Aarhus Universitet Økonomirapport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aarhus Universitet Økonomirapport"

Transkript

1 Side 1 Aarhus Universitet Tabel 1. Resultatopgørelse 2015 AU i alt Tabel 2. Oversigtstabel, budgetafvigelser regnskab 2015, budget 2015, forecast Tabel 3. Likviditetsbeskrivelse Tabel 4. Investeringer Tabel 5. Balance Note 1a. AR resultatopgørelse 2015 Note 1 b. ST resultatopgørelse Note 1 c. HE resultatopgørelse 2015 Note 1 d. BSS resultatopgørelse 2015 Note 1 e. Resultatopgørelsen for Fællesområdet 2015 Note 2. Finanslovstilskud Note 2.1 Specifikation af finanslovstilskud til heltidsuddannelse Note 2.2 Specifikation af finanslovstilskud til færdiggørelsesbonus og fremdriftsbøde Note 3. Uforbrugte tilsagn til tilskudsfinansierede aktiviteter (status pr ).

2 Side 2 Tabel 1. Resultatopgørelse 2015 AU i alt R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. Finanslovstilskud % Uddannelsestilskud % Forskning % Myndighedskontrakter % 393 Øvrige finanslovstilskud % 99 Eksterne tilskud % Salg/øvrige driftsindtægter % 466 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % Husleje % 665 Øvrige driftsomkostninger % Afskrivninger % 155 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT % 10 RESULTAT Ekstraordinær indtægt** % 0 SAMLET RESULTAT **Den ekstraordinære indtægt i 2015 skyldes salget af den fhv. ingeniørhøjskole på Dalgas Avenue i henhold til fusionsaftalen og aktstykket. Årets resultat AU s resultat for 2015 udviser et overskud på 176 mio. kr. eller knap 3 % af omsætningen. Indeholdt i overskuddet er et provenu fra salg af bygninger på Dalgas Avenue på 124 mio. kr. Dermed bliver overskuddet af årets egentlige driftsaktiviteter på 52 mio. kr. Der var budgetteret med et nul-resultat uden provenuet fra salget af Dalgas Avenue, og resultatet bliver dermed 52 mio. kr. bedre end budgetteret. Afvigelsen er under 1 % af omsætningen og det samlede resultat er derfor meget tæt på den forudsatte balance i budgettet. Dermed ligger det endelige resultat også meget tæt på det forventede resultat ved Økonomirapport 3 (FC3 i tabel 1). Omsætningen i 2015 blev 192 mio. kr. (3 %) lavere end budgetteret, og driftsomkostningerne blev 255 mio. kr. (4 %) lavere end budgetteret. Væksten i omsætning fra 2014 til 2015 blev på 83 mio. kr., dvs. godt 1 %. Årets resultat skal ses på baggrund af de senere års underskud og et budgetteret resultat i balance. I 2015 ses helårsvirkningen af de tiltag i form af personalereduktioner og andre besparelser, som blev iværksat i 2013/2014 med henblik på at få økonomien i balance og rustet til fremtidens udfordringer.

3 Side 3 Følgende væsentlige årsager til resultatafvigelsen på 52 mio. kr. skal fremhæves: Universitetet havde ikke budgetteret med en reduktion i færdiggørelsesbonus (også kaldet fremdriftsbøde) pga. manglende studietidsforbedringer fra 2011 til 2014 den gennemsnitlige studietid var uændret. Det gav en fremdriftsbøde på 22,5 mio. kr. Universitetet har i budget forudsat en stigende efterlevelse af kravet til studietidsreduktioner. Afkastet af den frie likviditet blev 11,3 mio. kr. lavere end budgetteret. Blandt de forhold der forbedrede resultatet skal nævnes: Salg og øvrige driftsindtægter blev 23,4 mio. kr. højere end budgetteret bl.a. fordi en række aktiviteter under indtægtsdækket virksomhed ikke var budgetteret som salg, men som eksterne tilskud. Universitetsledelsens strategiske midler fik et mindreforbrug på 13,5 mio.kr. Tilbageholdenhed i Fællesadministration gav et mindreforbrug på 24 mio. kr. Drift af bygninger (herunder især energi) gav et mindreforbrug på 27,4 mio. kr. Øvrige afvigelser (netto) på løn og øvrig drift forbedrede resultatet med 2,5 mio. kr. Dette tal dækker over mange modsatrettede afgivelser. Det skal bemærkes, at forbruget af eksterne tilskudsmidler blev 10 % lavere end budgetteret, men på grund af den løbende periodisering af indtægter i takt med de påløbne omkostninger giver det kun en beskeden effekt på årets resultat primært i form af færre overheadindtægter. Den egentlige overbudgettering er dog noget mindre pga. den nævnte omklassificering af en række aktiviteter fra eksterne tilskud i budgettet til salg under indtægtsdækket virksomhed i regnskabet. Efter flere år med underskud er resultat på 52 mio. kr. på den ordinære drift et tilfredsstillende resultat, som er tæt på det forventede. Salget af Dalgas Avenue giver en engangsindtægt, som styrker universitets egenkapital. Egenkapitalen udgør ultimo 2015 ca. 10 % af omsætningen. Det vedtagne budget for indeholder et fald i indtægterne på ca. 300 mio. kr. Overskuddet i 2015 og en styrket egenkapital udgør et godt udgangspunkt for at håndtere faldet i indtægter. Som besluttet på bestyrelsesmødet i december 2014 ved vedtagelsen af budgettet for skal der frem mod juni måned 2016 udarbejdes en plan for, hvorledes de enkelte områder og AU samlet kan tilpasse udgifterne til de faldende indtægter i budgetperioden og årene efter.

4 Side 4 Årets resultat AU s resultat for 2015 udviser et overskud på 176 mio. kr. eller knap 3 % af omsætningen. Indeholdt i overskuddet er et provenu fra salg af bygninger på Dalgas Avenue på 124 mio. kr. Dermed bliver overskuddet af årets egentlige driftsaktiviteter på 52 mio. kr. Der var budgetteret med et nul-resultat uden provenuet fra salget af Dalgas Avenue, og resultatet bliver dermed 52 mio. kr. bedre end budgetteret. Afvigelsen er under 1 % af omsætningen. Indtægter De samlede indtægter blev 192 mio. kr. lavere end budgettet. Finanslovsindtægter Finanslovsindtægterne blev 52 mio. kr. lavere end budgettet, hvilket hovedsageligt skyldes dispositionsbegrænsningen på i alt 35,1 mio. kr. og fremdriftsbøden, som blev uddelt sidst på året, på i 22,5 mio. kr. Dispositionsbegrænsningen, som blev pålagt af Finansministeriet, blev udløst af en lavere end forventet pris- og lønstigning, herunder et lavere end forventet overenskomstresultat i foråret Den samlede dispositionsbegrænsning beløb sig til 35,1 mio. kr. På grund af det lave overenskomstresultat OK15 blev AU s budgetterede lønomkostninger reduceret med ca. 30,6 mio. kr., hvilket blev indarbejdet i de efterfølgende forecasts og også afspejler sig i de realiserede lønomkostninger. Fremdriftsbøden, som ikke var budgetteret, blev pålagt som følge af, at AU ikke levede op til kravene om studietidsreduktion i I den modsatte retning trækker en produktivitetsstigning, idet der for færre indtægter end i 2014 blev produceret 616 flere STÅ og 368 flere færdiggørelsesbonus end i Endelig modtog AU midt i december måned en ekstra finanslovsbevilling på 2,4 mio. kr. som ekstraordinært tilskud til at realisere effektiviseringspotentialer. Eksterne tilskud Indtægtsførte eksterne tilskud blev 193 mio. kr. lavere end budgetteret og 76 mio. kr. lavere end forventet ved økonomirapport 3. Der henvises til afsnittet om budgetafvigelser efter Tabel 2. Salg/øvrige driftsindtægter Salg og øvrige driftsindtægter var budgetteret med 432 mio. kr., mens resultatet blev indtægter på 486 mio. kr. svarende til en stigning i forhold til budgettet på 53 mio. kr. og 23 mio. kr. i forhold til den seneste økonomirapport. Størstedelen af afvigelsen ses på aktiviteter med resultateffekt og skyldes hovedsageligt en omkategorisering af indtægter på ST fra kategorien eksterne tilskud til kategorien indtægtsdækket virksomhed (salg). Omkategoriseringen er en konsekvens af den udredning af praksis omkring indtægtsførelsen under tidligere DMU. Resultatet af udredningen er medtaget i årets forecasts, men nåede ikke med i budgettet. Omkostninger De samlede omkostninger blev på mio. kr., hvilket er 255 mio. kr. lavere end budgettet og et reelt fald i forhold til 2014, hvor de samlede omkostninger var mio. kr. (- 4 %). Afvigelsen var til dels forudset i økonomirapport 3, hvor forventningen til samlede omkostninger blev nedjusteret til mio. kr.

5 Side 5 Lønomkostninger Lønomkostningerne blev 96 mio. kr. lavere end budgetteret og 35 mio. kr. lavere end i Der er helårsvirkning af de tiltag i form af personalereduktioner, som blev iværksat i Planlagte nyansættelser i 2015 er blevet iværksat ret sent på året. Figur 1 viser udviklingen i akkumulerede lønomkostninger AU i alt, Figur 1. Akkumulerede lønomkostninger AU i alt, , mio. kr FC3 B jul aug sep okt nov dec De stiplede linjer i diagrammet viser forventningerne til lønomkostningerne fra budgettet og nedjusteringen af forventningerne i FC3. Det realiserede lønforbrug i 2015 er mio. kr., hvilket er 0,5 pct. lavere end niveauet i FC3 (4.005 mio. kr.). Resultatet af overenskomstforhandlingerne i foråret 2015 blev lavere end budgetteret og resulterede i en besparelse på de budgetterede lønomkostninger på godt 30 mio. kr. Det lave overenskomstresultat medførte også en dispositionsbegrænsning fra Finansministeriet, som nulstillede effekten af besparelsen. Figur 2 viser udviklingen i fuldtidsstillinger på AU fra 2014 og frem til februar 2016.

