Bilag 3C: Interview af chauffører

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 3C: Interview af chauffører"

Transkript

1 Side 1 Dette bilag er opdelt i 4 dele: 1. Introduktion 2. Resume af de centrale svar 3. Spørgeguiden 4. Sammenskrivning af samtlige svar 1 Introduktion Gennem evalueringen er der foretaget en række interview med de forskellige aktører. Heriblandt indgår modulvogntogschaufførerne som en naturlig del. Det var planlagt, at der samlet skulle gennemføres 20 kvalitative chaufførinterview. Disse skulle efter planen fordele sig med 6 i efteråret 2009, 7 i foråret 2010 og 7 i efteråret Denne plan er dog blevet revideret undervejs i evalueringen og interviewene er i stedet blevet fordelt med 6 i efteråret 2009 og 14 i foråret Under interviewrunden i foråret 2011 er antallet af interview blevet reduceret fra 14 til 11, således, at der samlet er gennemført 17 chaufførinterview. Antallet er blevet reduceret, da det blev vurderet, at de sidste 3 interview ikke ville tilføre noget ekstra til evalueringen. De 17 gennemførte chaufførinterview dækker transporter med modulvogntog bredt i forhold til geografi, vejnet, kørselsmønstre og typer af modulvogntog. De 6 chauffører, der er blevet interviewet i efteråret 2009 kommer fra følgende virksomheder: Alex Andersen Ølund Frode Laursen (med to chauffører) Per Damgaard Transport C. Schmidt & Søn (ligeledes med to chauffører). De 11 chauffører, der er blevet interviewet i foråret 2011 kommer fra følgende virksomheder: Jørgen Jensen Distribution Anco Trans A/S (med to chauffører) UPS (med to chauffører) Andreas Andresen Post Danmark Bech-Hansen og Studsgaard Tage Søgaard Liller trans C. Schmidt & Søn De interviewede chauffører er blevet udvalgt af de virksomheder, hvor de arbejder. Og de virksomheder, der er blevet kontaktet i denne forbindelse, har typisk været virksomheder, hvor virksomhedens ledelse også er blevet interviewet, jf. endvidere bilag 3C. I forbindelse med planlægningen af interviewene i foråret 2011, blev Transportgruppen i 3F kontaktet, for at høre om de kunne pege på nogle virksomheder og / eller chauffører, som burde kontaktes.

2 Side 2 Dette var ikke umiddelbart tilfældet, og i stedet henviste 3F til forskellige chaufføruddannelsessteder. Efterfølgende blev forskellige AMU centre kontaktede, heri blandt Tradium i Randers, som primært uddanner faglærere til kørsel med modulvogntog. Det var kun i starten af forsøget, at AMU centrene havde kørt decideret chauffør kurser på modulvogntogsområdet. Dette blev ikke længere efterspurgt. Det samme viste sig at være tilfældet ved TSU i Vejle, hvor man også i starten af forsøget havde gennemført en række chauffør kurser på deres simulatorer, som var målrettet kørslen med modulvogntog. På denne baggrund syntes der ikke at være nogen specifikke virksomheder og/eller chauffører, som burde kontaktes med henblik på deltagelse i interviewene. De gennemførte interview er gennemført som on-board interviews. Det vil sige, at intervieweren har kørt med chaufføren og modulvogntoget. Nogen gange har interviewet, af praktiske grunde, da det ikke var muligt at stå af undervejs, varet flere timer, og andre gange blot en enkelt time. Svarene er blevet noteret undervejs og efterfølgende blevet skrevet sammen. Ved chaufførinterviewene i foråret 2011 er der brugt en revideret og udvidet spørgeguide med 51 spørgsmål. Spørgeguiden vedlægges til sidst i indeværende bilag. Nedenfor følger et resume af svarene på de mest centrale spørgsmål, samt svar på de spørgsmål der kan overraske. Svarene er opdelt i de temaer, som går igen i spørgeguiden. Efter selve spørgeguiden følger en samlet oversigt, eller sammenskrivning, af svarene på samtlige spørgsmål i spørgeguiden.

3 Side 3 2 Resume af de centrale svar. Nedenfor følger, opdelt i en række temaer, de centrale dele af besvarelsen af spørgsmålene i spørgeguiden. 2.1 Ture og logistik 6 ud af 10 chauffører vurderer, at modulvogntog i højere grad kører om aftenen og natten i forhold til almindelige vogntog. Det gør de dels på grund af tidsvinduer for aflevering af varer på terminaler og dels for at undgå trængsel. Der foretages omkoblinger på de fleste ture og det koster tid og ekstra kørsel. Eksempel på omkobling: Bjæverskov til Vejle via STC i Køge. Omkoblinger koster ekstra 45 min og 20 km. I nogle sammenhænge køres der omvejskørsel og det koster tid og ekstra kørsel. Eksempel på omvejskørsel: Aalborg til Hanstholm. Skal køre over Århus og Herning med modulvogntog og det koster ekstra 135 minutter og 170 km. 8 ud af 10 chauffører vurderer, at kapacitetsudnyttelsen på modulvogntog og almindelige vogntog er den samme. 2.2 Modulvogntogskørsel og sikkerhed 6 ud af 11 chauffører vurderer, at valget af trækker og forvogn kan påvirke fremkommeligheden og sikkerheden på vejnettet. Stærkere motorer gør det lettere at følge trafikken og eventuelt overhale langsomt kørende køretøjer. 6 ud af 10 chauffører vurderer, at der i praksis er forskel på at køre modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog fx er de lidt mere opmærksomme, når de kører med modulvogntog. 6 ud af 10 chauffører vurderer, at det ikke tager længere tid at rømme et kryds med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. 6 ud af 10 chauffører vurderer, at det tager længere tid at rømme en rundkørsel med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. 5 ud af 10 vurderer, at det tager længere tid at komme op i fart på motorvejstilkørsler med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. 7 ud af 10 chauffører vurderer, at der kan være problemer med at følge trafikken ved større stigninger på broer med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. 5 ud af 10 chauffører vurderer, at der kan være problemer med at følge trafikken ved overhaling af langsomt kørende køretøjer med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. Det er særligt et problem for dem, der har få hestekræfter.

4 Side 4 10 ud af 10 chauffører vurderer at der ikke er andre særlige problemer ved kørsel med modulvogntog i glat føre sammenlignet med almindelige vogntog. 3 ud af 10 chauffører vurderer, at de sikkerhedsmæssige aspekter ved kørsel er bedre med modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. De resterende 7 mener, at der ikke er nogen forskel. 5 ud af 10 chauffører vurderer at de sikkerhedsmæssige aspekter er dårligere ved kørsel med modulvogntog i relation til bilister sammenlignet med almindelige vogntog. Det er fx når bilister overhaler modulvogntog. De resterende 5 mener dog ikke, der er nogen forskel. 8 ud af 10 chauffører vurderer, at der ikke er forskel på de sikkerhedsmæssige aspekter ved kørsel med modulvogntog i relation til cyklister og fodgængere sammenlignet med almindelige vogntog. 8 ud af 10 chauffører vurderer, at der ikke er forskel på de sikkerhedsmæssige aspekter ved kørsel med modulvogntog på det underliggende vejnet sammenlignet med almindelige vogntog. 2.3 Uddannelse og erfaring Chaufførerne får primært deres informationer om modulvogntogsvejnettet inkl. opdateringer, fra deres vognmænd og på internettet. En del mener, at det er ret svært at finde informationer om de tilladte ruter på Andre trafikanter 10 ud af 10 chauffører vurderer, at de ikke er til gene eller fare for andre lastbilchauffører. 7 ud af 10 chauffører vurderer, at de ikke er til gene eller fare for bilister. 9 ud af 10 chauffører oplever, at de møder cyklister og gående 9 ud af 10 chauffører vurderer, at cyklister og gående ikke bemærker modulvogntogene. 7 ud af 10 chauffører vurderer, at de ikke er til gene eller fare for cyklister og gående. 8 ud af 10 chauffører vurderer, at de ikke er til gene i forhold til andre trafikanters fremkommelighed. 2.5 Underliggende vejnet 6 ud af 8 chauffører vurderer, at der ikke er sikkerhedsmæssige problemer ved at køre modulvogntog på det underliggende vejnet.

5 Side 5 4 ud af 7 chauffører vurderer, at modulvogntogene mere er til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med på motorvejsnettet. Det er fx fordi de kræver lidt mere plads ved svingmanøvrer og at de accelererer lidt langsommere end almindelige lastbiler. 6 ud af 8 chauffører vurderer, at modulvogntogene ikke er mere til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med almindelige vogntog. 2.6 Generelle spørgsmål 7 ud af 9 chauffører oplever ikke, at bilisterne kører hurtigere igennem de ombyggede rundkørsler og andre fartdæmpende foranstaltninger. 9 ud af 10 chauffører synes godt om at køre modulvogntog.

6 Side 6 SPØRGEGUIDE INTERVIEW AF MODULVOGNTOGSCHAUFFØRER foretages ombord på vogntoget Der opereres med følgende fire typer modulvogntog: Type 1: Lastvogn og sættevogn med dolly-enhed Type 2: Sættevognstrækker m. alm. sættevogn og kærre Type 3: Sættevognstrækker m. link -trailer og alm. sættevogn Type 4: Lastvogn med lang påhængsvogn Skemaets Indhold: 1. Ture og logistik 2. Kørsel og sikkerhed 3. Uddannelse og erfaring 4. Andre trafikanter 5. Underliggende vejnet 6. Generelle spørgsmål

7 Side 7 Ture og logistik 1. Er der forskel på de tidspunkter af dagen eller ugen hvor modulvogntog kører i forhold til traditionelle vogntog? Nej, Ja beskriv hvordan og hvorfor (fx. godsmængder, logistikmønstre, varegrupper) Nej Ja, hvordan Ja, hvorfor 2. På hvilke turrelationer omkobles der? Ingen Fra: Til: Omkoblingssted 1: Omkoblingssted 2: A B C A: Tur B: Tur C: Tur 3. Hvilken type ture er disse? Terminal/terminal Distributionstur Andet, forklaring 4. Hvor ofte foretages der normalt omkoblinger pr. tur med modulvogntog? (hver enkelt omkobling tæller!) A: 0 gange B: 1 gang C: 2 gange D: 3 gange E: 4 gange eller mere 5. Hvad betyder omkoblinger for modulvogntogskørsel? nedskriv eksempler (hvor meget tid bruges ekstra og hvor mange km køres ekstra pr. tur) Eksempel 1 Omkoblingssteder Ekstra tid Ekstra km Eksempel 2 Omkoblingssteder Ekstra tid Ekstra km 6. Køres der omveje med modulvogntog for at nå destinationer, i sammenligning med traditionelle vogntog? - Nedskriv eksempler(hvor meget tid bruges ekstra og hvor mange km køres ekstra pr tur) Eksempel 1 Omvej Ekstra tid Ekstra km

8 Side 8 Eksempel 2 Omvej Ekstra tid Ekstra km 7. Er kapacitetsudnyttelsen på modulvogntog anderledes sammenlignet med traditionelle vogntog? Bedre kapacitetsudnyttelse Dårligere kapacitetsudnyttelse Gns. kapacitetsudnyttelse på vægt LVT % MVT % Gns. kapacitetsudnyttelse på areal (m2) LVT % MVT % Gns. kapacitetsudnyttelse på rumfang (m3) LVT % MVT % Kommentarer MVT-kørsel og sikkerhed 8. Anvendes der andre trækkere/forvogne end ved traditionelle vogntog? (Her tænkes især på antal hestekræfter/drejningsmoment og evt. anden opbygning af trækkeren/forvognen) Nej Ja, flere hestekræfter Ja, større drejningsmoment Ja, Anden opbygning aksler o.l. Forklar: Ja, Andet Forklar: 9. Indlejes der udenlandske trækkere/forvogne for at få større trækkraft - og har de udenlandske chauffører? Nej Ja, udenlandske trækkere/forvogne, med danske chauffører Ja, udenlandske trækkere/forvogne, med udenlandske chauffører 10. Påvirker valget af trækker/forvogn: A. Fremkommeligheden Nej Ja, hvorfor? på vejnettet B. Sikkerheden på vejnettet Nej Ja, hvorfor? C. Andet Hvilket 11. Er der i praksis forskel på at køre modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogntog? Nej Ja Hvis Ja, Hvordan?

9 Side Hvad er dine konkrete erfaringer om forskellene på at køre med alm. vogntog og modulvogntog, herunder evt. forskel på forskellige typer af modulvogntog? OBS! I de følgende 15 spørgsmål skrives JA eller NEJ ud for typerne og hvis, VED IKKE efterlades feltet tomt. A. Ved passage af kryds: Tager det længere tid at rømme krydset? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 B. Ved passage af kryds: Bremser du ned tidligere end normalt? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 C: Ved svingmanøvrer: Bremser du ned tidligere end normalt? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4. D. Ved kørsel i rundkørsler: Tager det længere tid at rømme? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 E. Ved kørsel i rundkørsler: Bremser du ned tidligere end normalt? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 F. Ved tilkørsel til motorveje: Tager det længere tid at komme op i fart? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 G. Ved til/frakørsel til motorveje: Andre forhold, fx ved sammenfletning? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 H. Stigninger på større broer: Problemer med at følge trafikken? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 I. Ujævn kørsel, herunder kø-kørsel, katastrofeopbremsninger og afstand til andre køretøjer.: Problemer med at følge trafikken? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 J. Passage/overhaling af langsomt kørende køretøjer Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 K. Mere sidevindsfølsomhed (specielt på åbne strækninger og større broer) Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 L. Rømning af kryds o.l. i glat føre? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 M. Nedbremsning i glat føre? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 N. Ændret stabilitet ved kørsel i glat føre? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 O. Er der større gener for modulvogntog om vinteren sammenlignet med traditionelle vogntog i forhold til snerydning (fx ved ombyggede kryds og

10 Side 10 rundkørsler, hvor den del af udvidede del af vejbanen, der er beregnet til modulvogntog ikke ryddes)? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 Ja, hvilke: P. Andre problemer i glat føre? Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 Ja, hvilke: 13. Hvordan opleves de sikkerhedsmæssige aspekter ved kørsel med modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogntog? A: Generelt? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke Hvad skyldes forskellen? B: I glat føre? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke Hvad skyldes forskellen? C. I relation til bilister? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke Hvad skyldes forskellen? D. I relation til cyklister og gående? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke Hvad skyldes forskellen? E. På det underliggende vejnet? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke Hvad skyldes forskellen? 14. Fungerer de rundkørsler, der er blevet ombygget i forbindelse med modulvogntogsforsøget? Ja Nej Hvis Nej, Hvorfor ikke? 15. Fungerer de kryds, der er blevet ombygget i forbindelse med modulvogntogsforsøget? Ja Nej Hvis Nej, Hvorfor ikke? 16. Er der problemer med brostensbelægningerne i de ombyggede rundkørsler og kryds (fx løse brosten el. ujævnt underlag)? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? 17. Er der andre ombyggede anlæg der ikke fungerer? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor ikke?

11 Side 11 Uddannelse og erfaring 18. Har du gennemgået nogen særlig træning/uddannelse for at køre med MVT? a. Hvor? b. I hvor lang tid? c. I hvilke emner? 19. Burde det være obligatorisk at modtage træning/uddannelse før man må køre med MVT? Ja Nej Ved ikke/ ingen mening Emner, mv. 20. Vil du anbefale at en chauffør, der skal køre med modulvogntog som minimum gennemgår en sidemandsoplæring? Ja Nej Ved ikke/ ingen mening Emner, mv. 21. Hvilke chauffører kører i praksis MVT? Alder Erfaring Uddannelse Andel danske: Andel udenlandske: Primære nationaliteter på udenlandske: 22. I hvilket omfang er du bekendt med det godkendte MVT vejnet? Godt bekendt Bekendt Ikke bekendt 23. Hvorledes modtager du informationer om modulvogntogsvejnettet, herunder informationer om opdateringer (udvidelser/ændringer) af nettet? A. Vognmand B. 3F C. Møder D. Tidsskrifter E. Internettet F. Andet: Præciser: Andre trafikanter 24. Bemærker andre lastvognschauffører (som ikke aktuelt kører MVT) MVT? Nej Ja Hvis Ja, hvad er der reaktion? 25. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller fare for andre lastbilchauffører (ikke MVT) Nej Ja Hvis Ja, Hvordan? 26. Bemærker bilister MVT? Nej Ja Hvis Ja, hvad er der reaktion? 27. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller fare for bilister? Nej Ja Hvis Ja, Hvordan? 28. Møder modulvogntog overhovedet cyklister og gående?

12 Side 12 Nej Ja Hvis Ja, Hvor? 29. Bemærker cyklister/gående MVT? Nej Ja Hvis Ja, hvad er der reaktion? 30. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller fare for cyklister/gående? Nej Ja Hvis Ja, Hvordan? 31. Oplever i at jeres modulvogntog er til gene i forhold til andre trafikanters fremkommelighed? Nej Ja Hvis Ja, Hvordan? 32. Vi har for nylig både på Internettet og i en række havne mv. spurgt almindelige trafikanter til deres opfattelse af modulvogntog sammenlignet med almindelige vogntog. Det viser sig, at omkring 15 % af trafikanter som bilister og motorcyklister finder det utrygt at færdes sammen med lastbiler, mens op til 50 % af cyklisterne og 30 % af fodgængerne har det sådan. Overrasker disse tal dig? Ja Hvis ja, hvorfor Nej Hvis nej, hvorfor 33. I den tilsvarende undersøgelse svarede 6 ud 10 at de føler sig godt informeret om forsøgsordningen. Ja Hvis ja, hvorfor Nej Hvis nej, hvorfor Underliggende vejnet 34. Er der sikkerhedsmæssige problemer ved at køre modulvogntog på det underliggende vejnet (udenfor motorvejsnettet)? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? 35. Er modulvogntogene mere til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med på motorvejsnettet? (herunder ved kørsel i sving, kryds, og rundkørsler) Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? 36. Er modulvogntogene mere til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med traditionelle vogntog? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? 37. Er det mere stressende for modulvogntogschauffører at køre på det underliggende vejnet? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? Generelle spørgsmål

13 Side Oplever i at bilisterne kører hurtigere igennem de ombyggede rundkørsler og andre fartdæmpende foranstaltninger? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? 39. Oplever i at der er tekniske fejl på jeres eller andres MVT materiel (fx låsning af dollydrejekranse, bremsefejl på ældre chassiser mv.) Nej Ja Hvis Ja, Hvilke? 40. Hvad er brændstofforbruget på hhv. alm. LVT (3 km/l) og MVT (2,7 km/l)? Alm. LVT MVT 41. Er der nogle særlige erfaringer man gør sig ved kørsel med modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogntog? Nej Ja Hvis Ja, Hvilke? 42. Hvad synes chaufførerne i det hele taget om at køre med modulvogntog? Dårligt Hvis dårligt, Hvorfor? Godt Hvis godt, Hvorfor? 43. I hvilket omfang benyttes MVT udenfor det godkendte vejnet? Stort Lille Aldrig 44. Bruger modulvogntog rastepladser? Ja Nej Ved ikke Hvis ja, hvilke? 45. Hvis ja, hvordan opleves pladsforholdene på de tilladte rastepladser i 2010 sammenlignet med 2009? A: Uændret - god B. Ændret god/bedre C. Uændret dårlig D: Ændret dårlig/dårligere 46. Hvis ændret hvad er grunden til de ændrede pladsforhold? Flere MVT på rastepladser Flere LVT på rastepladser Flere udenlandske lastbiler i cabotage på rastepladser Andet: Forklar 47. Der er gennemført analyser af nationaliteten på modulvogn ved Storebæltsbroen. Top 5 for nationalitet på trækkere er herunder. Passer det med dit billede på MVT trafikken over Storebælt? DK 90 S 4 D 3

14 Side 14 PL 1 FIN 0,5 Ja Ved ikke Nej, forklar: 48. Der er gennemført analyser af nationaliteten på modulvogn ved Storebæltsbroen. Top 5 for nationalitet på anhængere er herunder. Passer det med dit billede på MVT trafikken over Storebælt? DK 97 S 1 D 1 FIN 0,5 PL 0,1 Ja Ved ikke Nej, forklar: 49. Der er gennemført analyser af nationaliteten på modulvogn ved HH-færgerne. Top 5 for nationalitet på trækkere er herunder. Passer det med dit billede på MVT trafikken over HH? Danmark 64 Polen 22 Sverige 6 Finland 4 Norge 2 Ja Ved ikke Nej, forklar: 50. Der er gennemført analyser af nationaliteten på modulvogn ved HH-færgerne. Top 5 for nationalitet på anhængere er herunder. Passer det med dit billede på MVT trafikken over HH? Danmark 76 Sverige 6 Holland 6 Tyskland 6 Finland 4 Ja Ved ikke Nej, forklar:

15 Side 15

16 Side 1 af besvarelserne Chaufførinterview MVT 1. Er der forskel på de tidspunkter af dagen eller ugen hvor modulvogntog kører i for-hold til traditionelle vogntog? Nej Ja, hvordan Om aftenen eller natten mere MVT Om natten om natten Typisk om natten Ja, hvorfor Undgå trafik Kører om aftenen med overnatnin g Pga den måde de læsser på og Nettos tidsvindue for afleverin Terminalkø rsel kørsel mellem terminaler Primært aften, kørte dog dagtur her 2. På hvilke turre-lationer omkobles der? A B Ingen Fra: Hanst-holm Hvidovre Odense Bjæverskov Glostrup Glostrup Århus Havn Til: Horsens Gøteborg STC køge Omkoblingssted 1: DTC vejle Kastrup Odense Lufthavn Vejle (DTC) Puttgarden Puttgarde n Køge (STC) Brøndby (DSV) Omkoblingssted 2: Køge Vejle (DTC) Puttgarden (ADR plads) Brøndby (DSV) Puttgarde n (ADR plads) HI Park, Herning Århus Havn HI Park, Herning Køge Aarhus Transport center Køge Fra: Hanst-holm Hvidovre Odense Vejle (DTC) Puttgarden Puttgarde Tåstrup n Til: Padborg Oslo Brøndby Ringsted Glostrup Glostrup Aarhus og Køge Omkoblingssted 1: Padborg Brøndby Odense Vejle (DTC) Puttgarden Puttgarde Tåstrup - (før videre til tyskland) Priorparke n (ADR plads) n (ADR plads) Priorpark en herning Høje taastrup Høje Taastrup (fragtmand somkoblin g) Omkoblingssted 2: Brøndby (Park Allé) Ringsted Brøndby (Markager) Brøndby (Midtager) Fra: Hvidovre Vejle (DTC) Glostrup Glostrup Kbh.

17 Side 2 af besvarelserne 3. Hvilken type ture er disse? C A B C 4. Hvor ofte foretages der normalt omkoblinger pr. tur med modulvogntog? Til: Stockholm Brøndby Gøteborg Gøteborg Nykøbing (Park allé) Omkoblingssted 1: Brøndby Priorparke Brøndby (DSV) Brøndby (DSV) Nørre Alslev n Omkoblingssted 2: Terminal/terminal Distributionstur Andet, forklaring Kunde til Terminal Opsamlin g og distributio n i begge ender Terminalterminal med distribution og opsamling af stykgods i begge ender Bytter container og trailer ved turens endemål. Bytter container og trailer ved turens endemål. Terminal til kunde Terminal/terminal 1 Distributionstur 1 Andet, forklaring Kunde til Terminal Opsamlin g og distributio n i begge ender Terminalterminal med distribution og opsamling af stykgods i begge ender Bytter container og trailer ved turens endemål. Bytter container og trailer ved turens endemål. Terminal/terminal Distributionstur 1 Andet, forklaring Opsamlin g og distributio n i begge ender A: 0 gange 1 B: 1 gang C: 2 gange 1 1 D: 3 gange 1 (rundtur) 1 (rundtur) E: 4 gange eller mere 1 (rundtur) 1 (rundtur)

18 Side 3 af besvarelserne 5. Hvad betyder omkoblinger for modulvogntogskørsel? - eksempler 6. Køres der omveje med modulvogntog for at nå destinationer, i sammenligning med traditionelle vogntog? - k l Eksempel 1 Hanstholm - Horsens Hvidovre- Glostrup - Puttgarde Århus ti Stockholm Puttgarden n-glostrup Lem Omkoblingssteder DTC vejle Kastrup Lufthavn Odense - Køge(distri bution) Køge Bjæverskov - Vejle (via Køge STC) Køge og Vjle Brøndby (DSV) Puttgarde n (ADR plads) og Brøndy Midtager HI park Priorparken - Kbh. Havn Ekstra tid (min) min min afhængigt af trafikken Ekstra km Eksempel 2 Omkoblingssteder Hanstholm industrikvar ter - Hanstholm havn Hanstholm havn Hvidovre - Stockholm Brøndby Priorparke n Vejle - Ringsted - Køge Vejle og Ringsted Puttgarden - Glostrup Puttgarden (ADR plads) Ekstra tid (min) (skifte container og trailer) Ekstra km Eksempel 1 Aalborg - Hanst-holm Priorparken Kalundborg - Ringsted Århus til Toftlund Hammelev 120 Ved hentning/ omkobling ved HTC siger loven, at man skal køre til nærmeste motorvej med MVT, og det er ikke altid den korteste Høje taastrup Herning- Høje taastrup

19 Side 4 af besvarelserne eksempler Gns. kapacitetsud 7. Er Gns. kapacitetsudn kapacitetsud yttelsen på Gns. modulvogn-tog kapacitetsud Omvej via Århusherning Ring 4 Rute 21 Ekstra tid (min) min Andet, forklaring Eksempel 2 Frederiksha vn - Hanstholm Nykøbing Falster - Korsør Århus til Thisted Omvej via Århusherning Ring 4 Via Herning (ikke rute 29) Ekstra tid (min) Ekstra km Bedre kapacitetsudnyttelse 1 Dårligere kapacitetsudnyttelse 1 Samme Kapacitetsudnyttelse , Som hovedrege l fyldt, men ikke altid i doublestack LVT % 100 MVT % 100 LVT % MVT % LVT % MVT %

20 Side 5 af besvarelserne g g anderledes sammenlignet med traditionelle vogntog? Kommentarer Det der kan stables, bliver stablet Denne tur: 80 og 100% den ene vej og 90 og 100% tibage På turen ud med tomme container e vejede vi ( tons) og hjem med fuldt læs vejede vi (20,5 + 20, tons)- 8. Anvendes der andre trækkere/forvogne end ved traditionelle vogntog? 9. Indlejes der udenlandske trækkere/forvogne for at få større trækkraft - og har de uden-landske chauffører? Nej Dem der er synet til det kan. Det er skamlen der skal synes! Ja, flere hestekræfter 1, 400 hk,mod 260 1, 460hk lidt mere end normalt Ja, større drejningsmoment Ja, Anden opbygning aksler o.l. Forklar: Ja, Andet Forklar: Nej Ja, udenlandske trækkere/forvogne, med danske chauffører Ja, udenlandske trækkere/forvogne, med udenlandske chauffører 1, typisk , men ned til 420 Nej

21 Side 6 af besvarelserne 10. Påvirker valget af trækker/forvog n Fremkommeli gheden på vejnettet Sikkerheden på vejnettet Andet Ja, hvorfor? 1, har for lille motor 1, lille motor kan ikke følge trafikken på bakker 1, lille motor kan ikke følge trafikken større motor giver mere jævn kørsel Nej Ja, hvorfor? 1, skal presse 1,ved overhaling Større motor kan bilen mere af bedre ved overhaling og tilkørsler pga. lille motor langsomtk ørende følge trafikken Hvilket Type 1 ligger bedre på vejen end alm vogntog Det sjove er, at chaufføre n ikke synes, at et MVT tager længere tid om at komme ud af et kryds, og alligevel er der tale om at en tur med læs på 90. km. fra Kalundbo rg til Brøndy tager 10 minutter længere 1, hkr. Sikrer bedre fremkomm elighed

22 Side 7 af besvarelserne Nej , dog lidt mere opmærkso mhed ved vindstød 11. Er der i praksis forskel på at køre modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogn-tog? Ja Hvis Ja, Hvordan? Kræver Kræver Det er Vejnettet type 2 Det tager øget lidt ekstra letter at er kan mere tid opmærks opmærks køre(type unødigt slingre at køre omhed omhed 1) begræns minimalt med MVT, dels pga. et mere skal der længden bruges tid og man på skal lidt omkoblin længere g og dels frem i er der lidt kryds og rundkørsl er for at få den med forøget køretid. Flere chaufføre r har afvist at køre med MVT pga. besværet med de manuelle omkoblin ger. Den interviewe de chauffør får en vis bonus for at tage slæbet med Type Type 2 0

23 Side 8 af besvarelserne A. Ved passage af kryds: Tager det længere tid at rømme krydset? B. Ved passage af kryds: Bremser du ned tidligere end normalt? C. Ved svingmanøvrer : Bremser du ned tidligere end normalt? D. Ved kørsel i rundkørsler: Tager det længere tid at rømme? E. Ved kørsel i rundkørsler: Bremser du ned tidligere end normalt? Type 3 0 1, mere længde + igangsætn ing 0 - men det faktum at den er længere, gør at det tager længere tid. Type 4 Type Type 2 Måske 0 - men mere opmærks om på forholden e. Type Type 4 Type Type 2 1, En anelse Type 3 0 1, lidt 0. Type 4 Type , lidt (ved Taulov) Type 2 1, Lidt længere Type ikke mærkbart. Type 4 Type Type 2 1, En anelse Type ikke hvis der er godt overblik som fx på Skovveje n.

24 Side 9 af besvarelserne 12. Hvad er dine konkrete erfaringer om forskellene på at køre med alm. vogntog og modulvogntog, herunder evt. forskel på forskellige typer af modulvogntog F. Ved tilkørsel til motorveje: Tager det længere tid at komme op i fart? G. Ved til/frakørsel til motorveje: Andre forhold, fx ved sammenfletnin g? H. Stigninger på større broer: Problemer med at følge trafikken? I. Problemer med at følge trafikken ved ujævn kørsel, kø-kørsel og katastrofeopbr emsninger? J. Passage/over haling af langsomt kørende køretøjer Type 4 Type Type 2 0 Type , ved læs. Ikke ved tomkørsel. Type 4 Type Type 2 Type , mere opmærks om Type 4 Type , ved slagelse bakken Type 2 1, afhængig af vægt Type 3 1 1, afhængig Af vægt Type 4 Type Type 2 0 Type 3 0 1, afhængig af vægt Type 4 Type Type 2 0 Type det fungerer fint, når først man er i fart. Type 4 Type

25 Side 10 af besvarelserne K. Mere sidevindsfølso mhed (specielt på åbne strækninger og større broer) L. Rømning af kryds o.l. i glat føre? M. Nedbremsning i glat føre? N. Stabilitet ved kørsel i glat føre? Type 2 1, på 1, måske Storebælt lidt mere træk i den bagerst ved tomkørsel. Type Dolly kommer lettere rundt Type 4 Type 1 0 (bedre) , uden vinterdæk Type 2 Type Type 4 Type 1 0 (bedre) Type 2 Type fungerer som alt andet. Type 4 Type 1 0 (bedre) , bedre 0 Type 2 Type 3 0 0, hvis vægtfordel ing er ok Type 4 Type Type ved container kørsel er der en jævn vægt fordeling.

26 Side 11 af besvarelserne O. Større gener for modulvogntog om vinteren sammenlignet med traditionelle vogntog i forhold til snerydning? P. Andre problemer i glat føre? Type , betyder ikke så meget, men ved Masnedø kan der godt være noget fedtet. Type 4 Hvilken? link kan ikke skubbes sammen hvis der er glat Når de ikke Rydder rydder de ikke godt yderste nok ved dele i hjørnerne i rundkørsler kryds og rundkørsle Rydder ikke bredt nok r Type Type 2 0 Type 3 0 0, når størstedel en af vægten er på de rtækkende aksler 0 / 0. Pga. opbygnin gen bliver linken lidt højere læsset, og gynger så mere ved ujævn vej. A. : Generelt? Type 4 Hvilken? Bedre Ingen forskel Dårligere Ved ikke

27 Side 12 af besvarelserne 13. Hvordan opleves de sikkerhedsmæ ssige aspekter ved kørsel med modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogntog? B. I glat føre? C. I relation til bilister? Hvad skyldes forskellen? Mere stabil Stabilitet og kører mere jævnt Bedre Ingen forskel typisk har de god vægtforde ling. En gang kørte han med en tom link og så 25 tons bagerst. Det gik fint - men forholden e var også gode. Dårligere 1 Ved ikke Hvad skyldes forskellen? Mere stabil og bedre bremseevn e To enheder er mere ustabile end en Mere stabil Stabilitet og kører mere jævnt Bedre Ingen forskel Dårligere længere rømningst id. Ved ikke 1, Der kan være ulemper ved overhaling uden for motorvej

28 Side 13 af besvarelserne D. I relation til cyklister og gående? E. På det underliggende vejnet? Hvad skyldes forskellen? når billister skal overhale bilister viser ikke hensyn bilister der vil overhale i rundkørsle r Kræver mere opmærkso mhed Bedre Ingen forskel Dårligere 1 1 Ved ikke Hvad skyldes forskellen? Hvor MVT deler vejbane med cykelister Kræver mere opmærso mhed Bedre Ingen forskel Dårligere 1 1 Ved ikke Hvad skyldes forskellen? Kræver mere opmærkso mhed Usikkerhe d ved møde med cyklister, selom det sker sjældent Ja , ombygnin g ikke nødvendig 1 Nej 1

29 Side 14 af besvarelserne 14. Fungerer de rundkørsler, der er blevet ombygget i forbindelse med modulvogntogsfor-søget? 15. Fungerer de kryds, der er blevet ombygget i forbindelse med modulvogntogsforsøget? 16. Er der problemer med brostensbelægningerne i de ombyggede rundkørsler og kryds 17. Er der andre ombyggede anlæg der ikke fungerer? Hvis Nej, Hvorfor ikke? Der var Ja en rundkørse l på Skovejen, som ikke fungerede. Men en er nu bygget om for anden gang - og fungere fint nu 1-1 fungerer godt i Aarhus Havn og Aarhus By. Nej Hvis Nej, Hvorfor ikke? Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? Løse sten - de køres op, læg dem i cement som i Sverige Brosten kørt op - DTC vejle Lidt glattere om vinteren på stenene - fx i Vordingb org, hvor rundkørsl en er lille. Nej Ja 1 - Ved Hvis Ja, Hvorfor ikke?

30 Side 15 af besvarelserne Nej han var den første. Efterfølge nde har han givet sidemand soplæring til et par kolleger. 18. Har du gennemgået nogen særlig træning/uddannelse for at køre med modulvogntog? a. Hvor? VIA køreteknis ke anlæg UPS UPS Ring Djursland b. I hvor lang tid? 10 dage 14 dage 15 dage En weekend c. I hvilke emner? generelt alt også inkl. MVT Glatføre generelt alt også inkl. MVT + sidemand soplæring generelt alt også inkl. MVT + sidemand soplæring 19. Burde det være obligatorisk at modtage træning/uddannelse før man må køre med modulvogntog? Ja Nej Ved ikke/ingen mening Emner, mv. Nyuddanne de skal have kursus inden de kører MVT Hvis det er en uerfaren chauff. Praktisk prøve og + 3 års erfaring Nyuddann Svære ede køreteknis chauffører ke øvelser Men skal have min. 5 års erfaring Ja Nej 1 1 Ved ikke/ingen mening

31 Side 16 af besvarelserne 20. Vil du anbefale at en chauffør, der skal køre med modulvogntog som minimum gen-nemgår en sidemandsoplæring? 21. Hvilke chauffører kører i praksis modulvogntog? 22. I hvilket omfang er du bekendt med det godkendte modulvogntogsvejnet? Emner, mv. Sammenk obling Sammenk obling + lære at tage hensyn til størrelsen Som absolut minimum en tur med en erfaren MVT chauffør Slåpaler til strømfors yning - + linktrailer funktionali tet i det hele taget. Alder > alle alle alle alle alle alle Ældre alle Erfaring mere erfaring > 5 år alle alle alle alle alle mindst 10 år 36 års! alle Uddannelse samme som andre samme som andre alle alle alle alle alle alle Alm. kørekort + EU Kørekort Andel danske:i % Andel udenlandske:i % Primære nationaliteter på Polen og Polen Polen Tyskere Svenskere polen Godt bekendt Bekendt Ikke bekendt 23. Hvordan modtager du informationer om modulvogntogsvejnettet, herunder informationer om opdateringer af nettet? 24. Bemærker andre lastvognschauffører modulvogntog? A. Vognmand de får det i en mappe. B. 3F 1 C. Møder D. Tidsskrifter E. Internettet , trafikken.d k F. Andet: Præciser: Tjekker selv DTL nyhedsbre v DTL nyhedsbre v Nej Ja , måske ved overhaling Hvis Ja, hvad er der reaktion? tænker at de er størrere Tager hensyn Ingen reaktion 1 1, men sjældent tager hensyn 1 - ja de ser 25 m. skiltet. spørger

32 Side 17 af besvarelserne 25. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller fare for andre lastbilchauffører Nej Ja 1 Hvis Ja, Hvordan? 25 m skilt 26. Bemærker bilister modulvogntog? 27. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller fare for bilister? 28. Møder modulvogntog overhovedet cyklister og gående? 29. Bemærker cyklister/gående modulvogntog? 30. Oplever chaufføren generelt at være til gene eller Nej Ja Hvis Ja, hvad er der reaktion? De er mere venlige men sjældent Nogen er nysgerrin ge - fx på rasteplad ser. Nej Ja Hvis Ja, Hvordan? Når bilister skal overhale Bilister uopmærks omme ved motorvejstil kørsel Ved sving i kryds skal bilister holde tilbage Nej 1 Ja kun begrænse t. Hvis Ja, Hvor? Rute 26 omkring Skive Rundkørs el ved egen terminal (Svendbo rgvej) STC Ved DSV køge, men på Park sjældent Allé og på Markland (brøndby) Midtager Brøndby og afkørsel fra Ring 4 Roskildev ej i Glostrup Århus havn/mars elis boulv. Og Haderup Teoretisk i Brøndby området Nej Ja 1 Hvis Ja, hvad er der reaktion? de er opmærkso mme Nej , men der er stort fokus på cyklister 1, Cyklister i Københav n bruger ikke hovedet Ja Give- Brande

33 Side 18 af besvarelserne fare for cyklister/gående? 31. Oplever i at jeres modulvogntog er til gene i forhold til andre trafikanters fremkomme-lighed? Hvis Ja, Hvordan? smalle veje på det underliggen de vejnet, Samme som med alm. vogntog Kræver klart mere opmærks omhed. fx Rute 26 ved Skive Nej Ja 1 1 Hvis Ja, Hvordan? Lidt ved rømning Ved venstresvi ng kan det tage tid at komme rundt 32. Vi har for nylig. spurgt almindelige trafikanter til deres opfattelse af modul-vogntog sammenlignet med almindelige vogntog. Det viser sig, at omkring 15 % af trafikanter som bilister og motorcyklister finder det utrygt at færdes sammen med lastbiler, mens op til 50 % af cyklisterne og 30 % af fodgængerne har det sådan. Overrasker disse tal dig? 33. I den tilsvarende undersøgelse svarede 6 ud 10 at de føler sig godt informeret Ja 1 1 Hvis ja, hvorfor Ved ikke hvorfor det er så højt trode der var flere Nej "Store køretøjer er problemati ske" Hvis nej, hvorfor virker lavt sat den generelle tilgang til lastbiler Troede at det var mere det jeg forventede Generelt opfattes store køretøjer som farlige for andre Ja Hvis ja, hvorfor måtte godt være højere Folks uvidenhe d - de tænker ikke over, at det er erfarne chaufføre r. Troede at det var meget lavere Troede ikke at de vidste noget troede ikke det var så mange Det er et nyt forsøg. Meget overraske nde. Nej

34 Side 19 af besvarelserne om for-søgsordningen. Hvis nej, hvorfor der har Der bliver megen Små været snakket medie reklamesp meget i meget om bevæågen ots kunne medierne det hed være gode 34. Er der sikkerhedsmæssige problemer ved at køre modulvogntog på det underliggende vejnet (udenfor motorvejsnettet)? Nej Ja 1 Hvis Ja, Hvorfor? Ved dårlige oversigtsf orhold, eller hvis vejene er lavet dårligt! Nej Ja

35 Side 20 af besvarelserne 35. Er modulvogntogene mere til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med på motorvejsnettet? (herunder ved kørsel i sving, kryds, og rund-kørsler) 36. Er modulvogntogene mere til gene for andre trafikanter på det underliggende vejnet sammenlignet med traditionelle vogntog? Hvis Ja, Hvorfor? Lidt, hvis 1, måske der skal på enkelte overhales ture Skal bruge lidt mere plads ved sving Fylder mere og skal have mere plads for at komme ind til kantsten Det føler de, kræver lidt mere plads + de er lidt langsom mere. Hvis blot man kan holde MVT'et trillende med 5-10 km/t ved indkørsel i rundkørse l, så er det ok at komme i gang igen - men det koster, hvis først man er stoppet helt op. Nej Ja Hvis Ja, Hvorfor? Skal bruge lidt mere plads ved sving Kan være i forbindels e med specifikke overhaling er Er lidt langsomm ere/længer e 37 Er det mere stressende for Nej Ja

36 Side 21 af besvarelserne 37. Er det mere stressende for modulvogntogschauffører at køre på det underliggende vejnet? 38. Oplever i at bilisterne kører hurtigere igennem de ombyggede rundkørsler og andre fartdæmpende foranstaltninger? Hvis Ja, Hvorfor? Man afpasser sig forholden e. Nej Ja 1 1 Hvis Ja, Hvorfor? Fordi de kan mere plads (Helsingør rundkørsel ) 39. Oplever i at der er tekniske fejl på jeres eller andres MVT materiel (fx låsning af dollydrejekranse, bremsefejl på ældre chassiser mv.) Nej , Dog vinterprob elmer med linktrailere Ja 1 Hvis Ja, hvilke? ABS, EBS og evt. låsning af drejekrans 40. Hvad er brændstofforbruget på alm. vogntog og modulvogntog? Alm. LVT 3,3 3 2,8 2,9?? 3,1 2,8 til 3 3,25 3 MVT 2,94 2,9 2,35 2,35?? 2,4 2,5 2,2 (de 2,5 Nej 1 1 2,7 vi har givet holder Ja

37 Side 22 af besvarelserne 41. Er der nogle særlige erfaringer man gør sig ved kørsel med modulvogntog sammenlignet med traditionelle vogntog? Hvis Ja, Hvilke? nemmere Mere Mere Man skal mere Lidt Bakmanøv Personbil Lidt mere at køre bevidst opmærkso drelje behagelig længere re er er er lidt på Type 1 pga. den m på modsat for og lettere frem i særligt mere mærkerne end ekstra hvordan at få trailer at bakke rundkørsle svære frække. Tøver med rundt med r og kryds med at med sættevogn længde den (type 1) køre overhaling da de ved opfører indenom / er MVT sig udenom. følger svingbane n meget bedre efter forvognen 42. Hvad synes chaufførerne i det hele taget om at køre med modulvogntog? 43. I hvilket omfang benyttes modulvogntog udenfor det godkendte vejnet? Dårligt 1 Hvis dårligt, Hvorfor? Pga. det Godt , Dog kan restriktion er på vejnet Hvis godt, Hvorfor? mere stabilt og lettere at få med rundt i sving Får bedre ture Mere stabilt og bakker lettere Mere stabil og mere jævn kørsel Rolig kørsel og enkel arbejdsga ng Mere gods på et vogntog og er også mere stabil Spænden de forandring Stort Lille Aldrig Okay - firmaet sparer noget - men der er mere arbejde i det. 1 - ikke for ANCO trans Ja Nej 1 1 1, I nødstilfæl de ved Storebælt Ved ikke 1

38 Side 23 af besvarelserne 44. Bruger modulvogntog rastepladser? Hvis Ja, hvilke? Storebælt, Piberhus Tuelsø Karlslund e tankstatio ner Ølby tanken, Tuelsø og Stop 39 Kildebjerg, Karlslunde, Stop 39, Tuelsø Karlslund e, Tappernø je, Slagelse. Der måtte godt være lidt flere. 45. Hvis ja, hvordan opleves pladsforholdene på de tilladte rastepladser i 2010 sammenlignet med 2009? 46. Hvis ændret hvad er grunden til de ændrede pladsforhold? 47. Der er gennemført analyser af nationaliteten på modulvogn ved Storebæltsbroen. Top 5 for nationalitet på trækkere er herunder. Passer det med dit billede på modulvogntogstrafikken over Storebælt? A: Uændret - god 1 B. Ændret god/bedre 1 1 Bedre i det jyske. C. Uændret dårlig D: Ændret dårlig/dårligere 1 1 Flere MVT på rastepladser Flere LVT på rastepladser 1 Flere udenlandske lastbiler i 1 cabotage på rastepladser Andet: Forklar Udvidet Udvidet til Bedre For få og Ja Ved ikke Nej 1 1 Forklar: Polen burde være større Flere polakker Ja Ved ikke Top 5 for nationalitet på anhængere på Storebælt er Nej herunder. Passer det med dit Forklar: billede på modulvogntogstrafikken over Storebælt? Ja

39 Side 24 af besvarelserne 49. Top 5 for nationalitet på trækkere på Helsingørhelsingborg er herunder. Passer det med dit billede på modulvogntogstrafikken over HH? 50. Top 5 for nationalitet på anhængere på HH er herunder. Passer det med dit billede på modulvogntogstrafikken over HH? Ved ikke Nej 1 Forklar: Tror at der er flere fra Polen De får svensker e på HH kan nok forklares Ja Ved ikke Nej Forklar: 51. Kapacitet forskel mellem modulvogntog og alm. vogntog? Enhed paller/bure container 20" Antal MVT 51(18/33) 3 Antal LVT 36(18/18) 2 Lidt svært med tæppe kærre

40 Side 25 af besvarelserne X. Kommentarer fra chauffører XX. Kommentarer fra interviewer Respondent Andre kommentarer chauffør Andre kommentarer interviewpers Nye veje: Priorparke Sænkning Forvogn Den kører Vi kørte Rute 11 n lukket af af anhænger kun en med 450 Aalborg- vagtfirma, hastighed mere livlig, hjulbredde hk IVECO Thisted- kræver fra 90 til MVT mere længere med Struer- adgangsko 80 giver stabil ud end et automatg Holstebro- rt, DSV har 17-18% alm. ear. Den Esbjerg og låst en brændstof vogntog, er 4 år Rute 29 vongmand besparels bnegræns gammel. Hanstholm- s anhænger e (360hk) ningerne Normalt Haverslev- på er det kun Års-Hobro. inde og vejnettet ham, der Herning lukker kan godt kører dobbeltspor porten i stressse vognen. et weekenden chauffører, Normalt rundkørsel. Er kørsel Det er kører han er farlig da medmvt svært at bilerne med i finde om omm pressersig chaufføruddannels ruter på året. Et forbi og kan trafikken.d enkelt år komme i en? k var det klemme Alle biller Scania 500 hk, men de nye har lidt højere drejningsm oment kører MVT; Kim Johansen kører type 4 tilpasset flygodscontainere ; Jørgen Jensen kører type 2; Vejarbejde t leder trafikken over i andre spor -svingene ofte for korte! Kunne godt have Det koster afdeling-en en ekstra mand pr. år at lave omkoblinger. Man skal op i 500 hk, før der kan køre god brændstofø konomi, ellers er der ikkke nok drejningsm oment. Det er for svært at finde MVT kort og opdatering er på Trafikken.d k. Turen til Vejle normalt 2t25min, Lastet med 52/55 ton giver 37 km/t på toppen efter rødt lys på Funder bakke

Evaluering af forsøg med modulvogntog. Vejforum 8. december 2011

Evaluering af forsøg med modulvogntog. Vejforum 8. december 2011 Evaluering af forsøg med modulvogntog Vejforum 8. december 2011 Dagens program Velkomst Evalueringens resultater Evalueringen konklusioner Forsøget fremover Præsentation af evalueringens resultater Evalueringens

Læs mere

Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist

Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Vejdirektoratet Side 1 Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Forbund Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Forbund På Dansk Cyklist Forbunds

Læs mere

Bilag 1D: Undersøgelse af modulvogntogs nationalitet

Bilag 1D: Undersøgelse af modulvogntogs nationalitet Vejdirektoratet Side 1 1 INDLEDNING Som led i evalueringen af forsøget med modulvogntog er der gennemført to undersøgelser af nationaliteten på modulvogntog. Undersøgelserne er gennemført ved betalingsanlægget

Læs mere

Bilag 3D: Interview af transportvirksomheder, herunder en vurdering af godstransportomkostninger

Bilag 3D: Interview af transportvirksomheder, herunder en vurdering af godstransportomkostninger Vejdirektoratet Side 1 Bilag 3D: Interview af transportvirksomheder, herunder en vurdering af godstransportomkostninger Dette bilag er opdelt i 5 dele: 1. Introduktion 2. Resume af de centrale svar 3.

Læs mere

giver bilisterne mulighed for pauser og hvil under rejsen. Vejdirektoratets bemandede rasteanlæg drives i samarbejde med private samarbejdspartnere.

giver bilisterne mulighed for pauser og hvil under rejsen. Vejdirektoratets bemandede rasteanlæg drives i samarbejde med private samarbejdspartnere. 5. Service 5.1 5.1 Sideanlæg og trafikantservice Vejdirektoratet driver langs det danske motorvejsnet en række sideanlæg. Sideanlæg er en fællesbetegnelse for serviceanlæg, rasteanlæg med Info-Teria og

Læs mere

Modulvogntog (MVT) Workshop Trafikdage i Aalborg

Modulvogntog (MVT) Workshop Trafikdage i Aalborg Modulvogntog (MVT) Workshop Trafikdage i Aalborg 29. august 2006 Martin Hellung-Larsen, Færdselsstyrelsen, Jan Sørensen, Vejdirektoratet & Niels Harne, Fire typer af modulvogntog som de kendes fra Sverige

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes:

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes: Fra: Plan og Byg, TM (Fællespostkasse) Sendt: 7. marts 20 08:38 Til: Charlotte Zeth Andersen; Louise Bach Mikkelsen VS: Debat om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet Fra:

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Indkøb og transportvaner i København Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Baggrund 2 Hvad betyder cyklerne for Københavns butikker? Undersøgelser i blandt andet Holland og Sverige har udfordret

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

Erfarne bilisters gode vaner

Erfarne bilisters gode vaner Erfarne bilisters gode vaner 25 3 Erfarne bilisters gode vaner De fleste ældre bilister er meget erfarne bilister. De mange års erfaring med at køre i trafik ken har givet dem indblik i, hvordan man skal

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

Den nationale cyklistundersøgelse

Den nationale cyklistundersøgelse 2016 Den nationale cyklistundersøgelse Kommunerne i Danmark Spørgsmålskatalog: Fællesspørgsmål og tilvalgsspørgsmål for undersøgelsen Fællesspørgsmål (Obligatoriske) 08.01.16 Den Nationale cyklistundersøgelse,

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Sådan cykler vi ikke i ACK

Sådan cykler vi ikke i ACK Sådan cykler vi ikke i ACK Teoriprøve for håbløse cyklister Eksemplerne i prøven bygger desværre delvist på virkelige begivenheder, som tidligere er oplevet i klubben. Formålet med prøven er derfor, på

Læs mere

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje?

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje? Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Nuværende havneareal: 2.000.000 m2 Planlagte investeringer til 2015: 3.000.000.000 kr. Forventet havneareal i 2015: 3.000.000 m2

Nuværende havneareal: 2.000.000 m2 Planlagte investeringer til 2015: 3.000.000.000 kr. Forventet havneareal i 2015: 3.000.000 m2 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Telefon 3370 3137 Telefax 3370 3071 Giro nr. 200 30 31 FORSLAG TIL HAVNEPAKKE Ref JKS jks@danskehavne.dk Dir 3370 3137 www.danskehavne.dk 3. oktober 2008

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave KørGrønt Alt andet er helt sort Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug 4. udgave Spar op til 20 % på brændstoffet Sådan gør du Hver gang du tanker bilen, sender du en sms til 1230. Fylder du tanken helt

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

HURTIGSTE VERSUS MEST

HURTIGSTE VERSUS MEST HURTIGSTE VERSUS MEST BRÆNDSTOFØKONOMISKE RUTER Ove Andersen xcaliber@cs.aau.dk Institut for Datalogi Aalborg Universitet Benjamin B. Krogh bkrogh@cs.aau.dk Institut for Datalogi Aalborg Universitet Harry

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 11. juni 1996 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Alt andet t er helt sor Spar op til 20 % på brændstoffet Der er masser af CO 2 og penge at spare ved at ændre sine kørevaner bare en lille smule. F.eks. stiger brændstofforbruget

Læs mere

Vognmand Jens Aage Jensen

Vognmand Jens Aage Jensen Vognmand Jens Aage Jensen Højlyngen 11, Simested 9620 Aalestrup TLF: 98649055 Tekst fra gamlelastbiler`s hjemmeside Vognmand Jens Aage er født d. 28 februar 1922. Han er søn af Ane Marie og Marius Jensen,

Læs mere

Udsendelse nr. 1 til de bydende

Udsendelse nr. 1 til de bydende Udsendelse nr. 1 til de bydende Side 1 af 9 Udsendelse nr. 1 til de bydende Odense Kommune har afholdt formøde den 22. april 2014 på Vinterværkstedet i Odense. Ved formødet blev de væsentligste ændringer

Læs mere

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Instruktion til interviewerne på spørgeskemaundersøgelsen af voksne beboere i de udsatte boligområder 1 1. Indledning Det overordnede mål for spørgeskema-interviewene

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

1 - Problemformulering

1 - Problemformulering 1 - Problemformulering I skal undersøge, hvordan fart påvirker risikoen for at blive involveret i en trafikulykke. I skal arbejde med hvilke veje, der opstår flest ulykker på, og hvor de mest alvorlige

Læs mere

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Transskribering af interview, Kasper BM: okay, jeg skal først lige bede om dit navn, og din alder, og hvad du læser?

Læs mere

3. Trafik og fremkommelighed

3. Trafik og fremkommelighed 3. Trafik og fremkommelighed 3.1 Trafik Fra 1998 til 1999 konstateredes en stigning på 3,6 pct. i trafikarbejdet, dvs. det samlede antal kørte km, på vejnettet i Danmark. En del af stigningen (ca. 1 pct.)

Læs mere

Hvis Sandmosevej og Brunbakkevej lukkes, hvordan gøres det så bedst muligt?

Hvis Sandmosevej og Brunbakkevej lukkes, hvordan gøres det så bedst muligt? Hvis Sandmosevej og Brunbakkevej lukkes, hvordan gøres det så bedst muligt? Opmærksomhed på forældre der kører børn i skole de vil evt. sætte af på Oddervej Problem med beredskabet/redningskøretøjer med

Læs mere

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens.

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens. BS: Værdiskabelse I sundhedsvæsenet gennem IT (Forklaring af værdi). JS: Den diskussion er jeg jo jævnligt inde i og det er fordi jeg tror på at det med at skabe værdi for IT altså en væsentlig del af

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Nr. Afsender Datofor modtagelse

Nr. Afsender Datofor modtagelse Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 431 for en erhvervsvirksomhed ved Hovedgaden i Løgstrup samt forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune

Læs mere

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Aarhus Kommune Att. Teknisk Udvalg Rådhuset 8100 Århus C Skåde, den 12. juni 2016 Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Fremlæggelse mandag den 13. juni kl.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Faktuelt notat om modulvogntog

Faktuelt notat om modulvogntog Trafikudvalget L 35 - Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Færdselsstyrelsen Dato: 7. november 2006 J. nr.: 2006-5020-33 Faktuelt notat om modulvogntog og om foreslåede krav til modulvogntog Modulvogntog er

Læs mere

Tæl dig til et fokuseret liv

Tæl dig til et fokuseret liv Artikel Tæl dig til et fokuseret liv To gange tyve minutter på en pude hver dag kan hjælpe med at fokusere mere på den opgave, man er i gang med. Zen-meditation giver ro både på arbejde og i privatlivet.

Læs mere

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ.

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE Trafik 28. september 2015 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492 6093 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Testkør Ny Eurocargo. Nu med automatisk gearskift.

Testkør Ny Eurocargo. Nu med automatisk gearskift. Over 11.000 modelvarianter & markedets længste serviceintervaller. Ingen lastbil har vundet så mange priser, som Iveco Eurocargo siden den første udgave ramte vejene i starten af 90 erne. Vinderkursen

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Interview med paramediciner Dino Pedersen

Interview med paramediciner Dino Pedersen Interview med paramediciner Dino Pedersen Dato: 1. november 2011 Interview: Så kan vi lige starte med dit navn, så? Paramediciner: Mit navn det er Dino Pedersen. Interviewer: Pedersen? Paramediciner: Dino

Læs mere

Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986

Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986 Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986 Bilag 3 - Kim Pedersen, advokat, på vegne af: Anna Marie Mikkelsen, Norsmindevej 201, 8340 Malling Entreprenørfirmaet Ole Mikkelsen A/S, Tofteledet 16, 8330

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Konfliktforebyggelse, der virker med inspiration fra den japanske kampkunst Aikido

Konfliktforebyggelse, der virker med inspiration fra den japanske kampkunst Aikido Konfliktforebyggelse, der virker med inspiration fra den japanske kampkunst Aikido Arbejdsmiljøkonference 2015 Dorthe Nedermark (Arriva), Inger-Marie Wiegman, Helene Eriksen og Anja Uglebjerg (TeamArbejdsliv)

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP DANSK FLYGTNINGEHJÆLP KURSISTUNDERSØGELSE 2015 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2015 INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer; overordnet tilfredshed,

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger Notat Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14 Resume af Følgegruppens holdninger Især fire forhold blev nævnt af følgegruppen: 1. Gruppen efterspørger en bedre løsning for

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm

Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Fremtidens drivmidler ved Torben Lindholm Status pr. 1.maj `13 No: 49 renovationsvogne på Biogas/gas Sv: 71 renovationsvogne på Biogas/gas Dk: 12 renovationsvogne El/Diesel-hybrid RenoNorden i Danmark

Læs mere

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser Køresikkerhed for godschauffører Navn på underviser 1 Velkommen Navn Lidt om min faglige baggrund Baggrund og mål for kurset 2 Årsager til ulykker Hvad tror I er de største årsager til dræbte og kvæstede

Læs mere

Serviceværksteder. - BPW, Wabco, Aspöck, Groeneveld. Transport-Teknik A/S

Serviceværksteder. - BPW, Wabco, Aspöck, Groeneveld. Transport-Teknik A/S Transport-Teknik A/S Serviceværksteder - BPW, Wabco, Aspöck, Groeneveld Vi kan ikke forudsige hvad der sker for dig undervejs på din rute, men vi er forberedt på alt! Serviceværksteder Kundenavn Adresse

Læs mere

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Kør sikkert I KCK Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Færdselsetiske retningslinier Lovlydig 1. Jeg er en lovlydig cykelrytter, som kender og efterlever Færselsloven 2. Jeg er særlig hjemme i Færselslovens

Læs mere

/PRIVATBLADET N º 8 2015

/PRIVATBLADET N º 8 2015 /PRIVATBLADET N º 8 2015 Send dine tal til HK s lønstatistik Sådan undgår du overspringshandlinger HK-pris de finder Danmarks bedste kollega Kom på kursus i interkulturel kommunikation med Robert Ibsen

Læs mere

Muligheder for dobbelt op Gods. Alex Landex, DTU Transport al@transport.dtu.dk

Muligheder for dobbelt op Gods. Alex Landex, DTU Transport al@transport.dtu.dk Muligheder for dobbelt op Gods Alex Landex, DTU Transport al@transport.dtu.dk Jernbanenettets udnyttelse 2 DTU Transport, Danmarks Tekniske Universitet Kapacitetsudnyttelsen er stigende 3 DTU Transport,

Læs mere

Bilag A Spørgeskema. Undersøgelse af 2 minus 1 veje i Danmark. På forhånd tak for hjælpen. Telefonnummer på kontaktperson:

Bilag A Spørgeskema. Undersøgelse af 2 minus 1 veje i Danmark. På forhånd tak for hjælpen. Telefonnummer på kontaktperson: Bilag A Spørgeskema Undersøgelse af 2 minus 1 veje i Danmark Vejdirektoratet ønsker at samle erfaringer om brugen af 2 minus 1 veje i Danmark. Vi er derfor interesserede i oplysninger om eventuelle 2 minus

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler Til: Fra: Vedr.: Teknik- og Miljøudvalget Niels Tørsløv Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler 18. september 2007 Baggrund CTR er

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9. juni 2010 11. juni 2010/NIHE

Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9. juni 2010 11. juni 2010/NIHE Cykelpendlerruter i hovedstadsområdet Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9 juni 2010 11 juni 2010/NIHE På workshoppen blev gennemgået en række principper for de kommende cykelpendlerruter

Læs mere

Evaluering af forsøg med modulvogntog Velkommen til Grontmij Carl Bro Kolding

Evaluering af forsøg med modulvogntog Velkommen til Grontmij Carl Bro Kolding Evaluering af forsøg med modulvogntog Velkommen til Grontmij Carl Bro Kolding Syddansk Logistikforum Modulvogntog mv 8. februar 2011 Transport Economics Et transportøkonomisk forretningsområde i Grontmij

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Behandling af høringssvar Rute 200 Skanderborg-Aarhus-Hinnerup/Hammel Høringsforslag I forbindelse med Trafikplan Aarhus 2017, som skal træde i kraft når letbanen kører næste år, foreslås afgangene på

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

Bilag 5: Trafiksikkerhed hypoteser og risiko

Bilag 5: Trafiksikkerhed hypoteser og risiko Bilag 5: Trafiksikkerhed hypoteser og risiko Vejdirektoratet Side 1 Førsituationsrapport Bilag 5: Trafiksikkerhed hypoteser og risiko For at kunne opstille hypoteser om den forventede risiko og trafiksikkerhedssituation

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Sådan bruger du bedst e-mærket

Sådan bruger du bedst e-mærket 1 Få flere online salg eller leads igennem 2 Beslutningsprocessen i et salg online Hvem styrer hvem? Frederik Bjerring kører en tidlig morgen i efteråret 2009 op langs roskildevej på vej til sit arbejde,

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN?

HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? Det har du nemlig lov til Ved du, at der er en lov, der handler om, hvordan du har det i skolen? Det er der, og den hedder Undervisningsmiljøloven.

Læs mere

CORE UDKAST TIL BILAG 1, SKITSE OVER RASTEPLADSERNE MED LEJEAREALET. 5 Grenaa UDBUDSBETINGELSERNES BILAG A DATO 21.11.2014

CORE UDKAST TIL BILAG 1, SKITSE OVER RASTEPLADSERNE MED LEJEAREALET. 5 Grenaa UDBUDSBETINGELSERNES BILAG A DATO 21.11.2014 Sideanlæg langs motorveje inkl. Sund & Bælt, ultimo november 2014 Thyborøn Hanstholm Nykøbing M. Skagen Hirtshals Hjørring Brønderslev 13 14 12 Aalborg 11 9 7 10 8 Frederikshavn Hadsund Motorvej Bemandet

Læs mere

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause)

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) 14 Uvelse AT-intervaller: Der køres på den store rundstrækning (Kurreholmvej) - der skal nok bruges to runder til intervallerne. Ryttere i god form kører 6 x 3/3 (3 min aktiv, 3 min pause) Ryttere i mindre

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia Land: United Kingdom Periode: Fra: 1. sept. 2011 Til: 31 dec. 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Læs mere og tilmeld dig på Gavnø's hjemmeside (husk at skrive du kommer fra Mopar Club Denmark).

Læs mere og tilmeld dig på Gavnø's hjemmeside (husk at skrive du kommer fra Mopar Club Denmark). Classic Autojumble i Gavnø Slotspark Skrevet af superbee - 2015/04/28 14:52 Classic Autojumble - 7/6 2015 Danmarks største veteranbilshow afholdes søndag den 7. juni 2015 Gavnø Slotspark danner for 27.

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 1 Om rapporten Denne rapport præsenterer resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt de borgere, der i perioden den 1.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur Navn på universitet i udlandet: Université Paris Ouest Nanterre la Défense Land: Frankrig Periode: Fra:04.02.13

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED!

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED! KOLONNEKØRSEL M.V. Her har du en lille guide til kolonnekørsel m.v. Ca. 2 min før afgang gives der et signal (råb eller fløjten), her gives der en kort beskrivelse af turen, hvorefter man begynder at klargøre

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Navn TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Hvad er din holdning til fleksordningen? Hvilke fordele kan du se ved ordningen? (Gerne flere svar) Andre fordele: Det gavner både SDU og

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet?

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet? Spilundersøgelse 1.2: Interview med Brian og Liv efter spiltest d.13/4-2010 B: Der var det du snakkede om med byrummet. Det er en ny måde at prøve at bruge byrummet på, men man er ikke så opmærksom på,

Læs mere