dobbelt strenget DNA hvor de enkelte nukleotider er komplementære. Tm: Smeltetemperaturen for en given DNA sekvensmængde hvoraf 50% er denatureret.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "dobbelt strenget DNA hvor de enkelte nukleotider er komplementære. Tm: Smeltetemperaturen for en given DNA sekvensmængde hvoraf 50% er denatureret."

Transkript

1 Titel: Sporadiske DNA mutationer og sensitiviteten af målemetoder. Undertitel: Screening af DNA for sporadiske mutationer stiller store krav til sensitiviteten af de anvendte målemetoder. I en prøve der ønskes undersøgt, vil andelen af celler der indeholder DNA med mutationer i genomet kunne være meget mindre en anden af celler uden DNA mutationer. Hvordan fanger man de få celler med forandringer i DNAet og hvor langt kan man gå ned i fortynding før metodernes sensitivitet bliver en begrænsning? Forkortelser og begrebsdefinitioner: Heteroduplex: Heterozygot: Homoduplex: Homozygot: Når et nukleotid i en dobbelt strenget DNA ikke er bundet til sit Komplementære nukleotid, kaldes det et heteroduplex. F.eks. når A eller T bindes til C eller G. Dannes kun in vitro. Et gen med forskellige allele former. dobbelt strenget DNA hvor de enkelte nukleotider er komplementære. Et gen med ens allele former. Tm: Smeltetemperaturen for en given DNA sekvensmængde hvoraf 50% er denatureret. Tc: PCR: Cykler: COLD PCR: Touch-Up PCR: WT2: Kritisk smeltetemperatur. Temperaturen hvor kun heteroduplex og ikke homoduplex denatureres. Polymerase Chain Reaction. Metode til at amplificere en given mængde DNA. Cykler er betegnelsen for de temperaturgentagelser der gennemgås ved PCR i en termocykler. PCR protokol med eksperimentelt fastsat Tc. PCR protokol med dynamisk denatureringstemperatur. Wild-Type DNA uden mutationer i udvalgte sekvens. WT3: Wild-Type DNA med homozygote punktmutationer for exon 11-4 Nt;2201 samt exon 13 nt;4227.

2 Indledning Hvert år får ca danske mænd og danske kvinder stillet en cancer diagnose. Dette øger behovet for udvikling af stadig mere brugbare og effektive molekylær diagnostiske metoder, da cancer opstår på baggrund af mutationer i DNA. På sektion for molekylær genetisk diagnostik på Rigshospitalet arbejdes der på at udvikle sensitive metoder til mutationsscreening af DNA. Dette gøres ved brug af de 2 metoder smeltekurveanalyse (forklares senere) og sekventering. Begge metoder er baseret på en forudgående PCR reaktion. Mit projekt undersøgte, hvorvidt PCR protokollen COLD eller Touch-Up var bedst til at opformere heteroduplex (forklares senere). Jo mere heteroduplex der opformeres, jo større sandsynlighed er der for at en variant kan detekteres ved sekventering. Standard protokollen Touch-Down blev brugt som reference. Touch-Up og COLD PCR protokollerne adskiller sig fra hinanden ved at have henholdsvis en dynamisk og en eksperimentelt fastsat denaturingstemperatur. Opsætningen af mit forsøg er baseret på fremstillingen af en række fortyndinger af DNA med en homozygot punktmutation i BRCA1 genet med DNA uden mutationen. Fortyndingerne rækker fra 1:1 til 1:75. Forsøget viste at Touch-Up protokollen er bedst til at opformere DNAet med mutationer. Der var dog enkelte resultater der viste at COLD protokollen var overlegen under bestemte forhold. Resultaterne for forsøget kan tænkes at blive anvendt til at reducere ressourceforbruget ved omfattende folkesundhedsundersøgelser for genvarianter. Mine resultater viser, at jeg ved blot 1:10 kan se en variant ved sekventering. Udfra dette ville det blive muligt at poole patientprøver i grupper af 10 personer. Er der ikke en variant, så ved man, at det ikke er fordi, at man bare ikke har en metode, der er sensitiv nok til at registrere den. Visse folkeundersøgelser, som for eksempel Østerbroundersøgelsen, rummer mutationsscreeninger på op mod deltagere. En reduktion på blot 10% af antallet af udførte analyser er enorm. Fra til Perspektivet for den økonomiske og ressurcesmæssige besparelse er anseelig.

3 Procedure ved svarafgivelse Ved en variationsscreening af en patientprøve skal prøvesvaret, uanset valg af PCR protokol til amplification af heteroduplex til smeltekurveanalysen, efterfølgende verificeres ved anden metode før et svar kan frigives. På Rigshospitalet anvendes sanger sekventering som anden metode. Metodernes sensitivitet Sekventering er som metode er ikke lige så sensitiv til detektion af varianter som smeltekurveanalyserne. Derfor vil begrænsningen for den mindst mulige detekterbare koncentration af varianter i en prøve være fastsat af sekventeringsmetodens sensitivitet. For det er jo fint nok at kunne påvise heteroduplex, og dermed også forekomsten af en variation i en prøve via smeltekurveanalyser. Men hvad nytter dette, hvis det efterfølgende ikke er muligt at få bekræftet resultatet via sekventering, fordi andelen af dannet heteroduplex ikke er stor nok til at det kan ses på sekventeringen? Heteroduplex Af en samlet mængde oprenset DNA fra et prøvemateriale med genmutation i udgør celler hvis DNA der indeholder genvarianten en vis procentdel i forhold til de celler uden. Det er derfor hensigtsmæssigt at udvikle en metode der er sensitiv nok til at kunne detektere forekomsten af selv meget små koncentrationer af celler med variationer i generne. Rent metodemæssigt er det man benytter sig af dannelsen af heteroduplex. Der er 2 alleler fra de normale gener, WT (homozygot normal), og 2 alleler fra de varierende, mut( homozygot mutation). Under opformering ved PCR sker der det, at ét afskrevet allel fra WT kan sætte sig sammen med ét allel fra mut. Herved opstår det såkaldte heteroduplex som altså er en dobbelt strenget DNA sekvens med en enkelt baseafvigelse på det ene allel. Se billed 1.

4 Billede 1 : Her ses hvordan en heteroduplex dannes ved PCR, under afkøling af et opvarmet produkt. Det viser sig at heteroduplex har en lavere denatureringstemperatur end homoduplex idet den svagere binding i punktmutationen brydes ved lavere varmepåvirkning. Dog er der for hver nye denatureringscykel mulighed for, at denaturerede strenge fra heteroduplex sætter sig sammen med sin egen komplementære streng og danner en homoduplex. Man kan derfor ikke teoretisk regne med, at blot fordi heteroduplex amplificeres, så vil alle nye produkter også blive heteroduplex. Teoretisk beregning vil estimere 1:1 dannelse af heteroduplex i forhold til homoduplex, hvis man forudsætter at der er lige stor sandsynlighed for at de hver især dannes. Det er altså den samlede mængde af heteroduplex der øges, mens forholdet mellem heteroduplex og homoduplex forbliver konstant.

5 PCR Billede 2: Her ses den proces som anvendes ved PCR. A: Et DNA fragment bliver denatureret ved C. B: Primerne sætter sig på de denaturerede stykker DNA(50 60 C). C: Polymerasen forlænger den enkelte primer ved at tilføre det komplementære nukleotid på det amplicon hvorpå primeren sidder(72 C). Tm og Tc. Tm er den temperatur, hvorved en given dobbelt strenget DNA sekvens er denatureret for 50% af sekvensernes vedkommende i et PCR produkt. Hvis der blandt de afskrevne sekvenser er dannet heteroduplex, vil disse have en lidt lavere denatureringstemperatur pga. den lidt svagere binding ved varianten. Dette kan man anvende. Ved at finde den specifikke denatureringstemperatur for en sekvens med varianten, kan man i protokollen fastholde denne temperatur og derved minimere afskrivning af sekvenser uden varianten, idet disse slet ikke er denatureret endnu og derfor ikke afskrives. Det lille temperaturinterval hvori kun heteroduplex er denatureret og endnu ikke homoduplex kaldes Tc, den kritiske temperatur. Den kritiske temperatur Tc, hvorved der denatureres forholdsvis flest heteroduplexer i forhold til homoduplexer, kan fastsættes specifikt for hver sekvens der ønskes afskrevet. Tc er afhængig af basesammensætning samt længde på sekvensen. Tc er omstændig at fastsætte og findes eksperimentelt for hver sekvens der arbejdes med i laboratoriet. Smeltekurveanalysen Via smeltekurver kan detektion og seperation af heteroduplex fra homoduplex opnås.

6 Farvestoffet, LCGreen+ der er et fluorocrom, binder til dsdna og tilsættes i PCR mixet. (1) Det afgiver fluorosens som funktion af den temperatur hvormed dsdnaet udsættes. Se billed 3. Billede 3: Øverst i figuren ses hvordan LCGreen+ har bundet sig til et dsdna. Nederst ses hvordan LCGreen+ frigives ved denaturering af dsdna, hvorved fluorescensen formindskes. (1) I takt med varmebaseret denaturering af dsdna vil der ske et proportionalt fald af fluoroscens. Til måling af dette anvendes en såkaldt LightScanner og metoden er Hi-Res Melting TM som er et softwareprogram der kan behandle data fra fluoroscens. (2) I en given mængde amplificeret DNA vil en vis procentdel af dette, den del der er heterozygot, altså foranledige fald i flouroscens signalet før den mængde DNA der er homozygot. Dette visualiseres af Hi-Res Melting TM som såkaldte smeltekurver, hvorved der tydeligt kan detekteres tilstedeværelsen af heteroduplex. Se billed 4.

7 WT WT/Mut 1:1 Billede 4: Her ses to kurver, med fluorescensen(y) som funktion af temperaturen(x). Man kan se, at faldet på kurverne sker ved forskellige temperaturværdier. Metoden kan derved fungere som direkte indikator på, om det afskrevne gen for en vis procentdel af cellerne indeholder en variant, altså en mulig mutation der kan være potentielt cancerfremkaldende. Ved hjælp af softwaren på lightscanneren kan man kigge på et afgrænset forløb af kurven. Det der er interessant er det sted, hvor kurvefaldet ligger. Billede 5 viser et zoom af dette sted. Billede 5: Her ses heteroduplexdetektion for forskellige fortyndingsgrader, hvor fluorescensforskellen(y) er en funktion af temperaturen(x). Man kan tydeligt se af toppunkterne på kurverne, at de har forskellige fluorescensværdier men næsten samme smeltetemperatur for dobbeltbestemmelser af fortyndinger på 1:1, 1:10, 1:20, 1:75 samt WT.

8 PCR protokollerne COLD-PCR protokollen COLD-PCR protokollen har en eksperimentelt fastsat Tc temperatur. Som beskrevet i afsnittet om Tm og Tc, skulle denne fastsættelse gerne sikre, at der fortrinsvis denatureres og opformeres heteroduplex Touch-Up protokollen Touch-Up protokollen er skabt til at undgå dette eksperimentelle arbejde. Tanken er, at der ved en dynamisk øgning af denatureringstemperaturen automatisk vil opformeres flere heteroduplex, fordi den dynamiske temperatur vil ramme Tm for heteroduplex i flere cykler før Tm for homoduplex rammes. Herved skulle amplificationen af heteroduplex automatisk øges i forhold til homoduplex uanset Tc. Herved undgår man det store eksperimentelle arbejde med fastsættelse af Tc, hvilket er både tids og ressource besparende. Sanger sekventering Figur 6. princippet i sekventering.

9 Ved hjælp af primere og DNA-polymerase syntetiseres en stor mængde nye DNA strenge der er identiske i 5 enden (primeren) som vist på figur 6. Der anvendes dntp og syntesen udføres parallelt i 4 rør (ABIprism-systemet) hvor der i hver rør kun er én type ddntp. DNA syntesen standses, reaktionsblandingen varmedenatureres og reaktionsblandingen fra de 4 rør adsilles via gel-elektroforese. Ved sekventering i dette projekt vil de forskelligefarvetoppe repræsentere: = Adenin = Cytosin = Thymin = Guanin Materialer og metode Jeg fremstillede fortyndingsrækker af prøvematerialet: WT2: Wild Type nr. 2 DNA uden en mutation i BRCA1 exon WT3: Wild Type nr. 3. DNA med en punktmutation i BRCA1 exon 11-4 kaldet BRCA1 WT3 exon 11-4 Type punktmutation Nt2201 C T Fortyndingerne er lavet I følgende forhold: WT3 WT Alt prøvematerialet der overføres til PCR reaktionspladerne stammer altså fra samme pool. Kontroller: Jeg laver dobbeltbestemmelser til alle prøver, samt blindprøver. Jeg laver 2 dobbeltbestemmelser på DNA uden variationen,wt, for at sikre at der ikke er signal fra WT. Primere/primer design: Primerene er designet efter gældende regler for primerdesign. Primerne er testet og optimeret inden det eksperimentelle laboratoriearbejde er startet. Jeg har arbejdet med 3 primersæt der placerer varianten 3 forskellige steder i den afskrevne sekvens og giver en sekvenslængde på 150 base par.. Jeg har gjort dette, for at undersøge om det havde betydning for resultatet.

10 Der tilsættes prøvemateriale og reagenser af ens mængde til 3 PCR plader og herefter er fremgangsmåden; Touch-Up, COLD og Touch-Down protokollerne udføres på PCR maskinen. Smeltekurveanalyser udføres. Sekventering på PCR produkterne fra de 3 PCR plader. Data opsamles og udprintes. Tolkning af resultater Smeltekurveanalyserne Det optimale er en opformering af heteroduplex. Hvis det lykkes at få et resultat hvor de høje fortyndingsgrader 1:20-1:75 giver et højt fluorescenssignal, dvs. et signal der tilnærmer sig signalet for fortyndingen 1:1, betyder det at primersæt og protokol i samspil har været velegnet til opformering af heteroduplex. Måden at vurdere smeltekurverne på er vist på billed 6. 1:1 = 100% 1:10/1:1% 1:20/1:1% WT = 0% 1:75/1:1% Billed 6. Figuren viser smeltekurven for varianten med anvendt primersæt 3. Der ses tilstedeværelse af heteroduplex for fortyndingerne, samt en lille afvigelse for dobbelt bestemmelserne. Alle WT giver 0 i faldændring.

11 For det enkelte primersæt vil der være et max. fluoroscenssignal for fortyndingen 1:1 der udgør 100%. Bundlinjen for WT2 udgør 0%. For hver enkelt fortynding udregnes det procentvise forhold for fluorescenssignalet i forhold til 1:1. Dette gøres for samtlige 3 protokoller. Sekventeringen Det skal som minimum være muligt at skelne de enkelte baser fra hinanden. Er det ikke det forkastes data for pågældende prøve. Der er udført sekventering for de udvalgte prøver med både forward og reverse primere. Af de vellykkede sekventeringer udvalgte jeg de prøver, hvor sammenligning gav mening. Det vil sige en udvalgt prøve fra Touch-Up PCR eller COLD PCR skulle således kunne sammenholdes med tilsvarende prøve for Touch-Down PCR. Jeg undersøgte, ved hvilke fortyndingsgrader og ved hvilke primere varianten fremkommer tydeligst ved sekventering. Dette er gjort på baggrund af visuel inspektion. Det optimale er en tydelig sekvensafvigelse for varianten ved så høj en fortyndingsgrad som muligt, i forhold til signalet for fortyndingen 1:1, der udgør det teoretiske højst mulige signal for denne prøve. Resultater Alle primersæt har virket. Fortyndingen 1:50 mislykkedes for alle 3 protokoller. Jeg godkender mine kontroller. Smeltekurver. Touch-Up Protokollen i % 2201 Primersæt 1 Primersæt 2 Primersæt 3 1: : : :

12 Touch-Up % :1 1:10 1:20 1:75 Primersættets evne til at opformere varianten 2201 Primersæt 1 Primersæt 2 Primersæt 3 Cold Protokollen i % 2201 Primersæt 1 Primersæt 2 Primersæt 3 1: : : :

13 Touch Down Protokollen i % 2201 Primersæt 1 Primersæt 2 Primersæt 3 1: : : : Touch-Down % :1 1:10 1:20 1:75 Primersættets evne til at opformere varianten 2201 Primersæt 1 Primersæt 2 Primersæt 3 Sekventering: Resultaterne af sekventeringen viser de 4 basers placering på sekvensen for exon 11-4 lige omkring varianten = Adenin = Thymin = Cytosin = Guanin På forward sekvensen ses tilstedeværelsen af thymin på samme punkt som cytosin, der er altså en synlig variant. (rød prik inde i sorte rektangel). Cytosin er wild type basen. At der også er thymin på samme basetop viser, at der er opformeret både wildtype og variant sekvenser.

14 Sekventering Resultat for 2201 primersæt 2 fortynding 1:20 Sekventerings resultat for 2201 primersæt 2 fortynding 1:75 Diskussion Primersæt 2 skiller sig ud ved at have opformeringsevne på over 100% for COLD protokollen for 1:20 og 1:75. Herved ikke blot tilnærmer fortyndingerne sig forholdet 1:1, de ligefrem overskrider det. Dette burde teoretisk set ikke være muligt. Men resultaterne viser, at det er sket. Hvad dette skyldes står åbent. Min første tanke var, at jeg havde lavet en fejl. Ombyttet prøver. Men resultatet af sekventeringen på prøven afviste denne forklaring, da den efterfølgende påviste at det var den rigtige sekvens der var amplificeret. En elektroforese gel viste at kun èt produkt var afskrevet. Der var altså ikke tale om uspicifik primerbinding. Et eller andet er sket i denne prøve.

15 Teorien beskriver et max. på 1:1 mellem hetero- og homoduplex. Det er derfor et interessant resultat, som det giver mening at undersøge nærmere. Det er påfaldende at resultatet tilsyneladende kun gør sig gældende for primersæt 2. Alle fortyndinger stammer fra den samme opløsning for samtlige prøver. Det eneste der er afvigende for primersæt 2, er netop anvendelsen af primersæt 2. Dette indikerer en meget stor vigtighed af, hvilke primere der anvendes til mutationsscreeninger. Teorien der er beskrevet omkring fastsættelse af Tc i COLD protokollen kunne bekræftes af mine resultater. De peger ihvertfald i retning af, at noget tyder på at jeg har ramt den helt præcise Tc for sekvensen og primerne og at dette optimerer resultatet for mutationsscreening. Ganske som udviklerne af COLD protokollen har beskrevet i artiklen af Jin Li et. al. (A7) Jeg vil nu nok alligevel afvise denne forklaringsmodel, idet det undrer mig, at samme øgning i opformeret heteroduplex ikke er fundet sted for fortyndingen 1:1 samt 1:10. Det samme billede burde være gældende for denne fortynding, hvis jeg skal følge forklaringen om et præcist ramt Tc. Resultatet er også interessant, da det kan henlede opmærksomheden på de patientprøver der evt. kan vise sig at blive diagnosticeret falsk positive/negative, idet der kan forekomme denne slags resultater. Dette er overordentligt vigtigt at holde sig for øje. Det er vanskeligt at finde en teoretisk forklaringsmodel på hvad der kan være sket. En kontaminering af mine PCR brønde med ren heteroduplex lyder usandsynlig, for hvor skulle de være kommet fra? Primernes og protokollers evne til opformering i samspil sammenfattet for variant 2201 Resultatene viser at Touch-Up protokollen opnår de bedste opformeringer af heteroduplex, bortset fra hvis det lykkes at ramme Tc, hvorved COLD protokollen bliver overlegen. (hvis det antages at resultatet skyldes optimale Tc betingelser). Resultaterne kan give anledning til en forklaring på hvorfor Touch Up er bedre til at opformere heteroduplex end referencen Touch Down. Den dynamiske temperaturøgning under denaturering må formodes at afstedkomme at Tc tangeres undervejs i cyklen. Af resultatet for COLD protokollen primersæt 2 ses det, hvor stor opformeringen rent faktisk bliver i forhold til de andre protokoller,

16 hvis det forudsættes at det er den nøjagtigt ramte Tc, der er årsagen til resultatet. Der er sket en øgning af opformering fra 52% for Touch Down til 137% for COLD for 1:20 primersæt 2. Jeg ser det som en sandsynlighed, at det er det interval hvor Touch-Up protokollen rammer de optimale betingelser for Tc, som øger mængden af opformeret heteroduplex, i en sådan grad at den er bedre til opformering end referencen Touch Down. COLD protokollen er væsentligt ringere til generel opformering af heteroduplex. Den klarer sig % vis ligefrem ringere end Touch Down protokollen ved anvendelse af visse primersæt. Dette er overraskende, da en nøjagtig fastsat Tc burde give optimale betingelser for dannelse af heteroduplex. Jeg mistænker, at jeg har fastsat min denatureringstemperatur fejlagtigt for COLD protokollen. Jeg havde ikke tid til at lave det eksperimentelle arbejde for at fastsætte Tc, så jeg fastsatte Tc på et teoretisk grundlag. Det er en meget stor fejlkilde for de generelle COLD resultater, Rent praktisk er Touch-Up protokollen lettere at anvende en COLD protokollen, idet den ikke kræver et stort eksperimentelt forarbejde. Primere Jeg har anvendt 3 forskellige primere. Der er bortset fra de afvigende resultater for COLD protokollen, ikke noget der tyder på at der er bemærkelsesværdig stor forskel på resultatet alt efter hvilken man benytter. Sekventering Alle 3 protokoller er anvendelige til detektion af varianter i frtyndingen 1:1 og 1:10. For 1:20 er det kun Touch-Up der viser en variant der er så tydelig at man ikke skulle vide at den var der for at se den. Generelt vil der være en variation i hvor pæne sekvenserne bliver, dvs. hvor meget baggrund der fremkommer, alt efter hvilket materiale der sekventeres på. 1:75 giver for alle 3 protokoller en så lille variation, at den ikke vurderes som synlig. Jeg kan se en lille variation, men det er kun fordi jeg ved, hvor jeg skal kigge. Jeg vurderer dog endnu engang, at det trods alt er synligheden af varianten i PCR produktet for Touch-Up der er mest fremtrædende.

17 Sammenligning af smeltekurver og sekvenser Touch-Up har en synlig variant ved sekventering ved fortyndingen 1:20. Det svarer på smeltekurven til et forhold for fluorescenssignalet mellem 1:1 og 1:20 på 66%. Jeg vurderer derfor at en variant vil kunne ses på sekventering, hvis forholdet for fluorescenssignalet 1:1 og en given fortynding ligger på 66% eller derover Jeg vurderer, at fortyndingsgrænsen for Touch-Up protokollens evne til at opformere heteroduplex der efterfølgende giver en synlig variant ved sekventering ligger et sted mellem 1:20 og 1:75. Det svarer til et % tal for forhold for fluorescenssignalet mellem 1:1 og en given fortynding på mellem 66% og 39% Varianten er tydelig ved 1:20 men da der er et meget stort forholdsmæssigt spring ned til en 1:75 forynding der ikke giver synlig variant, er det ikke til at sige, hvor den præcise grænse ligger. Det er ærgeligt at fortyndingen 1:50 mislykkedes. Resultater fra denne prøve ville have kunnet afsløre en større præcision i intevallet mellem synlig/ikke synlig variant. Den visuelle vurdering er dog mangelfuld, fordi den repræsenterer et individuelt fastsat skøn. Det er muligt at varianten for både Touch-Down og COLD ved 1:20 af mere rutinerede og erfarne bioanalytikere ville betragtes som en tydelig variant. Forskellen er så lille, at det er vanskeligt at vurdere præcist. Men jeg vil mene, at fortyndingsforholdet kan øges yderligere fra 1:20 med stadig synlig variant for Touch-Up. Af resultaterne ses det ganske specielle forhold der opstår ved anvendelse af primersæt 2 for hhv. 1:20 og 1:75 for COLD. Varianten er tydelig ved sekventering for begge fortyndinger. Da jeg dog ikke er helt sikker på at resultatet er gyldigt som grundlag at lave postulater på, vil jeg blot konstatere det, og vente med at konkludere noget til en evt. reproducering af resultatet er fundet sted.

18 Billede 7. Sekventering af 1:75 for 2201 med primersæt 2. COLD øverst og Touch-Up nederst. Konklusion Touch-Up protokollen er generelt bedst til at amplificere heteroduplex i et PCR mix, idet variationen efterfølgende skal verificeres ved sekventering. Konklusionen gælder for en sekvenslængde på ca. 150bp. COLD er muligvis bedst til at amplificere heteroduplex i et PCR mix, idet variationen efterfølgende skal verificeres ved sekventering, hvis Tc for opsættet rammes nøjagtigt. Perspektivering Jeg anbefaler en gentagelse af forsøget for variationen 2201 med primersæt 2 for at få bekræftet/afkræftet, om det afvigende resultat opstod på baggrund af en fejl/tilfældighed eller om resultatet var reelt. Hvis resultatet kan reproduceres er det åbentlyst fornuftigt at arbejde videre med COLD protokollen. Viser det sig omvendt ikke at kunne reproduceres, vil jeg mene at det er for stort et arbejde at skulle fastsætte Tc for at få brugbare COLD resultater, når Touch-Up giver så generelt gode resultater. Jeg mener også, at det skal overvejes, hvor stor en fortyndingsgrad det giver mening at anvende i det hele taget, idet fund af varianter i celler skal være repræsentativt for patienten. Der vil være en grænse for dette. Fastsættelse af denne grænse kan hjælpe med at afgrænse behovet for en metodes sensitivitet, og dermed også tidkonsumerende videreudvikling og ressourceforbrug. Jeg anbefaler en gentagelse af forsøget med fortyndingsintervaller mellem 1:20 og 1:75 på intervaller af fx. 1:10. Herved vil der opnås en langt mere præcis grænse for hvornår varianter er synlige på sekvenser, sammenholdt med % vise forhold for smeltekurverne. Jeg anbefaler en matematisk tilgang til dette. Ved at erstatte min visuelle inspektion af sekvenserne med en nøgtern forholdsbergning for variationens tophøjde af basen i forhold til tophøjden af WT tophøjden af basen, kan man lave en kalibreringskurve. Det er nemlig min klare formodning at der forefindes et proportionalitetsforhold mellem forholdet for 1:1 og div. fortyndinger på smeltekurverne, samt forholdet mellem varianternes tophøjde på sekvenserne. Denne kalibreringskurve vil derfor sige noget generelt om forholdet mellem de 2 metoder, da sammenligningsgrundlaget for begge er baseret på forholdsbergning og ikke visuel inspektion.

19 Der laves store undersøgende mutations screeninger på befolkningsgrupper, for at afdække- /undersøge om der er forekomst af bestemte mutationer i forbindelse med bestemte lidelser og kliniske symptomer. Mine resultater kan tænkes at blive anvendt til at reducere ressourceforbruget ved omfattende folkesundhedsundersøgelser for genvarianter, idet mine resultater viser, at jeg ved blot 1:10 kan se en variant ved sekventering. Udfra dette ville det blive muligt at poole patientprøver i grupper af 10 personer, og er der ikke en variant, så ved man at det ikke er fordi, at man bare ikke har en metode der er sensitiv nok til at registrere den. Dette er naturligvis forudsat at mutationen er homozygot. Ved heterozygote mutationer vil allelforholdet blive halveret. Referenceliste 1: Producent af LCGreen+. Salt Lake City, USA:Idaho Technology Inc. 2: Producent af LightScanner. Salt Lake City, USA:Idaho Technology Inc. 3: Kielberg V, Nørby S, Rasmussen L. DNA og RNA en håndbog. København: Gads Forlag, A4: Pals G, Pindolia K, Worsham MJ. A rapid and sensitive approach to mutation detection using real-time polymerase chain reaction and melting curve analyses, using BRCA1 as an example. Mol Diagn.1999 Sep;4(3): A5: Erali M, Voelkerding KV, Wittwer CT. High resolution melting applications for clinical laboratory medicine. Exp Molec Pat A6: Hung CC, Lee CN, Chang CH, Jong YJ, Chen CP, Hsieh WS, Su YN, Lin WL. Genotyping of the G1138A mutation of the FGFR3 gene in patients with achondroplasia using high-resolution melting analysis. Clin Bio 41 (2008)

20 A7: Li J, Wang L, Mamon H, Kulke MH, Berbeco R, Makrigiorgos, GM. Replacing PCR with COLD-PCR enriches variant DNA sequences and redefines the sensitivity of genetic testing. Nat med may; 14(5): : Dan Lyngvild, okt jan Forbedring af protokollen til Touch-Up PCR - Bioanalytiker bachelorprojekt. 9: Caroline Maria Bæk Lassen, Sept.2008-jan Screening for genvarianter v.h.a. Cold PCR Bioanalytiker bachelorprojekt. 10: Kræftens bekæmpelses Hjemmeside /kraeft+i+tal/ Billede 1: Billede 2: Billede 3: Billede 4: Billedet er impoteret fra billedbehandlingsprogrammet for lightscanneren. Billede 5: Wordbehandlet billede 4. Billede 6: darwin/grafik_darwin

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA sekvens,

Læs mere

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR til at opkopiere bestemte DNA-sekvenser i en prøve er nu en af genteknologiens absolut vigtigste værktøjer. Peter Rugbjerg, Biotech Academy PCR (Polymerase

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Forsøgsvejledning Navn: Side 1 af 7 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere:

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvilke baser indgår i DNA? A. Adenin, Guanin, Cytosin,

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

Faktor V Leiden mutation

Faktor V Leiden mutation Faktor V Leiden mutation Formål: finde ud af om individ har mutation i faktor V Leiden gen (missense: arginin glutamin) Materiale: oprens DNA fra leukocytter Metode: PCR med specifikke primere, oprens,

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Dagens program 9:00 10:00 Introduktion

Læs mere

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et:

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: F2011-Opgave 1. En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: Forward primer: 5 CC ATG GGT ATG AAG CTT TGC AGC CTT

Læs mere

Validering af molekylærbiologiske analyser. Marianne Antonius Jakobsen Afsnitsleder for molekylærbiologisk lab. Klinisk Immunologisk afdeling, OUH.

Validering af molekylærbiologiske analyser. Marianne Antonius Jakobsen Afsnitsleder for molekylærbiologisk lab. Klinisk Immunologisk afdeling, OUH. Validering af molekylærbiologiske analyser Marianne Antonius Jakobsen Afsnitsleder for molekylærbiologisk lab. Klinisk Immunologisk afdeling, OUH. Hvordan laver man en god validering? Standarden: Mere

Læs mere

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE PCR

KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE PCR KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE Elevvejledning PCR PCR trin for trin PCR involverer en række gentagne cykler, der hver består af følgende tre trin: Denaturering, primer påsætning og forlængelse

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Ofte stillede spørgsmål, januar 2011

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Ofte stillede spørgsmål, januar 2011 Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Ofte stillede spørgsmål, januar 2011 Svar på ofte stillede spørgsmål om HD - den første i en

Læs mere

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering De sidste 10 års store fremskridt indenfor gensekventeringsteknologi har gjort det muligt at

Læs mere

Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose

Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose Neonatal screeningsalgoritme for cystisk fibrose Forslag til dansk screeningsalgoritme for CF 1. First tier: Alle nyfødte får målt immunoreaktiv trypsinogen (IRT) i den etablerede filterpapirblodprøve,

Læs mere

Gældende fra: April 2014 (Hold SB512) Version: Endelig Side 1 af 5

Gældende fra: April 2014 (Hold SB512) Version: Endelig Side 1 af 5 Molekylærbiologiske analyser og teknikker har viden om teorien og principperne bag udvalgte molekylærbiologiske analyser og teknikker Analyser og analyseprincipper på biomolekylært, celle- og vævs- samt

Læs mere

DNA origami øvelse DNA origami øvelse

DNA origami øvelse DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

GAPDH PCR modul Manual

GAPDH PCR modul Manual GAPDH PCR modul Manual Katalog nr. 166-5010EDU explorer.bio-rad.com Kopiering kun tilladt til undervisningsbrug Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme dele. Åbn derfor straks kassen og læg de pågældende

Læs mere

En intro til radiologisk statistik. Erik Morre Pedersen

En intro til radiologisk statistik. Erik Morre Pedersen En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018 DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen?

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? 1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? Dette kapitel fortæller om, cellen, kroppens byggesten hvad der sker i cellen, når kræft opstår? årsager til kræft Alle levende organismer består af celler.

Læs mere

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Anne-Marie Gerdes Klinisk Genetisk Afdeling Rigshospitalet Hvad kan man bruge gendiagnostik til? Reducere sygdomshyppighed

Læs mere

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering

Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering Procedure Test og træning af lugtdommere til hangrisesortering 20. September 2011 Proj.nr. 2000666 LME/CB/MT 1. Generelt Denne protokol omhandler test og træning af lugtdommere til påvisning af hangriselugt

Læs mere

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Regionshospitalet Viborg Viborg HR-afdelingen Uddannelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3

Læs mere

OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6.

OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6. OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6. Bachelorprojekt Udarbejdet af Sandra Reinholt Nielsen 14.08.1981 Projektperiode: 6. April 9.juni 2009 Vejledere: Søren Jensen, Lektor, Professionshøjskolen

Læs mere

# Problemet med genetisk ustabilitet

# Problemet med genetisk ustabilitet Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Et DNA-reparerende protein ændrer stabiliteten af lange CAG-områder i det muterede gen for Huntingtons

Læs mere

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet Genetiske Aspekter af HCM hos Kat - en introduktion til forskningsprojektet Cand. scient. Mia Nyberg, ph.d. stud. mnje@life.ku.dk IMHS, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Klinisk Biokemisk

Læs mere

Øvelse med tarmkræftceller i kultur.

Øvelse med tarmkræftceller i kultur. Øvelse med tarmkræftceller i kultur. Baggrund Hver 3. dansker bliver ramt af kræft, inden de er blevet 75 år. Tyktarmskræft er den 3. hyppigste kræftform hos både mænd og kvinder, hvor henholdsvis 7.3

Læs mere

Historien om HS og kræft

Historien om HS og kræft Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Hvad er sammenhængen mellem Huntingtons Sygdom og kræft? HS-patienter har mindre risiko for at

Læs mere

Diagnosticering af Clostridium perfringens type C infektion i neonatale grise

Diagnosticering af Clostridium perfringens type C infektion i neonatale grise Diagnosticering af Clostridium perfringens type C infektion i neonatale grise med real-time PCR og ELISA DVHS 3. maj 2013 Speciale af cand.med.vet. Camilla Bjørn Olesen 1 De næste 25 min Baggrund Formål

Læs mere

DNA origami øvelse DNA origami øvelse

DNA origami øvelse DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Spm. 1.: Hvis den totale koncentration af monomer betegnes med CT hvad er så sammenhængen mellem CT, [D] og [M]?

Spm. 1.: Hvis den totale koncentration af monomer betegnes med CT hvad er så sammenhængen mellem CT, [D] og [M]? DNA-smeltetemperaturbestemmelse KemiF2-2008 DNA-smeltetemperaturbestemmelse Introduktion Oligonucleotider er ofte benyttet til at holde nanopartikler sammen med hinanden. Den ene enkeltstreng er kovalent

Læs mere

Opgave 1 Slankemidler

Opgave 1 Slankemidler Opgave 1 Slankemidler Overvægt er et stigende problem i den vestlige verden, og der er derfor udviklet forskellige slankemidler. Et eksempel på et slankemiddel er Orlistat. Den kemiske struktur af Orlistat

Læs mere

Deltagermateriale 43230 OGM. PCR-teknikker 1

Deltagermateriale 43230 OGM. PCR-teknikker 1 Deltagermateriale 43230 OGM PCR-teknikker 1 POLYMERASE KÆDE REAKTION (PCR) Indholdsfortegnelse 04/02 2 af 36 1. INDLEDNING... 4 DNA's opbygning... 5 DNA-replikation.... 7 2. PCR METODEN... 10 PCR en oversigt...

Læs mere

Besvarelse af opgaverne til den Spm.A: efter TGA TCA Spm. B:

Besvarelse af opgaverne til den Spm.A: efter TGA TCA Spm. B: Besvarelse af opgaverne til den 20-9-06 Spm.A: Her vil vi gerne sætte et relativt lille stykke DNA (FLAG) sammen med et relativt stort stykke (PRB1). Det lille stykke er for lille til at vi kan PCR amplificere

Læs mere

ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA

ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA Forklaring af resultatet på en farvegentest Dette er et skriv på dansk med det formål at gøre det nemmere for den danske modtager af ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA at forstå

Læs mere

DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE

DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE I N GE SØKILDE P E D E RSEN, K L I N I S K L A B ORATORIEGENETIKER, P H D AFSNIT FOR MOLEKYLÆR DIAGNOSTIK - AAUH PGT ARBEJDSGANG

Læs mere

DYNAMIK AF PRRS-VIRUS I 3 FORVENTLIGE PRRS-VIRUS-FRIE SOBESÆTNINGER

DYNAMIK AF PRRS-VIRUS I 3 FORVENTLIGE PRRS-VIRUS-FRIE SOBESÆTNINGER DYNAMIK AF PRRS-VIRUS I 3 FORVENTLIGE PRRS-VIRUS-FRIE SOBESÆTNINGER NOTAT NR. 17XX PRRS-virus blev påvist i alle tre sobesætninger på trods af diverse tiltag for at kontrollere PRRS. Ved nærmere undersøgelse

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper

Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper Page1 Udarbejdet i samarbejde mellem: Kåre Lehmann, Annabeth Høgh Petersen, Anne Rusborg Nygaard og Jørn M. Clausen Page2 VIGTIGT: SKIFT PIPETTE SPIDSER/TIPS EFTER HVER GANG!! Så undgår du at forurene

Læs mere

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Elsebet Østergaard Overlæge, Klinisk Genetisk Klinik, Rigshospitalet Formand, Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Genetisk rådgivning og udredning før

Læs mere

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje.

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Banan DNA Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Baggrundsviden: Om vi er mennesker, dyr eller planter, så har alle organismer DNA i deres celler.

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab En baglæns besked gemt i HD-genet?

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab En baglæns besked gemt i HD-genet? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab En baglæns besked gemt i HD-genet? Lyn dine gener op! En baglæns besked, gemt i 'backup-dna'et'

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

Next Generation Sequencing

Next Generation Sequencing Next Generation Sequencing For 60 år siden blev DNA opdaget. I øjeblikket afprøver vi NGS, og til sommer kører vi BRCA-gener med den nye metode I år er det 60 år siden, at DNA s struktur blev erkendt,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner Generne bestemmer Niveau: 8. klasse Varighed: 12 lektioner Præsentation: Generne bestemmer er et forløb om genernes indflydelse på individet. I forløbet kommer vi omkring den eukaryote celle, celledeling,

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

2018 DSMG. Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering. Dansk Selskab for Medicinsk Genetik

2018 DSMG. Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering. Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering 2018 DSMG Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Arbejdsgruppens medlemmer: Allan Højland, reservelæge, Klinisk Genetisk Afdeling, Aalborg

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven Skyggeforløb af patienter med ondt i maven 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Hvad er skyggemetoden?... 3 Fremgangsmåde... 3 Resultater... 4 Den faktiske ventetid... 4 Oplevelsen

Læs mere

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR-skanning er det bedste billedværktøj til at finde kræft i prostata og kommer til at spille en stor rolle i diagnostik og behandling af sygdommen i

Læs mere

En intro til radiologisk statistik

En intro til radiologisk statistik En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme?

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genetisk hornhindediagnostik: Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genteknologi et vigtigt værktøj til forebyggelse af hornhindesygdomme? Genetisk diagnostik og dets anvendelsesmuligheder

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier Epidemiologi og biostatistik Diagnostik og screening Forelæsning, uge 5, Svend Juul Hvordan stiller man en diagnose? Symptomer - passive: patientens spontane rapport - aktive: svar på målrettede spørgsmål

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom Kjers Nyt fra forskningsfronten sygdom Gitte Juul Almind Reservelæge, ph.d.-stud. Kennedy Centret Illustrationer: Mediafarm arvelig synsnerveskrumpning (ADOA - Autosomal Dominant Opticus Atrofi) Et studie

Læs mere

Elektroforese. Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov

Elektroforese. Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov Elektroforese Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov Klasse: 1.4 Fag: Biologi Vejleder: Brian Christensen Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx

Læs mere

Brugsanvisning for SURVEYOR Scan NRAS Kit Exons 2, 3 & 4 CE IVD

Brugsanvisning for SURVEYOR Scan NRAS Kit Exons 2, 3 & 4 CE IVD 1 Producent Brugsanvisning for SURVEYOR Scan NRAS Kit Exons 2, 3 & 4 CE IVD for DHPLC systemer Læs venligst denne brugsanvisning grundigt igennem, før dette produkt anvendes. Gem denne brugsanvisning til

Læs mere

Ren versus ligesvævende stemning

Ren versus ligesvævende stemning Ren versus ligesvævende 1. Toner, frekvenser, overtoner og intervaller En oktav består af 12 halvtoner. Til hver tone er knyttet en frekvens. Kammertonen A4 defineres f.eks. til at have frekvensen 440

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 20. maj 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX081-BIA Undervisningsministeriet Side

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

DNA analyse af mulige odderekskrementer

DNA analyse af mulige odderekskrementer DNA analyse af mulige odderekskrementer indsamlet på Sjælland Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. august 2017 Liselotte Wesley Andersen & Bjarne Søgaard Institut for Bioscience

Læs mere

3u BI, terminsprøve (Bio A)

3u BI, terminsprøve (Bio A) 3.u BI, terminsprøve, 2018 MV 3u BI, terminsprøve (Bio A) Torsdag den 12/4, 2018, kl. 9-14. Af opgaverne 1, 2, 3, og 4 skal tre, og kun tre, afleveres Tilladte hjælpemidler: Bøger, kompendier, noter, lommeregner.

Læs mere

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Intermediate alleler

Læs mere

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP()

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Et kast med 10 terninger gav følgende udfald Fig. 1 Result of rolling 10 dices

Læs mere

Brugsanvisning for SURVEYOR Scan KRAS Kit Exon 2 CE IVD

Brugsanvisning for SURVEYOR Scan KRAS Kit Exon 2 CE IVD 1 Producent Brugsanvisning for SURVEYOR Scan KRAS Kit Exon 2 CE IVD for DHPLC systemer Læs venligst denne brugsanvisning grundigt igennem, før dette produkt anvendes. Gem denne brugsanvisning til senere

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

Identifikation af CYP2B6 Sekvensvarianter ved Brug af Restriktions analyse

Identifikation af CYP2B6 Sekvensvarianter ved Brug af Restriktions analyse Identifikation af CYP2B6 Sekvensvarianter ved Brug af Restriktions analyse Udarbejdet af: Susan Nørmann Andersen projektperiode: April 2009 Juni 2009 Projekttype: bachelorprojekt Vejledere: Henrik B Rasmussen

Læs mere

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens Restriktionsenzymer Skanning Restriktionsenzymer findes i bakterier (forsvarsmekanisme) IKKE i eukaryote celler 3-5 - 5-3 - Restriktionsenzyme Genkendelsessekvens Palindromisk Otto, Anna, radar Madam I

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing.

Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing. Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing. Skat og rentes rente har stor betydning for det endelige afkast når man investerer over lang tid. Det giver anledning til nogle overvejelser om hvad

Læs mere

Optimering af Real-time High Resolution Melt analyse til detektion af H275Y i Influenza A

Optimering af Real-time High Resolution Melt analyse til detektion af H275Y i Influenza A Optimering af Real-time High Resolution Melt analyse til detektion af H275Y i Influenza A Af Sacha Piil Haagensen Modul 14 Professionsbachelor 2014 Bioanalytikeruddannelsen K-vejleder: Bioanalytikerunderviser

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

Matematiske modeller Forsøg 1

Matematiske modeller Forsøg 1 Matematiske modeller Forsøg 1 At måle absorbansen af forskellige koncentrationer af brilliant blue og derefter lave en standardkurve. 2 ml pipette 50 og 100 ml målekolber Kuvetter Engangspipetter Stamopløsning

Læs mere

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' Forskere kan lave præcise ændringer

Læs mere

Salt 2. ovenfor. x = Tid (minutter) y = gram salt i vandet

Salt 2. ovenfor. x = Tid (minutter) y = gram salt i vandet Projekt om medicindosering Fra http://www.ruc.dk/imfufa/matematik/deltidsudd_mat/sidefagssupplering_mat/rap_medicinering.pdf/ Lav mindst side 1-4 t.o.m. Med 7 Ar b ejd ssed d el 0 Salt 1 Forestil Jer at

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Buffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Buffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har glemt mit

Læs mere

2. Otte barrierer. Cellens naturlige forsvar mod kræft

2. Otte barrierer. Cellens naturlige forsvar mod kræft 2. Cellens naturlige forsvar mod kræft Dette kapitel fortæller, hvordan en normal celle kan blive til en kræftcelle hvorfor kræft er en genetisk sygdom hvad der hindrer kræftudvikling Dine celler kan nå

Læs mere

Genetisk drift og naturlig selektion

Genetisk drift og naturlig selektion Genetisk drift og naturlig selektion Denne vejledning indeholder en gennemgang af simulationsværktøjer tilgængeligt online. Værktøjerne kan bruges til at undersøge effekten af populationsstørrelse på genetisk

Læs mere

Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol

Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol Evaluering af den skærpede urinprøvekontrol Direktoratet for Kriminalforsorgen September 26 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Metode... 3 1.2 Praktisk gennemførelse af urinprøvekontrol... 3 1.3

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

ADHD. ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC

ADHD. ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC ADHD ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC Faglighed, Rummelighed, Mangfoldighed Hf2-konference onsdag d. 6. november 2013 FYNs HF-kursus ADHD ADHD: Alle Drenge Har Det?

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

Mikro-kursus i statistik 2. del Mikrokursus i biostatistik 1

Mikro-kursus i statistik 2. del Mikrokursus i biostatistik 1 Mikro-kursus i statistik 2. del 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Hvad er hypotesetestning? I sundhedsvidenskab:! Hypotesetestning = Test af nulhypotesen Hypotese-testning anvendes til at vurdere,

Læs mere

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden fortsatte med at falde i maj måned på trods af, at væksten er moderat. Normalt kræves en gennemsnitlig vækst på 1½-2 pct. over en to-årig periode,

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

3M Food Safety 3M Molecular Detection System. Patogentesting. Enkelt og nemt

3M Food Safety 3M Molecular Detection System. Patogentesting. Enkelt og nemt 3M Food Safety 3M Molecular Detection System Patogentesting Enkelt og nemt Fødevareproduktion er dit fagområde Fødevaresikkerhed er vores Forbrugerne stoler på at din virksomhed producerer fødevarer af

Læs mere

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Afleveringsdato: 30. oktober 2007* *Ny afleveringsdato: 13. november 2007 1 Kalorimetri

Læs mere

Eksempel 6C: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER

Eksempel 6C: Sofie 1. PRAKTISKE OPLYSNINGER Eksempel 6C: Sofie Eksemplet består af tre LEA-beskrivelser, der fokuserer på et barns udvikling af social, kommunikativ og sproglig kompetence alene og i samspil med andre. Sofie er nu blevet ca. 6 år

Læs mere

Status på fleksjob et år efter fleksjobreformens ikrafttræden

Status på fleksjob et år efter fleksjobreformens ikrafttræden Status på fleksjob et år efter fleksjobreformens ikrafttræden I dette notat gør analyze! status på, hvordan det ser ud med etableringen af fleksjob et år efter, at fleksjobreformen trådte i kraft, hvilket

Læs mere

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Hypotesedannelse I har alle produceret grafer af typen 0.8 0.6 0.4 0.2 0 0. 0.2 0.3 0.4 0.5 (de lilla punkter er fundet ved en strenglængde på 35,

Læs mere

Specialkort med Valgdata

Specialkort med Valgdata Specialkort med Valgdata Søren Risbjerg Thomsen d. 25. april 2017 Introduktion I det følgende beskrives, hvordan man anvender Valgdata til at skabe specialkort, dvs. kort hvor man selv bestemmer indholdet

Læs mere

Mitokondrier og oxidativt stress

Mitokondrier og oxidativt stress Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab At gå målrettet mod oxidativ stress i Huntingtons Sygdom Skade på celler skabt af oxidativt stress

Læs mere