Et balanceret arbejdsliv trumfer løn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et balanceret arbejdsliv trumfer løn"

Transkript

1 20 Djøf Dokumentation // 1 20 Djøf Dokumentation Et balanceret arbejdsliv trumfer løn Tænk længere

2 2 // 20 Djøf Dokumentation Djøfs analysepublikation er opkaldt efter Folketingets 20-spørgsmål. Her stiller folketingsmedlemmerne drillende og dybsindige spørgsmål til ministrene. I Djøfs 20-publikation ser vi bort fra drillerierne og stiller kun spørgsmål, der flytter samfundet frem. Målet er at kvalificere den politiske debat gennem dybdegående og dagsordenssættende analyser. Sommermånederne undtaget kan du derfor dykke ned i samfundstendenser, når vi den 20. i hver måned udgiver 20 Djøf Dokumentation.

3 20 Djøf Dokumentation // 3 Analyse Løn er ikke det vigtigste, når vi vælger job Et godt arbejdsmiljø, meningsfyldte opgaver og hjem i ordentlig tid. Sådan kan man sammenfatte danskernes drømmejob. Denne undersøgelse blandt arbejdstagere viser således, at en række bløde værdier og etiske hensyn vægtes højere end løn, hvis danskerne skulle søge et nyt job i morgen. Ønsket om miljøbevidste arbejdsgivere med socialt ansvar ligger langt nede på prioriteringslisten. Der tegner sig et meget konsistent billede af, hvilke krav vi stiller til et nyt job uanset uddannelsesniveau, alder, indkomst, bopæl eller sektor. Det peger i retning af, at den polarisering af samfundet, man ofte taler om, langt fra er gældende på arbejdsmarkedet. Undersøgelsen er foretaget af Norstat for Djøf med henblik på at afdække, hvad danskerne prioriterer, hvis de skulle søge et nyt job i morgen. Undersøgelsen dækker besvarelser fra personer mellem 25 og 60 år. Alle indgår i den danske arbejdsstyrke, dvs. beskæftigede eller ledige, som står til rådighed for arbejdsmarkedet. Der er undersøgt 17 relevante forhold ved et potentielt nyt job. Vi ser i denne analyse nærmere på andelen, der finder hvert enkelt forhold vigtigt, altså dem, der har svaret I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Analysens hovedresultater > For arbejdstagerne er det vigtigste ved et nyt job et godt arbejdsmiljø, god balance mellem privatliv og arbejdsliv samt meningsfyldte arbejdsopgaver. > Når danskerne søger job, er en god løn kun det niende vigtigste af 17 forhold. > Blandt de vigtigste forhold er også, at man kan stå inde for en kommende arbejdsgivers produkt eller ydelse, samt at ens arbejdsgiver generelt handler på en etisk forsvarlig måde. > Værdier vedrørende virksomhedens rolle og ageren i samfundet er generelt mindre afgørende end forhold knyttet til selve jobbet. > Blandt de fire mindst vigtige forhold er, at en kommende arbejdsgiver tager miljøhensyn og tænker i bæredygtighed. Det samme er, at arbejdsgiveren påtager sig et socialt ansvar. > På tværs af geografi, alder, køn, uddannelse og indkomst er alle respondenter meget enige om, hvad der betyder mest, når de skal finde et nyt arbejde.

4 4 // 20 Djøf Dokumentation

5 20 Djøf Dokumentation // 5 Indhold Arbejdsmiljø og work-life-balance prioriteres højere end løn 06 Samfundsværdier kan ikke konkurrere med løn Danskerne er slet ikke så forskellige 10 Metode 14 Data Analyse

6 6 // 20 Djøf Dokumentation Arbejdsmiljø og work-life-balance prioriteres højere end løn Hvad der står nederst på lønsedlen, er ikke det altafgørende, når danskerne skal have et nyt job. Ud af 17 forskellige forhold, er en god løn kun det niende vigtigste for arbejdstagerne, hvis de skulle søge et nyt job i morgen. Det fremgår af Figur 1, der rangerer de 17 forskellige forhold på baggrund af andelen, der har angivet, at forholdet er vigtigt. Vigtigt defineres som andelen, der har svaret I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Det afgørende for arbejdstagerne er, at det er rart og meningsfyldt at gå på arbejde, og at arbejdet ikke griber for meget ind i privatlivet. Således mener 92%, at et godt arbejdsmiljø er vigtigt, mens 85% vil have meningsfyldte arbejdsopgaver. 88% påpeger, at en god balance mellem privatliv og arbejdsliv er vigtigt, hvis de skulle søge et job i morgen. Næst efter disse forhold, som illustrerer, at arbejdslivet skal være godt, men balanceret med privatlivet, viser denne undersøgelse, at arbejdstagerne også går op i, at de grundlæggende kan stå inde for virksomheden. 79% finder det vigtigt, at de kan stå inde for det produkt eller den ydelse, som virksomheden laver, mens 73% går op i, at virksomheden generelt handler på en etisk forsvarlig måde. En god løn er vigtigt for 68% af arbejdstagerne, hvis de skulle søge job i morgen. Dermed er det på samme niveau, som at få anerkendelse fra lederen og muligheden for at udvikle sig fagligt. Det er lidt under ønsket om sikkerhed i ansættelsen, som 73% finder betydningsfuldt. Rent metodisk kan en rundspørge undervurdere vigtigheden af en god løn i forhold til virkelighedens arbejdsmarked. Undersøgelsen viser dog så store forskelle, at der ikke efterlades nogen tvivl om, at løn ikke er afgørende i nær samme grad som arbejdsmiljø, balance mellem privatliv og arbejdsliv samt arbejdsopgaver. Mindst vigtigt er, at jobbet har gode karrieremuligheder. Det mener kun 37% af arbejdstagerne er vigtigt, jævnfør Figur 1.

7 20 Djøf Dokumentation // 7 Figur 1. Arbejdstagernes vurdering af forhold vedrørende et potentielt nyt job og en ny arbejdsgiver. I høj grad vigtigt eller i meget høj grad vigtigt I nogen grad vigtigt I mindre grad vigtigt eller slet ikke vigtigt Ved ikke Er der et godt arbejdsmiljø 92% Er der mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 88% At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 85% At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 79% 73% At der er sikkerhed i ansættelsen 73% At jeg får mulighed for at udvikle mig fagligt 68% At jeg får anerkendelse fra min leder 68% At jeg får en god løn 68% At jeg får tilbagemelding på, hvordan jeg klarer mine arbejdsopgaver 64% At virksomheden/organisationen betaler skat i Danmark 63% At jeg får mulighed for at udvikle mig personligt 61% At jeg er stolt af at fortælle, hvor jeg arbejder 59% At virksomheden/organisationen tager miljøhensyn og tænker i bæredygtighed 49% At virksomheden/organisationen påtager sig et socialt ansvar 49% At virksomheden/organisationen varetager en meningsfuld rolle i samfundet 47% At der er gode karrieremuligheder 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Note: Spørgsmålsformulering: I hvilken grad ville følgende være vigtigt for dig, hvis du skulle søge et nyt job i morgen i forhold til valg af job og arbejdsgiver?

8 8 // 20 Djøf Dokumentation Samfundsværdier kan ikke konkurrere med løn De 17 forhold kan opdeles i jobnære forhold og samfundsorienterede forhold. De jobnære forhold er knyttet til selve jobbet og dækker fx sikkerhed i ansættelse, arbejdsopgaver, udviklingspotentialet i jobbet og løn. De samfundsorienterede forhold er værdier om arbejdsgiverens/virksomhedens rolle og ageren i samfundet - eksempelvis virksomhedens etik og miljøpolitik. De samfundsorienterede forhold vurderes generelt mindre vigtige end de jobnære. Således er det kun de førnævnte forhold om at kunne stå inde for det produkt eller den ydelse, som virksomheden laver, samt at virksomheden generelt handler på etisk forsvarlig måde, som arbejdstagerne prioriterer højt. De resterende samfundsorienterede forhold placerer sig i den nederste halvdel af rangeringen. 63% finder det vigtigt, at virksomheden betaler skat i Danmark, mens 59% synes, at det er betydningsfuldt, at man er stolt af at kunne fortælle, hvor man arbejder. Det er værd at bemærke, at kun 49% synes, at det er vigtigt, at virksomheden tager miljøhensyn og tænker i bæredygtighed. Selvom miljø synes at fylde meget i danskernes politiske bevidsthed, er det altså ikke det, som arbejdstagerne kigger efter først, når de søger job. For 49% er det desuden vigtigt, at virksomheden påtager sig et socialt ansvar, mens 47% finder det betydningsfuldt, at virksomheden varetager en meningsfuld rolle i samfundet, jævnfør Figur 1. Disse tendenser gør sig også gældende, når den enkelte arbejdstager skal vurdere vigtigheden af de samfundsorienterede værdier i forhold til en betydeligt højere løn. Af Figur 2 fremgår det, i hvilken grad arbejdstagerne mener, at disse forhold er vigtigere end en betydeligt højere løn end deres nuværende/forventede løn, hvis de skulle søge et nyt job i morgen. For 34% er det vigtigere at kunne stå inde for det produkt eller den ydelse, som virksomheden laver end at modtage en betydeligt højere løn. Modsat er lønnen vigtigere for 17%. Ligeså mener 31%, at det er vigtigere, at virksomheden generelt handler på en etisk forsvarlig måde end at få en lønstigning. Derimod mener 19%, at lønstigningen er vigtigst. For de resterende samfundsorienterede forhold er andelen, der finder lønstigningen vigtigst, større end andelen, der finder samfundsforholdet vigtigst. Eksempelvis er det for 21% vigtigere, at virksomheden tager miljøhensyn og tænker bæredygtigt end at få en lønstigning, mens 33% vurderer, at lønstigningen er vigtigere. For alle forhold er der dog mellem 37% og 46%, der mener, at løn og det samfundsorienterede forhold er lige vigtige, jævnfør Figur 2.

9 20 Djøf Dokumentation // 9 Figur 2. Vigtigheden af samfundsorienterede forhold ved arbejdsgiveren i forhold til en betydeligt højere løn. Mere vigtigt eller meget mere vigtigt end en højere løn Det er lige så vigtigt som en højere løn Mindre eller meget mindre vigtigt end en højere løn Ved ikke At du kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 34% 45% 17% At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 31% 46% 19% At virksomheden/organisationen betaler skat i Danmark 25% 37% 31% At du er stolt af at fortælle, hvor du arbejder 23% 38% 36% At virksomheden/organisationen tager miljøhensyn og tænker bæredygtighed 21% 42% 33% At virksomheden/organisationen varetager en meningsfuld rolle i samfundet 20% 37% 38% At virksomheden/organisationen påtager sig et socialt ansvar 20% 38% 36% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Note: Spørgsmålsformulering: Forestil dig, at du skal søge et nyt job i morgen. Hvor vigtige er følgende forhold for dig sammenlignet med en betydeligt højere løn end dit nuværende/forventede lønniveau?

10 10 // 20 Djøf Dokumentation Danskerne er slet ikke så forskellige I de seneste år har polarisering fyldt meget på den politiske dagsorden, og ofte fremstilles forskellene mellem danskerne som større end nogensinde før. Når vi ser nærmere på valg af job, er vi dog slet ikke så forskellige, som man kunne regne med. Trods forskelle på enkelte parametre, er der ikke nogle systematiske tendenser til, at dele af befolkningen forholder sig markant anderledes, når det kommer til hvilke værdier, der prioriteres, når vi søger job. Tværtimod er der stor enighed om, hvilke forhold, der er vigtigst. Således er et godt arbejdsmiljø det mest afgørende uanset sektor, aldersgruppe, uddannelsesniveau, geografi eller indkomst. Mindst 92% finder det vigtigt på tværs af alle grupper. For alle grupper er balance mellem arbejdsliv og privatliv, meningsfyldte opgaver og at man kan stå inde for den ydelse eller det produkt, som virksomheden laver, også blandt top fem. Ved en geografisk opdeling af folk bosat øst og vest for Storebælt er de to top fem lister ens. De øvrige 12 forhold prioriteres også i samme rækkefølge i Øst- og Vestdanmark. Tabel 1. Top fem vigtigste forhold ved et nyt job fordelt på øst og vest Øst for Storebælt 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 88% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 84% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 80% 5 At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 73% Vest for Storebælt 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 89% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 88% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 81% 5 At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 75% Note: Listerne angiver de fem forhold, som flest arbejdstagere i henholdsvis Øst- og Vestdanmark har vurderet som vigtigt. Procentsatserne angiver den andel, som har vurderet det enkelte forhold enten I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Ved andre skillelinjer forekommer enkelte forskelle. For de privatansatte er en god løn eksempelvis rykket op på en femteplads. 73% af privatansatte mener, at en god løn er vigtigt. Modsat er en god løn helt nede på en tiendeplads for de offentligt ansatte, hvor kun

11 20 Djøf Dokumentation // 11 66% mener, at det er vigtigt, hvis de skulle søge et nyt job. Samtidig er det vigtigt for 78% af de offentligt ansatte, at virksomheden generelt handler på en etisk forsvarlig måde. Det giver virksomhedens etiske forsvarlighed en femteplads for de offentligt ansatte, mens det med 72% er på en syvendeplads for de privatansatte. Tabel 2. Top fem vigtigste forhold ved et nyt job fordelt på sektor Den offentlige sektor 1 At der er et godt arbejdsmiljø 94% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 91% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 89% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 84% 5 At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 78% Den private sektor 1 At der er et godt arbejdsmiljø 92% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 88% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 85% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 79% 5 At jeg får en god løn 73% Note: Listerne angiver de fem forhold, som flest arbejdstagere i henholdsvis den offentlige og i den private sektor har vurderet som vigtigt. Procentsatserne angiver den andel, som har vurderet det enkelte forhold enten I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. For de årige er det femte vigtigste forhold, at der er mulighed for faglig udvikling. Mens 78% af de årige finder det vigtigt, er det kun 63% af de årige. 73% af de årige synes, at sikkerhed i ansættelsen er vigtigt, hvilket gør forholdet til det femte vigtigste for den ældre gruppe. Selvom sikkerhed i ansættelse ikke når ind i de åriges top 5, er det dog 75% af de yngre, der finder det vigtigt. 1 Tabel 3. Top fem vigtigste forhold ved et nyt job fordelt på alder årige 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 89% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 87% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 82% 5 At jeg får mulighed for at udvikle mig fagligt 78% Fortsætter på næste side 1 Ingen statistisk signifikant forskel mellem årige og årige vedr. sikkerhed i ansættelsen

12 12 // 20 Djøf Dokumentation årige 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 88% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 86% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 80% 5 At der er sikkerhed i ansættelsen 73% Note: Listerne angiver de fem forhold, som flest arbejdstagere i henholdsvis alderen år og alderen år har vurderet som vigtigt. Procentsatserne angiver den andel, som har vurderet det enkelte forhold enten I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Når arbejdstagerne fordeles på uddannelsesbaggrunde, er der også kun enkelte forskelle. For arbejdstagerne uden en videregående uddannelse er sikkerhed i ansættelsen vigtigt for 79%, hvilket rækker til en top fem-placering. Modsat vurderer kun 71% af arbejdstagerne med en videregående uddannelse, at det er vigtigt. Sikkerhed i ansættelsen er dermed nummer syv for denne gruppe. At virksomheden generelt handler på en etisk forsvarlig måde, er det femte vigtigste for arbejdstagerne med videregående uddannelser, hvor 76% finder det vigtigt. Blandt arbejdstagere uden en videregående uddannelse gælder det for 70%, hvilket giver en syvendeplads. Tabel 4. Top fem vigtigste forhold ved et nyt job fordelt på uddannelsesbaggrund Ikke en videregående uddannelse 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 89% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 80% 4 At der er sikkerhed i ansættelsen 79% 5 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 78% Videregående uddannelse 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 89% 3 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 89% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 82% 5 At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 76% Note: Listerne angiver de fem forhold, som flest arbejdstagere henholdsvis med og uden en videregående uddannelse har vurderet som vigtigt. Procentsatserne angiver den andel, som har vurderet det enkelte forhold enten I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Fordelt på indkomst er forskellene ligeledes små. Arbejdstagere, der tjener over kr. om året, går mere op i en god løn. 76% finder det vigtigt, hvilket rækker til en femteplads.

13 20 Djøf Dokumentation // 13 For arbejdstagere med en løn under kr. om året gælder det kun 61%, hvilket kun rækker til en 11. plads. Arbejdstagere med lavere indkomst går derimod mere op i, at virksomheden generelt handler på en etisk forsvarlig måde. Etisk forsvarlighed er således det femte vigtigste forhold, og 77% finder det vigtigt. For arbejdstagere med høj indkomst ligger det nummer otte, og 71% finder det vigtigt. Tabel 5. Top fem vigtigste forhold ved et nyt job fordelt på årsindkomst Under kr. 1 At der er et godt arbejdsmiljø 93% 2 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 89% 3 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 83% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 79% 5 At virksomheden/organisationen generelt handler på en etisk forsvarlig måde 77% kr. og derover 1 At der er et godt arbejdsmiljø 92% 2 At jeg har meningsfyldte arbejdsopgaver 89% 3 At der er mulighed for god balance mellem arbejdsliv og privatliv 88% 4 At jeg kan stå inde for det produkt/den ydelse, som virksomheden/organisationen laver 81% 5 At jeg får en god løn 76% Note: Listerne angiver de fem forhold, som flest arbejdstagere i de to indkomstintervaller har vurderet som vigtigt. Procentsatserne angiver den andel, som har vurderet det enkelte forhold I høj grad vigtigt eller I meget høj grad vigtigt. Samlet set er danskerne altså meget ens, når det kommer til, hvilke værdier vi prioriterer, når vi søger job. På tværs af samfundets skillelinjer er ar bejdsmiljø den vigtigste faktor, og blandt de fem vigtigste faktorer er også balance mellem privatliv og arbejdsliv, meningsfyldte opgaver, og at man kan stå inde for virksomhedens produkt og ydelse.

14 14 // 20 Djøf Dokumentation Metode Data Dataindsamlingen er foregået ved en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse, som er foretaget af Norstat ved brug af Norstats eget spørgepanel. Data er indsamlet fra den 27. marts til den 3. april Analysen er afgrænset til personer i alderen 25 til 60 år og på baggrund af denne afgrænsning er der udtrukket en repræsentativ stikprøve baseret på køn, alder (25-60 år) og region. Efterfølgende er alle besvarelser vægtet i forhold til disse dimensioner, således at stikprøven afspejler befolkningen generelt i forhold til køn, alder og bopælsregion. Formålet med analysen er at afdække, hvilke forhold vedrørende et nyt job, som den enkelte arbejdstager finder vigtige, hvis han/hun skulle skifte job i morgen. Analysens fokus er derfor alene på personer, som indgår i arbejdsstyrken, hvorfor personer uden for arbejdstyrken (fx studerende, pensionister og efterlønsmodtagere) er udeladt fra det oprindelige datagrundlag. Det samlede datagrundlag udgør i alt besvarelser fra personer. Analyse Analysen omhandler, hvilke forhold danskerne ville prioritere, hvis de skulle søge et nyt job i morgen. For at behandle dette betragtes 17 forskellige forhold ved et potentielt nyt job og en potentiel ny arbejdsgiver. Respondenterne har vurderet i hvilken grad, de mener, at de enkelte forhold er vigtige, hvis de skulle søge et nyt job i morgen. I afrapporteringen er fokus på andelen, der har vurderet forholdet til enten i høj grad vigtigt eller i meget høj grad vigtigt. Foruden respondenternes besvarelser indeholder data også en række baggrundsoplysninger, fx køn, alder, bopælsregion, beskæftigelsesstatus, uddannelses- og indkomstniveau. Ud fra disse baggrundsoplysninger er der foretaget flere delanalyser, for at se om danskernes prioriteringer vedrørende et nyt job afhænger af fx alder, uddannelse eller indkomst. For alle delanalyser gælder der, at de fremhævede forskelle mellem de enkelte grupperinger er signifikant forskellige på et 5%-signifikansniveau, medmindre andet er angivet.

15 20 Djøf Dokumentation // 15 Kontakt Spørgsmål af politisk karakter kan rettes til pressechef, Torben Gross på tlf eller mail Spørgsmål til analysen kan rettes til analysekonsulent, Kristina Eline Blomhøj på tlf eller mail eller analysemedarbejder, Jeppe Kidde på tlf eller mail

16 Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet December 2016 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Indhold Hovedresultater... 1 Forventet tilbagetrækningsalder... 2 Fastholdelse på arbejdsmarkedet... 4 Bekymringer på arbejdspladsen... 6 Arbejdsmarkedet...

Læs mere

Opråb fra Magtens Maskinrum: Der er for lidt tid til at gennemføre

Opråb fra Magtens Maskinrum: Der er for lidt tid til at gennemføre 20 Djøf Dokumentation // 1 Opråb fra Magtens Maskinrum: Der er for lidt tid til at gennemføre reformerne September 2019 Tænk længere 2 // 20 Djøf Dokumentation 20 Djøf Dokumentation // 3 Introduktion I

Læs mere

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet)

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til et tilfældigt udtræk af Djøfs erhvervsaktive medlemmer i maj/juni måned 2016. Der

Læs mere

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Ledelse)

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Ledelse) Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Ledelse) Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til et tilfældigt udtræk af Djøfs erhvervsaktive medlemmer i maj/juni måned 2016. Der er

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9 Stress og selvledelse... 10 Balance

Læs mere

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014 Faktaark om psykisk og jobtilfredshed 2014 Ref. KAB/- 12.06.2015 Indhold Hovedresultater... 2 Jobtilfredshed... 3 Trivsel... 5 Psykisk... 5 Tale åbnet om psykisk... 7 Forbedring af det psykiske... 8 Dette

Læs mere

Akademikeres psykiske arbejdsmiljø

Akademikeres psykiske arbejdsmiljø 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Hovedresultater... 4 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 5 Den vigtigste kilde til stress... 6 Køn og stress... 6 Sektor og stress... 7 Stillingsniveau og stress...

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer Indholdsfortegnelse Forside... 1 Selvledelse... 1 Selvledelse blandt bibliotekarer... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9

Læs mere

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8 Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 3 Baggrundsvariable... 4 Indflydelse... 6 Klare mål og forventninger... 8 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 10 Stress og selvledelse... 11 Balance

Læs mere

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv...

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv... 1 Indhold Sygefravær... 3 Køn... 4 Alder... 4 Hjemmeboende børn... 4 Sektor... 5 Stillingsniveau... 5 Balancen mellem arbejde og privatliv... 6 God nærmeste leder... 6 Trivsel... 7 Psykisk arbejdsmiljø...

Læs mere

2: Krisens betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Marts 2013

2: Krisens betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Marts 2013 2: Krisens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Marts 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 2: Krisens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Dette faktaark

Læs mere

Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen. Analyse, Viden & Strategi Efteråret 2017

Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen. Analyse, Viden & Strategi Efteråret 2017 Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen Analyse, Viden & Strategi Efteråret 207 Baggrund og formål Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune vedtog i 204 politikken om det gode liv.

Læs mere

Hovedresultater: Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau... 6

Hovedresultater: Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau... 6 1 Indholdsfortegnelse Hovedresultater:... 3 Sygefravær... 4 Køn... 5 Alder... 5 Hjemmeboende børn... 5 Sektor... 6 Stillingsniveau... 6 Balancen mellem arbejde og privatliv... 7 God nærmeste leder... 7

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES MEDLEMMERS STRESSRAPPORT

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES MEDLEMMERS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Faktaark: Ledelseskvalitet

Faktaark: Ledelseskvalitet Faktaark: Ledelseskvalitet Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af deres nærmeste personaleansvarlige leder i sammenhæng med forskellige faktorer i det psykiske arbejdsmiljø. Resultaterne stammer

Læs mere

STUDIELIVSUNDERSØGELSE PRAKTIK

STUDIELIVSUNDERSØGELSE PRAKTIK Resultaterne i dette faktaark stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse 2016 og omhandler primært resultaterne om praktik i forbindelse med studiet. Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

INGENIØRERNES STRESSRAPPORT

INGENIØRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress

Psykisk arbejdsmiljø og stress Psykisk arbejdsmiljø og stress - Hvilke faktorer har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og medarbejdernes stress Marts 2018 Konklusion Denne analyse forsøger at afklare, hvilke faktorer der påvirker

Læs mere

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv...

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv... 1 Indhold Sygefravær... 3 Køn... 4 Alder... 4 Hjemmeboende børn... 4 Sektor... 5 Stillingsniveau... 5 Balancen mellem arbejde og privatliv... 6 God nærmeste leder... 6 Trivsel... 7 Psykisk arbejdsmiljø...

Læs mere

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 Ref. KAB/- Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 27.01.2017 Indhold Baggrund...1 Hovedresultater...2 Motivation og jobtilfredshed...3 Stressniveau på arbejdspladsen...5 Individuelt

Læs mere

BIBLIOTEKARFORBUNDETS STRESSRAPPORT

BIBLIOTEKARFORBUNDETS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Stress. Grundet afrunding af decimaler kan der være tilfælde hvor tabellerne ikke summer til 100.

Stress. Grundet afrunding af decimaler kan der være tilfælde hvor tabellerne ikke summer til 100. 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Hovedresultater... 4 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 5 Den vigtigste kilde til stress... 6 Køn og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv...

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv... 1 Indhold Sygefravær... 3 Køn... 4 Alder... 4 Hjemmeboende børn... 4 Sektor... 5 Stillingsniveau... 5 Balancen mellem arbejde og privatliv... 6 God nærmeste leder... 6 Trivsel... 7 Stress... 7 Sygenærvær...

Læs mere

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv

Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv Side 1 af 9 Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv UNDERSØGELSE AF SENIORARBEJDSLIVET NOVEMBER 2018 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse 1. Hvad har betydning for at blive på arbejdsmarkedet efter

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hovedresultater Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet... 7

Indholdsfortegnelse. Hovedresultater Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet... 7 Indholdsfortegnelse Hovedresultater... 2 Balance mellem arbejde og privatliv... 3 Balance og fleksibilitet... 7 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 9 1 Hovedresultater Knap hver tiende

Læs mere

Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor

Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor Lederne Oktober 2013 Indledning Undersøgelsen belyser privatansatte lederes trivsel, i hvilket omfang de føler sig stressede, årsagerne hertil, samt

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

Side 1 af 7. Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET

Side 1 af 7. Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET Side 1 af 7 Indkomsttryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET JANUAR 2019 Side 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Om undersøgelsen af tryghed på arbejdsmarkedet... 3 2. Indkomsttryghed... 4 2.1. er mere utrygge end

Læs mere

Faktaark 4 - Tillykke med huen: Lykke

Faktaark 4 - Tillykke med huen: Lykke Juni 2015 Faktaark 4 - Tillykke med huen: Lykke Med databaggrund i en registeranalyse og en survey beskrives typiske livsforløb med udgangspunkt i forskellige uddannelseslængder Hvilket socialt, økonomisk

Læs mere

Jobskifte Lederes overvejelser om jobskifte 2018

Jobskifte Lederes overvejelser om jobskifte 2018 Jobskifte Lederes overvejelser om jobskifte 18 Lederne September 18 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet: Hvor mange respondenter der er jobsøgende eller overvejer at skifte job Deres motiver

Læs mere

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

De privatansatte kvinder taber lønkampen

De privatansatte kvinder taber lønkampen 20 Djøf Dokumentation // 1 20 Djøf Dokumentation De privatansatte kvinder taber lønkampen Tænk længere 2 // 20 Djøf Dokumentation 20 Djøf Dokumentation // 3 Uligelønsanalyse De privatansatte kvinder taber

Læs mere

Stress og tabu. 5. november 2018

Stress og tabu. 5. november 2018 5. november 2018 Stress og tabu 4 ud af 10 af FOAs stressramte medlemmer, oplever det som skamfuldt at være ramt af stress. Det viser en undersøgelse, som FOA gennemførte i juni 2018 blandt 4.444 medlemmer.

Læs mere

ANALYSENOTAT Distancearbejde: mere produktive, større frihed

ANALYSENOTAT Distancearbejde: mere produktive, større frihed ANALYSENOTAT Distancearbejde: mere produktive, større frihed AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Resume Digitaliseringen omkalfatrer erhvervslivet og arbejdslivet med nye arbejdsformer, samarbejdsformer og

Læs mere

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte.

- Knap halvdelen af befolkningen er helt eller overvejende enige i, at vikarer har lav status blandt de fastansatte. Analysenotat Befolkningsundersøgelse om vikarbureauer Til: Fra: Dansk Erhverv/LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen på 18 år eller derover.

Læs mere

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser 1. Indledning ASE har i februar 2013 gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark omkring

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 7 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø 1 Forbundet Designeres psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Sektor... 5 Køn... 6 Alder... 6 Stillingsniveau... 7 Hvad er med til at skabe og hvad kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø?...

Læs mere

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø...

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 1 Indhold Selvstændiges arbejdsmiljø... 3 De selvstændige i undersøgelsen... 3 Jobtilfredshed og stress... 5 Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 9 Selvstændige lederes fokus på arbejdsmiljø... 9 De

Læs mere

December Holdninger til fædres orlov og balance mellem familieliv og arbejdsliv. Analysen viser, at:

December Holdninger til fædres orlov og balance mellem familieliv og arbejdsliv. Analysen viser, at: December 2017 Holdninger til fædres orlov og balance mellem familieliv og arbejdsliv Analysen viser, at: 65% er helt enig (37%) eller delvis enig (28%) i, at fædre skal sikres bedre rettigheder til at

Læs mere

Indhold. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indhold. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indhold Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser, at 60 pct.

Læs mere

Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter

Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter Surveyundersøgelse af danske kiropraktorpatienter Foto: Uffe Johansen Dansk Kiropraktor Forening København 2013 Indhold 1 Baggrund for undersøgelsen.. 2 2 Indkomstniveau. 3 Kiropraktorpatienters årlige

Læs mere

Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer. Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik

Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer. Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Forbrugerne fokuserer på smagen, når de handler dagligvarer Oktober 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 15. oktober 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Arbejdspladstyverier. Rapport

Arbejdspladstyverier. Rapport Arbejdspladstyverier Rapport Disposition 1. Om undersøgelsen 2. Resultater 3. Bivariate sammenhænge 4. De underliggende holdningsdimensioner 5. Multivariate analyser 2 Arbejdspladstyverier Om undersøgelsen

Læs mere

Status på danskernes interesse for aktiesparekontoen

Status på danskernes interesse for aktiesparekontoen ANALYSE Status på danskernes interesse for aktiesparekontoen Resumé For at gøre det nemmere og mere attraktivt for danskerne at investere i aktier, indførte Regeringen fra 1. januar 2019 en aktiesparekonto,

Læs mere

Notat. Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere. Til: Dansk Erhverv Fra: MMM. Halvdelen har ansat akademikere

Notat. Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere. Til: Dansk Erhverv Fra: MMM. Halvdelen har ansat akademikere Notat Virksomhedernes erfaringer nyuddannede akademikere Til: Dansk Erhverv Fra: MMM Danske virksomheder efterspørger i stadig højere grad dygtig og veluddannet arbejdskraft. Derfor er det afgørende for

Læs mere

Seksuel chikane blandt sygeplejersker i 2012

Seksuel chikane blandt sygeplejersker i 2012 Ja (n=245) fra en kollega (n=9) fra en leder (n=0) fra underordnede (n=0) fra en læge (n=45) fra klienter/patienter (n=187) fra pårørende (n=15) fra en anden (n=14) Louise Kryspin Sørensen Oktober 2012

Læs mere

Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn

Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Indledning I dette notat analyseres lønforskelle mellem privat ansatte kvinder og mænd. Analysen er gennemført på baggrund af Djøf Privats

Læs mere

3. DATA OG METODE. arbejdsmarkedet er forløbet afhængig af den enkeltes uddannelsesbaggrund.

3. DATA OG METODE. arbejdsmarkedet er forløbet afhængig af den enkeltes uddannelsesbaggrund. 3. DATA OG METODE I dette afsnit beskrives, hvordan populationen er afgrænset og hvilket datagrundlag, der ligger til grund for de følgende analyser. Herudover præsenteres den statistiske metode, som er

Læs mere

Deltagerne i undersøgelsen er repræsentative i forhold til CA s samlede medlemsbestand, hvad angår alder, køn, geografi og uddannelse.

Deltagerne i undersøgelsen er repræsentative i forhold til CA s samlede medlemsbestand, hvad angår alder, køn, geografi og uddannelse. Hovedresultater Færre kvindelige ledere på alle niveauer De kvindelige ledere i CA har et karrieremæssigt efterslæb. 54 af mændene i undersøgelsen er ledere, mens kun 39,9 af kvinderne er ledere. Jo højere

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

Det gode liv. En borgerpanelsundersøgelse. Viden & Strategi Efteråret 2015

Det gode liv. En borgerpanelsundersøgelse. Viden & Strategi Efteråret 2015 Det gode liv En borgerpanelsundersøgelse Viden & Strategi Efteråret 2015 1 Baggrund og formål Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune vedtog i 2014 politikken om det gode liv. Politikken betyder, at Byrådet

Læs mere

Side 1 af 6. Ansættelsestryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET

Side 1 af 6. Ansættelsestryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET Side 1 af 6 Ansættelsestryghed TRYGHED PÅ ARBEJDSMARKEDET JANUAR 2019 Side 2 af 6 Indholdsfortegnelse 1. Om undersøgelsen af tryghed på arbejdsmarkedet... 3 2. Ansættelsestryghed... 4 2.1. Kvinder er lidt

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Analyse af beskæftigedes pendlingens afstand fordelt på uddannelse,

Analyse af beskæftigedes pendlingens afstand fordelt på uddannelse, N O T A T 30-11-2015 Analyse af beskæftigedes pendlingens afstand fordelt på uddannelse, En ny analyse fra Danske Regioners viser, at de beskæftigede uden for hovedstadsområdet har en kraftig vækst i den

Læs mere

A Working Future. Atypiske ansættelser

A Working Future. Atypiske ansættelser A Working Future Atypiske ansættelser Baggrundsanalyse af atypiske ansættelser En kvantitativ registerbaseret analyse Introduktion I Djøfs strategi Form Fremtiden som løber frem til 2020 arbejder Djøf

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Work-life balance Lederne Februar 2015

Work-life balance   Lederne Februar 2015 Work-life balance Lederne Februar 15 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet om respondenterne har en god balance mellem arbejdsliv og privatliv om de overvejer at skifte job for at få en bedre balance

Læs mere

8: Social kapital. Februar 2014

8: Social kapital. Februar 2014 8: Social kapital Februar 2014 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 8: Social kapital Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af den sociale kapital på deres

Læs mere

Tilbagetrækning Undersøgelse om lederes tilbagetrækningsplaner

Tilbagetrækning Undersøgelse om lederes tilbagetrækningsplaner Tilbagetrækning Undersøgelse om lederes tilbagetrækningsplaner Lederne November 2015 Indledning Undersøgelsen belyser hvor mange respondenter på 50 år og derover, der har planlagt eller overvejet, hvornår

Læs mere

Danskernes holdninger til afskedigelsesvilkår

Danskernes holdninger til afskedigelsesvilkår Danskernes holdninger til afskedigelsesvilkår Januar 2012 Indhold Danskernes holdninger til afskedigelsesvilkår... 1 Lovgivningen om lønmodtagernes rettigheder er ude af trit med et moderne arbejdsmarked...

Læs mere

Hurtigt i job som dimittend

Hurtigt i job som dimittend Side 1 af 11 Hurtigt i job som dimittend DIMITTENDUNDERSØGELSEN 2018 OKTOBER 2018 Side 2 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Dimittendernes karakteristika... 3 1.1. Flertal i job inden seks måneder... 3 1.2.

Læs mere

Danskerne har taget Black Friday til sig

Danskerne har taget Black Friday til sig ANALYSENOTAT Danskerne har taget Black Friday til sig Black Friday betyder store besparelser og julegaveindkøb Den årligt tilbagevendende shoppingdag Black Friday sidst i november er dagen, hvor butikker

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak

ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak ANALYSENOTAT Danskerne: offentlig digitalisering, ja tak AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG ANALYSEMEDARBEJDER RASMUS SAND Befolkningen støtter op om udrulning af digitale løsninger i det offentlige Der

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Akademikeres psykiske arbejdsmiljø

Akademikeres psykiske arbejdsmiljø 1 Psykisk arbejdsmiljø Samlet set oplever næsten halvdelen af alle akademikere, 48 pct., at de i høj eller meget høj grad har et godt psykisk arbejdsmiljø på deres nuværende arbejdsplads, og 38 pct. har

Læs mere

Arbejdsliv og privatliv

Arbejdsliv og privatliv 4. december 2015 Arbejdsliv og privatliv Hvert tredje FOA-medlem oplever ofte eller altid, at arbejdslivet tager energi fra privatlivet. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer.

Læs mere

Stress og tilbagetrækning...25 God ledelse og tilbagetrækning...26 Psykisk arbejdsmiljø og tilbagetrækning...27 Følelsesmæssige krav...

Stress og tilbagetrækning...25 God ledelse og tilbagetrækning...26 Psykisk arbejdsmiljø og tilbagetrækning...27 Følelsesmæssige krav... 1 Indholdsfortegnelse Ingeniørforeningens psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Sektor... 5 Køn... 6 Alder... 6 Stillingsniveau... 7 Hvad er med til at skabe og hvad kan forbedre

Læs mere

I Danmark bliver 8% af mændene ledere, mens det kun gælder for 3,3% af kvinderne. Forskellen er således på 4,7 procentpoint.

I Danmark bliver 8% af mændene ledere, mens det kun gælder for 3,3% af kvinderne. Forskellen er således på 4,7 procentpoint. Marts 2017 Der er fortsat store forskelle på kvinder og mænds lederchancer Djøf har på baggrund af Danmarks Statistiks registre foretaget en analyse af kvinder og mænds sandsynlighed for at blive leder.

Læs mere

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse DJØF Køn og karriere En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse Indhold 1 Baggrund og resumé...3 1.1 Metode...5 1.2 Kort gennemgang af centrale variable...5 2 Ledere

Læs mere

NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012

NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012 Louise Kryspin Sørensen Oktober 2012 NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012-14 % af de beskæftigede sygeplejersker vurderer, at der ofte eller sommetider forekommer mobning på deres arbejdsplads. - Hver

Læs mere

Unge stresser unødvendigt over lønsamtaler

Unge stresser unødvendigt over lønsamtaler Side 1 af 6 Unge stresser unødvendigt over lønsamtaler LØNFORHANDLING Side 2 af 6 Indholdsfortegnelse Unge bliver i højere grad stresset af lønforhandling... 3 Metode... 6 Hovedkonklusioner Fire ud af

Læs mere

NOTAT Ledelsesspændet i kommuner og regioner

NOTAT Ledelsesspændet i kommuner og regioner Louise Kryspin Sørensen (mlf@dsr.dk) Juni 2018 NOTAT Ledelsesspændet i kommuner og regioner Dansk Sygeplejeråd har spurgt ledende sygeplejersker om blandt andet forhold som ledelsesspænd, hvilket dette

Læs mere

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen Med udgangspunkt i SFI s survey fra 2006, som er indsamlet i forbindelse med rapporten Handicap

Læs mere

Stress og tilbagetrækning... 28 God ledelse og tilbagetrækning... 29 Psykisk arbejdsmiljø og tilbagetrækning... 30 Følelsesmæssige krav...

Stress og tilbagetrækning... 28 God ledelse og tilbagetrækning... 29 Psykisk arbejdsmiljø og tilbagetrækning... 30 Følelsesmæssige krav... 1 Indholdsfortegnelse Bibliotekarforbundets psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Sektor... 5 Køn... 6 Alder... 6 Stillingsniveau... 7 Hvad er med til at skabe og hvad kan forbedre

Læs mere

Ledelsesforventninger blandt unge 2001. Ledelsesforventninger blandt unge

Ledelsesforventninger blandt unge 2001. Ledelsesforventninger blandt unge Ledelsesforventninger blandt unge Ledernes Hovedorganisation Juni 2001 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ambitionen om at blive leder... 3 Fordele ved en karriere som leder... 5 Barrierer... 6 Undervisning

Læs mere

OFFICERERNES STRESSRAPPORT

OFFICERERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

Analyse af dagpengesystemet

Analyse af dagpengesystemet Analyse af dagpengesystemet Udarbejdet september/oktober 2011 BD272 Indhold Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Dataindsamling fra... 2 Dataindsamling fra den øvrige befolkning... 2 Forventninger

Læs mere

Iværksættere og selvstændige i DM

Iværksættere og selvstændige i DM Iværksættere og selvstændige i DM Dansk Magisterforening har i foråret 2015 foretaget en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der er selvstændige erhvervsdrivende. Undersøgelsen har til formål at

Læs mere

Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier Om analysens metode og datagrundlag...

Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier Om analysens metode og datagrundlag... Marts 2017 Ledelsesgabet blandt samfundsvidenskabeligt uddannede Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier... 11 Om analysens metode og datagrundlag... 13 Analysen

Læs mere

Indholdsfortegnelse Akademikernes psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Det psykiske arbejdsmiljø er en samfundsudfordring... 4 Psykisk arbejdsmiljø...

Indholdsfortegnelse Akademikernes psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Det psykiske arbejdsmiljø er en samfundsudfordring... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 1 Indholdsfortegnelse Akademikernes psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Det psykiske arbejdsmiljø er en samfundsudfordring... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 6 Sektor... 6 Køn... 7 Alder... 7 Stillingsniveau...

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om balancen mellem arbejdsliv og privatliv

Spørgeskemaundersøgelse om balancen mellem arbejdsliv og privatliv Område: Human Resources Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø Journal nr.: Dato: 20. august 2010 Udarbejdet af: Lene Jellesen E-mail: Lene.Jellesen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631752 Notat Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER SLOTSHOLM A/S KØBMAGERGADE 28 1150 KØBENHAVN K WWW.SLOTSHOLM.DK UDARBEJDET FOR KL

Læs mere

Forventninger til 2013

Forventninger til 2013 Region Syddanmarks Borgerpanel Forventninger til 2013 Region Syddanmarks Borgerpanel er et repræsentativt panel af mere end 1000 borgere over 15 år i Region Syddanmark. Region Syddanmark gennemfører undersøgelsen

Læs mere

Køn og arbejdsliv. Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov

Køn og arbejdsliv. Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov Køn og arbejdsliv Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov Køn og arbejdsliv Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2004 Oplag: 400 Danmarks Statistiks Trykkeri, København Pris: 122,00 kr. inkl.

Læs mere

Faktaark om social kapital 2014

Faktaark om social kapital 2014 Ref. KAB/- Faktaark om social kapital 2014 12.06.2015 Indhold Baggrund: Hvad er social kapital?...2 Social kapital opdelt efter sektor...4 Social kapital opdelt efter køn...5 Sammenhæng mellem social kapital,

Læs mere

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt læger Mobning køn Mobning aldersfordelt... 5

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt læger Mobning køn Mobning aldersfordelt... 5 1 Indhold Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen... 3 Mobning blandt læger... 3 Mobning køn... 4 Mobning aldersfordelt... 5 Mobning i det offentlige og private... 5 Mobning oplevet af ledere

Læs mere

Ikke desto mindre er det bemærkelsesværdigt, at halvdelen af de beskæftigede danskere er åbne over for at tage et job i Europa.

Ikke desto mindre er det bemærkelsesværdigt, at halvdelen af de beskæftigede danskere er åbne over for at tage et job i Europa. Notat Befolkningsundersøgelse om international jobmobilitet Til: Fra: Dansk Erhverv, LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen på 18 år eller

Læs mere

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Mens hver fjerde lønmodtager er begrænset på arbejdet pga. smerter, er omkring hver. lønmodtager hårdt ramt af smerter. Det er især faglærte og ufaglærte, der

Læs mere

Hovedresultater: Mobning

Hovedresultater: Mobning Hovedresultater: Mobning Knap hver 10. akademiker er blevet mobbet indenfor de sidste 6 måneder. Regionerne er i højere grad en arbejdsplads som er præget af mobning. Det er oftest kolleger (65 pct.) som

Læs mere

Markedsanalyse. 25. maj 2018

Markedsanalyse. 25. maj 2018 Markedsanalyse 25. maj 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gerne på gårdbesøg Muligheden for at besøge et landbrug imødekommer

Læs mere

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne Både politikere og økonomer vurderer, at den danske konkurrenceevne er god, og at den i dag er bedre,

Læs mere

Nyuddannede djøferes kompetencer

Nyuddannede djøferes kompetencer Nyuddannede djøferes kompetencer Indhold Ref. KAB/- 04.07.2014 Om undersøgelsen...1 Erhvervserfaring og anden praktisk erfaring inden det første job...2 Det første job...3 Forberedelsen til arbejdsmarkedet...4

Læs mere