Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 135

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 135"

Transkript

1 Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 135 Udlejning: Odder Kommune udlejer 12 beboelses- og 21 erhvervslejemål, samt 161 ha. agerjord. Beboelseslejemålene er fordelt som følger: 1 lejemål udlejet på almindelige lejevilkår 2 lejemål udlejet på husvildevilkår 1 udlejet som lærebolig 8 lejemål udlejet på almindelige lejevilkår til ældre. Lejemålene på almindelige lejevilkår tildeles efter venteliste i Byggeri. Visitationen visiterer lejere til ældreboligerne. 161 ha. agerjord er fordelt på 19 forpagtningskontrakter. Der er i 2014 indgået kontrakt med ejendomsfirmaet CEJ Aarhus A/S om administration af udlejning af fast ejendom og telemaster. Det er Byggeri, der indgår lejeaftalerne og har CEJ varetager den øvrige administration af lejeforholdene. Vej og Park administrerer forpagtning af jord i Odder Kommune. Budget 2017 Budget 2016 i 2017 pris- og lønniveau Udlejning Campus - lejeindtægt - leasingafgift Budgetændring Budget Udlejning boligere og jord Huslejeindtægter egne boligere: Saksild, Blommevænget Ankjær, Odder Skoleparken, Odder Egholmvej 15, (Brd. Mortensen) Master Beredskabsbygning: - Respons Politi Rønhøjvej 5, Synshal Rådhusgade Odder Museum Biografforeningen Fotorama Rosensgade 10, 2. sal

2 Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 136 Rosensgade 10 (lejemål over biograf) Tunø - Røgeriet Forpagtningsindtægter: Malteseje, Rørthvej Snærildvej Snærildvej Ballevej 132, Nygaard Tværvej 4 og Bondesvadvej Vestermarken Hovvej Halling By, Halling Søbyvej 2, Gylling Hundslund I, Langgade 5B Hundslund II, Torupvej Fællesudgifter vedr. faste ejendomme Lønbudget til vicevært er omplaceret til rådhusets administration Rådhuskontrakten.

3 Miljø- og Teknikudvalget Bygningsvedligeholdelse 137 Bygningsvedligeholdelse og byfornyelse: Området dækker vedligeholdelse af kommunens ejendomme. Den samlede bygningsmasse der vedligeholdes udgør i 2017, m². excl. bygningerne i VitaPark Odder. Byfornyelse er den sagsbehandling som kommunen varetager overfor borgere der har mistanke om svigt i sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold til deres bolig. Oftest ved mistanke om forekomst af skimmelsvamp. Budget 2017 Budget 2016 i 2017 Budgetændring Budget 2017 pris- og lønniveau Bygningsvedligeholdelse og byfornyelse Bygningsvedligeholdelse - Indvendig bygningsvedligeholdelse - Skovbakkeskolen, del af OPSkontrakt - Udvendig bygningsvedligeholdelse - Skovbakkeskolen og ny børnehave, del af OPS-kontrakt - Pulje til større vedligeh. arbejder Hverdagseffektiviseringer 1 % Byfornyelse Budgetforudsætninger: Spareplan : På skoleområdet er det besluttet, at spare 10 % på indvendig bygningsvedligeholdelse, svarende til kr. Budget 2016 tilføres en pulje på 1 mio. kr. til større bygningsvedligeholdelsesarbejder mellem og kr. tidligere givet som anlægsarbejder. Vedligeholdelsesbudgettet er i 2017 fordelt således, at den indvendige vedligeholdelse administreres af de enkelte institutioner, mens den udvendige vedligeholdelse administreres af Byggeri. 2017, budgettet til indvendig- og udvendig bygningsvedligeholdelse på Skovbakkeskolen er en del af OPS kontrakten, samlet reduceres budgettet med kr Hverdagseffektiviseringer 1 %, budgettet reduceres med kr. Bygningsvedligeholdelse Bygningsvedligeholdelse rammebeløb udvendig Bygningsvedligeholdelse rammebeløb indvendig Rammebeløb er ikke fordelt ved vedtagelsen af budgettet.

4 Miljø- og Teknikudvalget Bygningsvedligeholdelse 138 Fordeles efterfølgende. Pulje til større vedligeholdelsesarbejder Pulje til større vedligeholdelsesarbejder mellem og , der tidligere var anlægsarbejder. Byfornyelse, fugt og skimmelsvamp I henhold til Lov om byfornyelse og udvikling af byer 75 udøver kommunen tilsyn og har handlepligt i forhold til skimmelforekomster i private udlejningsboliger, boligforeningsboliger og opholdsrum i kommunale bygninger.

5 Miljø- og Teknikudvalget Øvrige serviceudgifter 139 Øvrige serviceudgifter: Omfatter primært serviceudgifter på områderne miljø, trafik samt drift og vedligeholdelse af veje og offentlige områder. Fritid, bibliotek og kultur: Tunø Teltplads Løn - Normering: 0,3 årsværk Indtægter overnatning Salg af el og vand Udlejning hytter Effektiviserings- og besparelseskatalog Som en del af Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskataloget. Indtægtsbudgettet vedr. hytteudlejning øges med kr. Veje og grønne områder: Budget 2017 Budget 2016 i 2017 Budgetændring Budget 2017 pris- og lønniveau Veje og grønne områder Vej og Park skatmoms Vej og Park Fælles formål Hverdagseffektiviseringer 1 % Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: - Nedsættelse af takst på befordringsgodtgørelse Veje og grønne områder Besparelser 2016, Byrådet Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: - Slidlag, udbud - Vandafvandingsledninger Vintertjeneste Besparelser 2016, Byrådet Maskiner og materiel Vejbelysning og signalregulering Trafiksikkerhed Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: Trafiksikkerhedspuljen udgår Budgetforlig 2017 tiltag Snærildvej, étårig

6 Miljø- og Teknikudvalget Øvrige serviceudgifter 140 Teknisk afdeling fælles - Besparelser 2016, Byrådet Vej og Park, indtægter med skatmoms Vej og Park, Højmarkvej 10, Odder Byrådets overordnede mål for Vej og Park er, at forbedre lokalsamfundets funktion, sikkerhed, skønhed og miljø ved at pleje grønne områder at udføre anlægsarbejder Det er endvidere Vej og Parks ansvarsområde at opnå højest muligt vedligeholdelsesniveau ved samarbejde med andre lokale myndigheder at deltage i den manuelle gennemførelse af byfester, valg, folkeafstemninger og andre ekstraordinære større arrangementer i kommunalt regi, samt fortsætte det nuværende samarbejde med foreningslivet i Odder Kommune med udstrakt service i forbindelse med forskellig hjælp til gennemførelse af diverse foreningers arrangementer. Personalefordelingen i budget inkl. markpersonale: 1 driftschef 1 driftsleder 3 assistenter 1 mekaniker 2 lærlinge 1 plads- og lagermand 20,6 årsværk (medarbejdere) Årsværk i alt 29,6 Afledte besparelser på driftsmidler i spareplan I 2010 på -1 mio. kr., reduceret til -0,5 mio. kr. i Hverdagseffektiviseringer Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017 Nedsættelse af takst på befordringsgodtgørelse, besparelse kr. På Vej og Parks driftsbudget er lønnen afsat som en fælles lønpulje. Vej og Park udfører en lang række opgaver for kommunen bl.a. vejvedligeholdelse, vintertjeneste, vedligeholdelse af boligområder, offentlige områder og idrætsområder i henhold til målsætningen. Løn og administration Budgettet dækker primært lønninger og øvrige personaleudgifter.

7 Miljø- og Teknikudvalget Øvrige serviceudgifter 141 Offentlige toiletter Drift og vedligeholdelse af offentlige toiletter Indtægter Budgetforlig Budgettet er tilført kr. til renovering af de offentlige toiletter. Budgettet reduceres med kr. i Veje og grønne områder Grønne områder og naturpladser Vedligeholdelse af strandområder, badebroer med tilhørende bygninger, herunder el, vand og forsikringer. Rengøring af toiletter og strande til sikring af blå flag. Stadions, idrætsanlæg og svømmehaller Vedligeholdelse af grønne områder, græsslåning og øvrig vedligeholdelse af boldbaner, hegn mv. Spareplan : Vedligeholdelse af tennisbaner udgår Driftsbygninger og pladser Økonomiudvalget besluttede på møde den 5. maj 2014, at stadepladser på Odder Torv, Odder gågade og sivegaderne fremover er gratis. Vejvedligeholdelse Veje og grønne områder mv Området omfatter reparation af belægninger på færdselsbaner m.v. samt renholdelse af veje - daglig drift. Renholdelsen omfatter gadefejning, herunder afgift til deponering. Spareplan : Søndagsrengøring af Odder Midtby kr Vedligeholdelse og drift af Polititorvet efter omlægning kr Budgettet er tilført kr. til udskiftning af træer i Rathlousdal Allé. (1-årig) Vejafvandingsbidrag Svarende til 4 % af anlægsinvesteringer på Spildevandsområdet. Vejafvandingsledninger Budgetforlig 2015 Budgettet er tilført kr. til løbende vedligeholdelse/udskiftning af eksisterende gamle vandafledningsledninger. Effektiviserings og besparelseskatalog, budgetforlig 2017 Øget udbud af opgaven, besparelse kr. Renovering af fortove Langs kommuneveje er anlagt i alt ca. 20 km. Grusbelagte og ca. 68 km.

8 Miljø- og Teknikudvalget Øvrige serviceudgifter 142 flisebelagte fortove. Afvandingsledninger, brønde m.v. Herunder hører den årlige rensning af rendestensbrønde. Der er i øjeblikket ca vejbrønde. Kontrakt med LMK-a/s Vej , budgettet er omplaceret fra anlæg til drift Belægninger mv Renovering af vejafmærkninger Reparation og fornyelse af belægning Omfatter bl.a. de store gennemgående kommuneveje, samt de store gamle Amtsveje, der udgør ca. 2/3 del af Odder Kommunes vejnet. Området vedrører vejvedligeholdelsen af de kommunale veje og skal ses i sammenhæng hermed. Renovering af veje/slidlag: 2013 Budget overført fra anlæg, kr Budgettet tilføres 1 mio Budgettet tilføres yderligere 1 mio. Besparelser 2016, budgettet er reduceret med kr. Effektiviserings og besparelseskatalog, budgetforlig 2017 Der foretages funktionsudbud af de tidligere amtsveje, besparelse kr. Renovering af broer og bygværker I 2013 er gennemført generaleftersyn på alle Odder Kommunes broer/bygværker. Vintertjeneste Snerydning og glatføregrusning Vej og Park forestår koordineringen af vintertjenesten, som udføres i samarbejde med lokale vognmænd. Besparelser 2016, budgettet er reduceret med kr. Maskiner og materiel Udgifter til den daglige drift samt løbende udskiftning af maskinparken. Desuden udgifter til brændstof, forsikring, vægtafgift, maskinleje/-leasing samt radio- og telefonanlæg. Vejbelysning og signalregulering Udgiften vedrører overvejende køb af gadelys hos Østjysk Energi, idet kommunen i 2007 solgte anlægget til selskabet, som står for driften. Af det samlede beløb anvendes ca kr. til driften af Signalreguleringsanlæg

9 Miljø- og Teknikudvalget Øvrige serviceudgifter 143 Teknisk udstyr: Beløbet skal dække udgifter til drift og vedligeholdelse af færdselsfyr, blinklys ved fodgængerovergange samt sikkerhedsbomme ved jernbaneoverskæring på Rude Havvej. Driften af signalregulering på Banegårdsgade og Rådhusgade udføres på kontrakt af privat entreprenør budgettet er tilført kr. til drift af 81 nyindkøbte gadelamper. Trafiksikkerhed Puljen til trafiksikkerhed udgår. Budgetforlig 2017 Der afsættes kr. til yderligere trafiksikkerhedsmæssige tiltag på Snærildvej. Budgettet er ét-årig. Teknik Fælles Restbeløb efter udbud på søndagsrengøring i midtbyen og rengøring af toiletter og strande til sikring af blå flag. Besparelser 2016, restbudget på udgår. Effektiviserings og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår et Effektiviserings- og besparelseskatalog, hvori der forventes følgende besparelser ved en optimering indenfor ejendomsområdet: 2018: : :

10 Miljø- og Teknikudvalget Miljø 144 Miljø: Området omfatter naturbeskyttelse, miljøbeskyttelse, miljøtilsyn, vandløbsvæsen, indsatsplanlægning indenfor grundvand og skadedyrsbekæmpelse. Budget 2017 Budget 2016 i Budgetændring Budget pris- og lønniveau Natur og Miljø Hverdagseffektivisering 1 % Veje og grønne områder Naturbeskyttelse Miljøbeskyttelse Miljøtilsyn planlægning Besparelser 2016, Byrådet Vandløbsvæsen Skadedyrsbekæmpelse Klima- og Miljøpulje, Teknik Fælles Besparelser 2016, Byrådet Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: MTU-pulje reduceres til Skovrejsning Boulstrup, Teknik Fælles Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: Veje og grønne områder Skove Naturbeskyttelse Varetagelsen sker med udgangspunkt i de målsætninger der er fastsat i kommuneplanen. Grønne initiativer Grønt Råd, Grønt Partnerskab, stier og projekter vedr. landbrug Puljen på kr. overføres til en samlet pulje under MTU Klima og Miljøpuljen. Naturforvaltning Udgifter til opgaver vedr. beskyttede naturtyper, fredninger og fortidsminder, herunder pleje- og vedligeholdelsesopgaver, bekæmpelse af invasive arter samt mindre genopretningsprojekter.

11 Miljø- og Teknikudvalget Miljø 145 Natura Omfatter bl.a. udgifter til opfyldelse af miljømålslovens forpligtelser for Kommunen på de 2 Natura 2000 områder Horsens Fjord og Norsminde Fjord. Miljøbeskyttelse Klimastrategi Opfølgning på klimastrategi, herunder udarbejdelse af klimatilpasningsplan. 2014: Budgettet reduceres med kr Puljen på kr. overføres til en samlet pulje under MTU Klima og Miljøpuljen. Miljøforsikring, fælles formål Miljøforsikring til dækning af udgifter til oprydning m.v., i forbindelse med forureninger. Jordforurening Jordflytningsregulativ, indtægt Byrådet har den vedtaget at opkræve 12 kr. pr. ejendom, ca ejendomme, til dækning af udgifter i forbindelse med administrationen af anmeldepligten og jordflytningsregulativ. Miljøtilsyn, planlægning Udgifter til undersøgelser, tilsyn og kontrol samt i forureningssager og akutte miljøuheld. Miljøtilsyn Lossepladser Drift af overvågningsanlæg. Løbende udgifter til drift og undersøgelser på Bredkær og Morsholt lossepladser. Miljøtilsyn undersøgelser Udgifter til udstyr, prøveudtagning og analyser. Gebyr Gebyr fra virksomheder og landbrug som skal bidrage til dækning af de kommunale myndigheders omkostninger i forbindelse med tilsyn og godkendelse efter bestemte regler i miljølovgivningen. Badevand, tilsyn og undersøgelser Badevandsprøver langs badestrande. Danmarks Miljøportal Grundvand:

12 Miljø- og Teknikudvalget Miljø 146 Vandindvinding Undersøgelser af private boringer og vandværker. Indsatsplanlægning indenfor grundvand Indsatsplaner for udpegede indsatsområder. Projekter Foreninger og borgere kan søge støtte til natur- og miljøprojekter Puljen på kr. overføres til en samlet pulje under MTU Klima og Miljøpuljen. Opfølgning på plan for rent drikkevand Tiltag som kan medvirke til at sikre rent drikkevand. Der er iværksat kampagne i samarbejde med Odder Vandværk I/S omkring sløjfning af brønde og boringer. Rydning og rensning af badestrande Besparelse 2016, budgettet er reduceret med kr. Vandløbsvæsen, fælles formål Overfladevand: Vedligeholdelse af vandløb Vedligeholdelse af offentlige vandløb i henhold til vandløbsregulativer. Hverdagseffektiviseringer Vedr. Miljøområdet er der på Vandsløbsvæsen indarbejdet en samlet budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på kr. Handleplaner - vand og natur i henhold til Miljømålsloven Skadedyrsbekæmpelse Kloakrotter - Udgifter til bekæmpelse af kloakrotter Landrotter Der er indgået aftale med Vej og Park pr. 1. april 2016 om bekæmpelse af landrotter. Undersøgelser

13 Miljø- og Teknikudvalget Miljø 147 Dækker udgifter til undersøgelser af sager ved anmeldelse af rotter Driftsudgift af IT-system Administrative udgifter Udgiften til rottebekæmpelse pålignes ejendomsskatten Teknik Fælles Naturforvaltningsprojekter - Skovrejsning i Boulstrup Samarbejde med Odder Vandværk og Naturstyrelsen omkring skovrejsningsprojekt ved Boulstrup Puljen på kr. overføres til en samlet pulje under MTU Klima og Miljøpuljen. Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: Budgettet er tilført kr. til skovrejsning ved Boulstrup. Klima- og miljøpulje Byrådet har besluttet at sammenlægge diverse puljer under Miljø- og Teknikudvalget. Følgende puljer er sammenlagt: - Grønne initiativer Klimastrategipuljen Projeter, sløjfning af brønde/boringer Skovrejsning i Boulstrup, pulje Besparelse 2016, budgettet er reduceret med kr. Effektiviserings og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår et Effektiviserings- og besparelseskatalog, hvori Klima- og Miljøpuljen reduceres til kr.

14 Miljø- og Teknikudvalget Trafik og havne 148 Trafik og havne Området omfatter busdrift, (bybus, skolebus, handicapkørsel, teletaxa og rejsekort), Tunø Færgen og Tunø Havn. Budget 2017 Budget 2016 i 2017 Budgetændring Budget 2017 pris- og lønniveau Trafik og havne Hverdagseffektivisering 1 % Kollektiv trafik Busdrift Tunø Færgen ( ) Tunø Færgen ( ) Tilskud til takstnedsættelser på personbefordring mv. Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017: - Nedsættelse af takst på befordringsgodtgørelse Tunø Havn Teknisk afdeling Fælles - Fælles færgesekretariat Kollektiv trafik, fælles formål Renovering af læskure, stoppestedsskilte m.v. Udskiftning af læskure. Busdrift Bybuskørsel Formålet er, at give Odder by s befolkning - specielt ældre mulighed for at blive transporteret til et mål i byen, såsom indkøb, aktivitetscentre, læge m.v. mod betaling. Billetindtægter (bybusdrift) Handicapkørsel Formålet med området er at opfylde lovgivningens krav om, at handicappede, der ikke kan bruge offentlig transport, kan blive transporteret til en pris der ikke væsentlig overstiger udgiften til offentlig transport. Bidrag til trafikselskab Regionens trafikselskab administrerer offentlig servicekørsel samt handicapkørsel. Offentlig servicekørsel defineres som kørsel der er åben for offentligheden. Dvs. lokalruterne/skolebusserne, bybuskørsel og handicapkørsel. Iht. lov om trafikselskaber skal kommunen betale et bidrag til trafikselskabet for administration af kørslerne.

15 Miljø- og Teknikudvalget Trafik og havne : Administrationsgebyr for rejsekortet, budgettet er tilført kr. Lokalkørsel / skolebusdrift Formålet er, at transportere befordringsberettige elever til og fra distriktsskole, og give ikke-befordringsberettigede elever og lokalbefolkningen i oplandet mulighed for at blive transporteret med lokalbusserne mod betaling. Kørslen er en åben servicekørsel, som kommunen udfører i fællesskab med Midttrafik iht. lov om kollektiv trafik. Teletaxa I 2015 er budgettet tilført kr. til dækning af yderligere områder i oplandet uden busdækning. Budgetforlig for 2016, området tilføres yderligere kr. Salg af billetter Enkeltbilletter, klippekort, periodekort mv. Skolekort Udstedelse af skolekort til befordringsberettige elever til og fra distriktsskolen. Kortet kan bruges til lokal- såvel som regionalbusserne. Rejsekort Midttrafiks bestyrelse har truffet beslutning om tilslutning til rejsekortet. Odder kommune deltager med udstyr i 9 lokalbusser og 1 bybus. Hverdagseffektiviseringer På busdriften er indarbejdet en samlet budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Færgefarten Tunø Færgen og Tunøfærgen forestår den daglige sejlads mellem Hou og Tunø Personale, løn skibsfører 5 besætningsmedlemmer 1 ferieafløser Del af løn til havnefoged på Tunø - for arbejde med gods m.v. på færgeoverfarten. Norm. 0,25 Årsværk i alt: 6,3 Kommunen har forpligtet sig til at stille tøj til rådighed for besætningen. Drivmidler (benzin, gas) - Statsafgiften som refunderes, er indregnet i beløbet. Havneafgift Hou- og Tunø havn Dokning og løbende vedligeholdelse

16 Miljø- og Teknikudvalget Trafik og havne 150 Forsikringer, bygning og løsøre Kiosk, varekøb Indtægter Persontransport Takstkompensation Fragtindtægter Kiosksalg tilført kr. til dækning af mindre indtægter på persontransport fragtindtægter reduceret med kr. i forbindelse med, at Byrådet i 2014 besluttede at indføre gratis erhvervsfragt for erhvervsdrivende på Tunø tilført kr. til dækning af stigende udgifter til vedligeholdelse af færge og havn, samt opsparing til værftsbesøg Tilskud til takstnedsættelser på godstransport kr. Taksterne er nedsat med 70 % pr. 1. juni Tilskud til takstnedsættelser på passagerer og biler mv., kr. Taksterne er nedsat med 50 % i perioden: 16. marts 23. juni august 30. november 2017 Hverdagseffektiviseringer På Tunø Færgen er der indarbejdet en samlet budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog, budgetforlig 2017 Nedsættelse af takst på befordringsgodtgørelse, besparelse kr. Tunø Havn Personale - normering: 1,3 årsværk Del af lønudgift til havnefoged på Tunø for arbejde med gods m.v. på færgeoverfarten er budgetteret under Tunø Færgen. Vedligeholdelse af bassin og sejlrende Vedligeholdelse af kajanlæg og havneareal Vedligeholdelse toilet- og administrationsbygning Indtægter: Salg af el

17 Miljø- og Teknikudvalget Trafik og havne 151 Salg af vand Husleje Skibsafgifter (lystbåde) Incl. skibsafgift fra fastboende for bådpladser. Skibs- og havneafgift for Tunø færgen Vareafgifter Teknik Fælles Færgesekretariat Bidrag til fælles Kommunalt Færgesekretariat.

18 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 152 Fritid, Bibliotek og Kultur: Området omfatter, Bibliotek, Musikskole, tilskud til haller, folkeoplysning, lokaletilskud fritidsaktiviteter, museer, Ungdomsklubber, juniorklubber, ungdomsskole m.v. Budget 2017 Budget 2016 i Budgetændring Budget pris- og lønniveau Fritid, Bibliotek og Kultur: Juniorklub Fælles Hverdagseffektivisering 1 % Juniorklub Gylling Hverdagseffektivisering 1 % Juniorklub Hou Hverdagseffektivisering 1 % Juniorklub Saksild Hverdagseffektivisering 1 % Juniorklub Odder By Hverdagseffektivisering 1 % Ungdomsklubber Hverdagseffektivisering 1 % Ungdomsskolen Hverdagseffektivisering 1 % - Nedsættelse af takst for befordringsgodtgørelse Fritidsområder Hverdagseffektivisering 1 % Tilskud til Haller Tilskud fastfryses på 2016 prisniveau Bibliotek - Hverdagseffektivisering 1 % - Finansiering fritids- og kulturkonsulent - Nedsættelse af takst for befordringsgodtgørelse Musikskole - Hverdagseffektivisering 1 % - Nedsættelse af takst for befordringsgodtgørelse Folkeoplysning - Hverdagseffektivisering 1 % - IT drift af Winkas - Besparelser Finansiering fritids- og kulturkonsulent - Budgetforlig 2017 Odder Museum - Tilskud fastfryses på 2016 niveau -Øvrige kulturelle tiltag - Hverdagseffektivisering 1 % - Europæisk Kulturhovedstad

19 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur Fritids-og kulturkonsulent - Tilskud fastfryses på 2016 prisniveau Særlige forhold ved budget 2017: Gældende for hele Fritid-, Bibliotek- og Kulturområdet. Besparelser 2016 I budgettet for 2017 er besparelsen, som Byrådet vedtog i januar 2016, indarbejdet. Besparelsen fremgår af nedenstående tabel: Besparelse Voksen undervisning Lokaletilskud I alt Besparelserne er indarbejdet på de respektive områder. Hverdagseffektiviseringer Fra 2017 er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer svarende til 1 %. Besparelsen udgør for hele Fritid- Bibliotek og Kultur 0,3 mio. kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, som indeholder følgende på Fritid-, Bibliotek- og Kulturområdet Tilskuddet til de selvejende haller, Odder Museum, De fire råd, Odder Teaterforening og Ungdomsrådet fastfryses på 2016 prisniveau, en besparelse på kr. Aftalen om et særligt tilskud til indvendig bygningsvedligeholdelse til Foreningen Pakhuset udløber 31. december Fra 2017 udbetales et årligt tilskud til indvendig bygningsvedligeholdelse på kr. Tilskuddet svarer til 20 kr. pr. m 2 som der også afsættes til Odder Kommunes øvrige bygningsmasse. Lokaletilskud til frivillige foreninger reduceres med i alt kr. grundet at området i mange år har vist et overskud. Taksten på befordringsgodtgørelse nedsættes til laveste takst. En besparelse på på Fritid- Bibliotek- og Kulturområdet. Juniorklubberne Juniorklubberne er omlagt fra 1. august 2013 jf. beslutning i Børn- Unge og Kulturudvalget den 28. maj Der er oprettet klub i Saksild, Gylling og Hou. Juniorklubberne indgår som en del af Landsbyordningerne. Landsbyordningen samler dagpleje, børnehave, skole, skolefritidsordning og juniorklub under fælles ledelse. Hou Juniorklub drives i et samarbejde med idrætsforeningen, og der gives derfor et tilskud til halleje på kr. se bemærkning senere.

20 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 154 I sæsonen 15/16 er der på grund af manglende tilslutning ikke oprettet juniorklub i Hundslund. Budgettet er bibeholdt under fælles juniorklub. Der er fra 1. januar 2017 oprettet en juniorklub i Odder By. Juniorklubben er organiseret under Skovbakkeskolen, men er indtil videre placeret på Egholmgård. Juniorklubben erstatter Egestammen. Forældrebetalingen udgør kr. pr. sæson. Som en del af budgetforliget for 2008 er der budgetteret med forældrebetalt eftermiddagsmad. Dette afregnes særskilt. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. juniorklubberne sfa. Hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Juniorklub Gylling Udgangspunktet for budgettet er 30 børn. Timer Lønsum Klubtimer 874 Mødevirksomhed 22 Fælles arr. 22 Vikarer 1,5% Juniorklub Hou Udgangspunktet for budgettet er 30 børn. Timer Lønsum Klubtimer 874 Mødevirksomhed 22 Fælles arr. 22 Vikarer 1,5% Støttetimer Juniorklub Saxild Udgangspunktet for budgettet er 32 børn. Timer Lønsum Klubtimer 932 Mødevirksomhed 24 Fælles arr. 24 Vikarer 1,5% Juniorklub Odder By Udgangspunktet for budgettet er 60 børn. Budgettet fra 60 børn og optil 100 børn er placeret under fælles juniorklub, og overflyttes til Juniorklub Odder By, såfremt børnetallet overstiger 60 børn. Timer Klubtimer 1758 Mødevirksomhed 45 Fælles arr. 45 Lønsum

21 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 155 Vikarer 1,5% Støttetimer Juniorklubben i Odder By erstatter Egestammen. Fælles juniorklub Forældrebetaling Forældrebetalingen er fastsat til kr Fripladser skønnet udgift Øvrige udgifter Dækker klubben i Hundslund og budgettet til udvidelse af Juniorklub Odder By. Klubben i Hundslund har på grund af manglende tilslutning ikke været oprettet de tidligere år. Hundslund Timer 20 børn Odder By børn Timer Klubtimer Mødevirksomhed Fælles arr Vikarer 1,5% Ungdomsklub I forbindelse med spareplan er det besluttet at lukke ungdomsklubberne i oplandet. Budgettet er reduceret med kr. Klubben i Odder har åbent i 24 uger pr. sæson, og den fungerer som en åben klub. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Ungdomsskolen/fritidsundervisning Jfr. lov om ungdomsskoler nr. 411 af 13. juni 1990 og lovbek. nr. 886 af 13. september Overordnet målsætning Ungdomsskolen skal bibringe de unge almendannelse. Det handler om de unges personlige udvikling, deres dygtiggørelse til samfundslivet - herunder opdragelse i demokrati. Ungdomsskolen retter sig mod alle unge årige i Odder Kommune, men har samtidig et særligt socialt sigte, d.v.s. en særlig bevågenhed med hensyn til at sætte de unges problemer, virkelighed, behov og interessesfærer på dagsordenen. Normering Lønsum Ungdomsskoleinspektør 1,00 Viceinspektør 0,50 Afdelingsleder 0,50 Sekretær 0,40 SSP-konsulent 0,07 Administration i alt 2, Holdtimer t

22 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 156 Støtte til vanskeligt stillede unge og tilbud til unge med anden etnisk baggrund I forbindelse med budgetforliget for 2013 er der afsat kr. til støtte til vanskeligt stillede unge og kr. til tilbud til unge med anden etnisk baggrund. Ungdomsskolen er pålagt rammebesparelser i henholdsvis 2007 og 2010 på i alt kr. Budgettet er i 2012 forøget med kr. til dækning af udgifter til rengøring budgettet er overført fra Parkvejens Skole. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Fritidsområder Grønne områder ved Spektrum Budgettet er reduceret med kr Budgettet tilføres kr Årligt driftstilskud på kr. udgår og erstattes af et tilskud på kr. I 2016 og Hverdagseffektiviseringer 1 %, budgettet er reduceret med kr. Tilskud til haller Odder Kommune yder tilskud til 3 haller samt Odder svømmehal. Der ydes primært tilskud til dækning af terminsydelser, omklædningstilskud. Tilskuddene tildeles efter følgende kriterier: Svømmehallen Svømmehallen er pr. 1. marts 2003 overgået som selvejende institution. Tilskuddet blev fastsat til kr.( 2003 prisniveau) på baggrund af foreningernes brug af svømmehallen i 2004 er der fastlagt et niveau for aktiviteten. Kontoen til foreningstilskud fastsættes på baggrund af det realiserede aktivitetsniveau og Svømmehallens driftstilskud reduceres tilsvarende. Der er overført kr. til Folkeoplysningsudvalget til dækning af udvalgets udbetalinger til foreninger, der anvender svømmehallen. Spareplan : på grund af udskiftning af filtertanke reduceres tilskuddet i 3 år ( ) med kr. årligt. Budgetforlig Effektiviserings- og besparelseskatalog. Tilskud fastfryses på 2016 prisniveau. Tilskud til udbetaling kr. (ud fra den gældende tilskudspct. i 2017)

23 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 157 Selvejende/private haller: Der ydes tilskud til 3 haller efter følgende kriterier jfr. Byrådsvedtagelse af 15. marts 1999: Dækning af hallernes udgifter til terminsydelse. Tilskud til hallernes udgifter til brugen af omklædningsfaciliteter i tilknytning til udendørsaktiviteter. Et sær tilskud til Ørting Hallen. For tilskuddene gælder i øvrigt følgende: Tilskuddene bliver ikke indeksreguleret. Omklædningstilskuddet udbetales på baggrund af foregående års aktivitetsniveau (antal brugere og længde på de respektive foreningers sæsoner). Omklædningstilskuddet justeres ikke efterfølgende. Tilskud til terminsydelserne justeres i takt med udviklingen i ydelserne. Tilskud til terminsydelserne ydes under forudsætning af, at en evt. senere låneoptagelse/salg af aktiver godkendes af Odder Kommune. Tilskud til terminsydelserne ydes under forudsætning af, at hallerne tilsluttes konverteringsservice. Er hallen 100 % momsregistreres udbetales tilskuddet uden tillæg af positivmoms. Tilskuddene fordeles således: Ørting Hallen Spektrum - Odder Hallen, gl.hal Hou Hallen Terminsydelser Omklædning Særligt tilskud Tilskud vedr. Multihal Tilskud Juniorklub Tilskud til udbetaling ,36 % momstilskud Tilskud i alt Spareplan : Særligt energitilskud til Haller fjernes kr Tilskud til Odder Hallen er reduceret med kr. 50 % af energibesparelse på Bisgaardsvej i forbindelse med udskiftning af oliefyr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, som indeholder en fastfrysning af tilskud til selvejende haller på 2016 prisniveau, en besparelse på kr. Odder Bibliotek Der er ét hovedbibliotek i Odder by og biblioteksfilial på Tunø. Hovedmål for Odder Bibliotek:

24 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 158 bibliotekslovens krav om alsidighed, kvalitet og oplevelse lægges til grund for arbejdet. Hertil føjes et ønske om at lytte til lånerne og deres ønsker og krav til biblioteket samt ajourføre tilbuddene i takt med udviklingen. den daglige service overfor borgerne kan opdeles i to hovedområder: formidling af henholdsvis information og oplevelse. Formidling af digitale materialer og services. Vejledning i brug af digitale materialer, søgninger mv. Afholdelse af kulturelle arrangement for børn og voksne. Samarbejde med kulturelle aktører. Personale: Ledende Bibliotekar, Bibliotekarer Deltidsbibliotekarer på Tunø, 2 t/uge Andet personale: Kontorpersonale Administration af Folkeoplysning Flexjob Rengøring + timelønnede Medhjælpere/bogopsættere Lønsum i alt incl. ny løn, feriefridage, omsorgsdage Lønsum: kr kr kr kr kr. Budgetforudsætninger: 2007: Budgetforlig, rammebesparelse kr. 2008: Budgettet reduceret med kr. som følge af etablering af ny skranke samt selvbetjeningsløsning. 2010: Budgetforlig, rammebesparelse kr. Spareplan : Budgettet reduceres med kr., svarende til 1,5 årsværk. 2011: Administrationen af fritidsområdet. Budgettet tilført kr. 2013: Medarbejder på Kultur- og fritidsområdet, konkrete arbejdsopgaver, kr. 2013: Til dækning af stigende udgifter til download fra E-reolen, som følge af ipads til alle skolebørn i Odder Kommune, kr. 2015: Budgettet er tilført til drift af IT Digitale Biblioteker. 2016: Medarbejder på Kultur- og fritidsområdet, konkrete arbejdsopgaver kr. tilført Biblioteket i 2013, overføres som medfinansiering af Fritids- og Kulturkonsulent i Ledelse & Udvikling. 2017: Hverdagseffektiviseringer 1 %, budgettet er reduceret med kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, som indeholder en takstnedsættelse på befordringsgodtgørelse, en besparelse på kr.

25 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 159 Musikskole Hovedmål for Odder Kommunale Musikskole: at så mange som muligt af kommunens børn og unge får mulighed for at udvikle deres musikalitet, dvs. deres instrumentale/vokale færdigheder, deres kreativitet og deres sociale kompetence at fremme det lokale musikmiljø at bidrage til kommunens sociale arbejde blandt børn og unge Normering Undervisningstid Musikchef 1 m. undervisn. forpl. 0,25 Instrumentalundervisning 5.745,00 t. 120 t./ugl 36 uger Sammenspil: musikskolen Sammenspil: Odder Garden 191,52 t. 95,76 t. 4 t./ugl 36 uger 2 t./ugl 36 uger I alt t. Sekretær 12 t. Normeringstal og undervisningstimer er fra det oprindelige budget. Lederløn + lærerløn - idet enheder Tillæg til nedbringelse af venteliste 2001 & Budgetreduktion 2010, spareforlig Lønudgifter i alt til beregning af statstilskud Kontorassistent (12 t. pr. uge = 0,324 enheder) Lønsum i alt incl. ny løn, feriefridage, omsorgsdage Statstilskud ,11 % af lærerløn i 2016 (Oprindeligt fra staten fastsat til 25%) Budgetforliget for 2008, nedsættelse af statstilskud kr. Spareplan , nedsættelse af statstilskud kr. Elevbetaling % af lærerløn + 25% Budgetforliget for 2008, nedsættelse af elevbetalingen kr. Spareplan , nedsættelse af elevbetalingen kr. Budgetforudsætninger: 2011: Budgetændringen i udgør netto kr. fordelt mellem lønudgifter og nedjustering af elevindtægter/statstilskud. Nednormeringen udgør svarende til ét årsværk. 2017: Hverdagseffektiviseringer 1 %, budgettet er reduceret med kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, som indeholder en takstnedsættelse på befordringsgodtgørelse, en besparelse på kr.

26 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 160 Folkeoplysning Folketinget vedtog i 2011 en ny Folkeoplysningslov, med ikrafttræden 1. januar De vigtigste ændringer er, at kommunerne er forpligtede til at inddrage brugerne ved bl.a. at sende budget, kriterier for tildeling af tilskud, lokaler mv. i høring, samt at der ud af det samlede budget til folkeoplysning skal oprettes en udviklingspulje til aktiviteter for foreningsløse og til projekter, der ikke udspringer af det organiserede foreningsliv. Ny Folkeoplysningspolitik blev vedtaget 12. august Mødeudgifter mv. Folkeoplysningsudvalget Winkas IT-drift af foreningsportal. Administrationssystem til lokaletilskud. Voksenundervisning Oplysningsforbund m.v. pulje I Pga. lovændring pr reduceret til kommunalt løntilskud ved almen undervisning 1/3 ved handicapundervisning 7/9 ved instrumentalundervisning 5/7 Betaling fra andre kommuner Skønnet p.b.a. lovændring pr.1.januar 2003 Betaling til andre kommuner Skønnet p.b.a. lovændring pr.1.januar Budgetforudsætninger voksenundervisning Besparelse 2016 Udmøntningen af besparelse i 2016, del af 8 mio. kr. Budgettet er reduceret med kr. Pulje til nye initiativer på voksenundervisningsområdet Puljen på er overført til en samlet pulje under BUK Børn-, Unge, og Kulturpuljen. Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde Udviklingspuljen for Folkeoplysningsområdet (lovpligtig) Bl.a. til aktiviteter for foreningsløse og ikke-organiserede Puljen reduceres med kr., der overføres til en samlet pulje under BUK Børn-, Unge, og Kulturpuljen. Foreninger, klubber m.v. Undervisning Beregnes fra tilskudsramme for aktiviteter (omregningsfaktor 1 til 3)

27 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 161 Aktiviteter Medlemstilskud Tilskud til lederuddannelse Tilskud til el-udgifter til lysanlæg Budgetforudsætninger: Budgetforlig 2009: Medlemstilskud og tilskud til lederuddannelse er hver forøget med kr. 2011: Jf. Børn, Unge og Kulturudvalgets beslutning af 30. august 2011 nedlægges puljerne til: Tilskud til særlige formål og tilskud til materialer, samtidig er budgettet tilskud til lederuddannelse forøget med kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, hvori medlemstilskud reduceres med kr. grundet at Folkeoplysningsområdet i flere år har vist et mindre forbrug. Lokaletilskud Odderordningen har gennemgået en omfattende revidering. Den ny Odderordning blev godkendt af Byrådet den 11. august Den ny Odderordning indeholder bl.a. en revideret tildelingsmodel af lokaletilskud og en revideret tildelingsmodel for aktivitetstilskud. Begge tildelingsmodeller er godkendt på Børn-, Unge- og Kulturudvalget den 5. oktober 2015, gældende fra 1. januar Tildelingsmodel lokaletilskud Fra 1. januar 2016 gives der lokaletilskud efter nye bestemmelser. Foreningerne opdeles i kategorier alt efter hvilke udgifter og medlemsfordeling de har. Med Odderordningen 2017 gives følgende lokaletilskud: Foreninger med unge under 25 år gives et tilskud mellem 65% og 85% af lokaleudgifterne. Foreninger, der ikke har medlemmer under 25 år, gives et tilskud på 15 % af lokaleudgifterne. Nye initiativer, herunder foreningsfitness, gives tilskuddet som et fast årligt beløb. Tilskud efter 28, voksne Til udbetaling, idet der ydes momstilskud med 14,9% = kr. Tilskud efter 24, børn og unge, lokaletilskud haller og svømmehaller Lovpligtigt tilskud pr. time i haller Der ydes tilskud til lokaleudgifter i Ørting -, Odder-, Hundslund- og Hou Hallen ud fra en timebetaling på 328,72/410,91 kr. i 2017 priser. Foreningstilskud til leje af svømmehal

28 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 162 På baggrund af foreningernes brug af svømmehallen i 2004 er der fastlagt et niveau for aktiviteten. Budgetforudsætninger: Ekstra bevilling i 2004 til sikring af ovenstående tilskud Ekstra bevilling til leje af Ørting Ridehal efter tilskudssatsen for øvrige lokaler på betingelse af, at renoverings- og tidsplan godkendes af Folkeoplysningsudvalget inden 31. december Tilskuddet er s.f.a. budgetforliget for 2008 fremskrevet. I 2008 forhøjes budgettet I forbindelse med ibrugtagning af Multihallen I forbindelse med budgetforliget for 2008 er der afsat kr. til dækning af huslejeforhøjelse hos DUI Leg og Virke I 2009 forhøjes timeprisen til hallerne i Odder Kommune I 2009 forøges tilskuddet til Odder Garden Samtidig reduceres tilskuddet til Ørting Sportsrideklub som følge af ophør af aktivitet Som følge af budgetforliget for 2009 forøges timeprisen i Spareplan , tilskudsprocenten sænkes fra 90 % til 80 % BUK-beslutning 25. september Budgettet reduceres permanent med kr. til finansiering af udviklingspulje Budgetforlig 2013: - Tilskudsprocenten hæves fra 80 % til 85 %, finansieres inden for budgettet til lokaletilskud. - Finansiering af etableringstilskud til karateklub, 1-årig Finansiering af tilskud til Pakhuset - indvendig bygningsvedlige- Holdelse tilbageført etableringstilskud til karateklub som var 1-årig Stigende udgifter i forbindelse med revidering af Odderordningen og nye aktiviteter medfinansiering af Fritids- og Kulturkonsulent Besparelse 2016 Udmøntningen af besparelse i 2016, del af 8 mio. kr Effektiviserings- og besparelseskatalog Lokaletilskud til frivillige foreninger reduceres med i alt kr. grundet at Folkeoplysningsområdet i flere år har vist et mindre forbrug. Til udbetaling, idet der ydes momstilskud med 14,9 % = kr. Hverdagseffektiviseringer På Folkeoplysningsområdet er der indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Odder Museum I 2011 indgik Odder Museum en samdriftsaftale med Moesgård Museum, hvilket betyder at Odder Museum fremover bliver en afdeling under Moesgård Museum. Med samdriftsaftalen driver Odder Kommune og Århus Kommune ét museum sammen.

29 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 163 Odder Kommune er med samdriftsaftalen forpligtet til at betale et driftstilskud på minimum kr. årligt, excl momstilskud (2011-prisniveau) driftstilskuddet forøges med kr. Derudover giver Odder Kommune et driftstilskud til 4 klausulerede områder. Driftstilskud iflg. samdriftsaftale Øvrige tilskud: Forøget tilskud som følge af museets betaling af husleje Rosensgade Særligt energitilskud fra Tilskud til revision Tilskud til Naturvejleder (Budgetforlig 2008) Tilskud til udbetaling idet der ydes momstilskud med 5,26% : Samdriftsaftale med Moesgård Museum, kr. Klausulerede driftstilskud, kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog, som indeholder en fastfrysning af tilskud til Odder Museum på 2016 prisniveau, en besparelse på kr. Øvrige kulturelle tiltag Foreningen Pakhuset Ny overenskomst mellem Odder Kommune og Pakhusforeningen, om drift af Pakhuset, er indgået i 2012 for en ny 10-årig periode - vedtaget i Odder Byråd den 19. november Genforhandling af overenskomsten skal ske senest september Drift af Pakhuset, vand, varme, el, forsikringer mv Øvrige driftsudgifter er kommunen uvedkommende, jf. overenskomst. Indvendig bygningsvedligeholdelse Hverdagseffektiviseringer På driften af Pakhuset er der indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på kr. Effektiviserings- og besparelseskatalog I Budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskatalog. Aftalen om et særligt tilskud til indvendig bygningsvedligeholdelse til Foreningen Pakhuset udløber 31. december Fra 2017 udbetales et årligt tilskud til indvendig bygningsvedligeholdelse på kr. Tilskuddet svarer til 20 kr. pr. m 2. Samme m 2 pris som anvendes til Odder Kommunes øvrige bygningsmasse.

30 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 164 Udvendigt bygningsvedligehold budgetteres under Udvalget for Teknik og Miljø. Fritids- og Kulturkonsulent / Kulturskole / Ungdomshus I budgetforliget for 2016 blev der givet kr. til ansættelse af en Fritids- og kulturmedarbejder til styrkelse af fritids- og kulturarbejdet. Budgettet er overført til Økonomiudvalget Europæisk Kulturhovedstad Århus Kommune er udvalgt til at være Europæisk Kulturhovedstad 2017 og Odder Kommune deltager i projektet. Århus 2017 sker i et samarbejde mellem Århus Kommune, alle øvrige kommuner i regionen og Region Midtjylland. Kommunerne bidrager til finansieringen med et beløb der er baseret på indbyggertal for Odder Kommunes vedkommende kr. (i løbende priser og incl. 8% i momstilskud), fordelt over en 6-årig periode. 2013: : Pulje til fremme af kulturprojekter I budgetforliget for 2015 er der givet kr. til videreførelse af puljen. Kulturelle aktiviteter og nye tiltag under Folkeoplysningsudvalget Bidrag til Kulturring Østjylland. Teaterpulje Tidligere et amtsligt tilskud (kommunalfuldmagtstilskud) der fra 2011 tilføres kommunen via bloktilskud. Ungdomsråd I forbindelse med omstruktureringer på Folkeoplysningsområdet blev Folkeoplysningsudvalget nedlagt 1. januar 2010 og erstattet af 4 råd. Ny Folkeoplysningslov trådte i kraft 1. januar 2012 og i sommeren 2012 er der nedsat et nyt Folkeoplysningsudvalg der består af 2 politikere og 2 repræsentanter fra hver af de fire råd. Jf. Børn, Unge og Kulturudvalget beslutning af 30. august 2011, er hvert råd tildelt et budget på kr. (2011-prisniveau). Idrætsråd Kulturråd Aftenskoleråd Råd for uniformerede korps 5.400

31 Børn, Unge og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 165 Fælles formål Alrø fritidshus Alrøvej 357 Jvf. aftale betales skatter, afgifter og forsikringer af Odder Kommune Stadion og idrætsanlæg Bygninger : - Torrild og Odder Stadion Klubhus i Randlev, Eriksminde 11 A Baner og beplantning varetages under Udvalget for Teknik og Miljø Bygningsforsikring svømmehallen Fritidsaktiviteter uden for Folkeoplysningsloven Forsikringer Naturlegeplads i Hundslund Kunstindkøb Pulje afsat i budgetforliget for budgettet på kr. er overført til en samlet pulje under BUK Børn-, Unge- og Kulturpuljen Hverdagseffektiviseringer Fra 2017 er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer svarende til 1 %. Besparelsen udgør for området Øvrig Kultur kr.

32 Børn, Unge og Kulturudvalget Folkeskoler og skolefritidsordninger 166 Folkeskole og Skolefritidsordninger: Området omfatter fællesudgifter/-indtægter, skoleområdet, skolefritidsordninger, skolebibliotek og Ungdommens Uddannelsesvejledning Udvikling i antal elever i skoleårene 15/16 til 16/17 fremgår af nedenstående tabel. Elevtallene er opgjort den 5. september. Skoleåret 15/16 Skoleåret 16/17 Antal skoler 7 7 Antal klasser - normalklasser Antal elever Klasse excl specialklasser Antal elever i privatskoler Antal børn i SFO Antal børn i SFO privat skoler Antal elever på efterskoler Budget 2016 i Budgetændring Budget pris- og lønniveau Folkeskole, og skolefritidsordninger Demografi Skole & SFO budgetlagt under ØK Flygtninge modtageklasser og støttetimer Udfasning af Implementeringstilskud Folkeskolere- form Skovbakkeskolen som OPS Besparelse Hverdagseffektiviseringer Effektiviserings- og besparelseskatalog Kørselsgodtgørelse Praktikvejleder- og skolelederuddannelse Nedsættelse af takster til privatskoler

Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133

Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133 Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133 Udlejning: Odder Kommune udlejer 12 beboelses- og 21 erhvervslejemål, samt 120,3 ha. agerjord. Beboelseslejemålene er fordelt som følger: 1 lejemål udlejet

Læs mere

Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget

Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 119 Udlejning: Odder Kommune udlejer 16

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter Miljø- og Teknikudvalget 75 Miljø- og Teknikudvalget 63.142.200-11.359.000 51.783.200 Udlejning, bygningsvedligeholdelse og byfornyelse 5.787.100-3.859.800 1.927.300 Udlejning 647.100-3.859.800-3.212.700

Læs mere

Budgetlægning 2015 2018

Budgetlægning 2015 2018 Budgetlægning 2015 2018 Driftsbudgetoplæg 2015 Budgettal og bemærkninger Odder Rådhus, august 2014-1 - Indholdsfortegnelse Sidetal Odder Kommunes Bevillingsoversigt 2015 1 Budgetoplæg 2015 Bemærkninger

Læs mere

Bemærkninger til driftsbudgetoplæg

Bemærkninger til driftsbudgetoplæg Bemærkninger til driftsbudgetoplæg 2011 Indholdsfortegnelse. Serviceudgifter: Miljø- og Teknikudvalget: Udlejning af bygninger og grunde... 1-2 Bygningsvedligeholdelse... 3 Tunø teltplads... 4 Driftscentret...

Læs mere

Serviceudgifter Hvor intet andet er nævnt er oplysningerne hentet for regnskab 2005

Serviceudgifter Hvor intet andet er nævnt er oplysningerne hentet for regnskab 2005 Serviceudgifter Hvor intet andet er nævnt er oplysningerne hentet for regnskab 2005 2 Odder kommune Sammenlign. Gruppe Århus Amt Hele Landet Udskrivningsgrundlag pr. indbygger i 2006 119.818 123.374 116.444

Læs mere

1.1 Vigtige datoer. 2. rate af lokaletilskud udbetales

1.1 Vigtige datoer. 2. rate af lokaletilskud udbetales Baggrunden for folkeoplysningsloven Folkeoplysningsloven har til formål at styrke folkeoplysningen i forskellige fællesskaber og sætte fokus på de enkelte initiativtageres idégrundlag. En folkeoplysende

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter Miljø- og Teknikudvalget 71 Miljø- og Teknikudvalget 69.064.600-13.433.800 55.630.800 Udlejning, bygningsvedligeh og byggemodninger 7.077.400-3.936.400 3.141.000 Udlejning - serviceudg. 1.321.400-3.936.400-2.615.000

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer Sektorbeskrivelse for miljø- og teknikudvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2012 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2012 Regnskab 2012 Afvigelse til korr. budget 2012* Sekretariat

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE

ODDER KOMMUNE BUDGET 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE Bemærkninger til budget 2010. Serviceudgifter: Teknik Udvalg - udlejning... 1-3 Teknisk Udvalg bygningsvedligeholdelse... 4 Teknisk Udvalg øvrige udgifter... 5-14 Udvalget for Undervisning

Læs mere

Odderordningen 2018 frivillige foreninger og aftenskoler

Odderordningen 2018 frivillige foreninger og aftenskoler Odderordningen 2018 frivillige foreninger og aftenskoler Baggrunden for folkeoplysningsloven Folkeoplysningsloven har til formål at styrke folkeoplysningen i forskellige fællesskaber og sætte fokus på

Læs mere

Børne, Uddannelses- og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 64

Børne, Uddannelses- og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 64 Fritid, bibliotek og kultur 64 Fritid, Bibliotek og Kultur: Området omfatter, Bibliotek, Musikskole, tilskud til haller, folkeoplysning, lokaletilskud fritidsaktiviteter, museer, Ungdomsklubber, juniorklubber,

Læs mere

Odderordningen 2017 Frivillige foreninger

Odderordningen 2017 Frivillige foreninger Odderordningen 2017 Frivillige foreninger Baggrunden for folkeoplysningsloven Folkeoplysningsloven har til formål at styrke folkeoplysningen i forskellige fællesskaber og sætte fokus på de enkelte initiativtageres

Læs mere

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr.

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr. Fordeling af MTP s Driftsudgifter i 1.000 kr. Miljø og Natur 8.588 kr. Kommunale bygninger 9.666 kr. Veje, Grønne områder og kollektiv trafik 82.538 kr. Miljø og Natur Veje, Grønne områder og kollektiv

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011 Sektorbeskrivelse for Miljø- og teknik udvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2011 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2011 Regnskab 2011 Afvigelse til korr. budget 2011 *

Læs mere

Budgetforudsætninger 2018 Natur- Fritids- og Kulturudvalget Maj 2017

Budgetforudsætninger 2018 Natur- Fritids- og Kulturudvalget Maj 2017 Budgetforudsætninger 2018 Natur- Fritids- og Kulturudvalget Maj 2017 1 Overblik Natur- Fritids- og Kulturudvalget 1000 kr. Regnskab Opr. Basis. B01 B02 B03 2017-prisniveau 2016 budget budget 2019 2020

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE Bemærkninger til budget 2009 Serviceudgifter: Teknik Udvalg - udlejning 1-3 Teknisk Udvalg bygningsvedligeholdelse 4 Teknisk Udvalg øvrige udgifter 5-15 Udvalget for Undervisning og

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr.

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr. Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr. Samlet resultat 60,7 Driftsafdelingen 38,0 Gartnerafdelingen 8,5 Driftsbygninger og materiel 5,7 Vej 23,8 Kollektiv trafik 10,0 Fælles formål

Læs mere

Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt

Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt BUDGETOPFØLGNING PR. UDVALGET FOR TRAFIK, TEKNIK OG MILJØ Tekst Jordforsyning 0-1 0 Faste ejendomme 2.877 36 3.077 200 Fritidsområder, fritidsfaciliteter, natur og miljø 5.424 986 5.377-47 Redningsberedskab

Læs mere

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Pr. 30. september Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget Forv. regnsk. incl. over- /underskud incl.

Læs mere

Norddjurs Kommune halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni Tillægsbevillinger 1+2

Norddjurs Kommune halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni Tillægsbevillinger 1+2 Sektorbeskrivelse for Miljø- og teknikudvalget. 1.000., netto Oprindeligt budget Sekretariat Miljø og teknik 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tillægsbevillinger Korrigeret Halvårs- budget regnskab regnskab * 1+2 afvigelse

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr.

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr. Teknik og Miljøudvalget Udgiftsbaseret Mio. kr. Samlet resultat 63,4 Driftsafdelingen 40,0 Gartnerafdelingen 8,9 Driftsbygninger og materiel 5,8 Vej 25,3 Kollektiv trafik 10,0 Fælles formål 0,3 Busdrift

Læs mere

:57:29. Korr. budget kr. Udgiftsbaseret. Profitcenter

:57:29. Korr. budget kr. Udgiftsbaseret. Profitcenter 09.01.2019 08:57:29 Profitcenter Korr. budget 2019 1 kr. Udgiftsbaseret DKK Teknik, Havne og Kultur 13.996.473 Havnene -1.210.356 Østerby Havn -816.236 Østerby Havn -376.156 Total -376.156 Produktionsanlæg

Læs mere

01 Kultur T2 U 50.054 50.316 50.311 50.065 T2 I 5.497 5.493 5.493 5.493

01 Kultur T2 U 50.054 50.316 50.311 50.065 T2 I 5.497 5.493 5.493 5.493 1 01 Kultur T2 U 50.054 50.316 50.311 50.065 T2 I 5.497 5.493 5.493 5.493 00 Byudvikling, bolig og F1 U 968 969 969 969 miljøforanstaltninger F1 I 222 222 222 222 28 Fritidsområder F2 U 968 969 969 969

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø revision 2 April Holbæk Kommune En stærk Medspiller så dagens lys den 1. januar. Organisationsændringen betyder store ændringer i hele den administrative struktur. Der er brudt

Læs mere

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER HORSENS KOMMUNE BUDGET 217 1 KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER Hovedoversigt 132.728.127 kr. Politikområde Biblioteker 37.587.23 kr. Museer 11.584.477 kr. Musikaktiviteter 6.76.65 kr. Idræt 23.47.342 kr. Fritidsaktiviteter

Læs mere

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015 Opgørelser af driftsoverførsler til 13-04- Oprindeligt til Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi 283.088 293.701 261.072 32.629 18.025 0 18.025 Udvalget for Læring 804.555 826.049 812.262 13.787

Læs mere

Korr. Budget. 002205 Ubestemte formål -371.498-93.878-277.620 0. Peter Bangs Vej 102 - brugerbetatl XG-1010022060-00026 418-418

Korr. Budget. 002205 Ubestemte formål -371.498-93.878-277.620 0. Peter Bangs Vej 102 - brugerbetatl XG-1010022060-00026 418-418 Teknik- og Miljøudvalgets budgetopfølgning pr. 1. april 2015 Udgifter uden overførselsadgang Bilag 3 Teknik og Miljøudvalget Boliger og byudvikling 23.129.038 7.765.908 15.363.130 631.962-807.259 1.718.802-2.154.563-83.182

Læs mere

Effektiviserings- og prioriteringskatalog

Effektiviserings- og prioriteringskatalog 23. maj 2017 Effektiviserings- og prioriteringskatalog Indhold KF1. Musik & Billedskolen - reduktion af soloelevpladser IKKE MEDTAGET...3 KF2. Færre betjente åbningstimer på bibliotekerne MEDTAGET I BUDGETTET

Læs mere

Udvalgets område er gennemgået med udgangspunkt i forventet behov for ekstra bevillinger af enten positiv eller negativ karakter.

Udvalgets område er gennemgået med udgangspunkt i forventet behov for ekstra bevillinger af enten positiv eller negativ karakter. 40.00 Generelle bemærkninger Udvalgets område er gennemgået med udgangspunkt i forventet behov for ekstra bevillinger af enten positiv eller negativ karakter. 40.20 Haller og baneanlæg Området vedrører

Læs mere

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om:

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: budget 2015 og budgetoverslagsårene 2016-2018 23. september 2014 Budgetlægning

Læs mere

DKK DKK DKK DKK DKK DKK DKK DKK

DKK DKK DKK DKK DKK DKK DKK DKK 68 Budgetsammendrag 2018 2019 2020 2021 Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. 1000 kr. DKK DKK DKK DKK

Læs mere

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET Oversigt: M01. Udvendig bygningsvedligeholdelse (930.000 kr.)...2 M02. Administrationsbygninger (300.000 kr.)...2 M03. Offentlige toiletter (311.000 kr.)...2 M04. Grønne områder og naturområder (692.000

Læs mere

Budget Talspecifikationer Miljø- og teknikudvalget

Budget Talspecifikationer Miljø- og teknikudvalget Budget 2018-2021 Talspecifikationer Miljø- og teknikudvalget 1 Miljø- og kultursekretariat 9.228 9.440 9.440 9.440 9.440 057299 Øvrige sociale formål Tinglysningsafg. v lån t. bet. Ejd. Skat Total 100

Læs mere

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder.

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder. Notat Til: Uddannelse, Børn og Familie Kopi til: Fra: Plan og Kultur, Bodil Christensen 12. februar 2019 Sags id: 19/3473 1. Fritidsområdet under UBF Notatet beskriver fritidsområdet under Uddannelse,

Læs mere

Børn-, Unge- og Kulturudvalget 436.834.700-44.374.700 392.460.000 Fritid, Bibliotek og Kultur 29.868.400-2.178.900 27.689.500

Børn-, Unge- og Kulturudvalget 436.834.700-44.374.700 392.460.000 Fritid, Bibliotek og Kultur 29.868.400-2.178.900 27.689.500 66 436.834.700-44.374.700 392.460.000 Fritid, Bibliotek og Kultur 29.868.400-2.178.900 27.689.500 Fælles juniorklub 3101200002 162.400-55.900 106.500 Klubber og andre socialpædagogiske fritidstilbud 052516

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25 & 32 Faste ejendomme og fritidsfaciliteter budget 3.003.897 2.851.754 2.784.181 2.594.787 Forskel 219.716 256.967 Overført til kommende budgetår 270.064

Læs mere

Overførsel af driftsover-/underskud fra 2008 til 2009

Overførsel af driftsover-/underskud fra 2008 til 2009 Overførsel af driftsover-/underskud fra 2008 til 2009 J.nr.: Sagsid.: 1145006 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1153852) Resume: Institutionerne har indsendt anmodninger om overførsel af driftsover-/ eller

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2018

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2018 Udvalg: Hovedkonto: Hovedfunktion: Udvalg for Kultur og Fritid 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25 & 32 Faste ejendomme og fritidsfaciliteter Samlet regnskab: 2017 Korrigeret budget 2.851.754

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1.000 kr. 2015 prisniveau

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune Initialer: bhh Sag: 306-2012-16511 Dok.: 306-2012-286990 Oprettet: 28. november 2012 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Baggrund Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Mio. kr. Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø varetager opgaver inden for to politikområder: Miljø og planer samt Kommunale veje og trafik. Politikområde Ejendomme er fra 1.1.2018 flyttet

Læs mere

Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler 2017 til 2018 pr. udvalg

Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler 2017 til 2018 pr. udvalg Bilag 3 Oversigt over driftsoverførsler til 2018 pr. udvalg 06-04-2018 Sammendrag budget Regnskab Mindreforbrug (+ til 2018 Bemærkninger Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi 301.967 306.119 283.135

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget

Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget Overblik Natur- Fritids- og Kulturudvalget Regn Opr. Basis Budget Budget Budget Budget skab budget budget forslag forslag forslag forslag 2014

Læs mere

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 Budget 2010-2013 Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 - = overskud Ordinær drift (skatter, statstilskud og driftsudgifter) 2010 2011 2012 2013 Underskud på ordinær drift i h.t. budgetoplæg

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- og Kulturudvalget Beslutningsprotokol Dato: 11. januar 2012 Lokale: 220 Tidspunkt: Kl. 14:00-16:00 Eskild Sloth Andersen, Formand (A) Hildo Rasmussen (A) Bodil Nielsen (F) Karsten Frederiksen

Læs mere

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 3,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Herning 3,1 Holstebro 2,8 Horsens 2,6 Randers Silkeborg 2,3 2,4 Skive 3,6 Viborg 2,2,,5 1, 1,5 2, 2,5 3,

Læs mere

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget:

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget: 17 Generelle bemærkninger til budget 2015-2018. Den kommunale styrelseslov foreskriver at Byrådet, senest den 15. oktober forud for det kommende regnskabsår, skal vedtage et årsbudget. Årsbudgettet skal

Læs mere

Sport-, Fritid- og Kulturudvalget Politiske bestillinger Beskrivelse af bestilling

Sport-, Fritid- og Kulturudvalget Politiske bestillinger Beskrivelse af bestilling Politiske bestillinger til Augustkonferencen, Budget 2015-2018 Sport-, Fritid- og Kulturudvalget Sport-, Fritid- og Kulturudvalget Politiske bestillinger NR. Titel Beskrivelse af bestilling Levering af

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 77 78 8. Kultur- og Fritidsudvalget Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/I Budget 2014 Kultur U 8.036.400 I -144.000 Idræt U 10.162.900 I - 3.413.500 Folkeoplysning

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 283 KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 284 00.25.13 Andre faste ejendomme samt 05.32.32 Bie Centret Udgifter 2.738 Indtægter -280 Netto 2.458 Budgetafsnittet omfatter Adelgade 26 (Bies Gård, Forhus,

Læs mere

Teknik- og havneudvalget Budgetforslag 2017 priser

Teknik- og havneudvalget Budgetforslag 2017 priser 10.709.029 10.441.433 10.441.433 10.441.433 Teknik & Miljø 10.709.029 10.441.433 10.441.433 10.441.433 Havnene Østerby Havn -1.223.994-1.223.994-1.223.994-1.223.994-709.621-709.621-709.621-709.621 Østerby

Læs mere

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Formålet med skemaet er at indsamle detaljerede oplysninger om tilskud, aktiviteter og deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning og det

Læs mere

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-27-15 Dato: 28.5.2015 Bilag 1 Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 I det følgende vedlægges budgetopfølgning

Læs mere

Kultur og Fritid. Fritid. Kultur og fritid fuld af sunde oplevelser

Kultur og Fritid. Fritid. Kultur og fritid fuld af sunde oplevelser Kultur og Fritid Kultur og Fritid kommer samlet ud af regnskabsåret med et mindreforbrug på 6,5 mio. kr. Indeholdt i regnskabsresultatet er der en samlet overførsel fra 2017 på 2,3 mio. kr. Området er

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2007. Teknisk Udvalg - serviceudgifter

ODDER KOMMUNE BUDGET 2007. Teknisk Udvalg - serviceudgifter 1 Teknisk Udvalg - serviceudgifter UDLEJNING Odder Kommune administrerer 74 beboelses- og 12 erhvervslejemål samt 40 ha. agerjord. Beboelseslejemålene er fordelt som følger: 26 lejemål udlejet på almindelige

Læs mere

Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg

Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg I 1.000 kr. I 2014- prisniveau Plan- og Teknikudvalg Serviceudgifter Vejvæsen Km.veje, stier, pladser m.v (myndighed) Regnskab 2013 13-pl Opr. budget 2014 2014-pl

Læs mere

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Pr. 28. februar Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr.

Læs mere

NOTAT. Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017

NOTAT. Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017 NOTAT Forslag til ny model for fordeling af ressourcer for haller og stadions Dato: 28. marts 2017 1. Indledning Som angivet i budgetforliget for 2017 har der gennem nogle år været arbejdet for at få udarbejdet

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø revision 3 September Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Ledigheden for de forsikrede ledige er fortsat faldende i Holbæk Kommune og mere end på landsplan. Det er den væsentligste

Læs mere

Teknik- og Miljøudvlgets budgetopfølgning pr. 1. april 2012

Teknik- og Miljøudvlgets budgetopfølgning pr. 1. april 2012 4.672.055 21.193.401 16.521.346 100.000 Boliger og byudvikling -8.650 202.884 211.535 0 002510 Fælles formål 266.189 266.189 0 Ejendomme, fælles formål Ændret bygningsdrift - rammebesparelse 266.189 266.189

Læs mere

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet Hjørring Kommune Til Folkeoplysningsudvalget Plan og Udvikling Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Høring vedrørende mulige besparelser

Læs mere

Udvalget Kultur og fritid

Udvalget Kultur og fritid Udvalget Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid er ansvarlig for et politikområde: Kultur og fritid. Politikområde 15. Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid varetager opgaver indenfor

Læs mere

Budgetforudsætninger 2017 Natur - Fritids og Kulturudvalget

Budgetforudsætninger 2017 Natur - Fritids og Kulturudvalget Budgetforudsætninger 2017 Natur - Fritids og Kulturudvalget Overblik Natur- Fritids- og Kulturudvalget Regn Opr. Basis Budget Budget Budget Budget skab budget budget forslag forslag forslag forslag 2015

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 283 KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 284 00.25.13 Bies Gård og Ishuset samt 5.32 BieCentret Udgifter 2.587 Indtægter -272 Netto 2.315 Budgetafsnittet omfatter Adelgade 26 (Bies Gård, Forhus, BieCentret).

Læs mere

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om:

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: 25 Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: Budget 2016 og budgetoverslagsårene 2017-2019 26 INDLEDNING

Læs mere

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED KULTUR OG FRITID RETNINGSLINJER FOR TILSKUD TIL FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED GODKENDT I BYRÅDET DEN 27. NOVEMBER 2012 1 BAGGRUND Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens 6 en årlig beløbsramme

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget

Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget Pr. 31. maj Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget Forv. regnsk. incl. over- /underskud incl. over-

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

:51:24. Budget Kultur- og Idrætsudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Kultur- og Idrætsudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Kultur- og Idrætsudvalget Page 1 of 6 Kultur- og Idrætsudvalget Budgetforbedringsforslag 2101b Reducere lokaletilskud til +25-årige En halvering af støtteprocenten

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Overblik Plan og Teknikudvalget I 1.000 kr. 2015 prisniveau Regnskab 2014 Opr. budget 2015

Læs mere

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07 50.20. Undervisning (i mio.kr.) Antal Budget Forbrug 31/8-07 Budget 25 24 28 Svømmeundervisning 0,1 0,1 0,1 Syge.hjemme.Uv. 0,2 0,1 0,5 Befordring af elever 4,8 4,2 6,3 Bidrag private skoler 421 13,1 13,6

Læs mere

Frederikshavn Kommune Kultur- og Fritidsudvalget. Budgetopfølgning pr. 31.8.2015. Dok. nr.: 143026/15

Frederikshavn Kommune Kultur- og Fritidsudvalget. Budgetopfølgning pr. 31.8.2015. Dok. nr.: 143026/15 Frederikshavn Kommune Kultur- og Fritidsudvalget Budgetopfølgning pr. 31.8. Dok. nr.: 143026/15 1 Drift UDVIKLING I VIST PÅ HOVEDOMRÅDER - = overskud 30/4 31/8 1 2 3 4 4-2 Bibliotek og Borgerservice 129.724

Læs mere

Budget 2018 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser 17. august 2017 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser - direktionens

Budget 2018 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser 17. august 2017 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser - direktionens Budget 2018 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser 17. august 2017 Oversigt over skønnede normeringsmæssige konsekvenser - direktionens oplæg - drift Udvalg Blok Nr. 2018 2019 2020 2021

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08- 1. bemærkninger - Fritids og Kulturudvalg -21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af tre politikområder: Fritid Kultur Integrationspulje Fritid Politikområdet

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2017-2020 Version 1 1 Driftskonti Hovedkonto 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 00 28 Fritidsområder Det afsatte budgetbeløb dækker de årlige

Læs mere

REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR

REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL. 17.00 I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR Indholdsfortegnelse 12. Tilskud til voksenundervisning 2007 3 13. Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning 198-29 198-29 198-29 198-29 25 Faste ejendomme 2.307-267 2.555-267 2.159-267 2.159-267 28 Fritidsområder

Læs mere

Tilskud til ungdomsklubber i Struer Kommune omfattet af folkeoplysningslovens regler

Tilskud til ungdomsklubber i Struer Kommune omfattet af folkeoplysningslovens regler Tilskud til ungdomsklubber i Struer Kommune omfattet af folkeoplysningslovens regler Hjerm Ungdomsklub Resen-Humlum-Bremdal Ungdomsklub Ungt Forum i Asp Vejrum Ungdomsklub Struer Kommune Sekretariatet

Læs mere

:31:58. Budgetoverslag kr. Budget kr. Korrigeret budget kr

:31:58. Budgetoverslag kr. Budget kr. Korrigeret budget kr 13.08.2019 15:31:58 Budget 2019 1 kr Korrigeret budget 2019 1 kr Budgetoverslag 2020 1 kr Udgiftsbaseret Udgiftsbaseret Udgiftsbaseret Profitcenter DKK DKK DKK Teknik, Havne og Kultur 14.237.161 14.043.278

Læs mere

Udvalget for Kultur og Fritid BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID. Bevillingsoversigt DRIFT OG REFUSION BUDGET 2014 HELE KR.

Udvalget for Kultur og Fritid BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID. Bevillingsoversigt DRIFT OG REFUSION BUDGET 2014 HELE KR. Udvalget for Kultur og Fritid soversigt BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID BUDGET 2014 HELE 1.000 KR. NOTE DRIFT OG REFUSION BUDGET BEVILLING UDGIFTER INDTÆGTER UDGIFTER INDTÆGTER Udvalget

Læs mere

Budgetoverblik. Teknik- og Miljøudvalg DRIFT OG STATSREFUSION. 15. december 2016

Budgetoverblik. Teknik- og Miljøudvalg DRIFT OG STATSREFUSION. 15. december 2016 Budgetoverblik Teknik- og Miljøudvalg 15. december 2016 DRIFT OG STATSREFUSION Vedtaget budget Teknik- og Miljøudvalg 172.363.563 169.173.008 167.798.630 167.133.020 Trafik og Park 79.781.976 78.713.087

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning -29-29 -29-29 25 Faste ejendomme 1.856-307 1.856-307 1.856-307 1.856-307 28 Fritidsområder 3.324-26 3.324-26

Læs mere

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift Retningslinjer for overførsel 2013 frem Drift Da byrådet traf beslutningen om overførsel af uforbrugte driftsmidler til budget 2014, blev det samtidig besluttet; at reglerne skulle evalueres. Regelgrundlaget

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2018-2021 VERSION 1 1 Driftskonti Hovedkonto 03 Undervisning og kultur 03 22 Folkeskolen Konti udenfor ramme (ej overførselsadgang) Mellemkommunal betaling

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Hovedoversigt til regnskab Hele 1000 kroner

Hovedoversigt til regnskab Hele 1000 kroner 2 Hovedoversigt til regnskab Hele 1000 kroner Regnskab 2007 Korrig. budget 2007 Budget 2007 A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger........................

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Pkt. Gældende aftale: Forslag fra ny aftale: Bemærkninger til forslagene: Tekst med sort: Bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3.

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Boliger og byudvikling side 1

Boliger og byudvikling side 1 Boliger og byudvikling side 1 Indhold 0.05 Jordforsyning, ubestemte formål... 2 0.10 Faste ejendomme, fælles formål... 3 0.10 Teknisk drift af kommunale bygninger - Fælles... 4 0.10 Teknisk drift - Rengøring...

Læs mere

Administrativt sparekatalog

Administrativt sparekatalog Administrativt sparekatalog Budget 2014-2017 Budgetseminar 2 et Samlet af Økonomi og Analyse 7. juni 2013 Rammebesparelse - Idrætsområder Forslag nr. 15-01 1.000 kr. 2013-priser Nuværende budget 10.173

Læs mere

123 11 2012 Struktur og tekst Budget 2013 Budget 2013

123 11 2012 Struktur og tekst Budget 2013 Budget 2013 123 11 2012 00 Byudvikling, bolig og miljøforanstaltninger F1 165.700.967 63.225.600 22 Jordforsyning F2 18.816.864 20.656.290 02 Boligformål F3 15.081.764 6.999.999 1 Drift D1 381.765 001 Fælles S1 381.764

Læs mere

Anbefalinger til forsamlingshusdrift

Anbefalinger til forsamlingshusdrift Anbefalinger til forsamlingshusdrift Sagsnr.: 15/3387 De kommunale forsamlingshuse i dag Hvordan husene drives Alle fire huse bestyres og drives af en form for bestyrelser, der repræsenterer brugerne af

Læs mere

Resultatopgørelse 2013 BUDGETOPFØLGNING PR ALLE UDVALG

Resultatopgørelse 2013 BUDGETOPFØLGNING PR ALLE UDVALG Resultatopgørelse BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03. - ALLE UDVALG Nettotal i 2012-priser ompl. budget regnskab DRIFTSUDGIFTER: Økonomi- og Erhvervsudvalget 0 559.576 0 559.576 0 559.576 Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 217 Politikområde Natur, vand og Miljø i 1. kr. 217 1 Naturbeskyttelse: 2 - Naturforvaltningsprojekter 1.25 297 1.55-15 3 - Sandflugt 58 58 58 4 Vandløbsvæsen: 5 - Fælles formål

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. august 2018

Budgetkontrol pr. 1. august 2018 Politikområde Natur, vand og Miljø 1 Naturbeskyttelse 6.442 394 1.442-5.000 2 Vandløbsvæsen 6.111 2.437 6.011-100 3 Miljøbeskyttelse 4.128 1.777 4.128 0 Natur, Vand og Miljø i alt 16.681 4.608 11.581-5.100

Læs mere