Omstilling, effektivisering og innovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omstilling, effektivisering og innovation"

Transkript

1 Nr. Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Omstilling, effektivisering og innovation BUR Strukturtilpasning Sammenlægning af de 2 områder til 1 område Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Fysisk sammenlægning af BUR fra NORD og SYD til ét fælles område - fortsat med samme fysiske placering som FAG-U og FAG-D vil kunne initiere en ikke ubetydelig effektiviseringsgevinst (både transporttid, mødetid og evt. dobbelte arbejdsgange vil kunne reduceres). Det kræver dog, at der findes bygninger, der kan huse alle medarbejderne eller f.eks. at rådhuset i Broby ombygges, så der bliver plads til alle medarbejderne. Bygningen skulle så leve op til Lars Bo's energiklassificering. Herved ville samarbejdet de 3 børnefagsekretariater imellem kunne rationaliseres, idet konsulenterne og PPR-medarbejdere alle ville være i samme hus. Forventet udgiftsreduktion fra BUR på lønsummen kr. pr. år. fra det tidspunkt, hvor der findes fælles lokaler. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: 2 stillinger nedlægges. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Idet samarbejdet vil kunne øges og transport- og mødetid formindskes vil fælles mål (ny handleguide m.m.) og politikker i højere grad kunne efterleves. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Efterlevelse af det politiske rationaliseringsønske om antal ansatte i "forvaltningen". Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed:

2 Personalemæssige konsekvenser: Se ovenfor. Øvrige bemærkninger:

3 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: BUR Strukturtilpasning Emne: Genåbning af budget udmøntning af rammebesparelse 2011 Fagudvalg: Børne- og undervisningsudvalg Funktion: 3.04, 5.21, 6.51 Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Udmøntning af resterende rammebesparelse for I forbindelse med den udmeldte besparelse ved genåbning af budgettet for 2010 mangler BUR at udmønte rammebesparelse for 2011 på kr. Det er efter vurdering besluttet, at der i forbindelse med den vedtagne ændring af strukturen fra 3 områder til 2 områder kan reduceres som følger: Nedlæggelse af yderligere en psykologstilling i PPR. Opsigelse af lejlighed i Ringparken i Faaborg - har været brugt i forbindelse med forebyggende arbejde. Reduktion med yderligere 0,25 stilling i ledelsen i fagsekretariatet. Fagsekretariatet BUR består nu af fagchef, souchef, anbringelseskonsulent og 2 sekretærer. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Psykologstilling: kr. Lejlighed i Ringparken: kr. Reduktion i opgaver i fagsekretariatet: kr. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Fagsekretariatet BUR er for nuværende reduceret til fagchef, souschef og anbringelseskonsulent samt 2 sekretærer. Det bliver således mere og mere vanskeligt at fastholde kvaliteten i fagsekretiatets ydelser, såvel internt som i forhold til det politiske niveau. PPR's kerneydelser er nytænkt i en ny kontekst i forhold til normalsystemets børnehaver og fri- og folkeskoler. Personalereduktionen vil også her give en ændring i den ydelse normalsystemet vil modtage. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Ingen. Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Fagsekretariatets muligeheder for at have ressourcer til tværkommunale projekter, udviklingsarbejder og lignende er reduceret.

4 Personalemæssige konsekvenser: -1,0 psykolog stilling. -0,22 fagkonsulentstilling Øvrige bemærkninger:

5 Nr. Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Omstilling, effektivisering og innovation BUR Afbureaukratisering og regelforenkling Udmøntning af statslige forslag vedr. afbureaukratisering Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Udmøntning af statens forslag til regelforenkling og afbureaukratisering i Staten har i alt fremsat 105 forslag til afbureaukratisering og regelforenkling. Heraf vedr. 12 forslag udsatte børn og unge. Staten vurderer, at de 12 forslag kan frigøre i alt 38 mio. kr. Faaborg-Midtfyn Kommunes andel heraf, svarende til Faaborg-Midtfyn Kommunes andel af det samlede befolkningstal, udgør kr. De enkelte indsatser er oplistet under forudsætninger. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Færre krav til socialfaglige undersøgelser: kr. Færre krav til handleplaner: kr. Øvrige initiativer: kr. - Færre indberetninger til Anbringelsesstatistikken - Enklere regler for godkendelse og tilsyn med anbringelsessteder - Enklere regler for beregning af forældres egenbetaling - Klare regler for fagpersoners videregivelse af personoplysninger - Bedre it-understøttelse på udsatte børn- og ungeområdet - Færre krav til indstillinger til børn- og ungeudvalget - Afskaffelse af kravet om nedsættelse af en tværfaglig gruppe - Enklere regler for kontaktperson og personlig rådgiver - Mere fleksible regler for afgørelser om samvær Betydning for områdets udviklingsmål/politikker:

6 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Reduktion svarende til ca. 1 fuldtidsstilling. Øvrige bemærkninger:

7 Nr. Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Omstilling, effektivisering og innovation Undervisning - børn Strukturtilpasning Forslag til skolestrukturændringer mv. Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Fagsekretariatet for undervisning og Børne- og Undervisningsudvalget har kørt en særsklit proces vedr. forslag til nedlæggelser og sammenlægninger af skoler og afdelinger. Der er i alt fremsat 10 forslag til ændringer af skolestrukturen (inkl. 10. klasser og specialklasser). Der henvises til sagsfremstillinger på Børne- og Undervisningsudvalgets møde den 11. august 2010 for en beskrivelse af de enkelte forslag. Den angivne udgiftsreduktion herunder svarer til summen af de enkelte forslag. Se desuden specifikation under økonomi. De påtænkte strukturtilpasninger er udvalgt med baggrund i, hvad der vil være realistisk fra skoleåret samt med hensyntagen til hvor der er lokalekapacitet som muliggør elevflytninger fra anden skole. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Specifikation Besparelserne er opgjort for 2011/overslagsår: BU pkt. 83: Nedlæggelse af Søllinge Skole (elever overføres til Rolfsted): kr./ kr. BU pkt. 84: Nedlæggelse af Heden Vantinge Skole (elever overføres til Espe): kr./ kr. BU pkt. 85: Heldagsklasser fra Broskolen flyttes til Nordagerskolen: 0 kr./0 kr. BU pkt. 86: Nedlæggelse af Åstrup Skole: kr./ kr. BU pkt. 87: Harmonisering af heldagsklassetilbud: 0 kr./0 kr. BU pkt. 88: Samling af sydskolerne (forudsat at bygninger ikke afhændes): kr./ kr. BU pkt. 89: Omstrukturering af skolerne i Brobyområdet (do.): kr./ kr. BU pkt. 90: Samling af Tre Ege skolen på 2 afdelinger mm.: kr./ kr. BU pkt. 91: Flytning af Brahetrolleborgs overbygning til Faaborg sundskole: kr./ kr. BU pkt. 92: Samling af 10. klasser på 2 skoler: 0 kr./0 kr. I alt: kr. i 2011 og kr. i I beregningerne er der skønsmæssigt taget højde for følgeudgifter, herunder befordringsudgifter. Det bemærkes, at der forventes en anlægsudgift på ml. 5 og 10 mio. kr. vedr. pkt. 90. Det forudsættes her, at der skal ske en udbygning af Tingagerskolen mhp. at rumme yderligere 6 klasser (se desuden særskilt anlægsskema). Der er ikke indregnet indtægter for salg af nedlagte skoler og afdelinger.

8 Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Øvrige bemærkninger:

9 Nr. Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Omstilling, effektivisering og innovation Undervisning - børn Besparelse SFO ændret åbningstid Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Ved genåbning af budget 2010 var der fremlagt spareforslag på SFO erne med en reduktion i åbningstiden på 2 timer ugentlig. Det blev besluttet at fastholde åbningstiden på 52 timer pr. uge i 2010 og tage stilling til besparelsen i forbindelse med budget Der blev derfor besluttet en rammebesparelse på kr. fra budget I den nugældende tildelingsmodel tildeles der budget til SFO med åbningstid på 52 timer ugentlig. Reduceret for skoletiden med 20 timer ugentlig i 40 undervisningsuger. Åbningstiden kan reduceres med 2 timer ugl. fra 1. januar For SFO erne er det en forholdsvis stor reduktion i åbningstiden, da der i forvejen er reduceret for skoletiden. Ansættelsesforholdene i SFO erne bliver dårligere, da det bliver vanskeligere at skabe hele stillinger. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Der er foretaget ny beregning med udgangspunkt i forventet elevtal i SFO i Den samlede besparelse ved en reduktion af åbningstiden med 2 timer ugentlig vil udgøre netto Der er i besparelsen taget højde for mindreindtægt på forældrebetaling og mindreudgifter til friplads og søskenderabat. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Forslaget kan have negativ betydning for Børn & Unge strategien, idet kommunen kan blive mindre attraktiv som bosætningskommune. Den netop vedtagne politiske målsætning for SFO erne bliver vanskeligere at efterleve, da der bliver færre fuldtidsstillinger i sfo erne.

10 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Der vil være en personalebesparelse på 4,9 stilling Øvrige bemærkninger:

11 Nr. Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Omstilling, effektivisering og innovation Undervisning - børn Servicetilpasning Minimumstimetal Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Elevernes timetal reduceres fra Undervisningsministeriets vejledende timetal til minimumtimetal. Fra ministeriets side er der for et skoleforløb klasse udmeldt et samlet minimumtimetal på timer svarende til gennemsnitlig 25,8 lektioner á 45 min. pr. uge og et vejledende timetal på timer svarende til gennemsnitlig 27,7 lektion á 45 min. pr. uge. Besparelsen vil betyde en reduktion på 1,9 lektioner á 45 min. pr. uge, svarende til en reduktion på 6,8 pct. eller 57 timer på årsbasis. Ved genåbning af budget 2010 blev det besluttet at reducere fra vejledende timetal til minimumtimetal for skoleåret 2010/2011. Det blev samtidig besluttet, at der i forbindelse med behandling af budget 2011 skulle tages stilling til om besparelsen skulle videreføres fra 1. august Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Beregningerne er fortaget ud fra de eksisterende skoler samt det forventede elevtal pr. 5. september 2010, hvilket også er beregningsgrundlag til basisbudget Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Fagsekretariatet bemærker, at Undervisningsministeriets bindende trin og slutmål for fagene er udarbejdet med udgangspunkt i vejledende timetal. Det er fagchefens vurdering, at eksisterende lokale politikker og udviklingsmål kan opretholdes ved undervisning på minimumtimetal. Eleverne modtager færre undervisningstimer, men kvaliteten i de underviste timer kan opretholdes.

12 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Ændring af timetildeling til minimum medfører nedgang i antallet af lærerstillinger på 17,1 stillinger. Øvrige bemærkninger:

13 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Servicetilpasning Reduktion af den ugentlige åbningstid Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Det foreslås at nedsætte den ugentlige åbningstid i de institutioner, der i øjeblikket har åbent 50,25 timer om ugen med et kvarter. De fem institutioner, der har åbent 52 timer om ugen, berøres ikke af forslaget. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Besparelsen er beregnet for de institutioner som i dag har åbent i 50,25 time pr. uge. Åbningstiden i de 5 institutioner med 52 timers åbningstid ændres ikke. Besparelsen er beregnet i normeringsmodellen for 2011 med de børnetal som indgår heri bortset fra V. Åby børnehave og Stentevang Børnehave som overgår til henholdsvis SFO og privatbørnehave. Besparelse jf. beregning i normeringsmodel kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi:

14 Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Besparelsen medfører en personalereduktion på 1,0 fuldtidsstilling fordelt på 32 institutioner. Øvrige bemærkninger:

15 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Driftssætning af fælles ledelse i Hestehaven/Hudevad Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: De to daginstitutioner Hestehaven og Hudevad har siden 2008 været en del af et forsøg med fælles ledelse. Forsøget er indgået med BUPL som aftalepart (via en forsøgsaftale) og løber indtil 31. december Det er tanken, at forsøget skal slutevalueres i løbet af efteråret 2010 med henblik på, at Børne- og Undervisningsudvalget kan træffe beslutning om driftssætning i november 2010, sådan at forsøgsordningen ophører og overgår til drift pr. 1. januar Der blev i oktober 2009 gennenmført en midtvejsstatus, der overordnet viste en høj tilfredshed med forsøget blandt forældre og medarbejdere. En spørgeskemaundersøgelse, der skal danne baggrund for slutevalueringen er netop gennemført og den viser, at de problemområder, der blev identificeret i midtvejsevalueringen, er håndteret af ledelsen. Der er således høj tilfredshed med forsøget fra både forældre og medarbejdere. På den baggrund foreslås det, at Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om at forsøget overgår til drift 1. januar 2011, således at den effektiviseringsgevinst, der følger heraf, kan udmøntes som en del af basisbudgettet for Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Besparelsen er beregnet i normeringsmodellen for 2011 med de børnetal som indgår heri og udgør forskellen mellem en gennemsnitlig lederløn og en gennemsnitlig pædagogløn med tillæg af 4% vikardækning Besparelse jf. beregning i normeringsmodel kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Besparelsen medfører ingen personalereduktion.

16 Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Ingen Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Ingen Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Ingen Personalemæssige konsekvenser: Ingen Øvrige bemærkninger: Forslaget betyder, at Børne- og Undervisningsudvalgets behandling af slutevalueringen den 10. november 2010 ændrer karakter fra en beslutning til en orientering. Hvis forslaget vedtages, får Børne- og Undervisningsudvalget lejlighed til at kommentere slutevalueringen den 10. november med henblik på, at deres evt. kommentarer kan inddrages i den endelige justering og implementering efterfølgende.

17 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Ny daginstitution i Fåborg Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: I forbindelse med bygning af ny daginstitution i Faaborg og nedlæggelse af de to gamle institutioner (Faaborg Børnehave og Vester Mølle Børnehave) ansættes én leder og én souschef mod de nuværende to ledere og to souschefer. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Effektiviseringen ved sammenlægningen af Faaborg Børnehave og Vuggestue og Vester Mølle Børnehave er beregnet i tildelingsmodellen for 2011 ud fra de nuværende børnetal på 38 børnehavebørn i Vester Mølle og 38 børnehavebørn og 12 vuggestuebørn i Faaborg Børnehave og Vuggestue. Besparelsen på drift af ejendommene er indregnet i budget Besparelse jf. beregning i normeringsmodel kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Besparelsen medfører en personalereduktion på 0,6 fuldtidsstilling. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Ingen Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Forslaget har ingen selvstændig effekt. Bygning af den ny institution har derimod en positiv effekt, idet den nye institution vil medvirke til at FMK fremstår som en attraktiv bosætningskommune med et moderne og tidssvarende institutionsbyggeri.

18 Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Ingen Personalemæssige konsekvenser: Besparelsen medfører en personalereduktion på 0,6 fuldtidsstilling. Øvrige bemærkninger:

19 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Kapacitets- og strukturtilpasning i Ryslinge, Gislev, mv. Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: FMK oplever et svagt faldende børnetal på 0-6 års området og det fordeler sig skævt mellem forskellige geografiske områder. I Ryslinge og Gislev er børnetallet faldet næsten 10% fra 2009 til 2010, og det giver en række udfordringer ifht. institutionernes økonomi, faglighed og ledelse. Ifb. med Strategi for Omstilling, Effektivisering og Innovation har der været dialog med institutionslederne på Dagtilbudsområdet vedr. forskellige muligheder for strukturtilpasning, herunder mulighed for at skabe større bæredygtighed for de mindste institutioner. Med afsæt i disse drøftelser foreslås igangsat et projekt vedr. områdeledelse, hvor institutionerne i Ryslinge, Gislev, Kværndrup, Espe og Korinth samles i én områdeinstitution med én områdeleder med virkning fra 1. juni Projektet er nærmere beskrevet i et notat, der er vedlagt budgetmaterialet. Samtidig foreslås en afdeling af Eventyrhuset i Ryslinge lukket, da børnetallet ikke længere giver behov for en ekstra afdeling. Bygningen foreslås anvendt til SFO i et forslag fra Fagchefen for Undervisning. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Besparelsen fremkommer ved lukning af den ene afdeling i Ryslinge, kaldet Smuthullet. Projektet vedrørende områdeledelse finansieres indenfor den eksisterende ramme. Besparelsen er beregnet i normeringsmodellen for 2010 med de børnetal som indgår heri. Beregningen omfatter lukning af Smuthullet i Ryslinge og samling af alle børn i Eventyrhuset således der kun tildeles timer til åbne/lukke funktion i en afdeling, én souschef og ét grundbeløb til materialer. Besparelse jf. beregning i normeringsmodel kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Besparelsen medfører en personalereduktion på 0,9 stilling. Ved lukning af Smuthullet vil der desuden kunne spares kr. pr. år på ejendomsdriften. Af udgiften vedrører kr. vedligeholdelse, som ikke indgår i beregningen af forældrebetalingen. Af de resterende fragår der kr. i forældrebetaling og tillægges kr. vedr. søskendetilskud og fripladser. Nettobesparelse udgør herefter kr. Hvis Smuthullet lukkes vil der endvidere være en besparelse på kr. i Intern Service til rengøring.

20 Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Lukning af Smuthullet vurderes ikke at have konsekvenser for områdets udviklingsmål/politikker. Projektet vedrørende områdeledelse vurderes at være en nødvendig forudsætning for - indenfor de eksisterende tildelingsmæssige rammer - at skabe faglig, ledelsesmæssig og økonomisk bæredygtighed i området. De fem institutioner har med de nuværende vilkår vanskeligt ved at leve op til kommunens ambitiøse politikker og målsætninger. Projektet vedrørende områdeledelse afprøver muligheden for at forbedre vilkårene indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: I et forslag fra Fagchefen for Undervisning vedrørende samling af Tre Ege skolen i to afdelinger foreslås Smuthullet anvendt til SFO, hvilket er i god tråd med ovenstående forslag. De bygningsrelaterede udgifter afholdes dermed af Tre Ege skolen. Personalemæssige konsekvenser: Lukning af Smuthullet som en afdeling af Eventyrhuset medfører en personalereduktion i Eventyrhuset på 0,9 stilling. Projektet vedrørende områdeledelse medfører opsigelse af de nuværende institutionsledere med tilbud om ansættelse i stillingen som daglig leder på en lavere indplacering, samt opslag af stillingen som områdeleder. Forslaget medfører desuden vilkårsændring af souscheferne. Øvrige bemærkninger: Såfremt forslaget vedtages vil der blive udarbejdet en egentlig projektbeskrivelse, der forelægges Børne- og Undervisningsudvalget samt en proces- og implementeringsplan. De nærmere detaljer om projektet beskrives heri, ligesom organiseringen af projektet, involveringen af medarbejdere og de faglige organisationer. Projektet forventes igangsat pr. 1. juni 2011.

21 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Afbureaukratisering og regelforenkling Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurderinger Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: I regeringens plan for mindre bureaukrati lægges der op til, at pædagogiske læreplaner kun skal evalueres hvert andet år og at der ikke skal udarbejdes selvstændige børnemiljøvurderinger. Forslaget vurderes at have en mindre effekt i det enkelte dagtilbud svarende til ca. 100 timer om året, der foreslås udmøntet forholdsmæssigt i institutionerne efter normeret børnetal i Samtidig foreslås det, at Fagsekretariatets budget til læreplaner, der stammer fra bloktilskud ifb. med vedtagelsen af ny Dagtilbudslov, bortfalder. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Af budgetbeløbet, som var afsat til dækning af de økonomiske konsekvenser af den nye dagtilbudslov, er der udkonteret kr. til dækning af udgifter i forbindelse med udarbejdelse af læreplaner. Der er således også beregnet forældreandel af den del, der er afsat til udgifter i forbindelse med læreplaner. Besparelse på fælleskonto kr. Bruttobesparelsen på institutionerne udgør kr. Samlet bruttobesparelse kr. Forældrebetaling kr. Friplads/søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Besparelsen er beregnet med baggrund i, at der spares 100 personaletimer i de 35 institutioner samt i fagsekretariatet. Besparelsen medfører en personalereduktion på 1,8 stilling på institutionerne. Der er ikke normeret på budgetbeløbet på fælleskontoen.

22 Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Arbejdet med pædagogiske læreplaner bidrager til at højne den pædagogiske kvalitet i dagtilbudene. Når kravene til evaluering nedjusteres vil det være vigtigt, at institutionerne tilpasser deres praksis, så tidsforbruget til evaluering reduceres i den enkelte institution og ikke det generelle arbejde med opstilling af læringsmål og planlægning af de pædagogiske aktiviteter. Institutionerne vil blive understøttet af Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn i denne proces via udarbejdelse af konkrete værktøjer. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Ingen Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Ingen Personalemæssige konsekvenser: Besparelsen medfører en personalereduktion på 1,6 stilling fordelt på 32 institutioner. Øvrige bemærkninger:

23 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Servicetilpasning Bortfald af pulje til udvidet åbningstid Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Ifb. med genåbning af budget 2010 blev det besluttet at halvere den individuelle pulje til udvidet åbningstid i daginstitutionerne. Det foreslås hermed, at den individuelle pulje helt bortfalder pr. 1. januar Der er i dag 5 institutioner i FMK, der har udvidet åbningstid på 52 timer/ugen. Det vurderes, at visitationen til disse 5 institutioner kan gøres mere behovsstyret, sådan at de forældre, der har behov for en længere åbningstid får førsteprioritet i de 5 institutioner. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Budgetbeløb i budgetoplæg for 2011 udgør kr. Besparelse brutto Forældrebetaling Fripladser og søskendetilskud Nettobesparelse kr kr kr kr. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: De forældre, der i dag benytter puljen til individuel åbningstid vil blive ramt af forslaget. Visitation til de fem institutioner med 52 timers åbningstid vil kunne ske fremadrettet, sådan at nye forældre kan visiteres målrettet til de fem institutioner. Kriterier for dette bør besluttes af Børne- og Undervisningsudvalget.

24 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Ingen Personalemæssige konsekvenser: Da puljen til individuel udvidelse af åbningstiden udmøntes via ansøgning har forslaget ikke umiddelbart personalemæssige konsekvenser. Det kan ikke afvises, at enkelte institutioner med afsæt i deres erfaringer omkring behovet for udvidet åbningstid tilpasser deres personaleressourcer, så puljemidlerne kan være med til at finansiere timer i den faste normering. I disse tilfælde vil forslaget have personalemæssige konsekvenser i form af nedsættelse af personalets timetal eller afskedigelse. Øvrige bemærkninger:

25 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Bortfald af tilskud til L'egsmarken Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Det foreslås på Kultur- og Fritidsudvalgets område, at tilskuddet til pasning af skolebørn fra klasse på Skullerodsholm, Husmandsstedet og Ferritslev Fritidshus opgives. I praksis gives der ét tilskud, der anvendes både til pasning af skolebørn og til generelle aktiviteter og det foreslås under Kultur- og Fritidsudvalget, at dette tilskud halveres. For at sikre ens vilkår på tværs af kommunen foreslås det, at tilskuddet til L'egsmarken fritidsklub i Horne bortfalder. Tilskuddet til L'egsmarken gives kun til pasning af skolebørn, og hvis tilskuddet til pasning bortfalder de øvrige steder, vurderes det, at hele tilskuddet bør bortfalde i L'egsmarken, hvis de 4 tilbud skal stilles lige. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: I budgetoverslag 2011 er der budgetlagt med en udgift på kr. i 2011 prisniveau. Der er ikke udgifter til fripladser/søskendetilskud eller indtægt fra forældrebetaling til området. Besparelsen vil derfor udgøre hele budgetbeløbet op til kr. Implementering fra 1. august derfor beregnes 5/12 virkning i Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Ved dannelsen af Faaborg-Midtfyn Komune er der udarbejdet en Frivillighedspolitik. Kommunens pulje til frivilligt socialt arbejde administreres af Fagsekretariatet Sundhed og Handicap som via en tildelingsgruppe behandler ansøgninger en gang årligt. Af politikken fremgår det, at der kan bevilges midler til enkeltpersoners, netværksgruppers eller foreningers forsøg på at gøre en indsats for socialt udsatte. L'egsmarkens tilbud henvender sig til børn i 4., 5. og 6. klasse på Horne Skole. Der er ikke tale om socialt udsatte børn. Klubben opfylder derfor ikke betingelserne for at modtage tilskud efter kommunens frivillighedspolitik. Der er ikke andre tilbud som L'egsmarken i Faaborg-Midtfyn kommune, der modtager tilskud efter frivillighedspolitikken.

26 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: L'egsmarken udgør et attraktivt fritidstilbud til børn i klasse. Tilbudet bidrager til at gøre FMK til en attraktiv bosætningskommune. Bortfald af tilskuddet må derfor forventes at få konsekvenser for forældrenes oplevelse af FMK som en attraktiv bosætningskommune. Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Tilskuddet udbetales kvartalsvist forud til Horne Forenede Sportsklubber (HFS) som driver fritidstilbuddet. Det vurderes, at jo tidligere tilskuddet opsiges, jo bedre mulighed har klubben for at tilpasse dens aktiviteter og personalenormering, og søge evt. andre fonde. Ved gennemførelse af forslaget pr. 1. august 2011 får HFS meget rimelige vilkår for tilpasning af aktiviteterne. Øvrige bemærkninger:

27 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Lukning af Skovtrolden Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Som led i de forslag til skolestruktur, der fremsættes af fagchefen for Undervisning foreslås det, at den selvejende daginstitution Skovtrolden i Brobyværk pr. 1. august 2011 anvendes som SFO. Fagchefen for Dagtilbud-Børn vurderer, at forslaget er i god tråd med behovet for kapacitetstilpasning på dagtilbudsområdet. Børnetallet i området er faldende, og det forventede børnetal i Skovtrolden for august 2011 er således helt nede på 28 børn og til august 2012 er ventelisten på 19 børn.det betyder, at institutionen står overfor store udfordringer økonomisk, fagligt og ledelsesmæssigt. På den baggrund indstiller Fagchefen for Dagtilbud Børn, at driftsoverenskomsten med Skovtrolden opsiges pr. 1. august 2011, hvilket i praksis vil betyde en lukning af institutionen. Med lukning af Skovtrolden skabes forudsætningerne for en øget bæredygtighed i de øvrige institutioner i området. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Besparelsen er beregnet i normeringsmodellen for 2010 med de børnetal som indgår heri. Beregningen omfatter lukning af Skovtrolden med indskrivning af børnene i eksisterende institutioner. Besparelse jf. beregning i normeringsmodel kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Nettobesparelse kr. Besparelsen medfører en personalereduktion på 0,9 stilling. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Det lokale pasningstilbud til 3-5 årige børn i Brobyværk forsvinder, og forældrene må køre enten til Nr. Broby eller Vester Hæsinge for at få passet deres børn. Borgerne kan opleve det som en forringelse af kommunenes serviceniveau. Den faglige kvalitet i dagtilbudsydelsen forandrer sig dog ikke.

28 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Der må forventes mærkbare konsekvenser for ledelse og medarbejdere i institutionen, idet en opsigelse af driftsoverenskomsten i praksis betyder at ledelse og medarbejdere opsiges. Det er institutionens bestyrelse, der har ansvaret for denne proces, og dermed også ansvaret for at sikre, at mulighederne for omplacering såvidt muligt udnyttes. Øvrige bemærkninger: Fagchefen for Dagtilbud-Børn vil indgå konkrete aftaler med bestyrelsen for institutionen om afvikling af institutionen. Børne- og Undervisningsudvalget holdes løbende orienteret.

29 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Afbureaukratisering og regelforenkling Målrettede sprogvurderinger Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Som et led i Regeringens plan for mindre bureaukrati er reglerne vedrørende sprogvurdering af 3-årige børn ændret. Fremover er det kun børn, hvor der er bekymring for den sproglige udvikling, der har krav på en sprogvurdering. Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn administrerer et budgetbeløb, der udmøntes til institutionerne efter antal gennemførte sprogvurderinger. Det foreslås, at dette budgetbeløb bortfalder. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: Af budgetbeløbet på kr., som var afsat til dækning af de økonomiske konsekvenser af den nye dagtilbudslov udgør den budgetterede udgift til sprogvurdering kr. i 2011 prisniveau. Udgiften indgår i beregningen af forældrebetalingen på dagpasningsområdet. Besparelse brutto Forældrebetaling Fripladser og søsk.tilskud Nettobesparelse kr kr kr kr. Besparelsen medfører ingen personalereduktion da der ikke er normeret på området. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Ingen.

30 Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Ingen. Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Lovændringen omfatter også reglerne omkring sprogvurdering og -stimulering af tosprogede børn. Opgaven udgår af Folkeskoleloven og overgår til Dagtilbudsloven. Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn og Fagsekretariatet Undervisning drøfter i øjeblikket den fremadrettede organisering af indsatsen. Personalemæssige konsekvenser: Besparelsen medfører ingen personalereduktion da der ikke er normeret på området. Øvrige bemærkninger:

31 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Reorganisering af støtteressourcer indenfor DTB-loven Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Med afsæt i Strategi for Omstilling, Effektivisering og Innovation har fagchefen for Dagtilbud-Børn igangsat drøftelser om organisering af ressourcerne på støtteområdet. En arbejdsgruppe bestående af institutionsledere, lederen af støttepædagogkorpset og FTR har drøftet forskellige muligheder for at omorganisere de eksisterende ressourcer, så de politiske og faglige mål understøttes bedst muligt og der skabes hensigtsmæssige incitamentstrukturer på alle niveauer i organisationen. Fagchefen foreslår på den baggrund, at ressourcerne reorganiseres, sådan at 1) tilbudsstrukturen ændres - der oprettes et tilbud i Syd indenfor den eksisterende ramme 2) den økonomiske incitamentstruktur ændres - støttepædagogkorpset nedlægges 3) ledelsesstrukturen ændres - afdelingslederstillinger nedlægges. De tre elementer er beskrevet i et notat, der er vedlagt budgetmaterialet. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt

32 Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag: 1. Tilbudsstruktur - oprettelse af tilbud i Syd: Besparelsen ved omlægning af pladser fra specialgrupper i Nord og Midt til pladser i Syd anvendes til løsning af nye opgaver i de to specialgrupper i Nord og Midt. Forslaget går dermed i 0. Beregning: 1 vuggestuebarn og 5 børnehavebørn, hvert barn tæller for 3 i tildelingsmodellen: kr. Besparelse ved omlægning af eksisterende pladser i specialgrupper: kr. Beløb til finansiering af nye opgaver i specialgrupper: kr. 2. Incitamentstruktur - nedlæggelse af støttepædagogkorpset: Ressourcerne, der i dag er bundet i et støttepædagogkorps, fordeles til institutionerne for at understøtte en tidlig, forebyggende indsats. Støttepædagogkorpset nedlægges. Beregning: Budget til støttepædagogkorps: kr. Omplaceres til institutionerne: kr. Virkning: 0 kr. 3. Ledelsesstruktur - nedlæggelse af afdelingslederstillinger i specialgrupper: De to afdelingslederstillinger i specialgrupperne nedlægges. Der oprettes i stedet en koordinatorfunktion i hver specialgruppe, der har ansvaret for at koordinere og tilrettelægge arbejdet. Et mindre funktionstillæg til denne funktion afholdes indenfor institutionens normering. Beregning: 37 timer + 17 timer afdelingsleder: Nettovirkning: Punkt 3 forudsættes implementeret pr. 1. april 2011, hvorfor der er 9/12 virkning på forslaget i Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: Den foreslåede reorganisering af ressourcerne vurderes at understøtte opgaveløsningen på det samlede område, herunder særligt implementeringen af en inkluderende kultur i almentilbudene. Forslaget vurderes at skabe klarhed over roller og ansvar samt minimere administrative processer omkring visitation til støtte efter Dagtilbudsloven. Forslaget er dermed i god tråd med kommunens politikker og strategier. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Der foreslås oprettet pladser til børn med særlige behov i et almentilbud i kommunens sydlige del. Dette vil opleves som attraktivt for de familier, der har behov for et sådan tilbud. Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: 1. Tilbudsstruktur. De to specialgrupper skal tilpasse deres normering til færre børn. Dette skal ske i form af afskedigelser eller, hvis det er muligt, nedsættelse af medarbejdernes timetal. Konsekvenserne heraf imødegås dog i nogen grad af, at specialgrupperne får normering til løsning af støttepædagogopgaver. 2. Den økonomiske incitamentstruktur Forslaget indebærer, at støttepædagogkorpset nedlægges, hvilke betyder at støttepædagogerne opsiges. Ressourcerne flyttes ud i institutionerne, hvor nogle institutioner vil få mulighed for at ansætte særligt kvalificeret personale eller opnormere eksisterende personales timetal. Dette vil være op til den enkelte institution. 3. Ledelsesstruktur De to afdelingslederfunktioner nedlægges, hvilket betyder at specialgrupperne skal tilpasse deres normering med hhv. 37 og 17 timer. Grundet frister for vilkårsændringer mv. forventes forslaget implementeret pr. 1. april Øvrige bemærkninger:

33

34 Nr. Omstilling, effektivisering og innovation Område: Kategori: Emne: Fagudvalg: Funktion: Dagtilbud - børn Strukturtilpasning Strukturtilpasning i dagplejen Børne- og undervisningsudvalg Fagchefs prioritering: 1 Beskrivelse af forslag til omstilling, effektivisering og innovation: Dagplejen har de senere år oparbejdet et strukturelt merforbrug, der resulterede i en tillægsbevilling ifb. med genåbning af Budget 2010 på mere end 4 mio. kr. En væsentlig forklaring er dagplejens nye overenskomst, der betyder stigende udgifter til gæstepleje. En budgetanalyse af dagplejen fra januar 2010 viser imidlertid, at dagplejen i FMK er den 3. dyreste på Fyn, og det har givet anledning til en nærmere undersøgelse af, om dagplejens kvalitetsniveau svarer til udgiftsniveauet. På den baggrund er der i juni 2010 udarbejdet en kortlægning af dagplejen i FMK. Kortlægningen er baseret på kvalitative interviews og har haft til formål at belyse og synliggøre kvaliteten i dagplejen. Kortlægningen peger på, at der er et klart effektiviseringspotentiale i dagplejen i forhold til opgavernes organisering, primært indenfor ledelse og administration. Det vurderes desuden, at den nuværende organisering og forståelse af ledelse - set i forhold til FMKs ledelsesværdier og forventninger til innovation - kan virke som en barriere. Kortlægningen er vedlagt som bilag til budgetmaterialet. På den baggrund foreslås en ændring i ledelsesstrukturen i dagplejen, sådan at de tre dagplejeområder samles i ét område med én administrativ leder og en pædagogisk souschef. Samtidig foreslås en generel effektiviseringsgevinst udmøntet i 2012 og 2013 under henvisning til, at opgaveløsningen i dagplejen vurderes at kunne optimeres svarende til 0,5 mio. kr. i hhv og 2013 uden at serviceniveauet i dagplejen forringes. Ren effektivisering: Ren servicetilpasning: Begge dele: Beløb i kr. Prisniveau Indtægter angives med negativt fortegn Forventet udgiftsreduktion Mindreudgifter Merindtægter I alt Opstarts-/implementeringsudg. Drift Anlæg I alt Forudsætninger lagt til grund for det økonomiske overslag:

35 Den nuværende tildelingsmodel for 2011 tildeler 0,513 time pr. uge til tilsyn og ledelse. Med 953 børn indskrevet i dagplejen giver det 3 fuldtidsledere og 10,39 tilsynsførende. Hvis der skal ansættes en administrativ leder og en pædagogisk souschef og der uændret skal være 10,39 tilsynsførende bliver der følgende besparelse: Reduktion med en lederstilling : Reduktion af lønudgifter i dagplejen kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Netto besparelse kr. Driftsoptimering i 2012 og 2013: Reduktion af lønudgifter i dagplejen kr. Forældrebetaling kr. Fripladser og søskendetilskud kr. Netto besparelse kr. Besparelser i alt: 2011: 7/12 af kr. 2012: kr. 2013: kr. Betydning for områdets udviklingsmål/politikker: En ændret ledelsesstruktur forventes at give det nødvendige ledelsesmæssige afsæt for en koordineret og målrettet implementering af en ny Børne- og Ungepolitik, ny Handleguide, Barnets Reform, mv. der er centrale temaer på det tværgående børneområde i de kommende år. Som et led i implementeringen af forslaget vil der blive arbejdet med en generel harmonisering og synliggørelse af kvalitetsniveuaet i dagplejen i løbet af , herunder fastlæggelsen af konkrete (politisk besluttede) servicemål for dagplejen. Betydning for Faaborg-Midtfyn Kommunes udviklingsstrategi: Ingen Eventuel indvirkning på andre områder af den kommunale virksomhed: Personalemæssige konsekvenser: Forslaget indebærer, at de nuværende ledere i dagplejen opsiges med virkning fra 31. maj 2011 grundet arbejdsmangel. Ud fra beskrivelser af de nye stillinger som administrativ leder og pædagogisk souschef vil der blive gennemført et ansættelsesforløb, sådan at disse stillinger er besat pr. 1. juni Såfremt de 3 nuværende dagplejeledere opsiges, vil der i 2011 være udgifter til evt. fratrædelsesgodtgørelse og feriepenge. Disse udgifter afholdes indenfor dagplejens samlede budget. Øvrige bemærkninger: Kortlægningen af dagplejen er gennemført af et eksternt konsulentfirma, Reflektor, der har bred erfaring indenfor analyser af de kommunale serviceområder. Kortlægningen synliggør kvaliteter og udfordringer ved dagplejen i FMK og peger på, at der med fordel kan arbejdes videre med effektivisering af opgaveløsningen samt harmonisering af den generelle kvalitetsstandard i dagplejen. Såfremt forslaget vedtages vil der i efteråret 2010 blive iværksat nærmere analyser af de administrative opgaver i dagplejen (tidsregistrering), og der vil blive udarbejdet en procesplan for fastlæggelse af konkrete servicemål med henblik på øget klarhed og gennemsigtighed i sammenhængen mellem udgiftsniveau og kvalitetsniveau.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere. Notat af 27. februar 2015 Ny ledelsesstruktur 1. Indledning: I forbindelse med Byrådets behandling af sagen styrket kvalitet og organisering på dagtilbudsområdet den 24-06-2014 blev det besluttet, at der

Læs mere

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT Spørgsmål Til spørgsmålet vedr. 10. klasse spørger vi til sammenlægning med Kattegatskolen, vil også gerne have belyst konsekvenserne ved en sammenlægning med Ung Norddjurs.

Læs mere

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsfremstilling Sag nr. 178 Finansiering af folkeskolereformen blev udsat på mødet i Børneudvalget den 28. oktober. Sagen fremlægges nu med et supplement

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 8 Omstilling og effektivisering Område: Indsatsområde: Plan og kultur Strukturtilpasning Emne: Besparelse på halmodellens puljemidler/rådighedsbeløb kun i 2014 Aftaleholder: Christian Tønnesen Fagudvalg:

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Børne- og undervisningsudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Børne- og undervisningsudvalg BUR i Broby BUR-MED-Udvalget har ønsket en sammenlægning fra oprindelig 3 lokaliteter til nu et samlet BUR i Broby. Der er indregnet en OEI-effektiviseringsgevinst på 750.000 kr. årligt fra 2012. Det forventes

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Aftale om Genåbning af Budget 2010

Aftale om Genåbning af Budget 2010 Ringe, den 23. marts 2010 Aftale om Genåbning af Budget 2010 Indledning Faaborg-Midtfyn Kommune står, som mange af landets øvrige kommuner, over for store økonomiske udfordringer. Dette skyldes bl.a. den

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 38 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Administration/stabe Strukturtilpasning Engangsbesparelse - Fællessekretariatet Økonomiudvalg

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SIDE 1/5 FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SAGSFREMSTILLING: Regeringen og et flertal af folketingets partier har indgået forlig om reform af folkeskolen. Børne- og Undervisningsudvalget blev

Læs mere

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skoleudvalget - I Sagsnr.: 14/6716 Baggrund Som en del af implementering

Læs mere

Kommunens navn: _Silkeborg

Kommunens navn: _Silkeborg KVALITETSRAPPORT PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SILKEBORG KOMMUNE KVALITETSRAPPORT PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Kommunens navn: _Silkeborg Formål Denne kvalitetsrapport henvender sig til dagtilbud, forvaltning og kommunalbestyrelse.

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Dagpleje for de 0 2 årige Vuggestuer for de 0 2 årige Børnehave eller Landsbyordning for de 3 5 årige Skolefritidsordninger for bh.kl. 3. klasse Udvidet skolefritidsordning

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst Som en del af økonomiaftalen for 2008 mellem KL og regeringen er det aftalt, at kommunernes udgifter i 2008 løftes med 1,3 mia. kr. til

Læs mere

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner.

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Indholdsfortegnelse: Formål Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Privatinstitutionens Godkendelse 2.1 Ansøgning 2.2 Endelig godkendelse 2.3 Privatinstitutionens forpligtelse Privatinstitutionens

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 14. september 2014 Dok.nr. 118104-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Med den nye folkeskolereform er der fastsat et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal tilbyde

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Notatet er udarbejdet på baggrund af drøftelser på kommunalbestyrelsens budgetseminar august 2015.

Notatet er udarbejdet på baggrund af drøftelser på kommunalbestyrelsens budgetseminar august 2015. Notat vedr. Heldagsklassetilbud i Faaborg-Midtfyn Kommune Notatet er udarbejdet på baggrund af drøftelser på kommunalbestyrelsens budgetseminar august 2015. Notatet indeholder en beskrivelse af en ændring

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 18. marts 2008 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 8.00-8.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/154

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner

Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner Fanø Kommune godkender private daginstitutioner i henhold til Dagtilbudsloven 20a, hvis de lever op til lovgivningen og Kommunens

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9. Mødedato:. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.00 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Budget 2010-2013 - Børn og Ungdom 752 2. Budget 2010-2013 - 2. behandling 756 3.

Læs mere

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Center for Børn og Undervisning September 2012 Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Ishøj Kommunes

Læs mere

Heldagsklasserne fra Rolfsted til Heden-Vantinge: personaleforhold.

Heldagsklasserne fra Rolfsted til Heden-Vantinge: personaleforhold. NOTAT TIL GRUPPEFORMÆNDENE HØRINGSSVAR TIL SKOLESTRUKTURFORSLAGENE Fagsekretariatets kommentarer til høringssvarene i relation til den politiske behandling af forslagene. Udsagn fra høringssvarene Fagsekretariatets

Læs mere

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Sags-id: 28.06.04-P19-1-14

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Sags-id: 28.06.04-P19-1-14 Godkendelseskriterier for privatinstitutioner 2014 Sags-id: 28.06.04-P19-1-14 Indholdsfortegnelse LOVGIVNINGEN... 3 ANSØGNINGSPROCES... 3 BYGNINGSGODKENDELSE... 3 DEPOSITUM VED ANSØGNING... 3 DRIFTSGARANTI...

Læs mere

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Sags-id: 28.06.04-P19-1-14

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner. Sags-id: 28.06.04-P19-1-14 Godkendelseskriterier for privatinstitutioner 2014 Sags-id: 28.06.04-P19-1-14 Indholdsfortegnelse Lovgivningen Ansøgningsproces Bygningsgodkendelse Depositum ved ansøgning Driftsgaranti Vedtægter Forældrebestyrelse

Læs mere

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner Økonomi og Administration Sagsbehandler: Anne Lund Sagsnr. 28.09.44-G01-1-13 Dato:20.3.2014 Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner De supplerende

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594. Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.000 Siden sidste budgetopfølgning, er der iværksat 5 nye anbringelser

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2017.

DREJEBOG FOR BUDGET 2017. Syddjurs Kommune 5. januar 2016 DREJEBOG FOR BUDGET 2017. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de aftaler

Læs mere

I den nye struktur på dagtilbudsområdet vil der tildeles budgetter til områderne Øst Syd Vest

I den nye struktur på dagtilbudsområdet vil der tildeles budgetter til områderne Øst Syd Vest Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisning Sag nr. 00.30.02-Ø00-1-15 04-03-2015 Side 1. Notat vedr. ny tildelingsmodel på daginstitutioner og vuggestuer Indledning I forbindelse med budgetvedtagelsen

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Ny drift. Forudsætninger for økonomisk overslag. Side 1

Ny drift. Forudsætninger for økonomisk overslag. Side 1 Nummer 215 Projektnavn Bliv læsehest med Mor og Far - tilbud til forældre med børn i alderen 0-6 år Fagudvalg Børne- og Uddannelsesudvalget Funktion 05 Aftaleenhed Fagsekretariat Børn Dagtilbud Indsatsområde

Læs mere

Vejledning for etablering af privatinstitution

Vejledning for etablering af privatinstitution Vejledning for etablering af privatinstitution Denne vejledning beskriver godkendelseskriterier og kvalitets - og leverandørkrav for etablering af privatinstitutioner i henhold til Dagtilbudslovens 19

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget. Referat. Mødedato: 13. maj 2014. Starttidspunkt for møde: 09:00. Fraværende:

Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget. Referat. Mødedato: 13. maj 2014. Starttidspunkt for møde: 09:00. Fraværende: Mødedato: 13. maj 2014 Mødelokale: Lokale 120, Tønder Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 13. maj 2014 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side Åbne dagsordenspunkter 1 Budget 2015 3 2 Inklusion 4 4

Læs mere

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012:

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012 De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Indledning: Dagtilbudsloven 5 beskriver at: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet

Læs mere

Omstilling & Effektivisering i Overskrifter

Omstilling & Effektivisering i Overskrifter Nummer 246 Rammereduktion Fagudvalg Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget Funktion Fagsekretariat Social og Arbejdsmarked Rammereduktion i forlængelse af besluttet OE strategi Mindreudgifter 0 2.184

Læs mere

Driftsaftale BLÅMUSLINGEN

Driftsaftale BLÅMUSLINGEN Driftsaftale med puljeinstitutionen BLÅMUSLINGEN Aftalen: Tillæg til Driftsaftale - side 8-15 - med puljeinstitutionen Blåmuslingen er godkendt i Børn & Familieudvalget xx/xx 2014 Telefon 76 16 16 16 b-k@esbjergkommune.dk

Læs mere

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner.

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner. Skoleområdet Folkeskoler Stationsvej 36 3460 Birkerød Att.: skolechef Martin Tinning Sendt via mail til hd@rudersdal.dk Vedbæk, torsdag 18. august 2011 Høringssvar til Budget 2012-2015 Kommunens serviceramme

Læs mere

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Ungdomsskolen Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 METODE... side 3 DATAGRUNDLAG... side 4 ANALYSE.. side 5 Tabel 1:

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder:

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Dagtilbud, børn Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Beløb i hele tusinde kr. (netto) 2011 priser Budget 2011 Andel i pct.

Læs mere

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start):

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start): 01.04.2012 sagnr.:09/8119 Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune er udarbejdet i henhold til lov nr. 501

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750 Reduktioner (i mio. kr.) Budget Priorit. Service område Formål Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750

Læs mere

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST SOCIALUDVALG Side: 1 FORELØBIGT UDKAST Socialudvalget Generelt: 1000 kr. 2010 2011 2012 2013 1) Generel rammebesparelse -1.000-1.000-1.000-1.000 I alt -1.000-1.000-1.000-1.000 1: Generel rammebesparelse

Læs mere

Business Case for. Tidligere overgange. fra Dagpleje/vuggestue til børnehave. Version 01, den

Business Case for. Tidligere overgange. fra Dagpleje/vuggestue til børnehave. Version 01, den Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Business Case for Tidligere overgange fra Dagpleje/vuggestue til børnehave Version 01, den 30.05.2011 Samlet konklusion I dag begynder børnene i

Læs mere

Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere)

Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere) Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere) Lovgivningen giver kvalificerede private leverandører ret til at oprette og drive

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Mere undervisning i dansk og matematik

Mere undervisning i dansk og matematik Mere undervisning i dansk og matematik Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører mere undervisning i dansk og matematik: 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne

Læs mere

Omstilling & Effektivisering

Omstilling & Effektivisering Omstilling & Effektivisering Nummer 90 Projektnavn Reduktion af international pulje Fagudvalg Kultur- og Fritidsudvalget Funktion 03.35.64 Aftaleenhed Fagsekretariat Plan og Kultur Beskrivelse af forslag

Læs mere

Børnehaven Snurretoppen Aftale 2008

Børnehaven Snurretoppen Aftale 2008 Børnehaven Snurretoppen Aftale 2008 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 INSTITUTIONSRAMMEN... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE

Læs mere

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010 3.00 Skoler 1.000 kr. 2010 2011 2012 2013 Sejladsprojektet -79-189 -189-189 Færdselsskolen -68-164 -164-164 Vindebyøre Lejrskole -123-294 -294-294 Juniorklubber -552-432 -422-207 Undervisningsassisteneter

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 29 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Plan og kultur Indkøb, udbud og konkurrenceudsættelse Udbud af vandløbsvedligeholdelse

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen Pl regulering februar 2014 Korrektionsårsag Teknisk ændring Byrådet den: Indtastningsdato Korrektionsnr 4 Fagudvalg den: Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Analyse af dagplejens økonomi. Faaborg-Midtfyn Kommune Økonomistaben 27.10.2015 Endelige version

Analyse af dagplejens økonomi. Faaborg-Midtfyn Kommune Økonomistaben 27.10.2015 Endelige version Analyse af dagplejens økonomi Faaborg-Midtfyn Kommune Økonomistaben 27.10.2015 Endelige version Indhold 1. Baggrund og formål for analysen... 2 2. Resumé og anbefalinger... 2 3. Dagplejens udgiftssammensætning...

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning

Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning Retningslinjer vedr. tilsyn af dagpasningstilbud i Egedal Kommune. Indledning Disse retningslinjer er udarbejdet i forhold til Egedal Kommunes forpligtigelse til at føre tilsyn med de kommunale dagtilbud,

Læs mere

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune jf. 5 i dagtilbudsloven - Kommunale, selvejende og private institutioner, dagplejen og private pasningsordninger Gældende fra oktober 2015 Godkendt af

Læs mere

By Land og Kultur Reduktion i musikskolens budget Svømmehaller: Reduktion i drift vedr. energioptimering

By Land og Kultur Reduktion i musikskolens budget Svømmehaller: Reduktion i drift vedr. energioptimering Nr. Fagudvalg Fagområde Projektnavn 2017 2018 2019 2020 17 Kultur- og Fritidsudvalget 18 Kultur- og Fritidsudvalget By Land og Kultur Reduktion i musikskolens budget 200 200 200 200 By Land og Kultur Svømmehaller:

Læs mere

Hovedpunkter fra temaanalysen

Hovedpunkter fra temaanalysen Hovedpunkter fra temaanalysen Faaborg-Midtfyn Kommune er den landkommune, der har det næsthøjeste udgiftsniveau til folkeskolen pr. elev. Udgiftsniveauet pr. elev er 12,4 pct. højere end gennemsnittet

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT. Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune

STYRELSESVEDTÆGT. Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune STYRELSESVEDTÆGT Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune Gældende fra 1. oktober 2009 Med et sundt frokostmåltid indarbejdet 2011 Styrelsesvedtægt for styrelse af kommunale daginstitutioner

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området administreres af Børneudvalget. Området omfatter udgifter til dagpleje, vuggestuer, børnehaver, integrerede daginstitutioner samt tilskud til privat pasning. Området omfatter både almindelige

Læs mere

2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser

2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser Punkt 6. 2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser 2014-38219 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at der fra og med skoleåret 2016/17 oprettes en klasserække med

Læs mere

Ny drift. Nye anlæg. Udviklingsstrategi. Omstilling, effektivisering og innovation

Ny drift. Nye anlæg. Udviklingsstrategi. Omstilling, effektivisering og innovation Til brug for Budget 2011 og overslagsår er der udarbejdet skema til nye anlægsønsker samt skema til omstilling, e Der kan i særlige tilfælde fremsættes forslag til ny drift og forslag til udviklingsstrategien,

Læs mere

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning - gældende pr.??. juni 2014 Gæ ldende fra 1. oktober 2014 Foto: Modelfoto Regler om optagelse af børn i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Læs mere

Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole

Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole Notat Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole Faaborg-Midtfyn Kommune har to specialafdelinger for normaltbegavede børn med AKTproblemer ( adfærd-kontakt-trivsel), heldagsklassen

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave

Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave Tilsynsnotat Rudme Friskoles børnehave Faaborg-Midtfyn Kommune skal ifølge lovgivningen føre tilsyn i kommunens dagtilbud og dagpleje. Tilsynsforpligtelsen retter sig både mod det indholdsmæssige i tilbuddene

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale. Version 03, den

Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale. Version 03, den Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale Version 03, den 04.10. 2011 Samlet

Læs mere

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre Anlæg Nummer 78 Projektnavn Ekstra midler til modernisering af lokale aktivitetscentre Fagudvalg Kultur- og Fritidsudvalget Funktion 03.22.18 Aftaleenhed Fagsekretariat Plan og Kultur Indsatsområde Bosætning

Læs mere

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune 1 Vurdering af sagsfremstilling Det er vigtigt at understrege at vi i bestyrelsen ser dette forslag som et

Læs mere

1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016

1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016 1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016 Private leverandører, som jf. Dagtilbudsloven 19-20 ønsker at etablere og drive en privatinstitution i Fredensborg

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn

Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn Dagtilbud - børn Området kan opdeles i: Opgaver vedr. dagpasning kan opdeles i en række delområder. De enkelte delområder er oplistet herunder. Fælles formål Dagplejen Børnehaver Integrerede institutioner

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999.

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999. Skole og Kulturforvaltningen grw Beretning fra Skoleudvalgets møde den 07.09.1999 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr. 1 Møde med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pkt.nr. 2 Meddelelser. Pkt.nr. 3 Forslag til

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune.

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Notat Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Byrådet godkendte 25. februar 2014 Læring, trivsel og samarbejde - folkeskolereformen i Favrskov Kommune som grundlag

Læs mere

Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen.

Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen. Roskilde, d. 17. maj 2011 Notat fra Dagplejens Forældrebestyrelse vedrørende Dagplejeressourcen input til evaluering af Ressourcemodellen. 1. Dagplejen hvorfor er den så speciel og så vigtig? Hvad tilbyder

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2.

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. Norddjurs Kommune Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. April 2013 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Muligheder for ændringer i dagtilbudsstrukturen....4 De lovgivningsmæssige

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene

Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene Notat Side 1 af 11 Til Til Kopi til Byrådet Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene Der er høringssvar, som har rejst tvivl om forudsætninger for enkelte af spareforslagene. I det følgende svares

Læs mere

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven.

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Udvalget for Børn Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Politikområde 5 Almene dagtilbud,

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Handlingsplan - Familieområdet

Handlingsplan - Familieområdet Notat Handlingsplan - Familieområdet Kommunaldirektørens område og Familieafdelingen Økonomi Ramsherred 5 5700 Svendborg 1. Status. Udvikling i sagstal og udgifter 2007 2009 Baggrunden for de iværksatte

Læs mere