Analyse. En lysere fremtid for unge ghettobeboere? 1. marts 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse. En lysere fremtid for unge ghettobeboere? 1. marts 2018"

Transkript

1 Analyse. marts En lysere fremtid for unge ghettobeboere? Af Kristine Vasiljeva, Regitze Wandsøe-Isaksen, Kristian Binderup Jørgensen og Katrine Bonde Analysen præsenterer udviklingen i beboernes karakteristika i ghettoområder, almene og det øvrige Danmark fra til. Antallet af ghettoer og kriminaliteten i disse er faldende, men analysen viser, at problemerne langt fra er løst. Gabet mellem ghettoområderne og resten af Danmark vokser fortsat ift. beboernes uddannelse og indkomst. Unge i ghettoer klarer sig dog relativt bedre i dag end før i tiden, hvilket indikerer, at de er blevet bedre til at bryde den sociale arv. Uddannelsesgabet mellem ghettobeboere og beboere i øvrige i Danmark er steget: I år var der således, gange så mange personer med grundskolen som højest fuldførte uddannelse i ghettoer ift. resten af landet, mens der i var,9 gange så mange. Tilsvarende var der dobbelt så mange personer med en videregående uddannelse i resten af landet som i ghettoerne i år, hvilket var steget til, gange så mange i. Udviklingen i beskæftigelsen har været mere positiv i ghettoområderne end i resten af landet fra til. Andelen i beskæftigelse er dog fortsat markant lavere i ghettoerne. Den positive udvikling i beskæftigelsen afspejler sig dog ikke i erhvervsindkomsten. Erhvervsindkomsten pr. beskæftiget er, gange højere i resten af landet end i ghettoområderne i år. Det er en stigning ift. år, hvor indkomsterne var, gange højere. Det indikerer, at beboere i ghettoerne halter efter den generelle udvikling i færdigheder og produktivitetskrav på arbejdsmarkedet, hvilket også afspejler sig i det voksende uddannelsesgab. Koncentrationen af ikke-vestlige personer i ghettoerne er steget, men ikke i samme grad som i resten af landet. I år var koncentrationen af ikke-vestlige personer ca. gange højere i ghettoområderne ift. resten af landet, mens koncentrationen i år var ca. gange højere. Koncentrationen i ghettoområderne kan dog heller ikke stige i samme grad som koncentrationen i resten af landet på grund af det høje udgangspunkt. Kriminaliteten i ghettoerne er faldet sammenlignet med øvrige almene og resten af landet. I år var beboerne i ghettoområderne,9 gange så kriminelle som beboere i resten af landet, mens de i år var, gange så kriminelle. Forskellen i karaktergennemsnit ved 9. klasses afgangsprøver mellem unge i ghettoer og unge i resten af landet indsnævres. Tilsvarende er kriminaliteten blandt unge faldende. Det indikerer, at unge i ghettoerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv.

2 Kontakt Ledende Økonom, PhD Økonom Kristine Vasiljeva Regitze Wandsøe-Isaksen Tlf. 9 9 Tlf. kri@kraka.org reg@kraka.org Klik her for at angive tekst.. Særligt fokus på ghettoerne i år Initiativer ift. danske ghettoer Ikke nyt fokus Færre ghettoer, men hvordan går det i tilbageværende? Undersøgelse af både unge og voksne I den seneste tid har der været et særligt fokus på udfordringer ved ghettoområder og parallelsamfund, og aktuelt har regeringen offentliggjort sin ghettoplan. er generelt kendetegnet ved svage beboere, der har et lavt uddannelsesniveau, svag arbejdsmarkedstilknytning, flere sundhedsmæssige udfordringer og højere kriminalitet. Nogle af disse karakteristika afspejler selve definitionen af et ghettoområde (Vasiljeva og Mairey, ). Fokus på ghettoområderne er ikke nyt. Siden har regeringen opgjort lister over danske ghettoområder og der er løbende igangsat initiativer med henblik på at forbedre situationen i ghettoerne. Initiativerne omfatter bl.a. indsatser mod ungdomskriminalitet i ghettoerne, forbud mod at placere flygtninge i ghettoområder, støtte til boligsocial indsats. Denne analyse præsenterer udviklingen i ghettoerne sammenlignet øvrige almene og med resten af landet på en række områder i perioden -: beboernes beskæftigelse, uddannelsesstatus, indkomst, kriminalitet og etnicitet. Antallet af ghettoområder er faldet fra i til i, men det er vigtigt at vide, hvordan udviklingen har været i de områder, som stadig er på ghettolisten. Analysen fokuserer desuden på udviklingen i unges karakterer ved folkeskolens afgangsprøve siden, og udviklingen i unges kriminalitet siden. Disse to områder er vigtige fordi de afspejler, om unge, der vokser op i ghettoer, er i stand til at bryde den sociale arv.. Udviklingen i ghettoerne, i øvrige almene og i resten af landet Relativt færre veluddannede i ghettoerne Uddannelse har en stor betydning for den enkelte, da den kan føre til højere produktivitet og dermed til højere indkomst og lavere ledighedsrisiko på arbejdsmarkedet. Uddannelsesniveauet i ghettoerne er markant lavere end uddannelsesniveauet i resten af landet, og forskellen er steget i løbet af de sidste år. I år var der således, gange så mange med grundskole som højest fuldførte uddannelse i ghettoer ift. øvrige, mens der i var,9 gange så mange. Tilsvarende var der dobbelt så mange personer med en videregående uddannelse i resten af landet som i ghettoerne i år, hvilket var steget til, gange så mange i., jf. Figur. Udlændinge- og Integrationsministeriet (), Landsbyggefonden (). Opgørelsen er udført for alle områder, der var på ghettolisten i. Konklusionerne er kvalitativt de samme, hvis der kun ses på de ud af områder, som har været på ghettolisten i hele periode -. Se figurer for disse områder i Bilag. Listen over ghettoområder har været opgjort siden, dog blev kriterierne for, hvornår et område kan betragtes som en ghetto ændret i. Se de nye kriterier i Boks i Bilag.

3 Figur Udviklingen i uddannelsessammensætning fordelt på a) Grundskole som højeste fuldførte uddannelse b) Videregående uddannelse som højeste fuldførte uddannelse " er defineret som de, der er med på ghettolisten fra se yderligere beskrivelse og definition af områderne i Boks. er almene, som ikke er på ghettolisten. er alle andre i Danmark, som ikke falder under de to første kategorier. Beregningerne er lavet på --årige. Under Grundskole som højeste fuldførte uddannelse indgår også uoplyst. Videregående uddannelse er defineret som personer med kort, mellemlang og lang videregående uddannelse. Datagrundlaget er beskrevet i Boks. Positiv udvikling ift. beskæftigelse Udviklingen i beskæftigelsen har været mere positiv i ghettoområderne end i resten af landet i perioden -, men andelen i beskæftigelse er fortsat markant lavere i ghettoerne. I år var der,9 gange flere i beskæftigelse i resten af landet som i ghettoområderne, hvilket var faldet til, gange så mange i, jf. Figur a). Figur Udvikling i beskæftigelse og erhvervsindkomst a) Andel i beskæftigelse b) Erhvervsindkomst Tusinde kr. Se Figur for definition af. Beskæftigelsesfrekvensen er beregnet som andelen af personer i beskæftigelse blandt alle personer i alderen - år i boligområdet. Beskæftigede omfatter kun personer, hvor beskæftigelse er deres primære status. Erhvervsindkomst er beregnet pr. --årig i beskæftigelse. Personerne er registreret primo året, og er efterfølgende sat sammen med arbejdsmarkeds- og indkomstoplysninger ultimo året før. Indkomst fra er omregnet til -priser.

4 men ikke ift. indkomst Flere ikke-vestlige personer En stigning er ikke nødvendigvis problematisk Den positive udvikling i beskæftigelsen afspejler sig dog ikke i erhvervsindkomsten. Erhvervsindkomsten pr. beskæftiget var, gange højere i resten af landet end i ghettoområderne i år. Det er en stigning ift. år, hvor indkomsterne var, gange højere, jf. Figur b). Dette indikerer, at beboere i ghettoområderne er bagud ift. den generelle udvikling i færdigheder og produktivitetskrav på arbejdsmarkedet, hvilket også er afspejlet i det voksende uddannelsesgab mellem beboerne i ghettoområderne og beboerne i øvrige i Figur. Koncentrationen af ikke-vestlige personer i ghettoerne er steget, men ikke i samme grad som i resten af landet. I år var koncentrationen af ikke-vestlige personer ca. gange højere i ghettoområderne som i øvrige, mens koncentrationen i år var ca. gange højere, jf. Figur a). Koncentrationen i ghettoområderne kan dog heller ikke stige i samme grad som koncentrationen i resten af landet som følge af det høje startniveau. Stigningen i koncentrationen af ikke-vestlige personer i ghettoerne er sket på trods af, at man siden ikke har boligplaceret flygtninge i ghettoområder. En stigning i koncentrationen er i sig selv ikke nødvendigvis lige så problematisk, som man kunne tro fx viser den førende forskning på området, at etnisk koncentration i bopælsområdet ikke forværrer situationen for voksne flygtninge, som bor der (fx Edin m.fl., ; Damm, 9 og Damm, ). Den voksende koncentration af personer med ikke-vestlig oprindelse i ghettoerne kan simpelthen være et resultat af, at de flytter til de områder, hvor de har råd til at bo. Figur Udvikling i den etniske sammensætning og kriminalitet fordelt på a) Ikke-vestlig oprindelse b) Dømte personer,,,, Dømte personer inkluderer personer som har overtrådt straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, som er mindst år. Mindre kriminalitet Kriminaliteten i ghettoerne er faldet sammenlignet med øvrige almene og resten af landet. I år var beboerne i ghettoområderne,9 gange så kriminelle, mens de i år var, gange så kriminelle, jf. Figur b). Det er et vigtigt fremskridt, da en høj koncentration af kriminelle i et område kan medføre, at ikke-kriminelle beboere i samme område med højere sandsynlighed selv bliver kriminelle (se fx Damm og Dustmann, ; Sanbonmatsu m.fl. ). Der er flere mekanismer, der forklarer, hvorfor mere kriminalitet i et område kan have denne effekt: Den sociale straf for at begå kriminalitet er lavere, det er nemmere at finde forbundsfæller, og der er lavere sandsynlighed for at blive anholdt i udsatte områder, jf. Wilson (9), Reiss (9), Sah (99), Sampson m.fl. (99), Schrag og Scotchmer (99) og Ludwig (999). Man opnår et lignende resultat, hvis man alene fokuserer på lønindkomst. Ændringen i reglerne for boligplacering har dog medført, at syrere er væsentligt mindre overrepræsenterede i ghettoerne end fx indvandrere fra Libanon, Irak eller Tyrkiet, som også er store kildelande til personer med ikke-vestlig oprindelse i Danmark, jf. Figur i Bilag.

5 Unge særligt vigtige Det kan være særligt relevant at se på udviklingen for de unge, som vokser op i ghettoerne. Det er vigtigt, at unge i ghettoerne er i stand til at bryde den sociale arv og udnytte deres fulde potentiale, da de har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Figur Udvikling i unges præstation ved afgangsprøver og kriminalitet a) Karaktergennemsnit ved 9. klasses afgangsprøver b) Dømte personer blandt --årige Kar.-gns-. / / Se Figur for definition af og Figur for definition af dømte personer. Karaktergennemsnit er beregnet på bundne prøver på det 9. klassetrin. Hvis personen har været til prøver i flere år, er kun det første års resultater medtaget. Forbedring i karakterer og kriminalitet Der er sket en klar positiv udvikling i karaktergennemsnittet ved 9. klasses afgangsprøver for unge i ghettoerne, hvor karaktergennemsnittet i løbet af år er steget fra, til,, jf. Figur a). Det svarer til, at unge i resten af landet i fik, gange højere karakterer end unge i ghettoområderne ved 9. klasses afgangsprøven, mens de i fik, gange højere karakterer. Kriminaliteten blandt unge er faldet i både ghettoområderne, i øvrige almene og i resten af landet. I år var unge i ghettoområderne, gange så kriminelle som unge i resten af landet, hvilket var uændret i år, jf. Figur b). Boks Datagrundlag for analysen Datagrundlaget for analysen er Danmarks Statistiks registre. I opgørelsen indgår kun de personer, der er registreret som boende i Danmark primo hvert år, jf. Befolkningsregistret (BEF). Der er også indhentet oplysninger om uddannelse (fra UDDA) og om befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet (fra RAS). Disse oplysninger er fra ultimo året før. Variablen VAN_VTIL er brugt til at identificere ankomståret til Danmark fra -. I er variablen SENESTE_INDVANDRING benyttet. År siden ankomst til Danmark er beregnet, som forskellen mellem det pågældende år og ankomståret. I analysen anvendes en fast definition på ghettoområder på baggrund af ghettolisten fra. Det er gjort af to grunde. For det første blev kriterierne for, at et område klassificeres som en ghetto, ændret i. For det andet kan forholdene i ne ændre sig over tid, hvorfor nogle ophører med at være ghettoområder, mens andre kommer til. Listen over ghettoområder kan ses her:

6 Referencer Damm, A. P. (9). Ethnic Enclaves and Immigrant Labor Market Outcomes: Quasi-Experimental Evidence. Journal of Labor Economics, (), s. -. Damm, A. P. (). Neighborhood quality and labor market outcomes: Evidence from quasi-random neighborhood assignment of immigrants. Journal of Urban Economics, 9, s. 9-. Damm, A. P. og Dustmann, C. (). Does Growing Up in a High Crime Neighborhood Affect Youth Criminal Behavior? American Economic Review, (), s. -. Landsbyggefonden (). Tilskud til boligsocial indsats i udsatte boligafdelinger - nyt regulativ. Edin, P. A., Fredrikkson, P. og Åslund, O. (). Ethnic Enclaves and the Economic Success of Immigrants: Evidence from a Natural Experiment. The Quarterly Journal of Economics, (), s. 9-. Ludwig, J. (999). Information and Inner City Educational Attainment. Economics of Education Review, (), s. -. Reiss, A. J. (9). Co-Offending and Criminal Careers. In M. Tonry og N. Morris, Crime and Justice: An Annual Review of Research. Chicago, IL: University of Chicago Press. Sah, R. K. (99). Social Osmosis and Patterns of Crime. Journal of Political Economy, 99, s Sampson, R. J., Raudenbusch, S. W. og Earls, F. (99). Neighborhoods and Violent Crime: A Multilevel Study of Collective Efficacy. Science,, s Sanbonmatsu, L., Ludwig, J., Katz, L. F., Gennetian, L. A., Duncan, G. J., Kessler, R. C., og Lindau, S. T. (). Moving to Opportunity for Fair Housing Demonstration Program. National Bureau of Economic Research. Schrag, J. og Scotchmer, S. (99). The Self-Reinforcing Nature of Crime. International Review of Law and Economics,, s. -. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (). Liste over ghettoområder pr.. december. Udlændinge- og Integrationsministeriet (). Ny type indsats sikrer markant færre kriminelle unge i ghettoområder. Vasiljeva K., Mairey I. (). Klarer beboere i ghettoer sig bedre eller dårligere? Wilson, W. J. (9). The Truly Disadvantaged. Chicago, IL: University of Chicago Press.

7 . Bilag Boks Definition af ghettoområder I den nuværende definition () af et ghettoområde indgår nedenstående fem kriterier, hvoraf mindst tre skal være opfyldt, for at der er tale om et ghettoområde. Herudover kræves det, at der er tale om områder med mindst. beboere. De fem kriterier er:. Andelen af --årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger pct. (gennemsnit for de seneste år).. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger pct.. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger, pct. af beboerne på år og derover (gennemsnit for de seneste år).. Andelen af beboere i alderen -9 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen - år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen (Transport-, Bygnings og boligministeriet, ). Figur Andelen af personer med oprindelse i udvalgte lande blandt beboere fordelt på. Top lande, hvor flest personer med ikke-vestlig oprindelse kommer fra i. Pct Irak Libanon Pakistan Syrien Tyrkiet Se Figur for definition af. omfatter dog i denne figur både øvrige almene og resten af landet. Andelen er beregnet som andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, som har oprindelse i top lande. Top lande er de lande, hvor flest ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kommer fra i.

8 Figur Udviklingen i den etniske sammensætning og kriminalitet fordelt på, ghettoområder i - a) Ikke-vestlig oprindelse b) Dømte personer,,,, " er defineret som de, der er med på ghettolisten i alle år i -, jf. de nye kriterier for ghettoområderne se yderligere beskrivelse og definition af områderne i Boks. er almene, som ikke er på ghettolisten. er alle andre i Danmark, som ikke falder under de to første kategorier. Datagrundlaget er beskrevet i Boks. Dømte personer er defineret som tidligere. Figur Udviklingen i uddannelsessammensætning fordelt på, ghettoområder i - a) Grundskole som højeste fuldførte uddannelse b) Videregående uddannelse som højeste fuldførte uddannelse Se Figur for definition af. Beregningerne er lavet på --årige. Samme definitioner som tidligere.

9 Figur Udvikling i beskæftigelse og erhvervsindkomst fordelt på, ghettoområder i - a) Udvikling i andelen i beskæftigelse b) Udvikling i erhvervsindkomst Tusinde kr. Se Figur for definition af. Samme definitioner som tidligere. Figur 9 Udvikling i unges præstation ved afgangsprøver og kriminalitet, ghettoområder i - a) Karaktergennemsnit ved 9. klasses afgangsprøver b) Dømte personer blandt --årige Kar.-gns. / / Se Figur for definition af. Samme definitioner som tidligere. 9

Opvækst i ghettoområder

Opvækst i ghettoområder Opvækst i ghettoområder På den seneste ghettoliste pr. 1. december 217 indgår i alt 22 boligområder med samlet set 55. indbyggere. Det er almene boligområder med mindst 1. beboere, som er kendetegnet ved,

Læs mere

Analyse 17. marts 2015

Analyse 17. marts 2015 17. marts 2015 Indvandrerpiger fra ghettoer klarer sig særligt dårligt i grundskolen Af Kristian Thor Jakobsen Børn med ikke-vestlig baggrund klarer sig dårligst ved grundskolens afgangsprøver i dansk

Læs mere

Analyse. Unge med indvandrerbaggrund fra fattige familier starter oftere i gymnasiet end danske unge. 30. december 2017

Analyse. Unge med indvandrerbaggrund fra fattige familier starter oftere i gymnasiet end danske unge. 30. december 2017 Analyse 3. december 217 Unge med indvandrerbaggrund fra fattige familier starter oftere i gymnasiet end danske unge Af Kristine Vasiljeva, Regitze Wandsøe-Isaksen, Rasmus Kornbek, Bjørn Tølbøll og Sebastian

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Aftaler om initiativer på boligområdet, der modvirker parallelsamfund. Maj 2018

Aftaler om initiativer på boligområdet, der modvirker parallelsamfund. Maj 2018 Aftaler om initiativer på boligområdet, der modvirker Maj 2018 Indgåede aftaler Følgende aftaler er indgået om initiativer på boligområdet, der modvirker : Nye ghettokriterier Initiativer på undervisningsområdet

Læs mere

Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg. v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden

Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg. v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden Emner i dagens workshop Udsatte boligområder hvordan udsat? Boligsociale

Læs mere

Hvordan kan multietniske byområder være en fordel for integration?

Hvordan kan multietniske byområder være en fordel for integration? Hvordan kan multietniske byområder være en fordel for integration? Anna Piil Damm, Aarhus Universitet, Institut for Økonomi SBi Konference om indvandrernes bosætning årsager og konsekvenser Kbh., 4. juni

Læs mere

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord Bent Madsen 1. april 2019, Greve Nord alment samfundsansvar Boligsocialt arbejde i nyt gear Kortlægning og evaluering Boligsociale helhedsplaner Omfatter ca. 80 boligområder 220.000 beboere Mange børn

Læs mere

Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel

Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel Den 11. april 2018 Christian Mølgaard, Formand for Bestyrelsen for Boligsociale Helhedsplaner,

Læs mere

Analyse. Klarer beboere i ghettoer sig bedre eller dårligere? 10. november Af Kristine Vasiljeva og Isabelle Mairey

Analyse. Klarer beboere i ghettoer sig bedre eller dårligere? 10. november Af Kristine Vasiljeva og Isabelle Mairey Analyse 10. november 2016 Klarer beboere i ghettoer sig bedre eller dårligere? Af Kristine Vasiljeva og Isabelle Mairey I dette notat præsenterer vi indledningsvis en deskriptiv sammenligning af socioøkonomiske

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Analyse 8. september 2014

Analyse 8. september 2014 8. september 2014 Børn med ikke-vestlig baggrund har klaret sig markant dårligere i den danske grundskole gennem de seneste ti år Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Personer med ikke-vestlig

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2017 Forord Beboere i den almene boligsektor 2017 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder 1. Indledning I 1 var der ca.2. borgere, som boede i et alment boligområde, omfattet af en boligsocial helhedsplan støtte af Landsbyggefonden.

Læs mere

Nye kriterier De fem hidtidige ghettokriterier bibeholdes, men kriterierne vedr. uddannelse og kriminalitet justeres.

Nye kriterier De fem hidtidige ghettokriterier bibeholdes, men kriterierne vedr. uddannelse og kriminalitet justeres. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Nye ghettokriterier I forbindelse med indsatsen mod parallelsamfund opdateres og konsolideres ghettokriterierne. Det gør kriterierne mere robuste og sikrer, at

Læs mere

Analyse. Sidekammeratseffekter for flygtningebørn. 17. april Af Kristine Vasiljeva og Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Sidekammeratseffekter for flygtningebørn. 17. april Af Kristine Vasiljeva og Sebastian Skovgaard Naur Analyse 17. april 2017 Sidekammeratseffekter for flygtningebørn Af Kristine Vasiljeva og Sebastian Skovgaard Naur En af de nuværende integrationsopgaver bør være at sikre, at nyankomne flygtningebørn klarer

Læs mere

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag Agervang et område i positiv udvikling Agervang har været på ghettolisten, siden den første liste udkom i 2010. Agervang har dog i perioden siden 2010 gennemgået en positiv udvikling, som bl.a. skyldes

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

Analyse. Hvordan påvirker lavere overførsler flygtningebørns præstation i uddannelsessystemet? 9. juni Af Nicolai Kaarsen og Kristine Vasiljeva

Analyse. Hvordan påvirker lavere overførsler flygtningebørns præstation i uddannelsessystemet? 9. juni Af Nicolai Kaarsen og Kristine Vasiljeva Analyse 9. juni 2016 Hvordan påvirker lavere overførsler flygtningebørns præstation i uddannelsessystemet? Af Nicolai Kaarsen og Kristine Vasiljeva I september 2015 indførte regeringen integrationsydelsen,

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

Analyse. Børn fra muslimske friskoler hvordan klarer de sig? 20. september 2016

Analyse. Børn fra muslimske friskoler hvordan klarer de sig? 20. september 2016 Analyse 20. september 2016 Børn fra muslimske friskoler hvordan klarer de sig? Af Kristine Vasiljeva, Nicolai Kaarsen, Laurids Leo Münier og Kathrine Bonde I marts 2016 har Regeringen, DF, LA og K indgået

Læs mere

Højvangen styrket boligsocial indsats. Byrådets temamøde d. 24. april 2014

Højvangen styrket boligsocial indsats. Byrådets temamøde d. 24. april 2014 Højvangen styrket boligsocial indsats Byrådets temamøde d. 24. april 2014 Tag politisk ejerskab og lederskab Styrk den kommunale kernedrift i de udsatte by- og boligområder Styrk samarbejdet med de almene

Læs mere

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse?

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i andelen af unge 25-årige, der

Læs mere

Den sociale arv afspejler sig tydeligt i børns karakterer

Den sociale arv afspejler sig tydeligt i børns karakterer Den sociale arv afspejler sig tydeligt i børns karakterer Der er stor forskel på, hvordan børn klarer sig i folkeskolen alt afhængigt af, hvilket hjem de kommer fra. Deler man børnene op i socialklasser,

Læs mere

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere?

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Integrationsanalyse 10. december 2015 Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 7,5 pct. af den danske befolkning.

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Udarbejdet af Sekstanten 0 Januar 2015 Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner

Læs mere

nydanske unge er hverken i uddannelse eller beskæftigelse

nydanske unge er hverken i uddannelse eller beskæftigelse 16.500 nydanske unge er hverken i uddannelse eller beskæftigelse En uddannelse forbedrer sandsynligheden for at komme i job. Men mere end hver femte ung nydansker er hverken i gang med en uddannelse eller

Læs mere

Prøvedeltagere og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017

Prøvedeltagere og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017 og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017 Opsummering 3.545 personer deltog i indfødsretsprøven 30. november 2017. 54 pct. bestod prøven. HVEM BESTÅR INDFØDSRETSPRØVEN? Jo ældre prøvedeltagere,

Læs mere

Cover. Analyse: Karakteristik af beboerne i de syv udsatte boligområder

Cover. Analyse: Karakteristik af beboerne i de syv udsatte boligområder Center for Byudvikling Økonomiforvaltningen Cover Analyse: Karakteristik af beboerne i de syv udsatte boligområder i Københavns Kommune Københavns Kommune har pr. 1. december 2018 syv boligområder på statens

Læs mere

Kapitel 2: Befolkning.

Kapitel 2: Befolkning. 7 Kapitel 2: Befolkning. 2.1 Indledning. De danske kommuner har forskellige grundvilkår at arbejde ud fra. Ud fra befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning har kommunerne i forskellig

Læs mere

Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder

Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder Op mod hver 4. er fattig i de danske ghettoområder Målt med OECD s fattigdomsdefinition er antallet af fattige i Danmark steget til 242.000 personer, når man udelader familier, hvor mindst én af forsørgerne

Læs mere

Kortlægning af området omkring Skovparken

Kortlægning af området omkring Skovparken Kortlægning af området omkring Skovparken I henhold til almenboligloven beregner og offentliggør transport-, bygnings- og boligministeren hvert år den 1. december en liste over ghettoområder. Listen indeholder

Læs mere

Hvordan går det med integrationen? - Fokus på Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Hvordan går det med integrationen? - Fokus på Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Hvordan går det med integrationen? - Fokus på Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere 6. januar 2017 Sammenfatning Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 7,9 pct. af den danske befolkning pr.

Læs mere

Uglevang Allerød DS-kode: Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1. januar

Uglevang Allerød DS-kode: Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1. januar Uglevang 321-11 201 Allerød DS-kode: 0267 Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1. januar 2012-2016 Personer i alt Personer af dansk oprindelse Indvandrere og efterkommere 0-6 år 7-17 år

Læs mere

Listen omfatter almene boligområder med mindst beboere, der opfylder mindst 3 af følgende fem kriterier:

Listen omfatter almene boligområder med mindst beboere, der opfylder mindst 3 af følgende fem kriterier: NOTAT Dato J. nr. [dato] [j.nr.] Liste over ghettoområder pr. 1. december 2016 I henhold til almenboligloven beregner og offentliggør transport-, bygnings- og boligministeren hvert år den 1. december en

Læs mere

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise N o t a t 13-17-årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise April 19 Resume Denne deskriptive analyse ser på udviklingen i antallet af 13-17-årige i beskæftigelse. Hovedkonklusionerne

Læs mere

Lillerød Boligforening afd. 10 Ørnevang Allerød DS-kode: Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1.

Lillerød Boligforening afd. 10 Ørnevang Allerød DS-kode: Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1. Lillerød Boligforening afd. 10 Ørnevang 32 201 Allerød DS-kode: 0266 Tabel 1. Befolkningen fordelt på oprindelse og alder 1. januar 2012-2016 Personer i alt Personer af dansk oprindelse Indvandrere og

Læs mere

BEBOERE I DE STØRRE ALMENE BOLIGOMRÅDER

BEBOERE I DE STØRRE ALMENE BOLIGOMRÅDER BEBOERE I DE STØRRE ALMENE BOLIGOMRÅDER Indvandrere, arbejdsmarked og uddannelse April 13 1 Kraka - Danmarks uafhængige tænketank Kompagnistræde A, 3. sal 18 København K kontakt@kraka.org www.kraka.org

Læs mere

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække:

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 25. marts 2019 Udlejningsaftalen 2019-2023 - kort fortalt Københavns Kommune og de almene boligorganisationer, organiseret

Læs mere

Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte

Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte Siden 213 har dansk økonomi nydt godt af en massiv jobfremgang. Det er dog ikke alle grupper på arbejdsmarkedet, som har vundet på opsvinget. Beskæftigelsen

Læs mere

Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen

Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen 14. november 218 218:23 Rettet 3. december 218 Figur 1 var fejlbehæftet (y-akse var forkert). Figur er udskriftet. Frafaldet på erhvervsuddannelserne er mindsket efter reformen Af Anne Nissen Bonde, Charlotte

Læs mere

Indvandrernes pensionsindbetalinger

Indvandrernes pensionsindbetalinger 26. OKTOBER 215 Indvandrernes pensionsindbetalinger 23-13 AF METTE NYRUP OG SØS NIELSEN Indledning og sammenfatning I analysen belyses forskelle i pensionsindbetalinger mellem tre herkomstgrupper; indvandrere

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2016 Forord Beboere i den almene boligsektor 2016 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER. Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense?

UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER. Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense? UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense? UDSAT BOLIGOMRÅDE: ALMENT BOLIGOMRÅDE MED MINDST 1000 BEBOERE, DER OPFYLDER 2 UD AF FØLGENDE 4 KRITERIER: BESKÆFTIGELSE

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Analyse 27. marts 2014

Analyse 27. marts 2014 27. marts 214 Antallet af fattige i Danmark steg svagt i 212 Af Kristian Thor Jakobsen I 213 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Dette notat anvender denne fattigdomsgrænse

Læs mere

Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder

Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder Fattigdommen i Danmark er mest udbredt blandt beboere i almene boliger. Mens 2,5 procent af personer, der bor i ejerboliger, er fattige, er

Læs mere

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse 1 Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse Det går fremad med integrationen af efterkommere af ikke-vestlige indvandrere i Danmark. Det er især de unge efterkommere, der er i gang med en

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Analyse 8. maj 2018 Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Befolkningsudviklingen på tværs af Danmark er en vigtig del af diskussionen

Læs mere

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Bedre fordeling af børn i daginstitutioner Projektkommissorium Projektejer Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Projektleder Udviklingskonsulent, CBL Revideret 9.7. 2018 Gitte Hæsum Version

Læs mere

Indvandrere og efterkommere

Indvandrere og efterkommere Indvandrere og efterkommere Kriminalitet hvordan måler vi det? Lisbeth Lavrsen 18 pct. af de personer, der blev dømt i 2015 havde udenlandsk oprindelse er det meget eller lidt? 2 Afhænger selvfølgelig

Læs mere

VOLLSMOSE. Fra udsat boligområde til bydel

VOLLSMOSE. Fra udsat boligområde til bydel VOLLSMOSE Fra udsat boligområde til bydel Fra VOLLSMOSE belastende FAKTA til bidragende bydel Helhedsplanen i Vollsmose skal via lokale indsatser understøtte de politiske udviklingsmål, som stat, kommune,

Læs mere

Teenagefødsler går i arv

Teenagefødsler går i arv Teenagefødsler går i arv En unge kvinde har stor sandsynlighed for at blive teenagemor, hvis hendes egen mor også var det. Sandsynligheden for at blive teenagemor er markant højere for den unge, hvis forældre

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet BILAG 2 Dato: 6.oktober 2010 Kontor: Analyseenheden Status og udvikling på integrationsområdet I dette notat beskrives status og udvikling i centrale nøgletal for nydanskeres integration i Danmark. Først

Læs mere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Siden 14 har flere unge med ufaglærte forældre fået en uddannelse. Stigningen skyldes især, at flere indvandrere og efterkommere med ufaglærte

Læs mere

Analyse. Fordelingen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på grundskoler. 29. november 2016

Analyse. Fordelingen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på grundskoler. 29. november 2016 Analyse 29. november 216 Fordelingen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på grundskoler Af Nicolai Kaarsen, Kristine Vasiljeva, Regitze Wandsøe og Laurids Leo Münier Fordelingen af ikke-vestlige

Læs mere

Sundhed og uddannelse 1. oktober 2015

Sundhed og uddannelse 1. oktober 2015 Sundhed og uddannelse 1. oktober 2015 Den gode historie fra et socialt boligområde Udlejningschef Tommy Mølgaard, AAB Vejle Kort om AAB Vejle Baggrunddata hvem bor alment Hvad er et udsat boligområde Tal

Læs mere

Supplerende analyser om arbejdsmarkedstilknytning

Supplerende analyser om arbejdsmarkedstilknytning Supplerende analyser om arbejdsmarkedstilknytning blandt indvandrere AE har for IDA undersøgt lønindkomsten for personer med relevante IDA-uddannelser på tværs af køn og herkomst. Generelt er indkomsten

Læs mere

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen Direktionen Til Knud Holt Nielsen, MB E-mail: Knud_Holt_Nielsen@kk.dk Kære Knud Holt Nielsen 4. juni 19 Sagsnr. 19-396 Dokumentnr. 19-396-4

Læs mere

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 4 Forskellen på rig og fattig er stigende Siden 1985 er der sket en forskydning mellem klasserne. I 1985 tjente en person fra overklassen i gennemsnit 1,66 gange

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Sociale investeringer i udsatte boligområder. Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger

Sociale investeringer i udsatte boligområder. Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger Sociale investeringer i udsatte boligområder Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger Politiske perspektiver (Længere på literen) Offentlige udgifter Offentligt forbrug 513 mia. kr. Indkomstoverførsler

Læs mere

Studenterhuen giver ingen jobgaranti

Studenterhuen giver ingen jobgaranti Studenterhuen giver ingen jobgaranti Uddannelse er et utroligt vigtigt parameter for, hvordan man klarer sig i livet. Analysen viser, at de unge der afslutter en gymnasial uddannelse, men som ikke kommer

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Hvordan går det med at understøtte, at Tingbjerg hjælpes ud af den statslige ghettoliste?

Hvordan går det med at understøtte, at Tingbjerg hjælpes ud af den statslige ghettoliste? KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Adm. direktør 17. maj 2019 Jakob Næsager, MB Sagsnr. 2019-0128033 Dokumentnr. 2019-0128033-5 Kære Jakob Næsager Tak for din henvendelse 9. maj 2019, hvor du stiller

Læs mere

Vækst og beskæftigelse

Vækst og beskæftigelse Vækst og beskæftigelse Udsatte byområder Materiale til udlevering / Kvantitativ analyse Velfærdsanalyseenheden i Københavns Kommune Vækst og beskæftigelse for borgere i tre udsatte boligområder 2.660 boliger

Læs mere

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel De fleste unge er enten i uddannelse eller beskæftigelse. Men der er også et stort antal unge, som ikke er. Næsten 1 pct. i alderen 16-29 år har hverken været i

Læs mere

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde

Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde Social-, Børne- og Integrationsministeriet 17. december 2013 Flere indvandrere og efterkommere i uddannelse og arbejde Efter et markant fald i beskæftigelsen blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig

Læs mere

Analyse. Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år. 26. december Af Kristian Thor Jakobsen 1

Analyse. Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år. 26. december Af Kristian Thor Jakobsen 1 Analyse 26. december 2016 Den sociale mobilitet målt på indkomst er gået tilbage over de seneste godt ti år Af Kristian Thor Jakobsen 1 I notatet ser vi på, hvorledes den sociale mobilitet i Danmark har

Læs mere

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017 Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse Oktober 2017 Hvem af børn af efterkommere? Børn af efterkommere er børn, som er : 1. Født i Danmark 2. Har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer 3.

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats

Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats 2015 Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats 0 Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats Motalavej

Læs mere

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold ANALYSE Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at undersøge forskelle i hvor mange borgere, der går

Læs mere

Indvandrerdrenge har sværere ved at få en uddannelse

Indvandrerdrenge har sværere ved at få en uddannelse Indvandrerdrenge har sværere ved at få en uddannelse AE har undersøgt, hvordan unge med etnisk minoritetsbaggrund klarer sig når det gælder uddannelse, ledighed og indkomst set i forhold til unge med etnisk

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat (ekstraordinært møde)

Økonomiudvalget. Referat (ekstraordinært møde) Referat (ekstraordinært møde) Mødetidspunkt: Fra kl.: 16.30 Til kl.: 16.45 Mødested: Regionshuset, Skottenborg 26 Mødelokale F9, 1. sal Mødenr.: 4 Udvalgets medlemmer: Søren Pape Poulsen Karin Gaardsted

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

Bilag 2 Statistik om tosprogede elever på folkeskolerne i Aalborg Kommune 2017

Bilag 2 Statistik om tosprogede elever på folkeskolerne i Aalborg Kommune 2017 Bilag 2 Statistik om tosprogede elever på folkeskolerne i Aalborg Kommune 2017 I dette bilag anvendes en række af skolevæsnets eksisterende data til at undersøge, hvilken betydning andelen af tosprogede

Læs mere

Integration: Status og udvikling

Integration: Status og udvikling Afdelingschef i Integrationsafdelingen Stig Moes Nørgaard Integration: Status og udvikling Oktober 2018 Flere flygtninge i beskæftigelse efter 3 år i Danmark Flygtninge og familiesammenførte til flygtninge

Læs mere

Ikke-vestlige indvandrere på arbejdsmarkedet i Danmark, Norge og Sverige: Hvordan klarer Danmark sig?

Ikke-vestlige indvandrere på arbejdsmarkedet i Danmark, Norge og Sverige: Hvordan klarer Danmark sig? 6. december 2016 2016:25 Ikke-vestlige indvandrere på arbejdsmarkedet i Danmark, Norge og Sverige: Hvordan klarer Danmark sig? Af Jens Bjerre, Laust Hvas Mortensen og Michael Drescher 1 I Danmark, Norge

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer Baggrund Den enkelte institutions eksamensresultat og eksamenskarakterer har sammenhæng med mange forskellige forhold. Der er både forhold, som institutionen

Læs mere

I hvilket omfang bruger unge ikke-vestlige indvandrer- og efterkommerkvinder deres uddannelse?

I hvilket omfang bruger unge ikke-vestlige indvandrer- og efterkommerkvinder deres uddannelse? Teknisk note nr. 10 20-39-årige kvinder i Danmark fordelt efter herkomst, højeste fuldførte danske og beskæftigelsesfrekvens 1. januar 2003 Noten er udarbejdet af Claus Larsen Rockwool Fondens Forskningsenhed

Læs mere

Analyse. Vi pendler længere og bruger mere tid på at pendle januar Af Regitze Wandsøe-Isaksen og Katrine Bonde

Analyse. Vi pendler længere og bruger mere tid på at pendle januar Af Regitze Wandsøe-Isaksen og Katrine Bonde Analyse 25. januar 2018 Vi pendler længere og bruger mere tid på at pendle 1 Af Regitze Wandsøe-Isaksen og Katrine Bonde Pendling sikrer mobilitet på arbejdsmarkedet. Langt de fleste danske lønmodtagere

Læs mere

Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger

Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger . maj 214 Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger Af Kristian Thor Jakobsen Personer fra ikke-vestlige lande har i de seneste 2 år udgjort en større og større del

Læs mere

Bilag 5: Data. Data om børn og unge, som bor i Gellerup, Tovshøj og Ellekær

Bilag 5: Data. Data om børn og unge, som bor i Gellerup, Tovshøj og Ellekær Bilag 5: Data Data om børn og unge, som bor i Gellerup, Tovshøj og Ellekær Metode og data Eksisterende data om børnene og de unge koblet med bopælsoplysninger (skoledistrikter) Som udgangspunkt præsenteres

Læs mere

Analyse. Nye adgangskrav til gymnasiale uddannelser kan især ramme unge fra socialt udsatte boligområder. 3. maj Af Rasmus Bisgaard Larsen

Analyse. Nye adgangskrav til gymnasiale uddannelser kan især ramme unge fra socialt udsatte boligområder. 3. maj Af Rasmus Bisgaard Larsen Analyse 3. maj 2017 Nye adgangskrav til gymnasiale uddannelser kan især ramme unge fra socialt udsatte boligområder Af Rasmus Bisgaard Larsen Den nye gymnasiereform indebærer, at adgangskravene til gymnasiale

Læs mere

Klar sammenhæng mellem børns karakterer i grundskolen og forældres uddannelsesbaggrund

Klar sammenhæng mellem børns karakterer i grundskolen og forældres uddannelsesbaggrund NOTAT Klar sammenhæng mellem børns karakterer i grundskolen og forældres uddannelsesbaggrund 26. april 2016 Den Sociale Kapitalfond Analyse Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 3022 6792 Den

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 60 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin. j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk BO0104-00250 18. februar 2018 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4,

Læs mere

En stor del af indvandreres og efterkommeres lavere karakterer i forhold til danskere kan forklares

En stor del af indvandreres og efterkommeres lavere karakterer i forhold til danskere kan forklares 30. november 2017 2017:18 19. december 2017: Der var desværre fejl i et tal i boks 2. Rettelsen er markeret med rødt. Desuden er der tilføjet en boks 4 sidst i analysen. En stor del af indvandreres og

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

Analyse 3. februar 2014

Analyse 3. februar 2014 3. februar 2014 Hvor bor de økonomisk fattige? Af Kristian Thor Jakobsen I 2013 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. I dette notat ses på, hvordan fattige personer

Læs mere

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 FEBRUAR 219 4. personer under 65 år har mindst 4 år bag sig på arbejdsmarkedet Der er 4. personer mellem 55 og 64 år, som har været mindst 4

Læs mere

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg Kommunal flytteanalyse 2012 2014 Randers Horsens - Viborg Tabellen sammenholder til- og fraflytning, samt nettoudviklingen i Randers, Horsens og Viborg i perioden 2012 2014. Til- og fraflytninger, samt

Læs mere

Tandstatus hos søskende

Tandstatus hos søskende Tandstatus hos søskende Af Bodil Helbech Kleist, BOHH@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge forskelle i tandsundheden mellem søskende, herunder betydningen af hvilket nummer i børneflokken,

Læs mere

Topindkomster i Danmark

Topindkomster i Danmark Topindkomster i Danmark Thomas Piketty har med bogen Capital in the Twenty-First Century sat fokus på udviklingen i toppen af i de vestlige lande. Bogen viser, at topindkomsterne er steget markant i USA,

Læs mere

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 Århus Kommune Økonomisk Afdeling, Statistisk Kontor Oktober 2003 Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 -------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere