Web versus papir: En sammenligning af kvalitet i surveydata

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Web versus papir: En sammenligning af kvalitet i surveydata"

Transkript

1 Nr Web versus papir: En sammenligning af kvalitet i surveydata Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet Resumé Surveyforskningen står overfor en række udfordringer i form af eksempelvis faldende svarprocenter og øget skævhed i data. Dette har medført en stigende afprøvning af nye indsamlingsformer, hvor særligt de web-baserede surveys har vundet frem. I den videnskabelige litteratur er der dog en vis skepsis overfor dataindsamling online, da der argumenteres for, at kvaliteten af datamaterialet forringes, primært fordi respondenten på nettet ikke gør sig samme kognitive indsats for at besvare spørgsmålene, og derfor er mere tilbøjelig til satisficing, end hvis de havde besvaret skemaet eksempelvis i et telefoninterview. Denne artikel stiller imidlertid spørgsmålstegn ved, om eventuelle forskelle i datakvalitet på baggrund af indsamlingsmetode kan tilskrives brugen af nettet per se, da andre faktorer, som eksempelvis tilstedeværelsen af en interviewer i processen, ligeledes menes at kunne influere på de svar, som respondenterne giver. Vi har derfor foretaget et lille eksperimentelt studie, hvor eneste varierende faktor mellem to tilfældigt udvalgte grupper af studerende er brugen af indsamlingsmetoden. Resultaterne viser, at der ikke kan genfindes den såkaldte web mode effekt, idet intet tyder på, at de respondenter, der har udfyldt den online udgave af spørgeskemaet, har større tendens til satisficing end de respondenter, der har udfyldt skemaet i papirform.

2 2 Introduktion Surveyforskningen verden over står overfor en række udfordringer. I takt med at besøgsinterviews blev for omkostningstunge, skiftede flere og flere til at anvende telefoninterviews som foretrukne indsamlingsform, men brugen af telefonen udløste med tiden en række nye problemer, idet mobiltelefoner med taletidskort eller hemmeligt nummer blev udbredt (Bethlehem & Biffignandi 2012). Derudover steg antallet af analysebureauer og surveyundersøgelser i perioden, hvilket medførte et markant fald i svarprocenter, ligesom repræsentativiteten i undersøgelserne blev udfordret. Disse og mange andre udfordringer er søgt løst ved at udvide antallet af anvendelige indsamlingsmetoder. Særligt er brugen af webundersøgelser indenfor det sidste årti steget i forsøget på at løse problemer med de faldende svarprocenter og mere besværlige og dyre dataindsamlinger (Dillman, Smyth & Christian 2009; Copuer 2011; Frippiat, Marquis & Wiles-Portier 2010, Smith 2013). Eftersom spørgeskemaundersøgelser generelt er dyre at gennemføre, er der endvidere set en tendens til, at skemaerne vokser i længde, med den negative følgevirkning at en højere andel respondenter enten nægter at deltage i undersøgelsen eller simpelthen falder fra undervejs (Couper 2011; Blasius & Thiessen 2012). De webbaserede undersøgelser har imidlertid haft succes med at fange en del af denne gruppe, for hvem en besvarelse online fremstår mindre tidskrævende og lettere at håndtere. Endelig er webundersøgelser både billigere og hurtigere gennemført end undersøgelser med brug af de mere traditionelle metoder (Couper 2011; Smith 2013; Dillman 2000; Roberts 2007). Imidlertid er der også peget på en række udfordringer forbundet med at bruge webbaserede surveys, hvor bekymringer angående sampling og dækningsgrad har været de største og også de mest veldokumenterede (Couper 2011; Bethlehem & Biffignandi 2012; Smith 2013; Revilli & Saris 2012; Solomon 2001; Crawford, Couper & Laminas 2001; Hoek 2002). Efterhånden som udbredelsen af internettet er vokset, er bekymringerne dog mindsket (Couper 2011), og der er næppe grund til at bekymre sig i Danmark, hvor andelen af familier med adgang til internettet i hjemmet i 2014 er oppe på hele 93 % (Danmarks Statistik, Statistikbanken: IT-anvendelse i befolkningen). Internationalt har bekymringen som nævnt også vedrørt samplingsprocedurer og repræsentativitet, hvor

3 3 der i Danmark dog er unikke muligheder for udtræk af repræsentative samples via CPR-systemet, hvorefter der sendes breve med personlige link til surveyen til respondenterne. I Danmark har repræsentativiteten af surveyundersøgelser til gengæld været udfordret af et stigende antal borgere, der valgte at være omfattet af den såkaldte forskerbeskyttelse, hvorved deres CPR-nummer ikke kunne udtrækkes til brug for videnskabelige undersøgelser. 1 Med tiden er betænkeligheder relateret til skævheder i besvarelserne og til forskellige typer af målefejl blevet mere dominerende (Smith 2013; Schaeffer & Dykema 2011; Blasius & Thiessen 2012). Undersøgelser har eksempelvis vist, at typen af indsamlingsmetode har indflydelse på, i hvilket omfang respondenterne ofrer den nødvendige kognitive indsats for at besvare spørgsmålene præcist og omhyggeligt (Jäckle, Roberts & Lynn, 2006; Roberts, Jäckle & Lynn, 2007; Revilli & Sarris 2012; Strabac & Aalborg 2011). I litteraturen synes der at være bred teoretisk enighed om, at webundersøgelser er mere udsatte for respondenternes satisficing end andre indsamlingsmetoder (se eksempelvis Roster m.fl. 2004; Heerwegh & Loosveldt 2008), og dermed producerer data af dårligere kvalitet. Argumenterne er, at de kognitive krav til respondenten varierer mellem metoder (Tourangeau, Rips & Rasinski 2000), og videre at webbaserede spørgeskemaer kan være særligt krævende (Heerwegh & Loosveldt 2008). Ydermere argumenteres der for, at muligheden for at blive distraheret ved at beskæftige sig med andre ting på samme tid som besvarelse af spørgsmål, vil forårsage øget satisficing (Holbrook, Green & Krosnick 2003), og at multitasking her er mere almindeligt, når skemaer besvares via nettet, da respondenterne sandsynligvis samtidig har flere internetsider åbne, tjekker mail, har andre programmer kørende osv. (Heerwegh & Loosveldt 2008). Flere empirisker studier understøtter disse antagelser. Eksempelvis viser en sammenligning af websurveys og telefonsurveys (Fricker m.fl. 2005), at webre- 1 Denne ordning er imidlertid blevet ophævet pr. 1. april 2014, og dette med tilbagevirkende kraft. Derfor er dette ikke længere en udfordring for udtræk af repræsentative stikprøver i Danmark. Imidlertid var der over danskere omfattet af ordningen, da den var på sit højeste ( hvilket udgjorde et ikke ubetydeligt problem for dansk surveyforskning.

4 4 spondenterne er mindre tilbøjelige til at gennemføre hele skemaet, og at de giver mindre differentierede svar end telefon-respondenterne på en serie af holdningsspørgsmål, der anvender samme svarskala (Fricker m.fl. 2005). Tilsvarende har Heerwegh & Loosveldt (2008) fundet, at websurveys fremkalder flere ved ikke svar, mindre spredning på skalaer og spørgsmålsbatterier og en større andel manglende besvarelser på enkeltitems end face-to-face surveys (2008:844). Imidlertid er de empiriske resultater tvetydige. I modsætning til Heerwegh & Looseveldt (2008) viser Fricker m.fl. (2005) i deres studie også, at brugen af websurveys giver færre manglende besvarelser på enkeltitems, da telefonrespondenter generelt er mere tilbøjelige til at svare ved ikke end webrespondenter. Derudover skal det bemærkes, at langt de fleste studier af effekter af at anvende webbaserede undersøgelser, præcis som tilfældet også er det med Fricker m.fl. (2005), bygger på sammenligninger mellem brugen af web og telefon (se også Roster et. Al 2004; Braunsberger, Wybenga & Gates, 2007; Greene, Speizer & Wiitala, 2008; for exceptions e.g. Sax, Gilmartin & Bryant, 2003). Problemet her er, at et sådant design gør det vanskeligt at afgøre, hvorvidt eventuelle forskelle i responsmønstre reelt skyldes forskelle i indsamlingsmetode eller om det i stedet skyldes forskelle i, om respondenten selv eller en interviewer administrerer besvarelsen. Blandt andet er det i surveyforskningen velkendt, at tilstedeværelsen af en interviewer kan påvirke besvarelsen af især følsomme spørgsmål, hvor der er en tendens til, at respondenterne svarer i overensstemmelse med, hvad de opfatter som kulturelt acceptabelt af andre (social desirability bias, se eksempelvis deleeuw & Van Der Zowen 1988). Af samme årsag kan dét, der umiddelbart synes at være signifikante forskelle mellem web og telefonrespondenters svar, meget vel tilskrives tilstedeværelsen af en interviewer i telefonsurveyen (eller face-to-face, som tilfældet er i studiet af Heerwegh & Loosveldt 2008), mens websurveyen er selvadministreret.

5 5 Teoretisk perspektiv Netop den kognitive indsats forsøges indfanget med begrebet satisficing (Krosnick, 1991; Krosnick, Narayan and Smith, 1996), der er en sammentrækning af begreberne satisfy og optimizing (Krosnick 1991, Tourangerau 1986, 1987; Tourangeau & Rasinski 1988). Argumentet er, at respondenterne i en sur-veyundersøgelse i udgangspunktet er motiveret for at give de bedst mulige svar på de spørgsmål, de bliver stillet. Imidlertid er det ikke altid ligetil, da respondenterne udsættes for en bred vifte af spørgsmål, hvilket kræver, at respondenten bevæger sig gennem fire trin i en kognitiv proces (Krosnick 1991). Først må respondenten grundigt overveje den præcise mening med hvert spørgsmål, derefter leder respondenten i hukommelsen efter lagret information og viden om det givne spørgsmål, dernæst foretages en vurdering på baggrund af informationerne, og endelig gives responsen i form af et svar på spørgsmålet, der er i overensstemmelse med vurderingerne (Krosnick, Narayan and Smith 1996). Imidlertid er ikke alle respondenter motiveret til eller har evnerne til at gennemføre hele denne kognitive proces fyldestgørende, og de vil derfor ty til forskellige former for genveje, enten i form af ikke at bruge den fornødne tid på de forskellige trin (eksempelvis ved ikke at genkalde sig al den viden, man allerede har om emnet), eller simpelthen ved at springe et eller flere af dem over. Én strategi er således at stille sig tilfreds med, ikke et optimalt, men blot et tilfredsstillende satisfactory svar på spørgsmålet, ved eksempelvis at vælge den første acceptable svarmulighed til et spørgsmål med lukkede svarkategorier eller ved konsekvent at erklære sig enig i de listede udsagn (Krosnick 1991). Denne form for genveje kaldes for svag satisficing, idet respondenten antages at gennemgå alle trin, men dette overfladisk og uden den fornødne kognitive indsats. En anden genvej kan være helt at springe trin i den kognitive proces over, hvilket kaldes for stærk satisficing (Krosnick 1991; Krosnick, Narayan and Smith, 1996). I sådanne tilfælde vælger respondenten ofte de svarmuligheder, der ikke kræver den store stillingtagen. Det være sig svarmuligheder, der støtter status quo frem for forandring, som eksempelvis hverken-eller eller svarmuligheder der slet ikke udtrykker en holdning, som eksempelvis ved ikke. Et andet udtryk for at respondenten springer trin over, er hvis vedkom-

6 6 mende giver samme svar på en række forskellige spørgsmål, eller ligefrem blot svarer helt tilfældigt. Eksperimentet Med baggrund i ovenstående uklarheder, og med afsæt i satisficingperspektivet, er formålet med undersøgelsen bag denne artikel at diskutere og undersøge eksistensen af den såkaldte web mode effekt. Formålet empirisk er at teste, hvorvidt webbaserede indsamlingsmetoder producerer flere målefejl end andre metoder. Mere præcist er det målsætningen at afgøre, om webrespondenter er mere tilbøjelige til svag eller stærk satisficing end respondenter, der udfylder et enslydende spørgeskema på papir. Undersøgelsen er baseret på et eksperiment blandt studieaktive på uddannelsen i Politik & Administration på Aalborg Universitet, gennemført i foråret Den totale population talte 528 stude-rende, der tilfældigt blev inddelt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe modtog et spørgeskema i papir, og den anden gruppe modtog et link til en webversion af samme spørgeskema pr. mail. I alt 187 studerende besvarede spørgeskemaet; 58 på papir og 131 online. Selvom papirskemaerne personligt blev delt ud til de studerende af deres projektvejleder, var svarprocenten for denne gruppe kun på 22 procent mod 50 procent for gruppen af webrespondenter. Valget af design og population var bevidst foretaget for herigennem at eliminere andre faktorer til variation mellem grupperne end den potentielle webeffekt. For det første tillader designet at udelukke problemer med manglende dækning, idet alle studerende har fået tildelt en mailadresse og har adgang til Internettet. For det andet eliminerer vi den nævnte potentielle interviewereffekt, ved at sammenligne to metoder, der begge administreres af respondenten selv, og endelig formodes de to grupper af studerende at være lige motiverede, interesserede og i stand til at besvare spørgsmålene (jf. Heerwegh & Loosveldt 2008; Krosnick 1991), inklusiv en tilstrækkelig lige grad af need for cognition, dvs. lige behov for omhyggelighed i de kognitive trin (se eksempelvis Petty & Cacioppo 1982).

7 7 Spørgeskemaets tema er politiske holdninger. Dette emne er valgt af flere årsager. For det første er en forudsætning for optimale besvarelser ifølge satisficingperspektivet, at respondenterne har en interesse i det emne, spørgsmålene omhandler, eller på anden vis har en motivation til at besvare spørgeskemaet. Ved at vælge politiske emner i et skema til politik-studerende har vi derfor en formodning om, at respondenterne vil have den fornødne interesse i at besvare skemaet, også jf. ovenstående, og vi kan undlade grundigere tests af deres motivation forud for analyserne. For det andet antages politiske holdninger at være egnede til at teste intern holdningskonsistens. Konsistens, forstået som en underliggende logik på tværs af en række holdninger, indikerer, at respondenten har gjort en kognitiv indsats i besvarelsen af skemaet. Eftersom politiske holdninger relativt simpelt kan organiseres som overvejende højreorienterede eller venstreorienterede holdninger, vil den interne konsistens ligeledes let kunne afdækkes. Skemaet indeholder derfor i alt ni spørgsmål om respondentens politiske holdninger til både økonomiske og værdipolitiske issues (jf. opdelingen hos Dalton, Flanagan & Beck 1984). Ydermere indeholder spørgeskemaet et holdningsbatteri bestående af otte items omhandlende respondentens politiske selvtillid og generelle tillid, og endelig er der spørgsmål i relation til respondenternes sociale baggrund, partivalg, partimedlemsskab samt saliensen af de forskellige issues. Kvaliteten af den indsamlede data afhænger som nævnt i vid udstrækning af respondentens evner og anstrengelser for at give optimale svar på de spørgsmål, som de bliver stillet. For at kunne det må respondenten involvere sig hele vejen gennem den kognitive proces, som beskrevet indledningsvist. I tilfælde, hvor respondenten er mindre opmærksom på den præcise betydning af spørgsmålet, bruger mindre energi på at genkalde informationer og erfaringer fra hukommelsen, eller hvor respondenten er mere tankeløs, når informationen skal bruges i den konkrete vurdering af spørgsmålet, vil deres valg af svar i højere grad blive tilfældig (Krosnick, Narayan & Smith 1996:31). I disse tilfælde, hvor respondenten så at sige nøjes med at generere kun tilfredsstillende og ikke optimale svar på spørgsmålene, er der tale om svag satisficing. Svag satisficing er generelt målt på to måder: Først gennem respondentens tendens til at vælge den første acceptable svarkategori og dernæst gennem respondentens tendens til at erklære sig enig, uanset formuleringen og indholdet af det

8 8 konkrete spørgsmål (Krosnick 1991:215, Krosnick, Narayan & Smith 1996:31). Tendensen til at vælge første svarkategori undersøges ved hjælp af 9 spørgsmål vedrørende de vigtigste politiske problemer for politikerne at tage sig af, respondentens tillid til politikere samt politiske holdninger og tendensen til at at erklære sig enig undersøges ved hjælp af i alt 11 spørgsmål om respondentens politiske holdninger samt politiske tillid og tillid til politik generelt. Hvor svag satisficing som nævnt forekommer, når respondenten ganske vist gennemgår de nødvendige kognitive trin mod at kunne give optimale svar på spørgsmålene, men ikke gør dette tilstrækkeligt grundigt, så forekommer stærk satisficing, når ét eller flere trin springes helt over, eksempelvis ved slet ikke at overveje spørgsmålsformuleringernes betydning eller konsistensen i egne besvarelser (Krosnick 1991). Fraværet af kognitiv indsats betyder, at respondenten under besvarelsen ikke er sig bevidst om egne holdninger til de stillede spørgsmål, og at svarene dermed kun i ringe grad kan forventes at afspejle deres egentlige synspunkter. Stærk satisficing operationaliseres i første omgang som respondentens tilbøjelighed til at vælge svarmuligheder, der signalerer enten status quo eller ingen holdning", og dermed ikke udtrykker en egentlig stillingtagen. Dette testes på henholdsvis 15 og 17 spørgsmål om holdninger til både økonomisk politik og til værdipolitik samt til dimensioner af politisk selvtillid og tillid til politikerne. Status quo er defineret som valg af svarkategorien hverken enig eller uenig eller valg af svarkategorien ikke enig med nogen af parterne, og ingen holdning er defineret som valg af svarkategorien ved ikke og hensigten er at undersøge, om webrespondenter har større tendens til at afkrydse disse kategorier end papirrespondenter. 2 2 På trods af, at svarkategorien ikke enig med nogen af parterne, i spørgsmål udformet som en diskussion mellem A og B, der har to modsatrettede synspunkter, ofte ukritisk er anvendt som det operationelle mål for status quo, kan målets validitet diskuteres. For udelukkende at være en indikation på, at respondenten undlader at tage stilling, bør svarkategorierne være udformet således, at de resterende kategorier er udtømmende for en hvilken som helst stillingtagen, og ikke enig med nogen af parterne skal således kun være muligt at svare, såfremt der virkelig ikke tages stilling. På spørgsmål, hvor svarkategorierne handler om at være enig i ét af to modsatrettede synspunkter, kunne man formode, at nogle respondenter har taget stilling til spørgsmålet, men at respondenten blot ikke er enig

9 9 Dernæst operationaliseres stærk satisficing som tilbøjeligheden til at vælge den samme svarkategori på en serie af spørgsmål med samme skala. Lav grad af differentiering på et spørgsmålsbatteri (jf. Krosnick 1991; se også Fricker et al 2005) kan indikere, at respondenten ikke har forholdt sig til det enkelte item, men blot afkrydset samme kategori, hele vejen ned. Om webrespondenterne er mere tilbøjelige til dette end papirrespondenterne undersøges dermed igennem en sammenligning af spredningen i deres svar på det omtalte spørgsmålsbatteri bestående af 8 spørgsmål om politisk selvtillid og tillid generelt. Slutteligt undersøges det, om webrespondenter er mere tilbøjelige til at give tilfældige svar, hvilket i litteraturen også betegnes som mental coin flipping (Krosnick 1991:220). Dette gøres ved at sammenligne konsistensen i de to gruppers politiske holdninger, målt ved hjælp af de 9 omtalte holdningsspørgsmål. En lav grad af konsistente venstre- eller højreorienterede holdninger kan udtrykke høj grad af tilfældighed og dermed indikere stærk satisficing hos respondenten. Omvendt vil høj grad af konsistens udtrykke et vist kognitivt engagement. Karakteristika ved respondenterne En grundlæggende forudsætning for at kunne sammenligne graden af satisficing hos de to grupper er, at grupperne ligner hinanden på andre potentielt betydende faktorer. Som allerede beskrevet er respondenterne i de to grupper valgt tilfældigt blandt studerende på Politik & Administrations-uddannelsen, men der er naturligvis en risiko for, at forskellen i svarprocent har medført signifikante variationer på andre parametre. Imidlertid viser en umiddelbar sammenligning på udvalgte baggrundsfaktorer, at grupperne overordnet set kan betragtes som ens. med nogen af parterne. Spørgsmålet anvendes alligevel, også i dette eksperiment, idet sammenligningerne med tidligere studier naturligvis vanskeliggøres, såfremt der anvendes markant anderledes spørgsmål og operationelle mål.

10 10 Tabel 1: Udvalgte karakteristisk ved web- og papirrespondenterne: køn, alder, forældres uddannelsesniveau og politisk interesse Web (n=130) Papir (n=58) Dif. Kvinder 47,0 % 52,0 % p=0,577 (Chi 2 ) Gennemsnitsalder 24,5 år 23,0 år p=0,046 (T-test) Far har videregående uddannelse (3 år eller mere) 36,1 % 44,8 % p=0,253 (Chi 2 ) Mor har videregående uddannelse (3 år eller mere) 46,2 % 53,4 % p=0,300 (Chi 2 ) Meget interesseret i politik 67,7 % 60,3 % p=0,328 (Chi 2 ) Tabel 1 viser, at de to grupper ikke varierer signifikant på de fleste variable. Gruppen af webrespondenter indeholder en lille overvægt af mænd, mens gruppen af papirrespondenter omvendt har en lille overvægt af kvinder, men forskellen er ikke statistisk signifikant. Det samme er tilfældet, når vi ser på respondenternes forældres uddannelsesniveau. Umiddelbart synes forældrenes uddannelsesniveau at være en anelse højere blandt papirrespondenterne, men igen er forskellen ikke signifikant. Heller ikke på spørgsmålet om politisk interesse er der forskel på de to grupper. Dog er der en enkelt forskel, som er værd at tage højde for. Den gennemsnitlige alder for webrespondenterne er signifikant højere end gennemsnitsalderen for papirrespondenterne. Imidlertid er spredningen her også markant anderledes; 2,3 for papirrespondenter og 4,1 for webrespondenter, hvilket dog udelukkende skyldes, at to markant ældre studerende begge har udfyldt skemaet via web.

11 11 Sammenligninger af datakvalitet Det grundlæggende spørgsmål i denne artikel er, hvorvidt webrespondenter er mere tilbøjelige end papirrespondenter til satisficing, hvilket er det anvendte mål for datamaterialets kvalitet. Ved at sammenligne de to gruppers svarmønstre, undersøger vi i de følgende analyser således, om der er signifikante forskelle mellem de to gruppers tilbøjelighed til svag og til stærk satisficing. Svag satisficing Som det fremgår ovenfor, operationaliseres svag satisficing primært som respondenternes tilbøjelighed til at vælge den først mulige acceptable svarmulighed, frem for den mest optimale. Forskellene mellem webrespondenter og papirrespondenter i spørgsmålet om tendensen til at vælge første mulighed er testet via en række Chi 2 -tests. Alle items er dikotomiserede til ne første mulighed og ikke første mulighed, og derefter krydset med typen af indsamlingsmetode, og Chi 2 -testen kan herved afgøre, om der er en signifikant forskel mellem de to gruppers respondenter. Analysen er baseret på i alt ni items: to items, hvor respondenternes syn på, hvilket politisk problem, de finder vigtigt, at politikerne tager sig af, ét item om respondentens tillid til politikere, fem items, der måler respondentens holdninger til den økonomiske politik og til værdipolitikken med brug af to modsatrettede udsagn, og endelig et holdningsspørgsmål vedrørende niveauet af offentlig udgifter brugt på ulandsbistand. 3 3 Items fra spørgeskemaet, hvor første mulighed er at være meget enig er ikke medtaget i denne analyse. I stedet er disse items brugt i de følgende analyser af respondenternes tilbøjeligheder til at erklære sig enig i alle præsenterede udsagn.

12 12 Tabel 2: Forskelle i andele blandt web- og papirrespondenter, der vælger første svarmulighed på spørgsmål om politiske problemer, tillid og politiske holdninger. Andel, der vælger første svarmulighed samt signifikansniveauer 4 Items Web (n=130) Papir (n=58) Dif. (Chi 2 ) a. Det vigtigste problem, som politikerne bør tage sig af b. Det næstvigtigste problem, som politikerne bør tage sig af 13,2 14,0 p=0,630 24,0 21,1 p=0,788 c. Tillid til politikerne 2,3 0,0 p=0,240 d. Indkomstforskelle er for store vs. Indtægtsudjævningen er gået tilstrækkeligt langt e. Forretningsfolk bør selv bestemme vs. Staten bør kontrollere erhvervslivet f. Mere brugerbetaling i den offentlige sektor vs. Ikke mere brugerbetaling g. Mere udlicitering af velfærdsopgaver til private vs. Velfærdsopgaver bør bevares som offentlige h. Mere valgfrihed i den offentlige sektor vs. Valgfriheden er tilstrækkelig i dag 46,1 48,3 p=0,782 44,8 47,4 p=0,747 24,2 10,3 p=0,028 41,4 43,9 p=0,755 47,2 39,3 p=0,322 i. [Niveauet af] Offentlig ulandsbistand 8,5 12,1 p=0,437 Tabel 2 viser andelen af henholdsvis web- og papirrespondenter, der har valgt første mulighed som svar. Kun på et enkelt af de ni items er andelen af webrespondenter, der vælger første mulighed, signifikant større end blandt papirrespondenter: På spørgsmålet: A siger: Der bør i langt større grad end nu indføres brugerbetaling i den offentlige sektor, B siger: Bortset fra enkelte, ubetydelige områder bør der ikke indføres mere brugerbetaling, er 24,2 % af webrespondenterne enige med A, mens det samme kun er tilfældet for 10,3 % 4 For de præcise spørgsmålsformuleringer henvises til Appendix 1

13 13 af papirrespondenterne. På de resterende items er der ingen nævneværdige forskelle mellem de to grupper, hvilket indikerer, at forskellen på de ene item ikke nødvendigvis kan føres tilbage til indsamlingsmetoden, men i højere grad må skyldes tilfældigheder. Denne påstand støttes yderligere af det faktum, at forskellen i det pågældende item ville vise, at webrespondenter er mere højreorienterede i den økonomiske politik, hvilket ingen af de øvrige økonomiske items underbygger. Nogenlunde samme mønster viser sig i analysen af andelen af respondenter, der erklærer sig enige i de præsenterede udsagn. Denne analyse er baseret på i alt 11 items, der alle er udsagn, og som benytter den klassiske Likert skala, der rangerer fra meget enig til meget uenig som svarmuligheder. Tre af udsagnene måler holdninger til henholdsvis fordelingspolitik og til værdipolitik, og de resterende udsagn måler forskellige dimensioner af politisk tillid og politisk selvtillid. Også her er alle dikotomiserede til kategorierne enig eller ikke enig med det formål at krydstabulere med indsamlingsmetode og beregne Chi 2. Tabel 3 viser, at der ikke er signifikante forskelle på andelen, der enten er enige eller meget enige, på de tre udsagn om politiske holdninger de to grupper imellem. For alle items er andelen af enige ganske vist størst hos webrespondenterne, hvilket umiddelbart støtter hypotesen om, at webrespondenter er mere tilbøjelige til at erklære sig enige end papirrespondenterne, men forskellene er meget små og ingen af dem er statistisk signifikante.

14 14 Tabel 3: Forskelle mellem web- og papirrespondenter i andelen, der erklærer sig enige på spørgsmål om politiske holdninger, politisk selvtillid og tillid generelt. Pct. helt enig eller enig, samt signifikansniveauer 5 Items Web (n=130) Papir (n=58) Dif. (Chi 2 ) a. Høje indtægter burde beskattes højere 37,7 36,2 p=0,846 b. Økonomiske vækst bør sikres gennem en udbygning af industrien 15,5 8,8 p=0,215 c. Voldsforbrydelser bør straffes hårdere 46,1 35,1 p=0,162 d. Politikerne tager for lidt hensyn til vælgerne 19,5 17,9 p=0,790 e. Man kan stole på, at vores politikere træffer de rigtige beslutninger 37,5 48,3 p=0,166 f. Politik er kompliceret 9,4 17,2 p=0,124 g. Det er ikke svært at tage stilling til politiske spørgsmål 78,9 75,9 p=0,643 h. Politikerne er mest optagede af at blive genvalgt 72,4 64,9 p=0,302 i. Politikerne er for ødsle med skatteborgernes penge 28,0 25,0 p=0,675 j. Valgkampagner handler i høj grad om synspunkter og politisk indhold k. Politikerne tager for meget hensyn til meningsmålinger 21,1 41,4 p=0,004 70,1 77,2 p=0,319 Heller ikke på spørgsmål om politisk tillid og politisk selvtillid finder vi betydelige forskelle mellem de to grupper. Kun på et enkelt item: Partiernes valgkampagner handler i høj grad om synspunkter og politisk indhold kan der ses en forskel i besvarelserne mellem web- og papirrespondenterne. Modsat forventet er det imidlertid papirrespondenterne, der har en højere tendens til at erklære sig enige i dette spørgsmål vedrørende politiske kampagner: 21,1 pro- 5 For de præcise spørgsmålsformuleringer henvises til Appendix 2

15 15 cent af webrespondenterne erklærer sig enige eller meget enige i udsagnet, mens hele 41,4 procent af papirrespondenterne gør det samme. 6 Tolker vi dette resultat i lyset af substansen i spørgsmålet, indikerer det en større grad af politisk tillid bland papirrespondenterne, hvilket også støttes af, at en større andel har tillid til, at de politiske ledere træffer de bedste beslutninger for landet. Men modsat er der også en større andel blandt papirrespondenterne, der er enige i, at politikerne bekymrer sig for meget om meningsmålinger i steder for at stå fast på deres egne synspunkter, og de finder i højere grad politik som værende indviklet. Det skal dog bemærkes, at ingen af disse forskelle er signifikante. Disse resultater bidrager til det overordnede billede af kun små og tilfældige forskelle på graden af svag satisficing mellem web- og papirrespondenter. Hverken i forhold til at vælge første svarkategori eller på tilbøjeligheden til at erklære sig enig, er det muligt at finde systematiske mønstre i svarene. Stærk satisficing I det følgende analyseres respondenternes tendenser til stærk satisficing. Som den mildeste form for stærk satisficing finder vi som beskrevet respondentens tilbøjelighed til at vælge svarkategorier, der frem for en egentlig stillingtagen udtrykker status quo. Nedenstående tabel 4 viser tilbøjeligheden til at vælge kategorierne ikke enig med nogen af parterne eller hverken enig eller uenig på i alt 15 items for henholdsvis web- og papirrespondenter. Som i de tidligere analyser er alle items dikotomiserede og svarene er krydset med indsamlingsmetode, og som det kan aflæses, finder vi ingen systematiske eller signifikante forskelle mellem de to grupper. 6 Sammenlignes udelukkende andelen af meget enige er forskellen stadig significant på.05 niveau (p=.05)

16 16 Tabel 4: Stærk satisficing: forskelle mellem web- og papirrespondenter i andelen, der vælger svarmuligheden Ikke enig med nogen af parterne eller hverken enig eller uenig på spørgsmål om politiske holdninger, selvtillid og tillid generelt. Pct. og signifikansniveauer Items Web (n=130) Papir (n=58) Dif. (Chi 2 ) Forskelle i indkomst er for store vs. Indtægtsforskelle bør bibeholdes (a) Forretningsfolk bør selv bestemme vs. Staten bør regulere industrien (a) Mere brugerbetaling i det offentlige vs. Ikke mere brugerbetaling (a) Øget outsourcing af velfærdsopgaver vs. Velfærdsopgaver skal bevares offentligt (a) Mere valgfrihed i det offentlige vs. Ikke mere valgfrihed (a) 8,6 8,6 p=0,995 (Chi 2 ) 12,8 8,8 p=0,430 (Chi 2 ) 2,3 3,4 p=0,666 (Chi 2 ) 4,7 1,8 p=0,334 (Chi 2 ) 5,6 7,1 p=0,688 (Chi 2 ) Høje indkomster bør beskattes højere (b) 14,0 12,1 p=0,726 (Chi 2 ) Økonomisk vækst via udbygning af industrien, selv ved konflikt med miljøet (b) 13,3 12,3 p=0,852 (Chi 2 ) Voldsforbrydelser bør straffes hårdere (b) 27,8 24,6 p=0,649 (Chi 2 ) Politikerne tager for lidt hensyn til vælgerne (b) 24,0 32,1 p=0,251 (Chi 2 ) Man kan stole på, at vores politikere træffer de rigtige beslutninger (b) 24,8 26,3 p=0,827 (Chi 2 ) Politik er kompliceret (b) 20,0 13,8 p=0,310 (Chi 2 ) Det er ikke svært at tage stilling til politiske spørgsmål (b) Politikerne er mest optagede af at blive genvalgt (b) Politikerne er for ødsle med skatteborgernes penge (b) 11,2 12,1 p=0,864 (Chi 2 ) 15,3 14,5 p=0,893 (Chi 2 ) 23,8 33,9 p=0,156 (Chi 2 ) Valgkampagner handler i høj grad om synspunkter og politisk indhold (b) Note: (a):ikke enig med nogen af parterne (b): hverken enig eller uenig 27,4 17,5 p=0,150 (Chi 2 )

17 17 Ingen af de 15 items viser som sagt en signifikant forskel mellem de to grupper. På diskussionsspørgsmålene mellem A og B og på spørgsmålene om økonomisk politik og værdipolitik, er andelene, der svarede ikke enig med nogen af parterne eller hverken enig eller uenig, tæt på identiske. På spørgsmålene, omhandlende respondentens politiske kompetencer og politisk tillid, finder vi imidlertid enkelte forskelle: 20 % af webrespondenterne svarede hverken enig eller uenig på udsagnet Politik er kompliceret, hvor kun knap 14% af papirrespondenterne gjorde det samme. Tilsvarende undlod godt 27% af webrespondenterne at tage stilling til udsagnet Valgkampagner handler i høj grad om synspunkter og politisk indhold, sammenlignet med 17,5% af papirrespondenterne. På udsagnet Politikerne er for ødsle med skatteborgernes penge er det imidlertid papirrespondenterne, der ser ud til at være mest tilbøjelige til at vælge status quo. Her undlader 34% at tage stilling, mens andelen for webrespondenterne er 24%, hvilket bidrager til argumentet, at der ikke findes robuste og systematiske forskelle mellem de to grupper. Som et lidt kraftigere mål på respondenternes tilbøjelighed til at udgå at tage stilling, og dermed stærk satisficing, står svarkategorien ved ikke. Som det fremgår af tabel 5, er der dog heller ikke her forskel på de to grupper.

18 18 Tabel 5: Stærk satisficing: forskelle mellem web- og papirrespondenter i andelen, der vælger at svare ved ikke på spørgsmål om politiske holdninger, politisk selvtillid og tillid generelt. Pct. og signifikansniveauer Items Web (n=130) Papir (n=58) Dif. (Chi 2 ) Forskelle i indkomst er for store vs. Indtægtsforskelle bør bibeholdes Forretningsfolk bør selv bestemme vs. Staten bør regulere industrien Mere brugerbetaling i det offentlige vs. Ikke mere brugerbetaling Øget outsourcing af velfærdsopgaver vs. Velfærdsopgaver skal bevares offentligt Mere valgfrihed i det offentlige vs. Ikke mere valgfrihed 0,8 - p=0,503 (Chi 2 ) 3,1 1,7 p=0,594 (Chi 2 ) 0,8 - p=0,503 (Chi 2 ) 0,8 1,7 p=0,556 (Chi 2 ) 3,1 3,4 p=0,894 (Chi 2 ) Høje indkomster bør beskattes højere Økonomisk vækst via udbygning af industrien, selv ved konflikt med miljøet 0,8 1,7 p=0,556 (Chi 2 ) Voldsforbrydelser bør straffes hårdere 1,5 1,7 p=0,925 (Chi 2 ) Niveauet for den offentlige ulandsbistand 6,9 6,9 p=0,995 (Chi 2 ) Politikerne tager for lidt hensyn til vælgerne 1,5 3,4 p=0,402 (Chi 2 ) Man kan stole på, at vores politikere træffer de rigtige beslutninger 1,5 - p=0,342 (Chi 2 ) Politik er kompliceret 1,5 - p=0,342 (Chi 2 ) Det er ikke svært at tage stilling til politiske spørgsmål 1,5 - p=0,342 (Chi 2 ) Politikere er mest optagede af at blive genvalgt 2,3 1,7 p=0,798 (Chi 2 ) Politikere er for ødsle med skatteborgernes penge 3,8 3,4 p=0,894 (Chi 2 ) Valgkampagner handler i høj grad om synspunkter og politisk indhold 1,5 - p=0,342 (Chi 2 ) Politikere tager for meget hensyn til meningsmålinger 2,3 1,7 p=0,798 (Chi 2 ) Tabellen viser, at der på samtlige 17 items forekommer ubetydelige og insignifikante forskelle i andelen der svarer ved ikke. Det er på spørgsmålet vedrø-

19 19 rende ulandsbistand at den største andel ved ikke svar forekommer, men som det kan aflæses, er den identisk med 6,9 % hos begge respondentgrupper. Vel vidende, at begge analyser er baseret på et moderat antal respondenter, er konklusionen indtil videre, at vi ikke finder indikationer på, at brugen af web tilskynder stærk satisficing. Webrespondenterne er således hverken mere tilbøjelige til at vælge status quo eller ved ikke. Heller ikke når vi måler stærk satisficing som ikkedifferentiering på et spørgsmålsbatteri er der forskel på web- og papirrespondenter. Som allerede beskrevet, er det en indikator på manglende kognitivt engagement i besvarelsen, hvis respondenten har givet samme svar på en række spørgsmål med samme skala, og det er en nærliggende antagelse, at websurveys i højere grad end andre modes tilskynder at respondenten klikker på samme kategori igennem batteriet. Dette er der dog ikke noget der tyder på. Batteriet består af otte spørgsmål, der alle har de samme svarkategorier. For hver af dem fulgte vi samme fremgangsmåde, som hos Fricker m.fl. (2005), hvor de: calculated the mean of the root of the absolute differences in the answers between all pairs of items [ ] to measure nondifferentiation. (Fricker et al 2005:387). Jo højere værdi på dette indeks, jo højere grad af diffentiering i svarene, mens en score på 0 indikerer ingen differentiering overhovedet i svarene på tværs af de otte items i batteriet. Målt på denne måde opnår såvel webrespondenter som papirrespondenter begge stort set samme grad af differentiering. Gennemsnittet for webrespondenterne ligger på 0,9858, mens gennemsnittet for papirrespondenter ligger på 0,9899. En simpel bivariat test (T-test) bekræfter billedet af den manglende forskel på de to grupper. Eftersom indekset rangerer fra 0,4 til 1,4, befinder begge gruppers gennemsnit sig lige over middel på skalaen, og vi kan således hverken argumentere for stor eller lille grad af stærk satisficing for nogen af grupperne. Således finder vi heller ikke her støtte til Heerweg & Loosveldt s (2008) tidligere resultater, der viste en større grad af satisficing blandt webrespondenter generelt, og heller ikke til Fricker m.fl. s (2005) resultater, om at den større grad af satisficing blandt webrespondenter især er tydelig på batterispørgsmål.

20 20 Mental coin flipping Den sidste dimension af begrebet stærk satisficing, som vi tidligere har benævnt mental coin flipping, måles som graden af holdningsmæssig konsistens på enkelt-item spørgsmål, hvor vi anvender Cronbach s Alpha som mål. 7 Som det blev beskrevet tidligere, er intern konsistens i holdningsspørgsmål set som en indikation på niveauet af respondenternes kognitive indsats. Inkonsistens i besvarelserne er derimod set som en indikation på manglende involvering og tilfældige svar blandt alternativerne, i modsætning til grundige overvejelser og informationsbaserede vurderinger og svar. Ved at rekode de ni items, så lavere scorer indikerer venstreorienterede holdninger og højere scorer indikerer højreorienterede holdninger, kan vi teste graden af holdningsmæssig højre-venstre konsistens blandt de to gruppers respondenter. Præcis som ved gennemsnitsmålet ovenfor, er koefficienterne i disse analyser stort set identiske. Cronbach s Alpha hos webrespondenterne ligger på 0,834, mens koefficienten for papirrespondenterne er 0,833. Den holdningsmæssige konsistens er således ens for de to grupper, og eftersom begge koefficienter er over 0,8, viser analyserne ligeledes en relativt høj grad af intern konsistens over de ni items for begge grupper (devaus 2002). For at efterprøve vores egne resultater i denne sammenhæng, er der udarbejdet yderligere to alpha-analyser: én af de fordelingspolitiske issues for sig, og én af de værdipolitiske issues for sig, da der ikke nødvendigvis behøver at være intern konsistens på tværs af de to politiske akser. For de 6 items, der knytter an til den fordelingspolitiske akse (se appendix) viser analysen, at Cronbach s Alpha er meget ens for de to grupper: 0,837 for papirrespondenterne og 0,824 for webrespondenterne. Også alle item totalkorrelationer ligger pænt over de Hvis vi ser på de resterende tre spørgsmål, så kommer Cronbach s Alpha ikke over.8, som ellers er påkrævet, hvilket dog er forståeligt med bare tre 7 Cronbach s Alpha er et mål for reliabilitet, som indikerer den interne konsistens mellem en række items. Cronbach s Alpha rangerer mellem 0 og 1, og i takt med, at korrelationen mellem de enkelte items stiger, jo højere bliver Cronbach s Alpha koefficienten også. Cronbach s Alpha er estimeret ved at sammenligne svarene for hvert item med hvert af svarene på de øvrige items for at vurdere, i hvilken grad svarene peger i den same retning (de Vaus 2002:184).

21 21 items. Det skal dog noteres, at værdien igen er meget ens for de to grupper: for papirrespondenterne og for webrespondenterne. Således finder vi heller ikke i denne analyse nogen form for belæg for at kunne hævde, at websurveys skulle være mere udsatte for respondenternes mental coin flipping end papirsurveys, hvilket supplerer resultaterne fra de tidligere analyser, hvor vi afviste en ellers forventet større grad af satisficing blandt webrespondenterne. Diskussion og konklusioner Formålet med denne artikel har været at diskutere og teste eksistensen af en web mode effekt, målt som en øget grad af satisficing hos respondenter i en webbaseret survey, sammenlignet med respondenter i en papirbaseret survey. I litteraturen synes der at være en opfattelse af, at brugen af web som indsamlingsmetode er mere sårbart og derfor også mere udsat for satisficing end andre metoder, hvor argumentet er, at websurveys er særligt kognitivt krævende og ydermere tilskynder forstyrrelser og dermed mindre kognitiv anstrengelse blandt respondenterne. Men i vores sammenligning af svarmønstre fra henholdsvis en web- og en papirbaseret surveyundersøgelse, finder vi ingen indikationer af mere udbredt statisficing adfærd blandt webrespondenterne. Analyserne af svag satisficing involverede test af respondenternes tilbøjeligheder til at stille sig tilfredse med acceptable svar på spørgsmålene, dels målt som deres tendens til at vælge den første svarmulighed og dels når respondenten har øget tendens til at erklære sig enig, uanset hvilket spørgsmål der stilles. Ingen af disse tests viste imidlertid indikationer på substantielt forskellige svar mellem webrespondenter og papirrespondenter. Og helt tilsvarende fandt vi ingen forskelle i tilbøjeligheden til systematisk at vælge den først mulige svarkategori. På enkelte spørgsmål var der flere webrespondenter end papirrespondenter, der erklærede sig enige og vice versa, men ingen systematiske forskelle var at finde, hvilket i stedet ses som en indikation på tilfældigheder. Stærk satisficing involverer som nævnt tidligere decideret undladelse af kognitive trin og dermed genveje, såsom at respondenten enten vælger den svarmu-

22 22 lighed, der signalerer status quo, vælger slet ikke at udtrykke en holdning, eller simpelthen vælger tilfældigt blandt svarmulighederne, uden egentlig skelen til, hvad der svares på. Heller ikke disse analyser fandt vi tegn på, at der er kognitive forskelle mellem webrespondenter og papirrespondenter. Vedrørende respondenternes tendens til at vælge svarkategorierne hverken enig eller uenig eller ikke enig med nogen af parterne, eller til at slet ikke at tage stilling og svare ved ikke forekom der ingen statistisk signifikante forskelle grupperne imellem. Som det tidligere er nævnt, konkluderede Fricker m.fl. (2005), at webrespondenter er mindre tilbøjelige til at svare ved ikke end telefonrespondenter, men sammenlignet med papirrespondenter lader den samme forskel ikke til at være gældende. Heller ikke, når det gælder spredningsniveauet på en række items i et holdningsbatteri, fandt vi indikationer på, at webrespondenterne skulle være mere tilbøjelige til stærk satisficing. En mindre grad af differentierede svar kunne som beskrevet ses som indikator på manglende omhyggelighed i besvarelserne og det var nærliggende at websurveys i særlig grad tilskyndede dette, men der var ikke forskel på de to gruppers tilbøjelighed til at give differentierede svar. Slutteligt er tilfældigt valg af svarmulighed er en signifikant indikation på en respondents mangel på kognitiv bearbejdning og dermed stærk satisficing. Som beskrevet kan graden af tilfældigheden i svarene tolkes på baggrund af analyserne af holdningsmæssig konsistens, idet tilfældige valg, i modsætning til omhyggelige og grundige overvejelser, mindsker sandsynligheden for intern konsistens i respondentens holdninger. Men igen viste resultaterne, at der ikke er forskel på de to grupper: både blandt webrespondenter og blandt papirrespondenter kunne der påvises en substantiel konsistens i deres holdninger til en række politiske issues. Disse resultater bekræfter kun det overordnede billede af, at der ikke findes en forskel på de to gruppers kognitive indsats i besvarelsen af spørgeskemaet, og der er således ikke noget der støtter, at der findes en effekt af indsamlingsmetoden på disse parametre. Samlet set har vi således ikke noget belæg for eksistensen af en web mode effekt. Sammenlignet med brugen af papirskemaer, er brugen af web som dataindsamlingsmetode ikke mere følsom overfor målefejl med baggrund i re-

23 23 spondenternes satisficing. I stedet tyder vores eksperimenter på, at websurveys producerer præcis lige så valide data, og endda en højere svarprocent end papirsurveys, på trods af et i dette tilfælde større incitament til at udfylde papirskemaet. Med hensyn til rækkevidden af resultaterne er vi dog nødt til at diskutere undersøgelsens validitet nærmere. En åbenlys kritik vil naturligvis være, at samfundsfaglige studerende må forventes at have en høj need for cognition (Cacioppo & Petty 1982), hvilket medfører en høj kognitiv indsats, uanset indsamlingsmetode. Derudover kan det anfægtes, at eftersom de studerende er vokset op med computere og Internettet har været en naturlig del af deres dagligdag, så vil en besvarelse af et spørgeskema over computeren næppe blive anset som noget, der kræver en særlig kognitiv indsats, og der tages måske for let på det. Sådanne kritikpunkter kan imidlertid afvises. Såfremt webbaseret dataindsamling producerede dårligere data, kunne vi med rimelighed have forventet som minimum enkelte forskelle mellem web- og papirrespondenterne, til trods for en generelt høj need for cognition. Endvidere kan der argumenteres for, at brugen af computere måske nok vil øge de studerendes tilbøjelighed til at multitaske, altså til at have flere aktiviteter i gang samtidig med besvarelsen af skemaet, men samtidig også at netop fortroligheden og selvfølgeligheden i at anvende computere, ikke vil have en effekt på besvarelserne. Ud over ovenstående må det påpeges, at N er relativt lille, og med en beskeden svarprocent for begge grupper, ender det samlede antal respondenter på et lidt kritisk niveau. Imidlertid bidrager analyserne og resultaterne i denne artikel til den løbende diskussion af fordele og ulemper ved brug af forskellige analysemetoder, og resultaterne i vores undersøgelse, hvor vi sammenligner to selvadministrerende metoder, mere end antyder, at der ikke er noget belæg for at frygte lavere datakvalitet i websurveys. De forskelle, der ofte bliver associeret med at anvende webbaserede metoder, og som der er blevet påpeget af tidligere studier, jf. indledningen, er således sandsynligvis fremkommet ved sammenligninger af selv-administrerede metoder med interviewer-baserede metoder, og kan næppe tillægges brugen af web per se.

24 24 Referencer Bethlehem, Jelke & Silvia Biffignandi (2012): Handbook of Web Surveys. Hoboken: Wiley Biemer, Paul P. & Lars Lyberg (2003) Introduction to survey quality. Hoboken: Wiley Blasius, Jörg & Victor Thiessen (2012): Assessing the Quality of Survey Data. London: SAGE Bradley, Nigel (1999) Sampling for internet surveys: an examination of respondent selection for internet research. In Journal of Market Research Society, Vol. 41, No. 4, pp Braunsberger, Karin, Hans Wybenga & Roger Gates (2007) A comparison of reliability between telephone and web-based surveys. In Journal of Business Research 60 (2007) Chang, Linchiat & Jon A. Krosnick (2010): Comparing oral interviewing with self-administered computerized questionnaires. An experiment, in Public Opinion Quarterly, Vol. 74, No. 1, pp Chang, Linchiat & Jon A. Krosnick (2009): National Surveys via RDD Telephone Interviewing versus the Internet. Comparing sample representativeness and response quality, in Public Opinion Quarterly, Vol. 73, No. 4, pp Couper, Mick P. (2011): The future of modes of data collection, in Public Opinion Quarterly, Vol. 75, No. 5, pp Couper, Mick P. (2000) Web surveys. A review of issues and approaches. In Public Opinion Quarterly, vol. 64, pp Crawford, Scott D., Mick P. Couper & Mark J. Lamias. (2001). Web surveys. Perceptions of Burden. In Social Science Computer Review Vol. 19, No 2, pp

25 25 Dalton, Russel J., Scott Flanagan & Paul Allen Beck (1984) Electoral change in advanced industrial democracies Realignment or dealignment? Princeton, NJ: Princeton University Press. De Leeuw, Edith D. (2008): Choosing the method of data collection, in E.D. de Leeuw, J.J. Hox & D.A. Dillman (eds.): International Handbook of Survey Methodology, pp New York: Psychology Press. de Leeuw, Edith D. (2005) To mix or not to mix Data collection modes in surveys. In Journal of Official Statistics, Vol. 21, No. 2, pp de Leeuw, Edith D. & Walter de Heer (2002) Trends in Household Survey Nonresponse: A Longitudinal and International Comparison In Robert M. Groves, Don A. Dillman, John L. Eltinge & Roderick J. A. Little (Eds.) Survey Nonresponse. New York: Wiley. de Leeuw, Edith D. & Johannes Van Der Zowen (1988) Data quality in telephone and face-to-face surveys: A comparative analysis. In Robert M. Groves, Paul P. Biemer, Lars E. Lyberg, James T. Massey, William L. Nicholls II & Joseph Waksberg (Eds.) Telephone Survey Methodology. New York: Wiley de Vaus, David (2002) Surveys in social research. London: Routledge Dillman, Don A (2000) Mail and Internet Surveys: The Tailored Design Method (2 nd ed.). New York: Wiley Dillman, Don A., Jolene D. Smyth & Leah Melani Christian (2009) Internet, mail and mixed-mode surveys. The tailored design method. New York: Wiley. Fricker, Scott, Mirta Galestic, Roger Tourangeu & Ting Yan (2005) An experimental comparison of Web and telephone survey. In Public Opinion Quarterly, Vol. 69, No. 3, pp Frippiat, Didier, Nicolas Marquis & Elizabeth Wiles-Portier (2010): Web Surveys in the Social Sciences: An Overview, in Population, Vol. 65, No. 2, pp

26 26 Greene, Jessica, Howard Speizer & Wyndy Wiitala (2008) Telephone and Web: Mixed-Mode Challenge. In Health Services Research, Vol. 43, No, 1, pp Heerwegh, Dirk & Geert Loosveldt (2008) Face-to-face versus web surveying in a high-internet-coverage population. Differences in response quality. In Public Opinion Quarterly, Vol. 72, No , pp Hoek Janet, Phillip Gendall & Benjamin Healey (2002) Web-based polling: An evaluation of survey modes. In Australasian Journal of Market Research, Vol.10, No. 2, pp Holbrook, Allyson, Melaine C. Green & Jon A. Krosnick (2003) Telephone versus face-to-face interviewing of national probability samples with long questionnaires. Comparisons of respondent satisficing and social desirability response bias. In Public Opinion Quarterly Volume 67: Hox, Joop J. & Edith D de Leeuw (1994). A Comparison of Nonresponse in Mail, Telephone, and Face to face Surveys: Applying Multilevel Modeling to Meta-analysis. In Quality and Quantity, Vol. 28, No. 4, pp Jäckle, Anette, Caroline Roberts & Peter Lynn (2010): Assessing the Effekts of Data Collection Mode on Measurement, in International Statistical Review, 78, 1, pp Jäckle, Annette, Caroline Roberts, & Peter Lynn (2006). Telephone versus face-toface interviewing: Mode effekts on data quality and likely causes (Report on phase II of the ESS-Gallup Mixed Mode Methodology Project). Colchester: University of Essex. Kaye, Barbara K. & Thomas J. Johnson (1999) Methodology: Taming the Cyber Frontier. Techniques for Improving Online Surveys. In Social Science Computer Review, Vol. 17, No. 3, pp Klausch, Thomas, Joop J. Hox & Barry Schouten (2013): Measurement Effekts of Survey Mode on the Equivalence of Attitudinal Rating Scale Questions, in Sociological Methods & Research, 42(3), pp

MODEEFFEKTER WEB, PAPIR OG TELEFON. Center for OPinion & ANalyse (COPAN) 1

MODEEFFEKTER WEB, PAPIR OG TELEFON. Center for OPinion & ANalyse (COPAN) 1 MODEEFFEKTER WEB, PAPIR OG TELEFON 1 INDSAMLINGSMETODER Fokus på Webbaserede surveys: Skiller de sig (negativt) ud ift. traditionelle modes? Dårligere kvalitet grundet sløseri i besvarelserne? Hvad viser

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

QUESTIONNAIRE DESIGN. Center for OPinion & ANalyse (COPAN) betydningen heraf for datakvalitet. Lektor Sanne Lund Clement E-mail: clement@dps.aau.

QUESTIONNAIRE DESIGN. Center for OPinion & ANalyse (COPAN) betydningen heraf for datakvalitet. Lektor Sanne Lund Clement E-mail: clement@dps.aau. QUESTIONNAIRE DESIGN og betydningen heraf for datakvalitet Lektor Sanne Lund Clement E-mail: clement@dps.aau.dk Center for OPinion & ANalyse (COPAN) 1 QUESTIONNAIRE DESIGN Design er her ikke lig layout

Læs mere

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015]

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015] RAPPORT Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC 2015 [UDGAVE NOVEMBER 2015] Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål og fokus... 3 1.2 Design og indhold... 3 1.3 Distribution af

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

At lave dit eget spørgeskema

At lave dit eget spørgeskema At lave dit eget spørgeskema 1 Lectio... 2 2. Spørgeskemaer i Google Docs... 2 3. Anvendelighed af din undersøgelse - målbare variable... 4 Repræsentativitet... 4 Fejlkilder: Målefejl - Systematiske fejl-

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR BOOMRÅDET BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR BOOMRÅDET BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR BOOMRÅDET BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit 03 Sammenfatning

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion

Læs mere

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte Af forskningschef Geert Laier Christensen Direkte telefon 61330562 5. marts 2010 Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte En spørgeskemaundersøgelse, gennemført

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER NORD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER NORD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER NORD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Døden er livets afslutning. I mødet med svær sygdom og død hos os selv eller vores nærmeste kan vi møde sorg og afmagt: Vi konfronteres med

Læs mere

Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde. Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008

Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde. Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008 Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008 Tak til Rockwool Fondens Forskningsenhed Danmarks Statistiks Interviewservice, specielt til Isak Isaksen,

Læs mere

Analyse og fortolkning af spørgeskemaer

Analyse og fortolkning af spørgeskemaer Analyse og fortolkning af spørgeskemaer I respondentens sted Oplæg SSP 20/3-2018 Lektor Sanne Lund Clement Aalborg Universitet Forskningsgruppen i Politisk Sociologi E-mail: clement@dps.aau.dk Total survey

Læs mere

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 1.2 Undersøgelsens fokusområder og opbygning... 3 2. Spørgeskemaundersøgelsen... 5 2.1 Hvad betyder tallene i tabellerne?...

Læs mere

Ekstern evaluering af undervisningsmateriale ved Krisecenter Odense

Ekstern evaluering af undervisningsmateriale ved Krisecenter Odense Ekstern evaluering af undervisningsmateriale ved Krisecenter Odense Rikke Holm Bramsen & Mathias Lasgaard Videnscenter for Psykotraumatologi Institut for Psykologi, Syddansk Universitet Marts, 2012 1 BAGGRUND

Læs mere

Kommunal træning 2014

Kommunal træning 2014 Kommunal træning 2014 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Januar 2015 Projektnummer: 61285 1

Læs mere

Kommunal træning af ældre 2013

Kommunal træning af ældre 2013 Kommunal træning af ældre 2013 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen September 2013 Projektnummer:

Læs mere

Forældretilfredshed 2015

Forældretilfredshed 2015 Antal svar: 23, svarprocent: 77% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2015 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Rapport - Trivselsundersøgelsen - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR mellem mennesker opfattes normalt som et samfundsmæssigt gode. Den gensidige tillid er høj i Danmark, men ofte ses dette som truet af indvandringen.

Læs mere

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER Til Ingeniørforeningen, IDA Dokumenttype Rapport Dato 14. Juni 2012 LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

Læs mere

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET Marts 2012 Indledning Vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen i december 2011 får stor betydning for fremtidens arbejdsmarked. Reformen betyder, at flere vil blive tilskyndet

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 12 - Skole og Kultur Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017 SYDSJÆLLAND POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, EN MÅLING AF TRYGHEDEN OG TILLIDEN TIL POLITIET I: HELE GRØNLAND NUUK BEBYGGELSE MED POLITISTATION BEBYGGELSE UDEN POLITISTATION MARTS 2018 1 INDHOLD

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark

Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark Informations og vidensdeling blandt undervandsjægere i Danmark Den 12. september 2015 blev der sendt en undersøgelse ud på tre af de største Facebook grupper. Alle tre grupper fokuserer på undervandsjagt

Læs mere

Undersøgelse om produktsøgning

Undersøgelse om produktsøgning Undersøgelse om produktsøgning Tabelrapport 24.09.2013 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING. Brugerundersøgelse

ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING. Brugerundersøgelse ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING Brugerundersøgelse Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionsnævnet 2010 1. udgave Publikationen kan hentes

Læs mere

Repræsentative undersøgelser før og nu. Peter Linde, Interviewservice pli@dst.dk

Repræsentative undersøgelser før og nu. Peter Linde, Interviewservice pli@dst.dk Repræsentative undersøgelser før og nu Peter Linde, Interviewservice pli@dst.dk >> >> Dagsorden Hvad er en repræsentativ undersøgelse? Bortfald og forskerbeskyttelse Vægtning for bortfald Effekt af vægtning

Læs mere

Analyser af LEARN-skalaer. Pilottest af kvalitetsmåling

Analyser af LEARN-skalaer. Pilottest af kvalitetsmåling Pilottest af kvalitetsmåling INDHOLD 1 Resumé 5 2 Indledning 6 2.1 Baggrund og formål 6 2.2 Analysetilgang 6 3 Skalaanalyser overordnet niveau 9 3.1 Interesse og motivation 9 3.2 Støtte fra medstuderende

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Center for Sundhed og Velfærd. Tilfredshedsundersøgelse. Brugertilfredshedsundersøgelse blandt modtagere af hjemmepleje og beboere i plejebolig

Center for Sundhed og Velfærd. Tilfredshedsundersøgelse. Brugertilfredshedsundersøgelse blandt modtagere af hjemmepleje og beboere i plejebolig Center for Sundhed og Velfærd Tilfredshedsundersøgelse Brugertilfredshedsundersøgelse blandt modtagere af hjemmepleje og beboere i plejebolig Efteråret 2014 Indhold SAMMENFATNING... 3 TILFREDSHED MED HJEMMEPLEJEN...

Læs mere

Bilag. Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne

Bilag. Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne Bilag Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne Dette er et bilag til hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne.

Læs mere

Forældretilfredshed 2013

Forældretilfredshed 2013 Antal svar: 51, svarprocent: 75% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2013 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Sygeplejersker og stikskader

Sygeplejersker og stikskader Louise Kryspin Sørensen Oktober 2012 Sygeplejersker og stikskader - Hver tyvende sygeplejerske stikker sig årligt på en forurenet kanyle. Det estimeres, at 2.900 sygeplejersker årligt pådrager sig stikskader

Læs mere

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter i Syddanmark 2007 2010 Design Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Supplerende notat om kommunale kontrakter

Supplerende notat om kommunale kontrakter Supplerende notat om kommunale kontrakter En sammenligning af kommunernes brug af forvaltningskontrakter og institutionskontrakter KREVI Dette notat indeholder en kortlægning af kommunernes brug af forvaltningskontrakter

Læs mere

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Medierådet for Børn og Unge Ansvarshavende: Sekretariatschef Susanne Boe Stud. Mag. Anne Rahbek Oktober 2006 Indhold Metode...

Læs mere

Dokumentation af interviewundersøgelser

Dokumentation af interviewundersøgelser Dokumentation af interviewundersøgelser Varedeklaration Opgave Kunde Delopgaver udført af: Population Stikprøve Dataindsamling Opregning Population Bruttostikprøve Nettostikprøve Antal svar Svarprocenter:

Læs mere

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne.

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. En undersøgelse foretaget af MEGAFON for Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Ældre Sagen

Læs mere

Læreroplevelser af elever og deres forældre

Læreroplevelser af elever og deres forældre Fagbladet Folkeskolen og Ugebrevet A4 s undersøgelse oktober 2006 Læreroplevelser af elever og deres forældre Udarbejdet af Scharling Research for bladet fagbladet Folkeskolen og Ugebrevet A4 oktober 2006

Læs mere

METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT , BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN

METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT , BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT 2016-2018, BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN Tal om det frivillige Danmark Ref.: HDJ, MH 31. oktober 2017 Om undersøgelsens metode Dette bilag beskriver forskellige metodiske forhold

Læs mere

METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT , BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN. Tal om det frivillige Danmark. Om undersøgelsens metode. Spørgeskema.

METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT , BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN. Tal om det frivillige Danmark. Om undersøgelsens metode. Spørgeskema. METODEBILAG FRIVILLIGRAPPORT 2016-2018, BEFOLKNINGSUNDERSØGELSEN Tal om det frivillige Danmark Ref.: HDJ, MH 15. august 2017 Om undersøgelsens metode Dataindsamlingen til Frivilligrapportens befolkningsundersøgelse

Læs mere

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Hvis man lever i et land med lav ulighed, har man generelt mere tillid til andre mennesker, end hvis man lever i et land med høj ulighed. Dette gælder,

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT - BORGERCENTER SYD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT - BORGERCENTER SYD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT - BORGERCENTER SYD BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT Til Undervisningsministeriet (Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen) Dokumenttype Rapport Dato August 2014 SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT NATIONALE TEST RAPPORT INDHOLD 1. Indledning og

Læs mere

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012 Bygholm Dyrehospital Kundetilfredshed 2012 HOVEDKONKLUSIONER 114 gennemførte besvarelser giver umiddelbart et validt billede af tilfredsheden på Bygholm Dyrehospital, men antallet er relativt lavt dataindsamlingsperiodens

Læs mere

Højere kvalitet når private løser velfærdsopgaverne

Højere kvalitet når private løser velfærdsopgaverne Højere kvalitet når private løser velfærdsopgaverne AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, CAND.SCIENT.POL OG VELFÆRDSPOLITISK FAGCHEF RASMUS LARSEN LINDBLOM, CAND.SCIENT.POL RESUMÉ Borgere har et valg mellem

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Sammenfatning...4 Samlet tilfredshed...5 Samlet tilfredshed på tværs af institutionerne...6 Barnets

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Klimabarometeret Januar 2012

Klimabarometeret Januar 2012 Klimabarometeret Januar 212 2. januar 212 RAPPORT 79 % af danskerne vil gerne finansiere omstillingen til vedvarende energi gennem en gradvist stigende energiregning. Det viser Klimabarometeret, som i

Læs mere

2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd. 1. Baggrund og formål. 2. Konklusioner og perspektiver 12-02-2008. Sagsnr.

2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd. 1. Baggrund og formål. 2. Konklusioner og perspektiver 12-02-2008. Sagsnr. 2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd 1. Baggrund og formål Socialforvaltningen iværksatte i december 2006 en mindre undersøgelse, der skulle give indblik i antallet af udenlandske

Læs mere

Kommunal træning af ældre 2012

Kommunal træning af ældre 2012 Kommunal træning af ældre 2012 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer, Ergoterapeutforeningen og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Oktober

Læs mere

d e t o e g d k e spør e? m s a g

d e t o e g d k e spør e? m s a g d e t o E g d spør k e e s? m a g Forord I vores arbejde med evalueringer, undersøgelser og analyser her på Danmarks Evalueringsinstitut, er spørgeskemaer en værdifuld kilde til information og vigtig viden.

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS POLITIETS TRYGHEDSINDEKS EN MÅLING AF TRYGHEDEN I: DE SÆRLIGT UDSATTE BOLIGOMRÅDER DE FEM STØRSTE BYER I DANMARK DE 12 POLITIKREDSE I DANMARK HELE DANMARK DECEMBER 2015 1. INDHOLD 2. INDLEDNING... 3 3.

Læs mere

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø 1 Forbundet Designeres psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Sektor... 5 Køn... 6 Alder... 6 Stillingsniveau... 7 Hvad er med til at skabe og hvad kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø?...

Læs mere

det offentlige Hilsner fra sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK.

det offentlige Hilsner fra sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK. Hilsner fra det offentlige sådan vil danskerne tiltales BJERG KOMMUNIKATION FLÆSKETORVET 68, 1 1711 KØBENHAVN V T: +45 33 25 33 27 KONTAKT@BJERGK.DK INDHOLD RESULTATERNE KORT...3 Hvordan skal et digitalt

Læs mere

PenSam's førtidspensioner2009

PenSam's førtidspensioner2009 PenSam's førtidspensioner2009 PenSam Liv forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 63 89 03 Hjemsted Furesø, Danmark PMF Pension forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 08 85 71 Hjemsted Furesø, Danmark pensionskassen

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP DANSK FLYGTNINGEHJÆLP KURSISTUNDERSØGELSE 2015 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2015 INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer; overordnet tilfredshed,

Læs mere

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Kapitel 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Både andelen og antallet af ældre her afgrænset til personer på 60 år eller derover forventes

Læs mere

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt

Læs mere

Krisens vindere og tabere erhvervslivets brancher 2005-2015

Krisens vindere og tabere erhvervslivets brancher 2005-2015 Notat 06. april 2016 /BSA Krisens vindere og tabere erhvervslivets brancher 2005-2015 Dansk økonomi er ganske vist ude af finanskrisen, men den økonomiske vækst er så anæmisk, at det er svært at tale om

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test Borgertilfredshedsundersøgelse 2014 test Rapport August 2014 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen: 3 Økonomi og overordnet tilfredshed: 4 Fritid og kultur: 8 Trafik og affald: 10 Information fra kommunen:

Læs mere

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads,

UDEN FOR EETIKKEN. Jeg har. over et flerårigt forløb været i kontakt med en psykologarbejdsplads, Synspunkt Af Ebbe Lavendt UDEN FOR På en stor dansk psykologarbejdsplads sker der systematiske brud på de etiske principper. Skyldes det ressourcemangel eller befinder stedet sig bare uden for etikken?

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT THOMAS RENÉ SIDOR, ME@MCBYTE.DK

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT THOMAS RENÉ SIDOR, ME@MCBYTE.DK KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT SAMFUNDSBESKRIVELSE, 1. ÅR, 1. SEMESTER HOLD 101, PETER JAYASWAL HJEMMEOPGAVE NR. 1, FORÅR 2005 Termer THOMAS RENÉ SIDOR, ME@MCBYTE.DK SÅ SB Statistisk Årbog

Læs mere

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet 5. marts 2015 Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse, der viste, at hver sjette FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har været udsat for mobning, mens

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

- Panelundersøgelse, Folkeskolen, september 2014

- Panelundersøgelse, Folkeskolen, september 2014 Svar på spørgsmål om understøttende undervisning og bevægelse, der indgik i Scharling-undersøgelse i Folkeskolens lærerpanel september 2014 Spm. 1: Har du fået mere bevægelse ind i din undervisning i fagene,

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE Grafikrapport UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE I Københavns Kommune Interviewperiode: Projektnr.: 17. - 25. november 2005 52924 Rapporteringsmåned: Supplerende rapport, februar 2006 Kunde:

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER VEST BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER VEST BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT BORGERCENTER VEST BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning

Læs mere

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Til: Hovedbestyrelsen Fra: Anders Tybjerg, Kommunikation Dato: 18-01-11 Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Finanssektoren har i mange år været præget af lav ledighed og høj jobsikkerhed,

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole

Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole Lærke Mygind, Steno Diabetes Center, Niels Ejbye-Ernst, VIAUC & Peter Bentsen, Steno Diabetes Center (2016) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling

Læs mere

NaturErhvervstyrelsen

NaturErhvervstyrelsen NaturErhvervstyrelsen Kundetilfredshedsundersøgelse juni 2015 894 respondenter 14. Juni 2015 til 13. juli 2015 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen... 3-6 Hovedkonklusioner... 7-10 Gennemgang af resultater

Læs mere

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 UDGIVER Socialforvaltningen Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15 8000 Aarhus C KONTAKT Birthe

Læs mere

EVALUERINGSNOTAT. Kendskab til og brug af det sociale kapitel i kommunerne

EVALUERINGSNOTAT. Kendskab til og brug af det sociale kapitel i kommunerne September 2004 EVALUERINGSNOTAT for KL, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune samt KTO Kendskab til og brug af det sociale kapitel i kommunerne Indhold 1. Resumé og konklusioner 3 2. Indledning 5

Læs mere

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Kvalitetsenheden August 2013 Dette er en introduktion til dimittendundersøgelser i UCC samt en analyse af dimittendundersøgelsen

Læs mere

Status på udbredelsen af Lean

Status på udbredelsen af Lean Indledning Væksthus for ledelse har i 2007 gennemført projektet Effektivisering i Fællesskab, hvor fire kommuner har arbejdet med indførelsen af Lean på kommunale serviceområder. Erfaringerne fra disse

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013. 1. Indledning. 2. Analysedesign

REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013. 1. Indledning. 2. Analysedesign REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013 Dato 2013-06-10 1. Indledning Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS) har bedt Rambøll gennemføre en tillægssurvey til styrelsens ordinære

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Analyse 20. januar 2015

Analyse 20. januar 2015 20. januar 2015 Stigende karakterforskelle mellem drenge og piger ved grundskolens 9. kl. afgangsprøver Af Kristian Thor Jakobsen Generelt klarer kvinder sig bedre end mænd i det danske uddannelsessystem.

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 Haderslev Kommune Antal besvarelser: 141 TRIVSELSUNDERSØGELSE 213 Svarprocent: 75% Trivselsundersøgelse 213 SÅDAN LÆSER DU RAPPORTEN 1 Sådan læses rapporterne Resultatet af Trivselsundersøgelsen 213 for

Læs mere

KUNDETILFREDSHEDSMÅLING 2015

KUNDETILFREDSHEDSMÅLING 2015 KUNDETILFREDSHEDSMÅLING 2015 KALUNDBORG FORSYNING Totalrapport December 2015 Antal besvarelser: Svarprocent: 558 28% INDHOLD 3 HOVEDRESULTATER OPSUMMERET 4 OM DENNE RAPPORT 4 EFFEKTANALYSE 5 OPBYGNING

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2011

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2011 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 11 Marts 11 Svarprocent: 89% (7 besvarelser ud af 79 mulige) Skolerapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere