Fig. 1. Kirke-Hvalsø. Ydre, set fra Sydost. KIRKE-HVALSØ KIRKE VOLBORG HERRED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fig. 1. Kirke-Hvalsø. Ydre, set fra Sydost. KIRKE-HVALSØ KIRKE VOLBORG HERRED"

Transkript

1 Fig. 1. Kirke-Hvalsø. Ydre, set fra Sydost. E. M KIRKE-HVALSØ KIRKE VOLBORG HERRED Om Kirkens Ejendomsforhold vides intet, før den i 1500 rne tilhørte Kronen, idet Jakob Brockenhus, som 1567 besad Jus patronatus, formodentlig som tidligere Lensmand paa Roskildegaard havde Kirken i Forlening blev den bortskødet til Heinrich Müller 2 til Skullerupholm i Kisserup Sogn og hørte en Tid under denne Gaard, blandt hvis Ejere var Bodil Hjort (se Vinkande). I Begyndelsen af 1800 rne var Ejeren Assessor P. Chr. Zeuthen til Tølløsegaard 3, hvis Søn oprettede Baroniet Zeuthen i 1843, og herunder hørte Kirken, indtil den overgik til Selveje 1. Januar Det almindelige Sagn om en Lindorm, der spærrede Kirkens Norddør, indtil den blev dræbt af en Tyr (sml. S. 429), er ogsaa knyttet til denne Kirke. En Sten paa Nørre Hvalsø Mark siges at være kastet efter Kirken 4. Kirken ligger højt, paa Toppen af en lille Bakke i den sydvestre Udkant af den gamle Landsby. Kirkegaarden, hvis bratte Fald nær Kirken er udlignet ved høje Terrasser, er udvidet til flere Sider; den hegnes af Kampestensdiger og moderne Kløvstensmure. Paa Kirkegaarden staar endnu det vestre Stykke af den senmiddelalderlige Sydmur, der er af Munkesten; i Muren er der en ligeledes middelalderlig Portal med Køreport og Dør, begge falsede og fladbuede. Kirkerist omtales 1697 (Rgsk.). Bygningen er et Langhus, der bestaar af romansk Skib med gotisk Østog Vestforlængelse, endvidere to gotiske Tilbygninger: Vaabenhus i Nord og Taarn i Vest. Orienteringen har svag sydlig Afvigelse.

2 826 VOLBORG HERRED Fig. 2. Kirke-Hvalsø. Plan. 1: 300. Maalt af C. G. S Af det romanske Anlæg, der er bygget af raa, kløvet Kamp med tilhugne Hjørnekvadre og Enkeltheder af Kridtkvadre, er kun bevaret Skibets Langmure, hvis Højde er 4,6 m over Vaabenhusets Gulv. Gammel Murbehandling med et nogenlunde jævnt, dækkende Pudslag ses fra Vaabenhusets Loft. Norddøren, der stadig er i Brug, har bevaret sine romanske Smige og den indvendige, vandrette Plankeafdækning, men Karmanslaget og den ydre Fladbue er fra gotisk Tid, af Munkesten; et Munkestensparti under det vestligste af Sydmurens nuværende Vinduer antyder Syddørens Plads. Hver af Skibets Langmure har sikkert haft tre Vinduer med Karme og Stik af Kridtkvadre; af disse er Nordmurens to vestligste bevaret som udvendige Blændinger ( x60 cm). Ændringer og Tilføjelser. Ældst af de gotiske Bygningsarbejder, og vel endnu fra 1300 rne, er det romanske Skibs to Krydshvælv, der hviler paa falsede Piller og spidse Helstens Vægbuer; den ligeledes spidse Helstens Gjordbue, der har femsidet Profil, støttes af profilerede Konsoller (Hul-Led over Rundstav). Begge Hvælv har Rundstavmarkering af de nedre Kappekanter, Kvartstens Ribber og kun svagt puklede Kapper uden Overribber; men i visse Enkeltheder er de forskellige; Østhvælvets Ribber mødes i en Toprude, medens Vesthvælvets i halv Højde har en tværstillet Løber og paa et Stykke nærmest Toppen faar Halvstens Bredde. To fladbuede, falsede, brede Vinduer, som indtil 1939 sad uændrede, var sikkert sengotiske, og det fladrundbuede Nordvindne snarest fra Tiden henimod Først af Kirkens fire sengotiske Tilbygninger, der alle maa være yngre end 1400, opførtes Vestforlængelsen, af Munkesten med nogen Iblanding af Kridt og Kamp. Mod Sædvane stod Forlængelsens Vestmur bevaret helt til 1939, da den blev gennembrudt af en spids Arkade ind til Taarnrummet.

3 KIRKE-HVALSØ KIRKE 827 I Gavlen var der et lille, spidsbuet og til begge Sider falset Vindue (171 x 109 cm), og et lignende findes endnu i Sydmuren, men det mangler een Fals i Lysningen. Fra Taarnets Mellemstokværk ses Taggavlen med fem spidsbuede Høj blændinger; saavel Blændingerne, der er pudsede i Bunden, som de mellemfaldende Piller er to Sten brede; Gavlen har Rester af fire Kamtakker, og der har vistnok ialt været syv. Forlængelsens samtidige Krydshvælv har ingen Rundstave langs Kappekanterne, men svarer ellers nogenlunde til Skibets Hvælv, hvis oprindelige vestre Skjoldbue nu tjener som Gjordbue mellem de to Fag; lette Helstens Overribber. Vaabenhuset foran Norddøren er forneden af Kampesten, foroven af Munkesten. Under Langmurenes Falsgesims er der et Savskifte. Mod Øst er der et nyt Vindue og i Nord en oprindelig, fladbuet, falset Dør i spidsbuet Spejl, indvendig afdækket med nyere Fyrreplanker. Taggavlen derover har tre spidsbuede Højblændinger omgivet af et smalt Blændingsbaand 5, der følger de syv brynede, munketeglhængte Kamtakkers Konturer. Østforlængelsen har under Østgavlen en meget stærkt fremspringende Syld og derover, ligesom i Syd og Nord, et Skifte af meget store Kampesten; Hjørnekvadrene fra det romanske Kor er udflyttede, og i Munkestensmurværket ses iøvrigt en Del genanvendt Materiale. Der er intet Østvindue, men et stort, fladrundbuet, falset Vindue i Syd. Gavlen har ni Højblændinger med Tvilling- Spærstik over Hængestave, den midterste med to, alle uden Konsoller; Blændingernes øvre Partier er delvis fornyede ved Paamuringen af ni moderne Kamtakker. Det Indre, i hvis Sydvæg der fmdes en lille, tilmuret Gemmeniche, dækkes af et samtidigt Krydshvælv, der hviler paa enkeltfalsede Hjørnepiller og spidse Helstens Buer, hvoraf den vestre sammen med det romanske Skibs oprindelige østre Skjoldbue danner en to Sten bred Gjordbue; Ribberne er Kvartsten brede og Kapperne stærkt puklede; Halvstens Overribber med Trinkamme. Taarnet er over en høj Syld af rejste Kampesten opført af Munkesten, bæltemuret med Kridtkvadre. Før Taarnrummet 1939 blev overhvælvet og sat i Forbindelse med Kirkerummet, stod det i blank Mur, med Spareblændinger over Murbænke i de tre frie Vægge og Ansatser for et Hvælv, som aldrig var blevet muret. Rummet var dækket af et nyere Bjælkeloft. Et lille, fladbuet og falset Vestvindue, som indvendig sidder i en dyb, fladbuet, dobbeltfalset Blænding, er nu tilmuret; den nuværende fladbuede Syddør er fra ny Tid. Det samtidige Trappehus i Nord har fladbuede Døre, rund Kridtstensspindel og Loft af fladbuede, udkragede Binderstik. I Mellemstokværket er der ingen oprindelige Lysaabninger, men et nyere, retkantet Vindue i Vest. Det lave Klokkestokværk har til hver af de frie Sider et fladbuet, falset Glamhul. Langmurenes Gesimser har to Udkragninger, hver paa to Skifter, h\ r oraf

4 828 VOLBORG HERRED det underste er et Savskifte. Begge de ens Gavle er prydet med ni Høj blændinger svarende til Østforlængelsens, men med Konsoller under Hængestavene; Bunden i den brede Midtblænding er udført med Siksakmurværk; begge Gavle har ni Kamtakker. Hele Kirken staar nu med hvidtede Mure. Ved Byggearbejderne 1939 (Arkitekt: Lønborg Jensen) blev der, som nævnt, brudt en spids Arkade gennem Vestforlængelsens Gavl ind til Taarnrummet, og over dette spændt et Krydshvælv, som hviler paa de gotiske Hvælvansatser; endvidere fik alle de gotiske Vinduer i det romanske Skib og Østforlængelsen nye, svagt spidsbuede Stik og en ekstra Fals i selve Lysningen samt nye Træ-Karme. De paa Planen viste Støttepiller, som stammer fra 1871 (Rgsk.), er blevet noget omdannet 1939, og de to ud for Vestforlængelsens Gavl er opført samme Aar. Taarnets Tagværk er gammelt, af Dragerstoltype, de øvrige Tagværker samt Langhusets Gesims er nye; 1697 var Kirken blytækt (Rgsk.), nu er alle Tage hængt med Vingetegl. INVENTAR Alterbord fra 1939 af Munkesten, fritstaaende; det gamle Alterbord var muret op ad Østvæggen. Alterbordsforside (Fig. 3), sengotisk, nu 85x 128,5 cm; bevaret er kun Malerifeltet, der bestaar af fire (oprindelig fem) vandrette Egebrædder, hvis Samlinger paa Bagsiden dækkes af Lærredsstrimler. Forsidens Maleri, paa tynd Kridtgrund, forestiller de hellige tre Kongers Tilbedelse, og er sikkert fra samme Værksted som Jordløse (Holbæk A.) og *Hagested (i Nationalmuseet) 6. Maria er iført graabrun, ærmeløs Kjole over en Underklædning med røde Ærmer, og blaa Kappe; Josefs Kjortel er grøn, Kappen rød med gult For; den knælende Kaspar har sort Kjortel, røde Hoser, brune Støvler og rødbrun og gyldenmønstret Kappe med vide Ærmer; Melchior bærer brun og gul Turban og rødbrun Kappe, Balthasar grøn Kappe, gule, opslidsede Ærmer og Hoser samt rød Hat med tre hvide Strudsfjer. Maleriet er nu indsat i en glat, sort Fyrretræsramme og ophængt paa Taarnrummets Nordvæg. Før Restaureringen 7, mens det sad paa sin oprindelige Plads, flankeredes det af to Fyrretræsbrædder, der var notet ind i Alterbordsforsiden; begge Brædder bærer Malerier i Renaissance, fra o , som forestiller to Dyder, Haab og Taalmod (med Lam og Palmegren); Navnene staar paa Latin med hvide Versaler ud for Figurernes Hoved; Haabet er iført grøn Underkjortel, rødt Liv, hvid Kjole og gul Kappe, Taalmod bærer gul Kjole og grønt Liv. Ophængt paa Skibets Nordvæg. Altertavle (Fig. 4) i Høj-Renaissance o. 1600, af ganske enkelt Arbejde.

5 KIRKE-HVALSØ KIRKE 829 Fig. 3. Kirke-Hvalsø. Alterbordsforside (S. 828). Storstykket indeholder tre Fyldinger i Profilrammer, flankeret af glatte, korintiske Søjler, hvis Prydbælter har Kassette værk om en oval Bosse. Storvingerne løber nd i Volutter og har Frugtbundter om en Kartouche med en halv Roset. Postament- og Gesimsfremspring bærer Kvaderbosser. Topstykkets to Fyldinger har Spor af Arkader og flankeres af skællede, joniske Halspilastre; det krones af en Trekantgavl. Topvingerne løber ud i Ørnehoveder og har en Kartouche med et halvt Ansigt anbragtes Kuglespir paa Storvinger, Gesims og Topgavl som Erstatning for ældre Kugler. I Storfeltet sidder et Nadvermaleri paa Lærred, en ældre, formindsket Kopi af Ringsted Kirkes Alterbillede (DK. Sorø, S. 147), muligvis skænket af Justitsraad Klotach (sml. Vinkande, S. 831), der lod Tavlen reparere (Præsteindb. 1772). I Topstykkets Felter er malet det danske og brandenburgske Yaaben, henvisende til Christian 4. og Dronning Anna Catrine (død 1612) i deres nuværende Skikkelse sikkert fra Tavlen staar med moderne, brogede Farver og nye Frakturindskrifter, i Frisen dog Versaler:»Gloria in excelsis Deo«, i Topstykkets Frise:»Sursum corda«; i Gavltrekanten staar Jahves Navn med hebraiske Bogstaver i Straaleglans. I Postamentfelterne skimtes gammel Skrift under Overmalingen: Aarstallet 1702, en latinsk Versalindskrift og i Midtfeltet en firliniet Frakturindskrift. Mariafigur, gotisk, o. 1475, ca. 125 cm høj; Fødderne, Hænderne, Krone- 53

6 830 VOLBORG HERRED Fig. 4. Kirke-Hvalsø. Altertavle (S. 828). Hude fot. takkerne og det meste af Barnet er forsvundet. Figuren bærer Spor af Kridtgrund, men ingen Farver. I Ligkapellet. Altersølv. Kalk, Oblatæske og Vinkande fra 1944, stemplet: J. Holm. Kirkens Sølvtøj blev stjaalet 1943, og den nuværende Kalk er en Kopi af den gamle \Kalk (Fig. 5) fra 1624; den var ca. 30 cm høj, med sekstunget Fodplade og Fod, hvis Standkant havde Ruder mellem Dobbeltstreger; en af Tungerne bar et lille støbt Krucifiks, to andre graverede Vaaben for Parsberg og Brahe samt MPB og AB; sekskantet Skaft, stor Knop med seks spidse Tunger paa Over- og Undersiden, alle med graverede Blade; paa de seks Ruder graveret I E S CHR. Paa Bægeret stod under Randen en treliniet Versalindskrift:»Denne Kalck och Disch hafver erlich och welbørdige Frue Anne Brahe Manderup Parsberges til Sønnerup gifîvet til hindis Sagne Kirche ved Sønnerup Hvalsøe Kiricke til en evig Ihukommelse. Forbandet blifver den sam tager den fra denne Kiercke Amen«. Under Foden graveret:»anno 1624«. Disk, stemplet med Københavns By vaaben 17. i Bunden var der et fordybet Firpasfelt og paa Randen et graveret Cirkelkors samt Vaaben for Parsberg og Brahe med MPB og AB 1624, sikkert gentaget fra den ældre Disk; udslidt Mestermærke. Oblatæske o. 1700, oval, med graverede, barokke Stor-

7 KIRKE-HVALSØ KIRKE 831 V. H V. H.1931 Fig. 5. Kirke-Hvalso. Alterkalk 1624 (S. 830). Fig. 6. Kirke-Hvalsø. Vinkande 1703 (S. 831). blomster paa Laag og Sider. Vinkande (Fig. 6), stemplet med Københavns Byvaaben 1703, 25 cm høj, udbuget, med rund Fod, Voluthank og riflet Tud. Paa Forsiden var graveret to Vaaben, det ene vandret delt, med to korslagte Nøgler og en springende Hest, det andet med en Hjort, og derunder graveret Kursiv:»Patronus Hieronymus Klotlachen (!) patrona Bodil Hjort 1703«; udslidt Mestermærke. Sygekalk, stemplet med Københavns Byvaaben 1718, 12,5 cm høj, med rund Fodplade og Fod med riflet Kant og foroven en paalagt Krans af udtungede, graverede Blade, profileret Skaftled og vandret delt Knop; Bægeret hviler i tilsvarende Blade. Under Foden indprikket HSE ACDK; Mestermærke for Christen Jensen 1716 (Bøje 264). Disk med graveret Cirkelkors samt Bogstaver og Mestermærke som Kalken. Alterstager o. 1550, paa tre Fødder; Cylinderskaftet bærer tre Ringe, hvoraf den midterste er størst. Til Lysene er fastbundet to ovale Sølvskjolde, stemplet med Københavns Byvaaben 1778; de kantes af en Perlestav og har paa Midten et støbt, kronet Spejlmonogram for Christian 7. og et lignende Monogram for Juliane Marie; derunder delvis affaldet, støbt Kursiv:»Den 4. September F B«; langs Randen graveret Kursiv, henholdsvis:»saa lenge Plov skal

8 832 VOLBORG HERRED Jorden skiære vil dansk og norsk Mand Kongen ære«og:»danne Dronning kiære Gud paa Hænder bære«; Mestermærke for Chr. Werum (Bøje S. 84). Døbefont, romansk, af Granit, en Variant af Roskildetypen 9, noget ophugget i ny Tid. Kummen, Tvm. 92 cm, har lodrette Sider, der runder indad forneden, og er hugget i eet med den svære Skaftvulst; stort, tragtformet Afløbshul. Foden er keglestubformet over Platte. I nordre Herskabsstol. Daabsfad fra 1700 rne, af Messing, glat. To Daabskander, nyere, af Messing. Prædikestol (Fig. 7) i Høj-Renaissance fra De fire Fags Storfelter har Arkader med Profilkapitæler, omløbende Æggestav og i Buevinklerne Hvirvelrosetter; paa Hjørnerne staar glatte, korintiske Søjler. Postamentfremspringene bærer Løvemasker, Frisefremsprin- Je ' j g e n e Diademhoveder. 1 Postamentfel- H%] terne Reliefversaler:»I-l[v]ad I bede i Xafn det vil jeg giore Johan. XIIII«, k.w i Frisen ligeledes:»hvo som er af Gud Fig. 7. Kirke-Hvalsø Prædikestol 1606 hand hører Guds 0rd J ohan. VII I«. Un- (o. oo2). derbaldakinen er glat med profilerede Hjørnelister, der samles paa en flad Hængekugle. Det samtidige Opgangspanel har tre Fyldinger; 1939 tilføjedes en Stolpe med Vase. Den sekssidede Himmels Underside deles af profilerede Revler, der udgaar fra et kvadratisk Midtfelt. Frisen har Reliefversaler:»Ego ero in ore tuo docebo qve qvid loqvaris Exod. 14 Anno 1606«. Topstykker og Nedhæng er fra 1939, Stafferingen fra samme Aar. Himmelens Underside var tidligere besat med forgyldte Blystjerner. Stoleværket er fra o. 1650, fra Caspar Lubbekes Værksted. Gavlene (Fig. 8) har over et fælles Postament med Fladsnitslyng to riflede, joniske Pilastre med Fladsnitslyng paa Prydbælterne og Frisen, der krones af en lav Trekantgavl med Tandsnit. De tilhørende Fyldingsdøre ligger paa Loftet. Vestpanelerne og vestre Indgangspanel har skællede Rammestykker. Præstestol (Fig. 10) o Forsiden havde eet og et halvt Fag af Fyr,

9 KIRKE-HVALSØ KIRKE 833 i de nedre Fyldinger med Foldeværk, i de øvre en Ung-Renaissanceranke med Fabelvæsener samt et fladsnittet Bladornament; over og under de øvre Felter stod med Reliefversaler et latinsk Skriftsted af Salme 31. Stolen, der stod i Korets Nordvesthjørne, forsvandt ved den haardhændede Inventaromflytning og -udryddelse 1939; en Foldeværksfylding, som nu er indsat i en moderne, glat Fyrretræsramme og staar bag Orgelet, er alt, hvad der er tilbage. Degnestol af Fyr fra 1578, sikkert fra samme Værksted som Særløse 1579 (S. 8 19). Forsiden be- stod af to ufuldstændige Fyldinger og derover to Smalfyldinger. Bagsiden havde en bredere.midtfylding, der tjente som Skab, og to smalle Sidefelter. sapjlj I hver af Gavlplankerne, der nu sidder i en moderne Bænk i Vaabenhuset, er skaaret et hojt, rundbuet Felt med Foldeværk og derover et Smalfelt med Reliefversaler, i den ene MDLXXVIII, i den anden KαH HNA EGD; de oprindelige Topstykker er forsvundet, og Plankerne er nu vandret afsluttet. Stolen, der stod ved Korets Sydside, fjernedes Herskabsstole o fra Caspar Lubbekes Værk- K.w.1945 sted. Den nordre Stol har to Gavle (Fig. 9) med Fig. 8. Kirke-Hvaisø. stoieriflede joniske Pilastre, Fladsnit paa Prydbælterne, stadegavl (s. 832). og i Frisen og et brusket Topstykke med hjelmede Vaaben for Brahe og Parsberg (sml. Alterkalk, S. 830) samt Initialerne A B og M P, flankeret af to Englebørn. Gavlene har sikkert haft et Postamentfelt ligesom de øvrige Stader. Østpanelet (Fig. 11, sml. Kisserup Præstestol, S. 869), der før 1939 sad paa den tilsvarende Plads i søndre Herskabsstol, har to (oprindelig tre) barokke Arkader med ejendommelige Profilkapitæler og ornamentalt opløste Pilastre, der løber ud i Fantasi-Dyrehoveder; Bueslaget dannes af Bladbøjler, der ender i Profilmasker. Arkaderne adskilles af joniske Kvindehermer med Volut-Arme og Bruskskafter, hvis Baser er delt i to Flige. Gesimsens Rundled har den for Værkstedet karakteristiske Udsmykning, en Række smaa, rundbuede Nicher. Vestpanelet, der tidligere sad som Vestpanel i søndre Stol, har i den øverste Del tre (oprindelig fire) smaa Arkader med Fladsnit i Bueslaget og skællagte Skiver i det omløbende Rammeværk; de lodrette Rammestykker er ligeledes skællede. Søndre Herskabsstols to Gavle har over et fælles Postament med Fladsnit- fc, i

10 834 VOLBORG HERRED V. H P. N Fig. 9. Kirke-Hvalso. Detail af Her- Fig. 10. Kirke-Hvalso. Detail af Præstestol skabsstol (S. 833). (S. 832). slyng (nedre Halvdel mangler) to joniske Pilastre med skællede Skafter og Intarsia i Prydbælterne og Frisen, over hvilken ses den ovenfor omtalte Dekoration: en Række rundbuede Nicher. Topstykkerne flankeres af to Kvinder, som holder en Krans over et firdelt Vaaben for Urne, Marsvin, Grubbe og Brahe; herover er der et Skriftbaand med fordybede Versaler IW MM S, henvisende til Jørgen Urne til Sonnerup (død 1642) og Margrethe Marsvin. Østpanelet svarer til nordre Stols; Vestpanelet, der før var Østpanel i nordre Stol, har to Arkader med Fladsnitslyng i det omløbende Rammeværk og i hver Fylding et skjoldformet Hul. En Stadedør (Fig. 12), som tidligere laa paa Loftet, har vistnok hørt til denne Stol; den havde to Fyldinger, hvoraf den øverste var barokt udtunget; Rammestykkerne havde Intarsia omkring smaa Kvaderbosser, Topstykket var formet som en Barokmaske. Spor af Bukkehornsbeslag. Begge Stole staar i renset Eg, Vaabnene er malet i heraldiske Farver. Staderne er nu rykket fra hinanden, Fonten er anbragt i den nordre, Prædikestolen i den søndre. Herskabsstol i Koret blev opsat af Justitsraad Klotach (Præsteindb.).

11 KIRKE-HVALSØ KIRKE 835 Fig. 11. Kirke-Hvalso. Panel fra Herskabsstol (S. 833). Hude fot. Dørfløje. 1) Sengotisk, fladbuet, af fire lodrette Planker, paa hvis Forside der er naglet otte vandrette, som er øget med et smalt lodret Stykke ved den ene Side. Naglerne otte i hver vandret Planke har Rosethoveder. Dørringens firsidede Beslag er gennembrudt med gotisk Løvværk. I Skibets Norddør. 2) O. 1700, af fire lodrette, skruphøvlede Egeplanker, der er samlet med Fjer og Not; Ydersiden er beklædt med kantprofderede, sparrelagte Brædder, Indersiden har spydformede Hængselbeslag og stor Laasekasse; gammel Nøgle. I Vaabenhuset. 3) Svarende til foregaaende, men kun med tre lodrette Planker. I Trappehuset. Pulpitur af Fyr fra o. 1625, i Kirkens Vestende. Det hvilede paa tre ganske lave Stolper, som var indknebet omkring en Rundstav. Fodplankens For- og Underside var prydet med to om Bindingsværksformer mindende, langstrakte Fladbuer fyldt med kraftige Perlestave og skarpe, perlede Snoninger, der paa et Stykke afbrødes af Balusterled. Skranken havde udsavede Balustre og derover en Gesims med Tandsnit og Æggestav. Orgelet var anbragt paa Pul-

12 836 VOLBORG HERRED pituret, indtil dette kasseredes En Del er senere blevet anvendt i Hvalsø Spejdertrops Hytte. Pengeblok, jernbunden, forsvandt Lysekrone 1722, med 2x6 Lysearme og en flakt Ørn som Topfigur. Paa den store Hængekugle er der graverede Versaler:»Hvalsøe Kirke med en Crone Og et Skib jeg ziire vil, Men o Gud i Himmel Throne Dig skal Æren høre til. Nicolai Junge 10, Friderich Mohr Kiøbenhafn den 7. Octbr. 1722«. Kirkeskib 1722 (Fig. 13) (sml. Lysekrone), tremastet Fuldrigger med to Kanondæk; gamle Farver: rødt, blaat og Guld. I den gamle Kæde, hvori Skibet er ophængt, sidder en udskaaret Due. Efter Traditionen er Skibet 'HHp^ skænket af en fra Sognet, som var i -τ»... wÿmtl' Havsnød (Præsteindb.). p. n Taarnur, gammelt, med Skive mod Fi8 ' Syd; et Ur omtales 1803 (Synsprotokol). Klokker. 1) 1632, støbt af Felix Fuchs. Versaler mellem Buefrise og Akantusbladrække:»Hanns Persen och Lavrs Knusen Kercke Verge thill Hvallsøe Kercke. Gos mich Felix Fuchs Anno 1632«. Paa Klokkelegemet to støbte Figurer, Moses og Christoforus. Tvm. 97 cm. 2) Omstøbt 1848 af H. Gamst og H. C. Lund. Klokker. Ved Klokkeskatten 1528 afleveredes en Klokke og 1602 endnu een 11 GRAVMINDER Epitafier. 1) O Kristoffer Mikkelsen Regnemark, Sognepræst til Hvalsø og Sarchløse, Provst i Volborg Hrd., død 21. Okt. 1592; Epitafiet opsattes af hans Svigersøn Niels Jensen. Rektangulær Tavle af Eg i profileret.

13 KIRKE-HVALSØ KIRKE 837 Fig. 13. Kirke-Hvalso. Kirkeskib 1722 (S. 836). V. H.1931 Ramme og kronet af en Trekantgavl med Volutter; i Gavlfeltet et Bomærkeskjold og Præstens Valgsprog:»Simpliciter et sine strepitu«(»jævnt og uden Staahej«). Latinsk Indskrift med Versaler. Epitafiet ligger itubrudt paa Vaabenhusets Loft. 2) O (Fig. 14). Hr. Peder Laurssøn λvolleire (sml. ovfr.), Sognepræst her i 37 Aar, Provst i 28 Aar, død 20. April 1659, 62 Aar gl., og Ellen Thagisdatter Gjerløf, gift i 35 Aar, død 25. Febr. 1659, 52 Aar gl.; begge»hviler hernedenfor deris Been«. Det bruskbarokke Epitaf er sikkert gjort i Caspar Lubbekes Værksted. Storfeltet flankeres af snoede Søjler, hvis Kapitæler er fornyede, og har bruskede Vinger, som løber ud i Kvindeoverkroppe, hvorunder store Profilmasker som paa Orgelvingerne i Roskilde Domkirke. Gesimsen er dekoreret med den for Værkstedet karakteristiske Nicherække, og Krumknægtene minder om de tilsvarende paa Rorup Prædikestol (Ramsø Hrd.), der ligeledes maa henføres til Lubbeke. Topstykket flankeres ogsaa af snoede Søjler og har enkle Vinger med Ørnehoved og Spir; Gesimsen har gennembrudte Bøjler; Topstykket krones af en Engel med Kors, og paa Storgesimsen staar Engle med Kranie og Timeglas. Hængestykket omfatter en Oval omgivet af Slyngbaand. I Storfeltet findes et Maleri 12 paa Træ af

14 838 VOLBORG HERRED Hude fot. Fig. 14. Kirke-Hvalsø. Epitaf udført af Caspar Lubbeke over Sognepræst P. Laurssøn Wolleire, død 1659 (S. 837). Provsten, hans Kone og Børn, af hvilke to er fremstillet som døde, i Topstykket sidder et nyere Maleri, den opstandne Frelser. Rammeværket er egetræsmalet med lidt rødt og blaat, Søjlerne hvidgraa. Indskrifterne, med gyldne Versaler, er nymalet paa gammelt Grundlag; i Topstykkets Frise:»Jeg er Vejen og Sand.«, i Storstykkets Frise:»De skulle gaa frem, som have gjort got til Livsens Opstandelse. Johan. 5«, i Postamentet:»Salige er de som døe i Herren etc. Apoc. 14«. Paa Korets Sydvæg. 3) O Anna Sophia Søfrensdatter Luft, gift med Hr. Jørgen Pedersøn Hval i 11 Aar, død 21. Okt i sin Alders 34. Aar, og to af hendes Børn, Peder Jørgensøn, 18 Uger, og Elen Margrete, 1 Aar 6 Mdr. Derefter»den sali Matronis daglig Hjertesuch«, Salme 130,5. Af Fyr, i profileret Ramme, sortmalet med gule Versaler. Paa Korets Sydvæg. 4) O (Fig. 15). Hr. Anders Pedersen Hald (sml. Gravsten Nr. 1), født i Roskilde 1666 (!), Sognepræst for Hvalsøe og Sercheløse 1694, samme Aar gift med Jomfru Kirsen(!) Olufsdatter Huulegaard (fem Sønner og tre Døtre, hvoraf lever to Sønner og to Døtre), der døde 1706, anden Gang gift 1707 med Jomfru Apolone Marie Stendorph (to Sønner, tre Døtre); han døde 4. Jan Under Indskriften: J. Skrøder fecit. Epitafiet, der er i Enevoldsbarok, har firsidet Storfelt flankeret af joniske Pilastre og storbladet Akantusløvværk; det ovale Topstykke indrammes af Akantusblade og Laurbærkrans. Hængestykket (sml. Epitaf i Særløse, S. 850) bræmmes af lignende Akantusblade, hvorimellem to Smaaengle holder et Draperi; herunder ligger Døden med Le og Timeglas. I Topfeltet er malet Kristi Opstandelse omgivet af Versaler:»Himlens Glæde har jeg vundet, for Guds Børn en Frelse fundet«. Rammeværket er graahvidt med Guld, i Storfeltet og Hængestykket gyldne Versaler paa sort Bund; i Frisen:»At lefve er mig Christus og at døe en Baade«. Paa Skibets Nordvæg. 5) (Fig. 16). O Hr. Søfren Jacobsen, født i Kiøbenhavn 11. Dec.

15 KIRKE-HVALSØ KIRKE , i næsten 20 Aar en trofast Sjælesørger for tre Menigheder, først for Seyerøe, sidst for Hvalsøe og Særløse; gift med Anna Ingeborg Lauenstein i ni Aar mindre end seks Uger, død i Hvalsøe 12. Juli Ovalt Storfelt og derunder lignende Hængefelt, af Eg, omgivet af en udskaaret Ornamentramme med senbarokt Akantusløv og Blomster. Marmoreret i graat og sort, med gylden Fraktur paa sort Bund; nederst paa Rammen staar Malerens Signatur:»Oluf Bertelsen Kurpin pinxit.«paa Korets Nordvæg. 6) O. 1774, i Empire. Villads Gamborg, 'Provst i Volborg Hrd. og Præst for Hvalsø og Særløse, født paa Sjælland 1. Jan. 1710, gift i 22 Aar med Bodil Christensdatter Hald; han levede 64 Aar 10 Mdr. og fem Dage og overlevedes af tre af sine Børn, Knud, Andreas og Apollonia, der satte dette Minde. Indskrifttavlen, der er af sort Marmor med fordybede Versaler og latinsk Indskrift, indfattes af en Profilramme af brunligt Marmor og flankeres af joniske Hude fot. Fig. 15. Kirke-Hvalso. Epitaf over Sognepræst Anders Pedersen Hald, dod 1725 (S. 838). Pilastre af hvidt Marmor; Fodstykket og den lave Trekantgavl, der bærer et Relief af en Urne med tre Røghvirvler, er ligeledes af hvidt Marmor. Paa Skibets Sydvæg. Gravsten. 1) O (sml. Epitaf Nr. 4). Anders Pedersen Hald, født i Roeskild 6. Sept (!), Sognepræst til Hvalsøe og Seriøse i 32 Aar, gift med Kirsten Huulegaard i 12 Aar (fem Sønner, tre Døtre), derefter med Appolone Marie Steendorph i 18 Aar (to Sønner, tre Døtre), død 4. Jan Stenen bekostedes af Enken. Ølandsk Kalksten, 205,5 x 113,5 cm, med fordybede Versaler, Navnene med store Skønskriftsbogstaver; i Hjørnerne symmetriske Felter med store Barokblomster, mellem de øvre Timeglas over vinget Kugle, mellem de nedre Dødssymboler. I Skibets Midtgang. 2) O Forpagter Niels Hempel, født i Faaborg 4. Maj 1782, gift med Ane Catrine Kirstine Harder (een Datter, Henriette Frederica Augusta Elisabeth), anden Gang gift med Dorthea Petersen (een Søn, Christian Frederik),

16 840 VOLBORG HERRED V. H.1931 Fig. 16. Kirke-Hvalsø. Epitaf over Sognepræst Søren Jacobsen, død 1744 (S. 838). efter lidt over eet Aars Ægteskab død 5. Aug. 1814; derefter Mindeord. Hvidt Marmor, 108,5 x 65 cm, med fordybet Kursiv, foroven en Sommerfugl. Indsat i Skibets Nordmur. 3) O Gæstgiver Søren Andersen, født 1777, død 1835, og Hustru Kirstine Kristofîersen, født 1803, død Randprofileret Sandsten, 186,5 x 126 cm, med fordybet Kursiv. Paa Kirkegaarden, Syd for Skibet. Gravsten over Præsten Christian Brabrand, død 1803, laa i Taarnet 13. To Begravelsesskjolde til Alterlys, af Blik, med malede Vaaben for Baron Zeuthen til Tølløse og Sonnerup, død 1850, hænger paa Skibets Nordvæg. Kiste. O Charlotte Sophie Qvandrup, død 13. April 1752, gift med Ejeren af Sonnerupgaard, Landsdommer Frederik Brabrand. Kisten stod i en muret Begravelse under Taarnet (Præsteindb.) ønskede Synet den brøstfældige Familiebegravelse i Kirken tilkastet og Ligene nedsat paa Kirkegaarden (Synsprotokol). KILDER OG HENVISNINGER Regnskaber (RA). Synsforretning 1620 (RA), Synsprotokoller , , (LA). Kaldsbog (LA). Præsteindberetning til

17 KIRKE-HVALSØ KIRKE 841 Hofman 1758 og 1772 (LA). Museumsindberetninger af K. Bahnson 1883 og Poul Nørlund Revideret af E. Moltke, Elna Møller og Kirsten Weber-Andersen J. Kornerup: Notebog XI S. 14. Vilh. Bang: Præste-Epitafier i Hvalsø Kirke, i Kirkehist. Saml. 4. R. IV, Sjællands Stiftsbog 1567 (LA) tilhørte Kirken Kronen, da Sognepræsten dette Aar fik Lønpaalæg af Staten. Rørdam: Kirkelove. II, var Kirketienden bevilget Kirken som Hjælp til en Klokke. Rgsk. over Tiender i Sjællands Stift (RA). 2 Kronens Skøder II, Fortegnelse vedk. Kirker og Sognekald , sml. Efterretninger om Ejere af Kirker Fortegnelse over Kirker og disses Ejere 1809 (RA). 4 Optegnelser i Dansk Folkemindesamling. 5 Sml. Sandby Kirke, DK Præstø S. 698 og Herslev Kirke S Beckett: Danmarks Kunst II, 237, Fig Ved Magnus-Petersen. 8 Juliane Maries Fødselsdag. 9 Macke- prang: Døbefonte. S Nicolai Junge er sikkert den bekendte københavnske Guldsmed (Bøje S. 62). 11 AarbKbh S Lund: Danske malede Portrætter IX, 84 f. 13 Kirkehist. Saml. 4. R. IV, 541. Fig. 17. Kirke-Hvalso 1793.

Fig. 1. Kisserup. Ydre, set fra Sydost, KISSERUP KIRKE VOLBORG HERRED

Fig. 1. Kisserup. Ydre, set fra Sydost, KISSERUP KIRKE VOLBORG HERRED Fig. 1. Kisserup. Ydre, set fra Sydost, KISSERUP KIRKE VOLBORG HERRED Kirken er Anneks til Kirke-Saaby. Om dens Ejendomsforhold vides intet, før den o. 1630 tilhørte Kronen 1 og formodentlig laa under

Læs mere

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Nordrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Almstofte Len (»exactio«) med 2 Ploves Land

Læs mere

Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1980 HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED Hejninge, der omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med 3 Agre (»tres agros in terris«) og da svarede 1 Mark 1, var

Læs mere

Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED

Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED Kirken, der er Anneks til Rorup (Ramsø Hrd.), tilhørte i Middelalderen Roskilde Vor Frue Kloster, hvis Besiddelse stadfæstedes af Paven 1257,

Læs mere

Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. P. N. 1929 FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der fra 1550 erne, var Anneks til Ulse (Fakse Hrd., Præstø Amt) og fra 1775 til Haslev, nævnes i Roskildebispens

Læs mere

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED h. m. 1936 Fig. 1. Jørsby. Ydre, set fra Sydvest. JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene falder fra Reformationen

Læs mere

Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. V. H. 1930 SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da 1 Mark 1. Ved det Antvorskovske Rytterdistrikts

Læs mere

Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1931 VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med en halv Plovs Land og svarede da 2 Mark 1. 1688 fik Niels Christoffersen

Læs mere

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Rødovre (tidligere Aworthæ ofræ) Kirke tilhørte 1313 Københavns Kapitel 1. Ved Reformationen overgik Jus patronatus til Kongen 2, men

Læs mere

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west.

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west. 4590 BJERGE HERRED Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. Tower seen from the west. 4592 BJERGE HERRED Fig. 18. Tårnets søndre glamhul, inderside (s. 4592). Foto Arnold Mikkelsen

Læs mere

Fig. 1. Gadstrup. Ydre, set fra Sydøst. GADSTRUP KIRKE RAMSØ HERRED

Fig. 1. Gadstrup. Ydre, set fra Sydøst. GADSTRUP KIRKE RAMSØ HERRED Fig. 1. Gadstrup. Ydre, set fra Sydøst. M. M.1902 GADSTRUP KIRKE RAMSØ HERRED Kirken, der tidligere og indtil 1752 var Anneks til Roskilde Domkirke 1, blev 1176 af Absalon skænket til Vor Frue Kloster

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1952 VESTER-ULSLEV KIRKE MUSSE HERRED Efter reformationen hørte kirken under kronen, og med Aalholm len indgik den i dronning Sophies livgeding 1. 1689

Læs mere

Fig. 1. Valsølille. Ydre, set fra Nordøst. VALSØLILLE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Valsølille. Ydre, set fra Nordøst. VALSØLILLE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Valsølille. Ydre, set fra Nordøst. VALSØLILLE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Jystrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370; den havde een Plovs Jorder og svarede 1 Mark 1.

Læs mere

Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. BOGØ KIRKE MØNBO HERRED

Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. BOGØ KIRKE MØNBO HERRED Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. Hude 1904 BOGØ KIRKE MØNBO HERRED Øen, der i Kong Valdemars Jordebog nævnes som Krongods, blev 1689 lagt til Møns Amt og ved Salget af det mønske Krongods 1769 afhændet

Læs mere

Fig. 1. Særløse. Ydre, set fra Øst. SÆRLØSE KIRKE VOLBORG HERRED

Fig. 1. Særløse. Ydre, set fra Øst. SÆRLØSE KIRKE VOLBORG HERRED Fig. 1. Særløse. Ydre, set fra Øst. SÆRLØSE KIRKE VOLBORG HERRED Kirken er Anneks til Kirke-Hvalsø. Om dens Ejendomsforhold vides intet, før den o. 1630 tilhørte Kronen 1, hvorfra den 1673 tillige med

Læs mere

Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED

Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. M. M. 1907 SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med Jorder til en halv Mark (»terras ad dimidiam marcam«)

Læs mere

V. H. 1930 Fig. 1. Kastrup. Ydre, set fra Nordøst. KASTRUP KIRKE HAMMER HERRED

V. H. 1930 Fig. 1. Kastrup. Ydre, set fra Nordøst. KASTRUP KIRKE HAMMER HERRED V. H. 1930 Fig. 1. Kastrup. Ydre, set fra Nordøst. KASTRUP KIRKE HAMMER HERRED Kirken, der efter Altertavlens Midtfigur antagelig har været viet til S. Clemens, var 1555 1856 Anneks til Vordingborg. Ved

Læs mere

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Helligaandshuset i Slagelse forekommer første Gang 1372 og samtidig nævnes

Læs mere

Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. TUNE KIRKE TUNE HERRED

Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. TUNE KIRKE TUNE HERRED Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. M. M.1908 TUNE KIRKE TUNE HERRED Kirken er, i hvert Fald siden 1572 1, Anneks til Snoldelev, til hvilken Roskilde Kapitel havde Kaldsretten (sml. S. 1020), og Sognepræsterne

Læs mere

Kirken ydede Gæsteri til Lensmanden paa Tryggevælde 1595 96 1. Fra Kronen blev LIDEMARK KIRKE

Kirken ydede Gæsteri til Lensmanden paa Tryggevælde 1595 96 1. Fra Kronen blev LIDEMARK KIRKE P. N. 1914 Fig. 1. Lidemark. Ydre, set fra Syd. LIDEMARK KIRKE BJEVERSKOV HERRED Kirken ydede Gæsteri til Lensmanden paa Tryggevælde 1595 96 1. Fra Kronen blev Kirken overdraget 2 til Caspar Schøller til

Læs mere

Kirken er Anneks til Kirke-Hyllinge. Efter Reformationen laa den under Kronen LYNGBY KIRKE

Kirken er Anneks til Kirke-Hyllinge. Efter Reformationen laa den under Kronen LYNGBY KIRKE Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Syd. K. W.1945 LYNGBY KIRKE VOLBORG HERRED Kirken er Anneks til Kirke-Hyllinge. Efter Reformationen laa den under Kronen indtil først i 1700 rne 1. Den ejedes derpaa af Chr.

Læs mere

Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED

Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED Fig. 1. Vester Egede. Ydre, set fra Nordøst. P. N. 1916 VESTER EGEDE KIRKE TYBJERG HERRED Da Kirkens ældste Bygningshistorie er dunkel, bør det bemærkes, at Sognet nævnes i Roskildebispens Jordebog o.

Læs mere

Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED

Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. E. Horskjær 1939 RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Kirken, der var Anneks til Karby indtil 18. April 1903 1, da Rested blev et eget Pastorat, ejedes o. 1630 og 1666

Læs mere

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED V. H. 1936 Fig. 1. Alsted. Ydre, set fra Syd. ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 blev Kirketienden uden Kaldsret bortskødet til

Læs mere

Fig. 1. Vindinge. Kirken under Nedbrydning. Efter Akvarel af J. Kornerup 1876, i Nationalmuseet. VINDINGE KIRKE TUNE HERRED

Fig. 1. Vindinge. Kirken under Nedbrydning. Efter Akvarel af J. Kornerup 1876, i Nationalmuseet. VINDINGE KIRKE TUNE HERRED Fig. 1. Vindinge. Kirken under Nedbrydning. Efter Akvarel af J. Kornerup 1876, i Nationalmuseet. VINDINGE KIRKE TUNE HERRED Kirken er Anneks til Reerslev. Allerede Absalon skænkede Roskilde Kapitel Gods

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Bregentved, der nævnes som Hovedgaard o. 1375, tilhørte gennem Middelalderen og

Bregentved, der nævnes som Hovedgaard o. 1375, tilhørte gennem Middelalderen og BREGENTVED SLOTS KAPEL HASLEV SOGN. RINGSTED HERRED Bregentved, der nævnes som Hovedgaard o. 1375, tilhørte gennem Middelalderen og senere ved Arv eller Køb forskellige Adelsslægter (sml. Inventaret i

Læs mere

Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. C. A. J. 1913 NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da 10 Øre 1. 1687 fik Kancelli-,

Læs mere

Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED

Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. H. M. 1914 VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED Kirken, der er Anneks til Sandby, blev 20. Maj 1679 sammen med Hovedkirken tilskødet Rolle Luxdorph til Sørup (se S.

Læs mere

Fig. 1. Bromme. Ydre, set fra Nordøst. BROMME KIRKE ALSTED HERRED

Fig. 1. Bromme. Ydre, set fra Nordøst. BROMME KIRKE ALSTED HERRED Fig. 1. Bromme. Ydre, set fra Nordøst. M. M. 1914 BROMME KIRKE ALSTED HERRED Kirken er fra 1574 Anneks til Munke-Bjærgby 1. Den nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Merløse Herred og havde en

Læs mere

M. M. 1906 Fig. 1. Skibbinge. Ydre, set fra Sydøst. SKIBBINGE KIRKE BAARSE HERRED

M. M. 1906 Fig. 1. Skibbinge. Ydre, set fra Sydøst. SKIBBINGE KIRKE BAARSE HERRED M. M. 1906 Fig. 1. Skibbinge. Ydre, set fra Sydøst. SKIBBINGE KIRKE BAARSE HERRED Kirken, der 1555 blev Anneks til Præstø, 1641 til Baarse, men siden 1647 atter til Præstø, tilhørte Kronen, hvorfra den

Læs mere

Fig. 1. Greve. Ydre, set fra Syd, GREVE KIRKE TUNE HERRED

Fig. 1. Greve. Ydre, set fra Syd, GREVE KIRKE TUNE HERRED Fig. 1. Greve. Ydre, set fra Syd, E. M.1946 GREVE KIRKE TUNE HERRED Kirken synes i 1500 rne og i saa Tilfælde vel allerede i katolsk Tid at have hørt under Roskilde Kapitel 1. I 1600 rne laa den under

Læs mere

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev,

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, INDLEDNING Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, Tønder, Åbenrå og Sønderborg, er i hovedsagen det samme som i de tidligere publicerede amter, og nedenstående vejledning

Læs mere

Fig. 1. Nykøbing Helligånds kapel. HELLIGÅNDS KAPEL

Fig. 1. Nykøbing Helligånds kapel. HELLIGÅNDS KAPEL Fig. 1. Nykøbing Helligånds kapel. HELLIGÅNDS KAPEL Helligåndshuset i Nykøbing nævnes første gang 1447, og kirken eller kapellet 1452, da et brev omtaler patronerne for S. Olafs alter i helligåndshus 1.

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

Fig. 1. Haldagerlille. Ydre, set fra Sydøst. HALDAGERLILLE KIRKE ØSTER FLAKKEBJERG HERRED

Fig. 1. Haldagerlille. Ydre, set fra Sydøst. HALDAGERLILLE KIRKE ØSTER FLAKKEBJERG HERRED Fig. 1. Haldagerlille. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1930 HALDAGERLILLE KIRKE ØSTER FLAKKEBJERG HERRED Kirken, der er Anneks til Tystrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med rigeligt een Plovs

Læs mere

Fig. 1. Tybjerg. Ydre, set fra Nordøst. TYBJERG KIRKE TYBJERG HERRED

Fig. 1. Tybjerg. Ydre, set fra Nordøst. TYBJERG KIRKE TYBJERG HERRED Fig. 1. Tybjerg. Ydre, set fra Nordøst. V. H 1929 TYBJERG KIRKE TYBJERG HERRED Kirken, der er Herredets Navnekirke, var, som Altertavlen viser, endnu 1658 Kronens, men siden har den hørt under Tybjerggaard.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

V. H. 1931 Fig. 1. Havnelev. Ydre, set fra Sydøst. HAVNELEV KIRKE STEVNS HERRED

V. H. 1931 Fig. 1. Havnelev. Ydre, set fra Sydøst. HAVNELEV KIRKE STEVNS HERRED V. H. 1931 Fig. 1. Havnelev. Ydre, set fra Sydøst. HAVNELEV KIRKE STEVNS HERRED Kirken, der fra 1678 har været Anneks til Lillehedinge, blev 27. Febr. 1689 overdraget til Dronning Charlotte Amalie, som

Læs mere

Fig. 1. Sengeløse. Ydre, set fra Sydøst. SENGELØSE KIRKE SMØRUM HERRED

Fig. 1. Sengeløse. Ydre, set fra Sydøst. SENGELØSE KIRKE SMØRUM HERRED i üh Fig. 1. Sengeløse. Ydre, set fra Sydøst. SENGELØSE KIRKE SMØRUM HERRED Sengeløse Kirke, der skal være viet til S. Poul 1, blev sammen med Kirken i Gadstrup ved et udateret Gavebrev 2 skænket af Absalon,

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

Fig. 1. Daastrup. Ydre, set fra Sydøst. DAASTRUP KIRKE RAMSØ HERRED

Fig. 1. Daastrup. Ydre, set fra Sydøst. DAASTRUP KIRKE RAMSØ HERRED Fig. 1. Daastrup. Ydre, set fra Sydøst. DAASTRUP KIRKE RAMSØ HERRED Kirken, om hvis Forhold i Middelalderen intet er oplyst udover, at der 1301 nævnes en Sognepræst i Daastrup 1, skulde efter Klemmebrevet

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

Sognepræsten i Magleby skulde, ifølge Bevillinger af 24. Jan og 19. Nov. 1756,

Sognepræsten i Magleby skulde, ifølge Bevillinger af 24. Jan og 19. Nov. 1756, BORREBY KAPEL MAGLEBY SOGN. VESTEB FLAKKEBJERG HERRED Sognepræsten i Magleby skulde, ifølge Bevillinger af 24. Jan. 1755 og 19. Nov. 1756, holde Gudstjeneste i Kapellet, naar det forlangtes. 1863 blev

Læs mere

Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED

Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. Aa. RI. 1942 NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Kirken var 1650 1890 anneks til Karleby 1. Den indgik i det falsterske ryttergods, indtil den på auktionen

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED

Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED Kirken har siden reformationen været anneks til Gloslunde. Om dens ejerforhold i middelalderen er intet oplyst, men den tilhørte

Læs mere

Fig. 1. Nørre-Dalby. Ydre, set fra Sydøst. NØRRE-DALBY KIRKE RAMSØ HERRED

Fig. 1. Nørre-Dalby. Ydre, set fra Sydøst. NØRRE-DALBY KIRKE RAMSØ HERRED Fig. 1. Nørre-Dalby. Ydre, set fra Sydøst. M. M. 1902 NØRRE-DALBY KIRKE RAMSØ HERRED Kirken, der har været Anneks til Ejby siden 1690, var tidligere et selvstændigt Sogn, idet baade Stiftsbogen 1567 omtaler

Læs mere

KORNERUP KIRKE SØMME HERRED

KORNERUP KIRKE SØMME HERRED ,r O Fig. 1. Kornerup. Ydre, set fra Nord. KORNERUP KIRKE SØMME HERRED K irken, der var viet til S. Andreas, var tidligere Anneks til Svogerslev, men blev siden selv Hovedkirke 1. Bygningen, der er en

Læs mere

Fig. 1. Ishøj. Ydre, set fra Nordøst. ISHØJ KIRKE SMØRUM HERRED

Fig. 1. Ishøj. Ydre, set fra Nordøst. ISHØJ KIRKE SMØRUM HERRED Fig. 1. Ishøj. Ydre, set fra Nordøst. ISHØJ KIRKE SMØRUM HERRED Kirken, som er Stiftslandsbykirke, ejedes efter Reformationen af Kongen 1. Dens Ejendomsforhold falder iøvrigt sammen med Torslundes (S.

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

HVEDSTRUP KIRKE SØMME HERRED

HVEDSTRUP KIRKE SØMME HERRED Fig. 1. Hvedstrup. Ydre, set fra Sydøst. El. M. 1946 HVEDSTRUP KIRKE SØMME HERRED Om Kirkens Ejendomsforhold vides intet, før den efter Reformationen kom i Kronens Eje og laa under Roskildegaard, blandt

Læs mere

Fig. 1. Jersie. Ydre, set fra Sydost. JERSIE KIRKE TUNE HERRED

Fig. 1. Jersie. Ydre, set fra Sydost. JERSIE KIRKE TUNE HERRED Fig. 1. Jersie. Ydre, set fra Sydost. K. W.1946 JERSIE KIRKE TUNE HERRED Kirken tilhorte efter Reformationen Kronen, indtil den 1687 blev tilskødet Justitsog Kancelliraad Vilh. Mule og Assessor Jørgen

Læs mere

Fig. 1. Alslev. Ydre, set fra Øst. ALSLEV KIRKE FAKSE HERRED

Fig. 1. Alslev. Ydre, set fra Øst. ALSLEV KIRKE FAKSE HERRED V. H. 1929 Fig. 1. Alslev. Ydre, set fra Øst. ALSLEV KIRKE FAKSE HERRED Umiddelbart vest for Kirken ligger Voldstedet af Alslevgaard, som fra Begyndelsen af 1300 erne til 1600 tilhørte Grubbeslægten. Kirken,

Læs mere

UHUL1. Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED

UHUL1. Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED .C M UHUL1 Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Hvidovre (opr. Ovreydre, sml. Kalk S. 323) Kirke hørte vistnok før Reformationen, ligesom Rødovre og de fleste af Kirkerne

Læs mere

Fig. 1. Himlingøje. Ydre, set fra Sydøst. HIMLINGØJE KIRKE BJEVERSKOV HERRED

Fig. 1. Himlingøje. Ydre, set fra Sydøst. HIMLINGØJE KIRKE BJEVERSKOV HERRED Fig. 1. Himlingøje. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1932 HIMLINGØJE KIRKE BJEVERSKOV HERRED Af Kirken ydedes Gæsteri til Lensmanden paa Tryggevælde 1595 96 1. Fra Kronen blev den bortskødet til Otte Skeel

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

Fig. 1. Hurup. Ydre, set fra Syd. HURUP KIRKE REVS HERRED

Fig. 1. Hurup. Ydre, set fra Syd. HURUP KIRKE REVS HERRED Fig. 1. Hurup. Ydre, set fra Syd. E. M. 1939 HURUP KIRKE REVS HERRED Kirken var Fjerdingskirke 1 ; i Sognet ligger Revs By, hvor Herredstinget holdtes. Kirken ejedes o. 1630 og 1666 af Kronen 2. 30. Juni

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

Kirken, der efter Reformationen har været Anneks først til Flade 1 og siden 1885 til SØNDER-DRAABY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken, der efter Reformationen har været Anneks først til Flade 1 og siden 1885 til SØNDER-DRAABY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Fig. 1. Sønder-Draaby. Ydre, set fra Nordøst. H. M. 1936 SØNDER-DRAABY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der efter Reformationen har været Anneks først til Flade 1 og siden 1885 til Alsted, blev ved kgl.

Læs mere

V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED

V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED Kirken var efter et i 1486 udstedt Bispeafladsbrev indviet til Vor Frue 1. Jus patronatus tilskødedes 5. Marts 1687 Otte Krabbe

Læs mere

Fig. 1. Jyllinge. Ydre, set fra Nordøst. JYLLINGE KIRKE SØMME HERRED

Fig. 1. Jyllinge. Ydre, set fra Nordøst. JYLLINGE KIRKE SØMME HERRED [\ Fig. 1. Jyllinge. Ydre, set fra Nordøst. JYLLINGE KIRKE SØMME HERRED Kirken hørte i Middelalderen under Æbelholt Kloster, der indtil o. 1175 laa paa Eskilsø, og den Munk eller Præst, der var Bestyrer

Læs mere

Fig. 1. Gudum. Ydre, set fra Nordøst. GUDUM KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Gudum. Ydre, set fra Nordøst. GUDUM KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Gudum. Ydre, set fra Nordøst. V. H. 1931 GUDUM KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken, der omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 uden Jordtilliggende, men svarende 4 Øre 1, har fra 1574 2 været Anneks

Læs mere

Fig. 1. Benløse. Ydre, set fra Nordøst. BENLØSE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Benløse. Ydre, set fra Nordøst. BENLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Benløse. Ydre, set fra Nordøst. V. H. 1937 BENLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken blev af Peder Sunesøn, Biskop i Roskilde 1192 1214, skænket til Ringsted Kloster 1. I Roskildebispens Jordebog o.

Læs mere

Fig. 1. Ørslev. Ydre, set fra Nord. ØRSLEV KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Ørslev. Ydre, set fra Nord. ØRSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Ørslev. Ydre, set fra Nord. M. M. 1934 ØRSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Terslev, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 (Øtherslev) under»wrabbetoftæ«len (»exactio«) med

Læs mere

Fig. 1. Rønnebæk. Ydre, set fra Sydøst. RØNNEBÆK KIRKE HAMMER HERRED

Fig. 1. Rønnebæk. Ydre, set fra Sydøst. RØNNEBÆK KIRKE HAMMER HERRED Fig. 1. Rønnebæk. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1931 RØNNEBÆK KIRKE HAMMER HERRED Kirken har muligvis været indviet til S. Benedict; en Kilde paa Skraaningen nord for Vejen fra Kirkebyen til Rønnebæksholm

Læs mere

Fig. 1. Tjæreby. Ydre, set fra Nordvest. TJÆREBY KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HEBBED

Fig. 1. Tjæreby. Ydre, set fra Nordvest. TJÆREBY KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HEBBED Fig. 1. Tjæreby. Ydre, set fra Nordvest. H. M. 1913 TJÆREBY KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HEBBED Kirken, der (1759) siges at være indviet til S. Nicolaus, tilhørte i Middelalderen Næstved Kloster. Den omtales

Læs mere

V. H. 1929 Fig. 1. Mogenstrup. Ydre, set fra Sydøst. MOGENSTRUP KIRKE HAMMER HERRED

V. H. 1929 Fig. 1. Mogenstrup. Ydre, set fra Sydøst. MOGENSTRUP KIRKE HAMMER HERRED V. H. 1929 Fig. 1. Mogenstrup. Ydre, set fra Sydøst. MOGENSTRUP KIRKE HAMMER HERRED Kirken, der er Anneks til Nestelsø, har samme Ejerhistorie som Hovedsognets. Den overgik til Selveje 1. Okt. 1916. Kirken

Læs mere

Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED

Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. E. M.1938 VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED Kirken, der er Anneks til Klim, ejedes endnu 1666 af Kongen 1. 8. Oktober 1721 blev Kirketienden«med Reservation af Jus vocandi«tilskødet

Læs mere

Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED

Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED Kirken har muligvis fra første Færd tilhørt Kongen Sognet, der fra gammel Tid var Krongods, kaldes 1463 Koningx Lyngby.

Læs mere

Fig. 1. Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. BJÆRGBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Fig. 1. Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. BJÆRGBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Fig. 1. Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1935 BJÆRGBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der fra Reformationen og til 1885 var annekteret Alsted, er nu Anneks til Flade. Den tilhørte Kronen 1, indtil

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Fig. 1. Herredskirke. Ydre, set fra sydvest. HERREDSKIRKE LAALANDS NØRRE HERRED

Fig. 1. Herredskirke. Ydre, set fra sydvest. HERREDSKIRKE LAALANDS NØRRE HERRED Fig. 1. Herredskirke. Ydre, set fra sydvest. Aa. Rl. 1950 HERREDSKIRKE LAALANDS NØRRE HERRED Kirken har navn af sin centrale beliggenhed i herredet, hvis tingsted gennem lange tider fandtes i anneks-sognet

Læs mere

Fig. 1. Venslev. Ydre, set fra Nordøst. VENSLEV KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED

Fig. 1. Venslev. Ydre, set fra Nordøst. VENSLEV KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Fig. 1. Venslev. Ydre, set fra Nordøst. E. M. 1938 VENSLEV KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Kirken, der er Anneks til Hyllested, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Brode Len (»exactio«) med

Læs mere

Fig. 1. Skovlænge. Ydre, set fra syd. LAALANDS SØNDER HERRED

Fig. 1. Skovlænge. Ydre, set fra syd. LAALANDS SØNDER HERRED Fig. 1. Skovlænge. Ydre, set fra syd. Aa. Rl. 1949 SKOVLÆNGE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED Kirken, der i katolsk Tid muligvis var viet til Jomfru Maria (sml. klokke s. 426), var fra 1633 til 1695 annekteret

Læs mere

Fig. 1. Stubbekøbing. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1947

Fig. 1. Stubbekøbing. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1947 Fig. 1. Stubbekøbing. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1947 STUBBEKØBING KIRKE Kirken har efter en sen tradition været viet til S. Anna, for hvem der var opfort et kapel ved kirken 1. Et S. Annas alter var

Læs mere

Fig. 1. Øster-Broby. Ydre, set fra Nordøst. ØSTER-BROBY KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Øster-Broby. Ydre, set fra Nordøst. ØSTER-BROBY KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Øster-Broby. Ydre, set fra Nordøst. M. M. 1913 ØSTER-BROBY KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Vester Egede, omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med en halv Plovs Land og svarede

Læs mere

GERSHØJ KIRKE VOLBORG HERRED

GERSHØJ KIRKE VOLBORG HERRED Fig. 1. Gershøj. Ydre, set fra Syd. E. M. 1945 GERSHØJ KIRKE VOLBORG HERRED Kirken, der er Anneks til Sæby, var i katolsk Tid viet til S. Laurentius (sml. Alterkalk). Ejendomsforholdene efter Reformationen

Læs mere

Fig. 1. Syv. Ydre, set fra Sydost. SYV KIRKE RAMSØ HERRED

Fig. 1. Syv. Ydre, set fra Sydost. SYV KIRKE RAMSØ HERRED Fig. 1. Syv. Ydre, set fra Sydost. M. M. 1902 SYV KIRKE RAMSØ HERRED Kirken, der er Anneks til Gadstrup, blev 1253 af Biskoppen annekteret til Syv Præbende i Roskilde Domkirke 1 og forblev herunder ogsaa

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Fig. 1. Musse. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Musse. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Musse. Ydre, set fra nordøst. Aa. Rl. 1952 MUSSE KIRKE MUSSE HERRED Kirken er anneks til Døllefjælde, et forhold, som bestod allerede 1517, på hvilket tidspunkt kaldsretten tilhørte kronen 1. Kirken

Læs mere

Fig. 1. Rakkeby. Ydre, set fra Nordøst. RAKKEBY KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED

Fig. 1. Rakkeby. Ydre, set fra Nordøst. RAKKEBY KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Fig. 1. Rakkeby. Ydre, set fra Nordøst. H. M. 1936 RAKKEBY KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Kirken, der er Anneks til Tæbring, ejedes efter Reformationen af Kronen 1. 1688 nævner Regnskabet, at Korntienden var

Læs mere

Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. V. H.1941 TOREBY KIRKE MUSSE HERRED Kirken, der er viet til S. Mikael 1, tilhørte i middelalderen kronen 2 og forblev efter reformationen under denne, under Aalholms

Læs mere

Fig. 1. Gevninge. Ydre, set fra Sydost. GEVNINGE KIRKE VOLBORG HERRED

Fig. 1. Gevninge. Ydre, set fra Sydost. GEVNINGE KIRKE VOLBORG HERRED Fig. 1. Gevninge. Ydre, set fra Sydost. E. M. 1941 GEVNINGE KIRKE VOLBORG HERRED Kirken er nu Anneks til Herslev i Sømme Herred, men var i Christian 3.s Tid annekteret til Svogerslev 1. Indkomsterne af

Læs mere

Gravminderegistrering

Gravminderegistrering Gravminderegistrering Hvorfor bevare gravminder? Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland Arkæologi Haderslev Hjordkær Broager Haderslev, klosterkirkegården Haderslev, klosterkirkegården Løgumkloster

Læs mere

Fig. 1. Brøndby-Øster. Ydre, set fra Sydøst. BRØNDBY-ØSTER KIRKE SMØRUM HERRED

Fig. 1. Brøndby-Øster. Ydre, set fra Sydøst. BRØNDBY-ØSTER KIRKE SMØRUM HERRED Fig. 1. Brøndby-Øster. Ydre, set fra Sydøst. BRØNDBY-ØSTER KIRKE SMØRUM HERRED Kirken, der er Anneks til Brøndby-Vester, kom efter Reformationen under Kongen 1. Den blev senere Domænekirke under Staten

Læs mere

Fig. 1. Olstrup. Ydre, set fra nordøst. FUGLSE HERRED

Fig. 1. Olstrup. Ydre, set fra nordøst. FUGLSE HERRED Fig. 1. Olstrup. Ydre, set fra nordøst. E. Skov 1951 OLSTRUP KIRKE FUGLSE HERRED Kirken, der i katolsk tid var viet til S. Laurentius 1 (sml. helgenfigur s. 713), er anneks til Erindlev, hvilket allerede

Læs mere

Fig. 1. Slots-Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. SLOTS-BJÆRGBY KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Slots-Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. SLOTS-BJÆRGBY KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Slots-Bjærgby. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1986 SLOTS-BJÆRGBY KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken, der omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 og da svarede 12 Øre 1, var indviet til S. Laurentius

Læs mere

Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme

Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme INDLEDNING Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme som i de tidligere publicerede amter, og nedenstående vejledning giver derfor kun et kort uddrag af den udførlige redegørelse

Læs mere

Fig. 1. Idestrup. Ydre, set fra sydøst. FALSTERS SØNDER HERRED

Fig. 1. Idestrup. Ydre, set fra sydøst. FALSTERS SØNDER HERRED Fig. 1. Idestrup. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1953 IDESTRUP KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Kirken, der i katolsk tid var viet til S. Jørgen 1, blev 1486 af kong Hans skænket til Helligånds kapel i Nykøbing

Læs mere

Kirken omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da GERLEV KIRKE SLAGELSE HERRED

Kirken omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da GERLEV KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Gerlev. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1931 GERLEV KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da 1 Mark 1. Den tilhørte senere Kongen, men

Læs mere

Fig. 17. Korsskæringens hvælv over loftet set fra vest (s. 2013). Foto Arnold Mikkelsen Gewölbe der Vierung über der Decke aus Westen.

Fig. 17. Korsskæringens hvælv over loftet set fra vest (s. 2013). Foto Arnold Mikkelsen Gewölbe der Vierung über der Decke aus Westen. Hjerm kirke 2009 Det karakteristiske løgspir over den rigt profilerede krongesims opsattes i sidste halvdel af 1700-tallet, formentlig 1791 (jf. s. 2019), idet kirken 1754 havde sædvanligt tårn uden spir,

Læs mere

Kirken var 1555 og siden sammen med Lødderup annekteret til Nykøbing 1 og er fra ELSØ KIRKE

Kirken var 1555 og siden sammen med Lødderup annekteret til Nykøbing 1 og er fra ELSØ KIRKE Fig. 1. Elsø. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1936 ELSØ KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Kirken var 1555 og siden sammen med Lødderup annekteret til Nykøbing 1 og er fra 1939 Anneks til Lødderup. Tienden tilskødedes

Læs mere

Fig. 1. Torup. Apsis under Udgravning 1940 (S. 430). TORUP KIRKE HUNDBORG HERRED

Fig. 1. Torup. Apsis under Udgravning 1940 (S. 430). TORUP KIRKE HUNDBORG HERRED Fig. 1. Torup. Apsis under Udgravning 1940 (S. 430). C. G. S. 1940 TORUP KIRKE HUNDBORG HERRED Torup (eller Tvorup) var 1555 og senere Anneks til Vang 1. Jus patronatus indehavdes o. 1630 og 1666 af Kongen

Læs mere

til cirkelblændingerne øst herfor.

til cirkelblændingerne øst herfor. kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke 3 1251 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter 1923. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east,

Læs mere

Fig. 1. Bodum. Ydre, set fra Syd. BODUM KIRKE REVS HERRED

Fig. 1. Bodum. Ydre, set fra Syd. BODUM KIRKE REVS HERRED Fig. 1. Bodum. Ydre, set fra Syd. E. M. 1941 BODUM KIRKE REVS HERRED Kongen havde o. 1630 og 1666 Jus patronatus til Kirken 1, men 30. Juni 1749 beretter Niels Sommer, Ejer af Bodum Bisgaard, at have købt

Læs mere

Aner til Karen Jensen

Aner til Karen Jensen 1. generation 1. Karen Jensen, datter af Husmand Jens Jensen og Kirsten Olesen, blev født den 20 Nov. 1885 i Ø. Tørslev sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 2 Dec. 1885 i Hjemmet, og døde efter 1930.

Læs mere

ARUP KIRKE VESTER-HAN HERRED

ARUP KIRKE VESTER-HAN HERRED Fig. 1. Arup. Ydre, set fra Sydøst. E. M. 193 8 ARUP KIRKE VESTER-HAN HERRED irken, der ifølge Indskriften paa Alterkalken fra 1505 (S. 212) var indviet til S. Morten, er Anneks til Østløs. 0.1630 og 1666

Læs mere