Infrastrukturen på værdipapirmarkederne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Infrastrukturen på værdipapirmarkederne"

Transkript

1 35 Infrastrukturen på værdipapirmarkederne Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret, og Anne Reinhold Pedersen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Med introduktionen af euroen har store dele af Europa en fælles valuta, som det kendes fra USA. Værdipapirmarkederne i euroområdet er imidlertid ikke så integrerede som de amerikanske. Omkostningerne ved at handle et givent værdipapir er forskellige inden for euroområdet bl.a. som følge af, at der ikke er fælles clearing og afvikling. Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at de seneste års konsolidering af infrastrukturen på værdipapirmarkederne i Europa også har omfattet selskaber uden for euroområdet. De europæiske kapitalmarkeder har tidligere været domineret af nationale finansielle strukturer. Handel er foregået på nationale fondsbørser med indenlandske kunder, og værdipapirer har været opbevaret i nationale værdipapircentraler. Der har imidlertid gennem de senere år været en stigende interesse for at handle værdipapirer på tværs af landegrænser. Introduktionen af euroen kan sandsynligvis forklare en stor del heraf, men også øget fokus på risikospredning og lempeligere regler for placering af pensionsopsparing kan være medvirkende årsager. Værdipapirmarkedet er et marked, hvor landegrænser i princippet er af lille betydning, da der typisk vil være lignende investeringsprodukter i flere lande. Samtidig foregår handlen i stigende grad elektronisk, så det har mindre betydning, hvor man fysisk er placeret. Mens den grænseoverskridende handel med værdipapirer således er blevet mere smidig, er den efterfølgende clearing og afvikling fortsat kompliceret. Det er forbundet med forholdsvis høje omkostninger at få afsluttet en handel, hvor køber ikke er bosiddende i det land, hvor værdipapiret opbevares. Dette har medført et pres fra både investorer og myndigheder for, at grænseoverskridende aktiviteter bliver billigere. Overgangen til euro repræsenterede et kvantespring frem mod etableringen af et indre kapitalmarked i EU til gavn for alle investorer samt virksomheder, der søger kapital. Integrationen af de underliggende finansielle strukturer er en yderligere forudsætning for et velfungerende indre kapitalmarked.

2 36 INFRASTRUKTUREN PÅ VÆRDIPAPIRMARKEDET Boks Handel. Køber og sælger indgår en handel på en handelsplatform, det kan fx være en reguleret handelsplads, et elektronisk handelssystem eller et mæglermarked. Clearing. Ved clearing opgøres forpligtelserne i en handel. Hvis en række handler samles, og der sker en samlet opgørelse af køb og salg, kan de enkelte deltageres nettoposition udregnes. Denne funktion kaldes netting og indebærer en reduktion i antallet af transaktioner og størrelsen af de beløb, som skal udveksles, hvorved likviditetsbehovet mindskes. Clearing kan også ske på bruttobasis (dvs. pr. handel). I Danmark og de øvrige nordiske lande sker clearingen samme sted som afviklingen, dvs. i værdipapircentralerne. I mange andre lande er denne del af infrastrukturen opdelt på to parter, hvor en central modpart forestår clearingen, mens afviklingen sker i en værdipapircentral. I boks 2 beskrives centrale modparter nærmere. Afvikling. Afvikling er den endelige afregning af aftalte forpligtelser mellem køber og sælger, hvor penge og papirer udveksles, og handler bliver endelige. I Danmark og de fleste andre steder afvikles penge- og værdipapirforpligtelsen samtidigt, såkaldt "delivery versus payment", eller blot DvP. Ved DvP reduceres kreditrisikoen på modparten. Opbevaring. Værdipapirerne registreres i et depot i en værdipapircentral. Værdipapircentralen kan være national (Central Securities Depository, CSD) eller international (International Central Securities Depository, ICSD). Nogle værdipapircentraler tilbyder også værdipapirservicering (corporate actions), som er administration af stemmerettigheder, håndtering af periodiske betalinger (rente- og udbyttebetalinger) og skattehjælp. I det følgende ses der på den nuværende værdipapirinfrastruktur i EU. I den forbindelse vurderes det, hvorledes infrastrukturen kan tænkes at udvikle sig fremover. En forudsætning for skabelsen af et indre kapitalmarked i EU er, at de lovgivningsmæssige rammer harmoniseres. Det arbejde foregår inden for EU og omtales kort til sidst. INFRASTRUKTUREN PÅ VÆRDIPAPIRMARKEDET En værdipapirhandel kan betragtes som en kæde. Først handles værdipapiret, hvorefter handlen cleares og afvikles, og endelig opbevares papiret i et depot. Disse led udgør tilsammen infrastrukturen på værdipapirmarkedet, jf. boks. Infrastrukturen på de europæiske værdipapirmarkeder har ændret sig markant. Overordnet set er der tale om vertikal eller horisontal konsolidering. Vertikal konsolidering sker ned gennem kæden fx mellem en handelsplads, en clearingcentral og en værdipapircentral, mens horisontal konsolidering sker på tværs af kæden, fx mellem to handelspladser. I Danmark eksisterer fondsbørsaktiver (dvs. aktier og obligationer) kun i elektronisk form. Tilsvarende udvikling ses i de fleste andre europæiske lande. Opbevaring refererer derfor til den elektroniske registrering af værdipapirerne i værdipapircentralerne.

3 37 HOVEDLINJER I DEN EUROPÆISKE VÆRDIPAPIRINFRASTRUKTUR Tabel Frankrig, Holland, Belgien og Portugal UK Tyskland og Østrig Danmark Norge Sverige Finland Handel Euronext LSE Deutsche Börse KF OSE OM HEX Clearing Clearnet LCH Eurex clearing VP VPS VPC APK Afvikling og opbevaring Euroclear Crest Clearstream VP VPS VPC APK Fælles koncern Samarbejde Anm.: LSE: London Stock Exchange, LCH: London Clearing House, KF: Københavns Fondsbørs, OSE: Oslo Stock Exchange, OM: Stockholmsbörsen, HEX: Helsinki Exchange. Den økonomiske baggrund for vertikal konsolidering er primært synergieffekter, herunder lettere mulighed for at anvende såkaldt Straight Through Processing (STP), hvor en handel automatisk videresendes til clearing og afvikling. Horisontal konsolidering er først og fremmest motiveret af stordriftsfordele, da systemerne har høje faste omkostninger og lave marginalomkostninger. Fordelene kommer derfor især til udtryk ved implementering og anvendelse af en fælles teknisk platform, fx et fælles handelssystem. Om konsolidering samlet set indebærer fordele for økonomien afhænger specielt af, om konkurrencen kan bevares. I den henseende kan myndighederne være bekymrede for, at især vertikalt konsoliderede strukturer udnytter deres stilling. Det kan fx ske ved at blokere konkurrerende handelsplatformes adgang til clearing og afvikling eller ved at subsidiere udvalgte led i kæden. Hvor den vertikale konsolideringsform tidligere har været dominerende, tyder den seneste tids udvikling på, at konsolideringen i højere grad sker horisontalt. I tabel er hovedlinjerne i den nuværende værdipapirinfrastruktur i Europa skitseret. Som det fremgår af tabellen, er billedet kompliceret. Flere selskaber deltager således både i en horisontal og en vertikal konstruktion. VÆRDIPAPIRHANDEL Fondsbørshandlen i Europa er på nuværende tidspunkt domineret af London Stock Exchange, Euronext og Deutsche Börse, hvorigennem ca. 75 pct. af aktiehandlen på de europæiske børser blev gennemført i

4 38 UDVALGTE FONDSBØRSERS ANDEL AF AKTIEHANDLEN PÅ DE EUROPÆISKE FONDSBØRSER I 2002 Figur Pct London Stock Exchange Euronext Deutsche Börse De spanske fondsbørser Italiens fondsbørs NOREX+HEX Anm.: NOREX og HEX består af fondsbørserne i Norden. Kilde: Federation of European Stock Exchanges, FESE Som det fremgår af figur, er de nordiske børser forholdsvis små med sammenlagt ca. 6 pct. af de europæiske fondsbørsers aktiehandel. De seneste år er der sket en række grænseoverskridende konsolideringer, og der er udarbejdet samarbejdsaftaler mellem europæiske fondsbørser. I 998 indgik Københavns Fondsbørs og Stockholmsbörsen en samarbejdsaftale om at etablere et fælles nordisk værdipapirmarked baseret på selvstændige børser NOREX. Alliancen blev senere udvidet med Oslo Børs og Islands børs. I 2000 blev Euronext dannet ved en fusion mellem fondsbørserne i Frankrig, Holland og Belgien, og i 2002 blev kredsen udvidet med den portugisiske fondsbørs og den engelske derivatbørs, LIFFE. Senest er der i maj i år blevet annonceret en fusion mellem den svenske OM-gruppe, der ejer Stockholmbörsen, og finske HEX, der ejer den finske fondsbørs og to af de baltiske børser. Det ny selskab, OM HEX, vil have hovedkvarter i Stockholm og bestå af to divisioner: HEX Integrated Markets og OM Technology, med hovedkvarter i henholdsvis Helsinki og Stockholm. HEX Tallinn, HEX Riga og Stockholmbörsen vil fortsætte under de nuværende navne, mens den finske fondsbørs genoptager det tidligere navn Helsingin Pörssi. Fusionen indebærer desuden, at værdipapirhandelssystemet på børserne i Norden og i to af de baltiske lande bliver SAXESS. Handel med obligationer er udeladt i figuren, da denne i Europa typisk ikke foregår på en fondsbørs.

5 39 Konsolideringen af handelspladser er i høj grad motiveret af stordriftsfordele i form af sammenføring af it-systemer og dannelsen af en fælles handelsplatform, områder kendetegnet ved betydelige faste omkostninger. En fælles handelsplatform kan medvirke til, at antallet af investorer og handlen stiger. Samtidig fjernes parallel handel med samme værdipapir, hvilket kan gøre prisdannelsen på markedet mere gennemsigtig. Konsolideringen af forskellige systemer vil dog ofte medføre betydelige initiale omkostninger. For det første er der store omkostninger forbundet med at udvikle nye it-systemer eller at sammenkoble eksisterende. For det andet kan der være omkostninger for brugerne (medlemmerne) af handelssystemet, fx til software, hardware og uddannelse/træning af medarbejderne. Mens det er relativt ukompliceret for handelspladserne at estimere den første type omkostninger, er det betydeligt vanskeligere at vurdere den anden, der er en omkostning hos brugerne. Det samlede regnskab kan derfor være svært at gøre op, og der kan gå en lang periode, før der forekommer positive effekter af en konsolidering. Landskabet for værdipapirhandel i Europa forventes at undergå yderligere forandringer i den kommende tid. Konsolideringen vil efter alt at dømme fortsætte og centrere sig om de tre største børser i Europa; London Stock Exchange, Deutsche Börse og Euronext. En mulighed kunne også være, at to af de tre store gik sammen. De mest sandsynlige kandidater må i øjeblikket anses for at være London Stock Exchange og Euronext, da de underliggende led i værdikæden for netop disse to børser er fusioneret, jf. tabel. De mindre børser i Europa kan sandsynligvis vælge enten at blive tilknyttet en af de store børser eller alternativt fokusere på at (for)blive specialiserede handelspladser for mindre likvide værdipapirer. CLEARING AF VÆRDIPAPIRHANDEL Clearing, hvor værdipapirhandlen klargøres til afvikling, sker i de fleste europæiske lande hos en central modpart, jf. boks 2. Handler på Euronext-børserne cleares i Clearnet, hvor Euronext ejer 80 pct. af aktierne og værdipapircentralen Euroclear den resterende del. Clearnet er en fusion mellem clearingcentralerne i Holland, Belgien og Frankrig. I England er London Clearing House bl.a. central modpart for handler på London Stock Exchange og derivatbørsen LIFFE. Netop London Clearing House og Clearnet annoncerede i juni 2003, at de ved udgangen af 2003 fusionerer de to selskaber til et nyt fælles selskab, LCH.Clearnet. Fusionen var ikke uventet, bl.a. som følge af at LIF- FE, der en af de vigtigste kunder hos London Clearing House, for nylig

6 40 CENTRALE MODPARTER Boks 2 En central modpart indtræder i og garanterer alle handler. Den centrale modpart agerer således sælger over for alle købere og køber over for alle sælgere. En central modpart tilbyder netting af handler, hvorved kravene til likviditet reduceres. Dette implicerer også anonymitet i handlerne, hvilket er en funktion, der i stigende grad efterspørges. Desuden kan en central modpart være medlem af flere værdipapircentraler, hvilket kan medvirke til at lette grænseoverskridende clearing og afvikling. Anvendes en central modpart kan handleren få en kendt modpartsrisiko (på den centrale modpart) frem for en mere ukendt modpartsrisiko på den, man tilfældigvis har handlet med. Det vil især være en fordel ved grænseoverskridende værdipapirhandler, hvor der typisk er et lavere kendskab til modparten end ved indenlandske handler. Overførslen af risikoen fra markedsdeltagerne til den centrale modpart indebærer en koncentration af kreditrisikoen og den operationelle risiko, hvilket stiller store krav til fx regelsæt og risikostyringsværktøjer. Af samme grund kan myndighederne have en væsentlig interesse i den konkrete udformning af den centrale modpart. Der er ikke i større omfang udstedt internationale anbefalinger/standarder for centrale modparter. blev indlemmet i Euronext gruppen. De øvrige Euronext børser anvender som før nævnt Clearnet som central modpart. Med fusionen er koncentrationen på området forøget markant. For handler på Deutche Börse er der for nylig etableret en central modpart, Eurex Clearing, som også er central modpart for handler på derivatbørsen Eurex. I de nordiske lande er der ikke etableret centrale modparter 2, og clearingen sker i de respektive værdipapircentraler. Hos VP nettes de indgåede handler i clearingen, hvorefter afviklingen sker i fire på hinanden følgende blokke. Clearing er et typisk netværksgode, hvor fordelene for investorerne stiger med antallet af deltagere 3. Der er således klare fordele ved en høj grad af horisontal konsolidering på området. En hensigtsmæssig struktur på europæisk (globalt) niveau kunne derfor være få, men store, paneuropæiske (globale) centrale modparter, der kan nette handler og forpligtelser på tværs af landegrænser og ad den vej medvirke til at reducere omkostningerne ved grænseoverskridende værdipapirhandler. I modsat retning trækker imidlertid, at konkurrencen kan hæmmes, og risikoen koncentreres. 2 3 Eurex Clearing underskrev i foråret 2003 en hensigtserklæring med Board of Trade Clearing Corporation, der er den største amerikanske centrale modpart for handel med futures, med henblik på at skabe en global løsning for clearing af derivathandler. Der er dog én undtagelse, idet FUTOP clearingcentralen fungerer som central modpart for handel med futures og optioner, der er noteret på Københavns Fondsbørs. Et andet eksempel på et netværksgode er telefonnet.

7 4 VÆRDI AF OPBEVAREDE VÆRDIPAPIRER (MIA.EURO) Tabel Euroclear Crest Clearstream Monte Titoli (Italien) Iberclear (Spanien) VP Anm.: Crest og Euroclear er medtaget hver for sig for at illustrere størrelsesforholdet mellem dem. Crest og Euroclear fusionerede i efteråret Kilde: Årsberetninger fra institutionerne. AFVIKLING AF VÆRDIPAPIRHANDEL OG OPBEVARING AF VÆRDIPAPIRER Afvikling, hvor handlede værdipapirer udveksles mod penge, så handler bliver endelige, og den efterfølgende opbevaring af værdipapirer sker typisk i en værdipapircentral. I EU er der 2 værdipapircentraler, hvor især to skiller sig ud; Clearstream og Euroclear. Clearstream er resultatet af en fusion mellem Deutche Börse Clearing og den internationale værdipapircentral, Cedel. Euroclear er en sammenlægning af den internationale værdipapircentral Euroclear samt værdipapircentralerne i Frankrig, Holland, Belgien og senest i efteråret 2002 engelske Crest. Euroclear har ikke fået etableret en fælles afviklingsplatform for de fusionerede værdipapircentraler, men der arbejdes herpå. Sammenlignes værdien af de opbevarede værdipapirer i de to værdipapircentraler, er Euroclear størst, især efter fusionen med Crest, jf. tabel 2. I de nordiske lande er værdipapircentralerne nationale og har ikke indgået i grænseoverskridende konstellationer, som det er tilfældet på handelssiden. Konsolidering af værdipapircentraler kan skabe fordele, hvis der kan etableres fælles afvikling. Yderligere kan konsolideringen indebære, at investor får mulighed for at samle sine værdipapirer i ét opbevaringsdepot, hvormed der kan skabes en mere smidig likviditetsstyring. Mange værdipapirer kan nemlig anvendes som sikkerheder for kredit (likviditet) i centralbanker. Adgang til likviditet er af stor betydning for en effektiv betalingsformidling og værdipapirafvikling. Et problem ved konsolidering af opbevaringsfunktionerne er imidlertid lovgivningsmæssige forskelle mellem landene, fx på skatteområdet. Afvikling af grænseoverskridende værdipapirhandler kræver, at de forskellige nationale systemer gøres i stand til at kommunikere indbyrdes, hvilket kan ske via forskellige kanaler, jf. boks 3, der alle involverer For en beskrivelse af den danske afviklingsstruktur henvises til Danmarks Nationalbank, Finansiel stabilitet 2002.

8 42 KANALER FOR GRÆNSEOVERSKRIDENDE AFVIKLING AF VÆRDIPAPIRER Boks 3 For at afvikle en værdipapirhandel er det nødvendigt, at begge modparter i handlen har adgang til systemer, hvor papiret kan henholdsvis afleveres og modtages. I en grænseoverskridende værdipapirhandel befinder den ene eller muligvis begge parter sig i et andet land, end hvor papiret er beliggende (i et depot i en værdipapircentral). Der skal derfor etableres adgang til det pågældende afviklingssystem, eller afviklingssystemerne i de forskellige lande skal "være forbundne" (et link). Der findes grundlæggende fem forskellige kanaler, hvorigennem grænseoverskridende handler kan afvikles:. Værdipapirhandleren kan have direkte adgang til den lokale værdipapircentral (CSD) i det pågældende land ved at være medlem af denne. Ifølge BIS' rapport: Report on Consolidation in the Financial Sector fra 200 er denne løsning dyr og ikke udbredt. 2. Værdipapirhandleren kan anvende en international værdipapircentral (ICSD), som har adgang til den lokale værdipapircentral enten direkte eller indirekte gennem en lokal agent, som oftest en finansiel institution. 3. Værdipapirhandleren kan anvende en lokal agent, der er medlem af den lokale værdipapircentral. Det er den mest anvendte løsning ved aktiehandel. 4. Værdipapirhandleren kan bruge en global depotbank. Det vil oftest være en bank, der er aktiv på mange markeder, og som tilbyder investor at få opbevaret sine værdipapirer i den pågældende bank, der så igen har værdipapirerne opbevaret i et samledepot i en værdipapircentral, direkte eller indirekte. 5. Værdipapirhandleren kan anvende et direkte link mellem den indenlandske og den udenlandske (lokale) værdipapircentral, hvis et sådan er etableret. Dette kan desuden medvirke til en lettere likviditetsstyring for investor, idet papirer, der ønskes anvendt som sikkerhedsstillelse, kan koncentreres i et depot. Dette er typisk en dyr løsning. KANALER FOR AFVIKLING AF HANDLER Værdipapirhandler ICSD 3 Global depotbank Indenlandsk CSD Lokal agent Lokal CSD Kilde: The Giovannini Group: Cross-Border Clearing and Settlement Arrangements in the European Union, November 200 (se

9 43 HUB AND SPOKES MODELLEN Figur 2 CSD CSD HUB CSD CSD fordyrende mellemled. Det er især som følge af besværligheder på dette område, at grænseoverskridende handler bliver forholdsvis dyre, og yderligere integration af afviklingen er derfor en forudsætning for, at omkostningerne kan reduceres. Links mellem værdipapircentralerne har hidtil været en meget anvendt løsning til at få afviklingssystemerne integreret. Med mange værdipapircentraler er etableringen og vedligeholdelsen af links imidlertid forholdsvis omkostningskrævende 2. Med dette udgangspunkt er flere af de store værdipapircentraler ved at udvikle en alternativ løsning, hvor antal links kan reduceres betragteligt. Idéen er, at de enkelte værdipapircentraler styrer deres link gennem nogle få centrale kerner, der så indbyrdes kan kommunikere med hinanden 3, jf. figur 2. Ydermere muliggør modellen, at opbevaringen af værdipapirer fortsat kan finde sted nationalt, hvilket kan være hensigtsmæssigt set i lyset af forskelle i lovgivning mellem landene. Modellen er et bud på integration af grænseoverskridende afvikling på mellemlang sigt. På længere sigt må det formodes, at afviklingen og opbevaring koncentreres i færre enheder. DE EUROPÆISKE MYNDIGHEDERS INTERESSER OG INITIATIVER Værdipapirmarkederne fungerer som formidlere af kapital til virksomheder og husholdninger. Myndighederne har derfor en interesse i at 2 3 The Giovannini Group anslår i rapporten: Cross-Border Clearing and Settlement Arrangements in the European Union, November 200 (se at de direkte omkostninger til clearing og afvikling af grænseoverskridende værdipapirhandler i EU er ca. gange højere end for indenlandske handler. Det kræver n*(n-) links for at linke n værdipapircentraler. For EU svarer dette p.t. til 420 links. Modellen kaldes populært for hub and spokes med reference til et cykelhjul med et nav i centrum, hvorfra egerne udgår.

10 44 sikre, at infrastrukturen på værdipapirområdet er velfungerende, effektiv og sikker. For centralbankerne er det vigtigt, at pengepolitikken kan udføres problemfrit, hvilket kræver, at modparterne let og hurtigt kan stille værdipapirer som sikkerhed for lån i de pengepolitiske operationer. Ligeledes er det af stor betydning, at clearings- og afviklingssystemerne er robuste, da spredning af et problem mellem deltagerne kan have alvorlige konsekvenser for den finansielle stabilitet. Derudover kan både horisontal og vertikal konsolidering på værdipapirområdet indebære mindre konkurrence, og myndighederne vil derfor foretage en vurdering deraf. De monopollignende institutioner skaber behov for at overvåge, at stillingen ikke misbruges. I EU-regi arbejdes der på at skabe de lovgivningsmæssige rammer for et indre finansielt marked, og der er fremsat og vedtaget en række direktivforslag, som vil påvirke infrastrukturen på værdipapirmarkedet. Et af direktiverne er prospektdirektivet, som blev vedtaget under det danske formandskab i efteråret Formålet med direktivet er at etablere et "europæisk pas" for børsprospekter, så prospekter for aktier eller obligationer godkendt i et EU-land frit kan anvendes til udbud eller notering af samme værdipapir i et andet medlemsland. Samtidigt forenkles sprogkravene. Direktivet forventes at forøge konkurrencen mellem fondsbørserne, hvilket kan føre til yderligere konsolidering. Desuden har EU-Kommissionen i slutningen af 2002 fremsat et forslag om et nyt investeringsservicedirektiv. Med direktivforslaget harmoniseres reglerne mellem de forskellige typer handelspladser for noterede værdipapirer. Eksempelvis bliver alternative handelssystemer, såkaldte multilaterale handelsfaciliteter (MHFer), som ikke tidligere har været reguleret på EU-niveau, underlagt et regelsæt, som er lidt mere lempeligt end regelsættet for fondsbørser. Med hensyn til EU-lovgivning vedrørende clearing og afvikling har direktivet om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer (finality-direktivet) fra 998 reduceret en væsentlig del af den juridiske usikkerhed, der var knyttet til nettoafvikling af værdipapirer i EU. Desuden kan direktivet om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse (collateral-direktivet) fra 2002 bidrage til at øge den retlige sikkerhed ved sikkerhedsstillelse på tværs af landegrænser. Yderligere har den såkaldte Giovannini-gruppe udarbejdet to rapporter for EU-Kommissionen. I den første identificeres 5 barrierer for ef- Gruppen består af eksperter fra den finansielle sektor og er nedsat med det formål at vejlede Kommissionen omkring temaer i relation til de finansielle markeder. De to rapporter er: Cross-Border Clearing and Settlement Arrangements in the European Union fra 200 og Second Report on EU Clearing and Settlement Arrangements fra 2003.

11 45 GIOVANNINI RAPPORTERNE OM CLEARING OG AFVIKLING Boks 4 Giovannini-gruppen identificerede i sin rapport fra barrierer for et effektivt marked for clearing og afvikling af grænseoverskridende værdipapirhandler. Barriererne blev inddelt i tre hovedområder: Tekniske barrierer/markedspraksis, skattemæssige barrierer og juridiske barrierer. Forskelle i tekniske barrierer/markedspraksis: Forskellige it-standarder og brugergrænseflader til clearing og afvikling Nationale regler, der forhindrer frit valg af system til clearing og afvikling Forskellige nationale regler i relation til corporate actions mv. Manglende mulighed for endelig afregning inden for dagen (intra-day finality) mellem forskellige landes systemer på grund af forskelle i afviklingscykler Praktiske hindringer for fjernadgang (remote access) til et andet lands clearing- og afviklingssystemer Forskellige markedskonventioner for afviklingstidspunkt (normalt T+3) Forskellige nationale åbningstider i clearing-, afviklings- og betalingssystemerne Forskellig udstedelsespraksis Begrænsninger med hensyn til, hvor værdipapirerne opbevares Restriktioner på primary dealers og market makers aktiviteter. Skattemæssige barrierer: Nationale regler, der udelukker udenlandske depotbanker mv. fra administration af skatteforhold vedrørende værdipapirerne Transaktionsskatter, der opkræves som en integreret del af afviklingssystemet. Barrierer vedrørende juridisk sikkerhed: Manglende fælles europæiske regler for rettigheder over værdipapirer Nationale forskelle i den juridiske behandling af bilaterale nettingaftaler for finansielle transaktioner Uensartede regler om hvilket lands retsregler, der finder anvendelse ved konflikt (lovvalgsregler). Anm.: For en mere detaljeret beskrivelse af barriererne henvises der til kapital 5 i rapporten. Kilde: The Giovannini Group: Cross-Border Clearing and Settlement Arrangements in the European Union, November 200 (se fektiv clearing og afvikling af grænseoverskridende værdipapirhandel i EU, se boks 4. I gruppens anden rapport fra april i år fremsættes forslag til, hvordan de førnævnte barrierer kan fjernes. På baggrund heraf ventes Kommissionen i løbet af efteråret at lancere en handlingsplan med tiltag for at fremme integrationen på området yderligere. Endelig udsendte Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) i samarbejde med Den Europæiske Komite for Værdipapirtilsyn (CESR). august i år en rapport i offentlig høring. Rapporten indeholder dels forslag om standarder for systemer til clearing og afvikling af værdipapirer for at øge sikkerheden og effektiviteten i systemerne. Desuden er der forslag om, at visse af standarderne også anvendes på store depotban-

12 46 ker, der foretager clearing og afvikling af værdipapirer, men som ikke reguleres i forhold til disse aktiviteter. AFSLUTNING Udviklingen i infrastrukturen på de europæiske værdipapirmarkeder er inde i en fase, hvor enhederne bliver stadigt større. Hvor der tidligere har været en tendens til vertikal konsolidering, dvs. mellem de forskellige led i infrastrukturen, tyder de seneste års udvikling på horisontale konsolideringer, hvor de samme led i infrastrukturen går sammen i større og større enheder. Koncentrationen vil sandsynligvis blive betydelig. Specielt på området for clearing er der teoretisk set fordele ved store institutioner, og bl.a. på denne baggrund forventer mange yderligere konsolidering i form af etablering af store grænseoverskridende, centrale modparter. Integrationen af afviklingsstrukturerne er en vigtig forudsætning for, at omkostningerne ved at udføre en grænseoverskridende handel kan blive mindre, hvorved integrationen af kapitalmarkederne kan øges. Infrastrukturen på værdipapirmarkederne vil få stigende bevågenhed fra myndighedernes side, ikke mindst på EU-niveau, hvor der forventes yderligere initiativer fra EU-Kommissionen.

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling 71 Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling Nikolaj Hesselholt Munck, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING I Europa foregår afvikling af indenlandske værdipapirhandler billigt og

Læs mere

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier 1 af 6 21-08-2013 12:57 Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier Journal nr. 4/0106-0100-0007/ISA/CS, MGH Udviklingen i handel med aktier Andelen af den samlede handel med aktier,

Læs mere

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel.

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. 77 Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. Birgitte Bundgaard og Anne Reinhold Pedersen, Kapitalmarkedsafdelingen. INDLEDNING Rådet af Økonomi- og Finansministre

Læs mere

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv 3 Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv Jesper Berg og Mogens Kruse, Betalingsformidlingskontoret Indledning Afvikling af værdipapirhandler foregår i Danmark altovervejende gennem Værdipapircentralen,

Læs mere

Ny EU regulering på post trade området

Ny EU regulering på post trade området Ny EU regulering på post trade området Finanstilsynets EU formandskabsforum, 24. juni 2011 Stig Nielsen EMIR: Formål Hovedformål: At reducere den systemiske risiko fra handel med derivater ( dominoeffekt

Læs mere

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW .DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW,ÃGHWWHÃNDSLWHOÃEHO\VHVÃGHWÃGDQVNHÃNDSLWDOPDUNHGÃÃKHUXQGHUÃE UVPDU NHGHWÃRJÃY UGLSDSLUDIYLNOLQJHQÃ2YHURUGQHWÃHUÃELOOHGHWÃDIÃGHWÃGDQVNH NDSLWDOPDUNHGÃDWÃ'DQPDUNÃLÃEHWUDJWQLQJÃDIÃVLQÃVW

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Bind 2 Indholdsfortegnelse

Bind 2 Indholdsfortegnelse Bind 2 Indholdsfortegnelse Forord 11 Indledning 15 Bekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014 af lov om værdipapirhandel m.v. 27 afsnit i Indledende bestemmelser kapitel 1 Værdipapirhandel 27 kapitel 1A Kommunikation

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.3.2017 L 65/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/389 af 11. november 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012 Juli 2012 Nyhedsbrev Capital Markets Nye prospektbekendtgørelser Den 1. juli 2012 blev væsentlige ændringer til prospektdirektivet implementeret i dansk ret gennem udstedelsen af nye prospektbekendtgørelser.

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 9 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 9 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 9 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Forslag til EU-direktiv om beskatning

Læs mere

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk.

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 5.6.2014 L 166/33 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 12. marts 2014 om ændring af retningslinje ECB/2011/14 om Eurosystemets pengepolitiske instrumenter og procedurer (ECB/2014/10)

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækst-, og Eksportudvalget ERU. Udvalgssekretæren EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 22.

Læs mere

Aktiemarkedet og globaliseringen

Aktiemarkedet og globaliseringen Aktiemarkedet og globaliseringen Økonomi- og Erhvervsministeriet Danmarks Nationalbank August 2006 Aktiemarkedet og globaliseringen August 2006 Aktiemarkedet og globaliseringen Publikationen kan bestilles

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked 97 Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked Jens Verner Andersen, Kapitalmarkedsafdelingen, og Per Plougmand Bærtelsen, Handelsafdelingen SAMMENFATNING I efteråret 2003 blev der

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 319/117

Den Europæiske Unions Tidende L 319/117 2.12.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 319/117 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 16. november 2011 om fastsættelse af de nærmere regler og procedurer for gennemførelse af kriterierne for værdipapircentralers

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 3. april 2013 Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet

Læs mere

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening)

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Onsdag den 21. december 2016 kl. 10.30 11.00 i Nordeas lokaler Heerings Gaard Overgaden neden

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

Vurdering af VPafviklingen

Vurdering af VPafviklingen 1 Vurdering af VPafviklingen Efter ESCB/CESR-anbefalingerne til værdipapirafviklingssystemer Marts 2012 2 Indhold 1 INDLEDNING...1 1.1 Anbefalinger til værdipapirafviklingssystemer... 1 1.2 Finanstilsynets

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v.

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v. VEJ nr 9017 af 05/01/2015 Gældende Offentliggørelsesdato: 14-01-2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 35 af 03/05/2010 Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

UDVIDET INVESTERING I NETBANK

UDVIDET INVESTERING I NETBANK UDVIDET INVESTERING I NETBANK Udvidet investering i netbank er en integreret del af Danske Netbank og giver dig et bedre overblik over dine værdipapirhandler, depoter og afkast. Du kan også bruge Udvidet

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Økonomi- og Valutaudvalget 2009 FORELØBIG 2004/2185(INI) 24.1.2005 UDKAST TIL BETÆNKNING om clearing og afvikling i Den Europæiske Union (2004/2185(INI)) Økonomi- og

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner 1.6.2018 L 136/81 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/797 af 3. maj 2018 om Eurosystemets levering af tjenesteydelser vedrørende forvaltning af valutareserver i euro til

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V.

BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V. BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V. Bekendtgørelse nr. 733 af 28.08.2002 Kapitel 1 Indberetningspligt

Læs mere

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer 1 Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer I medfør af 3, stk. 2, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 14. marts 2001, fastsættes:

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.2014/SIDE 1 DEPOTADMINISTRATION DEPOTADMINISTRATION PRIS BEMÆRKNINGER Obligationer registreret

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S, herefter kaldet Spar Nord. I øvrigt gælder Spar

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer igennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov om Værdipapirhandel mv. samt NASDAQ OMX Nordic

Læs mere

FUTOP i et strategisk perspektiv

FUTOP i et strategisk perspektiv FUTOP i et strategisk perspektiv NFT 4/1996 af informationschef, cand. polit., Peter Belling, Garantifonden for Danske Optioner og Futures Peter Belling Det danske marked for futures og optioner, FUTOPmarkedet,

Læs mere

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem Lån & Spar Bank A/S. Handel med værdipapirer

Læs mere

Regler for værdipapirhandel

Regler for værdipapirhandel Regler for værdipapirhandel 1. Indledning Følgende regler gælder, når du handler værdipapirer gennem Sparekassen. Ved værdipapirer forstås de instrumenter, der er nævnt i lov om værdipapirhandel 2, stk.

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser Af kursværdi Danske aktier samt aktiebaserede investeringsbeviser min. 29 kr. Aktier fra Sverige min. 175 kr. handel via netbank 0,17 % min. 75 kr. handel via netbank 0,17 % Aktier fra Norge og Finland

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. februar 2017 (OR. en) 14410/16 COR 1 EF 339 ECOFIN 1042 DELACT 233 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 3. februar 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1

Bekendtgørelse om storaktionærer 1 Bekendtgørelse om storaktionærer 1 I medfør af 29, stk. 7, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved lov nr. 532 af 29. april 2015, fastsættes:

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

BankNordiks regler for handel med værdipapirer

BankNordiks regler for handel med værdipapirer BankNordiks regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark

Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark 1 af 6 03-07-2012 12:31 Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark Journal nr.3:1120-0204-8/ld/fødevarer

Læs mere

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigten indeholder en henvisning til den lov og/eller bekendtgørelse, som gennemfører et EU-direktiv

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. oktober 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0045 (CNS) 14949/14 FISC 181 ECOFIN 1001 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14576/14

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0004 DA 24.05.2013 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. april 2006 om Eurosystemets

Læs mere

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Bank Forsikring Pension Få mere til dig selv med InvestorPlus Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler InvestorPlus AB 21062018

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.6.2016 L 175/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2016/1033 af 23. juni 2016 om ændring af forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv.

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv. Figur 1.1 Udbredelse af hurtige adgangsveje oktober 2003 30 Pr. 0 indbyggere 25 20,3 15 5 0 14,9 7,5 9,7 7,6 6,5 1,,5 3,4 4,4 7, 6,7 5,6 3,4 4,5 5,7 5,1 4,4 2,9 3,0 1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0

Læs mere

Clearing via centrale modparter i Danmark

Clearing via centrale modparter i Danmark 127 Clearing via centrale modparter i Danmark Søren Korsgaard og Peter Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING På de fleste europæiske aktiemarkeder, herunder i Danmark,

Læs mere

Integration af SAS Business Intelligence i kundeorienteret internetportal

Integration af SAS Business Intelligence i kundeorienteret internetportal Integration af SAS Business Intelligence i kundeorienteret internetportal Dennis Andersen Product Manager Issuer Service SAS Forum, 30. maj 2008 Agenda Kort om VP og VP s Issuer Service forretning Hvad

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2948 - Økofin Bilag 2 Offentligt 26. maj 2009 Supplement til samlenotat vedr. ECOFIN den 9. juni 2009 Dagsordenspunkt1b: Internationale regnskabsstandarder Resumé På ECOFIN den 9. juni

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering af værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering af værdipapirer 1) Bekendtgørelse nr. 1069 af 4. september 2007 Bekendtgørelse om betingelserne for officiel af værdipapirer 1) I medfør af 22, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Nye forslag vil påvirke

Læs mere

Spar Nord Bank A/S udbyder nye aktier for ca. DKK 913 mio.

Spar Nord Bank A/S udbyder nye aktier for ca. DKK 913 mio. Til NASDAQ OMX Copenhagen og Pressen 5. marts 2012 Selskabsmeddelelse nr. 9 MÅ IKKE UDGIVES, OFFENTLIGGØRES ELLER DISTRIBUERES, DIREKTE ELLER INDIREKTE, I USA, CANADA, AUSTRALIEN ELLER JAPAN ELLER I EN

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

OFFENTLIG HØRING OM FORANSTALTNINGER TIL FORBEDRING AF EUROSYSTEMETS RAMMER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE

OFFENTLIG HØRING OM FORANSTALTNINGER TIL FORBEDRING AF EUROSYSTEMETS RAMMER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE 11. juni 2003 OFFENTLIG HØRING OM FORANSTALTNINGER TIL FORBEDRING AF EUROSYSTEMETS RAMMER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE 1. INDLEDNING Ifølge "traktaten" 1 og "statutten" 2 handler Eurosystemet i overensstemmelse

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ EF-Tidende nr. C 207 af 18/07/1996 s. 0013 Forslag til Europa-Parlamentet

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1)

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1) BEK nr 1170 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0008 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004O0013 DA 22.12.2004 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B M1 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 1. juli 2004 om Eurosystemets

Læs mere

Indførelsen af eurosedler og -mønter

Indførelsen af eurosedler og -mønter 1 Indførelsen af eurosedler og -mønter INDLEDNING Den 1. januar 00 indføres eurosedler og -mønter i de 1 eurolande. 1 Mens sedlerne er ens i alle landene, har mønterne både en national side og en fælles

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 21.1.2016 L 14/25 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/64 af 18. november 2015 om ændring af retningslinje (EU) 2015/510 om gennemførelsen af Eurosystemets pengepolitiske

Læs mere

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet 20. september 2007 J.nr. 6371-0006 /CMM Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet har i forbindelse med implementeringen af systemet til transaktionsindberetning (TRS) løbende

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige

Læs mere

Stabiliseringsperiode begynder

Stabiliseringsperiode begynder Selskabsmeddelelse Nr. 7/2016 Lautrupbjerg 10 2750 Ballerup www.nets.eu CVR-nr. 37427497 23. september 2016 MÅ IKKE OFFENTLIGGØRES, DISTRIBUERES ELLER UDLEVERES HELT ELLER DELVIST, DIREKTE ELLER INDIREKTE,

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Mio. kr. 2002 2001 Indeks 02/01 Basisindtægter 27.065 28.307 96 Omstruktureringsomkostninger 350 100 - Omkostninger 15.139 16.175 94 Basisindtjening

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer

Læs mere

ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK

ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK 1 Introduktion Monecor (London) Limited, som driver virksomhed under navnet ETX Capital (ETX Capital, vi eller os), er godkendt og reguleret af Financial Conduct Authority (FCA)

Læs mere

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer I medfør af 43, stk. 3, 44, stk. 6, 46, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel

Læs mere