropriation efter planloven.

25 Ændringer af planloven 25 Det skrives direkte ind i planlovens 47, at ekspropriation kun må foretages til fordel for almene samfundsinteresser. Der indføres i planlovens 47, stk. 3, en tidsfrist, så en lokalplan kun kan danne grundlag for ekspropriation op til 5 år efter dens offentliggørelse. Det bliver et krav efter planlovens 16, stk. 3, at redegørelsen, der ledsager en lokalplan, skal indeholde oplysninger om, at den endelige lokalplan kan danne grundlag for ekspropriation.

26 Måske kommer der også ændringer på vejområdet! Se anbefaling nr. 5 i betænkningen Enstrenget klagesystem 26 Den gældende proces Anbefalet forenklet proces Afgørelser om ekspropriation Afgørelser om størrelsen på erstatningen for ekspropriationen Samlet afgørelse om ekspropriation og ekspropriationserstatning 4. instans: Landsret 4. instans: Landsret 4. instans: Landsret 3. instans: Byret 3. instans: Byret 3. instans: Byret 2. instans: Planklagenævnet 2. instans: Overtaksationskommissionen 2. instans: Administrativt klageinstans 1. instans: Kommunen 1. instans: Taksationskommissionen 1. instans: Kommunen træffer afgørelse om ekspropriation og afleverer den til borgeren sammen med afgørelsen om erstatning 1. instans: Ekspropriationskommissionen træffer afgørelse om erstatning Tilbud om erstatningens størrelse: Kommunen

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

Ledninger og ekspropriation. Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun Ledninger og ekspropriation Vejforum 2017 A8 Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 Dagens emne Nye fremmede ledninger Ingen aftale Privat ejendom 1. Kan man ekspropriere? 2. Hvilke vilkår får ledningen?

Læs mere

Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning

Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning Fradrag for fordele ved fastsættelse af ekspropriationserstatning Medlemsmøde den 20. april 2017 i Foreningen for Arealer og Rettigheder i Danmark Indlæg v/partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 3 Grundlovens

Læs mere

Ekspropriation sidste nyt

Ekspropriation sidste nyt Ekspropriation sidste nyt Hanne Mølbeck 2 Udvalgte emner 1. Naboret 2. Fradrag for fordele 3. Moms 4. Kan gæsteprincippet fraviges ved ekspropriation? 5. Forventningsværdi 6. Nedlæggelse - private fællesveje

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale

Læs mere

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 27 km fra Lyngby til Ishøj og er planlagt til at åbne i 2021. Den vil køre på tværs af S-togsnettet

Læs mere

Jernbanen og arealforhold

Jernbanen og arealforhold Jernbanen og arealforhold Jernbanen og arealforhold ISBN 978-87-90682-91-0 Layout: Banedanmark Foto: Peter Thornvig Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Jernbanen

Læs mere

Lov om offentlige veje m.v.

Lov om offentlige veje m.v. Lov om offentlige veje m.v. Nr. 1520 af 27. december 2014 Transportministeriet LF 20 14/15 Kapitel 10 Ekspropriation og taksation Ekspropriationsmyndigheder 94. Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker

Læs mere

EKSPROPRIATION OG TAKSATION

EKSPROPRIATION OG TAKSATION L 2014-12-27 nr 1520 Offentlige veje m.v. Kapitel 10 EKSPROPRIATION OG TAKSATION Ekspropriationsmyndigheder 94 Ekspropriation til kommunale vejanlæg sker efter reglerne i dette kapitel. Transportministeren

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 11 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

om leje af almene boliger og lov om leje

om leje af almene boliger og lov om leje Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje (Nye kriterier for udsatte boligområder og ghetto-områder, initiativer

Læs mere

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018 SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET 5. December 2018 1 STATUS SIDEN SIDST 1. Hvem skal betale for prøvegravninger? 2. Er gæsteprincippet fraveget i ledningsdeklarationer med oplysning om betalt erstatning? 3.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. september 2018 Sag 6/2018 (1. afdeling) Ny Endrupholm A/S (advokat Jacob Schall Holberg) mod Banedanmark (advokat Sarah Jano) Biintervenient til støtte for Banedanmark:

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 19. november 2018 uden for betænkningen Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 18 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

D O M. Banedanmark (Kammeradvokaten ved advokat Sarah Jano, København) mod Ny Endrupholm A/S (advokat Jacob Schall Holberg, København)

D O M. Banedanmark (Kammeradvokaten ved advokat Sarah Jano, København) mod Ny Endrupholm A/S (advokat Jacob Schall Holberg, København) D O M afsagt den 14. juni 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Linda Hangaard, Stig Glent-Madsen, Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1620 15 Banedanmark (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Da programmet blev fastlagt, håbede vi, at den nye lov var vedtaget inden dages indlæg. I stedet vil lovforslaget blive kommenteret specielt

Læs mere

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 1 PROGRAM 1. Velkommen 2. Nyheder om gæsteprincippet 3. Forsyningspligt

Læs mere

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af lov om offentlige veje (Vejloven) Lov nr. 1520 om offentlige veje m.v. af 27. december 2014 Kapitel 5 Sikring af Vejanlæg Pålæg af byggelinjer 40. Vejmyndigheden kan pålægge vejbyggelinjer, når

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 378 Offentligt J.nr. NST-101-00732 Den 29. marts 2012 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål AP Er det

Læs mere

Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation

Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation Plads til letbanen - værd at vide om ekspropriation Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 28 km mellem Lyngby og Ishøj og er planlagt til at åbne i 2023/2024. Den vil køre på tværs

Læs mere

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE

EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION - TIL FORBEDRING AF VEJE EKSPROPRIATION TIL FORBEDRING AF VEJE Pjecen beskriver, hvad der sker, når staten eksproprierer. Hvad ekspropriation betyder Hvorfor der er en Ekspropriationskommission,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom samt lov om offentlige veje m.v. Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende

Læs mere

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen Nyborgmødet 2016 Afgørelser på ekspropriationsområdet Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen 1 Agenda Om Peter Mortensen Forventningsværdi Ejendomsforringelse Gæsteprincippet Moms på ekspropriationserstatning

Læs mere

Nødvendighedskravet i grundlovens 73

Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Den offentlige uddannelsesdag 2013 Ved partner Hanne Mølbeck 2 Grundlovens 73, stk. 1 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden,

Læs mere

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Miljøministeren har sendt et lovforslag om ændring af planloven i høring. Lovforslaget ophæver kommunernes adgang til at ekspropriere

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

Jernbanen og ekspropriation

Jernbanen og ekspropriation Jernbanen og ekspropriation Ekspropriationer ved anlægsarbejder på banen Ekspropriation på banen Thisted Hjørring Aalborg Frederikshavn Før byggeriet af nye jernbaneanlæg eller udvidelse af eksisterende

Læs mere

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE 1 PROGRAM Velkomst og orientering om mødets baggrund og dagens program, v/ Teamchef Ejendom & Jura, Brian Lambertsen Gennemgang af lovgrundlaget for ekspropriation af fast

Læs mere

I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således:

I henhold til grundlovens 73 er ejendomsretten som udgangspunkt ukrænkelig. 73 lyder således: 1 Ekspropriation Pålæg af dyrkningsrestriktioner Ekspropriation betyder grundlæggende, at en offentlig myndighed helt eller delvist overtager ejendomsretten til en ejendom fra en borger imod erstatning.

Læs mere

Ekspropriation bliv up to date. v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014

Ekspropriation bliv up to date. v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014 Ekspropriation bliv up to date v/ partner Hanne Mølbeck Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Disposition 1. Forslag til ny vejlov 2. Udkast til ny jernbanelov 3. Forundersøgelser hvor langt rækker hjemlen?

Læs mere

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup

Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Borgermøde den 27. september 2018 om indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup Den lovgivningsmæssige ramme for miljøkrav og nabohensyn ved indfasning af F-35 på Flyvestation Skrydstrup v/ professor

Læs mere

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang.

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang. Hvad er der sket siden Vejforum 2013? VEJFORUM 2014 Ekspropriation til vejanlæg Landinspektør Thomas N. Asmussen Vejprojekter 2014 Anlæg af Ny Solskovvej Vejareal til 0 kr. Areal til anlæg af offentlig

Læs mere

Vejforum Ekspropriation

Vejforum Ekspropriation Vejforum Ekspropriation LE34 Rådgivning landinspektør Lars Emil Vindfeld Møller & landinspektør Thomas Normann Asmussen December 2011 Ekspropriation 1. Forventningsværdi arealer til vejanlæg Hvornår er

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Ekspropriation December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Ekspropriation

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 Sag 71/2017 (1. afdeling) A (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1 HMN GasNet P/S John Thorn Slide 1 Gæsteprincippet - aktuelle regler og afgørelser Der omlægges mange ledninger pga. diverse store projekter. Pga. ny jernbane København-Ringsted omlagt gasledninger for

Læs mere

EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN

EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN Betænkning om EKSPROPRIATION EFTER PLANLOVEN Afgivet af Ekspropriationsudvalget Betænkning nr. 1569 Betænkning om ekspropriation efter planloven Afgivet af Ekspropriationsudvalget Betænkning nr. 1569 Juni

Læs mere

Ekspropriation i praksis

Ekspropriation i praksis Ekspropriation i praksis This page intentionally left blank Hanne Mølbeck & Jens Flensborg Ekspropriation i praksis Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2007 Ekspropriation i praksis 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Ekspropriation. af arealer og ejendomme til statens veje

Ekspropriation. af arealer og ejendomme til statens veje Ekspropriation af arealer og ejendomme til statens veje Information om Ekspropriation af arealer og ejendomme til vejanlæg Denne pjece beskriver, hvad der sker i forbindelse med en ekspropriation af arealer

Læs mere

Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019

Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019 Juridiske udfordringer i ekspropriationssager anno 2019 LANDINSPEKTØRERNES FAGLIGE MØDE NYBORG STRAND 6. FEBRUAR 2019 Lektor, dr.jur. Frederik Waage Advokatbeskikkelse 2010. Bestalling deponeret. Doktorafhandling

Læs mere

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Torsten Forsberg Center for Teknik og Miljø Trafik og Ressourcer 10. april 2019 Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Byrådet i Gribskov Kommune har truffet foreløbig

Læs mere

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 141 Bilag 3 Offentligt Transportministeriet Frederiksholms kanal 27F 1220 København K Sendt pr. mail til: trm@trm.dk og dog@trm.dk Dato: Svinninge 5. januar 2015 HØRINGSSVAR

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1858003 - LSA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 19. juni 2015 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Gunst Andersen og Henrik S. Øe (kst.)). 23. afd. nr. B-1858-14:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

Arealforhold og ekspropriationer København-Ringsted Banen

Arealforhold og ekspropriationer København-Ringsted Banen Arealforhold og ekspropriationer København-Ringsted Banen Indhold Indledning 3 Den nye bane 4 Arealerne til den nye bane 5 Sådan er reglerne 6 Sådan foregår det 7 Ekspropriationer 9 Øvrige forhold 12 Klagemuligheder

Læs mere

Udviklingsselskabet By & Havn I/S.«

Udviklingsselskabet By & Havn I/S.« LOV nr 156 af 18/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-2843 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere

Marian Kaagh Nyborgmøde 2014, Session 5 Ejendomsret

Marian Kaagh Nyborgmøde 2014, Session 5 Ejendomsret Arealerhvervelse uden ekspropriation Marian Kaagh Nyborgmøde 2014, Session 5 Ejendomsret Dato - Dok.nr. Nyborgmøde 2014 1 Om Energinet.dk Dato - Dok.nr. 2 Om Energinet.dk Vi forbinder energi og mennesker

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af lov om offentlige veje (Vejloven)

Uddrag af bekendtgørelse af lov om offentlige veje (Vejloven) Uddrag af bekendtgørelse af lov om offentlige veje (Vejloven) Lovbekendtgørelse nr. 1048 af 3. november 2011 Kapitel 5 Ekspropriation og taksation Ekspropriation 43. Når almenvellet kræver det, kan vedkommende

Læs mere

Status på Gæsteprincippet

Status på Gæsteprincippet Status på Gæsteprincippet Indhold: Gæsteprincippet ukendt for udenforstående Vigtigt for ledningsejerne Der er sket et skred efter en række domme Gæsteprincippet gennemgås ud fra disse domme Hvad har ledningsejerne

Læs mere

LER-loven. Vejforum, december 2018

LER-loven. Vejforum, december 2018 LER-loven Vejforum, december 2018 Lov nr. 1674 af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 2 Formålet med loven er at udmønte Regeringens, KL s og Danske Regioners Fællesoffentlige

Læs mere

Beskatning ved ekspropriation

Beskatning ved ekspropriation - 1 06.13.2017-38 (20170923) Beskatning - ekspropriation Beskatning ved ekspropriation Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Grundloven foreskriver, at ekspropriation kun kan ske, hvor almenvellet

Læs mere

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA DISPOSITION Vejdirektoratets behov for ledningsomlægninger Sagsgang i forhold til ledningsejere Gæsteprincippet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om jernbane

Forslag. Lov om ændring af lov om jernbane Lovforslag nr. L 173 Folketinget 2013-14 Fremsat den 26. marts 2014 af transportministeren (Magnus Heunicke) Forslag til Lov om ændring af lov om jernbane 1 I lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Overtagelse December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Overtagelse Introduktion

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. april 2015 Sag 15/2015 Sonnich Fryland og Tove Fryland (advokat Jacob Schall Holberg for begge) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) I tidligere

Læs mere

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll 2 Disposition 1. Højesterets definition på gæsteprincippet 2. Den nye lov om offentlige veje bestemmelser og bemærkninger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S og lov om trafikselskaber 1) Til lovforslag nr. L 102 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3, lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet

Læs mere

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9.

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9. TS82101-00046 Udskrift af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N For Århus og Holstebro Forretning den 9. april 2018 Mandag den 9. april 2018, ca. kl. 10.20 samledes

Læs mere

Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM december 2018

Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM december 2018 Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM 2018 6. december 2018 Hvornår hænger kommunen på en samarbejdsaftale U 2018.2783 H Sagen kort Det var ikke godtgjort, at delebiler uden fast stamplads var trængselsreducerende

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 1 Udfordringer ved arbejder i offentligt areal NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 Om LETT Lasse Møller Advokat Energi & Forsyning LETT Advokatpartnerselskab Gennemgå udfordringerne ved arbejde i offentligt

Læs mere

Fradrag for fordele. Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 2. DECEMBER 2015 VEJFORUM 2015

Fradrag for fordele. Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 2. DECEMBER 2015 VEJFORUM 2015 Fradrag for fordele Casper Thybo Seniorjurist COWI A/S 1 Fradrag for fordele Agenda Betingelser Generelle og Specifikke fordele Lovbestemt og ulovbestemt Vejloven 48 Veje som giver fordele bar mark Veje

Læs mere

STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL

STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL STORT FLERTAL AF DANSKERNE ØNSKER FORBUD MOD EKSPROPRIATION TIL PRIVATE FORMÅL Catinet har for CEPOS i perioden den 27. april til 5. maj 2009 gennemført en undersøgelse blandt 1.071 danskere om ekspropriation.

Læs mere

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9.

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9. TS82101-00045 Udskrift af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N For Århus og Holstebro Forretning den 9. april 2018 Mandag den 9. april 2018, kl. 10.00 samledes

Læs mere

Aftale mellem Albertslund Kommune og Banedanmark

Aftale mellem Albertslund Kommune og Banedanmark Aftale på ekspropriationsvilkår mellem Banedanmark og om erstatning for arealer mv. på matr. nr. 84c Vallensbæk By, Vallensbæk og 120 Taastrup-Valby By, Taastrup Nykirke, lb. nr. 434 og 437 i forbindelse

Læs mere

Gæsten, der ikke vil være gæst

Gæsten, der ikke vil være gæst Gæsten, der ikke vil være gæst Ejendomsjura og som ikke vil betale for ikke at være gæst tekst: Marius Frisbæk Skjødt Landinspektørstuderende En række meget omtalte ledningssager har i løbet af de senere

Læs mere

AREALBEHOV OG EKSPROPRIATION VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

AREALBEHOV OG EKSPROPRIATION VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 6 AREALBEHOV OG EKSPROPRIATION VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 6 AREALBEHOV OG EKSPROPRIATION 203 6.1 Lovgrundlag 203 6.1.1 Grundloven 203 6.1.2 Ekspropriationsprocesloven

Læs mere

Vandløbssager i den kommunale taksationskommission

Vandløbssager i den kommunale taksationskommission Vandløbssager i den kommunale taksationskommission i en retlig belysning Vibe Thimgaard Knoop Vibe Thimgaard Knoop Vandløbssager i den kommunale taksationskommission i en retlig belysning 1. udgave/1.

Læs mere

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck 2 Hvad er naboret? Naboretten er regler udviklet i retspraksis, der begrænser en ejers beføjelser af hensyn til naboer. Visse ulemper skal tåles, men

Læs mere

NYT OM EKSPROPRIATION

NYT OM EKSPROPRIATION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven. (Master til brug for mobil- og internetdækning i tog)

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven. (Master til brug for mobil- og internetdækning i tog) UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (Master til brug for mobil- og internetdækning i tog) I jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved 2 i lov nr. 658 af 8. juni 2016,

Læs mere

Lov om letbane på Ring 3

Lov om letbane på Ring 3 LOV nr 165 af 26/02/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2013-2452 Senere ændringer til forskriften LOV nr 686

Læs mere

Status på naboretten og ledningsområdet

Status på naboretten og ledningsområdet Status på naboretten og ledningsområdet Oplægsholdere Sarah Jano, Advokat, Senior Manager, Kammeradvokaten Jeanette R. Zinck Østergaard, Fagkoordinator Arealerhvervelse, Vejdirektoratet, Naboretten i udvikling?

Læs mere

Status på gæsteprincippet og gravearbejder

Status på gæsteprincippet og gravearbejder Status på gæsteprincippet og gravearbejder 6. december 2017 1 PROGRAM Prøvegravninger betaling for at påvise ledningens nøjagtige placering forud for et vejarbejde? Nyt for gammelt - Kendelse af 9. juni

Læs mere

Peter Mortensen, professor, dr.jur., seniorjurist, Areal & Rettigheder

Peter Mortensen, professor, dr.jur., seniorjurist, Areal & Rettigheder Åben høring om perspektiverne i en Ring 5-motorvej og en ophævelse af transportkorridoren Transportkorridorer og borgeres retsstilling Peter Mortensen, professor, dr.jur., seniorjurist, Areal & Rettigheder

Læs mere

Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck

Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck 2 Den nye Vejlov en introduktion 1. Formål og introduktion til væsentligste ændringer 2. Offentlige vejes økonomi

Læs mere

Gæsteprincippet ledninger i vejen

Gæsteprincippet ledninger i vejen Gæsteprincippet ledninger i vejen Af Landinspektører Christian Holmgaard Graversen, Landinspektørfirmaet Jens Bo I/S, chg@jensbo.dk, Henriette Liisberg-Larsen, LIFA A/S Landinspektører, hll@lifa.dk og

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Klage til Vejdirektoratet December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Klage

Læs mere

KOMMUNERNE GENNEMFØRER FÆRRE EKSPROPRIATIONER TIL FORDEL FOR PRIVATE OG DET GLÆDER DANSKERNE

KOMMUNERNE GENNEMFØRER FÆRRE EKSPROPRIATIONER TIL FORDEL FOR PRIVATE OG DET GLÆDER DANSKERNE Af erhvervsjuridisk seniorkonsulent Henriette Kinnunen Direkte telefon 33 45 60 33 20. august 2013 KOMMUNERNE GENNEMFØRER FÆRRE EKSPROPRIATIONER TIL FORDEL FOR PRIVATE OG DET GLÆDER DANSKERNE CEPOS har

Læs mere

Denne dom indeholder en forkortet sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 3.

Denne dom indeholder en forkortet sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 3. RETTEN I ESBJERG DOM Afsagt den 22. september 2015 i sag nr. BS 28-702/2014: Ny Endrupholm A/S Hovedvej A1, 26, Endrup 6740 Bramming mod Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Sagens baggrund og

Læs mere

NORDLIG OMFARTSVEJ VED NÆSTVED INFORMATIONSMØDE DEN 2. APRIL 2013

NORDLIG OMFARTSVEJ VED NÆSTVED INFORMATIONSMØDE DEN 2. APRIL 2013 NORDLIG OMFARTSVEJ VED NÆSTVED INFORMATIONSMØDE DEN 2. APRIL 2013 NIELS KORSGAARD PROJEKTLEDER - VEJDIREKTORATET PROGRAM Kl. 19.00-19.10: Velkomst v/ Projektleder Niels Korsgaard Kl. 19.10-19.20 : Procedurer

Læs mere

Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse

Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse 5/17/2017 Retssikkerhedspakke II med særligt fokus på omkostningsgodtgørelse ved retsformand Poul Bostrup og advokat Claus Bach Christensen Disposition En historisk gennemgang af omkostningsgodtgørelse

Læs mere

[ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven

[ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven [ERST logo] Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven Indhold Forord... 2 Indledning... 2 Kapitel 1 Kort om lokalplaner som grundlag for ekspropriation mv.... 4 1.1 Krav til lokalplaner

Læs mere

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser René Aggersbjerg cand.jur., Landinspektørfirmaet LE34 Dok ID.: D13-107825 Indhold Kan den uendelige historie slutte? Særlig råden eller? Vedligeholdelse

Læs mere

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven

Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Nordre Strandvej og kystbeskyttelsesloven Sted: Lumsås Forsamlingshus Dato: 16. december 2015 Oplægsholder: Rasmus Kruse Andreasen, Natur, Miljø og Trafik Dok. 306-2015-11983 Kystbeskyttelse - lovgrundlag

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

Sagen er anlagt den 21. juli Den angår, om en afgørelse om ekspropriation

Sagen er anlagt den 21. juli Den angår, om en afgørelse om ekspropriation RETTEN I ESBJERG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 22. september 2015 i sag nr. BS 28-702/2014: mod Banedanmark merika Plads 15 2100 København Ø Sagens baggrund og parternes påstande Sagen er anlagt den

Læs mere

Når vejen rykker ind. - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg

Når vejen rykker ind. - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg Når vejen rykker ind - Naborettens virke ved ekspropriation til vejanlæg Aalborg Universitet Institut for Planlægning Landinspektøruddannelsen, 7. semester Gruppe L7LM_2011AAL_01 12. januar 2012 Forsidebilleder

Læs mere

ODENSE LETBANE. Orienteringsmøde for berørte borgere 5. september 2013

ODENSE LETBANE. Orienteringsmøde for berørte borgere 5. september 2013 ODENSE LETBANE Orienteringsmøde for berørte borgere 5. september 2013 PROGRAM Odense fra stor dansk by til dansk storby Velkommen /v. Anker Boye, Borgmester, Odense Kommune Planerne om Letbanen /v. Mogens

Læs mere

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET - de seneste afgørelser 1 gæste verbum BØJNING: -r, -de, -t UDTALE: [ˈgεsdə] Betydninger 1. opholde sig midlertidigt eller kortvarigt et sted, fx som turist eller for at give en koncert

Læs mere

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9)

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) Privat finansiering af offentlig infrastruktur Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) 2 Finansiering Offentlige veje er en offentlig opgave, jf. vejlovens 8, men er der alligevel en mulighed

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 51/2018 (1. afdeling) Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen) mod Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (advokat Sarah Jano) Biintervenient

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

Moms i ekspropriationsprocesser

Moms i ekspropriationsprocesser Moms i ekspropriationsprocesser Aarhus, den 3. november 2016 2 Problemstilling Der findes mange ekspropriationshjemler i lovgivningen, men alle hjemler skal administreres under hensyntagen til grundlovens

Læs mere

forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen

forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen forslag til styrket beskyttelse af ejendomsretten Af chefjurist henriette kinnunen FORSLAG TIL STYRKELSE AF DEN PRIVATE EJENDOMSRET OG RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE FORBEDRINGER VED EKSPROPRIATION Den private

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet By & Havn I/S samt lov om

Læs mere