Interview: 2 socialarbejdere (A og A2) og 2 interviewere (Q).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Interview: 2 socialarbejdere (A og A2) og 2 interviewere (Q)."

Transkript

1 1 Interview: 2 socialarbejdere (A og A2) og 2 interviewere (Q). Q: Vi kunne godt tænke os at høre lidt om jeres erfaring, hvor længe i har været ansat på området og erfaring med netværks- og pårørendeinddragelse. Gerne fra andre steder, men også fra her. A: Ja, jeg hedder X. Jeg har været ansat på Kragelund siden april 2007, så 7,5 år. Jeg har arbejdet med åben dialog siden januar 2012, jeg startede på åben dialoguddannelsen sidst i januar og umiddelbart efter nedsatte vi en tovholdergruppe, med formålet at implementere unge i dialogen i huset. Det har jeg været en del af siden det startede, der har dog været lidt udskiftning. Y er kommet til siden hen. Q: Hvor mange er I i gruppen? A: 1 fra hvert team, vi har tre teams her. Y og jeg er fra to forskellige teams og så har vi en kollega, der hedder Z, som også er socialarbejder. Og vores leder, som er med en gang i mellem. Ellers er det vores opgave. Vi skal sparke ideer ind i teamet og ud i huset til afprøvningen. Jeg har ikke arbejdet med åben dialog i andre sammenhænge. Jeg har været kort ansat i en anden by, på ungetilbuddet deroppe. Der har jeg lidt erfaring fra pårørendearbejde, men der er verden til forskel på byen dengang deroppe og så her. Q: Brugte man andre metoder dengang? A: Ja, det var medarbejdere der mødtes og definerede; hvad er godt for denne unge. Deroppe havde mange et misbrug. Og så sad nogle kloge hoveder og drøftede, hvad denne unge havde brug for. Og så fik de unge præsenteret en plan, som de mere eller mindre frivilligt gik ind i. Q: Så individuelt tilrettelagt? A: Ja, bare uden inddragelse af beboeren. Det er en væsentlig forskel. Q: Hvad er din rolle i åben dialog, i samtalerne?

2 2 A1: Både mødeleder og reflektant. Jeg har to netværksmøder, hvor jeg har været mødeleder med tidligere beboere og så har jeg været reflektant både her i huset, men også ind i projektet med en beboer ude på et kollegie, som er en boform a la vores under Aarhus kommune. Her er det tænkt fra starten, at vi kan supplere hinanden og det er jo super godt, at jeg kan komme derud og møde et menneske jeg aldrig har mødt før, netop i forhold til de her forforståelser eller mangel på samme. Så sammen med en kollega fra kollegiet, vil jeg sidde og reflektere, hvad er det vi hører beboerne og netværket tale om. Det håber jeg, der kommer mere af. Det er først lige skudt i gang. Vi skulle gerne få et hav af netværksmøder. A2: Og jeg hedder Y. Jeg har også været på Kragelund i 10 år. Mit første arbejde efter at være færdiguddannet socialarbejder. Jeg startede med åben dialog et år efter X. Jeg er lige blevet færdig her til oktober. Mit første møde med åben dialog, blev jeg kastet ind som mødeleder af X, jeg turde ikke sige nej. Det var mens jeg var på uddannelse. Det var en helt ny opgave. Siden har jeg vel haft 5 møder i alt. Over en 2 års periode er det jo ikke så tit. Q: Hvor du har været mødeleder hver gang? A2: Jeg har også været reflektant. Men også en mødelederrolle. Hvor jeg blev inviteret af teamet, hvor de sammen med et andet team skulle definere, hvordan de skulle være som team. Så det var også en slags åben dialog. Og så vi en del ift. på mødedage, hvor jeg også har været mødeleder og reflektant en gang i mellem. Q: Så i bruger det også som internt værktøj? A2: Ja, vores tidligere leder Å bragte åben dialog ind, der skulle vi jo tænke, hvordan vi kunne implementere det - og nogle af de steder vi brugte det, var hvor vi tog nogle timer ud på vores mødedage og havde åben dialog øvelsesrum, hvor forskellige fik prøvet forskellige roller. Vi brugte en del tid på at lære at reflektere. Én ting er at diskutere noget, komme med forslag og guide, men refleksion er noget andet. Det skal man lige pejles ind på. Det ved man nok stadig ikke helt. Vi bliver ved med at øve os.

3 3 Q: I er i en øve periode - kan i sige, hvad det mest positive har været i arbejdet med netværk og pårørende inddragelse? Helt generelt? A2: Det mest positive er nok den feedback man får fra beboerne. De oplever at blive lyttet til og hørt. Ellers når man har pårørendesamtaler og netværksmøder, der er det meget nogen, der siger noget og nogen der svarer på det. Det her er noget andet, ens tid er ens egen og man får lov til at sige det man ønsker. Der kommer ikke nødvendigvis noget tilbage på det. Det får lov til at stå og får en større betydning. Jeg har da også lavet netværksmøder før med pårørendesamtaler, men der havde jeg ikke nogle tanker om, hvordan det skulle være. Det var bare at mødes og snakke om, hvordan det skulle være. Der var også en dagsorden. Nu er der mulighed for at vi mødes og det er dem beboerne selv vil have med, der mødes. A1: Jeg kan da supplere med, at vi har det der hedder trekant samtaler i huset og det kunne være Y og mig, der sad med en beboer fx ift. handlingsplanarbejde. Det har vi i min optik stor succes med - at invitere de beboere ind i det her rum, hvor det rent praktisk foregår. Jeg kan tale med beboeren om, hvad ønsker du for livet, hvad har du af drømme. Og så prøve at arbejde os ind i en delplan. Og så på et tidspunkt spørge beboeren, skal vi prøve at høre hvad Y han har hørt. Og så kan vi snakke lidt om det. Og så sidder vi mens beboeren lytter til den samtale vi har. De beboere jeg har haft, har været rigtig glade for denne mulighed for at trække sig tilbage og lytte og ikke blive bombarderet med spørgsmål, hvor man er så ivrig efter at komme langt ned i det og bliver i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige vi er inde omkring. Jeg kan høre mig selv spørge i øst og vest. Den her form tænker jeg, ud fra beboernes tilbagemeldinger, har været rigtig god. Det synes jeg er bemærkelsesværdigt. Det skal vi gøre mere ved. Det virker til at have en betydning. Q: Det må også være tillidsskabende at høre, hvad i tænker højt. A1: Også det, at beboeren har mulighed for at rette os. Q: Så det positive ift. hvad du tænker, det er jo også meget baseret på, hører jeg lidt, hvad beboerne fortæller. Ud fra jeres synsvinkel, hvad synes i er det mest positive?

4 4 A1: At vi ikke definerer, hvad der er godt og mindre godt. De tidligere møder, der kommer jeg med en dagsorden med et billede af, hvad der kan være vigtigt at tale om for mig og hvad kan være vigtigt for den pårørende at høre om. Ikke med udgangspunkt i beboeren, mere at vi har en bestemt dagsorden. Dialogen er helt anderledes. Det er meget mere menneskeligt at være i det rum. Det føles mere rart. Med respekt for det menneske man sidder over for. A2: Det er også en kropslig udfordring, jeg får pulsen meget op at køre. Hver gang jeg har en funktion. Jeg skal jo egentlig ikke præstere noget, men det gør noget mere ved mig rent kropsligt. Og jeg ved ikke hvad det er. Jeg ved ikke hvorfor jeg reagerer mere, når jeg skal præstere mindre. A1: Jeg oplever det samme. En stor nervøsitet. Men den er også aftagende. I starten var det et halvt minut og tænkte en masse tanker, men det falder. Nu er det kort efter jeg træder ind i rummet, at jeg kan være til stede og have en dialog. Jeg er ikke længere så optaget af, hvad andre tænker. Men jeg er enig med Y, at komme ind i et rum og præstere mindre, det kræver mere. Det er underligt, men sådan opleves det. Sådan kan de fleste mødeledere fortælle. Hvad er det for en nervøsitet? Få sekunder efter er man dog til stede. Q: Har brugerne oplevede det på samme måde? Har de fortalt om en nervøsitet ift. at det er nyt? A2: Ja, det har man hørt flere gange. Det kan også være med til at gøre det svært at få afholdt de her møder. Det kræver stor motivation at tale i åben dialog, det er jo lidt noget udefinerbart, noget anderledes og noget nyt, så der er mange, der trækker sig eller bruger mange kræfter op til. Men når det så lykkes at få folk ind i rummet, fungerer det. Q: Hvordan oplever i samtalerne er bedre? A1: Det er et helt andet fokus, det er beboerens fokus, det skal beboeren vende sig til og netværket også. Vi er godt på vej, men at det er beboerens historie, som andre i rummet for mulighed for at tænke noget, det er noget helt andet at være en del af. Q: Hvis de pårørende kommer med et tema, spørger man så brugeren om de har lyst til at tale om det?

5 5 A1: Jeg kunne tænke mig at undersøge - det kunne være en far, der havde brug for at tale om medicin - og det er der en beboer, der har svært ved. Der vil jeg undersøge, hvem er parat til at tale med hvem om hvad. Er alle i rummet parat til at tale om medicin. Beboeren er ikke klar til det, måske. Så hvordan kan vi have en dialog, hvor både dit behov bliver tilgodeset om, at du ikke vil tage medicin, men at din far også bliver tilgodeset. Kan vi overhovedet være i det rum sammen. Eksempelvis. Men altså, man skal ikke tale om noget man ikke er parat til at tale om, det kommer der ikke noget godt ud af. Det er også en forskel fra tidligere, i de pårørendemøder jeg har været en del af, har medicin været et omdrejningspunkt næsten hver gang. Og der er stadig nogle beboere, der har haft svært ved at tale om det. Ikke desto mindre har jeg oplevet mig selv sige, at det er vigtigt. Men mere i retning af, hvad far, mor eller netværket har haft brug for, så deres bekymring kunne lægge sig. Det er lidt uhyggeligt, men det er sådan jeg oplevede det. A2: Jeg kan høre, at X er mere øvet end mig. Jeg kunne godt falde i en fælde. Bare lytte til denne far, hvad han har at sige. Men så tror jeg man opfanger nogle signaler undervejs, som vil gøre mig opmærksom, fx en beboer, der reagerer på noget, jeg siger eller gør. Så er det jo også vigtigt at undersøge om vi taler om det, der er vigtigt at tale om. Det bliver vi bedre til at få tjekket af. Q: Er det primært brugeren man spørger om man får talt om det der er vigtigt? A2: Selvfølgelig er beboeren omdrejningspunktet, men alle er lige vigtige, så det er vel et åbent spørgsmål. Q: Vi springer til 3eren. Der er jo nogle vejledninger og retningslinjer ift. åben dialog - er i bekendte med dem? Juridiske rammer, principper. A2: Det handler meget om at møde deltagerne, der hvor de er. Hvis det er bedre for dem at mødes hjemme hos mor, så er det det vi gør, hvis det kan lade sig gøre. Q: Er der nogle organisatoriske rammer i skal følge her på stedet? Tidshorisont, antal møder etc. A1: Hvis vi har nogle, så har jeg ikke mødt dem. Ift. afholdelse af netværksmøder her, så har vi som udgangspunkt halvanden time. Men der er ikke nogle der siger til mig, at jeg skal holde x antal

6 6 netværksmåned i løbet af en måned her på Kragelund. Men ind i projektet er det noget helt andet - her har socialstyrelsen defineret at Aarhus kommune skal have 50 forløb. Men der er jo fem boformer i Aarhus kommune i det her. Det er lidt noget andet. Her er nogle krav ift. hvilke beboere, der kan deltage i et projekt. Man skal være over 18, dansktalende, man skal have en psykiatrisk diagnose inden for F20 spektret, man skal i voksenudredningsmetoden være vurderet som et moderat eller svært problem inden for social- samfundsliv og sundhed. Voksenudredningsmetoden er 10 områder. Vi skal kun vurdere beboerne i projektet ud fra de her tre. Når vi har gjort det, skal vi komme med en samlet vurdering om det er C eller D, et moderat eller svært problem. Når de opfylder de kriterier kan de indgå i projektet, som kører indtil slut Men her i huset går vi efter at invitere alle beboere uanset diagnose, tilbyde dem alle netværksmøder. Det vi tager med videre i projektet skal dog være inden for kriterierne. Underpunkterne kan i finde på nettet. A2: Vi har også defineret nogle rammer på vores sidste tovholdermøde ift. hvad vores fokus er lige nu med implementering. Det er indskrivning og udskrivning. Det skal være åben dialog. Der ville man jo mødes med netværket. Her er rammen altså åben dialog. Q: Man taler i medierne om et paradigmeskifte eller diskursændring, hvor man før har snakket om pårørendeinddragelse som årsag til lidelserne, hvordan oplever i de her begreber i forbindelse med jeres arbejde? Jeg har fx arbejdet i socialpsykiatrien i fem år - før havde man fokus på noget psykodynamisk, fx er mor ikke god at have med på banen for Lars - så her er de pårørende blevet holdt ud i strakt arm. Så er der sket et skift, hvor pårørende inddrages og ses som ressourcer. Har i mærket det? A1: Ja. Jeg har tænkt den tanke og jeg har nævnt det højt på et teammøde med en tidligere beboers mor, at hvis vi kunne lukke hende ude omkring alt samarbejde med beboeren, ville det være optimalt. Hun var ikke til gavn eller hjælp. Det er ikke noget jeg kan gøre, men jeg har italesat det, fordi det var til stor frustration. Men efter jeg er startet på åben dialog uddannelsen og har haft de her få netværksmøder, så kan jeg se hvor stor betydningen er, at forældrene kommer med ind. Det der er vanskeligt er at have en god konstruktiv dialog. Og det er så her vi kommer i spil som mødeledere. Men der er ingen tvivl om, at de mennesker der er i beboernes netværk - eller alle menneskers netværk - de har en særlig betydning, fordi de har en relation til det menneske som de nu har.

7 7 A2: Ja altså alt til sin tid. Man skal heller ikke pådutte nogle noget samarbejde med mor eller far, hvis de ikke ønsker det. Men jeg oplever da, at der nærmer sig en større dialog - om det så er åben eller en anden slags dialog - ift. at bringe mor og far og venner mere på banen. Det handler også om at fornemme. Hvornår er det rigtigt og prøve at få talt om det, inden man giver sig i kast med de store netværksting. Jeg tror også en del gange, at det er her problemerne kan ligge. Man skal træde forsigtigt. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan tale om det. Det er hvordan man taler om det. Q: Er ændringen kommet langsomt ind i organisationen - eller hvornår skete der et markant skift hos jer i synet på de pårørende? A1: December 11 for at være helt præcis. Vores tidligere leder stillede sig op på et møde og sagde, at hun ville implementere åben dialog på Kragelund. Jeg anede ikke, hvad det var. Man har så åbenbart arbejdet med det i Herning i mange år. Men der skete noget hos mig ift. netværk og pårørende. Hvad kunne det gøre for de mennesker vi arbejder med - bare se på de resultater, der er fra andre breddegrader. Hvad kunne det ikke blive til i DK? Q: Det ligger meget godt i tråd med næste spørgsmål. Er der nogen rammer, der besværliggører og udfordrer åben dialog her på stedet som den foreskrives? Fx i forhold til Finland, hvor det er i en helt anden kontekst. A1: Det første princip er hurtig hjælp. Hvad betyder det i en socialpsykiatrisk kontekst, hvad er det for en størrelse? Jeg hørte da på sidste medarbejdermøde min kollegaer melde tilbage på, hvad er udfordringen? Det er at samle de folk, der skal samles. Både pårørende, men også sådan nogle som mig og Y, der kan gå ind og være mødeledere. Vi er ikke altid på arbejde. Og hvad kan man tænke om det. Så kan man begynde at tænke nogle mere fleksible organisatoriske ændringer. Jeg tror det kan blive en udfordring på den lange bane. Det kan også komme til at glide i smør. Det kommer lidt an på hvilke ideer man disker op med. Men hurtig hjælp kan blive knap så hurtigt i det her hus. Det har hvert fald været en udfordring indtil videre. Fra at beboeren siger ja, til vi kører et netværksmøde, der kan nemt gå halvanden måned. Det er for lang tid. Q: Det er hvert fald ikke en af de syv principper. Hvad ville man skulle gøre her fra stedet eller andre steder fra for at ændre på det?

8 8 A1: Jeg tænker måske man kunne have et team i boforms-området, som konstant er til rådighed. Ligesom i Finland, der sidder folk og venter på, at telefonen ringer og så rykker de. Hvis der sidder en beboer i akut krise, så rykker mig og Y derud. Så kan vi tage kontakt til de mennesker, der skal inviteres med til et møde, der skal i stand på ganske kort tid. Et slags akut-team. Q: Er der så de nødvendige ressourcer? Du siger halvanden time møder, man kunne forestille sig, at de trækker ud. Har i fået flere timer ift. når der skal være netværksmøde eller er det de samme rammer som der altid har været? A1: Det kommer lidt an på hvad det er for en sammenhæng. Jeg kaster den lige over til dig Y. A2: Den største udfordring er at få samlet det professionelle netværk; mor og far og bedste ven - og én af os - det er ikke nødvendigvis så svært, men det skal koordineres med en socialrådgiver eller psykiater. Heri ligger begrænsningen. Men som du nævnte før med trekantsamtalerne, det er jo ikke et netværksmøde, men der kan vi hurtigt strikke noget sammen i løbet af 5 minutter. A1: Hvis et møde tager halvanden time, det er nok begrænset hvor længe mennesket generelt kan koncentrere sig derudover, og jeg vil hellere - det snakker jeg også med beboere om - spørge, nu har vi talt om det her tema, jeg ved ikke om vi kom hele vejen rundt, men giver det mening at invitere til endnu et møde? Hvis det skulle være noget problem, så måtte vi sige til ledelsen, at der er en beboer her, der har udtrykt ønske om, at noget skal tages op igen, fordi vi kun er halvvejs og der er mange temaer. Q: Så har vi nok være gennem 4`eren. I har fortalt om, at I anvender trekantsmetoden, hvor i bruger lidt af åben dialog. Hvad med handleplansmøder, er det sådan noget pårørende også inviteres med til? A1: Ja, det er én gang om året. Fast. A2: Men ift. om det foregår med åben dialog, er det stadig en proces.

9 9 Q: Ja, det er mere for at finde ud af, hvad i har udover åben dialog, om I også har handleplansmøder, som kører meget mere inden for en ramme. Eller om det ligesom er smeltet sammen. Så I også får snakket handleplan i åben dialog. A1: På handleplansmøder er vi i proces ift. at få de møder til at foregå med åben dialog som tilgang også. Det betyder at myndighedsafdelingen, de skal også være indstillet på at afholde det her møde, med den her tilgang. Jeg plejer at sige til beboeren, når de har et opfølgningsmøde, at det er dit møde. Det er psykiatrirådgiveren der kommer og taler med dig om, hvordan det går med at bo på Kragelund, og så sidder vi og supplerer når vi bliver spurgt om, hvad vi oplever og tænker. Jeg ved at myndigheden er inviteret ind ihvertfald ift. fælles temadag vi har haft i beboerområdet. Der har de været repræsenteret for at høre mere om denne tilgang. Det er den ene del af det. Ift. opfølgningsmøder. Q: Så den her tilgang har spredt sig, når der bliver holdt møder? A1: Ja, lige så stille ved det sprede sig også til børn- og ungeområdet. I voksenpsykiatri er vi også afhængige af hospitalet som samarbejdspartner. Men de er også inviteret ind i åben dialog projektet. Det kan man jo håbe det kaster noget af sig på den lange bane. Så lige så snart vores beboere bliver indlagt, er det naturligt at tage kontakt til os. Via en snak de har haft med patienten - at nu vil vi gerne invitere til et netværksmøde med den her tilgang. Q: Men det er ikke noget i har gjort endnu? A1: Jeg har ikke, men jeg tror det kommer. Der er en øget opmærksomhed på hospitalet, jeg har en repræsentant med i projektet. A2: Det er stadig få personer, vi er i startfasen. Vi har været en af de hurtige takket være en leder, der har taget uddannelsen for nogle år siden. Men da vi startede fik man også fornemmelsen af, at vi var dem der var længst fremme i Aarhus. Nu er der så gået 3 år. Ting tager sin tid. Der skal bevilliges penge, der skal sættes timer af, sendes folk af sted, som skal sprede budskabet. Q: Hvad er den største udfordring i forbindelse med implementeringen?

10 10 A1: Jeg har stor respekt for at folk kan have forskellige tilløb ift. at kaste sig ud i at være mødeleder. Nogle gange hvor vi har haft de her øve-fora, der har været et par stykker eller tre der har tænkt, jeg kaster mig ud i det. Men der er også andre, der har brug for at øve sig i et mindre forum, på et team møde eksempelvis. Og så tager det lidt tid inden den snak kommer ud over Y og mine læber, så det breder sig endnu mere i huset. Det har gjort en forskel, at Y startede sammen med Å vores kollega, og vores faglige koordinator er et år henne i uddannelsen og yderligere tre skal af sted til januar, så det er jo ikke kun når vi er på arbejdet. Det kan da hjælpe implementeringen. A2: Men det kan være vanskeligt når man ikke har siddet som mødeleder. Man mangler lidt mod. Q: Det er rigtig fint, at i har tilgange til hvordan i gør, men hvordan har i forberedt borgerne på, at der nu er noget, der hedder åben dialog? A1: Jeg har prøvet at søge en snak med dem: kunne du tænke dig at være med til det her. Så prøver jeg at formulere mig kort, ikke at gøre det til noget stort. Prøve at sammenligne med nogle af de sammenhænge beboerne har været i. Med en streg under, at jeg ikke på forhånd med en liste over, hvad der er vigtigt at tale om. Det er os der finder ud af det sammen. Men jeg har også hørt, at nogle beboere har en oplevelse af, sæt hvis de kommer til at svare forkert. Det er en udfordring at komme uden om det. Få beboeren til at turde at kaste sig ind i mødet. Q: Hvordan undgår i at have en form for agenda ift. at føle, at i skal have noget ud af det her? Det har i jo beskrevet ift. det kropslige, men hvad bliver resultatet af det. A2: Vi leder slet ikke efter resultater. Dialogen er det centrale. Om der kommer noget ud af det, er lidt lige meget. Men i det lange løb kommer der noget godt ud af det. Det kan ikke altid ses fra gang til gang. Q: Men ift. at åben dialog er blevet implementeret fordi det har vist resultater - og vi ved alle sammen, at der er meget målen og vejen og dokumentation - hvordan skal I som organisation bevise, at det er noget der rykker, når det er så luftigt, at det er en følelse?

11 11 A1: Altså vi er jo ikke interessante i åben dialog sammenhæng, det er jo beboerens oplevelse af øget recovery, øget livskvalitet, der er interessant at gå efter. Det er CFK, der står for det. Center for Kvalitetsudvikling. De går ind og måler. Når en beboer er med i projektet, for han/hun tre spørgeskemaer til at starte på. Lad os sige, at en beboer har sagt ja til et forløb og at en beboer har gennemgået 10 netværkssamtaler. Inden man går i gang kortlægges netværket, beboeren får spørgeskemaerne, man har netværksmøder og som noget midtvejsagtigt evaluerer man, hvor beboeren får nogle spørgsmål. Og efter fx 10 møder siger beboeren, nu ønsker jeg ikke at være en del af projektet mere. Fint, siger vi, så ville det være fint, hvis du vil svare på nogle afsluttende spørgsmål. Så kaster vi dem ind til CFK, som så kommer med nogle bud på, hvilken effekt åben dialog har haft. Jeg kan ikke huske helt, hvad de måler efter, men der er rigtig mange spørgsmål. Efter hvert enkelt møde, der skal hver beboer og netværksperson, pårørende, hvem det nu er, have et spørgeskema med 7-8 spørgsmål med afkrydsning (oplevelse, inddragelse) - det udfylder man i et rum uden os og så bliver det sendt til CFK som samler data. Jeg ved ikke om de har lavet resultatmålinger, men der har været afholdt netværksmøder, så de er i gang med at støbe noget sammen. Q: Har i tal på, hvor mange netværksmøder i har holdt, hvor mange beboere, der har været med på de 2 år? A1: Jeg kan umiddelbart pege på fire beboere, der har haft minimum et forløb eller en samtale. Der er ikke en fast pejling efter, hvor ofte man gør det, det er afhængig af behov. Og så er der lidt flere, som ikke har været her. Så 5-6 ud af de 18 beboere. Q: Er der nogen emner, der typisk er blevet taget? A2: Ikke umiddelbart. Det er meget omkring det 'at være mig' - der er ikke så meget specifikt. Q: Har i oplevet at jeres samarbejdspartnere, når i nu har været i de her møder med nogle ud af huset i samarbejdet - har i så efterfølgende oplevet nogle ændringer i samarbejdet, fordi i har siddet i åben dialog sammen. A1: Her har Å nogle erfaringer med hospitalsafdelingen.

12 12 Q: Hvad med jer imellem, har i oplevet et anderledes samarbejde, når I nu har været med i sådan nogle møder? A2: Jeg har da haft nogle møder med beboere, det har så været beboere, der ikke var i mit team, som jeg ikke har så meget at gøre med i dagligdagen. Så det er svært at sige, om den kontakt eller dialog, der ligger der er anderledes. A1: Når nu vi har netværksmøde med et kommende møde, så har jeg inviteret dig ind som reflektant og der er jeg mødeleder, hvor jeg går og leger med nogle forskellige modeller ift. hvad jeg godt kunne tænkte du gjorde - og jeg har jo primært tænkt dig ind som reflektant. Men så kan jeg finde på at gå og snakke med Y om, at jeg tænker sådan og sådan, og sådan ift. en kollega uden at definere indholdet af, hvad vi skal tale om. Ift. refleksion - hvordan starter den - der giver det god mening, at jeg forinden har fortalt Y, når vi når dertil, så vil jeg gerne have, at du starter, at vi får en dialog omkring det og jeg prøver at koble mig på. Det kan være vigtigt for en reflektant at vide noget om. Altså, man skal ikke planlægge en skid, man skal også passe på ikke at planlægge det ihjel, men det kan være fint at have nogle pejlemærker. Og der bruger jeg da dig og andre kollegaer til lige at tænke højt. Hvordan gik det, fik jeg spurgt ind til de åbninger der var. På den måde at kvalificere min indsats. Q: Forskriften i åben dialog er at alle skal mødes ligeværdigt - hvad er jeres erfaring med det? Ift. at de deltagende kan have forskellig uddannelse og forskellige vaner ift. at italesætte deres følelser - kan man mødes ligeværdigt? A2: Ja, jeg tror man bliver bedre til det, desto flere gange man prøver det. Det handler for mig meget om, hvilket sprog jeg bruger og hvilke ord jeg lægger vægt på. Nu er vi så også blevet optaget af det med sprogets magt. Men at prøve at være bevidst om, ikke at fængsle nogen med et sprog, der er uforståeligt - hvor magten bliver tydelig. Og der er sikkert meget mere. Man kan nok ikke finde en gylden løsning, men man kan være bevidst om noget og prøve så godt man kan. Jeg tror ikke man kan skrive en bog, hvor der er en løsning i.

13 13 Q: Vi er vist kommet til 7eren. Der snakker vi lidt om, hvilke kompetencer i synes er nødvendige, for at kunne anvende den her metode? Sund fornuft er jo et meget godt bud, men hvis vi nu skal pakke det lidt ud? A1: Med fare for at komme med lidt forskellige svar. Jeg har fx hørt et bud om at enhver kan have en samtale med et andet menneske, hvor svært kan det være. Jeg havde den første seance på et medarbejdermøde på en temadag, jeg var lige startet på uddannelsen, jeg vidste ikke hvad der var op og ned. Jeg blev kastet ud i det. Det er en måde at lære det på, men det har gjort en forskel for mig at dykke ned i teorien og få det ind under huden. Et er at have det i hovedet, noget anden er at have en erfaring i kroppen og det med sprogets betydning og magt kan man dykke ned i. Den viden får man, når man går på uddannelsen. Så jeg vil til enhver tid pege på, at man skal have denne her åben dialog uddannelse. Vi har dog et godt eksempel med en kollega, som ikke har været på uddannelsen, men ikke desto mindre har haft en længere forløb med en beboer, hvor hun har inviteret beboeren og hendes mor med. Jeg har været med som reflektant nogle gange. Hun har kastet sig ud i det ligesom jeg gjorde. Q: Hvad var det for nogen personlige evner? Var det et spørgsmål om kemi? A1: Jeg tror det er kemi, men også evnen til at lytte, hvad beboeren sagde. Det er hun god til. Også ift. moren. At have en særligt god respekt og vise den over for både mor og datter. Være åben ift. hvad der blev bragt i spil, det gjorde hun rigtig godt. A2: Hvis man har arbejdet i socialpsykiatrien, så har man nok som udgangspunkt et ønske om at gøre en forskel. Og det er nok betydningsfyldt ift. at påtage sig sådan en rolle her. Så kan man have forskellige grader af mod, om man tør etc. Men i udgangspunktet kan alle der arbejder her kaste sig ud i det - med større eller mindre grad af succes. A1: Det er også noget man kan bruge i en implementeringsperiode, det vi bruger rigtig meget tid på, er at tale med hinanden. Så snart vi snakker åben dialog, bliver det lidt præstationsagtigt. Hvis vi nu sætter en parentes om det og så taler sammen, så kan vi se hvad det udvikler sig til. Sværere er det jo ikke.

14 14 Q: Anvender i faglig sparring? Det er jo lidt i tråd med det. A2: I høj grad. Jeg har brugt X rigtig meget. Han har været en slags mentor. Det har betydet meget at kunne læne mig op af en, der ved lidt mere. Det handler om, hvordan man er i et rum - ikke om det er rigtig eller forkert - men om det er tilpas sådan eller sådan, hvad der ellers kan prøves - altså at få noget feedback. A1: Der er altid inspiration at hente. Jeg er også ofte gået i Y s retning, fordi han gør nogle ting, som jeg lige stjæler i den måde jeg er i rummet på, fordi det har været en særlig elegant måde at komme omkring det her tema på, eller få startet en dialog op på. Q: På falderebet - i en åben verden, frit slag: hvordan skulle åben dialog implementeres her på stedet? Hvis ikke i havde ressourcemangler etc.? A1: Så skulle som minimum hele medarbejdergruppen være uddannet i åben dialog - og så skulle vi nedsætte sådan et akutteam, som altid kunne træde til. Hvor man tænkte ud over Kragelund. Desto flere der tør kaste sig ud i denne åben dialog tilgang, desto mere kommer det til at sile ned af væggene her. Og desto mere hjælper det forhåbentlig beboeren på den lange bane. A2: Også at de professionelle samarbejdspartnere kunne få den samme mulighed. Jeg føler mig privilegeret fordi jeg får lov til at prøve det dagligt. Jeg synes tit jeg ramler ind i sådan noget: åben dialog, hvad er det. Jeg ville ønske, der var mere viden om det omkring mig. På psykiatrisk hospital, hos de sagsbehandlere vi taler med, psykiatere generelt, psykologer. Q: Hvordan kunne man lave den vidensdeling? A1: Bl.a. ved at afsnit P (som er med i projektet) fortalte afsnit Q om deres erfaringer. Jeg hører fra den medarbejder fra P der er med i projektet, en åbenhed på hospitalet, og det glæder jeg mig jo alvorligt over. Og så tænker jeg jo på, gad vide om det kan være med til at åbne døre på andre afsnit? Vi har jo beboere, der har behandlingsdom og vi har samarbejde med [...]-ambulatorium. De begynder også at være med.

15 15 Q: Hvor tager i ressourcerne fra? I får nogen penge til at give medarbejderne den her uddannelse eller hvad? I projektet? A1: Der er lavet et kompetenceudbygningsprogram af vores tidligere leder under CSU, fordi der er stor forskel på, om de der sidder i projektet har uddannelsen eller ikke har - så som minimum får man indførelse i, hvad er tilgangen for en størrelse, hvad er det for nogle principper, hvad vil det sige at arbejde i åben dialog. Så man har en minimumsplatform at arbejde ud fra. Hvordan de enkelte medarbejdere i den her projektgruppe er blevet udpeget rundt omkring, det ved jeg faktisk ikke. Jeg blev spurgt af min leder om jeg kunne tænke mig at være en del af det. Og så traf hun så en beslutning om, at det var mig og en kollega,, der deltog i det projekt. Hvordan det er foregået andre steder, ved jeg ikke. Men jeg ved, at på landsplan i denne projektgruppe, er der mennesker, der ikke har stiftet bekendtskab med åben dialog før projektet gik i gang.

Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen

Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen 1 Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen Tema 1: Din baggrund Hvor længe har du været ansat i denne organisation, eller i tilsvarende speciale? Hvor længe har du arbejdet med netværks - og pårørendeinddragelse?

Læs mere

Q: Så nu styrer du stedet her. Har du erfaring med andre metoder fra andre ansættelser?

Q: Så nu styrer du stedet her. Har du erfaring med andre metoder fra andre ansættelser? 1 Interview med 1 socialarbejder, 2 interviewere. Q: Du er forholdsvis ny her på stedet. A: 3,5 måned gammel. Q: Har du arbejdet med åben dialog før? A: Inden jeg startede her fik jeg det præsenteret på

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam

Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam Præsentation anvendt til styregruppemødet den 28/2 2019 Evaluering af forløb med koordinerende

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk

Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk Værd at vide om Åben Dialog til fagfolk Videnscenter for Socialpsykiatri Indhold Denne pjece vil gøre dig lidt klogere på, hvad Åben Dialog er, hvordan det foregår, samt hvad borgeren og du som professionel

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen

Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til brug af redskaberne............................... 3 Tjekliste til forberedelse af beboerkonferencen......................

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

løbende fremme og udvikle kvaliteten, patientsikkerheden og det faglige niveau

løbende fremme og udvikle kvaliteten, patientsikkerheden og det faglige niveau Patienttilfredshedsundersøgelse på Hejmdal Privathospital 2016 Nærværende patientundersøgelse er fra året 2016, hvor patienter og pårørende er blevet tilbudt at deltage via vores hjemmeside samt med spørgeskemaer

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Hvad er projektets baggrund og idé? Indførelse af Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast-brande Kommune.

Hvad er projektets baggrund og idé? Indførelse af Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast-brande Kommune. Projektkontrakt Dato og versionsnr.: 3-2 juni 2015 Socialpsykiatrisk Center Syd Socialpsykiatrisk Center Nord Projekt: Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast- Brande kommune 2015 Projektejer: Claus Hejlskov

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Generelle oplysninger Projektets/aktivitetens titel Skriv titel på projektet. Projekt Åben Dialog Kommune I hvilken kommune har projektet postadresse? Ballerup Navn på tilskudsansvarlig Skriv navnet på

Læs mere

BILAG 9: INTERVIEW MED I6 (MYNDIGHEDSDEL)

BILAG 9: INTERVIEW MED I6 (MYNDIGHEDSDEL) BILAG 9: INTERVIEW MED I6 (MYNDIGHEDSDEL) Interviewer K: for Karen, N: for Nikita Interviewperson: I6 K: Først til at starte med vil vi gerne høre lidt om hvad er din uddannelsesbaggrund og din erhvervserfaring?

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi 4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi Trin 1: Genskab energibalancen Stress opstår, når vi gennem længere tid har brugt mere energi, end vi har fyldt

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

-Kom godt i gang! Kredsforening MidtVest

-Kom godt i gang! Kredsforening MidtVest NETVÆRKSGRUPPER -Kom godt i gang! Vores barn har autisme og selvom vi elsker vores helt specielle barn meget højt fremkalder vores liv med dette helt specielle menneske ofte nogle stærke følelser i os

Læs mere

Psykiatrisk dialogforum i Vejle 3. November Åben dialog Elisabeth Ellendersen og Tone Høydalsvik

Psykiatrisk dialogforum i Vejle 3. November Åben dialog Elisabeth Ellendersen og Tone Høydalsvik Psykiatrisk dialogforum i Vejle 3. November 2014 Åben dialog Elisabeth Ellendersen og Tone Høydalsvik Program Jaakko Seikkulas 7 principper Hvad er ÅD? Hvor arbejdes der med ÅD i Region Syddanmark? Hvordan

Læs mere

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Dit område er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Bilag 11. Søren: Transskriberet og kodet interview - ekstra

Bilag 11. Søren: Transskriberet og kodet interview - ekstra (Interviewer) (Informant) Bilag 11 Søren: Transskriberet og kodet interview - ekstra 00.02 Hvordan blev du første gang introduceret for TDC 2.0 00:09 er det her sådan nogle spørgsmål vi ikke fik sidste

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Deltagere: Sakarine, Karl, Ivalo, Gerth, Bent og David (Fra sekretariat Nancy og Tobias) Ordstyrer: Nancy Referent: Tobias

Læs mere

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet Greb i klasserummet Greb i klasserummet I matematik hjælper feedbacken mig meget. Det er mest i afleveringerne, vi får feedback. Så får vi ofte spørgsmål, der leder hen til svaret, i stedet for svaret.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den 25. 26.02.2015 Antal tilbagemeldinger: 131 ud af 138 mulige. 1: Har du fået den fornødne

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Dagens program 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation af håndbogen 3. Spørgsmål

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Observation af undervisning - et casestudie af praksis

Observation af undervisning - et casestudie af praksis FRA Observation af undervisning - et casestudie af praksis Lavet af: Helle Bjerg, Ane Kirstine Brandt, Anita Monnerup Pedersen, Tina Thilo Ledelse og Organisatorisk læring, Forsknings- & Udviklingsafdelingen

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Kommuner Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage borgerne? Borgerens viden om egen sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb er vigtig

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Brugerrådsmøde d. 31. oktober 2016 Etiske refleksioner i et sengeafsnit Brugerrådet i 2017 www.regionmidtjylland.dk Program Velkomst v/ Ida og medformand Stig Hansen Etiske refleksioner i et sengeafsnit

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Bilag 6. Interview med Emil

Bilag 6. Interview med Emil Interview med Emil 5 10 15 20 25 30 Emil: Østjyllands Politi, det er Emil. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Emil: Ja hej. Cecilia: Hej. Nåmen tak fordi du lige havde tid til at snakke. Emil: Jamen selvfølgelig.

Læs mere

Motivational interviewing.

Motivational interviewing. Motivational interviewing. Motivational interviewing er en filosofi og en holdning til livet, mennesker og vaner. Dernæst består den af nogle teknikker, men det vigtigste er holdningen til medmennesket.

Læs mere

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER?

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? Tillid er som at tage hinanden i hånden og gå ud på isen sammen. Skridt for skridt ser man, om isen kan bære. Tina Øllgaard Bentzen skriver ph.d.-afhandling om tillid

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen Miss Markmans hemmeligheder 10 sikre tips til succes på telefonen Guldkorn fra tusindvis af timer på telefonen Vi gør det hver eneste dag. Igen og igen. Tager telefonen og ringer til beslutningstagere,

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC 27.04.2015 Interviewer 1 (I1) Interviewer 2 (I2) Respondent (R) I1: Ja, vi vil jo lave en app, som skal vejlede den studerende igennem sit studieforløb.

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK UGE 37 Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK >>>>>>>> Innovationspraktik uge 37 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Innovationspraktikken er en ny og anderledes mulighed for at udveksle erfaringer mellem offentlige

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Hospitaler Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage brugerne? Patienters og pårørendes viden om sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb

Læs mere

Muligheder med STRUKTUR

Muligheder med STRUKTUR Muligheder med STRUKTUR STRUKTUR Dette hæfte er til dig, der overvejer at bruge den mobile app STRUKTUR som støtteredskab til borgere med ADHDdiagnose eller lignende kognitive vanskeligheder. Samtaler

Læs mere

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI)

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Referat af patientfeedbackmøde 29.4 2019 vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Møde: Patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser Dato: 29. april 2019 Kl.: 16.00 18.30 Sted: Region Hovedstadens

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016

Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016 Interview B: Transskription Socialrådgiver 2 Specialet 2016 Efter en kort introduktion vedrørende formålet med interviewet, etiske retningslinjer og anonymitet, tændes der for diktafonen og interviewet

Læs mere

Guide til klasseobservationer

Guide til klasseobservationer Guide til klasseobservationer Indhold Guide til klasseobservationer... 1 Formål... 2 Indhold... 2 Etablering af aftale... 3 Indledende observation... 4 Elevinterview... 4 Læringssamtalen... 4 Spørgeguide

Læs mere

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3.

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Uddrag af en team-coachingsession. Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Forhistorie. Jeg,Birgitte er tilknyttet som

Læs mere

TILSYNSRAPPORT SOCIALAFDELINGEN

TILSYNSRAPPORT SOCIALAFDELINGEN 7 TILSYNSRAPPORT Botilbuddet Vesterbo UANMELDT TILSYN DEN: D. 22.11.2013 SOCIALAFDELINGEN Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst redigeret af: ssvimaj Seneste gemt: 10-05-2012 16:23

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Brugeren som samarbejdspartner

Brugeren som samarbejdspartner Velkommen til temadagen: Brugeren som samarbejdspartner 20. November 2013 Velkommen Søren Bredkjær Vicedirektør i Psykiatrien, Region Sjælland Dagens program Input Hvad synes I? Velkomst Dialog under fest

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Studieunit Maj 2019 Formål med praktik 3 opgave At eleven kan koordinere, formidle og

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017

Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017 Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017 Beboernes netværk er en væsentlig resurse ift. samarbejdet med beboerne, og samtidig er der en stor sikkerhed, tryghed og tillid for beboerne i at have en god kontakt

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Præsentation. december Ingelise Nordenhof

Præsentation. december Ingelise Nordenhof 1 Præsentation Udd.: Socialrådgiver, Supervisor, Familieterapeut Projekt: Børnekonsulent i voksenpsykiatrien Firma: Terapi & Supervision i Roskilde Bøger: Narrative familiesamtaler med udsatte børn og

Læs mere