Status for trepartsmidlerne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status for trepartsmidlerne."

Transkript

1 Status for trepartsmidlerne. Region Syddanmark Første møde vedr. fordeling af kompetenceudviklingsmidler fra trepartsaftalerne blev afholdt den 24. marts Repræsentanter for Sundhedskartellet er: Inger Søndergård, D-Bio. Anni Pilgaard, DSR og Brian Errebo-Jensen, Danske Fys. Mødet var et første indledende møde og formede sig som en drøftelse og opsummering. Der var enighed om, at det er for tidligt at nedsætte det koordinerende forum. Der er behov for flere drøftelser i de enkelte fora og i hele gruppen først (det er det koordinerende forum som fastlægger procedure for ansøgning, procedure for sagsbehandling og indstilling, administration og procedure for opfølgning og evaluering). Der er aftalt flg. møder: 4. maj 2009, kl juni 2009, kl Varde Kommune Der er nu blevet afholdt 4 møder om kompetenceudvikling. Vi er nu ved at nå så langt, at der snart kan formuleres ansøgningsskemaer, procedure for sagsbehandling og indstilling. Der vil blive meldt ud til medarbejderne via Varde Kommune. Der opereres med en første ansøgningsfrist den I det koordinerende forum har vi talt om at afholde et fælles orienteringsmøde for tillidsrepræsentanter og ledere inden sommerferien bl.a. for at præcisere forventninger, muligheder og begrænsninger. Svendborg Kommune Der er blevet afholdt to møder i de nedsatte beslutningsfora. Der arbejdes på at melde ud i organisationen vedr. ansøgning, information og styring af midlerne. Det koordinerende forum er nedsat ved det andet møde den Esbjerg: Der er indgået om seniorinitiativer. Det er aftalt at den på FTF-gruppens vegne underskrives af Kent Nielsen, DLF. Den sendes først ud, når den er underskrevet. Jeg har ikke fået den endnu. Aftalen benævnes + 58 fridag. Månedslønnede får en fridag i årene 2009, 2010 og 2011 således: 2009: alle der er født i 1951 eller før 2010: alle der er født i 1952 eller før 2011: alle der er født i 1953 eller før. Jeg har orienteret TR, jf maillisten, om at aftalen. Der er endnu ikke indkaldt til møde om kompetencemidler

2 Faaborg Midtfyn: Indledende møde om senior- og kompetence-initiativer blev holdt 4. februar. Nyt møde blev aftalt til ultimo marts, men blev aflyst. Næste møde bliver den dag, hvor de fleste kan, 14. april. Det betyder, at jeg desværre ikke kan deltage. Fredericia: Det er aftalt, at vi spørger ud i baglandet efter hvilke behov der er for seniorpolitiske tiltag. Det har jeg mailet til TR, jf maillisten, om. Samtidig har jeg spurgt om ønsker / holdninger til kompetenceudvikling. Der er indbudt til første møde om seniorinitiativer 14. januar. Der er ikke innkaldt til møde igen. Der har været holdt 2 møder om kompetencemidler. Et indledende primo februar og et 31. marts, hvor jeg desværre blev forhindret. Jeg har nedenfor klippet referatet ind fra mødet 31. marts. Jeg har orienteret TR, jf maillisten og bedt dem komme med tilbagemeldinger. Hermed et kort referat af mødet i dag, tirsdag den 31. marts 2009 Tilstede: Finn Pedersen, DLF, Claus Møldrup Larsen, BUPL, Steen Ravnsbæk, Karen Delfs. Afbud fra Anne Marie Laustsen. Det blev besluttet at man vil bruge midlerne til efteruddannelse indenfor ét tema i hele perioden: Konflikthåndtering. Temaet er væsentligt for alle tre faggrupper, og kan bruges til konflikter ift børn, unge, forældre, rummelighedsbørn, patienter, brugere, pårørende, kolleger og ledere. Temaet gælder i hele perioden, men uddannelsens indhold evalueres efter et år. Man ønsker at uddanne (mindst) en person fra hver institution, der kan fungere som ressourcepersoner på området efterfølgende. Ansøgningerne indsendes og behandles individuelt, men attesteres af egen leder. Undervisningsforløbet forsøges tilrettelagt således, at det udløser ECTS point svarende til et diplommodul gennemført som SVU-forløb. Undervisningen skal indehold teori kombineret med aktionslæring/læring på arbejdspladsen. Undervisningen skal indeholde en personlig udviklingsplan for deltagerne, der bl.a. omfatter en plan for, hvordan viden kan formidles/anvendes på egen arbejdsplads efterfølgende. Vi forestiller os at der vil blive flere hold, hvor indholdet evt. kan tones efter deltagernes faglighed. Der udvælges 3 uddannelsesinstitutioner/konsulenthuse, der giver bud på opgaven. Hvis medlemmerne har forslag til, hvilke uddannelsesinstitutioner/konsulenthuse der skal indbydes, sendes de til Karen Delfs. Vi bestræber os på at køre det første hold i efteråret 2009.

3 Uddannelsescentret laver udbudsmateriale på baggrund af stikord fra udvalgets medlemmer: hvad er det kurset skal klæde deltagerne på til at håndtere. Stikordene sendes til Karen Delfs senest den 8. April. Udbudsmaterialet fremsendes til medlemmerne af udvalget inden næste møde den 21. April kl på uddannelsescentret. Næste møde bruges til at finpudse materialet inden udsendelse til uddannelsesinstitutionerne. Haderslev kommune: Der har nu været afholdt 5 møder i det koordinerende udvalg. Der er nu udarbejdet ansøgningsskemaer vedr. kompetence og seniorområdet. De mangler en "finpusning", som kommer til at foregår i de underliggende grupper. FTF-gruppen holder møde kommende fredag. Der udestår et lille dilemma, som I gerne må komme med input til, da det kan være I har erfaringer andre steder fra. Udfordringen handler om "ansøgningsfrister". Skal der være 1 ansøgning om året fx. 1.5 eller skal der være fx. 3 frister? DLF siger de først kan bruge en ansøgningsfrist målrettet , da det går ind i skemaåret Hvis man bare kan søge - hvordan styres pengene så? Hvis der er få ansøgningsfrister - vil man så den vej sortere nogen fra? Hvis der er mange vil det så sprede pengene? Personligt heller jeg til flere ansøgningstidspunkter, da jeg ikke kan overskue hvornår det er optimalt for de enkelte grupper. For at søge om noget skal en given uddannelse jo være tilgængelig og annonceret. I Haderslev kunne det fx. være og 1.1. Tanken kunne så være at koble det med et regneark, hvor man kan følge forbrug for SHK/FTF og de enkelte org., så man kan forsøge at sikre en rimelig fordeling. Opdatering : Arbejdet er nu gået over i den næste fase, hvor den konkret udmøntning aftales/styres i FTF gruppen. Der er fast 4 ansøgningsterminer (som nok er identiske med LO og AC). I FTF gruppen har vi en aftale om at sikre en rimelig ligelig fordeling blandt os, hvorfor vi laver et regneark bagved processen, så midler er gennemskuelige. Det betyder fx at lærerne kan skubbe midler til 2010, hvor de så planlægger deres aktiviteter. Regnearket er ikke tilgængeligt endnu. Kommunen skal nu i gang med kommunikationsdelen og jeg tager kontakt til vore TR. Ansøgningsfrister for Kompetenceudvikling og Seniorindsats Parterne er enige om følgende frister.

4 /09 01/02 01/09 01/02 * * 30/ skal midlerne være disponeret Ansøgningerne behandles umiddelbart efter ansøgningsfristen, og hver enkelt ansøger modtager derefter svar på sin ansøgning. Prioritering af midlerne til kompetenceudvikling I prioriteringen af de afsatte midler til kompetenceudvikling, prioriterer Beslutningsforum for FTF primært ansøgninger som med udgangspunkt i listen over de kurser og udbydere af uddannelses, som kan ses på _Kompetenceudvikling_-_Idekatalog.pdf, som hæver kompetenceniveauet den almindelige kompetenceudvikling i arbejdet ikke dækker fortrinsvis er på diplomniveau primært er ugekurser Næste møde er planlagt til 10. september. Sønderborg kommune: Der har været afholdt 2 møder i det koordinerende forum. Der er udarbejdet ansøgningsskemaer. Der er 4 ansøgningstidpunkter om året og processen er - som jeg tidligere har beskrevet igang. Næste møde er i april, hvor der skal kigges på ansøgningerne og prioriteres. Jeg forsøger at finde mødetidspunkt for TR i Sønderborg. Opdatering Der har været afholdt et møde, hvor man skulle prioritere mellem en række ansøgning til dels senior dels kompetence. Der var en del kritik af ordningens manglende synlighed, da der var relativt få ansøgere derudover var der lidt rod i systematikken, da fx enkelte ansøgning fra LO og AC var puttet ind under FTF. Der var ligeledes en kritisk drøftelse af flere ansøgninger, som org. Har den tilgang til, at det er områder, som kommunen skal løfte alligevel hvor man prøver at hente pengene i trepartspuljen. Derfor er flere ansøgninger også til fx ældreområdet udsat med en tilkendegivelse af, at FTF nok siger nej. Vedr. seniorområdet var der tidligere ingen aldersfrist. Der er nu enighed om at det er 55 år. Der har været afholdt 1 møde for TR i kommunen, hvor det dog har været svært at få alle samlet og bevare overblikket.

5 Der er planlagt møde i org. Baggrundsgruppen d og samme dag efterfølgende i SHK-TR gruppen. Der er forhandling/udmøntning d Tønder kommune: Der har netop været 1. møde i organisationsbaglandet. Jeg afventer nu indkaldelse til 1. formelle møde i Tønder. Der er ikke materiale eller andet. Opdatering : Der har i skrivende stund ikke været yderligere aktiviteter. Der er planlagt 1. møde i Tønder d. 15. maj. Aabenraa kommune: Der har været afhold 2 org.møder. Det første formelle forhandlingsmøde blev aflyst/flyttet. Det gennemføres mandag d Opdatering : Der har været afholdt 1. møde i kommunen. Der er enighed om, at koordinationsgruppen består af alle org. Repræsentanter. Vedr. ansøgningsproces var der et samlet ønske om at pulje pengene sammen, så der samlet set kan gøres mere i en kortere periode. Vedr. senior er der sat en aldersgrænse på 58 år. Det betyder, at pengene fra 2008 og 2009 skubbes til Der arbejdes med ansøgningsfrist til 2010 puljen i september Der er planlagt møde Kommunen holder meget på, at der er nogle ganske bestemte ting de skal levere og ikke andet. Fx har kommunen stillet krav om at få dækket udgifter til pjecer fra puljen. Assens kommune Der er indkaldt til det første møde d. 6 marts, med de tre hovedorganisationer og ledelsen. Der planlægges med et møde for medarbejderrepræsentanterne inden. Det sikres at midlerne fordeles på hovedorganisationerne som fastsat i KL s fordelingsnøgle.

6 Det nedsatte forum fastholdes som koordinerende forum for senior- og kompetenceudviklingspuljerne. Modellen er, at tværgående tiltag diskuteres og koordineres i det koordinerende forum, hvorefter de specifikke drøftelser foregår ved en opsplitning af udvalget i 3 separate fora, 1 per hovedorganisation. Møderne foregår samme dag, og ledelsesrepræsentanter afgør hvilke ledere der deltager i hvilke fora. Møderne afholdes samme dag. Formålet med dette er at sikre, en koordinering på tværs ved tværgående initiativer, samt at personspecifikke ansøgninger behandles af de relevante repræsentanter. Medarbejderrepræsentanterne i forummet lægger først og fremmest vægt på individuel kompetenceudvikling af den enkelte. Dog med undtagelse af AC der konstaterer, at de begrænsede midler der er til rådighed holdt op imod prisen for individuel kompetenceudvikling, taler for tværgående tiltag. Især FTF-organisationerne accepterer, at deres vægt på individuelle tiltag og prisen for disse betyder, at få vil få del i puljen. Ledelsen lægger vægt på tværgående tiltag der opkvalificerer opgaveløsningen i kommunen på de enkelte felter. Man enedes om, at formålene ikke nødvendigvis strider mod hinanden. Man skal ved drøftelser i foraene sikre enighed så begge formål tilgodeses. Der var også bred enighed om, at det er vigtigt at udbrede kendskabet til ordningerne i organisationen. Herunder er det særligt vigtigt at: gøre det klart at der er tale om nye midler der ikke erstatter de i forvejen afsatte midler udbrede kendskab til formålet med de afsatte midler udmelde klart hvad det er der kan søges midler til. Disse rammer besluttes i foraene. orientere om at det er MUS-samtalerne der danner baggrund for hvad der søges til den enkelte Konklusion: Det nedsatte forum fungerer som koordinerende forum for både kompetenceudvikling og seniortiltag. Når de tværgående drøftelser er gennemført opsplittes forummet i 3 fora for henholdsvis FTF/SHK, OAO og AC. I udvalgene drøftes både kompetenceudvikling og seniortiltag. Modellen evalueres. 1. udsættes til næste møde der afholdes den 30. april 2009 kl Hvordan planlægges mødeforløbet. Den fremadrettede proces bliver: Den 1. juni udmeldes ansøgningsfrist og kriterier for ansøgning af midler til både kompetenceudvikling og seniorordninger. Det anerkendes, at der for skoleområdet ikke kan planlægges kompetenceudviklingstiltag for det kommende skoleår idet planlægningen af skoleåret allerede nu er i gang. Derfor vil alle kompetenceudviklingsmidler til skoleområdet blive anvendt i skoleåret Udvalget drøftede muligheden for differentiering af ansøgningsfristen på de 3 områder. Man enedes dog om, at det administrativt ville blive for tungt samt at det ville går ud over muligheden for tværgående koordinering. Fristen for ansøgninger fastsættes til den 1. september For at kunne udmelde rammer og kriterier for ansøgninger, samles det koordinerende forum til et møde den 1. maj 2009 kl til dage før mødet udsendes udkast til ansøgningsskemaer der drøftes på mødet. Samme dag afholdes møde i de 3 specifikke fora med henblik på udmeldelse af særlige fokuspunkter på de 3 hovedorganisationers områder. De 3 organisationernes repræsentanter kan holde formøder efter behov før mødet. Det skal også bemærkes, at der på mødet skal drøftes model for tilbagemelding af afslag/tilsagn om midler fra puljerne.

7 Alle ansøgninger sendes efter den 1. september til alle medlemmer af det koordinerende forum. Ansøgningerne drøftes i det koordinerende forum samt de 3 underfora den 23. september Mødet forudsættes at vare fra til Evt.: Der blev efterspurgt opgørelser af antallet af medarbejdere for delt på de 3 hovedorganisationer, samt en aldersfordeling til brug ved seniortiltag. Løn og Personale udarbejder disse og de vedlægges dette referat. Kolding Kommune Det til først møde med organisationerne og ledelsen er afholdt d.4 feb. Det vedtoges, at tidsplan og kommunikationsplan skal være gældende for både midlerne for kompetenceudvikling og seniorpolitiske tiltag. Derudover skal procedureplan også gælde for begge områder. Det er Det Koordinerende forum som vedtager procedureplan. Kriterier udstikkes af beslutningsfora erne. Kriterierne skal fastlægges, så der er klare retningslinier for, hvad der kan søges midler til. Der indkaldes til møder i beslutningsfora erne i marts, så kriterierne kan konkretiseres. Mødedatoerne er følgende: LO/OAO: mandag den 9. marts kl FTF: onsdag den 11. marts kl AC: onsdag den 11. marts kl Ændringer til tidsplan: Tidsplanen omkring trepartsmidlerne er presset i 2009, da den første ansøgningsfrist allerede er 1. maj og arbejdet først er igangsat i februar. Konklusionen er derfor, at ansøgningsdeadline 1. maj rykkes til 2. juni. Ansøgningsfristen 1. september har man som reserve, hvis det findes nødvendigt efter gennemgang af de indkomne ansøgninger i juni. 5. Aftale om næste skridt a) Møder i beslutningsfora: Der indkaldes til møde i marts. b) Markedsføring: Iflg. forslag til kommunikationsplan sendes der information ud på Hercules, TR m.v. når møderne i beslutningsfora erne er afholdt i marts. Informationsstrømmen tilrettes de ændrede deadline for 2009 FTF Følgende kan søge til kompetenceudviklingsaktiviteter: - enkeltpersoner - afdelinger/arbejdspladser/forvaltningsgrene Opstillede kriterier:

8 - Der kan søges midler til kompetencegivende uddannelse hos anerkendte udbydere eks. COK, University College Syd, Hansenberg, AMU, IBC, Syddansk Universitet, Social- og Sundhedsskolen osv. - Midlerne anvendes kun til kompetencegivende kurser/uddannelser f.eks. diplomkurser (enkeltmoduler), valgfag på kommunom, som f.eks. er indsatsområder i afdelinger, institutioner og forvaltninger (udgangspunktet er den enkelte medarbejders MUS-samtale). - Som udgangspunkt gives der ikke vikardækning kan dog fraviges i særlige tilfælde efter en konkret vurdering. - Seniormidler: Forhandlinger af disse afventer vedtagelse af en ny senior politik i Kolding Kommune. Vejle Kommune. Det først møde om kompetence og senior midlerne er afholdt d Repræsentanterne fra de respektive organisationer og ledersiden var indbudt. Der blev taget overordnede beslutninger om kompetence midlerne, men ingen beslutninger om senior delen. Det koordinerende forum skal også koordinere arbejdet med seniorinitiativer Det koordinerende forum har udelukkende en administrativ og økonomisk styrende funktion. Alle beslutninger om udmøntning af midler træffes i de enkelte beslutningsfora. Under gruppearbejdet udpegede hvert beslutningsforum repræsentanter til det koordinerede forum. Der bliver ansøgningsfrist til puljerne 1 gang årligt den 15/5 Hvert beslutningsforum mødes i januar/februar og fastsætter kriterier for ansøgning til midlerne på hvert organisationsområde. Der var en lang drøftelse af, om der skulle reserveres midler til tværgående initiativer på tværs af organisationsområderne. Der kunne ikke opnås enighed om at reservere et beløb til tværgående initiativer, så som udgangspunkt fordeles midlerne indenfor hvert organisationsområde. Men det er ikke udelukket, at der kan gennemføres initiativer på tværs af organisationsområderne, hvis beslutningsforaene bliver enige om udmøntning til konkrete initiativer. HR står parat til at assistere både som tovholder i hvert beslutningsforum og som leverandør af de informationer, som grupperne måtte efterspørge. E.v.t vikardækning skal indregnes i midlerne. Der har været afhold to efterfølgende møder. Der har været diskuteret hvilke uddannelsestilbud der skulle fokuseres på. Der er efterfølgende aftalt møde med UC Lillebælt med henblik på tilbud fra deres side. Ved mødet blev der aftalt at der skulle fremkomme to tilbud et omkring kommunikation og et omkring Vejledning og supervision af kollegaer. Begge på diplom niveau. Senioraftaler har også været berørt, men der er ikke vedtaget et tilbud. Middelfart kommune Det første møde om kompetence midlerne mellem de Respektive organisationer og ledelsen blev afholdt d

9 Det blev besluttet at midlerne fra 2008 og 2009 blev lagt sammen. Der havde i kommunen været gjort et forarbejde med at spørge medarbejderne om deres behov for kompetence udvikling, ud fra det blev der af midlerne afsat 20% til til et tværfagligt initiativ omkring kommunikation. De øvrige midler blev fordelt mellemgrupperne, i FTF var der enighed om at for at medlemmerne i vores gruppe var der hovedsagelig brug for kurser på diplomniveau. Kommunen har indvilliget i at dække vikarudgifter. Da institutionsmed har indflydelse på hvem der deltager skal der evalueres efter 1 år. Sundhedskartellet diplom Formål Formålet er, at medarbejdere under sundhedskartellet får opkvalificeret deres generelle kompetencer gennem diplomfag. Beskrivelse Middelfart Kommune indgår en samarbejdsaftale med et anerkendt udbyder om at indkøbe enkelt moduler på deres diplomuddannelser. Pladserne fordeles til MED-udvalgene, der indgår aftale om, hvem der skal deltage. Deltagerkreds Medarbejdere inden for sundhedskartellets område excl. Socialrådgiverne. Forventet effekt og evaluering Der forventes et løft i det generelle kompetenceniveau for de medarbejdere, der tager diplom modulerne. Målet er, at mindst 90% af deltagerne tilkendegiver, at de aktivt kan anvende den opnåede viden i det daglige arbejde. Økonomi Der afsættes kr. til formålet inden for Sundhedskartellets område. Der indgås en samarbejdsaftale med en anerkendt udbyder, og antallet af pladser på uddannelsen fordeles til MED-udvalgene, der indgår aftale om fordeling af pladser. Aftale om senior midlerne: Forhandlingsresultat: FTF-K og AC Inden for FTF-K og AC s område anvendes de centrale midler til seniorstillinger. AC: FTF: Der kan tildeles en seniorstilling af de centrale midler svarende til 20% af den nuværende ansættelsesgrad. Midlerne anvendes til supplering af pension. Der kan lokalt suppleres til pension med egne midler. Med en beregnet årlig udgift pr. seniorstilling på kr. giver det mulighed for følgende seniorstillinger: FTF-K: 18 AC: 2 Der er tale om cirka tal. Det endelig tal vil afhænge af de faktiske løn- og pensionsforhold hos den enkelte ansøger samt hvilken procentsats de ønsker at gå ned i tid. Vores medarbejdersammensætningen er som følger (alle overenskomstgrupper):

10 Antal ansatte i Januar/Februar 2009 fordelt på alder (over 52 år) Alder Gruppe Alder Gruppe niv2 Alder Antal Medarbejdere Total Total Total Total eller mere Total eller mere Total FTF-K og AC s andel udgør 34,3593% af ovenstående (udregnet på baggrund af fordelingen af seniormidlerne). Det betyder, at der i alt er følgende medarbejdere i FTF-K og AC-gruppen inden for de forskellige aldersklasser (tallet er nedrundet): 60 år 108 medarbejdere 61 år 76 medarbejdere 62 år 51 medarbejdere 63 år 35 medarbejdere Det fælles udgangspunkt er, at vi forventer at ca. 50% af seniorerne ønsker en seniorstilling, og at vi tilbyder seniorstillinger ud til det antal medarbejdere, vi forholdsmæssigt forventer ønsker en ordning. Det betyder, at medarbejdere fra det fyldte 62 år og derover har mulighed for at få andel i midlerne. Der vil være følgende procedure for disse penge: 1. Der sker kommunikation til arbejdspladserne om mulighed for at indstille til seniorstillinger, og hvad tildelingskriterierne er. Det sker via mails til de decentrale ledere, på intranet og via plakater og postkort.

11 2. Lederen på den enkelte arbejdsplads og forhandlingsberettiget part forhandler indstilling til seniorstilling med udgangspunkt i de kriterier, der er gældende i Middelfart Kommunes seniorpolitik (vedlagt). Det sker med forbehold for, at der er centrale midler til rådighed. 3. De udfylder et skema, og indstiller til Staben inden den 15. juni (skema vedlagt). 4. Staben beregner på baggrund af de konkrete tal, hvor mange af medarbejderne, der kan få en centralt finansieret seniorstilling. Beregningen sker på baggrund af alder den ældste tildeles først og så fremdeles inden for det pågældende fora. 5. Aftalerne implementeres fra august måned eller fra det tidspunkt, hvor det er indstillet af de pågældende MED-udvalg/personalemøder efter august måned. 6. Seneste sluttidspunkt for aftalerne er med udløbet af overenskomstperioden. 7. Hvis der ikke er ansøgere nok til midlerne udvides aldersgrænsen med 1 år ad gangen. Det vil ske i forbindelse med opgørelsen Odense kommune Der afholdes Kickoff dag d , der planlægges med et møde for medarbejder rep. Inden Program for gruppearbejde Endelig organisering i forhold til antal bestyrelser Valg af repræsentanter til Det Koordinerende Forum Bemærkninger til ansøgningsskemaer/procedure Forslag til ansøgningskriterier

12 Endelig organisering Vi er enige om, at vi fremadrettet opererer som en bestyrelse

13 Det koordinerende forum Klaus Majgaard, BUF Anne-Mette Kæseler, LC

14 Baggrund Afsæt i trivselsundersøgelsen Et fælles tema vi vil hellere lave en koncentreret indsats med en tydelige effekt frem for små dryp Sikre en spredning, så det kommer langt ud i organisationen Sikre forankring

15 Kommunikations / relationskompetencer Medarbejder/borger Medarbejder/leder Medarbejder/medarbejder Tværgående indhold Den vanskelige samtale Anerkendende kommunikation Fagspecifikt indhold Klasserumsledelse Faglig supervision Tidlig indsats

16 Proces I Bestyrelsen mødes med KCHR mhp. At definereuddannelsens mål og indhold nærmere Nedsættelse af arbejdsgruppe med repræsentanter framed-afdelingsudvalg (1 ledelses- og en medarbejderrepræsentant samt minimum en frahver hhv. BUPL, SHK og LC), bestyrelsen (TroelsLindholm) og KCHR Annoncering/udbud Arbejdsgruppe mødes med uddannelsesleverendøren Etablering af uddannelse på diplomniveau (svarende tilet modul), med start september 2009 eller januar2010 Mulighed for brug af SVU midler

17 Proces II For at sikre forankring og spredning fordeles midlerne forholdsmæssigt mellem faggrupper i Odense Kommune og derefter på de enkelte arbejdspladser Den enkelte arbejdsplads beslutter i enighed hvilke medarbejdere der skal have tilbudt uddannelsen Mulighed for ca. 650 medarbejdere

18 Vikardækning Medfinansiering fra arbejdspladsen

19 Ansøgningskriterier seniorpolitiske initiativer Etablering af pulje, hvor arbejdspladserne kan søge omfinansiering af seniorpolitiske initiativer. Pilotprojekter som genererer viden ift. Seniorpolitiske initiativer til organisationen Der skal være et element af fastholdelse Omfordeling af tid, fra belastende opgaver til opgaver af merevidensoverleverende karakter Initiativerne skal indeholde et element af nytænkning Arbejdspladsen forpligter sig til at evaluerer initiativet overfor bestyrelsen Bestyrelsen ønsker at afprøve forskellige modeller, som passer til forskellige faggrupper, derfor tilstræber midlerne fordelt ligeligt mellemshk, LC, BUPL og FHK (i alt ca svarende til initiativerpr. år) Ansøgningen udformes i samarbejde mellem leder og TR indenfor FTFgruppen på den pågældende arbejdsplads

20 Kerteminde kommune: Der har været afholdt et indledende møde i det lokale beslutningsfora. I forhold til kompetenceudvikling: Der er generelt enighed om, at midlerne skal bruges på kursusafgiften, og at lønudgifter, vikardækning mv, skal dækkes af kommunen. Vi har drøftet, hvilke kompetence aktiviteter midlerne skal bruges til. Kommunen har forsøgt at argumentere for at vi får mere ud af pengene ved at afvikle fælles kompetence projekter. I forhold til SHK har jeg argumenteret for kompetencegivende uddannelse på diplom niveau. Herunder at vi har fokus på den enkelte men ikke er afvisende overfor at der kan være noget for grupper, afhængig af indholdet. Vi har drøftet, at man godt kan uddanne enkelt personer, mhp at de opnår kompetence til at kompetenceudvikle andre kolleger. Den vinkel er kommunen modtagelig overfor.. Der er lige nu gang i en proces, hvor MED i de konkrete fagområder bliver spurgt om inspiration til, hvad der vil være relevant kompetence udvikling/uddannelse. Vi vil forsøge, om der kan skabes kobling på kommunens værdier om: kvalitet, nærvær, udvikling og trivsel. I forhold til senioraftale: Vi har drøftet en model med seniortimer/seniordage, som en realistisk model Der er lige nu gang i en proces, hvor MED i de konkrete fagområder bliver spurgt om inspiration til, hvad der vil være relevante seniortiltag. Vi har fået en oversigt over antal medarbejdere på 58 år og derop efter, fordelt på organisationer. Der er aftalt møder igen den 16. april. Først samtidige møder i de tre beslutningsfora og efterfølgende fælles møde i det koordinerende forum. Det koordinerende forum består af de tre beslutningsfora. Langeland kommune: Her har vi haft det første møde i beslutningsforum. I forhold til kompetenceudvikling: Der er enighed om, at midlerne skal bruges til kursusafgift, og at lønudgifter, vikarer mv skal betales af arbejdsgiver. Nogle på lederside, vil meget gerne bruge midlerne på projekter kommunen i forvejen vil iværksætte. Det er en øvelse at holde fast i, at dette er ekstra midler. Der er behov for at indhente forslag til konkrete kompetence ønsker, blandt vores FTR/TR. Kommunen laver et regneark, med en forholdsvis opgørelse på de midler der er i spil, i forhold til hovedorganisationerne. I forhold til senioraftale: Der er enighed om, at vi skal finde en enkel løsning, set ift omfanget af midler. Kommunen laver et konkret forslag til en aftale med udgangspunkt i seniortimer/seniordage. Kommunen laver et regneark, med en forholdsvis opgørelse på de midler der er i spil, i forhold til hovedorganisationerne. Der afsøges ny mødedato, herunder for det koordinerende forum. Der er enighed om, at det koordinerende fora består af de tre beslutningsfora.

21 Ærø kommune: her er der endnu ikke sket noget i forhold til formøde eller andet Nordfyns kommune: Vi har afholdt 1. møde i det koordinerende forum Vi behandler både kompetenceudvikling og senioraftaler på samme møde. Vi er ved at udfærdige skemaer Retningslinier for udmøntningen af trepartsmidler til Kompetenceudvikling og Seniorpolitiske initiativer - Nordfyns kommune 1. Baggrund I forbindelse med trepartsaftalerne i 2007 blev der afsat et engangsbeløb til at fremme og understøtte kompetenceudviklingsindsatsen. Der er afsat midler til kompetenceudvikling og seniorpolitiske tiltag. Midlerne kan anvendes fra den 1. april 2008 og aftalen ophører den 30. juni 2011, hvor alle midler senest skal være aftalt anvendt. Der er overførselsadgang mellem årene Kompetenceudvikling Kompetenceudvikling 1/ / Akademikernes Centralorganisation (AC) Offentligt Ansattes Organisation (OAO) Funktionærernes og Tjeneste-mændenes Fagforening (FTF) Midlerne kan anvendes til: 1. Primært til kompetencegivende kurser/efter- og videreuddannelse hos anerkendte udbydere 2. Betaling af kursusafgift, materialer, transport og opholdsudgifter m.v. 3. Dækning af vikarudgifter i konkrete tilfælde. Alle medarbejdergrupper kan søge på lige fod, herunder f.eks. også medarbejdere under sygdom. Kompetenceudvikling kan komme på tale på mange områder, og/eller hvis medarbejderen aldersmæssigt kan falde under senioraftalen, kunne en sådan komme på tale, jf. i øvrigt næste afsnit Seniorpolitiske tiltag Seniorpolitiske tiltag 1/ / AC

22 OAO FTF Midlerne kan bruges til aktiviteter/initiativer, som skønnes at fastholde seniorer for såvel grupper som enkeltpersoner f.eks. et sundhedstjek eller en seniorstilling, der indeholder nedsat tid, et ændret jobindhold eller muligheden for tilknytningen som vikar. Formålet med seniorpuljen er, at den kan bidrage til at fastholde seniorer med et særligt behov. Der kan ikke aftales brug af midler til generationsskifteordninger, fratrædelsesaftaler ved uansøgt afsked og fleksjobstillinger. 2. Organisering af planlægningen og udmøntningen af midlerne I Nordfyns kommune er aftalt følgende organisering: De enkelte beslutningsfora har kompetencen om at træffe beslutning om hvordan midlerne skal anvendes. Nordfyns kommune yder sekretariatsbistand i form af mødelokaler, mødeindkaldelser, modtagelse af ansøgninger, administration af godkendte ansøgninger, herunder udbetaling af bevilgede beløb samt økonomistyring af forbruget. I koordinationsudvalget er alle deltagere, i ovenfor anførte organisationsdiagram, repræsenteret. I de enkelte beslutningsfora deltager medarbejderrepræsentanter valgt blandt lokalt ansatte i Nordfyns kommune eller repræsentanter fra organisationerne. Nordfyns kommunens administration er repræsenteret i såvel koordinationsudvalget som de enkelte beslutningsfora ved Sekretariats- og HR-chef Jesper W. Schlüter og Specialkonsulent Arne Pedersen. 3. Opgavens fordeling og indhold I nedenstående beskrives udvalgenes opgaver 3.1. Koordinationsudvalget Koordinationsudvalget har til opgave at koordinere indsatsen og erfaringsudveksle på tværs af de tre beslutningsfora. Herudover drøftes de overordnede retningslinier med det formål, at optimere anvendelsen af de tildelte ressourcer ud fra et tværgående helhedssyn på kommunens konkrete kompetencebehov. I koordinationsudvalget skal følgende overvejes på hvert møde: 1. Hvordan formidles information om, at der er midler til kompetenceudvikling 2. Procedure for ansøgning 3. Ansøgere (den enkelte medarbejder, grupper, arbejdspladser) 4. Tidsfrister, modtagelse og godkendelse af ansøgning, indholdskrav vedr. konkret uddannelsesaktivitet og specifikation af udgifter på ansøgningen, dvs. hvilke udgifter der ansøges om midler til samt beløbets størrelse), Tillidsrepræsentantens rolle, Lederens rolle m.v. 5. Procedure for sagsbehandling og indstilling 6. Særlige prioriteringer både indenfor og på tværs af hovedorganisationsudvalgene

23 7. Hvordan medarbejderudviklingssamtaler og individuelle udviklingsplaner kan munde ud i en ansøgning 8. Administration 9. Økonomistyring af puljerne, oversigt til de lokale beslutningsfora om forbrug, udbetaling (før/efter), vikarudgifter og dokumentationen af denne. 10. Procedure for opfølgning og evaluering Koordinationsudvalget giver kvartalsvis orientering på Hovedudvalgsmøde om igangsatte aktiviteter og det faktuelle brug af midlerne Beslutningsfora Et beslutningsfora har til opgave at træffe beslutning om fordelingen af midler samt den konkrete anvendelse af midler til kompetenceudviklingsaktiviteter f.eks. ud fra de indkomne ansøgninger eller forslag om projekter der angår en hel medarbejdergruppe eller afdeling. Det kan være relevant at drøfte sammenhængen mellem en ansøgning om midler, MUS og individuelle udviklingsplaner. Midlerne kan også anvendes til tværgående kompetenceudviklingsaktiviteter på tværs af hovedorganisationsområderne, hvis der kan opnås enighed om dette f.eks. på møde i koordinationsudvalget. Det kan f.eks. være kompetencegivende aktiviteter, som omfatter alle på én bestemt arbejdsplads/institution Mødekadence Koordinationsudvalget og de tre beslutningsfora afholder kvartalsvise møder, der alle foregår samme dag med det formål at kunne koordinere, erfaringsudveksle og beslutte tildelingen af midler. Møderne foregår: 1. Medio marts (torsdag den 19. marts 2009, Søndersø) 2. Maj/juni 3. August/september 4. November/December 4. Procedure for ansøgning om midler På møde i koordinationsudvalget den 27. november 2008 blev truffet beslutning om at følgende procedure skal anvendes ved ansøgning om midler fra trepartspuljen: 1. Medarbejderen orienterer sig på Nordfyns kommunens intranet om muligheden for kompetenceudvikling via midlerne fra trepartspuljen. Medarbejderen undersøger om den ønske kompetenceudviklingsaktivitet overholder de gældende krav. 2. Medarbejderen orienterer sig eventuelt hos egen tillidsrepræsentant. 3. Medarbejderen skal i samarbejde med egen leder drøfte ønsket om den konkrete kompetenceudviklingsaktivitet set i forhold til dels medarbejderens nuværende kompetencer og arbejdsopgaver, og Nordfyns kommunens, samt medarbejderens eget, fremtidige kompetencebehov og opgaveløsning. 4. På Nordfyns kommunens intranet udfyldes ansøgning, inkl. egen leders påtegning hvis det er muligt. 5. Medarbejderens skal være opmærksom på at udfylde alle oplysninger om den konkrete uddannelsesaktivitet samt udspecificering af hvilke udgifter der ansøges om midler til.

24 6. Ansøgning tilgår Ledelses- og HR-sekretariatet, der videresender ansøgning til repræsentanterne i det relevante beslutningsforum, der træffer beslutning på førstkommende møde. Har ansøgningen en hastende karakter træder det konkrete beslutningsforum sammen ved et ekstraordinært møde. 7. Medarbejderen modtager herefter svar fra Koordinationsudvalget 8. Ledelses- og HR-sekretariatet bestiller herefter uddannelsesaktivitet m.v. 9. Der evalueres og følges op på kursus og økonomi. Vi er begyndt at udbetale efter ansøgning. Der har endnu ikke været ansøgninger vedr senior, hvor det samme ansøgningsskema anvendes. De præcise retningslinier for senior er indskrevet i retningslinier for trepartsmidler. Vi mødes hvert kvartal. Nyborg Kommune. Der er lavet - stort set - de amme retningslinier og ansøgningsskema, som i Nordfyns Kommune. Det er netop meldt ud til alle ansatte via ledere og intranet. Vi mødes hvert kvartal.

Side 1. (logo for SHK og RLTN) Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område

Side 1. (logo for SHK og RLTN) Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område Side 1 (logo for SHK og RLTN) Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område November 2008 Side 2 Indledning I forbindelse med trepartsaftalerne i 2007 blev der afsat

Læs mere

Side 1 RLTN. Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område

Side 1 RLTN. Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område Side 1 RLTN Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på RLTN s område November 2008 Side 2 Indledning I forbindelse med trepartsaftalerne i 2007 blev der afsat et engangsbeløb

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 28-11-2008 OK-Nyt Løn nr. 034-08 Sag.nr.: 07/3583 Vejledning om udmøntning af

Læs mere

Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område. November 2008

Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område. November 2008 1 Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område November 2008 2 Indledning I forbindelse med trepartsaftalerne i 2007 blev der afsat et engangsbeløb på 388 mio. kr.

Læs mere

Indsatsområder - trepartsaftaler

Indsatsområder - trepartsaftaler Indsatsområder - trepartsaftaler Lederuddannelse Der er i Region Syddanmark nedsat en styregruppe med repræsentation fra sygehusledelserne samt HR cheferne. Styregruppen er ansvarlig for den overordnede

Læs mere

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING

KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEFONDEN OK11 (2011-2013) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING Kort om Kompetencefonden Kompetencefonden giver støtte til kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder i staten.

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING.DK

KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEFONDEN OK13 (2013-2015) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING www.kompetencefonden.dk Hvad er Kompetencefonden? Kort om Kompetencefonden Kompetencefonden

Læs mere

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE SUNDHEDSKARTELLET AFTALE OM KOMPETENCEUDVIKLING = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale med virkning fra dato

Læs mere

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen.

Afsnit 1. Indledning Furesø Kommunes Kompetenceudviklingspolitik udarbejdes på grundlag at MED-aftalen. Furesø Kommune Kompetenceudviklingspolitik Vedtaget den 14. maj 2007 af Hoved-MED Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Formål med kompetenceudvikling i Furesø Kommune 3. Kompetenceudviklingsbegrebet 4.

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK

RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder

Læs mere

Hovedudvalget. Referat

Hovedudvalget. Referat Hovedudvalget Referat Mødedato: Tirsdag den 05-02-2013 Starttidspunkt for møde: 13:00 Mødelokale: Mødelokale 1 Deltagere: Jørgen Christiansen, Kurt Habekost, René Nielsen, Peter Slifsgaard, Anni Bagge

Læs mere

OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING

OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING OM BARRIERER FOR KOMPETENCEUDVIKLING og hvordan man måske alligevel kan komme i gang 1. Baggrund for pjecen Det danske arbejdsmarked generelt, og ikke mindst den kommunale opgaveløsning, er under konstant

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 22. september 2008

Referat fra bestyrelsesmøde den 22. september 2008 Tilstede: Anette, Eva, Bo, Sidse og Gladys Mødeleder og referent: Gladys Dagsorden: Referat fra bestyrelsesmøde den 22. september 2008 1. Godkendelse og prioritering af dagsorden. Godkendt 2. Evt. kommentarer

Læs mere

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Notat Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Lokal løndannelse Økonomiudvalget har på sit møde den 30. november 2011 haft en temadrøftelse om lokal løndannelse. De tilkendegav, at det er vigtigt, at der

Læs mere

Kompetencefonden er for dig, der vil udvikle din faglighed

Kompetencefonden er for dig, der vil udvikle din faglighed Den kommunale kompetencefond Er du pædagog 1 leder eller tillidsrepræsentant for pædagoger på BUPL-overenskomst med Kommunernes Landsforening (KL) 2 som ønsker efter- eller videreuddannelse, så tag et

Læs mere

aftale om Kompetenceudvikling det regionale område

aftale om Kompetenceudvikling det regionale område aftale om Kompetenceudvikling 2008 det regionale område Regionernes Lønnings - og Takstnævn Sundhedskartellet Aftale om kompetenceudvikling 2008 Med Sundhedskartellets kommentarer indholdsfortegnelse

Læs mere

Implementering af beskæftigelsesreformen

Implementering af beskæftigelsesreformen Den 18. september 2015 Implementering af beskæftigelsesreformen Regeringen indgik den 18. juni 2014 forlig med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om en reform af den aktive beskæftigelsesindsats

Læs mere

Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK

Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK Aftale om kompetenceudvikling KOMPETENCEUDVIKLING.DK Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Ikrafttræden mv.... 3 Aftale 1. Formål... 5 2. Anvendelsesområde... 5 3. Strategisk og systematisk

Læs mere

Handelsskolen Viborg. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb:

Handelsskolen Viborg. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: 1 Hovedforløb: 2 3 Opfølgnings/handlingsplan: Opfølgning og evaluering på sidste

Læs mere

Trepartsaftaler indhold, økonomi

Trepartsaftaler indhold, økonomi Område: Human Resources Udarbejdet af: Lisbeth Madsen Afdeling: Overenskomst og Jura E-mail: Lisbeth.Madsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631829 Dato: 21. august 2008 Trepartsaftaler indhold,

Læs mere

Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Mette Kristensen, Jakob Holm, Søren Sønderlund Hansen, Lisa

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Uddannelsesforløb på hjerneskadeområdet

Uddannelsesforløb på hjerneskadeområdet Uddannelsesforløb på hjerneskadeområdet Uddannelsesperiode 2 Akademiuddannelse Uddannelsesforløb på hjerneskadeområdet Information om tilmeldingsprocedure mv. Denne pjece indeholder vigtig information

Læs mere

Referat fra TR-Netværksmøde Region Syddanmark d. 26. november 2012

Referat fra TR-Netværksmøde Region Syddanmark d. 26. november 2012 Referat fra TR-Netværksmøde Region Syddanmark d. 26. november 2012 Ordstyrer: Trine T. Henriksen Referent: Richard G. Little Referatet er godkendt. 2. Runde med nyt siden sidst Regin S. Hansen fortæller

Læs mere

Adjunktansættelser og lektorkvalificeringicering

Adjunktansættelser og lektorkvalificeringicering SEPTEMBER 2014 Adjunktansættelser og lektorkvalificeringicering Ny stillingsstruktur Tværgående Uddannelsesudvikling, Kirsten Larsen HR og Kommunikation, jura&forhandling Adjunktansættelser i UCL Adjunktansættelser

Læs mere

Spørgsmål Ja Nej Ved ikke Har I oplevet uenigheder på medarbejdersi- den? Kommentar

Spørgsmål Ja Nej Ved ikke Har I oplevet uenigheder på medarbejdersi- den? Kommentar Kommune: Mariagerfjord Spørgsmål Ja Nej Ved ikke Har I oplevet uenigheder på medarbejdersi- den? Kontaktperson: Kommentar God dialog. OAO-medlemmerne holder formøde inden de mødes med ledelsen. De diskuterer

Læs mere

Referat fra skolepraktikrådsmøde torsdag d. 10.september fra kl. 8.30 13.30

Referat fra skolepraktikrådsmøde torsdag d. 10.september fra kl. 8.30 13.30 Referat fra skolepraktikrådsmøde torsdag d. 10.september fra kl. 8.30 13.30 Fra praksis: Bente Juulsgaard(BJ), Birgit Søndergaard(BS), Irene Winther(IW), Ruth Skriver (RS), Vera Larsen(VL), Anette Dippel

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Lønpolitik Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Løn ved ansættelse af personale Lokale lønmidler Vi har dråber af kultur i alt Indhold Indledning...3 Formål...4 Principper for lønpolitikken................................

Læs mere

Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009.

Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009. Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009. Dagsorden for den fælles del: 1) Status på 3-partsforhandlingerne i region og kommunerne 2) Status på genoptræningsområdet 3) Danske fysioterapeuters

Læs mere

Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann.

Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann. Netværksmøde onsdag d. 10 dec. Valgt til ordstyrer: Hanne Hausmann. Velkomst ved Lis Jensen. Karen kommer kl. 10 og fortæller om trepartsforhandlingerne. PKT: godkendelse af referat fra sidste møde. TR-tillæg

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Tiltrækning, rekruttering og fastholdelse Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Tiltrækning, rekruttering og fastholdelse Seniorer Socialt ansvar Ligestilling Integration Fratrædelse

Læs mere

Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune

Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune Løn budgettering 2007 Notat fra arbejdsgruppen vedr. Ledelse og Budget. BILAG 3 Oplæg til budgettering af løn i Langeland Kommune INDLEDNING...2 PROCEDURE 2007...2 SÆRLIGE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER i 2006 vedr.

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Retningslinier for lokale lønforhandlinger

Retningslinier for lokale lønforhandlinger RMU 8/2 2007 bilag pkt.11 Region Midtjylland HR Viborg Udkast Overordnede Retningslinier for lokale lønforhandlinger i Region Midtjylland for 2007 30. januar 2007 Indledning Region Midtjylland står overfor

Læs mere

Referat fra møde i MED-udvalget den 19. februar

Referat fra møde i MED-udvalget den 19. februar Varde 24.2..2013 dok 17375-13 sag 09/11072 kias Referat fra møde i MED-udvalget den 19. februar Medarbejderrepræsentanter: Vakant (HK, TR Ulla Rosendahl deltager), Michael Frandsen (DS), Heidi F. Jochumsen

Læs mere

UDVALGSREFERAT. Sidste punkt er indstillinger til DFs hovedbestyrelse (fast punkt). Kirsten Ægidius bød velkommen.

UDVALGSREFERAT. Sidste punkt er indstillinger til DFs hovedbestyrelse (fast punkt). Kirsten Ægidius bød velkommen. UDVALGSREFERAT Referat af møde i TR-rådet den 1/09/2009 (møde 3/2009) J.nr. 4461 Dato for udarbejdelse: 29.september 09 Fulde navn: Karen Fischer-Nielsen Deltagere: Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Sussi

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

SU den 19.april 2010 Model for kompetenceudvikling på Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

SU den 19.april 2010 Model for kompetenceudvikling på Social- og Sundhedsskolen Esbjerg SU den 19.april 2010 Model for kompetenceudvikling på Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Baggrund SU vedtog i maj 2008 en model for systematisk kompetenceudvikling, - en kompetencestrategi. Modellen har

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Brønderslev Kommune. Hovedudvalget. Referat

Brønderslev Kommune. Hovedudvalget. Referat Brønderslev Kommune Hovedudvalget Referat Dato: Lokale: Tidspunkt: 11. september 2008 Mødelokale 120 - Rådhuset i Brønderslev kl. 12.00-14.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 1. Godkendelse

Læs mere

Forord. Annette Nordstrøm Hansen Fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening

Forord. Annette Nordstrøm Hansen Fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening STYR PÅ LØNNEN Forord Gymnasielærere på hf, hhx, htx og stx skal have en væsentlig del af lønnen som lokale tillæg, hvis sektoren skal have et attraktivt lønniveau, som kan tiltrække og fastholde de dygtigste

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Cirkulære om aftale om Kompetenceudvikling 2008 Cirkulære af 27. juni 2008 Perst. nr. 019-08 J.nr. 07-610-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...3 Aftale 1. Indledning....5 2. Anvendelsesområde...5

Læs mere

Guide til v-team og klasselærer

Guide til v-team og klasselærer Guide til v-team og klasselærer 2014-15 - et moderne gymnasium med stolte traditioner 13 Vision for v-team V-team sikrer fortsat udvikling af studieretninger. V-team skaber tættere relation mellem medarbejdere

Læs mere

3. Forventningsafstemning, rolle- og ansvarsfordeling

3. Forventningsafstemning, rolle- og ansvarsfordeling Referat Til stede: Rune esbjerg repræsentant, Cecilie næstformand, jeanett odense repræsentant, Sandra næstformand, Martin København repræsentant, Goar Aarhus repræsentant, Edwin formand, Christa dimittend

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser) Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 171 Offentligt Lovforslag nr. L 1 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 26. marts 2008 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til

Læs mere

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram Arbejdsgruppe nr. 7 Tema: Styrket efteruddannelse af skolens medarbejdere Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte

Læs mere

Lederforeningens forhandlingslogbog. - dit redskab til resultater ved den årlige lønforhandling

Lederforeningens forhandlingslogbog. - dit redskab til resultater ved den årlige lønforhandling Lederforeningens forhandlingslogbog - dit redskab til resultater ved den årlige lønforhandling Årlig lønforhandling en mulighed for dig, men bruger du den? Lederforeningen i DSR ønsker, at ledende sygeplejersker

Læs mere

Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum

Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum Kriterier for behandling af ansøgninger i OAO-forum OAO-forummet har i forhold til 2. ansøgningsrunde fastlagt følgende kriterier: 1. Der skal være tale om efter- eller videreuddannelse, der er formelt

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer

Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og de faglige organisationer ønsker at fremme

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING.DK

KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEUDVIKLING.DK KOMPETENCEFONDEN OK15 (2015-2018) EN MULIGHED FOR STØTTE TIL INDIVIDUEL KOMPETENCEUDVIKLING www.kompetenceudvikling.dk/kompetencefonden Hvad er Kompetencefonden? Kort om Kompetencefonden

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

Referat af hovedbestyrelsesmøde den 5. september 2012

Referat af hovedbestyrelsesmøde den 5. september 2012 Referat af hovedbestyrelsesmøde den 5. september 2012 Afbud fra René Gordon Larsen, Mette Groes deltager Mødeleder Charlotte Graungaard Ordstyrer Christian Gøttsch Hansen Referent Michael Dreyer Referat

Læs mere

LOKALFORHANDLINGER 2016

LOKALFORHANDLINGER 2016 LOKALFORHANDLINGER T I P S O G I N S P I R A T I O N 2016 Kontakt din kreds, hvis du og kollegerne ønsker gode råd og inspiration før lønforhandlinger. Måske vil det også være muligt at få firmaets regnskab

Læs mere

Her Østruplunds retningsgivende dokumenter for de 6 standarder. Standarderne er at læse efter skemaet. ( Skemaet tjener som vores arbejdspapir )

Her Østruplunds retningsgivende dokumenter for de 6 standarder. Standarderne er at læse efter skemaet. ( Skemaet tjener som vores arbejdspapir ) 1 Her Østruplunds retningsgivende dokumenter for de 6 standarder. Standarderne er at læse efter skemaet. ( Skemaet tjener som vores arbejdspapir ) Vi har arbejdet med de tilbagemeldinger vi modtog i december.

Læs mere

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 12.5.2016. Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 12.5.2016. Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand Socialpædagogernes Landsforbund Kæpgårdsvej 2 A 4840 Nr. Alslev Telefon 7248 6500 Fax 7248 6510 Ref. J.nr. REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 12.5.2016 Venlig hilsen Lisbeth Schou Kredsformand Dagsorden

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1 Bilag 2 27.april 2011 HR/CNE/MAJAH Materiale til ledere til sygefraværssamtalen Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Indhold Formål...1

Læs mere

Referat godkendt den 19. april 2013

Referat godkendt den 19. april 2013 Specialuddannelsen i Psykiatrisk Sygepleje Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst Hold 15 Roskilde, den 19. april 2013 Referat godkendt den 19. april 2013 Møde i Det Koordinerende Landsråd ved Specialuddannelsen

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SIDE 1/5 FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SAGSFREMSTILLING: Regeringen og et flertal af folketingets partier har indgået forlig om reform af folkeskolen. Børne- og Undervisningsudvalget blev

Læs mere

REFERAT. Dagsordenspunkter: Møde i: Forum for ledelse og uddannelse

REFERAT. Dagsordenspunkter: Møde i: Forum for ledelse og uddannelse REFERAT Møde i: Forum for ledelse og uddannelse J.nr.: 200719092 Dato/tidspunkt: 5. maj 2015, kl. 8.00-10.00 Sted/lokale: Kristineberg, lokale 5.03a Deltagere: Vicedirektør Anne Hertz (formand) Centerchef

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

E F T E R U D D A N N E L S E

E F T E R U D D A N N E L S E 2016 EFTERUDDANNELSE S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T A L T K A N L A D E S I G G Ø R E F O R S K N I N G S B A S E R E T E F T E R U D D A N N E L S E REDAKTIO N Michael Dichow Lund, fuldmægtig Anne

Læs mere

HERNING KOMMUNE Udsatteråd

HERNING KOMMUNE Udsatteråd HERNING KOMMUNE for mødet den Mødetidspunkt Sted Kl. 12:30 Lokale B2.01 Fraværende: Peter Storm Anne Mette Frydensbjerg Niels Folmer Clausen 2 Der foreligger følgende sager til behandling: Pkt. Overskrift

Læs mere

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 11.11.2015 Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 Moderniseringsstyrelsen og Centralorganisationernes Fællesudvalg har ved OK13 og OK15 aftalt at iværksætte en særlig indsats for at styrke

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ Deltagere: ESB-netværkets styregruppe o Karin Rosenmejer o Kirsten Habekost o Mia Rasmussen o Mogens Schlüter o Yvonne Andersen o Anne Birthe Mortensen (suppleant) ESB-sekretariatet: o Anette Halvgaard

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Du skal vejlede og påvirke holdninger Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side

Læs mere

1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 5 ANBEFALINGER... 4

1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 5 ANBEFALINGER... 4 1 INDLEDNING... 1 2 KOMMISSORIUM... 1 2.1 FORMÅL... 1 2.2 ARBEJDSOPGAVER... 1 2.3 DELTAGERE I ARBEJDSGRUPPEN... 1 2.4 ARBEJDSGRUPPENS MØDER... 2 3 METODE... 2 4 RESULTATER... 2 4.1 BESKRIVELSE AF MÅLGRUPPEN

Læs mere

Referat af hovedbestyrelsesmøde den 24. juni 2010

Referat af hovedbestyrelsesmøde den 24. juni 2010 Referat af hovedbestyrelsesmøde den 24. juni 2010 Afbud fra Alice Munk og Lars Jensen Indkaldt suppleant Ingen suppleant fra Midtjylland, René Gordon Larsen fra Syddanmark Mødeleder Charlotte Graungaard

Læs mere

Pædagogisk sektors Faggruppe: Dagplejepædagoger

Pædagogisk sektors Faggruppe: Dagplejepædagoger Faggruppelandsmøde 24. 25. marts 2010 Pædagogisk sektors Faggruppe: Dagplejepædagoger REFERAT 1. Velkommen i faggruppen, herunder praktiske oplysninger 2. Valg af ordstyrer og referent: Lola Engel Møller

Læs mere

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg Dato: 6. november 2015 Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg ( 15.75.30.62 Opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen)

Læs mere

Nyhedsbrev til medarbejderne i Studieadministrationen

Nyhedsbrev til medarbejderne i Studieadministrationen Juni 2015 Nyhedsbrev til medarbejderne i Studieadministrationen Campusparat Som forberedelse til NBA er gruppen, der arbejder med at gøre os campusparate, blevet bedt om at udarbejde et forslag til et

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012

Referat af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012 af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012 Deltager fra bestyrelsen: Formand Anja Valhøj (ANV), Næstformand Shaddie Mackeprang (SM), Kasserer Andreas Boye (AB), Best.medlem Sussi S. Hansen (SSH), Best.medlem

Læs mere

Notat. rlig drłftelse om kommunens politik p. kompetenceudviklingsomr det i Randers Kommune

Notat. rlig drłftelse om kommunens politik p. kompetenceudviklingsomr det i Randers Kommune Notat Forvaltning: Personale og HR afdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 28. august 2009 Udf rdiget af: Christina Willumsen/Mikael Steen/Anne Dahl Iversen Vedrłrende: rlig drłftelse om kommunens politik p Kommune

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen. Efteråret 2016

Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen. Efteråret 2016 Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen Efteråret 2016 Det følgende er en vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem for Folkeskoledonationen. Fonden opslår specifikke

Læs mere

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune FURESØ KOMMUNE Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune Medlemmerne mødte med undtagelse af Lisbeth Harsvik (A), som havde meldt afbud. Berit Torm (V)

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler E-mail Telefonnr. Sagsnr. 26. november 2015 Thomas Bøttern Christensen Thomas.Christensen@rm.dk 7841 0809 1-30-72-147-15

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler.

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Information til jobcentre: Varslingssager Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Ansvaret for indsatsen er delt mellem landets jobcentre

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning Projektoplæg forsøg med tolærerordninger 1. Indledning Danske kommuner står i de kommende år over for en stor udfordring i forhold til på den ene side at give flere børn og unge kompetencerne og motivationen

Læs mere

Det nødvendige samarbejde mellem a-kasser og jobcentre - Opstartskonference om beskæftigelsesreformen Mandag den 2. marts 2015

Det nødvendige samarbejde mellem a-kasser og jobcentre - Opstartskonference om beskæftigelsesreformen Mandag den 2. marts 2015 Det nødvendige samarbejde mellem a-kasser og jobcentre - Opstartskonference om beskæftigelsesreformen Mandag den 2. marts 2015 V/ a-kasseleder Lone Nielsen, FOA, og arbejdsmarkedschef Søren Nielsen, Jobcenter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 42 Offentligt Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2015-16 Fremsat den [dato] 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag

Læs mere

Du skal være optaget af hvad der interesser børnene og hvordan børn lærer på forskellige måder. Du skal have læring for øje i de små ting der sker.

Du skal være optaget af hvad der interesser børnene og hvordan børn lærer på forskellige måder. Du skal have læring for øje i de små ting der sker. En eventyrlig begyndelse. Nu skal jeg fortælle dig en historie, som jeg har hørt, da jeg var lille, og hver gang jeg siden har tænkt på den, synes jeg at den blev meget kønnere; for det går med historier

Læs mere

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk Dokumenttype Retningsgivende dokument for Arbejdsmiljø og trivsel. Anvendelsesområde Anvendes til at sikre: - Fysisk arbejdsmiljø - Psykiske arbejdsmiljø - Sociale arbejdsmiljø Målgruppe Alle tværprofessionelle

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

København den 21. februar 2013

København den 21. februar 2013 København den 21. februar 2013 Arbejdstagersiden Kaj Andersen, formand Lone Gade Nielsen (afbud) Morten Søndergård Arbejdsgiversiden Gitte Frid, næstformand Kirsten Hjøllund Karen Jensen Indkaldelse til:

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Borgerrådgiver Gladsaxe Kommune

Borgerrådgiver Gladsaxe Kommune August 2015 Borgerrådgiver Gladsaxe Kommune Kjerulf & Partnere A/S Executive search & selection Præsentation Dette materiale er udarbejdet i forbindelse med Kjerulf & Partneres medvirken ved ansættelse

Læs mere

Individuel forhandlingsret for offentligt ansatte Vejledning. September 2013

Individuel forhandlingsret for offentligt ansatte Vejledning. September 2013 Individuel forhandlingsret for offentligt ansatte Vejledning September 2013 Indhold Del 1: Fordele og ulemper ved individuel lønforhandling... 2 1.1. Individuel lønforhandling i de offentlige overenskomster...

Læs mere