Mål og prioritering, vejsektorplan for Storstrøms Amt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mål og prioritering, vejsektorplan for Storstrøms Amt"

Transkript

1 Mål og prioritering, vejsektorplan for Storstrøms Amt v. Sektionsleder Henning Damgaard Nielsen, Storstrøms Amt, Frank Studstrup og Jesper Mertner, COWI,QGOHGQLQJ Storstrøms Amt står over for en række væsentlige udfordringer på vejområdet. Trafikken stiger fortsat, og hensynet til omgivelserne og miljøet får en stadig større betydning, når midlerne på vejområdet skal prioriteres. Amtets overtagelse af en række statsveje fra årsskiftet 1998 og åbningen af den faste Storebæltsforbindelse har medført et behov for en ny prioritering af vejinvesteringerne. Derfor er amtet ved at udarbejde en vejsektorplan, som skal danne et aktuelt og helhedspræget grundlag for de fremtidige investeringer på vejområdet. Arbejdet med vejsektorplanen gennemføres i fem faser: Status, Princip for plan og proces, og Mål, planer og proces som er gennemført samt Delplaner og selve Vejsektorplanen som er under udarbejdelse. Det samlede arbejde med vejsektorplanen udføres af Storstrøms Amt, Vejkontoret, med assistance af COWI Rådgivende Ingeniører AS. )RUPnOHWPHG9HMVHNWRUSODQHQ Vejsektorplanen angiver følgende opgaver for amtets vejplanlægning: At fastlægge de nødvendige budgetrammer og mål for de kommende års investeringer i det nye amtslige vejnet At prioritere midlerne på en måde, så samfundet får den størst mulige nytte i forhold til målene for trafikken og omgivelserne. Vejsektorplanen og den fremtidige vejplanproces tjener således to formål: At beskrive et helhedspræget grundlag for amtets prioritering af investeringer på landevejene, herunder fastlæggelse af mål, delplaner og prioriteringsmetoder i vejsektorplanen. At beskrive en proces, som kan sikre, at vejsektorplanen også fortsat vil være et aktuelt grundlag for amtets prioritering og handlingsplanlægning for landevejene. Opfyldelsen af de to formål søges opnået på grundlag af de principper, som er kort beskrevet i det følgende. +HOKHGRJDNWXDOLWHW Vejsektorplanen skal på én gang både være helhedspræget og aktuel. En helhedspræget prioritering af vejinvesteringerne forudsætter en bredt dækkende formulering af mål og planer. De virkemidler, som amtet anvender på vejnettet, skal tilgodese de ønskede hensyn, idet brugerne sættes i centrum. )LJXU 0nORPUnGHUIRUYHMVHNWRUSODQHQ Tilgæ ngelighed Service BRUGERE Trafiksikkerhed Vejtilstand Miljø Fremkommelighed

2 Målene udgøres af en række konkrete hoved- og delmål inden for de overordnede målområder, som er vist i Figur 1. Hovedmålene beskriver amtets overordnede målsætninger for den samlede vejsektorplan. Under de enkelte hovedmål opstilles delmål, som beskriver de mere specifikke målsætninger for de enkelte delplaner. Målene er orienteret i forhold til vejnettets brugere i bred forstand. Helheden i vejsektorplanen sikres gennem en række delplaner, som tilsammen udgør vejsektorplanen og dækker de relevante virkemidler på vejområdet. Delplanerne udgør det praktiske grundlag for prioriteringen af vejprojekter og andre virkemidler i Vejkontorets årlige handlingsplan. I delplanerne beskrives delmålene samt strategier og metoder som skal sikre, at målene kan nås på en økonomisk og effektiv måde. Prioriteringen af virkemidler i vejsektorplanen og handlingsplanen sker på tværs af delplanerne inden for vejbudgettet. VEJ SEKTORPLAN Vejplanproces Status Mål Plan Gennemførels e Evaluering M ålområder Virkemidler Trafiksikkerhed Miljø F remko mmelighed Vejtilstand Service T ilgæ ngelighed Sort plet-arbejder Vejanlæg / o mbygning Stianlæg B elæ gningsarbejde Holdepladser m.fl. Brugere Vejnet )LJXU +RYHGHOHPHQWHULYHMVHNWRUSODQHQ I ovenstående figur er illustreret det samlede princip for vejsektorplanen og -processen. Forslag til mål for vejsektorplanen beskrives nærmere i kapitel 3 og planerne i kapitel 4. 3URFHV For at sikre, at vejsektorplanen til stadighed er tilstrækkelig aktuel, opstilles procedurer for, hvordan delplanerne løbende opdateres og tilpasses udviklingen på vejområdet. Mål og planer skal derfor efter behov justeres blandt andet i forhold til de aktuelle problemstillinger og politiske ønsker. Denne rullende proces for vejplanlægningen er illustreret i Figur 3. Vejplanprocessen beskrives nærmere i kapitel 6.

3 Status Mål Evaluering Plan Gennemførelse )LJXU 3ULQFLSIRUYHMSODQSURFHVPHGUXOOHQGHSODQO JQLQJ )RUVODJWLOPnO I det følgende beskrives forslagene til mål for vejsektorplanen. Beskrivelsen er opdelt i følgende afsnit: Brugerne Nuværende mål Hovedmål Delmål Udgangspunktet er amtets nuværende mål. I forbindelse med vejsektorplanen foreslås en tilpasning og supplering af disse mål i forhold til principperne for vejsektorplanen og delplanerne. Da målene er orienteret mod brugerne af vejnettet i bred forstand, er de forskellige grupper af brugere beskrevet. Formålet med nye hovedmål og delmål er at gøre sammenhængen mellem amtets mål, planer og virkemidler mere direkte og operationel. Herved sker også en større synliggørelse af målene, og det bliver - som led i mål- og rammestyringen - i højere grad muligt at vurdere, om de opstillede mål nås. %UXJHUQH Amtet skal gennem sine mål og brug af virkemidler på vejnettet tage hensyn til mange forskellige brugere af vejene. Som baggrund for målene i vejsektorplanen listes her eksempler på typiske grupper af vejbrugere: Trafikanter: Vejnaboer: Øvrige: Bilister, lette trafikanter, busser. (Persontrafik, herunder pendling, skoleveje, service-, fritids- og turisttrafik, samt godstransport) Borgere, lodsejere, butikker. Virksomheder, myndigheder, miljø, samfund generelt. Gennem målene beskrives en række af disse - ofte modstridende - behov og hensyn til brugerne. Amtet søger at afveje behovene indbyrdes gennem prioriteringen i vejsektorplanen. 1XY UHQGHPnO Følgende beskrivelse af amtets nuværende mål er oversigtlig. Regionplanen indeholder en række mål for amtets planlægning på vejområdet, hvoraf de mere overordnede mål omhandler følgende emner: Overordnet infrastruktur og internationale forbindelser, herunder forbedring af vejforbindelser og styrkelse af indsatsen på det trafiksikkerhedsmæssige område. Sikring af befolkningens trafikforbindelser med offentlig og individuel transport, herunder for gang- og cykeltrafik, til en række turformål.

4 Placering af nye trafikanlæg, så rådighedsindskrænkninger og miljøpåvirkninger begrænses mest muligt. Eksisterende kapacitet forudsættes normalt udnyttet inden etablering af nye trafikanlæg. Uheldsbelastning og dårlig linieføring tages også i betragtning. For vejområdet indeholder regionplanen også et overordnet mål og en række delmål. Det overordnede mål, som afspejler det centrale formål i vejloven, er: "Det er amtsrådets overordnede mål at sikre, at den del af vejnettet, det er vejbestyrelse for, er i en stand, som trafikkens art og størrelse kræver." Endvidere har amtet beskrevet en række mere specifikke delmål inden for følgende emner: Kapacitet Uheld Miljø Cykelstier Cykelruter Nye veje. Det overordnede mål fastholdes i vejsektorplanen, og der foreslås en justering af amtets nuværende delmål i nye hovedmål og delmål. Udover amtets mål gælder en række krav eller ønsker til investeringerne på vejområdet. Det er for eksempel: Lovgivning Cirkulærer Vejregler Nationale mål og planer Amtets mål skal naturligvis tilgodese de bindende krav i lovgivning mv. og kan påvirkes af øvrige politiske mål i det omfang, amtet ønsker at bidrage hertil. )RUVODJWLOKRYHGPnO I det følgende er beskrevet forslag til nye hovedmål for vejsektorplanen. Beskrivelsen er opdelt i forhold til de seks målområder og med udgangspunkt i amtets nuværende mål. Formålet med hovedmålene er at danne overskrifter for de mere specifikke delmål i forhold til brugerne. Hovedmålene er også et led i at synliggøre amtets ønsker på vejområdet over for borgerne. Forslagene til hovedmål er formuleret kvalitativt og uden absolutte tidsmæssige eller kvantitative krav for deres opfyldelse. De vil derfor ikke i samme grad som delmålene have behov for senere justeringer. Målet for trafiksikkerhed kunne være: Trafiksikkerheden skal forbedres for alle trafikantgrupper, og antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken skal reduceres i mindst samme omfang som beskrevet for nationale mål. For miljø er følgende mål foreslået: Vej- og trafikforholdene skal udvikles i retning af miljømæssigt større bæredygtighed for især det lokale og regionale miljø og samfund og under hensyn til mål og indsatser i øvrigt på landsplan. Målet for fremkommelighed kan evt. beskrives som: Vejnettet skal udformes med god fremkommelighed for alle trafikantgrupper under hensyn til såvel de trafikale og miljømæssige forhold som til vejenes trafikale funktion.

5 Der foreslås følgende mål for vejtilstand: Landevejenes tilstand skal af hensyn til samfundsinteresserne vedligeholdes og udvikles på en måde, som sikrer, at vejene er i god og forskriftsmæssig stand og at den samlede kapital, som er investeret i landevejsnettet, ikke forfalder. Målet for service kan evt. være: Tilbudene om service på landevejsnettet skal sikre trafikanter og erhvervsliv gode forhold med hensyn til information og komfort, idet serviceniveauet afpasses i forhold til vejenes funktion og trafikkens størrelse. Tilgængelighedsmålet kan evt. være: Landevejene skal som del af den regionale vejnetsstruktur sikre alle borgere og transporter i regionen en god tilgængelighed til rejsemålene med særlig hensyntagen til de regionale centerforhold og forbindelserne til omverdenen. 'HOPnO Vejsektorplanens delmål fastlægges i forbindelse med vejsektorplanens enkelte delplaner. Formålet med delmålene er, at de skal være et værktøj i vejsektorplanen og derved bidrage til mål- og rammestyringen på vejområdet. Delmålene søges beskrevet i forhold til brugerne og deres behov, og beskrivelsen bør være tilstrækkelig specifik og operationel som styringsværktøj. Derfor skal delmålene anvende målbare størrelser og tidsangivelser, så der senere kan følges op på målopfyldelsen. I tilfælde, hvor det er vanskeligt at fastsætte delmålene i forhold til brugerne, kan de i stedet beskrives med hensyn til omfang og tidsplan for de virkemidler, som gennemføres af hensyn til brugerne. Delmålene bør fastlægges, så det er praktisk overkommeligt at gennemføre de senere vurderinger af målopfyldelsen. De nødvendige data skal derfor være lette at tilvejebringe og bearbejde. Det er vigtigt, at delmålene formuleres med et realistisk ambitionsniveau inden for de givne økonomiske og tidsmæssige rammer. Her tages der blandt andet hensyn til: at amtets handlemuligheder kan være begrænsede af lovgivning og lignende at forskellige virkemidler har forskellig effekt i forhold til brugernes behov usikkerhed som følge af forhold, som er uden for amtets indflydelse. 'HOSODQHU Dette kapitel beskriver de delplaner, som skal sikre, at vejsektorplanen bliver dækkende i forhold til amtets mål for vejområdet. Delplanerne omfatter tilsammen de virkemidler, som indgår i vejsektorplanen, og som vurderes bedst at medvirke til opfyldelse af målene. Beskrivelsen omfatter følgende grupper af delplaner: Nuværende delplaner Nye delplaner Senere delplaner Vejsektorplanen vil i sin første udgave bestå af de nuværende og nye delplaner.

6 1XY UHQGHGHOSODQHU Amtet har gennem de senere år udarbejdet følgende planlægning: Handlingsplan for trafiksikkerhed, 1996 Stiplan og -prioritering, 1997 Cykelruter/-kort De tre delplaner indgår i vejsektorplanen. For handlingsplanen for trafiksikkerhed og for cykelruterne er der til brug i vejsektorplanen behov for at opdatere handlingsdelen. 1\HGHOSODQHU Til supplering af de foreliggende delplaner udarbejdes følgende nye delplaner i forbindelse med vejsektorplanen: Vejklasseplan Vejudbygningsplan Trafiksaneringsplan i byer Vejbelægningsplan Vejklasseplanen foreslår en klassifikation af de overordnede veje i fire klasser i forhold til vejenes trafikale funktion samt evt. strategier for udformningen af veje, kryds m.v. for de enkelte vejklasser. Vejudbygningsplanen i åbent land skal især tilgodese målområderne omkring fremkommelighed, trafiksikkerhed og vejtilstand med særlig hensyntagen til motortrafikken. Den skal danne grundlag for amtets planlægning af vejudbygning uden for byerne. Trafiksaneringsplan for byer har til formål at medvirke til en reduktion af trafikkens gener for omgivelserne, det vil sige forbedre trafiksikkerheden, trygheden, barriereeffekten og til dels også nedsætte støjniveauet. Herved tilgodeses især de lette trafikanter og vejnaboerne. Vejbelægningernes vedligeholdelse planlægges løbende og omfatter i forbindelse med vejsektorplanen forholdene vedrørende prioritering af slidlagsfornyelse og forstærkning. Planlægningen heraf skal især tilgodese samfundets interesse i at bevare den kapital, som er investeret i vejnettet, men skal også bidrage til trafikanternes sikkerhed, komfort og fremkommelighed. 6HQHUHGHOSODQHU For at tilgodese de mange hensyn til brugerne, som knytter sig til målområderne, vurderes der at være behov for senere at supplere vejsektorplanen med følgende nye delplaner: Vejserviceplan Trafikmiljøplan En plan for vejservice vil bl.a. indeholde forhold vedr. information, sideanlæg og vejudstyr for at forbedre trafikanternes service, komfort og fremkommelighed. For at øge opmærksomheden om og indsatsen for at reducere trafikkens gener for omgivelserne og det regionale miljø kan udarbejdes en trafikmiljøplan. Planen vil indeholde analyser og forslag vedrørende fx støj, energiforbrug, emissioner, visuelt miljø og naturværdier. 3ULRULWHULQJ Vejsektorplanens delplaner udgør grundlaget for amtets prioritering af meget forskellige slags projekter og andre virkemidler på vejområdet. Da disse virkemidler er rettet mod at opfylde ligeså forskellige mål for brugerne, må også metoderne i de enkelte delplaner fastlægges netop i forhold til de pågældende virkemidler og mål. I det følgende beskrives nogle af de metoder, som anvendes til vurdering inden for delplanerne og til prioritering på tværs af dem.

7 3ULRULWHULQJLGHOSODQHUQH I vejsektorplanen baseres delplanerne på en række fælles principper, som her beskrives kort. Hensigten med prioriteringen af de forskellige virkemidler er generelt at opnå størst mulig målopfyldelse, oftest i form af forbedring pr. investeret krone. Udgangspunktet vil ofte være en problemstilling for en gruppe brugere af vejnettet, hvor amtet vil forbedre forholdene og har sat et mål herfor. Med baggrund i en behovsvurdering - ofte på et metodemæssigt grundlag -opstilles mulige løsninger i form af strategier og virkemidler, som amtet kan benytte. Effekten vurderes og sættes i forhold til udgifterne som grundlag for prioritering af indsatsen. Følgende liste angiver nogle af disse forhold, som delplanerne afklarer: hvilke brugere? hvilke mål? (hoved- og delmål) hvilke strategier og virkemidler? hvilken metode for prioritering? (behovs- og effektvurdering) Med disse principper synliggøres grundlaget for prioriteringen og den resulterende handlingsplanlægning. 3ULRULWHULQJLYHMVHNWRUSODQHQ Da de enkelte delplaner prioriteres på hver sit metodegrundlag og i forhold til forskellige brugere af vejnettet, er det ikke muligt umiddelbart at foretage en opgørelse og rangordning for en samlet fælles pulje af projekter fra alle delplaner. Projekterne i delplanerne vil ofte tilgodese flere hovedmål samtidig. Disse sammenhænge er skitseret i Figur 4. HOVEDMÅL F A E B D C A B C D E F M iljø Trafiksikkerhed Fremkommelighed Vejtils tand Service T ilgængelighed DEL- PLANER Vejklasseplan Trafiksikkerhedsplan Vejudbygningsplan Trafiksaneringsplan Vejbelæ gningsplan Stiplan Cykelruteplan )LJXU 6DPPHQK QJHPHOOHPGHOSODQHURJKRYHGPnO Ved en prioritering af hovedmålene indbyrdes kan de viste sammenhænge anvendes til en overordnet prioritering mellem de forskellige delplaner og danne udgangspunkt for eller indgå i den endelige politiske fordeling af et samlet budget for vejsektorplanen.

8 )RUVODJWLOSODQO JQLQJVSURFHV Vejsektorplanen indgår i en rullende planlægning af amtets investeringer i landevejene. Formålet er at sikre, at grundlaget for prioritering og udarbejdelse af de årlige handlingsplaner til stadighed er aktuelt i forhold til nye problemstillinger og politiske ønsker. Vejplanprocessen omfatter flere dele af planlægningen: Mål og delplaner Vejsektorplan Budget og handlingsplan Under disse overskrifter beskrives nogle hovedtræk i vejplanprocessen. 2SGDWHULQJDIPnORJGHOSODQHU Investeringerne i vejnettet er rettet mod at opfylde amtets målsætninger for vejområdet. Derfor er det vigtigt at sikre, at målene udgør et dækkende og aktuelt udtryk for de politiske ønsker på området. Hovedmålene fastlægges i vejsektorplanen og påregnes taget op til eventuel revision i forbindelse med senere opdatering af planen. Delmålene formuleres inden for de enkelte delplaner, og de vil derfor blive taget op til vurdering i forbindelse med udarbejdelse og revision af delplanerne. År: Regionplan Vejsektorplan Handlingsplan Vejklass eplan Trafiksikkerhedsplan Vejudbygningsplan Trafiksaneringsplan Vejbelæ gningsplan Stiplan C ykelruteplan )LJXU )RUVODJWLOWLGVSODQIRURSGDWHULQJDIYHMVHNWRUSODQRJGHOSODQHU Grundlaget for delplanerne - for eksempel trafik- og uheldsdata - er under stadig udvikling og medfører, at grundlaget for prioriteringen forældes. Samtidig betyder den løbende vejudbygning m.v., at de gennemførte projekter skal udtages af planlægningen. Det er således nødvendigt med mellemrum at opdatere delplanerne. Figur 5 viser tidsplanen for forventet senere supplering og opdatering af delplanerne og vejsektorplanen samt terminer for regionplan og handlingsplan. 5XOOHQGHYHMVHNWRUSODQ Vejsektorplanen er den overordnede ramme for delplanerne, og den udgør grundlaget for prioritering på tværs af delplanerne. Delplanerne og vejsektorplanen gennemløber en rullende proces med følgende tidshorisonter for planlægningen: 1 år - for budgetåret 4 år - for budgetoverslagsårene 12 år - for regionplanperioden inkl. revision hvert 4. år. Planlægningen på 1 års sigt fastlægges i den årlige handlingsplan med baggrund i budgetrammerne og delplanernes prioritering. Vejsektorplanen foreslås revideret hvert 4. år på grundlag af de opdaterede

9 delplaner. Planen sammenfatter status for vejområdet, angiver perspektiver for udviklingen på 4 og 12 års sigt og lægger eventuelt op til justering af mål og strategier. To væsentlige opgaver for vejsektorplanen er dels at bidrage til en fastlæggelse at budgetniveauet for den kommende 4 års periode og dels at prioritere budgettet på tværs af delplanerne. Tidsplanen er lagt således, at vejsektorplanen danner et aktuelt grundlag for revisionen af regionplanens afsnit om veje. Samtidig kan vejsektorplanen i hver valgperiode indgå i en politisk drøftelse af mål og budgetniveau for de forskellige indsatser på vejområdet. %XGJHWRJKDQGOLQJVSODQ Vejsektorplanen, herunder prioriteringen af virkemidler i delplanerne, understøtter Vejkontorets løbende proces omkring budget og handlingsplan. Med ændringen af vejloven og amtets overtagelse af en række hovedlandeveje fra staten er der skabt klare snitflader mellem de overordnede vejbestyrelser. Dette betyder også en mere enkel proces for amtets budgetlægning og prioritering af indsats på landvejene. Tidsplanen for budgettet og grundlaget for prioritering er nu samlet og kan udmøntes gennem den samme handlingsplan. Vejsektorplanen vil bidrage til at strukturere og synliggøre det tekniske grundlag for en stor del af amtets vejbudget og handlingsplan for vejområdet. Der vil dog fortsat være områder, for eksempel driften, som prioriteres på et særskilt grundlag. Visse anlægsarbejder i handlingsplanen, som planlægges på kort sigt, for eksempel "sort plet bekæmpelse", vil også fortsat kræve en sideløbende, særlig planlægning. Vejsektorplanen og delplanerne indgår i 1998 i grundlaget for amtets politiske drøftelse af vejbudgettet for 1999 og frem samt for handlingsplanen for (YDOXHULQJRJRSI OJQLQJ Som beskrevet i principperne for vejplanprocessen følges der senere op på planlægningen og de gennemførte projekter. Formålene med denne opfølgning er: evaluering af de gennemførte projekter vurdering af den opnåede målopfyldelse Grundlaget er en sammenligning af status-situationen på evalueringstidspunktet i forhold til status inden projekterne blev igangsat. Når de gennemførte anlæg eller andre virkemidler har været i brug i nogle år, bør det undersøges, om de i vejteknisk henseende har haft den forventede effekt. Det vurderes, om der er behov for at justere på selve virkemidlet eller på de strategier, som ligger til grund for valget af virkemiddel. Vurderingen kan baseres på data, som amtet i forvejen registrerer, for eksempel uheld og trafikmængder, men kan også omfatte analyser specielt til brug ved evalueringen. For virkemidler, som er rettet mod særlige brugergrupper, kan der udføres spørgeundersøgelser af tilfredsheden hermed. Et centralt led i amtets mål- og rammestyring er opfølgningen på, om de gennemførte investeringer har medført den ønskede målopfyldelse. Opfølgningen sker i forhold til de opstillede delmål. Resultaterne anvendes til at vurdere, om de anvendte mål, strategier og virkemidler på vejnettet fortsat er aktuelle og hensigtsmæssige, og om det hidtidige budgetniveau har været i overensstemmelse med de stillede mål. I tilfælde af manglende overensstemmelse kan opfølgningen indebære en justering af en eller flere af disse faktorer.

Fremlagt af: Frank Hagerup, Vestsjællands Amt - Vejområdet og Frank Studstrup, COWI - Trafikafdelingen

Fremlagt af: Frank Hagerup, Vestsjællands Amt - Vejområdet og Frank Studstrup, COWI - Trafikafdelingen Trafikdage på AUC, 20. august 1996 Vejsektorplan i Vestsjællands Amt Skrevet af: Kjeld Holtze Jørgensen, Vestsjællands Amt - Vejområdet Frank Hagerup, Vestsjællands Amt - Vejområdet Ole Bach, COWI - Trafikafdelingen

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan for København

Trafiksikkerhedsplan for København Trafiksikkerhedsplan for København af ingeniør Caroline Eiler Gotved og sektionsleder Claus Rosenkilde Vej & Park, Københavns Kommune Kort sammenfatning Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns

Læs mere

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011

TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020. Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 TRAFIKKEN i Esbjerg Kommune 2020 Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Maj 2011 Trafikken i Esbjerg hvordan i 2020? Biltrafikken i Esbjerg er steget gennem mange år, og særligt i en række store vejkryds opleves

Læs mere

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget...3 MTU2 Færre uheld i trafikken...3 MTU3 Flere buspassagerer på det samlede

Læs mere

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan Trafiksikkerhedsplan 2013-2020 Dagsorden 2 10:00-10:45 1: Velkomst 2: Præsentation af mødeplan 3: Præsentation af tidsplan 4: Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan 2013-2020 5: Gennemgang

Læs mere

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Indledning I foråret 2008 igangsatte Ikast-Brande Kommune udarbejdelsen af en samlet trafikplan indeholdende delplaner for trafiksikkerhed,

Læs mere

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Udarbejdet i samarbejde med INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 PROBLEM- OG INDSATSOMRÅDER 4 2.1 Problemområder

Læs mere

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg VIBORG STORKOMMUNE PROJEKTSEKRETARIATET Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg A. Overordnet beskrivelse af processen i plansystemet 16. august /HK Grundidéen i plansystemet er, at

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2018 Sags nr. EMN-2018-00019_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, der er lavet i handlingsplanen

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Orientering om forslag til Mobilitet 2040

Orientering om forslag til Mobilitet 2040 Punkt 7. Orientering om forslag til Mobilitet 2040 2019-007658 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering, forslag til Mobilitetsplan 2040, fremsendt til byrådet af By- og Landskabsforvaltningen.

Læs mere

Studieophold hos TØI

Studieophold hos TØI Studieophold hos TØI Michael Sørensen Civilingeniør, ph.d.-studerende Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet Fagmøde i Afdeling for Sikkerhed og Miljø Transportøkonomisk institutt Tirsdag den

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C ÅRHS KOM MN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C NDSTLLNG Til Århus Byråd 16. april 2004 via Magistraten J.nr. 05.01.02P15/03/00524 Den Ref.: Tlf.nr. Hans V. Tausen / Bi/

Læs mere

Godkendelse af høringssvar om Mobilitet 2040

Godkendelse af høringssvar om Mobilitet 2040 Punkt 2. Godkendelse af høringssvar om Mobilitet 2040 2018-098739 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller at Sundheds- og Kulturudvalget godkender udkast til høringssvar til By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Løsningsmodeller Vej- og stiklassificering Nuværende klassificering Forslag til justeringer af klassificering Resultater...

Løsningsmodeller Vej- og stiklassificering Nuværende klassificering Forslag til justeringer af klassificering Resultater... 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 5 Trafikpolitiske hovedmål... 6 Trafiksikkerhedsplan 2010... 7 Kommuneplan 2013-2025... 7 Arealreservationer... 7 Kollektiv trafik... 7 Trafiksikkerhed... 8 Trafikpolitik

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Borgerinddragelse i planlægningen - erfaringer med internettet kontra følgegrupper

Borgerinddragelse i planlægningen - erfaringer med internettet kontra følgegrupper Borgerinddragelse i planlægningen - erfaringer med internettet kontra følgegrupper Civilingeniør Jimmy Valentin Lukassen, VIA TRAFIK Rådgivning ApS Email: jvl@viatrafik.dk I artiklen beskrives erfaringer

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Gladsaxe COWI Kommune

Gladsaxe COWI Kommune Gladsaxe COWI Kommune Trafikdage AUC 96 Hastighedsplanlægning i Gladsaxe Paper af: Emnerelation: Indholdsklassificering: Ivan Christensen, Gladsaxe Kommune, Vej- og forsyningsafdelingen Karen Marie Lei,

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Overordnet beskrivelse Grundidéen i plansystemet er, at der er en lige linje fra vision over politikker, målsætninger og indsatsområder til budget.

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.47 Artikler 26 artikler. persontilstand Generel definition: tilstand hos en person, der vurderes i forbindelse med en indsats Persontilstanden vurderes og beskrives ud fra den eller

Læs mere

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Trafiksikkerhed og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Af Ole Johansen, Tølløse Kommune olj@tollose.dk Morten Klintø Hansen, Cowi A/S mkh@cowi.dk Tølløse Kommune har tilsluttet sig Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen 7. oktober 2007 / Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Introduktion...2 Baggrund...3 Fase 1. Udpegning af trafikvejnet uden for de større byer...4

Læs mere

Trafikplanlægning - Intro

Trafikplanlægning - Intro Trafikplanlægning - Intro Trafikkens Planlægning og Miljøkonsekvenser (TPM) Tirsdag den 5-9-2006, kl. 8.30-10.15 Michael Sørensen Adjunkt, civilingeniør Trafikforskningsgruppen ved AAU Ph.d.-studerende

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn kommune Aktivitetsplan 2014 Sagsnr.14/146_dok.nr.72421-14_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Desuden var der enkelte separate stier, bl.a. en længere strækning på en nedlagt jernbane omkring Hadsund.

Desuden var der enkelte separate stier, bl.a. en længere strækning på en nedlagt jernbane omkring Hadsund. Paper til Vejforum 2010 Stiplan for åbent land, Mariagerfjord Kommune Stiplanlægning i åbent land hvordan får man mest for pengene? Forfattere: Aleks Danmark, Mariagerfjord Kommune, aldan@mariagerfjord.dk

Læs mere

Udpegning af grå strækninger i det åbne land

Udpegning af grå strækninger i det åbne land Udpegning af grå strækninger i det åbne land Michael Sørensen, civilingeniør, ph.d.-studerende Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet Trafikdage på Aalborg Universitet, 25. august 2003 Baggrund

Læs mere

1.1. Målet med trafikplanerne

1.1. Målet med trafikplanerne 1. Stevns Kommune har besluttet, at der skal udarbejdes en samlet trafikplan for kommunen, en lokal trafikplan for Strøby Egede sideløbende med den igangværende udviklingsplan for Strøby Egede samt en

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. august 2013 Offentlig fremlæggelse af Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020 1. Resume Forslag til Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020

Læs mere

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 14. juni 2018 Tlf. dir.: 4477 2209 E-mail: cbd@balk.dk Kontakt: Christian Boe Dalskov Sagsid: 00.30.04-P15-1-18 Økonomisk strategi for Ballerup Kommune Formål Formålet med den økonomiske

Læs mere

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Til Aabenraa Kommune Dokumenttype Hastighedsplan Dato Februar 2015 AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Revision 02 Dato 2015-02-25 Udarbejdet af

Læs mere

Trafikpolitiske målsætninger

Trafikpolitiske målsætninger Thisted Kommune Trafikpolitiske målsætninger 2013-2020 Marts 2013 Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S Forsidefoto:

Læs mere

Vallensbæk Kommune har en veludviklet infrastruktur. Kommunen har

Vallensbæk Kommune har en veludviklet infrastruktur. Kommunen har Vallensbæk Kommune har en veludviklet infrastruktur. Kommunen har nen gennemskæres af Holbækmotorvejen, Køge Bugt Motorvejen samt af S-banen. De to hovedfordelingsveje i kommunen er Vallensbæk Torvevej

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

Hver ulykke er én for meget et fælles ansvar

Hver ulykke er én for meget et fælles ansvar Hver ulykke er én for meget et fælles ansvar Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan 2013-2020 Møde i Kommunernes Vej- og Trafiknetværk 19. juni 2013, Severin, Middelfart Anne Eriksson,

Læs mere

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro Hastighedsplan Sønderborg Kommune Hastighedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro 2 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1.1 Hvad er en hastighedsplan? 1.2 Målsætning 5 6 7

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-04-25 Til Fra Peter Sandell Anders Kusk og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af uheldsanalyse

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

S. Riber Kristensen, Dalby Bygade 42, 5380 Dalby. Tlf. 65 34 11 01. riber@privat.dk

S. Riber Kristensen, Dalby Bygade 42, 5380 Dalby. Tlf. 65 34 11 01. riber@privat.dk S. Riber Kristensen, Dalby Bygade 42, 5380 Dalby. Tlf. 65 34 11 01. riber@privat.dk Til Kerteminde Kommune att. Kent Stephensen Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Dato: 19.02.2008. Bemærkninger til planforslaget

Læs mere

Kommuneplantillæg 2/ For forlængelse af Firskovvej

Kommuneplantillæg 2/ For forlængelse af Firskovvej Kommuneplantillæg 2/2017 - For forlængelse af Firskovvej Kommuneplantillæg 2/2017 - For forlængelse af Firskovvej Baggrund Det er forudsat i lovbemærkningerne til lov nr. 765 af 26/02/14 om anlæg af letbane

Læs mere

3.5 Havne og søtransport

3.5 Havne og søtransport 19-12-2005 18:16 Side 2 Odense Havn Foto: Fyns Amt 3.5 Havne og søtransport 3.5 Havne.qxd Amtsrådets mål Det er amtsrådets overordnede målsætninger på området, at: 104 at fastholde og fremme Odense Havn

Læs mere

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune.

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. Punkt 12. Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. 2013-3793. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender Cykelhandlingsplan 2013, der afløser Cykelstihandlingsplan

Læs mere

TRAFIKPLAN BRINKEN - KYSTVEJEN

TRAFIKPLAN BRINKEN - KYSTVEJEN STEVNS KOMMUNE TRAFIKPLAN BRINKEN - KYSTVEJEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TILBUD 1 Baggrund Stevns Kommune har i 2008 fået udarbejdet

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2015 Sagsnr.15/344_dok.nr. 56784-15_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2015 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-04-23 Til Fra Peter Sandell Brian Jeppesen og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af

Læs mere

Aarhusfortælling og Aarhusmål

Aarhusfortælling og Aarhusmål Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Dato for fremsendelse til MBA Aarhusfortælling og Aarhusmål 2018-2021 1. Resume Byrådet har drøftet en revision af Aarhusfortællingen,

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Indledning. I Regeringens Transporthandlingsplan fra 1993 "Trafik 2005" fremhæves cyklen som et miljøvenligt

Læs mere

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejregel for udformning af veje og stier i åbent land Grundlag

Læs mere

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018 MILJØVURDERING Sammenfattende redegørelse Masterplan - Albertslund Centrum 2018 Sammenfattende redegørelse Albertslund Kommunes Kommunalbestyrelse har den 9. oktober 2018 godkendt, at forslag til masterplan

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Fremkommelighed i Region Nordjylland

Fremkommelighed i Region Nordjylland INFRASTUKTUR Fremkommelighed i Region Nordjylland Formål Formålet med projektet er at skabe et beslutningsgrundlag med konkrete anbefalinger til politiske beslutninger af indsatser for forbedring af fremkommeligheden

Læs mere

5. Trafik info Kommuneplan 2009 - Forslag 02.03.2009 43 Hovedstruktur og retningslinier

5. Trafik info Kommuneplan 2009 - Forslag 02.03.2009 43 Hovedstruktur og retningslinier 5. Trafik info 43 5.1 Den trafikale infrastruktur En tidssvarende og velfungerende infrastruktur på trafik- og transportområdet er en væsentlig forudsætning for samfundsudviklingen. Det gælder områder

Læs mere

HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG I TRAFIKPLANLÆGNING I BYER. Juli 2015 HØRINGSBOG

HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG I TRAFIKPLANLÆGNING I BYER. Juli 2015 HØRINGSBOG HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG I TRAFIKPLANLÆGNING I BYER Juli 2015 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 7 2 RESULTATER

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

- et samarbejde om kommuneveje. Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde

- et samarbejde om kommuneveje. Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde - et samarbejde om kommuneveje Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde 2 Udgiver: Kommunalteknisk Chefforening og Vejdirektoratet, april 2000. Rapport: Redaktion: Oplag: Tryk: Eksisterende nøgletal

Læs mere

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 1. Resumé Gladsaxe Kommune søgte og modtog i 1998 støtte på 740.000 kr. fra Vejdirektoratets

Læs mere

FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET

FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET Til Faxe Kommune Dokumenttype Notat Dato Februar 2012 FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKEMIDLER

Læs mere

Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde. Velkommen. Erik Basse Kristensen 13. JUNI 2013 INSPIRATIONSMØDE OM TRAFIKSIKKERHED

Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde. Velkommen. Erik Basse Kristensen 13. JUNI 2013 INSPIRATIONSMØDE OM TRAFIKSIKKERHED Inspirationsmøde om fremtidens trafiksikkerhedsarbejde Velkommen Erik Basse Kristensen 1 Program Velkomst og nye mål - hvad betyder de? Erik Basse Kristensen, COWI Hvad koster ulykkerne kommunerne? Svend

Læs mere

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade TILLÆG TIL Hastighedsplan 2006-2012 Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade Tillæg til Hastighedsplan 2006-2012 for Klausdalsbrovej, Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade er udarbejdet i 2007-08

Læs mere

Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land

Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land En ny håndbog for tværprofiler i åbent land er under udarbejdelse, og den forventes endeligt godkendt i foråret 2013. Håndbogen er baseret på en mere fleksibel

Læs mere

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE KOLDING KOMMUNE SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE RESUMÉ AF FORUNDERSØGELSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Kolding Kommune har gennemført

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Principper for målstyring et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Økonomi- og Planudvalget 10. september 2014 2 Indhold Indhold... 3 Principper for målstyring... 4 1. Indledning... 4 2. Målstyring

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

Ajourføring af Trafiksikkerhedsplan

Ajourføring af Trafiksikkerhedsplan Ajourføring af Trafiksikkerhedsplan 216 22 Antal ulykker Ulykkesudvikling 5 Ulykkesudvikling i Helsingør Kommune i perioden 1985-215 45 4 35 3 25 2 15 1 5 År Person Materiel Ekstra Antal personskader 16

Læs mere

Miljøvurdering af Mobilitet 2040

Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Ikke Teknisk Resume Mobilitet 2040 er en opfølgning på Mobilitetsstrategien og en erstatning af tidligere vejudbygningsplaner. Denne miljøvurdering tager udgangspunkt i

Læs mere

Trængsel gør det svært at være pendler

Trængsel gør det svært at være pendler Af seniorchefkonsulent Annette Christensen, anch@di.dk Juni 2017 Trængsel gør det svært at være pendler Mere end hver tredje pendler oplever dagligt trængsel og forsinkelser, viser ny undersøgelse. Den

Læs mere

Vejvæsen. 1. Baggrund. 2. Mål Sektor 2.50 Vejvæsen omfatter følgende undersektorer:

Vejvæsen. 1. Baggrund. 2. Mål Sektor 2.50 Vejvæsen omfatter følgende undersektorer: - 93-1. Baggrund Vejvæsen Sektor omfatter følgende undersektorer: 2.51 Vejkontoret, decentraliseret område 2.52 Vejkontoret, ikke-decentraliseret område 2.53 Vej- og Kloakvedligeholdelsen, decentraliseret

Læs mere

Udkast Udarbejdelse af forslag til klassificering af vejnettet på Fyn

Udkast Udarbejdelse af forslag til klassificering af vejnettet på Fyn Udkast Udarbejdelse af forslag til klassificering af vejnettet på Fyn Indledning I forbindelse med kommunalreformen vil de nye storkommuner have et behov for at udarbejde en klassificering af deres vejnet

Læs mere

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1AFD_1KT Sagsnr.: 168 Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet 2010-2013 Oktober 2009 1 1. En indsats skal vise effekt Fødevareministeriets

Læs mere

I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens beslutning af 24. april 2012 1 om ekspropriation til etablering af en cykelsti langs T vej.

I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens beslutning af 24. april 2012 1 om ekspropriation til etablering af en cykelsti langs T vej. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. april 2013 12/06000-25 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 EKSPROPRIATION TIL ETABLERING AF CYKELSTI I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens

Læs mere

Håndbog om supercykelstier

Håndbog om supercykelstier Håndbog om supercykelstier Henrik Grell, COWIs projektleder 1 Introduktion 2 Introduktion Baggrund og formål Supercykelstier har medvind lige nu => Vigtigt at smede mens jernet er varmt Men hvad er supercykelstier?

Læs mere

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder:

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder: Bybanesystemer, erfaringer fra udlandet af civ.ing. Bent Jacobsen og civ. ing., Ph.D. Jan Kragerup RAMBØLL, Bredevej 2, DK-2830 Virum, tel. 45 98 60 00, fax 45 98 67 00 0. Resumé I bestræbelserne på at

Læs mere

Shared space erfaringer og anbefalinger

Shared space erfaringer og anbefalinger Shared space erfaringer og anbefalinger Forfatter: Sekretær for Vejregelgruppen om Byernes trafikarealer Helle Huse, Rambøll (hhu@ramboll.dk) Shared space principper er grundlaget for udformning af mange

Læs mere

2. Fødevareministeriet er en koncern

2. Fødevareministeriet er en koncern Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi 1. Indledning 2. udgave af Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi er udarbejdet i 2007. Effektiviseringsstrategien

Læs mere

Trafik og Miljøhandlingsplaner - resultater og erfaringer

Trafik og Miljøhandlingsplaner - resultater og erfaringer Helle Huse, civilingeniør, Anders Nyvig A/S Trafik og Miljøhandlingsplaner - resultater og erfaringer Det er nu 4 år siden, at arbejdet med de første trafik- og miljøhandlingsplaner blev igangsat. Hovedparten

Læs mere

Præsentation Nordisk Chefsforums seminar TRAFIKPLAN FOR FÆRØERNE 2008-2020. Heini Eysturoy Landsverk 18. juni 2007

Præsentation Nordisk Chefsforums seminar TRAFIKPLAN FOR FÆRØERNE 2008-2020. Heini Eysturoy Landsverk 18. juni 2007 Præsentation Nordisk Chefsforums seminar TRAFIKPLAN FOR FÆRØERNE 2008-2020 Heini Eysturoy Landsverk 18. juni 2007 Formålet med planen er: at sikre, at infrastrukturen til enhver tid opfylder samtidens

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet.

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet. Punkt 7. Høring: Handleplan 2014-2017, Udvikling og omstilling af handicapområdet. 2013-37668. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget har Handleplan 2014-2017, Udvikling

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk Arkitekter og Planlæggere AS Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk Afdeling Gothersgade 35 DK-1123 København K Tel 3391 6266.

Læs mere

Procedure og dataindsamling. Steen Eisensee, Ingeniør og Trafiksikkerhedsrevisor, Vejdirektoratet, Vejcenter Syddanmark.

Procedure og dataindsamling. Steen Eisensee, Ingeniør og Trafiksikkerhedsrevisor, Vejdirektoratet, Vejcenter Syddanmark. Procedure og dataindsamling Steen Eisensee, Ingeniør og Trafiksikkerhedsrevisor, Vejdirektoratet, Vejcenter Syddanmark. Procedure/Process - grundlæggende Kortlægning Målsætninger Strategi Aktiviteter Implementering

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2012-2014

Trafiksikkerhedsplan 2012-2014 Trafiksikkerhedsplan 2012-2014 Sønderborg Kommune Trafiksikkerhedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse 1 Forord 2 Indledning 3 Trafiksikkerhed i dagligdagen 4 Vision 5 Målsætning

Læs mere

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010.

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010. Vejle Kommune 2014 Forord Vejle Kommune har udarbejdet en trafiksikkerhedsplan for perioden 2014-2017. Med denne har Vejle Kommune skabt et grundlag for de kommende års arbejde med trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsplanen

Læs mere

Økonomistyring i staten

Økonomistyring i staten Økonomistyring i staten Del 1 Målbillede Version 1.0 Januar 2014 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål med vejledningen 3 1.2 Opdatering 3 1.3 Behovet for god økonomistyring i staten 3 1.4 Økonomistyring i

Læs mere