Læreplaner for Børnehuset Bakkebo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læreplaner for Børnehuset Bakkebo"

Transkript

1 Læreplaner for Børnehuset Bakkebo 2013

2 Præsentation af Børnehuset Bakkebos læreplan Denne læreplan, præsenterer en didaktisk tilgang til hverdagslivet i Børnehuset Bakkebo. Vi vil præsentere vores pædagogik og de overvejelser vi gør os, hvilke faglige mål og indhold vi har i samværet med børnene. Det vil sige, at pædagogikken, som den udøves i Børnehuset Bakkebo, er dynamisk og mangfoldig ligesom et barneliv og kan ikke alene ses ud fra tests og skemaer. Vi ved, at børn primært lærer igennem interaktion med andre børn og voksne, hvor de involverer sig i helhedsprægede og mangfoldige aktiviteter, som de i stort omfang selv hitter på og som kan strække sig over længere tid. Samtidig er vi opmærksomme på det organiserede og planlagte liv, der også er i en institutionshverdag, og som er en bevidst interaktion imellem børn og voksne. Vores didaktiske tanker videreudvikles hele tiden i et samspil imellem mennesker, og denne læreplan er, udover at være målopfyldende, et redskab til at sætte fokus på refleksion i ledelsen, personalegruppen og forældrebestyrelsen over institutionens virksomhed. Vi har, som daginstitution, anvendt en dynamisk didaktisk model, SMTTE- modellen, som pædagogisk værktøj. Vi beskriver vores hverdag set igennem sammenhænge, mål, tegn og tiltag samt evaluering Vores læreplan indeholder mål for, hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske læringsproces giver vores børn mulighed for at tilegne sig. Vi har i Børnehuset Bakkebo udarbejdet en læreplan, gældende for hele institutionen, dog på forskellige niveauer alt afhængig af børnenes alder og individuelle udvikling. Derfor vil alle temaer ikke være alders opdelte.

3 Grundplan Institutionens ressourcer og særlige kendetegn. Beliggenhed I Aabenraa, lige op ad en lille skovstrækning. Børnehuset Bakkebo er et bjælkehus taget i brug 1. december 1995 og en tilbygning taget i brug september Det bebyggede areal er på 700 m², dertil hører en dejlig stor legeplads. Legepladsen er kuperet, for derved at skabe forskellige naturtro legemuligheder, såsom bakker, skrænter og flade områder. Bakkebo er en kommunal integreret institution for 0-6års børn med en normering på 21 børnehavebørn og 56 vuggestuebørn. Institutionens opbygning Børnehuset Bakkebo er et bjælkehus opført med et stort fællesrum i midten af huset, samt et grupperum i midten hvor de 3-6årige primært opholder sig. I hver ende af huset er der to grupperum med tilhørende toilet-faciliteter samt kryberum m.v., hvor de 0-3 årige er. Børnehuset Bakkebo har skoven som nærmeste nabo fra legepladsen. Ledelse og ledelsesgrundlag Børnehuset Bakkebos ledelse består af en leder og en souschef, der tilsammen danner et ledelsesteam. Lederen har det overordnede pædagogiske, personalemæssige, administrative samt økonomiske ansvar. Hun refererer til nærmeste overordnede. Lederen har indgået og underskrevet en virksomhedsaftale med forvaltningsdirektøren. Denne aftale udgør rammerne for de ledelsesmæssige beføjelser. Internt holdes der stuemøder, personalemøder, post-møder samt pædagogiske dage, hvor det pædagogiske arbejde drøftes og udvikles. Personale Børnehuset Bakkebos pædagogiske personale består af to pædagogmedhjælpere samt fjorten uddannede pædagoger (inkl. leder). Herudover en køkkenleder, køkkenmedhjælper og en husassistent med løntilskud. Derudover er ansat tre tilkaldevikarer, der træder til ved sygdom, kurser og ferie. Derudover kan vi i perioder have pædagogstuderende eller PAU- elever i praktik. Samarbejdspartnere De tværfaglige samarbejdspartnere, vi har kontakt med, er sundhedsplejerske, tale- og hørekonsulent, psykolog, støttepædagog, fysioterapeut, sagsbehandler samt pædagogisk konsulent. På forvaltningen er

4 der samarbejdspartnere i forhold til de ansvarsområder, der er tilknyttet ledelsen af en daginstitution såsom løn og personale, økonomi osv. Status for Implementering af ny struktur i Børnehuset Bakkebo, iflg. politisk godkendelse af 27. juni 2012, hvor ønsket om fortsat at forblive en integreret institution imødekommes. Med det antal pladser der er behov for i området. Idet der i perioder har været større efterspørgsel end Børnehuset Bakkebo har kunnet honorere, har Børnehuset Bakkebos personale arbejdet med en ny struktur som implementeret foråret Forældresamarbejde For os handler forældresamarbejdet først og fremmest om at vi i et nært samarbejde med forældrene giver barnet en fundamental tryghed i Børnehuset Bakkebo. Det vil sige at der til stadighed er en åben og tillidsfuld dialog omkring børnenes hverdag hos os og hjemme. Når barnet har været hos os i 3-6 mdr. og igen før skolestart tilbydes en samtale. Derudover samtaler efter behov. Forældrebestyrelsen Der er fra Bakkebos forældrekreds valgt en forældrebestyrelse bestående af 5 forældrerepræsentanter valgt for 2 år ad gangen. Der er ligeledes blandt forældrene valgt 2 suppleanter til bestyrelsen. Derudover er der 2 personalerepræsentanter + 1 suppleant valgt blandt personalet. Lederen deltager uden stemmeret. Forældrebestyrelsen er et aktiv for Bakkebo. Her mødes personale og forældrerepræsentanter i en åben dialog ca. 6 gange årligt. Udviklingsmål for 2013 Iflg. virksomhedsaftalen Institutionen værdier Omsorg, respekt, rummelighed, faglighed/engagement, fællesskab, det individuelle, udvikling/læring/opdragelse og leg. Institutionens målsætning Vi har en anerkendende tilgang til det enkelte barn og til hinanden. Barnet bliver mødt, der hvor det er, så interesser og behov tilgodeses bedst muligt i forhold til barnets aktuelle udviklingstrin alle skal føle sig set og holdt af, for den hun/han er. Den enkelte skal opleve tryghed, nærvær, omsorg og respekt i et samspil med engagerede, nærværende og tydelige voksne. Barnet skal have forskelligartede oplevelser og dermed erfaringer, der er med til at styrke fantasien og de sociale kompetencer.

5 Det er væsentligt, at den enkelte oplever at være en del af det store fællesskab med gode relationer til de andre børn og de voksne, der omgiver dem. Nøgleordene for os i vores tilgang til forældresamarbejdet er åbenhed, tillid og gensidighed både med fokus i forhold til det enkelte barn og i forhold til at have gruppen som helhed i fokus. Institutionens læringsforståelse Børn lærer hele tiden uanset om vi ser det eller ej og uanset om de voksne er bevidste om, hvad børnene lærer. Der er forskellige opfattelser af ordet læring. I Børnehuset Bakkebo opfatter vi ordet således: Vi tager udgangspunkt i Hans Henrik Knoops beskrivelse af leg, læring og flow. Leg og læring er uadskilleligt. Børn lærer mest intenst gennem leg og når lysten driver værket. Først når læring går som en leg hænger det, der skal læres bedre fast. En flow-tilstand er en tilstand, hvor man er fuldstændig opslugt af noget. En flow-situation er desuden kendetegnende ved, at man er tilpas udfordret. Dvs. at ens kompetencer matcher de udfordringer, man står overfor. Leg er børns primære flow-oplevelse og man lærer mest effektivt, når man er i flow fordi hjernen er sådan indrettet, at den bedre husker de ting, man har lært under nydelsesfulde omstændigheder. Leg og læring er to sider af samme sag. Læring er noget der sker inde i hovedet og i kroppen, en biopsykologisk omprogramering, en udviklingsproces, en dannelsesproces som foregår hele tiden og meget intenst, når man leger, når arbejdet går som en leg, når lysten driver værket. Citat Hans Henrik Knoop. Denne beskrivelse af leg og læring forklarer samtidig, hvorfor det er vigtigt at vi: Ikke afbryder børnene når de er fordybede i leg. Giver børnene de bedste forudsætninger for leg i læringsmiljøet. Har individuel tilgang til barnet, møder barnet hvor det er, udfordrer i forhold til barnets niveau. Giver læring når den byder sig. Fordyber os i det, børnene er interesserede i. Børn med særlige behov Børn med særlige behov inkluderer vi i dagligdagen på lige fod med husets øvrige børn. Vi har altid indskrevet børn med særlige behov, men netop fordi disse børn har brug for særlig opmærksomhed, kan vi ikke generalisere deres behov, og dermed indsatsen. Vi ser på det enkelte barns ressourcer, potentialer og initiativer. Vi skaber et læringsmiljø, som er stimulerende og udviklende for alle børn. (Inkluderende)

6 Gruppen af børn med særlige behov er meget bred. Den rummer alt fra børn, som har et handicap, til børn, der er socialt belastede eller børn, der har det meget svært i en periode, måske pga. forældrenes skilsmisse. Vi ser på det enkelte barn, og derudfra vurderer vi indsatsen: Børn med særlige behov kan i perioder have brug for en tættere kontakt til en bestemt voksen, for at kunne udvikle sine færdigheder. I forhold til børn med særlige behov laver vi forskellige aktiviteter i små grupper, for bedre at tilgodese det enkelte barns behov. Mener vi, at barnets behov for støtte er større end vi kan honorere i dagligdagen, kontakter vi fagfolk fra f. eks PPR. Dette sker i samarbejde med forældrene. Børnemiljø Det fysiske miljø: Børnehuset Bakkebo har få rum, men forholdsvis store opholdsrum til børnene. Der er et mindre rum til bevægelse tilknyttet hver vuggestuegruppe, og børnehaven har mulighed for at benytte et stort træningsrum /motorikrum. I vuggestuerne er der gulvvarme, og i børnehavegruppen er der radiatorer. Huset er generelt lyst indvendig, og væggene består af træbeklædning idet huset er et træhus. Sikkerhedsmæssigt er bl.a. radiatorer dækket af, således at faldulykker mod radiatorer minimeres. Dette er sket ved at sætte en form for afskærmning i træ rundt om radiatorerne. M.h.t. lys er der sensorer på loftslys med automatisk sænkning. Derudover er der spots i loftet, og over bordene er der lamper, der kan flyttes i nogle skinner. Af inventar er der bl.a. købt trip-trap stole, og til opbevaring af legetøj er der fletkurve for at minimere støj m.v. Legepladsen er indrettet med få legeredskaber, gynger, rutsjebane og sandkasser, og der forefindes diverse cykler og andre køretøjer. Derudover er legepladsen indrettet med et kuperet terræn, for derved at skabe forskellige naturtro legemuligheder, såsom bakker, skrænter og flade områder. Det psykiske miljø: Det psykiske miljø handler meget om børnenes trivsel. Dermed både om forholdet mellem barn/barn og barn/personale. I Børnehuset Bakkebo er vi bl.a. meget opmærksomme på, at vi får sagt godmorgen og taget godt imod alle børn hver dag. Vi tror, det er vigtigt for alle at føle sig velkommen og blive set og føle tryghed, når man kommer i institutionen. Det handler ligeledes om dynamik og sociale kompetencer i børnegruppen. I et godt psykisk børnemiljø bidrager fællesskab, ven-

7 skaber, tryghed, tillid, omsorg, medbestemmelse, rummelighed og udfordringer til en positiv hverdag. Det æstetiske miljø: Det æstetiske børnemiljø har betydning for, om børnene oplever institutionen som et rart sted at være, samt oplever stedet inspirerende, motiverende, udfordrende og behageligt. Det æstetiske miljø handler konkret om, hvordan indretning og udsmykning af bygningen, rum og legesteder kan indvirke på børns oplevelser og handlinger. Det æstetiske børnemiljø har betydning for, om børnene får lyst til at udfolde sig. I Børnehuset Bakkebo er der lavet forskellige indretninger i de enkelte stuer. Dog har alle stuer små legerum i rummet. Dvs. at børnene har mulighed for at søge hen og lege/undersøge/udfordre sig selv. Udsmykningen i de enkelte rum er ikke ens, og børnene kan f. eks vælge bøger et sted, at lege med udklædningstøj et andet sted, motorisk udfordring med musik eller blot sammen med kammerater et tredje sted osv. Børnemiljø i praksis I hverdagen laves der SMTTE- model som opfølgning på temaer, hvor der vha. denne model evalueres på alle læreplanstemaer, og samtidig inddrages børnemiljøet som en del af evalueringen. Dvs. at der for hvert tema udfærdiges mål, der ved evalueringen kan inddrages i børnemiljøet. På denne måde vil vi i Børnehuset Bakkebo få evalueret børnemiljøet løbende i løbet af året, idet der laves temaarbejde på tværs af hele huset med børn fra ca. 2½år-6år. Se vedlagte skema til evalueringen. Børnemiljøet er kortlagt vha. skemaer fra DCUM(Dansk Center for Undervisnings Miljø) sammen med bestyrelsen for Børnehuset Bakkebo i februar Resultatet af kortlægningen af det psykiske, det fysiske og det æstetiske børnemiljø er indtastes elektronisk og man får derefter en oversigt over ens besvarelser/resultater og dermed et overordnet billede af børnemiljøet i institutionen. Via resultat kan personalet identificere eventuelle problemområder, som kan være nødvendige at undersøge nærmere og handle i forhold til. BMV er hængt op i institutionen.

8 PRAKSISPLAN Barnets alsidige personlige kompetencer Overordnede mål: At barnet udvikler selvværd, at det føler sig set og hørt og udvikler sin selvhjulpenhed. 0-2 år Læringsmål: At børnene udvikler et sundt selvværd og selvtillid, der gør at de kender egne grænser, kan sige til og fra, tør udfordre sig selv og prøve igen. Dette er med til at give børnene lyst til, og på livet. At børnene bliver selvhjulpne, omsorgsfulde og initiativrige At barnet får styrket det s selvværd, at det føler sig læst og forstået rigtigt. Bliver set, hørt og taget alvorligt af nærværende voksne. At vi opmuntrer barnet til selvhjulpenhed. At se det enkelte barn og hjælpe det til udvikling, styrke dets stærke og svage sider. Vi skaber rum og plads til, at børnene inddrages i de daglige gøremål/aktiviteter. Vi hjælper med at sætte ord på barnets følelser. Vi hjælper børnene med at sige til og fra på en god måde. Vi udfordrer børnene der hvor de er udviklingsmæssigt. Vi sikrer os at børnene får succes oplevelser jævnligt. Vi arbejder bevidst med anerkendende kommunikation. Vi lærer børnene ikke at give op, men prøve igen, selvom det er svært. Vi giver mulighed for, at børnene afprøver deres evner. At vi ser børn der udviser en større omsorg for hinanden og søger de forskellige voksne der er i institutionen. At vi ser at børnene er glade og trives. At børnene kan mærke sig selv, og kan sige til og fra. At vi ser at børnene udvikler sig. At vi oplever at børnene tør prøve igen. At vi oplever børn der beder om hjælp når de har brug for det. 3-6år Læringsmål: At børnene udvikler et sundt selvværd og selvtillid, der gør at de kender egne grænser, kan sige til og fra, tør udfordre sig selv og prøve igen. Dette er med til at give børnene lyst til, og på livet.

9 At børnene bliver selvhjulpne, omsorgsfulde og initiativrige. Bliver set, hørt og taget alvorligt af nærværende voksne. At barnet lærer at sætte grænser, for at få en klar forståelse af egne og andres grænser, hvad kan forventes i forhold til empati. At vi opmuntrer barnet til selvhjulpenhed. At se det enkelte barn og hjælpe det til udvikling, styrke dets stærke og svage sider. Lære at løse mange forskellige konflikter. Vi skaber rum og plads til, at børnene inddrages i de daglige gøremål/aktiviteter. Vi hjælper med at sætte ord på barnets følelser Vi hjælper børnene med at sige til og fra på en god måde Vi udfordre børnene der hvor de er udviklings mæssigt Vi sikrer os at børnene får succes oplevelser jævnligt Vi lærer dem at tro på sig selv, turde prøve selv og bede om hjælp Vi arbejder bevidst med anerkendende kommunikation Vi lærer børnene ikke at give op, men prøve igen, selvom det er svært Vi giver mulighed for, at børnene afprøver deres evner. Vi laver samlinger, hvor børnene er aktivt deltagende. At børnene kender eget navn, er kropsbevidste, kender egne behov og kan give udtryk for egne følelser. At børnene tilsidesætter egne behov og spejler sig i andre. At de får kendskab til andre børns dagligdag i institutionen og kan drage nytte af andre børn fra en anden gruppe/stue. At vi ser børn der udviser en større omsorg for hinanden og søger de forskellige voksne der er i institutionen. At vi ser at børnene er glade og trives At børnene kan mærke sig selv, og kan sige til og fra At vi ser at børnene udvikler sig At vi oplever at børnene tør prøve igen 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læringstemaet dokumenteres vha. fotos, som hænges op på de enkelte stuer. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet. De personaler der varetager et læreplansforløb med et planlagt emne, beskriver vha. SMTTE-modellen hvad deres mål er, hvordan de vil arbejde og dokumentere forløbet.

10 Sociale kompetencer Overordnede mål: At børnene oplever tryghed og tillid i samværet med andre børn og voksne og oplever anerkendelse og respekt som de personer de er. 0-2 år Læringsmål: Social kompetence udvikles i fællesskab med andre mennesker i venskaber, grupper og kulturer. De vigtige elementer i social kompetence er empati, evne til tilknytning og sociale færdigheder. Socialkompetence er nøglen til fællesskabet, hvor børnene har mulighed for at udfolde sig i leg, i samarbejde med andre om at løse opgaver og realisere drømme. Børn skal i omsorg og respekt have mulighed for at udvikle konstruktive og nære relationer til andre mennesker. Der skal være plads til at give udtryk for egne følelser og behov samtidig med, at børnene også forstår, at andre har de samme behov. Børnene udvikler empati. Det vil sige, at de bliver i stand til at læse andres følelser og drage omsorg for andre, samt udsætte egne behov. At børnene anerkendes og respekteres som de personer, de er, og at de oplever at høre til. At børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet. At børnene oplever tryghed og tillid i deres relationer til både voksne og andre børn, uden mobning og drillerier, og hvor ingen holdes uden for. At børnene får erfaringer med forskellige kommunikations former. At de udvikler et varieret sprog, hvor de evner at udtrykke deres meninger både verbal og nonverbalt. At de bliver bevidste om eget og andres kropssprog. At børnene får redskaber til at opbygge venskaber, både på egen stue og på tværs af huset. Vi giver plads til børnenes egne lege. Vi laver samlinger, går ture, ordner rulleborde m.v.. Vi sætter ord på børnenes egne og andres behov og følelser. Vi guider børnene i hensigtsmæssig adfærd ved at gøre opmærksom på andres reaktioner. Ved konflikter giver vi sproglige anvisninger. Lære børnene at lege ved at deltage i legen, og derefter trække os. Lære børnene de sociale spilleregler. Give børnene en fællesskabsfølelse i gruppen/institutionen. Vi sammensætter børnene bevidst i større og mindre grupper for at styrke venskaber.

11 Sikre at børnene anerkendes og respekteres for den de er. At børnene tager aktivt del i fællesskabet ved f.eks. at gentage personalets anvisninger for at hjælpe hinanden. At børnene viser, at de bruger personalets anvisninger ved f. eks at lytte og tale. At børnene organiserer sig og er opmærksomme på deres muligheder, hvilket f. eks kommer til udtryk ved ønske om at besøge en anden stue og ved at finde legehjørnerne. At børnene ser og genkender deres følelser og behov. De hjælper og drager omsorg for andre. Dette sker f.eks. ved at trøste de andre og hente ting til kammeraterne. At vi ser at børnene siger til og fra på en positiv måde. At vi oplever børnene snakke om deres venner. At vi støtter børnene i at skabe venskaber og hjælper dem med at komme ind i påbegyndte lege/legegrupper. 3-6 år Læringsmål: Social kompetence udvikles i fællesskab med andre mennesker i venskaber, grupper og kulturer. De vigtige elementer i social kompetence er empati, evne til tilknytning og sociale færdigheder. Socialkompetence er nøglen til fællesskabet, hvor børnene har mulighed for at udfolde sig i leg, i samarbejde med andre om at løse opgaver og realisere drømme. Børn skal i omsorg og respekt have mulighed for at udvikle konstruktive og nære relationer til andre mennesker. Der skal være plads til at give udtryk for egne følelser og behov samtidig med, at børnene også forstår, at andre har de samme behov. Børnene udvikler empati. Det vil sige, at de bliver i stand til at læse andres følelser og drage omsorg for andre, samt udsætte egne behov. At børnene anerkendes og respekteres som de personer, de er, og at de oplever at høre til. At børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet. At de lærer at samarbejde med de andre og deltager, i demokratiske beslutningsprocesser. At de får redskaber til, selv at løse deres konflikter. At børnene oplever tryghed og tillid i deres relationer til både voksne og andre børn, uden mobning og drillerier, og hvor ingen holdes uden for. At børnene får erfaringer med forskellige kommunikations former. At de udvikler et varieret sprog, hvor de evner at udtrykke deres meninger både verbal og nonverbalt. At de bliver bevidste om eget og andres kropssprog. At børnene får redskaber til at opbygge venskaber, både på egen stue og på tværs af huset. Vi giver plads til børnenes egne lege. Vi laver samlinger, går ture, ordner rulleborde m.v..

12 Vi skaber rammerne, såsom legehjørner, arrangerer nye gruppeinddelinger og bifalder initiativ. Vi sætter ord på børnenes egne og andres behov og følelser. Vi guider børnene i hensigtsmæssig adfærd ved at gøre opmærksom på andres reaktioner. Ved konflikter giver vi sproglige anvisninger. Lære børnene at lege ved at deltage i legen, og derefter trække os Lære børnene de sociale spilleregler Give børnene en fællesskabsfølelse i gruppen/institutionen Vi skaber miljøer hvor børnene lærer at anerkende og respektere hinanden Vi lærer dem at sige til og fra på en positiv måde Fremhæver børnenes positive sider, så de ser hinanden styrker og kompetencer Vi sammensætter børnene bevidst i større og mindre grupper for at styrke venskaber Vi tilstræber at alle har en ven At lære børene at se hinanden, vise empati og kunne tilsidesætte egne behov Sikre at børnene anerkendes og respekteres for den de er Vi bruger pædagogiske metoder/redskaber som trin for trin og lign. At børnene tager aktivt del i fællesskabet ved f.eks. at gentage personalets anvisninger for at hjælpe hinanden. At børnene viser, at de bruger personalets anvisninger ved f. eks at lytte og tale. At børnene organiserer sig og er opmærksomme på deres muligheder, hvilket f. eks kommer til udtryk ved ønske om at besøge en anden stue og ved at finde legehjørnerne. At børnene ser og genkender deres følelser og behov. De hjælper og drager omsorg for andre. Dette sker f.eks. ved at trøste de andre og hente ting til kammeraterne. At vi ser at børnene siger til og fra på en positiv måde. At vi er tydelige voksne. At vi oplever børnene snakke om deres venner. At vi støtter børnene i at skabe venskaber og hjælper dem med at komme ind i påbegyndte lege/legegrupper. At vi ser en udvikling i deres leg og at de bruger hinandens ressourcer i legen At vi oplever at børnene respektere hinanden og sig selv i legen At vi ser børnene udvise empati At vi oplever at børnene går på kompromis At vi ser børnene give udtryk for deres følelser og mening At vi oplever børnene føler sig trygge i gruppen og med tiden tør sige noget til eks samling. 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læreplanstemaet dokumenteres vha. fotos på de enkelte stuer. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet.

