Planlægning af eget arbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Planlægning af eget arbejde"

Transkript

1 Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed og branche du får en uddannelse inden for. Fælles for at kunne løse alle typer af opgaver er, at du har den nødvendige viden og færdigheder til at kunne løse opgaven, samt at du vil tage ansvar for, at opgaven løses tilfredsstillende. Begreberne viden og færdigheder, ansvar og ansvarlighed samt selvstændighed i arbejdet er derfor vigtige at kende til. Når du har viden om og kan planlægge, strukturere og løse opgaver på din arbejdsplads, kan du være med til at bidrage positivt til arbejdspladskulturen og arbejdspladsens succes. Forfatter: Gitte Stjernfeldt Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du får du viden om, hvordan du kan planlægge dit arbejde. Målet med temaet er: At du får viden om redskaber, du kan bruge, når du skal planlægge dit arbejde i praktikken At du ved, hvilke betingelser for opgaveløsning, færdigheder og viden der stilles til dig som elev

2 At du kan bruge forskellige redskaber, der bruges til arbejdsplanlægning, såsom arbejdsplaner, timesedler og lønsedler. At du forstår vigtigheden af at tage ansvar og udvise ansvarlighed og selvstændighed i arbejdsmæssig sammenhæng Brainstorming Se på billedet, og vælg én af disse opgaver: Skriv de 10 ord, som du først kommer i tanke om, når du ser billedet. Hvorfor lige netop de ord? Drøft evt. ordene med en klassekammerat. Skriv en ny tekst til billedet. Læs den højt, og forklar dit valg til resten af klassen. VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Planlægning af eget arbejde. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet. Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar udtrykkene i din egen ordbog.

3 Temaets vigtigste begreber Arbejdsplan Viden Færdigheder Ansvarlighed Selvstændighed Grundtekst På alle arbejdspladser består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed og branche du vælger at få en uddannelse inden for. Fælles for at kunne løse alle typer af opgaver er, at du har den nødvendige viden og færdigheder til at kunne løse opgaven, samt at du vil tage ansvar for, at opgaven løses tilfredsstillende. Begreberne viden og færdigheder, ansvar og ansvarlighed samt selvstændighed i arbejdet er derfor vigtige at kende til. Formålet med at læse denne tekst er, at du får viden om, hvad der skal til for at kunne løse opgaver på en arbejdsplads. Læsemål At du får kendskab til de redskaber, som kan bruges til planlægning af dit arbejde, som f.eks. arbejdsplaner og timesedler. At du ved, hvordan dit arbejde registreres, og hvordan en lønseddel kan se ud. At du ved, hvordan du kan planlægge og tilrettelægge de arbejdsopgaver, du bliver stillet over for, når du kommer i praktik i en virksomhed.

4 Viden og færdigheder For at kunne løse en given opgave skal du have viden og de nødvendige færdigheder, som skal bruges til at løse opgaven. Du får viden både på grundforløbet, når du læser om forskellige teorier, og ude i dine praktikperioder, hvor du vil blive præsenteret for, hvordan man arbejder med teorien i praksis, samt hvilke procedurer man har til at løse forskellige opgaver. Færdigheder er evnen til at gøre noget. Så når du har viden og kan bruge den i praksis til at gøre noget, er det en færdighed. Du træner færdigheder på grundforløbet gennem forskellige øvelser og opgaver og i praktikken ved at øve dig i at gøre noget. Herunder kan du se eksempler på, hvordan viden og færdigheder kommer i spil, når der skal løses en konkret opgave i forskellige uddannelser. Peter Salgsassistent På skolen lærer Peter teori om, hvordan butikken kan øge sin indtjening, ved at arbejde med A-, B- og C-pladser, som er gode placeringer af varer i forhold til kundestrømmen. Eleverne øver sig i at tegne og lave opstillinger af varer i forbindelse med et butiksprojekt. Da Peter starter i praktik i en butik, beder butikschefen ham om at lave en udstilling med nogle varer fra tilbudsavisen for enden af en reol. Peter skal nu bruge sin viden fra skolen om optimal vareplacering og træne sin færdighed i at lave gode udstillinger, så butikken kan få solgt flest mulige varer i løbet af den periode, hvor tilbuddet kører.

5 Hanne Kokkeelev Hanne lærer teori om, hvordan fjerkræ skal klargøres, tilberedes og serveres, samt hvilke hygiejnemæssige ting hun skal være opmærksom på i den forbindelse. I skolens køkken øver hun sig i at klargøre og tilberede en kylling på den rigtige måde. I det køkken, hvor Hanne har fået elevplads, skal de servere and for 50 personer. Køkkenchefen beder Hanne om at klargøre ænderne til stegning. Her bruger Hanne sin viden om hygiejne og klargøring fra skolen og træner sine færdigheder i at gøre det i praksis. Efter klargøring af ænderne har Hanne godt styr på at rense en and. Ditte Social- og sundhedsassistent Ditte lærer teori på skolen om sårpleje, og hvilke forbindingstyper der skal bruges til forskellige slags sår. Eleverne øver sig i at lægge forskellige forbindinger på hinanden. I praktikken er Ditte ude hos en ældre borger sammen med en kollega. Borgeren har fået et grimt sår i hovedet efter et fald, og Ditte bliver bedt om at behandle såret og skifte forbindingen. Da Ditte fjerner den gamle forbinding, kan hun se, at der er lidt betændelse i såret. Nu skal Ditte bruge sin viden fra skolen til at rense, behandle og forbinde såret. Hun træner sine færdigheder inden for sårpleje. Dittes kollega ser til, at hun udfører arbejdet korrekt, så såret heler bedst muligt. Som eksemplerne ovenfor viser, vil din løsning af opgaver i praktikken ofte foregå under støtte og vejledning af en faguddannet kollega, indtil du har opnået en vis rutine i at udføre de enkelte opgaver. Når du arbejder i praktikken, vil opgaveløsning kræve, at du trækker på din viden fra skolen. Når

6 du er elev, vil du både komme til at træne dine færdigheder og få ny viden, så du ender med at være en dygtig faglært person med kompetencer i form af viden og færdigheder, så du kan løse opgaver inden for en bestemt branche. Ansvar og ansvarlighed At tage et ansvar betyder, at man forpligter sig til at sørge for noget. Eksempelvis kan man have ansvar for et kæledyr, som man har valgt at få. Hvis man har købt en hund, har man også forpligtet sig til at sørge for, at den får mad, motion, bliver kælet med osv. Man har altså ansvaret for, at dyret trives og har det godt. Som elev kan du få ansvar for at løse opgaver selvstændigt på praktikstedet, og din arbejdsgiver vil have nogle helt klare forventninger til, at du løser dine opgaver på tilfredsstillende vis. Når du tager ansvar som elev, betyder det, at du sørger for, at en bestemt opgave bliver løst. Det er dog virksomhedens ansvar at sikre sig, at du som elev både har de rigtige færdigheder og den nødvendige viden, der skal til for at løse den pågældende opgave korrekt. Tilsvarende er det dit ansvar at gøre opmærksom på, hvis der er noget, du ikke ved, hvordan du skal gøre. Det er også virksomhedens ansvar at kontrollere, om du har løst opgaven på den rigtige måde, og at hjælpe dig med at få rettet eventuelle fejl, hvis ikke de mener, du løser opgaven tilfredsstillende. Det er en del af den læreproces, du skal igennem for at blive faglært. Ansvarlighed hænger tæt sammen med ansvar. Når du udviser ansvarlighed, betyder det, at du tager ansvaret på dig. Det vil sige, at du anerkender, at du har nogle opgaver at løse og gør det, så godt du kan.

7 Selvstændighed i arbejdet Som nystartet elev vil du have brug for vejledning og støtte i din opgaveløsning. Du skal lære, hvordan virksomheden løser de forskellige opgaver, inden du selv kan tage ansvar for dem. Når du starter som elev, følges du med en af de andre ansatte den første tid og ser, hvilke opgaver der skal løses og hvordan. Efterhånden som du udviser interesse for arbejdet og viser, at du har evner og lyst til at prøve noget selvstændigt, vil du få tildelt mere ansvar og mulighed for selvstændigt at udføre opgaver. Det er meget forskelligt, hvor stor en grad af ansvar og frihed der er inden for de forskellige brancher og virksomhedstyper til selv at planlægge, hvornår og hvordan man vil løse sine opgaver. Det afhænger bl.a. af, hvor komplekse opgaverne er, og hvor mange regler der er både i virksomheden og lovgivningsmæssigt. Uanset branche og virksomhed er det dog sikkert, at hvis du udviser ansvarlighed og engagement, og hvis du har viden og færdigheder inden for området, vil du få mere ansvar og lov til at løse visse opgaver selvstændigt i løbet af din læretid. De fleste arbejdsgivere værdsætter ansatte, som har netop de egenskaber. Redskaber til planlægning og registrering af arbejde Det kræver struktur og overblik at drive en virksomhed med flere ansatte. De daglige opgaver skal systematiseres og fordeles mellem de ansatte. Når lederen planlægger arbejdet, skal der tages hensyn til virksomhedens økonomi, antallet af opgaver, den tid, det tager at løse dem, det antal ansatte, der er til rådighed osv. Typisk vil der være en opdeling i forskellige ansvarsområder blandt personalet. I nogle virksomheder sørger lederen for fordeling af opgaver, i andre er der friere rammer, og personalet fordeler selv opgaverne mellem sig.

8 I de følgende afsnit får du kendskab til nogle af de planlægningsværktøjer, som bruges til at strukturere de daglige opgaver. Arbejdsplaner Egentlig kan ordet arbejdsplan opfattes på to måder: En arbejdsplan kan være en plan for, hvornår du skal arbejde i en bestemt periode, altså en vagtplan, eller det kan være en liste over de opgaver, der skal løses i en given periode, f.eks. i løbet af en uge, en måned, et år. Vagtplan En vagtplan er en oversigt over dine arbejdstider i en bestemt periode, hvor du kan se, hvornår du skal møde på arbejde, og hvornår du har fri. Det er ikke alle brancher, der arbejder med vagtplaner. For eksempel er der ofte faste mødetider inden for håndværk og kontor, mens arbejdstiderne i højere grad varierer inden for sundhed og omsorg, detailhandel og fødevarer. Det er meget forskelligt, hvilke regler der gælder for vagtplanlægning inden for de forskellige brancher; nogle kender vagtplanen for 16 uger ad gangen, mens andre kun kender deres arbejdstider fire uger frem. Der kan også være ændringer fra dag til dag på grund af særlige forhold som f.eks. sygdom i afdelingen. Du kan finde mere information om regler for vagtplaner i den fagforening, der er tilknyttet din branche. Arbejdsplan En arbejdsplan kan også være er en slags opgaveliste, som indeholder de opgaver, der skal løses i virksomheden. Arbejdsplaner kan have forskellige udformninger og dække forskellige perioder. Her vil der også være store brancheforskelle. Kendetegnende for dem er, at de opgaver, planen indeholder, skal løses inden for en bestemt tidsperiode. Opgaverne på planerne løses enten af de ansatte, som er ansvarlige for opgaven, eller fordeles i personalegruppen af lederen.

9 Du kan f.eks. møde: Et årshjul, som indeholder opgaver, der skal løses i bestemte tidsrum på året (kvartaler, måneder) En kvartalsplan En månedsplan En ugeplan En dagsplan De opgaver, der er i arbejdsplanerne, er en del af de daglige opgaver, der er på arbejdspladsen, og flettes ind i dagens program sammen med de opgaver, som opstår løbende, men som ikke er skemalagte. Praktikplan Der er beskrevet nogle mål for, hvad du skal lære i løbet af din uddannelse. Når du starter i et praktikforløb, skal du i samarbejde med den praktikansvarlige planlægge, hvordan du i løbet af praktikperioden tilegner dig den viden og de færdigheder, som er fastlagt for forløbet. I planlægningen afsættes tidspunkter for, hvornår du skal have lært de forskellige mål. Gennem din praktik vil du via løsning af forskellige opgaver få viden og færdigheder, så du, når praktikperioden udløber, opfylder alle læringsmål og har de kompetencer, der kræves af en faglært. Læs mere om, hvilke redskaber man kan bruge til at planlægge sit arbejde, i temaet Planlægningsmetoder og værktøjer.

10 Registrering af arbejde Der skal ske en registrering af de timer, du har været på arbejde, uanset om du arbejder efter faste mødetider eller en vagtplan. Tidsregistreringen danner grundlag for din løn, også selvom du får en fast løn udbetalt hver gang. Det skal også registreres, når du har været syg eller holdt ferie. Timesedler Førhen udfyldte alle timesedler på papir, som blev afleveret på et aftalt tidspunkt, før der kunne udbetales løn. Nogle virksomheder bruger stadig timesedler i papirudgave, mens andre er gået over til timesedler i en elektronisk udgave som udfyldes og sendes enten via mail, intranet eller en app. Det kan også være, at du har et personalekort, hvor du via en scanner laver din registrering. Når du tidsregistrerer, vil det altså sige, at du noterer de dage og timer, du har arbejdet. Lønsedler Når du får udbetalt din elevløn, får du også en lønseddel, hvor du kan se, hvad du vil få udbetalt. Derudover kan du også se, hvor meget du betaler i forskellige bidrag og skat til det offentlige. I visse brancher såsom håndværk og restauration kan det være, at du får løn hver 14. dag, mens brancher inden for handel og kontor og ansatte inden for det offentlige oftest får udbetalt løn den sidste bankdag i måneden. Læs mere om lønsedler og betaling af skat i temaet Privatøkonomi. Opsummering For at kunne løse en opgave, skal du have den viden og de færdigheder, som skal bruges til at løse opgaven. Viden får du på grundforløbet, når du læser forskellige teorier, og færdigheder udvikler du ude i virksomheden, når du kan bruge din viden i praksis til at løse en opgave.

11 Et ansvar betyder, at man forpligter sig til at sørge for, at noget bliver gjort. Når du tager ansvar som elev, betyder det, at du sørger for, at en bestemt opgave bliver løst ordentligt og korrekt. Som elev starter man ofte som føl, men hvis du udviser interesse for arbejdet og viser, at du har evner og lyst til at prøve noget selvstændigt, vil du med tiden få tildelt mere ansvar og mulighed for selvstændigt at udføre opgaver. De fleste arbejdsgivere værdsætter ansatte, som har netop de egenskaber. Det kræver struktur og overblik at drive en virksomhed med flere ansatte. Nogle af de planlægningsværktøjer, som bruges til at strukturere de daglige opgaver, er bl.a. arbejdsplaner, vagtplaner, årshjul. Man bruger timesedler og lønsedler til at registrere, hvor meget hver medarbejder arbejder og skal have udbetalt i løn. Case Mathias elsker børn. Så han er virkelig havnet på den rette hylde i daginstitutionen Svalen, hvor der både er vuggestue- og børnehavebørn. Mathias er pædagogisk assistent og har været ansat i Svalen i et par år. Han er for det meste i børnehaven. Nogle gange møder han tidligt og åbner børnehaven. Så tager han imod de første børn og deres forældre. Andre gange arbejder han sent og er med til at lukke. På en måde er dagene ens, men de er også meget forskellige. Der er nogle aktiviteter og opgaver, der går igen hver dag, f.eks. når børnene skal spise. Men der er også nogle aktiviteter, der er forskellige fra dag til dag og forløber hen over året. I denne uge har de et tema, hvor de arbejder med miljø. Her har Mathias sammen med det øvrige personale planlagt, hvordan de kan give børnene en forståelse af, hvordan vi passer på naturen og

12 miljøet. I dag skal de f.eks. alle sammen på en gåtur rundt i området for at samle affald, og i morgen skal de arbejde med, hvad der egentlig kan bruges af det, de har fundet. Det er Mathias og pædagogen Birgitte, der står for dagens tur. Det vil sige, at de to har planlagt, hvilke aktiviteter de skal lave, og hvordan det skal foregå. Ud over alle de sjove ting i børnehaven er der også en masse andre opgaver, der skal laves i løbet af dagen. Dem er de fælles om. Det kan f.eks. være at holde orden, at skære frugt ud eller at vande blomsterne på legepladsen. Mathias prøver altid at få nogle af børnene til at være med, så det ikke bliver rene voksen-opgaver. Begynd med en plan I denne opgave skal I arbejde med at få en overordnet forståelse for, hvorfor det er vigtigt at lave en plan for sit arbejde. I skal også diskutere betydningen af begreber som viden, færdigheder, kompetencer, ansvar, ansvarlighed og selvstændighed i arbejdet. Opgave 1 Find sammen i grupper à fire elever, og start med at læse casen I børnehaven. Udfyld arbejdsarket Kompetencer og ansvarlighed, og giv eksempler på, at Mathias har kompetencer (viden og færdigheder) og udviser ansvarlighed i de opgaver, han har på sin arbejdsdag. Anvend arbejdsarket Kompetencer og ansvarlighed

13 Opgave 2 Lav en liste over Mathias udfordringer, og diskutér, hvad Mathias kan gøre ved sine udfordringer. Skriv nogle gode råd til, hvordan han kan arbejde med dem. Udfyld arbejdsarket Udfordringer og gode råd. Anvend arbejdsarket Udfordringer og gode råd Opgave 3 Udarbejd en række forslag til, hvordan Mathias planlægning for dagen kunne se ud. Brug arbejdsarket Dagsplanlægning. Anvend arbejdsarket Dagsplanlægning Reflektér bagefter over, og tal sammen om: Hvad har I i gruppen fået ud af at arbejde med opgaven? Hvordan kan I bruge det fremadrettet? Hvilke opgaver skal løses? I denne opgave skal I arbejde med at få en overordnet forståelse for, hvilke opgaver der egentlig er i løbet af en dag, og hvad det kræver at kunne løse dem. I skal også diskutere betydningen af begreber som viden, færdigheder, kompetencer, ansvar, ansvarlighed og selvstændighed i arbejdet. Opgaven er delt i to: en forberedelse og en walk-and-talk.

14 Opgave 1 Find sammen i grupper à fire elever, og start med at læse casen I børnehaven. Lav en liste over alle de opgaver, I kan se, at Kasper har i løbet af dagen. Tænk lidt videre, og tilføj flere opgaver, som I tror, skal løses i løbet af en dag i en børnehave. Lav en seddel for hver af opgaverne. Byt derefter seddel med en anden gruppe. Opgave 2 Planlæg at gå parvist i 30 minutter. Fordel sedlerne fra den anden gruppe imellem jer. Skiftes til at læse en opgave op, og drøft derefter: Hvilken viden er nødvendig for at kunne udføre opgaven? Og hvilke færdigheder har man brug for? Hvem kan have ansvaret for opgaven? Er det en opgave, som en pædagogisk assistent kan klare selvstændigt? I kan evt. samle op i klassen, når alle er kommet tilbage. Her kan hvert par fx fortælle om den seddel, de havde mest diskussion ud af.

15 Regler for arbejdstid Inden for alle arbejdsområder er der nogle regler for, hvor meget medarbejderne må arbejde, hvordan deres arbejdstid skal ligge osv. Det er beskrevet i overenskomsten for området. I denne opgave skal I se på overenskomsten for pædagogiske assistenter og lære den at kende. Opgave 1 Åbn overenskomsten for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter. Læs indholdsfortegnelsen, og lav i fællesskab en oversigt over de emner, som overenskomsten omhandler. Opgave 2 Se nærmere på det, der står om arbejdstiden, når man er pædagogisk assistent. Se fx 14 og protokollat nr. 4. Læs teksterne, og bliv enige om, hvordan I forstår dem. Lav nu jeres egen beskrivelse af reglerne for arbejdstid på en måde, så alle kan forstå det. I må gerne lave jeres fremstilling af arbejdstiden på en meget kreativ måde.

16 Årsplan i børnehaven I denne opgave skal I arbejde med planlægning af aktiviteter for et år i en børnehave. Lederindsigt.dk Opgave Arbejd i grupper à fire eller fem. Hver gruppe skal bruge et stort stykke papir, farver, lim og ugeblade. Start med at tegne en cirkel på papiret, og del den op i fire, som skal svare til forår, sommer, efterår og vinter. Diskutér nu, hvilke aktiviteter det kan være relevant at lave sammen med en flok børn i enten en vuggestue eller en børnehave inden for hver årstid. Sæt jeres aktiviteter ind i årshjulet. I kan tegne dem, men I kan også klippe noget ud og lime på årshjulet.

17 Når alle er færdige med årshjulene, hænges de op i klassen. Gå nu rundt, og kig på hinandens. Er der aktiviteter, der går igen i alle gruppernes årshjul? Er der aktiviteter, der kun forekommer hos en af grupperne? Opsamling I denne opgave skal I øve jer i at arbejde med planlægning i en virksomhed. OBS! Opgaven tager udgangspunkt i, at I har arbejdet med alle eller nogle af opgaverne til temaet Planlægning af eget arbejde. Opgave Gå sammen i grupper, og bliv enige om en branche og virksomhed, som I vil arbejde med. Lav en brainstorm eller et mindmap over de opgaver, der kan være i løbet af et år. I skal nu prioritere opgaverne og vurdere, hvor ofte de skal løses. Udfyld excelarket Årshjulet som i finder under Dokumenter til print. Anvend printarket Årshjulet Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået, og overvejer, hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært.

18 Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Planlægning af eget arbejde. Quiz I denne opgave skal du teste din viden om planlægning af dit eget arbejde, så du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt. Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om emnet. Ledelse og arbejdsprocesser Lederweb - 4 trin til planlægning der holder Alt om ledelse - 15 tips til en mere effektiv arbejdsdag Michaelhusen - Den hele arbejdsproces Arbejdsplanlægning Planlægning af tid, opgaver, Coveys kvadrant 10 tip til at styre sin tid Arbejdsplanlægning

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

Fakta om medarbejderudviklingssamtalen

Fakta om medarbejderudviklingssamtalen Fakta om medarbejderudviklingssamtalen 2 Fakta om MUS FORORD Denne lille guide om medarbejderudviklingssamtalen er en af fem foldere der tilsammen dækker en større del af HRområdet. Folderne er tænkt,

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert,

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet Nr. 1 - Har du det godt med dine kolleger i afdelingen? Skriv en liste på 3-5 ting, som er vigtige for gode kollegiale relationer. Begrund og prioritér dem. Drøft og notér 2 konkrete eksempler på en situation,

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune

Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune 2 3 Velkommen til uddannelsen som Pædagogisk Assistent Fakta om Egedal Kommune Egedal Kommune ligger i attraktive og naturskønne omgivelser tæt på København.

Læs mere

Velkomstbrev. Kære studerende

Velkomstbrev. Kære studerende Velkomstbrev Kære studerende Rigtig hjertelig velkommen som studerende i idrætsdus sen ved Vester Hassing Skole. Vi glæder os altid til at byde studerende velkommen i vores hus og derved få mulighed for

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

pædagogisk assistent elev

pædagogisk assistent elev Velkommen som pædagogisk assistent elev PAU-elev Kære PAU-elev! Vi er glade for at kunne byde dig velkommen som elev i Sønderborg Kommune. Denne folder er til dig som ny elev i kommunen. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 Praktikbeskrivelsen består af 2 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode, herunder studerendes læringsmål

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Jf. Bekendtgørelse nr.1518 af 13/12/07 om erhvervsuddannelser (hovedbekendtgørelsen) Lov om bekendtgørelse nr. 1244 af 23. oktober 2007 Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med

Læs mere

Drejebog til temadag med Tegn på læring

Drejebog til temadag med Tegn på læring Drejebog til temadag med Tegn på læring DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Drejebog til temadag med Tegn på læring Her finder I idéer til hvordan I i personalegruppen eller dagplejegruppen kommer godt i gang

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl.

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forberedelse: (Ca. 5-6 timer) 1) Forforståelse: Hvad ved I om kirkegårde? (fælles) Udfyld et tankekort Tankekort om kirkegårde (Word).

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune

Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune Pædagogisk Assistent Uddannelse i Egedal kommune 2 3 Velkommen til uddannelsen som Pædagogisk Assistent Fakta om Egedal Kommune Egedal Kommune ligger i attraktive og naturskønne omgivelser tæt på København.

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Beskrivelse af praktikstedet Institutionens navn: Adresse: Børnenes hus Lærkereden L.P. Houmøllersvej 19, 9900 Frederikshavn Telefon nr.: 40 42 30 23 E-mail:

Læs mere

Erhvervspraktik. Hvordan kommer vi i gang? -for AFS udvekslingsstudenter. - Et informations- og idéhæfte til værtsfamilier og kontaktpersoner

Erhvervspraktik. Hvordan kommer vi i gang? -for AFS udvekslingsstudenter. - Et informations- og idéhæfte til værtsfamilier og kontaktpersoner Erhvervspraktik -for AFS udvekslingsstudenter Hvordan kommer vi i gang? - Et informations- og idéhæfte til værtsfamilier og kontaktpersoner 0 Indholdsfortegnelse Hvorfor erhvervspraktik?... 2 Eksamen...

Læs mere

Delpolitik om Seniorinitiativer

Delpolitik om Seniorinitiativer Delpolitik om Seniorinitiativer 1. Formålet med seniorinitiativerne Gentofte Kommune ønsker at være en attraktiv arbejdsplads for alle. Vi har brug for ældre medarbejderes erfaring, viden, engagement og

Læs mere

Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse

Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 Maj 2016 Samarbejde mellem skole og praktiksted Skolen og praktikstedet samarbejder med henblik på at skabe

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

Uddannelsesplan for studerende i Idrætsbørnehaven Lærkereden

Uddannelsesplan for studerende i Idrætsbørnehaven Lærkereden Uddannelsesplan for studerende i Idrætsbørnehaven Lærkereden Navn:. Adresse:. Tlf.: I praktik perioden tilknyttet:.. Praktikperiode:. Praktikvejleder.: Idrætsbørnehaven Lærkereden er normeret til 80 børn

Læs mere

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Børneinstitutionen Høgevænget 27. marts 2015 Leder: Rikke Bruun Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Evaluering delmål 2013-2015 Tema: Læreplans temaet i 2013 er årstiderne. - Vi vil udforske de mange og

Læs mere

Skemaet udfyldes af den uddannelsesansvarlige / kliniske vejleder på praktikstedet. Praktikstedets navn: Kontaktperson: Navn: Stillingsbetegnelse : k

Skemaet udfyldes af den uddannelsesansvarlige / kliniske vejleder på praktikstedet. Praktikstedets navn: Kontaktperson: Navn: Stillingsbetegnelse : k P Æ D A G O G I S K G R U N D U D D A N N E L S E Skema til godkendelse af praktiksted for elever i de grundlæggende Social- og sundhedsuddannelser i København og Frederiksberg Kommune samt H:S. Skemaet

Læs mere

April RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE

April RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE April 2017 1 RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 3 2 DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE... 4 3 ELEVEN... 6 4 SKOLEN... 6 April 2017 2 1 INDLEDNING

Læs mere

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer Kom godt i gang med arbejdsglæden 2 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi styrker arbejdsglæden hos os. Undervejs kommer der eksempler, øvelser og værktøjer til inspiration. Tre punkter

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Pædagogisk assistentuddannelse PAU Daginstitution Højvang 1 PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens navn Hoved tlf.nr.: Institutionens E-mail: Hjemmeside

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse & praktikmål for den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)

Praktikstedsbeskrivelse & praktikmål for den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) Praktikstedsbeskrivelse & praktikmål for den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) Institutionens navn: Daginstitutionen Lærkereden Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens navn og nr.: Adresse: Postnr.

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af;

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af; 1 Dussen Gl. Lindholm skole Lindholmsvej 65 9400 Nørresundby Tlf 96 32 17 38 Hjemmeside gllindholm-skole@aalborg.dk Dusfællesleder Charlotte Dencker Cde-kultur@aalborg.dk Praktikstedsbeskrivelse Præsentation

Læs mere

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58 Praktikbeskrivelse Velkommen som studerende på Villa Ville Kulla. Vi sætter en stor ære i at være med til at uddanne nye pædagoger, og vi håber, du vil få meget med herfra, ligesom vi også håber, du kan

Læs mere

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Formål med samarbejdsværktøjet Dette samarbejdsværktøj har til formål at understøtte teamets samarbejde om elevernes personlige, sociale og praksisfaglige

Læs mere

Social- og sundhedsassistentelev

Social- og sundhedsassistentelev Social- og sundhedsassistentelev på Hospitalsenhed Midt Hospitalsenhed Midt Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel Velkommen som elev ved Hospitalsenhed Midt Denne pjece er ment til dig, der er social- og

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse For SFO Børneboligen

Praktikstedsbeskrivelse For SFO Børneboligen Praktikstedsbeskrivelse For SFO Børneboligen 1 Beskrivelse af praktikstedet: Skema til PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Institutionens navn, nr.: Adresse: Postnr. og By: Hoved tlf.nr.: Lokal tlf.nr.: Fanummer Institutionens

Læs mere

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Indledning En god modtagelse øger motivationen og engagementet i arbejdet og har betydning i forhold til fastholdelse. Modtagelse begynder allerede når medarbejderen

Læs mere

BUPL. Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir

BUPL. Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir BUPL Grundlaget for at blive en god tillidsrepræsentant er afklaring af egen rolle og opgavefelt - et personligt arbejdspapir 1 At forholde sig til rollen som TR Årsagerne til, at du er valgt som tillidsrepræsentant

Læs mere

STENGÅRDSVEJ ESBJERG Ø TLF VUGGESTUEN TLF KONTORET TLF

STENGÅRDSVEJ ESBJERG Ø TLF VUGGESTUEN TLF KONTORET TLF OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 51 VUGGESTUEN TLF. 29 34 71 08 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL OG MED TORSDAG FRA KL. 6.00 TIL 16.30 FREDAG FRA

Læs mere

B. Uddannelsesplan for første praktikperiode Tema: Pædagogens praksis

B. Uddannelsesplan for første praktikperiode Tema: Pædagogens praksis B. Uddannelsesplan for første praktikperiode Tema: Pædagogens praksis Kompetencemål: Den studerende kan begrunde, tilrettelægge, gennemføre og evaluere pædagogiske aktiviteter gennem deltagelse i pædagogisk

Læs mere

Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse

Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse (elevens anden praktik) Praktikerklæringen skal suppleres med standpunktsbedømmelsen, hvor elevens arbejde med de samlede praktikmål

Læs mere

Håndbog for offentlige EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik

Håndbog for offentlige EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik Håndbog for offentlige EGU-elevpladser Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik INDHOLD Denne folder giver information om ErhvervsGrundUddannelsen (EGU) Folderen er delt op i afsnit

Læs mere

Tjørring Skole gode overgange

Tjørring Skole gode overgange Der er mange overgange i et barns forløb fra børnehave til skole og videre op gennem skolens afdelinger. Tjørring Skole har i dette projekt fokus på hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere kan samarbejde

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Elverhøjs uddannelsesplan:

Elverhøjs uddannelsesplan: Grønnedalsvej 8 8660 Skanderborg Tlf. 87942421 E-mail: elverhoj@skanderborg.dk www.skanderborg.dk/elverhoej.dk Elverhøjs uddannelsesplan: Elverhøj er en kommunal daginstitution oprettet i 1996. I 2007

Læs mere

BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING

BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING En lynguide til Perspektiv læringsmål BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING Opgave Hverdag Træning Hvorfor gå systematisk til værks? Sådan kan I bruge guiden Metodens fem faser Der spildes mange

Læs mere

215 Planlægning og forældresamarbejde

215 Planlægning og forældresamarbejde Denne side indeholder en opsamling af spørgsmål og svar i relation til Aarhusaftalen pr. 1. august 2017. Parterne bag Aarhusaftalen er enige om svarene og om, at indholdet på denne side er bindende for

Læs mere

Uddannelsesplan. for pædagogstuderende i praktik. Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg

Uddannelsesplan. for pædagogstuderende i praktik. Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg Uddannelsesplan for pædagogstuderende i praktik Nørreskovskolens SFO/Klub Skolegade 9 6430 Nordborg Velkommen! Hermed byder vi dig velkommen som pædagogstuderende i Nørreskovskolens SFO. Skolegade 9 6430

Læs mere

Informationsdag for elever og lærermestre

Informationsdag for elever og lærermestre Informationsdag for elever og lærermestre Tirsdag d. 8. januar 2013 på Asmildkloster Landbrugsskole Løn til elever under skoleophold For at beregne løn til elever er det vigtigt Eleven har en uddannelsesplan

Læs mere

Forventninger til et godt praktikforløb. - for social- og sundhedselever og deres vejledere Gælder kun for SOPU Nordsjællands elever

Forventninger til et godt praktikforløb. - for social- og sundhedselever og deres vejledere Gælder kun for SOPU Nordsjællands elever Forventninger til et godt praktikforløb - for social- og sundhedselever og deres vejledere Gælder kun for SOPU Nordsjællands elever Indledning Denne pjece har til formål at bidrage til at skabe optimale

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet.

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. Arbejdstidsspillet Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. 1) Taler med din leder og beder om at få

Læs mere

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Anmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Adresse Peter Bangs vej 10-12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Status (kommunal, selvejende, privat) Selvejende Normerede pladser 0-3 år 42 Normerede

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen A. Beskrivelse af praktikstedet Skriv i de hvide felter nedenfor

PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen A. Beskrivelse af praktikstedet Skriv i de hvide felter nedenfor PRAKTIKBESKRIVELSE 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode, herunder studerendes læringsmål

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse og uddannelsesplan for pædagogstuderende i Skovsgård SFO

Praktikstedsbeskrivelse og uddannelsesplan for pædagogstuderende i Skovsgård SFO Praktikstedsbeskrivelse og uddannelsesplan for pædagogstuderende i Skovsgård SFO Generelle informationer: Skovsgård SFO Hovedgaden 71, Skovsgård 9460 Brovst Tlf. 72 57 81 55 Mobil : 41 91 31 55 Hjemmeside:

Læs mere

Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål for 1. praktikperiode.

Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål for 1. praktikperiode. Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål for 1. praktikperiode. Pædagogens praksis. Praktikken retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Læs mere

Praktik. i Den pædagogiske assistentuddannelse. Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015

Praktik. i Den pædagogiske assistentuddannelse. Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 Praktik i Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 April 2016 Samarbejde mellem skole og praktiksted Skolen og praktikstedet samarbejder med henblik på at skabe

Læs mere

Uddannelsesplan for praktikanter i Børnegården Rundhøj

Uddannelsesplan for praktikanter i Børnegården Rundhøj Uddannelsesplan for praktikanter i Børnegården Rundhøj Institutionstype: Inst. navn: Inst. adresse: Integreret Børnegården Rundhøj Rundhøj Allé 2, 8270 Højbjerg Tlf.nr: 87138154 og 87138107 Evt. e-mail:

Læs mere

Velkommen til Dagtilbud. Vejle Kommune som studerende og ansat.

Velkommen til Dagtilbud. Vejle Kommune som studerende og ansat. Velkommen til Dagtilbud Vejle Kommune som studerende og ansat. Dagtilbud ønsker med denne folder at sikre, at vores lønnede studerende får en introduktion til en del af den information, som er vigtig for

Læs mere

RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN

RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN RAMMEAFTALE - PRAKTIKUDDANNELSEN SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN Udarbejdet og godkendt af LUU januar 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 3 2 DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE... 4 3 ELEVEN... 6 4 SKOLEN...

Læs mere

Uddannelsesplan. Mølleriet Møllehøjskolens SFO. Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen. for pædagogstuderende i praktik ved

Uddannelsesplan. Mølleriet Møllehøjskolens SFO. Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen. for pædagogstuderende i praktik ved Uddannelsesplan for pædagogstuderende i praktik ved Mølleriet Møllehøjskolens SFO og Fritids- og Ungdomsklubben Kværnen Velkommen! Hermed byder vi dig velkommen som pædagogstuderende på Møllehøj. I forbindelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Skovhuset

Nyhedsbrev. Skovhuset Nyhedsbrev Skovhuset Januar 2014 Velkommen og godt nytår. Velkommen til de nye ansigter et overblik: Gurli, er begyndt på Troldestuen og bliver tilknyttet Lilleteamet. Gurli var her i efteråret som rotationsvikar

Læs mere

Håndbog for private EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik

Håndbog for private EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik Håndbog for private EGU-elevpladser Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik INDHOLD Denne folder giver information om ErhvervsGrundUddannelsen EGU Folderen er delt op i afsnit der omhandler:

Læs mere

Vejledning til valg af tillidsrepræsentant (ITR)

Vejledning til valg af tillidsrepræsentant (ITR) Vejledning til valg af tillidsrepræsentant (ITR) Ved valg at tillidsrepræsentanter skal følgende vejledning følges: Hvor og hvem kan vælges? På alle vore arbejdspladser, hvor der er 5 ansatte efter samme

Læs mere

Praktikperiodens faser

Praktikperiodens faser Praktikperiodens faser Din praktikperiode på botilbuddet Ørbæklund er opdelt i tre faser: Introduktionsfasen: Oplæringsfasen: Selvstændighedsfasen: to uger. fem syv uger. fem syv uger. De forskellige faser

Læs mere

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE FOA NORDSJÆLLAND SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE 2 Om seniordage Fra 1. januar 2009 blev der indført en seniorordning i kommuner og regioner for ansatte, der er fyldt 60 år (2 seniordage)

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Hjemområde B 2012/2013. Velkommen til hjemområde B. Team B

Hjemområde B 2012/2013. Velkommen til hjemområde B. Team B Hjemområde B Velkommen til hjemområde B I denne folder kan I læse lidt om hverdagen i hjemområde B, vores tanker om læring, vores struktur og organisering. Desuden kan I læse om vores forventninger til

Læs mere

Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere

Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere Indledning Udgangspunktet for planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes arbejdstid er LOV 409 og bilag 1.1. om arbejdstid.

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere