D O M. Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen har påstået stadfæstelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen har påstået stadfæstelse."

Transkript

1 D O M Afsagt den 26. august 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, B. Tegldal og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B : Niels Einar Langkilde (advokat Kasper Frahm, prøve) mod 1) Automester Bramstrup ApS 2) Steen Eithz Bentsen (begge v/advokat Niels Ankerstjerne Sloth) Dom afsagt af Retten i Svendborg den 26. marts 2014 (BS R3-444/2013) er anket af Niels Einar Langkilde med påstande som for byretten om, at de indstævnte, Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen, forbydes at gøre erhvervsmæssig brug af betegnelsen Bramstrup som eget varemærke og i virksomhedsnavn, at Steen Eithz Bentsen tilpligtes at slette registreringen af domænenavnet automesterbramstrup.dk, samt at Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen tilpligtes solidarisk at betale kr. i vederlag og erstatning til Niels Einar Langkilde med tillæg af procesrente fra sagens anlæg. Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen har påstået stadfæstelse. Sagsfremstilling Godset Bramstrup ligger i Årslev på Fyn ca. 1,5 km nord for Nørre Lyndelse og ca. 3 km syd for Odense. På forlaget Gyldendals hjemmeside Den Store Danske ( oplyses om Bramstrup blandt andet:

2 - 2 - Bramstrup, sædegård på stort voldsted lidt syd for Odense. Bramstrup nævnes 1424 og kendes fra begyndelsen af 1500-t. som en befæstet borg med ladegård og have. Siden 1848 har stedet været i slægten Langkildes eje. Af hjemmesiden Historisk Atlas ( fremgår om Bramstrup blandt andet: Bramstrup er i sin oprindelse en middelalderlig landsbyhovedgård. Navnet kendes fra 1400-tallet, hvor hovedgården lå i landsbyen Bramstrup. Denne blev nedlagt og lagt under hovedgården omkring Fyns Amts hovedgårdsregistrering vedrørende Årslev kommune fra 1995 anfører om Bramstrup blandt andet: Bramstrup er opstået som landsbyhovedgård før Den omtales da med møllen. O nedlagdes de resterende 5 gårde i landsbyen Bramstrup, og hovedgården nåede herved et niveau på 42 tdr. (1688) htk., der holdt sig i århundreder. Bramstrup er en middelalderlig landsbyhovedgård, der o.1600 udvidedes med den resterende del af landsbyen, der herved nedlagdes. Flere af bygningerne på godset Bramstrup er i dag fredede. Niels Einar Langkilde (herefter Niels Langkilde) har ejet godset siden Godset har historisk set beskæftiget sig med landbrug, maskinstationsdrift og udlejning af boliger, men Niels Langkilde har siden 1995 udvidet driften til også at omfatte servicevirksomhed mv. i form af Bramstrup Videncenter, der beskæftiger sig med forskning inden for landbruget, samt Bramstrup Performing Arts, der fokuserer på musikudøvelse, forskning i lederskab og nye måder at dele viden på. Endvidere afholdes hvert år en række kulturelle arrangementer mv. på godset. Steen Eithz Bentsen (herefter Steen Bentsen) har som direktør og ejer af Automester Bramstrup ApS (herefter Automester Bramstrup) siden september 2005 drevet autoværksted fra adressen Bramstrupvej 27 i Årslev, der tillige er hans bopæl. I 2013 ændrede virksomheden navn fra Højby Bilcenter Odense ApS til Automester Bramstrup ApS.

3 - 3 - Ejendommen Bramstrupvej 27 har navnet Birkelund, og virksomheden har tidligere været drevet under navnet blandt andet Birkelund Mc ApS. Automester Bramstrups hjemmeside ( oplyste i maj 2013 blandt andet: Nyhed!!! For at få styrket vores profil, har Højby Bilcenter ApS valgt at skifte navn til Automester Bramstrup ApS Find os ved Nr. Lyndelse 5792 Årslev, på Fyn, Tæt på Odense, Tæt på motorvej E20 Af det i sagen foreliggende kort- og billedmateriale fremgår blandt andet, at godset Bramstrup består af en hovedbygning beliggende på adressen Bramstrup 1 samt af en række andre bygninger beliggende på vejene Bramstrup, Skovstien, Mølledamsgyden og Kesselstedet. I krydset mellem vejene Bramstrup, Bramstrupvej og Kesselstedet er der opsat vejskilte, der viser mod Odense, Faaborg, Højby og Bramstrup. Ved vejen Bramstrups begyndelse, der er en intern vej på godset, er der opsat et skilt med teksten Privat område. Ærindekørsel tilladt. Autoværkstedet Bramstrupvej 27 ligger ca. 1 km fra hovedbygningen på godset. Hjemmesiden oplyser, at godset Bramstrup ikke ligger i byzone, samt at godset hører til ejerlav Bramstrup Hovedgård, Nr. Lyndelse, mens Automester Bramstrup hører til ejerlav Nr. Lyndelse By, Nr. Lyndelse. I Bygnings- og Boligregistret samt på Steen Bentsens sundhedskort er Bramstrup anført som supplerende bynavn for adressen Bramstrupvej 27, 5792 Årslev. I VejviserFyn for 2015 vedrørende Faaborg-Midtfyn kommune er Bramstrup anvendt som supplerende bynavn for vejene Bramstrup, Bramstrupvej, Kesselstedet og Skovstien. På kortet i vejviseren er navnet Bramstrup alene anvendt i forbindelse med vejen Bramstrup samt Bramstrup Gods. Det fremgår af vejviseren, at denne anvender data fra Geodatastyrelsen. I en mailkorrespondance af 26. juni 2013 mellem advokat Kasper Frahm og Geodatastyrelsen, bekræftede kartograf John Jensen fra Geodatastyrelsen indholdet af advokatens mail til ham, hvoraf fremgår blandt andet:

4 - 4 - Du oplyste mig, at Geodatastyrelsen opererer med en definition af en by, som i princippet kan være to ejendomme, der ligger tæt på hinanden. På min forespørgsel om, hvorfor Bramstrup i jeres oplysninger fremtræder som en by, oplyste du, at det kan have flere årsager, idet I kan have fået jeres oplysninger om bynavn fra flere steder. Det kan have været en medarbejder hos jer, der har set bebyggelsen nær herregården Bramstrup og på den baggrund kan vedkommende i jeres kort have navngivet bebyggelsen Bramstrup Du nævnte også, at det muligvis kunne være et historisk levn fra før postnummersystemet blev indført, hvor postvæsenet som en praktisk foranstaltning benyttede betegnelsen Bramstrup for nemmere at kunne finde husene omkring herregården. du sagde, at når en sådan oplysning først er blevet tilført af en person eller af postvæsenet, så har den formentlig fået lov til at eksistere i jeres oplysninger fremadrettet. På hjemmesiden Autoriserede Stednavne ( der indeholder en fortegnelse over danske stednavne udarbejdet af Stednavneudvalget ved Københavns Universitet, er oplyst, at der under navnet Bramstrup er anført en by og en herregård i Faaborg-Midtfyn kommune samt to bydele i Favrskov kommune. I en mail af 28. juni 2013 til advokat Kasper Frahm har Stednavneudvalget anført blandt andet: Der er i udvalget også fokus på hvad navnene betegner (eller sagt med andre ord: refererer eller sigter til), men når det drejer sig om byer eller bydele, så følger udvalget Danmarks Statistik som i samarbejde med Geodatastyrelsen (tidligere Kort og Matrikelstyrelsen) har fastsat nogle kriterier mht. befolkningstallet. De aktuelle data (navne + typer) er lagret i en database i Geodatastyrelsen, og det er herfra der trækkes data til Stednavneudvalgets site I en mail af 8. juli 2013 til advokat Kasper Frahm oplyser Faaborg-Midtfyn Kommune fremgår blandt andet: Tidligere har der været steder hvor vores system af postnumre, vejnavne og husnumre ikke var entydigt og hvor der derfor ofte opstod forvekslinger og fejl. Man forsøgte at imødegå problemet med en regel om, at der skal tilføjes et ekstra, supplerende bynavn for de adresser, som er i farezonen I samarbejde med Post Danmark og Kort & Matrikelstyrelsen, foretog Erhvervsog Byggestyrelsen i en kortlægning af problemets omfang og udarbejdede et forslag til, hvordan det kunne løses Som et led i løsningen,

5 - 5 - forpligtede Post Danmark sig til, at foretage en nogle ændringer af postnummersystemet. De resterende konflikter skulle kommunerne løse gennem fastsættelse af et nyt eller ændret vejnavn e.l. for en eller flere af de veje, som giver anledning til problemet. Et supplerende bynavn kan fortsat være en nyttig og præciserende del af adressen. Forskellen er blot, at det fremover ikke vil være nødvendigt af hensyn til entydigheden. Det er således os der fastlægger de supplerende bynavne, men det er ikke noget der har været fokus på i mange år. Hvorfor der i nogle tilfælde, som med Bramstrup, er benyttet stednavne som ikke er byer har jeg ikke nogen forklaring på endnu. Byggesagsafdelingen ved Faaborg-Midtfyn Kommune skrev den 6. februar 2015 således til Automester Bramstrups advokat: Du har spurgt hvad navnet Bramstrup er. I Faaborg-Midtfyn Kommune har vi et er der et vejnavn som hedder Bramstrup. Navnet Bramstrup er også et herregårdsnavn. Navnet Bramstrup figurerer også som bynavn, men om det stadig er autoritativt bynavn er Geodatastyrelsens ansvarsområde.... Som svar på en henvendelse fra Automester Bramstrups advokat oplyste Geodatastyrelsen den 10. februar 2015, at Bramstrup er et navn på en lille by beliggende nord for byen Nørre Lyndelse med postnummer i Årslev. Ifølge Danmarks Statistiks hjemmeside ( optræder der ikke byområder med navnet Bramstrup, og vedrørende byopgørelsen fremgår om den anvendte definition på en by blandt andet: 1.2 Statistiske begreber En by defineres som en naturligt sammenhængende bebyggelse med mindst 200 indbyggere. At bebyggelsen er naturligt sammenhængende vil sige, at afstanden mellem husene normalt ikke overstiger 200 meter.

6 - 6 - Spredt bebyggelse langs en landevej henregnes ikke som hørende til en by også selv om afstanden imellem der er mindre end 200 meter. Definitionen bygger på FN s retningslinjer for afgrænsning af byområder. Det er under sagen oplyst, at der er andre virksomheder og institutioner, hvori navnet Bramstrup indgår, herunder et vandværk og en tømrerforretning, der begge ligger ved Hadsten mellem Randers og Århus, samt et kollegium, der ligger på Bramstrupvej i Odense i et kvarter, hvor vejene er opkaldt efter herregårde og godser på Fyn. Der er endvidere fremdraget eksempler på virksomhedsnavne, der indeholder navne på godser og herregårde andre steder i landet, heriblandt Ledreborg, Klintholm, Højriis, Broholm og Havreholm. I en række avisartikler er navnet Bramstrup anvendt alene som betegnelse for godset. Forklaringer Der er i landsretten afgivet supplerende forklaringer af Niels Langkilde og Steen Bentsen. Niels Langkilde har forklaret blandt andet, at han ikke har oplevet fejl i leverancer til parternes respektive ejendomme. Lokalt har han været ude for flere, der ikke kan forstå, at Steen Bentsen anvender navnet Bramstrup til sit autoværksted, og der er flere, der har spurgt ham, om Steen Bentsen har fået tilladelse til at benytte navnet. Der er ikke andre i området, der har brugt navnet Bramstrup. De fleste af husene på de veje, som i VejviserFyn er anført med det supplerende bynavn Bramstrup, hører til godset. Han ejer således alle husene på vejen Bramstrup, og de anvendes til medarbejderboliger. På vejen Kesselstedet ejer han ejendommen i nr. 2, hvorimod han ikke ejer de andre ejendomme, der ligger langt væk fra godset. Ejendommene på Skovstien er medarbejderboliger, der alle ejes af ham. Der bor nok i alt ca. 35 personer i de ejendomme, han ejer, mens der bor ca. 5 i de andre. Bramstrupvej, hvor Steen Bentsens virksomhed ligger, er en omfartsvej. Steen Bentsen har forklaret blandt andet, at han ikke har oplevet nogen, der har undret sig over navnet på hans virksomhed, og han har ikke fået fejlleverancer. Hans gård hedder

7 - 7 - Birkelund. Når han ikke har anvendt dette navn i forbindelse med virksomheden, er det fordi, han ønskede et navn, som folk i området kendte. Han kommer selv fra Hjallese, der ligger ca. 4 km væk, og dér har man altid kaldt området for Bramstrup. Navnet Automester Nørre Lyndelse var et navn blandt flere, der indgik i hans overvejelser. Han opfatter det selv således, at han bor i Bramstrup og ikke i Nørre Lyndelse. Procedure Niels Langkilde har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 10. juni 2015 hvori er anført blandt andet: 1 Indledning... Det gøres gældende, at Bramstrup er et særegent navn på den faste ejendom, som appellanten er indehaver af, og det derfor er et såkaldt "naturligt varemærke", som er beskyttet i henhold til almindelige retsgrundsætninger mod andres brug af navnet som virksomhedsnavn eller varemærke.... Det gøres gældende, at byretten afsagde en korrekt dom om faktum, men at byrettens juridiske subsumption er forkert. Beskyttelsen af særegne navne på danske ejendomme er illusorisk, hvis der stilles krav om branchelighed/forveksling. Retsstillingen efter byrettens dom er nemlig, at de fleste særegne ejendomsnavne (eksempelvis Schackenborg) kun vil være beskyttet mod tredjemands brug af navnet for land- og skovbrugsvirksomhed, hvilket er, hvad de fleste danske slotte og godser anvendes til. En sådan beskyttelse følger dog allerede efter varemærkelovens regler, og da ville beskyttelsen af særegne ejendomsnavne ingen selvstændig betydning have. I givet fald skulle Højesterets domme i U H og U /2H (begge vedrørte naturlige varemærker) have haft modsat udfald, idet Buster Larsen ikke beskæftigede sig med salg af fjernsyn, og (personen) A.P. Møller ikke beskæftigede sig med bankvirksomhed. Højesteret og Østre Landsret har således i sager om andre former for naturlige varemærker (en kendt persons navn eller portræt) fundet, at der ikke gælder et krav om branchelighed/forvekslelighed, og det samme bør gælde for særegne ejendomsnavne Indstævntes går og virksomhed...

8 - 8 - Det gøres gældende, at indstævntes benyttelse af navnet er uberettiget, da Bramstrup udelukkende er navnet på appellantens ejendom og de til ejendommen hørende arealer. 2.4 Bramstrup er ikke en by Indstævnte har gjort gældende, at indstævnte "anvender navnet Bramstrup som del af sit selskabsnavn fordi virksomheden ligger i byen af samme navn". Appellanten gør gældende, at der ikke ved Nørre Lyndelse er nogen by ved navn Bramstrup. 2.5 Indstævnte kan ikke støtte ret på urigtige oplysninger i BBR registret Indstævnte har gjort gældende, at de til markedsføringsformål af ejendommen bør kunne støtte ret på oplysningerne i BBR registret. Det bestrides, at BBR-lovens 6, stk. 1, skal forstås som, at en grundejer må støtte ret på oplysningerne med henblik på markedsføring af sin ejendom. Det fremgår tydeligt af lovforslaget (i punktet Ad 3 Ophævelse af forbudet mod at anvende oplysninger i BBR til opdyrkning af nye kundeforhold), at ophævelsen af markedsføringsforbuddet og indførelsen af 6, stk. 1, er tiltænkt forsyningsselskaber og forsikringsselskaber - og kun dem 2.6 Appellantens varemærkeregistreringer Appellanten gør ikke sine registrerede varemærker gældende i sagen. Varemærkerne er registreret for at melde ud til omverdenen, hvilke områder appellanten driver virksomhed med. Varemærkeregistreringer er "erhvervslivets advarselstrekant", og det er nemmere for en dansk erhvervsdrivende at søge i varemærkeregistret end at skulle kigge på kort, avisartikler mv. og undersøge historien bag Bramstrup for at finde ud af, at navnet er beskyttet. Appellanten påstår ikke en landsdækkende beskyttelse af sit ejendomsnavn som et velkendt varemærke. Men når ens nærmeste nabo begynder at gøre brug af ens særegne ejendomsnavn, skabes der en forbindelse til ejendommen, og det er netop denne forbindelse, som kan hindres i henhold til de almindelige retsgrundsætninger, som beskytter naturlige varemærker. 3 Ad appellantens påstand Almindelige retsgrundsætninger Bramstrup er et særegent navn på appellantens faste ejendom, som i medfør af almindelige retsgrundsætninger nyder beskyttelse mod enhver uberettiget brug, hvor der skabes en forbindelse til ejendommen. De almindelige retsgrundsætninger kommer blandt andet til udtryk i varemærkelovens 14, nr. 4. Naturlige varemærker omfatter kendte personers navne, portrætter af kendte personer, særegne navne på faste ejendomme og afbildninger af faste ejendomme.

