EMNEBEGRUNDELSE: PROBLEMSTILLING:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EMNEBEGRUNDELSE: PROBLEMSTILLING:"

Transkript

1 EMNEBEGRUNDELSE: Det er samfundets skyld. Der har igennem de sidste år i medierne, været stor bevågenhed omkring det stigende antal børn med koncentrationsvanskeligheder som konsekvens af motorisk usikkerhed. Man er blevet mere opmærksom på sammenhængen mellem et barns motoriske udvikling og dets forskellige færdigheder og generelle trivsel. I kølvandet af vores moderne travle levevis, hvor børnene passivt bringes frem og tilbage imellem hjem, institution og fritidstilbud og hver dag tilbringer mange timer foran TV og computerskærm, er der opstået nye begreber som zapperbørn og transportbørn. Ifølge en undersøgelse, er % af de danske børn i direkte elendig form. Der bliver, blandt andet pga. manglende fysiske udfordringer i dagsinstitutionerne, stadig flere børn med motoriske problemer, hvilket sætter mange tanker i gang hos os som kommende pædagoger. En række internationale undersøgelser viser, at børns spontane fysiske udfoldelse formindskes kraftigt efter 8-9 årsalderen. Derfor er det vigtigt, at få fat i de motorisk svage eller usikre børn før dette tidspunkt og her bliver pædagogens rolle uhyre vigtig. Pædagoger der arbejder med førskolebørn, må derfor i højere grad have kendskab til den grundlæggende motoriske udvikling, så de så tidligt som muligt kan spotte de børn ud, som har behov for speciel opmærksomhed eller ekstra støtte. Da både den spontane, frie og den styrede leg optager så meget plads i børns bevidsthed, bliver det vigtigt at finde det legende element i den træning eller de fysiske aktiviteter, man laver med børnene. Dette gælder både for de motorisk gode men også for de dårligere(motorikbørn), da motivation og lyst er basis for enhver kropslig såvel som kognitiv indlæring. Dette leder frem til vores problemstilling. PROBLEMSTILLING: Hvordan kan vi som pædagoger, på den ene side give de 3-6 årige lysten til fysisk aktivitet gennem leg og samspil og på den anden side, styrke børnenes grovmotoriske udvikling? Når grundlæggende motoriske færdigheder skal automatiseres sker, det ved at udføre de samme bevægelser igen og igen. Meget af denne træning sker naturligt og ubevidst gennem børnenes spontane leg. Som vi har nævnt i vores emnebegrundelse mener vi, at det kan være nødvendigt, at pædagogen målbevidst går ind og støtter barnets motoriske udvikling.

2 Dilemmaet ligger i, at gøre det til en sjov og spændende udfordring, modsat at børnene oplever det som monoton militær træning som i eksemplet her: Pædagogmedhjælper Helle har været i hallen og lave pædagogisk idræt med en gruppe piger. Ifølge Helle har de haft det rigtig sjovt. Line(4år): Hvor var det en skam, at vi ikke fik tid til at lege!. Vi vil i vores opgave først kort beskrive målgruppen for vores projekt. Da legen optager en stor del af børnenes tid på dette alderstrin, og samtidig har stor betydning i forhold til deres indlæring af nye færdigheder, vil vi se lidt på hvad leg er. Efterfølgende vil der komme et afsnit om førskolebørnenes grundlæggende motoriske og sansemæssige udvikling og om dennes betydning for andre af barnets udviklingsområder. Vi har kort beskrevet aktiviteten, da vi gerne vil komme nærmere ind på denne til eksamen. I pædagogens rolle, vil vi bl.a. gå ind og beskrive hvilke kompetencer vi mener en pædagog bør have, i forhold til vores målgruppe. Desuden se på dilemmaet i at integrere legen i målrettet motorisk træning af de 3-6 årige. MÅLGRUPPE: Målgruppen for aktiviteten er børnehavebørn i alderen til 3-6 år. Disse børn befinder sig i den motoriske guldalder, hvor det normalt fungerende barn behersker hver bevægelse for sig, på det grovmotoriske plan. Desuden er disse førskolebørn interessante at se på fordi, en god motorik er grundlæggende for barnets senere udvikling på områder som f.eks. indlæring, sociale kompetencer og for den psykiske/fysiske udvikling. Børn i 3-6 års alderen har et stort behov for at bruge deres krop. Alt skal afprøves i denne alder, jo vanskeligere des bedre. Dette er en del af deres udvikling og er med til at styrke deres sanser og motorik. Børnene opnår en stadig større grad af selvhjulpethed, de bliver mere sociale og har brug for et fællesskab med deres jævnaldrende. De leger sammen; rollelege, regellege og bruger livligt deres fantasi i disse. De har brug for sproglig stimuli og opmærksomhed fra den voksne, sprudler af liv og ord og stiller mange spørgsmål. LEG: Den som kun ta`r leg for leg og alvor kun alvorligt han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt. Piet Hein (0:14 børn leger)

3 Legen spiller en uhyre vigtig rolle i barnets liv. Som Piet Hein så smukt udtrykker sig, er leg ikke blot lyst betonet, legen er til tider meget vanskelig for barnet, igennem legen kan barnet være både fortvivlet og frustreret, fordi legen også er et udtryksmiddel for barnet. Det får udtrykt sine forestillinger, fantasier og følelser og på denne måde lærer det omverdenen at kende. Der er store udviklingsmuligheder i legen. Legen er en vigtig funktion i barnets udvikling og tjener mange slags formål. Igennem børns leg udvikler de et repertoire af grovmotoriske grundbevægelser, som den senere udvikling bygger på. (pæd. Rolle i legen) Det vil sige, at mange ting bliver udviklet gennem leg, dette vil vi komme nærmere ind på i afsnittet om motorikkens betydning. Betydningen af førskolebarnets leg kommer mere og mere i fokus, i forhold til at opmærksomheden tidligere har drejet sig om det sproglige og intellektet. Legen er et betydningsfuldt gennemgangsled i menneskets udvikling. Især i alderen 3-7 år, i førskoleperioden, er legen stærk fremtrædende.(artikel: legepædagogik i førskolealderen.s.43) Leontjew siger: Legen er førskolebarnets dominerende virksomhed. Med dette menes der ikke af tidsmæssig karakter, men fordi barnet gennemgår en række meget betydningsfulde psykiske og udviklingsmæssige processer igennem legen, pga. dens intensitet og kvalitet. Netop fordi legen har så stor en plads i børnenes bevidsthed og udvikling, finder vi det vigtigt at indføje det legende element i de motoriske aktiviteter, som vi laver med børnene. Dette har vi prøvet at leve op til i vores egne aktiviteter. MOTORIK: Motorik vil sige samspillet mellem nerve-og muskelsystemet, og dermed at få bestemte muskler til at arbejde på bestemte måder. (børge koch s.37) GROVMOTORISK UDVIKLING: Grovmotorik er hvor kroppens store muskelgrupper er i bevægelse f.eks. rulle, krybe, hoppe, gå, løbe og balancere. Denne udvikling sker fra liggende til stående stilling og den følger stort set en bestemt regelbunden rækkefølge: Løfte hovedet, trille, krybe, klatre, stå og løbe. Den er ens for alle børn og kommer indefra barnet, den skal ikke læres men kommer som en del af barnets naturlige udvikling.

4 FØRSKOLEBARNETS MOTORISKE UDVIKLING: Selvom vi i opgaven koncentrerer os om det grovmotoriske, har vi valgt her også at medtage den finmotoriske del, da de følger hinanden. Det 3-4 årige barn kan lide store bevægelser, det øver balance og smidighed. Grovmotorisk: Barnet svinger med armene når det går. Det løber, klatrer, går på trapper og hopper. Finmotorisk: Bruger fingerspidserne til at holde på kniv og gaffel, hvor det før i tiden brugte hele hånden. Griber en stor bold med hænderne. Det 4-5 årige barn har et stort behov for at bruge sin krop, alt skal afprøves i denne alder. Grovmotorisk: Barnet kan løbe ordentligt og hoppe fremad med samlede ben. Finmotorisk: Mestrer nu at gribe en lille bold med begge hænder og kaste med overhåndsgreb. Bruger tommelfinger og pegefinger til at holde ved blyanten og klipper med saks. Det 5-6 årige barn klarer nu mange færdigheder uden hjælp og kan øve sig i timevis på at blive bedre og bedre til tingene. 6 års krisen : En hurtig vækst periode hvor ben og arme vokser meget. Skal finde balance og ikke mindst bevægelse i en ny krop. Grovmotorisk: Barnet har nu den nødvendige balance for at køre på cykel uden støttehjul. Kan løbe gadedrengeløb, stå på et ben og hinke. Finmotorisk: Kan lyne en todelt lynlås. Kan kaste en stor bold op på muren og gribe den igen, samt studse bolden flere gange. Voksengrebet om blyanten, mestrer barnet hen imod sit 6 år. (Lille menneske: hele bogen) SANSER:

5 Barnets udvikling starter ved sansning og der forekommer altid sansning, når der er bevægelse og denne bevægelse er en forudsætning for aktiv leg. Kort og godt, sanser og motorik hører entydigt sammen - ingen af delene kan klare sig alene.(børns motoriske udvikling) Vores krop har 7 sanser, 4 ydre og 3 indre. Vi oplever alt gennem sanserne, hvilket betyder, at vi ikke har en oplevelse, uden at vi bruger en eller flere sanser. Det er de 3 indre og synssansen der skal fungere, før man er i balance med sig selv. Øverst er labyrintsansen og alle andre sanser kan kun virke i forening med denne. De 4 ydre sanser er syns-, smags-, høre-, og lugtesansen. De 3 indre sanser: Labyrintsansen også kaldet vestibulærsansen = hovedbalancen. Den registrerer hovedets stilling i forhold til lodlinjen samt acceleration og rotation. Kinæstesisansen kaldes også stillings- eller bevægelsessansen. Den sidder i led muskler og sener og er med i alle bevægelser. Den har betydning for, at man hele tiden ved besked om kroppens stilling og bevægelsernes præcision. Taktilsansen også kendt som føle- eller berøringssansen. Denne er vores største sans og registrerer forskellige påvirkninger i/på huden. Den er yderst vigtig for den sociale og følelsesmæssige kontakt. GRUNDLEGE: Når alle de grundmotoriske elementer er modnet i barnet, skal de bruges så rigt nuanceret som muligt, nemlig gennem leg. Grundlege starter tidligt i barnets udvikling og er ens for alle børn. Grundlegene forudsætter en veludviklet grundmotorik og de er med til at forfine og øve denne. Disse lege skal ikke sættes i gang, de kommer af sig selv og børnene skal have lov til at lege dem, til de er mætte, man skal ikke bremse dem i denne udvikling. En anden væsentlig ting omkring grundlege, er deres sociale aspekt. Det er bl.a. igennem disse, at de får øvet sig i at være sociale væsner.(børn og motorik og børn og bevægelse 0-14) MOTORIKKENS BETYDNING At have en god motorik er vigtigt for barnets helhedsudvikling. Fysikken styrkes ved bevægelse. Psykisk udvikler barnet sig igennem positive og negative bevægelseserfaringer(et motorisk usikkert barn vil ofte få en usikker personlighed). Den kognitive

6 udvikling handler om, at barnet lærer at forstå sig selv og sin omverden, f.eks. at erfare tyngdekraften. Via sanseintegration (at flere sanseindtryk forenes til en enhed) danner barnet erfaringer som bliver grundlag for sprog. Motorikken har stor betydning for barnets udvikling af sociale kompetencer. Det er vigtigt at barnet kan mestre sin krop, når det leger med andre børn. I samspil med andre børn lærer det sig de sociale spilleregler og det at være en del af et fællesskab.( pauline voss romme) AKTIVITETERNE: Efter at have bestemt os for en aktivitet, var vores første skridt, at sørge for at formidlingen omkring projektet var i orden. Så snart vi havde fået grønt lys af børnehaven Troldehøjen i Virklund, sendte vi derfor en seddel ud til ophæng i institutionen, som kunne fortælle lidt om, hvem vi var, og hvad vi ville foretage os. Dette som information til forældre og børn. Vi valgte at dele vores aktivitet op i 3 dele. Første del skulle bestå af opvarmning, anden del rumme en aktivitetsbane med forskellige motoriske udfordringer og tredje og sidste del gå ud på at lave afspændingsøvelser. Som afrunding på aktiviteten, ville vi bede børnene tegne deres oplevelser af dagen. Herefter kunne vi begynde planlægningen af de enkelte aktiviteter. Vi havde fået stillet Virklundhallen til vores rådighed og havde en gruppe på 10 børn med (6 piger og 4 drenge). Som en start fik vi børnene til at sætte sig i en rundkreds sammen med os, hvor vi så præsenterede os selv og fortalte, at vi skulle bruge dagen på at lave en masse sjove lege og aktiviteter med dem. Derefter fortalte børnene os deres navne og hvor gamle de var. Vi havde bestemt os for, at før hver ny aktivitet skulle påbegyndes, skulle vi atter samles i denne rundkreds og få en snak om, hvad aktiviteten gik ud på. Dette gjorde vi med det formål, at få ro på tropperne og for at opnå en bedre kontakt med børnene. Nedenfor har vi kort beskrevet de forskellige aktiviteter, børnene kom igennem og hvad det langog kortsigtede formål med dem var. STOPLEG: Her går det ud på at danse og bevæge sig frit til musik. Når musikken med forskellige intervaller stopper, skal børnene stå bomstille i den bevægelse, de er i gang med. Langsigtet mål : at styrke børnenes grovmotorik ( specielt vestibulær- eller balancesansen) og deres

7 Her og nu kropsbevidsthed. : at børnene har det sjovt og samtidig bruger deres krop. KONGENS EFTERFØLGER: Legen går ud på, at der vælges en konge. Denne person finder på nogle bevægelser, som resten af gruppen skal forsøge at kopiere. Da vi på forhånd havde nogle bestemte bevægelser, som vi gerne ville se, hvordan børnene udførte, lagde en af os ud med at agere konge. Herefter gjaldt det børnenes egen fantasi. I denne øvelse gennemgås mange af kroppens funktioner: ned at sidde, op at stå, hoppe, temposkift, gå baglæns osv.. Langsigtet mål : styrke grovmotorikken, evnen til at imitere stillinger (kinæsthesisans) og kropsbevidstheden hos børnene Her og nu : at børnene bruger kroppen på en underholdende måde. AKTIVITETSBANE: Dette er en bane som udfordrer børnenes grovmotorik og samtidig appellerer til den enkeltes fantasi, da der er mange måder at udføre aktiviteterne på. Den er sammensat udfra vores hensigt om at komme de forskellige muskelgrupper og så meget som muligt af den grundlæggende grovmotorik igennem, svarende til deres alderstrin (koldbøtter, balancegang, vippe, klatre, trille osv.). Langsigtet mål : styrke grovmotoriske færdigheder. Her og nu : komme kroppen igennem, have det sjovt, tænke kreativt i forhold til at bruge redskaberne. AFSPÆNDINGSØVELSER: Her skulle børnene gå sammen 2 og 2, den ene liggende på gulvet med lukkede øjne. På skift rystede de hinandens arme og ben igennem, tegnede omridset af den andens krop og afslutningsvis lavede de en kage, som går ud på at berøre hinanden på forskellig vis. Hele dette forløb foregik til beroligende musik. Langsigtet mål : at øge børnenes fornemmelse af kroppen via taktil-(føle)sansen. Her og nu : at få børnene til at slappe af, mærke og nyde berøringen. TEGNINGER:

8 Tilbage i børnehaven bad vi børnene om hver især, at tegne sig selv og en aktivitet fra forløbet de godt kunne lide. Med udgangspunkt i tegningerne snakkede vi med dem om dagens oplevelser. Vores ide var bl.a. at runde dagen af på en god måde, give børnene muligheden for at reflektere over dagens oplevelser samt at få stillet vores nysgerrighed med hensyn til, hvordan vi havde solgt aktiviteterne. Evalueringen af de forskellige aktiviteter vil vi fremlægge til eksamen. PÆDAGOGENS ROLLE: Dagtilbudene skal give muligheder for oplevelser og aktiviteter, der bidrager til at stimulere barnets fantasi, kreativitet og sproglige udvikling samt give barnet rum til at lege og lære og til fysisk udfoldelse, samvær og mulighed for udfordring af omgivelserne. Sådan står målsætningen for daginstitutioner beskrevet i Serviceloven kap.4 8, stk.3. Det er disse muligheder, vi som pædagoger skal være med til at give børnene, men hvordan målsætningen fortolkes er op til den enkelte institutions syn på pædagogikken. Det er forskelligt fra sted til sted, hvor meget og hvordan fysisk udfoldelse vægtes i forhold til de øvrige aktiviteter. Rigtig mange steder er man dog begyndt, at anerkende betydningen af en god motorisk kunnen og der er kommet mere fokus på at fremme denne motoriske udvikling i hverdagen. Når vi som pædagoger vil være med til at styrke børns motoriske udvikling, er det vigtigt: At have teoretisk kendskab til den grundlæggende grovmotoriske udvikling for målgruppen. At kunne iagttage børnene og bruge iagttagelserne konstruktivt. At tage udgangspunkt i det enkelte barn (aktuelt udviklingsniveau, alder, kultur osv.). At være bevidst om at vi er rollemodeller for børnene.(vores egen motivation, glæde ved og engagement i det vi laver, smitter af på dem, vi er sammen med). At være åben og fleksibel - også i forhold til at gribe børnenes ideer og bygge videre på de lege, de er optaget af. At kunne samarbejde med børn, forældre, kollegaer og eksterne samarbejdspartnere. At øve sig i til tider at vende det blinde øje til. Udfordrende, farlige aktiviteter kan være udviklende og fremmer barnets selvtillid!.

9 At skabe et varieret institutionsmiljø, som udfordrer børnene motorisk. Se mulighederne frem for begrænsningerne. Hvis man som pædagog har besluttet målrettet, at gå ind og støtte op omkring de 3-6 åriges motoriske udvikling, kommer man uvilkårligt til at stå i et dilemma. Vi som fagfolk har på den ene side et ideal om at skabe ligeværdige relationer mellem os selv og brugerne. Overfor dette står, at man har en langsigtet pædagogisk målsætning, som nemt kan komme til at dominere aktiviteten her og nu. Vi mener, at man skal passe på, at vores iver for at nå et resultat ikke kommer til at overskygge legen og kvaliteten, af det samvær vi har. Den pædagogiske udfordring ligger i at kunne iværksætte aktiviteter, som virkelig er fælles og ikke kun udtryk for den ene parts interesser og behov ( Det fælles tredje).(b.m s.253) Når man som pædagog, som i vores aktivitet, vælger at bruge legen som middel til at opnå noget andet, kommer man også ud i en diskussion om hvad leg er. At lege er at bestemme selv (Karsten Tuft-citat fra det legende) Vil det så betyde, at det ikke kan være leg når voksne, som i vores aktivitet, går ind og bestemmer handlingen i legen? Vi mener, at så længe børnene selv er med til at udfylde legen og sætte deres præg på denne, kan det godt være leg, selvom rammerne er fastlagt af de voksne. Det vigtigste er, at børnene har det sjovt og har fornemmelsen af leg, da lyst og motivation er grundlaget for at lære sig nye færdigheder. KONKLUSION: Vi har i vores opgave fundet frem til, at den sansemæssige og den motoriske udvikling er tæt forbundet. De grovmotoriske færdigheder er altafgørende for barnets videre udvikling på en række forskellige områder. De har f.eks. stor betydning i forhold til etableringen af sociale relationer børnene imellem, for indlæringen, koncentrationsevnen og for den sproglige udvikling, som er yderst væsentlig for førskolebørnene. Legen fylder meget i børnenes bevidsthed på dette alderstrin og en stor del af opøvelsen af de motoriske færdigheder sker naturligt gennem denne. Derfor finder vi det vigtigt, at have det legende element med i de fysiske aktiviteter vi som pædagoger sætter til værks. Samtidig gælder det indimellem om, at kunne tilsidesætte sin professionelle rolle og møde børnene på deres niveau. Vi har erfaret, at det er en svær balancegang at være behandler, men også pædagog på en og samme tid.

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Tema Mål Metoder Handleplan

Tema Mål Metoder Handleplan Pædagogisk læreplan for Skejby Vorrevang Dagtilbud På vej mod 3 år Tema Mål Metoder Handleplan Sociale kompetencer At etablere venskaber. At indgå i fællesskabets sociale spilleregler. At kommunikere med

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed 1. Kompetencer vedr. motorik og sanser: At kunne koncentrere sig et stykke tid ad gangen At kunne koncentrere sig, når der foregår andre ting omkring en. At være motorisk selvhjulpen, f.eks. at kunne klæde

Læs mere

Tema Mål Metoder Handleplan

Tema Mål Metoder Handleplan Pædagogisk læreplan for Skejby Vorrevang Dagtilbud På vej mod 6 år Tema Mål Metoder Handleplan Sociale kompetencer At etablere og fastholde venskaber. At indgå i samspil med andre. At handle i sociale

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige MINI-MOTORIK Kursus i motorik og leg for 5-6 årige Program 30 min 75 min 15 min Introduktion og teori Praktiske øvelser Gode råd og refleksioner Tak for i dag FORMÅL OG PRAKSIS FØLGES AD Praksis det gør

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

Pædagogiske kompetencer

Pædagogiske kompetencer Pædagogiske kompetencer Den samlede pædagogiske opdragelses-, udviklings-, lærings- og dannelsesopgave indebærer, at pædagogen selvstændigt og i samarbejde med andre skal understøtte og stimulere barnets/brugerens

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode Indholdsfortegnelse Indledning...1 Prøvespørgsmål...1 Afgrænsning/metode...1 Hvad er motorik...2 Barnets udvikling 3 4 år...2 Barnets udvikling 4 5 år...3 Barnets udvikling 5 6 år...3 Sansemotorisk udvikling

Læs mere

Fra børnehave til skole

Fra børnehave til skole Fra børnehave til skole Til forældre med børn, som skal i Rønbjerg Skole Handleplan for overgangen fra børnehave til skole. Beskrivelse af skoleparathed Rønbjerg Børnehave / Rønbjerg Skole Kære forældre

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

På Vej I Skole forberedelse til skole

På Vej I Skole forberedelse til skole På Vej I Skole forberedelse til skole - en vejledning til kommende forældre på Filstedvejens skole. by freepik.com Kære forældre! Vi har i et samarbejde med Vejgaard Østre Skole og distriktets børnehaver

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7 til 1½ og 3½ år INDLEDNING Dette motorikhæfte er ment som en rettesnor for, hvad man kan forvente, at børn på 1½ år og 3½ år kan motorisk. Hæftet kan give dig en god fornemmelse for hvilke af børnene i

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Primære sanser. Indholdsfortegnelse

Primære sanser. Indholdsfortegnelse Primære sanser Indholdsfortegnelse Indsatsområde: Primære sanser Hvorfor arbejde med Primære sanser Grundmotorikken Grundlege Færdigheder Kreativitet Hvad er primære sanser Følesansen taktilsansen Tegn

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs.

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs. Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs.! Laven Børnehave!! Skolefritidsordning Et godt samarbejde mellem børnehave og skole er en væsentlig forudsætning for en god skolestart for det

Læs mere

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser:

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Årshjul. Januar Februar -Marts. Ansvarlige :Tina L, Agnete og Annette. Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Labyrintsansen

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Denne foreløbige undervisningsplan er udarbejdet af to af skolens undervisere i faget i løbet af skoleåret 209/2010. Planen er debatteret

Læs mere

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden Bevægelsespolitik i Børnehuset Gravhunden 0 Visioner og mål for politikken Som beskrevet i vores virksomhedsplan og pædagogiske læreplan handler kerneydelsen i Gravhunden om at skabe et udviklende børnemiljø

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen.

Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen. Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen. Kære Vi vil gerne indbyde jer til en samtale om jeres barn. Formålet er - at drøfte barnets hverdag hjemme og i vuggestuen - dialog mellem os om jeres barns

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et sanseligt og kropsligt læringsredskab. Undersøgelser viser, at piger kan koncentrere sig 23 min og drenge

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne

Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne Barnets alsidige personlige udvikling Barnets sociale kompetencer Barnets sproglige udvikling Naturen og naturfænomener Krop og bevægelse Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Tumleklub. Tumleklub er;

Tumleklub. Tumleklub er; Aktivitetsgrupper Fra kl. 9.30 til 10.30 har vi tirsdag og torsdag planlagte aktiviteter på tværs af grupperne. Her iværksætter vi målrettede aktiviteter rettet mod bestemte aldersgruppe af børn, således

Læs mere

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Målgruppe: SFO alder 6-9 år Opgave/problembeskrivelse : Kevin og Christian Vores problemstilling er, at børn er for meget inden for og det er ikke sundt, fordi man skal

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Pædagogisk vejledning til institutioner

Pædagogisk vejledning til institutioner Pædagogisk vejledning til institutioner Sikkerhedstemaerne: Brand, Skov, Vand, Vinter, Sol, Regnvejr og Trafik 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Forberedelser op til Sikkerhedsugen... 3 Formål...

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Bakken. - En del af Dagtilbud Hasle

Velkommen til Børnehuset Bakken. - En del af Dagtilbud Hasle Velkommen til Børnehuset Bakken - En del af Dagtilbud Hasle Indholdsfortegnelse Velkommen til Børnehuset Bakken 3 Pædagogisk tilgang 5 Hvem er vi 6 Skolegruppen 6 Selvhjulpenhed 8 Udeliv 8 Organisering

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Tidsskrift for kreativitet, spontaneitet og læring Copyright 2010 2010, Vol. 2, side 143-147 Malene Høegh Bendtsen Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Børneinstitutionen Høgevænget 27. marts 2015 Leder: Rikke Bruun Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Evaluering delmål 2013-2015 Tema: Læreplans temaet i 2013 er årstiderne. - Vi vil udforske de mange og

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Børn & Kultur. Skolebakken , 6705 Esbjerg Ø. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen.

Børn & Kultur. Skolebakken , 6705 Esbjerg Ø. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen. Skolebakken 166-168, 6705 Esbjerg Ø Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og Klub ved Cosmosskolen. Ved Cosmosskolen medvirker de etablerede fritidstilbud til udmøntning af Esbjerg kommunes sammenhængende

Læs mere

BØRN SKAL SIKRES ET SUNDT LIV OG GODE MOTORISKE FÆRDIGHEDER

BØRN SKAL SIKRES ET SUNDT LIV OG GODE MOTORISKE FÆRDIGHEDER BØRN SKAL SIKRES ET SUNDT LIV OG GODE MOTORISKE FÆRDIGHEDER Skab en kultur med TID, LOV OG PLADS! Naturdagplejer Grønne institutioner BØRN LÆRER DET DE ØVER! Uderummet god ramme for fysisk aktivitet og

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Rødderne er en førskolegruppe bestående af de kommende skolebørn fra Vildbasserne og Krudtuglerne. Gruppen starter op d. 1. august og slutter d. 31. juli året

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Mammen Fri - en institution i bevægelse

Mammen Fri - en institution i bevægelse 1 Mammen Fri - en institution i bevægelse Visionen for MammenFri vuggestue og børnehave er, at børn og voksne oplever fællesskab, glæde og udvikling gennem arbejdet med kropslighed og fysisk udfoldelse

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige Indberetning > Observationsgruppe 4-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 4- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Lucinahaven som Profilinstitution

Lucinahaven som Profilinstitution Lucinahaven som Profilinstitution Børn i alderen 0-6 år bevæger sig spontant, og bevægelse styrker deres motoriske udvikling. De bruger kroppen til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset V De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset e rv ste old Vestervold Hedevang Sønderallé é Sønderall H ed e v a ng Vores pædagogiske arbejde tager afsæt i Børneuniversets værdier, som er ansvarlighed anerkendelse

Læs mere

Læreplan - uddrag. Målsætning

Læreplan - uddrag. Målsætning Læreplan - uddrag Målsætning Vi vil skabe et kreativt miljø der udfordrer og inspirerer børnene til kreative udfoldelser, leg og læring. Vi prioriterer en åben og positiv stemning og er opmærksomme og

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Mindfulness i hverdagen. Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor

Mindfulness i hverdagen. Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Mindfulness i hverdagen Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Program Hvad kan støtte os i mindful væren i hverdagen! Vores fysiske omgivelser: udendørs og indendørs!

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...9. Science

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...9. Science 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Primære sanser.5 Få pulsen op...9 Sprog Science 2 Fatkaoplysninger Institutionens navn Tovværkets Børnegård Adresse Grådybet 75, 6700

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

overgang fra børnehave til Skægkærskolen

overgang fra børnehave til Skægkærskolen overgang fra børnehave til Skægkærskolen Hvorfor denne folder? Der lægges i denne folder op til, at styrke samarbejdet imellem forældre, børnehave, sfo og skole. Et samarbejde der har til formål, at fremme

Læs mere