Børne- og Skoleudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Skoleudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling"

Transkript

1 Børne- og Skoleudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling BSU 1 30 Færre centrale puljemidler på dagtilbudsområdet BSU 2 30 Færre midler til sprogindsats i dagtilbud BSU 3 30 Pulje med midler til kompetenceudvikling inden for inklusion ophører BSU 4 30 Børnerammen BSU 5 30 Afvikling af pulje ferieåbent - dagtilbud BSU 6 31 Færre udviklingsmidler i skoler BSU 7 31 Børn med særlige forudsætninger BSU 8 31 Færre inklusionsmidler i skolerne BSU 9 31 Samarbejde med Musikskolen BSU Færre midler til skolebestyrelser BSU Svømmeundervisning BSU Reducere midler til UU-Sjælsø BSU Skolernes planlægning BSU Undervisningsmaterialer BSU Tilbageholdenhed BSU Afvikling af pulje ferieåbent - skolefritidsordninger BSU Støttepædagoger i SFO BSU Visitering til ekstern specialundervisning og SFO BSU Reduktion af støttekontaktteamet BSU Reduktion af budget til specialundervisning I alt Forslag til driftsønsker Nr. Politikområde Bestilling BSU 1 31 Forbedre kommunikationen BSU 2 34 Investeringsstrategi, udsatte børn og unge I alt Forslag til anlægsønsker Nr. Politikområde Bestilling BSU 1 31 Udvikling af de fysiske læringsmiljøer på skolerne I alt Budget

2 Budgetreduktioner: Forslag til budgetreduktion Titel: Færre centrale puljemidler på dagtilbudsområdet Politikområde: 30 Institutioner for børn og unge Nr.: BSU 1 Servicereduktion: Nej. Effektivisering: Færre midler til at lave udviklingsarbejde på dagtilbudsområdet. Nærmere beskrivelse af forslaget: Forslaget indebærer en reduktion af puljemidlerne til pædagogisk udvikling på dagtilbudsområdet. Med effektiviseringen er der 0,6 mio. kr. tilbage årligt. Dette niveau svarer til niveauet på skoleområdet. Puljens formål er at fremme faglig udvikling og at højne kvaliteten på dagtilbudsområdet. Midlerne anvendes både til enkeltstående udviklingsprojekter og større tværgående og fælles aktiviteter, for eksempel målrettet kompetenceudvikling eller faglige oplæg ved eksterne oplægsholdere samt det igangværende udviklingsarbejde indenfor Velfærd frem for mursten. Forudsætninger for realisering af forslaget: Ingen. Konsekvenser for borgerne: Borgerne vil ikke opleve samme grad af nye udviklingsprojekter på dagtilbudsområdet som hidtil. Konsekvenser for personale: Der vil være mindre råderum til at igangsætte nye udviklingsprojekter. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

3 Forslag til budgetreduktion Titel: Politikområde: Nr.: Færre midler til sprogindsats i dagtilbud 30 Institutioner BSU 2 for børn og unge Servicereduktion: Effektivisering: Nej. Anvendelse af færre midler ved at omlægge nuværende sprogindsats. Nærmere beskrivelse af forslaget: Sprog har afgørende betydning for børns trivsel og læring. Den sproglige indsats i dagtilbud finder både sted i den direkte kontakt med børnene og ved at opøve kompetencer blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere. I gennem de senere år har der kontinuerligt været fokus på begge dele, ligesom der er etableret faste procedurer for sprogvurderinger og netværk med systematisk fokus på børns sproglige udvikling. Nu er der flere kompetente medhjælpere og pædagoger i dagtilbud med viden om sprogindlæring og sprogforståelse derfor foreslås midlerne mindsket, og de resterende omlagt til andre former for sprogindsats. Forudsætninger for realisering af forslaget: Dialog og koordinering med dagtilbudslederne i forhold til at omlægge sprogindsatsen på det almene dagtilbudsområde. Sprogindsatsen i dagtilbud er organiseret på tværs af det almene og specialiserede område. Hvis dagtilbuddet vurderer, at et flersproget barn har behov for en særlig tilrettelagt indsats, udarbejdes i samarbejde med det specialiserede område en plan for, hvordan indsatsen kan tilrettelægges, gennemføres og evalueres. Forslaget kan realiseres ved at omlægge og nedjustere de midler, der er afsat til den sproglige indsats for flersprogede børn. Konsekvenser for borgerne: Ingen. Konsekvenser for personale: Omlægning og nedjustering af faglig vejledning for sprogindsatsen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

4 Forslag til budgetreduktion Titel: Pulje med midler til kompetenceudvikling inden for inklusion ophører. Politikområde: 30 Institutioner for børn og unge Nr.: BSU 3 Servicereduktion: Nej. Effektivisering: Nedlægge pulje til kompetenceudvikling inden for inklusion. Nærmere beskrivelse af forslaget: Med udgangspunkt i Strategi for Inklusion i Hørsholm kommunes dagtilbud, skoler og fritidsordninger har der i perioden været en omfattende faglig opkvalificering på inklusionsområdet. Medarbejdere i kommunale og selvejende dagtilbud har deltaget i et kompetenceudviklingsforløb, som blev varetaget af en ekstern konsulent. Kompetenceløftet omfattede et forløb for ledere i daginstitutionerne og et forløb for pædagoger. Kompetenceforløbet har bidraget med redskaber til, at ledelsen kan facilitere inklusionsprocesser, og har udviklet det faglige fokus på inklusion og fællesskaber og fremmet metodisk bevidsthed herom hos medarbejderne. Forløbet har desuden givet medarbejderne værktøjer til at arbejde med inklusion og børnefællesskaber samt til at analysere og evaluere egen praksis og dannet grundlag for et fælles inkluderende sprogbrug. Dette vidensløft er gennemført og har sikret, at der i institutionerne nu er kompetencer til at varetage inklusionsopgaver. I Budgetaftale blev afsat kr. årligt til inklusion på dagtilbudsområdet. Dette beløb blev reduceret i Budget Med dette budgetforslag vil der ikke længere være særligt afsatte midler til inklusion på dagtilbudsområdet. Da der i stigende grad arbejdes på tværs af dagtilbud og skoler i en 0-18 års tænkning, kan der fremadrettet være behov for en fælles tværgående inklusionsindsats i dagtilbud og skoler. Forudsætninger for realisering af forslaget: Der kræves ingen nye tiltag for at realisere forslaget. Opkvalificeringen af personalet, som kan understøtte inklusionsindsatsen fremover, er, som beskrevet ovenfor, allerede gennemført. Konsekvenser for borgerne: Dagtilbuddene er i kraft af opkvalificeringsforløbet blevet klædt på til at varetage inklusion fremover. Konsekvenser for personale: 3

5 Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

6 Forslag til budgetreduktion Titel: Børnerammen Servicereduktion: Servicereduktion via rammebesparelse på børnerammen. Politikområde: 30 Institutioner for børn og unge Effektivisering: Nej. Nr.: BSU 4 Nærmere beskrivelse af forslaget: En generel rammebesparelse på børnerammen på dagtilbudsområdet med henblik på at finde tilstrækkelig budgetreduktioner i Børnerammen benyttes til indkøb af materialer, legetøj mv. til dagtilbud. Rammebesparelsen foreslås udlagt til daginstitutionerne. Forudsætninger for realisering af forslaget: Det udlægges til dagtilbuddene at realisere rammebesparelserne. Konsekvenser for borgerne: Mindre servicereduktion i form af færre budgetmidler til indkøb målrettet børnene. Konsekvenser for personale: Ingen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

7 Forslag til budgetreduktion Titel: Afvikling af pulje ferieåbent - dagtilbud Servicereduktion: Politikområde: Nr.: 30 Institutioner BSU 5 for børn og unge Effektivisering: Budgettet til pulje ferieåbent afvikles Nærmere beskrivelse af forslaget: Hørsholm Kommunes dagtilbud holder lukket to uger i skoleferien. Lukkeugerne ligger i ugerne 29 og 30, da erfaringen er, at det er de uger, hvor færrest forældre har behov for pasning. Der er afsat budget til et bydækkende tilbud om pasning i ét dagtilbud i perioden med ferielukning. De institutionsledere der har børn, som vil benytte det bydækkende tilbud indgår i en intern aftale om, at medgive en ressource / en pædagog til at indgå i vagtplanen. Ferieåbent afholdes på skift mellem Hørsholm Kommunes dagtilbud, og finansieres herefter udelukkende indenfor den normale ressourcetildeling. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Ingen nuværende praksis fastholdes. Konsekvenser for personale: Ingen nuværende praksis fastholdes. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

8 Forslag til budgetreduktion Titel: Færre udviklingsmidler i skoler Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 6 Servicereduktion: Nej. Effektivisering: Færre midler til udviklingsarbejde i skolerne. Nærmere beskrivelse af forslaget: Forslaget indebærer en reduktion af udviklingsmidlerne til udvikling på skoleområdet. De resterende udviklingsmidler udgør 0,6 mio. kr. årligt. Det svarer til niveauet på dagtilbudsområdet. Formålet med udviklingsmidlerne er at fremme faglig udvikling og at højne kvaliteten i skolerne. Midlerne anvendes både til enkeltstående udviklingsprojekter og større tværgående og fælles aktiviteter, for eksempel målrettet kompetenceudvikling eller faglige oplæg ved eksterne oplægsholdere samt det igangværende udviklingsarbejde indenfor Velfærd frem for mursten. Forudsætninger for realisering af forslaget: Ingen. Konsekvenser for borgerne: Borgerne vil ikke opleve samme grad af udvikling på skoleområdet som hidtil. Konsekvenser for personale: Der vil være mindre råderum til at igangsætte nye udviklingsprojekter. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

9 Forslag til budgetreduktion Titel: Børn med særlige forudsætninger Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 7 Servicereduktion: Effektivisering: Nej. Nedlægge pulje for børn med særlige forudsætninger (særligt begavede børn) efter skoletid. Nærmere beskrivelse af forslaget: Fra skoleåret 2006/2007 har der været afsat midler til et samlet undervisningstilbud én gang om ugen til børn med særlige forudsætninger. De afsatte puljemidler er supplerende budgetmidler, som dækker løn- og materialeudgifter til aktiviteter efter skoletid. Efter skolereformen er skoletiden ressourcemæssigt udvidet med understøttende undervisning, hvor der udover lektiecaféer kan arbejdes med forskelle emner rettet mod forskellige grupper af elever fx børn med særlige forudsætninger. Derudover indebærer inklusion, at børn med særlige forudsætninger indgår i den almene undervisning og tilgodeses gennem undervisningsdifferentiering. Puljen har derved mistet sin aktualitet. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Det vurderes, at der ikke vil være konsekvenser for borgerne, da børn med særlige forudsætninger indgår i den almene undervisning og tilgodeses ved undervisningsdifferentiering. Konsekvenser for personale: Ingen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

10 Forslag til budgetreduktion Titel: Færre inklusionsmidler i skolerne Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 8 Servicereduktion: Nej. Effektivisering: Færre midler til nye inklusionsindsatser. Nærmere beskrivelse af forslaget: Forslaget indebærer en reduktion af budgettet til inklusionsindsatser. De resterende midler svarende 0,9 mio. kr. årligt kan dække de hidtil planlagte aktiviteter på området. Med udgangspunkt i Strategi for Inklusion i Hørsholm kommunes dagtilbud, skoler og fritidsordninger har der siden 2013 været iværksæt aktiviteter til at understøtte inklusionen på skolerne. Det drejer sig blandt andet om arbejdet i skoleåret 2016/2017 med Signs of Safety, som er en analysemodel til at lave faglige, sociale eller pædagogiske handleplaner for klassen og/eller det enkelte barn. Alt pædagogisk personale på skolerne har fået kendskab til modellen, samtidig med at der er uddannet superbrugere på skolerne, som understøtter udviklingen af arbejdet med modellen. Derudover er der i 2013 blevet etableret et inklusionsteam, som er forankret på skolerne, og som arbejder videre fremover. Inklusionsteamet har til opgave at organisere vidensdeling på området, vejlede personalet på skolerne generelt og i forbindelse med konkrete børn eller grupper af børn samt at facilitere og inspirere til inkluderende læringsmiljøer. Inklusionsteamet har deltaget i et grundigt kompetenceudviklingsforløb sammen med det pædagogiske personale i dagtilbuddene. Kompetenceforløbet har udviklet det faglige fokus på inklusion og fællesskaber og fremmet metodisk bevidsthed. Desuden har inklusionsteamet deltaget i løbende supervision og gennemgået et særskilt og målrettet kompetenceudviklingsforløb i Da der i stigende grad arbejdes på tværs af dagtilbud og skoler i en 0-18 års tænkning, kan der fremadrettet være behov for en fælles tværgående inklusionsindsats på tværs af dagtilbud og skoler. 9

11 Forudsætninger for realisering af forslaget: Der kræves ingen nye tiltag for at realisere forslaget. Konsekvenser for borgerne: Allerede planlagte aktiviteter på området kan fortsætte, men der kan iværksættes færre nye initiativer for børn i målgruppen. Konsekvenser for personale: Allerede planlagte aktiviteter på området kan fortsætte, men råderummet til at iværksætte nye tværgående fælles inklusionsaktiviteter eller opkvalificeringsinitiativer mindskes. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

12 Forslag til budgetreduktion Titel: Samarbejde med Musikskolen Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 9 Servicereduktion: Effektivisering: Stoppe ekstra samarbejde mellem Nej. Hørsholm Musikskole og folkeskolerne. Nærmere beskrivelse af forslaget: Med folkeskolereformen blev folkeskolerne og de kommunale musikskoler forpligtet til at samarbejde mere end hidtil. I Budget 2015 blev som en del af det gensidigt forpligtende samarbejde i Hørsholm Kommune afsat midler til særlige tilrettelagte forløb, hvor Musikskolen varetager musikundervisning i folkeskolerne. Samarbejdet tænkes omlagt således, at Hørsholm Musikskole fremadrettet samarbejder med folkeskolerne uden de ekstra afsatte midler til særligt tilrettelagte musikforløb. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Ved ikke længere at have de ekstraordinære midler vil de særlige forløb varetaget af Musikskolen ophøre, mens det generelle samarbejde med Musikskolen fortsætter. Konsekvenser for personale: Ingen konsekvenser i folkeskolerne. For Musikskolen vil aktivitetsniveauet blandt medarbejderne skulle justeres. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

13 Forslag til budgetreduktion Titel: Færre midler til skolebestyrelser Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 10 Servicereduktion: Effektivisering: Færre midler til at drive skolebestyrelserne. Nærmere beskrivelse af forslaget: I budgettet er afsat midler til at drive skolebestyrelserne (diæter, forplejning, kurser mv.). På baggrund af sidste års mindre forbrug foreslås budgettet reduceret. Forudsætninger for realisering af forslaget: Skolerne bevarer det nuværende udgiftsniveau. Konsekvenser for borgerne: Ingen Konsekvenser for personale: Ingen Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

14 Forslag til budgetreduktion Titel: Svømmeundervisning Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 11 Servicereduktion: Effektivisering: Nedlægge svømmeundervisning i Nej. folkeskolen og etablere et frivilligt forældrebetalt tilbud i skolefritidsordning (SFO). Nærmere beskrivelse af forslaget: På nuværende tidspunkt modtager alle elever i Hørsholm Kommunes folkeskoler undervisning i svømning som en del af idrætsundervisningen. Jf. Folkeskoleloven (LBK nr af 11. december , stk. 2) er det ikke obligatorisk at tilbyde svømmeundervisning. Der kan i stedet indgå undervisning i tørsvømning i faget i idræt. En undersøgelse gennemført af Dansk Svømmeunion, Dansk Idræts Forening og Syddansk Universitet i 2012 viste, at på daværende tidspunkt tilbød: 1 ud af 10 kommuner svømmeundervisning uden vand 2 ud af 10 kommuner overvejede at spare svømmeundervisning væk 2 ud af 10 kommuner overvejer at indføre svømmeundervisning uden vand. Hertil kommer at flere kommuner overvejer at reducere den tid, som eleverne er i vandet, eller indføre kortere undervisningsforløb fx i form af 10-ugers forløb frem for svømmeundervisning i hele skoleårets længde. Flere kommuner har af økonomiske og praktiske hensyn tilrettelagt svømmeundervisningen efter skoletid. I nogle kommuner sker det fx i et samarbejde mellem skolefritidsordningen (SFO) og den lokale svømmeklub i andre mellem Ungdomsskolen og den lokale svømmeklub. Fælles for de nye ordninger er, at svømmeklubben varetager svømmeundervisningen, at børnene transporterer sig selv eller bliver kørt i busser, og at der er pædagoger til stede under eventuel transport i bus, i omklædningen og under selve svømmeundervisningen, samt at tilbuddet er forældrebetalt. På alle fire folkeskoler i Hørsholm binder tilrettelæggelsen af svømmeundervisningen på de klassetrin, som modtager svømmeundervisning (typisk 3., 4. og 5. klasse) skemalægningen for al anden undervisning. På grund af svømmetiderne i svømmehallen og kørslen frem og tilbage, lægges svømmetimerne først ind i skemaet, og derefter kan alle øvrige undervisningstimer tilrettelægges. 13

15 Svømmeundervisningen tilrettelægges typisk henover ét (2x45 min ugentligt) eller to skoleår (1x45 min ugentligt). Skolernes ressourceforbrug i forbindelse med svømmeundervisningen varierer. Nogle skoler har selv svømmelærere, mens andre køber svømmeundervisning udefra. Fælles for den nuværende svømmeundervisning er, at der benyttes puljetimer til de ekstra medarbejderressourcer til svømmeundervisningen. Ved ikke længere at have svømning som selvstændigt fag, vil der kunne reduceres en gennemsnitlig lærerressource svarende til 0,49 fuldtidsstilling samlet for de fire skoler. Udover den ekstra lærer er der udgifter til transport til og fra svømmehallen for tre af skolerne. Transportudgifterne bortfalder, hvis svømmeundervisningen ophører. Nedlæggelse af svømmeundervisningen vil således bevirke en samlet årlig besparelse svarende til kr. Heraf udgør personaleandelen kr. og transportandelen kr. Forudsætninger for realisering af forslaget: Der lægges op til, at svømmeundervisningen fremover finder sted som frivillig forældrebetalt undervisning i regi af SFO. Det er en forudsætning, at der ikke er udgifter for SFO en ved etablering af et nyt tilbud. Det vil desuden fordre et tæt samarbejde mellem de enkelte SFO er og svømmeklubben. Samarbejdet vil skulle igangsættes med henblik på at udvikle et nyt tilbud i regi af SFO. Det er undersøgt, om svømmehallen har ledig kapacitet i tidsrummet kl på hverdage, hvor den frivillige forældrebetalte svømmeundervisning ville finde sted. En umiddelbar vurdering er, at det indenfor de nuværende aftaler om fordeling af tider i svømmehallen til offentlig badning, svømmeklubben og privat svømmeundervisning vil være muligt i tidsrummet kl Der kan vise sig flere muligheder, hvis det nye tilbud kan etableres inden for svømmeklubbens tider i svømmehallen. Konsekvenser for borgerne: En ekstra udgift, hvis forældre vælger, at deres barn skal være en del af frivillig forældrebetalt svømning. Konsekvenser for personale: Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

16 Forslag til budgetreduktion Titel: Reducere midler til UU-Sjælsø Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 12 Servicereduktion: Effektivisering: Nej. UU-Sjælsø tilbyder samme ydelse til reduceret pris. Nærmere beskrivelse af forslaget: Ungdommens Uddannelsesvejledning Sjælsø (UU-Sjælsø) leverer uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning til elever i grundskolens klasse, 10. klasserne samt unge, til de er fyldt 25 år. Formålet med vejledningen er, at de unge får indsigt i uddannelsessystemet og dermed bliver i stand til at vælge uddannelse og erhverv på et kvalificeret grundlag. UU-Sjælsø har nedjusteret deres driftsomkostninger, og det resulterer i en prisreduktion. Budgettet til UU-Sjælsø kan derfor reduceres med 4%. Forudsætninger for realisering af forslaget: Ingen. UU-Sjælsø har nedjusteret priserne, og besparelsen kan derfor realiseres uden yderligere tiltag. Konsekvenser for borgerne: Ingen. Konsekvenser for personale: Ingen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

17 Forslag til budgetreduktion Titel: Skolernes planlægning Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 13 Servicereduktion: Effektivisering: Nej. Teknisk tilpasning i skolernes ressourceberegning. Nærmere beskrivelse af forslaget: Dette budgetforslag går ud på at lave en mindre teknisk tilpasning i skolernes ressourceberegning. Tilpasningen vil medføre, at timetallene på denne måde passer bedre ind i skemastrukturen sammen med en øget pausemængde særligt i indskolingen. Konkret skal pausetiden for børnehaveklasserne til og med 3. klasse ændres fra gennemsnitlig 218 timer årlig til 240 timer årlig og for 7. til 9. klasse ændres pausetiden fra gennemsnitlig 254 timer årlig til 260 timer årlig. Mellemtrinnet lades urørt på 240 timer årlig. Herved ændres timetallene i den understøttende undervisning nedad, hvilket vil slå igennem i skolernes budgetter. Ændringer giver en årlig reduktion på ca. 1,03 stilling samlet for henholdsvis lærere og skolepædagoger i hele kommunen. Forudsætninger for realisering af forslaget: Kan realiseres i skoleåret 2018/2019. Konsekvenser for borgerne: Mere pausetid for børnehaveklasserne til og med 3. klassetrin samt for 7. til og med 9. klassetrin. Konsekvenser for personale: Ingen eller mindre reduktion i aktivitetsniveau for en mindre gruppe af medarbejdere. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

18 Forslag til budgetreduktion Titel: Undervisningsmaterialer Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 14 Servicereduktion: Effektivisering: Budgettet til fælles indkøb af klassesæt og bøger reduceres. Nærmere beskrivelse af forslaget: Med denne budgetreduktion foreslås at reducere på midlerne afsat til indkøb af fælles klassesæt, biblioteksbøger og digitale fagportaler. I Budget 2016 blev også reduceret på dette budget. Denne yderligere budgetreduktion indebærer, at der fra 2018 i alt vil være ca. 0,6 mio. kr. årligt til at købe undervisningsmaterialer. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Færre nyindkøbte bøger på skolebiblioteker, færre nye klassesæt. Fokuseret udvalg af digitale fagportaler. Konsekvenser for personale: Færre møder om indkøb af bøger. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

19 Forslag til budgetreduktion Titel: Tilbageholdenhed Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 15 Servicereduktion: Servicereduktion via rammebesparelser. Effektivisering: Nej. Nærmere beskrivelse af forslaget: Grundet forskellen på, at budgetreduktioner sker i kalenderår, og skolerne planlægger efter skoleåret, kan der på nogle budgetforslag ikke hentes fuld effekt i hele kalenderåret Den manglende realisering i 2018 foreslås udlagt til skolerne i 2018 med 87% som rammebesparelser og på centrale konti og 13% som rammebesparelser. Skolernes andel af rammebesparelserne fordeles mellem skolerne på baggrund af klassetal. Forudsætninger for realisering af forslaget: Det udlægges til skolerne at realisere rammebesparelserne. Konsekvenser for borgerne: Mindre servicereduktion i form af færre budgetmidler til tværgående og fælles aktiviteter målrettet eleverne. Konsekvenser for personale: Mindre servicereduktion i form af færre budgetmidler til tværgående og fælles aktiviteter målrettet medarbejdere. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

20 Forslag til budgetreduktion Titel: Afvikling af pulje ferieåbent skolefritidsordninger Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 16 Servicereduktion: Effektivisering: Budgettet til pulje ferieåbent afvikles. Nærmere beskrivelse af forslaget: Hørsholm Kommunes skolefritidsordninger holder lukket tre uger i skoleferien. Lukkeugerne ligger i ugerne 29, 30 og 31, da erfaringen er, at det er de uger, hvor færrest forældre har behov for pasning. I uge 31 er der ét bydækkende tilbud om pasning i skolefritidsordning. Der er medarbejdere tilstede fra alle fire skolefritidsordninger. Ferieåbent afholdes på skift mellem Hørsholm Kommunes skolefritidsordninger og finansieres herefter udelukkende indenfor den normale ressourcetildeling. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Ingen nuværende praksis fastholdes. Konsekvenser for personale: Ingen nuværende praksis fastholdes. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

21 Forslag til budgetreduktion Titel: Støttepædagoger i SFO Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 17 Servicereduktion: Effektivisering: Nedjustering af budget. Nærmere beskrivelse af forslaget: Der er afsat midler til, at børn med særlige behov i Hørsholm Kommunes skolefritidsordninger får den støtte og hjælp, der både fagligt og socialt gavner det enkelte barn bedst. Støtten er målrettet efter barnets alder og funktionsniveau. I de seneste år er der arbejdet meget med kompetenceudvikling og øvrige støttende foranstaltninger som fundament til inklusion i alle almene tilbud (dagtilbud, skoler og skolefritidsordninger). Arbejdets fokus er videnopbygning som hjælp og vejledning til de professionelle voksne omkring børn med f.eks. udviklingsmæssige, faglige og sociale vanskeligheder. Samtidig arbejdes der herudover til stadighed løbende med at sikre kvaliteten og udviklingen i det pædagogiske grundlag for de almene tilbud, hvilket gør, at afsat budget til støttemidler kan nedjusteres. Forudsætninger for realisering af forslaget: Forslaget kan implementeres fra Konsekvenser for borgerne: Ingen. Konsekvenser for personale: Ingen. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

22 Forslag til budgetreduktion Titel: Politikområde: Nr.: Visitering til ekstern specialundervisning og SFO. 34 Børn og unge BSU 18 med særlige behov Servicereduktion: Effektivisering: Gennem styrkelse af forebyggende indsatser på 0-10 års området i kombination med en styrket inklusionsindsats forventes det, at der kan visiteres færre til ekstern specialundervisning og særlige SFO tilbud. Nærmere beskrivelse af forslaget: Specialundervisningsområdet er i dag kendetegnet ved at der bruges flere midler end budgetteret til støtte af børn i folkeskolen, mens der har været en lille nedgang i visitering til regionale specialtilbud og køb af særlige tilbud på SFO området. Center for Børn og Voksne arbejder generelt med forebyggende indsatser og har gennem de seneste år prioriteret så mange ressourcer som muligt til indsatsen overfor børn i aldersgruppen 0-10 år. Det er forhåbningen at vi gennem fortsat fokusering på tidlige indsatser vil kunne nedbringe behovet for visitering til eksterne tilbud. Forudsætninger for realisering af forslaget: En nettotilgang i antallet af børn der vurderes at have behov for ekstern specialundervisning kan påvirke den samlede udgift til området. Samarbejdet om inklusion af børn i folkeskolerne skal styrkes, og der er allerede flere initiativer i gang for at styrke samarbejdet om børnene. Konsekvenser for borgerne: - Konsekvenser for personale: Ingen udover løbende kompetenceudvikling til at håndtere tidlige indsatser med effekt. 21

23 Netto budgetreduktion (-): Pol. område: Forslag til budgetreduktion Titel: Reduktion af støttekontaktteamet Politikområde: 34 Børn og unge Nr.: BSU 19 med særlige behov Servicereduktion: Effektivisering: Støttekontaktteamet i Familiehuset reduceres med kr. årligt svarende til 0,7 stilling. Nærmere beskrivelse af forslaget: Med henblik på at realisere ønskede besparelser inden for politik område 34, foreslås at reducere støttekontaktteamet med ca. 2/3 fuldtidsstilling. Eftersom besparelsen er budgetteret til at have fuld effekt i 2018, vil det være nødvendigt at foretage en personalereduktion på ca. 1 1/3 årsværk i Forudsætninger for realisering af forslaget: Revurdering af aktuelt serviceniveau i samtlige indsatser med støttekontaktpersonsordning. Kraftig reduktion af kommunens serviceniveau over for de børn og unge der får tildelt støttekontaktperson både i forhold til hvor mange unge, der fremover vil kunne tilbydes en støttekontaktpersonordning og i forhold til indsatsens omfang og/ eller længde i De børn- og unge, der i dag bevilges støttekontaktpersonsordninger har, grundet egne vanskeligheder og/eller opvækstbetingelser af forskellig karakter, behov for professionel støtte til at kunne udvikle sig personligt, fagligt og socialt, så de bliver i stand til at meste eget liv (uddannelse, venskaber, job, familie, økonomi mv.). Ved en servicereduktion i forhold til disse borgere, vil det ikke være muligt at forebygge og understøtte disse borgeres livsduelighed både på kort og lang sigt. 22

24 Konsekvenser for borgerne: Færre børn- og unge vil få bevilget støttekontakttimer alternativt kortere/ mindre omfattende forløb. Langtidseffekten af en begrænset indsats her og nu kan potentielt føre til behov for flere og dyrere foranstaltninger i form af f.eks. anbringelser, specialskole eller lignende på sigt. Konsekvenser for personale: Personalereduktion svarende til ca. 1,3 årsværk i 2018 og ca. 0,7 årsværk fra 2019 og frem. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

25 Forslag til budgetreduktion Titel: Reduktion af budget til specialundervisning Politikområde: 34 Børn og unge Nr.: BSU 20 med særlige behov Servicereduktion: Effektivisering: Reduktion af budgettet til specialundervisning med kr. Nærmere beskrivelse af forslaget: Tildeling af støttetimer til børn med behov for specialundervisning i folkeskolen nedbringes, ligesom færre børn med store vanskeligheder i folkeskolen kan visiteres til specialskoler. Forudsætninger for realisering af forslaget: At behovet for bevilling af specialskoletilbud fremadrettet vil være svagt faldende og at flygtningeområdet eller tilflytning af borgere med handicappede børn ikke uventet stiger. Det er endvidere en forudsætning, at Ankestyrelsen ikke omgør vores afgørelser i de verserende klagesager. Konsekvenser for borgerne: Lavere serviceniveau i forhold til børn med behov for støtte/specialundervisning i den almene folkeskole og i forhold til børn med behov for eksterne specialundervisningstilbud/-specialskoler. Det er ligeledes forventeligt at flere forældre vil klage over kommunens serviceniveau på specialundervisningsområdet. Konsekvenser for personale: Oplevet pres på PPR-psykologers og AKT lærerteam med risiko for stress grundet manglende handlemuligheder i forhold til børnene. Netto budgetreduktion (-): Pol. område:

26 Driftsønsker: Budgetønske Titel: Forbedre kommunikationen Politikområde: 31 Undervisning Nr.: BSU 1 Nærmere beskrivelse af forslaget: Kommunikationen og brandingen af såvel dagtilbud og folkeskoler er væsentlig for bl.a. at tiltrække nye borgere til kommunen. Hidtil har al kommunikation fra folkeskoler og dagtilbud til kommende borgere og medarbejdere foregået via hjemmesiderne. Det har været den eneste og vigtigste kommunikationskanal. Med henblik på at formidle og kommunikere målrettet til såvel nytilflyttende borgere som kommende medarbejdere og andre med interesse i dagtilbud og skoler kan flere og andre kommunikationskanaler end hjemmesiden være hensigtsmæssige. I det daglige opdaterer dagtilbud og skoler selv deres respektive hjemmesider. Med henblik på at øge kvaliteten på hjemmesiderne og eventuelle andre kommunikationskanaler ønskes desuden fokus på at øge viden og kompetencer i forhold til at målrette kommunikationen til de forskellige målgrupper via forskellige kanaler. Fremadrettet etableres der nationalt en samarbejdsplatform og formidlingsplatform for dagtilbud og skoler (kaldet Aula). Så vidt det er muligt, vil det være hensigtsmæssigt at koble hertil. Med dette budgetnotat ønskes afsat midler til en bredere analyse af, hvilke kanaler, der kan være hensigtsmæssige at kommunikere på samt opdatere de nuværende hjemmesider, sådan at de bliver mere målrettede og spiller sammen med Hørsholm Kommunes nye hjemmeside. Der lægges op til at øge kvaliteten ved hjælp af eksterne konsulenter eller ved, at de medarbejdere, der i forvejen arbejder med kommunikation får et særligt tillæg for i 2018 at lave en mere gennemgribende afdækning, analyse og opdatering af hjemmesiderne. Afhængigt af hvem der skal løse opgaven, er der udarbejdet to forslag til budgetønske. 25

27 Forudsætninger for realisering af forslaget: Opgaven skal beskrives, og skolelederne skal involveres lokalt. Konsekvenser for borgerne: Bedre og mere målrettet kommunikation. Konsekvenser for personale: Ingen. Budgetmæssige konsekvenser: ( + for budgetønsker) Tillæg til medarbejdere Budgetmæssige konsekvenser: ( + for budgetønsker) Eksterne konsulenter

28 Budgetønske Titel: Investeringsstrategi, udsatte børn og unge Politikområde: 34 Børn og unge Nr.: BSU 2 med særlige behov Formål: Investeringsstrategien på området for udsatte børn og unge har fokus på at omlægge indsatsen over for udsatte børn og unge, så der sættes tidligere og forebyggende ind for at undgå, at deres problemer vokser sig store. Dette tiltag formodes at ville medføre både en menneskelig og økonomisk gevinst. Nærmere beskrivelse af forslaget: Strategien er inspireret af den såkaldte Sverigesmodel, af Socialstyrelsens anbefalinger og arbejdet i mange andre kommuner, bl.a. Herning og Hvidovre Kommune. Målet med strategien er todelt: Vi ønsker at skabe bedre trivsel og læring for udsatte børn, unge og deres familier Vi ønsker at investere klogere, så vi over tid reducerer udgifterne på området for udsatte børn, unge og voksne Det vil kræve en investering i mere opsporing og tidlig indsats, omlægning af sagsbehandlernes arbejdsmetode og en bredere tilbudsvifte til børn og unge i mistrivsel. Forudsætninger for realisering af forslaget: Tankerne om en ny strategi på forebyggelse og tidlig indsats på børne- og ungeområdet indgik i budgetaftalen Udvalget underskrev i marts en støtteerklæring til puljeansøgningen til Socialstyrelsen. Ansøgningen er imødekommet, hvilket betyder, at der i vil være 1,95 mio. kr. ( kr. i 2017 og kr. i hvert af årene 2018 og 2019) til at sætte dele af investeringsstrategien i værk. Center for Børn og Voksne vil som del af aftalen om puljepengene indgå i et rådgivningsforløb fra Socialstyrelsen, som skal hjælpe til at tilrettelægge omlægningen af arbejdet fremover. For at omlægge arbejdet på området mere grundlæggende og høste alle de menneskelige og økonomiske gevinster af dette, vil der dog være behov for en 27

29 yderligere investering. Konsekvenser for borgerne: Strategien har fokus på at omlægge arbejdet på området, så vi sætter tidligere og mere forebyggende ind over for børn og unge, der mistrives, så man så vidt muligt undgår, at deres problemer vokser sig store. Samtidig hjælpes de børn, der mistrives, til at få det bedre hurtigere gennem tidsbegrænsede, intensive indsatser. Med inspiration fra Sverigesmodellen er målet at skabe en sådan forbedring i trivsel hos Hørsholms udsatte børn og unge, at færre skal anbringes, og at færre har behov for særlig undervisning eller støtte. Samtidig skal forældre og familier styrkes, så forældrene i højere grad bliver i stand til at tage sig af deres børn selv. Konsekvenser for personale: Det kræver nogle ekstra personalemæssige ressourcer (psykolog, sundhedsplejerske, sagsbehandler m.m.) at udrulle disse tiltag. Hovedparten af de ansøgte midler går til dette. Netto budgetreduktion (-): Det vil kræve en investering i mere opsporing og tidlig indsats, omlægning af sagsbehandlernes arbejdsmetode og en bredere tilbudsvifte til børn og unge i mistrivsel. Investeringen forventes til gengæld at give et afkast i form af færre udgifter til omfattende og dyre indsatser senere hen. De første gevinster formodes at kunne høstes i løbet af budgetperioden. Det bygger på, at gevinsten ved tiltaget kommer med en vis forsinkelse i forhold til investeringen, således at der med en fortsat investering i årene efter overslagsårene kommer en nettogevinst i størrelsesordenen 1,5 mio. kr. årligt. Det skal præciseres, at nærværende er et foreløbigt bud på økonomien, som der arbejdes videre med og fremlægges mere konkret til budgetkonferencen i august. Pol. område: Nedenstående grå felter udfyldes kun, hvis budgetreduktionen skal fremkomme ved hjælp af investeringer. Investering (+): Pol. område:

30 Brutto budgetreduktion (-): Pol. område:

31 Anlægsønsker: Anlægsønske Titel: Udvikling af de fysiske læringsmiljøer på skolerne Politikområde: 31 Skoler Nr.: BSU 1 Nærmere beskrivelse af forslaget: Med dette budgetønske ønskes afsat midler til at lave en plan for at højne kvaliteten i læringsmiljøerne på folkeskolerne. Planen skal spille sammen med intentionerne i udviklings- og investeringsstrategien Velfærd frem for mursten, hvor der i forvejen er sat et omfattende arbejde i gang i forhold til at højne kvaliteten i læringsmiljøerne i dagtilbud. Som led i arbejdet med Velfærd frem for mursten er der bl.a. fokus på, at styrke samarbejdet og partnerskabet mellem dagtilbud og skoler. Planen skal derfor undersøge og afdække de fysiske muligheder for at højne læringsmiljøet i skolerne og dermed understøtte en samlet helhedsplan for de fysiske læringsmiljøer på hele 0-18 års området. Administrationen vurderer, at det vil tage ca. 1 år at udarbejde en samlet helhedsplan for de fire skoler. Planen skal munde ud i scenarier, der beskriver, hvad det vil koste at ombygge de nuværende fire folkeskoler til moderne læringsmiljøer i tætte partnerskaber med dagtilbud. Der vil være fokus på at øge kvaliteten i læringsmiljøer, sådan at de i højere grad understøtter den læring, som finder sted i folkeskolerne. Overordnet set skal læringsmiljøet understøtte, at teori og praksis kobles, og derfor skal der være plads til både instruktion (underviseren forklarer og sætter i gang) og konstruktion (børn og unge arbejder/konstruerer), ligesom der skal være mulighed for en varieret skoledag. Børn og unge lærer forskelligt, og den mangfoldighed skal tilgodeses ved, at der er forskellige fysiske rum og rumligheder, samtidig med at der skal være plads til aktiviteter og fordybelse, og til at børn og unge arbejder selvstændigt i mindre eller større grupper. Det fysiske læringsmiljø bør desuden understøtte organiseringen af undervisningen. Her er nøgleord som transparens, mangfoldighed og at åbne op væsentlige. 30

32 Det foreslås at bruge professionel ekstern rådgivning til at udarbejde planerne og til at etablere et samarbejde med børn og unge, medarbejdere, ledelser og skolebestyrelser. Dette med henblik på at skabe et grundigt forarbejde og dermed grundlag for et kommende anlægsønske til de konkrete ombygninger og tiltag. Der lægges alene op til, at højne kvaliteten af læringsmiljøerne på folkeskolerne og dermed ikke på at tilgodese eventuelle tiltag i forhold til drift eller vedligehold af skolerne. Forudsætninger for realisering af forslaget: For at komme i gang med helhedsplanen og den forundersøgelse som skal til, lægges op til, at der politisk afsættes midler til forundersøgelse i 2018, til projektering i 2019 og herefter mio. kr. om året afhængigt af ambitionsniveau og længden på den samlede helhedsplan. I alt et budget på mellem 100 og 200 mio. kr. henover en årrække på 5-6 år. Konsekvenser for borgerne: Konsekvenser for personale: Budgetmæssige konsekvenser: ( + for anlægsønsker)

33 Budget , Augustkonference baggrundsnotater BSU Baggrundsnotater, budget Børne- og Skoleudvalgets område BSU 1: Øge andelen af pædagoger til 70% BSU 2: Analyse af omkostningsniveauet på skoleområdet BSU 3: Gennemsnitlige omkostninger pr. pædagog BSU 4: Konsekvenser hvis andelen af pædagoger udgør hhv % BSU 5: Social normering BSU 6: Normering der afhænger af børnenes alder BSU 7: Øge kvaliteten på 0-6 års området BSU 8: Kortlægning af Ungdommens Uddannelsesvejledning 1/21

34 Notat BSU 1: Øge andelen af pædagoger til 70% Dato: Sagsnr.: 16/17196 Spørgsmål Hvor meget skal driftsbudgettet øges såfremt andelen af pædagoger i daginstitutionerne hæves til 70%? Svar Besvares under BSU 4. 3/21

35 Notat BSU 2: Analyse af omkostningsniveauet på skoleområdet Spørgsmål Analyse af omkostningsniveauet på skoleområdet, herunder sammenligning med nabokommunerne og andre relevante kommuner. Svar Afgrænsning Analysen af omkostningsniveauet omfatter følgende: 1. De samlede nettodriftsudgifter for folkeskolerne i kr. pr. elev pr. år, herunder fællesudgifter for kommunens samlede skolevæsen, syge- og hjemmeundervisning, pædagogisk psykologisk rådgivning, befordring af elever i grundskolen, specialundervisning i regionale tilbud, kommunale specialskoler, jf. folkeskolelovens 20, stk. 2 og stk. 5 og efter- og videreuddannelse i folkeskolen. 2. Udgifter for drift af folkeskolerne pr. elev, herunder fællesudgifter for kommunens samlede skolevæsen og efter- og videreuddannelse i folkeskolen. Dato: Sagsnr.: 16/17196 Kontakt Hanna Bohn Vinkel Centerchef hbv@horsholm.dk Direkte tlf Center for Dagtilbud og Skole Nabokommunerne Der tages udgangspunkt i Børne- og Kulturchefforeningens mellemkommunale betalingsaftale gældende for skoler og SFO i Region Hovedstaden med tilføjelse af Fredensborg Kommune (Fredensborg Kommune er ikke en del af betalingsaftalen). For de omhandlende kommuner er omkostningsniveauet således: Tabel 1. Omkostningsniveau sammenlignet med andre kommuner Kommune Samlede nettodriftsudgifter i kr. pr. elev pr. år (1) Udgifter i kr. pr. elev i folkeskoler pr. år (2) Egedal Kommune Rudersdal Kommune Gentofte Kommune Frederiksberg Kommune Hørsholm Hillerød Kommune Fredensborg Kommune Gladsaxe Kommune Ballerup Kommune Helsingør Kommune Gennemsnit Tabel 1. Kilde: KL, Kend din kommune Brug nøgletal i styringen 2017, side 14 og Center for Økonomi og Personale, FLIS data vedr. regnskabsår Opgørelsen dækker regnskabsår 2015, og tabel 1 viser kommunernes samlede nettodriftsudgifter pr. elev samt udgiftsniveauet for drift af folkeskolerne. Tabellen viser, at Hørsholm Kommune med en årlig samlet 4/21

36 Notat nettodriftsudgift pr. elev på kr. ligger under den gennemsnitlige årlige samlede nettodriftsudgift pr. elev på kr. i sammenligningskommunerne. Tilsvarende gør sig gældende for drift af folkeskolerne. En udspecificering og afklaring af hvad udgifterne dækker over samt en forklaring på, hvorfor vi har højere driftsudgifter end fx Rudersdal kommune vil kræve en egentlig undersøgelse. Dato: Sagsnr.: 16/17196 Forskelle mellem nabokommunerne Der er forskel på, hvor mange ressourcer de enkelte kommuner bruger pr. elev. Eksempelvis bruger Egedal Kommune samlet årligt kr. pr. elev, mens Helsingør Kommune samlet årligt bruger kr. pr. elev. Dvs., at der er en årlig forskel på kr. pr. elev mellem det laveste og højeste omkostningsniveau. Forskellen mellem kommunerne skyldes dels forskellige politiske prioriteringer og dels forskellige driftsmæssige rammevilkår pct. af forskellen i kommunernes årlige nettodriftsudgift pr. elev kan forklares af strukturelle forhold (KORA s analyse fra 2016), mens den resterende del bestemmes af styrbare forhold såsom f.eks. lærernes undervisningsandel, klasseoptimering og andel af elever i specialundervisning. Landsplan Her tages der udgangspunkt i alle landets kommuner, og på landsplan er det gennemsnitlige omkostningsniveau således: Tabel 2. Gennemsnitligt omkostningsniveau Samlede Kommune nettodriftsudgifter i kr. pr. elev pr. år (1) Udgifter i kr. pr. elev i folkeskoler pr. år (2) Hørsholm Kommune Gennemsnit for nabokommunerne Landsgennemsnit Tabel 2. Kilde: KL, Kend din kommune Brug nøgletal i styringen 2017, side 14 og Center for Økonomi og Personale, FLIS data vedr. regnskabsår 2015 På landsplan er der ligeledes også forskel på, hvor mange ressourcer de enkelte kommuner bruger pr. elev. Der er stor variation omkring gennemsnittet og eksempelvis bruger Dragør Kommune samlet årligt kr. pr. elev, mens Ishøj Kommune samlet årligt bruger kr. pr. elev 1. Dvs., at der er en årlig forskel på kr. pr. elev mellem det laveste og højeste omkostningsniveau. Tabel 2 viser, at nabokommunernes samlede nettodriftsudgifter er højere end landsgennemsnittet. Tabellen viser også, at Hørsholm Kommunes samlede nettodriftsudgifter er lavere end landsgennemsnittet. 1 Kilde: KL, Kend din kommune Brug nøgletal i styringen 2017, side 14. 5/21

37 Notat BSU 3: Gennemsnitlige omkostninger pr. pædagog Dato: Sagsnr.: 16/17196 Spørgsmål Hvad er de gennemsnitlige omkostninger pr. fuldtidsansat pædagog? Svar De enkelte dagtilbuds lønsummer er budgetlagt på grundlag af en gennemsnitsløn på kr. for en pædagog og kr. for en pædagogmedhjælper. BSU 4: Konsekvenser hvis andelen af pædagoger udgør hhv % Spørgsmål Oversigt over de budgetmæssige effekter såfremt den budgetterede pædagogandel hæves/sænkes eks procent? Svar Beregningen tager udgangspunkt i den nuværende ressourcetildeling, hvor pædagogandelen er 53 % og pædagogmedhjælperandelen er 47 %. Dvs. 6/21

38 Notat beregning af mindre/merudgift måles i forhold til gældende budget. For de forskellige alternativer ser det således ud: Dato: Sagsnr.: 16/17196 Tabel 3. Budgetmæssige effekter af ændring i pædagogandel Alternativ Pædagoger Medhjælpere Ændring A 50 % 50 % B 60 % 40 % C 70 % 30 % D 80 % 20 % Tabel 3. Kilde: Center for Dagtilbud og Skole, Hørsholm Kommune Tabel 3 viser, at alternativ A vil medføre en årlig besparelse på 0,4 mio. kr., mens alternativerne B-D vil medføre en årlig omkostningsforøgelse på 0,9 mio. kr. - 3,4 mio. kr. 7/21

39 Notat BSU 5: Social normering Spørgsmål Kan den budgetterede barn pr. voksen faktor (normering) variere mellem daginstitutioner således, at der tages hensyn til sociale forhold mv? Dato: Sagsnr.: 16/17196 Svar Det er muligt at variere normeringen mellem daginstitutioner på baggrund af sociale forhold. Der kan umiddelbart arbejdes ud fra to principper for en social normering. Én hvor der i ressourcetildelingen sker en tyngdevægtning og omfordeling i mellem dagtilbuddene og én, hvor der oprettes en centralt placeret funktion bestående af et givent antal ressourcepædagoger. Hørsholm Kommune er en lille kommune, og borgernes valg af dagtilbud er ikke nært forbundet med, hvor de bor. Børnene i de enkelte daginstitutioner kommer derfor typisk fra mange dele af kommunen, og ikke fra ét bestemt kvarter. Det betyder, at man ikke nødvendigvis kan udpege enkelte institutioner i kommunen som vedvarende er særligt belastede. Der kan oprettes en central funktion med ressourcepædagoger, som kan træde til i de dagtilbud, hvor der i en periode er behov for en særlig indsats. Det er en fleksibel løsning, hvor indsatsen ikke er bundet til enkelte dagtilbud, men efter behov kan rykkes rundt. Indsatsen tilrettelægges i samarbejde med personale og de pædagogiske konsulenter se yderligere uddybning under fane 15, udviklings- og investeringsstrategi vedrørende udsatte børn og unge. 8/21

40 Notat BSU 6: Normering der afhænger af børnenes alder Dato: Sagsnr.: 16/17196 Spørgsmål Kan den budgetterede barn pr. voksen faktor (normering) variere mellem daginstitutioner, så der tages højde for børnenes alder? Svar Der anvendes allerede differentieret normering afhængig af børnenes alder. For de 0-2 årige er barn pr. voksen faktoren 5,00 og for de 3-5 årige er barn pr. voksen faktoren 9,99. 9/21

41 Notat BSU 7: Øge kvaliteten på 0-6 års området Spørgsmål: Hvordan kan der hensigtsmæssigt investeres 5 mio. kr. på 0-6 årsområdet? Og hvad vil administrationen pege på, at der skal til for at øge kvaliteten på 0-6 års området? Dato: Sagsnr.: 16/17196 Svar: Hvad skal der til, for at øge kvaliteten på 0-6 årsområdet? Dagtilbud er rammen om en stor del af vores børns liv. Her oplever børn at være en del af et større fællesskab uden for familien, og her skal de trives, lege, lære og udvikle sig. Gode dagtilbud har stor betydning for barnet og familien, og gode dagtilbud gør en positiv forskel for alle børn - både her og nu og på lang sigt. Tidlige indsatser Jo tidligere man giver en indsats, som støtter børn i deres udvikling, des større chance er der for at skabe positive forandringer. De tidlige indsatser er nemlig langt mere effektive end indsatser senere i livet, fordi færdigheder avler færdigheder jo bedre grundlag et barn får tidligt, jo mere læring kan det tilegne sig. Og ser man på det i et samfundsmæssigt perspektiv, er det en klog prioritering. Økonom og nobelprismodtager James Heckman har i sin forskning vist, at tidlige indsatser giver et meget større afkast end interventioner senere i livet, se figur 1. Figur 1. Heckmankurven Figur 1. James Heckman, Socialstyrelsens oversættelse. En tidlig indsats er altså meningsfuld ud fra et bredt samfundsperspektiv med et ønske om at investere dér, hvor det giver det største afkast - men det er i særdeleshed også meningsfuldt ud fra den enkeltes perspektiv, fordi man ved tidlige indsatser i højere grad kan forebygge problemer i stedet for at samle op, når det er gået galt. 10/21

BSU 1 31 Forbedre kommunikationen I alt

BSU 1 31 Forbedre kommunikationen I alt Børne- og Skoleudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling BSU 1 30 Færre centrale puljemidler på dagtibudsområdet -685.000-685.000-685.000-685.000 BSU 2 30 Færre midler til sprogindsats

Læs mere

Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017

Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017 Budgetforslag, Børne- og Skoleudvalget er 2017 Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017-4.227.800 kr. 0kr. 0 kr. er: 1. Puljemidler 2. Støttemidler til børn med særlige behov 3. Børn

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 17.08.2017 Faktanotat om skolernes økonomi, september 2017. Notatet indeholder en status på skolernes

Læs mere

Forslag til budgetreduktioner og budgetønsker, budget , BSU. Forslag til anlægsønsker 2017

Forslag til budgetreduktioner og budgetønsker, budget , BSU. Forslag til anlægsønsker 2017 Budgetforslag, Børne- og Skoleudvalget er 2017 Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017-6.715.400 kr. 1.260.000 kr. 0 kr. er: 1. Puljemidler 2. Støttemidler til børn med særlige behov

Læs mere

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring.

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. REGNSKAB 2013 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem Det specialiserede

Læs mere

17. Folkeskolen - Sektor 3

17. Folkeskolen - Sektor 3 17. Folkeskolen - Sektor 3 Folkeskolens opgaver Sektor 3 består af kommunens fire folkeskoler, PPR, specialundervisning, specialskoler, efterskoler, ungdomsskoler, produktionsskoler og befordring af elever.

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

Notat Vedrørende Budgetnotat

Notat Vedrørende Budgetnotat Bilag 2E Vedrørende Budgetnotat Barn/voksenfaktor og andelen af pædagogisk uddannet personale I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en bestilling på en redegørelse for normeringen

Læs mere

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Baggrund Folkeskolen i Albertslund har det ikke godt. Trivselsmålingerne viser, at mange af vores børn trives rigtig dårligt i vores skoler - resultaterne er ringere

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Notat. Vedrørende kvalitet i dagtilbud

Notat. Vedrørende kvalitet i dagtilbud Dato: 03.08.2017 Center for Dagtilbud og Skole Team Pædagogik og Udvikling Spørgsmål: Hvordan kan der hensigtsmæssigt investeres 5 mio. kr. på 0-6 årsområdet? Og hvad vil administrationen pege på, at der

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole Nr. 2019 2020 2021 2022 Investering LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder -0,10-0,10-0,10-0,10 0,00 Skoler 0.-9. klasse LAER 6 LAER 7 Ændring af aldersgrupper for opkrævning

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Økonomisekretari atet Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2010/01430 Dato: 10-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Thomas Christian Rafn Leder af Økonomi

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget.

Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. Principper for C-sporet 1. Målgruppe Optagelse på C-sporet sker, efter indstilling fra PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), i visitationsudvalget. C-sporet indgår sammen specialklasserækken A-gruppen

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

NOTAT 23. oktober 2013. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 5

NOTAT 23. oktober 2013. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 5 NOTAT 23. oktober 2013 Folkeskolereformen Arbejdsgruppe 5 Arbejdsgruppe 5 Aftaler, arbejdstidsregler og kompetenceudvikling Kompetenceudviklingsstrategi Økonomi Opvækst- og Uddannelsesudvalget besluttede

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet.

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet. SMÅBØRNSALLIANCEN De små børns læring og livsduelighed i Danmark Formålet med dette overbliksnotat er at sikre et fælles vidensgrundlag for drøftelserne i Småbørnsalliancen. Notatet giver således en introduktion

Læs mere

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer.

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer. Sagsnr. 00.01.00-A00-63-14 Dato 19-1-2016 Sagsbehandler Annette Wendt Opfølgning på budget 2015 Børne- og skoleudvalget Nedenstående oversigt viser de punkter på Børne- og skoleudvalgets område, som der

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse

Præsentation af Center for Skole og Uddannelse Præsentation af Center for Skole og Uddannelse (SKO) Center for Skole og Uddannelse arbejder for, at børn og unge i skolealderen får de bedst mulige vilkår for at lære og udvikle sig. Center for Skole

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32 Bevillingsramme 30.32 Øvrig folkeskolevirksomhed Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter i tilknytning til den almindelige folkeskoledrift

Læs mere

Kompetenceudviklingsaktiviteterne, som er knyttet til de politiske pakker løber typisk over flere år og flere af indsatserne er fortsat i gang.

Kompetenceudviklingsaktiviteterne, som er knyttet til de politiske pakker løber typisk over flere år og flere af indsatserne er fortsat i gang. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen HR og organisation NOTAT 06-08-2014 Til BUU Overblik over kompetenceudvikling Overblik over kompetenceudvikling I forlængelse af BUUs temadrøftelse om

Læs mere

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Dato: 06.12.2017 Center for Børn og Voksne Team Stab horsholm.dk Der er et merforbrug på Børn- og Skoleudvalgets budgetområde til specialundervisning

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud Lokal udviklingsplan for Ellekær dagtilbud 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGETS MÅLSKEMA FOR BUDGET 2020

BØRNE- OG SKOLEUDVALGETS MÅLSKEMA FOR BUDGET 2020 BØRNE- OG SKOLEUDVALGETS MÅLSKEMA FOR BUDGET 2020 Udvikling, april 2018, revideret i 2019 1 MÅL FOR BØRNE- OG SKOLEUDVALGET Langsigtede mål Oversigt over udvalgets langsigtede mål 1. BSU vil i samarbejde

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde Møde den 24. november Tirsdag 24.11.2015 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Status på inklusion 2 Budget 2016-2019: Udmøntning af generelle

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33 Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring indsatser på almenområdet i skoler,

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 Til: Børn og Læring Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 25. april 2019 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Status for budgetopfølgning 2019 på bevillingen

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen FOLKESKOLEREFORMEN Stensagerskolen Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Side 1 af 8 Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) har stillet de fem nedenstående spørgsmål til folkeskolernes

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret 2018:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret 2018: Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 352,6 mio. kr. Det seneste korrigerede

Læs mere

13. juni Sagsnr Dokumentnr Spørgsmål om konfirmation. Kære Jens-Kristian

13. juni Sagsnr Dokumentnr Spørgsmål om konfirmation. Kære Jens-Kristian KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 13. juni 2019 Sagsnr. 2019-0092407 Spørgsmål om konfirmation Dokumentnr. 2019-0092407-8 Kære Jens-Kristian Du stillede den 29. marts 2019 via din medlemssekretær

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde IT projektrum Tirsdag 25.04.2017 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen 2 Velfærd frem for mursten

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Talentudvikling i folkeskolen - en strategi

Talentudvikling i folkeskolen - en strategi Talentudvikling i folkeskolen - en strategi Center for Skole 14. november 2014 Baggrund Talentudvikling er på dagsordnen i mange sammenhænge. Det er et vigtigt indsatsområde for udviklingen af børn og

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Dagsorden til ordinært møde Møde den 27. oktober Tirsdag 27.10.2015 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Styrelsesvedtægt for skolerne 2 Velfærd frem for mursten - en

Læs mere

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune.

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Notat Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Byrådet godkendte 25. februar 2014 Læring, trivsel og samarbejde - folkeskolereformen i Favrskov Kommune som grundlag

Læs mere

Budget Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker

Budget Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker Budget 2018-2021 Samlet oversigt over budgetreduktioner, drifts- og anlægsønsker Budgetreduktioner: 2018 2019 2020 Udmeldt 2021 reduktionsramme Miljø- og Planlægningsudvalget -581.000-581.000-581.000-581.000

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaet og tilkendegiver i hvilket omfang handlemuligheder

Læs mere

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling KL s Konsulentvirksomhed (KLK) har bistået Thisted Kommune med at udarbejde en ny model for tildeling af økonomiske ressourcer til skolerne. De grundlæggende principper

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Vangeboskolens økonomiske situation

Vangeboskolens økonomiske situation Vangeboskolens økonomiske situation Analyse af perioden fra 2013/14 og frem Februar 2017 1 Indledning Igennem de seneste 4 år har den økonomiske situation på Vangeboskolen ændret sig i betydelig grad.

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på -11,5 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Baggrund Ifølge Sundhedsstyrelsen skal børn være fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet.

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter driftsudgifter og driftsindtægter, som Kommunalbestyrelsen bevilger til Folkeskolen.

Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter driftsudgifter og driftsindtægter, som Kommunalbestyrelsen bevilger til Folkeskolen. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 30.30 Folkeskolen Udvalg Skole- og Uddannelsesudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter driftsudgifter og driftsindtægter, som Kommunalbestyrelsen

Læs mere

BUDGETANALYSEN PÅ SKOLEOMRÅDET 2019

BUDGETANALYSEN PÅ SKOLEOMRÅDET 2019 BUDGETANALYSEN PÅ SKOLEOMRÅDET 2019 EXECUTIVE SUMMARY HVAD KAN FORKLARE HØJE NØGLETAL OG UDGIFTSPRES PÅ SKOLEOMRÅDET? Som led i budgetaftalen Aftale om budget 2019 og overslagsårene 2020-2022 - styr på

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Talentudvikling i folkeskolen

Talentudvikling i folkeskolen 1 Center for Skole 2015 Talentudvikling i folkeskolen - En strategi Center for Skole 05.05.2015 2 Baggrund Talentudvikling er på dagsordnen i mange sammenhænge. Det er et vigtigt indsatsområde for udviklingen

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015 Notat Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud Den 13. august 2015 Baggrund Aarhus Kommune skal kunne tilbyde en varieret og fleksibel vifte af pasningsmuligheder til

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde 25. Oktober 2016 Tirsdag 25.10.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Orientering om Danske Skoleelevers arbejde 2 Velfærd frem for mursten - antal skoledistrikter

Læs mere

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D Udmøntning af budget 2017 D. 23.01.2017 Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet Indhold Indledning og baggrund...2 Formål...2 Mål...3 Projektets fire spor...3 Øvrige centrale milepæle...5

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere