Høringssvar vedr. ny model for tildeling af specialundervisningsmidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar vedr. ny model for tildeling af specialundervisningsmidler"

Transkript

1 Høringspart Bjørnehøj skolen LU ( ) og Skole bestyrelse ( ) Høringssvar Høringssvar vedr. ny model for tildeling af specialundervisningsmidler LU-Bjørnehøj og Skolebestyrelsen, Bjørnehøj anerkender, at der er behov for andre måder at håndtere Spmidlerne på, da 100% udlægning af SP-rammen, fordelt efter en socioøkonomisk fordelingsnøgle nu kan konstateres ikke at løser opgaverne godt nok. Der er måske for få midler til at dække for for mange behov! Det synes p.t. ikke sikret, at det er de elever, der har størst behov, der visiteres til de rigtigst mulige tilbud. Skolernes økonomiske muligheder og udfordringer løses tilsyneladende ikke på lige vilkår. Der er p.t. ikke sikret éntydigt, at et merforbrug på SP-rammen ikke skal hentes på almenundervisningen. LU-Bjørnehøj og Skolebestyrelsen, Bjørnehøj anbefaler, at skoleledergruppen i samarbejde med CBU gennemarbejder en beskrivelse af systematiske processer til sikring af god forvaltningsskik og principper for, hvordan SP-rammen skal anvendes inden ændringer træder i kraft. Resultatet heraf skal derpå til høring i MED-systemet og i skolebestyrelserne. Bjørnehøj oplever p.t. følgende tendenser, som presser vores indsatser for at fastholde og udvikle alle elever i klassernes fællesskaber. Stadig flere skolestartere har et fattigere sprog end for få år tilbage. Dette gør, at stadig flere børn har udfordringer med læseindlæring. Stadig flere skolestartere beskrives som følsomme, har diagnoser omhandlende adfærds- og samværsudfordringer, som fordrer støtteforanstaltninger. Stadig flere elever konstateres havende dyslektiske træk, som fordrer it-støtteværktøjer og særlige faglige støtteindsatser, som muliggør aldersvarende udvikling i normalklassen. Stadig flere elever rammes af forældres skilsmisser, hvilket kræver særlige omsorgsindsatser, herunder skilsmissegrupper. Personalets efteruddannelsesbehov i forhold til inkluderende indsatser er stærkt stigende.

2 Tidligere vedtagne besparelser på eksempelvis FO-personale (nov og årene frem) i undervisningen gør, at vi trods større behov har færre muligheder for socialt inkluderende indsatser. Det anbefales markant, at der i principper for anvendelse af SP-midler muliggøres, at disse kan anvendes til støtte i normalklasser, hvor den enkelte elevs støttebehov ikke nødvendigvis er omfattende, men hvor omfanget af elever med støttebehov gør, at personale, der kan supplere læreren, vil kunne fastholde eleverne i udvikling i klassens fællesskab. Bjørnehøj har erfaring for, at sådanne indsatser medvirker til inklusion og nedsætter behovet for dyrere eksterne placeringer. Der bør af den samlede SP-ramme oprettes en lokal SP-pulje på hver skole til lokal udmøntning. Et godt bud på på et beløb baseret på flere års erfaringer er kr pr. elev på den enkelte skole. Det vil muliggøre ovennævnte og tage noget pres af behovet for det tilsyneladende ustoppelige behov for visiteringer hver måned. Det vil blandt andet muliggøre lokale indsatser, som gør at eventuel ventetid på visitering til eksterne tilbud, bedre end i dag, kan håndteres af eleven og af skolen. Bjørnehøj anbefaler visitation til vidtgående foranstaltninger maksimalt gennemføres 4 gange årligt. Dette vil modvirke visiteringer af først til mølle -karakter, og i højere grad sikre visitering til vidtgående foranstaltninger til de elever med størst behov. Nordstjerne skolens LU ( ) LU finder det vigtigt, at der er politisk opmærksomhed omkring SP-midlerne. Den nuværende model virker ikke. I øjeblikket udhules almen-undervisningen af de stærkt stigende udgifter på SP-området. Skolevæsenet er havnet i en ond spiral, idet udhulingen af almen-ressourcerne giver færre muligheder for at arbejde forebyggende, hvorfor flere elever ikke kan inkluderes og skal visiteres til dyre specialtilbud. I forvejen er udgifterne pr. elev i almen-delen de laveste i Nordsjælland, hvorfor der selv hvis SP-ressourcerne var tilstrækkelige, er vanskelige kår for at arbejde forebyggende i almendelen. Model 1 løser udfordringen med at fordele ressourcerne retfærdigt. LU finder det positivt, at SPmidlerne i den nye model kun skal bruges til specialundervisning (over 9 timer om ugen) og ikke til forebyggende tiltag. Det giver et mere ensartet serviceniveau i skolevæsenet. Og det er meget vigtigt, at SP-midlerne løsrives fra almen-delen.

