UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B."

Transkript

1 CAL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 11. september 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Bjarne Egedal, Aksel Gybel, Lars Krobæk og Kim Østrup V Danske Spil A/S (Advokat Frank Bøggild) mod Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (Advokat Lars A. Karnøe) Indledning og påstande Under sagen skal der tages stilling til, Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (i det følgende: Ladbrokes) i forhold til Danske Spil A/S (i det følgende: Danske Spil) har overtrådt varemærkeloven eller markedsføringsloven ved at gennemføre en reklamekampagne under sloganet Danske Spil Engelske Odds, og om Danske Spil i forhold til Ladbrokes som udenlandsk spiludbyder har overtrådt markedsføringsloven ved at miskreditere udenlandske spiludbydere.

2 2 Danske Spil A/S, der har påstået frifindelse for Ladbrokes nedenfor anførte selvstændige påstande, har nedlagt påstand om, at Ladbrokes skal: 1. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3, 5 og/eller 18 og/eller varemærkelovens 4 ved at have markedsført sig som vist i bilag 1, 2 og/eller 3 2. forbydes at markedsføre sig på det danske marked ved brug af bilag 1, 2 og/eller 3 3. betale kr. med sædvanlig procesrente fra den 22. juli give meddelelse om, at markedsføringen i bilag 1, 2 og/eller 3 har været uretmæssig, i 60 dage på og/eller Ladbrokes øvrige hjemmesider rettet mod det danske marked med den tekst, der fremgår af et under sagen fremlagt bilag 4, subsidiært efter rettens nærmere bestemmelse. Ladbrokes har påstået frifindelse over for Danske Spils påstande, i forhold til påstand 3 subsidiært mod betaling af et mindre beløb, og i forhold til påstand 4 subsidiært mod at give meddelelse efter rettens nærmere bestemmelse, og har nedlagt selvstændige påstande om, at Danske Spil skal: 1. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5, og/eller artikel 49 EF ved at have markedsført sig som vist i bilag G og forbydes at markedsføre sig over for det danske marked ved brug af bilag G og betale kr. med sædvanlig procesrente fra den 22. juli give meddelelse om, at markedsføringen i bilag G og 28 har været uretmæssig, i 60 dage på og Danske Spils øvrige hjemmesider rettet mod det danske marked samt i de danske trykte medier hvor markedsføringen i bilag 28 har været bragt, med den tekst, der fremgår af et under sagen fremlagt bilag H, subsidiært efter rettens nærmere bestemmelse. Danske Spil Danske Spil ejes af Den Danske Stat med 80 %, Danmarks Idræts Forbund med 10 % og Danske Gymnastik og Idrætsforeninger med 10 %. Danske Spil har som den eneste i Danmark bevilling til at udbyde bookmaking og puljespil og er underlagt Skatteministeriets tilsyn og kontrol gennem Spillemyndigheden. Spillene udbydes gennem ca danske

3 3 forhandlere og på internettet. Omsætningen udgjorde i 2007 godt 11 mia. kr. Overskuddet på 1,6 mia. kr. blev uddelt til kulturelle og almennyttige formål som bestemt i tips og lottoloven. For tiden udbydes tilfældighedsspillene Lotto, Bingo og Quick skrab og spil på forskellige sportskampe som f.eks. Den Lange, hvor man ud fra en række udvalgte kampe i f.eks. fodbold, golf eller tennis selv kan vælge, hvor mange kampe, man vil spille på, Måljagt, hvor man skal forudsige slutstillingen på 2 eller 3 kampe udvalgt af Danske Spil, og Tips 13, hvor man tipper på resultatet af 13 udvalgte kampe. Efter sin bevilling, der senest er fornyet for tidsrummet 1. januar til 31. december 2009, skal Danske Spil bl.a. fremstå som leverandør af et attraktivt og folkeligt spilleudbud, der kanaliserer efterspørgslen efter spil, lotterier og væddemål ind i kontrollerede og etiske rammer. Efter kontrakten med forhandlerne, der er underlagt visse krav til minimumsafsætning og får udbetalt forhandlerbonus i forhold til deres omsætning, må spil ikke sælges til personer under 16 år. Danske Spils selskabsnavn, varemærker mv. Danske Spil blev oprindelig stiftet den 21. juli 1948 under navnet Dansk Tipstjeneste A/S. Navneændringen til Danske Spil A/S skete pr. 1. juli Dansk Sprognævn har om navnet Danske Spil afgivet følgende erklæring: Betydningen af de to ord som indgår i navnet kan ifølge Den Danske Ordbog beskrives således: spil (organiseret) aktivitet, fx tipning el. lotto, hvor man sætter penge på et bestemt udfald, med mulighed for at vinde en gevinst, men også med risiko for at miste indsatsen; det at deltage i en sådan aktivitet; dansk fra Danmark; vedr. og karakteristisk for Danmark og danskerne. Danske Spil har den 29. maj 2000 registreret domænenavnet Endvidere har Danske Spil for en række forskellige vareklasser, herunder klasse 16, 36 og 41, registreret 4 figurmærker med teksten Danske Spil. Et af disse figurmærker (VR ) er registreret med virkning fra den 1. december 2000 og viser foruden mærketeksten 4 spilsymboler. De 3 andre (VR ) er alle registreret med virkning fra den 2. februar 2006 og viser foruden mærketeksten en terning med de samme 4 spilsymboler.

4 4 Danske Spil havde den 9. maj 2008 indgivet ansøgning til OHIM/OAMI om registrering af ordmærket DANSKE SPIL som EF varemærke. Det fremgår af en udskrift af OAMI online/ctm online af den 18. juli 2008, at varemærkeansøgningens status på dette tidspunkt var: Absolute grounds pending, og at ingen havde gjort indsigelse. Det fremgår heraf, at registreringsmyndigheden på egen hånd havde rejst spørgsmål om absolutte hindringer for registrering af det ansøgte mærke, jf. artikel 7 i Rådets forordning (40/94/EF) af 20. december 1993 om EF varemærker. Den 13. oktober 2008 har Danske Spil herefter over for OHIM/OAMI tilbagekaldt ansøgningen. Danske Spil har i forlængelse heraf den 6. april 2009 indgivet ansøgning (VA ) om varemærkeregistrering i Danmark af ordmærket DANSKE SPIL. Der er rejst indsigelse mod registreringen, og indsigelsessagen er udsat på nærværende retssag. Danske Spils imagekampagne En markedsundersøgelse, som e Opinion i maj 2007 har udarbejdet for Danske Spil, har vist hjulpet kendskab til Danske Spil hos 80 % af de adspurgte personer, der havde spillet på internettet. Af en undersøgelse, som Nielsen Company på samme tidspunkt har udarbejdet for Danske Spil, fremgår, at 92 % af de adspurgte havde hørt om Danske Spil. I andet halvår af 2007 gennemførte Danske Spil en omfattende corporate imagekampagne med biografreklamer, tv reklamer og annoncer. I reklamefilmen speakes bl.a.: og nu hedder vi Danske Spil. (der vises en skål jordbær med fløde) Ikke philippinske spil, italienske spil eller nogen som helst andre spil (der vises et billede af en philippinsk bookmaker og en cigarrygende kasinodirektør) Danske Spil Og det er ikke bare et navn men en model for, hvordan mange millioner kroner hver dag kan skifte hænder, uden at havne i de forkerte lommer (der vises to personer, der går forbi hinanden, og den ene rækker diskret den anden en brun kuvert) Modellen indeholder også Tipsmidlerne, den fond, der vinder hver gang du taber. Jamen hov! Hvad var det, vi lige indrømmede? Nogle gange taber du i Danske Spil. Og når vi nu er i gang, kan vi lige så godt indrømme, at selv om 60 % af omsætningen udbetales som gevinster, fosser pengene stadig ind, så vi kan støtte alt det, de andre ikke støtter, lige fra lokale fodboldklubber, der aldrig bliver andet end lokale, til bøger om Bananrepublikker i en brydningstid. Nu syntes du måske, vi lyder lidt selvglade. Men det kan du selv være, for dem der ejer Danske Spil er nemlig dig og mig.

5 5 Endvidere bestod kampagnen af flere annoncer med overskrifter som f.eks. Hvem vinder hver gang du taber?, Du kan vinde så meget du vil. Men vi bestemmer, hvor meget du kan tabe. og Spil om penge er ikke noget, man kan overlade til begejstrede amatører. Danske Spils annonceringsomkostninger i perioden 30. juni 2006 til 31. december 2008 udgjorde ca. 550 mio. kr., hvoraf ca. 40 mio. kr. var målrettet corporate image annoncering. Ladbrokes Ladbrokes er et engelsk spilleselskab, der har eksisteret siden 1886, og som i dag er en af verdens største spiludbydere med i alt ca ansatte. Ladbrokes udbyder via internettet bookmaking og en række øvrige spil i mere end 200 lande, fortrinsvis i Europa og Asien, men også gennem mere end 2000 betting shops i Storbritannien, Irland og Belgien. Ladbrokes er underlagt licens udstedt af den engelske Gambling Commission med en række udførlige vilkår og betingelser. Efter Ladbrokes vilkår for spillere skal man bl.a. være over 18 år for at spille. Der er endvidere fastsat regler for fortrolighed og ansvarlighed. Ladbrokes reklamekampagne maj september 2008 Fra primo maj og indtil september 2008 gennemførte Ladbrokes en reklamekampagne i Danmark under sloganet Danske spil Engelske odds. Af pressemeddelelsen af 5. maj 2008 fremgår: Ladbrokes har netop påbegyndt sin største brandingkampagne nogensinde i Danmark. Under sloganet Danske spil Engelske odds skal danskerne blive klar over, at der er forskel på, hvor meget man får for pengene, når man spiller. I de næste 7 uger vil kampagnen rulle ud over TV medier, såsom TV3, TV3+, Kanal 5, Discovery samt printog onlinemedier såsom Ekstra Bladet, BT, MetroXpress, Politiken og Berlingske Tidende. Målsætningen er, at nå den del af den danske befolkning, som stadig betaler overpris, når de spiller hos statens spillemonopol Ladbrokes danske manager, Richardt Funch udtaler Formålet med vores kampagne er at fortælle danskerne, at vi tilbyder nøjagtigt de samme spil med den samme høje sikkerhedsstandard som statsmonopolet, men blot til langt bedre odds og gevinstchancer

6 6 I forbindelse med kampagnen, der kostede ca. 15,5 mio. kr., blev der flere steder i København opsat store reklamer, bl.a. på Søtorvet i København, med teksten: Hvad er Ladbrokes? Danske spil Samme spil/samme tryghed Engelske odds Større gevinster/bedre service Denne tekst blev også anvendt i annoncer og i TV og biografreklamer og vist på en række danske hjemmesider, herunder Ladbrokes egen. Teksten blev anvendt både med og uden underteksterne Samme spil/samme tryghed og Større gevinster/bedre service. Forklaringer Klaus Lohse har forklaret, at han er marketingdirektør i Danske Spil, hvor han har været ansat i 14 år. Den reklamefilm, som Ladbrokes har protesteret mod, er blevet præsenteret for Danske Spils bestyrelse, men ikke for ejerne, som ikke blander sig i virksomhedens drift. Danske Spil har pligt til at markedsføre sig efter bevillingen, hvorefter Danske Spil skal sikre, at danskerne spiller i lovlige og sikre rammer hos Danske Spil. Spillene Lotto og Boksen har tre ugentlige trækningsudsendelser, der vises på DR. I slutningen af hver udsendelse eller reklamefilm står der Danske Spil, og Danske Spils terning vises i 3 4 sekunder. Kendskabsgraden til Danske Spil hos den danske befolkning over 15 år er for tiden 92 % ved sammenlægning af hjulpet og uhjulpet kendskab. Danske Spil og Dansk Tipstjeneste har altid haft en kendskabsgrad på over 90 %, bortset fra lige efter navneskiftet i 2006, hvor kendskabsgraden til Danske Spil kun var omkring 60 %. I maj 2007 nærmede de sig igen 90 %. Ca. en gang om året køber de en analyse af ACN med ca respondenter. Herudover interviewer de ca personer årligt om spillekendskab og vaner. Når folk ser terningen i forbindelse med spil, tænker de på Danske Spil, og ifølge undersøgelser kan % genkende Danske Spils terning og forbinde den med Danske Spil. Ved hver trækning hos Danske Spil deltager repræsentanter fra spillemyndigheden, der også fysisk opbevarer og afleverer kuglerne før hver trækning. Før en trækning lukkes

7 7 spillet, og alle spil samles på et medie til spillemyndigheden, der låser det inde, indtil trækningen har fundet sted. Før udbetalingen sammenlignes Danske Spils udtræk med spillemyndighedens udtræk for at sikre mod snyd. Den største enkeltgevinst har indtil nu været 38 mio. kr., og den største samlede udlodning 77 mio. kr. Ham bekendt kan Ladbrokes ikke matche disse præmiestørrelser. Som udgangspunkt giver det ikke mening at tale om odds på andet end sportsspil. Den største enkeltgevinst på sportsspil har været på 5 10 mio. kr. på en tipskupon. På sportsbetting er der udbetalt op til ½ mio. kr. Hos Danske Spils forhandlere kan man betale kontant og med Dankort, og på internettet både med Dankort og via netbank. De har kun restriktioner for, hvor meget man kan indskyde på hjemmesiden, men ikke for, hvor meget man kan vinde. Ladbrokes har ikke noget spil, der svarer til Lotto. Endvidere har Danske Spil spilvarianter, som ingen andre har, bl.a. handicapkampe og tipskupon på hhv. 12 og 13 rigtige. Ladbrokes kampagne var efter hans opfattelse møntet på Danske Spil. Bl.a. står der Danske spil i annoncen, og med sammenligningen af større gevinster og bedre service henvises til, at Ladbrokes er bedre end Danske Spil. Endvidere omtaler reklamefilmen statsmonopolet og viser en terning, der klippes i stykker, og terningen indgår i Danske Spil logo. Ladbrokes kampagne har haft negativ indflydelse på Danske Spils image og omsætning. Danske Spil har lidt et tab på estimeret 20 mio. kr. pga. Ladbrokes markedsføring. Lasse Dilschmann har forklaret, at han siden april 2006 har været CEO for Ladbrokes i Norden med ansvar for at koordinere de nordiske markeder og forberede fremtidig etablering. Ladbrokes markedsandel er vanskelig at bedømme, men Ladbrokes anser sig for en af de ledende aktører på det skandinaviske marked, også i Danmark. Ladbrokes arbejder med spil inden for sportsbetting, poker, casino og games. Markedsføringskampagnen i sagen vedrørte kun sportsbetting, idet der anvendtes ordet odds.

8 8 Remote e gaming udbydes fra England, hvor de har licens. Den engelske Gaming Commission kontrollerer og stiller krav bl.a. til initiativer mod hvidvask og aldersidentifikation. Alle vilkår i licensen bliver kontrolleret. Det indgår også i licensordningen, at de hvert år får kontrolleret alle udbetalinger til vindere. Hvis der er mistanke om bedrageri, svindel eller kriminalitet hos en spiller bliver vedkommende ekskluderet. I detailbutikkerne har de information om spilafhængighed, og der er spil limits. Ladbrokes griber ind over for spillere, der ser ud til at have et spilafhængighedsproblem. Det sker dog sjældent på nordisk niveau. Ladbrokes udbyder spil i de danske ligaer inden for bl.a. fodbold, håndbold og ishockey, på samme måde som Danske Spil. I fodbold kan man f.eks. spille på vinderen og derudover en mængde specialspil. Man kan sammensætte en kombination af f.eks. 12 resultater, men de har ikke en egentlig tipskupon, og heller ikke lottokuponer Ladbrokes udbetalingsprocent er højere end Danske Spils, idet den generelt er over 90 % på sportsbetting. Formålet med kampagnen var at øge kendskabet til Ladbrokes. Mange opfattede Labrokes som spil udelukkende på engelske kampe, og kendskabet til deres størrelse var også for ringe. For at nå ud til så mange som muligt i målgruppen, valgte de udtrykket danske spil, der betyder spil på danske begivenheder og f.eks. også dækker odds på giftermål i kongehuset. I begyndelsen af kampagnen anvendte de termen bedre service, men det blev taget ud efter ca. 1 måned, fordi de ved nærmere eftertanke fandt udtrykket svært at definere. Kampagnen blev valgt bl.a. for at opveje den miskreditering, der fulgte af Danske Spils kampagne. Danskere kan spille hos Ladbrokes på internettet og i spillebutikker i udlandet, men ikke i Danmark. Man kan betale med kreditkort og bankoverførsel, men ikke med Dankort. Reklamefilmen slutter med at klippe en gul terning. Den symboliserer spillere og er ikke valgt på grund af Danske Spils terning. Thomas Rørsig har forklaret, at han siden 1994 har været informationschef hos Danske Spil. De rettede henvendelse til reklamebureauet med et ønske om at gøre navnet Danske Spil kendt og at gøre opmærksom på den danske model, hvor overskud går ubeskåret til gode

9 9 formål, hvilket der ikke var udbredt kendskab til. De havde ingen skjult dagsorden. Det var ikke med henblik på at ramme konkurrenter, og de ønskede ikke at stille op til debat mod f.eks. bookmakere. Danske Spil har løbende fulgt med i udviklingen af reklamefilmen. Filmen havde ikke til formål at sige noget negativt om andre, men alene at slå navnet fast. Filmen er skarp i tonen, men samtidig selvironisk. Frederik Preisler har forklaret, at han er direktør i reklamebureauet Mensch. Han formulerede den overordnede målsætning for Danske Spils kampagne og tilrettelæggelsen heraf. Under briefingen fik de indtryk af, at det var et problem, at kendskabet til navnet Danske Spil ikke var godt nok, uanset de kampagner, der allerede havde kørt. Essensen i opdraget fra Danske Spil var at forklare folk, at de havde skiftet navn, og at ingen kendte Danske Spil som virksomhed, der derfor skulle synliggøres. De lavede en bog, der var ment som intern kommunikation i forhold til Danske Spils medarbejdere. I dialogen med Danske Spil blev der ikke talt om Ladbrokes eller andre udenlandske bookmakere. Et tidligt kampagneforslag blev afvist, fordi det kunne pege på engelske bookmakere. Målgruppen for kampagnen var den brede danske befolkning, opinionsdannere og journalister. Det var tanken med det historiske indslag i starten af filmen at vise, at de før hed Dansk Tipstjeneste og nu Danske Spil. Jordbær med fløde var ment som en kliche på det mest danske, de kunne finde, og en form for selvironi. En del af problematikken var, at ordet Danske Spil ikke i sig selv giver noget. Det var grunden til, at de afgrænsede sig negativt i forhold til andre lande for at sætte Danske Spil i opposition til resten af verdens spil. Formålet var at fremhæve, at Danske Spil ikke er uansvarlig. Billedet af en Al Capone lignende type er et godt fængende billede. En af deres interne arbejdstitler var Hvordan lærer vi danskerne at elske monopolet. Ved i filmen at indrømme, at man nogen gange taber, forklares det, at man i virkeligheden vinder alligevel. Der henvises til almenvellet, og det, som Danske Spil gør for samfundet. Parternes synspunkter

10 10 Danske Spils advokat har gjort gældende, at brugen af Danske spil i Ladbrokes slogan Danske spil Engelske odds er uretmæssig i forhold til Danske Spil, jf. varemærkelovens 4 og markedsføringslovens 1 og 18. Kampagnen angår utvivlsomt Danske Spil. Man får den tanke, at Ladbrokes samarbejder med Danske Spil. Det er renommésnyltning i strid med markedsføringslovens 1. Danske Spil har endvidere fået ordmærkeret til DANSKE SPIL gennem indarbejdelse, idet Danske Spil siden 1. juli 2006 har anvendt over ½ mia. kr. på markedsføring, heraf 40 mio. kr. alene på corporate image, og indarbejdelsen af figurmærkerne indebærer samtidig indarbejdelse af den tekst, som indgår heri. Markedsføringen af Danske Spils navneændring er ikke en opfordring til at købe dansk. Danske Spil er i øvrigt ikke pligtsubjekt efter traktatens artikel 49, der alene retter sig mod staten. En offentligt ejet virksomheds dispositioner kan ikke tilregnes staten. Kampagnen har i øvrigt ikke reduceret Ladbrokes afsætning eller forårsaget renomméskade eller markedsforstyrrelse for Ladbrokes, der efter dansk ret ikke må markedsføre og udbyde sine spil her i landet. Betingelserne for erstatning og berigtigelse er derfor ikke opfyldt. Ladbrokes kampagne var langvarig og omfattende og må anses for sammenlignende reklame. Ladbrokes valgte at anvende udtrykket Danske spil og ikke f.eks. danske kampe, fordi man ønskede at associere Ladbrokes med Danske Spil, og Ladbrokes ville hermed tilkendegive, at Ladbrokes er det samme som Danske Spil med samme spil og samme tryghed, som spillerne er vant til, men med større gevinster og bedre service end hos Danske Spil. Dette kommer klart til udtryk i Ladbrokes pressemeddelelse af 5. maj 2008, hvor det udtrykkeligt siges, at Formålet med vores kampagne er at fortælle danskerne, at vi tilbyder nøjagtig de samme spil med den samme høje sikkerhedsstandard som statsmonopolet, men blot til langt bedre odds og gevinstchancer. I reklamefilmen klippes en terning ud og klippes i stykker. Terningen er Danske Spils registrerede varemærke og en vigtig del af Danske Spils identitet. Det er tydeligt, at der i kampagnen henvises til Danske Spil, og reklamen skal derfor overholde kravene i markedsføringslovens 5, stk. 2, til sammenlignende reklame.

11 11 Ladbrokes har ikke dokumenteret, at de har nøjagtig de samme spil som Danske Spil. F.eks. er det ikke muligt hos Ladbrokes at købe en 5 ugers forud udfyldt tipskupon eller lottokupon, og Ladbrokes udbyder hverken lotto eller tips. Odds er ikke en betegnelse, der alene anvendes ved sportsbetting, derfor skal der sammenlignes med alle Danske Spils spil. I en af de første pressemeddelelser anvendte Ladbrokes udtrykket bedre service. Uanset at udtrykket senere blev taget ud af kampagnen, har det været offentliggjort. Udtrykket er subjektivt og kan ikke blot anses for en anprisning. Sammenligninger skal bygge på konkrete kendsgerninger, der kan dokumenteres, jf. markedsføringslovens 5, stk. 2, nr. 3. Danske Spil har et højere serviceniveau end Ladbrokes med over 3000 forhandlere, der giver personlig rådgivning og vejledning, og det kan ikke sammenlignes med den telefonservice, der ydes af Ladbrokes. Også. udtrykket samme tryghed gælder, at det er et subjektivt udtryk, der ikke kan måles. Der må dog være større tryghed i at spille i kiosken på hjørnet, end ved at spille via en internetforbindelse og et kreditkort. Ladbrokes har i sin kampagne anført, at de udbetaler større gevinster. Danske Spils største gevinstudbetaling til dato var på 38 mio. kr. Ladbrokes har ikke dokumenteret sin største gevinstudbetaling. I sin pressemeddelelse, der skal vurderes som selvstændig markedsføring, skriver Ladbrokes, at dem, der spiller hos statens spilmonopol, betaler overpris. Dermed gives der udtryk for, at man bliver snydt hos konkurrenten, og det er ikke tilladt, jf. markedsføringslovens 1, 3, 5 og 18. Man får ikke mere for pengene hos Ladbrokes end hos Danske Spil. Ladbrokes har evt. en højere tilbagebetalingsprocent, men de støtter f.eks. ikke velgørende formål, hvilket er en del af det, man som spiller får for pengene hos Danske Spil. Som følge af krænkelsen skal Ladbrokes betale erstatning og vederlag til Danske Spil, jf. markedsføringslovens 20, stk. 2, og varemærkelovens 43, stk. 1, for skade på renommé og markedsforstyrrelse. Beløbet må ansættes skønsmæssigt under hensyn til Ladbrokes omfangsrige og intense kampagne. Ladbrokes skal efter sin kampagnes karakter, omfang og skadevirkning berigtige udsagnene i bilag 1 3, for at Danske Spil kan få genoprettet den tilstand, der bestod forud for brugen af udsagnene, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, nr. 2.

12 12 Ladbrokes advokat har gjort gældende, at DANSKE SPIL er en generisk betegnelse. Danske Spil har alene stiftet varemærkeret til sine figurmærker. Danske har ikke i sig selv særpræg, og Spil er deskriptiv for Danske Spils og Ladbrokes tjenesteydelser. Ordkombinationen har således intet særpræg. Danske Spil har ikke dokumenteret, at DANSKE SPIL var indarbejdet som ordmærke for Danske Spil hos alle forbrugere i Danmark over 16 år, der er interesseret i spil, i maj 2008, hvor Ladbrokes begyndte sin kampagne. DANSKE SPIL anvendes intetsteds uden sin figurlige udformning, så denne markedsføring kan ikke indebære indarbejdelse som ordmærke, ligesom betegnelsen ikke er beskyttet efter markedsføringslovens 18. Frederik Preisler fik netop opgaven med at markedsføre Danske Spil i 2007, fordi stort set ingen på dette tidspunkt havde kendskab til virksomheden Danske Spil. Ladbrokes brug af Danske spil skaber ingen forveksling, og kunden tror således ikke, at der er en forbindelse mellem Ladbrokes og Danske Spil. I øvrigt beskriver mærket de ydelser, der tilbydes af Ladbrokes. Der er ingen, som ved at se Ladbrokes kampagne bringes til at tro, at Danske Spil og Ladbrokes samarbejder. Der er således ikke risiko for forveksling, jf. varemærkelovens 4, stk. 1, nr. 2, også fordi Ladbrokes konsekvent anvender farverne rød/hvid i kampagnen i modsætning til Danske Spils grøn/gule. Danske Spils kampagne, hvor udenlandske spiludbydere forbindes med amatører og med mafiaen, er en urimelig og uberettiget generel nedvurdering af udenlandske spiludbydere, herunder Ladbrokes, jf. markedsføringslovens 3, stk. 1, og stk. 2, samt 5, stk. 2, nr. 5. Den danske stat ejer 80 % af aktiekapitalen i Danske Spil, der derfor skal følge EF Traktaten. Ved at organisere en kampagne til afsætning og køb af tjenesteydelser på medlemsstatens område og fraråde eller nedsætte køb af tjenesteydelser fra andre medlemsstater har Danske Spil overtrådt artikel 49 EF. Ladbrokes har krav på et rimeligt vederlag. Derudover skal Danske Spil berigtige, at der er grundlag for at anse Ladbrokes for kriminel, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, nr. 2. Berigtigelse er nødvendig for at genoprette status quo i forbrugernes øjne Ladbrokes er en af verdens ældste og største spiludbydere med et særdeles godt renommé og med høj kendskabsgrad på det danske marked. Ladbrokes kampagne havde til formål at markedsføre Ladbrokes som udbyder af danske spil. Kampagnen krænker ikke

13 13 markedsføringslovens 3 eller 5, idet den hverken anvender vildledende, urigtige eller urimeligt mangelfulde angivelser på en måde, der er egnet til at påvirke efterspørgslen. Ladbrokes fjernede udsagnet bedre service umiddelbart efter kampagnens introduktion, og pressemeddelelsen var på intet tidspunkt tilgængelig for den almindelige forbruger, hvorfor der skal ses bort fra den ved bedømmelsen af kampagnen som helhed. Betragtes udtrykket større gevinster som størrelsen af tilbagebetalingsprocenten, er det dokumenteret og i øvrigt ubestridt, at Ladbrokes har højere tilbagebetalingsprocenter end Danske Spil, og dermed giver Ladbrokes større gevinster. Med udtrykket samme spil skal der kun sammenlignes med spil, hvor der gives odds, dvs. sportsbetting, og Ladbrokes udbyder odds på samme spilbegivenheder som Danske Spil. Danske Spil markedsfører sig som ansvarlig udbyder af spil og opstiller værdier som f.eks. tillid. Ladbrokes giver på alle punkter mindst samme tryghed som Danske Spil, jf. bl.a. Ladbrokes Fair Gaming Information og det omfattende regelsæt og løbende tilsyn, som Ladbrokes er underlagt, ligesom Ladbrokes tilbyder dansk kundeservice. Danske Spil har hverken dokumenteret tab eller markedsforstyrrelse. Ladbrokes kampagne har ikke haft et omfang, der nødvendiggør berigtigelse. Sø og Handelsrettens afgørelse Dansk Tipstjeneste A/S havde pr. 1. juli 2006 ændret navn til Danske Spil, men indgav først ansøgning om registrering af ordmærket DANSKE SPIL til Patent og Varemærkestyrelsen den 6. april 2009, dvs. først efter at Ladbrokes havde gennemført sin reklamekampagne Danske Spil Engelske odds fra maj og til september Der er ikke forelagt retten oplysning om baggrunden for, at Danske Spil den 13. oktober 2008 tilbagekaldte sin ansøgning af 9. maj 2008 om registrering af ordmærket DANSKE SPIL som EF varemærke, men det forekommer nærliggende at antage, at Danske Spil har vurderet, at det på grund af den absolutte registreringshindring ikke på dette tidspunkt ville være muligt at få DANSKE SPIL registreret som EF varemærke, jf. varemærkeforordningens artikel 7, stk. 3, sammenholdt med stk. 1, litra b, hvorefter det er en betingelse også for registrering af EF varemærker, at

14 14 mærket har eller ved indarbejdelse har fået fornødent særpræg, jf. herved om de tilsvarende krav til stiftelse af danske varemærker bestemmelsen i 13, stk. 1 og 3, i varemærkeloven. Retten finder, at tegnene DANSKE SPIL ikke i sig selv har det særpræg, der er nødvendigt, for at der kan stiftes varemærkeret hertil. Navneordet Spil er beskrivende for den aktivitet, som udøves både af Danske Spil og af andre. Tillægsordet Danske føjer ikke noget særligt hertil, idet de tilfældighedsspil, f.eks. Lotto eller Tips, som Danske Spil udbyder, principielt svarer til spil, som udbydes af andre. For at Danske Spil kunne forbyde Ladbrokes erhvervsmæssigt at anvende kendetegnene Danske Spil i forbindelse med sin kampagne, der blev påbegyndt i maj 2008, måtte Danske Spil således på dette tidspunkt have indarbejdet disse kendetegn i en sådan grad, at kendetegnene DANSKE SPIL gennem indarbejdelsen havde opnået det særpræg, der var nødvendigt, for at Danske Spil kunne få varemærkeret og således eneret til at anvende disse kendetegn. jf. varemærkelovens 3, stk. 1, nr. 2. Det lægges til grund at selskabsnavnet Dansk Tipstjeneste A/S var velkendt, og at navneskiftet pr. 1. juli 2006 til Danske Spil A/S som forklaret af vidnet, marketingdirektør Klaus Lohse, bevirkede, at befolkningens kendskab til virksomheden faldt væsentligt. Dette var ifølge direktør Frederik Preislers forklaring baggrunden for, at Reklamebureauet Mensch i 2007 fik til opgave at synliggøre Danske Spil gennem den imagekampagne, som blev gennemført i Retten finder imidlertid ikke, at Danske Spil ved de markedsundersøgelser, som Danske Spil har fremlagt under sagen, har godtgjort, at tegnene DANSKE SPIL allerede i maj 2008 var således indarbejdet, at disse tegn herved havde fået et sådant særpræg som kendetegn for Danske Spils ydelser, at Danske Spil herved havde opnået eneret til at anvende dette ordmærke med den virkning, at andre, herunder Ladbrokes, var uberettiget til erhvervsmæssigt at anvende de samme tegn for samme eller lignende ydelser. Ladbrokes frifindes herefter for Danske Spils påstande for så vidt angår overtrædelse af varemærkelovens 4 og af markedsføringslovens 18, der ikke kan give et selskabsnavn en videre beskyttelse, end de tilsvarende tegn har efter varemærkeloven. I Danske Spils markedsføringskampagne gives Danske Spil først en positiv association ved at vise skålen med jordbær med fløde i de danske farver, og derefter fortsætter speaket: Ikke

15 15 philippinske spil, italienske spil eller nogen som helst andre spil, samtidig med at der vises billeder, som giver negative associationer til disse udenlandske spil. Således vises et lidet flatterende billede af, hvad beskueren må forstå, er en philippinsk bookmaker, og af en cigarrygende kasinodirektør, der samtidig med omtalen af italienske spil giver associationer til mafiaen. Den, der ser Danske Spils kampagne, søges herved bibragt det indtryk, at udenlandske spiludbydere, modsat Danske Spil, snyder spillerne og anvender mafialignende metoder. Retten finder kampagnen vildledende, miskrediterende og i strid med god forretningsskik, jf. markedsføringslovens 1, 3 og 5, og tager for så vidt Ladbrokes påstand 1 til følge, og det samme gælder påstand 2, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1. Danske Spil frifindes for at anerkende at have overtrådt artikel 49 EF, jf. påstand 1, allerede fordi et privatretligt aktieselskab, som ikke udfærdiger generelle regler med henblik på at regulere erhvervsudøvelsen, i hvert fald på Fællesskabsrettens nuværende udviklingstrin ikke i sig selv kan antages at være pligtsubjekt efter denne bestemmelse, uanset at staten er medejer af selskabet. Det fremgik af Ladbrokes pressemeddelelse af 5. maj 2008, at reklamekampagnens formål var at sammenligne Ladbrokes med Danske Spil. At Ladbrokes i reklamefilmen tilsigtede at sammenligne sig med Danske Spil, fremgik endvidere af, at Ladbrokes i slutningen af denne lod en terning klippe ud, idet Danske Spil i 3 registrerede figurmærker anvender en terning sammen med teksten Danske Spil, således at der ved at klippe terningen ud blev skabt associationer til Danske Spil. Ladbrokes har i sin kampagne markedsført sig med at have bedre service, samme tryghed, samme spil og større gevinster. Udtrykkene bedre service og samme tryghed er imidlertid subjektive udsagn, der ikke nærmere kan verificeres. Det findes endvidere ikke bevist, at Ladbrokes udbyder samme spil som Danske Spil, eller udbetaler større gevinster end Danske Spil. Størrelsen af vundne gevinster kan ikke verificeres ved hjælp af tilbagebetalingsprocenten. Ingen af udsagnene er herefter verificeret af Ladbrokes, og udsagnene er derfor i strid med markedsføringslovens 5. Endvidere findes kampagnen at have indebåret en overtrædelse af markedsføringslovens 1 og 3, ved at nedgøre og miskreditere Danske Spil og denne konkurrents renommé.

16 16 Danske Spils påstand 1 tages derfor til følge for så vidt angår overtrædelse af markedsføringslovens 1, 3 og 5, og det samme gælder påstand 2, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, 1. pkt. Idet ingen af sagens parter har godtgjort at have lidt større tab end den anden part, finder retten ikke grundlag for at pålægge nogen af sagens parter, der begge har overtrådt markedsføringsloven nogenlunde lige groft i forhold til hinanden, at betale vederlag eller erstatning til den anden part, jf. markedsføringslovens 20, stk. 2 4, eller at foretage berigtigelse, jf. markedsføringslovens 20, stk. 1, 2. pkt., og begge parter frifindes således for den anden parts påstand 3 4. Efter sagens udfald skal hver part endvidere bære sine egne sagsomkostninger. T H I K E N D E S F O R R E T Danske Spil A/S skal i forhold til Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5 ved at have markedsført sig som vist i bilag G og 28 og forbydes at markedsføre sig over for det danske marked ved brug af bilag G og 28. Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. skal i forhold til Danske Spil A/S anerkende at have handlet i strid med markedsføringslovens 1, 3 og 5 ved at have markedsført sig som vist i bilag 1, 2 og 3 og forbydes at markedsføre sig på det danske marked ved brug af bilag 1, 2 og 3. Hver part bærer sine egne sagsomkostninger. Bjarne Egedal Aksel Gybel Michael B. Elmer (Retsformand) Lars Krobæk Kim Kristian Østrup

17 17 (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes P.j.v. Sø- og Handelsretten, den

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 Sag 288/2009 (2. afdeling) Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (advokat Lars Karnøe) mod Danske Spil A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CAL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 26. maj 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, direktør Aksel Gybel og industriel

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere,

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, direktør Torben Svanberg og direktør Per Sjøqvist

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

DOM. Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael

DOM. Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 17. juli 2006 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, John Tyrrestrup og Bjarne

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1168, 1169 og 1244 Klager: De Gule Sider A/S Rødovrevej 241 2610 Rødovre v/cand.merc.jur. Niels Lund-Johansen Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Vietnam

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 Klager: Nicholas Albertus Forum Kirkevej 24 6715 Esbjerg N v/advokat Arne Paabøl Andersen Indklagede: Klaus Hessellund Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 29. maj 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, Jens Zimmer Christensen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 112/2015 Evonik Degussa GmbH (advokat Lars Karnøe) mod Protectos A/S og Keld Axelsen (advokat Karsten Cronwald for begge) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-163/164 Klager: Scandinavian Airlines System v/advokat Jeppe Skadshauge Bredgade 38 1260 København K Indklagede: Callnet ApS Strandmarksvej 63 2650 Hvidovre Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning. Nina Henningsen

FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning. Nina Henningsen FEMR seminar den 23. april 2010 om den kom m ende spillelovgivning Nina Henningsen Partner Indhold I. Den eksisterende lovgivning om spil II. Hvorfor en delvis liberalisering af den eksisterende lov om

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - IDI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. november 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Torben Svanberg og Henrik Gundelach

Læs mere

DOM. Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand)

DOM. Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Aksel Gybel og John

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0253 og 2013-0254 Klager: Motel One GmbH Theatinerstrasse 16 80333 München Tyskland Indklagede: LAB Ejendomme ApS (LABJ Consulting ApS) Lynggårdsvej 28 F 8600 Silkeborg

Læs mere

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen) - MSL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 24. oktober 2012 V-52-11 SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) mod Bredenoord A/S (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0115 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/advokat Stig H. Ekmann Indklagede: Faleh Hassan Møllebjergvej 13 4330 Hvalsø Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0006 Klager: VIVOBAREFOOT Ltd. 28 Britton Street Farringdon EC1M 5UE London United Kingdom v/advokat Bjarke G. Jochumsen Indklagede: Malkhaz Kapanadze 16 Metechi

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1096 Klager: Danske Bank A/S v/advokat Peter Gustav Olson Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Viet Nam Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0017 og 2017-0018 Klager: Mercedes-Benz Danmark A/S Digevej 114 2300 København S. v/advokatfuldmægtig Mona Stenstrup Rosenlund Indklagede: CM CARPARTS ApS Margrethehåbsvej

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - LDH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 3. april 2007 blev af retten i sagen V-160-05 Diesel Denmark ApS (Advokat Robin Philip) mod 1) 2F Silkeborg ApS 2) Outlet Kolding ApS 3) Fabric Esbjerg

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1094 Klager: Ida Løfbergs Fond v/advokat Peter-Ulrik Plesner Indklagede: Det Ny Familie Teater v/maria Garde Vordingborggade 3, 1.tv. 2100 København Ø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 885 Klager: Populair A/S Egegårdsvej 57 2610 Rødovre v/ advokat Niels Schiersing Indklagede: Marlene Mark Frederiksberg Allé 13 A, 3.tv 1621 København V Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 343 og 344 Klager: VVS Grossisten Børkop ApS Industrivej 61 7080 Børkop Indklagede: Profil Web Design ApS Søvej 5 3100 Hornbæk Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V002000A - LBH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V-20-04 1) Spirits International N.V. (Advokat Christian Akhøj) 2) Spirits Product International Intellectual

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0222 Klager: Telenor A/S Frederikskaj 8 1780 København V Indklagede: Lars Andersen c/o Uglemose vej 11 4671 Strøby Parternes påstande: Klagerens påstand Principalt:

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 22. december 2006. Klage over skjult reklame for Oddset i VM-transmission på DR1

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 22. december 2006. Klage over skjult reklame for Oddset i VM-transmission på DR1 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl København den 22. december 2006 Klage over skjult reklame for Oddset i VM-transmission på DR1 Peter Andersen-Rosendal har ved mail af 15. juni

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-177 Klager: Star Tour A/S H.C. Andersens Boulevard 12 1553 København V v/advokat Preben Kønig Indklagede: Carsten Thomsen Islandsgade 3, 1. sal 6700 Esbjerg Parternes påstande: Klagerens principale

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0111 Klager: Vi Køber Guld v/matthew James Alexander Tapsell c/o Postboks 2641 Øster Allé 1 2100 København Ø v/advokat Claus Hastrup Knudsen Indklagede: Nyfortuna

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 30. september 2013 Sagsnr: 2013-009058 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 563 Klager: Louis Poulsen Lighting A/S v/advokat Kjeld Fruensgaard Indklagede: Adolph A/S Klostervej 10 5000 Odense C Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at slette registreringen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010 Sag 435/2007 (1. afdeling) Lotto24.dk ApS (advokat Carsten Lorentzen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (kammeradvokaten ved advokat Stig Grønbæk

Læs mere

Etisk kodeks. Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere. Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014

Etisk kodeks. Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere. Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014 Etisk kodeks Retningslinjer for Danske Lotteri Spils forhandlere Danske Lotteri Spil A/S Maj 2014 Kodeks for etisk og socialt ansvarlig forhandling af spil Indhold 1.0 Indledning... 3 2.0 Repræsentantskab...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Gode råd om dit varemærke

Gode råd om dit varemærke Gode råd om dit varemærke 1 Du har nu fået dit varemærke registreret i Danmark Varemærkeregistreringen er bevis for, at du ejer varemærket. Ligesom al anden ejendom er det vigtigt at vedligeholde varemærket,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1383 og 1384 Klager: Wauw Gaming Malta Ltd. 171, Old Bakery Street Valletta Malta Indklagede: Kim Mathiesen Høje Taastrup Boulevard 49, 2.sal 2630 Taastrup Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt af TV 2 den 10. marts 2004

Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt af TV 2 den 10. marts 2004 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Reklame Danmarks Optikerforening Baunegårdsvej 73 Kongevejs-Centret 2 2900 Hellerup 2970 Hørsholm København den 18. juni 2004 Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-205 Klager: Ford Motor Company A/S Stationsparken 26 Postboks 119 2600 Glostrup v/advokat Hans Hedegaard Indklagede: Ford Service v/ Finn Greisen Vojensvej 8 6500 Vojens v/advokat Stephan Ravn

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

RETTENS DOM (Anden Afdeling) 30. november 2004 *

RETTENS DOM (Anden Afdeling) 30. november 2004 * GEDDES MOD KHIM (NURSERYROOM) RETTENS DOM (Anden Afdeling) 30. november 2004 * I sag T-173/03, Anne Geddes, Auckland (New Zealand), ved solicitor G. Farrington, sagsøger, mod Kontoret for Harmonisering

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1508 Klager: Koch Hair Cut Skindergade 37 1159 København K v/advokat Angantyr Laurberg Nielsen Indklagede: shampooshop.dk Søndergade 5 5000 Odense v/advokat Jørgen Dreyer Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG. under konkurs v/kurator, advokat Boris Frederiksen (advokat Boris Frederiksen) mod

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG. under konkurs v/kurator, advokat Boris Frederiksen (advokat Boris Frederiksen) mod B1749001- MJE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG Den 21. oktober 2016 satte Østre Landsret retten i retsbygningen, Bredgade 59, København. Som dommere fungerede landsdommerne Michael Kistrup, Carsten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 Sag 25/2012 (2. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Peter Giersing) mod 1) Det Faglige Hus 2) Fagforeningen Danmark 3) Det Faglige Hus - A-kasse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 396 Klager: IT- og Telestyrelsen, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Holsteinsgade 63 2100 København Ø Kammeradvokaten v/advokat Marlene C. Hannibal Indklagede: Peter Lauge Sct. Olai

Læs mere

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. 1 København, den 3. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Mette Lykken Bolig ApS v/ advokat Henrik Løbger Valkendorfsgade 16 1151 København K Nævnet har modtaget klagen den 9. juli 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Beskyttelse af forretningskendetegn

Beskyttelse af forretningskendetegn Beskyttelse af forretningskendetegn 1 BESKYTTELSE AF FORRETNINGSKENDETEGN INDHOLD Har du husket at beskytte en af din virksomheds vigtigste aktiver 3 Registrering af virksomheds- og selskabsnavne 4 Varemærker

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 292/2012 Tryg Forsikring A/S (advokat Frank Bøggild) mod Repono Holding AB og Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (advokat Lisbet Andersen for

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1075 Klager: Klager 1: 365 Media Scandinavia A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K Klager 2: Nyhedsavisen A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K v/advokat Peter Clemmen Christensen Indklagede:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-208 Klager: Skandinavisk Motor A/S Park Allé 355 2605 Brøndby v/advokat Christian Bojsen-Møller Indklagede: Per Gribb Vigerslev vænge 66 2500 Valby Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - KMJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. marts 2010 V-58-09 Søstrene Grene Import A/S (Advokat Claus Madsen) mod IGOS A/S (Advokat Max G. Sørensen) Indledning Sagens spørgsmål er,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

MarkWatch. Overvågning af dit varemærke. Hvordan er søgeresultatet bygget op?

MarkWatch. Overvågning af dit varemærke. Hvordan er søgeresultatet bygget op? MarkWatch Overvågning af dit varemærke Er der nogen, der krænker dit varemærke? Med en MarkWatch overvågning bliver du løbende opdateret om mulige nye varemærker, der kan tænkes at krænke dine rettigheder.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Rapport om ulovligt spil

Rapport om ulovligt spil Rapport om ulovligt spil En af Spillemyndighedens tilsynsopgaver er at overvåge det ulovlige spilmarked i Danmark. Dermed sikrer vi et attraktivt marked til dem, der vælger at udbyde spil med tilladelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær) 15. september 2009 K E N D E L S E Almenbo a.m.b.a. (advokat Rolf B. Ledertoug, Glostrup) mod Den selvejende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE

MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE MARKEDSFØRING PÅ GOOGLE Google Adwords 2 1. Erhvervsdrivende omfattet af denne lov skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugerne, erhvervsdrivende og almene

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 Sag 127/2010 SlipCon ApS og Poul Lundum (advokat Claes Wildfang for begge) mod Flex Trim A/S (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-077 Klager: DiskontoBanken A/S Axeltorv 4 4700 Næstved v/advokat Bastian Rankløve Indklagede: Din Bank A/S Krumtappen 2 2500 Valby v/advokat Johan Løje Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

MARKWATCH. Patent- og Varemærkestyrelsen hjælper virksomheder med at skabe forretning ud af deres ideer. Vi fremsøger og sorterer information.

MARKWATCH. Patent- og Varemærkestyrelsen hjælper virksomheder med at skabe forretning ud af deres ideer. Vi fremsøger og sorterer information. MARKWATCH Patent- og Varemærkestyrelsen hjælper virksomheder med at skabe forretning ud af deres ideer. Vi fremsøger og sorterer information. Vi foretager ikke vurdering og anbefaling i den forbindelse.

Læs mere

A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske

A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske - EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. april 2011 V-86-10 Mejerigaarden A/S (Martin Sick Nielsen) mod A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Indledning Sagens spørgsmål er, om

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 403 Klager: Nikki Dane Productions I/S Vesterbrogade 88 B 3250 Gilleleje CVR nr. 25 70 01 98 Indklagede: Babesline ApS Vesterbro 4-6 5000 Odense C Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 Sag 293/2010 (2. afdeling) Furnipart A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Frost A/S (advokat Frank Bøggild) og Sag 294/2010 (2. afdeling) Frost

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-240.561 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004 K E N D E L S E Tolkeservice v/ Aso Hamid (advokat Flemming Schiøler Christiansen, Thisted) mod

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2009-0018 og 0019 (tidl. j.nr. 1789 og 1790) Klager: Canal Digital Danmark A/S Stationsparken 25 2600 Glostrup Indklagede: Vestegnens Parabol & Antenne Service v/johnny

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 962 Klager: The Milk ApS Nyhavn 6, 3. th. 1051 København K v/cand.jur. Lone Prehn Indklagede: In2media Sankt Peders Stræde 30 C, 2 1453 København K Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

SPIL I DANMARK. Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt

SPIL I DANMARK. Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt SPIL I DANMARK Et notat om spilleområdet set fra beløbsmodtagernes synspunkt Situationen omkring spillelovgivningen i Danmark kan beskrives ud fra fire vinkler: Jura Håndhævelse af loven EU-politik Politik

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1095 Klager: E-novative ApS Guldsmedegade 23, 1. th. 8000 Århus C v/mette M. Andersen, Patrade A/S Indklagede: Hit Media ApS H.C. Andersensvej, 14, 2. tv. 9000 Aalborg v/advokat Jakob Kirkegaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ. København den 28. april 2006. Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN

TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ. København den 28. april 2006. Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ København den 28. april 2006 Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN Tyge Clausen har ved e-mail af 21. december 2005

Læs mere

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 18. april 2011 Grønbog

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG V0163000 - KRE UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7.april 2006 blev af retten i sagen V-163-04 Lidl Stiftung & Co. KG (Advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker ( Kammeradvokaten

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 676 Klager: Manchester United, PLC v/albert Simpson Indklagede: Fiaz Kaiser Hundige Strandvej 30 2670 Greve Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 309 Klager: TV 2/Danmark TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup Indklagede: Reach.dk ApS Østergade 60, 5. 1100 København L v/advokat Lars Stoltze Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

4. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn].

4. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. juni 2016 Sagsnr. 2016-977/CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Firma A] har klaget over, at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr.

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. 1 København, den 4. oktober 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig Ellen Johnsrud ApS v/advokat Mikael E. Krüger Allehelgensgade 19 Postboks 180 4000 Roskilde Ifølge retsbogsudskrift af 16. juli 2009 fra Retten

Læs mere

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)).

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). D O M Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). 6. afd. nr. B-3221-14: Foreningen Euro-Mediterranean

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 26. april 2006. Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1

DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl. København den 26. april 2006. Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg Att.: Peter Kyhl København den 26. april 2006 Klage over skjult reklame for Symantec Norton Internet Security på DR1 Thomas Huulbæk Andersen har ved mail af 29.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - PEJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 14. januar 2013 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Lisbet Friis og Poul Hartvig

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 404 Klager: Basse J. T. Bergqvist Villa Foresta, Skodborg Strandvej 83 2942 Skodsborg Indklagede: Frank Jensen Nordre Fasanvej 184 2000 Frederiksberg Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 545 Klager: Home A/S Frichsparken Søren Frichsvej 36 F 8230 Åbyhøj v/advokat Peter Gustav Olson Indklagede: Jacob Søndergaard Christensen/Homeco Real Estate Services Ltd. Vindelevgaard 11 7830 Vinderup

Læs mere