1. Læsepolitik 2. Læsehandleplan Indskolingen Mellemtrinnet Udskolingen 3. Læseforståelsesstrategier en oversigt 4. Hjælp og vejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Læsepolitik 2. Læsehandleplan Indskolingen Mellemtrinnet Udskolingen 3. Læseforståelsesstrategier en oversigt 4. Hjælp og vejledning"

Transkript

1 V E S T E R VA N G S KO L E N L Æ S E P O L I T I K A U G U S T Læsepolitik I N D H O L D S F O R T E G N E L S E : 2. Læsehandleplan Indskolingen Mellemtrinnet Udskolingen 3. Læseforståelsesstrategier en oversigt 4. Hjælp og vejledning Læsevejledning på Vestervangskolen Støttecenter en oversigt over aktiviteter

2 1. Læsepolitik for Vestervangskolen Vestervangskolens læsepolitik med tilhørende læsehandleplan tager sit afsæt i Herning Kommunes Strategiog handleplan for sprog og læsning 0 18 år. Formålet med planen er bl.a. at afstikke en ramme, retning og kvalitet for en målrettet og sammenhængende indsats. Målet for indsatsen på skoleområdet er følgende: At eleverne gennem hele skoleforløbet udvikler, vedligeholder og anvender fleksible sprog-, læse- og skrivefærdigheder, der indgår som væsentlige elementer i de fleste skolefag og giver den enkelte elev gode forudsætninger for selvstændigt at anvende tale- og skriftsproget som et funktionelt redskab til at skaffe sig viden og udvikle sig intellektuelt alene og sammen med andre. Vestervangskolens formål med en systematisk læseundervisning er, at eleverne gennem hele deres skoleforløb udvikler læselyst og læseglæde som grundlag for oplevelser, indsigt og personlig udvikling. Vi ønsker at tilegnelsen af læsefærdigheder foregår i en naturlig progression gennem hele skoleforløbet. Læsepolitikken er retningsgivende for skolens pædagogiske personales arbejde med læsning. Læsehandleplanen indeholder følgende: 1. Indsats for sprog og læsning for kl. Handleplanen er inddelt i tre områder og kobles sammen med skolens evalueringsplan på undervisningsniveau samt Støttecenterets tilbud om hjælp til elever med ekstra behov for støtte: Læsning i indskolingen: kl. Læsning på mellemtrinnet: kl. Læsning i udskolingen: kl. 2. Oversigt over læseforståelsesstrategier 3. Hjælp og vejledning: Læsevejledning på Vestervangskolen Oversigt over aktiviteter i skolens Støttecenter. Generelt om læsebånd - en fælles indsats: Der afvikles læsebånd fra kl. i to sammenhængende perioder á 4 ugers varighed: 1. periode: uge 43, 44, 45 og periode: uge 10, 11, 12 og 13. (9. klasse deltager ikke i 2. periode af læsebåndet). I de nævnte perioder læses der hver dag i 20 min. alle ugens dage. Det enkelte årgangsteam vælger selv, hvornår læsebåndet placeres i løbet af skoledagen. Alle fag byder ind - dog er følgende fag undtaget: Idræt, hjemkundskab, håndarbejde, billedkunst, svømning, sløjd, musik, p-fag og valgfag.

3 2. Læsehandleplan Indskolingen Mellemtrinnet Udskolingen

4 Vestervangskolens læsehandleplan for indskolingen: kl. 0.kl. Målsætning: kan læse sit eget navn kan legelæse kender den korrekte læseretning kender bogstavernes navne og lyde kan høre et ords begyndelsesbogstav Faste tiltag: det tilstræbes, at klassens kommende 1. klasselærer har timer i 0. kl. en time om ugen besøger en lærer fra Støttecenteret hver 0. kl., som dels iagttager eleverne og samarbejder om elevernes faglige udbytte læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at forsyne klasseværelset med mange billedbøger og andet materiale, der inspirerer til børnestavning og læsning. at arbejde med sproglig opmærksomhed og bogstavkendskab at arbejde med dialogisk oplæsning bl.a. med fokus på at øge elevernes ordforråd samt styrkelse af det ekspressive sprog at arbejde med begyndende læsning gennem eksempelvis læsebånd at informere hjemmene om forældrenes betydning for elevernes læseudvikling og udlevere læsevejlederens folder Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven kan indgå i samtale/dialog og lytte aktivt til oplæsning/fortælling eleven er motiveret for at lære at læse eleven kan benytte rim og remser eleven har kendskab til de tre alfabeter (bogstavnavn, bogstavform, bogstavlyd) eleven kender begreberne bogstav, ord og sætning Evaluering: KTI tegneiagttagelse: oktober og marts måned. Testen foretages af børnehaveklasselæreren Sprogscreening. Prøverne tages af børnehaveklasselæreren i samarbejde med skolens specialundervisningskoordinator. Klassens resultater samles af specialundervisningskoordinatoren, og resultaterne sendes til kommunens læsekonsulent. Elevernes sproglige forudsætninger samt forudsætninger for læsning og skrivning ved skolestarten vurderes *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

5 1. kl. Målsætning: kan anvende alfabetet (artikulation, lyd, navn og form) kan skelne mellem vokaler og konsonanter kan opdele lydrette ord i fonemer (enkelte lyde) og stavelser kan finde, tilføje og fjerne forlyd i lydrette ord kan læse enkelte tekster med forståelse Faste tiltag: en time om ugen besøger en lærer fra Støttecenteret klassen. Her tages IL-Basis Gruppeprøven løbende hen over efteråret. Det vurderes, hvilke børn som har brug for et bogstavkursus de elever som endnu ikke er helt sikre i bogstavernes navn, form og lyd tilbydes et bogstavkursus en time om dagen i skoletiden fire dage om ugen i 6 uger. Der afholdes et forældremøde kort efter kursets start, hvor indhold og arbejdsform gennemgås de elever som ikke rigtig er kommet i gang med at læse tilbydes et læsekursus et læseløft en tidlig indsats. Læseløftet består af en 30 minutters individuel undervisning fire dage om ugen i skoletiden i 7 uger. Der afholdes et forældremøde i forbindelse med læsekurset læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at klassen forsynes med både skøn- og faglitteratur samt andre materialer, der vækker interessen for læsning og skrivning at arbejde med lærerens oplæsning, læsning af fællestekst samt elevernes selvstændige og individuelle læsning dagligt at eleven læser hjemme dagligt (min. 15 minutter) at arbejde med sproglig opmærksomhed at arbejde med læsningens angrebsteknikker med fokus på fonologisk afkodning at arbejde med dialogisk oplæsning samt læsebånd at være opmærksom på at nogle børns læsning fremmes gennem skrivning at iværksætte tidlig indsats for elever, der har svært ved at komme i gang med læsningen i forhold til evaluering kan der suppleres med Det gode læseforløb eller LUS-skemaet Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven er ved at tilegne sig læsefærdighed ved læsning af tekster med få ord på hver side, oftest med billeder som teksten bygger på den forståelsesbaserede afkodning kræver stor opmærksomhed og energi i søgningen efter indholdet eleven læser kendte ord i tekster ved hjælp af ordbilleder eleven bruger bogstavlyden, ofte det første bogstavs lyd, for at afkode nye ord i teksten, og korrigerer ofte sig selv kan læse tekster med lixtal 5 10 Evaluering: IL. Basis Gruppeprøven og OS64 ordstillelæsning (juni) *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

6 2. kl. Målsætning: kan skelne lyde, sætte lyde/bogstaver sammen og læse nye ord kan læse lette tekster uden hjælp kan anvende relevante afkodningsstrategier kan anvende relevante og brugbare læsemåder kan gengive indholdet af en tekst kan udtrykke sig i billeder, lyd, tekst og drama kan finde informationer i forskellige medier har viden om at sproget består af forskellige ordklasser Faste tiltag: Læseløft /-læsekursus: En ekstra hjælp til de elever som har brug for det Læseløftet er placeret fra efterårsferien og frem til jul og består af 30 min. individuel læsetræning 4 dage om ugen. Der afholdes et forældremøde i forbindelse med læsekurset læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at der er bøger (både skøn- og faglitteratur) samt andre materialer i klassen, der fortsat vækker læselyst og læseglæde at arbejde med lærerens oplæsning (også dialogisk oplæsning), læsning af fælles tekst og elevernes selvstændige og individuelle læsning dagligt at eleven læser hjemme dagligt (min. 15 minutter) fortsat arbejde med elevernes angrebsteknikker i læsning at arbejde med læseforståelsesstrategier at undervise eleverne i læsning af faglitteratur at arbejde med læsebånd og læsekurser på klassen at fortsætte tidlig indsats for elever, der har svært ved at komme i gang med læsningen der kan suppleres med: Det gode læseforløb eller LUS-skemaet Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven har efterhånden en funktionel læsning af enkle tekster eleven er på vej mod flydende læsning, men afkodningen kræver stadig mange kræfter kan læse tekster med lixtal Evaluering: OS120 ordstillelæsning (forår) National test *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

7 3. kl. Målsætning: læse ukendte tekster med stigende hastighed lære at læse for at tilegne sig viden og indsigt begynde at skelne mellem fiktion og fakta forstå en skriftlig arbejdsbeskrivelse i fx dansk eller matematikbogen læse ukendte tekster med sikkerhed i oplæsning og forståelse (lix 15-20) Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læse-/stavekursus for elever som har brug for ekstra hjælp: 4 x 2 timer om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ord læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at arbejde med læseaktiviteter, hvor man synliggør læsning fx i form af læsebarometer, bogorm, præsentationer af læste bøger m.m. at læreren fortsat læser højt for eleverne at arbejde med fælles læsning på klassen, i grupper eller for en makker samt fortsat individuel læsning at eleven læser hjemme dagligt (min. 15 minutter) at arbejde med forskellige læseforståelsesstrategier at undervise i faglig læsning at arbejde med fortælleøvelser at arbejde med læsebånd og læsekurser på klassen at bruge CD-ORD til oplæsning af tekster og skrivning med ordforslag eller Mikroværkstedets træningsprogrammer i forhold til evaluering kan der kan suppleres med: Det gode læseforløb eller LUSskemaet Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven læser nu flydende og med god forståelse eleven foretrækker stillelæsning og korrigerer sig selv lix med en hastighed på ca. 100 ord/min. Evaluering: SL60 sætningslæseprøve ST3 staveprøve DVO screening til identifikation af elever i risiko for dysleksi/ ordblindhed (aug.) *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

8 Læsehandleplan for mellemtrinnet: klasse. Generelt om læsning på mellemtrinnet: Ved indgangen til mellemtrinnet forudsættes det, at afkodningen for langt de fleste elever er sikker. På mellemtrinnet er det afgørende, at eleverne udvikler en god læseforståelse og en aktiv læseindstilling. Dette forudsætter en god sprogforståelse dvs. et godt ordforråd, en god syntaktisk forståelse samt en god viden om tekster. 4. kl. Målsætning for læsning i dansk: anvende sikre og automatiserede afkodnings-strategier bruge forskellige læseforståelsesstrategier søge ordforklaring til forståelse af ord og fagudtryk kende og anvende forskellige læseteknikker udtrykke forståelse for det læste mundtligt og skriftligt læse sig til danskfaglig viden udvikle og vedligeholde gode læserutiner Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læse-/stavekursus for elever som har brug for ekstra hjælp: 4 x 2 timer om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ORD læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: fortsat have fokus på elevernes højtlæsning at læreren fortsat læser højt for eleverne at eleverne læser hver dag i skolen via fx læsebånd, makkerlæsning el. lign. at eleven fortsat læser hjemme dagligt (min. 20 minutter) at arbejde med faglig læsning at præsentere eleverne for forskellige læseteknikker i forhold til teksttyper at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til klassens tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen kan evt. anvendes) i forhold til evaluering kan der suppleres med Det gode læseforløb eller LUS-skemaet Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven læser flydende og med god forståelse eleven kan læse instruktioner, arbejdsbeskrivelser og opskrifter. Lix med en hastighed på ca. 120 ord/min. Evaluering: SL 40 Stillelæsningsprøve ST 4 Staveprøve National test læsning *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

9 4. kl. mål for læsning i fagene: For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd (fast tiltag). * Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen.dk kan evt. anvendes). Matematik: læse enkle faglige tekster anvende og forstå informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk læse, beskrive og tolke dato og informationer i tabeller og diagrammer løse matematiske problemer knyttet til en kontekst, der giver mulighed for intuitiv tænkning, egne repræsentationer og erhvervet matematisk viden og kunnen Natur/teknik: anvende faglig læsning Historie og kristendom: eleverne skal kunne forstå og genkende den berettende teksttype eleverne skal kunne skelne mellem fakta faktion fiktion eleverne skal være bevidst om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst ved hjælp af stikord, resumé og tidslinje

10 5.kl. Målsætning for læsning i dansk: anvende sikre og automatiserede afkodningsstrategier til læsning af kendte og nye ord i forskellige teksttyper læse sprogligt udviklende tekster og bruge forskellige læseforståelsesstrategier søge ordforklaringer til forståelse af ord og fagudtryk i trykte og elektroniske medier kende forskellige læseteknikker udvikle læsehastighed og tilpasse læsemåde til genre og sværhedsgrad fastholde hovedindholdet af det læste i skriftlig form læse alderssvarende skøn- og faglitteratur og digitale tekster hurtigt og sikkert med god forståelse og indlevelse læse med øget bevidsthed om eget udbytte af det læste udvikle og vedligeholde hensigtsmæssige læserutiner og oparbejde læsekultur søge og vælge skøn- og faglitteratur til egen læsning og opgaveløsning Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læsekursus for elever med særlige behov: 4 x 1 time om ugen i 6 uger tilbud fra Støttecenteret om stavekursus for elever med særlige behov: 5 x 1 time om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ORD læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at have særligt fokus på at fastholde elevernes interesse for læsning at eleverne læser hver dag i skolen individuelt, via makkerlæsning m.m. at eleven fortsat læser hjemme dagligt (25-30 minutter) fortsat arbejde med læseforståelsesstrategier at arbejde med faglig læsning, hvor der fx udarbejdes spørgsmål til forståelsen af de enkelte tekster at arbejde med forskellige læseteknikker at arbejde med elevernes ordforråd og begrebskendskab gennem fx anvendelse af ordbøger, ordkendskabskort, samtaler på klassen om nye ord og begreber (fx dagens ord) at arbejde med informationssøgning og læseteknikker i forhold til internettet at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til klassens tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen kan evt. anvendes) i forhold til evaluering kan der suppleres med Det gode læseforløb eller LUS-skemaet Typiske kendetegn for en læser på dette trin: Eleven kan efterhånden læse undertekster på tv lix med en hastighed på ca. 140 ord/min. Evaluering: Læs 5 Faglig læsning og forståelse ST5 Staveprøve *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

11 5. kl. mål for læsning i fagene. For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd (fast tiltag).* Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen.dk kan evt. anvendes). Matematik: læse enkle faglige tekster samt anvende og forstå informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk læse, beskrive og tolke data og informationer i tabeller og diagrammer løse matematiske problemer knyttet til en kontekst, der giver mulighed for intuitiv tænkning, egne repræsentationer og erhvervet matematisk viden og kunnen Natur/teknik: anvende faglig læsning Historie og kristendom: eleverne skal kunne forstå og genkende den berettende teksttype eleverne skal kunne skelne mellem fakta-faktion-fiktion eleverne skal være bevidste om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst ved hjælp af stikord, resume, referat og tidslinje

12 6. kl. Målsætning for læsning i dansk: anvende sikre og automatiserede afkodningsstrategier til læsning af kendte og nye ord i forskellige teksttyper læse sprogligt udviklende tekster og bruge forskellige læseforståelsesstrategier søge ordforklaring til forståelse af ord og fagudtryk i trykte og elektroniske medier kende forskellige læseteknikker udvikle læsehastighed og tilpasse læsemåde til genre og sværhedsgrad fastholde hovedindholdet af det læste i skriftlig form læse alderssvarende skøn- og faglitteratur og digitale tekster hurtigt og sikkert med god forståelse og indlevelse læse sig til danskfaglig viden læse med øget bevidsthed om eget udbytte af det læste udvikle og vedligeholde hensigtsmæssige læserutiner og oparbejde læsekultur søge og vælge skøn- og faglitteratur til egen læsning og opgaveløsning Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læsekursus for elever med særlige behov: 4 x 1 time om ugen i 6 uger tilbud fra Støttecenteret om stavekursus for elever med særlige behov: 5 x 1 time om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ORD læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: at have fortsat fokus på elevernes flydende og fortolkende højtlæsning fortsat at have fokus på at bevare elevernes læselyst og læseglæde at eleverne læser hver dag i skolen individuelt, via fælles læsning, makkerlæsning m.m. at eleven fortsat læser hjemme dagligt (min. 30 minutter) at eleverne inddrages i at fastsætte egne læsemål (fx via læsebarometer) at arbejde med udvikling af en aktiv læseindstilling med en automatisk arbejdsgang, hvor eleverne selv søger svar på nye ord og begreber fortsat arbejde med læseforståelsesstrategier at arbejde med forskellige læseteknikker at arbejde bevidst med elevernes ordforråd og begrebskendskab fx ved anvendelse af ordbøger, ordkendskabskort og samtaler på klassen om nye ord og begreber (fx dagens ord) at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til klassens tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk og Materialebasen kan evt. anvendes) i forhold til evaluering kan der suppleres med TL1 Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven forstår indholdet af udenlandske film og naturprogrammer ved hjælp af undertekster eleven læser skønlitterære bogserier lix med en læsehastighed på ca. 160 ord/min.

13 Evaluering: ST6 Staveprøve National test *Se fælles beskrivelse af læsebånd. 6. kl. mål for læsning i fagene. For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd (fast tiltag). Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen.dk kan evt. anvendes). Matematik: læse enkle faglige tekster samt anvende og forstå informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk læse, beskrive og tolke data og informationer i tabeller og diagrammer løse matematiske problemer knyttet til en kontekst, der giver mulighed for intuitiv tænkning, egne repræsentationer og erhvervet matematisk viden og kunnen Natur/teknik: anvende faglig læsning Historie og kristendom: eleverne skal kunne forstå og genkende den berettende teksttype eleverne skal kunne skelne mellem fakta-faktion-fiktion elever skal være bevidste om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst ved hjælp af stikord, resume, referat, tidslinje og kolonnenotat

14 Læsehandleplan for udskolingen: kl.: Generelt om læsning i udskolingen: I udskolingen øges fokus på læsning og forståelse af faglitterære tekster. Eleverne skal kunne skelne mellem teksttyper, og der stilles derfor større krav til elevernes evne til at vælge læsemetoder og læsestrategier. Faglig læsning defineres således: at læse for at lære. Ved læsning af sagprosatekster tilegner læseren sig ny viden, og det kræver opmærksomhed på følgende læsekompetencer: fagligt ordkendskab genrekendskab integration af kendt viden bevidsthed om læseformål og læseudbytte sproglig opmærksomhed 7. kl. Målsætning for læsning i dansk: beherske sikre og automatiserede afkodningsstrategier til læsning af alle tekster læse sprogligt udviklende tekster bruge ordforklaring, opslagsværker, ordbøger og søgning på internet, som et naturligt redskab til forståelse af ord og fagudtryk anvende hensigtsmæssige læseteknikker fastholde hovedindholdet af det læste i skriftlig form læse skøn- og faglitteratur hurtigt og sikkert læse sig til viden i fagbøger, aviser, opslagsværker og på internettet læse med høj bevidsthed om eget udbytte af det læste fastholde hensigtsmæssige læserutiner med henblik på en langsigtet læsekultur foretage målrettet og kritisk søgning af skøn- og faglitteratur til egen læsning og opgaveløsning Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læsekursus for elever med særlige behov: 4 x 1 time om ugen i 6 uger tilbud fra Støttecenteret om stavekursus for elever med særlige behov: 5 x 1 time om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ORD læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: fortsat fokus på at bevare elevernes læseglæde og læselyst fortsat fokus på elevernes fortolkende oplæsning arbejde med elevernes brug af skimming, punktlæsning, nærlæsning m.v. at give tid til lærerens oplæsning af fælles, korte og måske svære tekster, der skal arbejdes med på klassen at arbejde med nye ord ud fra læsningen af sprogligt varierede tekster at arbejde med faglig læsning fx med fokus på anvendelse af notatteknikker fortsat arbejde med fx læsebarometer, hvor der med fordel kan fokuseres på både fag- og

15 skønlitteratur fortsat arbejde med læseforståelsesstrategier før, under og efter læsningen at læse skønlitteratur, både nyere og ældre, samt arbejde med tekstanalyse og genreforståelse (analyseprocessen kan evt. støttes via skriveskabeloner fra og at arbejde med informationsøgning både i bøger og på internettet med fokus på søgeteknikker og vurdering af kilder at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til klassens tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen kan evt. anvendes) i forhold til evaluering kan der suppleres med TL2 eleven læser hjemme dagligt (min. 30 minutter) Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven læser med udbytte såvel skønlitterære bogserier som faglige tekster og kan anvende læsefærdigheden til forskellige formål Eleven læser lix og med en hastighed på ca. 180 ord/min. Evaluering: ST7- Staveprøve *Se fælles beskrivelse af læsebånd. 7. kl. mål for læsning i fagene: Målsætning for fagene generelt: eleverne undervises i fagbøgernes indhold og opbygning eleverne skal i samarbejde med læreren kunne skelne mellem berettende, beskrivende, forklarende, instruerende og diskuterende tekster eleverne skal med hjælp fra læreren kunne anvende relevante notatteknikker set i forhold til teksttypen For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd (fast tiltag). Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsnig til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen. dk. kan evt. anvendes). Matematik: læse faglige tekster samt forstå og forholde sig til informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk opstille, behandle, afkode, analysere og forholde sig kritisk til modeller, der gengiver træk fra virkeligheden opstille, afgrænse og løse både rent faglige og anvendelsesorienterede problemer og vurdere løsningerne skelne mellem definitioner og sætninger

16 Biologi, geografi og fysik/kemi: læse og forstå informationer i faglige tekster eleverne udarbejder en for faget karakteristisk ordbog med centrale ord og begreber eleverne skal med lærerens hjælp kunne skelne mellem teksttyperne; berettende, beskrivende, forklarende, instruerende og diskuterende tekster eleverne skal med lærerens hjælp kunne anvende notatteknikkerne: kompositionsdiagram og årsags- følge kort eleverne skal selvstændigt kunne anvende mindmap, tidslinje, kolonnenotat, resumé, referat og tekstproblemløsning Historie og kristendomskundskab: eleverne skal kunne forstå den berettende teksttype og med hjælp problematisere indholdet eleverne skal kunne forholde sig kildekritisk til informerende tekster eleverne skal have en høj bevidsthed om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst

17 8. kl. Målsætning for læsning i dansk: beherske sikre og automatiserede afkodningsstrategier til læsning af alle tekster læse sprogligt udviklende tekster bruge ordforklaring, opslagsværker, ordbøger og søgning på internet, som et naturligt redskab til forståelse af ord og fagudtryk anvende hensigtsmæssige læseteknikker fastholde hovedindholdet af det læste i skriftlig form læse skøn- og faglitteratur hurtigt og sikkert læse sig til viden i fagbøger, aviser, opslagsværker og på internettet læse med høj bevidsthed om eget udbytte af det læste fastholde hensigtsmæssige læserutiner med henblik på en langsigtet læsekultur foretage målrettet og kritisk søgning af skøn- og faglitteratur til egen læsning og opgaveløsning Faste tiltag: tilbud fra Støttecenteret om læsekursus for elever med særlige behov: 4 x 1 time om ugen i 6 uger tilbud fra Støttecenteret om stavekursus for elever med særlige behov: 5 x 1 time om ugen i 6 uger. Disse elever tilbydes også undervisning i brugen af CD-ORD læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: fortsat fokus på at bevare elevernes læselyst og læseglæde fortsat fokus på elevernes fortolkende oplæsning arbejde med elevernes brug af skimming, punktlæsning, nærlæsning m.v. at give tid til lærerens oplæsning af fælles, korte og måske svære tekster, der skal arbejdes med på klassen at arbejde med nye ord ud fra læsningen af sprogligt varierede tekster at arbejde med faglig læsning fx med fokus på anvendelse af notatteknikker fortsat arbejde med læsebarometer for elever der har en god læsekultur, kan der i stedet for fokus på læsemængden, fokuseres på læsning af fx ældre litteratur, andre genrer og faglitteratur fortsat arbejde med læseforståelsesstrategier før, under og efter læsningen at læse skønlitteratur- både nyere og ældre samt arbejde med tekstanalyse og genreforståelse (analyseprocessen kan evt. støttes via skriveskabeloner fra og at arbejde med informationssøgning både i bøger og på internettet bl.a. med fokus på søgeteknikker og vurdering af kilder at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til klassens tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk og Materialebasen kan evt. benyttes) at præsentere eleverne for eksamenslignende situationer eleven læser hjemme dagligt (min 30 minutter) i forhold til evaluering kan der suppleres med: TL3

18 Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven udvider sin læsning til forskellige genrer med større kompleksitet indenfor voksenlitteraturen og magter at læse flere bøger parallelt eleven læser med en hastighed på ca. 225 ord pr. min. Evaluering: terminsprøver National test standpunkts- og årskarakter *Se fælles beskrivelse af læsebånd. 8. kl. målsætning for læsning i fagene: Målsætning for fagene generelt: eleverne skal undervises i fagbøgernes indhold og opbygning eleverne skal kunne anvende relevante notatteknikker set i forhold til teksttypen eleverne skal kunne skelne mellem berettende, beskrivende, forklarende, instruerende og diskuterende teksttyper For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd* (fast tiltag). Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen.dk kan evt. benyttes). Matematik: læse faglige tekster samt forstå og forholde sig til informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk opstille, behandle, afkode, analysere og forholde sig kritisk til modeller, der gengiver træk fra virkeligheden opstille, afgrænse og løse både rent faglige og anvendelsesorienterede problemer og vurdere løsningerne skelne mellem definitioner og sætninger Biologi, geografi og fysik/kemi: læse og forstå informationer i faglige tekster arbejdet med fagenes ordbog fortsættes og udbygges eleverne skal selvstændigt kunne skelne mellem teksttyperne, berettende, beskrivende, forklarende, instruerende og diskuterende tekster eleverne bør af sig selv tage hensigtsmæssige notater alt efter tekstypen Historie, kristendom og samfundsfag: eleverne skal kunne forstå den berettende teksttype og selvstændigt kunne problematisere indholdet ved hjælp af bl.a.tekstproblemløsning eleverne skal kunne forholde sig kildekritisk til informerende tekster

19 eleverne skal have en høj bevidsthed om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst ved hjælp af selvvalgt, hensigtsmæssig notatteknik *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

20 9.kl. Målsætning for læsning i dansk: beherske sikre og automatiserede afkodningsstrategier til læsning af alle tekster læse sprogligt udviklende tekster bruge ordforklaring, opslagsværker, ordbøger og søgning på internet som et naturligt redskab til forståelse af ord og fagudtryk anvende hensigtsmæssige læseteknikker fastholde hovedindholdet af det læste i skriftlig form læse skøn- og faglitteratur hurtigt og sikkert læse sig til viden i fagbøger, aviser, opslagsværker og på internet læse med høj bevidsthed om eget udbytte af det læste fastholde hensigtsmæssige læserutiner mede henblik på en langsigtet læsekultur foretage målrettet og kritisk søgning af skøn- og faglitteratur på biblioteket og digitale medier til egen læsning og opgaveløsning Faste tiltag: læsebånd* Ideer til hvordan målene nås: fortsat fokus på elevernes højtlæsning fortsat arbejde med beherskelsen af de forskellige læseteknikker fortsat arbejde med forståelsen af vanskelige ord og begreber i de tekster, som eleverne læser fortsat arbejde med elevernes brug af læseforståelsesstrategier før, under og efter læsningen at læse nyere og ældre skønlitteratur med fokus på genre og tekstanalyse fortsat at arbejde med læsningen af faglige tekster i bøger, artikler og på nettet bl.a. med fokus på informationssøgning og kildekritik at præsentere eleverne for eksamenslignende situationer at være opmærksom på elever, der har behov for at anvende lyttelæsning (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk og Materialebasen kan evt. anvendes) eleven læser hjemme dagligt (min.30 minutter) Typiske kendetegn for en læser på dette trin: eleven kan anvende dybde- og overblikslæsning. eleven kan i en allerede læst tekst hurtigt genkalde tekstens indhold eleven kan selvstændigt trænge ind i sagprosa og skønlitterære tekster og forstå indholdet på forskellige niveauer eleven læser med en hastighed på minimum pr. min. Evaluering: terminsprøver standpunkt- og årskarakterer FSA-prøver *Se fælles beskrivelse af læsebånd.

21 9. kl. målsætning for læsning i fagene: Målsætning for fagene generelt: eleverne skal undervises i fagbøgernes indhold og opbygning eleverne skal kunne anvende relevante notatteknikker set i forhold til teksttypen eleverne skal kunne skelne mellem berettende, beskrivende, forklarende, instruerende og diskuterende teksttyper For de nævnte fag gælder det, at de alle indgår i skolens fælles læsebånd* (fast tiltag). Inspiration til læsning i fagene kan findes på: For alle fagene gælder det, at det er vigtigt at være opmærksom på elever, der har brug for at anvende lyttelæsning til tekster (Frilæsning.dk, Syntetisk tale.dk samt Materialebasen.dk kan evt. anvendes). Matematik: læse faglige tekster samt forstå og forholde sig til informationer, som indeholder matematikfaglige udtryk opstille, behandle, afkode, analysere og forholde sig kritisk til modeller, der gengiver træk fra virkeligheden opstille, afgrænse og løse både rent faglige og anvendelsesorienterede problemer og vurdere løsningerne skelne mellem definitioner og sætninger Biologi, geografi og fysik/kemi: læse og forstå informationer i faglige tekster eleverne skal kunne anvende relevante notatteknikker set i forhold til teksttypen Historie, kristendom og samfundsfag: eleverne skal kunne forstå den berettende teksttype og selvstændigt kunne problematisere indholdet ved hjælp af bl.a. tekstproblemløsning eleverne skal kunne forholde sig kildekritisk til informerende tekster eleverne skal have en høj bevidsthed om deres udbytte af læsningen eleverne skal have kendskab til væsentlige ord og begreber inden for fagenes terminologi eleverne skal kunne fastholde det væsentlige i en tekst ved hjælp af selvvalgt, hensigtsmæssig notatteknik

22 3. Oversigt over læseforståelsesstrategier

23 Oversigt over læseforståelsesstrategier En læseforståelsesstrategi er en bevidst, målstyret handling der kan udføres før, under eller efter læsningen af en tekst med henblik på forskellige elementer af læseforståelsen. Der er følgende hovedkategorier: Hukommelsesstrategier: bruges til at repetere dele af teksten for at huske den Organisationsstrategier: bruges til at skabe overblik Elaboreringsstrategier: bruges til at bearbejde den nye viden, så den integreres med elevens baggrundsviden Overvågningsstrategier: bruges til at evaluere egen forståelse. Nedenstående skema er en oversigt over en række forslag til anvendelsen af strategier og værktøjer både før, under og efter læsning af en tekst. Før læsning af en tekst Genrekendskab, teksttypekendskab Hvis genren er kendt af eleverne, så lad dem genopfriske genrekendetegnene før læsningen begynder. Kendte og forventelige strukturer hjælper på forståelsen. Forfatterskab Måske har en eller flere af eleverne læst andet af samme forfatter lad dem fortælle. Emne kendskab Fælles samtale om det emne, som teksten behandler. Periodekendskab Fælles samtale om den tid teksten er skrevet i eller den tid handlingen foregår i. Titlens betydning Lad eleverne komme med forudsigelser ud fra tekstens titel, måske kapiteloverskrifter. Gennemføres evt. som hurtigskrivning. Svære ord Hvis teksten indeholder svære ord eller begreber, så gennemgå dem med klassen før eleverne skal læse selv. Ordkendskabskort Svære, centrale ord eller begreber behandles grundigt på denne måde. Stil deres nysgerrighed Hvis det er meningen, at eleverne skal løse opgaver til læst tekst, så lad dem se opgaverne før de går i gang med at læse selv. Læsning er altid nemmere, hvis man kender formålet. VØL model Tip en tekst Lærerens oplæsning Velegnet til at tydeliggøre, hvad eleverne lærer ved at læse teksten. Læreren laver på forhånd en tipskupon med sande og falske udsagn fra teksten. Eleverne gætter og retter til under læsningen eller samlet gennemgang efter endt læsning. Ind imellem kan det give god forståelse, hvis ikke kapitlerne har navne i forvejen. Kan også bruges til faglig læsning, hvor der i stedet laves overskrifter til hvert afsnit der læses. Under læsning af en tekst FARAO læsning Rollelæsning Meddigtning Moddigtning Skyg en person Citatmosaik Eleverne læser i grupper. Hvert medlem i gruppen har en opgave. Bruges normalt til faglig læsning, men kan sagtens bruges til skønlitteratur også. Se eksemplerne på Sikrer at alle forstår hvert afsnit før der læses videre. Mest relevant ved tekster, der er sprogligt svære. Der er fire roller: en oplæser, en referent, en overskriftsmester og en sammenhængsmester. Oplæseren læser første afsnit. Referenten giver et referat vigtigste indhold. Overskriftsmesteren finder en dækkende overskrift, som alle skriver ned. Sammenhængsmesteren forklarer sammenhængen med forudgående eller prøver at forudsige, hvad der følger. Rollerne roterer med uret og næste afsnit læses. Kan bruges på rigtig mange måder. Tvinger læseren til at forholde sig til det læste. Eleven må ikke lave om på noget af det læste, men må gerne finde på nyt. Eleven må gerne lave om på det læste Eleven noterer ned, hver gang der kommer en oplysning om en person i teksten. Bruges til at lave personbeskrivelse på en alternativ måde. Personerne tegnes på et

24 Logskrivning Lav overskrifter til kapitler Synsvinkelskift Børn og voksne Stikord/under- og overstregning Biodigt Hvem er du? Dobbeltnotat Årsag /følge (kort) Kompositionsdiagram Mindmap Spændingskurve Indsæt manglende oplysninger i teksten Tidslinje Kolonnenotat Efter læsning af en tekst Resumè Referat Opsummering Berettermodel Fortælleansigter Fortællingskort Eventyrbro Aktantmodel Kontraktmodel Procesnotat Venn diagram Tekstproblemløsning Fem spørgsmål Klatretræ illustrativ litterær model stykke papir og rundt om personen placeres talebobler med citater fra personen. Citaterne skal sige noget om, hvordan personen er. Elevens egne tanker om det læste noteres ned undervejs. God øvelse til at vise læseforståelse, hvis ikke kapitlerne har navne i forvejen. Kan også bruges til faglig læsning, hvor der i stedet laves overskrifter til hvert afsnit der læses. I tekster med jeg-fortæller er denne metode måske mest oplagt. Rigtig god til at vise forskelle på personers væremåde og til at sætte fokus på det litteraturanalytiske begreb: synsvinkel Lad eleverne lave tekste om. Hvis hovedpersonerne er børn, så lav dem til voksne, men behold samme team og motiv. Rigtig god øvelse til netop at sætte fokus på det, der ikke ændrer sig: tema og motiv. Find stikord i teksten, der efterfølgende kan bruges til at huske indholdet. Anderledes måde at lave personbeskrivelse på. Linje 1 fornavn, linje 2- tre tillægsord, linje 3 slægtsforhold, linje 4 elsker / holder af / kan lide, linje 5 føler, linje 6 trænger til, linje 7 frygter, linje 8 giver, linje 9 ønsker, linje 10 efternavn. Bruges til personbeskrivelser, fokus på indre karakteristik. En kolonne, hvor eleverne skriver ned, hvad der sker på linjerne, en kolonne hvor de skriver ned, hvad der sker mellem linjerne og en kolonne om, hvad de synes om det. Tvinger læseren til at nærlæse. Skal kun laves for kortere tekststykker. Bruges til at gennemskue led i forklarende, faglitterære tekster. Bruges til at strukturere indholdet i beskrivende, fagliterære tekster, fx taksonomier. Bruges til at strukturere indholdet i beskrivende, faglitterære tekster, fx taksonomier. Fokus på komposition. Øge opmærksomheden på alt det, der står mellem linjerne. Bruges til at strukturere begivenheder i berettende tekster. Bruges til at strukturere begivenheder i berettende tekster. Kort gengivelse af tekst med egne ord fri kronologi. Mere detaljeret gengivelse med tekstens ordbryg og fast kronologi. Meget kort sammenfatning af tekstens væsentligste indhold. God til at gennemskue kompositionen af en dramatisk tekste: anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, klimaks/konfliktløsning, udtoning. Analyseværktøj i de mindre klasser, fokus på tid og sted (det ene øje), hovedpersonen (det andet øje) problem (næsen), hændelser (munden). Analyseværktøj til lidt større elever, personer, tid, sted, problemet, målet, handlingen, udbyttet. Kompositionsværktøj til de mindre klasser velegnet til eventyr. Strukturalistisk narratologisk tilgang til fx eventyr, eller fortællingens opbygning (giver objekt modtager hjælper subjekt modstander). Komposition i fortællinger fx eventyr: kontrakt, kontraktbrud, uderummet, bodsvandring med skadesgenoprettelse, prøvebeståelse, selvovervindelse, genetablering af kontrakt. Til tekststykker i matematik Bruges til sammenligninger i fx diskuterende, faglitterære tekster. Bruges til at gennemskue struktur i diskuterende, faglitterære tekster, men kan også bruges i berettende tekster som et problematiserende værktøj. Læs teksten, find fem spørgsmål som du synes er vigtigt at få svar på, sådan at du har forstået teksten fuldt ud. Formuler de fem ting som spørgsmål, diskuter de foreslåede spørgsmål med en eller flere kammerater svar på spørgsmålene. De yderste blade (de mest enkle elementer): tid, sted, personer, miljø på linjerne. Træets grene: motiv, personskildringer, indre monologer på og mellem linjerne.

25 Find et vigtigt sted Dramatisering Tableau Lav en tegneserie Omskriv til en anden genre Den varme stol Paneldiskussion Træets stamme: genrekendskab, synsvinkel, komposition bag om linjerne, læser tolkende. Træets rod: tema, budskab, litterære principper og traditioner tolkende, reflekterende, perspektiverende. Tvinger læseren til at indtage en aktiv læseindstilling. Velegnet til at gå i dybden med ethvert tekststykke. Velegnet til at gå i dybden med ethvert tekststykke. Værktøj til at gennemskue kompositionen i en tekst. Velegnet til sproglig stilistisk opmærksomhed og genrekendskab. Velegnet til at komme i dybden med personkarakteristik. En elev er en person fra teksten, klassen stiller spørgsmål, Som ovenfor kan fx også bruges til at lade eleverne være personer fra flere tekster eller forskellige perioder.

26 4. Hjælp og vejledning Læsevejledning på Vestervangskolen Støttecenter - en oversigt over aktiviteter

27 Funktionsbeskrivelse for læsevejledere på Vestervangskolen Læsevejlederen er en uddannet ressourceperson på skolen - primært i almenundervisningen, som dækker den forebyggende og foregribende undervisning. Læsevejlederen fungerer som inspirator, vejleder og koordinator for skolens arbejde med at udvikle og styrke elevernes læselyst, læse- og stavekompetencer i hele skoleforløbet og samtidig minimere gruppen af elever med læseproblemer. Formålet er at sætte fokus på at udvikle og forbedre skolens læseundervisning og læseindlæring. Læsevejlederens funktion skal ses i sammenhæng med skolens læsepolitik og skolens samlede evalueringsplan på undervisningsniveau. Læsevejlederen indgår i et samarbejde med skolens Pædagogiske Læringscenter, Støttecenter, det kommunale netværk samt kommunens læsekonsulent. Det er læsevejlederens opgave at: understøtte en levende læsekultur i forhold til skolens læsepolitik rådgive, vejlede og være sparringspartner for kollegaer om den daglige differentierede læse og staveundervisning vejlede om målsætning og evaluering for klassen og den enkelte elev i forbindelse med læsning og stavning i forhold til test, prøver og Fælles Mål. Være med i den løbende evaluering af læseudviklingen og bidrage med ideer hertil rådgive og samarbejde med lærere om læremidler og undervisningsmetoder med henblik på at støtte det enkelte barns behov vejlede faglige teams i hvordan de kan arbejde med læsning i de forskellige fag sørge for at de nyeste erfaringer, viden og forskning om læsning formidles og bringes i spil til kollegaerne deltage i forældremøder og rådgive og informere forældre om skolens læseundervisning og om deres muligheder for at stimulere og understøtte deres barns sprog og læsning i hjemmet og i fritiden drøfte læseundervisningen med skolens ledelse November 2010

28 Forebyggende arbejde i 0., 1. og 2. klasse Vestervangskolen tilbyder sproglig screening i. 0 klasse 1 time om ugen besøger en lærer fra støttecenteret hver 0. klasse, som dels iagttager eleverne og dels samarbejder om faglige ting omkr. eleverne. Herudover foretages en sprogvurdering af alle eleverne i forhold til elevernes sproglige forudsætninger samt forudsætninger for læsning og skrivning ved skolestart. Herefter trænes eleverne i små grupper i emnerne vha. spil og lege resten af året. Tre tiltag i 1. klasse 1. Sproglig screening 1 time om ugen besøger en lærer fra Støttecenteret hver 1. klasse. Her tages IL-Basis GRUPPEPRØVEN (Dansk psykologisk Forlag) løbende hen over efteråret. Herefter og i samarbejde med dansklæreren vurderes hvilke elever, der har brug for et Bogstavkursus. Efter jul og året ud bruges timerne til hjælp ved læseundervisningen, og man vurderer i fællesskab hvilke elever, der har brug for et Læseløft 2. Bogstavkursus Til de elever, der endnu ikke er helt sikker i bogstavernes navn, form og lyd. Kurset tilbydes 2 x 3 4 elever på årgangen 1 time om dagen i skoletiden mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Indhold: Alle bogstaver repeteres på mange forskellige måder, så der tages hensyn til, at børn lærer på forskellig vis. Forældremøde: Der afholdes et forældremøde kort efter kursets start, hvor indhold og arbejdsform gennemgås. 3. Læseløft Læsekursus Til de elever i 1. klasse, som ikke rigtigt er kommet i gang med at læse, men hvor dansklæreren mener, at de er på vej og derfor ikke må tabe lysten til at læse, inden de rigtig kommer i gang. Det, vi tilbyder, er ikke det samme som specialundervisning. Vi kalder det læseløftet - en tidlig indsats. Vi vil hjælpe så tidligt, at de ikke når at føle, at læsning er problematisk - mens afstanden til kammeraterne er overkommelig. Altså en tidlig indsats, som forhåbentlig kan føre til, at der ikke senere bliver behov for specialundervisning. Læseløftet består af en 30 minutters individuel undervisning mandag, tirsdag, torsdag og fredag i skoletiden i en periode på 7 uger. For at eleven kan opnå et fuldt udbytte af undervisningen, er det vigtigt, at forældrene hjælper med lektielæsningen hver dag. Vi indbyder derfor til et forældremøde, hvor der redegøres for arbejdsformen. De børn, der er tale om, har brug for: a) mere meningsfuld læsning. b) meget og gentagen læsning. c) direkte og individuel læseundervisning d) at deres læse- og skriveudvikling løftes gennem effektive strategier og gode arbejdsmetoder. Et lign. Læseløft i 2. klasse Oversigt - Perioder og struktur: Sproglig screening i 0. klasse Sproglig screening i 1. klasse: Læseløft i 2. klasse: Bogstavkursus: Læseløft i 1. klasse: Læseløft i 1. klasse: Hele året 1 time om ugen Hele året 1. time om ugen Fra efterårsferien til jul: 3 elever 30 min 4 dage om ugen Fra Jul til vinterferien: 2 hold af 3-4 elever 4 dage om ugen Fra vinterferien til påske: 3 elever 30 min. 4 dage om ugen Fra påske til sommerferien: 3 elever 30 min. 4 dage om ugen.

29 Specialundervisning i Støttecenteret Til hvem Specialundervisning i støttecenteret tilbydes de elever, der trods flere forsøg med differentieret undervisning i klassen ikke kan følge med i den daglige undervisning, og lærerteamet derfor i enighed med hjemmet og barnet tror på, at et kursus i Støttecenteret kan give et fagligt skub fremad. Fag Læse/stavekursus (omkr kl.): Læsekursus (omkr kl.): Stavekursus (5. 8. kl.): Læse/stavekursus (omkr kl.): CD ord kursus kl.): Matematikkursus ( kl.) : Lektiecafe (2. 9. kl.): 4 x 2 timer om ugen i 6 uger 4 x 1 time om ugen i 6 uger 5 x 1 time om ugen i 6 uger 4 x 2 timer om ugen i 6 uger 1 time om ugen i 3-5 uger 3 x 1 time og 1 x 2 timer om ugen i 6 uger 2 x 1 time om ugen hele året Lektiecafeen ligger altid udenfor skoletiden, hvorimod alle kurser ligger i skoletiden. Visitation Før en elev kan indstilles til specialundervisning i Støttecenteret, skal eleven drøftes i klasseteamet, og hjemmet skal godkende tiltaget. Senest 1. februar udfyldes en visitationsseddel med grundig beskrivelse af elevens undervisningsbehov, som sendes til Specialundervisningskoordinatoren. Elevens problemer drøftes på et Specialcentermøde, hvor det endelig besluttes, hvad tiltaget skal bestå af. Klasselærer og evt. matematiklærer deltager på dette møde udover de faste mødedeltagere: skoleleder, AKT-lærer, specialundervisningskoordinator og skolepsykolog. Herefter udfylder klasselæreren et indstillingsskema til PPR, som forældrene skal underskrive. Skr. godkendelse af hjemmet Kort før sommerferien sender Støttecenteret et brev til hjemmet (kopi til klasselærer) med beskrivelse af tilbuddet, tidspunkt og omfang. Dette brev skal returneres til skolen med godkendelse og forældreunderskrift, inden undervisningen kan begynde. Orientering til hjemmet Kort før kurset starter sender den lærer i Støttecenteret, som skal varetage undervisningen et orienterende brev til elevens hjem med kort beskrivelse af kurset tid, sted og omfang samt indbydelse til et forældremøde, der afholdes kort efter kurset er startet. Her orienteres nærmere om kursets mål og indhold, og man kan drøfte elevens faglige problemer. Før kurset laves en individuel test på eleven, som bruges til planlægning af undervisningen. Efter kurset laves en tilsvarende test til evaluering af forløbet. Denne evaluering sendes skriftlig til hjemmet og klasselæreren.

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik Krumsø Fri- og Kostskoles Læsepolitik Indhold: Formål med Krumsøs læsepolitik...2 Krumsø Fri- og Kostskoles mål med læsning...2 Forventet læseniveau på de enkelte klassetrin...3 Læsehastighed...4 Fremgangsmåde

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Læsepolitik for Snedsted Skole

Læsepolitik for Snedsted Skole September 2014 Læsepolitik for Snedsted Skole Snedsted Skole Hovedgaden 5 7752 Snedsted Tlf. 99173425 snedsted.skole@thisted.dk www.snedsted-skole.skoleintra.dk Indholdsfortegnelse Forord... 3 Læsning

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Handleplan for læsning; mellemtrin. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; mellemtrin. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for lærerteamet i 1. klasse Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv tekst]

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring Handleplan for læsning; indskoling, 1.klasse - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E -

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

LÆSEPOLITIK UDARBEJDET AF ARBEJDSGRUPPEN OM LÆSNING

LÆSEPOLITIK UDARBEJDET AF ARBEJDSGRUPPEN OM LÆSNING JUELSMINDE SKOLE 1. UDGAVE EFTERÅRET 2013 UDARBEJDET AF ARBEJDSGRUPPEN OM LÆSNING KÆRE KOLLEGER Med den megen fokus på PISA undersøgelser og lignende, er det især indenfor området faglig læsning, der er

Læs mere

Handleplan for læsning Sevel Skole

Handleplan for læsning Sevel Skole 1. udgave juni 2011, Marlene Andersen, læsevejleder Hvad sker der når vi læser? Øjet følger sorte bogstavstegn på det hvide papir fra venstre til højre, igen og igen, Og væsener, natur og tanker, som en

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Brug af IT for elever i sprog-, læse- og skrivevanskeligheder.. 30

Brug af IT for elever i sprog-, læse- og skrivevanskeligheder.. 30 Handleplan Skovbyskolen Overordnet målsætning for læseområdet 2 Delmål... 2 Mål, indsats og evaluering for de enkelte årgange... 3 Rødt hold... 3 Grønt hold 5 Blåt hold 7 3.klasse 9 4.klasse.. 11 5.klasse..

Læs mere

Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring. Skoleområdet. Mellemtrin

Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring. Skoleområdet. Mellemtrin Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Skoleområdet Mellemtrin På mellemtrinnet skifter fokus fra at lære at læse til fokus på at læse for at lære; læsning styrkes i og

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Gistrup Skole, Hadsundvej 406, 9260 Gistrup. Indhold

Gistrup Skole, Hadsundvej 406, 9260 Gistrup. Indhold Indhold Handleplan for læsning... 3 Formålet med en læsepolitik... 3 Læsning... 3 Viden om verden... 3 Viden om sprog... 4 Viden om tekster... 4 Grafem - fonem kendskab... 4 Ordkendskab... 4 Hukommelse

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Handleplan for. læsning. Skovboskolen

Handleplan for. læsning. Skovboskolen Handleplan for læsning på Skovboskolen - 1 Handleplan for læsning på Skovboskolen 09/10 1. Indledning 1.1. Mål Målet med denne læseplan for Skovboskolen er, at: Sætte fokus på læsning og læseniveauet på

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

III.del. Læsehandlingsplan. Udskolingen 7. til 9.klasse

III.del. Læsehandlingsplan. Udskolingen 7. til 9.klasse III.del Læsehandlingsplan Udskolingen 7. til 9.klasse Læsehandlingsplan udskolingen, 7. til 9.Klasse. Forord Ålholm Skoles læsehandlingsplan er udarbejdet for at implementere Læsepolitik i Københavns

Læs mere

LÆSEPOLITIK. på Landsgrav Friskole

LÆSEPOLITIK. på Landsgrav Friskole LÆSEPOLITIK på Landsgrav Friskole Forfatter: Læsevejleder Pia Hansen, Landsgrav Friskole, med hjælp fra alle på skolen. Tak til Merete Brudholm for stor hjælp. Læsepolitik Forord Indholdsfortegnelse FORORD

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk Tandslet Friskole Slutmål for dansk Marts 2013 På Tandslet Friskole arbejder vi ud fra de samme mål, som man gør i folkeskolen - Fælles Mål. På grund af skolens pædagogiske tilgang til undervisningen,

Læs mere

Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Mellemtrin Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet; mellemtrin På mellemtrinnet skifter fokus fra at lære at læse til fokus

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

HANDLEPLAN FOR LÆSNING STOHOLM SKOLE

HANDLEPLAN FOR LÆSNING STOHOLM SKOLE HANDLEPLAN FOR LÆSNING STOHOLM SKOLE Indholdsfortegnelse HANDLEPLAN FOR LÆSNING... 1 INDSKOLING... 2 0. klasse... 2 INDSKOLING... 3 1.klasse... 3 INDSKOLING... 4 2. klasse... 4 INDSKOLING... 5 3. klasse...

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Læsehandleplan for Bøgeskovskolen:

Læsehandleplan for Bøgeskovskolen: Læsehandleplan for Bøgeskovskolen: Mål At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Når børn begynder i skolen,

Læs mere

Læsehandleplan 2011 / 2012

Læsehandleplan 2011 / 2012 Læsehandleplan 2011 / 2012 Indhold: Målsætning for læsning Hvad vil det sige at læse Skema / Læseforståelse 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9.

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Hald Ege skole Handleplan for læsning Læsning er alle fags moder, og det er derfor vigtigt, at eleverne får udviklet deres læsefærdigheder på alle klassetrin, og derved bliver rustet til at anvende forskellige

Læs mere

Handleplan for læsning. Skals Skole

Handleplan for læsning. Skals Skole Handleplan for læsning Skals Skole Indhold Mål for læsning på Skals Skole... 3 Overlevering fra dagtilbud til 0. klasse... 3 0. klasse...3 Aktiviteter... 4 Overlevering fra 0. klasse til 1. klasse... 4

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

II.del. Læsehandlingsplan. Mellemtrin 4.til 6..klasse

II.del. Læsehandlingsplan. Mellemtrin 4.til 6..klasse II.del Læsehandlingsplan Mellemtrin 4.til 6..klasse Læsehandlingsplan for mellemtrin, 4. til 6. Klasse. Forord Ålholm Skoles læsehandlingsplan er udarbejdet for at implementere Læsepolitik i Københavns

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Engbjergskolen. Herning Kommune. Engbjergskolens læsepolitik med tilhørende læsehandleplan for 0. - 6. klasse

LÆSEPOLITIK. Engbjergskolen. Herning Kommune. Engbjergskolens læsepolitik med tilhørende læsehandleplan for 0. - 6. klasse LÆSEPOLITIK Engbjergskolens læsepolitik med tilhørende læsehandleplan for 0. - 6. klasse Engbjergskolen Herning Kommune Læsepolitik på Engbjergskolen Overordnet formål... 2 Herning Kommune... 2 Morgenbånd...

Læs mere

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole Efter 2. klasse prioriteres følgende højt: Sproglig opmærksomhed Bogstavindlæring/repetition Angrebsteknikker til stavning/læsning stavelsesdeling (prikke vokaler) morfemdeling (deling efter ordets stamme)

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

I.del. Læsehandlingsplan. Indskolingen 0.til 3.klasse

I.del. Læsehandlingsplan. Indskolingen 0.til 3.klasse I.del Læsehandlingsplan Indskolingen 0.til 3.klasse Læsehandlingsplan for indskolingen, 0. til 3. Klasse. Forord Ålholm Skoles læsehandlingsplan er udarbejdet for at implementere Læsepolitik i Københavns

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning 1 Indhold Forord side 3 Indledning side 4 1. Læsning og skrivning side 5 Læsning i alle fag side 5 Forældrene i samarbejde om læsning side 6 Når det er svært at lære at læse side

Læs mere

Evalueringsrapport klasselæseprøver 8. klasse november 2008

Evalueringsrapport klasselæseprøver 8. klasse november 2008 Evalueringsrapport klasselæseprøver 8. klasse november 2008 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Idrætsvej 1 6580 Vamdrup v. læsekonsulenterne Lotte Koefoed Jensen og Majbrit Jensen 1 Indhold 1. Indledning

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Vejledende læsehandleplan asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd for teamet

Læs mere

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner Giv eleverne førerkasketten på Om udvikling af gode faglige læsevaner Odense Lærerforening, efterår 2011 Elisabeth Arnbak Center for grundskoleforskning DPU Århus Universitet Det glade budskab! Læsning

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 2. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 2. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse, arbejder vi med følgende: Indhold: Læsebog og arbejdsbog til Den første læsning

Læs mere

En læseindsats. der virker!

En læseindsats. der virker! En læseindsats der virker! Program Jeg har til hensigt at snakke ret meget de næste 90 minutter. Det eneste, der kan stoppe mig, er spørgsmål fra jer. Når mange er sammen kan man godt synes, det er lidt

Læs mere

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Mål for læsning og matematik i relation til de nationale mål Syddjurs Kommunes læse- og matematikmål ligger i forlængelse af

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Gl. Hasseris skole. Handleplan for læsning

Gl. Hasseris skole. Handleplan for læsning Gl. Hasseris skole Handleplan for læsning 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor læsepolitik s. 4 Om læsning s. 5 Den interaktive læsemodel s. 5 Viden om verden s. 6 Viden om sprog s. 6 Viden om tekster s. 6 Bogstav-lyd

Læs mere

Læseprofil for Ulsted Skole

Læseprofil for Ulsted Skole Læseprofil for Ulsted Skole Udarbejdet af læsevejleder, personale og ledelse på Ulsted Skole En morgen med læsning på Ulsted Skole... 3 Et balanceret læsesyn... 4 Mål for læseindsats... 6 Handleplan for

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Vemmedrupskolens handleplan for læsning

Vemmedrupskolens handleplan for læsning Vemmedrupskolens handleplan for læsning Indskoling Læseindlæringen bygger på elevens sproglige forudsætninger. Der arbejdes med elevernes ordforråd, viden om verden og sprog- og læseforståelse. Målet for

Læs mere

Spurvelundskolens læsehandleplan.

Spurvelundskolens læsehandleplan. Spurvelundskolens læsehandleplan. Læsning er en kilde til glæde og gode oplevelser. At mestre læsningens kunst er desuden en nødvendighed i et samfund med en stigende mængde skriftlig information og ikke

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( )

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( ) Fælles mål efter 4klasse bruge talespret i samtale, samarbejde diskussion fungere som ordstyrer i en gruppe videreudvikle ordforråd, begreber faglige udtryk fortælle, forklare, kommentere, interviewe fremlægge

Læs mere

Dansk a rsplan 1. a rgang 2014/2015

Dansk a rsplan 1. a rgang 2014/2015 Dansk a rsplan 1. a rgang 2014/2015 Dansk på 1.årgang Lærer: MK Uge Fælles mål Læringsmål Materiale og aktiviteter Organisering Evaluering og opfølgning Uge 33-38 Hvad er målet med perioden? Klassen skal

Læs mere

Strategiplan for sprog og læsning fra vuggestue til 6.kl

Strategiplan for sprog og læsning fra vuggestue til 6.kl Strategiplan for sprog og læsning fra vuggestue til 6.kl Udarbejdet i samarbejde mellem Skalmejeskolen og Skalmejegården Sprog er forudsætningen for at udtrykke sig og kommunikere med andre. Der findes

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole Mål for læsning på Nørrebro Park Skole - 2010 Børnehaven Målet er at give eleverne forudsætninger for at læse og skrive ved at styrke og udvikle sproglige færdigheder. Der arbejdes med sproglig opmærksomhed

Læs mere

Handlingsplan for læsning på Præstemarkskolen

Handlingsplan for læsning på Præstemarkskolen Handlingsplan for læsning på Præstemarkskolen RETUR TIL INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse: Indledning Præstemarkskolens grundlæggende betragtninger om læsning Læsning i indskolingen (Kærhus) Trinmål

Læs mere

Læsepolitik Skolen på Duevej

Læsepolitik Skolen på Duevej Læsepolitik Skolen på Duevej 1 Læsepolitik for Skolen på Duevej At læse er at leve. Det moderne samfund kræver læsekundskaber, og evnen til at læse og forstå er en forudsætning for uddannelse, stillingtagen

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. til10. klasse

Læsning og skrivning i 7. til10. klasse Læsning og skrivning i 7. til10. klasse Undervisningen i 7. til 10. klasse skal hjælpe eleverne med at blive bevidste om læsformål, læseteknik, læringsstrategier og læsehastighede, så de er klar til at

Læs mere

LUS LæseUdviklingsSkema

LUS LæseUdviklingsSkema LUS LæseUdviklingsSkema Anna Trolles Skole Læseudvikling 1.-3. klasse At lære at læse er en lang proces, som aldrig stopper. Læsning og skrivning går hånd i hånd og er derfor begge en del af LUS For nogle

Læs mere

Holstebro Kommunes handleplan for sprog og læsning

Holstebro Kommunes handleplan for sprog og læsning Holstebro Kommunes handleplan for sprog og læsning Holstebro Kommune har udarbejdet en handleplan for sprog og læsning. I denne plan står der blandt andet: En god sprogudvikling og dermed forudsætningerne

Læs mere

Læsepolitik. for folkeskolerne i Allerød Kommune 2010

Læsepolitik. for folkeskolerne i Allerød Kommune 2010 Læsepolitik for folkeskolerne i Allerød Kommune 2010 Indhold Forord.. 3 Formål for læseundervisningen. 4 Læsevejledere.. 4 Dansklærerens ansvar i forbindelse med læsning... 5 Faglærerens ansvar i forbindelse

Læs mere

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen Læseevaluering på begyndertrinnet Indhold Indledning........................................................ 4 Hvordan skal læseevalueringsen gennemføres?.....................

Læs mere

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Dansklærertræf Glymur maj 2015 Peter Plys: Det var klogt, da det var inde i mit hoved, men så skete der noget på vejen ud. Program Indledning Klasserummet

Læs mere

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz 1/6 Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz Niveau 5. - 6.klasse Varighed 14-16 lektioner Faglige mål I dette forløb arbejder eleverne gennem filmanalyse af Kiki den lille heks, med overgangen fra barn til ung.

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Delma l for Danish Det talte Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Fortælle hvad man har oplevet Fremlægge, fortælle, forklare og interviewe

Læs mere

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Forord til skoleområdet. Udskoling. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Forord til skoleområdet Udskoling Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Når eleverne forlader folkeskolen, skal de læse sikkert, varieret og hurtigt med forståelse, indlevelse

Læs mere

Sct. Severin Skole. Folder om læsning. Mellemste trin og ældste trin

Sct. Severin Skole. Folder om læsning. Mellemste trin og ældste trin Sct. Severin Skole Folder om læsning Mellemste trin og ældste trin I denne folder finder du gode råd og tips til, hvordan læsningen kan udvikles når først læsekoden er knækket. Kære forældre og elever

Læs mere

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Objective/ Formål OMRÅDE Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Det talte sprog Year Learning Outcomes Activities/Assessments

Læs mere

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK Læsning er grundlaget for læring i alle fag. Læsning er en vigtig færdighed og en kompetence til brug på tværs af fagene. Der er to vigtige komponenter i læsning: Ordafkodning

Læs mere

Risbjergskolen læsehandleplan

Risbjergskolen læsehandleplan Risbjergskolen læsehandleplan Læsning på Risbjergskolen På Risbjergskolen tilstræber vi at tilrettelægge læseundervisningen ud fra nedenstående læsemodel. Ehris interaktive læsemodel Modellen indeholder

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

Årsplan 0.klasse 2015/16

Årsplan 0.klasse 2015/16 Årsplan 0.klasse 2015/16 Sprog: Kompetenceområdet sprog indeholder seks færdigheds- og vidensområder: Samtale, fortælling, sproglig bevidsthed, skrivning, læsning, it og digitale medier. Herunder er også

Læs mere

Slotsskolens handleplan for læsning 2010/11 WEBUDGAVE SLOTSSKOLEN

Slotsskolens handleplan for læsning 2010/11 WEBUDGAVE SLOTSSKOLEN Slotsskolens handleplan for læsning 2010/11 SLOTSSKOLEN Indhold Forord...3 Fælles indsatsområder...5 Fælles indsatsområde 1: Udvikling af børnenes læselyst...5 Fælles indsatsområde 2: Kurser og efteruddannelse...6

Læs mere

Inklusion af elever i læsevanskeligheder

Inklusion af elever i læsevanskeligheder Inklusion af elever i læsevanskeligheder Indhold Inklusion af elever i læsevanskeligheder.... 3 Hvad er læsevanskeligheder?... 4 Undervisning af elever i læsevanskeligheder.... 9 At skabe sammenhæng....

Læs mere

Skelgårdsskolens læseplan

Skelgårdsskolens læseplan Skelgårdsskolens læseplan Målet med skolens læsepolitik er: At fremme læselyst og læseglæde hos alle børn At læsning bliver tilgængeligt for alle At eleverne udvikler gode og brugbare læsekompetencer At

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Forord Læsepolitikken danner rammen for indsatsen på læseområdet på Vadgård skole. Læsepolitikken er Vadgård skoles bud på hvordan, der sikres kvalitet i læseindsatsen

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram.

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram. Dansk i 2. klasse Danskfagets overordnede formål: at eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet at eleverne får lyst til at bruge sproget alsidigt og i samspil med andre

Læs mere

(c) www.meretebrudholm.dk 1 TEMADAG: LÆS OG FORSTÅ GENTOFTE HOVEDBIBLIOTEK

(c) www.meretebrudholm.dk 1 TEMADAG: LÆS OG FORSTÅ GENTOFTE HOVEDBIBLIOTEK 1 TEMADAG: LÆS OG FORSTÅ GENTOFTE HOVEDBIBLIOTEK Læseforståelse 26. marts 2015 Den fortsatte læseudvikling? 2 hvert år forlader flere tusinde unge grundskolen uden at kunne klare optagelseskravene til

Læs mere

Lokal læsehandleplan Med inspiration fra undervisning.dk

Lokal læsehandleplan Med inspiration fra undervisning.dk 0 Sprogvurdering Sprogscreening Skriftsproglig udvikling (Hogrefe) bogstavprøve 2 Evt. Ordblinderisikotest Lærernes egen løbende evaluering af undervisningen. Eleverne lytter til oplæsning og fortalte

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Glade børn lærer bedst (citat af Hans Henrik Knopp) På Skolen ved Sundet mener vi dermed, at: Læseglade børn læser bedst Vi ønsker derfor på Skolen

Læs mere

Læsehandlingsplan Langholt Skole

Læsehandlingsplan Langholt Skole Læsehandlingsplan Langholt Skole Forord Læsning og IT Læsebånd Klassekonferencer Yngste team Børnehaveklassen 1. klasse 2. klasse 3. klasse Ældste team 4. klasse 5. klasse 6. klasse Forord På Langholt

Læs mere

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune

Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Læse- skrivestrategi Læse- skrivepolitik Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune 2012 2012 Vision: At skabe bedst mulige læseresultater for alle. At skabe inklusion via læsning. Mission: At sikre at

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Danskfagets overordnede formål: At eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet At eleverne får lyst til at bruge

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

ÅRSPLAN FOR DANSK I 2. KLASSE 2013-2014 Betina Bremer Jørgensen

ÅRSPLAN FOR DANSK I 2. KLASSE 2013-2014 Betina Bremer Jørgensen ÅRSPLAN FOR DANSK I 2. KLASSE 2013-2014 Betina Bremer Jørgensen Eleverne i 2. klasse har gennem det sidste halvår i 1. klasse arbejdet med ipad som arbejdsredskab i undervisningen, og de har opnået kompetence

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning.

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mål og indsats for læsning i almenundervisningen. Indskolingen: Vi prioriterer, at alle børn får en god start, hvor de oplever læsning og skrivning som meningsfulde

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE Handleplan for LÆSNING Redaktion: Karl Aage Baarstrøm og Jette Kolind Sats og layout: Tove Raaby Copyright: Skoleafdelingen,

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Velkommen i 7. kl. Årsplan introduceres, mål, indhold og visioner for

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere