Beskrivelse af udvalgenes rammereduktioner og nye driftsinitiativer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af udvalgenes rammereduktioner og nye driftsinitiativer"

Transkript

1 Beskrivelse af udvalgenes rammereduktioner og nye driftsinitiativer Økonomi- og Erhvervsudvalget. 2 Ældre- og Sundhedsudvalget.. 4 Børne- og Ungdomsudvalget 7 Kultur- og Fritidsudvalget.11 Social- og Arbejdsmarkedsudvalget..13 Teknisk Udvalg.17 Klima- og Miljøudvalget.19 Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation.21

2 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Økonomi- og Erhvervsudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Politisk organisation Administrativ organisation Facility management I alt Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Politisk organisation Administrativ organisation For politisk organisation vedr. reduktionen nedsættelse af tilskuddet til Viborgegnens Erhvervsråd ( kr.) og Viborg Turistbureau ( kr.) samt nedsættelse af udviklingspuljen ( kr.). For administrativ organisation vedr. reduktionen 2 mio. kr. på de centrale konti og 4,4 mio. kr. på de decentrale konti. På de centrale konti omfatter reduktionerne realisering af mindreudgifter til bl.a. diverse IT-systemer, lægekonsulenter/lægeerklæringer og tjenestemænd. På de decentrale konti nås reduktionen via effektiviseringer af arbejdsgange, digitalisering og standardisering af værktøjer. Det forudsættes, at igangsatte projekter under en smartere kommune giver en effektiviseringsgevinst. Besparelserne opnås primært ved personalereduktioner. Facility management For facility management vedr. reduktionen kr. på de centrale konti og kr. på de decentrale konti. På de centrale konti vedrører reduktionen udgifter til vedligeholdelse af kommunens bygninger ( kr.), rådhusdrift ( kr.) og kontorhold/porto ( kr.). Job- og Velfærd Der etableres en generel reduktion med 1½ pct. Samtidig iværksættes der leanarbejde med henblik på at etablere ændrede arbejdsgange i de forskellige dele af JV`s områder.

3 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer Politisk organisation Administrativ organisation Facility management I alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Politisk organisation Administrativ organisation Facility management Der foreslås ingen nye initiativer. Der foreslås tværgående indsatsområder fremfor nye initiativer under hvert direktørområde. Følgende initiativer er under overvejelse: EU-afstemning 1,8 mio. kr. Ekstra administrationsudgifter pga. flere flygtninge (ØKE blev præsenteret for et foreløbigt oplæg på mødet den 15. april Nyt oplæg er under udarbejdelse. Styrkelse af ressourcerne til de dele af forvaltningen, der arbejder med nye vækstinitiativer. Råderummet på kr. på politikområde facility management anvendes til at finansiere en opnormering af rengøringskontraktstyringsenheden, så enhedens normering svarer til den andel af institutioner, som har valgt at gå med i en ny udbudsrunde.

4 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Ældre- og Sundhedsudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Ældreområdet Sundhedsområdet I alt Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Ældreområdet Rammereduktioner Struktur tilpasninger: 1,430 mio. kr. Diabetes har været et udpeget specialist område, dette overgår til basisområde, nedlæggelse af 1 stilling (0,430 mio. kr.) Lægekørsel, tilpasning af budgettet i forhold til ændret arbejdsgang (0,500 mio. kr.) Nedlæggelse af konsulentstilling i forhold til En Borger et Forløb (0,500 mio. kr.) Organisations ændringer: 1,730 mio. kr. Sammenlægning af ledelsen på plejecentre Møllehuset og Åbrinken (0,530 mio. kr.) Ændret organisering i ledelsesstrukturen på hjemmeplejen (1,200 mio. kr.)

5 Effektivisering 1,000 mio. kr. Implementering af Fælles Medicinkort, med forventede mere effektive arbejdsgange i samspillet mellem læge, hospital og hjemmesygepleje/pleje (1,000 mio. kr.) Velfærdsteknologi: 0,500 mio. kr. Nyt låsesystem til borgere knyttet til hjemmeplejen/sygeplejen (0,500 mio. kr.) Rammebesparelse Sundhed & Omsorg: 5,708 mio. kr. Generel rammebesparelse i Sundhed & Omsorg - skal ses i sammenhæng med nye driftsinitiativer (5,708 mio. kr.) Total: 10,368 mio. kr. Sundhedsområdet Reduktionen i rammen realiseres ved en justering af det rammeløft, som sker på baggrund af de i Økonomiaftale 2015 aftalte 350 mio. kr. til kommunerne, til initiativer i medfør af den nye sundhedsaftale omkring skabelse af et sammenhængende sundhedsvæsen. Udmøntningen af rammereduktionen vil konkret ske ved skærpet effektivitet i løsningen af de ændrede kommunale sundhedsopgaver. Det forventes ikke, at reduktionen vil påvirke service eller arbejdsvilkår i nævneværdigt omfang.

6 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Ældreområdet Sundhedsområdet I alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Ældreområdet Sundhedsområdet Der forslås ikke nye særlige driftsinitiativer, i det det forslås, at de 5,2 mio. kr. indgår til at understøtte plejen og de komplekse borgere der tilgår ældreområdet og spredning af resultater fra projekt Sikre Hænder samt konsolidering og udvikling af den rehabiliterende indsats. Der foreslås ikke særskilte driftsinitiativer, idet de kr. indgår i den samlede omstilling mod det sammenhængende sundhedsvæsen i medfør af de nye sundhedsaftaler og midlerne i Økonomiaftalen hertil.

7 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Børne- og Ungdomsudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (1.000 kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Skoler Dagtilbud Ungdomsskoler Tandpleje Familieområdet I alt Evt. bemærkninger: Rammebesparelserne på Børne- og Ungdomsudvalgets område fordeler sig med 14,4 mio. kr. på centrale områder og 9,4 mio. kr. decentralt. Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Skoler Faldende udgifter til mellemkommunal refusion: Færre elever i specialtilbud i andre kommuner (Ca. 7 elever færre på Krabbeshus og Nørskovlund) Fald i søgning til klub og SFO-klub giver anledning til nedjustering af budget: Der er konstateret et fald i antallet af medlemmer i klubberne og SFO-klubberne på ca. 10 procent fra 1. januar 2014 til 1. januar Pulje til afledt drift: Andel af pulje afsat til driftsudgifter i forbindelse med udbygning af flere m2 på skolerne. Dagtilbud Forældrebetaling SFO og SFO-klub. I forbindelse med reduktionen af åbningstiden pga. skolereformen blev forældrebetalingen reduceret i højere grad end åbningstiden. Forældrebetaling øges svarende til 162 kr. om måneden for en heldags-plads i SFO og 32 kr. om måneden for en SFO-klubplads. Huslejeudgifter: I forbindelse med etablering af Bulderby og overflytning af børn fra Søstjernen og Vuggestuen Villavej og i forbindelse med etablering af Løgstrup Børnehus og overflytning af børn fra den oprindelige institution er der færre huslejeudgifter til Boligselskabet Sct. Jørgen og Løgstruphallen. Vuggestuer: Der er på driftsbudgettet afsat mio. kr. til etablering af vuggestu-

8 Ungdomsskoler Tandpleje Familieområdet Alle områder er. Musicaltalentskolen: I de lige år er der afsat kr., og i de ulige år er der afsat kr., idet der opsættes forestilling. Skolen er oprettet i 2011 og tilbyder talentundervisning til 30 elever fra 14 til 20 år. Rammeregulering Rammeregulering: I forbindelse med regnskab 2014 og budgetopfølgningen 2015 for er det konstateret, at der fortsat er fald i udgifter til anbringelser. Arbejdsskadeforsikringer: Der er et samlet set overskud på kontoen til arbejdsskadeforsikringer.

9 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (1.000 kr.) Skoler Dagtilbud Ungdomsskoler Tandpleje Familieområdet På tværs af politikområder I alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Restbeløb finansieres inden for udvalgets ramme Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Skoler Familieområdet Styrkelse af didaktikken i forhold til anvendelse af IT i læring og anvendelsen af digitale læremidler med udgangspunkt i de centrale digitale platforme, herunder valg og implementering af ny samarbejds- og læringsplatform (erstatning og udbygning af nuværende Skoleintra), med start august Alle lærere i Viborg kommune vil i skoleåret 2016/17 få adgang til en fælles samarbejds- og læringsplatform. I den forbindelse vil det være afgørende at få udbygget de fælles digitale læremidler skolerne har adgang til, bl.a. af hensyn til videndeling og lettere mobilitet skolerne imellem. Opnormering af SSP: Radikalisering og færdsel på nettet samt samarbejde med ungdomsuddannelserne. Det undersøges om ungdomsuddannelserne herudover kan være medfinansierende med en halv stilling. Familieiværksætterne: Familieiværksætterne har været i gang i Viborg Kommune siden 2013 som et pilotprojekt, og formålet er blandt andet: - At give nye forældre de bedste forudsætninger for at lykkes som forældre - At sikre, at alle børn uanset økonomisk og socialkulturel baggrund får mulighed for at vokse op i trivsel og tryghed - At forebygge og sikre, at de nye familier tager aktivt og kompetent ansvar for at give børnene de bedst mulige vækst og udviklingsvilkår - At fædrene i højere grad involveres og får forståelse for, at forældreskabet er et ligeværdigt ansvar mellem far og mor Familieiværksætterne er en vigtig del af satsning på 0-3 års området og den forebyggende indsats. Erfaringer fra pilotprojektet peger netop også i retning af, at forløbet medfører øget bevidsthed hos familierne om rollen som forældre, herunder det fælles ansvar hos både far og mor. Familieiværksætterne består af i alt 16 kursusgange med hvert sit tema og undervisningen varetages af sundhedsplejersker, jordemødre, repræsentanter fra Dagbehandling, PPR, tandplejen og dagtilbud. Derudover har repræsentanter fra banker og advokater undervist om økonomiske og juridiske forhold. Der henvises i øvrigt til BUU sag nr.5 den TUBA: TUBA er et tilbud til unge fra 14 til 35 år, der er vokset op i familier med alkoholproblemer. Beløbet svarer til 25 procent af de samlede udgifter, hvoraf J&V finansierer de resterende 75 procent (vedtaget i Byrådet sag nr.1 andenbehandling af

10 På tværs af politikområder budgettet for en 2-årig periode.) Styrkelse af inkluderende indsats: Styrkelsen skal ske i overgange imellem dagtilbud og skole, ligesom der kan satses på flere personaleressourcer i indskolingen i form af undervisningsassistenter, pædagoger og lærere. Velfærdsteknologi: En funktion til at understøtte brugen af velfærdsteknologi i samarbejde med de øvrige kommunale områder. Forhøjelse af 0,25 procents puljen til 0,35 procent: Midlerne anvendes primært på indsatsen -½ år til 3 år, idet forskningen har vist, at indsatsen i de tidlige år har meget stor virkning. Familieorienteret alkoholbehandling: Familieorienteret alkoholbehandling er fremsat som forslag fra Socialområdet og Børn & Ungeområdet. Familieorienteret alkoholbehandling inddrager den alkoholafhængiges familie i behandlingen. Det øger effekten af den alkoholafhængiges behandling og forbedrer familiens samlede situation. Indsatsen tilbydes i samarbejde mellem Familieafdelingen og Rusmiddel-centret og skal finansieres af begge parter. Tilbuddet er ikke lovpligtigt. Der er derfor behov for midler til finansiering af indsatsen fra 1. januar 2016.

11 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Kultur Folkeoplysning og idrætsanlæg I alt Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne kan realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Forslagene opdeles om muligt således: - Forslag, hvor provenue anvendes indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område (0,75 % = kr.) - Forslag, hvor provenue indgår i den samlede budgetlægning i Byrådet (0,75 % = kr.) Det bemærkes, at Kultur- og Fritidsudvalget har godkendt, at reduktionen ses samlet for udvalgets politikområder: Kultur og Folkeoplysning og idrætsanlæg. Kultur Indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område (0,75 %): Museerne. Effektivisering og omprioritering indenfor området med henblik på at frigøre midler til udvikling af museumsområdet. Anslået besparelse: kr. Kulturskoleområdet. Effektivisering og omprioritering indenfor det samlede område med henblik på at frigøre midler til udvikling af området (musikskole, dramaskole, billedskole, håndarbejdsskole m.v.) Anslået besparelse kr. Folkeoplysning og idrætsanlæg Vidersendes til at indgå i Byrådets prioritering (0,75 %): Reduktion af lokaletilskud (pga. fald i aktivitetsniveau og lavere driftsudgifter i klubhuse, som forstærkes af investeringer i energibesparende foranstaltninger i klubhusene, hvor Viborg Kommune sparer 73 % af den samlede driftsbesparelse. Samlet besparelse: kr.

12 Indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets område (0,75 %): Tilsvarende besparelse på halområdet samme problemstilling som ved lokaletilskud. Reduktionen kan gennemføres uden at forringe foreningers og hallers tilskudsmuligheder jfr. kommunens retningslinjer for tilskud til folkeoplysning samt godkendt model for tilskud til selvejende idrætshaller. Samlet besparelse: kr. Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget indeholdt i Kultur- og Fritidsudvalgets budgetforslag Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Kultur Folkeoplysning og idrætsanlæg I alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Reduktion på 0,75 % svarende til kr. anvendes til omprioriteringer indenfor udvalgets egne områder. Ovenfor er beskrevet tiltag på museums- og kulturskoleområdet. Herudover vil der også være en problemstilling vedr. drift og pleje af kunstgræsbaner. Merudgiften hertil beregnes pt. og vurderingen vil foreligge til udvalgets møde i maj måned. (ca kr.) Der kan også være andre driftsbudgetproblemstillinger, som må indgå i denne vurdering i forbindelse med udvalgsmøderne i maj og juni Beskrivelse af nye driftsinitiativer Kultur Folkeoplysning og idrætsanlæg Game udgifter i forbindelse med drift af nyt center. Afventer behandling af samlet finansieringsmodel i direktionen. Der skal sikres samlet driftsbudgetmodel for centret og projektet videresendes til at indgå i den samlede omprioritering i Byrådet. Anslået udgift ca kr. årligt Udvikling af skøjtebanen. Skøjtebanen er nedslidt og skal renoveres og herudover foreligger forslag om etablering af mobil skøjtebane i midtbyen. Anlægsudgift hertil indgår som forslag i anlægsbudgettering. Merudgift til drift af ny skøjtebane videresendes til at indgå i den samlede omprioritering i Byrådet. Anslået udgift ca kr. årligt Herudover henledes opmærksomheden på følgende forhold, som kan indgå i Byrådets samlede budgetlægning, idet det bemærkes, at disse forhold ikke indgår i Kultur- og Fritidsudvalgets budgetrammer: - Forslag om forhøjelse af den økonomiske ramme for Kunstkomiteen fra kr. årligt til kr. årligt. - Forslag om etablering af pulje til dækning af moms-manko i forbindelse med større fondsbidrag til projekter. Eksemplet fra udstillingen Bodytime på museerne, hvor Viborg Museum mistede 17 % af fondsbidrag på 2 mio. kr., idet denne andel blev momsafløftet. - Forslag om oprettelse af eventpulje, som kan understøtte større events via garantier m.v. Forslag om at der reserveres 1 2 mio. kr. til formålet Lars Stentoft / Ole Brandt Pedersen

13 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Social- og Arbejdsmarkedsudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Beskæftigelsestilbud Socialområdet I alt Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Beskæftigelsestilbud Politikområdet består af UU, Beskyttet beskæftigelse, Produktionsskoler og Løn til forsikrede ledige i løntilskud hos kommunen. Besparelsen foreslås ske inden for løn til forsikrede ledige i løntilskudsjob hos kommunen. Budget 2016 bygger på ansættelse af 25 helårspersoner og tidligere tilskud på 143,14 kr.: Udgift: Løn mv kr. Indtægt: tilskud kr. Netto budget: kr.+ regulering = kr. Lovgivningen for offentlige løntilskud er ændret pr. 1. januar 2015 på baggrund af opsamlet viden om effekter bl.a. Forsikrede kan kun være i løntilskud hos kommunen i 4 mdr. og refusionen er sat ned fra 143 kr. til 107 kr. pr. time og vi benytter ordningen langt mindre nu end for år tilbage. Besparelsen sammen med reduktion i timetilskuddet betyder, at ordningen med kommunal ansættelse i løntilskud for forsikrede i 2016 er stort set ikke eksisterende og skal kun bruges, hvis vi ved, at der er reel mulighed for ansættelse eller start i uddannelse på ordinære vilkår umiddelbart efter. Løn til forsikrede ledige foreslås reduceret med kr., hvilket svarer til en reduktion med 2 helårspersoner men de budgettet også skal tilpasses den reducerede tilskudssats betyder det, at der i alt i 2016 kan ansættes 7,7 helårspersoner i kommunale

14 løntilskudsjob. Beregning: Lønudgift pr. helårs på kr. Antal timer pr. helårs ( /143,14/25 kr.) = time. Tilskud pr. helårs m. reduceret tilskud på kr. = kr. Udgift pr. helårs: Antal helårspersoner i 2016: kr kr. / kr. = 7,7 helårs. Socialområdet Etablering af botilbud for domsanbragte unge Ved etablering af et botilbud til domsanbragte unge efter servicelovens 108 forventes en besparelse på 3 mio. kr. Besparelsen opnås da man med et kommunalt tilbud til målgruppen kan hjemtage de unge fra regionale tilbud. Overordnet beregning: Betaling for botilbud til 10 borgere i regionale tilbud: kr. Driftsudgift for botilbud for domsanbragte unge: kr. Forventet besparelse: kr. Omlægning af botibud på psykiatriområdet Forslaget forudsætter en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til etablering af botilbuddet. Psykiatriområdet har 101 boliger uden døgndækning. Der er i 2015 ledig kapacitet i denne form for botilbud.10 beboere er tildelt støtte på niv. 1 og 26 beboere er tildelt støtte på niveau 2. Borgere med det lave støtteniveau har egentlig ikke behov for at bo i botilbud med fællesarealer, og kan derfor bo i egen bolig med bostøtte. Der arbejdes med flere scenarier for at lave en hensigtsmæssig omorganisering af botilbuddene, således at Psykiatriområdet får den rette kapacitet i denne botilbudsform. Omorganiseringen skal ses i lyset af de indsatser, som er iværksat på baggrund af kapacitetsanalysen i 2014 og de tilførte budgetmidler i Det drejer sig om nye rehabliterende indsatser i forhold til fleksibel døgnstøtte, det sociale akuttilbud, omlægning af Center for Mestring, som alle blandt andet har til formål at understøtte en udvikling, hvor stadig flere borgere får mod på og mulighed for i at kunne bo i egne boliger uden for botilbuddene. Forventet besparelse: kr. Effektivisering af døgndækningen inden for Handicap Der ydes i dag natdækning på flere af Handicapområdets botilbud. Der arbejdes med flere scenarier for at lave en mere effektiv organisering af døgndækningen, således at nattevagterne kan varetage døgndækningen på flere botilbud samtidig gennem øget anvendelse af udkørende nattevagtsfunktion. Forventet besparelse: kr. Udflytning fra Grønneparken Grønneparken er er lille botilbud med 6 boliger til borgere med handicap. Størrelsen medfører at botilbuddet er ikke rentabelt. Det er desuden vanskeligt at opretholde en høj faglighed i en lille personalegruppe. Beboerne forventes at kunne flytte til botilbud med natdækning, og derfor forventes en besparelse på udgifter der svarer til en nattevagt. Ved lukning af botilbuddet og flytning af beboerne til andre botilbud forventes en besparelse på 1 mio. kr. Forventet besparelse: kr.

15 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Beskæftigelsestilbud Udvikling og iværksættelse af nye 200 former for orientering af unge og forældre. Socialområdet 75 % finansiering af TUBA som permanent tilbud, i samarbejde med B&U, som finansierer 25 % Udvikling af rusmiddelbehandlingen i henhold til ny lovgivning. Drift af botilbuddet Asmild Toft, fra , med forventet støtte til beboerne på niveau 3. Samarbejde med S&O om etablering af et mobilt sundhedsteam. I alt Ekstern finansiering (Tuba) Driftsinitiativer i alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Beskæftigelsestilbud Socialområdet 75 % finansiering af TUBA som permanent tilbud, i samarbejde med B&U, som finansierer 25 % Socialområdet Udvikling af rusmiddelbehandlingen i henhold til ny lovgivning. Socialområdet Udvikle og gennemføre nye former for orientering om uddannelses- og jobmuligheder for unge i grundskolen og deres forældre. Mange uddannelser skifter navn og indhold, så mange kender ikke indholdet i uddannelserne og jobmulighederne efterfølgende. Investering i ekstern konsulent/eventmanager til at give orienteringerne liv og gennemslagskraft, herunder øge fremmøde og effekt. Udgift kr. en gangs udgift. Viborg Kommune indgik i januar 2014 en 2-årig partnerskabsaftale med TUBA om etablering af et gratis, anonymt og specialiseret tilbud om rådgivning og terapi til unge, der er voksen op i familier med alkoholproblemer. Viborg Kommune har i de to år ydet et driftstilskud på kr, hvoraf Job & velfærd har bidraget med 75 % ( kr) og Børn & Unge med 25%. Det er nu et ønske, at partnerskabsaftalen og finansieringen gøres permanent. Børn & Unge fremsætter budgetønske om deres andel af finansieringen. Ny lovgivning inden for rusmiddelbehandlingen medfører at Rusmiddelcentret er blevet pålagt en række nye opgaver som aktuelt er ufinansierede. Der forventes dog en delvis finansiering via satspuljemidler på ca kr., som er fratrukket i det samlede beløb. Det drejer sig om lægebehandling til stofmisbrugere og anonym ambulant social behandling til stofmisbrugere. Desuden er der fremsat forslag om, at der igen skal tilbydes familieorienteret alkoholbehandling i Viborg Kommune, i samarbejde mellem Rusmiddelcentret og Familieafdelingen. I forbindelse med kapacitetsanalyse af handicapområdet i Viborg Kommune har Byrådet

16 Drift af botilbuddet Asmild Toft, fra , med forventet støtte til beboerne på niveau 3. Socialområdet Samarbejde med S&O om etablering af et mobilt sundhedsteam. bevilget midler til opførelse af nyt bofællesskab på handicapområdet, Asmild Toft. Der er taget første spadestik til byggeriet, som forventes taget i brug i marts Der fremsættes her budgetønske i forhold til midler til driften af det nye bofællesskab. Det mobile sundhedsteam er en borgernær, fleksibel og omkostningseffektiv måde at tilbyde forebyggende og sundhedsfremmende tiltag tæt på kommunens borgere. Det mobile sundhedsteam skal tilbyde sundhedsfremmende tiltag ved eksempelvis forsamlingshuse, skoler, daginstitutioner, boligområder og på socialområdets botilbud, væresteder og lignende. Socialområdet ønsker at samarbejde om det mobile sundhedsteam ved at bidrage med finansiering af en halv stilling til en sundhedsfaglig medarbejder med kendskab til socialområdets målgruppe.

17 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Teknisk Udvalg Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Grønne områder Trafikområdet Kommunale ejendomme I alt Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Grønne områder Trafikområdet Den årlige effektivisering på 2% fra 1. januar 2015, der blev indarbejdet i forbindelse med udbud af Park- og Vejservice, er tænkt anvendt til supplerende opgaver. Hvis man politisk vælger ikke at anvende disse 2% på yderligere bestillinger hos Park & Vej kan der opnås et råderum svarende til 1,576 t. kt. Midttrafik har haft lokalruterne i nyt udbud. Resultatet af udbuddet viser en nettobesparelse på ca. 950 t. kr. årligt. Diverse effektiviseringer og ændringer i praksis: - minimering af skyllerender ved forbedret vejafvanding (50 t. kr årligt) - minimering af vedligeholdelse af autoværn pga.udskiftning af gamle autoværk (50. t. kr) - effektivisering af drift af Virksunddæmningen (50 t. kr) - Minimering af reparationsudgifter til lapning af huller pga. fornyelse af belægninger (200 t. kr) Kommunale ejendomme Der er de seneste år arbejdet meget med driftsoptimering af området, og yderligere optimering eller effektivisering synes ikke umiddelbart muligt. Reduktionen vil derfor med al sandsynlighed have direkte indvirkning på årets resultat.

18 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Grønne områder Trafikområdet Kommunale ejendomme I alt Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Restbeløb finansieres inden for 696 udvalgets ramme Eventuelle bemærkninger: Af tabellen fremgår et nyt råderum på t.kr. idet udvalget har fundet flere besparelser end forudsat. Beskrivelse af nye driftsinitiativer Grønne områder Realisering af indsatserne i den vedtagne natur- og parkpolitik Trafikområdet Renovering af rendestensbrønde, pga. stort efterslæb (Karup/Kølvrå): kr. Renovering af fortove i forbindelse med anlæg af nye cykelstier (Gl. Aalborgvej): kr. Afhjælpning af afvandingsproblem fx på Firehusevej ved større renovering og påfyldning: kr. Forebyggelse af skylle render langs veje, hvor dette problem er særlig udtalt kr. Kommunale ejendomme

19 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Klima- og Miljøudvalget Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Plan-, natur- og miljøområdet Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Plan-, natur- og miljøområdet Den årlige effektivisering på 2 % fra 1. januar 2015, der blev indarbejdet i forbindelse med udbud af Park- Og Vejservice, er tænkt anvendt til supplerende opgaver. Hvis der politisk vælges ikke at anvende disse 2% på yderligere bestillinger hos Park & Vej kan der opnås et råderum på 127 t. kr. Der vurderes at være en årlig besparelse på 90 t. kr i forbindelse med udbud af vandløbsvedligeholdelse Der vurderes at være en årlig besparelse på 10 t. kr i forbindelse med rammeudbud af skovdriftsopgaver Digitalisering af informationsopgaver forventes at give en årlig besparelse på 10.t kr

20 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Plan-, natur- og miljøområdet 123 Råderum til nye driftsønsker 123 (halvdel af rammebesparelse) Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Plan-, natur- og miljøområdet Realisering af indsatserne i den vedtagne natur- og parkpolitik.

21 Beskrivelse af rammereduktioner og driftsønsker i udvalgenes budgetforslag Udvalg: Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation Rammereduktioner Opgørelse af rammereduktioner (i kr.) 1,5 procent Fordeling af rammereduktioner i budgetforslag indarbejdet i rammerne Uddannelse, Handel og Innovation Evt. bemærkninger: Beskrivelse af rammereduktioner I tabellen nedenfor beskrives, hvordan rammereduktionerne skal realiseres. Hvilke typer af initiativer skal gennemføres? Forventes det, at initiativerne vil påvirke den leverede service eller arbejdsvilkår? Uddannelse, Handel og Innovation Ingen specifikke initiativer, da udvalget ikke har et driftsbudget.

22 Nye driftsinitiativer indarbejdet i budgetforslaget Opgørelse af nye driftsinitiativer (i kr.) Uddannelse, Handel og Innovation Råderum til nye driftsønsker (halvdel af rammebesparelse) Eventuelle bemærkninger: Beskrivelse af nye driftsinitiativer Uddannelse, Handel og Innovation Ingen

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget regnskab Korr. budget Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud 2014 30/9 14 2014 2014

Læs mere

HANDICAPRÅDET I VIBORG

HANDICAPRÅDET I VIBORG HANDICAPRÅDET I VIBORG HØRINGSSVAR BUDGET 2015 Handicaprådet har tidligere indsendt høringssvar til B&U s budget(juni 2015) Handciprådet sender vedlagt høringssvar til SAU s budget. Høringssvaret skulle

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Ældre- og Sundhedsudvalget

Ældre- og Sundhedsudvalget Oplæg om udvalgenes driftsbudgetter Ældre- og Sundhedsudvalget Budgetorienteringsmøde den 18. august 2015 Økonomiske oversigter 2016 2017 2018 2019 Rammereduktioner (1,5%) Ældre- og Sundhedsudvalgets ramme

Læs mere

Implementering af budget

Implementering af budget Implementering af budget 2017-2020 Sager markeret med grøn kræver ikke yderligere politisk behandling. Sager markeret med gul behandles på dagens udvalgsmøde. Sager markeret med rød behandles på et senere

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Børne- og Ungdomsudvalget Oplæg om budgetforslag 2019-22 Byrådets budgettemamøde den 18. juni 2018 Fra haver til maver Læringslokomotivet KLC Børnehaver Arnbjerg Ørum Skals Familieområdet Overført underskud

Læs mere

Oplæg om Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag v/udvalgsformanden. Byrådets temamøde den 22. juni 2016

Oplæg om Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag v/udvalgsformanden. Byrådets temamøde den 22. juni 2016 Oplæg om Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2017-20 v/udvalgsformanden Byrådets temamøde den 22. juni 2016 Hvor meget udgør de to procent og den halve procent? side 2 Effektiviseringer: 18,4 mio.

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Kulturudvalget

Kulturudvalget - 3. Budgetforslag 2014-2017 Sagsnr.: 13/16079 Sagsansvarlig: Rasmus Gade SAGSFREMSTILLING Ved Kulturudvalgets sidste behandling af budgetforslag 2014-2017 drøftes følgende emner: - Forslag til driftsbudget

Læs mere

Økonomiudvalget I 2017-priser i hele tusinder -=mindreudgifter, +=merudgifter Forslag Politikområde

Økonomiudvalget I 2017-priser i hele tusinder -=mindreudgifter, +=merudgifter Forslag Politikområde Økonomiudvalget Forslag Politikområde 2017 2018 1 Efteruddannelse COK og Metropol Administrationen -500-500 -500-500 2 Ny systemudgift til Byg og Miljø (CPE) Administrationen 160 160 160 160 3 Driftssikring

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Effektiviseringsdagsordenen i Velfærd og Sundhed

Effektiviseringsdagsordenen i Velfærd og Sundhed Effektiviseringsdagsordenen i Velfærd og Sundhed 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget den 25. maj 2016 Sagsnr.: 00.30.00-P05-1-16/LL Velfærds- og Sundhedsudvalgets budget 2016 2 Rammereduktioner jf.

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Screening af kan - og skal -opgaver

Screening af kan - og skal -opgaver Screening af kan - og skal -opgaver Som en del af budgetforliget for 2012-15 aftalte forligspartierne, at de enkelte udvalg skulle se nærmere på kan - og skal -opgaver, som grundlag for prioritering af

Læs mere

Aftale om Genåbning af Budget 2010

Aftale om Genåbning af Budget 2010 Ringe, den 23. marts 2010 Aftale om Genåbning af Budget 2010 Indledning Faaborg-Midtfyn Kommune står, som mange af landets øvrige kommuner, over for store økonomiske udfordringer. Dette skyldes bl.a. den

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser

Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser 2007 2008 2009 2010 Besparelser vedtaget i forb. m. budget 2007 (1.000 kr.) Allerede udmøntede besparelser i alt 20.854 36.894 45.039

Læs mere

Forslag til effektiviseringer til budgetforslag

Forslag til effektiviseringer til budgetforslag Forslag til effektiviseringer til budgetforslag 2019-2022 Side INDHOLDSFORTEGNELSE (klik på teksten for at springe til siden) Samlet oversigt 2 Økonomi- og erhvervsudvalget: 1. Diverse tilskud under Økonomi-

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Mål og Midler Beskæftigelsestilbud

Mål og Midler Beskæftigelsestilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for 2015-2018 (i 1000kr) 2015 2016 2017 2018 Beskrivelse af ønsket Udmøntning Demografi på skoleområdet 6.050 8.437 10.676

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder Sundhedsområdet er specielt i kommunal økonomisk sammenhæng, idet langt hovedparten af økonomien er knyttet til finansiering/medfinansiering af aktiviteter i det regionale sundhedsvæsen og

Læs mere

Resultatopgørelser 2010-2016

Resultatopgørelser 2010-2016 Budgetforlig 2013 Beløb i mio. kr. - Løbende priser Resultatopgørelser 2010-2016 Regnskab 2010 Regnskab 2011 Budget 2012 Budgetforslag 2013 Budgetoverslag 2014 Budgetoverslag 2015 Budgetoverslag 2016 Det

Læs mere

Oversigt over besparelser fra de enkelte omstillingscases til budget 2019 (mio. kr.)

Oversigt over besparelser fra de enkelte omstillingscases til budget 2019 (mio. kr.) Nr. * Indsats 2019 2020 2021 2022 Anlægsinvestering Teknik- og Miljøudvalget TMU-01 Reducering af budgettet for Spildevandsplanen -0,1-0,1-0,1-0,1 TMU-02 Reducering af budgettet for Cykelhandleplanen -0,1-0,1-0,1-0,1

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Hedensted Kommune 27-11- Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret

Læs mere

Økonomi og Udvikling. Høring om budget

Økonomi og Udvikling. Høring om budget Økonomi og Udvikling Høring om budget 2017-2020 Aftenens program Aftenens møde et led i en generel inddragelse Frederikssund en udviklingskommune Budgettet - skat - gæld - likviditet - befolkningsudvikling

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Hedensted Kommune 29-08- Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret

Læs mere

Noter til ændringsforslag til 2. behandling af budget 2019

Noter til ændringsforslag til 2. behandling af budget 2019 Noter til ændringsforslag til 2. behandling af budget 2019 Politiske ændringsforslag til 2. behandling drift: De politiske ændringsforslag til 2. behandlingen fremgår af nedenstående tabel. Ændringerne

Læs mere

2012-011725-7 Skoleudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012. Korrigeret budget med O/U 2012

2012-011725-7 Skoleudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012. Korrigeret budget med O/U 2012 212-11725-7 Skoleudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 212 1. Resume Drift Oprindeligt 212 med O/U 212 uden O/U 212 Forventet resultat (Ift. kor. uden O/U) Afvigelse I 1. kr. Drift i alt 386.975 392.486

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik.

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. Indledning Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. De underskrivende partier er enige om vigtigheden af, at målene bag genopretningsplanen,

Læs mere

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne Socialistisk Folkeparti Jette Fabricius Toft Investeringstanken lever Vi ser fortsat investeringer som en vigtig basis for budgettet og

Læs mere

Struer Kommune - budget

Struer Kommune - budget Struer Kommune - budget 2017-2020 Budgetændringer indarbejdet efter budgetseminariet den 25.-26. august 2016 - indgår i budgetforslag 2017-2020 Positive beløb er udgifter og negative beløb er Drift: Besparelser:

Læs mere

Omstilling & Effektivisering i Overskrifter

Omstilling & Effektivisering i Overskrifter Nummer 246 Rammereduktion Fagudvalg Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget Funktion Fagsekretariat Social og Arbejdsmarked Rammereduktion i forlængelse af besluttet OE strategi Mindreudgifter 0 2.184

Læs mere

Budgetorientering oktober v. Borgmester Peder Chr. Kirkegaard. Kulturcenter Limfjord

Budgetorientering oktober v. Borgmester Peder Chr. Kirkegaard. Kulturcenter Limfjord Budgetorientering 2016 7. oktober 2015 v. Borgmester Peder Chr. Kirkegaard Kulturcenter Limfjord 1 Dagsorden Aftale mellem regeringen og KL Økonomisk politik Udfordringer/gode resultater Bred politisk

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Sundhedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

3. Udvalget "Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg" 11,5 11,5 11,5 11,5 Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet 5,8 5,8 5,8 5,8

3. Udvalget Aktiv hele livet - Sundhed og Omsorg 11,5 11,5 11,5 11,5 Strammere visitation og opfølgning på fritvalgsområdet 5,8 5,8 5,8 5,8 Ændringsforslag fra: I mio.kr. 2018 2019 2020 2021 ÆNDRINGER DRIFT I ALT 1. Økonomiudvalget 12,5 7,5 7,5 7,5 Omprioritering som følge af decentralisering -5,0-10 -10-10 Rammesparelse på midler til erhvervsfremme

Læs mere

Budget 2017: Budgetanalyser - hovedresultater. Byrådets temamøde d. 22. juni 2016

Budget 2017: Budgetanalyser - hovedresultater. Byrådets temamøde d. 22. juni 2016 Budget 2017: Budgetanalyser - hovedresultater Byrådets temamøde d. 22. juni 2016 Dagsorden: 13.30 Introduktion: Økonomiaftalen for 2017 og budgetanalysernes afsæt 13.45 Ældre- og sundhedsområdet v. Ingelise

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Struer Kommune - budget 2016-2019

Struer Kommune - budget 2016-2019 Drift: Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget: Feriefonden Budget til Feriefondens møder/forplejning mv. nulstilles, og fremover skal Feriefonden selv finansierer disse udgifter. Tillidsrepræsentanter TR-tillæg

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Bilag 2 Budgetopfølgning pr. 30. april Budgetneutrale omplaceringer

Bilag 2 Budgetopfølgning pr. 30. april Budgetneutrale omplaceringer Bilag 2 Budgetopfølgning pr. 30. april Budgetneutrale omplaceringer Omplaceringer mellem udvalg Økonomi- og Erhvervsudvalget Direktionens Stabe: HR: Omlægning af fleksjobpuljer fra Jobcentret til HR, fleksjobpulje

Læs mere

Aftale om budget 2016

Aftale om budget 2016 ØKONOMI OG STYRING Dato: 25. april 2017 Tlf. dir.: 2054 6419 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Jonas Brix Kjelgaard Aftale om budget 2016 Afsluttende opfølgning på Social- og Sundhedsudvalgets område Læsevejledning

Læs mere

NOTAT. Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet

NOTAT. Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet NOTAT Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet Regionshuset Viborg Regionsøkonomi, Budget og Analyse Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2016

Udmøntning af Aftale om budget 2016 ØKONOMI OG STYRING Dato: 1. august 2016 Revideret: 12. august 2016 Tlf. dir.: 2343 8928 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Irene Witthøft Sagsid: 00.30.00-S00-4-14 Udmøntning af Aftale om budget 2016 Anden

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2016

Udmøntning af Aftale om budget 2016 ØKONOMI OG STYRING Dato: 24. oktober 2016 Tlf. dir.: 2054 6419 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Jonas Brix Kjelgaard Sagsid: 00.30.00-S00-4-14 Udmøntning af Aftale om budget 2016 Tredje opfølgning på Social-

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Økonomisk ledelsesinformation. Pr

Økonomisk ledelsesinformation. Pr Økonomisk ledelsesinformation Pr. 31. 10. 2013 Økonomisk ledelsesinformation: Introduktion Den økonomiske ledelsesinformation er opgjort politikområde. Den viser: - Det korrigerede budget, dvs. det aktuelle

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger Finansieringsbehov Børne- og Ungdomsudvalget skal

Læs mere

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018 NOTAT Dato: 12. juni 2017 Budget 2018 Aftale om kommunernes økonomi for 2018 Den 1. juni 2017 har KL og Regeringen indgået aftale om de økonomiske rammer for kommunernes budgetter for 2017. Dette notat

Læs mere

- kun serviceudgifter Service- Udvalg / Aktivitet R 12 i 13 Opr. Omp.

- kun serviceudgifter Service- Udvalg / Aktivitet R 12 i 13 Opr. Omp. - kun serviceudgifter Service- Udvalg / Aktivitet R 12 i 13 Opr. Omp. Korr. Forbrug Afvigelse TB søges priser B 2013 B 2013 TB 2013 B 2013 pr. 30/6 FR 2013 R 13 2013 FR 2014 FR 2015 FR 2016 FR 2017 ramme-

Læs mere

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Sektor: Forslagets betegnelse: 5.50 Børn og Unge Forslag til alternative besparelser i Børn og Unge i stedet for forslaget om børnehavestart ved to år og ni måneder Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 Guldborgsund kommune September 2011 Indledning Budgetopfølgningen pr. 31/8-2011 omhandler væsentlige udviklingstendenser

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

NOTAT Dato

NOTAT Dato NOTAT Dato 07.04.2008 Budgetoverførsler af driftsmidler fra 2007 til 2008 2007 har været et turbulent år med hensyn til økonomi og økonomiopfølgning. I maj 2006 godkendte Sammenlægningsudvalget principperne

Læs mere

Beretning 2010 for politikområderne: Regnskab Afvigelse til opr. budget Kultur og Fritid 59.719 58.077 56.739 2.980 238.096 245.494 256.779-18.

Beretning 2010 for politikområderne: Regnskab Afvigelse til opr. budget Kultur og Fritid 59.719 58.077 56.739 2.980 238.096 245.494 256.779-18. Beretning 2010 for politikområderne: Kultur og Fritid Børn-, Unge- og Sundhedsudgifter Bevillingsoversigt drift (inkl. refusion): (i 1000 kr.) Oprindeligt Regnskab opr. Kultur og Fritid 59.719 58.077 56.739

Læs mere

Det forventede resultat

Det forventede resultat Det forventede resultat De udfordringer som vi præsenterede byrådet for ved vinterseminaret den 10. februar, matcher i store træk de udfordringer som ligger i det forventede regnskab for 2016. Det betyder,

Læs mere

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr.

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr. ÆNDRINGSFORSLAG STILLET AF: Negative beløb = indtægt Regnskab 2015 Budget 2017-2020 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i 1.000 kr. Oprindelig budget 2016 Forv. regnsk. 2016

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 30. marts 2018 forventes et for Børne-, Fritids- og samlet

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Budgetopfølgningen pr. 30. september 2014 følger tendensen fra tidligere opfølgninger i 2014. Der er et for det specialiserede socialområde samlet set (børn og voksne) forventning

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på -11,5 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle

Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle Udvalget Uddannelse og Job Kerneopgaven Uddannelse til alle Budgetrevision 1 Februar Den oprindelige ramme for skal overholdes. De yderligere udfordringer, som er kommet, skal findes ved følgende tiltag:

Læs mere

FORSLAG TIL REDUKTIONER 2012

FORSLAG TIL REDUKTIONER 2012 1 2 3 4 5 6 7 8 Niveauet for bygningsvedligeholdelse kan nedsættes. Kommunen har pt. et vedligeholdelsesbudget der ligger tæt på et gennemsnitligt niveau. Bygningsmassen er grundlæggende i god stand, dog

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

LANGELAND KOMMUNE Bilag 5. Sparekatalog i alt

LANGELAND KOMMUNE Bilag 5. Sparekatalog i alt LANGELAND KOMMUNE Bilag 5 Sparekatalog i alt 2010 2011 2012 2013 Økonomiudvalget i alt -7.955-6.860-6.860-6.860 Uddannelses-, social- og kulturudvalget i alt -1.450-5.354-6.644-7.144 Sundhedsudvalget i

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 30. april 2014 - DRIFT (beløb i mio. kr.)

Budgetopfølgning pr. 30. april 2014 - DRIFT (beløb i mio. kr.) Drift: Økonomiudvalg 5,2-5,6 Udvalg for Plan og Teknik 0,0 0,0 Udvalg for Børn og Undervisning 1,9-7,2 Udvalg for Kultur og Fritid 0,7-0,4 Udvalg for Social og Sundhed 18,9-18,1 Udvalg for Arbejdsmarked

Læs mere

Udgifter og udvalgenes budgettal

Udgifter og udvalgenes budgettal Udgifter og udvalgenes budgettal Serviceramme og anlægsniveau Serviceudgift I Økonomiaftalen for er der aftalt et måltal for kommunernes serviceudgifter i på samlet 234,7 mia. kr. Odense Kommunes andel

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Notat. Dato: 4. august Kopi til: Budgetudfordringer budget : Merudgifter til flygtninge

Notat. Dato: 4. august Kopi til: Budgetudfordringer budget : Merudgifter til flygtninge Erhverv og Udvikling Dato: 4. august 2016 Sagsbehandler: jote/bjha Notat Dato: 4. august 2016 Kopi til: Emne: Budgetudfordringer budget 2017-2020: Merudgifter til flygtninge Merudgifter på flygtningeområdet

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner Budget 2018-2021 Omprioriteringskatalog - reduktioner Børne- og Uddannelsesudvalget Forvaltningens forslag 1.000 kr. Note Politikområde Titel 2018 2019 2020 2021 1 PPR 2.500 2.500 2.500 2.500 2 1 % besparelse

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Marts 2015 Forventet regnskab 2015 Tabel 1 OPRINDELIGT BUDGET 2015 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventede afvigelser INDTÆGTER

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

BUDGET I OVER- SIGT

BUDGET I OVER- SIGT BUDGET 2018-2021 I OVER- SIGT Indledning Om budgettet og oversigten En kommunal budgetproces består af flere dele. I den sidste fase, hvor der er meget offentligt fokus på budgetprocessen ligger der: En

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

POLITISK AFTALE OM BESPARELSER I

POLITISK AFTALE OM BESPARELSER I POLITISK AFTALE OM BESPARELSER I 2013-2016 TEKNIK- OG MILJØUDVALGET 5.177 5.177 5.177 5.177 Byggeri og fast ejendom 108 108 108 108 1 Reduktion af central bygningsvedligeholdelse 108 108 108 108 Natur

Læs mere

Udvalgene skal selv finansiere eventuelle budgetproblemer. Summen af omprioriteringerne er 0 for hvert enkelt udvalg.

Udvalgene skal selv finansiere eventuelle budgetproblemer. Summen af omprioriteringerne er 0 for hvert enkelt udvalg. Omprioritering af driftsbudgettet 2015-2018 Udvalgene skal selv finansiere eventuelle budgetproblemer. Summen af omprioriteringerne er 0 for hvert enkelt udvalg. Økonomiudvalget I 2015-priser i hele tusinder

Læs mere

Notat. Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud til voksne med særlige behov

Notat. Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud til voksne med særlige behov ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 17. marts 2015 Tlf. dir.: 4477 3497 E-mail: fci@balk.dk Kontakt: Funda Kitir Notat Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 38 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Administration/stabe Strukturtilpasning Engangsbesparelse - Fællessekretariatet Økonomiudvalg

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Socialudvalget. Drift

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Socialudvalget. Drift Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/5-2018 incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach 1. Regnskab 2014 2. 1. budgetopfølgning i 2015 3. Budgetlægning 2016 4. Nøgletal i budgetlægningen Plankonferencen 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt mio.kr.

Læs mere

Orientering af byrådskandidater

Orientering af byrådskandidater Orientering af byrådskandidater Økonomi og personale tirsdag den 26. august 2013 Aktuel krise = historisk hårdt tilbageslag 1.800.000 Bruttonationalprodukt, mio.kr. 2005-priser 1.600.000 1.400.000 Aktuel

Læs mere