6 Side 6 Figur 2. Antal fuldtidsstillinger på AU Antal fuldtidsstillinger AU i alt jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Som det fremgår af figur 2, har der været en lille forøgelse af antallet af ansatte siden starten af Fra starten af 2015 og til og med februar 2016 udgør forøgelsen 50 fuldtidsstillinger. Figur 3 Antal af fuldtidsstillinger fordelt på VIP, TAP og PhD-studerende i perioden januar 2015 til februar Antal fuldtidsstillinger fordelt på VIP/TAP/PhD TAP VIP PhD

7 Side 7 Ph.D-kurven indeholder både Ph.D er på del A og del B. Siden starten af 2015 er antallet af stillinger i VIP kategorien steget med 95 og antallet af stillinger i TAP kategorien steget med 46. Der er sket en reduktion i antallet af Ph. d. er. Antallet er reduceret med 36 siden starten af 2015 (+22 del A og -58 del B). Husleje Den samlede husleje blev på 661 mio. kr., hvilket er 4 mio. kr. højere end budgetteret. Afvigelsen skyldes primært, at der er afholdt omkostninger til husleje på eksternt finansierede aktiviteter, som ikke var budgetteret. Øvrige driftsomkostninger Øvrige driftsomkostninger blev mio. kr. mod et budgetterede driftsomkostninger på mio. kr. Afvigelsen udgør i alt 166 mio. kr. Figur 4 viser udviklingen i realiserede øvrige driftsomkostninger akkumuleret for 2014 og Som det fremgår af figuren, lykkedes det ved forecast 3 at forudse resultatet af øvrige driftsomkostninger ret nøjagtigt. Figur 4. Udviklingen i realiserede øvrige driftsomkostninger (ekskl. husleje), akkumuleret for det enkelte år AU i alt, , mio. kr FC3 B jul aug sep okt nov dec De stiplede linjer i figuren viser forventningerne til de øvrige driftsomkostninger fra budgettet og nedjusteringen af forventningerne i FC3. Det endelige regnskabsresultat i 2015 endte på mio. kr. svarende til 6 mio. kr. over forbruget i Afskrivninger Afskrivningerne blev på i alt 145 mio. kr., hvilket er 3 mio. kr. højere end budgettet.

8 Side 8 Finansielle poster Afvigelsen mellem budget 2015 og regnskab 2015 blev på godt 11 mio. kr. AU havde ved årets udgang investeret mio. kr. af sin overskydende likviditet i porteføljeaftaler forvaltet af Nordea og Danske Bank. Det skønnede afkast på aftalerne er løbende blevet nedjusteret i 2015 på grund af uforudsigelige finansielle markeder. Uforudsigeligheden illustreres ved, at det realiserede afkast år til dato var +9 mio. kr. ultimo marts måned, mens det realiserede afkast for hele året blev 1 mio. kr.

9 Side 9 Tabel 2. Oversigtstabel, budgetafvigelser regnskab 2015, budget 2015, forecast Fakultet Mio. kr. Indtægter Budget 2015 Omkostninger Nettorenter Resultat Indtægter Forecast Tabel 2 viser budgetafvigelserne for indtægter og omkostninger mellem regnskab 2015 og budget 2015/ forecast pr. fakultet og Fællesområdet. Resultatafvigelserne mellem regnskab og budget på 56 mio. kr. er ujævnt fordelt på fakulteter og Fællesområdet. Den samlede afvigelse på 56 mio. kr. fordeler sig med positive afvigelser på hhv. AR (+12 mio. kr.), ST (+ 9 mio. kr.), BSS (+ 8 mio. kr.) og Fællesområdet (+40 mio. kr.) og salget af Dalgas Avenue (+4 mio. kr.), mens HE afviger negativt fra budgettet med 17 mio. kr. Den samlede afvigelse udgør ca. 0,9% af omsætningen. Resultatafvigelserne mellem regnskab og forecast 3 er negativ med 13 mio. kr., som fordeler sig med negative afvigelser på AR (- 2 mio. kr.), ST (-16 mio. kr.), HE (-3 mio. kr.) og BSS (-5 mio. kr.), mens Fællesområdet undervurderede resultatet med 12 mio. kr. Den samlede afvigelse mellem regnskab 15 og forecast 3 udgør 0,2% af omsætningen. Forventningerne til indtægter er løbende blevet nedjusteret, og det er lykkedes at få omkostningerne til at følge med ned. Samlet set har årets opfølgning og løbende justeringer af forventningerne resulteret i en meget lille afvigelse mellem det endelige resultat og forecast 3. Figur 5 nedenfor viser en udfoldning af de procentvise afvigelser mellem regnskab og budget på overordnede indtægts- og omkostningskategorier fordelt på fakulteter og Fællesområdet. Resultater og afvigelser er yderligere udfoldet og analyseret i note 1a til 1e. Resultat Indtægt er Regnskab 2015 Δ B15 vs. R15 Δ FC3-15 vs. R15 Omkostninger Nettorenter Omkostninger Nettorenter Resultat I ALT I alt AR ST HE BSS FO Resultat "Ekstraordinær" indtægt, Dalgas Avenue Resultat AU i alt

10 Side 10 Figur 5. Budgetafvigelser regnskab 2015 budget 2015, % Indtægts- og omkostningsafvigelser B15 - R15, % 40,0% Finanslovstilskud Eksterne tilskud Salg/øvrig drift Løn Øvr. Omk. 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% -10,0% AR ST HE BSS AU i alt -20,0% -30,0% Finanslovsindtægter og lønomkostninger er budgetteret nogenlunde nøjagtigt, idet afvigelsen er hhv. 1,3% og 2,3%, mens eksterne tilskud, salg/øvrige driftsindtægter og driftsomkostninger ekskl. løn har udviklet sig anderledes end forventet på budgetteringstidspunktet. Afvigelsen er for disse tre kategorier over 5%. Den samlede afvigelse af finanslovsindtægter er 52 mio. kr. Afvigelsen består af dels af udefra kommende reduktioner i form af fremdriftsbøde og dispositionsbegrænsning, mens den aktivitetsbestemte del afvigelsen fortrinsvis ses på HE, hvor afvigelsen også skyldes, at de medicinstuderende har udvist en markant anderledes adfærd end forventet, hvor de har forlænget deres gennemførelsestid betydeligt. Det er endnu uklart, om gennemførelsestiden vil mindskes igen som følge af fremdriftsreformen. Den samlede negative afvigelse i eksterne tilskud er godt 193 mio. kr. I efteråret 2014 pågik en udredning af praksis omkring indtægtsførelsen under tidligere DMU. Udredningen konkluderede, at visse projekter i større omfang skal behandles som indtægtsdækket virksomhed frem for som eksterne midler. Dermed skal de tilhørende indtægter opføres som salg/øvrige driftsindtægter og indgå i aktiviteter med resultateffekt frem for som eksterne tilskud. Effekten af udredningen forelå først efter udarbejdelsen af budgettet og er derfor først indarbejdet i de efterfølgende forecasts. Udredningen flyttede ca. 36 mio. kr. i såvel indtægter som omkostninger til aktiviteter med resultateffekt. Væksten i eksterne tilskud var overvurderet i budgettet for Væksten fra 2014 til 2015 blev jf. tabel 1 godt 4% i løbende priser mod en forventet vækst på 13% i budgettet, hvis man korrigerer for den nævnte omkategorisering. Afvigelsen ses på alle fakulteter og Fællesområdet og udgør på AR 10 mio. kr. (-6% i forholde til B15), på ST 152 mio. kr. (-13% i forhold til B15), på HE 9 mio. kr. (-3% i forhold til B15), på BSS 11 mio. kr. (-6 mio. kr. i forhold til B15) og på Fællesområdet 11 mio. kr. (-11% i forhold til budgettet). Den samlede positive afvigelse i salg/øvrige indtægter udgør 53 mio. kr. Heraf stammer ca. 36 mio. kr. fra ovenfor nævnte omkategorisering af indtægter og omkostninger på ST.

11 Side 11 Den samlede afvigelse i lønomkostninger udgør ca. 96 mio. kr. svarende til 2,3% i forhold til de samlede budgetterede lønomkostninger. Afvigelsen ses fortrinsvis på eksternt finansierede aktiviteter, jf. tabellen AU resultatopgørelse i hovedtræk Med og uden resultateffekt (nedenfor). Denne udvikling svarer ganske til den ovenfor nævnte lavere vækst i forbruget af eksterne forskningsbevillinger, og afvigelsen mellem regnskab og budget er her på 9%. Fordelingen mellem fakulteterne er dog lidt forskellig, idet fx ST afviger med 83 mio. kr., hvoraf op mod 25 mio. kr. skyldes ovennævnte omkategorisering af indtægter og omkostninger fra ekstern tilskudsfinansiering til indtægtsdækket virksomhed. Den samlede afvigelse mellem regnskab og budget på øvrige driftsomkostninger inkl. husleje og afskrivninger er 159 mio. kr., svarende til at der er brugt ca. 7% mindre på disse poster end budgetteret. Fakulteterne og Fællesområdet har arbejdet målrettet på at tilpasse omkostningerne til de faldende indtægter, og Fællesområdet har iværksat besparelser som udmønter det årlige 2% sparekrav, som er iværksat med virkning fra AU resultatopgørelse i hovedtræk Med og uden resultateffekt R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. A. Med resultateffekt (ordinær drift mv.) 0 Finanslovstilskud % Uddannelsestilskud % Forskning % Myndighedskontrakter % 393 Øvrige finanslovstilskud % 99 Eksterne tilskud % 0 Salg/øvrige driftsindtægter % 463 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % Husleje % 664 Øvrige driftsomkostninger % 578 Driftsomkostninger % 973 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 0 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 0 Overheadindtægt % -395 Afskrivninger % 101 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT % 10 B. Uden resultateffekt (eksterne tilskud) 0 Finanslovstilskud Eksterne tilskud % Salg/øvrige driftsindtægter % 3 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % 978 Husleje >200% 0 Øvrige driftsomkostninger % 913 Afskrivninger % 55 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT >200% 0 RESULTAT Ekstraordinær indtægt** % 0 SAMLET RESULTAT **Den ekstraordinære indtægt i 2015 skyldes salget af den fhv. ingeniørhøjskole på Dalgas Avenue i henhold til fusionsaftalen og aktstykket. Afsnit A i tabel 3 viser poster med resultateffekt fra ordinær virksomhed, indtægtsdækket virksomhed og retsmedicin, mens afsnit B viser poster uden resultateffekt fra eksterne tilskudsmidler.

12 Side 12 Tabel 3. Likviditetsbeskrivelse mio. kr. er angivet i årets priser Regnskab Budget R - B Afvigelse Budget i % 2016 Pengestrøm fra driftsaktivitet Resultat ,7% 0 Regulering Renteswap Regulering Forskerpark Foulum Tilbageførsel af poster uden likviditetseffekt Af-/ nedskrivninger på anlægsaktiver ,2% 155 Tab/gevinst ved salg af anlægsaktiver ,0% -123 Årets indtægtsførsel af donationer ,9% -55 Tilbageførsel af poster uden likviditetseffekt i alt ,9% -23 Ændring i driftskapital Hensættelser ,0% -4 Ændring i tilgodehavender mv ,4% 24 Ændring i kortfristede gældsforpligtigelser ,4% -273 Ændring i driftskapital i alt ,6% -253 PENGESTRØM FRA DRIFTSAKTIVITET I ALT ,7% -276 Pengestrøm fra investeringsaktivitet Køb af Immaterielle anlægsaktiver ,0% 0 Køb af anlægsaktiver ,7% -125 Salg af anlægsaktiver ,5% 179 PENGESTRØM FRA INVESTERINGSAKTIVITET I ALT ,3% 54 Pengestrøm fra finansieringsaktivitet Tilgang af donationsforpligtelse ,9% 59 Afdrag på langfristet gæld ,3% -25 PENGESTRØM FRA FINANSIERINGSAKTIVITET I ALT ,2% 34 ÆNDRING I LIKVIDE BEHOLDNINGER ,7% -188 LIKVIDER PRIMO ,7% LIKVIDER ULTIMO ,5% 1.299

13 Side 13 Tabel 4. Investeringer B15 (ramme) Δ R15/B15 B16 (ramme) R2014 R2015 R15 - B15 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. ANSKAFFELSER med resultateffekt Arts % 0 Science and Technology % 35 Health % 6 Business and Social Sciences % 0 Fællesområdet % 25 ANSKAFFELSER MED RESULTATEFFEKT % 66 ANSKAFFELSER finansieret af donationer Arts % 0 Science and Technology % 35 Health % 24 Business and Social Sciences % 0 Fællesområdet % 0 ANSKAFFELSER FINANSIERET AF DONATIONER % 59 ANSKAFFELSER i alt Andel finansieret af donationer 43% 48 % 54% 47% NAVITAS

14 Side 14 Tabel 5. Balance BALANCE mio. kr. er angivet i årets priser Regnskab Nudget R - N Afvigelse Nudget i % 2016 AKTIVER Anlægsaktiver Im- og materielle anlægsaktiver Nogført værdi primo ,2% Tilgang ,8% Afskrivning ,4% Afgang til kostpris, tilbagef. Akk. afskriv ,2% -90 Materielle anlægsaktiver i alt ,0% ANLLGSAKTIVER I ALT ,0% Omsætningsaktiver Varebeholdninger ,0% 7 Tilgodehav. fra salg af varer og tjenesteydelser ,0% 200 Tilgodehav. fra igangværende tilskudsaktivitet ,0% 674 Øvrige tilgodehavender ,3% 150 Periodeafgrænsningsposter ,0% 25 Værdipapirer ,1% Likvide beholdninger ,0% 160 OMSLTNINGSAKTIVER I ALT ,5% AKTIVER I ALT ,8% PASSIVER Egenkapital primo ,4% 647 Periodens resultat ,1% 0 Regulering af egenkapital - renteswap 6 EGENKAPITAL I ALT ,1% 647 HENSLTTELSER I ALT ,7% 24 Langfristet gæld Kreditforeningslån ,8% 0 Periodiserede donationer ,2% 433 LANGFRISTET GLLD I ALT ,1% 433 Kortfristet gæld Leverandører af varer og tjenesteydelser ,5% 361 Skyldige feriepenge ,2% 557 Anden gæld ,7% 137 Forudbet. bundne tilskud fra igangv. tilskudsakt ,4% Øvrige periodiseringsposter ,6% 315 KORTFRISTET GLLD I ALT ,8% PASSIVER I ALT ,7% 3.474

15 Side 15 Note 1a. AR resultatopgørelse 2015 R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. Finanslovstilskud % 774 Uddannelsestilskud % 379 Forskning % 374 Myndighedskontrakter Øvrige finanslovstilskud % 20 Eksterne tilskud % 175 Salg/øvrige driftsindtægter % 82 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % 653 Husleje % 81 Øvrige driftsomkostninger % 295 Driftsomkostninger % 167 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 134 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 29 Overheadindtægt % -35 Afskrivninger % 0 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT >200% 0 RESULTAT Årets resultat Arts regnskab 2015 udviser et samlet overskud på 14 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. bedre end budgettet. Det positive regnskab var forventet i FC3, hvor fakultetet indmeldte et overskud på 15 mio. kr. At indtægterne ender 8 mio. kr. lavere end budgettet, skyldes en række modsatrettede bevægelser. Finanslovstilskud påvirkes eksempelvis negativt af dispositionsbegrænsningen (-8 mio. kr.) og bøden for den manglende studietidsreduktion (-1 mio.), mens taxameterindtægterne (primært STÅ), forskerskoler og flere USM-tildelinger trækker finanslovstilskud 8 mio. kr. i positiv retning. Bemærk, at dispositionsbegrænsningen er udmøntet både under uddannelsestilskud, forskning og øvrige finanslovstilskud i ovenstående tabel. Endelig ender indtægterne fra eksterne tilskud 10 mio. kr. lavere end budgetteret grundet mindre aktivitet (færre nyansættelser og mindre drift) end forventet, mens salg/øvr. driftsindtægter ender 4 mio. kr. bedre grundet en stigning i aktivitet på indtægtsdækket virksomhed. På omkostningssiden ender lønnen 15 mio. kr. lavere end budgettet, hvilket overvejende kan forklares i tre forhold: For det første at skønnet for den overenskomstmæssige lønudvikling var 1 % for høj i budgettet, hvilket direkte hænger sammen med dispositionsbegrænsningen under indtægterne, for det andet at størstedelen af det tidligere Center for Entreprenørskab og Innovation (CEI) er overflyttet fra Arts til Fællesadministrationens budget under Forskning og Eksterne relationer med skæringsdato 1. juli 2015, og for det tredje at der har været færre nyansættelser på eksterne midler end forventet. Bemærk, at de tre afvigelsesforklaringer med undtagelse af marginalt færre overheadindtægter er uden resultateffekt, da udgiftsnedgangen er forbundet med en tilsvarende indtægtsnedgang. Øvrige driftsomkostninger ender 5 mio. kr. lavere end budgettet, hvilket ligeledes skal tilskrives modsatrettede bevægelser. I positiv retning trækker et lavere forbrug på de eksterne midler, mens AU s tilskud til CEI

16 Side 16 (budgetteret som en omkostningsreducerende post) blev reduceret og derved trækker den modsatte vej som en konsekvens af, at CEI overgik til Fællesadministrationens budget pr. 1. juli Ser man bort fra de resultatneutrale afvigelser (dispositionsbegrænsningen, eksterne midler og CEI), kan man opsummerende konkludere, at fakultetets overskud i hovedsagen kan tilskrives de øgede STÅindtægter som følge af, at de studerende på fakultetets uddannelser har været mere effektive end forventet.

17 Side 17 AR resultatopgørelse Med og uden resultateffekt. R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. A. Med resultateffekt (ordinær drift mv.) 0 Finanslovstilskud % 774 Uddannelsestilskud % 379 Forskning % 374 Myndighedskontrakter Øvrige finanslovstilskud % 20 Eksterne tilskud % 0 Salg/øvrige driftsindtægter % 81 INDTÆGTER I ALT % 855 Lønninger % 557 Husleje % 81 Øvrige driftsomkostninger % 217 Driftsomkostninger % 89 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 134 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 29 Overheadindtægt % -35 Afskrivninger % 0 OMKOSTNINGER I ALT % 855 FINANSIELLE POSTER I ALT B. Uden resultateffekt (eksterne tilskud) 0 Finanslovstilskud Eksterne tilskud % 175 Salg/øvrige driftsindtægter % 0 INDTÆGTER I ALT % 175 Lønninger % 97 Husleje Øvrige driftsomkostninger % 78 Afskrivninger >200% 0 OMKOSTNINGER I ALT % 175 FINANSIELLE POSTER I ALT >200% 0 RESULTAT Årets resultat Arts regnskab 2015 udviser et samlet overskud på 14 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. bedre end budgettet. Samlet set er der realiseret 8 mio. kr. (<1 %) færre indtægter end forventet på budgetlægningstidspunktet og 19 mio. kr. (2 %) færre omkostninger. Det positive regnskab var forventet ved 3. kvartals forecast (FC3). Regnskab for midler uden direkte resultateffekt (eksterne tilskud) De eksterne tilskud ender på 174 mio. kr., hvilket er 10 mio. kr. (5 %) lavere end budgettet på 184 mio. kr. Regnskabet stemmer fint overens med forventningen i FC3 på 177 mio. kr. Med stigende uforbrugte tilsagn skyldes det lavere forbrug ikke færre tildelinger end forventet, men snarere ændret periodisering af eksisterende bevillinger, hvor man eksempelvis ikke har nået helt så mange nyansættelser som estimeret i budgettet. Regnskab for midler med resultateffekt Indtægter Samlet set er der realiseret 3 mio. kr. (<1 %) flere indtægter fra midler med resultateffekt (delregnskab 1 og 2) end forventet på budgetlægningstidspunktet, hvilket skyldes flere slg/øvr. driftsindtægter (4 mio. kr.) modsvaret af marginalt færre finanslovstilskud (-1 mio. kr.) som beskrevet nedenfor.

18 Side 18 Finanslovstilskud ender under budgettet som følge af afvigelser på forskning (-3 mio. kr.) og øvrige finanslovstilskud (+2 mio. kr.), mens uddannelsestilskud rammer budgettet. Under uddannelsestilskud er der imidlertid også modsatrettede afvigelser, da dispositionsbegrænsningen (- 4 mio. kr.) og fremdriftsbøden for den manglende studietidsreduktion (-1 mio. kr.) trækker i negativ retning, mens en stigning i taxameterindtægterne (primært STÅ) modsvarer nedgangen. Forskning ender lavere end budgettet ligeledes grundet dispositionsbegrænsningen (-4 mio. kr.) modsvaret af mere aktivitet på forskerskoler (+1 mio. kr.), mens øvrige finanslovstilskud ender 2 mio. kr. bedre end budgettet primært grundet flere bevillinger fra USM. Salg/øvrige driftsindtægter ender 4 mio. kr. bedre end budgettet hovedsageligt som følge af flere indtægter fra indtægtsdækket virksomhed. Omkostninger De realiserede omkostninger på bevillinger med resultateffekt (delregnskab 1 og 2) ender 8 mio. kr. (<1 %) lavere end forventet på budgetlægningstidspunktet, hvilket fordeler sig med 10 mio. kr. mindre på lønninger og 2 mio. kr. mere på øvrige driftsomkostninger. Lønninger ender på 547 mio. kr. mod et budget på 557 mio. kr., hvilket svarer til en afvigelse på 10 mio. kr. (2 %). Ca. halvdelen af afvigelsen kan forklares med, at skønnet for den overenskomstmæssige lønudvikling var 1 % for høj i budgettet, hvilket direkte hænger sammen med dispositionsbegrænsningen under indtægterne, mens den anden halvdel kan forklares i overflytningen af CEI fra Arts til Fællesadministrationens budget med skæringsdato 1. juli Lønomkostningerne stemmer overens med det indmeldte FC3 (547 mio. kr. mod 547 mio. kr.). Øvrige driftsomkostninger ender på 236 mio. kr., hvilket er 2 mio. kr. (<1 %) højere end budgettet på 234 mio. kr. Afvigelsen skyldes blandt andet, at AU s tilskud til CEI (budgetteret som en omkostningsreducerende post) blev reduceret, hvilket har forøget Arts samlede driftsomkostninger med 5 mio. kr. Som beskrevet ovenfor falder lønninger dog tilsvarende, hvorfor det ingen bundlinjeeffekt har. I modsat retning trækker bidrag til administrationen/fællesomkostninger og bidrag til fælles bygninger, der er faldet 3 mio. kr. blandt andet som følge af nedsættelse af huslejetillægget. Overordnet vurdering af regnskabet Det samlede regnskab 2015 betragtes som tilfredsstillende, og overskuddet på 14 mio. kr. stemmer fint overens med forventningen gennem året og det indmeldte FC3 på +15 mio. kr. Regnskabet er samtidig et udtryk for, at fakultetet er godt rustet til at imødegå den fremadrettede indtægtsnedgang som følge af blandt andet dimensionering, omprioriteringsbidrag mv.

19 Side 19 Note 1 b. ST resultatopgørelse R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. Finanslovstilskud % Uddannelsestilskud % 461 Forskning % 639 Myndighedskontrakter % 393 Øvrige finanslovstilskud % -52 Eksterne tilskud % Salg/øvrige driftsindtægter % 144 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % Husleje % 262 Øvrige driftsomkostninger % 829 Driftsomkostninger % 811 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 225 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 68 Overheadindtægt % -275 Afskrivninger % 89 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT % -6 RESULTAT ST s regnskab 2015 udviser et samlet underskud på 2 mio. kr., hvilket er 9 mio. kr. bedre end budgetteret. Et forbedret regnskabsresultat var forventet i 3. kvartals forecast, hvor fakultetet indmeldte et overskud på 14 mio. kr. At regnskabet ender lavere skyldes primært en fremrykning af bygningsvedligehold sidst på året. De samlede indtægter ender 120 mio. kr. lavere end budgettet, hvilket primært kan henføres til et lavere forbrug på eksterne midler. Det lavere forbrug på eksterne midler skyldes hovedsaglig videreførelse af planlagt forbrug til senere disposition. Videreførelsen har været indarbejdet i årets forecasts, men det beløbsmæssige omfang har været undervurderet. I efteråret 2014 pågik en udredning af praksis omkring indtægtsførelsen under tidligere DMU. En konsekvens af udredningen blev, at projekter i større omfang skal opføre som indtægtsdækket virksomhed frem for som eksterne midler. Det bevirker, at de tilhørende indtægter skal opføres som salg/øvrige driftsindtægter frem for som eksterne tilskud. Udkommet af udredningen forelå først efter udarbejdelsen af budgettet, hvorfor salg/øvrige driftsindtægter har været undervurderet i budgettet. Omkategoriseringen af budgetterede eksterne tilskud til salg/øvrige driftsindtægter er således også medvirkende til det lavere eksterne tilskud, uden at der tale om en reel indtægtsnedgang. Vi ser således en stigning på 36 mio. kr. i salg/øvrige driftsudgifter i forhold til budgettet. De samlede omkostninger ender 124 mio. kr. lavere end budgetteret. Den alt overvejende årsag hertil er det lavere forbrug på eksterne midler. For lønningerne spiller også ind, at skønnet for den overenskomstmæssige lønudvikling var 1 % for høj i budgettet. De finansielle poster vedrører prioritetsrenter tilknyttet Dalgas Avenue og Navitas. Den endelige opgørelse i forbindelse med salget af Dalgas Avenue hhv. byggeriet af Navitas har betydet 6 mio. kr. færre finansielle poster end budgetteret.

20 Side 20 ST resultatopgørelse Med og uden resultateffekt. R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. A. Med resultateffekt (ordinær drift mv.) 0 Finanslovstilskud % Uddannelsestilskud % 461 Forskning % 639 Myndighedskontrakter % 393 Øvrige finanslovstilskud % -52 Eksterne tilskud Salg/øvrige driftsindtægter % 141 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % 973 Husleje % 262 Øvrige driftsomkostninger % 291 Driftsomkostninger % 273 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 225 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 68 Overheadindtægt % -275 Afskrivninger % 51 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT % -6 B. Uden resultateffekt (eksterne tilskud) 0 Finanslovstilskud Eksterne tilskud % Salg/øvrige driftsindtægter % 3 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % 566 Husleje Øvrige driftsomkostninger % 538 Afskrivninger % 39 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT RESULTAT Årets resultat ST s regnskab 2015 udviser et samlet underskud på 2 mio. kr., hvilket er 9 mio. kr. bedre end budgetteret. Samlet set er der realiseret 120 mio. kr. (4 %) færre indtægter end forventet i budgettet og 124 mio. kr. (4 %) færre omkostninger, samt 6 mio. kr. færre finansielle poster. Et forbedret regnskabsresultat var forventet i 3. kvartals forecast, hvor fakultetet indmeldte et overskud på 14 mio. kr. At regnskabet ender lavere end forventet i FC3 skyldes primært en fremrykning af bygningsvedligehold sidst på året før aftale om overførselsadgang var etableret. Regnskab for midler uden direkte resultateffekt (eksterne tilskud) De eksterne tilskud ender på mio. kr., hvilket er 151 mio. kr. (13 %) lavere end budgettet på mio. kr. Det lavere forbrug på eksterne midler skyldes hovedsaglig videreførelse af planlagt forbrug til senere disposition. Videreførelsen har været indarbejdet i årets forecasts, men det beløbsmæssige omfang har været undervurderet. Videreførelsen sker under hensyn til den samlede resultatpåvirkning, og det bør i den sammenhæng bemærkes, at effekten af færre overheadindtægter er begrænset til 7 mio. kr. I efteråret 2014 pågik en udredning af praksis omkring indtægtsførelsen under tidligere DMU. En konsekvens af udredningen blev, at projekter i større omfang skal opføre som indtægtsdækket virksomhed frem for som eksterne midler. Det bevirker, at de tilhørende indtægter skal opføres som salg/øvrige driftsind-

21 Side 21 tægter frem for som eksterne tilskud. Udkommet af udredningen forelå først efter udarbejdelsen af budgettet, hvorfor salg/øvrige driftsindtægter har været undervurderet i budgettet. Omkategoriseringen af budgetterede eksterne tilskud til salg/øvrige driftsindtægter er således også medvirkende til det lavere eksterne tilskud, uden at der tale om en reel indtægtsnedgang. Vi ser således en stigning på 36 mio. kr i salg/øvrige driftsudgifter i forhold til budgettet. Regnskab for midler med resultateffekt Indtægter Samlet set er der realiseret 36 mio. kr. (2 %) flere indtægter fra midler med resultateffekt end forventet på budgetlægningstidspunktet. Finanslovstilskuddet ender samlet 6 mio. kr. under budgettet som følge af afvigelser på uddannelsestilskuddet (-9 mio. kr.), basisforskningstilskuddet (-6 mio. kr.) og øvrige finanslovstilskud (+9 mio. kr.). Afvigelsen på uddannelsestilskuddet kan henføres til fremdriftsbøden, mens afvigelsen på basisforskningstilskuddet skyldes dispositionsbegrænsningen. I årets forecasts var ligeledes forventet en dispositionsbegrænsning på myndighedskontrakterne, men en sådan er ikke blevet udmøntet. Afvigelsen i øvrige finanslovstilskud skyldes udmøntningen af flere bevillinger fra universitetets strategiske midler. Salg/øvrige driftsindtægter ender 42 mio. kr. bedre end budgetteret. Den overvejende årsag er omkategoriseringen af budgetterede eksterne tilskud til salg/øvrige driftsindtægter beskrevet i forrige afsnit. Etableringen af en pasningsaftale om drift af Navitas for INCUBA, Maskinmesterskolen og Aarhus Kommune bidrager desuden med 9 mio. kr. til stigningen. Omkostninger De realiserede omkostninger på bevillinger med resultateffekt ender 30 mio. kr. (2 %) lavere end budgetteret. Afvigelsen fordeler sig med 25 mio. kr. på lønninger og 7 mio. kr. på husleje og øvrige driftsomkostninger. Lønningerne ender på 936 mio. kr. mod et budget på 911 mio. kr., hvilket svarer til en stigning på 25 mio. kr. (3 %). Den altovervejende årsag er, at omkategoriseringen af eksterne bevillinger til indtægtsdækket virksomhed betyder, at de tilhørende omkostninger opføres under bevillinger med resultateffekt frem for under bevillinger uden resultateffekt. Der er med andre ord ikke tale om en reel stigning totalt set. Huslejen ender på 262 mio. kr., hvilket er 1 mio. kr. (0 %) lavere end budgetteret. De øvrige driftsomkostninger ender på samlet 372 mio. kr., hvilket er 7 mio. kr. (2 %) større end budgettet på 365 mio. kr. Som for stigningen i lønningerne spiller også omkategoriseringen ind her. De færre eksterne tilskud har bevirket færre overheadindtægter, og det har også medvirket til en stigning i driftsomkostningerne. Modsat er bidragene til administration/fællesomkostninger og fælles bygninger blevet 5 mio. kr. mindre end budgetteret. Det skyldes den lavere lønudvikling i Fællesadministrationen end skønnet i budgettet, samt en reduktion af huslejetillægget.

22 Side 22 Finansielle poster De finansielle poster vedrører prioritetsrenter tilknyttet Dalgas Avenue og Navitas. Den endelige opgørelse i forbindelse med salget af Dalgas Avenue hhv. byggeriet af Navitas har betydet 6 mio. kr. færre finansielle poster end budgetteret. Overordnet vurdering af regnskabet Det samlede regnskab 2015 betragtes som tilfredsstillende. Underskuddet på 2 mio. kr. (svarende til et resultat 9 mio. kr. bedre end budgetteret) ligger tæt på det resultat, som fakultetet har styret efter med de udsving, som må forventes med det omsætningsniveau, som fakultet har. Afvigelsen i de eksterne tilskud er primært et udtryk for, at de enkelte bevillingshavere revurderer budgettet for de enkelte bevillinger ud fra faglige og udefrakommende hensyn, herunder finanslov Fakultetet har fokus på at kunne forudse disse revurderinger på et aggregeret niveau på et tidligere tidspunkt i årets forecast. Fokus ligger dog i endnu højere grad på den fortsatte hjemtagningen af bevillinger, som sammen med studiefremdrift udgør den vigtigste udfordring for fakultetet fremadrettet.

23 Side 23 Note 1 c. HE resultatopgørelse 2015 R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. Finanslovstilskud % 836 Uddannelsestilskud % 339 Forskning % 486 Myndighedskontrakter Øvrige finanslovstilskud % 11 Eksterne tilskud % 350 Salg/øvrige driftsindtægter % 119 INDTÆGTER I ALT % Lønninger % 775 Husleje % 102 Øvrige driftsomkostninger % 397 Driftsomkostninger % 305 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 108 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 29 Overheadindtægt % -45 Afskrivninger % 32 OMKOSTNINGER I ALT % FINANSIELLE POSTER I ALT RESULTAT >200% 0 Fakultetet har i 2015 et underskud på 9 mio. kr., og lever således ikke op til resultatmålet på 8 mio. kr. De samlede indtægter i 2015 beløber sig til mio. kr., hvilket er et fald på 19 mio. kr. i forhold til budgettet. Faldet skyldes manglende STÅ- og færdiggørelsesbonusindtægter, overheadindtægter og dispositionsbegrænsningen. Der er tildelt strategiske midler til flere projekter end budgetteret. I modsat retning er der rebudgetteret på en række projekter finansieret af strategiske midler, hvilket blandt andet har medført, at Center for Sundhedssamarbejde modtager 1 mio. kr. mindre i Samlet set er der tildelt 4 mio. kr. mere i strategiske midler. Salg/øvrige driftsindtægter er 11 mio. kr. højere end i budgettet. Dette skyldes blandt andet, at studieafgiftsindtægter på Forskeruddannelsen er 3 mio. kr. højere. Modsat er uddannelsesindtægterne på SKT, for de indtægter, der indtægtsføres her, faldet med 2 mio. kr. De samlede omkostninger i 2015 beløber sig til mio. kr., hvilket er et fald på 2 mio. kr. i forhold til budgettet. Som følge af dispositionsbegrænsningen er omkostningerne ved den fælles administration og administrationscentret reduceret med 1,5 mio. kr. Det har ikke været muligt at reducere omkostningerne svarende til de faldende indtægter.

24 Side 24 HE resultatopgørelse Med og uden resultateffekt R2014 R2015 B 2015 FC R15 - B15 Δ R15/B15 Budget '16 mio. kr. er angivet i årets priser mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. mio. kr. pct. mio. kr. A. Med resultateffekt (ordinær drift mv.) 0 Finanslovstilskud % 836 Uddannelsestilskud % 339 Forskning % 486 Myndighedskontrakter Øvrige finanslovstilskud % 11 Eksterne tilskud Salg/øvrige driftsindtægter % 119 INDTÆGTER I ALT % 956 Lønninger % 596 Husleje % 101 Øvrige driftsomkostninger % 240 Driftsomkostninger % 149 Bidrag til administration/fællesomkostninger* % 108 Bidrag til fælles bygninger og arealer % 29 Overheadindtægt % -45 Afskrivninger % 18 OMKOSTNINGER I ALT % 956 FINANSIELLE POSTER I ALT B. Uden resultateffekt (eksterne tilskud) 0 Finanslovstilskud Eksterne tilskud % 350 Salg/øvrige driftsindtægter INDTÆGTER I ALT % 350 Lønninger % 179 Husleje >200% 0 Øvrige driftsomkostninger % 157 Afskrivninger % 15 OMKOSTNINGER I ALT % 350 FINANSIELLE POSTER I ALT RESULTAT Årets resultat HE lever ikke op til resultatmålet i 2015 på 8 mio. kr., hvilket primært skyldes manglende STÅ- og færdiggørelsesbonusindtægter, overheadindtægter, dispositionsbegrænsningen samt højere lønudgifter end i budgettet. Fakultetet fremlagde et FC3 med et forventet negativt resultatet og der er siden arbejdet med korrigerende tiltag for at nedbringe underskuddet. Det kan konstateres, at indsatsen ikke har været tilstrækkelig til at få et positivt regnskabsresultat. Der er etableret procedurer med tættere økonomiopfølgning i form af kvartalsvise drøftelser på fakultetsledelsesmøder og hyppigere økonomisk opfølgning på dekan/institutledermøder. Herudover vil der fremover blive efterspurgt økonomiske handleplaner fra institutter, SKT og forskeruddannelsen, hvis der iagttages problemstillinger i forhold til indfrielsen af resultatkrav. Der er iværksat en ny økonomimodel på Institut for Klinisk Medicin, der muliggør en tættere økonomiopfølgning.

25 Side 25 Resultat for midler uden direkte resultateffekt (eksterne tilskud) Omsætningen på de eksterne tilskud er på 344 mio. kr., hvilket er 6 mio. kr. mindre end i budgettet og 4 mio. kr. mere end budgetteret i FC3. Som det endvidere fremgår af tabel b, er der en forskydning i udgiftsfordelingen, og der er således afholdt flere driftsomkostninger og færre lønudgifter end budgetteret. Budget for midler med resultateffekt Indtægter De samlede indtægter i 2015 beløb sig til 955 mio. kr., hvilket er et fald på 13 mio. kr. i forhold til budgettet. Nedjusteringen fremkommer som følge af flere forhold, der er uddybet i det følgende. Finanslovstilskud De samlede finanslovstilskud for 2015 er på 831 mio. kr. Dette er et fald på 22 mio. kr. i forhold til budgettet. Uddannelsesindtægterne er faldet med 9 mio. kr. og herudover er fakultetet pålagt en dispositionsbegrænsning på 3 mio. kr. og en studiefremdriftsbøde på 2 mio.kr. Studiefremdriftsbøden er affødt af, at kandidatdelen på Medicin-, Idræts- og Sundhedsfag-uddannelserne ikke har levet op til studietidsreduktionerne i fremdriftsreformen. Der er en teknisk forklaring på 7,0 mio. kr. af mindreindtægten, som vedrører konteringen af STÅ-indtægter modtaget fra ST for undervisning på den fælles uddannelse Molekylær Medicin. Uddannelsen er forankret på ST og STÅ-indtægterne er konteret der og overført til HE som internt salg i regnskabet, men ført som STÅ-indtægt i budgettet. Dispositionsbegrænsningen vedrørende basisforskningsmidler og udgør 5 mio. kr. Der er tildelt flere strategiske midler som følge af udmøntning til en række nye projekter. I modsat retning, er der rebudgetteret på en række projekter finansieret af strategiske midler, hvilket blandt andet har medført, at Center for Sundhedssamarbejde modtager 1 mio. kr. mindre i 2015 end forudsat ved budgettet. Samlet set tildeles der 4 mio. kr. mere i strategiske midler. Endeligt skyldes faldet i finanslovstilskud, at der er rebudgetteret på projektet iseq, hvilket har medført en højere rammeoverførsel til ST. Salg/øvrige driftsindtægter Salg/øvrige driftsindtægter er 8 mio. kr. højere end i budgettet. Dette skyldes bl.a. forøgede studieafgiftsindtægter på 3 mio. kr. på Forskeruddannelsen. Herudover har Institut for Biomedicin 1 mio. kr. i merindtægt fra dyrestalden. Institut for Folkesundhed har merindtægter på 3,0 mio. kr. bl.a. som følge af merindtægter fra Sundhedsstyrelsen og Almen Praksis. Institut for Klinisk Medicin har merindtægter på 2,0 mio. kr. bl.a. som følge af nyoprettede projekter på ordinær drift, hvor omkostningerne dækkes ind. Institut for Retsmedicin har mindreindtægter på 1 mio. kr., hvilket skyldes en nedgang i politiets efterspørgsel efter retsmedicinske ydelser og SKT, der modtager en del af uddannelsesindtægterne i denne kategori, har mindreindtægter på 3 mio. kr.

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Side 1 Aarhus Universitet Økonomirapport 1 2016 Indhold Det samlede forventede resultat... 2 Tabel 1. Budgetafvigelser... 2 Tabel 2. Resultatopgørelse AU... 3 Tabel 3. Egenkapital/opsparing... 4 Figur

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Indhold A. Årets resultat... 2 Tabel 1. Resultatopgørelse 2016 (med og uden resultateffekt)... 2 Budgetafvigelser i 2016... 4 Tabel 2. Afvigelser mellem regnskab 2016 og budget 2016

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Årets resultat... 2 Uddannelsesindtægter... 4 Eksterne tilskud... 5 Finansielle indtægter... 6 Driftsomkostninger... 9 Note 1. Finanslovstilskud... 10 Note 1.2. Specifikation af finanslovstilskud

Læs mere

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen).

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen). Til bestyrelsen Bilag 3 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9. september 20 IT-Universitetets halvårsregnskab pr. 30. juni 20 Hermed aflægges IT-Universitetets halvårsregnskab for 20. Resultatet efter

Læs mere

Aarhus Universitet Økonomirapport

Aarhus Universitet Økonomirapport Side 1 Aarhus Universitet Tabel 1. Budgetafvigelser B-2016 ØR3-2016 Tabel 2. AU ØR3 2016 og resultatopgørelse 8 måneder 2016 Figur 1. Optjente STÅ 2015-2016 ift. B16 og ØR1-16 Figur 2. Udvikling i forventede

Læs mere

AU AARHUS UNIVERSITET. Aarhus Universitet Økonomirapport

AU AARHUS UNIVERSITET. Aarhus Universitet Økonomirapport Aarhus Universitet Økonomirapport 2 2016 Indhold A. Resumé... 2 Upsides og downsides ift. ØR1... 2 Tabel 1. Halvårsregnskab 2016... 3 B. Vurdering af forecastet fra økonomirapport 1... 4 1. Eksterne tilskudsindtægter...

Læs mere

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 1. halvår viser et overskud på godt 65 mio. kr., hvilket er 74 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

Københavns Universitets bestyrelse

Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 100, d. 17. juni 2019 Pkt. 3. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MAJ 2019 Vedr. Sagsbehandler Økonomiopfølgningsrapport Ø1-2019 (intern

Læs mere

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling 4. Økonomi efter 1. kvartal Sagsfremstilling Indledende bemærkninger Det indstilles til bestyrelsen under dagsordenens punkt 9, at der optages et realkreditlån på 1mia. kr. i. Det er 500 mio. kr. mere,

Læs mere

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 3. kvartal udviser et overskud på 70 mio. kr., hvilket er 103 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

1. kvartals økonomirapport 2006

1. kvartals økonomirapport 2006 AARHUS UNIVERSITET Maj 2006 Budget- og planlægningskontoret 1. s økonomirapport 2006 Hermed fremlægges 1. srapport 2006 for Aarhus Universitet uden HIH. Opbygningen af srapporten er ændret således, at

Læs mere

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1.

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Bilag 3 IT-Universitetets regnskab pr. 30/6 2008 Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Resultatet efter 2. kvartal af 2008 udviser et overskud

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 Bilag 5.2 20170619 1. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 9. juni 2017 Kolofon Dato 9. juni 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 1. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over

Læs mere

STATSMINISTERIET. Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement

STATSMINISTERIET. Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement STATSMINISTERIET Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement ÅRSRAPPORT Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement Indholdsfortegnelse Indledning 3 1. Påtegning af det samlede

Læs mere

Bilag Økonomirapport. Regnskab august 2017 ØKONOMI

Bilag Økonomirapport. Regnskab august 2017 ØKONOMI Bilag 6.5 20171211 Økonomirapport Regnskab august 2017 ØKONOMI Indhold Konklusion... 3 Indtægter... 4 Omkostninger... 4 Finansielle poster... 8 Balance... 8 Likviditet... 9 Tabel 1. Overblik... 3 Tabel

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND. Årsrapport for regnskabsåret Rigsombudsmanden i Grønland

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND. Årsrapport for regnskabsåret Rigsombudsmanden i Grønland Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden i Grønland Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden i Grønland Indholdsfortegnelse Indledning 3 1. Påtegning af det samlede regnskab 3 2. Beretning

Læs mere

Bilagsmateriale - bestyrelse

Bilagsmateriale - bestyrelse Bilagsmateriale - bestyrelse Budget 2015 VUC Aarhus Forudsætninger til budget 2015 Årselever Bilag 1. Årselever Resultatopgørelse Bilag 2. Bilag 3. Bilag 4. Bilag 5. Bilag 6. Bilag 6.A. Samlet budget VUC

Læs mere

Finansiel årsrapport 2014

Finansiel årsrapport 2014 Finansiel årsrapport 2014 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Økonomi- og Indenrigsministeriet... 4 2.2 Årets økonomiske resultat... 4 2.3

Læs mere

Resultatopgørelse pr. 31. marts 2013

Resultatopgørelse pr. 31. marts 2013 Bilag 35.5.1. Bestyrelsesmødet 23.04.13 Resultatopgørelse pr. 31. marts 2013 Realiseret Budgetteret Afvigelse ift. budget Sidste år Omsætning 25.814.263 25.790.276 23.987 28.048.431 Løn -15.914.510-16.640.207

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen. Vedr.: Kvartalsrapport Q Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen.

Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen. Vedr.: Kvartalsrapport Q Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen. Ø K O N O M I & P E R S O N A L E Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen SAGSNOTAT 1. SEPTEMBER 2008 Vedr.: Kvartalsrapport Q2 2008 Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen.

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 2. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 11. oktober 2017 Kolofon Dato 11. oktober 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 2. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over anvendte

Læs mere

EKSTERNT REGNSKAB 13 PENGESTRØMSOPGØRELSEN

EKSTERNT REGNSKAB 13 PENGESTRØMSOPGØRELSEN EKSTERNT REGNSKAB 13 PENGESTRØMSOPGØRELSEN PENGESTRØMSOPGØRELSE DET ORDINÆRE REGNSKAB viser: Balance: Resultatopgørelse: Øjeblikkelig økonomisk position Periodens ændring i egenkapitalen Basis: Periodisering

Læs mere

4. Orientering om afværgeforanstaltninger Orientering om universitetsledelsens beslutninger om afværgeforanstaltningerne:

4. Orientering om afværgeforanstaltninger Orientering om universitetsledelsens beslutninger om afværgeforanstaltningerne: AARHUS UNIVERSITET Møde den: 7. januar 2014 Sted: HR-huset, Jens Baggesensvej 51-53, Aarhus Ekstraordinært ASU-møde Dagsorden 1. Bemærkninger og godkendelse af dagsorden 2. Det godkendte budget 2014 Orientering

Læs mere

1. trimester opfølgning på budget 2015

1. trimester opfølgning på budget 2015 Bilag 5.1.1 20150618 1. trimester 2015 - opfølgning på budget 2015 Juni 2015 Kolofon Dato 18. juni 2015 Direktionsforelæggelse af 1. trimesteropfølgning 2015 Controllerenheden Koncernadministrationen Økonomi

Læs mere

Finansiel årsrapport 2015

Finansiel årsrapport 2015 Finansiel årsrapport 2015 Marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Påtegning... 2 2. Beretning... 3 2.1 Præsentation af Økonomi- og Indenrigsministeriet... 3 2.2 Årets økonomiske resultat...

Læs mere

Ejendoms Invest A/S CVR-nr

Ejendoms Invest A/S CVR-nr Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den / 2010 (dirigent) CVR-nr. 12 34 56 78 Årsrapport 2009 - Uddrag Anvendt regnskabspraksis - Uddrag Årsrapporten for for 2009

Læs mere

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 -

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 - - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele finansieringssiden af regnskabet. Under

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om universiteternes stigende egenkapital (beretning nr.

Læs mere

Lindberg Økonomi ApS. Årsrapport 10. august oktober Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Lindberg Økonomi ApS. Årsrapport 10. august oktober Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den Lindberg Økonomi ApS Årsrapport 10. august 2014-31. oktober 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 30/12/2014 Kristina Lindberg Dirigent Side 2 af 12 Indhold

Læs mere

COWI-koncernen. Halvårsrapport januar-juni 2005. Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.)

COWI-koncernen. Halvårsrapport januar-juni 2005. Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.) Halvårsrapport januar-juni Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.) Resultat af primær drift er øget fra 48 mdkk til 57 mdkk (+20 pct.) Overskudsgrad er øget fra 3,8 pct.

Læs mere

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni 2015

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni 2015 Halvårsrapport Perioden 1. januar 1 Indhold Regnskabsredegørelse... 3 Anvendt regnskabspraksis... 4 Ejerforhold i Naviair... 4 Hoved- og nøgletal... 5 Ledelsespåtegning... 6 Resultatopgørelse... 7 Balance...

Læs mere

7.7 Bilag til kapitel 7

7.7 Bilag til kapitel 7 Budget- og regnskabssystem for regioner 7.7 - side 1 Dato: Februar 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2014 7.7 Bilag til kapitel 7 7.7.1 Bilag 1 Resultatopgørelse Budget- og regnskabssystem for regioner

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 BUDGETOPFØLGNING 2004 20-10-2004 15:56 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 2-2004 (8 MD.) mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret primo 2004

Læs mere

NK BILER ApS. Porthusvænget Svendborg. Årsrapport 1. januar december 2017

NK BILER ApS. Porthusvænget Svendborg. Årsrapport 1. januar december 2017 NK BILER ApS Porthusvænget 14 5700 Svendborg Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25/05/2018 Korosh Dalaei Dirigent

Læs mere

Bilag Bilag: Uddybning af budget 2017

Bilag Bilag: Uddybning af budget 2017 Bilag 4.3 20161212 Bilag: Uddybning af budget 2017 December 2016 2 Kolofon Dato 5. december 2016 Bestyrelsesforelæggelse af Uddybning af budget 2017 Uddybning af Budget 2017 Koncernadministration, Økonomi

Læs mere

Aarhus Universitets økonomiske strategi for som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang

Aarhus Universitets økonomiske strategi for som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang Modtager(e): HSU Notat Aarhus Universitets økonomiske strategi for 2017-2020 som opfølgning på universitetets indtægtsnedgang 1. Baggrund Finansloven for 2016 indebærer en nedgang i de statslige indtægter

Læs mere

CPD INVEST ApS. Jomsborgvej 21, 3 th 2900 Hellerup. Årsrapport 1. januar december 2016

CPD INVEST ApS. Jomsborgvej 21, 3 th 2900 Hellerup. Årsrapport 1. januar december 2016 CPD INVEST ApS Jomsborgvej 21, 3 th 2900 Hellerup Årsrapport 1. januar 2016-31. december 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 10/06/2017 Christen Peder

Læs mere

Bilag 2-1 Hovedoversigt

Bilag 2-1 Hovedoversigt Bilag 2-1 Hovedoversigt Hovedoversigten til regnskabet har til formål at give et summarisk overblik over regnskabet såvel aktivitetsmæssigt som finansielt. Den vil også oplysningsmæssigt kunne give et

Læs mere

Finansiel årsrapport 2012

Finansiel årsrapport 2012 Finansiel årsrapport 2012 April 2013 Indholdsfortegnelse 1. Beretning...3 1.1 Præsentation af virksomheden...3 1.2 Årets økonomiske resultat...3 1.3 Finansielle nøgletal...5 1.4 Forventninger til kommende

Læs mere

ALI FOOD ApS. Litauen Alle Taastrup. Årsrapport 1. januar december 2018

ALI FOOD ApS. Litauen Alle Taastrup. Årsrapport 1. januar december 2018 ALI FOOD ApS Litauen Alle 13 2630 Taastrup Årsrapport 1. januar 2018-31. december 2018 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29/05/2019 Hatem Mohamed Ali Hamza

Læs mere

Resultatopgørelse Omsætning Note 1 - Statstilskud Undervisningstaxameter Fællesudgiftstilskud Bygningstaxameter Øvrige driftsindtægter Særlige tilskud

Resultatopgørelse Omsætning Note 1 - Statstilskud Undervisningstaxameter Fællesudgiftstilskud Bygningstaxameter Øvrige driftsindtægter Særlige tilskud Resultatopgørelse Omsætning Note 1 - Statstilskud Undervisningstaxameter Fællesudgiftstilskud Bygningstaxameter Øvrige driftsindtægter Særlige tilskud Kostafdeling Andet (bl.a. konsulentordning) Statstilskud

Læs mere

Regnskab konsekvenser for budget 2011

Regnskab konsekvenser for budget 2011 Bilag 6a Dato 23. marts 2011 Initialer Regnskab 2010 - konsekvenser for budget 2011 1.0 Indledning Regnskabsresultatet for 2011 udviser et underskud på 34,4 mio. kr. Underskuddet skyldes dels en række

Læs mere

KVARTALSMEDDELELSE 3. KVARTAL 2001/2002 FOR HARBOES BRYGGERI A/S Perioden 1. maj januar 2002

KVARTALSMEDDELELSE 3. KVARTAL 2001/2002 FOR HARBOES BRYGGERI A/S Perioden 1. maj januar 2002 FONDSBØRSMEDDELELSE Harboes Bryggeri A/S telefon 58 16 88 88 Kontaktperson: Adm. direktør Bernhard Griese KVARTALSMEDDELELSE 3. KVARTAL 2001/2002 FOR HARBOES BRYGGERI A/S Perioden 1. maj 2001 31. januar

Læs mere

KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT KPMG Huset Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Aarhus C. Børkop Vandværk A.m.b.A.

KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT KPMG Huset Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Aarhus C. Børkop Vandværk A.m.b.A. KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT KPMG Huset Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Aarhus C Telefon 73 23 30 00 Telefax 72 29 30 30 www.kpmg.dk tet er fremlagt og godkendt på selskabets

Læs mere

Bilag Budget 2017

Bilag Budget 2017 Budget 2017 December 2016 Kolofon Dato 5. december 2016 Bestyrelsesforelæggelse af budget 2017 Budgetnotat 2017 Koncernadministration, Økonomi Oversigt over anvendte forkortelser: EVU Efter- og videreuddannelse

Læs mere

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015 NJ BOLIG ApS Strandhusevej 13 7130 Juelsminde Årsrapport 1. april 2014-31. marts 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 19/08/2015 JIMMI LILLELUND Dirigent

Læs mere

LH HANDEL & LOGISTIK ApS

LH HANDEL & LOGISTIK ApS LH HANDEL & LOGISTIK ApS Gestenvej 33 6600 Vejen Årsrapport 1. januar 2016-31. december 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 30/05/2017 Lars Erik Højbjerg

Læs mere

NK BILER ApS. Porthusvænget Svendborg. Årsrapport 1. januar december 2016

NK BILER ApS. Porthusvænget Svendborg. Årsrapport 1. januar december 2016 NK BILER ApS Porthusvænget 14 5700 Svendborg Årsrapport 1. januar 2016-31. december 2016 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31/05/2017 Korosh Dalalei Dirigent

Læs mere

Bestyrelsesmøde 10. juni 2016

Bestyrelsesmøde 10. juni 2016 Holding A/S Refshalevej 250 DK-1432 København post@biofos.dk www.biofos.dk Tlf: +45 32 57 32 32 CVR nr. 25 60 89 25 Bestyrelsesmøde 10. juni 2016 2. juni 2016 Pkt. 5. Rapportering for 1. kvartal 2016 1.

Læs mere

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger Hovedkonto 8. Balanceforskydninger - 306-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele

Læs mere

K.H. ApS. Nørrebrogade 18, 1 tv 8000 Aarhus C. Årsrapport 1. januar december 2017

K.H. ApS. Nørrebrogade 18, 1 tv 8000 Aarhus C. Årsrapport 1. januar december 2017 K.H. ApS Nørrebrogade 18, 1 tv 8000 Aarhus C Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21/03/2018 Kristoffer Nikolaj

Læs mere

Infomøde i ANIS. Klaus Lønne Ingvartsen Institutleder AARHUS UNIVERSITET. Infomøde Klaus Lønne Ingvartsen 29. oktober 2018 Institutleder

Infomøde i ANIS. Klaus Lønne Ingvartsen Institutleder AARHUS UNIVERSITET. Infomøde Klaus Lønne Ingvartsen 29. oktober 2018 Institutleder Infomøde i ANIS Klaus Lønne Ingvartsen Institutleder UNIVERSITET Dagsorden 1. Økonomi 2. Bygninger og infrastruktur 3. Innovationsfonden 4. PURE 5. Personalenyt 6. Projekter nye eller afsluttede Budget

Læs mere

Hovedkonto 9. Balance

Hovedkonto 9. Balance Hovedkonto 9. Balance - 321-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Aarhus Kommunes balance er en oversigt over kommunens aktiver og passiver. Den aktuelle balance tager udgangspunkt

Læs mere

OLSENS FACILITY ApS. Avedøreholmen Hvidovre. Årsrapport 1. januar december 2018

OLSENS FACILITY ApS. Avedøreholmen Hvidovre. Årsrapport 1. januar december 2018 OLSENS FACILITY ApS Avedøreholmen 82 2650 Hvidovre Årsrapport 1. januar 2018-31. december 2018 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 13/05/2019 Hayder Abdulamir

Læs mere

MEDICAL DISTRIBUTION HOLDING ApS

MEDICAL DISTRIBUTION HOLDING ApS MEDICAL DISTRIBUTION HOLDING ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 02/06/2015 Gry Hafstrøm Dirigent Side 2 af

Læs mere

Bilagsmateriale. Budget VUC Aarhus. Årselever. Resultatopgørelse. Samlet budget VUC Aarhus. Oversigt over områdebudgetter

Bilagsmateriale. Budget VUC Aarhus. Årselever. Resultatopgørelse. Samlet budget VUC Aarhus. Oversigt over områdebudgetter Bilagsmateriale Budget 2017 VUC Aarhus Årselever Bilag 1. Årselever Resultatopgørelse Bilag 2. Bilag 3. Bilag 4. Bilag 5. Bilag 6. Samlet budget VUC Aarhus Oversigt over områdebudgetter Budget for det

Læs mere

Møller og Wulff Logistik ApS

Møller og Wulff Logistik ApS Møller og Wulff Logistik ApS Teglvænget 89 7400 Herning Årsrapport 28. oktober 2016-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 23/03/2018 Daniel

Læs mere

OPEKA ApS. Stålmosevej Roskilde. Årsrapport 1. januar december 2017

OPEKA ApS. Stålmosevej Roskilde. Årsrapport 1. januar december 2017 OPEKA ApS Stålmosevej 19 4000 Roskilde Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25/04/2018 Peter Klausen Dirigent Side

Læs mere

Folkehøjskolerne aflægger regnskab i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 1234 af 04/12/2006.

Folkehøjskolerne aflægger regnskab i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 1234 af 04/12/2006. 1. Indledning Folkehøjskolerne tilbyder voksne elever undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er folkelig oplysning. Undervisningen gennemføres inden for rammerne af et kostskolemiljø jf LBK

Læs mere

Folkehøjskolernes regnskab 2013

Folkehøjskolernes regnskab 2013 1. Indledning Folkehøjskolerne tilbyder voksne elever undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er folkelig oplysning. Undervisningen gennemføres inden for rammerne af et kostskolemiljø jf LBK

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Resultatopgørelse og totalindkomstopgørelse

Resultatopgørelse og totalindkomstopgørelse Resultatopgørelse og totalindkomstopgørelse Resultatopgørelse Totalindkomstopgørelse Omsætning 14.390 14.531 Produktionsomkostninger (6.135) (6.118) Bruttoresultat 8.255 8.413 Salgs- og distributionsomkostninger

Læs mere

LN ADVOKATER ADVOKATANPARTSSELSKAB

LN ADVOKATER ADVOKATANPARTSSELSKAB LN ADVOKATER ADVOKATANPARTSSELSKAB Erhvervsparken 1 9700 Brønderslev Årsrapport 1. januar 2015-31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 17/05/2016

Læs mere

Regnskabsmeddelelse for perioden 1. januar 30. september 2000 for EjendomsSelskabet Norden A/S

Regnskabsmeddelelse for perioden 1. januar 30. september 2000 for EjendomsSelskabet Norden A/S Den 14. november 2000 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K Telefax nr. 33 12 86 13 Regnskabsmeddelelse for perioden 1. januar 30. september 2000 for EjendomsSelskabet Norden A/S Periodens

Læs mere

NOTAT. Den faktiske likvide beholdning. Den gennemsnitlige kassebeholdning. Allerød Kommune

NOTAT. Den faktiske likvide beholdning. Den gennemsnitlige kassebeholdning. Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 345 Allerød Tlf: 48 1 1 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo marts 214 Vedlagt dette notat er følgende bilag; Gennemsnitlig

Læs mere

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2019 Akt.nr. 416269 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Hovedkonto 9. Balance

Hovedkonto 9. Balance Hovedkonto 9. Balance 340 1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Aarhus Kommunes balance er en oversigt over kommunens aktiver og passiver. Den aktuelle balance tager udgangspunkt

Læs mere

FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2017

FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2017 FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2017 SKOLER KOMBINERET MED EFTERSKOLER INDGÅR IKKE Indledning Folkehøjskolerne tilbyder voksne elever undervisning og samvær på en lang række forskellige kurser. Kurserne har

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Bilag I - Afrapporteringer, supplerende redegørelser

Bilag I - Afrapporteringer, supplerende redegørelser Bilag Bilag I - Afrapporteringer, supplerende redegørelser m.v. Følgende afrapporteringer og supplerende redegørelser er resumeret i de efterfølgende afsnit: Priser på fritvalgsområdet (pleje og praktisk

Læs mere

Dekanmøde Punkt 2, bilag 1a: Økonomirapport samt status på budgetrunder, sagsfremstilling

Dekanmøde Punkt 2, bilag 1a: Økonomirapport samt status på budgetrunder, sagsfremstilling Dekanmøde.12.01 Punkt 2, bilag 1a: Økonomirapport samt status på budgetrunder, sagsfremstilling AARHUS UNIVERSITET Ledelsessekretariatet 27. november Sagsfremstilling til møde i s bestyrelse (BM 6-) den

Læs mere

3 Virksomhedens årsregnskab

3 Virksomhedens årsregnskab 3 Virksomhedens årsregnskab Når du har studeret dette kapitel, er du i stand til at: Redegøre for indholdet i virksomhedens årsregnskab og årsrapport Redegøre for opbygningen af årsregnskabet Forstå hovedposterne

Læs mere

A-Maler ApS ÅRSRAPPORT 2017/2018

A-Maler ApS ÅRSRAPPORT 2017/2018 A-Maler ApS Taastrup Hovedgade 180 2630 Taastrup CVR.nr.: 36 93 68 86 ÅRSRAPPORT 2017/2018 Regnskabsperiode: 1/7 2017-30/6 2018 (3. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære

Læs mere

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup. Dirigent

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup. Dirigent Halvårsrapport Perioden 1. januar CVR. nr. 26 05 97 63 Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup Dirigent 1 Indhold Regnskabsredegørelse... 3 Anvendt regnskabspraksis... 4 Ejerforhold i Naviair... 4 Hoved- og nøgletal...

Læs mere

Arealudviklingsselskabet I/S

Arealudviklingsselskabet I/S 28. april 2008 Arealudviklingsselskabet I/S CVR-nr. 30 82 37 02 Delregnskaber for 2007 for konkurrenceudsatte aktiviteter 1 Indholdsfortegnelse Side Ledelsens regnskabspåtegning... 3 Resultatopgørelse...

Læs mere

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Årsregnskab 2017 Internt (Årsregnskabet er indarbejdet i årsrapporten for Holstebro-Struer Trafikhavn) Indholdsfortegnelse Anvendt regnskabspraksis 1 Resultatopgørelse

Læs mere

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen - til institutioner, der modtager omkostningsbaserede bevillinger Moderniseringsstyrelsen 25. februar 2013 1

Læs mere

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup Halvårsrapport Perioden 1. januar CVR. nr. 26 05 97 63 Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup 1 Indhold Regnskabsredegørelse... 3 Anvendt regnskabspraksis... 4 Ejerforhold i Naviair... 4 Hoved- og nøgletal...

Læs mere

YEJI ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21/05/2015

YEJI ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21/05/2015 YEJI ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21/05/2015 Shuwei Ji Dirigent Side 2 af 11 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Årsregnskab 2015 Internt (Årsregnskabet er indarbejdet i årsrapporten for Holstebro-Struer Trafikhavn) Indholdsfortegnelse Anvendt regnskabspraksis 1 Resultatopgørelse

Læs mere

Bilagsmateriale. Budget Aarhus HF & VUC. Forudsætninger til budget Årselever. Resultatopgørelse. Samlet budget Aarhus HF & VUC

Bilagsmateriale. Budget Aarhus HF & VUC. Forudsætninger til budget Årselever. Resultatopgørelse. Samlet budget Aarhus HF & VUC Bilagsmateriale Budget 2018 Aarhus HF & VUC Forudsætninger til budget 2018 Årselever Bilag 1. Årselever Resultatopgørelse Bilag 2. Bilag 3. Bilag 4. Bilag 5. Bilag 6. Samlet budget Aarhus HF & VUC Oversigt

Læs mere

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup Halvårsrapport Perioden 1. januar CVR. nr. 26 05 97 63 Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup 1 Indhold Regnskabsredegørelse... 3 Anvendt regnskabspraksis... 4 Ejerforhold i Naviair... 4 Hoved- og nøgletal...

Læs mere

FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2016

FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2016 FOLKEHØJSKOLERNES REGNSKAB 2016 SKOLER KOMBINERET MED EFTERSKOLER INDGÅR IKKE Indledning Folkehøjskolerne tilbyder voksne elever undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er folkelig oplysning.

Læs mere

Pixiudgave Regnskab 2016

Pixiudgave Regnskab 2016 Pixiudgave Regnskab 2016 Regnskab 2016- Pixiudgave Indhold Regnskabt 2016 3 - De 3 økonomiske målsætninger - Gennemsnitslikviditet Driftsregnskab 4-5 - Driftsudgifter fordelt på udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Modtager(e): Bestyrelsen for Aarhus Universitet (BM6, 3. december 2015)

Modtager(e): Bestyrelsen for Aarhus Universitet (BM6, 3. december 2015) AARHUS UNIVERSITET Modtager(e): Bestyrelsen for Aarhus Universitet (BM6, 3. december 2015) Notat Aarhus Universitets budget for 2016-2019 En økonomi i balance Aarhus Universitets budget for 2016-2019 viser

Læs mere

HAO HAO MULTI HOUSE ApS

HAO HAO MULTI HOUSE ApS HAO HAO MULTI HOUSE ApS Årsrapport 6. november 2013-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29/05/2015 Ming Xia Jørgensen Dirigent Side 2 af

Læs mere

Coolio Gaming ApS. Esbjergvej Kolding. Årsrapport 1. januar december 2017

Coolio Gaming ApS. Esbjergvej Kolding. Årsrapport 1. januar december 2017 Coolio Gaming ApS Esbjergvej 18 6000 Kolding Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31/05/2018 Stephan Korsgaard Dirigent

Læs mere

Årsregnskabsmeddelelse 2004 Side 1 af 22

Årsregnskabsmeddelelse 2004 Side 1 af 22 !" #$ %&'()$* +, -!" #$. //01 *+210$2+) +210!" #$ %& 3.22$+24) +//+) *5,64$2) **+2,5*)4,) /.!" #$2/+!" #$*.+/7.6,,,4 #***2,!* 2** 264 8/2225*!" #$ %&4) +*+296*) )+*+2.),) +!*224 /22-+ 3*..-!" #$ %& 240:/261/4

Læs mere

Eksempel på en fremskrivning for en Stadeplads i hallen beliggende på Papirøen i forbindelse med etablering af konceptet Copenhagen Street Food

Eksempel på en fremskrivning for en Stadeplads i hallen beliggende på Papirøen i forbindelse med etablering af konceptet Copenhagen Street Food Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Eksempel på en fremskrivning

Læs mere

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Årsregnskab 2012 Internt (Årsregnskabet er indarbejdet i årsrapporten for Holstebro-Struer Trafikhavn) Indholdsfortegnelse Anvendt regnskabspraksis 1 Resultatopgørelse

Læs mere

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning.

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 1 Dato: 14. januar 2013 Tlf. dir.: 4477 2210 E-mail: msu@balk.dk Kontakt: Mette Schou Sagsnr: 2012-375 Dok.nr: 2012-3893 Notat Udviklingen i kommunens likviditet i

Læs mere

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Februar 2016 dok. nr. 22102/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2018 dok. nr. 27474/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Murermester Jensen ApS

Murermester Jensen ApS Murermester Jensen ApS Blødevej 9 3600 Frederikssund Årsrapport 1. juli 2016-30. juni 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 20/11/2017 Thomas Jensen Dirigent

Læs mere

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (5. regnskabsår)

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (5. regnskabsår) Au Verre de Vin IVS Vesterbrogade 19 1620 København V CVR-nr. 35 86 77 91 Årsrapport for 2018 (5. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26. maj

Læs mere

5.4 Bilag til kapitel 5

5.4 Bilag til kapitel 5 Budget- og regnskabssystem for regioner 5.4 - side 1 Dato: 14. marts 2008 Ikrafttrædelsesår: 2007 5.4 Bilag til kapitel 5 5.4.1. Bilag 1 - Resultatopgørelse Sundhed Bloktilskud fra staten (1.90.90) Kommunale

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Estimat 2, 2011 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultat

Estimat 2, 2011 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultat Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 23. juni Mads Lund Larsen 04 Økonomirapport 2. (Estimat 2, ) Indstilling: Administrationen indstiller, at Estimat 2, tages til efterretning og godkendes

Læs mere

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg

Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Holstebro-Struer Trafikhavns Tankanlæg Årsregnskab 2013 Internt (Årsregnskabet er indarbejdet i årsrapporten for Holstebro-Struer Trafikhavn) Indholdsfortegnelse Anvendt regnskabspraksis 1 Resultatopgørelse

Læs mere

Hovedkonto 9. Balance

Hovedkonto 9. Balance Hovedkonto 9. Balance - 311-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Aarhus Kommunes balance er en oversigt over kommunens aktiver og passiver. Den aktuelle balance tager udgangspunkt

Læs mere