9 - 9 - Appellanten har fem overordnede argumenter for, at beskyttelsen af særegne ejendomsnavne ikke er betinget af krav om branchelighed og forvekslingsrisiko Beskyttelsen ville ellers være illusorisk Beskyttelsen af særegne navne på danske ejendomme ville blive illusorisk, hvis der stilles krav om forveksling, som byretten har gjort. Retsstillingen efter byrettens dom er nemlig, at de fleste særegne ejendomsnavne (eksempelvis Schackenborg) kun vil være beskyttet mod tredjemands brug af navnet for et andet slot eller mod land- og skovbrugsvirksomhed, hvilket er, hvad de fleste danske slotte og godser anvendes til. En sådan beskyttelse ville allerede følge efter varemærkelovens regler, og dermed ville beskyttelsen af særegne ejendomsnavne ingen selvstændig betydning have. Der ville dermed være åbnet op for en Schackenborg Vinduespolering eller en Automester Louisiana Betænkning 199/1958 Betænkning 199/1958 til varemærkeloven beskriver beskyttelsen af naturlige varemærker. Af særligt betænkningens side 98 kan udledes, at et krav om forvekslelighed ikke gælder for håndhævelse af særegne ejendomsnavne: Reglen i 3, 2. stk., der forbyder uhjemlet brug af anden mands navn, firma eller særegent navn på fast ejendom som varemærke, kræver ikke, at den, der påberåber sig denne regel, er erhvervsdrivende, jfr. også reglerne i den gældende lovs 13 og 4 nr. 4. Uanset at disse navnes uhjemlede anvendelse som varemærke ikke behøver at være en varemærkekrænkelse, fordi indehaveren ikke selv anvender den som varemærke, forekommer det rimeligt og i overensstemmelse med den gældende varemærkelov at optage reglen i loven. [appellantens understregninger] Ovenstående tekststykke er den mest åbenbare dokumentation for, at der ved naturlige varemærker ikke stilles krav om forvekslelighed. Det almindelige forvekslelighedskriterium i varemærkeretten kræver som bekendt sammenligning af mærkerne og sammenligning af de varer/ydelser, som mærkerne anvendes for. En ikke-erhvervsdrivende indehaver af en fast ejendom med et særegent navn kan jo per definition ikke bevise lighed mellem varer/ydelser, da vedkommende netop ikke tilbyder nogle varer/ydelser fra ejendommen. Under en almindelig forvekslelighedsvurdering ville der ikke kunne statueres krænkelse, men det fastslås i betænkningen, at naturlige varemærker faktisk nyder beskyttelse i sådanne tilfælde. Den sidste sætning i citatet gentager, at anvendelse af et naturligt varemærke ikke nødvendigvis er en varemærkekrænkelse i traditionel (forveksleligheds) forstand, men at indehaveren af det naturlige varemærke desuagtet kan forhindre anvendelsen. I indstævntes svarskrift af 26. maj 2014 har indstævnte stoppet sine citater fra betænkningen på en måde, så kun hovedreglen om forvekslelighed nævnes.

10 Den kommenterede varemærkelov Wallberg beskriver i den kommenterede varemærkelov, s. 202 : "Som et 'naturligt varemærke' for indehaveren af ejendommen har denne under alle omstændigheder en naturlig interesse i, at den kommercielle brug af bygningen eller dens eventuelt særegne navn kun sker af vedkommende selv eller efter dennes tilladelse." [appellantens understregning] I den kommenterede varemærkelov er der således ej heller nævnt et krav om forvekslelighed for, at indehaveren af et særegent ejendomsnavn kan forhindre brug af navnet Retspraksis om andre naturlige varemærker Der er som nævnt ingen retspraksis om særegne ejendomsnavne, men det er der om andre typer naturlige varemærker. I sagen refereret i U H gjorde et selskab uberettiget brug af et portræt af Buster Larsen i forbindelse med deres salg af fjernsyn. Højesteret fandt med baggrund i "almindelige retsgrundsætninger", at en sådan brug af et naturligt varemærke kunne forbydes Der blev ikke foretaget en forvekslelighedsvurdering. I sagen refereret i U /2H fandt Højesteret på tilsvarende vis, at en bank ikke uden samtykke måtte gøre brug af (personen) A.P. Møllers navn i forbindelse med en reklame. Igen foretog Højesteret ingen forvekslelighedsvurdering men afgjorde sagen ud fra "almindelige retsgrundsætninger" Praksis fra Ankenævnet for Patenter og Varemærker Ankenævnet for Patenter og Varemærker har i en afgørelse af 15. april 2013 i sag AN truffet afgørelse om registrering af varemærket Graceland (altså et særegent ejendomsnavn). Indstævnte har i sit svarskrift forsøgt at konstruere en urigtig fortolkning af afgørelsen. For det første blander indstævnte præmisserne fra Patent- og Varemærkestyrelsens førstebehandling sammen med Ankenævnets andenbehandling. Indstævnte har således citeret fra ankeinstansens afgørelse af 15. april 2013, hvor ankenævnet beskriver beskyttelsen af særegne ejendomsnavne. Ankenævnet nævner intet krav om forvekslelighed i den forbindelse. Indstævnte anfører dog: "Herefter foretages den sædvanlige forvekslelighedsvurdering []" (min understregning), hvorefter indstævnte citerer fra førsteinstansens afgørelse af 26. marts som om at de var én og samme afgørelse. Indstævnte forsøger således at fremstille det som om, at Ankenævnet går direkte fra at konstatere, at Graceland er et særegent ejendomsnavn til at foretage en forvekslelighedsvurdering. Det er dog præcis det,

11 som Ankenævnet ikke gør. De to tekststykker er - udover at være fra forskellige instanser - tillige fra helt forskellige steder i printet af AN så der er næppe blot tale om en misforståelse. For det andet stopper indstævnte sit citat fra førsteinstansens afgørelse umiddelbart inden den vigtige sondring mellem almindelig forvekslelighedsvurdering og vurderingen af et særegent ejendomsnavn. Afgørelsen støtter således udelukkende appellantens synspunkt, idet Ankenævnet for Patenter og Varemærker netop foretager to selvstændige vurderinger; dels en almindelig varemærkeretlig forvekslelighedsvurdering og dels en vurdering af, om man benytter et særegent navn på en andens ejendom 3.2 Markedsføringslovens 1 og 18 Det gøres tillige gældende, at indstævntes benyttelse af Bramstrup er i strid med markedsføringslovens 1, da indstævnte uberettiget knytter an til den goodwill, der er - særligt i lokalområdet og på Fyn - til indstævntes ejendom. Det er desuden i strid med markedsføringslovens 18 for forretningsdrivende at benytte forretningskendetegn og lign., der ikke tilkommer dem. Eftersom Bramstrup ikke er en by eller et område (forskelligt fra godset Bramstrup og de til godset tilhørende arealer), kan indstævnte ikke støtte ret på varemærkelovens 5 om tilladt brug af egen "adresse". Indstævnte har anført, at Bramstrup, hvis det ikke er en by, så i det mindste er et "geografisk område". Indstævnte har ikke fremlagt dokumentation for, hvad der nærmere menes hermed. Det gøres for god ordens skyld gældende, at Bramstrup kun er et "område" i den forstand, at appellanten ejer grunde rundt om sin ejendom. Det fremgår da også af Wallbergs kommenterede varemærkelov, s. 204 : "Fast ejendom behøver i øvrigt ikke at være en bygning, men kan også være navnet på en grund []" Det ville stride mod hensigten bag beskyttelsen af særegne ejendomsnavne, hvis nærmeste nabo til den faste ejendom kunne påstå ret til brug af ejendommens navn, fordi ejendommen og de tilhørende arealer udgør et "område". 4 Ad appellantens påstand 2 Det følger af internetdomænelovens 25, stk. 1, at registranter ikke må "registrere og anvende internetdomænenavne i strid med god domænenavnsskik". 5 Ad appellantens påstand 3 Appellanten er efter markedsføringslovens 20, stk. 3, og princippet i varemærkelovens 43, stk. 1, nr. 1, berettiget til et rimeligt vederlag for den uberettigede udnyttelse af kendetegnet Bramstrup. Tilkendelse af rimeligt vederlag er ikke betinget af, at der kan påvises et tab. 6 Sammenfatning af appellantens anbringender:

12 Det kan efter de historiske og leksikale kilder, der er tilvejebragt under sagen, lægges til grund, at Bramstrup kendes fra 1400-tallet som en oprindelig middelalderlig landsbyhovedgård, hvor hovedgården lå i landsbyen Bramstrup syd for Odense. Af samme kilder fremgår, at landsbyen Bramstrup blev nedlagt og lagt under hovedgården omkring På baggrund af ovenstående og af beviserne fremlagt af appellanten, herunder om de faktiske omstændigheder ved området, antallet af beboere, ejerlavsgrænser, indstævntes medlemskab af Nørre Lyndelse Bylaug, manglen på byskilt, ejerforhold for de i området beliggende huse, Grundkort Fyns kort over byzoner, Danmarks Statistiks oplysninger om byer samt et betydeligt antal avisartikler, kan det lægges til grund, at Bramstrup ikke er betegnelse for en by eller et område forskelligt fra godset Bramstrup. At Bramstrup visse steder er anført som et supplerende bynavn/en by, kan - i lyset af at denne oplysning stammer fra Geodatastyrelsens definition af en by som to ejendomme ved siden af hinanden - ikke føre til et andet resultat. Der findes ikke andre ejendomme med navnet Bramstrup, og Bramstrup er derfor et særegent navn på den faste ejendom og tilhørende grund, som ejes af appellanten. Appellanten har gennem omfattende brug af navnet for en række forskellige tjenesteydelser skabt en betydelig goodwill og kendskab til navnet, særligt på Fyn. Som et særegent navn på appellantens faste ejendom nyder Bramstrup beskyttelse mod andres uberettigede brug af navnet efter almindelige retsgrundsætninger. Der gælder hverken efter retspraksis eller efter varemærkelovens forarbejder som krav for krænkelse af særegne navne på fast ejendom, at der skal foretages en almindelig forvekslelighedsbedømmelse. Et sådant krav ville i øvrigt gøre beskyttelsen identisk med den almindelige beskyttelse efter varemærkeloven, og i så fald ville der ikke eksistere et selvstændigt beskyttelsesområde for såkaldte naturlige varemærker i form af kendte personers navne, portrætter af kendte personer, særegne navne på faste ejendomme og afbildninger af faste ejendomme. Ved at indstævnte - som nærmeste nabo til godset Bramstrup - uden appellantens samtykke har benyttet Bramstrup som varemærke og i selskabsnavn, har indstævnte overtrådt almindelige retsgrundsætninger, idet der skabes en forbindelse til ejendommens navn. De indstævnte har tillige overtrådt markedsføringslovens 1 ved uberettiget at knytte an til den goodwill, der er - særligt i lokalområdet og på Fyn - til navnet Bramstrup. Endelig har de indstævnte handlet i strid med markedsføringslovens 18 ved at benytte et forretningskendetegn, der ikke tilkommer dem. Indstævnte 2 vil i lyset af ovenstående være forpligtet til at slette sin registrering af automesterbramstrup.dk, jf. internetdomænelovens 25, stk. 1. Appellanten er berettiget til et rimeligt vederlag for den uberettigede udnyttelse af kendetegnet Bramstrup. Tilkendelse af rimeligt vederlag er ikke betinget af, at der kan påvises et tab, og vederlaget kan skønsmæssigt fastsættes til kr.

13 Automester Bramstrup og Steen Bentsen har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 10. juni 2015 hvori er anført blandt andet: 1. sagsfremstilling 1.3. Hvorfra drives Automester Bramstrups virksomhed? Det er Automester Bramstrups synspunkt, at Bramstrup, hvorfra Automester Bramstrups virksomhed drives, er navnet på en by og/eller et område i Nr. Lyndelse Sogn og ikke navnet på en særegen fast ejendom. Dette synspunkt understøttes af en række beskrivelser af Bramstrup, som er fremlagt under nærværende sag Det er Automester Bramstrups synspunkt, at når det af BBR-registret og Stednavnsregistreret fremgår, at Bramstrup er et bynavn, så kan der ikke herske tvivl om, at Bramstrup er en geografisk betegnelse. Det fremgår endvidere af de for byretten fremlagte kort samt billeder fra området, hvorfra Automester Bramstrup driver deres virksomhed, at der er tale om en vej ved navn Bramstrupvej samt et større område, der også betegnes som Bramstrup Langkilde har under byretssagen blandt andet anført, at Bramstrup ikke kan være en by, idet Bramstrup ikke opfylder et nærmere fastsat indbyggerkrav. Det afgørende i nærværende sag er dog ikke, om Bramstrup opfylder sådanne indbygger - eller geografiske kriterier, men derimod om Bramstrup i varemærkeretlig forstand udgør en geografisk betegnelse. Dette er, jf. praksis tilfældet, hvis omsætningskredsen opfatter Bramstrup som et område. Bevisbyrden herfor er løftet ved fremlæggelse af de ovenfor anførte bilag. Det følger af retspraksis, jf. U Ø at kommuner kan støtte ret på oplysninger i BBR. Så meget desto mere må borgere, der ønsker at etablere en virksomhed og stifte et navn til sin virksomhed kunne støtte ret på de oplysninger om veje, landkort og geografiske betegnelser, der fremgår af BBR, og som kan indhentes af borgerne. Den mængde materiale, som Langkilde har fremlagt for at forsøge at dokumentere, at der er fejl i BBR, eller at BBR ikke er et relevant register, bestrides, da Automester Bramstrup driver virksomhed fra det geografiske område Bramstrup. Det gøres gældende, at Bramstrup bruges i flæng som betegnelse for det område, hvori sagens parter bor, og at omsætningskredsen følgelig også opfatter Bramstrup som et eller flere områder i Danmark (Hadsten ved Aarhus, Kollegium i Odense C og Nørre Lyndelse i Årslev).

14 Sagens retlige rammer 2.1 Ad selskabsloven Efter selskabslovens 2, stk. 2, 2. led må der ikke i et kapitalselskabs navn optages slægtsnavn, firmanavn, særegent navn på fast ejendom, varemærke, forretningskendetegn og lign., der ikke tilkommer kapitalselskabet, eller noget, som kan forveksles hermed. Efter stk. 3, må et kapitalselskabs navn ikke være egnet til at vildlede. Langkilde har gjort gældende, at Bramstrup er et særegent navn på Langkildes faste ejendom, og at Automester Bramstrup følgelig ikke må anvende navnet Bramstrup i sit selskabsnavn. Automester Bramstrup gør heroverfor gældende, at Bramstrup ikke er navnet på en særegen fast ejendom allerede fordi Bramstrup er navnet på et geografisk område, som nærmere redegjort for ovenfor. Dette suppleres af, at dét som Langkilde selv definerer som Bramstrup, ikke er én særegen fast ejendom men derimod flere faste ejendomme, og dermed kan Bramstrup definitorisk slet ikke blive omfattet af den påberåbte bestemmelse og dennes ordlyd. Derudover gøres det gældende, at en fast ejendom ikke kan være særegen som dette ord sprogligt bør forstås når der i Hadsten ved Aarhus tillige findes et område, som benævnes Bramstrup samt herudover også i Odense C, hvor der alene nogle få kilometer fra Langkilde findes et kollegium med navnet Bramstrupkollegiet, der også er beliggende på en vej benævnt Bramstrupvej. Langkilde oplyste under byretssagen, at han ikke havde påtalt kollegiets brug af navnet Bramstrup, uanset at denne brug for så vidt er identisk med Automester Bramstrups brug af navnet. Det bemærkes, at kollegiet gør brug af navnet for identiske ydelser, som omfattet af Langkildes varemærkeregistreringer og som omfattet af Langkildes virksomhed, navnlig for uddannelses- og undervisningsvirksomhed, underholdningsvirksomhed, sportsarrangementer mv. Langkilde oplyste, at der ikke er nogen aftale om kollegiets brug af navnet. Dette dokumenterer efter Automester Bramstrups opfattelse, at Bramstrup ikke er et særegent navn på fast ejendom. Det gøres gældende, at det heller ikke af almindelige retsgrundsætninger kan udledes, at Bramstrup skulle være navnet på en særegen fast ejendom. Såfremt Retten mod forventing måtte finde, at Bramstrup er navnet på en særegen fast ejendom er der 3 kriterier, der afgør, hvorvidt Automester Bramstrups selskabsnavn Automester Bramstrup strider imod selskabslovens 2, stk. 2: 1) tilkommer navnet selskabet? 2) er der forvekslingsrisiko? eller 3) er navnet egnet til at vildlede?

15 Ad 1) Allerede fordi Automester Bramstrup loyalt anvender en generisk betegnelse automester sammen med den geografiske betegnelse Bramstrup for området, hvor Automester Bramstrup bor, tilkommer navnet Automester Bramstrup. Ad 2) Der foreligger endvidere ej heller forvekslingsrisiko. Det er fastslået i retspraksis, jf. U H og U.2003B.405 at det afgørende kriterium ved forvekslelighedsvurderingen af selskabers navne er, om der består en konkurrencerelation mellem selskaberne. Parterne er i nærværende sag enige om, at der ikke består nogen konkurrencerelation eller branchesammenfald. Det er Automester Bramstrups anbringende, at Automester Bramstrups selskabsnavn ikke er egnet til at forlede omverdenen til at tro, at der er en forbindelse imellem parterne. Langkilde har trods opfordret hertil heller ikke dokumenteret, at der skulle bestå nogle aktuelle tilfælde af forveksling eller vildledning af omverdenen. Visuelt er de to virksomhedsnavne, der skal indgå i forvekslelighedsvurderingen opstillet nedenfor: Niels E. Langkilde Bramstrup vs Automester Bramstrup ApS Det er fastslået af domstolene og antages tillige i litteraturen, at det skal indgå i forvekslelighedsvurderingen, om der i selskabsnavnet er tilføjet en branchebetegnelse, der kan signalere, at der ikke foreligger branchesammenfald Dette er tilfældet i nærværende sag, og understøtter således anbringendet om, at der ikke foreligger forvekslelighed. Ad 3) Automester Bramstrups selskabsnavn er på ingen måder egnet til at vildlede tværtimod gengiver Automester Bramstrups selskabsnavn loyalt, hvilken branche Automester Bramstrup beskæftiger sig indenfor (autobranchen) samt hvor, Automester Bramstrup er placeret geografisk. Der er dermed tale om en objektivt deskriptiv betegnelse af Automester Bramstrups virksomhed. For så vidt angår en vurdering af, om navnet er egnet til at vildlede, fremgår det af bemærkningerne til bestemmelsen i stk.3, at vildledelsesbegrebet vedrører angivelser i navnet, som er uklare, urigtige, eller hvor der er tale om illoyal benyttelse i forhold til andre erhvervsdrivende eller andre, der kan godtgøre en beskyttet rettighed til navnet Dette er ikke tilfældet i nærværende sag, da Automester Bramstrup netop har påvist en åbenbar legitim interesse i at anvende sit virksomhedsnavn. 2.2 Ad varemærkeloven

16 Langkilde har gjort gældende, at Automester Bramstrup har krænket Langkildes naturlige varemærkeret. Dette bestrides Naturlige varemærker i henhold til varemærkelovens 14, nr. 4 Langkilde har gjort gældende, at Langkilde med hjemmel i varemærkelovens 14, nr. 4 og almindelige retsgrundsætninger kan forhindre Automester Bramstrups brug af selskabsnavnet Automester Bramstrup ApS, da Bramstrup er navnet på en særegen fast ejendom. Dette bestrides. Det fremgår alene af denne bestemmelse, at naturlige varemærker er udelukket fra registrering. Dertil kommer, at det forekommer bemærkelsesværdigt at Langkilde på den ene side har registreret ordmærket Bramstrup som varemærke i Danmark for forskellige varer og tjenesteydelser og på den anden side nu anfører, at Bramstrup er navnet på en særegen fast ejendom og dermed at de varemærker som Langkilde selv har indleveret, slet ikke burde være registreret, da varemærkelovens 14, stk. 4 netop vedrører absolutte registreringshindringer. Det er Automester Bramstrups synspunkt, at Langkilde har indset, at forvekslelighedsvurderingen vil medføre, at der ikke foreligger krænkelse i nærværende sag. Langkilde prøver derfor med et synspunkt om, at Bramstrup er navnet på en særegen fast ejendom, og at sådanne beskyttede navne bør gives en videre beskyttelse end de traditionelle varemærker, som Langkilde selv har ansøgt om registrering af. Det gøres gældende, at konsekvensen af ovennævnte er, at Langkilde med sine varemærkeansøgninger klart har dokumenteret, at Bramstrup ikke kan være navnet på en særegen fast ejendom. Dermed er dén vurdering, som landsretten skal forholde sig til, en sædvanlig varemærkeretlig forvekslelighedsvurdering, jf. varemærkelovens 4, stk.1, nr.2 Automester Bramstrup har ikke søgt at registrere sit virksomhedsnavn som varemærke eller i øvrigt at opnå anden beskyttelse af sit virksomhedsnavn end den ret, som følger af varemærkelovens 5, stk. 1 nr. 2 Det bemærkes i øvrigt, at Automester Bramstrups virksomhedsnavn er deskriptivt. Såfremt landsretten mod forventning måtte finde, at Bramstrup er navnet på en særegen fast ejendom, og at Bramstrup udgør Langkildes naturlige varemærke, gøres det gældende, at der ikke foreligger forvekslelighed jf. varemærkelovens 4, stk.1, nr. 2 ligesom forholdet under alle omstændigheder er omfattet af varemærkelovens 5, stk. 1 nr. 2 Af denne grund kan Langkilde under alle omstændigheder ikke forbyde, at Automester Bramstrup gør brug af betegnelsen i overensstemmelse med god markedsføringsskik. Der henvises til de under selskabsloven anførte bemærkninger vedrørende særegent navn på fast ejendom, som tillige gøres gældende for så vidt angår varemærkeloven Kravet om vareartslighed

17 Langkilde har gjort gældende, at det ikke er en betingelse for at statuere varemærkekrænkelse i nærværende sag, at der foreligger vareartslighed, idet Bramstrup udgør et naturligt varemærke. Automester Bramstrup forstår Langkildes synspunkt således, at et naturligt varemærke har samme beskyttelsesfære som den, der gælder for velkendte varemærker, som eksempelvis Coca-Cola. Det bestrides, at der i dansk ret er hjemmel til en sådan udvidet beskyttelse af naturlige varemærker. Det bestrides tillige, at der er hjemmel i almindelige retsgrundsætninger til at indrømme en sådan udvidet beskyttelse af naturlige varemærker. I henhold til Varemærkelovens 4, stk. 1, nr. 2 er der derimod kun risiko for forveksling, når et varemærke er identisk med eller ligner varemærket, og når varerne eller tjenesteydelserne er af samme eller lignende art. Det bemærkes, at parterne er enige om, at der ikke består sammenfald i tjenesteydelser. Hertil kommer, at der end ikke består mærkelighed. Ingen af betingelserne for at statuere forvekslelighed er således til stede. Såfremt landsretten mod forventning finder, at Langkildes Bramstrup nyder varemærkeretlig beskyttelse, gøres det gældende, at denne beskyttelse er yderst snæver, da der er tale om en geografisk betegnelse, hvorover der gælder et betydeligt friholdelsesbehov for erhvervsdrivende, der ud fra almindelige konkurrencemæssige synspunkter ikke bør kunne begrænses i at anvende betegnelsen. Automester Bramstrup har da også påvist, at der ved en søgning på internettet på Bramstrup fremkommer en række andre hits, der vedrører andre erhvervsdrivendes brug af betegnelsen Bramstrup beliggende forskellige steder i Danmark Dette dokumenterer netop dét friholdelsesbehov, der gælder for betegnelsen Bramstrup, idet det er dokumenteret, at andre erhvervsdrivende de facto har en interesse i at kunne benytte betegnelsen. Langkilde har på trods af Automester Bramstrups provokation ikke fremlagt dokumentation for, at Langkilde har forfulgt disse virksomheders brug af betegnelsen Bramstrup. Til støtte for den nedlagte påstand gøres det herudover gældende, at a) Bramstrup ikke er et særegent navn på fast ejendom; b) Bramstrup er navnet på det geografiske område, hvori parterne bor og driver virksomhed; c) Bramstrup tillige er en by i Jylland, et kollegie i Odense og navnet på to veje; d) Bramstrup udgør en deskriptiv betegnelse og som følge heraf ikke har fornødent særpræg til at opnå almindelig varemærkeretlig beskyttelse; og e) At Automester Bramstrup i alle tilfælde ikke kan forbydes at gøre loyalt brug af navnet som en geografisk betegnelse. Såfremt retten mod forventning finder, at Bramstrup udgør et særegent navn på en fast ejendom og dermed et naturligt varemærke, gøres det gældende, at der ikke

18 findes hjemmel i almindelige retsgrundsætninger til en udvidet beskyttelse af naturlige varemærker. Det gøres slutteligt gældende, at afgørende for, hvorvidt der er sket en varemærkeretlig krænkelse i nærværende sag er, om de almindelige forvekslingskriterier er opfyldte. Dette er ikke tilfældet i nærværende sag, idet der ikke foreligger forveksling med hensyn til parternes tjenesteydelser endsige mærkelighed Naturlige varemærker i henhold til varemærkelovens 5 Uagtet en varemærkeindehavers eneret og forbudsbeføjelse, følger det af bestemmelsen, at indehaveren ikke kan forbyde, at andre i overensstemmelse med god markedsføringsskik gør erhvervsmæssig brug af naturlige varemærker, blandt andet egen adresse, og angivelser vedrørende varens eller tjenesteydelsens geografiske oprindelse. Langkilde har anført, at Automester Bramstrup ikke ville kunne forbydes at anvende Bramstrup, såfremt Bramstrup var en egentlig by opmålt efter bebyggelsestæthed og/eller indbyggertal. Dette synspunkt støtter Langkilde med rette på varemærkelovens 5, stk.1 Det fremgår imidlertid ingensteds af bestemmelsen, at der med ordlyden alene sigtes til byer defineret ud fra fx indbyggertal. Bestemmelsen omfatter derimod egen adresse, jf. nr. 1 eller geografisk oprindelse, jf. nr. 2. Det fremgår af U H at ordet Medicon Valley blev benyttet som en betegnelse for Øresundsområdet, hvorfor brugen af betegnelsen som led i et virksomhedsnavn ikke kunne forbydes. Højesteret lagde til grund, at der ikke forelå nogen reel risiko for forveksling mellem parternes virksomhedsnavne, dels grundet ordenes betydning, dels fordi ordene indeholdte en angivelse af, at parterne drev virksomhed af forskellig art. Kriteriet efter varemærkelovens 5 til en geografisk oprindelse er dermed ikke, at der er tale om en egentlig by. Det er derimod tilstrækkeligt, at et område er blevet kendt via beskeder fra offentlige myndigheder. Det følger af U.1965B.245 at en ret til at benytte et naturligt varemærke medfører, at: der stilles ret små krav til den forskel, der skal foreligge, for at forvekslingsfare ikke skal antages at være til stede. Dette vil i øvrigt ofte følge af, at de ældre mærker eller navne, som et sådant naturligt mærke kan komme i konflikt med, selv vil være naturlige varemærker, og disses sidste beskyttelsesområde er meget snævert, for så vidt angår forveksleligheden, således at næsten kun identitet tages i betragtning, når ikke andre momenter foreligger.

19 Varemærkelovens 5, stk. 1 er således tiltænkt at skabe hjemmel for, at enhver i erhvervsøjemed må anvende et naturligt varemærke som betegnelse for sin virksomhed, for så vidt der ikke derved kan ske forveksling med andres varemærker. Hvorvidt Langkilde har etableret en (naturlig) varemærkeret til ordet Bramstrup, er uden betydning for nærværende sag, da det ikke ændrer på Automester Bramstrups retsstilling, idet Automester Bramstrup uanset tidligere varemærkerettigheder altid kan gøre erhvervsmæssig brug af sit eget naturlige varemærke, forudsat at dette sker loyalt. Da Automester Bramstrups naturlige varemærke angiver Automester Bramstrups branche og virksomhedens geografiske placering, udgør Automester Bramstrups brug af Automester Bramstrup loyal anvendelse af et naturligt varemærke. 2.3 Ad markedsføringsloven Automester Bramstrup har benyttet sit firmanavn loyalt og i overensstemmelse med god markedsføringsskik, jf. markedsføringslovens Markedsføringslovens 18 Automester Bramstrup gør brug af et forretningskendetegn, der tilkommer Automester Bramstrup, idet der er tale om et naturligt varemærke, som Langkilde ikke kan forhindre Automester Bramstrup i at benytte. Betingelserne for at statuere forvekslingsrisiko er således ikke opfyldte. Ved vurderingen af forvekslingsfaren skal indgå en vurdering af brancherne, kundeunderlag samt karakteren af forretningskendetegnets særpræg,... og U H En forvekslingsrisiko fordrer, at der består en aktuel konkurrencerelation mellem parterne hvilket parterne er enige om ikke er tilfældet Markedsføringslovens 1 Langkilde har ikke dokumenteret, at Automester Bramstrup har handlet illoyalt eller i strid med god markedsføringsskik i øvrigt, jf. markedsføringslovens 1 Automester Bramstrup har derimod handlet loyalt og henholdt sig til oplysninger fra offentlige myndigheder, på byskilte, på sygesikringsbevis, i avisartikler, på historisk atlas og sågar af BBR-registeret. Det er selvsagt ikke i strid med god markedsføringsskik i god tro at benævne sin virksomhed efter et lokalområde. Dette er i øvrigt, kutyme indenfor automesterbranchen 2.4 Ad internetdomæneloven

20 Det gøres gældende, at Automester Bramstrup er berettiget til at bruge domænenavnet som led i deres erhvervsmæssige virksomhed. Automester Bramstrup har ikke registreret og anvendt domænet i strid med god domænenavnsskik, jf. internetdomænelovens 25 Det gøres herudover gældende, at Automester Bramstrup er indehaver af et naturligt varemærke, jf. varemærkelovens 5, stk.1 Som følge heraf kan Langkilde ikke forbyde, at Automester Bramstrup gør brug af sin geografiske beliggenhed i sit virksomhedsnavn og følgelig på sin hjemmeside som domænenavn. Anbringenderne, som påberåbt i den af Retten i Svendborg den 26. marts 2014 afsagte dom, gøres gældende fuldt ud. Landsrettens begrundelse og resultat På baggrund af de historiske og leksikale oplysninger lægger landsretten til grund, at Bramstrup i hvert fald siden 1600-tallet har været navnet på det gods ved Nørre Lyndelse på Fyn, som i dag ejes af Niels Langkilde. Landsretten lægger efter bevisførelsen endvidere til grund, at selvom Bramstrup er anført som et supplerende bynavn i blandt andet Bygnings- og boligregistret, hos Stednavneudvalget og i VejviserFyn, er Bramstrup ikke et navn på en by, et sted eller et område forskelligt fra godset Bramstrup, ligesom navnet ikke anvendes til at betegne andet end godset og dettes tilhørende områder. Endelig lægger landsretten til grund, at der udover godset alene findes ét sted eller område i Danmark med navnet Bramstrup, en by beliggende ved Hadsten mellem Randers og Århus. Det bemærkes, at Bramstrupkollegiet i Odense, der efter det oplyste er en del af Odenses såkaldte herregårdskvarter, har taget navn netop efter godset Bramstrup. På denne baggrund finder landsretten, at Bramstrup udgør et særegent navn på en fast ejendom, og at Niels Langkilde som ejer af denne ejendom efter almindelige retsgrundsætninger kan forhindre andre i at bruge navnet erhvervsmæssigt indenfor det, han betegner som godset Bramstrups bekendthedskreds.

21 Da godset Bramstrup i dag driver virksomhed inden for en lang række områder, og da Automester Bramstrup er beliggende ca. 1 km fra godset, driver Automester Bramstrup og Steen Bentsen utvivlsomt deres virksomhed inden for godsets bekendthedskreds. Det vil derfor være naturligt at knytte forbindelse mellem virksomhedsbetegnelsen Automester Bramstrup ApS og godset Bramstrup, uanset at der ubestridt ikke er branchesammenfald eller i øvrigt forvekslingsrisiko mellem de to. Da Automester Bramstrup og Steen Bentsen ikke har fået Niels Langkildes samtykke til anvendelse af navnet Bramstrup, og da de ikke efter varemærkelovens 5, nr. 1 eller 2, eller på andet grundlag har en selvstændig ret hertil, tager landsretten herefter Niels Langkildes første og anden påstand til følge. Landsretten finder, at Niels Langkilde ikke har godtgjort, at han har lidt et økonomisk tab ved Automester Bramstrup og Steen Bentsens brug af navnet. Der findes heller ikke grundlag for at tilkende ham et vederlag efter principperne i markedsføringslovens 20, stk. 3, eller varemærkelovens 43. Automester Bramstrup og Steen Bentsen frifindes derfor for Niels Langkildes tredje påstand. Under hensyn til sagens karakter og omfang skal Automester Bramstrup og Steen Bentsen betale sagsomkostninger for begge retter til Niels Langkilde med i alt kr. Beløbet omfatter kr. til retsafgift og kr. til dækning af udgifter til advokatbistand ekskl. moms. T h i k e n d e s f o r r e t: Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen forbydes at gøre erhvervsmæssig brug af betegnelsen Bramstrup som eget varemærke og i virksomhedsnavn. Steen Eithz Bentsen tilpligtes at slette registreringen af domænenavnet automesterbramstrup.dk. Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen frifindes for den nedlagt betalingspåstand.

22 I sagsomkostninger for begge retter skal Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen inden 14 dage betale kr. til Niels Einar Langkilde. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a.

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1033003 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 26. august 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, B. Tegldal og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1033-14:

Læs mere

2. Sagsøgte 2, Steen Eithz Bentsen, skal slette registreringen af domænenavnet automesterbramstrup.dk.

2. Sagsøgte 2, Steen Eithz Bentsen, skal slette registreringen af domænenavnet automesterbramstrup.dk. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. marts 2014 i sag nr. BS R3-444/2013: Niels Einar Langkilde Bramstrup Bramstrup 1 5792 Årslev mod 1. Automester Bramstrup ApS og 2. Steen Eithz

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. februar 2017 Sag 280/2015 (2. afdeling) Automester Bramstrup ApS og Steen Eithz Bentsen (advokat Claes Wildfang for begge) mod Niels Einar Langkilde (advokat Sture

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 415 og 416 Klager: Ren Ejendomsservice ApS Trepkasgade 5 2100 København Ø v/advokat Claudia Jørgensen Indklagede: MK Rengoering & Ejendomsservice Julius Blomsgade 19, kld. tv. 2200 København N Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0130 Klager: Vestbyg A/S Malervej 7a 6710 Esbjerg V v/advokat Holger Refslund Indklagede: Vestegnens Byggefirma Frydendalsvej 7 2665 Vallensbæk Strand v/advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 651 Klager: Anne og Henning Wilhelm-Hansen Dronninggårds Allé 31 2840 Holte v/advokat Erik Rasmussen Indklagede: Edition Wilhelm Hansen Bornholmsgade 1 1266 København K v/advokat Lisbet Andersen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 597 Klager: Meiniche I/S Jens Baggesens Vej 3-5 7500 Holstebro v/advokat Klaus Berning Indklagede: Bilbørs ApS Ved Stampedammen 27 2970 Hørsholm v/jakob Dalhoff Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0111 Klager: Vi Køber Guld v/matthew James Alexander Tapsell c/o Postboks 2641 Øster Allé 1 2100 København Ø v/advokat Claus Hastrup Knudsen Indklagede: Nyfortuna

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0231 Klager: Autohuset Hillerød A/S Lodbrogsvej 5 3400 Hillerød Indklagede: Autohuset Tofte og Rasmussen ApS Falkevej 14 3400 Hillerød Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 411 Klager: Toyota Danmark A/S Dynamovej 10 2730 Herlev v/advokat Frank Bøggild Indklagede: Horskjær Automobil A/S Kornvænget 1-5 8600 Silkeborg Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 994 Klager: RMG A/S Islands Brygge 30 Postboks 1966 2300 København S v/advokat Nicolai Platzer Funder Indklagede: Legro Gartneri A/S Sognevejen 14 2690 Karlslunde v/advokat Lisbet Andersen Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-190 Klager: ebay, Inc. v/advokat Niels M. Andersen Bech-Bruun Dragsted Langelinie Allé 35 2100 København Ø Indklagede: Enhanced Business Apprehensible Yielding Blochs Vænge 5 2960 Rungsted

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0014 Klager: Skagen Cykeludlejning v/ Bente Jørgensen Fiskergangen 8 9990 Skagen v/advokat Carsten Jacobsen Indklagede: Fa Alfred Pedersen Vestre Strandvej 4 9990

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 857 Klager: John Martin Sebastian Kollegiebakken 9, 3405, 1. 2800 Kgs. Lyngby Indklagede: Sebastian Design Søndergade 56, Hyllinge 4700 Næstved v/advokat Thomas Colstrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0069 Klager: Samsonite IP Holdings S.à.r.l. 13-15 avenue de la Liberté L-1931 Luxembourg Luxembourg v/advokat Lone Prehn Indklagede: Helm Nørregade 31-33 7500 Holstebro

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0250 Klager: Kristian von Hornsleth ApS c/o Iversen & Co. ApS Bredgade 25 H 2 1260 København K v/advokat Stig Gøtzshe Indklagede: Als Offset ApS. Industrivej 4 6440 Augustenborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0545 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Danmark v/ advokat Stig Ekmann Indklagede: Yusuf Bekrem Brøndbyvestervej 52, 2. tv. 2605 Brøndby

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 986 Klager: home A/S v/advokat Tanya Meedom Plesner Svane Grønborg Amerika Plads 37 2100 København Ø Indklagede: HomeLet Mette Ruds Vej c/o Kurt Jensen 5700 Svendborg Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 619 Klager: WebHosting A/S Formervangen 24 2600 Glostrup Indklagede: Nicolai Fogh Bjørnsvej 13, 2.th. 5200 Odense V Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0186 Klager: Rene Ruder v/bjarke Fuglsang Ketting Parkvej 14 8462 Harlev J v/advokat Torben Høholt Jensen Indklagede: Aars/Solbakken Vinduespolering Solbakken 85

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-205 Klager: Ford Motor Company A/S Stationsparken 26 Postboks 119 2600 Glostrup v/advokat Hans Hedegaard Indklagede: Ford Service v/ Finn Greisen Vojensvej 8 6500 Vojens v/advokat Stephan Ravn

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0081 Klager: Bayerische Motoren Werke AG Petuelring 130 80788 München Tyskland v/ advokat Kasper Frahm Indklagede: [A] Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2012-0204 og 2012-0238 Klager: Allan Juul Jakobsen Munkensdam 3 6000 Kolding v/advokat Michael Baruah Indklagede: Kolding Bedemandsforretning v/søren Erik Andersen Dyrehavegårdsvej

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0178 Klager: Verdo A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV Indklagede: Ecoteck A/S Kirkegårdsvej 1C Hørby 9500 Hobro Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 813 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/ advokat Louise Unmack Rygaard Indklagede: Tryg Auto Hovedvejen 92 2600 Glostrup v/ advokat Peter Schäfer Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 343 og 344 Klager: VVS Grossisten Børkop ApS Industrivej 61 7080 Børkop Indklagede: Profil Web Design ApS Søvej 5 3100 Hornbæk Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 309 Klager: TV 2/Danmark TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup Indklagede: Reach.dk ApS Østergade 60, 5. 1100 København L v/advokat Lars Stoltze Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 442 & 443 Klager: SCA Du Chateau Lecusse R.C.S. Albi Broze 81600 Gaillac Frankrig v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Vester Søgade 10 1601 København V. Indklagede: Herning Vincompagni Herning Vin Import

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0012 Klager: Medarbejderferie ApS Nørregade 61 6600 Vejen v/advokat Kasper Stjernegaard Indklagede: 2match v/kim Jespersen Rahbæks Allé 6 6650 Brørup Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 910 Klager: Dansk Kørelærer-Union Ellested 5853 Ørbæk v/advokat Michael Knop Indklagede: Dansk Kørelærer-Uddannelse Dalumvej 42-44 5200 Odense V v/advokat Michael Jensen Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-199 og 200 Klager: Google, Inc. v/advokat Per Håkon Schmidt Esplanaden 34 1263 København K Indklagede: E4 Group Åhavevej 7 8260 Viby J Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1508 Klager: Koch Hair Cut Skindergade 37 1159 København K v/advokat Angantyr Laurberg Nielsen Indklagede: shampooshop.dk Søndergade 5 5000 Odense v/advokat Jørgen Dreyer Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 605 Klager: Stilladsreklame.dk ApS Alstrup Alle 8561 Hasselager Indklagede: City Reklame A/S Kalkbrænderiløbskaj 6A 2100 København Ø v/advokat Annemette Thorgaard Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0152 Klager: Pajo-Bolte A/S Lupinvej 1 9500 Hobro v/advokat Jens Saabo Indklagede: EliteWeb web-bureau ApS Lillebæltsvej 11 6715 Esbjerg N Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0052 Klager: Michael Brix P. Kjærgårdsvej 8 Thise 9700 Brønderslev Indklagede: Jhninvest Kastrupparken 31 4760 Vordingborg Parternes påstande: Klagerens påstande

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-135 og 136 Klager: Aalborg Flag og Sport ApS Poseidonvej 82 9210 Aalborg SØ v/advokat Mads Balsby Wilkens Indklagede: Aalborg Flagfabrik ApS Gørtlervej 3 9000 Aalborg v/advokat Stig Jørgensen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 386 Klager: Vaillant A/S Drejergangen 3 A 2690 Karlslunde v/advokat Stefan Reinel Indklagede: Thomas Frederiksen Hindholm alle 27 2770 Kastrup Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0183 og 2011-0184 Klager: Dansk Erhvervs- og Selskabsrådgivning SMBA Forbindelsesvej 8 2100 København Ø Indklagede: Rackhosting ApS Hørskætten 6C 2630 Taastrup på

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr. 924 Klager: Tversted Feriehusudlejning v/ellen Benedikte Nygaard Tannisbugtvej 117 9881 Bindslev Indklagede: Tversted Turistbureau Østervej 10, Tversted 9881 Bindslev Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1091 Klager: MinReklame ApS Dronning Olgas Vej 39B 2000 Frederiksberg Indklagede: Spar30.dk Hedevej 21 8240 Risskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0061 Klager: Patchwork Køge / Patchwork Butikken Nørre Boulevard 43 4600 Køge Indklagede: MF SOLUTION ApS Emilsgave 56 4130 Viby Sjælland Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1450 Klager: American Dreamcars ApS Mosevangen 12 6640 Lunderskov v/advokat Verner Holm Indklagede: Esben Larsen Øster Voldgade 22 7000 Fredericia v/advokat Jan Wittenborn Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 229 Klager: Rent-A-Wreck of Scandinavia as Dronningens gate 6 0152 Oslo Postboks 522 Skøyen 0214 Oslo Norge v/advokat Karsten Kielland Indklagede: Normas Hjemmeservice v/bo Barht Kirkevej 4 4572

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-274 Klager: Helge Wagner Scandiagade 48 2450 København SV Indklagede: Texman ApS - Chresten Larsen Lyngvej 3 9000 Aalborg Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 420 Klager: Uffe A. Fredens Universitetsparken 4, 2. 169 8000 Århus C Indklagede: Nazaret Kirke Ryesgade 86, st. tv. 2100 København Ø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0063 Klager: Zentropa Administration ApS Filmbyen 22 2650 Hvidovre Indklagede: Hongjin Pte Ltd 14 Robinson Roas #13-00 Far East Finance Bulding 04585 Singapore Singapore

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0094 Klager: Skandinavisk Motor Co. A/S Park Allé 355 2605 Brøndby Indklagede: OH Biler Viborg A/S Ølandsvej 7 8800 Viborg v/advokat Morten Vandborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0193 Klager: Brændeovnsshoppen ApS Smedegårdsvej 11 5771 Stenstrup v/advokat Jakob Thrane Indklagede: Brændeovnsspecialisterne ApS Vejlevej 34 7000 Fredericia v/advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-163/164 Klager: Scandinavian Airlines System v/advokat Jeppe Skadshauge Bredgade 38 1260 København K Indklagede: Callnet ApS Strandmarksvej 63 2650 Hvidovre Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1096 Klager: Danske Bank A/S v/advokat Peter Gustav Olson Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Viet Nam Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 327 og 328 Klager: De Forenede Trailerfabrikker A/S Godthåbsvej 5 7100 Vejle v/advokat Jens Møller Indklagede: Autocity ApS Judy Skjærlund Østergade 2 4863 Eskildstrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2012-0139 Klager: Kvik Trafik v//claus Verner Nielsen Godthåbsvej 4 8600 Silkeborg v/advokat Torben Krath Indklagede: Kvik Trafikskole v/masood Ahmad Blegdamsvej 42 2200

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1302 Klager: Pixelsmed ApS Vestergade 11, 1. 5000 Odense C v/advokat Ole Østergaard Indklagede: PIXELSMEDEN Havnegade 4 A, 2. 7100 Vejle Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0029 Klager: Keld Bjerrum Harrehøjvej 70 7900 Nykøbing Mors Indklagede: Tommy Jensen Fredsøvej 58 7900 Nykøbing Mors Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1095 Klager: E-novative ApS Guldsmedegade 23, 1. th. 8000 Århus C v/mette M. Andersen, Patrade A/S Indklagede: Hit Media ApS H.C. Andersensvej, 14, 2. tv. 9000 Aalborg v/advokat Jakob Kirkegaard

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 450 Klager: Gert Broy Tibirke Tjørnevangen 3.2 2700 Brønshøj Indklagede: Tibirke Møbelfabrik ApS Bækkebrovej 4 3220 Tisvildeleje Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0168 Klager: ZenZa ApS Åboulevarden 30 8000 Aarhus C. Indklagede: Ronnie Nielsen Uhlandstrasse 184 10623 Berlin Germany Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 962 Klager: The Milk ApS Nyhavn 6, 3. th. 1051 København K v/cand.jur. Lone Prehn Indklagede: In2media Sankt Peders Stræde 30 C, 2 1453 København K Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-206 Klager: ITbutikken A/S Gl. Århusvej 19 8800 Viborg v/advokat Kurt F. Nielsen Indklagede: Shoppingsajterna Svenska AB Önsvala gård, 245 93 Staffanstorp Sverige Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 752 Klager: Land Rover Banbury Road Lighthorne Warwick, Warwickshire CV35 ORG Storbritannien v/ advokat Susie P. Arnesen Indklagede: Peter Kaasgaard Korsvejen 14 8660 Skanderborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1375 Klager: Eyecam ApS Kresten Smed Stræde 6, 3670 Veksø Sjælland v/advokat Henrik Mansfeldt Witt Indklagede: Tariq Ahmad Pilängsrundeln 26142 Landskrona Sverige Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 852 Klager: JS Erhvervs Consult ApS Tunøvej 5 7000 Fredericia Indklagede: Hagen Strand ApS Hagenvej 105C 7080 Børkop Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0443 Klager: Uldtøj.dk ApS Frydendalsvej 8 2665 Vallensbæk Strand Indklagede: Niels Erik Beck Bønstrupvej 11 Bønstrup 6580 Vamdrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0078 Klager: Fredericia Golf Club Stenhøjvej 57 7000 Fredericia Indklagede: Ruben Jensen Hvidkjærsvej 11 7000 Fredericia Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0004 Klager: Københavns Dødsbo ApS Sankt Nikolaj Vej 13, st. 1953 Frederiksberg C. v/advokat Angantyr Laurberg Nielsen Indklagede: 1. Totalrydning ApS Damhusvænget

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: Side 1 af 5 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-073 Klager: El-Gros ApS Lomholtvej 2-6 Hover 7100 Vejle V/Advokat Morten Schwartz Nielsen Indklagede: Sæby Elgros v/kenneth Sørensen Skt. Annæ Gade 32

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 930 Klager: Freeway ApS Sct. Leonisgade 5 8800 Viborg v/advokat Morten Wagner Indklagede: Zolid ApS Bjergbygade 1 A,2.th 4200 Slagelse Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede tilpligtes

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 480 Klager: Bongoes 62 v/aksel Jensen Mellemgade 6 9240 Nibe v/advokat Jens Rye Andersen Indklagede: Uffe Jepsen Rosenparken 37 9240 Nibe v/advokat Anders Hjulmand Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0359 Klager: CDK Global, LLC 1950 Hassell Road Hoffman Estates 60195 Illinois USA v/henriette Vængesgaard Rasch Indklagede: ax1ao@hotmail.com china 123456 china

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2012-0125 og 2012-0126 Klager: Auto-Læder.dk ApS Nygade 37 7430 Ikast v/advokat Søren Wolder Knudsen Indklagede: Bilhouse Læderinteriør Hammerum Hovedgade 134D 7400 Herning

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1345 Klager: Powerbooking v/anders Larsen Mølleager 34 2640 Hedehusene v/advokat Michael Brandt Indklagede: Roar Music ApS Tuelsborgvej 5 4180 Sorø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1577

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1577 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1577 Klager: 3F Kampmannsgade 4 1790 København V v/advokat Niels Bo Jørgensen Indklagede: Christian Sieberer EDV Froelichgasse 41/1/1 1230 Vienna Østrig Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 304 Klager: Hunters House, Jagt & Fiskeri A/S H.C. Ørstedsvej 7 B 1879 Frederiksberg C Adv. Nils-Erik Norsker Indklagede: Michael Jakobsen Hardballshoppen Bredgade 52 4653 Karise Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1027 Klager: Susanne Birkholm Lappen 10 A, 1. th. 3000 Helsingør Indklagede: Personal Entertainment Rugårdsvej 163 5210 Odense NV Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-191 Klager: Net-Bog-Klubben v/knud Pedersen Nikolajsgade 22 1068 København K Indklagede: Netboghandlen v/kasper Drews Rådhus Allé 12 3650 Ølstykke Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 378 Klager: Eniro Danmark A/S (klager 1) Amager Boulevard 115 2300 København S og Eniro Norge AS (klager 2) v/advokat Lisbet Andersen Indklagede: Crock Data ApS Stenløse Center 53L 2660 Stenløse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 396 Klager: IT- og Telestyrelsen, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Holsteinsgade 63 2100 København Ø Kammeradvokaten v/advokat Marlene C. Hannibal Indklagede: Peter Lauge Sct. Olai

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1035 Klager: Klager 1: Paramount Pictures Corporation, a corporation of the state of Delaware 5555 Merose Avenue Los Angeles Californien, 90038-3197 USA Klager 2: Paramount Home Entertainment Sweden

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0086 Klager: Curago A/S Lyskær 9 2730 Herlev v/advokat Jens Arnesen Indklagede: Jens Ole Andersen Katbyvej 5 9600 Aars Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 851 Klager: Lyngby Data Shop Askhøjvej 4 8570 Trustrup Indklagede: BWISE.DK Storegade 15 8500 Grenaa Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at slette registreringen af domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0041 og 2017-0083 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/ advokat Stig H. Ekmann Indklagede: Per Schjervig Industrivej 27, st. th. 2640

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere