TV 2/Bornholm slutrapport februar 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TV 2/Bornholm slutrapport februar 2013"

Transkript

1 TV 2/Bornholm slutrapport februar 2013 Elbil som reportagebil - et projekt under Energistyrelsens forsøgsordning for elbiler. Projektets formål TV 2/Bornholm har siden 2007 benyttet videojournalister. Ideen er, at medarbejderne selv filmer og redigerer nyhedsindslag. Hvor der til hver reportage tidligere var behov for to personer (fotograf og lydmand) kan én person nu lave en reportage. Samtidigt er udstyret blevet mindre og lettere. Videojournalisterne kan derfor nøjes med en lille bil. Det har typisk været Toyota Yaris (diesel). Med støtte fra Energistyrelsen har TV 2/Bornholm købt en Think City elbil. Formålet med projektet er at undersøge, om elbilen kan indgå i videojournalisternes bilflåde på samme vilkår som almindelige biler. Think-bilen fotograferet ved leveringen i april 2009 Projektets fremdrift Elbilen blev leveret i april Bilen har kørt gennem to vintre og tilbagelagde samlet i ca km uden tekniske problemer. Det svarer til et gennemsnit på årsbasis på ca km. Kilometertallet kan forekomme usædvanligt lav for en bil, der bruges erhvervsmæssigt, men det skyldes det korte afstande på Bornholm. Det var også pointen i at teste en elbil til denne brug at en videojournalist max. ville køre km på en opgave og så være tilbage ved ladestationen på TV 2/Bornholm.

2 Bilen blev ikke beskyttet forstået på den måde, at den var i stationens ressourcestyringssystem, og var derfor næsten hver dag tildelt en opgave eller medarbejder og det hvad enten det var vinter eller sommer. Desuden blev der lavet en serie indslag, hvor den medvirkede; en række kendte bornholmere blev inviteret til at køre en tur i den og fortælle om deres oplevelser med at køre elbil. I august 2011 brød bilen sammen som følge af en defekt elektronisk styreboks. Da producenten var gået konkurs, var det ikke været muligt for værkstedet at skaffe reservedele, og bilen stod nu stille. Research på nettet om lignende fejl førte til den konklusion, at der var tale om en fejl i bilens PCU-enhed (computerenhed, som styre ladning, kørsel mv.). Imidlertid medførte fabrikkens konkurs andre konsekvenser, som medførte at fejl-analysen også løb ind i problemer. Hos den danske importør (Nellemann, København) fandtes ved leverancen af bilen en bærbar PC med software, som kunne aflæse de fejlkoder en sådan PCU-enhed lagrer i sin hukommelse. Denne software var udviklet et schweizisk firma. En sådan software skal åbnes med regelmæssige mellemrum af en softwarebaseret nøgle. På grund af fabrikkens konkurs og deraf manglende betaling til det schweiziske firma, så låste denne software sig automatisk ved de forskellige forhandlere rundt om i Skandinavien. Det var ikke muligt at overtale softwareleverandøren firma til at frigive disse nøgler. Det var herefter ikke muligt præcist at fejlsøge bilen. Da bilen indgik i den daglige produktion var det nødvendigt at leje en almindelig bil for at dække virksomhedens transportbehov. Efter et par måneder blev der købt en anden bil (diesel) til erstatning. Reparationen trak ud, og der var umiddelbar ikke udsigt til at finde en løsning. Bilen blev opmagasineret men ikke afregistreret. Der blev således betalt de løbende afgifter og forsikring på bilen. Det lokale værksted gav op i slutningen af 2011 og meddelte, at de ikke kunne finde en løsning, der kunne fejlfinde og at de ikke så nogen muligheder for at skaffe reservedele. Efter 12 måneder (august 2012) viste der sig en mulighed for at finde en løsning. Think-fabrikken var jo norsk, og der kører op mod 3000 af bilerne i Norge. Der er derfor et langt større reservedelsmarked i Norge end her i Danmark, hvor der kører ganske få. Via søgning på nettet og på det norske el-bil forum fandt TV 2/Bornholm et Ford-værksted i Oslo s sydlige udkant.

3 Ford og dermed også denne forhandler var forhandlere i Norge af Think. Der er i øvrigt en sammenhæng mellem bilen og Ford, idet mange mekaniske dele var leveret af Ford. F.eks. var nøglesystemet fra Ford. Fords logo var der dog manuelt skrabet væk fra nøglens plastik. Denne Ford-forhandler lå inde med en udskiftnings PCU-enhed. Det vil sige, at denne enhed havde kørt i en anden bil, men var i en eller anden form blev test, og den virkede. TV 2/Bornholm besluttede derfor at sende bilen til reparation i Norge. Det var ikke ganske enkelt at gøre, idet der er en del papirarbejde ved at skulle sende en bil, der ikke kan køre over landegrænserne, selvom den er indregistreret og forsikret. Bilen blev leveret med vognmand til Ford-forhandleren. Denne monterede den brugte men testede PCU enhed i bilen. Samlet regning inklusive transport var ca kr. excl. moms. Ved modtagelsen af bilen i midten af september 2012 kunne den køre. Med til det samlede billede af bilens tilstand hører også den batteritest, som Ford gennemførte. Og som de fremsendte efterfølgende: Hei Jan Jørgensen Nå har vi fått montert inn ny PCU i Deres Think, ladet den opp, og testet den på veien. Think'n virker bra, men hovedbatteriet- Zebra klarer ikke holde batterispenningen oppe under belastning. Vi har kjørt 3 ladesykluser på batteriet etter PCU skiftet. Det kommer opp varsel/feilkode "power limit" når batterispenningen kommer under kritisk nivå i en gitt periode. (250 Volt) Se graf fra siste kjøretur:

4 Til sammenlikning graf fra hvordan det ser ut på et friskt batteri: Deres Think lader fint og kjører fint, men ved lengre belastning, som ved en lang oppoverbakke, så vil batterispenningen synke under 250 Volt. Problemet blir mer fremtreden jo lavere SOC. Dvs, at man oftere vil få powerlimit når batteriet er under 50% SOC. Det kan være at batteriet trenger flere ladesykluser for å stabilisere seg, ettersom det ikke har vært i drift på en stund. For å tappe batteriet, så går det med ca 2-3 timer kjøring for deretter å lade det opp over natten.

5 Det er litt opp til Dere hvor mye jobb vi skal legge ned i Think'n fremover. Vi kan kjøre 2-3 ladesykluser til for å se om batteriet stabiliserer seg. Med vennlig hilsen RøhneSelmer Sandvika Stein Erik Narvesen Servicerådgiver Det kan overraske, at et batteri i en elbil efter kun km er i så ringe en forfatning. Det er så skrevet uden at kende den overordnede kvalitet i de batterier, som Think-fabrikken anvendte. Et nyt batteri som efter det oplyste stadig kan skaffes er opgivet til at koste kr. Bilen kørte uden problemer de næste to måneder men i december 2012 stoppede den igen (efter yderligere et par tusinde kilometret), og ville derefter hverken lade eller starte, hvilket kunne tyde på den samme fejl i den nyligt indskiftede PCU-enhed. Set i lyset af - Den dårlige batterirappport - At den skulle tilbage til Norge for endnu en reparation - Den manglende tillid til at det endeligt ville udbedre problemet - Og at forsøget med nytår 2012 var afsluttet Blev det besluttet at forsøge at sælge bilen. Via det norske elbil-forum fandt TV 2/Bornholm en svensk elbil-entusiast, og bilen blev solgt for kr. plus levering i Malmø:

6 RESULTATER Elbilens anvendelse Elbilen viste sig at fungere glimrende som transportmiddel for videojournalister. Bilens rækkevidde var fuldt ud tilstrækkelig til den tiltænkte anvendelse, og brugerne har været meget tilfredse med elbilen. Brugerne har værdsat, at bilen ikke larmer. Bilen havde omkring 30 faste brugere. Indledningsvis betød det høje antal brugere, at der var mange chauffører, som skulle lære elbilen at kende. En del brugere havde svært ved at starte bilen, og nogle gange skete det, at journalisterne havde så travlt med at få deres reportager lavet færdigt, at de glemte at sætte elbilen til opladning. Disse problemer ophørte dog op efter de første par måneders kørsel. Om vinteren medfører opvarmningen af bilens kabine at rækkevidden reduceres betydeligt. Rækkevidden er dog stadig tilstrækkelig til at dække den påkrævede kørsel. Brugerne har i forbindelse med kraftigt snevejr opfattet elbilen som utryg, da man var bange for at skulle gå i stå i bilen. I løbet af sammenlagt tre uger i vinteren og undlod mange brugere at benytte elbilen, som derfor ikke kørte så langt som normalt. Der var dog reelt ingen problemer med bilen, som kørte fint. Som beskrevet ovenfor ændrede bilens sammenbrud opfattelsen af den. Det er ikke til at sige, om Think generelt leverede et dårligt produkt. Hvis vi ser bort fra konsekvenserne af konkursen i form af manglende reservedele, så ville bilen jo alligevel være gået i stå første gang i august Det er ikke tilfredsstillende og langt fra en forventet levetid på en bil, at den bryder så alvorligt sammen efter kun km og 29 måneders drift. Batteriets dårlige tilstand kan ikke skyldes Think, idet det kommer fra en ekstern leverandør og burde derfor være på niveau med andre elbiler. Opladning Elbilens opladning var ikke styret. Opladningen fandt sted i al væsentlighed i løbet af aften og natten. Bilens blev typisk sat til opladning fra kl Bilen blev også opladt i løbet af dagen, når den er hjemme på redaktionen. Der var frem til august 2011 ikke nogen tekniske problemer med opladningen af bilen, men indledningsvis skete det i nogle tilfælde, at brugerne glemte at stille bilen til opladning. Forsøgselement Der var ikke tilknyttet et forsøgselement til projektet udover at undersøge, om elbilen indgå i videojournalisternes bilflåde på samme vilkår som almindelige biler.

7 Andre resultater Elbilen var uforholdsmæssigt dyr i forhold til almindelige biler. Den høje anskaffelsespris og relativt høje driftsomkostninger til strøm samt usikkerhed i forhold til elbilens driftssikkerhed vil være en væsentlig barriere for en virksomhed som TV 2/Bornholm i forhold til at anskaffe elbiler. Konklusion Think-bilen opfyldte sit formål i 29 måneder på km. Den var driftsikker, men der var blandt brugerne en usikkerhed omkring pålideligheden under vinteren, når der var frostgrader og sne km er imidlertid langt fra en forventet levetid for en bil, før den får sit første alvorlige nedbrud. Situationen blev vanskeliggjort af fabrikkens konkurs, men selvom fabrikken fortsat havde eksisteret, så ville de høje omkostninger ved reparationen give anledning til kritik. Også rapporten om batteriets tilstand giver anledning til bekymring for teknologiens holdbarhed. TV 2/Bornholms konklusion på forsøgsforløbet er, at en elbil godt kan løfte opgaven som reportage bil her på øen, men at TV 2/Bornholm ikke ønsker at købe en ny elbil før priserne er blevet mere konkurrencedygtige i forhold til mindre dieselbiler (der typisk koster kr.) OG teknologien i elbilerne er blevet sikrere og mere holdbar. Med venlig hilsen Jan Jørgensen, Direktør, TV 2/Bornholm Mail: Tlf.:

Prøv1elbil 3 å r med elbiler

Prøv1elbil 3 å r med elbiler Prøv1elbil 3 å r med elbiler Danmarks første større forsøg med udlån af elbiler til private familier afsluttet succesfuldt. En række partnere med støtte fra Energistyrelsen og RegionMidt har gennem mere

Læs mere

Nyhedsbrev fra Fredensborg Kommune

Nyhedsbrev fra Fredensborg Kommune Nyhedsbrev fra Fredensborg Kommune Elbiler på kryds og tværs et projekt under Energistyrelsens forsøgsordning for elbiler Projekttitel: Elbiler på kryds og tværs i den kommunale drift, og regional erfaringsindsamling

Læs mere

Om at købe en brugt elbil

Om at købe en brugt elbil Af Per Praëm Elbil contra Benzinbil Fordi elbilen ikke forurener er den begunstiget af en del fordele. Der er ingen registrerings afgift ligesom den grønne ejerafgift er nedsat til 0 kr. I mange byer -

Læs mere

TEST EN ELBIL MIDTVEJSRAPPORT Februar 2013

TEST EN ELBIL MIDTVEJSRAPPORT Februar 2013 TEST EN ELBIL MIDTVEJSRAPPORT Februar 2013 CLEVER A/S MIDTVEJSRAPPORT FOR TEST-EN-ELBIL PROJEKTET CLEVER A/S Vester Farimagsgade 17, 1. sal / DK-1606 København V Tlf.: +45 8230 3030 / www.clever.dk Indhold

Læs mere

Ren besked. Biler. køb, salg og reparationer. Nr. 3 august 2003

Ren besked. Biler. køb, salg og reparationer. Nr. 3 august 2003 Ren besked Nr. 3 august 2003 Biler køb, salg og reparationer Forord Omkring 440.000 danske familier købte i år 2002 en bil. Det er for de fleste en stor investering, kun overgået af huskøb. Størstedelen

Læs mere

I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået.

I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået. Danske Tursejlere Odensevej 197 A 5600 Fåborg Den 13.10.2011 Lommy Blue I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået. Konklusionen er, at

Læs mere

Med elbiler i 25 år. Dansk Elbil Komite. Segway Nordic Sandavägen 1, 194 63, Upplands Väsby Tel: +46 590 855 55 email: info@segwaynordic.

Med elbiler i 25 år. Dansk Elbil Komite. Segway Nordic Sandavägen 1, 194 63, Upplands Väsby Tel: +46 590 855 55 email: info@segwaynordic. Segway Human Transporter er noget nær den mest intelligente måde at bevæge sig på - siden hjulets opfindelse. Hop op på Segway'en og en kombination af computerstyring og gyro teknologi holder balancen

Læs mere

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC hverken producerer eller sælger varer.

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC hverken producerer eller sælger varer. Redaktion: Børge Sand Kirk Katrine Raae Søndergaard Søren Willemoes Poulsen Anne Lautrup Jepsen Morten Brønnum Andersen Layout: Lasse Poulsen Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Udgivet af: Dansk Elbil Alliance

Læs mere

Elbiler i Danmark. Sammenfattende rapport. Jørgen Horstmann

Elbiler i Danmark. Sammenfattende rapport. Jørgen Horstmann Elbiler i Danmark Sammenfattende rapport Jørgen Horstmann Miljøprojekt Nr. 1006 2005 Indhold INDHOLD 3 FORORD 5 SAMMENFATNING 7 1 INDLEDNING 15 2 INITIATIVER TIL FREMME AF ELBILER I DANMARK 19 2.1 STATSLIGE

Læs mere

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999.

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999. Referat ordinær generalforsamling Tune Kabelnet 4. marts 1999 1. Valg af dirigent: Frede Kruse Christiansen Dirigenten startede med at konstatere generalforsamlingens lovlighed iflg. vedtægterne. Ingen

Læs mere

En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler

En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler Halberg Mandsholm Kantorvænget 5 stuen 9 DK8240 Risskov +45 24 81 02 74 halberg@mandsholm.net 9. januar 2012 En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler»...hos SMC-Biler i Højbjerg er du sikret kvalitet

Læs mere

Potentialet i elbiler i dag og i fremtiden

Potentialet i elbiler i dag og i fremtiden Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 337 Offentligt 12. juni 2009 Fra: tf@concito.info [mailto:tf@concito.info] Sendt: 12. juni 2009 12:08 Til: Skatteudvalget Emne: Til Skatteudvalget Fra: Direktør Thomas

Læs mere

Indhold. Økonomi Produktionen over året, udgifter og indtægter. Indkaldelse til I/S-møde

Indhold. Økonomi Produktionen over året, udgifter og indtægter. Indkaldelse til I/S-møde Lynettens Vindkraft I/S Nyhedsbrev Februar 2013 Læssøesgade 9, 3.th. 2200 København N SE Nr. 1866 1101 Indhold Indkaldelse til I/S-møde Dagsorden for I/S-mødet Økonomi Udbetaling Budget for år 2013 Medlemsadministration

Læs mere

Afgørelse fra Ankenævn for biler

Afgørelse fra Ankenævn for biler Afgørelse fra Ankenævn for biler Klagesag nr.: 12534 Klagen vedrører: Reparation af bil. Modtagne dokumenter: 1. Forbrugerens klage 2. Virksomhedens kommentarer 3. Øvrige dokumenter modtaget i perioden

Læs mere

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel Indledning E-handel bliver i større grad del af vores hverdag i takt med at flere og flere anskaffer sig PC'ere og får adgang til Internettet, hvilket også betyder, at vi ikke længere kan se bort fra denne

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i Munksøgård Delebilsforening i halmhuset (Munksøgård 21B) tirsdag d. 8. april 2014 kl. 20:00

Referat af ordinær generalforsamling i Munksøgård Delebilsforening i halmhuset (Munksøgård 21B) tirsdag d. 8. april 2014 kl. 20:00 Referat af ordinær generalforsamling i Munksøgård Delebilsforening i halmhuset (Munksøgård 21B) tirsdag d. 8. april 2014 kl. 20:00 Deltagere: Steen Solvang Jensen (formand), Jan Peiter (kasserer), Ole

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen SOLRØD STRANDS GRUNDEJERFORENING Solrød Strand - april 2014 Nyhedsbrev om vagtordningen Kære medlemmer af vagtordningen i Solrød Strands Grundejerforening, i Jersie Strands Grundejerforening og i grundejerforeninger

Læs mere

Faaborg By s Antenneforening

Faaborg By s Antenneforening ORDINÆR GENERALFORSAMLING I FAARBORG BYS ANTENNEFORENING MANDAG DEN 22. APRIL 2013 KL.1900 på Hotel Faaborg Fjord Svendborgvej 175 5600 Faaborg Bestyrelsens beretning for året 2012 I henhold til foreningens

Læs mere

Referat af budgetgeneralforsamling 2004

Referat af budgetgeneralforsamling 2004 Pærevangen 21, kld. DK-2765 Smørum Telefon 70 27 35 36 bolignet@frugtvangen.dk www.frugtvangen.dk Referat af budgetgeneralforsamling 2004 År 2004, den 25. november kl. 20.30 afholdtes budgetgeneralforsamling

Læs mere

Elbiler i København. ZEUS-projektet ZEUS-koordinator Niels Jensen, Vej & Park, Københavns Kommune

Elbiler i København. ZEUS-projektet ZEUS-koordinator Niels Jensen, Vej & Park, Københavns Kommune Elbiler i København. ZEUS-projektet ZEUS-koordinator Niels Jensen, Vej & Park, Københavns Kommune Introduktion København er den danske by, der er længst fremme med anskaffelsen af elbiler. København vil

Læs mere

Ældremobiliseringens datastuer

Ældremobiliseringens datastuer Ældremobiliseringens datastuer En måde at undgå teknologiske analfabeter? Claus Holst Eva Bonde Nielsen Daniæ Danmarks Institut for Ældrepædagogik Titel: Ældremobiliseringens datastuer - En måde at undgå

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

Nye maskiner til nye tider Løftestang til vækst Leasing som nøglen til nye maskiner

Nye maskiner til nye tider Løftestang til vækst Leasing som nøglen til nye maskiner Nye maskiner til nye tider Løftestang til vækst Leasing som nøglen til nye maskiner Minirapport udgivet af Jyske Finans Indhold Hvordan skaber I nye forudsætninger for vækst uden at bruge egenkapital eller

Læs mere

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder

Fra papir til internet. Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Fra papir til internet Digital indberetning i små og mellemstore virksomheder Forord Forord Håndværksrådet og Erhvervs- og

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

Evaluering af forsøgsordning med MAP-pakket mad

Evaluering af forsøgsordning med MAP-pakket mad Evaluering af forsøgsordning med MAP-pakket mad 7. januar 2015 SUF 2014-15: Evaluering af forsøgsordning med MAP-pakket mad 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 Baggrund for forsøgsordningen... 3 Evalueringens

Læs mere

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet.

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet. Årets beretning Velkomst Konstituering Årets gang for bestyrelsen Opkrævningsproblemer Tekniske problemer Programrådet Serviceaftale Afslutning Velkomst Velkommen til Langeskov Antennelaugs generalforsamling

Læs mere

Passagerpulsens Kundeservicepris 2015. Mystery shopping hos trafikselskaberne

Passagerpulsens Kundeservicepris 2015. Mystery shopping hos trafikselskaberne Passagerpulsens Kundeservicepris 2015 Mystery shopping hos trafikselskaberne Indhold 1. Forord 3 2. Baggrund og formål 4 3. Hvorfor kundeservice 5 4. Sådan har vi gjort 7 5. Og vinderne er 15 5.1 Vinder

Læs mere

Trafik og bil. Business Danmark august 2012 BD272

Trafik og bil. Business Danmark august 2012 BD272 Trafik og bil Business Danmark august 2012 BD272 Indholdsfortegnelse Baggrund og analyseproblem... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kørselsmønstre og biler... 3 Årets temaer... 5 Skattereformen...

Læs mere