13 Sprog Overordnede mål: At barnet kan sætte ord på handlinger og gøre sproget levende. At det får erfaringer med forskellige kommunikationsformer, bliver bevidst om dets eget og andres kropssprog. Sprog er en forudsætning for at udtrykke sig og kommunikere med andre. Der findes mange forskellige sprog, som alle spiller en rolle i børn udviklingsproces og som skal have opmærksomhed. Talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog er blot nogle af de kommunikationsformer, vi alle benytter os af. O-2år Læringsmål At børnene lærer at lytte og se og dermed forstå, hvad andre mennesker giver udtryk for. Vi understøtter børnenes sprog og udfordrer den sproglige kvalitet. F.eks. At børnene får mulighed for at sætte ord på det, de ser, oplever og føler. At børnene bliver i stand til at sige til og fra. At barnet får erfaringer med forskellige kommunikationsformer, bliver bevidst om dets eget og andres kropssprog og får kendskab til humor og ironi. At barnet tør være midtpunkt og deltage aktivt i samtaler, sanglege og rollelege. At barnet får et stort ordforråd. Kan sætte ord på handlinger og gøre sproget levende. Selv kan lave egne fortællinger via fantasien. Vi lægger mærke til børnenes nonverbale udtryk, fortolker dem og vejleder børnene i at bruge talesproget til at sætte ord på deres handlinger. Vi opfordrer børnene til at få nærkontakt, dvs. øjen- og kropskontakt. Bruge dialogisk oplæsning Arbejde med mundmotorik Sætte kreative aktiviteter i gang der fremmer den sproglige udvikling Bruger sprogvurdering, TRAS og andet relevant sprogmateriale Sætte ord på hverdagen Derudover opfordrer vi børnene til at bruge kropssprog til at give udtryk for behov ved f. eks at vinke i vinduet. At de sætter ord på følelser og kan give udtryk for ønsker og behov. At de er i stand til at genfortælle, hvad de har oplevet. At de selv lærer at fortolke andre menneskers udtryk og handler der på. Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at de gerne vil i kontakt med hinanden. At de genkender kendte sange, rim og remser, og bruger dem spontant selv. At de selv tager initiativ til at kigge i bøger og få læst højt

14 At de deltager aktivt i de aktiviteter vi sætter i gang 3-6 år Læringsmål: Børn skal støttes i at udvikle deres danske ordforråd og i at forstå de begreber og regler, der gælder for det talte sprog. Deres naturlige interesse for det skrevne sprog skal bakkes op. For at kommunikere rigtigt er det vigtigt, at børn forstår sammenhænge mellem f. eks kropssprog, mimik og tale. Et varieret og korrekt dansk sprog og evnen til at bruge det, så det passer i forskellige situationer, øger muligheden for at blive forstået. Sprog skaber kontakt, og evnen til at bruge nuancerne i sproget støtter og fremmer forståelsen af og fra andre. Det er vigtigt at træne dialogen, så børn i fællesskaber kan tale, lytte, stille spørgsmål, give svar og være aktive i at planlægge fælles aktiviteter og projekter. Sproglige færdigheder er en indgangsdør til verden en mulighed for at høste viden og erfaringer. Det er derfor vigtigt at støtte børnene i at sætte ord og begreber på de oplevelser, de har i dagligdagen. At barnet får erfaringer med forskellige kommunikationsformer, bliver bevidst om dets eget og andres kropssprog og får kendskab til humor og ironi. At barnet tør være midtpunkt og deltage aktivt i samtaler, sanglege og rollelege. At barnet får et stort ordforråd. Kan sætte ord på handlinger og gøre sproget levende. Selv kan lave egne fortællinger via fantasien. Vi benytter rim, remser, sange, musik, oplæsning og sanglege m.v. Være bevidst omkring skriftsproget, bogstaver, tal og symboler. Vi bruger forskellige spil. Holder dagligt samling/rundkreds. Derudover opfordrer vi børnene til at bruge kropssprog til at give udtryk for behov ved f. eks at vinke i vinduet. Sætte kreative aktiviteter i gang der fremmer den sproglige udvikling Bruger sprogvurdering, TRAS og andet relevant sprogmateriale. Arbejde med mundmotorik. Bruge dialogisk oplæsning. Være gode rollemodeller i vores kommunikation med børn og hinanden. At de sætter ord på følelser og kan give udtryk for ønsker og behov. At de er i stand til at genfortælle, hvad de har oplevet. At de selv lærer at fortolke andre menneskers udtryk og handler der på. Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at de gerne vil i kontakt med hinanden. At de genkender kendte sange, rim og remser, og bruger dem spontant selv. At de selv tager initiativ til at kigge i bøger og få læst højt At de deltager aktivt i de aktiviteter vi sætter i gang At børnene er aktive og lyttende under samlinger.

15 At de genkender deres navne på skrift. At de viser de genkender nogle tal, bogstaver og symboler og bruger det spontant. At de bruger skriftsproget, fra krims krams, legeskrivning til rigtige bogstaver. At de selv tager initiativ til at kigge i bøger og få læst højt. At de kan sætte ord på de mest almindelige følelser, ked af det, glad og sur. At de kan sætte ord på deres handlinger når de leger eller er i konflikt. 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læringstemaet dokumenteres vha. fotos, som hænges op på de enkelte stuer. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet. De personaler der varetager et læreplansforløb med et planlagt emne, beskriver vha. SMTTE-modellen hvad deres mål er, hvordan de vil arbejde og dokumentere forløbet. TRAS-skemaer og evt. tiltag som følge deraf. Krop og bevægelse Overordnede mål: At barnet oplever glæden ved, accepten af og forståelsen for at kunne bruge kroppen. At barnet opnår selvværd og kontrol over kroppen. At barnet har empati overfor andre børns fysiske ressourcer. At barnet udvikler lyst og interesse for et aktivt sport og fritidsliv 0-2år Læringsmål: At børnene udfordres motorisk, og derved styrker deres kropsbevidsthed og lærer at mærke sig selv, samt udvikler en glæde ved at bruge deres krop både inde og ude. Børnene lærer derved, hvor meget de kan og tør. Samtidig giver det børnene mulighed for at udforske deres sanser. Motorikken, både grov og fin motorik, samt sanserne er vigtigt for alle vores børn i alderen 0-6 år, da det har stor indflydelse på hvordan børnene indlærer generelt, hvordan deres fysiske muligheder er samt deres sproglige udvikling. Vi vil give børnene passende finmotoriske udfordringer, gennem tilbud der er til rådighed hver dag, samt gennem planlagte kreative aktiviteter. Som f.eks. puslespil og modellervoks. Vi vil give børnene passende grovmotoriske udfordringer, ved at bruge legepladsen, naturen i nærområdet, motorikrum, tumlerum og div. lege indendørs. Vi vil hjælpe børnene med at blive selvhjulpen i forhold til deres alderstrin. F.eks. ved af- og påklædning af tøj samt ved at lade børnene spise selv.

16 Vi vil sikre os at alle børn har mulighed for at udvikle sig fysisk i forhold til der hvor det enkelte barn er. Vi vil sætte kreativiteten i gang i forhold til fysisk udfoldelse, og være gode rollemodeller. At vi ser børnene være glade for at bruge deres krop. At vi ser børnene udvikle sig motorisk, og glæde sig over egen mere kunnen. At barnet har et selvværd at turde (jeg kan, jeg vil og nu gør jeg det!). At barnet med alle sanser er den del af den fysiske, kulturelle og sociale omverden. At vi ser børnene selv tage initiativ til fysisk udfoldelse. At vi ser at børnene tør udfordre sig selv. At vi oplever at børnene er selvhjulpne i et omfang der svarer til den enkeltes udviklingstrin. At vi oplever at børnene gerne vil deltage i de fysiske aktiviteter vi sætter i gang. 3-6 år Læringsmål: At børnene udfordres motorisk, og derved styrker deres kropsbevidsthed og lærer at mærke sig selv, samt udvikler en glæde ved at bruge deres krop både inde og ude. Børnene lærer derved, hvor meget de kan og tør. Samtidig giver det børnene mulighed for at udforske deres sanser. Motorikken, både grov og fin motorik, samt sanserne er vigtigt for alle vores børn i alderen 0-6 år, da det har stor indflydelse på hvordan børnene indlærer generelt, hvordan deres fysiske muligheder er samt deres sproglige udvikling. Vi vil give børnene passende finmotoriske udfordringer, gennem tilbud der er til rådighed hver dag, samt gennem planlagte kreative aktiviteter. F.eks. ved at der står materialer som perler, perleplader, tusch, sakse m.v. til rådighed for børnene. Vi vil give børnene passende grovmotoriske udfordringer, ved at bruge legepladsen, naturen i nærområdet, motorikrum, tumlerum og div. lege indendørs. Børnene har mulighed for at gå i motorikrummet for at tumle, hvor kroppen skal udfordres uden en voksen f.eks. Vi vil hjælpe børnene med at blive selvhjulpen i forhold til deres alderstrin. Vi vil sikre os at alle børn har mulighed for at udvikle sig fysisk i forhold til der hvor det enkelte barn er. Vi vil sætte kreativiteten i gang i forhold til fysisk udfoldelse, og være gode rollemodeller. At vi ser børnene være glade for at bruge deres krop. At vi ser børnene udvikle sig motorisk, og glæde sig over egen mere kunnen.

17 At barnet har et selvværd at turde (jeg kan, jeg vil og nu gør jeg det!). At barnet med alle sanser er den del af den fysiske, kulturelle og sociale omverden. At vi ser børnene selv tage initiativ til fysisk udfoldelse. At vi ser at børnene tør udfordre sig selv. At barnet anerkender de omgivne relationers ressourcer. At vi oplever at børnene er selvhjulpne i et omfang der svarer til den enkeltes udviklingstrin. At vi oplever at børnene gerne vil deltage i de fysiske aktiviteter vi sætter i gang. 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læringstemaet dokumenteres vha. fotos, som hænges op på de enkelte stuer, samt ved skriftlig dokumentation af de enkelte personaler på stuerne. Dokumentationen lægges frem for forældrene om eftermiddagen. De ting, som børnene selv har fremstillet hænges op i institutionen og/eller tages med hjem. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om, hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet. Naturen og naturfænomener Overordnede mål: At naturen bliver en naturlig del af vores hverdag og hvor vi arbejder bevidst med udelivet, og derigennem giver børnene nogle sjove, spændende, udviklende og lærerige oplevelser, der styrker deres viden om naturen. 0-2 år Læringsmål: At alle børn får et kendskab til naturen og naturfænomenerne, og derigennem skaber en naturlig glæde ved at være i, arbejde med og opleve naturen. Samtidig vil vi gerne give børnene mulighed for at opleve hvad kulde, varme, vand, sne, tyngdekraft m.m. gør ved dem. Når de voksne er bevidste, interesserede og initiativtagende kan de give børnene et stort kendskab til naturen, naturfænomener og udelivet, og være med til at gøre det til en naturlig del af børnenes liv. Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad man kan bruge den til. Derudover er det sjovt, spændende og lærerigt at være i og arbejde med naturen. Bruge nærmiljøet bevidst Vi går ud på legepladsen mindst én gang om dagen året rundt. Vi kaster med bold, triller ned ad bakker, hopper i vandpytter.

18 Vi kigger på småkryb. Vi leger med vand, sand og sne. At børnene udviser glæde ved at udforske naturen. At børnene bliver opmærksomme på hvad der sker i naturen. Eks årstidernes skiften. At vi oplever at børnene gerne vil deltage i aktiviteter udenfor, og selv søger ud. At børnene har et vist kendskab til forskellige naturfænomener, som blæst, torden, lyn. At børnene viser interesse i at deltage i små forsøg og temaer. 3-6 år Læringsmål: At alle børn får et kendskab til naturen og naturfænomenerne, og derigennem skaber en naturlig glæde ved at være i, arbejde med og opleve naturen. At give børnene mulighed for at opleve hvad kulde, varme, vand, sne, tyngdekraft m.m. gør ved dem. At børnene viser respekt og lærer at passe på naturen. Når de voksne er bevidste, interesserede og initiativtagende kan de give børnene et stort kendskab til naturen, naturfænomener og udelivet, og være med til at gøre det til en naturlig del af børnenes liv. Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad man kan bruge den til. Derudover er det sjovt, spændende og lærerigt at være i og arbejde med naturen. Lav skraldeindsamlingsdag f.eks. Bruger naturens materialer, ressourcer bevidst. Lave små forsøg med de større børn. Tage udelivet med ind. Inddrager naturfænomenerne i vores temaer. Bruger naturens materialer, ressourcer bevidst. Være bevidste om årstidernes skift og bruge det aktivt i vores hverdag. Vi samler æbler og sår karse med børnene. Vi går ud i alt slags vejr, på legepladsen. Vi snakker og synger om dyr, vejr og årstider. Hvert forår planter vi blomster m.m. i nogle altankasser på legepladsen, som børnene passer. At børnene udviser glæde ved at udforske naturen. At børnene har lyst til at færdes i naturen, som giver inspiration og rum for sanserne.

19 At børnene bliver opmærksomme på hvad der sker i naturen. Eks årstidernes skiften. At børnene selv begynder at påpege skrald i naturen, og vil samle det op. At vi ser at børnene udvikler deres viden og kendskab til naturen. At børnene har et kendskab til hvad grønne spirer, i jorden, er. At vi oplever at børnene gerne vil deltage i aktiviteter udenfor, og selv søger ud. At børnene har et vist kendskab til forskellige naturfænomener, som blæst, torden, lyn At børnene viser interesse i at deltage i små forsøg og temaer. 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læringstemaet dokumenteres vha. fotos, som hænges op på de enkelte stuer. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet. De personaler der varetager et læreplansforløb med et planlagt emne, beskriver vha. SMTTE-modellen hvad deres mål er, hvordan de vil arbejde og dokumentere forløbet. Eventuelle forsøg står/fremvises på de enkelte stuer og evalueres efterfølgende via SMTTE af personalet der har ansvar for emnet. Kulturelle udtryksformer og værdier Overordnede mål: Vores mål er, at børnene får mulighed for at stifte bekendtskab med, og afprøve forskellige kulturelle udtryksformer, samt give dem et kendskab til de danske traditioner og en nysgerrighed overfor andre kulturer/traditioner. Kulturelle tilbud er hos os bl.a. tilbud i form af musik, sang og kunst. 0-2år Læringsmål: At børnene får kendskab til traditioner og møder voksne, der formidler kultur. Det er vigtigt at børnene har et kendskab til den danske kultur, samt skabe en nysgerrighed overfor andre kulturer, og gøre forskelligheden positiv. Det er gennem sang, musik og andre kreative aktiviteter at børnene bl.a. udvikler og får kendskab til de kulturelle udtryksformer. At vi har forskellige kreative materialer til rådighed. At vi synger, hører musik og spiller på instrumenter. Give børnene et kendskab til danske traditioner som eksempelvis, fødselsdage, jul, påske, høst m.v. Lære børnene de alment brugte dannelses begreber, som tak, farvel, undskyld og lign.

20 Give børnene et kendskab til vores institutions kultur. At børnene har lyst til at udtrykke sig kunstnerisk. At børnene viser genkendelighed for vores institutions kultur fra år til år. At børnene tager initiativ til at synge og spille. At børnene viser de kender de forskellige traditioner der hører til den danske kultur, som f. eks omkring jul for det 2årige barn. At børnene er nysgerrige overfor at lære nye sange. 3-6 år Læringsmål: At børnene via livet i Børnehuset Bakkebo stifter bekendtskab med og tilegner sig viden om dansk kultur, kulturelle værdier og udtryksformer. At børnene stifter bekendtskab med et bredt spektrum af kulturelle traditioner, teater, musik og dans. At børnene stifter bekendtskab med og tilegner sig viden om og respekt for andre kulturer, kulturelle værdier og udtryksformer. Det er vigtigt at børnene har et kendskab til den danske kultur, samt skabe en nysgerrighed overfor andre kulturer, og gøre forskelligheden positiv. Det er gennem sang, musik og andre kreative aktiviteter at børnene bl.a. udvikler og får kendskab til de kulturelle udtryksformer. At vi har forskellige kreative materialer til rådighed. Bruge kendte materialer på nye måder. At vi synger, hører musik og spiller på instrumenter. Give børnene et kendskab til danske traditioner som eksempelvis, fødselsdage, fastelavn, jul, påske, høst m.v. Arbejde i temaer som eksempelvis andre lande, livet i gamle dage. Lære børnene de alment brugte dannelses begreber, som tak, farvel, undskyld og lign. Give børnene et kendskab til vores institutions kultur. At børnene har lyst til at udtrykke sig kunstnerisk. At børnene har fået et kendskab til forskellige materialer og bruger dem på kreative måder. At børnene viser genkendelighed for vores institutions kultur fra år til år. At børnene tager initiativ til at synge, tegne, male og spille. At børnene viser de kender de forskellige traditioner der hører til den danske kultur. At børnene er nysgerrige overfor andre landes kulturer, sprog, tegn, mad og lign.

21 0-6 år Evaluering/dokumentation: Læringstemaet dokumenteres vha. fotos, som hænges op på de enkelte stuer. Derudover lægger personalet vægt på at tale med forældrene om hvordan deres barn har haft det, når forældrene henter barnet. Evt. ting, som børnene selv har fremstillet hænges op i institutionen og/eller tages med hjem. De personaler der varetager et læreplansforløb med et planlagt emne, beskriver vha. SMTTE-modellen hvad deres mål er, hvordan de vil arbejde og dokumentere forløbet. Børn med særlige behov Overordnede mål: Vi tager udgangspunkt i at arbejde inkluderende. Det betyder, at alle børn - men især børn, der har brug for særlig opmærksomhed, skal mødes med forståelse, indlevelse, bekræftelse og selvrefleksion. Vi skal for vores arbejde skabe pædagogiske rammer, der for alle børn tager afsæt i det gode børneliv og et læringsmiljø, hvor alle børn kan trives og udvikle sig - også de børn, der enten permanent, periodisk eller akut har særlige behov. Mange børn vil i perioder af deres liv have behov for særlig opmærksomhed, støtte og omsorg fra det pædagogiske personale. Vi kan som voksne opleve barnets handlinger som umotiverede og til tider meningsløse. Det kan være svært at se en mening med barnets adfærd. Børns handlinger er imidlertid altid motiverede og meningsfulde, også når det for os voksne ikke giver nogen mening. Børn med særlige behov er ikke en ensartet og homogen gruppe af børn, men børn, som hver især og på deres egen måde ikke er i trivsel. Børn med særlige behov kan i en periode have brug for en tættere kontakt til en bestemt voksen, for at kunne udvikle sine færdigheder. Vi er opmærksomme på børn der i kortere eller evt. længere perioder har behov for at vi laver aktiviteter i mindre grupper. Er behovet for støtte større end vi kan honorere i dagligdagen, kontakter vi PPR. Dette sker i samarbejde med forældrene. Når vi arbejder med børn med særlige behov er det ekstra vigtig at vi opretholder et godt forældresamarbejde, for at sikre, at barnets hverdag bliver så stabil, tryg og udviklende som muligt. Vi ser at barnet trives og inkluderes i børnegruppen, når barnet har ressourcer dertil og vi hjælper barnet på vej.

22 Dokumentation: Børn med særlige behov kan evt. indstilles til PPR, hvorefter der løbende bliver holdt tværfaglige møder omkring barnet. Skriftlig dokumentation udfærdiges af barnets pædagog(er). Før en indstilling til PPR, er forældrene orienteret og der har været afholdt møder i institutionen. Der føres logbog for nogle børn, der ikke indstilles men hvor der vurderes at barnet har et særligt behov. Evaluering: Der evalueres løbende når et barn er tilknyttet PPR (se under dokumentation). Når et barn i en periode ikke trives i en periode, som gør at pædagogerne på stuen er særlig opmærksom på barnet. Vil der blive ført logbog, for at der vil kunne blive fulgt op på møder, aftaler osv. med forældre og andre omkring barnets trivsel i hverdagen. Der tilbydes ligeledes åben rådgivning fra diverse fagpersoner ( høre- talekonsulent f.eks. ), hvor forældrene deltager når dette er muligt, før en evt. indstilling til PPR f.eks. Vi har i mange situationer inddraget PPR og får der undervejs god hjælp og supervision. Overgange i børns liv Modtagelse af nye børn Den gode overgang et lille samtaleskema der kan anvendes i forbindelse med overgangen mellem f. eks dagplejen til institutionen hvor institutionen kan få et TRAS-skema m.v. sammen med et brobygningsskemaet fra dagplejen. Dagplejepædagogen og/eller forældrene kommer i institutionen og pædagogen der skal modtage barnet holder et lille møde, hvor der fortælles lidt om barnet. Forældrene inviteres til at komme og besøge børnehaven sammen med deres barn, før barnet skal begynde i børnehaven. Ved besøget i børnehaven er der altid afsat tid til forældrene - rundvisning og fortælling om hverdagen i børnehaven. Afsked Når et barn skal videre til førskolen til august, holdes der en afskedsfest, hvor de ældste børn (førskole børnene) inviteres sammen med forældrene før sommerferien. Børnene er denne aften i centrum. De optræder for forældrene, får diplomer m.m. Som optakt til denne aften har en pædagog været sammen med børnene, hvor der er blevet lavet et decideret førskole forløb.

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Regnbuens Læreplan Indholdsfortegnelse Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2 Pædagogisk læreplan:... 3 Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Tema 2, barnets sociale kompetencer...

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011 Indholdsfortegnelse: Forord og indledning: Periode for arbejdet med Pædagogiske udviklingsplaner side 2 Hvem har udarbejdet PUP side 2 Hvor, af hvem og med hvilket formål arbejdes med PUP side 2 Arbejdet

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hedensted d. 17.5.-16 Til udvalget for læring! Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hermed anmodes om godkendelse af, at Solsikken ændrer

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt.

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt. Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04 Hasselhuset er en del af Solbjergs dagtilbud 8411. Vi er en integreret institution, som åbnede i foråret

Læs mere

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 4 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske principper

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk 1 Vi har taget udgangspunkt i både vejledningen til læreplanen og Pædagogisk Perspektivplan. Det

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Dalum Private Børnehave Zachariasvænget 14 5260 Odense S

Pædagogisk læreplan for Dalum Private Børnehave Zachariasvænget 14 5260 Odense S Pædagogisk læreplan for Dalum Private Børnehave Zachariasvænget 14 5260 Odense S Tlf.: 66 15 29 61 E-mail: kontakt@dalumprivate.com Hjemmeside: www.dalumprivate.dk 1 Indhold: Indledning og faktuelle oplysninger

Læs mere

Pædagogisk læreplan 2014

Pædagogisk læreplan 2014 1 Institutionens navn Beliggenhed Ejstrupholm Børnehave Lærkevej 10 og Vestergade 59a 7361 Ejstrupholm Fysiske rammer Børnehaven er beliggende i en mindre landsby, hvor der er gode muligheder for aktiviteter

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Sprog. At børnene synger, bruger rim og remser, fortæller historier og kigger i bøger.

Sprog. At børnene synger, bruger rim og remser, fortæller historier og kigger i bøger. Sprog Sproget er det umiddelbare kommunikationsmiddel i dagligdagen. Børnene lærer at udtrykke deres meninger og behov i dialog med andre. Gennem talesproget, skriftsproget, tegnsproget (babytegn), kropssproget

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Børnehuset Møllegades læreplan

Børnehuset Møllegades læreplan Børnehuset Møllegades læreplan I henhold til lov om social service 8 skal de enkelte dagtilbud udarbejde en læreplan. Læreplanen bygger på det børnesyn der kommer Sønderborg Kommune har vedtaget. Er livssyn

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Børnehaven Uglebo Områdeinstitution Glamsbjerg-Flemløse.

Pædagogiske læreplaner for Børnehaven Uglebo Områdeinstitution Glamsbjerg-Flemløse. Pædagogiske læreplaner for Børnehaven Uglebo Områdeinstitution Glamsbjerg-Flemløse. 1 Disse læreplaner er et arbejdsredskab for os selv, hinanden, forældre, bestyrelsen og politikerne. Vi håber at alle

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

FAVRSKOV KOMMUNE. Skovvang-området PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2014 TIL 31-12-2014. Hjernen&Hjertet

FAVRSKOV KOMMUNE. Skovvang-området PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2014 TIL 31-12-2014. Hjernen&Hjertet FAVRSKOV KOMMUNE Skovvang-området PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2014 TIL 31-12-2014 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 4 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske principper

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Den 1. august 2004 blev lovgivningen om Pædagogiske Læreplaner i daginstitutionen indført. Socialministeriet udsendte i den forbindelse en Bekendtgørelse omhandlende mål, principper

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Børnehaven Brumbassen

Børnehaven Brumbassen Børnehaven Brumbassen Det er lovkrav at alle dagtilbud udarbejder pædagogiske læreplaner. Kommunalbestyrelse og forældrebestyrelse skal godkende planen, og forældrebestyrelsen skal hvert år vurdere om

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner børnehaverne 2012-2014

Pædagogiske læreplaner børnehaverne 2012-2014 Pædagogiske læreplaner børnehaverne 2012-2014 DAGINSTITUTION VESTBYEN Læreplaner for børnestuerne 2012-2014 Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan Overordnede mål: De overordnede

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Børnehaven Rådyrvej Læreplaner Børnehaven Rådyrvej Rådyrvej 1A 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 84 64 Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Kun der hvor børn kan føle sig trygge

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8 1 2 3 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 5 Grundlæggende værdier... 6 Læringssyn pædagogisk tilgang... 7 Barnets alsidige personlige udvikling... 8 Barnets alsidige personlige udvikling... 9 Sociale

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere