Input til evalueringstemaer fra dagtilbuds- og skolebestyrelser samt MED-udvalg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Input til evalueringstemaer fra dagtilbuds- og skolebestyrelser samt MED-udvalg."

Transkript

1 Input til evalueringstemaer fra dagtilbuds- og skolebestyrelser samt MED-udvalg. Fagcenter for Læring og Trivsel, d. 3. januar Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge besluttede d. 26. september at sætte en evaluering i gang af den nuværende dagtilbuds- og skolestruktur, som trådte i kraft pr. 1. august Som første skridt i evalueringen har udvalget inviteret skole- og forældrebestyrelser samt MEDudvalg til at give forslag og input til, hvad der er det vigtigste og mest relevante at evaluere. Fagcenter for Læring og Trivsel havde udsendt idéer til evalueringstemaer til kvalificering samt opfordret til at bestyrelser og MED-udvalg giver udtryk for, hvilke temaer skal der først og fremmest sættes fokus på i evalueringen. Hvad er det vigtigste, det mest værdifulde og det mest brugbare at sætte fokus på set ud fra et bestyrelses- og medarbejderperspektiv? Bestyrelser og MED-udvalg har fra ultimo oktober til primo december haft mulighed for at give input. Kort opsamling af input fra dagtilbuds- og skolebestyrelser samt MED-udvalg Flere bestyrelser og MED-udvalg fremhæver, at den nye områdestruktur der trådte i kraft 1. august 2016 kun har virket i 1 ½ år, og der udtrykkes bekymring for, om det er for tidligt at vurdere effekten af strukturen. Det fremhæves ligeledes af flere bestyrelser og MED-udvalg at især den økonomiske situation i denne periode, som har betydet, at skoler og dagtilbud har udmøntet besparelser samtidig med implementering af den ny struktur har haft indvirken på, om muligheder i den nye struktur er udnyttet. Samtidig er der, ud over strukturændringen bl.a. også folkeskolereform og andre tiltag som påvirker skolernes rammevilkår. Derfor opfordres til, at evalueringen ses som en status her og nu, og at en evaluering udarbejdes på et senere tidspunkt eller gentages på et senere tidspunkt. MED-udvalget i Holbæk By foreslår, at der på nuværende tidspunkt udelukkende evalueres på, om det økonomiske mål med strukturen er nået (dvs. budgetreduktion på 10 mio. kr.). MED-udvalget i Katrinedal (dagtilbud) fremhæver i den forbindelse, at det er vigtigt, at evalueringen har et konstruktivt fremadrettet fokus, sådan at svarene kan bidrage med løsningsforslag gerne så dagtilbud og skole bliver bedre klædt på til at styrke forældresamarbejdet. Med det forbehold er der generelt opbakning til, at det er relevante temaer, som fagcentret sendte ud som idéforslag til bestyrelser og MED-udvalgs drøftelser. De temaer som fremhæves er: Ledelsesstrukturen De ændringer som beslutningen om ny ledelsesstruktur indebar ønskes belyst dvs. - Faglig ledelse af flere matrikler/ledelse på tværs hvordan opleves det for personale, forældre og ledelse? Hvad betyder det, når der ikke altid er ledelse fysisk tilstede på de enkelte matrikler? Har det skabt bedre og større sammenhængende læringsforløb mellem dagtilbud og skole? (MED-udvalg, Kildedamsskolen).

2 - Områdeledelse (hvordan) understøtter det sammenhængen mellem dagtilbud og skole? Har områdeledelse og det tættere samarbejde mellem områdelederne betydning for overgange mellem skole og dagtilbud? (Skovvejens dagtilbud MED-udvalg) - Styrkelse af faglig pædagogisk læringsledelse og faglig sparring (hvordan) oplever de pædagogiske ledere og lærerne/pædagogerne, at de pædagogiske ledere er mere ude af kontorerne og sammen med lærerne/pædagogerne om at drive pædagogisk ledelse? (MED-udvalg Katrinedalskolen). - De administrative centers betydning for at løfte arbejdsopgaver væk fra de pædagogiske ledere, således at der skabes rum til faglig ledelse (MED-udvalg, Skovvejens dagtilbud) Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv Samarbejder dagtilbuds- og skolebestyrelser i højere grad? Hvad er status på implementeringen? Virker det efter hensigten? (Dagtilbudsbestyrelse, Kildedam) Børns Læring og Trivsel Strukturen har den ændrede struktur (2016) understøttet ønsket om bedre trivsel og faglige resultater? Hvilke fordele og/eller ulemper har strukturen medført? (Katrinedal, skolebestyrelse). Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv Et godt arbejdsliv for medarbejderne understøtter børnenes læring og trivsel (Skovvejens Skoles MED-udvalg). Har strukturændringen været med at skabe en større arbejdsglæde hos medarbejderne - og dermed øge den sociale kapital? (Kildedamsskolens MED-udvalg). Andre temaer fremhævet i høringssvarene Ud over kvalificering af de udsendte temaer fremhæver nogle bestyrelser og MED-udvalg følgende tema: Inklusion Inklusionsopgaven: Er der de rette tilbud til elever og ansatte? Vi mener med den nye struktur, at dette har givet andre rammer for inklusionen, og ønsker derfor at der tages en temperaturmåling på denne status (Kildedams dagtilbudsbestyrelse). Inklusionsopgaven har skoler og kommune de rette inklusionstilbud til elever med særlige behov og har medarbejdere de rette kompetencer til at løfte opgaven (Katrinedals skolebestyrelse). Den økonomiske tildelingsmodel på skoleområdet (fordelingen af midler mellem skolerne)

3 Enkelte bestyrelser og MED-udvalg fremhæver, at der er behov for at belyse den økonomiske tildelingsmodel på skoleområdet. Sammen med den nye ledelsesmodel trådte der også en ny økonomisk tildelingsmodel i kraft. Det vil være meget relevant at se på, hvordan det har påvirket den enkelte skoles / matrikels økonomi (MED-udvalg Kildedamsskolen). Input fra bestyrelser og MED-udvalg Holbæk By dagtilbudsbestyrelser og MED-udvalg Både MED-udvalg og bestyrelse finder, at nedenstående spørgsmål fra PP-oplægget kan danne baggrund for det høringssvar, som både MED-udvalg og bestyrelse ønsker at afgive: Børnenes læring og trivsel spiller organisering en rolle? Sammenhæng mellem børns læring i dagtilbud og skole. Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv. Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv. Fra ledelse af matrikel til læringsledelse og tilgængelighed. Effektiv administration de nye administrative centre. Både MED-udvalg og forældrebestyrelse ønsker, at evalueringen sker i forhold til tre scenarier, der har det til fælles, at de alle tre repræsenterer nuværende eller tidligere organisationsformer. Vi ønsker at svare på ovenstående evalueringsspørgsmål i forhold til følgende måder at organisere på: Den nuværende områdestruktur Den distriktsstruktur, som den nuværende organisering afløste Den helt decentrale struktur, hvor de enkelte børnehuse ikke var organiseret i en distriktsstruktur og ledelsesmæssigt bestod af en leder og en souschef. Holbæk By MED-udvalg Da strukturen kun har eksisteret i halvandet år, mener vi at der kun kan være tale om en del-evaluering. Der har f.eks. kun været én overgang fra dagtilbud til skole i den nye organisering. MED har en bekymring for, at denne meget tidlige evaluering kommer til at handle om meget andet end strukturen. Kommunens økonomiske situation har i denne periode været det alt overskyggende tema, og har i højere grad end strukturen optaget organisationen. Vi mener, at det for nuværende kun er muligt at evaluere på, om målet med en besparelse på 10 mio. er nået. De øvrige fokuspunkter har endnu ikke fungeret længe nok, til at det er muligt at lave en kvalificeret evaluering. Derfor mener, vi at der kun kan være tale om en del-evaluering

4 Katrinedal, dagtilbudsbestyrelse og MED-udvalg Indledningsvist syntes bestyrelsen at det er for tidligt at evaluere på den nye områdestruktur, vi har kun arbejdet med det nye i 1½ år, effekten af vores indsatser kan ikke måles på så kort tid. Desuden har de fleste af vores tanker/ideer været på holde det sidste 1½ år, grundet den manglende økonomiske råderum. MED udvalget forventer at evalueringsspørgsmålene har et konstruktivt fremadrettet fokus. Svarene på evalueringsspørgsmålene skal klæde os bedre på til at styrke specielt forældresamarbejdet. Vi skal udfordre alle der besvare evalueringsspørgsmålene, til at komme med løsningsforslag, hvis der er forholdene ønskes ændret Sikkerhed i ansættelse Flere børnehuse, større mulighed som medarbejder for at flytte rundt mellem børnehusene, i tilfælde af ændret børnetal. Hvordan opfattes balancen mellem sikkerhed i ansættelsen og flytning til andet børnehus som man ikke selv har valgt Ledelse af flere matrikler / ledelse på tværs Hvordan opleves det for personale, forældre og ledelse. Overgang dagtilbud/skole Er vi kommet tættere på hinanden, helhedstanken, Områdeledelsen/kontoret Er de tilgængelige og kan de svare på vores (forældrenes) spørgsmål og er de til rådighed for personalet i hverdagen Lokale tilbud Ønskes lokale tilbud, hvis ja, hvordan kan vi sikre ro i de små lokalområder, så der ikke hele tiden går rygter om lukning. Det er ikke fordrende for de små områder. Har vi fået et bedre dagtilbud Katrinedal, Skolebestyrelse og MED-udvalg Forslag til evalueringstemaer fra MED: Ledelsesstrukturen på skoleområdet: Hvordan fungerer det I praksis uden en daglig leder, og (hvordan) oplever de pædagogiske ledere og lærerne/pædagogerne, at de pædagogiske ledere er mere ude af kontorerne og sammen med lærerne/pædagogerne om at drive pædagogisk ledelse? Inklusionsopgaven: Er der de rette tilbud til elever og ansatte?

5 Skolestrukturen: Har den ændrede struktur understøttet ønsket om både bedre trivsel og faglige resultater? Hvilke fordele og/eller ulemper har strukturen medført? Medarbejdernes rammer: Hvilken indflydelse har de fysiske og organisatoriske rammer for læreres, pædagogers og lederes mulighed for at løse opgaven? Forslag til evalueringstemaer fra skolebestyrelsen: Strukturen har den ændrede struktur (2016) understøttet ønsket om bedre trivsel og faglige resultater. Hvilke fordele og/eller ulemper har strukturen medført? Ledelsesstrukturen på skoleområdet hvordan fungerer praksis uden daglige ledere (nuværende pædagogisk ledere), og hvordan oplever de pædagogiske ledere, lærere og pædagoger, at ledelsen er tættere på medarbejderne i forhold til pædagogisk ledelse. Inklusionsopgaven har skoler og kommune de rette inklusionstilbud til elever med særlige behov og har medarbejdere de rette kompetencer til at løfte opgaven. Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv. Analyse af de organisatoriske rammers betydning for et godt arbejdsliv. Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv. Hvilke erfaringer har de nye bestyrelser? Kildedam, dagtilbudsbestyrelse Følgende 6 temaer er fremsat som eksempler i materialet: Børnenes læring og trivsel spiller organisering en rolle? Sammenligning af faglige resultater og trivselsmåling på tværs af distrikter og af store og små enheder. Sammenhæng mellem børns læring i dagtilbud og skole Kan vi se en effekt af den fælles områdeledelse af skole og dagtilbud bidrager det til at øge sammenhængen mellem børns læring i dagtilbud og skole herunder en god overgang fra dagtilbud til skole? Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv Skole- og forældrebestyrelser varetager i dag et større område end før hvilke erfaringer har de nye bestyrelser? Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv. Analyse af de organisatoriske rammers betydning for et godt arbejdsliv herunder også analyse af planlægningsgrundlag for henholdsvis pædagoger og lærere. Fra ledelse af matrikel til læringsledelse og tilgængelighed

6 Med den ny struktur ligger der er prioritering af faglige ledelse tæt på de medarbejdere, som i det daglige arbejder med børns læring og trivsel. Hvad er erfaringerne indtil nu? Effektiv administration - de nye administrative centre Der er blevet oprettet fire administrative centre, som varetager administrative opgaver på tværs af skole og dagtilbud hvilke erfaringer har det givet indtil nu? Vi oplever de 6 temaer som yderst relevante, og vil støtte denne evaluering. Vi har et enkelt punkt som vi ønsker tilføjet som en ny overskrift, ligesom vi har et enkelt punkt vi ønsker en uddybende hjælpetekst til, og så sidst men ikke mindst har vi en fælles spørgeramme vi ønsker besvaret for alle spørgsmål, for at kunne evaluere svarende på tværs i forhold til hvordan de enkelte oplever status i processen i de enkelte områder. Ønske om ny overskrift (7. overskrift): Inklusion Vi mener med den nye struktur at dette har givet andre rammer for inklusionen, og ønsker derfor at der tages en temperaturmåling på denne status. Ønske om uddybende hjælpetekst til foreslået spørgsmål: Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv Skole- og forældrebestyrelser varetager i dag et større område end før hvilke erfaringer har de nye bestyrelser? Denne ønskes ændret til: Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv Skole- og forældrebestyrelser varetager i dag et større område end før hvilke erfaringer har de nye bestyrelser? En af ambitionerne omkring den nye struktur har været et større samarbejde mellem skole- og dagtilbudsbestyrelser. Hvad er status på implementeringen? Virker det efter hensigten? Ønske til samlet spørgeramme for samtlige overskrifter: Vi mener det er vigtigt at kunne sammenholde de indkomne input når den endelige evaluering udsendes. Samtidig mener vi også der bør kvalificeres hvor langt de enkelte oplever processen er, så det kan indikeres hvorvidt det opleves at strukturen kan lykkedes i sin nuværende form, selvom den ikke er fuldt implementeret. Dette særligt af hensyn til at strukturen alene er et år gammel. For samtlige overskrifter ønskes følgende underspørgsmål derfor besvaret: - Hvad er status på implementeringen af dette? - Virker det efter hensigten?

7 Når materialet endeligt udsendes til behandling i bestyrelser mv. ønskes der indarbejdet en tidsramme der tilsiger at bestyrelserne har mulighed for at inddrage relevante interessenter i behandlingen. En tidsramme på 2-3 mdr. vil derfor være passende fra fremsendelse til kvalificerede input kan afgives. Kildedam MED-udvalg dagtilbud Vi oplever de 6 foreslåede temaer som yderst relevante for denne evaluering. Børnenes læring og trivsel spiller organisering en rolle? Sammenligning af faglige resultater og trivselsmåling på tværs af distrikter og af store og små enheder. Sammenhæng mellem børns læring i dagtilbud og skole Kan vi se en effekt af den fælles områdeledelse af skole og dagtilbud bidrager det til at øge sammenhængen mellem børns læring i dagtilbud og skole herunder en god overgang fra dagtilbud til skole? Forældreindflydelse set i et bestyrelsesperspektiv Skole- og forældrebestyrelser varetager i dag et større område end før hvilke erfaringer har de nye bestyrelser? Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv. Analyse af de organisatoriske rammers betydning for et godt arbejdsliv herunder også analyse af planlægningsgrundlag for henholdsvis pædagoger og lærere. Fra ledelse af matrikel til læringsledelse og tilgængelighed Med den ny struktur ligger der er prioritering af faglige ledelse tæt på de medarbejdere, som i det daglige arbejder med børns læring og trivsel. Hvad er erfaringerne indtil nu? Effektiv administration - de nye administrative centre Der er blevet oprettet fire administrative centre, som varetager administrative opgaver på tværs af skole og dagtilbud hvilke erfaringer har det givet indtil nu? Derudover har vi et enkelt punkt som vi ønsker tilføjet med ny overskrift: Inklusion Vi mener med den nye struktur at dette har givet andre rammer for inklusionen, og ønsker derfor at der tages en temperaturmåling på denne status. Kildedamsskolen MED-udvalg Først og fremmest er vi rigtig glade for, at vi får mulighed for at være med til at være en del af evalueringen af skolestrukturen. Evalueringen kommer dog meget kort tid efter, at strukturændringen er trådt i kraft, hvilket kan gøre evalueringen vanskelig, da vi endnu ikke har haft tid til at få strukturen til at fungere optimalt endnu. Samtidig har der, ud over strukturændringerne, været rigtig mange ting, der har påvirket skolen i Holbæk kommune; kommunens dårlige økonomi, nedskæringer, folkeskolereformen m.m. Dette vil en evaluering sandsynligvis bære præg af. Men det er rigtig dejligt, at vi bliver hørt.

8 Vi har følgende forslag til hvor fokus kan ligge i en evaluering af strukturen. ØKONOMI - En stor del af argumentationen for den seneste strukturændring var, at der skulle spares penge. Derfor vil det være naturligt, at se på om de ønskede besparelser er hentet? - Sammen med den nye ledelsesmodel trådte der også en ny økonomisk tildelingsmodel i kraft. Det vil være meget relevant at se på, hvordan det har påvirket den enkelte skoles / matrikels økonomi. Er det blevet nemmere for den enkelte skole / matrikel at styre økonomien? Giver tildelingsmodellen overhovedet mulighed for at drive skole (og samtidig overholde folkeskoleloven og intentionerne fra den seneste folkeskolereform)? Giver tildelingsmodellen udfordringer i forhold til specialområdet? Hvad betyder det for skolens økonomi, at økonomien for specialområdet er lagt ud til den enkelte skole? SAMARBEJDE - Ud over det økonomiske aspekt, var begrundelsen for strukturændringen af der skulle skabes en mere robust, fleksibel og bæredygtig ledelsesstruktur. Derfor skal det naturligvis også undersøges om strukturændringen har været med til at skabe dette. Ikke bare i de øverste lag af organisationen, men hele vejen igennem. Har strukturændringen gjort det nemmere for de forskellige faggrupper (ledelse, administrativt personale, lærere og pædagoger) at samarbejde om vores kerneopgave? Strukturændringen skulle give N5 lederne bedre muligheder for at lave mere pædagogisk ledelse og faglig sparring - har de bedre mulighed for det? Med en reduceret ledelse og en ændring af ledelsens opgaver samt et reduceret administrativt personale, er der så opgaver der forsvinder (eller ikke bliver løst) og er der opgaver som andre faggrupper bliver nødt til at løse? - Med strukturændringen er de enkelte skoler blevet væsentligt større. Hvad betyder det for muligheden for samarbejdet og medindflydelsen for (og mellem) medarbejdere og forældre - på alle niveauer? Her kunne det være relevant at undersøge skolebestyrelsens og MED-udvalgets muligheder for at påvirke den enkelte skole / matrikel. Har det ændret ejerskabsfølelsen overfor den skole / matriklen man arbejder på / er forældre på)? Hvad med fleksibiliteten på den enkelte matrikel - er der f.eks. mulighed for at ledelsen / medarbejderne laver forskellige pædagogiske retninger på de enkelte afdelinger? - Med strukturændringen er ledelsens ansvarsområder fordelt efter opgaver og ikke længere efter hvilken matrikel man er på. Har dette resulteret i en mere robust ledelse - også på den enkelte afdeling. Er der forskel på hvordan det opleves på store og små matrikler? Hvad betyder det, når der ikke altid er ledelse fysisk tilstede på de enkelte matrikler? Har det skabt bedre og større sammenhængende læringsforløb mellem dagtilbud og skole? LÆRING OG TRIVSEL: - Kerneopgaven i folkeskolen vil altid være at sørge for, at eleverne lærer og trives i deres skolegang. Derfor er det naturligvis også relevant at undersøge, hvilken betydning strukturændringen har haft på elevernes udbytte af deres

9 skolegang. Har det bidraget til at øge elevernes faglighed? Har det øget elevernes motivation og lyst til at lære? Har strukturændringen være medvirkende til at bremse antallet af elever, der søger fra folkeskolen til privatskole? - Samtidig bærer en robust, fleksibel og bæredygtig ledelsesstruktur et stort ansvar for at skabe et godt og trygt arbejdsmiljø for medarbejderne. Derfor bør trivslen blandt medarbejderne naturligvis også undersøges. Her kunne det være relevant at undersøge nogle af følgende ting. Har strukturændringen været med at at skabe en større arbejdsglæde hos medarbejderne - og dermed øge den sociale kapital? Har den bidraget med at bremse antallet af opsigelser blandt personalet (ledelse og medarbejdere)? Har den resulteret i mindre stress blandt ledelse og medarbejdere? Har strukturændringen været med til at bidrage til et godt og udviklende arbejdsliv? Har ændringen bidraget til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft - både blandt ledelse og medarbejdere? Kildedamsskolen, skolebestyrelsen Indledningsvist vil vi gerne kvitterer for mulighed for at være en del af evalueringen af strukturændringen. I samme moment vil vi dog gerne påpege at skolerne de seneste år har været påvirket af en lang række forandringer samtidig, hvilket naturligt vil påvirke evalueringen. Årsag og konsekvens lader sig ikke nødvendigvis skille så skarpt som denne evaluering fordrer for at være relevant. Her tænker vi bl.a. på ledelsesstrukturen, skolereformen (lov 409) og den løbende forandring/usikkerhed der har været omkring budgetterne og økonomien. Såfremt kommunalbestyrelsen måtte ønske en evaluering af de øvrige områder står vi naturligvis til rådighed for input hertil. Vi ønsker også at påpege, at evalueringen sker efter blot ét år med den nye struktur, hvilket gør at evalueringsgrundlaget er meget spinkelt. Organisationen har dårligt nået at tilpasse sig den nye form, hvilket udvander kvaliteten af evalueringen yderligere. Vores anbefaling vil være at gentage evalueringen efter 3-4 års stabil drift for at kunne se den reelle effekt af strukturen og for at skabe en årrække med ro og stabilitet i modsætning til de foregående mange år Temaer som vi ønsker behandlet i evalueringsfasen 1. Samarbejdet mellem skolen og forældrene Vi oplever som skolebestyrelse at afstanden mellem forældrene og skolen er blevet større som følge af at skolebestyrelsen ikke længere er så bredt sammensat som tidligere og de enkelte afdelinger er typisk repræsenteret med kun et eller to medlemmer. Derved mister bestyrelsen nærhed og relevans. 2. Sammenhængen mellem indskolingsskoler og udskolingsskoler Vi oplever at når indskolingsskolerne strukturelt er sammen med udskolingsskolerne, giver det en god basis for at kunne skabe en rød tråd i undervisningen og lave en så smidig overgang som muligt. Endvidere giver det gode muligheder for samarbejde på tværs af afdelingerne for derigennem at kunne skabe afveksling i hverdagen og en mere alsidig undervisning.

10 3. Den økonomiske tildelingsmodel Den økonomiske tildelingsmodel som blev introduceret med strukturændringen tilgodeser i for høj grad de store skoler og gør det endog yderst vanskeligt for de små afdelingen at sikre et attraktivt tilbud. Vi oplever alt for ofte at vi ikke kan tælle til de 23 elever der skal til, at en klasse i sig selv er rentabel. Det efterlader til tider forældrene på de lidt større skoler med en følelse af at det er børnene på de store skoler der skal betale for børnene på de små dette er ikke fair! Skovvejens dagtilbud bestyrelse og MED-udvalg Medudvalg: Hvad betyder det at have daglige ledere der er leder af flere matrikler, hvad betyder det for den faglige ledelse? Har områdeledelse og det tættere samarbejde mellem områdelederne betydning for Overgange mellem skole og dagtilbud? Administrative centers betydning for at løfte arbejdsopgaver væk fra de pædagogiske ledere, således at der skabes rum til faglig Bestyrelsen: Forslag til temaer: Ledelse af flere matrikler fokus på nærledelse Samarbejde mellem skole og dagtilbuds bestyrelse Nytænkning og innovation i distrikternes bestyrelser (samarbejde mellem skole og dagtilbusbestyrelser) Skovvejens skole bestyrelse og MED-udvalg Skolebestyrelsen ved Skovvejens Skole ser frem til en evaluering af skolestrukturen. Skolebestyrelsen ved Skovvejens Skole ønsker, at en evaluering af skolestrukturen vil tage afsæt i de forudsætninger (økonomiske, administrative og organisatoriske) der lå til grund for valg af skolestruktur i 2012 og 2016, sat overfor de faktiske vilkår såvel økonomiske, administrative og organisatoriske, der reelt blev og er blevet stillet til rådighed for skoler og dagtilbud. Vilkårsændringer der er sket allerede før strukturen blev en realitet og er ændret undervejs, har stor betydning for, hvorvidt man i en evaluering kan fastslå, om målene er nået, og mulighederne er udnyttet. Her tænker vi på reduktioner på ledelse, administration, økonomiske reduktioner der rammer det pædagogisk personale og nedskæringer der bl.a. reducerer mulighederne for inklusion, pædagogisk udvikling og langsigtet planlægning. Når det er tilgængeligt mener bestyrelsen at evalueringen bør tage afsæt I følgende:

11 1. Økonomisk og pædagogisk bæredygtighed og synergi fx har organiseringen været medvirkende til, at også de mindre matrikler har været bæredygtige såvel økonomisk som fagligt? 2. Adm. Centre fx Har udviklingen af de administrative centre løftet og professionaliseret de administrative løsninger for skoler og dagtilbud? 3. Skolebestyrelsernes indflydelse og inddragelse. Fx hvordan er skolebestyrelserne inddraget i de fælleskommunale beslutninger omkring skoleudvikling, økonomi etc. 4. Læring og trivsel fx hvilke fordele har skolestrukturen gjort for samarbejdet mellem matriklerne, mellem dagtilbud og skoler, faglige fællesskaber, pædagogisk ledelse etc. Når ovenstående forudsætninger er på plads peger MED-udvalget på følgende evalueringstemaer i prioriteret rækkefølge: 1. Børnenes læring og trivsel spiller organisering en rolle. MED-udvalget har en interesse i, hvordan strukturen kan understøtte børnenes faglige udvikling og trivsel. 2. Medarbejdernes rammer for et godt og udviklende arbejdsliv Et godt arbejdsliv for medarbejderne understøtter børnenes læring og trivsel. 3. Fra ledelse af matrikel til læringsledelse og tilgængelighed: En tæt på faglig ledelse understøtter et godt og udviklende arbejdsliv for medarbejderne som understøtter børnenes læring og trivsel. Det har været svært at prioritere, da MED-udvalget mener at punkt 1 og 2 vægter lige højt samt at alle tre punkter hænger sammen.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur Evalueringen - en del af KB s procesplan

Læs mere

Input fra TRIO-seminar i Læring og Trivsel den 30. oktober 2018

Input fra TRIO-seminar i Læring og Trivsel den 30. oktober 2018 Input fra TRIO-seminar i Læring og Trivsel den 30. oktober 2018 Hvad mener vi, at de afgivne svar i Arbejdspladsvurdering og trivlsesmålingen vedr. områdestruktur er udtryk for? Skriv jeres refleksion

Læs mere

Notat Evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur, opsamling v. Udvalget for Børn

Notat Evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur, opsamling v. Udvalget for Børn Fagcenter for Læring og Trivsel 23. januar 2019 Notat Evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur, opsamling v. Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole har fra april 2018 til januar 2019 indsamlet

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Skoler

MED-udvalgets udtalelser, Skoler MED-udvalgets udtalelser, r n ved Tuse Næs Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? Når den pædagogiske leder får

Læs mere

Skolebestyrelsernes hørringssvar vedr. ledelsesstrukturen

Skolebestyrelsernes hørringssvar vedr. ledelsesstrukturen Skolebestyrelsernes hørringssvar vedr. ledelsesstrukturen Skole Hvilke opmærksomhedspunkter kan bestyrelsen pege på? Det vil blive svært at samle en bestyrelse med nærhed Vigtigheden af at forældre og

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Dagtilbud

MED-udvalgets udtalelser, Dagtilbud MED-udvalgets udtalelser, Dagtilbud Ved Tuse Næs Kildevangen Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? MED-Udvalget

Læs mere

Dialogmøde mellem udvalget for Børn og Skole og alle dagtilbuds- og skolebestyrelser, den 20. november 2018.

Dialogmøde mellem udvalget for Børn og Skole og alle dagtilbuds- og skolebestyrelser, den 20. november 2018. Dialogmøde mellem udvalget for Børn og Skole og alle dagtilbuds- og skolebestyrelser, den 20. november 2018. Status på evalueringen af dagtilbuds- og skolestrukturen samt resultatet af arbejdsvurdering-

Læs mere

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Fakta... 2 Mål... 2 Modeller... 3 Model 1... 3 Model 2... 4 Model 3... 5 Model 4...

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Forslag til ny ledelsesstruktur

Forslag til ny ledelsesstruktur Forslag til ny ledelsesstruktur J.nr.: 17.00.00.A00 Sagsnr.: 14/3702 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler, at at Børne, Fritids og Kulturudvalget udvælger det eller de scenarier, man ønsker at arbejde

Læs mere

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar

Notat. Institution. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Opsamling på høringssvar Notat Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Opsamling på høringssvar I forbindelse med de tre besparelsesforslag på dagtilbudsområdet, har forvaltningen i alt modtaget 26 høringssvar. Høringsparterne og

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde.

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde. Udkast høringssvar Hermed høringssvar vedrørende Fremtidens Folkeskole i Helsingør fra Hornbæk Skoles skolebestyrelse og A-med. Denne gang har der været afholdt personalemøder og forældrecaféer for at

Læs mere

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Børne-og Ungeudvalget har slut maj og start juni afholdt dialogmøder med skolebestyrelserne i Midt, Nord og Syd om Greves fremtidige skolestruktur.

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter.

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. På vegne af alle medarbejderne i Børnehuset ved Skoven, har MED-udvalget følgende kommentarer til forslaget om dagtilbuddene

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Indledning Motivation og hovedbudskab Læring og trivsel hos børn og unge Hovedbudskabet med omstillingen er: Alle unge skal have forudsætninger for at få uddannelse Vores børn skal trives, og de skal lære

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 311628 Brevid. 3033265 Ref. LTS Dir. tlf. 46 31 40 93 lenets@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar vedrørende ændring af skolestruktur 7. januar 2019 Byrådet

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil Afdelingsleder Søndersøskolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 3 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Søndersøskolen

Læs mere

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum.

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Skolebestyrelsen Holbæk By Skole Tidspunkt:

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

LANDSBYORDNING. Bilag 2. Ansøgningsskema (der udfyldes et ansøgningsskema for hvert rammeforsøg) 1. Kommunens navn Assens

LANDSBYORDNING. Bilag 2. Ansøgningsskema (der udfyldes et ansøgningsskema for hvert rammeforsøg) 1. Kommunens navn Assens Bilag 2 Ansøgningsskema (der udfyldes et ansøgningsskema for hvert rammeforsøg) LANDSBYORDNING 1. Kommunens navn Assens 2. Folkeskole og dagtilbud omfattet af ansøgningen Alle folkeskoler og dagtilbud

Læs mere

1 Glostrups skoleelever opnår et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen

1 Glostrups skoleelever opnår et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen Kommunale skolemål 15-11-2016 På en workshop den 7. november 2016 udarbejdede repræsentanter for Glostrup Skoles MED, skolebestyrelse og ledelse følgende kommunale skolemål med udgangspunkt i det 1. behandlede

Læs mere

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum.

Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Mødet indledes med en kort rundtur på Afd. Absalon ved Pædagogisk leder Michael Larsen ca. 20 min. Vi mødes i skolens fællesrum. Skolebestyrelsen Holbæk By Skole Tidspunkt:

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Job- og Kravprofil Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense side 1 af 9 Indhold Indledning...2 Ansættelsesudvalg...2 Tidsplan...2 Nordfyns Kommune...3 Ledelsesstruktur...5

Læs mere

Opsamlingsskemaer til debatten

Opsamlingsskemaer til debatten Opsamlingsskemaer til debatten Input fra Skolen ved Tuse Næs Debatmøde blev afholdt mandag d. 23. marts 2014 på afdeling Tuse, hvor der var omkring 60 fremmødt. Forsat god debat! Bæredygtige skoler og

Læs mere

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Formål Formålet med skolereformen er at sikre en højere faglighed gennem en sammenhængende skoledag og bedre undervisning. Således skal

Læs mere

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om:

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Opgaveløsning i Furesø Kommunes folkeskoler i skoleåret 2014-15 Indledning Furesø Kommune,

Læs mere

Drejebog folkeskolereformen vs. 2

Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Skoleafdelingen oktober 2014 Folkeskolereform version 2 Folkeskolereformen er en realitet og mange af dens elementer er implementeret. Skolerne i Dragør har et højt ambitionsniveau,

Læs mere

OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015

OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015 OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015 Dagens program 17.30 17.40 Velkommen og dagens program 17.40 18.45 Opsamling fra

Læs mere

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Job- og Kravprofil Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense side 1 af 9 Indhold Indledning...2 Ansættelsesudvalg...2 Tidsplan...2 Nordfyns Kommune...3 Ledelsesstruktur...5

Læs mere

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune Jobprofil Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune 1. Indledning Hørsholm Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Rungsted Skole. Stillingen er ledig og ønskes besat snarest muligt. Denne jobprofil

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

Skoleleder distrikt Kystskolen. Job- og Kravprofil

Skoleleder distrikt Kystskolen. Job- og Kravprofil Skoleleder distrikt Kystskolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 2 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Skoleleder

Læs mere

Viceskoleleder distrikt Kystskole. Job- og Kravprofil

Viceskoleleder distrikt Kystskole. Job- og Kravprofil Viceskoleleder distrikt Kystskole Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 3 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Viceskoleleder

Læs mere

Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger

Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger Skole og kulturafdelingen 2017 Indhold Indledning...1 Gældende politiske beslutninger...2 Nationalt...2 Folkeskolereformen er særligt fokus på nedenstående

Læs mere

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Baggrund Folkeskolen i Albertslund har det ikke godt. Trivselsmålingerne viser, at mange af vores børn trives rigtig dårligt i vores skoler - resultaterne er ringere

Læs mere

Viceskoleleder. Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil

Viceskoleleder. Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil Viceskoleleder Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning 2 Ansættelsesudvalg 2 Tidsplan 2 Nordfyns Kommunes skolevæsen 3 Særslev-Hårslev-Skolen 4 Ledelsesopgaven 4 Lederprofil 5 Ansættelsesvilkår

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 20-08-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-44-19 Bilag 2 Oversigt med opsummering af de enkelte høringssvar Afsender Opsummering Model MED udvalg område Øst På peger udfordringerne

Læs mere

Indledning. NOTAT: Evaluering af områdestruktur

Indledning. NOTAT: Evaluering af områdestruktur Velfærdssekretariatet Sagsnr. 278329 Brevid. 2273661 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af områdestruktur 13. februar 2016 Indledning Som en del af budgetvedtagelsen i

Læs mere

Politikerdebat og skolevalg gennemført med stor succes. Pt. arbejdes der på galla på både Absalon og Bjergmarken.

Politikerdebat og skolevalg gennemført med stor succes. Pt. arbejdes der på galla på både Absalon og Bjergmarken. Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Dagsorden Skolebestyrelsen Holbæk By Skole Tidspunkt: Onsdag den 27. februar kl. 17.00 ca.19.15 Hvor: Absalon Deltagere: Afbud/fravær: Kristian, Michael, Nikoline Punkt

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen?

1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen? 1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen? Vores børn skal gå på den skole, som giver det bedste og det mest spændende undervisningsforløb. På Frisholm

Læs mere

Skolebestyrelsesmøde nr. 14

Skolebestyrelsesmøde nr. 14 . Skolebestyrelsesmøde nr. 14 Tirsdag d. 23. november på afd. Jyderup De næste møder mandag d. 15/1 Knabstrup onsdag d. 28/2 Jernløse tirsdag d. 20/3 Kildebjerg torsdag d. 12/4 Knabstrup mandag d. 14/5

Læs mere

Fremtidens folkeskole i Helsingør Kommune

Fremtidens folkeskole i Helsingør Kommune Bilag 2 - Oversigt over er i Fremtidens folkeskole i Helsingør Kommune - forslag til rammer og principper pr. 1. august 2014 Emne Alternative modeller indstilling 2.1. Nye regler om tilstedeværelse og

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i Folkeskolereformen af 13. juni 2013. For at understøtte planlægningen

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Fusionsplan Område Vest

Fusionsplan Område Vest Fusionsplan Område Vest Målet er at skabe og implementere en vision for Vest: Vision: I Vest er alle børn, forældre og medarbejdere inkluderet i fællesskabet. Vores arbejde på at inkludere alle bygger

Læs mere

Overblik over budskaber i høringssvar

Overblik over budskaber i høringssvar Overblik over budskaber i høringssvar AFSENDER INDHOLD ADMINISTRATIONENS KOMMENTARER Forældrebestyrelsen i Vuggestuen Manegen Forældrebestyrelsen modsætter sig en eventuel sammenlægning af Vuggestuen Manegen

Læs mere

Viceskoleleder. Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil

Viceskoleleder. Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil Viceskoleleder Særslev-Hårslev-Skolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning 2 Ansættelsesudvalg 2 Tidsplan 2 Nordfyns Kommunes skolevæsen 3 Særslev-Hårslev-Skolen 4 Ledelsesopgaven 4 Lederprofil 5 Ansættelsesvilkår

Læs mere

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole I Radikale Venstre vil vi have en skole, hvor vores børn trives og udvikler sig. En skole der klæder vores børn på menneskeligt, socialt og

Læs mere

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune Det gode skoleliv Glostrup Kommune Forord Børne- og Skoleudvalget har fokus på børn og unges trivsel, læring og uddannelse. Vi ønsker, at børn og unge i Glostrup Kommune udvikler sig og uddanner sig til

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse

Lektiehjælp og faglig fordybelse Punkt 5. Lektiehjælp og faglig fordybelse 2015-056033 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på lektiehjælp og faglig fordybelse. Beslutning: Til orientering. Skoleudvalget

Læs mere

Bemærkninger til Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. september 2014 fra de forældrevalgte medlemmer af skolebestyrelsen på Strandskolen

Bemærkninger til Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. september 2014 fra de forældrevalgte medlemmer af skolebestyrelsen på Strandskolen Sendt pr. mail til: Medlemmerne af Børne- og Ungeudvalget Greve Kommune Den 3. september 2014 Bemærkninger til Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. september 2014 fra de forældrevalgte medlemmer af skolebestyrelsen

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds,

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, Værdigrundlag for samarbejde mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, BUPL, FOA og Fagenheden Skole Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Værdier... 3 Ordentlighed... 3 Fællesskab...

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune

Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune 29. april 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Baggrund... 3 Forslag: Fem distriktsskoler i Ballerup Kommune på ni matrikler... 5 Forslag til

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning Punkt 9. Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning 2016-069918 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, den gennemførte evaluering af understøttende undervisning samt

Læs mere

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen.

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen. Version: 20. august 2013 Indledning I foråret 2013 indgik Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative en aftale vedr. en reform af folkeskolerne i Danmark. Reformen medfører, at folkeskolen fra

Læs mere

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Fagcenteret for Læring & Trivsel den 29. marts 2017 Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Bestyrelsen for dagtilbudsområdet Holbæk By har ansøgt Udvalget Læring

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

Kvalitetssikringsplan

Kvalitetssikringsplan Kvalitetssikringsplan 2013-2015 En skole i trivsel og udvikling med plads til alle, men ikke til alt! Kvalitetssikringsplan 2014-2015 Indholdsfortegnelse Indledende bemærkninger Side 3 Skolens vision og

Læs mere

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015 Til Næstved Kommune, Center for Dagtilbud, cda@naestved.dk Den 2. juli 2014 Høringssvar fra forældrebestyrelsen for Manøhytten vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

Læs mere

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning

Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning Direktionen Direktionens kommentarer til høring vedr. organisationstilpasning 27-03-2019 18/27039 Den 25. marts var der frist for indkomne høringssvar vedr. det oplæg til organisationstilpasning, som Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Dagtilbuddets navn: Den selvejende institution Tjærbyvejens vuggestue Dato for afholdt pædagogisk tilsyn: 11/4 2018 Dato og tidsrum for iagttagelsesbesøg:

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet Roskilde Kommune Sammenfatning af analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet 27. juni 2018 Roskilde Kommune Side 2 af 6 1 Indledning Roskilde Kommune har iværksat to temaanalyser i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE 1. MØDE I OMSTILLINGSGRUPPEN LÆRING & TRIVSEL

BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE 1. MØDE I OMSTILLINGSGRUPPEN LÆRING & TRIVSEL BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE 1. MØDE I OMSTILLINGSGRUPPEN Den næste 1 ½ time Velkommen og præsentation 1. Oplæg (15 min) - Budskaber fra sidste omstillingsgruppe - Hvad sker der fra nu og til juni?

Læs mere

Dragør Kommune Skole, Kultur og Fritid Side nr. 1

Dragør Kommune Skole, Kultur og Fritid Side nr. 1 Dragør Kommune Skole, Kultur og Fritid Side nr. 1 I forbindelse med den gennemførte høring vedrørende Kommunalbestyrelsens beslutning om indførelse af SFO i Dragør Kommune fra 1. august 2011 er der indkommet

Læs mere

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé Opsamling fra spørgeskema til udskolingselever Skoleafdelingen har bedt Fælles Elevråd om at tage stilling til, hvilke af de syv fokusområder, der har været mest relevant for dem at blive hørt i forhold

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan Bilag 40 Fremtidens Fritidstilbud ved Lundehusskolen Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole.

Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole. Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole. I oplægget til strukturdrøftelserne fra politikerne var målet, at opnå et driftsrationale

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015

Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015 Deskresearch i forbindelse med evaluering af områdeledelse forår 2015 Redegørelse for økonomiske og organisatoriske forudsætninger forbundet med områdeledelsesstrukturen samt fordele og ulemper ved øvrige

Læs mere

2. møde i omstillingsgruppen for Læring og Trivsel. 8. april 2014

2. møde i omstillingsgruppen for Læring og Trivsel. 8. april 2014 2. møde i omstillingsgruppen for Læring og Trivsel 8. april 2014 Møderækken i omstillingsgruppen 1. Møde, 13. marts, kl. 16-19 Fælles opstartsmøde 2. møde, 8. april 2014, kl. 16-20 Identifikation af scenarier

Læs mere

Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål

Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål Silkeborg Kommunes dialog med skolebestyrelser angående ny skolestruktur Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål 1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav

Læs mere

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Ledelse af dagtilbud 2017 Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Indhold Om undersøgelsen Side 3 Hovedkonklusioner Side 4 På tværs af de syv ledelsestemaer Side 5 Behov for kompetenceudvikling

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

Viby Skole. Lokal Udviklingsplan

Viby Skole. Lokal Udviklingsplan 2014-16 Lokal Udviklingsplan Viby Skole Viby Skole er en moderne og veldrevet folkeskole i Aarhus Kommune, der med sine ca. 80 medarbejdere, 27 klasser og ca. 530 elever formår at være en attraktiv skole,

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Udvikling af styrket sammenhæng mellem dagtilbud og skole for de 4-8 årige børn ( )

Udvikling af styrket sammenhæng mellem dagtilbud og skole for de 4-8 årige børn ( ) Projekt: Udvikling af styrket sammenhæng mellem dagtilbud og skole for de 4-8 årige børn (2016-19) Beslutningsgrundlag Organisering Projektnavn Projektejer Program Projektleder Forretningsmæssig drift

Læs mere