Kvalitetstandard i Møllehuset.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvalitetstandard i Møllehuset."

Transkript

1 Kvalitetstandard i Møllehuset. Målgruppe. De fysiske rammer. Ydelsens formål og lovgrundlag. Visitation. Handleplan. o Møllehusets overordnede pædagogiske værktøjskasse. o Faglige samarbejdspartnere. Værdigrundlag. o Møllehusets menneskesyn. o Møllehusets vision. o Møllehusets målsætning. o Møllehus ånden. Det pædagogiske fundament i Møllehuset. Forældre samarbejdet. Økonomi. Tilsyn.

2 Målgruppe. Møllehuset er en døgninstitution for børn og unge med varig, fysisk og psykisk funktionsnedsættelser. Dagtilbuddets beboere er i alderen 4-20 år. Det generelle for vores tilbud er, at vi varetager de mest specialiserede opgaver, som f.eks. består af børn og unge: Med multihandicap og stort plejebehov Med diagnoser inden for autisme-spektret Med hyperaktivitet og tilknytningsforstyrrelser Med forskellige syndromer Med senhjerneskade Med flere diagnoser, også indenfor det psykiatriske område Ud over børn og unge med en eller flere diagnoser, er vores tilbud også målrettet børn og unge: Der er følelsesmæssigt skadede Der er født af misbrugere Der er født af udviklingshæmmede forældre I terminale forløb, hvilket betyder, at vi varetager opgaven med børn og unge med forventet kort levetid. Møllehuset skal, modsat de fleste andre institutioner af denne type, varetage børn/unge uanset handicap. I Thisted kommune vægtes det højt politisk, at børnene kan blive i nærmiljøet. Denne prioritering er medvirkende til, at Møllehuset i høj grad skal være en multifleksibel organisation med høj faglighed på alle facetter inden for det specialpædagogiske område. De fysiske rammer. Møllehuset blev grundlagt i I 2003 flyttede Møllehuset i nye omgivelser. Vi bor tæt på strand, skov, skole, sportsfaciliteter og kun 1 km fra byens centrum. Møllehuset fremstår som et meget smukt, hyggeligt, og specialindrettet hjem og skole. Et hjem hvor de individuelle præg har fået plads i en smuk helhed. Møllehuset er opdelt i 2 små familiegrupper, hvor alle børn har deres egne værelser samt fællesarealer. De udendørs faciliteter indeholder lukket gårdhave, specielt indrettet til børn med multihandicap. Gården indeholder sanseaktivitetshus og speciel indrettede musikinstrumenter. Møllehuset har desuden kæmpe legeplads, hvor de fysiske mobile børn har mulighed for at udfolde sig motorisk.

3 I de fysiske rammer er der indbygget Snoezelhus på 80m 2. Her tilbydes et væld af aktivitetsmuligheder som stimulerer alle sanser. STU faciliteterne er indbygget som en del af Møllehusets fysiske rammer. Møllehuset er bygget som en energi og ressource besparende hus. Der er indbygget alle moderne hjælpemidler. Ydelsens formål og lovgivning. Møllehuset er under serviceloven Døgninstitution til børn og unge mellem 0-18 år med varig og nedsat fysisk/psykisk funktionsevne. Visitation. Visitationen til botilbuddet skal gennem visitationsudvalget i Handicap/Psykiatri afdelingen i Thisted Kommune. Kontaktperson er sektionsleder Ole Andersen Efter aftale med sagsbehandler ellers sektionsleder kan der formidles besøg på Møllehuset. Her er kontaktperson forstander Nina Overgaard Nielsen. Møllehusets overordnede pædagogiske værkstøjskasse. I Møllehuset benytter vi begrebet den pædagogiske værktøjskasse, som indeholder en række forskellige pædagogiske metoder naturligvis målrettet det enkelte barns individuelle behov og handicap. Behandlingsoplæg / undervisningsplaner En gang om året skrives der behandlingsoplæg, hvor facts omkring barnet beskrives. Desuden evalueres der på målsætninger og der opstilles nye mål for det kommende år. Der afholdes i forlængelse heraf behandlingsmøde / statusmøde med pårørende, sagsbehandler, skole, fysioterapeut, samt øvrige relevante fagpersoner. Barnets bog En bog med alle vigtige oplysninger om barnet samt de vigtigste informationer om det enkelte barn til f.eks. vikarer og nye medarbejdere. Procesbeskrivelser Grundige beskrivelser af forskellige processer med det enkelte barn, så alle medarbejdere kan arbejde ensartet. Stjernestunder I Møllehuset er der fokus på, at livet altid skal indeholde positive oplevelser store som små, trods de handicaps barnet har. Vi dokumenterer barnets stjernestunder ved hjælp af billeder, diasshows, video, dagbogssider m.v.

4 Daglig opsamling Hver dag samles der op på, hvorledes dagen har været, hvad barnet har lavet m.v. Fokuspunkter Hvert barn har en række målsætninger, der skal arbejdes med. For at overskueliggøre hvad der konkret arbejdes med på det givne tidspunkt, anvender vi fokuspunkter til at synliggøre det. Dagsprogrammer For at skabe overblik for både medarbejdere og børn, har hvert barn sit eget dagsprogram. Måltrappen Mange af børnene har nogle langsigtede pædagogiske mål. For at sikre succesoplevelser laves en måltrappe, hvor delmål / snublemål synliggøres. Kognitiv sagsformulering En model, hvor barnets livsvilkår og dynamikker synliggøres til bedre forståelse for hvorfor barnet reagerer som det gør og hvilke udviklingsmuligheder barnet har under de livsbetingelser, det lever under. Procesmodellen En model, hvori barnets mål kan afprøves og hvor succeserne synliggøres. KRAP s modeller: 4 kolonne skemaet, ressourceblomsten, isbjerget som er beskrevet i forrige afsnit om KRAP.

5 Individuelle pædagogiske værktøjer. Derudover arbejdes der med individuelle pædagogiske værktøjer tilpasset hvert enkelt barn: - Relations pædagogik - Maslows behovspyramide - Totalkommunikation - Tegn til Tale - Boardmaker - IKT - Socialtræning - Guidet interaktionsterapi - sansestimulation - ADL-træning - Motoriktræning - Ro-skabende aktiviteter - Struktur - M.v. Faglige eksterne samarbejdspartnere. I forhold til vores eksterne samarbejdspartnere, lægger vi stor vægt på samarbejde, udvikling, tværfaglighed og inspiration. Der er mange samarbejdspartnere, der er en naturlig del af opbygningen inden for områderne: sundhed, pædagogik/psykologi, andre tilbud og organisationsudvikling, for at sikre fortsat udvikling på alle niveauer. Det er desuden samarbejdspartnere, der er tilknyttet for at kunne tilgodese de stærkt specialiserede behov, som Møllehusets børn og unge har. Figuren på næste side viser, hvad det er for samarbejdspartnere, der er tale om.

6 Sundhed - Praktiserende læger - Speciallæger - Tandlæger - Diætister - Fysioterapeuter - Sygehuse- regionale -Bandagist - Øre- og øjenlæger - Sygepl. Faglig konsulent - Zoneterapeut - Massør - Hjælpemiddelcentralen - Falck - Tolke - Firmaer i specialudstyr - Kommunen - Specialafd. på universitetshospitaler - Hjemmesygeplejeske - Epilepsi hospitalet - Hammel Neuroventer Andre dagtilbud - Specialskoler - Special børnehaver - Special værksteder - Tilbud til unge mennesker - Øvrige botilbud Samarbejde Udvikling Tværfaglighed Inspiration Organisationsudvikling - Organisationsudvikling Philip Zengraff - Terapeut & psykolog Taja Frandsen - Lederuddannelsen - Thisted kommunes temadage Pædagogik / psykologi - Sagsbehandlere - Døve- blindecenter - Psykologcenter i Viborg - Praktiserende psykologer - VISO - Socialt lederforum - LEV - VIPU - ADHD foreningen - Specialpæd. Fagblad - Arbejdsmiljø - Center for småhandicapgrupper - Synskonsulent - Brugerråd - PAS-konsulenter Møllehusets menneskesyn, visioner, målsætninger, værdier samt Møllehusånden. Møllehusets menneskesyn Ethvert liv har værdi. Hvert barn og ungt menneske er unikt. Vi værdsætter forskellighed og mangfoldighed tilsammen er vi guld værd.

7 Møllehusets visioner Vores vision er, at: Møllehuset skal være et udviklende, specialfagligt tilbud inden for handicapområdet i Thisted Kommune. Møllehus Ånden skal være præget af glæde, varme, anerkendelse, faglighed, ressourcefokusering og empatiske relationer. Møllehusets fundament bygges på tryghed, tillid, glæde, nærvær og ro. Børne- og ungdomslivet skal være rigt på positive oplevelser og stjernestunder, som er grundlaget for historiefortællingen om barnets liv. Barndommens oplevelser bliver sjælens landskab Møllehuset skal være en multifleksibel institution med fokus på styrken i det tværfaglige samarbejde og det indre lederskab hos den enkelte medarbejder. Møllehuset skal være præget af et godt arbejdsmiljø både psykisk og fysik. Møllehusets specialindrettede rammer skal være smukke, hyggelige og hjemlige. Vi ønsker at udbrede Møllehusets unikke og livsbærende kultur. Møllehusets målsætning Møllehusets ansatte, skal fortsat være i personlig og faglig udvikling; de personlige ressourcer, selvindsigt / forståelse samt de relationelle kompetencer skal være i fokus. Møllehuset skal være et rart og hyggeligt sted. Møllehusets ansatte skal se muligheder fremfor begrænsninger. Møllehusåndens kendetegn er nemlig, at: Selv det mindste er stort Møllehuset skal være en multifleksibel institution, hvor vi tager ansvar for: Medarbejdere på særlige vilkår. At vi skal være fleksible i forhold til kerneydelsens målgruppe. At der er plads til forskellighed og forskellige personlige og faglige kompetencer. At de fysiske rammer skal afspejle Møllehusånden. At Møllehusets gode historie bliver synliggjort i samfundet omkring os.

8 Møllehus Ånden. Møllehuset har sin egen ånd! Møllehus Ånden er skabt gennem tid historiefortælling hårdt arbejde fællesskab tillid og respekt mellem børn og forældre, ansatte og samarbejdspartnere. Da vi for flere år siden fik lavet nyt logo til Møllehuset, tog vi udgangspunkt i flere elementer fra Møllehus Ånden med i logoet. På næste side illustreres det, hvad det er for elementer, der kendetegner Møllehus Ånden.

9 H V A D E R M Ø L L E H U S E T S Å N D - Hjemligt, Hyggeligt, Historiefortælling og Hjerteblod - Varme, Værdisættende og Vemod - Arbejdsglæde, Ansvarsfølelse, Anerkendelse og Alvor - Den gode historie, Dialog, Drømme og Dynamik - Empati og Ejerskab - Rummelighed, Refleksion, Relation, Respekt, Ro og Retfærdighed - Mangfoldighed og Muligheder - Ømhed - Liv, Livsglæde og Leg - Livskvalitet - Energi og Eftertænksomhed - Humor, Hjælpsomhed, Humør og Harmoni - Utraditionelt, Uselvisk og Undringskultur - Samarbejde, Sammenhængskraft, Selv det mindste er stort, Samvær - Elskelig og Etik - Troværdighed, Tillid, Tradition, Trivsel og Tilsammen er vi guld værd - Stolthed, Succes, Samhørighed, Stilhed, Sejre, Stjernestunder og Sjov - Åbenhed og Årlige traditioner - Nærvær og Nuet - Dygtighed og Drillerier

10 Det pædagogiske fundament i Møllehuset. Kerneydelsen i Møllehuset er arbejdet med børn og unge. Arbejdsopgaverne og indfaldsvinklen hos de enkelte medarbejdere er forskellige. Derfor er omdrejningspunktet i vores arbejde den faglige viden; altså vores faglige fundament. Det er det pædagogiske fundament, der er vores fællesskab på tværs af vores forskellige opgaver og virkeligheder. Overordnede pædagogiske teorier Møllehusets faglige fundament er opbygget ud fra følgende platform: Appreciative Inquiry den værdsættende tilgang. Den værdsættende tilgang er en organisationsudviklingsteori, der bygger på dén grundlæggende teori, at der i den positive historiefortælling er et stort potentiale for udvikling. Vi arbejder ud fra at lede efter løsninger, der allerede fungerer godt og anerkende og forstærke det. Den anerkendende tilgang prioriteres både i forhold til den personlige udvikling samt i arbejdet med forskellige pædagogiske redskaber. Værdien i at styrke medarbejdernes personlige ressourcer, selvindsigt / forståelse samt betydningen af de relationelle kompetencer i arbejdet inden for specialområdet. Gentle Teaching tager udgangspunkt i et humanistisk menneskesyn. Her arbejdes med betydningen af den gode relation, med indflydelse, selvbestemmelse samt retten til et ligeværdigt samspil. Der arbejdes ud fra 4 grundlæggende værdier; - At føle sig sikker og tryg - At føle sig værdsat og elsket - At føle kærlighed og varme til andre - At føle sig inkluderet i de fællesskaber vi lever i Organisationsstrukturen er opbygget og planlagt, så der anvendes den videst mulige form for delegation af ansvar og beføjelser til den enkelte medarbejder eller gruppe af medarbejdere. Der arbejdes med struktureret årsplanlægning for alle temaer i Møllehuset. For at føre det faglige fundament ud i virkeligheden, er det vigtigt, at vi har fokus på vores kommunikative tilgang til opgaveløsningen. Vi skal vise interesse for hinandens kognitive processer ved at stille forundringsspørgsmål og vise anerkendelse for vores forskelligheder, som også beskrevet i kommunikationskulturen.

11 Vi har særligt fokus på følgende 3 modeller; Ressourceblomsten Det er vores erfaring, at hvis vi vil udvikle på barnet, skal vi tage udgangspunkt i ressourcerne og styrke disse, så vil hele barnets generelle trivsel og udvikling styrkes. Ressourceblomsten er et redskab til at synliggøre barnets vigtigste ressourcer. Relationspædagogik 4-kolonne skemaet; dit mit perspektiv I Møllehuset anvender vi relationspædagogik i et trygt, varmt, roligt, omsorgsfuldt, struktureret og forudsigeligt miljø med omsorgsfulde, professionelle ansatte. I samspillet mellem barn og ansat er det personalet, der har ansvaret for hvad der sker i relationen. For at blive klogere på hvad der sker i en given situation, kan vi benytte 4-kolonne skemaet / dit mit perspektiv til at reflektere over, hvilke tanker og følelser der lå bag en given situation og handling. Isbjerget Fælles for de børn, der bor i Møllehuset eller går i Møllehusets skole er, at de generelt har et højt stressniveau. For at personalet kan blive klogere på, hvilke faktorer, der stresser barnet, og hvad personalet har af handlemuligheder, anvender vi en model vi kalder Isbjerget, som beskriver barnets generelle adfærd, når det oplever faktorer, der stresser og de handlemuligheder personalet har for at mindske stressfaktorer.

12 Forældresamarbejdet. Forældre/pårørendesamarbejdet på Møllehuset er baseret på nøgleord som: anerkendelse, åbenhed, ærlighed, tillid og respekt. Vi arbejder ud fra, at familien er en stor og vigtig del i børnenes/de unges liv, i det omfang der er ressourcer til det i de forskellige familier. Vi arbejder aktivt på, at forældrene er så medansvarlige og aktive i deres børns liv som muligt. Vi har stor respekt for, at forældrene har en uvurderlig viden om deres børn, samt erfaringer der er vigtige, at inddrage i arbejdet på Møllehuset. Vi har et højt informationsniveau omkring børnene og en løbende kontakt/dialog med forældrene, hvor vi lytter til deres erfaringer og de ønsker, de har på deres børns vegne. Forældrene deltager i beslutningsmøder omkring børnene, forældrerådsmøder, temaaftner, traditioner, fester og lignende. Vi skaber rum for, at forældrene får mulighed for at lære hinanden at kende, hjælpe og støtte hinanden. På Møllehuset er vi endvidere meget opmærksomme på, at skabe gode rammer, udfoldelsesmuligheder og oplevelser for søskende. Vi arbejder på at søskende får gode relationer med deres handicappede søster/bror og at søskende får mulighed for et givende fællesskab med søskende til de andre børn. Møllehuset skal opleves som et rart sted at komme, hvor både forældre og børn får gode oplevelser, minder og mulighed for at skabe fælles historie sammen som familie. I Møllehuset oplever vi, at forældre uanset baggrund føler sig godt modtaget i Møllehuset og er glade for at være/komme i huset. Generelt har forældrene tillid til Møllehuset og henvender sig direkte til Møllehuset med ærlig og konstruktiv kritik. Forældrene giver udtryk for stor anerkendelse af arbejdet i Møllehuset og deltager aktivt omkring deres børn på forskellige niveauer. Økonomi. Alle børn i Møllehuset i alderen 0-18 år får udbetalt tøj/lommepenge efter KL s taksttabel Vederlag/satser vedrørende vederlag m.v. ifølge 142 samt vejledende satser for lommepenge, arbejdsvederlag m.v. til børn og unge i formidlet døgnophold og i døgninstitution ifølge 142 og 67. Der er i Møllehuset udarbejdet interne retningslinjer vedr. betaling, administration og opbevaring af beboernes midler.

Service deklaration Lindegården 2010 1

Service deklaration Lindegården 2010 1 Service deklaration Lindegården 2010 1 Værdigrundlag...3 Målgrupperne...4 Formål og målsætning...4 Visitation...4 Fysiske rammer...5 Personale...5 Pædagogik...6 Bruger og pårørende råd...6 Ledsagerordning...7

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Pædagogisk faglighed Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Hovedopgaven for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud er, at fremme trivsel, sundhed, udvikling

Læs mere

STU 2 i Møllehuset. Præsentation. Nina Overgaard Nielsen Fostander for Møllehuset og daglig leder af STU 2. Tina Bak Team-koordinator for STU 2

STU 2 i Møllehuset. Præsentation. Nina Overgaard Nielsen Fostander for Møllehuset og daglig leder af STU 2. Tina Bak Team-koordinator for STU 2 STU 2 i Møllehuset Præsentation Nina Overgaard Nielsen Fostander for Møllehuset og daglig leder af STU 2 Tina Bak Team-koordinator for STU 2 1 Organisation Historie Lovgrundlag Målgruppe Samarbejde mellem

Læs mere

Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud

Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud Inklusionsstrategi for Galten/Låsby Dagtilbud Inklusion er det bærende princip i Salamanca-erklæringen, som Danmark tiltrådte i 1994, og i FNkonventionen som Danmark ratificerede den 13. juli 2009. Samlet

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

FORMÅL MED PROCESSEN

FORMÅL MED PROCESSEN FORMÅL MED PROCESSEN * At få fokus på de etiske dimensioner i forbindelse med udviklingen af inkluderende fællesskaber * At bestyrelsesmedlemmer og ledere får et fælles etisk sprog at kommunikere om inklusion

Læs mere

PRAKTIK- STUDERENDE. Afdeling: HASSELVEJ 3B. Handicap Løgumgård

PRAKTIK- STUDERENDE. Afdeling: HASSELVEJ 3B. Handicap Løgumgård PRAKTIK- STUDERENDE Afdeling: HASSELVEJ 3B Handicap Løgumgård Introduktion: Velkommen til Handicap Løgumgård, Hasselvej 3B, 6240 Løgumkloster. Hasselvej 3B er en del af tilbuddet Løgumgård. På afdelingen

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Sct. Nicolai - sensommerklubben

Sct. Nicolai - sensommerklubben Page 1 of 5 Intranote / Forvaltninger / Borger & Arbejdsmarked / Social & Tilbud / Kvalitetsstandarder/Servicedeklarationer / Handicap Sct. Nicolai - sensommerklubben Kvalitetsstandard/Servicedeklaration

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne.

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Organisatoriske forhold for Bo og Netværk. Struktur. Oversigt

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog.

PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Gældende fra 1. august 2014 Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30.

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30. Notat Center Børn og Unge Journalnr: 27.18.12-A00-1-16 Dato: 26-05-2016 Børnehaven Skibsted efter paragraf 32 i serviceloven Der er mulighed for to elevgrupper, som vil have hver deres økonomiske takst.

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN Nordens Allé 72-74 9700 Brønderslev Telefon: 99 45 52 40 Afdelingsleder: Rikke Thomasberg E-mail: rikke.thomasberg@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

børn og unge er et fælles ansvar

børn og unge er et fælles ansvar Vores børn og unge er et fælles ansvar Allerød Kommunes børne- og ungepolitik 2007 RUMMELIGHED MEDINDFLYDELSE ANSVARLIGHED SAMARBEJDE SAMMENHÆNG OG HELHED SUNDHED OG TRIVSEL SÅRBARE BØRN OG UNGE UDVIKLING

Læs mere

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Kvalitetsstandardernes formål Formålet med Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på områderne

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Birkehuset Demensdaghjem Uddannelsesplan for Specialiseringspraktikken

Birkehuset Demensdaghjem Uddannelsesplan for Specialiseringspraktikken Birkehuset Demensdaghjem Uddannelsesplan for Specialiseringspraktikken (6. semester) I mindst halvdelen af tiden skal den studerende i den tredje praktikperiode arbejde med et af nedenstående specialiseringsområder:

Læs mere

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 1: Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi gik ind i det nye Dagtilbud Sydøst i 2013 med de allerede indgåede aftaler fra det tidligere dagtilbud:

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Den gode inklusion DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Kalundborg Kommune 4400 Kalundborg www.kalundborg.dk Telefon, omstilling: 59 53 44 00 1/12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Børn og skole 2010 1 Indledning:...3 Projekter og tiltag i forhold til børn med særlige behov...3 Børne- og ungepolitik Bornholms Regionskommune...3

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Kontrakt for. Agerbo

Kontrakt for. Agerbo Kontrakt for Agerbo Center for Børn og Forebyggelse Børn og Unge 2013 1 Kontrakten beskriver rammerne for driften af Agerbo, Brændgårdvej 99, 7400 Herning. Derudover danner kontraktens mål- og evalueringsdel

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne 4. marts 2015

Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne 4. marts 2015 Ydelsesbeskrivelse Bofællesskaberne Leverandør Frederikshavn Kommune Bofællesskabernes administration Gl. Skagens Vej 13 9900 Frederikshavn Leder: Anne Mette Mortensen Faglig leder: Lene Pix Faglig leder:

Læs mere

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Indledning. Spiregruppen er Struer Kommunes specialtilbud til børn i 3 6 års alderen, undtagelsesvis også 0 3 års alderen. Specialgruppen er organiseret i henhold til Dagtilbudsloven,

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune

Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune Hvad er Skiftesporet? Skiftesporet et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år, som har behov for

Læs mere

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år SKOVBRYNET - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år 1 OM SPECIALDAGTILBUD SKOVBRYNET Specialdagtilbud Skovbrynet er et særligt tilbud i Aarhus Kommune for børn i alderen 0-6 år. Dagtilbuddet

Læs mere

Møllehusets værdigrundlag - menneskesyn, visioner, målsætninger og værdier

Møllehusets værdigrundlag - menneskesyn, visioner, målsætninger og værdier Inspiration Møllehusets værdigrundlag - menneskesyn, visioner, målsætninger og værdier Møllehusets overordnede værdigrundlag er udarbejdet i fælleskab mellem alle medarbejdere, hvor alle deltager aktivt

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Ydelsesbeskrivelser. Indhold

Ydelsesbeskrivelser. Indhold Ydelsesbeskrivelser Indhold Ydelsen Indledningsvist beskrives ydelsen og målgruppen ifølge lovgrundlaget, og målgruppen afgrænses nærmere. Herefter skitseres kort hvordan ydelsesbeskrivelsen og den vedlagte

Læs mere

Værdighedspolitik Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord...2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:...2 Formål...4 Visioner og hvordan de opnås...5 Livskvalitet...5 Selvbestemmelse...

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan ] 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte Kommune har Børn, Unge og Fritid som frikommune udfordret lovgivningen

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET LUNDAGERVEJ

SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET LUNDAGERVEJ SERVICEDEKLARATION BOFÆLLESSKABET LUNDAGERVEJ Lundagervej 40-42 9330 Dronninglund Telefon: 9945 4482 Afdelingsleder: Dorte Lassen E-mail: dorte.lassen@9945454.dk Telefon: 4177 8491 Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Hørningskolen. - en kommunal skole til 20.2-børn. Anne Kjeld Pedersen og Lene Straarup

Hørningskolen. - en kommunal skole til 20.2-børn. Anne Kjeld Pedersen og Lene Straarup Anne Kjeld Pedersen og Lene Straarup Hørningskolen - en kommunal skole til 20.2-børn I forbindelse med kommunalreformens ikrafttrædelse år 2007 og amternes nedlæggelse ved samme lejlighed kommer der til

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Plan for og udtalelse om arbejdet med 2. praktiks kompetencemål Den studerendes plan for arbejdet med praktikkens kompetencemål. Studerendes navn: 2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Kompetenceområde:

Læs mere

Rønde skoles special-klasser

Rønde skoles special-klasser Rønde skoles special-klasser Special-klasserne på Rønde skole er et skoletilbud for børn og unge med generelle indlærings vanskeligheder, hvis udvikling kræver særlig hensynstagen, der ikke kan tilgodeses

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Social - og Omsorgspolitik

Social - og Omsorgspolitik Social - og Omsorgspolitik Hvorfor en Social og Omsorgspolitik? Kommunalreformen har ændret Danmarkskortet hvilket har betydet at Slagelse Kommune, har ca. 80.000 borgere, hvor ca. 17.500 borgere er over

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp Praktikstedsbeskrivelse Praktiksted Institutionstype Herningvej Skole Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp DUS (SFO) Børnegruppe Fysiske

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole Præsentation af dagplejen i Aalborg Kommune 767 dagplejere opdelt i 4 områder Ca. 2500 børn 33 dagplejepædagoger 11 ledere Film om Ny

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

STU Greve Målgrupper 2014

STU Greve Målgrupper 2014 STU Greve r 2014 r, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder er så omfattende, at de ikke

Læs mere

Til. Svalegruppen. Indholdsfortegnelse:

Til. Svalegruppen. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse: Velkommen til Svalegruppe: 2 Svalegruppens personale: 2 Visitering til Svalegruppen 2 Start i Svalegruppe: 3 Primærpædagogens rolle: 3 Forældresamarbejde 4 Opfølgningssamtale og handleplan:

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 BRØNDBY KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 - En værdig ældrepleje FEBRUAR 2016 Værdighed Brøndby Kommunes ældrepolitik berører mange vigtige emner, der har betydning for skabelsen af et godt, langt og aktivt

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads.

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads. VIRKSOMHEDSPLAN Fribørnehuset Øster Jølby, Præstbrovej 276, 7950 Erslev, 97741157 Overordnet Fribørnehuset Øster Jølby er et Grundtvig-koldsk børnehus for børn fra 24 uger til skolestart. Fribørnehuset

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Den pædagogiske læreplan for. Villa Berthe i Gentofte Kommune

Den pædagogiske læreplan for. Villa Berthe i Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan for Villa Berthe i Gentofte Kommune 2012/2013 Den overordnede ramme for dagtilbuddets pædagogiske arbejde Dagtilbudsloven: Lov 2007-06-06 nr. 501 om dag-, fritidsog klubtilbud

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune Vi i naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene Bilag 2 a Velkommen til Specialbørnehjemmene Februar 2010 Ydelsens formål Tilbud om døgnophold efter Lov om Social Service, 67, stk. 2. Målgruppe Specialbørnehjemmene er Region Nordjyllands døgntilbud

Læs mere

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Børneterapien Odense Team A Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Platanvej 15 6375 4100 platanhaven@odense.dk www.platanvej.dk Kontakt oplysninger Leder af Børneterapien: Malene

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Lindegården Lindelyvej 6 3480 Fredensborg 48 46 06 05 mkni@fredensborg.dk www.lindegarden-linden.dk. Huslæge Psykiater Fysioterapeuter Sagsbehandler

Lindegården Lindelyvej 6 3480 Fredensborg 48 46 06 05 mkni@fredensborg.dk www.lindegarden-linden.dk. Huslæge Psykiater Fysioterapeuter Sagsbehandler PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. INST.NR: BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Institutionens navn. Adresse. Postnr. og by. Tlf.nr. Mail-adresse. Hjemmeside. Lindegården Lindelyvej

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

RØDE HUS. Aflastningstilbud for børn og unge 0-18 år - med autisme spektrum forstyrrelser. www.viborg.dk/roedehus

RØDE HUS. Aflastningstilbud for børn og unge 0-18 år - med autisme spektrum forstyrrelser. www.viborg.dk/roedehus Når man skal have sit barn i aflastning for første gang er det med stor nervøsitet og spænding for hvordan det hele vil komme til at gå. RØDE HUS Kan andre end vi forældre tage os af vores dejlige, men

Læs mere

Servicedeklaration. Palleshave Bo- og Aktivitetscenter

Servicedeklaration. Palleshave Bo- og Aktivitetscenter BILAG 3 Servicedeklaration Palleshave Bo- og Aktivitetscenter 1. Beskrivelse af tilbud Palleshave Bo- og Aktivitetscenter er beliggende på en grund (ca. fem tdr. land) i skønne landlige omgivelser. På

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Indsæt billede Marker rammen nedenfor, og tryk slet. I stedet sætter du dit eget billede ind. Tryk på indsæt i menuen og derefter tryk på billede så finder du billedet

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ Thorvaldsensvej 12 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4628 Afdelingsleder: Annemette Stenberg Christensen E-mail: annemette.s.christensen@99454545.dk Præsentation

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune Vi i naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Holmegårdsparkens værdier er indlejret i vores målsætning for Det gode liv i Holmegårdsparken.

Holmegårdsparkens værdier er indlejret i vores målsætning for Det gode liv i Holmegårdsparken. HOLMEGÅRDSPARKEN MÅL & VÆRDIER Holmegårdsparkens værdier er indlejret i vores målsætning for Det gode liv i Holmegårdsparken. Forudsætningen for Det gode liv i Holmegårdsparken er, at alle arbejder for

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Lindens virksomhedsplan 2010

Lindens virksomhedsplan 2010 Lindens virksomhedsplan 2010 Linden er et aktivitets- og samværstilbud 104 Lidt om Linden. Linden er et aktivitets- og samværstilbud med 18 fuldtidspladser i henhold til serviceloven 104 Linden har fælles

Læs mere

Fjordskolens udmøntning af Mål og indholdsbeskrivelser.

Fjordskolens udmøntning af Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Fjordskolen 7. marts 2011. Fjordskolens udmøntning af Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Dannelunde Skole, Gloslunde Gade 7, 4983 Dannemare. Tlf. nr. 54 94 42 85. SFO Midgården, Velovænget 4 4900 Nakskov.

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere