Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår"

Transkript

1 Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår det, at: Antallet af administrativt ansatte i dag er 29 pct. højere end i Størst er stigningen i Hovedstaden og Sjælland. I forbindelse med regionernes etablering skete der dog en fusion af lønsystemer og for Hovedstadens vedkommende en fusion af to forskellige overenskomstområder, hvilket kan have gjort tallene i 2007 og 2008 usikre. Sammenligner man med 2009 to år efter regionernes oprettelse er stigningen 13 pct. Udviklingen i det administrativt personale overstiger dog under alle omstændigheder det totale antal ansatte i regionerne. Andelen af administrativt ansatte er vokset fra 6,4 pct. i 2007 til 6,9 pct. i 2009 til 7,6 pct. i Særligt er der kommet flere specialister og akademikere. Højdespringeren er Hovedstaden. I 2018 udgjorde de administrativt ansatte i Hovedstaden 8,4 pct. af alle ansatte. Hvis man kunne reducere de administrativt ansatte med 20 pct., svarende til at der var lige så mange administrativt ansatte i 2018 som i 2007, kunne man spare ca årsværk og høste en besparelse på ca. 1 mia. kr. De seneste 11 år er antallet af administrativt ansatte i Danmarks fem regioner steget med 29 pct. Administrativt ansatte dækker over de medarbejdere, som er ansat i en administrativ stilling 1 ud fra deres overenskomstmæssige tilhørsforhold. Den største stigning i antallet af administrativt personale findes i Hovedstaden og Sjælland med henholdsvis 34 pct. og 35 pct. flere administrative medarbejdere siden 2007, mens den mindste stigning er i Nordjylland med kun 13 pct. flere administrative medarbejdere i perioden, jf. Figur 1. Løn- og overenskomstdata fra 2007 og 2008 kan dog være fejlbehæftet. Det skyldes blandet andet amternes sammenlægning til regioner og dermed en fusion af forskellige løn- og overenskomstsystemer. Derfor er stigningen i administrativt personale fra 2009 til 2018 også medtaget i Figur 1. 1 Administrative fuldtidsbeskæftigede er afgrænset til ansatte omfattet af overenskomsten for administrations- og it-personale m.fl., chefaftalen samt akademikere med stillingsbetegnelserne chef- og specialkonsulent, jurister og økonomer, civiløkonomer og handelsjurister m.fl. Det er den samme afgrænsning, som det tidligere KORA (nu VIVE) anvender i notat om ernes administrative ressourceforbrug , august 2012.

2 Hvis man ser på stigningen fra 2009 til 2018, er administrativt personale steget med 13 % i gennemsnit. Den største stigning i administrativt personale findes fortsat i Sjælland med 19 % efterfulgt af Syddanmark og Hovedstaden med henholdsvis 17 % og 15 % mere administrativt personale. Figur 1.Udviklingen i administrativt personale fordelt på regioner 40% 35% % 35% 30% 29% 30% 25% 24% 20% 17% 19% 15% 13% 13% 11% 15% 10% 6% 5% 0% Alle regioner Nordjylland Midtjylland Hovedstaden Syddanmark Sjælland Anm.: Data for 2018 er opgjort som gennemsnit af månederne januar til november 2018, idet data for december måned endnu ikke er rådighed. Populationen er afgrænset til ordinært fuldtidsbeskæftigede elever, ekstraordinært ansatte og ansatte i fleksjob er ikke med i opgørelsen. Tallene er opgjort afrundet, hvilket afstedkommer små forskelle mellem delmængderne og i alt-opgørelserne. Kilde: SUU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 435 ( ), SOU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 189 ( ), Kommunernes og ernes Løndatakontor og egne beregninger. Udviklingen i administrativt personale kan ikke alene tilskrives en generel stigning i ansatte i regionerne. For ser man på antallet af kolde hænder som andel af alle ansatte, er den er steget med 17 procent siden 2007, fra at 6,4 pct. til 7,6 pct. i regionerne under et. I perioden fra 2009 til 2018 steg den med 13 pct. fra 6,9 til 7,6 pct. I Hovedstaden udgør det administrative personale den største andel af alle ansatte i landets fem regioner, jf. Figur 2.

3 Figur 2. Andelen af administrativt personale fordelt på regioner, 2018 % af alle ansatte 9% 8% 7,6% 7% 6,7% 7,1% 7,1% 7,7% 8,4% 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% I alt Nordjylland Syddanmark Midtjylland Sjælland Hovedstaden Anm.: Data for 2018 er opgjort som gennemsnit af månederne januar til november 2018, idet data for december måned endnu ikke er til rådighed. Populationen er afgrænset til ordinært fuldtidsbeskæftigede elever, ekstraordinært ansatte og ansatte i fleksjob er ikke med i opgørelsen. Tallene er opgjort afrundet, hvilket afstedkommer små forskelle mellem delmængderne og i alt-opgørelserne. Kilde: SUU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 435, SOU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 189 ( ), Kommunernes og ernes Løndatakontor og egne beregninger. Hvis man ser på de enkelte stillinger i administrationen opgjort efter overenskomstområde, er det især antallet af specialister og akademikere, som har bidraget til stigningen i administrativt personale siden Vi har medtaget 2009 i Tabel 1, eftersom 2007 og 2008 kan være fejlbehæftet, jf. afsnit 1. Antallet af specialister er steget med 536 personer fra 2009 til 2018, jf. Tabel 1, og udgør 36 pct. af alle administrative medarbejdere i Antallet af akademikere er ligeledes steget markant siden 2009 med personer og udgør i pct. af den samlede administration. Chefgruppen har ligget konstant i perioden og udgør samlet set ca. 8 pct. af administrationen.

4 Tabel 1. Udvikling i antal fuldtidsbeskæftigede, der arbejder med administration fordelt på overenskomstområde og stilling, Forskel Ændring Administration og it mv % Assistenter % IT-medarbejdere % Laboranter 5-29 Ledere % Professionsbachelorer Specialister % Telefonister % Økonomer Øvrige % Akademikere % Chefkonsulenter Jurister og økonomer % Specialkonsulenter Chefer % I alt % Anm.: Data for 2018 er opgjort som gennemsnit af månederne januar til november 2018, idet data for december måned endnu ikke er tilgængelige. Populationen er afgrænset til ordinært fuldtidsbeskæftigede elever, ekstraordinært ansatte og ansatte i fleksjob er ikke med i opgørelsen. Tallene er opgjort afrundet, hvilket afstedkommer små forskelle mellem delmængderne og i alt-opgørelserne. Gruppen Assistenter inkluderer assistenter, informatikassistenter, kontorassistenter og overassistenter. Gruppen IT-medarbejdere inkluderer edb. assistenter/operatører/programm./systempl., datamatikere/datanomer/au ere, it-medarbejdere og IT-specialister. Gruppen Specialister inkluderer specialister og specialister ifm. Laboratorie- og miljøpers. Gruppen Økonomer inkluderer administrationsøkonomer og markedsføringsøkonomer. Øvrige inkluderer kontorserviceuddannede, tandklinikassistenter, 1. tandklinikassistenter og øvrige. Jurister og økonomer inkluderer civiløkonomer, handelsjurister, jurister og økonomer nyt og gammelt lønforløb. På linje med VIVE 2 medtager vi ikke magistre i opgørelsen, idet magistre ligeså vel kan have sundhedsfaglige som administrative opgaver. Chefer inkluderer alle administrative chefstillinger, dvs. eksklusiv lægelige chefer. Kilde: Data tilsendt fra Økonomi- og Indenrigsministeriet på baggrund af Kommunernes og ernes Løndatakontor og egne beregninger. I 2007 er der ikke ansat medarbejdere efter de chef- og specialkonsulentlønklasser, som vi anvender i opgørelsen, så de medarbejdere, som i lønaftalen arbejder som chef- eller specialkonsulent i 2007, fremgår i andre AC grupper, fx jurister, økonomer eller magistre. Sidstnævnte gruppe er udeladt af analysen i henhold til VIVEs definition. 2 VIVE (2012): ernes administrative ressourceforbrug.

5 Ser man på udviklingen i de enkelte regioner, har væksten i akademikere været markant større i Hovedstaden. I Hovedstaden ser man fx en stigning i akademikere i perioden fra 417 til personer svarende til en vækst på 154 %., jf. Tabel 2. Tabel 2. Udvikling i antal fuldtidsbeskæftigede, der arbejder med administration fordelt på overenskomstområde og stilling, Forskel %-ændring Hele landet % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Nordjylland % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Midtjylland % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Syddanmark % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Hovedstaden % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Sjælland % Administration og it mv % Akademikere % Chefer % Anm: Data for 2018 er opgjort som gennemsnit af månederne januar til november 2018, idet data for december måned endnu ikke er tilgængelige. Populationen er afgrænset til ordinært fuldtidsbeskæftigede elever, ekstraordinært ansatte og ansatte i fleksjob er ikke med i opgørelsen. Tallene er opgjort afrundet, hvilket afstedkommer små forskelle mellem delmængderne og i alt-opgørelserne. I chefgruppen indgår ikke lægelige chefer. Kilde: SUU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 435, Kommunernes og ernes Løndatakontor og egne beregninger. Det skal understreges, at opgørelsen ikke er baseret på de ansattes arbejdsfunktion, men på deres overenskomstmæssige tilhørsforhold. Denne opgørelse er blevet kritiseret af flere årsager.

6 Fx oplyser regionerne, at de har flyttet administrative medarbejdere fra hospitalerne og samlet dem i fælles enheder indenfor IT, HR og Indkøb, hvilket booster antallet af administrative medarbejdere uden nødvendigvis at være det. 3 Derudover tager opgørelsesmetoden ikke højde for forbedringer i produktivitet eller kvalitet, og den tager heller ikke højde for, hvis der over tid tilføres nye opgaver og personaleressourcer eller hvis opgaver fjernes. Bilag 1 indeholder en oversigt over, hvilke opgaver Hovedstaden har fået tilført i perioden. Dog medgiver Danske er, at der ikke findes bedre opgørelser, der dækker hele landet, og de anerkender, at der er sket en stigning i det administrative personale 4, blandt andet fordi sygehusbyggerierne og implementeringen af nye IT-systemer har krævet ekstra mandskab 5. Hovedstaden oplyser, at der i året 2007, hvor amterne blev til regioner, blev flyttet mange ledere fra sundhedsfaglige overenskomster til Djøf- og HK-overenskomster 6. Derfor bør man betragte perioden 2009 til Ser man på perioden 2009 til 2018 i stedet for 2007 til 2018 falder væksten i antallet af akademikere fra 232 pct. til 154 pct. Hovedstaden oplyser desuden, at der i regionen i årene fra 2007 frem til 2010 gradvist blev indført lønklasser for chef- og specialkonsulenter. Nyansatte kom direkte ind på disse lønklasser, hvorimod allerede ansatte forhandlede sig gradvist til de nye lønklasser. Hovedstaden oplyser, at der i 2007 var ca. 100 fuldtidsstillinger som chef- eller specialkonsulent. Nogle af disse vil indgå i kategorien jurister og økonomer, mens andre vil indgå i andre AC-grupper, fx magistre. Hovedstaden kan ikke oplyse, hvordan tallene fordeler sig. Dette trækker isoleret set i retningen af, at udviklingen er en anelse overvurderet. Hovedstaden påpeger desuden, at de har haft en stigning i antallet af IT-personale ifm. Sundhedsplatformen, hvilket ikke fremgår af ovenstående tabel, idet en del af de nye ansatte har en sundhedsfaglig uddannelse, og dermed ikke fremgår af vores data. Dette trækker isoleret set i retningen af, at udviklingen er undervurderet. Endvidere påpeger Hovedstaden, at de har haft svært ved at rekruttere lægesekretærer og derfor i nogen grad har substitueret med medarbejdere under overenskomsten for administrationog it-personale 7. Danske er har udgivet et notat, som finder, at Hovedstaden skal 3 Hovedstaden (2018): Udviklingen i administrativt personale. 4 Berlingske: Se listen: Så mange er ansat i administrative job i regionerne (20/2-2019) og Antallet af kolde hænder vokser fortsat: Er det den bedste måde at bruge skatteborgernes penge på? (20/2-2019). 5 Oplyst til CEPOS. 6 Hovedstaden (2018): Udviklingen i administrativt personale. 7 SUU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 435.

7 nedskrive antallet af kontorpersonale med personer i 2016, hvis man bruger de øvrige regioner som benchmark. Dette trækker isoleret set i retningen af, at udviklingen er overvurderet. Endeligt påpeger Hovedstaden, at der er et problem i opgørelse af chefer i Hovedstaden eftersom en har en anden indplaceringspraksis end de øvrige regioner. I regionen ansættes der lægelige chefer, som ikke er medtaget i VIVEs definition af administrativt ansatte. Derfor medtages de ikke i dette notats beregninger. Hovedstaden er dog af den opfattelse, at de lægelige chefer bør medtages i data og pointerer, at der har været et fald i de lægelige chefer fra 484 personer i 2008 til 295 personer i I dette notat fastholdes VIVEs definition. I henhold til Hovedstadens indvendinger overfor opgørelsesmetoden, hvor de administrativt ansatte opgøres på baggrund af deres overenskomstmæssige tilhørsforhold, er det interessant at se nærmere på, hvordan Hovedstaden selv opgør antallet af administrativt ansatte. Hovedstaden har dog lavet en opgørelse 8, hvoraf det fremgår, at det administrative personale udgør 2 pct., hvis man opgør antallet af ansatte ud fra deres arbejdsfunktion og ikke deres overenskomst. Dog skal man være opmærksom på, at definitionen af de administrativt ansatte også er en anden end VIVEs definition ovenfor. Tallet på 2 pct. er derfor ikke umiddelbart sammenligneligt med de 8,4 pct. i Figur 2. Årsagen er, at Hovedstaden ikke alene skelner mellem varme og kolde hænder (kaldet hovedfunktioner/kerneprocesser og forvaltningsmæssige funktioner ). De har også en tredje kategori kaldet støttefunktioner. I kategorien støttefunktioner ligger nogle af de områder, som i VIVE s opgørelse kategoriseres som administrativt ansatte. Hvis man opgør antallet af administrativt ansatte i Hovedstaden på baggrund af regionens egne data opgjort ud fra arbejdsfunktion og efter VIVE s definition af administrativt ansatte, udgør det administrative personale ifølge ens egne beregninger 10,6 pct. af alle ansatte i Hovedstaden 9. Det vil sige, at vi kommer frem til en større andel af administrativt personale ved at anvende Hovedstadens data, som er baseret på arbejdsfunktioner, fremfor Økonomi- og Indenrigsministeriets data opgjort på baggrund af det overenskomstmæssige tilhørsforhold. Som anført ovenfor mener Hovedstaden dog, at man skal lave en række korrektioner. Man bør fjerne stillingsgrupperne arkitekter, ingeniører og socialformidlere. Alt efter hvor mange lægesekretærer der er tale om (408 eller 901 stillinger), vil dette ifølge Hovedstaden nedbringe andelen af administrativt ansatte til mellem 7,6 og 9 pct. Hovedstaden foreslår endvidere at udelukke IT-ansatte, da de udgør en støttefunktion for klinikernes arbejde. Dette vil dog være et 8 Hovedstaden (2019): Ny opgørelse: Hvem arbejder med hvad? 9 Data tilsendt af Hovedstaden.

8 brud med VIVEs definitioner, hvorfor korrektionen udelades her. Dog ændrer korrektionen ikke resultatet væsentligt, jf. Bilag 2. Alt i alt konkluderes det, at uanset om man anvender data opgjort på stillinger eller data opgjort efter overenskomstmæssigt tilhørsforhold, og givet at man anvender VIVEs definition af administrativt ansatte, så ligger Hovedstadens andel på omkring 8 pct. Med sundhedsreformen ønsker regeringen at nedlægge de fem regionsråd og i stedet oprette fem sundhedsforvaltninger. Nedlæggelsen af regionsrådene skal blandt andet finansiere Nærhedsfonden. Ud fra den stigende andel af administrativt personale, jf. ovenfor, kan det tyde på, at der er meget mere at hente for regeringen, f.eks. til finansiering af Nærhedsfonden, end en nedlæggelse af de fem regionsråd. Man kunne overveje, om det var muligt at reducere antallet af administrativt ansatte til 2007-niveau eller vælge kun at oprette tre sundhedsforvaltninger i stedet for fem. Hvis man kunne reducere de administrativt ansatte med 20 pct., svarende til at der var lige så mange administrativt ansatte i 2018 som i 2007, så kunne man spare ca årsværk og høste en besparelse på ca. 1 mia. kr. Det er penge, som man kan bruge til at skabe bedre sammenhæng i sundhed eller flere behandlinger af højere kvalitet.

9 Liste over omfattende opgaveændringer i Hovedstaden siden 2007: Etablering og styring af regionens kvalitetsfondsbyggerier fra 2009 Opbygning af en virksomhed for regionens akutberedskab og 1813 Styrkelse af regionens strategiske indkøbsfunktion for at opnå årlige besparelser ud fra regionens omfattende indkøbsvolumen og fordi stort set alle indkøb er omfattet af EU s bestemmelser Overtagelse af Praktiserende Lægers Laboratorium i København i med i alt 225 ansatte inkl. administration Vedtagelsen af budgetlov efter finanskrisen Opbygning og opstart af Sundhedsplatformen og udskiftning af et større antal it-systemer Etablering af en regional lagerfunktion under Center for Økonomi senere flyttet til Center for Ejendomme (en del af facility-området). Endvidere etablering af et sammenhængende indkøbs- og økonomisystem med etablering af tilhørende supportfunktion. Herunder en opnormering fordi EU s kontroldirektiv nødvendiggør flere ressourcer til opfølgning. Under al Udvikling er der gennem årene sket en række ændringer og tilført nye opgaver særligt vedrørende forskning, uddannelse og praktikpladser, innovation og vækst som Greater Copenhagen, turisme, jordforurening og råstofområdet, energiområdet, elbiler m.v. Under Center for Sundhed er der tilført opgaver fra bl.a. kommunerne (høreområdet, praksiskonsulenter overtaget, den nationale kvalitetsplan for sundhedsområdet) Under Center for HR er der i kølvandet på dannelsen af uddannelsesenheden CA- MES for lægelig videreuddannelse (overførsel af CEKU og DIMS fra henholdsvis Rigshospitalet og Herlev Hospital) tilført stillinger og en lang række projekt-, forsknings- og undervisningsaktiviteter, som alle dækkes via deltagerbetaling og fondsstøtte. Senest kunne nævnes de krav som eksempelvis EU s persondataforordning medfører til regionen med hensyn til indsatser for at sikre bedre behandling af patient- og persondata i virksomhederne. En løbende udvidelse af patientrettigheder, der medfører et behov for etablering af en vejlednings- og rådgivningsenhed, der hjælper patienter med frit valg m.v. mellem hospitaler i Danmark Beslutning om IT-insourcing af hensyn til at konsolidere og etablere en billigere drift Hjemtagelse af kontrakter for eksterne konsulentkøb inden for jordfordeling (regional udvikling). Anm.: Listen er ikke udtømmende Kilde: Sendt fra Hovedstaden til CEPOS

10 Hovedstadens beregning af antallet af administrativt ansatte Hovedstaden udregner antallet af administrativt ansatte i deres region som følgende: Tabel 3. Hovedstadens beregning af administrative medarbejdere 2018 Korrektion Andel af alle ansatte* Alle ansatte Korrektion 1: Uden Den Sociale Virksomhed og Center for al Udvikling Alle administrative medarbejdere ,6% Korrektion 1: Kontoransatte som reelt arbejder som lægesekretærer 1. scenarie ,4% 2. scenarie ,9% 3. scenarie ,9% Korrektion 2: Uden arkitekter, ingeniører og socialformidlere 1. scenarie ,0% 2. scenarie ,5% 3. scenarie ,6% Korrektion 3: For IT-personale 1. scenarie ,0% 2. scenarie ,5% 3. scenarie ,6% Anm: *andel af alle ansatte uden Den Sociale Virksomhed og Center for al Udvikling. Kilde: Beregninger tilsendt fra Hovedstaden til CEPOS Hovedstaden vælger ikke at medtage Den sociale Virksomhed og Center for al Udvikling, fordi begge virksomheder er finansieret andetsteds. Ifølge Hovedstaden giver det ikke mening at placere de tre stillingsgrupper arkitekter, ingeniører og socialformidlere - under administration. Der er ifølge Hovedstaden flere gode argumenter for ikke at medtage IT-ansatte under administration, bl.a. fordi de fungerer som en støttefunktion til klinikernes arbejde. Danske er har udarbejdet et benchmark til korrektion af kontorpersonale, som reelt arbejder som lægesekretærer i Hovedstaden, men har en overenskomstaftale som en kontoransat 10. I notatet er opstillet tre sammenligninger mellem Hovedstaden og hhv. den region med næstlavest andel af lægesekretærer ( Midtjylland), 10 Danske er (2017): Notat: Teknisk bilag

11 gennemsnittet i de øvrige fire regioner og den region med højest andel af lægesekretærer ( Sjælland). Den største korrektion forekommer naturligvis ved en sammenligning af Hovedstaden og Sjælland (3. scenarie).

Regionernes administrative ressourceforbrug

Regionernes administrative ressourceforbrug Økonomi- og Indenrigsministeriet Finansministeriet Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2016 Der findes i dag ikke en "autoriseret" opgørelse og definition af regionernes administration, mens

Læs mere

Tabel 1. Oversigt over stillinger, der regnes som administrative

Tabel 1. Oversigt over stillinger, der regnes som administrative KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 3 Oversigt over stillingskategorier Tabel 1. Oversigt over stillinger, der regnes som administrative 1 Administrative støttefunktioner/sekretariatsbetjening

Læs mere

SP5 Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om udviklingen i antal ansatte og serviceudgifterne i Københavns Kommune

SP5 Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om udviklingen i antal ansatte og serviceudgifterne i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Koncernservice Økonomi og Lønstyring SP5 Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om udviklingen i antal ansatte og serviceudgifterne i Københavns Kommune Medlem af Borgerrepræsentationen

Læs mere

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål:

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncernservice NOTAT Til m/br Caroline Stage Olsen (V) Dato: 11. oktober 2017 Sagsnr. 2017-0326717 Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline

Læs mere

Notat: Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2011

Notat: Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2011 Notat: Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2011 August 2012 Indholdsfortegnelse 1 Resume... 3 2 Baggrund og formål... 6 3 Data og metode... 6 3.1 Fordele og ulemper ved de to datakilder...

Læs mere

NOTAT Udvikling i antal sygeplejersker ansat i regionerne

NOTAT Udvikling i antal sygeplejersker ansat i regionerne jan-13 apr-13 jul-13 okt-13 jan-14 apr-14 jul-14 okt-14 jan-15 apr-15 jul-15 okt-15 jan-16 apr-16 jul-16 okt-16 jan-17 apr-17 jul-17 okt-17 jan-18 Dan Yu Wang Maj 2018 NOTAT Udvikling i antal sygeplejersker

Læs mere

DATA FOR MAJ 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR MAJ 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR MAJ 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 4 Personaleomsætning 5 Datagrundlag 24. august 2011 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

DATA FOR NOVEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS

DATA FOR NOVEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS DATA FOR NOVEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 4 Personaleforbrug 5 Udbetaling Danmark 6 Personaleomsætning 7 Datagrundlag 31. januar 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

NOTAT Personale ansat i almen praksis

NOTAT Personale ansat i almen praksis Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang August 207 NOTAT Personale ansat i almen praksis 20-206 Antallet af sygeplejersker er steget med 4% og antallet af læger er faldet marginalt (-2%) i perioden 20-206.

Læs mere

Udvikling i årsværk og lønninger siden 2010 for AC grupper i kommuner og regioner.

Udvikling i årsværk og lønninger siden 2010 for AC grupper i kommuner og regioner. 1 Den 3. april 213 Dok.nr. D-212-6611 gth/kef Udvikling i årsværk og lønninger siden 21 for AC grupper i kommuner og regioner. I nedenstående oversigter skildres udviklingen måned for måned for AC ansatte

Læs mere

Personaleomsætnings- statistik for den kommunale sektor

Personaleomsætnings- statistik for den kommunale sektor Personaleomsætnings- statistik 2003 2004 for den kommunale sektor Indholdsfortegnelse 1. Datagrundlag og afgrænsning... 7 2. Definitioner... 7 3. Bemærkninger... 9 4. Tegnforklaring... 10 5. Personaleomsætning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration September 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Benchmarking af regionernes ledelse og administration

Læs mere

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre A N A LYSE Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse almen praktiserende lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre patienter,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011 Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration Maj 2011 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning på notat om benchmarking

Læs mere

I alt

I alt NOTAT 22-05-2019 Opdaterede psykiatrital for Notatet opgør opdaterede tal for psykiatrien i. De første sider viser udviklingen på områderne, og vedlagt til slut er bilagsmateriale med baggrundstallene.

Læs mere

Regionernes arbejdsmarked

Regionernes arbejdsmarked NOTAT Regionernes arbejdsmarked 21-11-2017 Nedenstående beskriver i tabeller, figurer og tekst en række centrale nøgletal for det regionale arbejdsmarked. Tallene stammer fra det særlige beregningsgrundlag

Læs mere

Udvikling i lægers brug af sygebesøg i hjemmet blandt ældre

Udvikling i lægers brug af sygebesøg i hjemmet blandt ældre A NALYSE Udvikling i lægers brug af sygebesøg i hjemmet blandt ældre Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse almen praktiserende lægers brug af sygebesøg i borgernes hjem blandt

Læs mere

Holbæk Kommune Økonomi

Holbæk Kommune Økonomi BILAG I økonomiaftalen for 2013 blev det aftalt, at der i KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet fremadrettet ville have fokus på administrationsudgifterne. Økonomi- og Indenrigsministeriet har derfor

Læs mere

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 NOTAT Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 Overenskomsten indgået mellem PLO og RLTN giver mulighed for decentralisering af sygebesøg og samtaleterapi svarende

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2014

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2014 FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2014 Formålet med statistikken er at beskrive fraværet i den kommunale henholdsvis den regionale sektor samt at muliggøre benchmarking for kommuner og regioner. Statistikken omfatter

Læs mere

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Beskæftigelsen ved sygehuse 2000-2002 2004:6 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Årgang 8. Nr. 6, april 2004 0 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67

Læs mere

Bilag Opdeling af akademikergruppen

Bilag Opdeling af akademikergruppen Region Midtjylland "solsikkepapiret" Bilag Opdeling af akademikergruppen Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i perioden 2007-2018 [Region Midtjylland, Koncern HR, stab] [September

Læs mere

Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne

Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 APRIL 2017 Stort potentiale for besparelser på administration i kommunerne I 2015 kunne kommunerne have sparet knap 2 mia. kr. på administration,

Læs mere

Udviklingen i beskæftigelsen og lønninger siden 2010 for akademikere i kommuner og regioner.

Udviklingen i beskæftigelsen og lønninger siden 2010 for akademikere i kommuner og regioner. 1 Den 14. august 214 Dok.nr. D-212-66 gth/kef Udviklingen i beskæftigelsen og lønninger siden 21 for akademikere i kommuner og regioner. I notatet gives et hurtigt overblik over udviklingen i beskæftigelsen,

Læs mere

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Personaledata 2017 Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Forklaringstekst Kilde: Kommunernes og ernes Løndatakontor (KRL).

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2012-2013 1 BILAG Bilag 1: Benchmarking af sygefravær i regionerne - baseret på data fra 2012 Bilag 2: 2012 Benchmarkrapport om sygefravær bilag 1-9 Bilag 3: Benchmarking

Læs mere

Som det ses af Tabel 1 var omkring 75% af alle ansatte i kommunerne både opgjort i antal personer og i antal fuldtidsbeskæftigede kvinder.

Som det ses af Tabel 1 var omkring 75% af alle ansatte i kommunerne både opgjort i antal personer og i antal fuldtidsbeskæftigede kvinder. LIGESTILLINGSSTATISTIK MAJ MÅNED 2016 Ligestillingsstatistikkens rapporter er designet til at sammenligne og beskrive kvinder og mænds ansættelse, lønforhold, fravær m.m. på det kommunale henholdsvis regionale

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011 2017 1 Sygefravær i regionerne 2011 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2017. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes sygefravær

Læs mere

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Personaledata 2016 Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Forklaringstekst Kilde: Kommunernes og ernes Løndatakontor (KRL).

Læs mere

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1.

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1. Maj 21 Aktivitet i det somatiske sygehusvæsen Behandlingen af en patient på sygehus vil altid involvere ambulante besøg og/eller udskrivninger efter indlæggelse. Udviklingen i antal udskrivninger henholdsvis

Læs mere

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Personaledata 2015 Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Forklaringstekst Kilde: Kommunernes og ernes Løndatakontor (KRL).

Læs mere

Presseresumé Budgetredegørelse 2010

Presseresumé Budgetredegørelse 2010 Presseresumé Budgetredegørelse 1 Stort potentiale for frigørelse af ressourcer fra administration i kommuner og regioner Kommunerne har ikke reduceret udgifterne til administration siden 7, selv om kommunalreformen

Læs mere

Beskæftigelsen for FOAs grupper i De Danske Regioner

Beskæftigelsen for FOAs grupper i De Danske Regioner 23. april 2014 Beskæftigelsen for FOAs grupper i De Danske Regioner 2009-2013 I perioden 2009-2012 falder antallet af ordinært ansatte i FOAs grupper med 17 procent, svarende til 3.768 fuldtidsansatte

Læs mere

1. Sammenfatning Datagrundlag Baggrund Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4

1. Sammenfatning Datagrundlag Baggrund Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4 Lønredegørelse 2012 1. Sammenfatning... 2 2. Datagrundlag... 3 3. Baggrund... 3 4. Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4 4.1 ANTAL ANSATTE... 4 4.1.1 Udvikling i antal medarbejdere... 4 4.1.2 Antal

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011-2016 1 Sygefravær i regionerne 2011 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2016. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes sygefravær

Læs mere

Akademikere, Regioner 5.645 2.008.877 5.372 1.732 521.450 49.516 446.565 3.033.513 537.397 79 38.911 0 0 6.918 894 8.070 54.793 693.

Akademikere, Regioner 5.645 2.008.877 5.372 1.732 521.450 49.516 446.565 3.033.513 537.397 79 38.911 0 0 6.918 894 8.070 54.793 693. -afh Andre Danske Regioner, KTO Akademikere, Regioner 5.645 2.008.877 5.372 1.732 521.450 49.516 446.565 3.033.513 537.397 Agronomer/hortonomer m.fl.,nyt lønforløb Akademiingeniører, nyt lønforløb Arkitekter,

Læs mere

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø

Personaledata Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Personaledata 2019 Antal ansatte Ansættelsestype Køn og alder Løn Overarbejde Genetillæg Lokal løn Arbejdstid Fuldtid og deltid Arbejdsmiljø Forklaringstekst Kilde: Kommunernes og Regionernes Løndatakontor

Læs mere

Bilag 6 supplerende registeranalyser

Bilag 6 supplerende registeranalyser Bilag 6 supplerende registeranalyser Indholdsfortegnelse Tabel 1. Ansatte i regionerne i 2011 fordelt på stillingskategori og fuldtid/deltid.... 2 Tabel 2. Kvindelige ansatte i regionerne i 2011 efter

Læs mere

Regionernes ressourceforbrug på administrative funktioner

Regionernes ressourceforbrug på administrative funktioner N O T A T U D K A S T T I L A F R A P P O R T E R I N G O M K R I N G N Ø G L E T A L F O R R E G I O N E R N E S A D M I N I S T R A T I V E R E S S O U R C E F O R B R U G 2 0 1 0 2 0 1 3 Udarbejdet

Læs mere

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering Notat Til Til FællesMED Orientering Side 1 af 6 Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune Baggrund FællesMED har bedt om oplysninger vedrørende udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune.

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011-2015 1 Sygefravær i regionerne 2011 til 2015 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2015. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes

Læs mere

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld og nettorenteudgifter i

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld og nettorenteudgifter i Notat om Midtjyllands langfristede gæld og nettorenteudgifter i 2017-2020 1.1 Indledning Der bliver hvert år ved budgetlægningen lavet et notat, som redegør for regionens langfristede gæld og nettorenteudgifter,

Læs mere

Løn i Sygehusvæsenet (foreløbig opgørelse)

Løn i Sygehusvæsenet (foreløbig opgørelse) Løn i Sygehusvæsenet 2000-2003 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 1 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019 Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende Marts 19 1. Resumé Analysens formål er at belyse omfanget og varigheden af psykiatriske indlæggelser, hvor patienter fortsat er indlagt efter endt

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Højtuddannede styrker virksomhedernes værdi. En analyse af højtuddannede bidrag til virksomhedernes værdiskabelse og vækst

Højtuddannede styrker virksomhedernes værdi. En analyse af højtuddannede bidrag til virksomhedernes værdiskabelse og vækst Højtuddannede styrker virksomhedernes værdi En analyse af højtuddannede bidrag til virksomhedernes værdiskabelse og vækst April 2012 2 Højtuddannedes værdi Resume De fleste privatansatte i Danmark arbejder

Læs mere

Kortlægning af ingeniørlederne

Kortlægning af ingeniørlederne Kortlægning af ingeniørlederne Januar 2018 Opsummering Boks 1 Konklusioner En højere andel af ingeniører arbejder som ledere end den samlede population af tilsvarende højtuddannede. Forskellen er markant

Læs mere

Rekordmange private leverer offentlig service

Rekordmange private leverer offentlig service Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 398 APRIL 219 Rekordmange private leverer offentlig service Antallet af ansatte i private erhverv, der leverer offentlig service, sætter ny rekord. Siden

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

De private sygehuses andel af offentligt betalt sygehusbehandling 1

De private sygehuses andel af offentligt betalt sygehusbehandling 1 De private sygehuses andel af offentligt betalt sygehusbehandling 1 Det nævnes ofte, at de private sygehuse og klinikker tegner sig for cirka to procent af de samlede sygehusudgifter. Det gælder kun, hvis

Læs mere

DATA FOR JANUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA

DATA FOR JANUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA DATA FOR JANUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Udbetaling Danmark 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 23. april 2013 Hermed udkommer data for januar 2013. Data

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIK FOR KOMMUNER OG REGIONER 2016

FRAVÆRSSTATISTIK FOR KOMMUNER OG REGIONER 2016 FRAVÆRSSTATISTIK FOR KOMMUNER OG REGIONER 2016 Statistikken beskriver fraværet på det kommunale henholdsvis regionale område og omfatter kun månedslønnet ansat personale. Statistikken er baseret på sammenkøring

Læs mere

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver

Læs mere

DATA FOR OKTOBER 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR OKTOBER 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR OKTOBER 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 4 Personaleomsætning 5 Datagrundlag 12. januar 2012 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs Flere ældre virksomheder går konkurs Samlet gik 4.029 virksomheder konkurs i 2015. Dermed er konkurstallet stort set identisk med 2014, hvor 4.049 virksomheder gik konkurs. Det viser udtræk fra Danmarks

Læs mere

Personaleomsætning september

Personaleomsætning september Personaleomsætning september 2015-2016 Personaleomsætningsstatistikken findes i to udgaver. Den ene er tilgængelig for alle på KRLs hjemmeside, den anden er kun tilgængelig for kommuner og regioner med

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2010 Publiceret september 2011 2 Indholdsfortegnelse 1. Formål og baggrund 4 2. Samlede konklusioner 4 2.1

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Social-

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 4 Personaleforbrug 5 Udbetaling Danmark 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 13. marts 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

DATA FOR JUNI 2014 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA

DATA FOR JUNI 2014 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA DATA FOR JUNI 2014 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA 11. september 2014 INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontor: Sundhedsdokumentation Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 26 Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 22 til juli faldet med 2 procent fra 27 til 21

Læs mere

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Der har over en længere årrække været en stigning i de gennemsnitlige eksamensresultater på de gymnasiale uddannelser. I dette notat undersøges

Læs mere

Ligelønsanalyse sammenligning af lønniveau offentligt ansatte i kommuner og regioner

Ligelønsanalyse sammenligning af lønniveau offentligt ansatte i kommuner og regioner Ligelønsanalyse sammenligning af lønniveau offentligt ansatte i kommuner og regioner Indledning I dette notat analyseres lønforskelle mellem kvindelige og mandlige djøfere, som er ansat i det offentlige

Læs mere

Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal

Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal Personalepolitisk regnskab 2013 Glostrup Kommunes personale i tal Personaleforbrug I Glostrup Kommune var personaleforbruget pr. 31. december 2013 på 1929 årsværk (beregnede fuldtidsstillinger). I 2012

Læs mere

DATA FOR FEBRUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA

DATA FOR FEBRUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA DATA FOR FEBRUAR 2013 ER NU TILGÆNGELIG I SIRKA INDHOLD 2 Lønudvikling 4 Personaleforbrug 5 Udbetaling Danmark 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 08. maj 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

Data for august 2007. Data for august 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 05. november 2007. Indhold

Data for august 2007. Data for august 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS. 05. november 2007. Indhold Data for august 2007 05. november 2007 Indhold 2 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Lønudvikling 5 Tema: tjenestemandspension 6 Datagrundlaget Data for august 2007 er nu tilgængelige i LOPAKS Nedenfor

Læs mere

Konkurser og jobtab 2013

Konkurser og jobtab 2013 14.814 tabte arbejdsplader ved konkurser i 2013 Efter et konstant konkursniveau i 2011 og 2012 faldt antallet af konkurser igen i 2013. Der kan samtidig konstateres et beskedent fald i antal tabte fuldtidsstillinger,

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2015

FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2015 FRAVÆRSSTATISTIKKEN 2015 Statistikken beskriver fraværet på det kommunale henholdsvis regionale område og muliggør i et vist omfang benchmarking kommuner og regioner imellem. Statistikken omfatter månedslønnet

Læs mere

Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe

Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe Udviklingen i administrationsudgifter i Gladsaxe 2011-2016. Sammenfatning Analysen viser, at udviklingen i administrationsudgifter pr. indbygger har været nogenlunde konstant i perioden 2011-2016. Der

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt praksis nr. 048-08 Regionernes udgifter til medicintilskud juni 2008

Læs mere

Data for januar & februar 2008

Data for januar & februar 2008 Data for januar & februar 2008 30. april 2008 Indhold 2 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Lønudvikling 5 Beskæftigelsesgrader Data for januar og februar 2008 er nu tilgængelige i LOPAKS Nedenfor

Læs mere

Social- og sundhedspersonalet i kommuner og regioner

Social- og sundhedspersonalet i kommuner og regioner 5. oktober Social- og sundhedspersonalet i kommuner og regioner 2007- Færre Social- og Sundhedsassistenter i regionerne: I regionerne er antallet af Social- og Sundhedsassistenter omregnet til fuld tid

Læs mere

1. Generelt om almen praksis Antal praktiserende læger i

1. Generelt om almen praksis Antal praktiserende læger i PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO faktaark 2016 Indhold 1. Generelt om almen praksis... 2 1.1. Antal praktiserende læger i 2016... 2 1.1. Udviklingen i antal læger i almen praksis og offentlige ansatte

Læs mere

Anvendelse af vikarer på sygehusene

Anvendelse af vikarer på sygehusene Kapitel 8 78 Anvendelse af vikarer på sygehusene Brug af vikarer er en naturlig del af det at drive et sygehusvæsen. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge vikarer til for eksempel at lukke huller i forbindelse

Læs mere

Tal på sundhed Sundhedhedsfagligt personale i sygehusvæsenet

Tal på sundhed Sundhedhedsfagligt personale i sygehusvæsenet Sundhedhedsfagligt personale i sygehusvæsenet Personale udgør den væsentligste produktionsfaktor i sygehusvæsenet og lønningerne til personalet er samtidig langt den største udgiftspost. Personalet på

Læs mere

Figur 1. Beskæftigelsesudviklingen i kommuner og regioner, i antal personer. Jul Sep Jan Sep Maj Nov 2008.

Figur 1. Beskæftigelsesudviklingen i kommuner og regioner, i antal personer. Jul Sep Jan Sep Maj Nov 2008. Mar 2012 Jan 2012 Sep 2011 Jul 2011 Mar 2011 Jan 2011 Sep 2010 Jul 2010 Mar 2010 Jan 2010 Sep 2009 Jul 2009 Mar 2009 Jan 2009 Sep 2008 Jul 2008 Mar 2008 Jan 2008 Sep 2007 Jul 2007 Mar 2007 Jan 2007 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater 2016

De gymnasiale eksamensresultater 2016 De gymnasiale eksamensresultater 2016 Resumé: I 2016 dimitterede i alt 49.000 studenter fra de gymnasiale uddannelser fordelt på eux, hf, hf-e, hhx, htx og stx. Andelen af studenter fra stx udgør, ligesom

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

FLERE INDVANDRERE KOMMER I BESKÆFTIGELSE

FLERE INDVANDRERE KOMMER I BESKÆFTIGELSE 1. november 2008 af Sigrid Dahl og specialkonsulent Mie Dalskov tlf. 33 55 77 20 FLERE INDVANDRERE KOMMER I BESKÆFTIGELSE Højkonjunkturen fra 2004 og frem har fået flere indvandrere og ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

DATA FOR FEBRUAR 2017 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA

DATA FOR FEBRUAR 2017 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA DATA FOR FEBRUAR 2017 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA 20. april 2017 INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Personaleomsætning 7 Datagrundlag Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

3. Hvor mange er på barsel aktuelt og hvor mange kommer tilbage fra barsel indenfor de næste 3 måneder?

3. Hvor mange er på barsel aktuelt og hvor mange kommer tilbage fra barsel indenfor de næste 3 måneder? Notat Vedrørende: Status på sygefravær i familieafdelingen november 2015 Sagsnavn: Spørgsmål fra Byrådet om sygefravær i Familieafdelingen december 2015 Sagsnummer: 81.28.00-P05-2-15 Skrevet af: Mads Skødt

Læs mere

Øvrige med sundhedsfaglige lange videregående uddannelser

Øvrige med sundhedsfaglige lange videregående uddannelser Beskrivelse stillingsgruppering I denne tekst beskrives, hvorledes Kommunernes og Regionernes Løndatakontors (KRL) stillingsbetegnelser er kategoriseret i forhold til nedenstående stillingsgruppering.

Læs mere

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projektgruppen har opgjort forskelle i lokalløn mellem mænd og kvinder

Læs mere

Data for august 2008

Data for august 2008 Data for august 2008 30. oktober 2008 Redigeret 31. oktober 2008 Data for august 2008 er nu tilgængelige i LOPAKS Indhold 2 Personaleforbrug 3 Lønudvikling 3 Personaleomsætning 5 Beskæftigelsesgrader Nedenfor

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

OVERENSKOMSTSTATISTIK 2015

OVERENSKOMSTSTATISTIK 2015 OVERENSKOMSTSTATISTIK 2015 19. april 2016 OVERENSKOMSTSTATISTIKKEN FOR 2015 ER UDKOMMET OG KAN SES PÅ KRL S HJEMMESIDE, KRL.DK INDHOLD Hovedtal, Kommuner Hovedtal, Regioner 1 3 Statistikken indeholder

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

Personaleudvikling fra

Personaleudvikling fra 1 Personaleudvikling fra 2007-2013 Til brug for Økonomiudvalgets drøftelser af emner til budgetlægningen for 2015-2018 er der udarbejdet en oversigt over udviklingen i antal årsværk i perioden 2007-2013.

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet.

FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet. 18. december 2017 Ældreområdet 2017 FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet. Ny banebrydende undersøgelse om normeringer på plejecentre

Læs mere

Nøgletal for sundhed Juni 2007

Nøgletal for sundhed Juni 2007 Nøgletal for sundhed Juni 07 1. Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 02 til juli 06 faldet med 27 uger til knap 21 uger for 18 centrale behandlinger. Fremadrettet ventetid for 18 centrale

Læs mere

En sammenligning af patienter, der har fået foretaget en knæoperation, viser følgende:

En sammenligning af patienter, der har fået foretaget en knæoperation, viser følgende: N O T A T Benchmarking af behandlingspraksis for knæoperationer Regionerne har præsenteret en markant ny dagsorden for sundhedsvæsenet med fokus på kvalitet frem for kvantitet. Benchmarking er et redskab

Læs mere

Privathospitalernes markedsandel på det somatiske område som andel af al offentligt finansieret aktivitet

Privathospitalernes markedsandel på det somatiske område som andel af al offentligt finansieret aktivitet Privathospitalerne har gennem de seneste 20 år været en del af tilbuddet til de offentlige patienter. Branchen har været med til at sikre kortere ventelister, konkurrencedygtige priser og har sat de offentlige

Læs mere

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere