UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B."

Transkript

1 CAL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Bjarne Egedal, Aksel Gybel, Lars Krobæk og Kim Østrup V Danske Spil A/S (Advokat Frank Bøggild) mod Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (Advokat Lars A. Karnøe) Indledning og påstande Under sagen skal der tages stilling til, Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (i det følgende: Ladbrokes) i forhold til Danske Spil A/S (i det følgende: Danske Spil) har overtrådt varemærkeloven eller markedsføringsloven ved at gennemføre en reklamekampagne under sloganet Danske Spil Engelske Odds, og om Danske Spil i forhold til Ladbrokes som udenlandsk spiludbyder har overtrådt markedsføringsloven ved at miskreditere udenlandske spiludbydere.

2 2 Danske Spil A/S, der har påstået frifindelse for Ladbrokes nedenfor anførte selvstændige påstande, har nedlagt påstand om, at Ladbrokes skal: 1. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3, 5 og/eller 18 og/eller varemærkelovens 4 ved at have markedsført sig som vist i bilag 1, 2 og/eller 3 2. forbydes at markedsføre sig på det danske marked ved brug af bilag 1, 2 og/eller 3 3. betale kr. med sædvanlig procesrente fra den 22. juli give meddelelse om, at markedsføringen i bilag 1, 2 og/eller 3 har været uretmæssig, i 60 dage på og/eller Ladbrokes øvrige hjemmesider rettet mod det danske marked med den tekst, der fremgår af et under sagen fremlagt bilag 4, subsidiært efter rettens nærmere bestemmelse. Ladbrokes har påstået frifindelse over for Danske Spils påstande, i forhold til påstand 3 subsidiært mod betaling af et mindre beløb, og i forhold til påstand 4 subsidiært mod at give meddelelse efter rettens nærmere bestemmelse, og har nedlagt selvstændige påstande om, at Danske Spil skal: 1. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5, og/eller artikel 49 EF ved at have markedsført sig som vist i bilag G og forbydes at markedsføre sig over for det danske marked ved brug af bilag G og betale kr. med sædvanlig procesrente fra den 22. juli give meddelelse om, at markedsføringen i bilag G og 28 har været uretmæssig, i 60 dage på og Danske Spils øvrige hjemmesider rettet mod det danske marked samt i de danske trykte medier hvor markedsføringen i bilag 28 har været bragt, med den tekst, der fremgår af et under sagen fremlagt bilag H, subsidiært efter rettens nærmere bestemmelse. Danske Spil Danske Spil ejes af Den Danske Stat med 80 %, Danmarks Idræts Forbund med 10 % og Danske Gymnastik og Idrætsforeninger med 10 %. Danske Spil har som den eneste i Danmark bevilling til at udbyde bookmaking og puljespil og er underlagt Skatteministeriets tilsyn og kontrol gennem Spillemyndigheden. Spillene udbydes gennem ca danske

3 3 forhandlere og på internettet. Omsætningen udgjorde i 2007 godt 11 mia. kr. Overskuddet på 1,6 mia. kr. blev uddelt til kulturelle og almennyttige formål som bestemt i tips og lottoloven. For tiden udbydes tilfældighedsspillene Lotto, Bingo og Quick skrab og spil på forskellige sportskampe som f.eks. Den Lange, hvor man ud fra en række udvalgte kampe i f.eks. fodbold, golf eller tennis selv kan vælge, hvor mange kampe, man vil spille på, Måljagt, hvor man skal forudsige slutstillingen på 2 eller 3 kampe udvalgt af Danske Spil, og Tips 13, hvor man tipper på resultatet af 13 udvalgte kampe. Efter sin bevilling, der senest er fornyet for tidsrummet 1. januar til 31. december 2009, skal Danske Spil bl.a. fremstå som leverandør af et attraktivt og folkeligt spilleudbud, der kanaliserer efterspørgslen efter spil, lotterier og væddemål ind i kontrollerede og etiske rammer. Efter kontrakten med forhandlerne, der er underlagt visse krav til minimumsafsætning og får udbetalt forhandlerbonus i forhold til deres omsætning, må spil ikke sælges til personer under 16 år. Danske Spils selskabsnavn, varemærker mv. Danske Spil blev oprindelig stiftet den 21. juli 1948 under navnet Dansk Tipstjeneste A/S. Navneændringen til Danske Spil A/S skete pr. 1. juli Dansk Sprognævn har om navnet Danske Spil afgivet følgende erklæring: Betydningen af de to ord som indgår i navnet kan ifølge Den Danske Ordbog beskrives således: spil (organiseret) aktivitet, fx tipning el. lotto, hvor man sætter penge på et bestemt udfald, med mulighed for at vinde en gevinst, men også med risiko for at miste indsatsen; det at deltage i en sådan aktivitet; dansk fra Danmark; vedr. og karakteristisk for Danmark og danskerne. Danske Spil har den 29. maj 2000 registreret domænenavnet Endvidere har Danske Spil for en række forskellige vareklasser, herunder klasse 16, 36 og 41, registreret 4 figurmærker med teksten Danske Spil. Et af disse figurmærker (VR ) er registreret med virkning fra den 1. december 2000 og viser foruden mærketeksten 4 spilsymboler. De 3 andre (VR ) er alle registreret med virkning fra den 2. februar 2006 og viser foruden mærketeksten en terning med de samme 4 spilsymboler.

4 4 Danske Spil havde den 9. maj 2008 indgivet ansøgning til OHIM/OAMI om registrering af ordmærket DANSKE SPIL som EF varemærke. Det fremgår af en udskrift af OAMI online/ctm online af den 18. juli 2008, at varemærkeansøgningens status på dette tidspunkt var: Absolute grounds pending, og at ingen havde gjort indsigelse. Det fremgår heraf, at registreringsmyndigheden på egen hånd havde rejst spørgsmål om absolutte hindringer for registrering af det ansøgte mærke, jf. artikel 7 i Rådets forordning (40/94/EF) af 20. december 1993 om EF varemærker. Den 13. oktober 2008 har Danske Spil herefter over for OHIM/OAMI tilbagekaldt ansøgningen. Danske Spil har i forlængelse heraf den 6. april 2009 indgivet ansøgning (VA ) om varemærkeregistrering i Danmark af ordmærket DANSKE SPIL. Der er rejst indsigelse mod registreringen, og indsigelsessagen er udsat på nærværende retssag. Danske Spils imagekampagne En markedsundersøgelse, som e Opinion i maj 2007 har udarbejdet for Danske Spil, har vist hjulpet kendskab til Danske Spil hos 80 % af de adspurgte personer, der havde spillet på internettet. Af en undersøgelse, som Nielsen Company på samme tidspunkt har udarbejdet for Danske Spil, fremgår, at 92 % af de adspurgte havde hørt om Danske Spil. I andet halvår af 2007 gennemførte Danske Spil en omfattende corporate imagekampagne med biografreklamer, tv reklamer og annoncer. I reklamefilmen speakes bl.a.: og nu hedder vi Danske Spil. (der vises en skål jordbær med fløde) Ikke philippinske spil, italienske spil eller nogen som helst andre spil (der vises et billede af en philippinsk bookmaker og en cigarrygende kasinodirektør) Danske Spil Og det er ikke bare et navn men en model for, hvordan mange millioner kroner hver dag kan skifte hænder, uden at havne i de forkerte lommer (der vises to personer, der går forbi hinanden, og den ene rækker diskret den anden en brun kuvert) Modellen indeholder også Tipsmidlerne, den fond, der vinder hver gang du taber. Jamen hov! Hvad var det, vi lige indrømmede? Nogle gange taber du i Danske Spil. Og når vi nu er i gang, kan vi lige så godt indrømme, at selv om 60 % af omsætningen udbetales som gevinster, fosser pengene stadig ind, så vi kan støtte alt det, de andre ikke støtter, lige fra lokale fodboldklubber, der aldrig bliver andet end lokale, til bøger om Bananrepublikker i en brydningstid. Nu syntes du måske, vi lyder lidt selvglade. Men det kan du selv være, for dem der ejer Danske Spil er nemlig dig og mig.

5 5 Endvidere bestod kampagnen af flere annoncer med overskrifter som f.eks. Hvem vinder hver gang du taber?, Du kan vinde så meget du vil. Men vi bestemmer, hvor meget du kan tabe. og Spil om penge er ikke noget, man kan overlade til begejstrede amatører. Danske Spils annonceringsomkostninger i perioden 30. juni 2006 til 31. december 2008 udgjorde ca. 550 mio. kr., hvoraf ca. 40 mio. kr. var målrettet corporate image annoncering. Ladbrokes Ladbrokes er et engelsk spilleselskab, der har eksisteret siden 1886, og som i dag er en af verdens største spiludbydere med i alt ca ansatte. Ladbrokes udbyder via internettet bookmaking og en række øvrige spil i mere end 200 lande, fortrinsvis i Europa og Asien, men også gennem mere end 2000 betting shops i Storbritannien, Irland og Belgien. Ladbrokes er underlagt licens udstedt af den engelske Gambling Commission med en række udførlige vilkår og betingelser. Efter Ladbrokes vilkår for spillere skal man bl.a. være over 18 år for at spille. Der er endvidere fastsat regler for fortrolighed og ansvarlighed. Ladbrokes reklamekampagne maj september 2008 Fra primo maj og indtil september 2008 gennemførte Ladbrokes en reklamekampagne i Danmark under sloganet Danske spil Engelske odds. Af pressemeddelelsen af 5. maj 2008 fremgår: Ladbrokes har netop påbegyndt sin største brandingkampagne nogensinde i Danmark. Under sloganet Danske spil Engelske odds skal danskerne blive klar over, at der er forskel på, hvor meget man får for pengene, når man spiller. I de næste 7 uger vil kampagnen rulle ud over TV medier, såsom TV3, TV3+, Kanal 5, Discovery samt printog onlinemedier såsom Ekstra Bladet, BT, MetroXpress, Politiken og Berlingske Tidende. Målsætningen er, at nå den del af den danske befolkning, som stadig betaler overpris, når de spiller hos statens spillemonopol Ladbrokes danske manager, Richardt Funch udtaler Formålet med vores kampagne er at fortælle danskerne, at vi tilbyder nøjagtigt de samme spil med den samme høje sikkerhedsstandard som statsmonopolet, men blot til langt bedre odds og gevinstchancer

6 6 I forbindelse med kampagnen, der kostede ca. 15,5 mio. kr., blev der flere steder i København opsat store reklamer, bl.a. på Søtorvet i København, med teksten: Hvad er Ladbrokes? Danske spil Samme spil/samme tryghed Engelske odds Større gevinster/bedre service Denne tekst blev også anvendt i annoncer og i TV og biografreklamer og vist på en række danske hjemmesider, herunder Ladbrokes egen. Teksten blev anvendt både med og uden underteksterne Samme spil/samme tryghed og Større gevinster/bedre service. Forklaringer Klaus Lohse har forklaret, at han er marketingdirektør i Danske Spil, hvor han har været ansat i 14 år. Den reklamefilm, som Ladbrokes har protesteret mod, er blevet præsenteret for Danske Spils bestyrelse, men ikke for ejerne, som ikke blander sig i virksomhedens drift. Danske Spil har pligt til at markedsføre sig efter bevillingen, hvorefter Danske Spil skal sikre, at danskerne spiller i lovlige og sikre rammer hos Danske Spil. Spillene Lotto og Boksen har tre ugentlige trækningsudsendelser, der vises på DR. I slutningen af hver udsendelse eller reklamefilm står der Danske Spil, og Danske Spils terning vises i 3 4 sekunder. Kendskabsgraden til Danske Spil hos den danske befolkning over 15 år er for tiden 92 % ved sammenlægning af hjulpet og uhjulpet kendskab. Danske Spil og Dansk Tipstjeneste har altid haft en kendskabsgrad på over 90 %, bortset fra lige efter navneskiftet i 2006, hvor kendskabsgraden til Danske Spil kun var omkring 60 %. I maj 2007 nærmede de sig igen 90 %. Ca. en gang om året køber de en analyse af ACN med ca respondenter. Herudover interviewer de ca personer årligt om spillekendskab og vaner. Når folk ser terningen i forbindelse med spil, tænker de på Danske Spil, og ifølge undersøgelser kan % genkende Danske Spils terning og forbinde den med Danske Spil. Ved hver trækning hos Danske Spil deltager repræsentanter fra spillemyndigheden, der også fysisk opbevarer og afleverer kuglerne før hver trækning. Før en trækning lukkes

7 7 spillet, og alle spil samles på et medie til spillemyndigheden, der låser det inde, indtil trækningen har fundet sted. Før udbetalingen sammenlignes Danske Spils udtræk med spillemyndighedens udtræk for at sikre mod snyd. Den største enkeltgevinst har indtil nu været 38 mio. kr., og den største samlede udlodning 77 mio. kr. Ham bekendt kan Ladbrokes ikke matche disse præmiestørrelser. Som udgangspunkt giver det ikke mening at tale om odds på andet end sportsspil. Den største enkeltgevinst på sportsspil har været på 5 10 mio. kr. på en tipskupon. På sportsbetting er der udbetalt op til ½ mio. kr. Hos Danske Spils forhandlere kan man betale kontant og med Dankort, og på internettet både med Dankort og via netbank. De har kun restriktioner for, hvor meget man kan indskyde på hjemmesiden, men ikke for, hvor meget man kan vinde. Ladbrokes har ikke noget spil, der svarer til Lotto. Endvidere har Danske Spil spilvarianter, som ingen andre har, bl.a. handicapkampe og tipskupon på hhv. 12 og 13 rigtige. Ladbrokes kampagne var efter hans opfattelse møntet på Danske Spil. Bl.a. står der Danske spil i annoncen, og med sammenligningen af større gevinster og bedre service henvises til, at Ladbrokes er bedre end Danske Spil. Endvidere omtaler reklamefilmen statsmonopolet og viser en terning, der klippes i stykker, og terningen indgår i Danske Spil logo. Ladbrokes kampagne har haft negativ indflydelse på Danske Spils image og omsætning. Danske Spil har lidt et tab på estimeret 20 mio. kr. pga. Ladbrokes markedsføring. Lasse Dilschmann har forklaret, at han siden april 2006 har været CEO for Ladbrokes i Norden med ansvar for at koordinere de nordiske markeder og forberede fremtidig etablering. Ladbrokes markedsandel er vanskelig at bedømme, men Ladbrokes anser sig for en af de ledende aktører på det skandinaviske marked, også i Danmark. Ladbrokes arbejder med spil inden for sportsbetting, poker, casino og games. Markedsføringskampagnen i sagen vedrørte kun sportsbetting, idet der anvendtes ordet odds.

8 8 Remote e gaming udbydes fra England, hvor de har licens. Den engelske Gaming Commission kontrollerer og stiller krav bl.a. til initiativer mod hvidvask og aldersidentifikation. Alle vilkår i licensen bliver kontrolleret. Det indgår også i licensordningen, at de hvert år får kontrolleret alle udbetalinger til vindere. Hvis der er mistanke om bedrageri, svindel eller kriminalitet hos en spiller bliver vedkommende ekskluderet. I detailbutikkerne har de information om spilafhængighed, og der er spil limits. Ladbrokes griber ind over for spillere, der ser ud til at have et spilafhængighedsproblem. Det sker dog sjældent på nordisk niveau. Ladbrokes udbyder spil i de danske ligaer inden for bl.a. fodbold, håndbold og ishockey, på samme måde som Danske Spil. I fodbold kan man f.eks. spille på vinderen og derudover en mængde specialspil. Man kan sammensætte en kombination af f.eks. 12 resultater, men de har ikke en egentlig tipskupon, og heller ikke lottokuponer Ladbrokes udbetalingsprocent er højere end Danske Spils, idet den generelt er over 90 % på sportsbetting. Formålet med kampagnen var at øge kendskabet til Ladbrokes. Mange opfattede Labrokes som spil udelukkende på engelske kampe, og kendskabet til deres størrelse var også for ringe. For at nå ud til så mange som muligt i målgruppen, valgte de udtrykket danske spil, der betyder spil på danske begivenheder og f.eks. også dækker odds på giftermål i kongehuset. I begyndelsen af kampagnen anvendte de termen bedre service, men det blev taget ud efter ca. 1 måned, fordi de ved nærmere eftertanke fandt udtrykket svært at definere. Kampagnen blev valgt bl.a. for at opveje den miskreditering, der fulgte af Danske Spils kampagne. Danskere kan spille hos Ladbrokes på internettet og i spillebutikker i udlandet, men ikke i Danmark. Man kan betale med kreditkort og bankoverførsel, men ikke med Dankort. Reklamefilmen slutter med at klippe en gul terning. Den symboliserer spillere og er ikke valgt på grund af Danske Spils terning. Thomas Rørsig har forklaret, at han siden 1994 har været informationschef hos Danske Spil. De rettede henvendelse til reklamebureauet med et ønske om at gøre navnet Danske Spil kendt og at gøre opmærksom på den danske model, hvor overskud går ubeskåret til gode

9 9 formål, hvilket der ikke var udbredt kendskab til. De havde ingen skjult dagsorden. Det var ikke med henblik på at ramme konkurrenter, og de ønskede ikke at stille op til debat mod f.eks. bookmakere. Danske Spil har løbende fulgt med i udviklingen af reklamefilmen. Filmen havde ikke til formål at sige noget negativt om andre, men alene at slå navnet fast. Filmen er skarp i tonen, men samtidig selvironisk. Frederik Preisler har forklaret, at han er direktør i reklamebureauet Mensch. Han formulerede den overordnede målsætning for Danske Spils kampagne og tilrettelæggelsen heraf. Under briefingen fik de indtryk af, at det var et problem, at kendskabet til navnet Danske Spil ikke var godt nok, uanset de kampagner, der allerede havde kørt. Essensen i opdraget fra Danske Spil var at forklare folk, at de havde skiftet navn, og at ingen kendte Danske Spil som virksomhed, der derfor skulle synliggøres. De lavede en bog, der var ment som intern kommunikation i forhold til Danske Spils medarbejdere. I dialogen med Danske Spil blev der ikke talt om Ladbrokes eller andre udenlandske bookmakere. Et tidligt kampagneforslag blev afvist, fordi det kunne pege på engelske bookmakere. Målgruppen for kampagnen var den brede danske befolkning, opinionsdannere og journalister. Det var tanken med det historiske indslag i starten af filmen at vise, at de før hed Dansk Tipstjeneste og nu Danske Spil. Jordbær med fløde var ment som en kliche på det mest danske, de kunne finde, og en form for selvironi. En del af problematikken var, at ordet Danske Spil ikke i sig selv giver noget. Det var grunden til, at de afgrænsede sig negativt i forhold til andre lande for at sætte Danske Spil i opposition til resten af verdens spil. Formålet var at fremhæve, at Danske Spil ikke er uansvarlig. Billedet af en Al Capone lignende type er et godt fængende billede. En af deres interne arbejdstitler var Hvordan lærer vi danskerne at elske monopolet. Ved i filmen at indrømme, at man nogen gange taber, forklares det, at man i virkeligheden vinder alligevel. Der henvises til almenvellet, og det, som Danske Spil gør for samfundet. Parternes synspunkter

10 10 Danske Spils advokat har gjort gældende, at brugen af Danske spil i Ladbrokes slogan Danske spil Engelske odds er uretmæssig i forhold til Danske Spil, jf. varemærkelovens 4 og markedsføringslovens 1 og 18. Kampagnen angår utvivlsomt Danske Spil. Man får den tanke, at Ladbrokes samarbejder med Danske Spil. Det er renommésnyltning i strid med markedsføringslovens 1. Danske Spil har endvidere fået ordmærkeret til DANSKE SPIL gennem indarbejdelse, idet Danske Spil siden 1. juli 2006 har anvendt over ½ mia. kr. på markedsføring, heraf 40 mio. kr. alene på corporate image, og indarbejdelsen af figurmærkerne indebærer samtidig indarbejdelse af den tekst, som indgår heri. Markedsføringen af Danske Spils navneændring er ikke en opfordring til at købe dansk. Danske Spil er i øvrigt ikke pligtsubjekt efter traktatens artikel 49, der alene retter sig mod staten. En offentligt ejet virksomheds dispositioner kan ikke tilregnes staten. Kampagnen har i øvrigt ikke reduceret Ladbrokes afsætning eller forårsaget renomméskade eller markedsforstyrrelse for Ladbrokes, der efter dansk ret ikke må markedsføre og udbyde sine spil her i landet. Betingelserne for erstatning og berigtigelse er derfor ikke opfyldt. Ladbrokes kampagne var langvarig og omfattende og må anses for sammenlignende reklame. Ladbrokes valgte at anvende udtrykket Danske spil og ikke f.eks. danske kampe, fordi man ønskede at associere Ladbrokes med Danske Spil, og Ladbrokes ville hermed tilkendegive, at Ladbrokes er det samme som Danske Spil med samme spil og samme tryghed, som spillerne er vant til, men med større gevinster og bedre service end hos Danske Spil. Dette kommer klart til udtryk i Ladbrokes pressemeddelelse af 5. maj 2008, hvor det udtrykkeligt siges, at Formålet med vores kampagne er at fortælle danskerne, at vi tilbyder nøjagtig de samme spil med den samme høje sikkerhedsstandard som statsmonopolet, men blot til langt bedre odds og gevinstchancer. I reklamefilmen klippes en terning ud og klippes i stykker. Terningen er Danske Spils registrerede varemærke og en vigtig del af Danske Spils identitet. Det er tydeligt, at der i kampagnen henvises til Danske Spil, og reklamen skal derfor overholde kravene i markedsføringslovens 5, stk. 2, til sammenlignende reklame.

11 11 Ladbrokes har ikke dokumenteret, at de har nøjagtig de samme spil som Danske Spil. F.eks. er det ikke muligt hos Ladbrokes at købe en 5 ugers forud udfyldt tipskupon eller lottokupon, og Ladbrokes udbyder hverken lotto eller tips. Odds er ikke en betegnelse, der alene anvendes ved sportsbetting, derfor skal der sammenlignes med alle Danske Spils spil. I en af de første pressemeddelelser anvendte Ladbrokes udtrykket bedre service. Uanset at udtrykket senere blev taget ud af kampagnen, har det været offentliggjort. Udtrykket er subjektivt og kan ikke blot anses for en anprisning. Sammenligninger skal bygge på konkrete kendsgerninger, der kan dokumenteres, jf. markedsføringslovens 5, stk. 2, nr. 3. Danske Spil har et højere serviceniveau end Ladbrokes med over 3000 forhandlere, der giver personlig rådgivning og vejledning, og det kan ikke sammenlignes med den telefonservice, der ydes af Ladbrokes. Også. udtrykket samme tryghed gælder, at det er et subjektivt udtryk, der ikke kan måles. Der må dog være større tryghed i at spille i kiosken på hjørnet, end ved at spille via en internetforbindelse og et kreditkort. Ladbrokes har i sin kampagne anført, at de udbetaler større gevinster. Danske Spils største gevinstudbetaling til dato var på 38 mio. kr. Ladbrokes har ikke dokumenteret sin største gevinstudbetaling. I sin pressemeddelelse, der skal vurderes som selvstændig markedsføring, skriver Ladbrokes, at dem, der spiller hos statens spilmonopol, betaler overpris. Dermed gives der udtryk for, at man bliver snydt hos konkurrenten, og det er ikke tilladt, jf. markedsføringslovens 1, 3, 5 og 18. Man får ikke mere for pengene hos Ladbrokes end hos Danske Spil. Ladbrokes har evt. en højere tilbagebetalingsprocent, men de støtter f.eks. ikke velgørende formål, hvilket er en del af det, man som spiller får for pengene hos Danske Spil. Som følge af krænkelsen skal Ladbrokes betale erstatning og vederlag til Danske Spil, jf. markedsføringslovens 20, stk. 2, og varemærkelovens 43, stk. 1, for skade på renommé og markedsforstyrrelse. Beløbet må ansættes skønsmæssigt under hensyn til Ladbrokes omfangsrige og intense kampagne. Ladbrokes skal efter sin kampagnes karakter, omfang og skadevirkning berigtige udsagnene i bilag 1 3, for at Danske Spil kan få genoprettet den tilstand, der bestod forud for brugen af udsagnene, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, nr. 2.

12 12 Ladbrokes advokat har gjort gældende, at DANSKE SPIL er en generisk betegnelse. Danske Spil har alene stiftet varemærkeret til sine figurmærker. Danske har ikke i sig selv særpræg, og Spil er deskriptiv for Danske Spils og Ladbrokes tjenesteydelser. Ordkombinationen har således intet særpræg. Danske Spil har ikke dokumenteret, at DANSKE SPIL var indarbejdet som ordmærke for Danske Spil hos alle forbrugere i Danmark over 16 år, der er interesseret i spil, i maj 2008, hvor Ladbrokes begyndte sin kampagne. DANSKE SPIL anvendes intetsteds uden sin figurlige udformning, så denne markedsføring kan ikke indebære indarbejdelse som ordmærke, ligesom betegnelsen ikke er beskyttet efter markedsføringslovens 18. Frederik Preisler fik netop opgaven med at markedsføre Danske Spil i 2007, fordi stort set ingen på dette tidspunkt havde kendskab til virksomheden Danske Spil. Ladbrokes brug af Danske spil skaber ingen forveksling, og kunden tror således ikke, at der er en forbindelse mellem Ladbrokes og Danske Spil. I øvrigt beskriver mærket de ydelser, der tilbydes af Ladbrokes. Der er ingen, som ved at se Ladbrokes kampagne bringes til at tro, at Danske Spil og Ladbrokes samarbejder. Der er således ikke risiko for forveksling, jf. varemærkelovens 4, stk. 1, nr. 2, også fordi Ladbrokes konsekvent anvender farverne rød/hvid i kampagnen i modsætning til Danske Spils grøn/gule. Danske Spils kampagne, hvor udenlandske spiludbydere forbindes med amatører og med mafiaen, er en urimelig og uberettiget generel nedvurdering af udenlandske spiludbydere, herunder Ladbrokes, jf. markedsføringslovens 3, stk. 1, og stk. 2, samt 5, stk. 2, nr. 5. Den danske stat ejer 80 % af aktiekapitalen i Danske Spil, der derfor skal følge EF Traktaten. Ved at organisere en kampagne til afsætning og køb af tjenesteydelser på medlemsstatens område og fraråde eller nedsætte køb af tjenesteydelser fra andre medlemsstater har Danske Spil overtrådt artikel 49 EF. Ladbrokes har krav på et rimeligt vederlag. Derudover skal Danske Spil berigtige, at der er grundlag for at anse Ladbrokes for kriminel, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, nr. 2. Berigtigelse er nødvendig for at genoprette status quo i forbrugernes øjne Ladbrokes er en af verdens ældste og største spiludbydere med et særdeles godt renommé og med høj kendskabsgrad på det danske marked. Ladbrokes kampagne havde til formål at markedsføre Ladbrokes som udbyder af danske spil. Kampagnen krænker ikke

13 13 markedsføringslovens 3 eller 5, idet den hverken anvender vildledende, urigtige eller urimeligt mangelfulde angivelser på en måde, der er egnet til at påvirke efterspørgslen. Ladbrokes fjernede udsagnet bedre service umiddelbart efter kampagnens introduktion, og pressemeddelelsen var på intet tidspunkt tilgængelig for den almindelige forbruger, hvorfor der skal ses bort fra den ved bedømmelsen af kampagnen som helhed. Betragtes udtrykket større gevinster som størrelsen af tilbagebetalingsprocenten, er det dokumenteret og i øvrigt ubestridt, at Ladbrokes har højere tilbagebetalingsprocenter end Danske Spil, og dermed giver Ladbrokes større gevinster. Med udtrykket samme spil skal der kun sammenlignes med spil, hvor der gives odds, dvs. sportsbetting, og Ladbrokes udbyder odds på samme spilbegivenheder som Danske Spil. Danske Spil markedsfører sig som ansvarlig udbyder af spil og opstiller værdier som f.eks. tillid. Ladbrokes giver på alle punkter mindst samme tryghed som Danske Spil, jf. bl.a. Ladbrokes Fair Gaming Information og det omfattende regelsæt og løbende tilsyn, som Ladbrokes er underlagt, ligesom Ladbrokes tilbyder dansk kundeservice. Danske Spil har hverken dokumenteret tab eller markedsforstyrrelse. Ladbrokes kampagne har ikke haft et omfang, der nødvendiggør berigtigelse. Sø og Handelsrettens afgørelse Dansk Tipstjeneste A/S havde pr. 1. juli 2006 ændret navn til Danske Spil, men indgav først ansøgning om registrering af ordmærket DANSKE SPIL til Patent og Varemærkestyrelsen den 6. april 2009, dvs. først efter at Ladbrokes havde gennemført sin reklamekampagne Danske Spil Engelske odds fra maj og til september Der er ikke forelagt retten oplysning om baggrunden for, at Danske Spil den 13. oktober 2008 tilbagekaldte sin ansøgning af 9. maj 2008 om registrering af ordmærket DANSKE SPIL som EF varemærke, men det forekommer nærliggende at antage, at Danske Spil har vurderet, at det på grund af den absolutte registreringshindring ikke på dette tidspunkt ville være muligt at få DANSKE SPIL registreret som EF varemærke, jf. varemærkeforordningens artikel 7, stk. 3, sammenholdt med stk. 1, litra b, hvorefter det er en betingelse også for registrering af EF varemærker, at

14 14 mærket har eller ved indarbejdelse har fået fornødent særpræg, jf. herved om de tilsvarende krav til stiftelse af danske varemærker bestemmelsen i 13, stk. 1 og 3, i varemærkeloven. Retten finder, at tegnene DANSKE SPIL ikke i sig selv har det særpræg, der er nødvendigt, for at der kan stiftes varemærkeret hertil. Navneordet Spil er beskrivende for den aktivitet, som udøves både af Danske Spil og af andre. Tillægsordet Danske føjer ikke noget særligt hertil, idet de tilfældighedsspil, f.eks. Lotto eller Tips, som Danske Spil udbyder, principielt svarer til spil, som udbydes af andre. For at Danske Spil kunne forbyde Ladbrokes erhvervsmæssigt at anvende kendetegnene Danske Spil i forbindelse med sin kampagne, der blev påbegyndt i maj 2008, måtte Danske Spil således på dette tidspunkt have indarbejdet disse kendetegn i en sådan grad, at kendetegnene DANSKE SPIL gennem indarbejdelsen havde opnået det særpræg, der var nødvendigt, for at Danske Spil kunne få varemærkeret og således eneret til at anvende disse kendetegn. jf. varemærkelovens 3, stk. 1, nr. 2. Det lægges til grund at selskabsnavnet Dansk Tipstjeneste A/S var velkendt, og at navneskiftet pr. 1. juli 2006 til Danske Spil A/S som forklaret af vidnet, marketingdirektør Klaus Lohse, bevirkede, at befolkningens kendskab til virksomheden faldt væsentligt. Dette var ifølge direktør Frederik Preislers forklaring baggrunden for, at Reklamebureauet Mensch i 2007 fik til opgave at synliggøre Danske Spil gennem den imagekampagne, som blev gennemført i Retten finder imidlertid ikke, at Danske Spil ved de markedsundersøgelser, som Danske Spil har fremlagt under sagen, har godtgjort, at tegnene DANSKE SPIL allerede i maj 2008 var således indarbejdet, at disse tegn herved havde fået et sådant særpræg som kendetegn for Danske Spils ydelser, at Danske Spil herved havde opnået eneret til at anvende dette ordmærke med den virkning, at andre, herunder Ladbrokes, var uberettiget til erhvervsmæssigt at anvende de samme tegn for samme eller lignende ydelser. Ladbrokes frifindes herefter for Danske Spils påstande for så vidt angår overtrædelse af varemærkelovens 4 og af markedsføringslovens 18, der ikke kan give et selskabsnavn en videre beskyttelse, end de tilsvarende tegn har efter varemærkeloven. I Danske Spils markedsføringskampagne gives Danske Spil først en positiv association ved at vise skålen med jordbær med fløde i de danske farver, og derefter fortsætter speaket: Ikke

15 15 philippinske spil, italienske spil eller nogen som helst andre spil, samtidig med at der vises billeder, som giver negative associationer til disse udenlandske spil. Således vises et lidet flatterende billede af, hvad beskueren må forstå, er en philippinsk bookmaker, og af en cigarrygende kasinodirektør, der samtidig med omtalen af italienske spil giver associationer til mafiaen. Den, der ser Danske Spils kampagne, søges herved bibragt det indtryk, at udenlandske spiludbydere, modsat Danske Spil, snyder spillerne og anvender mafialignende metoder. Retten finder kampagnen vildledende, miskrediterende og i strid med god forretningsskik, jf. markedsføringslovens 1, 3 og 5, og tager for så vidt Ladbrokes påstand 1 til følge, og det samme gælder påstand 2, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1. Danske Spil frifindes for at anerkende at have overtrådt artikel 49 EF, jf. påstand 1, allerede fordi et privatretligt aktieselskab, som ikke udfærdiger generelle regler med henblik på at regulere erhvervsudøvelsen, i hvert fald på Fællesskabsrettens nuværende udviklingstrin ikke i sig selv kan antages at være pligtsubjekt efter denne bestemmelse, uanset at staten er medejer af selskabet. Det fremgik af Ladbrokes pressemeddelelse af 5. maj 2008, at reklamekampagnens formål var at sammenligne Ladbrokes med Danske Spil. At Ladbrokes i reklamefilmen tilsigtede at sammenligne sig med Danske Spil, fremgik endvidere af, at Ladbrokes i slutningen af denne lod en terning klippe ud, idet Danske Spil i 3 registrerede figurmærker anvender en terning sammen med teksten Danske Spil, således at der ved at klippe terningen ud blev skabt associationer til Danske Spil. Ladbrokes har i sin kampagne markedsført sig med at have bedre service, samme tryghed, samme spil og større gevinster. Udtrykkene bedre service og samme tryghed er imidlertid subjektive udsagn, der ikke nærmere kan verificeres. Det findes endvidere ikke bevist, at Ladbrokes udbyder samme spil som Danske Spil, eller udbetaler større gevinster end Danske Spil. Størrelsen af vundne gevinster kan ikke verificeres ved hjælp af tilbagebetalingsprocenten. Ingen af udsagnene er herefter verificeret af Ladbrokes, og udsagnene er derfor i strid med markedsføringslovens 5. Endvidere findes kampagnen at have indebåret en overtrædelse af markedsføringslovens 1 og 3, ved at nedgøre og miskreditere Danske Spil og denne konkurrents renommé.

16 16 Danske Spils påstand 1 tages derfor til følge for så vidt angår overtrædelse af markedsføringslovens 1, 3 og 5, og det samme gælder påstand 2, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, 1. pkt. Idet ingen af sagens parter har godtgjort at have lidt større tab end den anden part, finder retten ikke grundlag for at pålægge nogen af sagens parter, der begge har overtrådt markedsføringsloven nogenlunde lige groft i forhold til hinanden, at betale vederlag eller erstatning til den anden part, jf. markedsføringslovens 20, stk. 2 4, eller at foretage berigtigelse, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, 2. pkt., og begge parter frifindes således for den anden parts påstand 3 4. Efter sagens udfald skal hver part endvidere bære sine egne sagsomkostninger. T H I K E N D E S F O R R E T Danske Spil A/S skal i forhold til Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5 ved at have markedsført sig som vist i bilag G og 28 og forbydes at markedsføre sig over for det danske marked ved brug af bilag G og 28. Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. skal i forhold til Danske Spil A/S anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5 ved at have markedsført sig som vist i bilag 1, 2 og 3 og forbydes at markedsføre sig på det danske marked ved brug af bilag 1, 2 og 3. Hver part bærer sine egne sagsomkostninger. Bjarne Egedal Aksel Gybel Michael B. Elmer (Retsformand) Lars Krobæk Kim Kristian Østrup

17 17 (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes P.j.v. Sø- og Handelsretten, den

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 Sag 288/2009 (2. afdeling) Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (advokat Lars Karnøe) mod Danske Spil A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

DOM. Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael

DOM. Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, John Tyrrestrup og Bjarne

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 Klager: Nicholas Albertus Forum Kirkevej 24 6715 Esbjerg N v/advokat Arne Paabøl Andersen Indklagede: Klaus Hessellund Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - IDI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. november 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Torben Svanberg og Henrik Gundelach

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - LDH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 3. april 2007 blev af retten i sagen V-160-05 Diesel Denmark ApS (Advokat Robin Philip) mod 1) 2F Silkeborg ApS 2) Outlet Kolding ApS 3) Fabric Esbjerg

Læs mere

FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning. Nina Henningsen

FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning. Nina Henningsen FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning Nina Henningsen Partner Indhold I. Den eksisterende lovgivning om spil II. Hvorfor en delvis liberalisering af den eksisterende lov om

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-205 Klager: Ford Motor Company A/S Stationsparken 26 Postboks 119 2600 Glostrup v/advokat Hans Hedegaard Indklagede: Ford Service v/ Finn Greisen Vojensvej 8 6500 Vojens v/advokat Stephan Ravn

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1094 Klager: Ida Løfbergs Fond v/advokat Peter-Ulrik Plesner Indklagede: Det Ny Familie Teater v/maria Garde Vordingborggade 3, 1.tv. 2100 København Ø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 292/2012 Tryg Forsikring A/S (advokat Frank Bøggild) mod Repono Holding AB og Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (advokat Lisbet Andersen for

Læs mere

Gode råd om dit varemærke

Gode råd om dit varemærke Gode råd om dit varemærke 1 Du har nu fået dit varemærke registreret i Danmark Varemærkeregistreringen er bevis for, at du ejer varemærket. Ligesom al anden ejendom er det vigtigt at vedligeholde varemærket,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 Sag 25/2012 (2. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Peter Giersing) mod 1) Det Faglige Hus 2) Fagforeningen Danmark 3) Det Faglige Hus - A-kasse

Læs mere

SPIL I DANMARK. Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt

SPIL I DANMARK. Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt SPIL I DANMARK Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt Situationen omkring spillelovgivningen i Danmark kan beskrives ud fra fire vinkler: Jura Håndhævelse af loven EU-politik Politik

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - KMJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. marts 2010 V-58-09 Søstrene Grene Import A/S (Advokat Claus Madsen) mod IGOS A/S (Advokat Max G. Sørensen) Indledning Sagens spørgsmål er,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

FÅ OVERSKUD PÅ DIT SPIL

FÅ OVERSKUD PÅ DIT SPIL FÅ OVERSKUD PÅ DIT SPIL Odds-Betting.dk Den sikre måde, hvorpå du kan få overskud. Jeg vil i denne E-bog komme ind på hvorpå du kan styrke dine chancer for netop at få et pænt overskud på diverse spil.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1075 Klager: Klager 1: 365 Media Scandinavia A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K Klager 2: Nyhedsavisen A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K v/advokat Peter Clemmen Christensen Indklagede:

Læs mere

MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE

MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE Google Adwords 2 1. Erhvervsdrivende omfattet af denne lov skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugerne, erhvervsdrivende og almene

Læs mere

Etisk kodeks. Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere. Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014

Etisk kodeks. Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere. Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014 Etisk kodeks Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014 Kodeks for etisk og socialt ansvarlig forhandling af spil Indhold 1.0 Indledning... 3 2.0 Repræsentantskab...

Læs mere

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 18. april 2011 Grønbog

Læs mere

Beskyttelse af forretningskendetegn

Beskyttelse af forretningskendetegn Beskyttelse af forretningskendetegn 1 BESKYTTELSE AF FORRETNINGSKENDETEGN INDHOLD Har du husket at beskytte en af din virksomheds vigtigste aktiver 3 Registrering af virksomheds- og selskabsnavne 4 Varemærker

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 7. marts 2013 V-105-11 Experian A/S (Advokat Thomas Munk Rasmussen) mod Debitor Registret A/S (Advokat Kresten M. Valdal) Indledning Sagen handler

Læs mere

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. 1 København, den 3. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Mette Lykken Bolig ApS v/ advokat Henrik Løbger Valkendorfsgade 16 1151 København K Nævnet har modtaget klagen den 9. juli 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Københavns Byret. Adv. AS 0100-91190-00012-08. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 1. december 2009 i sag. NN og NN

Københavns Byret. Adv. AS 0100-91190-00012-08. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 1. december 2009 i sag. NN og NN Københavns Byret Adv. AS 0100-91190-00012-08 Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. december 2009 i sag NN og NN Sagens baggrund og parternes påstande. Anklageskrift er modtaget den 17. februar 2009. Principalt

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 26. april 2006. Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 26. april 2006. Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl København den 26. april 2006 Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1 Thomas Huulbæk Andersen har ved mail af 29.

Læs mere

Kommissionens grønbog om

Kommissionens grønbog om Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 225 Offentligt Kommissionens grønbog om online spil i det indre marked Skatteudvalget 25. maj 2011 Lidt historik før internettets udbredelse Nationalt begrænset

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 Sag 132/2011 (2. afdeling) Post Danmark A/S (advokat Frank Bøggild) mod Forbrugerombudsmanden (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014 Sag 85/2013 (2. afdeling) A, Glerup Teknik ApS, Glerup Polen ApS og GIPO Sp. z.o.o. (advokat Hanne Weywardt for alle) mod JW Industri A/S (advokat Arne

Læs mere

28. januar 2015. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

28. januar 2015. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 28. januar 2015 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og

Læs mere

TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N. København den 6. marts 2007. Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND

TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N. København den 6. marts 2007. Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N København den 6. marts 2007 Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND Kirsten Sparre har ved mail af 14. september

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-174.822 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 24. marts 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-174.822 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 24. marts 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-174.822 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 24. marts 2003 K E N D E L S E Restauratør Villy Antonsen (advokat Uffe Bro, Løgstør) mod Aars Kommune (advokat Jørgen

Læs mere

Spilleregler for. Quick Skrabespil

Spilleregler for. Quick Skrabespil Spilleregler for Quick Skrabespil gældende fra 3. juli 2013 Generelt 1. Danske Lotteri Spil udbyder en række forskellige Quick skrabespil. For samtlige skrabespil gælder, at der på skrabeloddet findes

Læs mere

Oplysninger om tilladelsesindehaver og godkendt virksomhed

Oplysninger om tilladelsesindehaver og godkendt virksomhed 1/9 Indehavere af tilladelse til at udbyde væddemål eller onlinekasino skal 1 år efter, at tilladelsen er taget i brug, udarbejde en rapport, der redegør for, om tilladelsesindehaveren i det forgangne

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2009-0099 (Tidl. j.nr. 1841)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2009-0099 (Tidl. j.nr. 1841) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2009-0099 (Tidl. j.nr. 1841) Klager: Orango ApS Nymøllevej 10 4690 Haslev Indklagede: Peter Veileborg Pinievangen 14 3400 Allerød Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1105 Klager: Playboy Enterprises International, Inc. Lake Shore Drive Chicago Illionois 60611 USA v/advokat Tina Person Indklagede: Karsten Hede Vandall Allegade 26, 4. th. 2000 Frederiksberg Parternes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Vejledning om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring af bonus

Vejledning om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring af bonus om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring af bonus Der gælder særlige regler, når en spiludbyder tilbyder sine spillere en bonus for at deltage i spil. Bl.a. skal alle vilkår være oplyst på en

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. juni 2015 Sag 24/2014 (2. afdeling) Colgate-Palmolive A/S (advokat Søren Stenderup Jensen) mod Unilever Danmark A/S (tidligere a/s Blumøller) (advokat Dorte Wahl)

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 18. september 2013 V-40-12 1) Danske Familierestauranter A/S 2) Jensen s Bøfhus A/S (begge advokat Dan Bjerg Geary) mod 1) Sæby Fiskehal ApS 2) Jacob

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1091 Klager: MinReklame ApS Dronning Olgas Vej 39B 2000 Frederiksberg Indklagede: Spar30.dk Hedevej 21 8240 Risskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - PBA UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. april 2013 V-79-11 Foreningen af Fodbold Divisionsklubber i Danmark (Divisionsforeningen) (Advokat Lasse A. Søndergaard Christensen) mod

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet 19. december 2013 Sagsnr.: 2013-013880 Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand. jur. lna@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

SBS Radio H.C. Andersens Boulevard 1 1553 København V. Att.: Anne Schyum. Klage over reklamer for 3F sendt på NOVA fm og på Radio 100

SBS Radio H.C. Andersens Boulevard 1 1553 København V. Att.: Anne Schyum. Klage over reklamer for 3F sendt på NOVA fm og på Radio 100 SBS Radio H.C. Andersens Boulevard 1 1553 København V Att.: Anne Schyum Radio- og tv-nævnet 21. marts 2013 Sagsnr: 2012-017748 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk Direkte

Læs mere

Bekendtgørelse om udbud af online væddemål

Bekendtgørelse om udbud af online væddemål Bekendtgørelse om udbud af online væddemål I medfør af 11, stk. 4, 36, stk. 2, 41, stk. 1, og 60 i lov nr. 848 af 1. juli 2010 om spil fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen finder

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Christina Heiberg-Grevy, Hellerup) mod Brand

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-162.516

Klagenævnet for Udbud 96-162.516 Klagenævnet for Udbud 96-162.516 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Viggo Olesen) 23. april 1997 K E N D E L S E Crocus I/S (advok Erik Hørlyck) mod Århus Havn (advok Henrik Kleis) Århus Havn er omftet af loven

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1179 Klager: Telmore A/S Carl Gustavs Gade 3 2630 Taastrup Indklagede: inovit TRR Vråvn 1518 3849 Vråliosen Norge Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1682

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1682 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1682 Klager: Sygeforsikringen danmark GS Palægade 5 1261 København K v/advokat Jakob Plesner Mathiasen Indklagede: EDOCO Ltd. Carpenter Court, 1 Maple Road Bramhall,

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 20. marts 2006. Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 20. marts 2006. Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg København den 20. marts 2006 Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1 Peter Niels har ved mail af 15. december 2004 indgivet en

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Vejledning om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring

Vejledning om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring Version 2 Senest redigeret i september måned 2014 Notat Spillemyndigheden Jura Vejledning om lovpligtig oplysning af vilkår ved markedsføring af bonustilbud Der gælder særlige regler, når en spiludbyder

Læs mere

Immaterialret 1.4. Ø.L.D. 30. januar 2015 i anke 4. afd. nr. S-3584-13 (Inge Neergaard Jessen, Mikael Sjöberg, Peter Hammershaimb (kst.)).

Immaterialret 1.4. Ø.L.D. 30. januar 2015 i anke 4. afd. nr. S-3584-13 (Inge Neergaard Jessen, Mikael Sjöberg, Peter Hammershaimb (kst.)). Vederlag på 30.000 kr. og godtgørelse på 15.000 kr. til fotograf samt bøde på 10.000 kr. for politisk partis uberettigede brug af fotografi af et andet partis leder i forbindelse med annoncer i dagblade.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

Vejledning vedrørende lovpligtige oplysninger ved markedsføring af bonustilbud

Vejledning vedrørende lovpligtige oplysninger ved markedsføring af bonustilbud Version 1.0 Spillemyndigheden 14. juni 2013 Vejledning vedrørende lovpligtige oplysninger ved markedsføring af bonustilbud Der gælder særlige regler når en spiludbyder tilbyder sine spillere bonus for

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 30. oktober 2012 V-81-11 Linatex A/S (Advokat Birgitte Stenbjerre) mod Linatech A/S (Advokat Søren Wolder Knudsen) Indledning Sagen vedrører

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE - PBA UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE Afsagt den 11. december 2014 A-38-14 1) Fritz Hansen A/S 2) Louis Poulsen Lighting A/S 3) Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S 4) Fredericia Furniture

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - BEJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 22. november 2011 V-29-11 1) Fagligt Fælles Forbund 2) Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen (begge advokat Peter Giersing) mod 1) Det

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0183

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0183 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0183 Klager: Annette Klausen Sydtoften 34 8260 Viby J Indklagede: Jesper Riff Poulsen Kvistskovvej 5 4632 Bjæverskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

23. april 2010. set fra en broadcasters synspunkt. Hanne Sønderby, TV 2 Jura

23. april 2010. set fra en broadcasters synspunkt. Hanne Sønderby, TV 2 Jura FEMR 23. april 2010 Den nye spillelov set fra en broadcasters synspunkt Hanne Sønderby, TV 2 Jura Lovens im plikationer for TV 2 Reklameområdet: Håndtering af af det det hidtidige hidtidige forbud forbud

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att. TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 6. februar 2012 Sagsnr. 2009-004115 Rasmus Pleidrup Fuldmægtig, cand.jur. rpl@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 29. november 2013 T-9-13 1) DuPont Nutrition Biosciences ApS 2) Danisco US Inc. (Advokat Nicolai Lindgreen for begge) mod Novozymes A/S (Advokat Sture

Læs mere

RADIO- OG TV-NÆVNET. TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 22. december 2004

RADIO- OG TV-NÆVNET. TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 22. december 2004 TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup RADIO- OG TV-NÆVNET København den 22. december 2004 Klage over tv-reklame for Debitel 1 øre sendt på TV 2 Michael Jørgensen har ved mail af 3. november 2004

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. Reklamejura

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. Reklamejura TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att. Reklamejura RADIO- OG TV-NÆVNET 10. februar 2010 Sagsnr: 2009-016994 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. marts 2010 blev der i sag 96-2009 KK mod ejendomsmægler MM og Ejendomsmæglervirksomheden DD under konkurs afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 27. juli 2009 har advokat BB på vegne af KK indbragt

Læs mere

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven?

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven? Ophavsret på nettet - af advokat Peter Lind Nielsen, Advokatfirmaet Bender.dk Flere og flere virksomheder har fået øjnene op for hvilke muligheder Internettet egentlig tilbyder i form af et hurtigt kommunikationsmiddel

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 Sag 131/2007 (2. afdeling) Digital Marketing Support ApS og Anani Voulé (advokat Michael Elkiær Andersen for begge) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S293200K - KSJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Michael Kistrup og Lotte Wetterling med domsmænd). 10. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere

Jan Trzaskowski !"#$%$$%

Jan Trzaskowski !#$%$$% Jan Trzaskowski!"#$%$$% & Internetjura 280-289 Direktivet om urimelige kontraktvilkår (Direktiv 93/13/EØF af 5. april 1993) Direktivet om vildledende reklame (direktiv 97/55/EF af 6. oktober 1997 og direktiv

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 Sag 26/2013 (2. afdeling) Rambøll Grønland A/S (advokat Claus Berg) mod Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs (advokat Niels Hansen Damm)

Læs mere

Afgørelse i sagen Dansk Håndbold Forbund mod HC Midtjylland ApS

Afgørelse i sagen Dansk Håndbold Forbund mod HC Midtjylland ApS HC Midtjylland Brøndby, d. 1. marts 2013 Journalnr.1201-13-FS Afgørelse i sagen Dansk Håndbold Forbund mod HC Midtjylland ApS Disciplinærudvalget under Dansk Håndbold Forbund (DHF) har dags dato truffet

Læs mere

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Prisreklame Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Prisreklame 2005 Kend reglerne for prisreklame Unøjagtighed i prismarkedsføringen giver

Læs mere

E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne

E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne Advokat, Head of Trademarks, Lisbet Andersen, Bech-Bruun 7. december 2011 Oversigt 1. Søgeordsbaseret reklamering 2. Lovgrundlaget

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 9. februar 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B.

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 9. februar 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) samt medlemmerne direktør Kai Wöldike Bested og

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: Juridisk Politisk Sekretariat RADIO- OG TV-NÆVNET 5. juli 2010 Sagsnr: 2009-012920 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget 18. december 2007 EF-Domstolen: Svensk kollektiv blokade er i strid

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 305 Klager: Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier v/advokat Johan Schlüter Indklagede: Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning Sekretær Glenn Pacharzina c/o Rene Brinck Ingemannsvej

Læs mere

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Direktoratet for Postmåling nr. 1 Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Formål Målgruppe Metode/antal Fra efteråret 2004 frem til efteråret 2005 introduceres et nyt

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 749 Klager: Hewlett-Packard Development Company, L.P. a Texas Limited Partnership 20555 State Highway 249 Houston Texas 77070 USA v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Indklagede: nnn 3522 Lard Prao Road

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2013-0255, 2014-0024, 2014-0043 og 2014-0044

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2013-0255, 2014-0024, 2014-0043 og 2014-0044 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0255, 2014-0024, 2014-0043 og 2014-0044 Klager: Dansk Supermarked A/S Bjødstrupvej 18, Holme 8270 Højbjerg v/advokat Louise Mühlbach Indklagede: Jan Jacobsen Kongevej

Læs mere

Jyske Bank tilbageviser beskyldninger i DR-udsendelse om skattely

Jyske Bank tilbageviser beskyldninger i DR-udsendelse om skattely PRESSEMEDDELELSE Vestergade 8-16 DK-8600 Silkeborg Telefon 89 89 89 89 (Omstilling) jyskebank@jyskebank.dk www.jyskebank.dk Jyske Bank tilbageviser beskyldninger i DR-udsendelse om skattely DR1 bringer

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011 K E N D E L S E VMaaling-Fyn v/jakob Storm (selv) mod Assens Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

John Hansen har i mail af 30. juni 2004 klaget over, at tv-reklamerne for Oddset, som sendes på TV 2, er kønsdiskriminerende og nedgør kvinder.

John Hansen har i mail af 30. juni 2004 klaget over, at tv-reklamerne for Oddset, som sendes på TV 2, er kønsdiskriminerende og nedgør kvinder. RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 Reklame John Hansen Baunegårdsvej 73 Bredegrund 7, 3. tv 2900 Hellerup 2300 Sundby København den 9. september 2004 Klage over tv-reklame for Dansk Tipstjeneste sendt på TV 2 John

Læs mere

Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt

Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt vedtaget på foreningens generalforsamling den 29. marts 2006 Danmarks Rejsebureau Forenings (DRF) Etiske Regelsæt er udarbejdet og godkendt af bestyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere