Analyse af. Forvaltningens kommentar til høringssvarene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse af. Forvaltningens kommentar til høringssvarene"

Transkript

1 Analyse af specialundervisning Forvaltningens kommentar til høringssvarene

2 Nr. 1. Visionsgruppen I forhold til skolelederens rolle i visitationsprocedurerne vil dette blive tydeliggjort i forbindelse med udarbejdelsen af implementeringsplanen. Desuden vil der med udgangspunkt i høringssvarene blive udarbejdet 2 modeller for visitation. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en strategisk plan for læreres og lederes kompetenceudvikling. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LPmodellen. Forvaltningen vil arbejde videre med at finde ressourcer til at forløbet med omlægning af specialundervisning tilknyttes forskning. Nr. 2. Sjørring Skole Skolebestyrelsen I arbejdet med omlægningen af specialundervisningen i Thisted Kommune er Myreskolen i Sjørring et eksemplarisk bud på, hvordan inklusionsfremmende holddannelser kan være et specialpædagogiske alternativ til deciderede specialklasser. Erfaringerne fra Myreskolen vil blive opsamlet og kommunikeret videre til andre skoler. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en strategisk plan for læreres og lederes kompetenceudvikling. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LPmodellen. Vedrørende visitationskompetencen anerkendes, at der kan opstå uenigheder mellem skole og forældre. Derfor vil der med udgangspunkt i høringssvarene blive udarbejdet 2 mulige modeller for en fremtidig visitationsprocedure, herunder en tydeliggørelse af PU s rolle. I forhold til økonomi til den specialpædagogiske opgave på skolerne vil omlægning betyde en tilførsel af ekstra ressourcer til den enkelte skole. Omlægningen vil være udgiftsneutral, og de frie midler overføres til skolerne. Nr. 3. Hanstholm Skole Faglig klub I forhold til økonomi til den specialpædagogiske opgave på skolerne vil omlægning betyde en tilførsel af ekstra ressourcer. Omlægningen vil være udgiftsneutral, og de frie midler overføres til skolerne, og den enkelte skole vil have kompetence til at organisere og tilrettelægge den specialpædagogiske indsats.

3 Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en strategisk plan for læreres og lederes kompetenceudvikling. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LPmodellen. Desuden vil der blive arbejdet videre med jeres ide om uddannelsen af inklusionsvejledere. Nr. 4. PU Psykologgruppen Procedurerne for frit skolevalg vil blive indarbejdet i den endelige implementeringsplan. I forhold til tilbageførslen af elever fra flexklasserne, vil dette først ske efter en konkret og individuel handlingsplan, som både skole og PU er en del af. Denne handlingsplan vil også skulle indeholde temaet vedrørende barnets sociale netværk. Nr. 5. Vestervig Skole Skolebestyrelsen Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en strategisk plan for læreres og lederes kompetenceudvikling. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LPmodellen. I forhold til økonomi skal det understreges, at der ikke i analysearbejdet eller i kommissoriet fra Børne- og Familieudvalget er tænkt besparelser ind på specialundervisningsområdet. Forvaltningen og arbejdsgruppen er opmærksom på udfordringen vedrørende tilflyttere. I implementeringsplanen vil der blive indarbejdet en model for, hvordan denne udfordring håndteres. Nr. 6. Hanstholm Skole Skolebestyrelsen og forældregruppen fra Flyvefisken Problematikken vedrørende at de enkelte skoledistrikter har familier med forskellige socioøkonomiske baggrunde har været drøftet indgående i arbejdsgruppens proces. I den endelige politiske behandling af rapporten vil der blive lagt op til, at politikerne skal beslutte om der skal indarbejdes socioøkonomiske parametre i forhold til tildelingen af specialundervisningsressourcer. Set med arbejdsgruppens øjne er det centralt, at hvis dette skal ske, i så fald skal der findes valide parametre i en sådan tildelingsmodel.

4 I forhold til Flyvefisken anerkender rapporten, at det er et velfungerende tilbud. Hvis Flyvefisken fusioneres med Golfstrømmen vil der blive foretaget en økonomisk analyse af de økonomiske konsekvenser i forbindelse med transport. Ledelsestiden til kommende specialtilbud vil følge den generelle måde at tildele ledelsestid på i Thisted Kommune i forbindelse med en kommende tildelingsmodel. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en strategisk plan for læreres og lederes kompetenceudvikling. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LPmodellen. I forhold til skolelederens rolle i visitationsprocedurerne vil dette blive tydeliggjort i forbindelse med udarbejdelsen af implementeringsplanen. Desuden vil der med udgangspunkt i høringssvarene blive udarbejdet 2 modeller for visitation. Nr. 7. Østerild Skole Forældrebestyrelsen I Jeres høringssvar skriver I flere steder, at man i Thisted Kommune vil gøre et forsøg på at spare på specialundervisningen. Dette er ikke tilfældet. Analysen er udgiftsneutral og omhandler udelukkende en omlægning, der medfører at den enkelte skole vil få flere ressourcer til at løse den specialpædagogiske opgave. Desuden er hele analysen bundet op på en stærk pædagogisk faglighed med udgangspunkt i Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik og dertilhørende værdigrundlag. Arbejdsgruppen har i høj grad bestået af personer som repræsenterer en pædagogisk faglighed. Arbejdsgruppen anerkender, at en omlægning kan skabe udfordringer for de mindre skoler. Dette gør rapporten også opmærksom på. Forvaltningen og arbejdsgruppen er opmærksom på udfordringen vedrørende tilflyttere. I implementeringsplanen vil der blive indarbejdet en model for, hvordan denne udfordring håndteres. I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Denne plan indbefatter bl.a. arbejdet med LP-modellen.

5 Nr. 8. Snedsted Skole Skolebestyrelsen I anbefaler kompetenceudvikling af fagpersonalet af både lærere og pædagoger. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere/pædagoger og ledere. At økonomien til specialundervisningen i højere grad lægges ud til skolerne er helt grundlæggende for rapportens anbefalinger. Derfor vil alle skoler opleve at de tilføres flere ressourcer til at varetage en specialpædagogisk opgave. De fysiske rammer på skolerne er for hele skolens virke et grundvilkår, som der tager lang tid at ændre på. Dette vil desværre også gøre sig gældende i forhold til at løse den specialpædagogiske opgave hos f.eks. Trombakken og arbejdet med inklusion. Som udgangspunkt skal der derfor også indarbejdes en mere flydende normering inden for de fysiske rammers muligheder i specialtilbuddene. I Jeres høringssvar skriver I, at børnehavebørn på nuværende tidspunkt kan starte direkte i et specialtilbud. Dette er ikke tilfældet. De seneste år har praksis været, at kun børn i Østermølleskolens målgruppe, som udgangspunkt kan starte i et specialtilbud. Der er sket enkelte undtagelser, når PU, distriktsskolen og forældrene er blevet enige om det. Arbejdsgruppen vil kigge nærmere på udfordringen vedrørende ventelister, som I gør opmærksom på. I forhold til hele ressourcetildelingen vil det være vanskeligt at lave en regulerbar model. Det er vigtigt, at skolelederen kender sit samlede budget og inden for dette kan foretage de nødvendige prioriteringer. Det skal desuden understreges, at hele analysen af specialundervisningen i Thisted Kommune og tilhørende anbefalinger er udgiftsneutrale. Der er tale om en omlægning, der medfører at alle skoler vil opleve at de får tilført flere ressourcer til at varetage den specialpædagogiske opgave. Der vil også i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Nr. 9. Medarbejderrepræsentanterne i BF-ForvaltningsMED Arbejdsgruppen vil arbejde videre med udarbejdelse af konkrete målsætninger for inklusion, som I gør opmærksom på. Der vil blive udarbejdet forslag, som sendes til

6 politisk behandling. Målsætningerne vil tage sit udgangspunkt i en konkretisering af Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik. I forhold til spredningen af inklusion vil jeres tanker vedrørende inklusionsklasser blive indarbejdet i en kommende implementeringsplan. Der vil også i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. I udtrykker desuden en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Nr. 10. Hannæsskolen Skolebestyrelsen Arbejdsgruppen vil arbejde videre med udarbejdelse af konkrete målsætninger for inklusion, som I gør opmærksom på. Der vil blive udarbejdet forslag, som sendes til politisk behandling. Målsætningerne vil tage sit udgangspunkt i en konkretisering af Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik. I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. Problematikken vedrørende at de enkelte skoledistrikter har familier med forskellige socioøkonomiske baggrunde har været drøftet indgående i arbejdsgruppens proces. I den endelige politiske behandling af rapporten vil der blive lagt op til, at politikerne skal beslutte om der skal indarbejdes socioøkonomiske parametre i forhold til tildelingen af specialundervisningsressourcer. Set med arbejdsgruppens øjne er det centralt, at hvis der i så fald findes valide parametre i en sådan tildelingsmodel. I udtrykker desuden en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Implementeringsplanen vil også indeholde et forslag om udarbejdelse af en analyse af omlægningens konsekvenser i forhold til udgifter til transport.

7 Nr. 11. Forretningsudvalget for DH I udtrykker en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Hele analysen vil blive fulgt op af en konkret implementeringsplan indeholdende anvisninger i forhold til bevarelse og udvikling af de specialpædagogiske kompetencer på skolerne. I bilag til Jeres høringssvar er der udsagn, som omhandler bekymring vedrørende elevers tilbagevenden til distriktsskolerne. Der vil blive udarbejdet en konkret plan for dette byggende på individuelle handlingsplaner for den enkelte elev med PU som tovholdere. Tilbageførslen til distriktsskolerne vil ske i takt med at skolerne er i stand til at efterleve den konkrete handlingsplan. Nr. 12. Nors Skole Skolebestyrelsen I udarbejdelsen af en implementeringsplan vil der blive indarbejdet procedurer for hvordan udfordringen vedrørende tilflyttere og frit skolevalg håndteres. I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. Nr. 13. Lokalforeningen Ligeværd I Jeres høringssvar skriver I, at inklusion også var en mulighed, da elever i specialtilbud blev visiteret. Dette er selvfølgelig korrekt, men fremover vil skolerne have flere ressourcer til at løfte opgaven, hvis analysens anbefalinger godkendes. I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. Problematikken vedrørende at de enkelte skoledistrikter har familier med forskellige socioøkonomiske baggrunde har været drøftet indgående i arbejdsgruppens proces. I den endelige politiske behandling af rapporten vil der blive lagt op til, at politikerne

8 skal beslutte om der skal indarbejdes socioøkonomiske parametre i forhold til tildelingen af specialundervisningsressourcer. Set med arbejdsgruppens øjne er det centralt, at der i så fald findes valide parametre i en sådan tildelingsmodel. Nr. 14. Forældrenetværket ved Snedsted Skoles Autismeafdeling I udtrykker bekymring ved evt. kommende normering i autisttilbuddet på Snedsted Skole. En nednormering fra 0,42471 til 0,35 lærerstilling pr. elev. Det skal dog understreges, at Snedsted Skole i dag selv skal finde ledelsestiden inden for denne normering. Hvis arbejdsgruppens anbefalinger godkendes vil der fremover være en normering på 0,35, men ledelsestid vil tildeles udover. I udtrykker desuden en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Det skal også understreges, at der ikke i arbejdsgruppens rapport ligger tanker om hjemtagning af elever med ASF. Nr. 15. Thy-Mors Lærerkreds Arbejdsgruppen vil arbejde videre med udarbejdelse af konkrete målsætninger for inklusion, som I gør opmærksom på. Der vil blive udarbejdet forslag, som sendes til politisk behandling. Målsætningerne vil tage sit udgangspunkt i en konkretisering af Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik. I forhold til spredningen af inklusion vil jeres tanker vedrørende inklusionsklasser blive indarbejdet i en kommende implementeringsplan. Der vil også i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. I udtrykker desuden en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Dette vil indbefatte 2 forskellige modeller i forhold til kompetencer til henholdsvis PU og skoleledelsen I forhold til ændringer på modtageklasseområdet vil omkostningerne i forbindelse med en evt. centralisering blive analyseret nøje.

9 Nr. 16. Rolighedsskolen Skolebestyrelsen Forvaltningen er bekendt med udfordringen i forhold til de fysiske rammer, hvis Bedsted Klassen overføres til Østermølleskolen. Men tankerne om enkelte klasser i tilknytning til Rolighedsskolen falder i høj grad i tråd med grundtankerne vedrørende inklusion, som danner baggrund for hele analysen af specialundervisningsområdet. I forhold til en nednormering af Østermølleskolen skal det understreges, at overførslen af Bedsted Klassen medfører, at Østermølleskolens samlede målgruppe ændrer sig, således at den også vil indbefatte elever med et højere funktionsniveau end man har arbejdet med hidtil, samtidig betyder den foreslåede normering, at eleverne fra Bedsted vil få en højere normering end nu. Den kommende implementeringsplan vil indeholde en analyse af transportområdet. Både i forhold til serviceniveau og økonomiske konsekvenser. Nr. 17. Koldby Skole Skolebestyrelsen Arbejdsgruppens analyser gør opmærksom på forskellen mellem store og små skolers vilkår i forhold til ressourcemæssigt at løfte specialundervisningsområdet. Der vil fortsat blive kigget på, hvilke muligheder der er for en kommende tildelingsmodel. Arbejdsgruppen vil arbejde videre med udarbejdelse af konkrete målsætninger for inklusion, som I gør opmærksom på. Der vil blive udarbejdet forslag, som sendes til politisk behandling. Målsætningerne vil tage sit udgangspunkt i en konkretisering af Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik. Nr. 18. Skolelederforeningen Som I beskriver i Jeres høringssvar, er det vigtigt, at få beskrevet hvorledes distriktssamarbejdet mellem skolerne kan være en inklusionsfremmende faktor. Der vil I foråret 2012 blive nedsat en arbejdsgruppe, som skal arbejde med at beskrive dette, hvis rapportens anbefalinger godkendes. Skolelederforeningen vil blive inddraget i dette arbejde, samt I andre punkter vedrørende rapportens anbefalinger. Arbejdsgruppen vil arbejde videre med udarbejdelse af konkrete målsætninger for inklusion, som I gør opmærksom på. Der vil blive udarbejdet forslag, som sendes til politisk behandling. Målsætningerne vil tage sit udgangspunkt i en konkretisering af Thisted Kommunes Børne-, Unge- og Familiepolitik.

10 I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. I forhold til ressourcerne til området, er det vigtigt at understrege, at omlægningen i forbindelse med specialundervisning er udgiftsneutral, og at skolerne vil få tilført flere ressourcer til at løfte opgaven. Nr. 19. Hurup Skole Faglig klub Bekymringerne vedrørende en lukning af flexklasserne på Hurup Skole anerkendes til fulde. Det vil kræve en stor indsats af alle parter i folkeskolen. I forhold til en tilbageførsel af elever vil det ske med udgangspunkt i individuelle handleplaner, hvor PU er tovholder. Og tilbageførelsen sker først, når distriktsskolen er klar til opgaven. Derfor vil processen i høj grad ske med udgangspunkt i barnets tarv. I skriver desuden, at børnene visiteres til flexklassen, når der er prøvet alt i normalklassen. Det skal understreges, at en omlægning af specialundervisningen vil medføre, at skolerne tilføres yderligere ressourcer til opgaven. Det vil betyde, at rammerne for specialundervisningen på distriktsskolerne vil ændre sig. Nr. 20. Sennels Landsbyordning I udtrykker en bekymring i forhold til kommende visitationsprocedure. Denne bekymring arbejdes ind i en kommende politisk behandling af rapporten, hvor der vil blive forelagt 2 forskellige modeller for visitation. Dette vil indbefatte 2 forskellige roller i forhold til kompetencer til henholdsvis PU og skoleledelsen. I anbefaler desuden kompetenceudvikling af fagpersonalet. Der vil i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. Implementeringsplanen vil desuden indeholde procedurer for, hvordan tilflyttere til et skoledistrikts håndteres, hvis der er tale om børn der har specialpædagogiske behov. I anbefaler, at eksklusionstaksten fastsættes til prisen for en alm. elev. Ifølge KL er det vigtigt, at der er en væsentlig forskel mellem den gennemsnitlige elevpris og

11 eksklusionstaksten, da der ellers ikke er et incitament til at iværksætte specialpædagogiske foranstaltninger i et inkluderende øjemed. Nr. 21. Handicaprådet I forbindelse med endelig politisk behandling af analyse af specialundervisning vil der, på baggrund af høringssvarene, blive fremlagt 2 modeller i forhold til visitation. I de 2 modeller er skolelederens rolle henholdsvis beslutningstager og medlem af visitationsudvalget. I forhold til den specialpædagogiske faglighed vil forslaget til en fremtidig struktur øge muligheden for faglig udvikling de steder hvor der findes specialtilbud. På andre skoler vil der sættes massivt ind med kompetenceudvikling. Nr. 22. Bedsted Skole Personalegruppen i Bedstedklassen Da Bedstedklassen er et kommunalt specialtilbud vil der kunne etableres det samme nærhedsprincip på Østermølleskolen. Tilbuddet er ikke knyttet til en bestemt matrikel. Det er arbejdsgruppens vurdering, at de gode elementer, som I beskriver I jeres høringssvar, godt kan overføres til Rolighedsskolen/Østermølleskolen. Både i forhold til integration med alm. klasser, SFO og gode fysiske rammer. Nr. 23. Bedsted Skole Skolebestyrelsen Arbejdsgruppen vedrørende specialundervisningen anerkender fuldt ud kvaliteten af de specialtilbud, som drives af Bedsted Skole. Dette markeres også i rapporten. Arbejdsgruppens anbefalinger i forhold til disse tilbud skal ses, som en mulighed for at undgå pædagogisk og økonomisk sårbarhed ved små specialtilbud. I forhold til en evt. kommende fusion mellem Flyvefisken og Golfstrømmen giver rapporten ingen svar på hvor og hvordan. Jeres tanker om en tættere relation mellem de eksisterende tilbud vil indgå i de fremadrettede overvejelser i forbindelse med udarbejdelsen af en implementeringsplan.

12 I forhold til en kommende lukning af flex-klasserne, er det ikke tanken at disse elever skal rummes. De skal inkluderes, hvilket er en væsentlig forskel. Der skal etableres forskellige former for differentierende holddannelser på skolerne. Der vil desuden i implementeringsplanen blive indarbejdet en målrettet og strategisk plan for kompetenceudvikling for lærere og ledere. Herunder også en strategi for skolernes arbejde med LP-modellen. Et kommende SFO tilbud til tidligere flexelever vil desuden også være op til den enkelte skole. Dog vil den nødvendige økonomi følge med til at løse opgaven. Jeres spørgsmål vedrørende tilflyttere, frit skolevalg og socioøkonomiske faktorer vil blive forsøgt besvaret i implementeringsplanen. Nr. 24. Forældrene i Flex-klassen, Østre Skole Det anerkendes fuldt ud at flere af eleverne i flex-klasserne har en oplevelse med den almene skole fyldt med nederlag. Bl.a. derfor er det ikke hensigten, at tilbageføre elever før end der foreligger en individuel handleplan på den enkelte elev. En handleplan som PU er ansvarlig for udarbejdelsen af. Desuden vil der ikke ske en tilbageføring før de almene skoler har gennemført kompetenceudvikling af både lærere og ledere. Det skal understreges at ingen ønsker, at elever tilføres yderligere nederlag. Derfor skal læringsmiljøerne udvikles. Det er også vigtigt at understrege, at det ikke er hensigten at disse børn skal tilbage til en alm. Klasse på fuld tid uden støtte, med mindre eleven er klar til det. Der vil blive etableret forskellige hold baseret på elevens udviklingstrin og andre specialpædagogiske muligheder, der skal sikre, at alle elever oplever sig som en del af skolens sociale og læringsmæssige fællesskaber. Jeres udtalelse vedrørende kuratorordning forventes desuden at blive taget til efterretning, således at eleverne fortsat sikres denne hjælp. Nr. 25. Hurup Skole Skolebestyrelsen I udtrykker i Jeres høringssvar bekymring vedrørende en ændring af visitationsproceduren. I forhold til den endelige politiske behandling vil der blive fremlagt 2 forskellige procedurer, hvor skolelederens rolle er væsentlig forskellig. Det er korrekt, at Thisted Kommune på udgifterne til specialundervisning ikke ligger over landsgennemsnittet. Alligevel har der gennem de seneste år været en

13 bekymrende udvikling, som er medvirkende til også at presse normalområdet. Rapportens anbefalinger er bl.a. et forsøg på at skabe en struktur, hvor der er mulighed for at stoppe denne udvikling. Det skal desuden understreges, at det er yderst vanskeligt at sammenligne kommunernes udgifter inden for området. I en kommende implementeringsplan vil der desuden blive udarbejdet en strategisk kompetenceudviklingsplan for både lærere og ledere i folkeskolen. I udtrykker desuden er bekymring vedrørende mobning. På alle skolerne i Thisted Kommune er der udarbejdet meget konkrete målsætninger vedrørende netop mobning, da dette selvfølgelig er uacceptabelt. Nr. 26. Bedsted Skole Personalet Golfstrømmen Analysen fremkommer ikke med svar vedrørende en kommende struktur/fusion mellem Golfstrømmen og Flyvefisken. Jeres ideer vedrørende et forpligtende samarbejde vil indgå i det videre arbejde. Desuden er vi meget opmærksomme på, at de fysiske rammer er af afgørende betydning ved en evt. fremtidig fusion. Jeres tanker i høringssvaret vil indgå i det kommende arbejde. Nr. 27. Tingstrup Skole Skolebestyrelsen I en kommende implementeringsplan vil der blive udarbejdet en strategisk plan for kompetenceudvikling af lærere og ledere i forhold til nye specialpædagogiske funktioner. Spørgsmålet vedrørende frit skolevalg vil desuden blive besvaret i en kommende implementeringsplan. Nr. 28. Privat gruppe af personer Det er korrekt at inklusion er formålet. Og i en fremtidig implementering vil der blive udarbejdet konkrete målsætninger herfor. Det skal dog understreges, at rapporten ikke indbefatter besparelser. Der vil blive ført markant flere ressourcer ud til skolerne, hvis rapporten godkendes. Der er altså ikke tale om, at eleven med specialpædagogisk behov skal sidde i en klasse med 24 elever i alle timer og uden

14 støtte. Der vil blive etableret forskellige former for holddannelser baseret på udviklingsniveau og andre specialpædagogiske tiltag. Som I også peger på, er det dog vigtigt kompetencerne følger med. Derfor vil der blive udarbejdet en kompetenceudviklingsplan for lærere og ledere i forbindelse med omlægningen af specialundervisningen. I forhold til en evt. kommende takstfinansiering, så er det korrekt at de fremtidige tilbud nednormeres, for at skabe økonomi ude på skolerne. Dette kan selvfølgelig få kvalitativ betydning tilbuddene. Nr. 29. Snedsted Skole Personalet i jobklassen Som I påpeger I jeres høringssvar kan det ikke afvises, at en omlægning af specialundervisningen kan medføre et øget pres på jobklasserne. Det er dog vigtigt at understrege, at jobklasserne bevidst er holdt ude af analysen, da disse betegnes som et alternativt tilbud indenfor almen området. Nr. 30. Bedsted Skole Lærergruppen Som I påpeger i Jeres høringssvar skal vi være bekymrede for spredning af kompetencer i forbindelse med en evt. nedlæggelse af flex-klasserne. Men spredningen vil også betyde, at der kan etableres specialpædagogiske spidskompetencer på de almene skoler. Arbejdsgruppen er særdeles enige I jeres betragtninger i forhold til kompetenceudvikling. En kommende implementeringsplan vil indeholde en strategisk kompetenceudviklingsplan for alle lærere og ledere. Planen igangsættes inden der tilbageføres elever. I påpeger desuden et muligt kommende dilemma for skolelederne i forbindelse med visitation. Dette dilemma anerkendes af arbejdsgruppen. Derfor vil der i forbindelse med en endelig politisk beslutning blive udarbejdet 2 forskellige visitationsprocedurer. Nr. 31. Ellen Kirk Jensen, Handicap- og psykiatrichef I forbindelse med en omlægning af specialundervisning vil der også være fokus på SFO-tilbud.

15 Det skal dog understreges, at for elever med ASF vil der ikke ske ændringer. Rapporten anbefaler endda, at fremtidige specialtilbud vil blive organiseret som helhedstilbud.

Børne- og familieudvalget

Børne- og familieudvalget Børne- og familieudvalget Referat fra ekstraordinært møde den 8. november 2011 kl. 10:45 i Thy Uddannelsescenter, Mødelokale 1. Medlemmer: Mogens Kruse Per Skovmose Erik Bøgh Nielsen Poul Hvass Hansen

Læs mere

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling KL s Konsulentvirksomhed (KLK) har bistået Thisted Kommune med at udarbejde en ny model for tildeling af økonomiske ressourcer til skolerne. De grundlæggende principper

Læs mere

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING Erikstrupskolens skolebestyrelse har nøje gransket Endelig rapport angående rationalisering på specialundervisningsområdet marts 2009. Rapporten beskriver udførligt

Læs mere

Udviklingsplan. for. skoleområdet THISTED KOMMUNE. Bilag 3 Supplements materiale

Udviklingsplan. for. skoleområdet THISTED KOMMUNE. Bilag 3 Supplements materiale Udviklingsplan for skoleområdet THISTED KOMMUNE Bilag 3 Supplements materiale Indholdsfortegnelse 1. Kommissoriet... 2 2. Forskel mellem forventede indskrivninger af faktisk fødte og befolkningsprognosen...

Læs mere

Kort samlet oversigt over kommentarer fra høringssvar til Evaluering af ressourcetildelingsmodellen 2019

Kort samlet oversigt over kommentarer fra høringssvar til Evaluering af ressourcetildelingsmodellen 2019 Kort samlet oversigt over kommentarer fra høringssvar til Evaluering af ressourcetildelingsmodellen 2019 1. Vestervig skole Lokal-MED Udlægningsmodellen rammer skolerne skævt. Udgiften ønskes fordelt solidarisk

Læs mere

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentarer Forvaltningens indstilling s. 2 afsnit: PROCEDURE FOR

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel 19/8649 Beslutningstema Skoleafdelingen har analyseret struktur og ressourcetildeling på specialundervisningsområdet og har på den

Læs mere

Specialpædagogisk bistand. Odder Kommune.

Specialpædagogisk bistand. Odder Kommune. Specialpædagogisk bistand I Odder Kommune. Formål, ansvar, kompetence, visitation og tilbud. Dato: 25.10.11 Doc: 2011-152077 Den specialpædagogiske bistands formål. I henhold til bekendtgørelse om folkeskolens

Læs mere

Høringssvar - Specialtakster Forvaltningens kommentarer

Høringssvar - Specialtakster Forvaltningens kommentarer Høringssvar - Specialtakster Forvaltningens kommentarer Børne- og Familieudvalget vedtog i sit møde den 13. november 2018 at sende specialtakster i høring i perioden 13. november 2018. Efter høringsfristens

Læs mere

Fremtidig struktur på skoleområdet J.nr.: 17.A00 SagsID: Sagsbeh.: PH Åben sag

Fremtidig struktur på skoleområdet J.nr.: 17.A00 SagsID: Sagsbeh.: PH Åben sag Fremtidig struktur på skoleområdet J.nr.: 17.A00 SagsID: 1180808 Sagsbeh.: PH Åben sag HISTORIK Den 23. marts 2010 iværksatte udvalget et arbejde med at tilvejebringe datamateriale og modeller til ny struktur

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

DIALOGISK VISITATION. Handleplan for dialogisk visitation i Thisted Kommune 2019

DIALOGISK VISITATION. Handleplan for dialogisk visitation i Thisted Kommune 2019 DIALOGISK VISITATION Handleplan for dialogisk visitation i Thisted Kommune 2019 Indledning Denne folder er en handleplan for nyvisitation og revisitation til specialundervisningstilbud i Thisted Kommune.

Læs mere

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget.

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. Principper for C-sporet 1. Målgruppe Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. C-sporet indgår sammen specialklasserækken A-gruppen

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE 26. SEPTEMBER 2018 Notatet omhandler: Notatet er udarbejdet

Læs mere

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Dato: 13. november 2014 Skole Kommentar Kommentar fra Center for Skoler og Institutioner Egebjergskolen

Læs mere

Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor er uddraget nogle af de kommentarer, der er givet.

Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor er uddraget nogle af de kommentarer, der er givet. BILAG 2 Uddrag af høringssvar med forvaltningens bemærkninger Væsentlige temaer og pointer fra høringssvarene Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor

Læs mere

Inklusion på Skibet Skole

Inklusion på Skibet Skole Inklusion på Skibet Skole Definition Inklusion er, at man sammen kan leve forskelligt i verden og ikke i forskellige verdener. Arbejdet og processen er allerede i fuld gang Inklusionsaften for forældre

Læs mere

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud.

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Grundlag. Grundlaget for visitationsproceduren er: Bekendtgørelse nr. 693 af 20/06/2014 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk

Læs mere

Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer

Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer Haverslev-Ravnkilde Skole Skørping Skole Sortebakkeskolen Bakker op om tildelingsmodellens decentrale handlemuligheder. Påpeger den budgetmæssige

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

Thisted Kommune. Specialundervisning. Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018

Thisted Kommune. Specialundervisning. Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018 Thisted Kommune Specialundervisning Analyse med baggrund i budgetforliget for 2018 Center for Økonomi og Løn 01-02-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Konklusion...3 3. Metode...4 4. Antal elever

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR FOLKESKOLEOMRÅDET 2011/2012 INDHOLDSFORTEGNELSE

KVALITETSRAPPORT FOR FOLKESKOLEOMRÅDET 2011/2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 3 STRUKTUR... 4 FORMELLE KRAV TIL RAPPORTEN... 5 ÅRSHJUL EVALUERING AF ÅRETS KVALITETSRAPPORT... 6 Årshjulet Model... 8 FORVALTNINGENS BEREGNINGER I FORBINDELSE MED SKOLEVÆSNETS

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse KERTEMINDE KOMMUNE Casebeskrivelse 58 Overblik Region: Region Syddanmark Kommunestørrelse: 23.787 Socioøkonomisk indeks: Mellem Antal folkeskoler: 7 (inkl. et 10. klassecenter) Antal elever: Total:3146

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes.

1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes. Pkt.nr. 6 Handleplan for specialundervisning 519725 Indstilling: Skole- og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget 1. at høringssvarene fra skolebestyrelserne og andre interessenter drøftes. Endvidere

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Inklusion i sparetider

Inklusion i sparetider Titel es dem præsentationen 00.00 2008 Filadelfi Temadag DH Holbæk Inklusion i sparetider Lidt om mig og mit arbejde Fra udskillelse over rummelighed til inklusion Menneskerettighedserklæringen 1948 FN

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Bilag til. Styrelsesvedtægt. for. folkeskolerne. Middelfart Kommune

Bilag til. Styrelsesvedtægt. for. folkeskolerne. Middelfart Kommune Bilag til Styrelsesvedtægt for folkeskolerne i Middelfart Kommune (Revideret september 2015) Indhold Bilag 1: Skolestruktur... 3 Bilag 2: Undervisningens ordning... 8 Bilag 3: Skoledistrikter...10 Side

Læs mere

Tildeling af budget til differentieret undervisning til folkeskoler i Middelfart Kommune.

Tildeling af budget til differentieret undervisning til folkeskoler i Middelfart Kommune. Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Fax +45 8888 5501 Dato: 25. marts 2011 Sagsnr.: 201008118-150 Tildeling af budget til differentieret undervisning

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune

Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune Politik for inklusion i Mariagerfjord kommune Baggrund: Den vedtagne politik bygger på Mariagerfjord kommunes børnepolitik. Inklusionspolitikken skal ligeledes ses i sammenhæng anbefalingerne fra regeringens

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 311628 Brevid. 3033265 Ref. LTS Dir. tlf. 46 31 40 93 lenets@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar vedrørende ændring af skolestruktur 7. januar 2019 Byrådet

Læs mere

Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning

Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning I Hillerød Kommune lægges en beslutning om udlægning af budget og visitationskompetence til skoler

Læs mere

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen.

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen. Version: 20. august 2013 Indledning I foråret 2013 indgik Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative en aftale vedr. en reform af folkeskolerne i Danmark. Reformen medfører, at folkeskolen fra

Læs mere

Projektkatalog Skoleveje

Projektkatalog Skoleveje Thisted Kommune Projektkatalog Skoleveje Marts 2013 Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S Forsidefoto: Henrik Ole

Læs mere

POLITISKE MÅL FOR INKLUSION SAMT INKLUSIONSSTRATEGI

POLITISKE MÅL FOR INKLUSION SAMT INKLUSIONSSTRATEGI POLITISKE MÅL FOR INKLUSION SAMT INKLUSIONSSTRATEGI Baggrund Behovet for større inklusion har igennem flere år været et politisk tema både kommunalt og nationalt. Senest har undervisningsministeren og

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge.

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. Pkt.nr. 2 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar 16.30 om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. 555438 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne 1. december 2010 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget et notat vedrørende nye økonomiog styringsmodeller for specialundervisningsområdet. Udvalget

Læs mere

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening www.blivhoert.kk.dk 23. september 2011 Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening GODE TAKTER OG MISLYDE Specialreform 2.0 er på mange måder et fremskridt. Først

Læs mere

Specialundervisning, inklusion og fællesskab

Specialundervisning, inklusion og fællesskab Specialundervisning, inklusion og fællesskab Dette notat er blevet til på baggrund af KLFs arbejde med afdækning af rammer og vilkår i den københavnske folkeskole i forhold til specialundervisning, inklusion

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende skole Indledning Nærværende analyse er en del af kommunens turnusanalyse på skoleområdet. Denne analyse vedrører indsatsområdet

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel Punkt 6. Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel 2016-041688 Skoleforvaltningen indstiller, at drøfter de indsendte høringssvar og godkender visitationsmodellen med følgende justeringer: at

Læs mere

PROCESOPLÆG THISTED KOMMUNE TAKSTER PÅ SPECIALOMRÅDET OPLÆG TIL PROCES. Takster på specialområdet

PROCESOPLÆG THISTED KOMMUNE TAKSTER PÅ SPECIALOMRÅDET OPLÆG TIL PROCES. Takster på specialområdet OPLÆG TIL PROCES Takster på specialområdet Opdrag Der ønskes en analyse af taksterne på Thisted Kommunes specialtilbud. Analysen tager udgangspunkt i, at den samlede ressource til specialtilbuddene ikke

Læs mere

Målsætning: At øge andelen af unge, som starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse.

Målsætning: At øge andelen af unge, som starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse. Forslag til aftale 2011 Kvalitetskontrakt: Flere unge i ungdomsuddannelse Vi skal sikre, at så mange unge som muligt får en ungdomsuddannelse og derved udvikler sig såvel fagligt som personligt. Skolerne

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Referat fra det årlige dialogmøde med forældreråd og skolebestyrelse den 12. maj 2011.

Referat fra det årlige dialogmøde med forældreråd og skolebestyrelse den 12. maj 2011. Referat fra det årlige dialogmøde med forældreråd og skolebestyrelse den 12. maj 2011. Velkomst ved skolebestyrelsesformand Gitte Schmidt som orienterede om skolebestyrelsens arbejde: Det første den nytiltrådte

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex Et BUF-flextilbud gives til børn, som er i målgruppen

Læs mere

Ballerup Kommune. Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Ballerup Kommune. Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Ballerup Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. Udvikling Herning Der arbejdes med fireårige politikker og målspor, som nedbrydes i års- og delmål. Skolerne kan selv beslutte hvordan

Læs mere

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan Bilag 40 Fremtidens Fritidstilbud ved Lundehusskolen Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Styrelsesvedtægt. Thisted Kommunes skolevæsen.

Styrelsesvedtægt. Thisted Kommunes skolevæsen. Styrelsesvedtægt Thisted Kommunes skolevæsen. 2 STYRELSESVEDTÆGT FOR THISTED KOMMUNES SKOLEVÆSEN. Afsnit 1. Skolebestyrelsens sammensætning, og valg af medlemmer.... 4 1.1 Sammensætning af skolebestyrelsen...

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten.

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten. Til BUF -Udvalget Vordingborg Kommune Kulsbjerg skole Skolevej 1 4773 Stensved T. 55 36 46 70 Stensved 55 36 46 70 Stensved SFO 55 36 46 71 Anmodning om udtalelse om rapporten vedrørende skolernes sociale

Læs mere

UDVIKLINGSKONTRAKT

UDVIKLINGSKONTRAKT UDVIKLINGSKONTRAKT 2011-2013 Mellem Christianshavns Skole og Børne- og Ungdomsforvaltningen i København KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Skolens udfordringer og prioriteringer Denne udviklingskontrakt

Læs mere

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune Dialogmøde 18-09-2017 Udfordringer til alle og uddannelse for flere Program 17:30 Velkomst v/ Claus Clausen 17:35 Opdatering på budgetforhandlinger v/claus Clausen 17:45 Oplæg om udspillet og det videre

Læs mere

HØRINGSSVAR: RADIKALE VENSTRE THY MORS

HØRINGSSVAR: RADIKALE VENSTRE THY MORS 1 HØRINGSSVAR: RADIKALE VENSTRE THY MORS Det siges, at som man spørger får man svar. I udviklingsplanerne er det forvaltningen, der spørger og borgerne, som skal svarer. Det er blevet fortalt på borgermøder,

Læs mere

Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august Kommissoriet indeholder to

Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august Kommissoriet indeholder to Visitationsmodel Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august 2017. Kommissoriet indeholder to faser: Fase 1: udarbejdelse af en ny

Læs mere

Forslag til indsatser og modeller. Principper for inklusion

Forslag til indsatser og modeller. Principper for inklusion ØGET INKLUSION OG ÆNDRET VISITATION UDKAST TIL POLITISK Principper Datagrundlag Forslag til indsatser og modeller Måltal 2020 Vision 2025 Alle børn indgår i fællesskaber, der fremmer læring og motiverer

Læs mere

Udtalelse fra O-MED vedr. Høring af takster ved specialafdelinger i Thisted Kommune.

Udtalelse fra O-MED vedr. Høring af takster ved specialafdelinger i Thisted Kommune. 1-1. Høringssvar Område-MED skoler Udtalelse fra O-MED vedr. Høring af takster ved specialafdelinger i Thisted Kommune. Thisted Kommune har ønsket en analyse af takterne på Thisted kommunes specialtilbud.

Læs mere

En rummelig og inkluderende skole

En rummelig og inkluderende skole En rummelig og inkluderende skole Af Camilla Jydebjerg og Kira Hallberg, jurister Den rummelige folkeskole er et af de nøglebegreber, som har præget den skolepolitiske debat de sidste mange år. Både på

Læs mere

Kolding Kommune Uddannelsesudvalget Sidenr. 1

Kolding Kommune Uddannelsesudvalget Sidenr. 1 Sidenr. 1 Organisering og økonomisk styring af særligt tilrettelagt specialundervisning J.nr.: 17.03.00.A00 Sagsid.: 10/2629 SAGSFREMSTILLING: Børne- og uddannelsesdirektøren fremsender forslag til organisering

Læs mere

Administrationsgrundlag for skolerne i Thisted Kommune. Indhold

Administrationsgrundlag for skolerne i Thisted Kommune. Indhold Administrationsgrundlag for skolerne i Thisted Kommune Indhold Klassedannelser...2 Jobklasser/erhvervsklasser...2 Vejledere...2 Ledelse...2 Transportpuljen...3 Styringsprincipper for specialtilbud...3

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

Budgetnotat Kilden. Baggrund. Samlet økonomisk status for Kildens skoleafdelinger

Budgetnotat Kilden. Baggrund. Samlet økonomisk status for Kildens skoleafdelinger Budgetnotat Kilden Baggrund Det forventede regnskab samlet for Kilden Børne- og Ungeunivers viser ved årets anden økonomivurdering (ØKV2) et forventet merforbrug på 2.850.000 kr. Kildens økonomi blev samlet

Læs mere

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling Punkt 3. Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling 2015-057885 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender at der gennemføres en reduktion af ressourcerne til DUS-tilbuddene

Læs mere

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10 Skolepolitik for Aabenraa Kommune 2009 Side 1 af 10 Skolepolitik i Aabenraa Kommune Indledning Børne- og Undervisningsudvalget gennemførte i perioden november 2007 februar 2008 en række dialogmøder med

Læs mere

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008 Brøndagerskolen Generelt om Brøndagerskolen Brøndagerskolen er en kommunal specialskole for børn og unge med autisme og generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Sagen har været i høring i perioden fra den 19. februar til den 15. april 2015. Der er modtaget høringssvar fra: Egebækskolens skolebestyrelse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD Inklusions strategi Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole Indhold Indledning... 2 Status:... 3 Formål... 3 Solrød Kommune... 3 Hvorfor inklusion... 3 Inklusion... 3 Mål... 4

Læs mere

Evaluering af de økonomiske kriterier for budgettildelingsmodellen for inklusion på skoleområdet

Evaluering af de økonomiske kriterier for budgettildelingsmodellen for inklusion på skoleområdet Evaluering af de økonomiske kriterier for budgettildelingsmodellen for inklusion på skoleområdet J.nr.: 17.01.10 A00 Sagsnr.: 15/24431 BESLUTNINGSTEMA I 2013 besluttedes en budgettildelingsmodel vedrørende

Læs mere

Høringsmateriale til Thisted

Høringsmateriale til Thisted Høringsmateriale til Thisted Baggrund: Thisted Kommune har ønsket en analyse af taksterne på Thisted Kommunes specialtilbud. Analysen tager udgangspunkt i, at den samlede ressource til specialtilbuddene

Læs mere

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Maj 2012 Fra politisk side er der et stort fokus på øget inklusion i folkeskolen - både nationalt og lokalt. Resultaterne af denne

Læs mere

Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune

Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune 2011 Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune Center for Skole og Ungdom Frederikshavn Kommune (#86359-11 v3) Fællesskaber og mangfoldighed i skolen Frederikshavn Kommune vil videreudvikle

Læs mere

UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE

UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE UDFORDRINGEN Beskriv hvorfor det er en udfordring og for hvem Udfordring A udfordringer, der giver anledning til stor undren Beskrivelse af

Læs mere

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT 10. marts 2006 Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde den 9. december 2005 vedrørende Den selvstændige skole Grupperne 1.

Læs mere

Skoleledelse og læringsmiljø

Skoleledelse og læringsmiljø Skoleledelse og læringsmiljø Redaktør: Ole Hansen Bidragsydere: Ole Hansen, Lars Qvortrup, Per B. Christensen, Thomas Nordahl, Morten Ejrnæs, Pia Guttorm Andersen, Tanja Miller, Jens Andersen og Niels

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar vedr. styrelsesvedtægt for folkeskoler i Middelfart Kommune oktober 2015

Sammenskrivning af høringssvar vedr. styrelsesvedtægt for folkeskoler i Middelfart Kommune oktober 2015 Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5337 cvr.: 29189684 Dato: 12. oktober 2015 Sagsnr.: 2015-002855-24 Birgit.Munk@middelfart.dk

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Struktur for specialtilbud - dialogrunde afledt af høringssvar

Struktur for specialtilbud - dialogrunde afledt af høringssvar Struktur for specialtilbud - dialogrunde afledt af høringssvar Liste over konklusionsnotater. 15/15327 Nr. Høringssvar 1. Issø-skolen 2. Nymarkskolen 3. Rantzausminde 4. Skårup 5. Stokkebækskolen 6. Thurø

Læs mere

Ændringsforslag til høring Bilag til Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes Skoler, september

Ændringsforslag til høring Bilag til Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes Skoler, september Nuværende Bilag til Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes Skoler 2017 Ændringsforslag til høring Bilag til Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes Skoler, september 2019 2017 Antal skoler

Læs mere

Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder herunder revideret forslag til målgruppebeskrivelser Formål og beskrivelse Udviklingen efter udlægningen

Læs mere

Indhold 1. Indledning... 2

Indhold 1. Indledning... 2 Notat Sagsnr.: 2012/0000931 Dato: 26. februar 2013 Titel: Udlægningsmodel for midler til specialtilbud Sagsbehandler: Claus-Uno Hauritz Skolekonsulent Indhold 1. Indledning... 2 2. Udlægning af midler

Læs mere

Ny visitationsmodel. Skoleudvalgsmødet den

Ny visitationsmodel. Skoleudvalgsmødet den Ny visitationsmodel Skoleudvalgsmødet den 17.01.2017 Opmærksomhedspunkter Barnets tarv i centrum Forældres inddragelse og rettigheder Samarbejde og sagsbehandling Kvalitetssikring af området Barnets tarv

Læs mere

Udfordringer til alle og uddannelse til flere

Udfordringer til alle og uddannelse til flere Udfordringer til alle og uddannelse til flere Byrådets plankonference Resurse tildeling 28. marts 2017 Almen-området Før og nu Nuværende model (budget 2017) Grundtildeling 2,3 mio.kr. til skoler/matrikler

Læs mere

Christina Ekmann 2100 København Ø. Att. Børne- og Ungdomsudvalget Sagsnr:

Christina Ekmann 2100 København Ø. Att. Børne- og Ungdomsudvalget Sagsnr: 1-11-2016 Christina Ekmann 2100 København Ø Att. Børne- og Ungdomsudvalget Sagsnr: 2016-0250584 Vedr. høring over fremtidig organisering af Hafniaskolen I anledning af høringen over den fremtidige organisering

Læs mere

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne.

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Dato: 25.10.11 Doc. 2011-144612 1 Baggrund. Med hensyn til baggrund for forslag om ny tildelingsmodel, processen i forbindelse med udarbejdelse

Læs mere

Vi drøftede kvalitetsrapporten på vores skolebestyrelsesmøde i tirsdags, og skolebestyrelsen har ikke noget at bemærke.

Vi drøftede kvalitetsrapporten på vores skolebestyrelsesmøde i tirsdags, og skolebestyrelsen har ikke noget at bemærke. 1 Høringssvar fra skolebestyrelsen, Tingløkkeskolen, Odense Kommune Vedrørende: Kvalitetsrapport, Skolerne i Odense Kommune, Skoleåret 2016/2017 4. januar 2018 Skolebestyrelsen, Tingløkkeskolen, kommenterer

Læs mere

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud.

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Hvidovre d. 17.11. 2014 Til Politikkerne i Hvidovre kommune. Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Bestyrelsen for den selvejende institution Børnehuset Ærtebjerg

Læs mere