VURDERING AF FORSKELLIGE MULIGHEDER FOR AT HÅNDTERE STRANDEDE OMKOSTNINGER I AFFALDSFORBRÆNDINGSSEKTOREN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VURDERING AF FORSKELLIGE MULIGHEDER FOR AT HÅNDTERE STRANDEDE OMKOSTNINGER I AFFALDSFORBRÆNDINGSSEKTOREN"

Transkript

1 VURDERING AF FORSKELLIGE MULIGHEDER FOR AT HÅNDTERE STRANDEDE OMKOSTNINGER I AFFALDSFORBRÆNDINGSSEKTOREN Delrapport fase 1: Opgørelse af omfanget og indledende vurdering af finansieringsmodeller 9. december 2011 ApS Granvej 5, Hellested, 4652 Hårlev, DK-Denmark njj@strukturforsyningen.dk (+45) / pjo@strukturforsyningen.dk (+45)

2 side 2/11 1. Baggrund Affaldssektoren er inde i en udvikling med stigende konkurrenceudsættelse. Aktuelt er der tale om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingssektoren. En tværministeriel arbejdsgruppe afrapporterede i december 2010 sit arbejde med rapporten: Forbrænding af affald. Rapporten gennemarbejder fire mulige scenarier for sektoren. 1. Et basisscenarie med uændrede regler. 2. Et prisloftscenarie, hvor der centralt fra fastsættes et prisloft for, hvad anlæggene må tage for forbrænding af affald. 3. Et scenarie hvor kommunerne kan anvende egne anlæg til forbrænding af husholdningsaffald, medens erhvervsaffaldsproducenterne frit kan vælge anlæg. 4. Et licitationsscenarie hvor kommunerne skal bringe husholdningsaffaldet i udbud og erhvervsaffaldsproducenterne frit kan vælge anlæg. Arbejdsgruppen vurderer at licitationsscenariet giver den største samfundsøkonomiske gevinst og anbefaler dette scenarie. Arbejdsgruppens anbefaling har været behandlet i Vækstforum, der ligeledes anbefaler licitationsscenariet. Endelig blev der inden folketingsvalget - indgået et politisk forlig mellem et flertal af folketingets partier, der indebærer at licitationsscenariet skal realiseres, men åbner mulighed for at kommunerne kan vælge mix-scenariet i en overgangsperiode på 5 år. Det indebærer i givet fald, at anlæggene i 5 år fortsætter efter hvile-i-sig-selv-princippet både for så vidt angår husholdningsaffald som erhvervsaffald. Når den politiske aftale realiseres vil affaldsforbrændingsanlæggene være stillet meget forskelligt økonomisk, hvis der ikke indarbejdes en ordning til at håndtere de strandede omkostninger. Nogle anlæg vil umiddelbart kunne præstere et solidt overskud, medens andre vil gå konkurs med dramatiske følger for ejerne. 2. Strandede omkostninger ved overgang fra hvile-i-sig-selv regulering til markedsgørelse Det er et alment anerkendt fænomen, at der ved liberalisering af sektorer, der tidligere har været præget af offentlig regulering, kan opstå situationer hvor anlæg, der ansås for gavnlige og rentable under den tidligere regulering, bliver urentable efter liberaliseringen. Økonomisk teoretisk er dette et udtryk for, at den regulerede situation har givet incitamenter til at opbygge en forsyningsstruktur med overkapacitet. Når markedet så liberaliseres vil de anlæg, der har højst omkostninger komme i vanskeligheder.

3 side 3/11 I elliberaliseringen var det klart erkendt, at der på denne måde ville opstå stranded costs og det er indbygget i den europæiske regulering, at det tab, der her opstår, kan dækkes via kollektive løsninger uden om markedsprisen. Dette sker ud fra en tankegang om, at dette er en naturlig del af omstillingsomkostningen. Alternativet ville være at lade de nødlidende anlæg gå konkurs og realisere væsentlige tab, der ville ramme tilfældigt. I det danske tilfælde kom denne tankegang til udtryk gennem kraftværkspakken, som er en politisk aftale, der blev indgået i forlængelse af elreformen med henblik på at isolere og fordele stranded costs i kraftværkssektoren. Ud over den overordnede erkendelse af, at dette var nødvendigt, var den konkrete udformning af kraftværkspakken under indflydelse af lave elpriser og en presset økonomi i kraftværksselskaberne. Derfor var kraftværkspakken i realiteten også motiveret af et dansk ønske om at bevare en kraftværkssektor, som dybest set ansås for at have væsentlig national forsyningssikkerhedsmæssig betydning. De relevante omkostninger blev afgrænset ved forhandling, og de systemansvarlige virksomheder sikrede en fordeling af omkostningerne på landets elforbrugere over en periode på 4 år. Der findes en del andre eksempler på, at erkendte samfundsmæssigt nødvendige omkostninger rammer skævt og fordeles på kollektivet. Vindmølleudligningen er et eksempel, hvor det er politisk besluttet, at der skal ske en omfattende vindudbygning. Dette medfører store omkostninger til netudbygning i de områder, hvor vindudbygningen sker og dette rammer skævt med især store omkostninger i Vestjylland og landområder i øvrigt. Det har ikke været ønskeligt at overvælte disse omkostninger fuldt ud på vindproducenterne, og for at undgå at enkelte netselskaber blev meget hårdt ramt, blev der lavet en vindmølleudligning. I starten var dette en ordning, der blev administreret i elbranchens foreninger en udvalgsstruktur besluttede hvilke omkostninger kollektivet burde bære, og omkostningerne blev fordelt på samtlige netselskaber og dermed på elprisen. Senere er den formelle administration overgået til systemansvaret, men brancheudvalgsstrukturen eksisterer stadig. Vindmølleordningen er et eksempel på en løbende ordning, hvor omkostningen ikke kan opgøres ex ante. Der er i sådanne situationer behov for en mere permanent beslutningsstruktur, der er alment accepteret. Oliebranchens miljøpulje er et andet eksempel, hvor man ud fra samfundsmæssige overvejelser ønsker en oprydning i gamle tankstationer. Lukningen af en tankstation vil ofte påføre ejerselskabet en væsentlig miljøoprydning. Der vil således være et selskabsøkonomisk incitament til at opretholde gamle ineffektive anlæg for at undgå omkostningen herved. Oliebranchen lavede derfor i samarbejde med myndighederne en ordning, hvor anlæg kunne lukkes og oprydningsomkostningerne dækkes af kollektivet gennem et tillæg til olieprisen (i realiteten en skat).

4 side 4/11 Uanset hvilken type af ordning man laver, er det centralt at afgrænse hvilke omkostningstyper er relevante. Dette er nødvendigt for at opnå almen accept af ordningen idealet er at isolere de omkostningsarter, der ikke kan dækkes pga. strukturændringen, og lade dem indgå i ordningen, mens andre omkostninger må dækkes af det enkelte anlæg. Det er væsentligt, at alle betydende interessenter anerkender fairness i denne opgørelse. 3. Opgørelse af strandede omkostninger Opgørelsen tager udgangspunkt i en simpel model med affaldsforbrændingsanlægget i centrum: Grundmodel El Affald ANLÆG Varme Anlæggets indtægter stammer fra salg af el og varme. Herfra trækkes anlæggets omkostninger. Resultatet, som normalt vil være negativt, dækkes af affaldstaksterne. I et konkurrencemarked vil der dannes én markedspris (+/- transportomkostninger). Hvis denne er lavere end affaldstaksten, opstår der strandede omkostninger, som udtrykkes ved forskellen mellem indtægterne fra el og varme og anlæggets totalomkostninger. I denne analyse har vi anvendt en model, som også tager højde for, at der på kortere sigt må skelnes mellem marginalomkostningerne og de faste omkostninger med henblik på at vurdere, om det er økonomisk at holde anlægget i drift, selvom det samlet set giver tab i en kortere eller længere periode, typisk afhængig af restløbetiden for anlæggets afskrivninger. Modellens metode er følgende: Først opgøres indtægterne som summen af varme og elindtægter samt de øvrige indtægter, der måtte være. Indtægterne er variable

5 side 5/11 og kan antages at være proportionale med de indfyrede affaldsmængder. Fra de samlede indtægter fratrækkes de marginale omkostninger. De marginale omkostninger er de omkostninger, der varierer direkte med de indfyrede affaldsmængder. De består først og fremmest af materialer mv. der benyttes ved forbrændingen, omkostninger til bortskaffelse af aske mv. og afgifter. Differencen mellem indtægter og marginale omkostninger er det marginale indtjeningsbidrag. Tallet giver et udtryk for, hvorledes den helt kortsigtede marginale økonomi ser ud. Hvis tallet er større end prisen på affald (positiv eller negativ) er det altid en fordel at fortsætte produktionen på helt kort sigt. De marginale omkostninger er af størrelsesorden 1 mia. kr./år svarende til 32 % af de samlede årlige omkostninger. Hovedparten af disse er afgifter og størrelsen har derfor stor betydning for anlæggenes konkurrenceevne. Det er ikke denne rapports ærinde at belyse betydningen heraf og vi har derfor taget udgangspunkt i de gældende afgifter. I praksis har vi bortset fra afgiften - ikke haft de helt korrekte marginalomkostninger til rådighed, fordi disse ikke er opgjort ved BEATE-omkostningerne. Vi kommer derfor i de aktuelle beregninger til at overvurdere det marginale indtjeningsbidrag. I praksis har denne mangel ved analysen vist sig at have mindre eller ingen betydning for resultaterne. Det marginale indtjeningsbidrag er i praksis i en størrelsesorden, så næsten alle anlæg på det helt korte sigt har fordel af at fortsætte driften også ved meget lave affaldstakster. Fra det marginale indtjeningsbidrag trækkes de øvrige driftsomkostninger (ekskl. afskrivninger, renter mv.). Disse omkostninger varierer ikke med den indfyrede affaldsmængde og er i den forstand faste omkostninger. De består bl.a. af løn, administrationsomkostninger, drift af bygninger mv. Derved fås indtjeningsbidraget fra driften. Dette tal giver et udtryk for, om fortsat drift på mellemlangt sigt kan betale sig. Hvis tallet er større end den gennemsnitlige affaldspris (positiv eller negativ) over en periode f.eks. et år, kan det betale sig at fortsætte driften. Driftsomkostningerne er af størrelsesorden 1,4 mia. kr. svarende til 41 % af de samlede årlige omkostninger. Fra indtjeningsbidraget fra driften trækkes kapitalomkostningerne. Disse består af renter, afskrivninger mv. Herved fremkommer det totale indtjeningsbidrag. Dette tal giver et udtryk for forbrændingsanlæggets indtjeningsevne. Hvis tallet er større end affaldsprisen (positiv eller negativ) vil fortsat drift give overskud. Hvis tallet er lavere end affaldsprisen, giver fortsat drift tab. Fortsat drift kan dog godt være et bedre alternativ end lukning, hvis indtjeningbidraget fra driften er positivt. Kapitalomkostningerne er af størrelsesorden 0,9 mia. kr. svarende til 27 % af de samlede årlige omkostninger.

6 side 6/11 Analysen kan benyttes til at afgrænse stranded costs således: Det antages, at der dannes én markedspris, som de enkelte aktører ikke kan påvirke. Ved at sammenholde denne udefra givne pris på affald med det marginale indtjeningsbidrag og indtjeningsbidraget fra driften afgøres det, om anlægget bør være i drift eller om anlægget bør lukkes. Hvis anlægget bør være i drift: Ved at sammenholde det totale indtjeningsbidrag med affaldsprisen afgøres, om anlægget opererer med tab. Hvis der er tab, udgør stranded costs pr. år det tabte beløb pr. år. De totale årlige stranded costs for anlægget kan opgøres som det beløb, som anlægget har behov for i tilskud for at sikre et driftsresultat på 0. Hvis anlægget ikke skal være i drift: Stranded costs kan opgøres direkte ved afviklings-, nedrivnings og retableringsomkostningerne for anlæggene. Data-input i modellen er fra anlæggenes indberetninger til Beate-systemet for Efter modelberegningerne har datagrundlaget været udsendt til anlæggene for kontrol. En del af anlæggene har i denne forbindelse også angivet de tilsvarende data for forventningerne til På trods heraf er der naturligvis en vis usikkerhed knyttet til datagrundlaget, som kan have betydning for det enkelte anlæg (f. eks. over/underdækninger fra tidligere år), men størrelsesorden for de samlede strandede omkostninger skønnes pålidelig. Det er forudsat, at ingen af anlæggene vælger mix-scenariets overgangsmodel med en 5-årig periode efter hvile-i-sig-selv-princippet, da det ikke vil være økonomisk attraktivt. I analysen indgår pt. 20 anlæg, som tilsammen omfatter 2,8 mio. tons affald svarende til 86 % af den forbrændte mængde på 3,2 mio. tons i Vi antager, at den resterende mængde håndteres på samme vilkår og de samlede stranded costs forøges herefter proportionalt til 100 %. Det er endvidere forudsat, at alle anlæggene får tilført den ønskede mængde forbrændingsaffald. En afgørende parameter for størrelsen af de strandede omkostninger er naturligvis markedsprisen. For at belyse følsomheden over for variationer i markedsprisen har vi beregnet stranded costs ved en markedspris på hhv. 350, 500 og 600 kr. pr. tons inkl. afgifter ekskl. moms. Resultatet fremgår af nedenstående figur:

7 side 7/11 Oversigt over stranded costs i mio kr. p.a. ved alternative markedspriser kr/tons 500 kr./tons 600 kr./tons Ovenstående viser, at de samlede årlige strandede omkostninger i 2010 ligger på mellem 100 og 600 mio. kr. afhængig af markedsprisen. Det svarer til mellem 3 og 18 % af de samlede årlige omkostninger. Dataene fra 2011 indikerer, at resultatet ikke er væsentligt påvirket af valget af driftsåret Det er her forudsat, at alle anlæg med et positivt indtjeningsbidrag efter afholdelse af marginalomkostningerne fortsætter i drift også selvom aktiviteten samlet set giver underskud. Resultatet af denne analyse fremgår af nedenstående tabel, hvor det er forudsat, at markedsprisen er 500 kr./tons: Kategorisering af anlæggene Anlæg Antal anlæg Anlæg med negativ marginal indtjening 0 Anlæg uden Stranded Costs 6 Anlæg med positiv indtjening fra driften og samlet tab Anlægmed negativ indtjening fra driften og samlet tab Anlæg i alt

8 side 8/11 Det ses, at ingen af de analyserede anlæg bør lukkes på kort sigt. 6 anlæg er uden stranded costs. 12 anlæg har positiv indtjening fra driften ved en markedspris på 500 kr/tons, men tab på den samlede aktivitet. 2 anlæg har tab på driften og samlet tab. Analysen viser således, at alle anlæg, står sig bedst ved at fortsætte driften på kort sigt. Det er hér forudsat, at de gældende varmepriser og afgifter opretholdes. Et alternativ til at realisere de angivne stranded costs eller reducere størrelsen er at inddrage varmepriser og afgifter i reguleringsmodellen. Det kan således vurderes, hvor meget varmeprisen skal hæves og/eller afgifterne reduceres for helt at undgå stranded costs. Såfremt afvikling af anlæg bliver aktuelt, vil stranded costs skulle inkludere de omkostninger, der er forbundet med afviklingen. Disse omkostninger (til nedrivning, retablering mv.) er ikke medtaget i denne opgørelse, idet det i udgangspunktet er lagt til grund at alle anlæg drives videre. De samlede stranded costs set over en længere periode afhænger som tidligere nævnt i høj grad af afskrivningsprofilen for de enkelte anlæg. Disse bør opgøres særskilt for hvert enkelt anlæg i operationaliseringsfasen. 4. Markedet. Forud for en liberalisering er det altid af stor interesse, at vurdere hvorledes markedet vil udvikle sig. Usikkerheden er stor, fordi der ikke er indhøstet erfaringer og aktørerne er usikre, fordi mulighederne for at bedømme markedet er lille. Det er derfor ikke muligt at give en endegyldig vurdering af, hvorledes markedet vil udvikle sig. Nogle træk kan imidlertid kommenteres. Liberaliseringen indebærer en mulighed for import og eksport af affald. Det udenlandske volumen for affaldsbehandling er stort i forhold til de danske volumener. Det danske område er karakteriseret ved en høj grad af nyttiggørelse af affaldsressourcen enten til genanvendelse eller forbrænding og en relativt effektiv forbrændingssektor. De marginale omkostninger i anlæggene er så relativt lave, at det må forventes, at kapaciteten i den danske affaldsforbrænding i det store og hele vil blive udnyttet. Dette støttes bl.a. på, at langt de fleste affaldsforbrændingsanlæg har marginalomkostninger, der gør at de har en klar egeninteresse i at tiltrække affald, således at anlægget kan udnyttes fuldt ud. Den ressource, som affaldsforbrændingsanlægge

9 side 9/11 ne som helhed udgør i den danske energisektor er således ikke umiddelbart truet. Dette er især af interesse for varmeforsyningen. Lokaliseringen af affaldsforbrændingen kan imidlertid flytte sig i takt med at strukturen tilpasses til markedsvilkårene. Nogle varmeforsyninger kan således komme i en situation, hvor de må finde alternativer til opvarmningen fra det lokale affaldsforbrændingsanlæg, mens andre vil kunne realisere en større varmeproduktion. Markedsprisen for affald er vanskelig at forudsige, men i og med, at det danske volumen er lille i forhold til omverdenen er der grund til at antage, at importtaksten (=den pris udenlandske operatører vil betale for at få affald brændt i Danmark) vil sætte en nedre grænse for hvor lave affaldstaksterne kan blive. Tilsvarende vil eksportprisen (= den takst danske operatører skal betale for at få affald forbrændt i udlandet) sætte en øvre grænse for, hvor høje taksterne kan blive i Danmark. Det vil være en naturlig antagelse, at markedsprisen i Danmark vil ligge mellem disse niveauer og ind imellem være lig med en af grænserne. Ved dialog med aktørerne er vi nået til den vurdering, at taksterne i den indledende liberaliseringsperiode over længere perioder næppe vil være under 350 kr./tons og næppe over 600 kr./tons. 5. Transportomkostninger. Transportomkostninger indgår ikke direkte i stranded costs beregningerne. Affaldstaksten for de enkelte anlæg må således fortolkes som den takst, der opkræves ved porten til det pågældende anlæg. Man må som udgangspunkt antage, at anlæg med et affaldsopland hvor affaldsmængden er mindre end anlæggets kapacitet vil søge at tiltrække affaldsmængder ved at sætte lidt lavere takster og dermed overvinde transportomkostningerne til naboområderne eller omkostningerne ved import. Hvis forbrændingsanlægget i naboområdet derved kommer i en situation med mangel på affald vil reaktionsmønstret gentage sig her. Denne proces vil forplante sig og resultere i, at anlæggene som hovedregel fyldes til kapacitetsgrænse enten ved at tiltrække affald fra naboområder eller ved at importere. Prisbilledet over landet forventes således at vise takster, hvor der i områder med overskud af affald vil være lidt højere takster og i områder med underskud lidt lavere takster. Vurderet ud fra vor viden om de aktuelle faktiske transportomkostninger skønnes det, at afvigelsen i forhold til den gennemsnitlige markedspris næppe vil være over 100 kr./tons og sandsynligvis betydeligt mindre, fordi markedet vil

10 side 10/11 skabe en stor interesse i at optimere transportmulighederne så omkostningerne holdes nede. En variation indenfor +/- 50 kr. pr. t. vurderes at være realistisk. Vi vurderer på denne baggrund, at skønnet over stranded costs på brancheniveau næppe vil påvirkes markant af transportomkostningerne. Nogle værker vil formentlig opleve større tab en estimeret i analysen og andre mindre. 6. Indledende vurdering af forskellige finansieringsmodeller Finansieringen af de strandede omkostninger kan ske på flere måder. Teoretisk set er der to yderpunkter: staten har ændret forudsætningerne for opførelsen og driften af anlæggene og det må derfor være statens opgave at finansiere de økonomiske konsekvenser heraf via finansloven. Ændringerne gennemføres, fordi embedsmandsrapporten vurderer at der er en samfundsøkonomisk fordel (ca. 400 mio. kr. p.a. senere ændret til 350 mio. kr.) og samfundet må så også bære de omkostninger, som overgangen fra hvile-i-sig-selv til markedsgørelse medfører. Alternativt kan det besluttes, at anlæggene selv må håndtere de økonomiske konsekvenser. Argumentet er hér, at affaldsproducenterne (eller i hvert fald husholdningerne i de berørte kommuner) ved uændrede forudsætninger ville have betalt højere takster og derfor på sigt alligevel have haft de samme omkostninger. Nu bliver taksterne lavere (licitation) og der er derfor råd til et bidrag via skatter el lign. Man kan sige, at denne løsning svarer til, at stranded costs ikke anerkendes, men modellen indebærer dog, at der sker en opgørelse af størrelsesordenen og dermed en mulighed for at emnet kan tages op på et senere tidspunkt. Imellem disse to yderpunkter findes en række blandingsmodeller, som måske nok er mere realistiske. Her peges på to modeltyper: en statsmodel, hvor staten og sektoren begge bidrager til finansieringen i et eller andet forhold og en PSO-model, som den kendes fra elsektoren, hvor samtlige affaldsproducenter bidrager, således at de økonomiske konsekvenser ikke alene bæres af de lokale affaldsproducenter. Der findes en række varianter inden for begge disse modeltyper og de kan i princippet også kombineres. I det følgende har vi foretaget en indledende beskrivelse af hhv. PSO-modellen og statsmodellen. PSO-modellen PSO-modellen tager udgangspunkt i, at der er tale om en offentlig forpligtelse (Public Service Obligation) til at holde de nødlidende anlæg skadesløse og at det er forbrugerne af disse offentlige ydelser altså affaldskunderne som solidarisk deler byrden imellem

11 side 11/11 sig. Et væsentligt element heri er naturligvis, at omkostningerne dækkes af taksterne frem for over skatterne. Vi forestiller os, at den praktiske gennemførelse sker ved, at hvert enkelt anlæg søger om dækning af deres strandede omkostninger opgjort efter en fælles vedtagen skabelon, hvor data dokumenteres og kontrolleres (f. eks. revisorpåtegning). En offentlig instans tager stilling til opgørelsen i de indkomne ansøgninger og beslutter om og i hvilket omfang udbetaling skal finde sted. Dette kan evt. kombineres med krav om effektivisering udmøntet i en reduktion af størrelsen af de accepterede stranded costs. Der skal endvidere tages stilling til om de strandede omkostninger skal opgøres én gang for alle (f. eks. en nutidsværdi) eller beregnes årligt på grundlag af markedsprisen samt om afregningen skal ske én gang eller over tid. Endelig skal det besluttes, hvorledes opkrævningen i givet fald skal ske. Statsmodellen Statsmodellen tager udgangspunkt i at det er staten, som har ændret rammevilkårene og derfor også i et eller andet omfang må bidrage økonomisk i et på forhånd aftalt forhold. I PSO-modellen er det som nævnt alene sektoren, der dækker de økonomiske tab. Det indebærer, at der skal etableres en aftale mellem sektoren og staten, som dels angiver, hvilke betingelser, der skal være opfyldt for at aktionen iværksættes (dette er ikke principielt forskelligt fra PSO-modellen) og dels definerer hvilken del, der finansieres af staten samt de nærmere vilkår for, hvorledes dette skal ske. Modellen kan evt. konstrueres sådan, at det er staten, som er garanten, hvis udgifterne bliver større end forudset. I givet fald skal de strandede omkostninger opgøres løbende over en årrække på grundlag af udviklingen i markedsprisen. 7. Afsluttende bemærkninger Uanset hvilken ordning, der etableres, skal der tages stilling til, hvordan den skal administreres og hvem, der træffer de nødvendige afgørelser. Det er næppe hensigtsmæssigt at tage eksplicit stilling til disse spørgsmål i denne fase, men det synes umiddelbart logisk, at modeller, hvor sektoren selv står for finansieringen, primært administreres af sektoren, mens modeller, hvor staten tager et økonomisk medansvar, også involverer statslig deltagelse i det administrative setup. Under alle omstændigheder vil alle modellerne kræve ny lovgivning.

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet NOTAT Miljøteknologi J.nr. MST-142-00012 Ref:Medal Den 11. juni 2013 Klimaplan Udsortering af plast fra affald 1. Beskrivelse af virkemidlet Dette virkemiddel består i at kommunerne fastsætter regler for

Læs mere

Effektivisering af affaldsenergisektoren

Effektivisering af affaldsenergisektoren NOTAT Effektivisering af affaldsenergisektoren Dansk Affaldsforening bemærkninger til rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren september 2016 Indledende bemærkninger

Læs mere

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport 15-11-2014 2 Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport, - 15-11-2014 Udarbejdet for Dansk Affaldsforening af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010 Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark Resultater og dokumentation Final November 21 Indholdsfortegnelse 1 Overblik over modellen 3 2 Scenarier og følsomhedsanalyser 4 2.1 Scenarier

Læs mere

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen ndsættelse, på billedet det bagerst. Effektivisering af affaldssektoren Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Oversigt Baggrund Aktuel arbejdsgruppe Fremtidige rammer Dansk Fjernvarme - erfagruppe

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

15. maj Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger. 1. Indledning

15. maj Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger. 1. Indledning 15. maj 2017 Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger 1. Indledning Dette notat beskriver forskellige støtteformer til vindenergi og notatet illustrerer

Læs mere

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren Bilag 8 Dato 19. oktober 2018 sagsnr. 14120002 reference /pn Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren I nærværende notat er skitseret mulige konsekvenser af en liberalisering af affaldsenergisektoren.

Læs mere

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME OG AFFALDSSEKTOREN Varme fra affaldsforbrændingsanlæg er meget velkommen. Non-profit og prisloft er en nødvendig regulering,

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme).

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme). NOTAT Licitationsmodellen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en Licitationsmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de beskrivelser

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget De økonomiske konsulenter Til: Dato: Udvalgets medlemmer 16. november 2016 Opdateret analyse af PSO-udgifter

Læs mere

L90/TAS. Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) V Vestforbrændning. December 2013. Granvej. ApS

L90/TAS. Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) V Vestforbrændning. December 2013. Granvej. ApS L90/TAS V Vestforbrændning Analyse af potentialet for en fusion af L90 og TAS (fase 1) D December 2013 ApS Granvej side 2/11 1. Sammenfatning 1.1 Fremgangsmåde Som grundlag for at vurdere mulighederne

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2017-614 Doknr: d2018-1698-18.0 01-02-2018 Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Konklusion Vurdering af konsekvenser ved grundbeløbets bortfald må ses i

Læs mere

Omsætning Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012.

Omsætning Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012. Spildevand A/S Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012. Fast bidrag I budgettet er regnet med 18.144 stik.

Læs mere

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 23. oktober 2015 Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Medlemsmøde Danske Vandværker FVD Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Indholdet i det politiske forlig af 29. april 2015 1,3 mia. kr i effektivisering fra 2014-2020 Spildevand 0,9

Læs mere

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1 Udbud af ydelsen forbrænding af affald 2 februar 2017 Oplægsholder Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner 1 Oversigt Udbud og udbudsreglerne Særligt om in-house Udbud i mulige fremtidige situationer

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Resume I Energnist-oplandet produceres ca. 456.000 ton forbrændingsegnet affald pr. år og forsyningssikkerheden sikres

Læs mere

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse. Miljøstyrelsen Dok.nr: 48758 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 17. januar 2011 HØRINGSSVAR JOURNALNUMMER MST 7759-00121 Miljøstyrelsen har med brev af 16. december 2010 anmodet om høringsparternes kommentarer

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Administrationen undersøger prisudviklingen i Flextrafik Rute.

Administrationen undersøger prisudviklingen i Flextrafik Rute. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2009 HVT 06. Budget 2010 1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller At budgetforslaget danner udgangspunkt for det budgetmateriale, der

Læs mere

Notat. Henlæggelser til fremtidige investeringer

Notat. Henlæggelser til fremtidige investeringer Not Do: 18. juli 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrionen Henlæggelser til fremtidige investeringer Formål Bestyrelsen besluttede på møde den 23. maj 2018 (sag nr. 23-18), der skal fremlægges konkret

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March AVV Agenda 1. Anbefaling 2. Regeringens forsyningsstrategi 3. Om AVV 4. AVV selskabsgøres 5. AVV sælges 6. AVV i produktionsfællesskab med Hjørring Varmeforsyning 2 1. Anbefaling 3 Anbefaling Anbefaling

Læs mere

Afskaf affaldsafgiften

Afskaf affaldsafgiften Afskaf affaldsafgiften Jacob H. Simonsen 1 Hvorfor er problemstillingen afgørende Pr. 12. december 2010 kan det forbrændingsegnede erhvervsaffald bevæge sig frit i EU Affaldsproducenten har et retskrav

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen 24-11-2011 VAND /FIB Justeringer i prisloftbekendtgørelsen Dette papir indeholde en liste over emneområder, hvor det kan overvejes at justere reglerne i prisloftbekendtgørelsen. KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Tillæg for 1:1 omkostninger udgør kr. 16.000 som følge af betaling til Forsyningssekretariatet og kr. 944.292 som spildevandsafgift.

Tillæg for 1:1 omkostninger udgør kr. 16.000 som følge af betaling til Forsyningssekretariatet og kr. 944.292 som spildevandsafgift. Hørsholm Vand ApS Prisloft 2011 Der foreligger på nuværende tidspunkt afgørelse af prisloft for vand for 2011 og udkast til afgørelse om prisloft for spildevand for 2011. Udkastene har resulteret i kommentarer

Læs mere

Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og de offentlige hospitalers forventede behov

Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og de offentlige hospitalers forventede behov Fremskrivning af færdiguddannede radiografer og de offentlige hospitalers forventede behov Formål At revidere tidligere estimat (november 2005) af udviklingen i hhv. antallet af færdiguddannede autoriserede

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Omsætning Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt m³ som realiseret i regnskab Mængden er forudsat konstant i overslagsårene.

Omsætning Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt m³ som realiseret i regnskab Mængden er forudsat konstant i overslagsårene. Budget forudsætninger 2013 Spildevand A/S Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt 2.737.553 m³ som realiseret i regnskab 2011. Mængden er forudsat konstant i overslagsårene. Fast bidrag Der indføres

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Marianne Moth Miljøstyrelsen Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Historie Anbefalinger fra bredt sammensat arbejdsgruppe, december 2004 Baggrundsrapporter om forskellige emner findes på

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Fremsat den xx. december 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende Lov nr. 596 af 12. juni 2013

Læs mere

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund KARA/Noveren I/S Bestyrelsen København 15. november 2013 Johan Weihe Partner T +45 72 27 34 53 jhw@bechbruun.com Sagsnr. 005168-0075 jhw/jhw/sap Notat Modernisering af affaldsforbrændingssektoren 1. Baggrund

Læs mere

Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening

Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening Dato: 7. november 2005 Baggrundsnotat om justering af visse energiafgifter med henblik på at opnå en bedre energiudnyttelse og mindre forurening Baggrund Det er ønsket at forbedre energiudnyttelsen mindske

Læs mere

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018 2-11-218 Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 217 og 218 Ea Energianalyse har i november 218 opdateret de samfundsøkonomiske fjernvarmepriser for hovedstadsområdet

Læs mere

Embedsmandsrapporten og Klimaet. v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim

Embedsmandsrapporten og Klimaet. v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim Embedsmandsrapporten og Klimaet v/henrik Wejdling & Annette Mejia Braunstein, DAKOFA Mødet 10.02.11 for DAKOFAs netværk vedr. Affald, Energi & Klim Ny affaldsreform Fase 2: Markedsudsættelse af forbrændingsegnet

Læs mere

Kommentarer til evaluering af vandsektorloven Copenhagen Economics 8 april 2014

Kommentarer til evaluering af vandsektorloven Copenhagen Economics 8 april 2014 Kommentarer til evaluering af Copenhagen Economics 8 april 2014 Copenhagen Economics er af Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) blevet bedt om at gennemgå evalueringen af (herefter evalueringen ) som

Læs mere

Udtalelse. Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet. BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

Udtalelse. Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet. BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Udtalelse Til Aarhus Byråd Via Magistraten 3. oktober 2016 Side 1 af 8 Forslag fra Liberal Alliance om tilskud til forældrepasning i hjemmet 1. Konklusion Principielt er Børn og Unge enig i, at der skal

Læs mere

Eventuelle positive reguleringer vedrørende tidligere år (før 2007) anvendes primært til finansiering af afdrag på HUR-lånet

Eventuelle positive reguleringer vedrørende tidligere år (før 2007) anvendes primært til finansiering af afdrag på HUR-lånet Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 9. oktober 2008 HVT 08 Byrdefordeling vedrørende renter og afdrag på HUR-lånet Indstilling: Direktionen indstiller, at Renteudgifter på HUR-lånet finansieres

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

FO R S L A G TIL BUDGET

FO R S L A G TIL BUDGET FO R S L A G TIL BUDGET 2016 for Modtagestation Vendsyssel I/S Indhold MV-forslag til budget for 2016... 3 Generelt... 3 Farligt affald... 4 Klinisk risikoaffald... 4 Olie- og benzinudskillere... 4 Mængdeforudsætninger

Læs mere

Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg

Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg Bekendtgørelse nr. 234 af 23. marts 2006 I medfør af 20, stk. 4, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

Interessentanalyse. Gennemført af COWI ved: Anita Dahl Hansen. Affaldsafdelingen. COWI Aarhus

Interessentanalyse. Gennemført af COWI ved: Anita Dahl Hansen. Affaldsafdelingen. COWI Aarhus Interessentanalyse Møde i KKR Nordjylland den 27/1-2012 Dagsordenens punkt 3.3. Gennemført af COWI ved: Anita Dahl Hansen Affaldsafdelingen COWI Aarhus Afrapporteret i notat af august 2011 samt ved godkendte

Læs mere

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab.

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 9 - Takstfinansieret drift Baggrund Bevillingen Takstfinansieret drift ligger i 2012 under bevillingstypen Efterspørgselsstyrede

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere

Aktstykke nr. 111 Folketinget 2013-14. Afgjort den 4. juni 2014. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014.

Aktstykke nr. 111 Folketinget 2013-14. Afgjort den 4. juni 2014. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014. Aktstykke nr. 111 Folketinget 2013-14 Afgjort den 4. juni 2014 111 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/3733 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr i 2010. Gebyret skal dække

Læs mere

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Kommune NOTAT 7. april 2014 Til drøftelse af de nye regler på fritvalgsområdet, har Ældre og Sundhed udarbejdet følgende analyse

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv

El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv El, varme og affaldsforbrænding - Analyse af økonomi ved import af affald i et langsigtet perspektiv Affaldsdage 2016 Hotel Vejlefjord, 11. november 2016 Jesper Werling Ea Energianalyse 1 Formål Vurdere

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 59 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 59 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 59 Offentligt MINISTEREN Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K Dato 4. oktober 2007 J nr. 004-U03-41 Frederiksholms

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune

Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune Indledning I den politiske aftale af 3. marts 2005 mellem regeringen og hovedparten af Folketingets partier blev det besluttet, at Farum og Værløse kommuner

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt 11. august 2017 J.nr. 2017-2271 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 339 af 10. april 2017 (alm.

Læs mere

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer:

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer: Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. september 2013 Mads Lund Larsen 07 Likviditetspolitik Indstilling: Administrationen indstiller, At målet for den gennemsnitlige likvidbeholdning

Læs mere

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016.

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016. Analyse Dok. ansvarlig: JFH Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2016-13799-36.0 12-10-2016 Grundbeløbet og betydning for fjernvarmeprisen Resume De naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker modtager

Læs mere

Bemærkninger til Analyse vedr. DRs økonomi af KPMG og Struensee & Co.

Bemærkninger til Analyse vedr. DRs økonomi af KPMG og Struensee & Co. DR 5. januar 2018 Bemærkninger til Analyse vedr. DRs økonomi af KPMG og Struensee & Co. Indledning Konsulentvirksomhederne KPMG og Struensee & Co. har udarbejdet Analyse vedr. DRs økonomi på opdrag af

Læs mere

Valg af statsgaranti eller selvbudgettering Budget 2017

Valg af statsgaranti eller selvbudgettering Budget 2017 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering Budget 2017 Byrådet skal træffe et valg mellem selvbudgettering og statsgaranti i forhold til budgettering af indkomstskat, tilskud og udligning for 2017. Valget

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 202-203 Forord Nærværende dokument er den første virksomhedsplan for Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplanen er udarbejdet det af selskabets direktion og

Læs mere

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer Skatteudvalget 2018-19 (Omtryk - 26-04-2019 - Yderligere fil vedhæftet) L 223 Bilag 4 Offentligt Sendt pr. e-mail til peter@yupex.dk Yupex Trading A/S Bøgekildevej 33 8361 Hasselager Afskaffelse af selvanmelderordningen

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Byrden ved befordringspligt til enhedstakster

Byrden ved befordringspligt til enhedstakster 1 af 5 21-08-2013 11:33 Byrden ved befordringspligt til enhedstakster Journal nr. 4/0106-0402-0006/ISA/CHJ 1.1. Definition Byrden ved befordringspligten opstår, når postoperatøren er forpligtet til at

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

Mundtlig beretning Generalforsamling 2015

Mundtlig beretning Generalforsamling 2015 Mundtlig beretning Generalforsamling 2015 Året 2014 Driften af selskabet Når vi ser tilbage på 2014 kan vi glæde os over en stabil drift af kraftvarmeværket med kun få kortvarige, uplanlagte driftsstop.

Læs mere

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning.

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 8. december 2011 Henrik Visborg Thune 15 Movias likviditetsstyring Indstilling: Det indstilles, at Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Fleksibel kapacitetstilpasning

Fleksibel kapacitetstilpasning Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Fleksibel kapacitetstilpasning - Garantiklinikker anno 2011 - Pulje til særlige meraktivitetsprojekter

Læs mere

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES GRAKOM ANALYSE 11.5.16 BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES Blankbåndsvederlaget er en anakronistisk og unødvendig afgift, hvis afskaffelse bør være en selvfølgelig konsekvens af regeringens ønske om at sanere

Læs mere

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i april 2015 gennemført en undersøgelse på

Læs mere

Skat, tilskud og udligning i budget

Skat, tilskud og udligning i budget Skat, tilskud og udligning i budget 2017-2020 Dette notat beskriver den foreløbige budgettering af kommunens skatter, bloktilskud og udligning for budget 2017-20. Der er taget udgangspunkt i de udmeldte

Læs mere

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 40 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Notat om energispareindsatsen Kontor/afdeling Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 9.

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

Skat, tilskud og udligning i budget

Skat, tilskud og udligning i budget Skat, tilskud og udligning i budget 2018-2021 Dette notat beskriver den foreløbige budgettering af kommunens skatter, bloktilskud og udligning for budget 2018-2021. Der er taget udgangspunkt i de udmeldte

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Skatteudvalget SAU alm. del - O Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.64-67 af den 21. marts 2005. (Alm. del) Kristian

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 5 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 5 afsnit: Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 21. september 2010 Udfærdiget af: Brian Hansen Vedrørende: Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2011 Notatet sendes/sendt til: Økonomiudvalg

Læs mere

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion. Hjørring Kommune 16. september 2016 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for Budget 2017 Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Læs mere

Forbrænding af affald

Forbrænding af affald Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende organisering af affaldsforbrændingsområdet December 2010 Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle

Læs mere

Notat vedrørende ISUA mineprojektet 1. Beskrivelse af væsentlige økonomiske aspekter af projektet Vi har som aftalt foretaget økonomiske konsekvensberegninger med udgangspunkt London Minings forudsætninger

Læs mere