Du griner ligesom fra hele kroppen I naturen med traumatiserede krigsflygtninge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du griner ligesom fra hele kroppen I naturen med traumatiserede krigsflygtninge"

Transkript

1 Du griner ligesom fra hele kroppen I naturen med traumatiserede krigsflygtninge Af Thor Hjarsen, Dorthe Rasmussen og Knud Eschen I 2011 startede et fireårigt pilotprojekt, der skulle undersøge mulighederne for at bruge naturen til rehabiliterende sociale indsatser for børn og forældre i traumatiserede flygtningefamilier. Mere end 800 forældre og næsten 60 frivillige deltog. Erfaringerne viser, at indsatsen har haft betydning for deltagerne både fysisk, psykisk og socialt bl.a. gennem nye venskaber, styrkede relationer mellem forældre og deres børn, at bekymringer for en stund var parkeret og afløst af glæde og håb, mulighed for at føle sig som en almindelig familie og tegn på behandlingsrelaterede effekter.

2 2 Red Barnet, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) i Psykiatrien, Region Syddanmark og det private konsulentfirma Livsmodlab startede i 2011 et fireårigt pilotprojekt. Ideen var at afprøve om naturen og friluftslivet kunne bruges i en socialt rehabiliterende og netværksskabende indsats for traumatiserede flygtningefamilier i samarbejdet med frivillige. Ved at invitere flygtningefamilier med på lejre i naturen og en-dagsture, og tilrettelægge program og indhold med hensyntagen til familiernes livssituationer, ville vi se på naturens muligheder for at styrke de deltagende forældre og børns trivsel. Vores målgruppe Projektets målgrupper var børn 0-18 år, der lever i krigstraumatiserede familier og deres forældre. Projektets målsætning var 275 børn og forældre, men pga. udvidelse af aktiviteterne, og effektivisering af indsatsen, deltog 850. Familierne, der har deltaget, har været udvalgt af ATT s behandlere. Efter ankomst til Danmark nogle gange først efter flere års ophold har forældrene været ramt af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). PTSD har alvorlige konsekvenser for familiernes trivsel og børnenes udvikling. Børnene kan have egne traumatiserende oplevelser med i bagagen ved ankomsten til Danmark og er generelt i høj risiko for sekundær traumatisering gennem en opvækst hos svært traumatiserede forældre.

3 3 Hvad betyder krigstraumer for trivsel? Det anslås, at % af flygtninge lever med traumer, dvs. ml traumatiserede voksne flygtninge bosiddende i Danmark. I de traumatiserede flygtningefamilier lider én eller begge forældre af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) som følge af flugt, krig og tortur. Børn i traumatiserede flygtningefamilier kan opdeles i to symptomgrupper: Børn der er blevet stærkt omsorgssvigtet og understimuleret fra de var helt små, som følge af en opvækst hos traumatiserede forældre (Developmental Trauma Disorder). Børn med en normal opvækst, der senere i barndommen er blevet belastet af forældrenes traumer (sekundær traumatisering). Konsekvenserne kan være forringede skolepræstationer, formindskede kognitive evner, alvorlige problemer med regulering af følelser og relateringsevne samt andre psykiske forstyrrelser. Naturens betydning i psykosocialt arbejde Inden for positiv psykologi tales om begrebet resiliens eller modstandskraft. Begrebet dækker over evnen til både at komme sig over og klare sig igennem hårde psykiske oplevelser - sygdom, mobning, sociale problemer, traumatiserende hændelser m.m. Ved at styrke resiliens, kan man give socialt udsatte børn, eller børn, der har været udsat for traumatiske oplevelser, bedre muligheder for at klare sig videre i livet.

4 4 Naturen har en særlig betydning i børns udvikling og opvækst og fremmer en række af de elementer, som kan styrke resiliens. Gennem utallige refleksionsøvelser på Red Barnets kurser for frivillige, hæftes øvelsen dit bedste barndomsminde næsten uden undtagelse op på en naturoplevelse, hvori der desuden indgår elementer som fællesskab, nærvær, læring og spænding. Frivillige fortæller stort set altid historierne om hulebygning, kanotur, bondegårdsbesøg, eller samvær med dyr, som deres bedste barndomsminde. Denne, endnu ret uvidenskabelige emperi, gav inspiration til at undersøge forbindelsen mellem natur og resiliens. De 5 C er implementeret i naturen Forskningen viser, at der er en række elementer, som er afgørende for at styrke resiliens (Michael Ungar, John C. LeBlanc m.fl.). I De 5 C er, som er den model vi har taget udgangspunkt i, ligger det lige for at inddrage natur og friluftslivet. Men aktørerne dvs. naturvejleder, fagvoksne og frivillige er vigtige. Det er i høj grad dem som skal arbejde på at fremme de 5 C er. Det sker ikke af sig selv. De 5 C er COMPETENCE (MESTRING/LÆRING) Vi gav børnene og forældrene mulighed for at få viden og erfaringer med og om natur, steder, og fx få erfaringer med brug af værktøj, blive i stand til at tænde bål, fiske ved søen etc. Flere familier har selv taget sådanne erfaringer i brug på egne ture. Desuden havde mange allerede de samme erfaringer med fra hjemlandet som kom i aktion. COMMUNITY (FÆLLESSKAB/SOCIAL INKLUSION) Når vi sidder omkring bålet, er sammen i skoven, eller laver fællesskabsfremmende lege, får vi alle med i fællesskabet. Vi sørger for at invitere og inddrage alle. Stedets indretning og opbygning er også vigtig med henblik på at understøtte dette element. CONFIDENCE (SELVTILLID/TRYGHED) Ved at blive set og mødt positivt, og have tid til rekreative og afslappende aktiviteter, føler deltagerne sig trygge. I naturaktiviteterne skal ingen bryde grænser, men derimod lave ting, som alle er trygge i, sammen med mennesker, som de er trygge ved, og i et veltilpasset roligt tempo. CONNECTION (RELATIONER/NÆRVÆR) Vi har sikret gode betingelser og muligheder for at støtte relationer mellem børn og forældre, ved at give mulighed for leg, aktivitet og bare almindeligt samvær. Samtaler omkring bålet, fælles madlavning, smil og hjælpsomhed spreder sig som ringe i vandet. CARING (OMSORG/EMPATI) Vi tager os af hinanden, hjælper hinanden og taler med alle. Derigennem viser vi omsorg og empati. Vi passer på dyrene, som vi møder i naturen, og viser at selv små dyr, har brug for omsorg. Vi kan lave lege, der fremmer omsorg.

5 Vi har desuden anvendt en dokumenteret metode for strukturerede psykosociale legeaktiviteter kaldet Joyful Play. Disse lege styrker de psykiske, kognitive, sociale og motoriske ressourcer og relationerne børn, forældre og deltagende familier imellem. Legene har vi altid gennemført udendørs og integreret naturtemaer. De konkrete aktiviteter Gennem de fire år, har aktiviteterne i projektet omfattet: 6-8 årlige oplevelsesture med naturen som mål. Her er der indgået fysiske aktiviteter som fx resiliens styrkende lege, madlavning over bål og rekreativt samvær. En årlig (sommer)lejr på Trente Mølle Naturskole. Lejren har varet 4 dage/3 nætter, og i samarbejde med 8-12 frivillige er der blevet gennemført naturnære aktiviteter, herunder læring om dansk natur, resiliensfremmende lege, naturaktiviteter, madlavning, socialt samvær m.m. Årstids-/højtidsbestemte aktiviteter for familier som fastelavnsfest og julefest i ATT s lokaler i Odense, hvor der har været gennemført kreative aktiviteter, spillet musik og sunget. Uddannelse af frivillige i PTSD og flygtninge, samt praksisbaserede friluftslivskurser. Løbende supervision af og koordinering med frivillige. Forud for hver lejr har der konsekvent været tilrettelagt et klart tema. Hvert temaet skulle være:

6 6 bærer af en relativt genkendelig historie give anledning og inspiration til ophold og leg i naturen indeholde en fortælleramme som kendes af alle uanset nationalitet inspirere til fantasi, samt kreativ udfoldelse og håndværk i naturen Temaerne har været for eksempel indianere, cirkus eller pirater. Hvad siger forældrene om naturen? Hassan, der er fra Irak og far til tre børn, fortæller om sine minder fra naturen i sit hjemland: Mine minder fra naturen er kun positive ting. Min far blev født i en landsby 70 km fra hovedstaden, ligesom Trente Mølle med natur med skov og vand. Dengang vi var børn på 10 år eller 12 år, holdt vi kun weekend på fredage. Så om aftenen, når vi kørte hjem, sad vi glade i bilen.

7 7 Adnan, hans kone, fortæller om sine erfaringer med naturen fra sit hjemland: Det (red: Trente Mølle) mindede om vores hjemland, det mindede ligesom lidt om dengang, det at gå i skovene. Det bringer minder tilbage. Jeg husker ikke så godt. Men det er mere hyggeligt i naturen end byen. Til spørgsmål om, hvad familierne synes om at være ude i naturen på Trente Mølle, fremhæver Ahmed, far fra Afghanistan: Det er godt, der er ikke larm. Der kommer sjældent biler ude på vejen, og det er rigtig godt. Der er kun cirka 30 personer det er godt, du kender dem alle sammen. Hassan: Det er selvfølgelig godt at være i naturen. Når jeg bliver lidt træt, er der godt at gå i naturen, mest om morgenen. Jeg vågner tidligt, så går jeg en tur. Der er fugle, der synger, man bliver lidt friskere. Ahmed fortæller både om det sociale, men også om at være alene ved bålet: Det er rigtig godt. Som i mit hjemland. At se ind i bålet og tale sammen ved bålet. Jeg sidder alene, og kigger på ilden, og tænker. Det er dejligt. Hassan fortæller: Ved bålet kan man sidde og snakke efter aktiviteterne. Man bliver rolig, når man ser ind i bålets gløder. Det er meget behageligt, og efter 2-3 minutter er der en situation, hvor man bare sidder og fortæller og fortæller. Det er en god ting. At sidde og snakke.

8 8 Børnenes fortællinger om naturens betydning Mahmoud, der er 15 år og fra Irak, bruger også naturen på egen hånd, hvor han bor: Selvfølgelig kan jeg godt lide at være ude i naturen, Nogle gange skal jeg bare væk fra det hele med musik i ørerne udenfor. Bare lukke det hele ude og slappe af. Jeg kan godt lide at være ved et træ, bare sidde der. Jeg lå meget i en hængekøje på lejren, men det var lidt svært, fordi det var der mange, der ville. Eller jeg gik en lille tur, kastede sten i søen eller gik en lidt længere tur med musik i ørerne. Mest alene. Det er ikke sådan, at jeg bare ville væk fra alle, det er bare det der med at gå en lille tur for mig selv. Nasira, er 16 år og fra Afghanistan, gør sig følgende tanker: Jeg tror, at mange af forældrene tilbringer meget tid indenfor. Man kan se på mange af de forældre, at de har en fortid, og kan virke meget indelukkede. De lever inde i byen, og kommer nok ikke så meget ud i naturen. Så det er fedt, de kommer ud i naturen. For mig er det også ret dejligt. Man er meget afhængig af alle de teknologiske ting, men på lejren lægger man de ting til side. Nyder naturen og fællesskabet. Jeg kan godt lide det fredelige i naturen. Min lillebror bruger meget tid på spil. Så er det dejligt, at vi i stedet kan snakke om de nye mennesker, vi har lært at kende. Stedets betydning og indretning En række af de spørgsmål, som vi har stillet os mht. til valg af steder, også på 1-dagsturene, har været:

9 9 Hvad er afstanden til andre mennesker/skovgæster, som kan distrahere børn og forældre? Er stedet afskærmet, og styrker dermed fællesskabet, men alligevel tæt på det kendte? Hvad med sikkerhed i forhold til fx trafik, søer, damme etc.? Er der mulighed for, at familier kan gå tur på egen hånd, og stadig føle sig trygge? Er der en bålplads/bålhus, eller andet, som indbyder til fællesskab, ro og samtale? Har stedet en smuk og indbydende natur, som faciliterer afslapning, rekreation og selv at gå på opdagelse? Er der mange af naturens brugbare sanseindtryk forbundet med stedet, fx lys, vand, farver, dufte, dyr? I stort omfang har vi forstærket stedets betydning ved at fremme elementer som tryghed, sanser, fællesskab, afslapning og mestring. Det er sket i et vist omfang at indrette naturen og stedet, for eksempel: Omkring bålet og i bålhytten sørger vi for at lægge rensdyrskind og tæpper ud på siddetrillerne (træstubbene) og bænkene. Det gør det rart og behageligt at sidde ved bålet. Og fremme at her er rart at være. En stor lavu slår vi op på græsset her har mange siddet for at være lidt i fred, og mange af børnene har overnattet i den på skift. Petroleumslamper ophængt efter mørkets frembrud i bålhytten har fremmet tryghed og hygge. Ophængning af hængekøjer både på centrum for aktiviteter, samt fjernt fra aktiviteterne har givet mulighed for retreats for både børn og voksne. Forskellige former for værktøj og grej, som fx snitteknive, økser, reb, snor, ståltråd etc. har været til frit rådighed og mange, særligt fædrene, er ofte selv og uopfordret fået i gang med fx træsløjd sammen med deres børn. Naturen virker! Erfaringsmaterialet fra dette pionérprojekt rummer en lang række læringspunkter og erfaringer omkring brug af naturen, bl.a.: Igennem naturaktiviteter har vi set styrkede relationer mellem forældre og deres børn. Børn og unge oplever deres forældre i en anden kontekst end kun at være meget syge. Forældrene fortæller, at når de oplever disse øjeblikke, hvor deres børn er glade og trygge, får de det også betydeligt bedre selv.

10 10 Har vi erfaret, at flere forældre i naturen har fået strategier til at dæmpe sin uro og konstante stresstilstand. Forældrene og børn har fortalt os, at især sommerlejrene gav dem mulighed for at føle sig som en almindelig familie, der bare var på ferie. Det betyder, at bekymringer for en stund var parkeret og afløst af glæde og håb. Om friluftsaktiviteter og lege fortæller mange børn og unge, at det at være fysisk aktiv i naturen, gerne sammen med forældrene, er en dejlig og positiv fornemmelse. Vi har set, at børnene og de deltagende unge får mulighed for at introducere deres forældre til dele af deres danske liv i børnehave og skole. Børnene, de unge og forældrene har knyttet nye venskaber både på ture og lejre, og det er sket med andre, som er i genkendelige livssituationer. Vi har også introduceret forældrene til de muligheder, der er for rekreative oplevelser i den danske natur, og derigennem styrket familiernes inklusion i det danske samfund. Vi har set tydelige og lovende tegn på stærke behandlingsrelaterede effekter af de aktiviteter, vi har gennemført, herunder både traumeeksponering og reminiscensarbejde. De frivillige og fagvoksne, der deltager, skal være synlige, nærværende, facilitere gode oplevelser og positivt samvær. Det kan ske gennem lege, spil, snitning, bål, gåture eller andre helt almindelige og rekreative aktiviteter.

11 11 Opmærksomhedspunkter og gode råd Der er en række forudsætninger, man skal være opmærksom på: At komme i skoven kan være grænseoverskridende for nogle forældre (og børn). Konkret betyder dette, at man ikke skal kaste deltagerne ud i noget, der kan risikere at overskride deres grænser. Nogle flygtninge har skullet skjule sig i naturen i skoven og bjergene og bærer på oplevelser i naturen, som kan være tæt forbundet med frygt, overgreb og vold. Overskuelighed og tryghed i forhold til sted, grej, faciliteter, transport etc. God forberedelse af aktiviteter, der giver plads til pauser. Fokus på opbygning af relationer og tryghed i gruppen gennem samvær, nærvær, leg og aktiviteter. De frivilliges rolle er vigtig. De skal skabe tryghed, relation, fællesskab og den gode stemning. Og de frivillige skal naturligvis selv føle sig trygge i situationen.

12 12 Hvad nu? I 2015 igangsætter Red Barnet VIND VIdensforum for Natursociale indsatser i Danmark i samarbejde med en række eksterne partnere. Dette vil ske med støtte fra Miljøministeriet og Friluftsrådet. Her vil arbejdet med de traumatiserede flygtningeforældre og deres børn fortsætte og udvides til resten af Region Syddanmark. Endelig vil samarbejdet mellem Red Barnet og ATT fortsætte og udvikles til at dække hele Region Syddanmark og rekruttere endnu flere frivillige over de næste fire år med en helt ny, større bevilling fra SATS-puljen. Her vil du bl.a. som naturvejleder, terapeut eller frivillig kunne være med! Om forfatterne Thor Hjarsen er biolog og naturvejleder og startede i 2006 Danmarks første nationale naturvejlederprogram for socialt udsatte børn og familier i Danmark, Natur&Fællesskab i Red Barnet. Thor er nu ansat i WWF Verdensnaturfonden (t.hjarsen@wwf.dk). Knud Eschen er socialrådgiver og familieterapeut i Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, Region Syddanmark. Knud modtog i 2013 Social- og Integrationsministerens integrationspris (Knud.Eschen@rsyd.dk). Dorthe Rasmussen er cand. comm. og uddannet i narrativ terapi, selvstændig konsulent og ekspert i børn og unges sociale trivsel i Livsmodlab og har dokumenteret projektet (dorthe@livsmodlab.dk). Følgende bidrog tak til alle: Red Barnets frivillige i Odense Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Sygekassernes Helsefond Naturstyrelsens Lokale Grønne Partnerskaber Friluftsrådet (Tips- og Lottomidler) Trente Mølle Naturcenter De Danske Dampvaskerier Læs mere: Denne artikel er baseret på en omfattende dokumentationsrapport: DU GRINER LIGESOM FRA HELE KROPPEN. En videns- og dokumentationsrapport fra en natursocial indsats for traumatiserede flygtningefamilier i Danmark , der bliver offentliggjort omkring på nedenstående websites. Se desuden: Facebook (søg på Natur&Fællesskab eller klik her Artiklen har tidligere været udgivet i NATURvejleder 2014 nr. 4.

Du griner ligesom fra hele kroppen

Du griner ligesom fra hele kroppen Du griner ligesom fra hele kroppen I naturen med traumatiserede krigsflygtninge I 2011 startede et fireårigt pilotprojekt, der skulle under søge mulighederne for at bruge naturen til rehabilite rende sociale

Læs mere

Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018

Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018 Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018 Præsentation af LG Insight Analyser, evaluering, rådgivning m.m. Opgaver inden

Læs mere

DU GRINER LIGESOM FRA HELE KROPPEN

DU GRINER LIGESOM FRA HELE KROPPEN DU GRINER LIGESOM FRA HELE KROPPEN En videns- og dokumentationsrapport fra en natursocial indsats for traumatiserede flygtningefamilier i Danmark 2011-2014 Kolofon Red Barnet, december 2014 Forfattere:

Læs mere

- Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) -

- Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) - Når PTSD rammer hele familien - Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) - 1 ved Dorte Uhd, fysioterapeut og Knud Eschen, socialrådgiver og familieterapeut Om ATT Psykiatrien,

Læs mere

NUSSA. konference program. november

NUSSA. konference program. november NUSSA konference program 20 november 2014 NUSSA I 2010 indgik Varde Kommune og Afdeling for Traumeog Torturoverlevere (ATT), Psykiatrien i Region Syddanmark et partnerskab om at udvikle en metode til forebyggelse

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: Navn naturvejleder: Thor Hjarsen Navn arbejdsgiver: Red Barnet Arbejdssted: Red Barnet (landsdækkende) Adresse: Rosenørns Alle 12 Postnummer/By:

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Natursociale indsatser: Hvad er særligt ved naturen, og hvorfor skal børn og unge derud?

Natursociale indsatser: Hvad er særligt ved naturen, og hvorfor skal børn og unge derud? Natursociale indsatser: Hvad er særligt ved naturen, og hvorfor skal børn og unge derud? Eva Skytte, programkoordinator for Natur & Fællesskab 18. april 2018 Red Barnet Hvilke teorier og metoder bygger

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus Børnemiljøet Status/sammenhæng Et godt børnemiljø er et miljø, hvor børnene trives, udvikler sig, udfordres og lærer nyt. I et godt børnemiljø er der trygt og rart at være, og børnenes sikkerhed og sundhed

Læs mere

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK ÅRSRAPPORT 2010

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK ÅRSRAPPORT 2010 NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK ÅRSRAPPORT 2010 Tekst og foto: Thor Hjarsen, Red Barnet marts 2011 Red Barnet Rosenørns Alle 12 1634 V www.redbarnet.dk/natur

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse gennemført af MDI i maj 2012

Tilfredshedsundersøgelse gennemført af MDI i maj 2012 Tilfredshedsundersøgelse gennemført af MDI i maj 2012 Spørgsmålene er besvaret på en skala fra 1-5 hvor 5 er det bedste Om barnet 2012 Børnenes gennemsnitsalder 3,4 Tilfredshed og trivsel a) Jeg er samlet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Titel: Stjernestunder 2018 Sagsnummer: A Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier

Titel: Stjernestunder 2018 Sagsnummer: A Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier 1.Beskrivelse af Stjernestunder Bagrund: I vores dagligdag kan vi se, at der er et stort behov for, at børnefamilier,

Læs mere

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm Billeder på fremtidens psykiatri Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013 Rønnebæksholm Du står med et kunstkatalog i hånden! Kataloget er udgivet i forbindelse med kunstudstillingen på Verdens Mentale Sundhedsdag

Læs mere

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010 NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK www.redbarnet.dk/natur Årsrapport og strategi, 2009-2010 INDHOLD Forord ved Mimi Jakobsen 3 Indledning 4

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Selvevaluering

Selvevaluering Selvevaluering 2010-2011 Plan for Selvevaluering 2010-2011 SU har besluttet at selvevaluere på den pind i værdigrundlaget, der lyder Mødet mellem elever og medarbejdere fremmes gennem samtale, nærvær,

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Fru Flora:2,11,028, 46,48,810;Fæll es Fodslag:73,82, 201,100,55;Ind

Forældreundersøgelse. Om dig. Fru Flora:2,11,028, 46,48,810;Fæll es Fodslag:73,82, 201,100,55;Ind Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højte fuldførte uddannelse? a. Folkkole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Velkommen til Kernehuset

Velkommen til Kernehuset Velkommen til Kernehuset Kernehuset er en udvidet skolefritidsordning i forbindelse med Blåhøj Skole. Vi er p.t. 80 børn i alderen 2 3/4 år til og med 5. klasse. Blåhøj Skole og Dalgasskolen har fælles

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Familiebehandling i Oasis

Familiebehandling i Oasis ab Familiebehandling i Oasis Gratis, specialiseret og tværfaglig behandling Oasis hører under sundhedsloven, og en driftsoverenskomst med Region Hovedstaden sikrer, at vi kan tilbyde gratis behandling.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET Potentialet ved mere friluftsliv i skolen SÆT FRILUFTSLIV PÅ SKOLESKEMAET Friluftsrådet mener, at alle børn og unge har ret til friluftsoplevelser i naturen og, at der er et stort

Læs mere

UMV-RAPPORT (Undervisningsmiljøvurdering)

UMV-RAPPORT (Undervisningsmiljøvurdering) UMV-RAPPORT (Undervisningsmiljøvurdering) Marts 2019 Skolen har udarbejdet en UMV der primært basere sig på spørgerskemaer, der vurdere det æstetiske miljø, det psykiske og det fysiske miljø. Med udgangspunkt

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe Mål og indholdsbeskrivelse Esbjerg Kommune i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe I dette nummer: Målsætning Det er vores målsætning, at Musvitten er et spændende og rart sted at være. Der er plads til

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Årsplan for Læsø Børnehus, 0-6 årige. Sociale kompetencer:

Årsplan for Læsø Børnehus, 0-6 årige. Sociale kompetencer: Årsplan for 2017. Læsø Børnehus, 0-6 årige. Følgende er en overordnet plan over de læreplanstemaer vi vil fokusere på gennem året. Herudover laver vi månedsplaner, der mere konkret fortæller om pædagogiske

Læs mere

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel?

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Edith Montgomery Gode børneliv for flygtninge i Danmark, den 18. maj 2017 Børn og unge med flygtningebaggrund Belastes af: Egne traumatiske oplevelser

Læs mere

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Af Doreen Møller Holmquist, Natur- og stressvejleder og ejer af kursusvirksomheden Mind4nature Hvert år rammes mange danskere af vintertræthed

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Flygtninge, familier og traumer

Flygtninge, familier og traumer Trine Brinkmann, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Flygtninge, familier og traumer Traumatiserede flygtningefamilier hvordan møder lærere, pædagoger og vejledere disse familier? - Fyraftensmøde,

Læs mere

Program. Flygtningebørns får ikke altid tilstrækkelig hjælp i sundhedsvæsenet - fokus på helbredsundersøgelse, vacciner og psykiatrisk behandling

Program. Flygtningebørns får ikke altid tilstrækkelig hjælp i sundhedsvæsenet - fokus på helbredsundersøgelse, vacciner og psykiatrisk behandling Program 10.00-10.30 10.30-10.50 10.55-11.15 11.20-11.40 11.40-11.50 11.50-12.10 12.10-12.30 12.35-12.55 12.55-13.05 13.05-13.50 13.50-14.10 14.15-14.35 14.40-15.00 15.00-15.20 15.20-15.50 15.50-16.00 Velkomst

Læs mere

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Kontakt mig gerne for uforpligtende besøg. Velkommen til min dagpleje. Mine åbningstider:

Læs mere

Traumatiserede flygtningebørns

Traumatiserede flygtningebørns Traumatiserede flygtningebørns livsvilkår Edith Montgomery Konference om minoritetsbørn og børn med flere sprog Om DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur DIGNITY er en selvejende institution, der er uafhængig

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer.

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer. A. Fritidsordningen skal danne rammen om et trygt og stimulerende miljø, hvori pædagogerne søger at tilgodese det enkelte barns behov for personlig udvikling og fællesskab (social udvikling) gennem skole/hjemsamtaler

Læs mere

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet

1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET. Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet 1 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET Kursuskatalog 2012 - kurser for frivillige i Red Barnet KURSUSKATALOG 2012 2 3 KURSER FOR FRIVILLIGE I RED BARNET Red Barnets kurser for frivillige Red Barnet udbyder

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå Vuggestuen Himmelblå Udarbejdet april 2010 Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar understreges af, at der ved børnemiljøvurderingsarbejdet

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

VIDEN FRA UDDANNELSESFORLØBET BØRN PÅ TVÆRS AF GRÆNSER

VIDEN FRA UDDANNELSESFORLØBET BØRN PÅ TVÆRS AF GRÆNSER VIDEN FRA UDDANNELSESFORLØBET BØRN PÅ TVÆRS AF GRÆNSER Arrangeret af Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, Psykiatrien i Region Syddanmark Finansieret af Social- og Integrationsministeriet I 2009 bevilgede

Læs mere

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Kristian Buhr Velkommen til Bedre Psykiatri Aarhus tilbud på Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Med denne pjece vil vi oplyse om, hvilke tilbud vi har til pårørende til personer med en psykisk

Læs mere

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK PULJE FOR PERSONALEPOLITISKE PROJEKTER REGION SYDDANMARK SAMKLANG MUSISK SAMARBEJDE AFSLUTTENDE RAPPORT CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Indhold Projektets

Læs mere

Forældre og børn sommer 2011

Forældre og børn sommer 2011 Forældre og børn sommer 2011 1. Hvilken aktivitet har du deltaget i? Djursland-lejr 23,5% 8 Falster-lejr 38,2% 13 Dagtur med Agape 28. maj 0,0% 0 Dagtur med Agape 29. maj 0,0% 0 Døgntur med Agape primo

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang Af Iben Haugaard, Public Relations, Bikubenfonden Hvordan kan naturen bruges i arbejdet med socialt udsatte grupper, og hvilken effekt har det? Det

Læs mere

Institutionens navn: Børnehaven Sansehuset

Institutionens navn: Børnehaven Sansehuset Institutionens navn: Børnehaven Sansehuset Dato og årstal: 31. marts 2014 Leder: Helle Bach Pædagogisk leder/souschef: Malene Lund Jensen Tema: Børns sociale kompetencer Delmål: På, hvilke måder kan arbejdet

Læs mere

Forskningsprojekt OASIS Behandling og rådgivning for flygtninge og Institut for Psykologi, Københavns Universitet Projektledere Else Ryding og Ingrid

Forskningsprojekt OASIS Behandling og rådgivning for flygtninge og Institut for Psykologi, Københavns Universitet Projektledere Else Ryding og Ingrid Forskningsprojekt OASIS Behandling og rådgivning for flygtninge og Institut for Psykologi, Københavns Universitet Projektledere Else Ryding og Ingrid Leth 2011-2013 1 Gøre det usynlige synligt 1. Projektets

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Præsentation af MindSpring for faggruppen af socialrådgivere ved behandlingsinstitutionerne for traumatiserede flygtninge. 16.

Præsentation af MindSpring for faggruppen af socialrådgivere ved behandlingsinstitutionerne for traumatiserede flygtninge. 16. Præsentation af MindSpring for faggruppen af socialrådgivere ved behandlingsinstitutionerne for traumatiserede flygtninge 16. september 2014 Hvad er MindSpring MindSpring er navnet på en gruppemetode,

Læs mere

Sekundærtraumatisering

Sekundærtraumatisering Traumer Traumer forårsages af overvældende oplevelser, herunder: Alvorlige trusler mod ens liv eller fysiske integritet Alvorlige trusler mod familie og venner Pludselig ødelæggelse af ens hjem eller samfund

Læs mere

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser.

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser. Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Når sjælen er gået i stykker

Når sjælen er gået i stykker Når sjælen er gået i stykker Psykologi Flugt på hjernen, Exit Zimbabwe AF Simon Ankjærgaard, kommunikationsmedarbejder for Rehabilitering- og Forskningscentret for torturofre (RCT), udgivet i RCT s årsberetmning

Læs mere

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter:

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter: Tilsynsrapport Institutionens navn: Thorlund Naturbørnehave- og vuggestue Dato for tilsynsmødet: 9. februar 2016 Daginstitutionschef: Merete Villsen Pædagogisk konsulent: Institutionsleder/skoleleder Søren

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

GRANBOHUS VILLEKULLA. For skolebørn med vidtgående handicap

GRANBOHUS VILLEKULLA. For skolebørn med vidtgående handicap GRANBOHUS VILLEKULLA For skolebørn med vidtgående handicap Tryg aflastning for skolebørn med vidtgående handicap Villekulla er for børn mellem 7 og 15 år Villekulla er Granbohus tilbud til børn i alderen

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Flygtninge med traumer erfaringer fra Børn af krig og fred

Flygtninge med traumer erfaringer fra Børn af krig og fred Side 1 Flygtninge med traumer erfaringer fra Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen afslutning på Børn af krig og fred Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Udfordringen: Børns

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere