Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Fonetisk reduktion og kommunikative kontraster Tilfældet faktisk Jan Heegård og Janus Mortensen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 21, 2014, s URL: Forfatterne og Institut for Sprog og Kommunikation, Syddansk Universitet, 2014 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 87 Fonetisk reduktion og kommunikative kontraster Tilfældet faktisk Jan Heegård og Janus Mortensen 1. Indledning Inden for de sidste år har der været en stigende interesse for og udforskning af fonetiske reduktionsfænomener i spontantale. Forskningen har især fremhævet at reduktioner kan tilskrives visse ords relative høje frekvens, deres kontekstuelle distribution eller deres grammatiske egenskaber ( funktionsord overfor indholdsord ), men også påpeget at diskursfaktorer såsom ordgentagelse eller velkendthed for adressaten kan forårsage reduktion (se Bell et al og Hanique & Ernestus 2011 for eksempler og henvisninger). I denne artikel udvider vi perspektivet på fonetisk reduktion idet vi præsenterer resultater fra et pilotstudie af sammenhængen mellem fonetisk reduktion og det vi kalder kommunikative kontraster. Nærmere bestemt tager vi fat i adverbialet faktisk s store udtalemæssige variation, fra [ˈfågdisg] over [ˈfådˆs] til [ˈfås] 1, og vi undersøger hvordan denne variation spiller sammen med faktisk s placering i sætninger og ytringer og adverbialets forskellige dialogiske funktioner. 2. Data Vores data kommer fra talesprogskorpusset DanPASS (Grønnum 2009) og to interviews fra BySoc-korpusset (Gregersen 2009), det ene med to informanter, det andet med kun én. Begge korpora repræsenterer moderne standardkøbenhavnsk, og dermed rigsmål, men de er forskellige hvad angår genre. DanPASS-korpusset består af tale fra problemløsningsopgaver og beskrivelser af geometriske figurer. Der er en klar rolle- og turfordeling i dialogerne, en 1 Vi følger Grønnums (2005: 30 37, ) principper for IPA-transskription af dansk.

3 88 person skal dirigere en anden ad en rute på et kort, og der er meget få tilfælde af taleroverlap. De fleste talere i DanPASS-korpusset er unge eller yngre, dvs. mellem 20 og 45 år. BySoc-korpusset udgøres af sociolingvistiske interviews med talere i forskellige alders- og socialklasser, alle optaget i tidsrummet Konversationen mellem informant og interviewer er fri og varieret, og der er undertiden overlap mellem taleturene. DanPASS-korpusset er opmærket ordvist og transskriberet i fin lydskrift. Alle forekomster af faktisk fra de to BySoc-interviews er opmærket i lydfilerne og transskriberet i tilsvarende fin lydskrift af denne artikels førsteforfatter. Vi bruger disse opmærkninger og transskriptioner i vores analyser nedenfor. 3. Faktisk s betydning Generelt bruges faktisk som sætningsadverbial til at angive at talers synspunkt eller holdning står i kontrast til et andet synspunkt. Ser man på beskrivelserne i Den Danske Ordbog (DDO) og Ordbog over Det Danske Sprog (ODS), er det interessant at begge fremhæver at faktisk peger på den mulige tilstedeværelse af hvad vi nedenfor kalder et modsynspunkt. I DDO hedder det at faktisk bruges for at bekræfte, understrege eller indrømme at noget bestemt er gældende, evt. i modsætning til hvad man skulle forvente (vores fremhævning). Og i ODS får vi bl.a. at vide at betydningen er stemmende med virkeligheden; virkelig (undertiden m. bibet.: i modsætn. til det tilsyneladende forhold olgn.). Med udgangspunkt i den skandinaviske polyfoniteori leverer Jensen (2006) en systematisk beskrivelse af faktisk som polyfont adverbial. Hun fremhæver at faktisk ud over at understøtte talers synspunkt (p), også implicerer at et modsynspunkt (~p) er til stede eller har været nævnt i konteksten (Jensen 2006: 33). Faktisk fortæller altså at der er et synspunkt som taler ikke (længere) deler; at det sagforhold eller den proposition som taler fremsætter, står i modsætning til hvad der ellers har været hævdet. I et dialogisk perspektiv vil dette sige at faktisk typisk bruges til at lukke det dialogiske rum ved at favorisere et bestemt synspunkt frem for et andet (Mortensen 2010: 256; Mortensen 2012: 82).

4 89 Tabel 1: Faktisk s seks mulige dialogiske funktioner. 1) ~p hos TALER 2) ~p hos MODTAGER 3) ~p hos MAN/NOGEN Eksplicit ~p Implicit ~p [1e] Modsat hvad jeg tidligere har hævdet (~p) [2e] Modsat hvad du tidligere har hævdet (~p) [3e] Modsat hvad MAN/NOGEN tidligere har hævdet (~p) [1i] Det er noget i det jeg har sagt der kunne give anledning til at antage at jeg mener ~p [2i] Det er noget i det du har sagt der kunne give anledning til at antage at du mener ~p [3i] Modsat hvad MAN/NOGEN skulle tro Disse analyser peger på at faktisk er diskursorganiserende idet det relaterer forskellige synspunkter til hinanden. Det synspunkt som taler modsiger i kraft af faktisk, kan være eksplicit eller implicit til stede i kommunikationssituationen. Ydermere gælder det at (~p) enten kan være talers eget (1. person), modtagers (2. person), eller tilhøre en abstrakt eller konkret tredje som vi parafraserer man/nogen (3. person). Dette giver i alt seks mulige dialogiske funktioner for faktisk, som er sammenfattet i tabel 1 og illustreret i eksemplerne på næste side. Modellen for faktisk s dialogiske funktion peger på at det danske faktisk har visse paralleller med fx engelsk actually (fx Smith & Jucker (2000) og Clift (2001)), og hollandsk eigenlijk (Plug 2005). Som den eneste af disse forfattere har Plug set på om forskellige dialogiske funktioner korrelerer med mere eller mindre distinkt udtale, og fundet at eigenlijk er stærkt reduceret (monosyllabisk) når det er del af en ytring der sigter på at korrigere talers egen tidligere diskurs, og ekspanderet (bi- og trisyllabisk) når det bruges til at påpege problemer i modtagers diskurs (2005: 137). Hvis vi antager at der gælder lignende principper for brugen af faktisk i vores datamateriale, kunne man forvente at finde følgende korrelation mellem placering af modsynspunkt (~p) og udtale af faktisk: ~p hos modtager = ekspanderet udtale ~p hos taler = reduceret udtale

5 90 [1e] ~p hos taler eksplicit A: så skal du igen mod syd men ikke stik syd du skal mod sydøst B: ja A: ja det passer faktisk meget godt at det er mod sydøst ~p = stik syd p = sydøst [1i] ~p hos taler implicit A: så fortsætter du så skal du sydpå stik sydpå faktisk ned og se nogle giraffer der ~p = sydpå (uspecifikt) p = stik sydpå (specifikt) [2e] ~p hos modtager eksplicit A: så jeg skal lave et u-sving eller hvad B: ja du skal faktisk lave sådan et s-sving ~p = lave et u-sving p = lave et s-sving [2i] ~p hos modtager implicit A: derefter så stikker vi mod vest igen B: ja A: og på på din højre hånd vil du forhåbentlig have en feltstation B: uha så jeg skal faktisk lidt nord så vidt jeg kan se ~p = du er på højde med feltstationen p = feltstation ligger længere mod nord [3e] ~p hos nogen/man eksplicit A: og det ser faktisk ud som om at guldminen skulle have været en diamantmine fordi der ligger noget der ligner diamanter foran den så nå B: ja A: ja okay ~p = man har kaldt det en guldmine p = det er en diamantmine [3i] ~p hos nogen/man implicit A: ja og så skal du dreje vestover mod de gule kornmarker B: ja A: og så er vi faktisk ved målet B: ja jamen jeg siger tak ~p = man skulle ikke tro vi var ved målet p = vi er ved målet

6 91 Hvorvidt det er tilfældet og hvorvidt de andre distinktioner i tabel 1 er relevante at tage med i betragtning diskuteres nedenfor i afsnit 6 og Syntaktisk distribution I den syntaktiske analyse følger vi den danske topologiske tradition. Vi kan af vores data konstatere at faktisk optræder på pladserne Ekstra-venstre (Før-Fundament), a, A og Ekstra-A. Eksemplerne (1) - (3) viser forekomst på Ekstra-venstre, a og Ekstra-A. I (4) optræder faktisk i ytringsfinal position, men er placeret på a, ikke på A, som ellers er en strukturel anden mulighed. Ekstravenstre Forfelt v n a V N A Ekstra-A (1) faktisk så skal du til venstre der (2) John han havde faktisk lejet stuehuset til det der nedlagte landbrug (3) jeg har en syd for vandfaldet sydsydøst faktisk (4) det gjorde han faktisk (? faktisk) (5) det havde han gjort (* faktisk) (faktisk) De ytringsfinale men topologisk potentielt tvetydige positioner er entydiggjort vha. af infinit- og adverbialprøverne (Hansen 2005: 55), jf. det konstruerede eksempel i (5). En forekomst kan således være final i ytringshenseende, men ikke i syntaktisk henseende. Derfor skelner vi i vores analyse mellem syntaktisk position, der relaterer sig til den topologiske analyse, og ytringsposition, der relaterer sig til hvor i ytringen faktisk forekommer. I den syntaktiske analyse skelner vi mellem forekomst i sætningsinitial, sætningsmedial og sætningsfinal position (SI, SM og SF). Forekomst i Ekstra-venstre og Forfelt tæller som SI, forekomst på a tæller som SM, og forekomst på A og Ekstra-A tæller som SF. I ytringsperspektivet ses der udelukkkende på om faktisk står absolut initialt (YI), absolut finalt (YF) eller ikke, ytringsmedialt, (YM). 5. Udtale og reduktion Som tabel 2 viser, udviser faktisk en ret stor variation mht. udtale.

7 92 Tabel 2: Eksempler på udtalen af faktisk og antal forekomster af den angivne udtale i DanPASS-korpusset og to BySoc-interviews. 2 2 stavelser (93) 1 stavelse (43) Forekomster Udtale 13 [ˈfɑgdisg] 12 [ˈfɑgtisg] 9 [ˈfɑgdis] 6 [ˈfɑɰɪs] 1-3 [ˈfɑɪsg], [ˈfɑɰɪsg] [ˈfɑdɪs], [ˈfɑgsisg], [ˈfɑgtis], [ˈfɑxdisg], [ˈfɑdɪz], [ˈfɑɘ], [ˈfɑgɪs], [ˈfɑɰdɪsç], [fɑɰəs], [ˈfɑɰəsx] 7 [ˈfɑjs], [ˈfɑɰs] 4 [ˈfɑs] 1-2 [ˈfɑgs], [ˈfɑjsç], [fɑs], [ˈfɑds], [ˈfɑjɰs], [ˈfɑj], [ˈfɑjz] Faktisk er oftest betonet, men kan også være ubetonet og i så fald udtalt med kun en stavelse. Udtalt betonet er faktisk oftest med to stavelser, men betonet etstavelsesudtale er også mulig. Ekspanderede, dvs. maksimalt distinkte, udtaler er ret hyppige, fx [ˈfågdˆsg] eller [ˈfågtisg], men også stærkt reducerede udtaler er hyppige: [ˈfåjs] og [ˈfåºs]. I sin analyse af faktisk s reduktionstendens anvender Heegård (2013) to mål for reduk tion: 1) en ekspansionsværdiskala, og 2) varighed. I henhold til ekspansionsværdi skalaen tildeles en given udtale af faktisk et point hvis udtalen realiserer et segment som forventet i henhold til mest ekspanderet udtale og et halvt point hvis segmentet er realiseret men på en måde der kan kaldes svækket. Fx får en maksimalt ekspanderet udtale af faktisk som [ˈfågtisg] en værdi på 8, opgjort ved at give hvert realiseret segment, inklusive tryk, et point. En mere reduceret udtale som fx [ˈfåö s], får værdien 5, idet û der gives 4 x 1 point for [ˈ f å s] og to x 0,5 point for de svækkede segmenter û [ ]. 2 Transskriptioner med frikativen [ ], blødt g, i DanPASS er korrigeret til approksimanten [º] i henhold til det auditive indtryk og personlig kommunikation med fonetiker Ruben Schachtenhaufen, en af transskribørerne bag DanPASSkorpusset. Variationen [ Iª] ~ [ ª ] ~ [ j ], ligeledes i DanPASS, er standardiseret til û [j]. Der er to forekomster af faktisk der på grund af overlap og støj ikke lader sig transskribere. I alt 53 tostavelsestransskriptioner forekommer kun mellem 1 og 3 gange. I alt 32 enstavelsestransskriptioner forekommer kun 1 eller 2 gange.

8 93 Både Heegård (2013) og vi, med et lidt større materiale, finder imidlertid at denne forskel i ekspansionsværdi korrelerer signifikant med en forskel i varighed: 3 faktisk -udtaler med høje ekspansionsværdier er også lange målt i millisekunder, og faktisk-udtaler med lave ekspansionsværdier er også korte. Denne korrelation giver os mulighed for at nøjes med at anvende den ene skala, varighed målt i sekunder, som vores primære reduktionsmål i denne artikel. Der er et enkelt tilfælde hvor de to mål medfører delvist forskellige resultater, og det kommenterer vi på det relevante sted. Analysen som vi bringer nedenfor, er en udvidelse af Heegårds (2013) analyse. Denne kan sammenfattes således: 1) faktisk er signifikant mindre reduceret i DanPASS end i BySoc 2) faktisk er signifikant mere ekspanderet på de syntaktiske yderpositioner, Ekstra-venstre, A og Ekstra-A 3) der er meget stor udtalevariation på lille a-positionen, hvorimod der på yderpositionerne næsten udelukkende findes ekspanderede udtaler 4) der er signifikant forskel mellem de to korpora på lille a-positionen, faktisk er signifikant længere og mere ekspanderet i DanPASS end i BySoc 5) der er ikke nogen signifikant forskel mht. om faktisk står ytrings- eller turfinalt eller ikke 6) der er en vis sammenhæng mellem korpus (eller genre) og syntaktisk position, idet placering i de topologiske yderpositioner nærmest er fraværende i BySoc-korpusset. I det følgende perspektiverer vi disse observationer ved at inkludere faktisk s mulighed for kommunikativ kontrast som redegjort for ovenfor. 6. Resultater Tallene i tabel 3 og 4 nedenfor tester hypotesen om at variationen i udtalen af faktisk korrelerer med modsynspunkt i talers egen vs. modtagers diskurs, 3 Med 136 parvise observationer giver en Spearmans rangkorrelationstest en signifikant rho-værdi på 0, Der er i alt 138 observationer af faktisk i materialet, men to af dem er udtalt under så dårlige lydlige vilkår at en pålidelig fonetisk transskription ikke er mulig.

9 94 og om modsynspunktet er eksplicit eller implicit. Vi ser først på faktisk s gennemsnitlige varighed i de seks mulige kommunikative kontraster. Tabel 3: Gennemsnitlig varighed i sekunder af faktisk i fem kommunikative kontraster; 138 observationer. 4 Eksplicit ~p Implicit ~p ~p hos taler, 1 0,443 (28) 0,454 (8) ~p hos modtager, 2 0,349 (17) 0,339 (26) ~p hos MAN/NOGEN, ,373 (58) For både eksplicit og implicit ~p fremgår det at faktisk har længere varighed når det forholder sig til ~p hos taler, og kortest varighed når det forholder sig til ~p hos modtager. Der er ingen synderlig forskel på om faktisk forholder sig til en eksplicit fremsat eller en implicit påstand. Der er heller ikke nogen stor forskel mellem anden og tredje person. Derimod ses en noget større forskel mellem første person på den ene hånd og anden/tredje person på den anden hånd. Disse observationer, og det faktum at der kun er én forekomst af 3e, får os til at slå forekomsterne sammen i to kategorier (1 person vs. 2/3 person) og ignorere den lille forskel mellem eksplicit og implicit ~p. Dette giver os tallene i tabel 3, der viser en signifikant forskel på faktisk s varighed i forhold til om ~p kan tilskrives taler eller ikke-taler. Hvis faktisk s ~p kan tilskrives taler, er faktisk signifikant længere end hvis ~p tilskrives ikke-taler. Tabel 4: Gennemsnitlig varighed af faktisk og kommunikativ kontrast: non-p hos taler vs. non-p hos ikke-taler; 138 observationer. Eksplicit og implicit ~p ~p hos taler, 1 0,455 (36) ~p hos ikke-taler, 2+3 0,36 (102) t-test, p-værdi = 0, Der er kun ét belæg på 3e, med varigheden 0,371 sek., hvorfor et gennemsnit ikke giver mening.

10 95 Tallene i tabel 4 peger altså på at isoleret set er dialogisk funktion en vigtig faktor for hvordan faktisk udtales. Men som Heegårds resultater viser, er også syntaktisk position og genre (DanPASS vs. BySoc) vigtige faktorer for udtalen af faktisk. For at kunne vurdere om nogle faktorer er vigtigere end andre, har vi derfor foretaget en regressionsanalyse. I denne måler vi den effekt en faktor har på faktisk s varighed, når der tages højde for andre eventuelt påvirkende faktorer. En måde at måle dette på er at inkludere alle de faktorer man er interesserede i at undersøge, i en såkaldt model. Denne model kan så analyseres ved hjælp af statistisk software for effekter og eventuelle signifikante påvirkninger fra de faktorer man har inkluderet. 5 Vi har i denne undersøgelse begrænset os til at undersøge faktorerne Kommunikativ kontrast (med niveauerne ~p hos taler vs. hos ikke-taler), Syntaktisk position (med niveauerne medial vs. ikkemedial), Genre (med niveauerne DanPASS vs. BySoc) og Ytringsdistribution (med niveauerne ikke-final vs. absolut final). Det er velkendt at den enkelte taler kan have tilbøjelighed til særlige udtaler af et ord. Vi har imidlertid ikke belæg nok per taler til at undersøge dette, men vi har udnyttet muligheden i vores statistiske software for at inkludere Taler som en såkaldt vilkårlig faktor ( random factor ) i beregningerne. Tabel 5 viser hvor stor effekt de sproglige faktorer kommunikativ kontrast, syntaktisk position, genre og ytringsdistribution har på faktisk s varighed når alle 138 forekomster analyseres samtidig. Tabel 5: Multifaktoriel regressionsanalyse af faktisk s varighed, alle syntaktiske positioner; 138 observationer, 22 talere; ingen interaktioner mellem faktorerne. Faktor Faktorniveau Æstimat Standardafvigelse t-værdi Skæringspunkt 0,3283 0,0419 7,819 Kommunikativ kontrast ~p hos ikke-taler -0,0242 0,0253-0,954 Syntaktisk position Perifer 0,1291 0,0316 4,089 Genre DanPASS 0,0615 0,0418 1,470 Ytringsposition Absolut final 0,0174 0,0304 0,572 5 Vi har brugt softwarepakkerne languager, lme4, DesignPatterns og Rcmdr tilknyttet The R Project for Statistical Computing: T-værdierne i regressionsanalyserne er beregnet med funktionerne lmer og lrm. Vi takker Nicolai Pharao og Jacob Thøgersen for gode råd angående den statistiske analyse.

11 96 De vigtigste tal er æstimattallene og t-værdierne. Æstimatværdierne fortæller hvor meget og i hvilken retning et givent faktorniveau adskiller sig fra dets modniveau, som er indbefattet i skæringspunktet. Med andre ord, hvorvidt og hvordan det angivne faktorniveau har en indflydelse på den afhængige variabel. T-værdierne viser om denne indflydelse er signikant. Som tommelfingerregel for en t-værdis signifikans niveau følger vi Baayen (2008: 248) og regner numeriske t-værdier på 2 og derover som indikator for signifikans, og vi går ud fra et signifikansniveau på 0,05. Tabellen viser således at af de fire faktorer er det kun syntaktisk position der har en signifikant indflydelse. Af den positive æstimatværdi og faktorværdien Perifer kan vi se at faktisk udtales med større varighed i topologisk perifer position, dvs. Ekstra-venstre (Før-Fundament) og Ekstra-A. DanPASS-korpusset (Genre) og absolut final ytringsposition påvirker ligeledes udtalen af faktisk i retning af længere varighed, men i en mindre og ikke-signifikant grad. Derimod har faktisk en tendens til at være udtalt med kortere varighed når det adresserer non-p hos ikke-taler, men også i dette tilfælde kun med en lille effekt, som ikke er signifikant. Dette resultat bekræfter Heegårds (2013) analyser, som ikke inddrog regressionsanalyse, og den umiddelbare observation at topologisk perifer position giver længerevarende og ekspanderet udtale. Det er imidlertid, som Heegård også har vist, kun sætningsmedialt, på lille a, at vi ser nævneværdig variation i udtalen, fra [ˈfågdisg] til [fås], og det er derfor særligt interessant at undersøge om de sproglige faktorer har indflydelse på faktisk s varighed på netop den plads. Dette har vi gjort med en statistisk model der er identisk med den analyserede ovenfor, blot uden faktoren syntaktisk position (fordi vi kun kigger på lille a), og med blot 113 forekomster. Tabel 6: Multifaktoriel regressionsanalyse af faktisk s varighed på SM-positionen ( lille a ); 113 observationer, 21 talere; ingen interaktioner mellem faktorerne. Faktor Faktorniveau Æstimat Standardafvigelse t-værdi Skæringspunkt 0,3334 0,0471 7,077 Kommunikativ kontrast Ikke-taler -0,0341 0,0296-1,153 Ytringsposition Absolut final 0,0661 0,0418 1,581 Genre DanPASS 0,0569 0,0463 1,229

12 97 Analysen af modellen viser at ingen af de tre undersøgte faktorer på overbevisende måde kan forklare variationen i faktisk s varighed når det optræder sætningsmedialt. Ingen af t-værdierne er på 2 eller derover. Selvom der er en lille tendens til kortere varighed når faktisk adresserer non-p hos ikke-taler, og små tendenser til længere varighed når det står sidst i en ytring eller optræder i DanPASS-korpusset, er dette altså ikke på et signifikant niveau. Ingen af de undersøgte tre faktorer kan således alene forklare den variation i varighed faktisk udviser når det optræder sætningsmedialt. Det vil sige at Heegårds (2013) observation at sætningsmedialt faktisk har længere varighed (er mere ekspanderet) i DanPASS end i BySoc ikke kan bekræftes når man samtidig tager højde for kommunikativ kontrast og ytringsposition Samspil mellem faktorerne Gennemgangen ovenfor efterlader os med følgende observationer: Set isoleret, enten hos Heegård (2013) eller i analyserne i denne artikel, har faktorerne topologisk placering, genre og kommunikativ kontrast en væsentlig indflydelse på varigheden af faktisk. Analyseres faktorerne samlet, skiller syntaktisk position sig igen ud, og der er en tendens til at ytringsposition også gør. Vi har sammenfattet disse observationer og tendenser i tabel 7. Tabel 7: Overordnede tendenser for forholdet mellem faktisk s varighed og de undersøgte faktorer. Længere udtale Kortere udtale Modsynspunkt hos taler hos ikke-taler Genre DanPASS BySoc Topologi perifer medial Ytringsposition absolut final ikke-final 6 Men det kan den hvis man anvender en statistisk model der måler på ekspansionsværdi, og som inkluderer de samme faste faktorer som nævnt i tabel 6. Denne uoverensstemmelse, som vi af pladsmæssige grunde ikke kan uddybe her, kan formentlig tilskrives det forhold at arten af variation i de to typer mål (varighed vs. ekspansionsværdi) er forskellig, at vi arbejder med et forholdsvis begrænset antal observationer, eller at taler i vores statistiske værktøj ikke kan inkluderes som vilkårlig faktor i en model der måler på ekspansionsværdi.

13 98 Disse tendenser kan fortolkes sådan at hvis man fremsætter et synspunkt som indebærer potentiale for modsigelse (fra modparten eller en tredjeperson) vil man have en tendens til at bruge en kortere, mindre ekspanderet, form, og samtidig vælge en sætnings-/ytringsmedial position. Og hvis man fremsætter et synspunkt hvor potentialet for modsigelse ikke er stort (fordi det ligger hos taler selv), er der alt andet lige større mulighed for at bruge en ekspanderet form. Således ser man faktisk i denne betydning brugt på perifer position i tillæg til medial position, som ellers kan betragtes som en umarkeret defaultposition. 7 Sammenhængen mellem kommunikativ kontrast og topologi illustreres yderligere af tabel 8. Tabel 8: Fordeling af faktisk i forhold til kommunikativ kontrast og syntaktisk position. 1 2 PERIFER MEDIAL SI SF SM I alt 3 8,3 % 2 4,7 % 13 36,1 % 3 6,9 % 20 55,5 % 38 88,4 % % % 3 1 1,7 % 2 3,4 % 56 94,9 % % Forekomsterne i de syntaktiske yderpositioner er generelt fåtallige, men det er påfaldende at 44,4 % af forekomsterne hvor faktisk har selvkorrigerende funktion (1 person), optræder i topologisk perifer position, mens det kun gør sig gældende for henholdsvis 11,6 % og 5,1 % af forekomsterne hvor modsynspunktet er placeret hos 2. eller 3. person. 7 Hvis man vil forsøge sig med en forklaring på disse observationer, kan man fx skele til Brown og Levinsons (1987) høflighedsteori og se den reducerede udtale af faktisk i ytringer hvor ~p ligger hos 2. eller 3. person som et udslag af talers forsøg på at minimere den potentielle trussel mod modtagers face som brugen af faktisk kan siges at indeholde.

14 99 Selvom syntaktisk final position ikke er lig med ytringsfinal position, som også viser en tendens til længere varighed, tør vi alligevel pege på et mønster når vi ser på fordelingen af faktisk i forhold til kommunikativ kontrast og ytringsposition, som i tabel 9. Tabel 9: Fordeling af faktisk i forhold til kommunikativ kontrast og ytringsposition. 1 PERIFER MEDIAL Initial Absolut final Medial I alt 3 8,3 % 8 22,2 % 25 69,4 % % 2 2 4,7 % 4 9,3 % 37 86,0 % % 3 1 1,7 % 3 5,0 % 55 93,2 % Igen ser vi at det først og fremmest er ved første person at der er mulighed for at bruge både medial (69,4 %) og perifer position (30,5 %), hvorimod medial position er langt den foretrukne når faktisk modsiger et synspunkt hos anden (86,0 % af forekomsterne) eller tredje person (93,2 % af forekomsterne). Dette sammenspil mellem sætnings-/ytringsposition og dialogiske varianter af faktisk bør efterprøves i et større datamateriale. 8. Konklusion Denne pilotundersøgelse har vist at forskellige grader af fonetisk reduktion i udtalen af faktisk i vores materiale ikke alene kan forklares med henvisning til forskellige dialogiske varianter af sætningsadverbialet. Ser man isoleret på den kommunikative kontrast som findes mellem de varianter af faktisk der bruges til selvkorrigering, og de varianter der bruges til at modsige et synspunkt som modtager eller en tredje person har fremsat eller kan antages at have, er der faktisk en statistisk signifikant forskel. Men tager man højde for samspillet med andre faktorer, viser det sig at billedet er mere komplekst end som så, og at ytringsposition (og formentlig genre) har en større effekt på reduktions-

15 100 graden end den kommunikative kontrast. Det interessante er imidlertid at det ser ud som om der er et samspil mellem dialogiske varianter og sætnings-/ ytringsposition, og dette samspil fortjener at blive udforsket grundigere end vi har mulighed for inden for rammerne af en pilotundersøgelse som denne. Henvisninger Baayen, R.H. (2008). Analyzing Linguistic Data. A Practical Introduction to Statistics using R. Cambridge: Cambridge University Press. Bell, A., J.M. Brenier, M. Gregony, C. Girand & Jurafsky (2009). Predictability effects on durations of content and function words in conversational English. Journal of Memory and Language 60, Brown, P. & S. C. Levinson (1987). Politeness: Some Universals in Language Usage. Cambridge: Cambridge University Press. Clift, R. (2001). Meaning in interaction: The case of actually, Language 77, Den Danske Ordbog (DDO), Gregersen, F. (2009). The data and design of the LANCHART study, Acta Linguistica Hafniensia 41, Grønnum, N. (2005). Fonetik og fonologi. Almen og dansk. København: Akademisk Forlag. Grønnun, N. (2009). DanPASS A Danish phonetically annotated spontaneous speech corpus, Speech Communication 51, Hanique, I. & M. Ernestus (2011). Final /t/ reduction in Dutch past-participles: The role of word predictability and morphological decomposability, i P. Cosi, et al. (red.) INTERSPEECH 2011, 12th Annual Conference of the International Speech Communication Association, Florence, Italy, speech_2011. Hansen, E. (2005). Dæmonernes port. København: Hans Reitzels Forlag. Heegård, J. (2013). Functional phonetic reduction? The case of the Danish adverb faktisk ( actually ), i J. Heegård & P.J. Henrichsen (red.) New Perspectives on Speech in Action. Proceedings from the 2nd SJUSK Conference on Contemporary Speech Habits [Copenhagen Studies in Language 43], Frederiksberg: Samfundslitteratur Press, Jensen, E.S. (2006). Egentlig og faktisk og to slags spørgsmål polyfoniteoretisk anskuet, i R. Therkelsen, N.M. Andersen & H. Nølke (red.) Sproglig polyfoni, Arbejdspapirer 6, Institut for Sprog og Kultur: Roskilde Universitetscenter,

16 101 Mortensen, J. (2010). Epistemic stance marking in the use of English as a lingua franca. Ph.d.- afhandling, Institut for Kultur og Identitet, Roskilde Universitet. Mortensen, J. (2012). Epistemisk positionering i dansk talesprog, NyS 42, Ordbog over det Danske Sprog (ODS), Plug, L. (2005). From words to actions: The phonetics of eigenlijk in two communicative contexts, Phonetica 62, Smith, S.W. & A.H. Jucker (2000). Actually and other markers of an apparent discrepancy between propositional attitudes of conversational partners, i G. Anderson & T. Fretheim (red.) Pragmatic Markers and Propositional Attitude, Amsterdam: John Benjamins Publishing Company,

17

Prosodi i ledsætninger

Prosodi i ledsætninger Eksamensopgave 2 Dansk talesprog: Prosodi og syntaks Prosodi i ledsætninger Ruben Schachtenhaufen Indledning I denne opgave vil jeg undersøge nogle forhold vedrørende prosodi og syntaks i ledsætninger

Læs mere

Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig.

Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. Nydanske Sprogstudier NyS 49 61-97 2015 Ordvarighed og grammatisk og pragmatisk funktion. Tilfældet egentlig. JAN HEEGÅRD Artiklen afrapporterer en undersøgelse af sammenhængen mellem topologi, pragmatisk

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED

DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED DIDAKTISKE BETRAGTNINGER OVER UNDERVISNING I GRAMMATIK OG SPROGLIG BEVIDSTHED OPLÆG PÅ FIP - FAGGRUPPEUDVIKLING I PRAKSIS, EFTERÅRET 2015 SARA HØJSLET NYGAARD, AALBORG UNIVERSITET Oplæggets struktur! Teoretisk

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje?

Er trafikanterne tilfredse med ITS på motorveje? Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indhold Baggrund Side 3 De 13 teser Side 6 Metode Side 8 Resultater Side 10 Beregninger

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress

Psykisk arbejdsmiljø og stress Psykisk arbejdsmiljø og stress - Hvilke faktorer har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og medarbejdernes stress Marts 2018 Konklusion Denne analyse forsøger at afklare, hvilke faktorer der påvirker

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet D.29/2 2012 Udarbejdet af: Katrine Ahle Warming Nielsen Jannie Jeppesen Schmøde Sara Lorenzen A) Kritik af spørgeskema Set ud fra en kritisk vinkel af spørgeskemaet

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse

Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse NyS Forfatter: Laura Winther Balling & Rikke Slot Johnsen Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 48. Sprogtilegnelse,

Læs mere

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Nyt fra November 2015 Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Børn, der startede et år senere i skole, klarer sig ikke bedre end børn, der startede skole rettidigt, når der måles på færdiggjort

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Bioteknologi Opfattelser og holdninger blandt danskere, 1989-2000 Notat 2001/3 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies in Research

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.54 Artikler 25 artikler. viden Generel definition: overbevisning, der gennem en eksplicit eller implicit begrundelse er sandsynliggjort sand dokumentation Generel definition: information,

Læs mere

Spørgeskema til FSV-studerende

Spørgeskema til FSV-studerende Spørgeskema til FSV-studerende De følgende sider indeholder en række tabeller og et spørgeskema. For hver tabel skal du tage stilling til om du mener, at der er eller ikke er sammenhæng mellem variablene.

Læs mere

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster Lene Herholdt Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster En undersøgelse af det danskfaglige potentiale i udeundervisningen i naturklassen på Rødkilde Skole Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag 2

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter Indhold Hvordan du bruger læsevejledningen... 1 Oversigtsfigur... 2 Temafigur... 3 Spørgsmålstabel... 4 Respondenter og repræsentativitet... 6 Uddybende forklaring af elementer i figurer og tabeller...

Læs mere

KA-TILVALG I DANSK SPROG

KA-TILVALG I DANSK SPROG 1 Saussure, Ferdinand de: Lingvistikkens objekt 1 Kilde: Strukturalisme: en antologi Rhodos, 1970 ISBN: 8774960091 2 Wille, Niels Erik: Tegnteoriens grundlæggere 16 Kilde: Fra tegn til tekst. En indføring

Læs mere

DiaSketching og afterminologisering hvornår er en term en term? Nordterm 2005 9. - 12. juni 2005 Reykjavik, Island

DiaSketching og afterminologisering hvornår er en term en term? Nordterm 2005 9. - 12. juni 2005 Reykjavik, Island DiaSketching og afterminologisering hvornår er en term en term? Nordterm 2005 9. - 12. juni 2005 Reykjavik, Island Jakob Halskov (jh.id@cbs.dk) Dept. of Computational Linguistics Copenhagen Business School

Læs mere

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter Indhold Hvordan du bruger læsevejledningen... 1 Oversigtsfigur... 2 Temafigur... 3 Spørgsmålstabel... 4 Respondenter og repræsentativitet... 6 Uddybende forklaring af elementer i figurer og tabeller...

Læs mere

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Oxford Research, oktober 2010 Opsummering Undersøgelsen

Læs mere

Sprog 3. Bind 1. 1 Saussure, Ferdinand de: "Uddrag af: CGL" 1 Kilde: Course in general linguistics Duckworth & Co., 1983 ISBN:

Sprog 3. Bind 1. 1 Saussure, Ferdinand de: Uddrag af: CGL 1 Kilde: Course in general linguistics Duckworth & Co., 1983 ISBN: Bind 1 1 Saussure, Ferdinand de: "Uddrag af: CGL" 1 Kilde: Course in general linguistics Duckworth & Co., 1983 ISBN: 0715616706 2 Hjelmslev, Louis: "Forbemærkninger" 26 Kilde: Sproget. En introduktion

Læs mere

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden Mar 18 2011 12:42:04 - Helle Wittrup-Jensen 25 artikler. Generelle begreber dokumentation information, der indsamles og organiseres med henblik på nyttiggørelse eller bevisførelse Dokumentation af en sag,

Læs mere

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet 1. Nuværende optagelsesprocedure I 2002 startede Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet efter forudgående aftale

Læs mere

Rapport 13. juni 2018

Rapport 13. juni 2018 Rapport 13. juni 2018 Projektnr. 2004300-16 Version 1 Init. HDLN/DBN/MT Vandbindeevne i ferske, ikke-marinerede fileter fra to danske kyllingeslagterier i 2016 Sammenfatning af resultater fra uge 9 og

Læs mere

Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde. Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008

Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde. Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008 Interviewereffekter på spørgsmål om sort arbejde Rockwool Fondens Forskningsenhed Oktober 2008 Tak til Rockwool Fondens Forskningsenhed Danmarks Statistiks Interviewservice, specielt til Isak Isaksen,

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING... 3 1. COSTDRIVERSAMMENSÆTNING...

Læs mere

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT Til Undervisningsministeriet (Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen) Dokumenttype Rapport Dato August 2014 SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT NATIONALE TEST RAPPORT INDHOLD 1. Indledning og

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen.

Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen. Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen. Korrespondanceanalysen er en multivariat statistisk analyseform, som i modsætning til mange af de mere traditionelle

Læs mere

Betinget fordeling Uafhængighed. Beregning af forventet tabel Chi-kvadrat teststatistik Chi-kvadrat test. Chi-kvadratfordelingen Agresti - Summary

Betinget fordeling Uafhængighed. Beregning af forventet tabel Chi-kvadrat teststatistik Chi-kvadrat test. Chi-kvadratfordelingen Agresti - Summary 1 Kontingenstabeller Betinget fordeling Uafhængighed 2 Chi-kvadrat test for uafhængighed Beregning af forventet tabel Chi-kvadrat teststatistik Chi-kvadrat test. Chi-kvadratfordelingen Agresti - Summary

Læs mere

Tal i det danske sprog, analyse og kritik

Tal i det danske sprog, analyse og kritik Tal i det danske sprog, analyse og kritik 0 Indledning Denne artikel handler om det danske sprog og dets talsystem. I første afsnit diskuterer jeg den metodologi jeg vil anvende. I andet afsnit vil jeg

Læs mere

LUP Fødende læsevejledning til afdelingsrapporter

LUP Fødende læsevejledning til afdelingsrapporter Indhold Hvordan du bruger læsevejledningen... 1 Oversigtsfigur... 2 Temafigur... 3 Spørgsmålstabel... 4 Respondenter og repræsentativitet... 6 Uddybende forklaring af elementer i figurer og tabeller...

Læs mere

Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse. N OTAT DI's lokalt erhvervsklima 2015 - Sammenhæng mellem virksomheders vurderinger og statistiske rammevilkår Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Spørgeskema til FSV-studerende

Spørgeskema til FSV-studerende Statistikøvelser tirsdag d. 10. februar og torsdag d. 18 marts 2004 / hold 2003 Statistik FSV 2. semester Spørgeskema til FSV-studerende De følgende sider indeholder en række tabeller (to-vejs-tabeller),

Læs mere

Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på. Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk

Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på. Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk Holdninger er mere end det vi blot kan spørge om, og svare på Laila M. Martinussen Forsker, DTU Transport laima@transport.dtu.dk Holdningspåvirkning er en udbredt metode, der benyttes til at ændre adfærd

Læs mere

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater.

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. 1 Sammenfatning Der er en statistisk signifikant positiv sammenhæng mellem opnåelse af et godt testresultat og elevernes oplevede

Læs mere

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen.

Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. Bilag 7 Analyse af alternative statistiske modeller til DEA Dette bilag er en kort beskrivelse af Forsyningssekretariatets valg af DEAmodellen. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2011 INDLEDNING... 3 SDEA...

Læs mere

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær praktiskegrunde Praktiske Grunde. Nordisk tidsskrift for kultur- og samfundsvidenskab Nr. 3 / 2010. ISSN 1902-2271. www.hexis.dk Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær Introduktion

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Toner i århusiansk regiolekt

Toner i århusiansk regiolekt 236 Bodil Kyst Copenhagen Business School Toner i århusiansk regiolekt 1. Forskellen mellem københavnsk og århusiansk regiolekt Moderne danske regiolekter adskiller sig primært fra hinanden ved deres sætningsmelodier.

Læs mere

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde.

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde. Dansk resume Denne afhandling undersøger omfanget af det formelle og uformelle frivillige arbejde i Danmark. Begrebet frivilligt arbejde i denne afhandling omfatter således både formelle og uformelle aktiviteter,

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag?

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag? En computer forstår umiddelbart ikke de sprog vi mennesker taler og skriver. Inden for sprogteknologien (på engelsk: Natural Language Processing eller NLP), der er en gren af kunstig intelligens, beskæftiger

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet

Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Praktikpladsmangel øger risiko for at ende i passivitet Mangel på praktikpladser fører til at flere unge står uden job eller uddannelse. Ceveas beregninger viser, at hvis alle kommuner var lige så gode

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit 03 Sammenfatning

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

Asmus Leth Olsen. Kommunestyre og kommunernes indbyrdes relation

Asmus Leth Olsen. Kommunestyre og kommunernes indbyrdes relation Asmus Leth Olsen Kommunestyre og kommunernes indbyrdes relation Publikationen Kommunestyre og kommunernes indbyrdes relation kan downloades fra hjemmesiden www.akf.dk AKF, Anvendt KommunalForskning Købmagergade

Læs mere

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt.

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Kort gennemgang omkring opgaver: Som udgangspunkt skal du når du skriver opgaver i idræt bygge den op med udgangspunkt i de taksonomiske niveauer. Dvs.

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden Arbejdsnotat Tendens til stigende social ulighed i levetiden Udarbejdet af: Mikkel Baadsgaard, AErådet i samarbejde med Henrik Brønnum-Hansen, Statens Institut for Folkesundhed Februar 2007 2 Indhold og

Læs mere

Rapport 23. november 2018

Rapport 23. november 2018 Rapport 23. november 2018 Proj.nr. 2004280 Version 1 EVO/MT Principper for og forslag til repræsentative stikprøveplaner til analyse af konsekvensen af produktionsændringer for værdi- og kvalitetsvurdering

Læs mere

Det islandske ordklasseopmærkede korpus MÍM Sigrún Helgadóttir

Det islandske ordklasseopmærkede korpus MÍM Sigrún Helgadóttir Det islandske ordklasseopmærkede korpus MÍM Sigrún Helgadóttir Det islandske ordklasseopmærkede korpus Oversigt over foredraget: Hvor stammer projektet fra? Hvad er et ordklasseopmærket korpus? Hvordan

Læs mere

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 17. maj 18 Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Halvdelen af alle lønmodtagere med børn mellem -13 år ville benytte sig af udvidede åbningstider i deres

Læs mere

Dagtilbudsledernes perspektiv på nyuddannede pædagoger. Bilag: Figurer

Dagtilbudsledernes perspektiv på nyuddannede pædagoger. Bilag: Figurer Dagtilbudsledernes perspektiv på nyuddannede pædagoger Bilag: Figurer Figurer til Del I i hovedrapport Bekendtgørelsen om pædagoguddannelsen Bilagsfigur 1: Gennemgang af færdighedsmål for studerende på

Læs mere

literære værker på engelsk. At dømme på disse literære værker beherskede Joseph Conrad engelsk morfosyntaks og leksikon på et niveau der er

literære værker på engelsk. At dømme på disse literære værker beherskede Joseph Conrad engelsk morfosyntaks og leksikon på et niveau der er Dansk Resumé I denne afhandling undersøges fremmedsprogsperformans inden for tre lingvistiske domæner med henblik på at udforske hvorvidt der er domænerelateret modularitet i fremmedsprogsperformans, dvs.

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Der har over en længere årrække været en stigning i de gennemsnitlige eksamensresultater på de gymnasiale uddannelser. I dette notat undersøges

Læs mere

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004 Notat Sag: Titel: Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse Analyse af antalstællinger Notatnr. 11-7 Rev.: Til: Bjarne Bach Nielsen, Allan Christensen Udarbejdet: Christian Overgård Hansen.

Læs mere

Problem 1: Trykbevidsthed

Problem 1: Trykbevidsthed Page 1 of 5 04/20/09 - Sammen satte ord - fra et fonetisk perspektiv Retskrivningsordbogen har en enkelt regel hvor skrivemåden gøres afhængig af udtalen. Det drejer om 18? om hvorvidt en ordforbindelse

Læs mere

Sprog 3. Semantik, interaktionsanalyse og sprogteori

Sprog 3. Semantik, interaktionsanalyse og sprogteori Bind 1 1 Saussure, Ferdinand de: "Uddrag af: CGL" 1 Kilde: Course in general linguistics Duckworth & Co., 1983 ISBN: 0715616706 2 Hjelmslev, Louis: "Forbemærkninger" 26 Kilde: Sproget. En introduktion

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold Overblik... 2 Sammenligninger... 2 Hvad viser figuren?... 3 Hvad viser tabellerne?... 5 Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for LUP Fødende: Analysemetoderne,

Læs mere

Bilag: Social- og Sundhedshedudvalget den 4. september 2018

Bilag: Social- og Sundhedshedudvalget den 4. september 2018 Bilag: Social- og Sundhedshedudvalget den 4. september 2018 Notat om udviklingen i sygefraværet Dette notat giver en kort status på udviklingen i sygefraværet for de udvalgte enheder for 2018 i forhold

Læs mere

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen 1 Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen Finn P. Vinther og Kristian Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet NaturErhvervstyrelsen (NEST) har d. 12. juli bedt DCA Nationalt

Læs mere

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland 1. marts 2010 Resumé og anbefalinger i Udarbejdet af DAMVAD for viden skaber muligheder i Resumé og anbefalinger Der er bred enighed om, at den fremtidige danske velstand i høj grad er afhængig af en styrkelse

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter Indhold Hvordan du bruger læsevejledningen... 1 Oversigtsfigur... 2 Temafigur... 3 Spørgsmålstabel... 4 Respondenter og repræsentativitet... 6 Oversigtsfigur for afsnit/underopdelinger... 8 Uddybende forklaring

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse - forekomst

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse - forekomst blandt børn i 0. og 1. klasse - forekomst Af Mette Egsdal, meeg@kl.dk, og Signe Frees Nissen Formålet med dette analysenotat er at undersøge forekomsten af overvægt blandt børn, når de starter i skole.

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv

Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv Notat Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv 1. Indledning og sammenfatning I Sverige har Statens Offentlige Udredninger netop offentliggjort et forslag til en kvalitetsfinansieringsmodel

Læs mere

Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer. Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik

Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer. Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 15. oktober 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000

Læs mere

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79.

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79. Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail: stil@stil.dk www.stil.dk CVR-nr.: 13223459 Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet 26.02.2016 Sammenfatning I efteråret 2014 blev

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit

Læs mere

Dokumentation af brugen af psykolog i Sygesikringsregisteret

Dokumentation af brugen af psykolog i Sygesikringsregisteret Dokumentation af brugen af psykolog i Sygesikringsregisteret Generelt Det er ikke sjældent, at man ønsker at udføre et studie, hvor man tæller kontakthyppigheden til f.eks. psykologer eller almen praksis

Læs mere

Genberegning af costdriveren renseanlæg

Genberegning af costdriveren renseanlæg Genberegning af costdriveren renseanlæg April 2019 SIDE 2 Omkostningsækvivalenten for renseanlæg 1.1 Indledning Dette metodepapir beskriver, hvordan vi i forhold til OPEX-revisionen i 2017 har genberegnet

Læs mere

Forældresamarbejde - 2. arbejdet med børns sprog. Understøttende sprogstrategier. Understøttende sprogstrategier

Forældresamarbejde - 2. arbejdet med børns sprog. Understøttende sprogstrategier. Understøttende sprogstrategier Forældresamarbejde - 2 Inddragelse af forældre i arbejdet med børns sprog Understøttende sprogstrategier Er det relevant at involvere forældre i sprogarbejdet? Forskning viser, at børn primært lærer sprog

Læs mere

Udsathed for vold og andre former for kriminalitet

Udsathed for vold og andre former for kriminalitet Justitsministeriets Forskningskontor Rigspolitiet Københavns Universitet Det Kriminalpræventive Råd Udsathed for vold og andre former for kriminalitet Offerundersøgelserne 2005-2018. Hovedtal. 1 Indledning

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

hvordan sjusker danskerne når de sjusker?

hvordan sjusker danskerne når de sjusker? hvordan sjusker danskerne når de sjusker? SJUSK 2011 CBS 23.-24. nov. 2011 Ruben Schachtenhaufen CBS rs.isv@cbs.dk http://schwa.dk S.J.U.S.K. Slappe Japperier Uden Spor Kultur (tak til Ole Stig) hvordan

Læs mere