3 Gilbjerg skolen LU ( ) og skole bestyrelse ( ) LU bakker op om model 1, men anbefaler at det tætte samarbejde, det kræver mellem skolerne følges op af, at der skal laves en afgrænsning (et serviceniveau) i forhold til, hvad almen-området skal kunne, herunder, hvad der skal være afprøvet inden man kan visiteres til et specialtilbud. Der er i de senere år etableret forskellige inklusionstiltag på de enkelte skoler. Der skal tages stilling til, om de finansieres af SP-puljen. LU anbefaler en undersøgelse af om SP-området ligesom almen-området er underfinansieret i Gribskov. I kommuner med høj privatskolefrekvens er almen-miljøet i folkeskolerne markant anderledes end i kommuner med lav privatskolefrekvens. Det skyldes, at børnesammensætningen på folkeskolerne er mindre homogene, idet den procentuelle andel af børn med særlige behov i klasserne i sagens natur er højere, når privatskolefrekvensen er høj. Det har betydning for muligheden for at inkludere og har derfor også betydning for inklusionsprocent og dermed udgifterne til specialundervisning. Både forældre og personale oplever, at der inkluderes mange børn på Nordstjerneskolen, og skolen har et ry i lokalområdet for at være god til det. Skolen oplever desværre, at den fravælges på grund af grænsen for at inkludere er særdeles høj skolen går langt for at få alle børn til at høre til i folkeskolen, og det har desværre en pris i forhold til at tiltrække nye børn/beholde ikke-udfordrede børn. Det har desuden konsekvens i forhold til arbejdsmiljøet, hvor sårbare og udfordrede børn og unge er stærkt grænsesøgende. Det har medført en markant stigning i antallet af arbejdsskader, hvilket kan gøre det vanskeligt at fastholde og på sigt rekruttere dygtige medarbejdere Ved begge modellerne er det en udfordring, at skolerne i dag ikke har en fælles tilgang til at arbejde med inklusion, ligesom det er ikke er drøftet hvornår man mener at et barn skal tilbydes et andet tilbud end inden for almenområdet. Det betyder ikke at skolerne nødvendigvis har forskellig praksis, men at der, uanset hvilken model man ønsker, nødvendigvis må gennemføres en proces for arbejdet med at skabe en fælles forståelse og en fælles tilgang til arbejdet med inklusion og inkluderende miljøer. På Gilbjergskolen er vi optagede af at undersøge hvordan, og i hvilket miljø, vi udvikler det enkelte barn mest. Bag denne tilgang ligger tillige den antagelse, at barnet - i udgangspunktet- udvikler sig bedst i et så almindeligt miljø som muligt. Denne tilgang genererer mange lokale integrative tiltag lokalt på skolen. Måske forklarer denne tilgang, at vi på papiret har overskud på SP-rammen. Uagtet hvilken model der peges på, vil der også være behov for at skabe et mere validt materiale som kan skabe overblik over hvilke tiltag der anvendes på de enkelte skoler, hvornår tilbydes barnet et

4 forløb som enten er forebyggende eller indgribende, inkluderende eller ekskluderende. GIlbjergskolen mener, at det er vigtigt at den proces igangsættes umiddelbart efter den nye model besluttes og at vejledninger til det fremtidige arbejde med inklusion på skolerne, sættes i høring. Vi anerkender, at er vigtigt at vi i Gribskov kommune anser skolevæsenet som et fælles ansvar og at alle børnene i Gribskov kommune er et fælles anliggende, samtidig med at der er behov for lokale forankringer og løsninger. Det er for skolerne vanskeligt at spå om hvor mange børn der tilflytter kommunen i løbet af et skoleår og som evt. vil have behov for et specialtilbud af en eller anden karakter. På Gilbjergskolen er størstedelen af skolens nuværende SP-midler (skoleårene 15/16 og 16/17) anvendt til tilbud til børn, som er tilflyttet skolens distrikt, eller som har gået på nogle af kommunens øvrige skoler.mindre end halvdelen af segregeringerne i denne periode er børn, der op til segregeringen gik på Gilbjergskolen. Anvendelsen af SP midlerne er således en meget kompleks størrelse som burde kalde på et større analysearbejde. Der er derfor efter Gilbjergskolens mening et behov for at der laves et grundigt arbejde med at få analyseret og drøftet disse forhold både i skolelederkredsen, men også i hele skoleledelsen. Og at skoleområdet og rådgiver- og psykologområdet udvikler det eksisterende samarbejde med vore fælles børn, således at vi får en mere fælles forståelse af opgaven med disse børn, end tilfældet er i dag. Endvidere er vi overbeviste om, at der ligger et stort potentiale - pædagogisk såvel som økonomisk- i vedvarende systematisk opfølgning på børn, som er i eksterne specialiserede tilbud. Ved model 1, som på mange måder opfylder ønsket om et fælles økonomisk ansvar, får Gilbjergskolen øje på følgende væsentlige udfordringer: incitamentet bør ikke ligge i det økonomiske aspekt alene, det er centralt at incitamentet må være at lykkes med det pædagogiske arbejde til glæde for barnet muligheden for at lave lokale løsninger skal være til stede, da det er i det lokale at de forebyggende og inkluderende løsninger skal etableres Vi anerkender som nævnt nødvendigheden af at betragte området som et fælles anliggende og at økonomien derfor også reelt ligger i en fælles ramme. At vi, når året er omme og har gjort regnebrættet op, udligner overskud med underskud, kan vi også godt se meningen med, men at skoler som reelt genererer overskud,tillige skal ende med en deling af et fælles underskud er ikke rimeligt. Tilsvarende, hvis der genereres et netto overskud.

5 Ved model 2 skabes der plads til egne lokale løsninger samtidig med at der lægges op til en grad af økonomisk fælles forpligtigelse, her får Gilbjergskolen øje på følgende væsentlige udfordringer: incitamentet bør ikke ligge i det økonomiske aspekt alene, det er centralt at incitamentet bør være at lykkes med det pædagogiske arbejde til glæde for barnet modellen er ret indvinklet og vores bekymring er at det bliver vanskeligt at administrere hvordan løses den økonomiske udfordring der fortsat kunne opstå ved at skolerne som det er nu, ikke har økonomi til at løse opgaverne? Uanset hvilken model der vælges bør visitationsudvalgets rolle og opgave styrkes og defineres klart i bl.a. mål, principper og retningslinjer. Gribskolens Skolebestyrel se ( ) Skolebestyrelsen på Gribskolen har drøftet sagen og vil gerne udtale følgende: Hele SP-området er en meget kompleks størrelse, hvor ingen kan sikre en økonomisk fornuftig brug af midlerne, da den enkelte skole langtfra altid er herre over, hvordan midlerne på den enkelte skoles SPark bliver brugt. Dette skyldes, at I. Alle elever, der er bosiddende i den enkelte skoles distrikt, får betalt en udskilt foranstaltning af distriktsskolen, også selv om de har gået på en privat skole II. Distriktsskolen dækker undervisningen af elever i 10.,11. skoleår for elever, der har været i udskilte foranstaltninger III. Derudover kan tilfældighederne være store og medføre store udgifter på en enkelt distriktsskole, - en tilflytterfamilie med flere handicappede børn eksempelvis For os er det oplagt mest retfærdigt at midlerne placeres centralt. Dette tilgodeses bedst ved model 1, hvor eventuelle overskud/underskud fordeles mellem skolerne. Det vil være naturligt at bevare de socioøkonomiske kriterier, som foreslået i model 1. Det vil også være naturligt at retænke beslutningskompetencen i forhold til at tage stilling til, hvilket tilbud, den enkelte elev skal tilbydes. Vi vil foreslå en fagligt stærk kompetence, som givetvis vil kunne hentes i PPR. Vi arbejder aktivt for at inkludere så mange børn, vi kan og vil værdsætte, at en mindre del af SP-

6 Ramløse Skole LU ( ) og Skolebestyrel se ( ) midlerne fortsat vil være til brug for skolerne i det nære arbejde. Skolebestyrelsen og LU i Ramløse er glade for beslutningen om at kigge på modellen for tildeling af SP-midler. Vi synes den nuværende model er meget sårbar for os som skole, da det er meget vanskeligt at vurdere behovet, bl.a. kan tilflyttere med særlige behov til skoledistriktet ikke forudses. Konkret har vi i dette skoleår visiteret en tilflytter til specialklasse, hvilket belaster vores SP-tildeling betragteligt, da vores almen- og SP-ramme er meget sårbar. Ramløse Skole støtter ideen om at midlerne fordeles i fællesskab, men ønsker fortsat en tildeling til at arbejde inkluderende i almen-området. Det er i den nuværende form ikke muligt at arbejde inkluderende på Ramløse Skole, da en meget høj andel af skoledistriktets børn har valgt andre skoler. Det betyder at vi har en forholdsvis stor andel af børn, der har brug for særlige indsatser i forhold til antal børn i almen tilbuddet. Vi mener også det er vigtigt, at der skabes rum for at visitationsudvalget klædes på til hvordan vi vil styre midlerne i fællesskab. Vi er i tvivl om puljen til SP-tilbud og inklusionsarbejde er stor nok, da vi i den nuværende tildeling kun lige har medarbejdere nok til at bemande de obligatoriske timer. Det vil sige at det er meget svært at arbejde så inkluderende, som vi egentlig gerne vil. Derfor ønsker vi også at der politisk tages stilling til hvad der som minimum skal bruges på almen-området, så der kommer et mere ensartet serviceniveau på kommunens skoler. Vi ved at en del af fravalget af Ramløse Skole, handler om, at der arbejdes meget på at inkludere børn, der kræver meget opmærksomhed for at lykkes. Det betyder jo samtidig, at det kan være vanskeligt at udfordre resten af gruppen, så de også får mulighed for at blive så dygtige som overhovedet muligt. Dette har konkret betydet at nogle familier har fravalgt Ramløse Skole. Vi ønsker derfor at der arbejdes med et fælles serviceniveau for skolerne, så mulighederne for at skabe optimal læring er mulig for hele elevgruppen. Det kunne i den forbindelse være interessant at vide noget om, hvad der bruges på SP-området i sammenlignelige kommuner (både socio-økonomiske forhold og privatskolefrekvens), for at se om vi i Gribskov bruger flere eller færre penge på området. Dette for at få et billede på om vi er særligt gode eller dårlige til at arbejde inkluderende. I den forbindelse vil vi nævne de fremskudte rådgivere, som et meget vellykket projekt med at arbejde mere forebyggende på skolerne. Dette har helt sikkert tilført ny viden til medarbejderne, og også givet nogle familier en tidlig hjælp, inden evt. problemstillinger har vokset sig store. Vi tænker at samme gevinst kunne opnås, ved at tildele almen-skolen en pulje til at arbjde forebyggende, så

7 Gribskov lærerkreds ( ) problemer kan håndteres inden vi står i en situation, hvor vi har brug for et SP-tilbud. Høringssvar Revurdering af modellen for tildeling af SP-midler Revurdering af modellen for tildeling af SP-midler er blevet drøftet på kredsstyrelsesmødet d. 20. september Indledningsvis ønsker Lærerkredsen at udtrykke sin positive holdning til, at Børneudvalget har taget tildeling af SP-midlerne op til politisk behandling. Som det er Børneudvalget bekendt, har Lærerkredsen ved tidligere høringer udtrykt bekymring for den eksisterende models tilstrækkelighed, idet en elevtalsbaseret tildelingsmodel sætter skolerne under pres i en periode med lavt børnetal. Derfor hilser Lærerkredsen det velkomment, at Børneudvalget har taget initiativ til en revurdering af tildelingsmodellen for SP-midler! Gribskov Lærerkreds bakker op om Model 1. Fælles økonomisk ansvar på tværs af skolerne, og har følgende at bemærke: Åbenhed og retningslinjer For at sikre en proces, som skolerne vil opleve relevant og meningsgivende, anbefaler Lærerkredsen, at der udarbejdes fælles retningslinjer til brug ved skolernes fælles rådighed, når midlerne skal fordeles. Retningslinjer vil bidrage til åbenhed om årsagerne til, at nogle skoler får flere resurser end andre. De vil også bidrage til en oplevelse af retfærdighed, idet skolerne derved har samme fælles aftalevilkår at drifte på. Denne retfærdighedsoplevelse vil også komme i spil, hvis skoleledergruppen kommer frem til, at den tildelte ramme er for lille i forhold til at løfte det beskrevne behov for undervisning af elever med specialpædagogiske behov. Retningslinjerne bør indeholde følgende elementer: - Tage højde for socioøkonomiske kriterier - Sikring af, at alle skoler kan følge alle skolers overskud eller underskud på SP-Rammen, f.eks. med månedlige opgørelser. - Sikring af, at særligt dyre sager vejer tungest, og må fordeles forlods. - En beskrivelse af et kommissorium. Hvorvidt er man gensidig forpligtet på hinanden. Kan en skole træde ud af samarbejdet? Det fælles skolelederansvar

8 Som sagt glæder det Lærerkredsen, at man har taget modellen for tildeling af SP-midler op til behandling. Det glæder tillige også Lærerkredsen, at skolelederne anbefaler Model 1. Dog kan Lærerkredsen have den bekymring, at et fælles økonomisk ansvar ikke spiller sammen med, at skolelederne er kontraktansatte, og at de individuelt bliver betragtet som skoleleder af den kommunale virksomhed (skole), som de er øverste leder af. I de tilfælde, hvor skoleledergruppen ikke kan komme til enighed i forbindelse med visitationsopgaver, f.eks. på grund af lokale særinteresser/udfordringer, bør det på forhånd være beskrevet, hvem der har beslutningskompetencen. Ligeledes finder Gribskov Lærerkreds det vigtigt, at man som en del af en eventuel beslutning af Model 1. tager højde for, at skoleledergruppen gør brug af relevant ekspertise i den fælles rådighed over midlerne, og således kobler et fast team af psykologer, tale- hørepædagoger, læsevejledere og andre egentlig SP-kyndige til opgaven. For Gribskov Lærerkreds er det vigtigt, at det er viden om eleverne, og ikke mindst viden om elevers specialpædagogiske, emotionelle udfordringer og behov, der vægtes ved skoleledernes fælles opgave med tildeling til skolerne, fremfor økonomiske betragtninger, som udgangspunkt. Viden om eleverne bør være grundlaget for drøftelserne om fordeling af SP-puljen. Det må ikke blive et marked, hvor den bedste forhandler trækker flest penge hjem til egen skole. Beslutninger, der tages på viden om elever, vil også have en positiv indflydelse på den enkelte lærers arbejdsvilkår. Med den aktuelle model for tildeling af SP-midler, oplever mange lærere, at der ikke er tilstrækkelige resurser på den enkelte skole til at give alle elever det undervisningstilbud, som de retsmæssigt har krav på, idet det er de tildelte resurser, og kravet om ikke at oparbejde et overforbrug. der styrende i tildelingsprocessen fremfor det vurderede undervisningsbehov. Knopskydninger Det er Gribskov Lærerkreds vurdering, at der med en vedtagelse af Model 1. vil komme en række lokale tiltag i form af lokale undervisningstilbud på skolerne, såkaldte knopskydninger. Dette har Gribskov Lærerkreds for så vidt ingen indvendinger mod, hvis man på forhånd sikrer en servicebeskrivelse af undervisningstilbuddet. Denne bør indeholde: - En beskrivelse af budgetrammen - En beskrivelse af det pædagogiske tilbud, herunder hvilke elevgrupper tilbuddet oprettes for,

9 tillige max. elevtal i tilbuddet. - Beskrivelse af evaluering af undervisningstilbuddet (form, tidshorisont, hvem deltager i evalueringen?) - Beskrivelse af uddannelseskrav til lærere og pædagoger, som skal løfte opgaven, herunder at ansatte ind i en ny opgave sikres relevant efteruddannelse, hvis dette er påkrævet og relevant. Den enkelte lærers ansættelse Gribskov Lærerkreds kan se en udfordring i, at der i forbindelse med de bevægelser, der måtte være i løbet af skoleåret for dækning af skolers underskud, kan opstå behov for forflyttelser og/eller afskedigelse/ansættelse. Her er det kredsens holdning, at skolederne ligeledes løfter som gruppe. Forflyttelse af medarbejdere er et gældende ansættelsesvilkår, men skal en skole f.eks. aflevere et betydeligt beløb til én af de andre skoler midt i et skoleår, må dette ikke afstedkomme afskedigelser på skolen, som afleverer SPmidler med begrundelsen arbejdsmangel. Her må kommunen gøre brug af forflyttelse med gældende varsler. Dette bør være et fælles anliggende og ikke den enkelte skoles problem. Forældres klageadgang Som en del af en eventuel beslutning bør det undersøges, om en ny praksis stiller forældrene retsmæssig anderledes i forhold til at klage over en visitation eller oplevelse af mangel på samme. Er det skoleledergruppen, man klager over? Eller er det den skole (skoleleder), hvor ens barn går, som man klager over, trods den fælles beslutning? Eller er det centerchefen på området, som må stå for? Politisk opmærksomhed Ved en beslutning af Model 1. anbefaler Lærerkredsen Børneudvalget til at have en drøftelse af det ønskede serviceniveau for elever med specialpædagogiske og emotionelle udfordringer. Hvad er det, vi skal kunne som offentlig skole på dette område? Denne politiske drøftelse med efterfølgende enighed betragter Kredsen som en forudsætning for, at skolelederne kan træde ind i denne fælles, økonomiske opgave og det fælles ansvar med opgaven: Fordeling af SP-midlerne. Desuden vil Lærerkredsen også opfordre Børneudvalget til at have en drøftelse af, hvorvidt en beslutning af Model 1. såvel vil sætte samarbejdstimerne mellem lærerne og pædagogerne yderligere under pres som den enkelte skoles inklusionspulje? Med andre ord: Hvordan spiller et fælles økonomisk ansvar for fordeling af SP-rammen sammen med den enkelte skoles egen rådighed over

10 samarbejdstimerne mellem pædagoger og lærere samt inklusionspuljen? På vegne af Kredsstyrelsen Allan Nielsen Kredsformand Gribskov Lærerkreds Mikael Husted Næstformand Gribskov Lærerkreds

Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer

Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer Høringspart Pointer i høringssvar Forvaltningens kommentarer Haverslev-Ravnkilde Skole Skørping Skole Sortebakkeskolen Bakker op om tildelingsmodellens decentrale handlemuligheder. Påpeger den budgetmæssige

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

Budgetnotat Kilden. Baggrund. Samlet økonomisk status for Kildens skoleafdelinger

Budgetnotat Kilden. Baggrund. Samlet økonomisk status for Kildens skoleafdelinger Budgetnotat Kilden Baggrund Det forventede regnskab samlet for Kilden Børne- og Ungeunivers viser ved årets anden økonomivurdering (ØKV2) et forventet merforbrug på 2.850.000 kr. Kildens økonomi blev samlet

Læs mere

NÆSTVED KOMMUNE. Casebeskrivelse

NÆSTVED KOMMUNE. Casebeskrivelse NÆSTVED KOMMUNE Casebeskrivelse 70 Overblik Region: Sjælland Kommunestørrelse: 81.163 Socioøkonomisk indeks: Middel Antal folkeskoler: 17 Antal elever: Total: 10505 Heraf kommunale folkeskoler: 8858 Gennemsnitlig

Læs mere

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel 19/8649 Beslutningstema Skoleafdelingen har analyseret struktur og ressourcetildeling på specialundervisningsområdet og har på den

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning

Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning Bilag 4: Andre kommuners erfaringer med udlægning af budget- og visitationsansvar vedr. specialundervisning I Hillerød Kommune lægges en beslutning om udlægning af budget og visitationskompetence til skoler

Læs mere

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever.

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever. NOTAT 28. januar 2013 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2012/0062501-7 Skoleafdelingen Supplerende notat om økonomimodel, der understøtter øget inklusion Undervisningsudvalget drøftede på mødet den 21. januar 2013

Læs mere

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011 Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning Maj 11 Ved aftalen om kommunernes økonomi for 2011 blev der opnået enighed mellem regeringen og KL

Læs mere

Ballerup Kommune. Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Ballerup Kommune. Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Ballerup Andre kommuners modeller for udvikling, visitation og økonomi. Udvikling Herning Der arbejdes med fireårige politikker og målspor, som nedbrydes i års- og delmål. Skolerne kan selv beslutte hvordan

Læs mere

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh,

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, peb@kl.dk 1 Tre centrale udfordringer Indhold i og design af budgetmodel Implementering og overgangsordninger

Læs mere

IKAST-BRANDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

IKAST-BRANDE KOMMUNE. Casebeskrivelse IKAST-BRANDE KOMMUNE Casebeskrivelse 52 Overblik Region: Midtjylland Kommunestørrelse: 40.468 Socioøkonomisk indeks: Middel Antal folkeskoler: 13 Antal elever: Total: 5683 Heraf kommunale folkeskoler:

Læs mere

KOLDING KOMMUNE. Casebeskrivelse

KOLDING KOMMUNE. Casebeskrivelse KOLDING KOMMUNE Casebeskrivelse 64 Overblik Region: Syddanmark Overblik over styrings- og budgetmodellen Kommunestørrelse: 89.556 Special- og almenundervisningen indgår ikke i den samme delramme Socioøkonomisk

Læs mere

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne 1. december 2010 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget et notat vedrørende nye økonomiog styringsmodeller for specialundervisningsområdet. Udvalget

Læs mere

SB på Gilbjergskolen har følgende bemærkninger til høringssvar for modtagelsestilbud for nyankomne elever.

SB på Gilbjergskolen har følgende bemærkninger til høringssvar for modtagelsestilbud for nyankomne elever. Skole LU Bjørnehøjskolen Bjørnehøjskolen Høringssvar (orginal) Med-udvalg, Bjørnehøj har på møde 18-05-16 behandlet høringsmaterialet som tages til efterretning. Der gøres opmærksom på at Bjørnehøj p.t.

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse KERTEMINDE KOMMUNE Casebeskrivelse 58 Overblik Region: Region Syddanmark Kommunestørrelse: 23.787 Socioøkonomisk indeks: Mellem Antal folkeskoler: 7 (inkl. et 10. klassecenter) Antal elever: Total:3146

Læs mere

NOTAT. Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur

NOTAT. Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur NOTAT Børne og Uddannelsesforvaltningen Analyse - Inklusion og incitamentsstruktur Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kort resume og hovedkonklusion I 2014 og 2015, hvor inklusionsprocenten var meget høj,

Læs mere

Inklusionsundersøgelse 2018

Inklusionsundersøgelse 2018 Inklusionsundersøgelse 2018 1 Inklusionsundersøgelsen 2018 Inklusion er en stor udfordring for folkeskolen i Randers Kommune. Kommunens skoler og elever er i en situation, hvor man fra politisk hold ønsker

Læs mere

Inklusionsundersøgelsen 2016

Inklusionsundersøgelsen 2016 Inklusionsundersøgelsen 2016 Inklusionsundersøgelsen 2016 Side 1 af 14 Pressemeddelelse Inklusion er stadig en stor udfordring for folkeskolen i Randers. Flere og flere lærere oplever, at der er elever,

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Lærer 43 Forældre 94 Elev 280 1 2. Elevernes svar Jeg

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

Ny visitationsprocedure til specialundervisning.

Ny visitationsprocedure til specialundervisning. Ny visitationsprocedure til specialundervisning. Visitationsproceduren ændres med virkning for visitering for skoleåret 2013/14. Grundlag. Baggrunden for ny visitationsprocedure er: Bekendtgørelse nr.

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere

Udvikling af inkluderende læringsmiljøer og Visitationsprocedure af specialundervisning

Udvikling af inkluderende læringsmiljøer og Visitationsprocedure af specialundervisning Udvikling af inkluderende læringsmiljøer og Visitationsprocedure af specialundervisning Møde i Handicaprådet den 18. september 2017 Gældende fra 1. maj 2017 Formål Udarbejdet til ansatte i Lejre Kommune,

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten.

Skolebestyrelsen har på sit møde den 1. december behandlet rapporten og lokaludvalget har den 17. december behandlet rapporten. Til BUF -Udvalget Vordingborg Kommune Kulsbjerg skole Skolevej 1 4773 Stensved T. 55 36 46 70 Stensved 55 36 46 70 Stensved SFO 55 36 46 71 Anmodning om udtalelse om rapporten vedrørende skolernes sociale

Læs mere

Tre modeller til styring af udgifterne til specialundervisning

Tre modeller til styring af udgifterne til specialundervisning Tre modeller til styring af udgifterne til specialundervisning Mange kommuner har stigende udfordringer med at styre udgifterne til specialundervisning. Uanset årsagerne til stigningen har man som kommune

Læs mere

Specialpædagogiske indsats. Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018

Specialpædagogiske indsats. Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018 Specialpædagogiske indsats Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018 KB beslutning december 2016 Kriterier for den specialpædagogiske indsats i Albertslund (0-18 år) Læringsmiljøer /børne og læringssyn

Læs mere

Nordstjerneskolens Skolebestyrelse ( )

Nordstjerneskolens Skolebestyrelse ( ) Høringspart Nordstjerneskolens (02.10.17) Høringssvar n bakker op om, at det kan være en god idé at spare på transporten til svømmeundervisningen. Bestyrelsen finder ydermere, at det vil være en gevinst

Læs mere

Oplæg til ny ressourcefordelingsmodel til folkeskolerne

Oplæg til ny ressourcefordelingsmodel til folkeskolerne Oplæg til ny ressourcefordelingsmodel til folkeskolerne På baggrund af erfaringerne med den nuværende ressourcefordelingsmodel til folkeskolerne er det forvaltningens vurdering, at der er behov for en

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud.

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Grundlag. Grundlaget for visitationsproceduren er: Bekendtgørelse nr. 693 af 20/06/2014 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk

Læs mere

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Dato: 06.12.2017 Center for Børn og Voksne Team Stab horsholm.dk Der er et merforbrug på Børn- og Skoleudvalgets budgetområde til specialundervisning

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Maj God administrationspraksis for tilskud til specialundervisning

Maj God administrationspraksis for tilskud til specialundervisning Maj 2017 God administrationspraksis for tilskud til specialundervisning God administrationspraksis er en fælles forståelse for, hvordan skoler godkendt med et samlet særligt undervisningstilbud bør forholde

Læs mere

Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor er uddraget nogle af de kommentarer, der er givet.

Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor er uddraget nogle af de kommentarer, der er givet. BILAG 2 Uddrag af høringssvar med forvaltningens bemærkninger Væsentlige temaer og pointer fra høringssvarene Samtlige høringssvar er medsendt til Udvalget for Børn, Unge og Læring som bilag. Nedenfor

Læs mere

GENNEMGANG AF KLK S ANALYSE AF SPECIALUNDERVISNING I HØRSHOLM KOMMUNE

GENNEMGANG AF KLK S ANALYSE AF SPECIALUNDERVISNING I HØRSHOLM KOMMUNE GENNEMGANG AF KLK S ANALYSE AF SPECIALUNDERVISNING I 24. Januar 2019 ANALYSENS KONKLUSIONER Den sammenhængende styringskæde (4.1.1) Der er et positivt udgangspunkt for at skabe en forandring Bedre samarbejde

Læs mere

Udtalelse vedrørende revideret forslag til ny skolestruktur i Randers Kommune

Udtalelse vedrørende revideret forslag til ny skolestruktur i Randers Kommune Randers 18/12/2014 Udtalelse vedrørende revideret forslag til ny skolestruktur i Randers Kommune Følgende udtalelse er lavet af personalet i skolens specialklasser og vedtaget i MED-udvalget på Tirsdalens

Læs mere

Målsætning: At øge andelen af unge, som starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse.

Målsætning: At øge andelen af unge, som starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse. Forslag til aftale 2011 Kvalitetskontrakt: Flere unge i ungdomsuddannelse Vi skal sikre, at så mange unge som muligt får en ungdomsuddannelse og derved udvikler sig såvel fagligt som personligt. Skolerne

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

opsamling på høringssvar vedr. ny tildelingsmodel på skoleområdet Center Børn og Unge

opsamling på høringssvar vedr. ny tildelingsmodel på skoleområdet Center Børn og Unge Notat opsamling på høringssvar vedr. ny tildelingsmodel på skoleområdet Center Børn og Unge Journalnr: 17.01.10-A00-1-16 Ref.: Helle Grynderup Dato: 14-12-2016 Ændring vedr. pedel og ejendomsudgifter Model

Læs mere

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende

Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende Notat om specialpædagogisk bistand samt andre veje til at skabe den ikkeekskluderende skole Indledning Nærværende analyse er en del af kommunens turnusanalyse på skoleområdet. Denne analyse vedrører indsatsområdet

Læs mere

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Økonomisekretari atet Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2010/01430 Dato: 10-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Thomas Christian Rafn Leder af Økonomi

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne

Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne Til: Børn og Læring Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne 30. august 2018 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Notat på baggrund af en række spørgsmål - påvirkning af tildelingsmodellen

Læs mere

10 vigtigste ting at vide

10 vigtigste ting at vide Vejledning til nye administrative procedurer i forbindelse med specialpædagogisk bistand Greve Byråd besluttede den 26. april 2011 at udlægge ressourcer til specialundervisningen jf. notatet Oplæg til

Læs mere

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Inklusionsundersøgelse Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Elever med særlige behov Er der i dine klasser elever med faglige, sociale eller adfærdsmæssige problemer? Har du elever i dine klasser, som

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel Punkt 6. Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel 2016-041688 Skoleforvaltningen indstiller, at drøfter de indsendte høringssvar og godkender visitationsmodellen med følgende justeringer: at

Læs mere

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE 26. SEPTEMBER 2018 Notatet omhandler: Notatet er udarbejdet

Læs mere

Specialundervisning, inklusion og fællesskab

Specialundervisning, inklusion og fællesskab Specialundervisning, inklusion og fællesskab Dette notat er blevet til på baggrund af KLFs arbejde med afdækning af rammer og vilkår i den københavnske folkeskole i forhold til specialundervisning, inklusion

Læs mere

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING

HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING HØRINGSSVAR, BU SAG 283 SPECIALUNDERVISNING Erikstrupskolens skolebestyrelse har nøje gransket Endelig rapport angående rationalisering på specialundervisningsområdet marts 2009. Rapporten beskriver udførligt

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde November 2018 www.ballerup.dk Principper for modellen Alle børn skal have et skoletilbud, hvor de trives, lærer og udvikler sig. Tidlige

Læs mere

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling Punkt 3. Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling 2015-057885 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender at der gennemføres en reduktion af ressourcerne til DUS-tilbuddene

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

2. maj Køge Rådhus Torvet Køge

2. maj Køge Rådhus Torvet Køge NOTAT Børne- og Uddannelsesforvaltningen Skoleafdelingen Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Analyse skole-dagbehandling Skoleudvalget og Børneudvalget Resume og hovedkonklusion En omorganisering af Køge Kommunes

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring.

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. REGNSKAB 2013 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger

Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger December 2012 Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger Baggrund En skolekonsulent fra Pædagogisk Udvikling har i foråret 2012 foretaget ni fokusgruppe interviews af en times varighed

Læs mere

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem Det specialiserede

Læs mere

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6 MANGFOLDIGHED INKLUSION Side 1 af 6 OM INKLUSION - fra inklusionsudvikling.dk Inklusion handler om barnets oplevelse af at være en værdifuld deltager i det sociale og faglige fællesskab, og det er centralt

Læs mere

Indhold 1. Indledning... 2

Indhold 1. Indledning... 2 Notat Sagsnr.: 2012/0000931 Dato: 26. februar 2013 Titel: Udlægningsmodel for midler til specialtilbud Sagsbehandler: Claus-Uno Hauritz Skolekonsulent Indhold 1. Indledning... 2 2. Udlægning af midler

Læs mere

Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort?

Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort? Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort? Professor Niels Egelund Direktør for CSER Camilla B. Dyssegaard Postdoc, autoriseret psykolog Lidt facts om udviklingen

Læs mere

Specialundervisning, bedre kvalitet og bedre økonomistyring. København 16. november 2011

Specialundervisning, bedre kvalitet og bedre økonomistyring. København 16. november 2011 Specialundervisning, bedre kvalitet og bedre økonomistyring København 16. november 2011 1 Program 10.00-10.15: Velkomst 10.15-10.45: Hvorfor skal budgettet lægges ud? 11.00-12.00: Erfaringer fra en udlægning

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

Børne- og familieudvalget

Børne- og familieudvalget Børne- og familieudvalget Referat fra ekstraordinært møde den 8. november 2011 kl. 10:45 i Thy Uddannelsescenter, Mødelokale 1. Medlemmer: Mogens Kruse Per Skovmose Erik Bøgh Nielsen Poul Hvass Hansen

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

DLF for alle medlemmer

DLF for alle medlemmer DLF for alle medlemmer Øget fokus på de mindre medlemsgrupper Mit navn er Erik Cloyd Ebsen og jeg er kandidat til Hovedstyrelsen. Jeg er medlem af Aarhus Lærerforenings styrelse samt formand for Foreningen

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Årshjul for arbejdet med visitation er et arbejdsredskab til brug for Vordingborg Kommunes skoler der beskriver arbejds-

Læs mere

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle Strategi for udviklende og lærende fællesskaber for alle Herlev Kommune, 2016 1. udgave Oplag: 1000 eksemplarer Tryk: Herrmann & Fischer Grafisk layout: Mediebureauet Realize Fotos: Herlev Kommune, Panthermedia

Læs mere

Visitationsprocedure på skoleområdet. Vejledning Januar 2016

Visitationsprocedure på skoleområdet. Vejledning Januar 2016 Visitationsprocedure på skoleområdet Vejledning Januar 2016 1 Indledning Dette er en vejledning i, hvordan proceduren omkring en til specialundervisning skal foregå. Hvad er specialpædagogisk bistand?

Læs mere

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 112 Forslag til ny tildelingsmodel på skoleområdet Sagsnr: 17.01.10-A00-1-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget

Læs mere

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening

Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening www.blivhoert.kk.dk 23. september 2011 Høringssvar vedr. Tidlig indsats- og inklusionspakke fra Københavns Lærerforening GODE TAKTER OG MISLYDE Specialreform 2.0 er på mange måder et fremskridt. Først

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune

Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune Hanebjerg Skole ligger naturskønt i Hillerød Kommune, har ca. 550 elever og har undervisning på tre matrikler i: Brødeskov, Gørløse og Uvelse. Skolen

Læs mere

Temadrøftelse af ny visitationsmodel. Skoleudvalget d. 19. april 2016

Temadrøftelse af ny visitationsmodel. Skoleudvalget d. 19. april 2016 Temadrøftelse af ny visitationsmodel Skoleudvalget d. 19. april 2016 Processen indtil nu Politisk behandling: Skoleudvalget besluttede den 17. november 2015 følgende i forhold til visitation: Skoleudvalget

Læs mere

Dir. telefon: Mobil: Egelundskolen Egelundsvej Albertslund

Dir. telefon: Mobil: Egelundskolen Egelundsvej Albertslund Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Høringssvar vedrørende skoleindskrivning for skoleåret 2018-2019 Skolebestyrelsen og MED udvalget på Egelundskolen har drøftet de fire modeller for skoleindskrivning

Læs mere

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008 Brøndagerskolen Generelt om Brøndagerskolen Brøndagerskolen er en kommunal specialskole for børn og unge med autisme og generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces BALLERUP KOMMUNE Dato: 19. juli 2018 Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller for den specialiserede undervisning samt arbejdsproces Indledning Børne- og Skoleudvalget besluttede den 7. november 2018

Læs mere

Drøftelse af grundlag for en fordelingsmodel for sprogligt udfordrede elever

Drøftelse af grundlag for en fordelingsmodel for sprogligt udfordrede elever Punkt 6. Drøftelse af grundlag for en fordelingsmodel for sprogligt udfordrede elever 2018-030078 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets drøftelse, grundlaget for en fordelingsmodel for sprogligt

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen

Østskolen. 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl. Høring vedr. kvalitetsløft af folkeskolen 1. Skolebestyrelsen Øst, høringssvar vedr. kvalitetsl Østskolen Gl. Strandvej 12 4640 Faxe Rolloskolen Telefon 5620 2750 Dato 15. november 2012 j.nr. 00-00-00-0000 Direkte telefon 00 00 00 00 Mail: rolloskolen@faxekommune.dk

Læs mere

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Dato: 13. november 2014 Skole Kommentar Kommentar fra Center for Skoler og Institutioner Egebjergskolen

Læs mere

Egelundskolen. Børn, Kultur og Velfærd Skoler og Uddannelse Att.: Alice Christensen. Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17

Egelundskolen. Børn, Kultur og Velfærd Skoler og Uddannelse Att.: Alice Christensen. Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17 Børn, Kultur og Velfærd Att.: Alice Christensen Egelundskolen Høringssvar fra Egelundskolen vedr. elev- og klassetalsagen 16/17 Dato: 14. januar 2016 Sags nr.: Skolebestyrelsen har behandlet det tilsendte

Læs mere

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Notat Vedrørende: Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Sagsnavn: Anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne, vedr. den økonomiske udfordring på specialundervisningsområdet

Læs mere

Vedrørende: Udlægning af specialressourcerne i Randers Kommune - i forbindelse med ny skolestruktur

Vedrørende: Udlægning af specialressourcerne i Randers Kommune - i forbindelse med ny skolestruktur Notat Vedrørende: Udlægning af specialressourcerne i Randers Kommune - i forbindelse med ny skolestruktur Sagsnavn: Ny socioøkonomisk profil for skolerne i forbindelse med ny skolestruktur 2015 Sagsnummer:

Læs mere

Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet

Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet Afgrænsning Specialundervisning og specialtilbud er begreber, der bruges i mange forskellige sammenhænge og kontekster. I nedenstående tages der

Læs mere

I dette bilag beskrives det overordnet princip for tildeling af budget til skolerne, ligesom elementerne i budgetmodellen uddybes.

I dette bilag beskrives det overordnet princip for tildeling af budget til skolerne, ligesom elementerne i budgetmodellen uddybes. Bilag 3. Budgetmodel Baggrund Flere kommuner har de seneste år gennemført udlægning af budget og visitationsansvar til skolerne. I Hillerød Kommune lægges en beslutning om udlægning af ny budget- og visitationsmodel

Læs mere