Børne, Uddannelses- og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 64

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne, Uddannelses- og Kulturudvalget Fritid, bibliotek og kultur 64"

Transkript

1 Fritid, bibliotek og kultur 64 Fritid, Bibliotek og Kultur: Området omfatter, Bibliotek, Musikskole, tilskud til haller, folkeoplysning, lokaletilskud fritidsaktiviteter, museer, Ungdomsklubber, juniorklubber, ungdomsskole m.v. Budget 2020 Budget 2019 i Budgetændring Budget pris- og lønniveau Fritid, Bibliotek og Kultur: Fælles Juniorklub Juniorklub Gylling Juniorklub Hou Juniorklub Saksild Juniorklub Odder By Ungdomsklubber Ungdomsskolen Tilskud til Haller Bibliotek Musikskole Folkeoplysning Odder Museum Øvrige kulturelle tiltag Budgetforudsætninger, gældende for hele Fritid-, Bibliotek- og Kulturområdet. Hverdagseffektiviseringer I er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer svarende til 1 % i hvert budgetår. Besparelsen i 2019 udgør for hele Fritid, Bibliotek og Kultur 0,2 mio. kr. Fælles Drift & Service Fælles formål Effektiviserings- og besparelseskataloget Optimering af ejendomsområdet pedelfunktion og rengøringskontrakter er pr. 1. april 2018 organisatorisk placeret under Fælles Drift & Service. Budget og ansvar herfor er overgået til Fælles Drift & Service, budgettet indgår dog stadig i Børne-, Uddannelses og Kulturudvalgets budgetramme. For 2019 er der overført kr. vedr. Fritid, Bibliotek og Kultur Juniorklubberne Juniorklubberne er omlagt fra 1. august 2013 jf. beslutning i Børn- Unge og Kulturudvalget den 28. maj Der er oprettet klub i Saksild, Gylling og Hou. Juniorklubberne indgår som en del af Landsbyordningerne. Landsbyordningen samler dagpleje, børnehave, skole, skolefritidsordning og juniorklub under fælles ledelse. Hou Juniorklub drives i et samarbejde med idrætsforeningen, og der gives derfor et tilskud til halleje på kr. se bemærkning senere.

2 Fritid, bibliotek og kultur 65 I sæsonen 18/19 er der på grund af manglende tilslutning ikke oprettet juniorklub i Hundslund. Budgettet er bibeholdt under fælles juniorklub. Der er fra 1. januar 2017 oprettet en juniorklub i Odder By. Juniorklubben er organiseret under Vestskolen, men er indtil videre placeret på Egholmgård. Juniorklubben erstatter Egestammen. Forældrebetalingen udgør kr. pr. sæson. Som en del af budgetforliget for 2008 er der budgetteret med forældrebetalt eftermiddagsmad. Dette afregnes særskilt. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. juniorklubberne sfa. Hverdagseffektiviseringer på i alt kr. dækkende Juniorklub Gylling Udgangspunktet for budgettet er 30 børn. Timer Lønsum Klubtimer 874 Mødevirksomhed 22 Fælles arr. 22 Vikarer 1,5% Juniorklub Hou Udgangspunktet for budgettet er 30 børn. Timer Lønsum Klubtimer 874 Mødevirksomhed 22 Fælles arr. 22 Vikarer 1,5% Støttetimer Juniorklub Saksild Udgangspunktet for budgettet er 32 børn. Timer Lønsum Klubtimer 932 Mødevirksomhed 24 Fælles arr. 24 Vikarer 1,5% Juniorklub Odder By Udgangspunktet for budgettet er 60 børn. Budgettet fra 60 børn og optil 100 børn er placeret under fælles juniorklub, og overflyttes til Juniorklub Odder By, såfremt børnetallet overstiger 60 børn. Timer Klubtimer Mødevirksomhed 45 Fælles arr. 45 Lønsum

3 Fritid, bibliotek og kultur 66 Vikarer 1,5% Støttetimer Juniorklubben i Odder By erstatter Egestammen. Fælles juniorklub Forældrebetaling Forældrebetalingen er fastsat til kr Fripladser skønnet udgift Øvrige udgifter Dækker klubben i Hundslund og budgettet til udvidelse af Juniorklub Odder By. Klubben i Hundslund har på grund af manglende tilslutning ikke været oprettet de tidligere år. Hundslund Timer 20 børn Odder By børn Timer Klubtimer Mødevirksomhed Fælles arr Vikarer 1,5% Ungdomsklub I forbindelse med spareplan er det besluttet at lukke ungdomsklubberne i oplandet. Budgettet er reduceret med kr. Klubben i Odder har åbent i 24 uger pr. sæson, og den fungerer som en åben klub. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. Ungdomsskolen/fritidsundervisning Jfr. lov om ungdomsskoler nr. 411 af 13. juni 1990 og lovbek. nr. 886 af 13. september Overordnet målsætning Ungdomsskolen skal bibringe de unge almendannelse. Det handler om de unges personlige udvikling, deres dygtiggørelse til samfundslivet - herunder opdragelse i demokrati. Ungdomsskolen retter sig mod alle unge årige i Odder Kommune, men har samtidig et særligt socialt sigte, d.v.s. en særlig bevågenhed med hensyn til at sætte de unges problemer, virkelighed, behov og interessesfærer på dagsordenen. Normering Lønsum Ungdomsskoleinspektør 0,50 Viceinspektør 0,50 Afdelingsleder 0,75 Sekretær 0,40 SSP-konsulent 0,07 Administration i alt 2, Holdtimer t

4 Fritid, bibliotek og kultur 67 Støtte til vanskeligt stillede unge og tilbud til unge med anden etnisk baggrund Adm. fællesskab Der er indført fælles ledelse mellem Parkvejens Skole og Ungdomsskolen. Ledelsestildelingen er reduceret med kr. Budgettet er justeret med kr. til dækning af pensionsbidrag til overenskomstansat leder Der er etableret et administrativt fællesskab på børne og unge området. Ungdomsskolens bidrag til besparelsen udgør kr. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer på i alt kr. dækkende perioden Tilskud til haller Odder Kommune yder tilskud til 4 haller samt Odder svømmehal. Der er i 2017 indgået drifts- og samarbejdsaftaler, samt økonomiaftale med Spektrum, hallerne i Hou, Ørting og Hundslund. Tilskuddene tildeles efter følgende kriterier: Svømmehallen Svømmehallen er pr. 1. marts 2003 overgået som selvejende institution. Tilskuddet blev fastsat til kr. (2003 prisniveau) på baggrund af foreningernes brug af svømmehallen i 2004 er der fastlagt et niveau for aktiviteten. Kontoen til foreningstilskud fastsættes på baggrund af det realiserede aktivitetsniveau og Svømmehallens driftstilskud reduceres tilsvarende. Der er foretaget energibesparende foranstaltninger i svømmehallen i 2018, tilskuddet er reduceret med kr. i 2019 Tilskud til udbetaling kr. (ud fra den gældende tilskudspct. i 2020) Selvejende/private haller: Dækning af hallernes udgifter til terminsydelse. Et årligt driftstilskud Tilskud til hallernes udgifter til brugen af omklædningsfaciliteter i tilknytning til udendørsaktiviteter. For tilskuddene gælder i øvrigt følgende: Tilskuddene reguleres årligt med KL s pris- og lønfremskrivning. Tilskud til terminsydelserne justeres i takt med udviklingen i ydelserne. Tilskud til terminsydelserne ydes under forudsætning af, at en evt. senere låneoptagelse/salg af aktiver godkendes af Odder Kommune. Tilskud til terminsydelserne ydes under forudsætning af, at hallerne tilsluttes konverteringsservice.

5 Fritid, bibliotek og kultur 68 Tilskuddene fordeles således: Ørting Hallen Hundslund Hallen Spektrum - Odder Hallen, gl.hal Hou Hallen Terminsydelser Omklædning Driftstilskud Driftsudg. Musikskolen Tilskud Juniorklub Tilskud til udbetaling ,36 % momstilskud Tilskud i alt Pulje til større vedligeholdelsesarbejder i hallerne Puljen er et restbudget der opstår ved omlægning af haltilskud, vedtaget af Byrådet 21. august Medio 2018 udløb et lån i Spektrum og tilskuddet til terminsydelser er omplaceret til vedligeholdelsespuljen. Odder Bibliotek Der er ét hovedbibliotek i Odder by og biblioteksfilial på Tunø. Hovedmål for Odder Bibliotek: Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet (Bekendtgørelse af lov om Biblioteksvirksomhed). Borgeren er i centrum, og derfor er deres ønsker og behov udgangspunktet for bibliotekets udvikling af konkrete tilbud. Bibliotekets daglige borgerrettede service består af formidling af litteratur, kultur og information også digitalt. Biblioteket er for alle. Det er bibliotekets kerneopgave at sikre fri og lige adgang til litteratur, kultur og information samt at sætte oplysning i spil blandt borgerne. Biblioteket tilbyder kulturel aktivitet, og biblioteket er rum for aktivt medborgerskab og demokratisk debat. Herigennem sikrer biblioteket at borgere har mulighed for at møde andre mennesker, meninger, livssyn og værdier. Biblioteket inviterer ind og samarbejder bredt med andre kulturelle aktører, kommunale institutioner, virksomheder, organisationer, foreninger og borgere. Personale: Ledende Bibliotekar, Bibliotekarer Deltidsbibliotekarer på Tunø, 2 t/uge Andet personale: Kontorpersonale Administration af Folkeoplysning Flexjob Lønsum: kr kr.

6 Fritid, bibliotek og kultur 69 Timelønnede Medhjælpere/bogopsættere kr kr. Lønsum i alt incl. ny løn, feriefridage, omsorgsdage Budgetforudsætninger: 2019: Administration af Folkeoplysningsområdet tilføres kr. grundet en ændring i Folkeoplysningsloven om kommuners tilsynspligt af foreninger der modtager tilskud. Administrativ fællesskab Børn og Unge Tema 2 - sammenlægning af administrative opgaver i større enheder medfører en budgetreduktion på kr. på Folkebiblioteket. Optimering af ejendomsområdet pedelfunktion og rengøringskontrakter er pr. 1. april 2018 organisatorisk placeret under Fælles Drift & Service. Budget og ansvar herfor er overgået til Fælles Drift & Service, budgettet indgår dog stadig i Børne-, Uddannelses og Kulturudvalgets budgetramme. For 2019 er der overført kr. vedr. Folkebiblioteket. Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr. Musikskole Hovedmål for Odder Kommunale Musikskole: at så mange som muligt af kommunens børn og unge får mulighed for at udvikle deres musikalitet, dvs. deres instrumentale/vokale færdigheder, deres kreativitet og deres sociale kompetence at fremme det lokale musikmiljø at bidrage til kommunens sociale arbejde blandt børn og unge Normering Undervisningstid Musikskolechef 1 m. undervisn. forpl. 0,25 Instrumentalundervisning 5.745,00 t. 120 t./ugl 36 uger Sammenspil: musikskolen Sammenspil: Odder Garden 191,52 t. 95,76 t. 4 t./ugl 36 uger 2 t./ugl 36 uger I alt t. Sekretær 12 t. Normeringstal og undervisningstimer er fra det oprindelige budget. Lederløn + lærerløn Kontorassistent (12 t. pr. uge = 0,324 enheder) Lønsum i alt incl. ny løn, feriefridage, omsorgsdage Statstilskud ,97 % af lærerløn i 2019 (Oprindeligt fra staten fastsat til 25%) Elevbetaling

7 Fritid, bibliotek og kultur % af lærerløn + 25% Administrativ fællesskab Børn og Unge Tema 2 - sammenlægning af administrative opgaver i større enheder medfører en budgetreduktion på kr. Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr. Folkeoplysning Folketinget vedtog i 2011 en ny Folkeoplysningslov, med ikrafttræden 1. januar De vigtigste ændringer er, at kommunerne er forpligtede til at inddrage brugerne ved bl.a. at sende budget, kriterier for tildeling af tilskud, lokaler mv. i høring, samt at der ud af det samlede budget til folkeoplysning skal oprettes en udviklingspulje til aktiviteter for foreningsløse og til projekter, der ikke udspringer af det organiserede foreningsliv. Ny Folkeoplysningspolitik blev vedtaget 12. august Mødeudgifter mv. Folkeoplysningsudvalget Winkas IT-drift af foreningsportal. Administrationssystem til lokaletilskud. Voksenundervisning Oplysningsforbund m.v. pulje I Pga. lovændring pr reduceret til kommunalt løntilskud ved almen undervisning 1/3 ved handicapundervisning 7/9 ved instrumentalundervisning 5/7 Betaling fra andre kommuner Betaling til andre kommuner Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde Udviklingspuljen for Folkeoplysningsområdet (lovpligtig) Bl.a. til aktiviteter for foreningsløse og ikke-organiserede. Foreninger, klubber m.v. Undervisning Beregnes fra tilskudsramme for aktiviteter (omregningsfaktor 1 til 3)

8 Fritid, bibliotek og kultur 71 Aktiviteter Medlemstilskud Tilskud til lederuddannelse Tilskud til el-udgifter til lysanlæg Lokaletilskud Odderordningen har gennemgået en omfattende revidering. Den ny Odderordning blev godkendt af Byrådet den 11. august Den ny Odderordning indeholder bl.a. en revideret tildelingsmodel af lokaletilskud og en revideret tildelingsmodel for aktivitetstilskud. Begge tildelingsmodeller er godkendt på Børn-, Unge- og Kulturudvalget den 5. oktober 2015, gældende fra 1. januar Tildelingsmodel lokaletilskud Fra 1. januar 2016 gives der lokaletilskud efter nye bestemmelser. Foreningerne opdeles i kategorier alt efter hvilke udgifter og medlemsfordeling de har. Med Odderordningen 2019 gives følgende lokaletilskud: Foreninger med unge under 25 år gives et tilskud mellem 65% og 85% af lokaleudgifterne. Foreninger, der ikke har medlemmer under 25 år, gives et tilskud på 15 % af lokaleudgifterne. Nye initiativer, herunder foreningsfitness, gives tilskuddet som et fast årligt beløb. Tilskud efter 28, voksne Til udbetaling, idet der ydes momstilskud med 14,9% = kr. Tilskud efter 24, børn og unge, lokaletilskud haller og svømmehaller Lovpligtigt tilskud pr. time ( 60 min.) i haller Der ydes tilskud til lokaleudgifter i Ørting -, Odder-, Hundslund- og Hou Hallen ud fra en timebetaling på 400,78/500,98 kr. i 2019 priser. Foreningstilskud til leje af svømmehal På baggrund af foreningernes brug af svømmehallen i 2004 er der fastlagt et niveau for aktiviteten. Til udbetaling, idet der ydes momstilskud med 14,9 % = kr. Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr.

9 Fritid, bibliotek og kultur 72 Odder Museum Odder Museum har en samdriftsaftale med Moesgård Museum, hvilket betyder, at Odder Museum er en afdeling under Moesgård Museum. Med samdriftsaftalen driver Odder Kommune, Århus Kommune og Samsø Kommune ét museum sammen. Odder Kommune er med samdriftsaftalen forpligtet til at betale et driftstilskud på minimum kr. årligt, excl. momstilskud (2011-prisniveau) driftstilskuddet forøges med kr. Derudover giver Odder Kommune et driftstilskud til 4 klausulerede områder. Driftstilskud iflg. samdriftsaftale Øvrige tilskud: Forøget tilskud som følge af museets betaling af husleje Rosensgade Særligt energitilskud fra Tilskud til revision Tilskud til Naturvejleder (Budgetforlig 2008) Tilskud til udbetaling idet der ydes momstilskud med 5,26%: Samdriftsaftale med Moesgård Museum, kr. Klausulerede driftstilskud, kr. Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr. Øvrige kulturelle tiltag Foreningen Pakhuset Ny overenskomst mellem Odder Kommune og Pakhusforeningen, om drift af Pakhuset, er indgået i 2012 for en ny 10-årig periode - vedtaget i Odder Byråd den 19. november Genforhandling af overenskomsten skal ske senest september Drift af Pakhuset, vand, varme, el, forsikringer mv Øvrige driftsudgifter er kommunen uvedkommende, jf. overenskomst. Indvendig bygningsvedligeholdelse Fra 2017 udbetales et årligt tilskud til indvendig bygningsvedligeholdelse. Tilskuddet svarer til 20 kr. pr. m 2. Samme m 2 pris som anvendes til Odder Kommunes øvrige bygningsmasse. Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr.

10 Fritid, bibliotek og kultur 73 Pulje til fremme af kulturprojekter Kulturelle aktiviteter og nye tiltag under Folkeoplysningsudvalget Bidrag til Kulturring Østjylland. Teaterpulje Tidligere et amtsligt tilskud (kommunalfuldmagtstilskud) der fra 2011 tilføres kommunen via bloktilskud. Ungdomsråd I forbindelse med omstruktureringer på Folkeoplysningsområdet blev Folkeoplysningsudvalget nedlagt 1. januar 2010 og erstattet af 4 råd. Ny Folkeoplysningslov trådte i kraft 1. januar 2012 og i sommeren 2012 er der nedsat et nyt Folkeoplysningsudvalg der består af 2 politikere og 2 repræsentanter fra hver af de fire råd. Jf. Børn, Unge og Kulturudvalget beslutning af 30. august 2011, er hvert råd tildelt et budget på kr. (2011-prisniveau). Idrætsråd Kulturforeningen Aftenskoleråd Råd for uniformerede korps Fælles formål Alrø fritidshus Alrøvej 357 Jvf. aftale betales skatter, afgifter og forsikringer af Odder Kommune Stadion og idrætsanlæg Bygninger: - Torrild og Odder Stadion Klubhus i Randlev, Eriksminde 11 A Baner og beplantning varetages under Udvalget for Teknik og Miljø Bygningsforsikring svømmehallen Fritidsaktiviteter uden for Folkeoplysningsloven Forsikringer Naturlegeplads i Hundslund Kreativ skole Budgetforlig 2018 og 2019 medfinansiering af kreativ skole, et åbent tilbud for alle børn og unge i alderen 6-25 år.

11 Fritid, bibliotek og kultur 74 Fritidspasordning Budgetforlig 2019 Hverdagseffektiviseringer I årene er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer for i alt kr. Besparelsen i 2019 udgør kr.

12 Folkeskoler og skolefritidsordninger 75 Folkeskole og Skolefritidsordninger: Området omfatter fællesudgifter/-indtægter, skoleområdet, skolefritidsordninger, skolebibliotek og Ungdommens Uddannelsesvejledning Udvikling i antal elever i skoleårene 18/19 til 19/20 fremgår af nedenstående tabel, når elevtallene er opgjort den 5. september. Skoleåret 18/19 Skoleåret 19/20 Antal skoler 7 Antal klasser - normalklasser 95 Antal elever Klasse excl specialklasser Antal elever i privatskoler 748 Antal børn i SFO 675 Antal børn i SFO privat skoler 262 Antal elever på efterskoler 195 Folkeskole, og skolefritidsordninger Demografi Skole & SFO budgetlagt under ØK Inklusion investeringsstrategi: Pulje nedsættes fra 6,5 4,1 mio. kr. bortfalder fra 2021 Overflytning af specialundervisning fra BFC til skoleområdet Tema 2: Administrative fællesskaber Reduktion af budgettet til modtageklasser Budget 2018 i 2019 pris- og lønniveau Budgetændring Budget

13 Folkeskoler og skolefritidsordninger 76 Folkeskolen: Hverdagseffektiviseringer Fra er der indarbejdet hverdagseffektiviseringer svarende til 1 % pr. år. Besparelsen udgør for hele området omkring 5,0 mio. kr., og er indberettet på de enkelte skoler og på fællesområdet. Skolestrukturen er ændret De overordnede elementer er: Ændringer i skoledistrikter Sammenlægning af skoledistrikterne Skovbakkeskolen og Vestermarkskolen og oprettelse af Vestskolen med to afdelinger. Indførelse af fælles ledelse og administration for landsbyordningerne i Gylling, Hou, Hundslund og Saksild. Indførelse af fælles ledelse, administration og bestyrelse mellem Odder Ungdomsskole og Parkvejens Skole. Dette har økonomisk effekt fra august Der er fra 2018 indarbejdet en besparelse på kr. stigende til kr. Af budgetforliget fremgår det, at tildelingen af grundtilskud til Gylling og Hundslund skole skal bibeholdes, samt at der etableres fælles ledelse mellem Parkvejens Skole og Ungdomsskolen. I forbindelse med overgangen til skoleåret 17/18 har der været en markant stigning i antallet af specialklasseelever. Af budgetforliget for 2018 fremgår: Der afsættes på Børne- Unge- og Kulturudvalgets området en pulje på 8,5 mio. kr. i 2018, 6,5 mio. kr. i 2019 og 4,1 mio. kr til at imødegå stigende udgifter til specialklasselever samt til en øget indsats for at styrke de inkluderende læringsmiljøer og tidlige indsatser på almenområdet i dagtilbud og skole. Det forventes, at investeringsstrategien efter tre år vil medføre, at udgiftspresset fjernes, og at området igen kan driftes på nuværende budgetniveau. Der udarbejdes en analyse og afdækning af det nuværende arbejde med inklusion i dagtilbud og skole. Analysen omfatter endvidere afdækning af styring og økonomi på specialklasseområdet samt støtte- og vejledningsfunktionernes tværgående arbejde på dagtilbud og skole. Analysen danner baggrund for udarbejdelsen af anbefalinger til fremtidig praksis på området og til fastlæggelse af politiske mål for området. Arbejdet med investeringsstrategien forankres i Børn-, Unge- og kulturudvalget. Omlægning af specialområdet På baggrund af den gennemførte analyse er tildelingsmodellen på specialområdet ændret fra skoleåret 2019/20. Takstmodellen er afskaffet og budgetmidlerne til området er samlet i en pulje, som disponeres af et visitationsudvalg, der består af Børn-, Unge og Kulturdirektøren, Lederen af Børne- & Familiecentret og de tre skoleledere. Budgettet er overflyttet fra driftsområde Børne- og Familiecentret til driftsområdet vedr. Folkeskolen.

14 Folkeskoler og skolefritidsordninger 77 Fælles Drift & Service Fælles formål Effektiviserings- og besparelseskataloget Optimering af ejendomsområdet pedelfunktion og rengøringskontrakter er pr. 1. april 2018 organisatorisk placeret under Fælles Drift & Service. Budget og ansvar herfor er overgået til Fælles Drift & Service, budgettet indgår dog stadig i Børne-, Uddannelses og Kulturudvalgets budgetramme. For 2019 er der overført kr. vedr. folkeskoleområdet Fælles Skole Inklusion investeringsstrategi Der afsættes på Børne- Unge- og Kulturudvalgets området en pulje på 8,5 mio. kr. i 2018, 6,6 mio. kr. i 2019 og 4,1 mio. kr til at imødegå stigende udgifter til specialklasselever samt til en øget indsats for at styrke de inkluderende læringsmiljøer og tidlige indsatser på almenområdet i dagtilbud og skole. Fælles Elevråd Der er afsat kr. til etablering af et fælles elevråd med tværgående aktiviteter. IT-udviklingsplan Der er fra 2015 overført kr. til Økonomiudvalget til delvis finansiering af en elevstilling. IT-udviklingsplan Digitale læremidler Hverdagseffektiviseringer I-Pads driftudgifter: Undervisningsmidler Puljer: Demografi, støttepulje Demografi Støttetimer til elever med dansk som 2. sprog Sygeundervisning skal udlægges til skoler kr kr kr kr kr kr kr kr. Lov & Cirkulæreprogramsmidler kr. Der er afsat følgende midler på Lov- og Cirkulæreprogrammet: Ændring af Folkeskolens afgangseksamen kr. Opfølgning på Folkeskolereformen kr. Krav om anti-mobbestrategi kr. Løft af kompetenceniveau kr kr. I Økonomiaftalen mellem regeringen og KL er der aftalt et løft af kompetenceniveauet i folkeskolen, således at der er linjefagsdækning i undervisningen på 85 % i 2016 stigende til 90 % i Kompetenceløftet finansieres af et tilskud til staten. Befordring af elever Der er afsat kr. til befordring af elever. Budgettet dækker kørsel med syge elever. Fra 2013 er skolekørsel med Midttrafik overført til Teknisk udvalg.

15 Folkeskoler og skolefritidsordninger 78 Kørsel m. regionale ruter Anden kørsel, herunder syge elever budgettet er reduceret med kr. i forbindelse med budgetlægningen for Budget 2020 Overført til Miljø- og Teknikudvalget Betaling til og fra andre kommuner Betaling til andre kommuner for 54 børns skolegang EUD-10 brobygning Betaling fra andre kommuner for 34 børns skolegang i Odder Kommune kr kr kr. Bidrag til privat skoler og efterskoler Bidraget til staten i 2020 vedr. privat skoler og efterskoler beregnes ud fra elevtallet pr. 5. september Budgettet tilrettes, når elevtallet kendes. Elevtal Bidrag Budget 2020 Privat skoler kr.. Efterskoler/husholdningsskoler kr.. Skolebibliotekskonsulent Der er afsat 600 årlige timer til området Modersmålsundervisning Ordningen administreres af Parkvejens skole. Budgettet er reduceret som følge af Spareplan Beskrivelse af tildelingsmodel - Folkeskolen: Fra skoleåret 2012/2013 tildeles efter den nye tildelingsmodel. Optællingstidspunktet er fastsat til den 5. september, og der er ingen reguleringsordning. Budgetoplægget er fastlagt på baggrund af elevtallet pr. 5. september Når elevtallet pr 5. september 2019 kendes tilrettes budgettet. Det er besluttet, at der indføres en gennemsnitspris pr elev i de tre faser samt en grundtildeling til skoler med færre end 110 elever. Grundtildelingen udgør kr. og gives i skoleåret 2018/19 til Gylling skole, Hundslund skole. Grundtilskuddet til 10. klassescentret er bortfaldet med temaeffektiviseringen på skoleområdet. Modellen er som følge af Folkeskolereformen tilpasset, således at elevpriserne er opdelt i en takst til fagopdelt undervisning og en takst til understøttende undervisning. Taksterne fremgår af nedenstående skema. I taksterne er der indregnet kompensation til lærerne som følge af udfasningen af aldersreduktionen, der indføres pr. 1. august Kompensationen er beregnet til at udgøre 314 kr. pr. elev.

16 Folkeskoler og skolefritidsordninger 79 Udgangspunktet for tildelingen er følgende Indskoling Fagopdelt underv. Understøttende underv. Mellemtrin Fagopdelt underv. Understøttende underv. Udskoling Fagopdelt underv. Understøttende underv. Prøvetildeling 10. klasse Minimum Prøvetildeling Takst Enhedsprisen på en indskolingselev indeholder støttetimer, der tidligere blev givet i børnehaveklasser med flere end 22 elever. Arbejdstidsaftale Det er besluttet, at 60-årsreglen for lærere skal udfases. Som erstatning for 60-års-reglen skal der gives et løntillæg til lærerne. Budgettet er reguleret med kr. til dækning af de forventede merudgifter. Der er foretaget en beregning, og elevprisen er reguleret med 320 kr. som kompensation for udfasningen af 60-årsreglen. Modtagerklasser Modtageklasseområdet er omlagt ved beslutning i Byrådet d. 19. december Området blev i 2017 organiseret med 2 turboklasser, to inklusionslærer og 1 modtageklasse disse budgetlægges på Parkvejens Skole: kr. ½ konsulent stilling placeret på Børne- & Familiecentret: kr. Dertil støttetimer til elever med dansk som andet sprog: kr. Disse støttetimer er budgetlagt på demografikontoen. Tilbuddet på Parkvejens Skole vurderes løbende ud fra det aktuelle elevtal. Tilgangen af elever til modtageklasserne er faldet, hvorfor der i skoleåret 2019/20 budgetlægges med 1 turboklasse 0,5 inklusionslærer 1 støttepædagog. Budgettet er fortsat placeret på Parkvejens Skole og udgør kr. Budgettet til støttetimer er fastlagt til , da de tidligere modtageklasseelever er integreret i normalklasserne i henhold til fasemodellen. Modtageområdet er til skoleåret 19/20 reduceret med kr. Sekretærtid Sekretærtiden fastsættes efter følgende model vedtaget af Byrådet den 14. december 1998:

17 Folkeskoler og skolefritidsordninger 80 Byskolerne Skov- Parkvejens Skole bakke- skolen Grundnormering 22 klassemer 54,0 ti- 54,0 timer Tillæg pr. klasse ud over 22 0,5 timer 0,5 timer Special-/modtageklasse 1,0 time Oplandsskoler Grundnormering 19 timer Tillæg pr. klasse ud over 7 1 time Øvrige udgifter tildeles efter nedenstående kriterier: El, vand varme Gennemsnitsberegning over forbrug Uddannelse Bortfaldet i forbindelse med Spareplan Inventar Elevtal pr. 5. sept. Landskoler Byskoler Undervisningsmidler Elevtal pr. 5. sept kl kl Gæstelærer Landskoler Ekskursioner Elevtal/klassetal 5. sept. Byskoler Pr. klasse Pr. elev Ekstra tildel. 10. kl Lejrskoler Bortfaldet i forbindelse med Spareplan Leje af Hal 10. klassescenter 196 kr. 138 kr kr kr kr kr. 353 kr. 51 kr kr kr. Administration Landskoler Skovbakkeskolen Parkvejens Skole 10. klassescenter kr kr kr kr. Skolebestyrelsesmøder/elevråd Landskoler Byskoler kr kr. Møder, rejser og repræsentation Landskoler Byskoler kr kr. Forældresamarbejde Klassetal pr. 5. sept kl kl 255 kr. 110 kr. Andet Landskoler Byskoler 960 kr kr. Betaling for MOMO Elevtal pr. 5. sept. -65 kr. Besparelser: Arbejdsskade, telefoni og rammebesparelse Elevtal pr. 5. sept kr. Tildeling til de enkelte skoler: Tildelingen til den enkelte skole er fastsat på baggrund af elevtallet pr. 5. september Når elevtallet pr. 5. september 2019 kendes tilrettes budgettet.

18 Folkeskoler og skolefritidsordninger 81 Antal elever Normaltildeling incl. Ledelse Specialtildeling Samlet budget Lønsum Lønsum kr. Landsbyordninger Gylling Skole Hou Skole Tunø Skole Hou Specialkl. 18 Overgår til Parkvejens Skoles budget ifm skoleåret 19/ Hundslund Skole Saksild Skole Vestskolen Afd. Vestermarken Afd. Skovbakken Afd. Skovbakken specialklasser 3 Overgår til Parkvejens Skoles budget ifm skoleåret 19/ Parkvejens Skole og Ungdomsskolen Parkvejens Skole incl. modtageklasser 8 Parkvejens Skole 84 Afregnes efter takst Specialklasser 10. klassecenter E- & U-klassen Skolebibliotek Der er afsat kr. til anskaffelse af materialer: Indkøb på skoler kr. Skole-IT kr. Diverse kr. Budgettet til fællessamlingen er bortfaldet som led i Spareplan Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. hverdagseffektiviseringer i på i alt kr. Ungdommens Uddannelsesvejledning Folketinget vedtog i april 2003 en vejledningsreform, som lægger ansvaret for overgangsvejledningen mellem folkeskole og ungdomsuddannelser i kommunerne. Der er etableret en fælles uddannelsesvejledning mellem Odder, Skanderborg og Samsø kommuner med startdato den 1. august 2004

19 Folkeskoler og skolefritidsordninger 82 Udgangspunktet for Odder Kommune har været, at serviceniveauet for vejledningen skal bibeholdes. De midler, der tidligere har ligget på skolerne, er overført til Ungdommens Uddannelsesvejledning. Ligeledes er midler til erhvervspraktikkontor, transportudgifter i forbindelse med erhvervspraktik, ungdomsvejledningen, og brobygningsforløb flyttet til Ungdommens Uddannelsesvejledning. Endelig er Kuratoren, der hidtil var budgetteret under Børne- og Familiecentret ligeledes overført. Budgettet er i 2014 reduceret med kr. som følge af den gennemførte Erhvervsuddannelsesreform. Der er indarbejdet en budgetreduktion vedr. Hverdagseffektiviseringer i på i alt kr. Skolefritidsordninger: Budgetforudsætninger Budgettet er udarbejdet med den forudsætning, at der i tilbuddet er tilmeldt børn fra 0. til 3. Klassetrin. Normeringen fastsættes ud fra børnetallet 1. september Fælles SFO Der er afsat kr. til fælles tillidsrepræsentant Demografi Demografi til dækning af overgangen til skoleåret 2019/2020 er opsamlet i en pulje under Økonomiudvalget. Fripladser og søskenderabat Budgettet til fripladser og søskende rabat fastsættes ud fra et forventet børnetal på 665 børn. Fripladser Søskenderabat kr kr. For søskenderabat gælder, at den fastsættes til 50 % af forældrenes egenbetaling og beregnes i forhold til den billigste plads. Den billigste plads findes ved at sammenligne nettodriftsudgifterne for de tilbud, som søskende går i. Betaling til/fra andre kommuner Der forventes optaget 9 børn i fritidsordninger i andre kommuner Odder Kommune forventer 1-2 børn fra andre kommuner kr kr. Bidrag til privat skoler vedr. SFO Bidraget til staten i 2020 vedr. SFO på privat skoler beregnes ud fra antal tilmeldte børn pr. 5. september Budgettet tilrettes, når elevtallet kendes. Børnetal Bidrag Budget Privat skoler SFO kr..

20 Folkeskoler og skolefritidsordninger 83 Sommerferiepasning Der tilbydes sommerferiepasning i skolernes sommerferie. Skolerne afholder udgiften til tilbuddet. Der opkræves fortsat forældrebetaling i henhold til nedenstående takst på 585 kr. pr. uge. Forældrebetalingen tilfalder skolerne. Forældrebetaling Børnetal Forældrebetaling Budget Morgenpasning kr Eftermiddag kr Specialklasse kr Sommerpasning 585 kr. betaling pr. uge I alt Der betales forældrebetaling i 11 måneder. Forældrebetalingen er i 2016 forøget med 10 %. Det betyder, at forældrebetalingen for eftermiddagspasning i 2019 udgør kr. Beskrivelse af tildelingsmodel skolefritidsordning: Børnetallet, som ligger til grund for nedenstående beregning, er børnetallet pr. 1. september Der er et fald i antallet af tilmeldte børn fra 679 i skoleåret 17/18 til 675 i skoleåret 18/19. Der er pr. 1. september 2018 en dækningsgrad i SFO-ordningerne på 85,9 %. Når antallet af tilmeldte børn kendes den 1. september 2019 justeres budgettet. Antallet af tilsynstimer for en fuldtidsansat er fastsat til timer. Normeringsmodellen bygger på en grundnormering for alle SFO er uanset størrelse på 2,25 fuldtidsstillinger og en forlods tildeling på 400 timer årligt til skoler med over 60 børn i morgenpasning. Ordninger med flere end 50 børn tildeles herudover 61 årlige tilsynstimer pr. barn. Der afsættes 4,1 % til vikardækning og 759 kr. i rammebeløb pr. barn. Rammebeløbet er nedsat i forbindelse med udmøntningen af besparelsen for I forhold til skoleåret 18/19 er støttepuljen tidligere placeret i Børne- og Familiecentret udlagt til skolerne efter antallet af tilmeldte børn. Puljen udgør i kr. I forbindelse med budgetforliget for 2017 er det besluttet, at der skal indføres tidlig SFO, således at kommende 0.-klasseselever udskrives fra børnehaven pr De økonomiske konsekvenser er indberettet under børnepasning. Såfremt skolerne ønsker det, kan der alternativt indføres rullende skolestart, så længe det holdes inden for det vedtagne budget. Tidlig-SFO trådte i kraft pr. 1. april Indgår ikke i skolernes SFO-budget, men overføres i løbet af budgetåret, når antallet af børn i tidlig-sfo kendes.

21 Folkeskoler og skolefritidsordninger 84 Antal børn Normering - timer Rammebeløb 759 kr. pr. barn Lønsum incl støttepulje Samlet budget Landsbyordning: Gylling Skole Hou Skole Hundslund Skole Saksild Skole Vestskolen: Afd. Skovbakken Afd. Vestermarken Parkvejens Skole Parkvejens Skole specialklasse 28 Afregnes efter takst Omlægninger på Specialområdet Specialtilbuddet på Hou Skole er omlagt, således at børn på 5. og 6. klassetrin tilbydes plads i Hou Juniorklub med støtte. Tilbuddet om SFO til specialklasseelever omfatter således elever fra 0. til 4. klassetrin. Der tildeles kr. i støtte pr. tilmeldt barn i klubben Taksten på SFO tilbuddene er fastsat til kr. Specialområdet Økonomimodellen skal understøtte mulighederne i det samlede skolevæsen. Økonomimodellen tager udgangspunkt i, at der indføres en fælles visitation til specialtilbud, som er beskrevet i bilag til visitationspraksis for området. Ressourcerne til området samles i en central pulje, som disponeres via visitationsudvalget. Samling af ressourcer i en central pulje og indførelse af visitation på området vil øge mulighederne for: 1. Bedre koordinering 2. Større mulighed for at iværksætte lokale tiltag tættere på almenområdet 3. Mulighed for at kanalisere midler til de skoler, hvor behovet er størst Fastsættelse af takst til egne specialklasser og Special-SFO: Takstberegningen forenkles, således der som udgangspunkt kun er én specialklassetakst. Taksten fastlægges ud fra en klassestørrelse på 7 elever. Til 7 elever afsættes der 2 lærerstillinger og én pædagogstilling. Der afsættes ud fra gennemsnitslønninger kr. pr. klasse til personale. Der ud over afsattes der budget til undervisningsmidler samt ledelse og administration. I alt afsættes kr. pr. klasse svarende til en elevtakst på kr.

22 Folkeskoler og skolefritidsordninger 85 På SFO området fastsættes taksten til kr. Dette ud fra en betragtning om, at der skal være et større samspil med almenområdet. Opdeling af budget i 3 områder: Det er hensigten, at det samlede budget på ca. 45 mio. kr. disponeres inden for tre områder: Lokale initiativer på den enkelte skole fastsættes i udgangspunktet til 12% af tildelingen til normal området En pulje til forebyggende initiativer, hvor bevilling gives for ét skoleår ad gangen. Det er tanken, at midlerne skal kunne kanaliseres derhen, hvor behovet er størst. (Tilstræbes en pulje på 2,0 mio. kr.) Budget til betaling af specialklasseplaceringer, Special-SFO, transport m.v. Fordelingen mellem de enkelte områder vil kunne variere mellem årene. Tildelingen til de forebyggende initiativer fra puljen foretages af visitationsudvalget Området budgetlægges, når elevtallet kendes den 5. september Pulje til specialundervisning Undervisning i specialskoler i andre kommuner Undervisning i folkeskoler med støtte Transport til specialskoler Special SFO

23 Børnepasning 86 Børnepasning: Omfatter, forældrebetaling, fripladser, fælles formål, tilskud til privat pasning, tilskud til private institutioner, dagplejen og daginstitutioner. En ændring af dagtilbudsloven (styrket kvalitet i dagtilbud, øget fleksibilitet og frit valg for forældre mv.) blev vedtaget af Folketinget i maj 2018, hvilket bl.a. betyder: - at pr. 1. august 2018 skal kommunen tilbyde et kombinationstilbud til forældre med skæve arbejdstider, hvor der er et dokumenteret arbejdsbetinget pasningsbehov, der ligger uden for dagtilbuddets almindelige åbningstid. - at pr. 1. januar 2019 har forældre på barsels- eller forældreorlov ret til en deltidsplads på 30 timer ugentligt i kommunale og private dagtilbud. Budget 2020 Budget 2019 i Budgetændring Budget pris- og lønniveau Børnepasning: Fælles Drift & Service Temaeffektivisering Fælles administration Børn & Unge Fælles formål Demografi Dagplejen i landsbyordninger Dagplejen, adm. og tilsynsførende Dagplejen øvrige Dagplejens hus, gæstehus Daginstitutioner Efter Dagtilbudsloven skal kommunalbestyrelsen sørge for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud for børn og unge. I 1995 vedtog Odder Byråd en helhedsløsning inden for børnepasningsområdet, således at der blev gennemført pasningsgaranti i Odder Kommune. I 2020 forventes der gennemsnitligt 179 børn i dagplejen. I 2020 stilles der 545 børnehavepladser og 157 vuggestuepladser til rådighed. Derudover forventes der ca. 77 børn passet i privat dagpasning Frit Valg. Privatinstitutioner 2020: Myretuen er godkendt til at passe 32 vuggestuebørn og 68 børnehavebørn. Randlevskolens børnehave er godkendt til at passe 40 børnehavebørn.

24 Børnepasning 87 På driftsområdet føres alle fælles udgifter og indtægter vedrørende dagpleje og daginstitutioner for børn. På funktionen føres således udgifter til tilskud til forældrebetaling, mellemkommunale betalinger m.v. Der afsættes et rammebeløb pr. barn i dagpleje, vuggestue, børnehave Rammebeløb: Til dækning af nedenstående områder: - Rengøring - Inventarvedligeholdelse og anskaffelser - Sundhedsmæssige foranstaltninger - Beskæftigelsesmaterialer - Diverse udgifter vedrørende børnene - Administration - Andre udgifter Rammebeløb pr. barn 2020: (tildeles efter det gennemsnitlige børnetal) Dagpleje: Vuggestue: Børnehave i Odder by: Børnehave i oplandet: Ekstra tildeling til GAIA til handicappede børn kr kr kr kr kr. Rammebeløbet er budgetplaceret som et samlet beløb ved hver institution. Forældrebetaling: Forældrebetalingen fastsættes af byrådet for et regnskabsår ad gangen på grundlag af budgetterne til drift af daginstitutioner og dagpleje. Dagplejen - I budget 2019 beregnes der forældrebetaling på 25 % af udgifterne incl. moms og excl. ejendomsudgifter for 0-6 årige. Frokostordning i daginstitutioner Kommunen skal tilbyde en fleksibel ordning for sund frokost i kommunens daginstitutioner, således at forældrene får mulighed for at fravælge frokostmåltider for den enkelte daginstitution. 2 daginstitutioner, Krible Krable Huset og Børnehuset Saksild er tilmeldt frokostordningen i I efteråret 2020 skal alle daginstitutioner tage stilling til om de vil fravælge kommunal frokostordning. Der er indført særskilt betaling for frokosten, som er 100 % forældrefinansieret. Forældrebetaling pr. måned Dagpleje (48 t)

25 Børnepasning 88 Dagpleje (30 t) Vuggestue (53 t) Vuggestue (30 t) Børnehaver (53 t) Børnehaver (30 t) Frokostordning** (Krible Krable) Frokostordning** (Saksild Børnehus) 11 måneders betaling med juli som betalings fri måned. *) Der er beregnet særskilt betaling for vuggestuedelen, selvom dele af institutionen er en integreret institution - den øvrige del indgår i den samlede beregning vedrørende børnehavetakst. **) Der vil være forskellige takster på frokostordningen, alt efter hvilken frokostordning forældrebestyrelsen i den enkelte daginstitution vælger, dog max. 520 kr. pr. mdr. pr. barn. Fripladser Økonomisk og socialpædagogisk friplads. I henhold til Socialministeriets bekendtgørelse om betaling for ophold i dagtilbud for børn og unge træffer kommunalbestyrelsen afgørelse om bortfald eller nedsættelse af betalingen, når den aktuelle indkomst ligger indenfor nedennævnte beløb: Forældrebetaling i pct. af fuld takst pr Under kr.. 0 % kr.. 1,25 % kr....0,25 % Betalingen forhøjes med 0,25 pct. for hver kr. s indtægtsstigning kr. eller derover. 100 % Ovenstående skala for beregning af friplads er baseret på en forældrebetalingsandel på 25% Forhøjelse af fripladsgrænser for enlige forsørgere. Bundgrænsen for aftrapning af friplads i daginstitutioner øges med kr. for enlige forsørgere. Er der mere end 1 barn under 18 år i hjemmet, forhøjes indtægtsgrænserne med kr. for hvert barn ud over det første. Kommunalbestyrelsen kan i enkelttilfælde, hvor betalingen ikke bortfalder eller nedsættes efter stk. 1 i bekendtgørelsen om betaling i daginstitutioner, men hvor ophold i dagtilbud må anses som særlig påkrævet af sociale eller pædagogiske grunde, træffe afgørelse om nedsættelse af eller fritagelse for betaling, såfremt betalingsspørgsmålet vanskeliggør barnets optagelse eller forbliven i dagtilbuddet. Budget til pædagogiske fripladser er optaget på konto forebyggende foranstaltninger.

26 Børnepasning 89 Daginstitutionsbudgettet indeholder: - 1 daginstitution med børn 0-6 år på Tunø - 8 daginstitutioner med børn 0-6 år, heraf 1 med specialgruppe og 1 med heltidsnaturgruppe og en busgruppe. Daginstitutionspladser pr Vippeaftalen, som trådte i kraft 1. juli Børnehavepladser: Minimum 491 Gennemsnit 545 Maksimum 599 Heraf 10 specialpladser Vuggestuepladser: Minimum 141 Gennemsnit 157 Maksimum 173 Personalenormeringen er ved aftale af mellem Odder Byråd, BUPL og PMF aftalt efter princippet vippenormering med et minimum, gennemsnit, maksimum børnetal. Normeringen kan afviges med +/- 10% (ved opgørelsen af afvigelsen indgår evt. vakante stillinger). Budgettet fastlægges ud fra: Samlet normering for pædagoger og medhjælpere. 65% heraf til pædagoger 35% heraf til medhjælpere Institutionernes vikarkonto er fastsat til 4,623 % af lønbudgettet og er inkluderet i lønsummen. Dagpengerefusioner (sygdom udover 30 dage) indgår løbende under hver enkelt institution. Fælles formål Vikarpulje Her er placeret daginstitutionernes bidrag til timer til fællestillidsrepræsentant, BUPL. IT-systemer driftsudgifter Børneintra og Kompetencehjulet Søskenderabatter For søskenderabat gælder, at den fastsættes til 50 % af forældrenes egenbetaling og beregnes i forhold til den billigste plads. Den billigste plads findes ved at sammenligne nettodriftsudgifterne for de tilbud, som søskende går i. Dækker alle institutioner for 0-6 årige. Dagpleje (skønnet gennemsnit) 179 Daginstitutioner 702 I alt 881

27 Børnepasning 90 Tilskud til private pasningsordninger Tilskud ydes til børn i alderen 0 - start i skole. Tilskuddet skal som min. skal udgøre 75 % af den billigste nettodriftsudgift pr. plads (excl. udgifter til støtte) i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. I 2020 forventes der gennemsnitlig passet 77 børn i private pasningsordninger. Tilskud til privatinstitutioner Myretuen er godkendt til at passe 32 vuggestuebørn og 68 børnehavebørn. Randlev skolens børnehave er godkendt til at passe 40 børnehavebørn. Betaling til/fra andre kommuner Til betaling af den kommunale andel af daginstitutionspladser i forbindelse med forældres flytning over kommunegrænser forventes kun anvendt i meget begrænset omfang efter indførelse af pladsgaranti. Til betaling af udgifter til børnepasning i andre kommuner - hvor et barn er flyttet til en anden kommune, og Odder Kommune herefter refunderer udgifter til pasning - og modsat. Udgifterne og indtægter er skønnet til Budgettet er opdelt, således budgettet vedr. skolefritidsordninger er flyttet til funktion Forældrebetaling (betaling for daginstitutioner i andre kommuner jfr. refusionstilsagn) - skønnet til Demografi: Demografibeløb i 2019 på kr. indgår i fælles demografipulje under Økonomiudvalget. Demografi I 2020 er demografien tilført kr. Køb af ekstra børnemåneder i Sikre forældre flexibilitet og friere valg i dagtilbud Mere pædagogisk personale i dagtilbud Odder Kommune modtager et tilskud til mere pædagogisk personale i dagtilbud. Beløbet er afsat som en lønpulje i Tidlig start i SFO Effektiviserings- og besparelseskatalog I budgetforlig 2017 indgår Effektiviserings- og besparelseskataloget, hvori tidlig SFO start indgår. Ordningen implementeres pr. 1. april Der er indarbejdet en besparelse på 1,1 mio. kr., da omkostningerne til en dagtilbudsplads overstiger omkostningerne til en SFO-plads.

28 Børnepasning 91 Sampasning, 14 feriedage og 5 lukkedage årligt Lønpulje til afregning Daginstitutionerne holder sommerferielukket i 14 dage + 5 øvrige lukkedage, samlet nettobesparelse kr. Besparelsen er indarbejdet på de respektive daginstitutioner. Puljen tildeles den/de institutioner, der holder åbent på sampasningsdagene. Forældrebetaling Dagplejen Daginstitutioner Fripladser skønnet udgift Dagplejen Daginstitutioner Børn-, Unge- og Kulturpuljen Dagplejen Fælles Administrationsgrundlag: Den kommunale dagpleje administreres inden for de rammer, der ligger i det vedtagne budget og budgetforudsætninger, og de til enhver tid gældende visitationsregler. Inden for disse rammer foretages visitation af børn til pasning i den kommunale dagpleje. Hvor det er muligt, tages hensyn til forældrenes ønsker om plads til barnet og forældrenes transportmuligheder. Hvor det er muligt, tages hensyn til børn med særlige behov. Dagplejens organisering: Dagplejen i byen: Dagplejens funktioner er samlet ét sted, - Dagplejens hus, Th. Køhlsvej. Dagplejens hus rummer tre funktioner: Dagplejekontor og administration Heldagslegestue, hvilket betyder, at børnene og dagplejerne på legestuedage vil være i legestuen hele dagen. Alle dagplejere skal gå i legestuen. Det sker efter fast turnus Gæstedagpleje for dagplejerne i byen. Dagplejen i Landsbyordninger: Dagplejen i oplandet indgår som en del af Landsbyordningerne. Landsbyordningen samler børnehave, dagpleje, skole, skolefritidsordning og juniorklub under fælles ledelse. Funktionen vedr. gæstedagplejen varetages af de enkelte landsbyordninger. Budgetteringsforudsætninger: Der er taget udgangspunkt i antallet af dagplejepladser i budget Der forventes 179 dagplejepladser i 2020.

29 Børnepasning 92 Forventet gns. antal børn i dagplejen år Fradrag for nedlæggelse af pladser 4 Budgetforsætninger i Budgettildelingsmodellen for dagplejen i Odder by samt dagplejerne i landsbyordningerne er revideret i 2016, godkendt af Børn, Unge og Kulturudvalget den 11. januar Der er pr. 1. januar 2016 indført en differentieret faktor: Faktor Antal børn Antal pladser (børn x faktor) Antal dagplejere (antal pladser/4) Odder by 1, Dagplejere i landsbyordning 1, Dagplejen i alt Der er afsat kr pr. barn i rammebeløb. Rammebeløbet dækker: Administration Beskæftigelse Inventar Udflugter m.v. Hverdagseffektiviseringer I budgettet er der indarbejdet en årlig hverdagseffektivisering svarende til 1 % 2017: kr. 2018: kr. 2019: kr. Besparelserne er indarbejdet på de enkelte dagplejeenheder. Optimering af ejendomsområdet pedelfunktion og rengøringskontrakter er pr. 1. april 2018 organisatorisk placeret under Fælles Drift & Service. Budget og ansvar herfor er overgået til Fælles Drift & Service, budgettet indgår dog stadig i Børn, Uddannelses- og Kulturudvalgets budgetramme. Der overført kr. vedr. dagplejen. Administrativ fællesskab Børn og Unge Tema 2 - sammenlægning af administrative opgaver i større enheder medfører en budgetreduktion på kr. på dagplejen. Dagplejen i landsbyordning Pulje til afregning af dagplejere i landsbyordning (incl. rammebeløb) Pladspris 2020: Dagplejen i landsbyordning, faktor 1,18 Dagplejen i by, faktor 1, kr. pr. mdr kr. pr. mdr.

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2018-2021 VERSION 1 1 Driftskonti Hovedkonto 03 Undervisning og kultur 03 22 Folkeskolen Konti udenfor ramme (ej overførselsadgang) Mellemkommunal betaling

Læs mere

Forventet regnskab kr.

Forventet regnskab kr. BUDGETOPFØLGNING 21 PR. 31.3.1 UDDANNELSE-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET 31.3.1 Politikområde 15 Uddannelse incl. SFO 145.678 37.937 149.74 3.396 16 Musik- og ungdomsskole 4.594 1.95 4.594 17 Børn og unge

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2017-2020 Version 1 1 Driftskonti Hovedkonto 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 00 28 Fritidsområder Det afsatte budgetbeløb dækker de årlige

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUK-udvalget:

Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUK-udvalget: Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUKudvalget: Modellen skal være ressourceneutral Modellen skal være retfærdig

Læs mere

Bevilling 11 Dagpasning

Bevilling 11 Dagpasning Bevilling 11 Dagpasning Beskrivelse Bevilling 11 Dagpasning hører under Børne- og Skoleudvalget. Bevillingen omfatter afdelingerne Dagtilbud og Fællesudgifter, dagtilbud. Bevillingen administreres af Center

Læs mere

Politikområde Dagtilbud

Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2017 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Økonomi/BP Dok.nr

Økonomi/BP Dok.nr Dok.nr. 7272011145756 Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUKudvalget: Modellen skal være ressourceneutral Modellen

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler Budget 2017-2020 Budgetbeskrivelse Folkeskoler Side 1 af 8 1. Det overordnede budget Politikområdet Folkeskoler hører under Udvalget for Skole, Familie og børn, og har et samlet budget på 309,411 mio.

Læs mere

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune 1 Indledning Byrådet besluttede på deres møde d. 9. februar 2012 en ny organisering af Faxe Kommunes skolevæsen. Den nye organisering af Faxe Kommunes

Læs mere

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området administreres af Børneudvalget. Området omfatter udgifter til dagpleje, vuggestuer, børnehaver, integrerede daginstitutioner samt tilskud til privat pasning. Området omfatter både almindelige

Læs mere

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1.

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. januar 2009 1. Indledning Dette administrationsgrundlag beskriver principper for tildeling af løn- og driftsmidler til daginstitutioner

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014)

Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014) Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014) Indledning Indledning tilrettet i forhold til ny skolereform, herunder en samlet ressourcetildelingsmodel for skoler,

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2018-2021 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 6 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 108,6 mio. kr.,

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter

Miljø- og Teknikudvalget Serviceudgifter Miljø- og Teknikudvalget 71 Miljø- og Teknikudvalget 69.064.600-13.433.800 55.630.800 Udlejning, bygningsvedligeh og byggemodninger 7.077.400-3.936.400 3.141.000 Udlejning - serviceudg. 1.321.400-3.936.400-2.615.000

Læs mere

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg Budget 2018-2021 Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg 1 Mængder -2021 Udvalg Nr. Tekst 2018 2019 2020 2021 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -1,988-1,938-1,579-1,178

Læs mere

Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget

Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget Trykpålink: Miljø-ogTeknikudvalget Børn-,Unge-ogKulturudvalget Beskæ igelsesudvalget Social-ogSundhedsudvalget Økonomiudvalget Miljø- og Teknikudvalget Udlejning 119 Udlejning: Odder Kommune udlejer 16

Læs mere

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget 5. FOLKESKOLER Fra august 2014 skal den nationale Folkeskolereform implementeres med betydelige indvirkninger på budgettets sammensætning på skolerne. I skrivende stund er det endelige lovforslag fremsendt

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133

Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133 Miljø-, Teknik og Klimaudvalget Udlejning 133 Udlejning: Odder Kommune udlejer 12 beboelses- og 21 erhvervslejemål, samt 120,3 ha. agerjord. Beboelseslejemålene er fordelt som følger: 1 lejemål udlejet

Læs mere

Høringsmateriale: Omstilling af specialtilbud i Odder Kommune

Høringsmateriale: Omstilling af specialtilbud i Odder Kommune Høringsmateriale: Omstilling af specialtilbud i Odder Kommune Indhold 1.0 Baggrund for omstilling af specialområdet... 2 1.1 BUK-udvalgets indstilling til høringsmaterialet... 3 1.2 Overblik over effekt

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Folkeskoler. Bemærkninger:

Folkeskoler. Bemærkninger: 144 Fagligt område: Politiske mål: Undervisning Hensigtserklæringer: Folkeskolen Den enkelte skole skal så vidt muligt tilbyde undervisning svarende til de vejledende timetal. Skolebesparelsen skal hæftes

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne.

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Dato: 25.10.11 Doc. 2011-144612 1 Baggrund. Med hensyn til baggrund for forslag om ny tildelingsmodel, processen i forbindelse med udarbejdelse

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Takst-tabel 2013/ /15. Undervisning. Skolefritidsordninger. Bemærkninger til budget Folkeskolereformen

Takst-tabel 2013/ /15. Undervisning. Skolefritidsordninger. Bemærkninger til budget Folkeskolereformen Bemærkninger til budget 2014 Folkeskolereformen Som følge af folkeskolereformen er der sket en ajourføring af den model, der blev besluttet i Børne-, Unge og Familieudvalget den 19.3.2012 til beregningen

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114

Note Område Beløb i kr. Uddannelsesudvalget 00 Serviceudgifter Overførsler Den centrale refusionsordning -114 Regnskab 2017 Udvalg: Uddannelsesudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Uddannelsesudvalget -7.137 00 Serviceudgifter -7.595 11 Overførsler 571 55 Den centrale refusionsordning -114 00 10 Skole- og klubområdet

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2017-2020 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 7 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 103,7 mio. kr.,

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

Budget Temadrøftelse

Budget Temadrøftelse Budget 2016 - Temadrøftelse Børneudvalgets temadrøftelse den 10. Overordnet serviceramme i 2015 Politikområder r Handlemuligheder Tidsplan og balancekatalog 1 stevns kommune Serviceudgifter 2015 Serviceudgifter

Læs mere

Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER

Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER Udvalg: Børneudvalget Politikområde: 11 Dagpasning Dato: 23. august 2010 Udfyldt af: Johnni Helt I 2011-priser i hele tusinder

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Notat. Til: Fra: 11-10-2011 Sags Id. 727-2011-25002

Notat. Til: Fra: 11-10-2011 Sags Id. 727-2011-25002 Notat Til: Fra: Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk Notat til sagen: Reglerne for fripladstilskud Retsgrundlag: Lovbekendtgørelse nr. 314 af 11. april 2011 om dag-, fritids-

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER

Perspektivnotat. Faktabeskrivelse SERVICEOMRÅDE 10 DAGTILBUD FOR BØRN OG SERVICEOMRÅDE 12 FOLKE- OG UNGDOMSSKOLER Faktabeskrivelse Center for Børn og Læring består af to serviceområder: SO 10 Dagtilbud for børn SO 12 Folke- og ungdomsskoler Den strukturelle beskrivelse af de to områder er opdelt efter serviceområde.

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31 marts 2015 Uddannelsesudvalget. Drift. Uddannelse i alt Område/1.000 kr.

Budgetopfølgning pr. 31 marts 2015 Uddannelsesudvalget. Drift. Uddannelse i alt Område/1.000 kr. Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning 31/8 31/5 31/3 Forbrug pr. 31/3-2015 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra 2014 til 2015 Afvigelse

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler

Folkeskolen Budget Budgetbeskrivelse Folkeskoler Budget 2019-2022 Budgetbeskrivelse Folkeskoler Side 1 af 7 1. Det overordnede budget Politikområdet Folkeskoler hører under Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud og har et samlet budget på 318,3

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring

Specifikation budget Udvalget for Børn og Læring Specifikation budget 2018 - Udvalget for Børn og Læring Udgifter markeret kan der ikke umiddelbart reduceres på Godkendt Bemærkninger Budget 2018 Skoleområdet: 516.741.390 Folkeskolen m.m: 487.207.270

Læs mere

Tillægsbevillinger. Funktion - Hovedfunk U/I DKK DKK DKK DKK DKK

Tillægsbevillinger. Funktion - Hovedfunk U/I DKK DKK DKK DKK DKK Bemærkninger til bevillingskontrol pr. 30.04. - Børne- og Kulturudvalget. Drift Udgiftsbaseret s % Funktion - Hovedfunk U/I 1.000 DKK 1.000 DKK 1.000 DKK 1.000 DKK 1.000 DKK 0322 Folkeskolen m.m. U 30.485

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt UDDANNELSES-, SOCIAL- OG KULTURUDVALGET Uddannelse incl. SFO 142.521 36.443 141.321-1.200 Musik- og ungdomsskole 4.671 1.235 4.671 Børn og unge 99.209 21.521 97.745-1.464 Idrætshaller 1.010 267 1.010 Kultur

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 17.277 Indtægter -1.630 Netto 15.647 Omfatter udgifter/indtægter til: Søskendetilskud Tilskud

Læs mere

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsramme 30.34 Ballerup Fritidsordning (BFO) Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsrammen omfatter kommunens aktiviteter i

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 226,5

Læs mere

Budgetlægning 2015 2018

Budgetlægning 2015 2018 Budgetlægning 2015 2018 Driftsbudgetoplæg 2015 Budgettal og bemærkninger Odder Rådhus, august 2014-1 - Indholdsfortegnelse Sidetal Odder Kommunes Bevillingsoversigt 2015 1 Budgetoplæg 2015 Bemærkninger

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med særlige behov Dagtilbud Dagtilbud Specialiseret børne- og ungeområde Kommunale dagtilbud

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring Fredericia Kommune Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring 2014 Indledning Daginstitutionsområdet skal pr. 1. januar 2014 overgå til lønsumsstyring. Dermed overgår området fra at styre

Læs mere

Samlet Overskrift. Parametre/håndtag Lovkrav Bemærkninger

Samlet Overskrift. Parametre/håndtag Lovkrav Bemærkninger Samlet Overskrift økonomi () Fagdelt undervisning 539,5 Parametrene udgør i alt: - Grundtildeling (pr. klassetrin) 112,8 - Elevtildeling (klassetrinsafhængig tildeling pr. elev) 338,1 - Holdtildeling (afhængig

Læs mere

10 Dagtilbud for børn

10 Dagtilbud for børn 10 Dagtilbud for børn Budgettets hovedposter (netto-tal, 2013-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2012 2013 2014 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.844 23.327

Læs mere

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Sag 17/7099 dok nr. 154076-17 Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Skolerne tildeles ressourcer efter nærværende ressourcetildelingsmodel. Skolen tildeles overordnet

Læs mere

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07

(i mio.kr.) Antal Budget 2007 Forbrug 31/8-07 50.20. Undervisning (i mio.kr.) Antal Budget Forbrug 31/8-07 Budget 25 24 28 Svømmeundervisning 0,1 0,1 0,1 Syge.hjemme.Uv. 0,2 0,1 0,5 Befordring af elever 4,8 4,2 6,3 Bidrag private skoler 421 13,1 13,6

Læs mere

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger På baggrund af børneudvalgets møder i december og januar samt de efterfølgende indkomne høringssvar har administrationen foretaget beregninger på en række

Læs mere

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber

Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Spilleregler for den budgetmæssige tildeling på skoler, SFO og klubber Formålene med denne nye skole-model er flerstrenget: - tildelingen af ressourcerne skal være enkel og overskuelig - der skal være

Læs mere

Politikområde 01-04. Forebyggende foranstaltninger for børn og unge 03 Forebyggelse, sundhed og særlig indsats

Politikområde 01-04. Forebyggende foranstaltninger for børn og unge 03 Forebyggelse, sundhed og særlig indsats Politikområde 01-04 Niveautype P2 P3 F1 Kontotekst 20 Børne- og kulturudvalg 01 Børnepasning 05 Sociale opgaver og beskæftigelse 10 Fælles formål 11 Dagpleje 13 Børnehaver 17 Særlige dagtilbud og særlige

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Dette bilag beskriver de tildelingsprincipper og beregningsgrundlag, som danner grundlag for oplægget

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 11.699 Indtægter -1.701 Netto 9.998 Omfatter udgifter/indtægter til: Søskendetilskud Tilskud

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven 2018 Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven Indhold 1. Indledning... 1 2. Introduktion til dagtilbudsområdet og dagtilbudsloven... 2 2.1 Tilskud til privat pasning... 2 2.2 Tilskud til pasning

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Pasningsordninger for børn 3.310 5.10 Dagpleje og integrerede institutioner -3.074-4.002-5.228-5.228

Læs mere

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag)

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Børn og Skole Dagtilbud Dato: 07-06-2016 Sagsnr.: 15/4160 Dok.nr.: 7 Aabenraa Kommune Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Daginstitutioner for 0-5 årige børn Gældende fra 1. januar 2017 Godkendt

Læs mere

Mængdekorrektioner Budget

Mængdekorrektioner Budget Mængdekorrektioner Budget 2017-2020 1 Mængder -2020 Udvalg Nr. Tekst 2017 2018 2019 2020 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi 3,201 4,210 4,212 4,167 Økonomiudvalget

Læs mere

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring.

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. REGNSKAB 2013 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Budget- og regnskabssystem 4.5.2 - side 1 Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2002 DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Denne hovedfunktion omfatter udgifter og indtægter

Læs mere

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag)

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Børn og Skole Dagtilbud Dato: 27-09-2016 Sagsnr.: 15/4160 Dok.nr.: 26 Aabenraa Kommune Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Daginstitutioner for 0-5 årige børn Gældende fra 1. januar 2017 Godkendt

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder:

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Dagtilbud, børn Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Beløb i hele tusinde kr. (netto) 2011 priser Budget 2011 Andel i pct.

Læs mere

Regelsæt for plads i dagtilbud

Regelsæt for plads i dagtilbud Regelsæt for plads i dagtilbud Dragør Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Generelle bestemmelser...2 Opskrivning til en plads...2 Ønske om en specifik plads...3 Optagelse...3 Pasningsgaranti...3

Læs mere

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Indhold Indledning... 2 Normeringsprincipper... 2 Normering til deltidspladser... 2 Almindelige deltidspladser... 2 Deltidspladser i forbindelse med barsel

Læs mere

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning.

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Pkt.nr: 13 Tilskud til privat børnepasning 230407 Indstilling: at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Formål med indstilling: At orientere om lovændring vedrørende

Læs mere

Mængdereguleringer Budget

Mængdereguleringer Budget Mængdereguleringer Budget 2016-2019 Mængder budget 2016-2019 Udvalg Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -0,401-0,434-0,401-0,480 Økonomiudvalget

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2017 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25 & 32 Faste ejendomme og fritidsfaciliteter budget 3.003.897 2.851.754 2.784.181 2.594.787 Forskel 219.716 256.967 Overført til kommende budgetår 270.064

Læs mere

Folkeskoler - Tildeling i forhold til ressourcetildelingsmodellen BU : Anbefales

Folkeskoler - Tildeling i forhold til ressourcetildelingsmodellen BU : Anbefales Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Pasningsordninger for børn 3.310 5.10 Dagpleje og integrerede institutioner -3.074-4.002-5.228-5.228

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 8.717 Indtægter -1.701 Netto 7.016 Omfatter udgifter/indtægter til: Afskaffelse af lokale seniordage

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere