MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN 2017-2020"

Transkript

1 MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN

2 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. A Handlingsplan VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT marts 2016 hgr ebkn hgr

3 TRAFIKHANDLINGSPLAN 3 INDHOLD 1 Indledning 4 2 Trafikale målsætninger Mål i trafikhandlingsplanen 7 3 Vejnet 9 4 Stinet 14 5 Hidtidig indsats 15 6 Indsatsområder Trafiksikkerhed Tryghed Stiplan 24 8 Bruttoliste - mulige tiltag

4 TRAFIKHANDLINGSPLAN 4 1 Indledning Faxe Kommune udarbejdede i 2012 en trafikhandlingsplan med prioriterede tiltag for perioden rettet mod at forbedre trafiksikkerhed og tryghed. En stor del af tiltagene er gennemført og færre personer kommer til skade i trafikuheld end for 10 år siden. Det bliver heldigvis sværere at udpege "sorte pletter", hvor der sker mange uheld. Imidlertid sker der stadig for mange uheld. Ud over de store menneskelige omkostninger, som uheld medfører, er der også store økonomiske udgifter for samfundet. En rapporteret personskade koster samfundet ca. 2,7 mio kr 1, og kommunens andel til behandling af trafikofre er betydelig. Tryghed er også vigtig for borgerne. Selv om der ikke sker uheld på en konkret strækning, kan borgere opleve utryghed, som påvirker om man cykler eller ej og dermed om man er fysisk aktiv til gavn for sundheden. Det betyder også noget for, hvor attraktiv et lokalområde er som bosætningssted, at f.eks. børn kan færdes sikkert og trygt til skole. Kommunens ressourcer er begrænsede, og den bedste brug af midlerne vil være at prioritere projekter, der giver mest mulig trafiksikkerhed og tryghed i forhold til investeringens størrelse. Denne nye plan er en opdateret handlingsplan for trafiksikkerhed og tryghed med prioriterede tiltag for perioden Planen bliver kommunens udgangspunkt for prioritering og budgetlægning de kommende år. Handlingsplanen indeholder: Beskrivelse af kommunens trafikale mål Beskrivelse af kommunens vejnet og stinet Beskrivelse af hidtidig indsats frem til og med Kilde: Vejdirektoratet Omkostningen er baseret på en gennemsnitsbetragtning og opgøres ud fra personrelaterede omkostninger ved hospitalsophold, beredskab i forbindelse med uheldet, produktionstab etc. Omkostninger til revalidering og langtidspleje er til gengæld ikke medregnet. Et skønsmæssigt velfærdstab er inkluderet. Velfærdstabet er udtryk for omkostninger i form af lidelser og afsavn, som ikke har umiddelbar markedsværdi.

5 TRAFIKHANDLINGSPLAN 5 Indsatsområder Bruttoliste med mulige tiltag. Planen er udarbejdet af COWI i samarbejde med kommunens forvaltning.

6 TRAFIKHANDLINGSPLAN 6 2 Trafikale målsætninger Handlingsplanen er et af redskaberne til at udmønte de overordnede mål for udviklingen på trafikområdet i Faxe Kommune, som beskrevet i Kommuneplan 2013: "Det er byrådets mål at fremme et bæredygtigt samspil mellem de forskellige transportformer. En velfungerende infrastruktur skal sikre god fremkommelighed, skabe sikre og trygge færdselsmuligheder og reducere transportens energiforbrug og miljøbelastning." På vej- og stiområdet er målsætningerne uddybet for henholdsvis det overordnede vejnet, det lokale vejnet og stier. Det overordnede vejnet forbinder kommunen med hovedstadsområdet og de omgivende større byer og er især veje ejet af staten. Her ønskes en tilstrækkelig kapacitet til at afvikle både erhvervslivets transport og opfylde borgeres behov for blandt andet at kunne pendle til arbejdspladser uden for kommunen. Det lokale vejnet er alle øvrige veje i kommunen. Disse veje skal skabe adgang til det overordnede vejnet og varetage trafik mellem byerne og til de enkelte boliger, virksomheder og andre rejsemål. Her ønskes vægt på trafiksikkerhed og tryghed og på at mindske trafikkens miljøbelastning. Udgangspunktet er en klassificering af vejnettet, som fastlægger de enkelte vejes trafikale funktion. Klassifikationen er et redskab, som bruges i strategier og prioritering af virkemidler på vejområdet. For stier og cykelruter ønsker kommunen at fremme cykeltrafikken som en sund, fleksibel, energibesparende og billig transportform. Målet er at kunne anvise attraktive, sikre og trygge cykelforbindelser. Vægten lægges på de største trafikmål og på forbindelser, hvor der observeres problemer med sikkerhed og oplevet tryghed. Især for de syv centerbyer ønskes sammenhængende forbindelser mellem vigtige rejsemål og desuden forbindelser mellem de syv byer og til nabokommuner. Udmøntning af trafikale mål Denne handleplan er kommunens vigtigste redskab for at udmønte de overordnede mål for trafiksikkerhed og tryghed.

7 Antal personskader TRAFIKHANDLINGSPLAN 7 Ud over trafikhandlingsplanen arbejder kommunen på trafikområdet sammen med andre myndigheder. Det gælder f.eks. planlægning af nye større veje som en ny vej mellem Rønnede og Næstved og forbedringer af togbetjeningen. Kommunen arbejder også med at skabe god trafikal betjening som led i byudviklingsprojekter. Endelig vil kommunen opstille en række målsætninger inden for de enkelte fagområder så som sundhed og turisme, som kan føre til initiativer, der kan gøre det mere attraktivt for folk at cykle til hverdag og i fritiden. 2.1 Mål i trafikhandlingsplanen Trafiksikkerhed Kommunen har taget udgangspunkt i Færdselssikkerhedskommissionens nationale målsætning, som er en halvering af antal personskader i perioden 2010 til Kommunens mål er dog opstillet med et mål for år 2024 i forhold til 2014: Antallet af dræbte, alvorligt og lettere tilskadekomne i trafikken i 2024 skal halveres i forhold til antallet i Antal trafikuheld i kommunen er relativt lavt og varierer fra år til år. For at få et statistisk rimeligt udgangspunkt bruger kommunen gennemsnittet af personskader pr. år for årene (21 personskader) i stedet for tal alene fra Målet svarer dermed til, at der i 2024 er maks. 10,5 personskader, se Figur målsætning faktisk Figur 2.1 Politiregistrerede antal personskader på kommuneveje i perioden samt målsætning vist for perioden Tallet for 2016 er gennemsnittet af registrerede antal personskader i og målsætningen for 2024 er halvering af dette antal. Antal trafikuheld og personskader er relativt lavt i Faxe kommune, og en halvering af antal personskader i en 10 årig periode er et ambitiøst mål. Uheldene sker meget spredt i hele kommunen. Kun få steder på vejnettet er der en vis ophobning af uheld. Halvering i antal personskader vil dermed kræve indsatser mange forskellige steder, hvor der sker relativt få uheld. Det er alt andet lige dyrere end en indsats få steder.

8 TRAFIKHANDLINGSPLAN 8 I perioden 2010 til 2014 faldt antal personskader i Region Sjælland fra 504 til 322 svarende til 36%. I Faxe Kommune faldt antal personskader fra 24 til 17 i samme periode eller med 29%. Dermed var faldet i Faxe lidt mindre end i resten af Regionen. Til sammenligning faldt antal personskadeuheld i hele Danmark fra til svarende til 23 %, dvs. faldet i Region Sjælland og Faxe var en del større end i hele Danmark 2. Tryghed Tryghed er et udtryk for trafikantens egen oplevelse, som ikke nødvendigvis afspejler sig i den faktiske risiko for uheld. Utryghed kan f.eks. opstå, når man skal krydse en vej med biler eller skal cykle på en trafikeret vej uden cykelsti. Utryghed kan påvirke, hvordan man færdes, f.eks. at man ikke tør cykle eller vil lade sine børn cykle. Det kan føre til, at der bliver kørt mere i bil, hvilket igen kan give øget utryghed og risiko for uheld med biler. Faxe Kommune vil øge fodgængere og cyklisters tryghed. Kommunen har opstillet følgende operationelle mål: Indkomne borgerkommentarer om oplevet utryghed behandles systematisk, og min. hvert 4. år udarbejdes en handlingsplan med prioritering af tiltag for at forbedre fodgængere og cyklisters oplevede tryghed. Børn oplever i højere grad end unge og voksne trafikanter usikkerhed i trafikken. Samtidig er det en gruppe borgere, som har mange lokale ture til skole og fritidsaktiviteter, hvor gang og cykel er oplagte valgmuligheder. Kommunen ønsker derfor ud over den generelle indsats i forhold til tryghed at lægge særlig vægt på skoleelever og deres skoleveje. Andelen af gående eller cyklende skoleelever til skole i 2020 skal være mindst 65 procent mod 56 procent i Trafikpolitikkerne for de enkelte folkeskoler skal drøftes og udvikles i et samarbejde mellem skoler, politi og kommunen med opfølgning min. hvert 4. år. Her drøftes tiltag, der kan styrke trygheden for skoleelever på skolevejene. 2 Vejdirektoratets årsstatistik på 3 n i efteråret 2014 viste, at 56 procent af eleverne i klasse altid går eller cykler til skole.

9 TRAFIKHANDLINGSPLAN 9 3 Vejnet Kommuneplan 2013 klassificerer vejnettet på trafikveje (i åbent land hhv. gennemfartsveje og fordelingsveje) og lokalveje, som vist i Figur 3.1. Klassifikationen spiller en stor rolle for arbejdet med trafiksikkerhed og tryghed.

10 TRAFIKHANDLINGSPLAN 10 Figur 3.1 Det klassificerede vejnet i Kommuneplan Trafikvejene i åbent land er klassificeret i to funktionelle klasser: Gennemfartsveje, der tilgodeser god fremkommelighed kombineret med god sikkerhed for bilerne. Dette kan f.eks. være ved at begrænse eller helt at fjerne langsomme køretøjer og reducere antallet af krydsninger og tilslutninger. Fordelingsveje, som udgør bindeleddet mellem gennemfartsvejene og lokalvejene. De sikrer både en rimelig fremkommelighed og tilgængelighed samtidig med, at de udformes så sikkert som muligt for alle trafikanttyper. Øvrige veje er i Kommuneplan 2013 klassificeret som lokalveje. Disse veje skal tilgodese sikkerhed for alle, og især de lette trafikanter. Samtidig skal alle trafikant-

11 TRAFIKHANDLINGSPLAN 11 typer have god adgang til disse veje kombineret med en rimelig fremkommelighed. Hensyn til trafiksikkerhed indebærer, at lokalveje ofte skal have lave hastigheder. Desuden vil de ofte have mange tilslutninger for at give gode adgangsforhold. Trafikmængder på vejnettet Kommunen har gennem årene fået udført en række trafiktællinger fordelt på en stor del af trafikvejnettet. Tallene viser tydeligt, at uden for byerne har de mest overordnede veje de største trafikmængder, hvilket er godt i tråd med intentionen.

12 TRAFIKHANDLINGSPLAN 12 Figur 3.2 Trafiktal i ÅDT (gennemsnitligt antal biler pr dag) på de af vejene, hvor kommunen har trafiktællinger på kommunens trafikveje. Vurdering af behov for ændringer af trafikveje Kommuneplanens trafikvejnet tilfredsstiller stort set kommunens overordnede mål om at give gode adgange til omverdenen med tilstrækkelig kapacitet. Her forudsættes en fremtidig Ny Næstvedvej, som vil forbedre forbindelsen til Næstved. De øvrige trafikveje giver primært adgang til det overordnede vejnet, forbinder byerne i kommunen og forbinder de enkelte byområder i de største af byerne. For de fleste veje gælder, at de sikrer en god adgang og, at det sker med tilstrækkelig kapacitet. Enkelte vejkryds i Haslev har en relativ stor trafikbelastning, og trafikanalyser har her påpeget behovet for evt. at optimere afviklingen.

13 TRAFIKHANDLINGSPLAN 13 På den sydligste del af Præstøvej foreslås en omklassificering. Vejen er i dag klassificeret som gennemfartsvej, men foreslås som en fremtidig fordelingsvej med større vægt på tryghed og sikkerhed for cyklister. Det kan gøres, da der findes en alternativ gennemfartsvej. Syd for kommunegrænsen har forlængelsen af vejen desuden en karakter, der svarer til en fordelingsvej. Her er der med 2 minus 1 løsninger taget særligt hensyn til de relativt mange cyklister især i sommerhalvåret. For at styrke trygheden på især de lokale veje vil kommunen desuden overveje at etablere lokale hastighedszoner med lave skiltede hastigheder i de større boligområder, hvor nogle af lokalvejene er relativt lange. Lokale lave hastighedsgrænser kan evt. også omfatte udvalgte trafikveje i byer og fordelingsveje i åbent land, hvor tryghed og trafiksikkerhed ønskes styrket.

14 TRAFIKHANDLINGSPLAN 14 4 Stinet Kommunens stinet i Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2013 beskriver ønsket om at fremme cykeltrafikken. Konkret ønskes: Et sammenhængende net af cykelforbindelser i hver af de syv centerbyer, der forbinder de vigtige rejsemål. Cykelforbindelser mellem de syv byer. Cykelforbindelser til nabokommuner. Vurdering af behov for ændringer Som led i arbejdet med trafikhandlingsplanen er derfor udarbejdet en stiplan med udpegning af et forslag til et fremtidigt hovedstirutenet for cyklister. Principperne i stiplanen er baseret på at kunne tilbyde borgere og besøgende rimeligt direkte ruter mellem vigtige rejsemål i kommunen, hvor man kan cykle med høj grad af sikkerhed. Stiplanen er beskrevet som et særskilt indsatsområde i denne handlingsplan.

15 TRAFIKHANDLINGSPLAN 15 5 Hidtidig indsats Kommunens trafikhandlingsplan opstillede indsatser for at fremme trafiksikkerhed og tryghed. Tabel 5-1- Tabel 5-2 viser en status for disse indsatser. Hovedparten af indsatserne er gennemført eller budgetlagt til at blive gennemført i De resterende indsatser er tænkt med i arbejdet med den nye handlingsplan. Tabel 5-1 Tiltag under indsatsområdet trafiksikkerhed i handlingsplan By Lokalitet Tiltag/indsats Status - Alle veje Kampagner, udvalgte temaer Gennemført - Alle veje Cyklist kurser Gennemført - Ad-hoc alle veje Trafiksikkerhedsrevision. Systematisk og uafhængig granskning af vej- og stiprojekter Gennemført Haslev Vestre Ringvej/Lysholm Alle Fejltjek af anlæg Gennemført Teestrup Kirkevej Differentieret fart på 70 km/t i kurve, afmærkning mv., støttehelle ved Henriettelundvej Ej gennemført Haslev Jernbanegade Minirundkørsel Ej gennemført Faxe Rådhusvej/Præstøvej Nye hajtænder samt visuelle heller Ej gennemført Haslev Ringstedvej Ny forbedret afmærkning, fx rød marke- ring af cykelbaner og belysning nord for Slagterivej Ej gennemført Haslev Gisselfeldvej/Ny Ulsevej Lokal nedskiltning med variable tavler Ej gennemført Faxe Egedevej Etablering af bump Gennemført Faxe Rønnedevej- Torvegade Repetitionstavler 30 km/t Ej gennemført - Faxe Havnevej Rumleriller og Din Fart Ej gennemført - Vordingborgvej Rumleriller Ej gennemført

16 TRAFIKHANDLINGSPLAN 16 Tabel 5-2 Tiltag under indsatsområdet tryghed i handlingsplan By Lokalitet Tiltag/indsats Status - Hele kommunen Udarbejdelse af skilte- vejvisningsplan Delvis 1 - Hele kommunen (åbent land) Forbedret afmærkning i sving Delvis Haslev Lysholm Alle/Bækvej Forbedret krydsningspunkt Lysholm Alle/ Bækvej i form af hævet flade Gennemført Haslev Køgevej ved stikrydsning Hævet flade erstattes med trykreguleret signalanlæg Gennemført Faxe Gl. Strandvej 2-1 afmærkning Gennemført Karise Karl Af Risesvej Etablering af ekstra bump Gennemført Dalby Dalbyvej, ved bro Etablering af byport Gennemført Terslev Terslev Skolevej, Terslev Bygade og Årløsevej Etablering af byporte ved byzoneskilt suppleret med 3 vejbump mellem Nysøvænget og Brogade Gennemført 3 Faxe Ladeplads Hovedgaden Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift og din fart fartviser nord for byzoneskilt Gennemført 3 Karise Kildevej Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift og bump Roholte Vindbyholtvej Etablering af byport ved byzoneskilte suppleret med 2 bump gennem Roholte Gennemført 3 Delvis 2 Vindebyholt By Præstøvej/ Vindbyholtvej Etablering af byport ved byzoneskilte med evt. belægningsskift supplerende vejbump på Præstøvej Gennemført 3 Leestrup Stavnstrupvej Etablering af byport ved byzoneskilte suppleret med 2 bump gennem Leestrup Haslev Moltkesvej Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift evt. med bump Rode Egedevej 7 Etablering af byport ved byzoneskilt med bump og belægningsskift Gennemført 3 Gennemført 3 Gennemført 3 Hyllede Leestrupvej/ Møllevej Etablering af byport ved byzoneskilt med bump og belægningsskift Gennemført 3 Ny Ulsevej/ Vordingborgvej Synliggørelse af kryds ved genopfriskning af afmærkning. B13 og S13 tavle på Ny Ulsevej Ej gennemført Rønnede Dyssevej Udvidelse af 40 km/t område ved etablering af 5 bump og skiltning Ej gennemført Karise Køgevej Supplerende belysning ved hævet flade Ej gennemført Rønnede Dalgårdsvej/ Kongstedgårdsvej Etablering af sikker krydsning i form af hævet flade 8 Ej gennemført - Hele kommunen Kortlægning af blå byer for at udpege evt. lokale hastighedsreduktioner fx med 2-1 vejafmærkning Ej gennemført 1 Kun for veje registreret i Vejman.dk. 2 Bump i Roholte ikke anlagt. 3 Rød belægningsskift erstatter bump og etableres i Samtidig har hver skole sammen med kommunen udarbejdet deres egen trafikpolitik med handlinger, der kan forbedre elevernes vilkår for at gå eller cykle til skole.

17 TRAFIKHANDLINGSPLAN 17 6 Indsatsområder Handlingsplanens tiltag er placeret i fire indsatsområder. Formålet med at definere indsatsområder er bedst muligt at understøtte udmøntningen af de opstillede mål og at skabe et operationelt grundlag i forhold til budgetter og forvaltningens arbejdsområder: Indsatsområderne er: Trafiksikkerhed Tryghed Stiplan. Tværgående emner Ud over de fire indsatsområder gælder, at kommunen generelt arbejder for at gøre veje, gader, pladser og fortove tilgængelige for alle. Tilgængelighedshensyn indgår naturligt i planlægning, projektering og anlæg af konkrete ombygninger. Det gælder også ved realisering af tiltag i denne handlingsplan. Det overordnede mål med at inddrage tilgængelighed for alle er at undgå unødige barrierer for personer med funktionsnedsættelser, når de færdes mellem hjemmet og f.eks. institutioner, arbejdspladser, indkøb m.m. Desuden arbejder kommunen med at styrke samspillet mellem vej- og stinet og adgangen til kommunens fire stationer, Haslev, Faxe Syd, Faxe Ladeplads og Karise. Det gælder både adgange i form af stier og veje samt parkeringsfaciliteter ved stationerne.

18 Antal uheldr/uheld TRAFIKHANDLINGSPLAN Trafiksikkerhed Kommunens indsats om trafiksikkerhed baseres på analysen af registrerede uheld i kombineret med generel viden om, hvad der kan forhindre bestemte uheldstyper. Status på uheldsbilledet i Faxe Kommune I perioden har politiet registreret mellem 77 og 97 personskade-, materielskadeuheld og ekstrauheld 4 pr. år på kommuneveje og private fællesveje i Faxe Kommune, se Figur Ekstrauheld Materielskadeulykker Personskadeulykker Figur 6.1 Udvikling i antal personskade- og materielskadeuheld samt ekstrauheld på kommuneveje og private fællesveje i Faxe Kommune i perioden Tallene viser en lille tendens til flere materielskadeuheld, men antallet af personskadeuheld varierer meget lidt. Til gengæld er der en tydelig positiv udvikling i forhold til perioden mellem 2006 og Her viser tallene, at antallet af personskadeuheld er faldet med hele 39 %, ekstrauheld med 30 %, mens antallet af materielskadeuheld er steget en smule. Tabel 6-1 Ændring i antal uheld Periode Personskadeuheld Materielskadeuheld Ekstrauheld I alt Ændring - 39% + 2% -30% - 18% 4 Ekstrauheld er uheld uden tilskadekomne personer, hvor den materielle skade vurderes at være lille. Politiet udarbejder her ikke en fuldstændig rapport.

19 TRAFIKHANDLINGSPLAN 19 De registrerede uheld er analyseret. For det første for at se, om særlige forhold går igen på tværs af uheld (f.eks. om der er mange spiritusuheld, uheld med fodgængere, uheld i åbent land i forhold til by mv). For det andet for at se om der er lokaliteter med relativt mange uheld. 5 På den baggrund er udpeget følgende emner, som kommunen vil have særlig fokus på: Mange uheldr på strækninger i åbent land Skaderne er typisk værre, hvis trafikanterne ikke bruger sele eller hjelm. Mange af uheld er eneuheld, hvor fart typisk er en medvirkende faktor. Uheld sker spredt på mange lokaliteter og samme type uheld vil kunne ske på andre lignende lokaliteter, hvor der ikke er registreret uheld nu. Ofte vil ombygninger kunne reducere antallet. Derfor vil kommunen gennemføre en systematisk trafiksikkerhedsinspektion af vejnettet. Her registreres forhold som skarpe sving, faste genstande tæt på vejen, manglende eller misvisende skiltning mv. og mangler udbedres. Generelt kan uheld på grund af for høj fart og manglende brug af sele også påvirkes med kampagner. Blandt øvrige tiltag vil også være: Fjernelse eller beskyttelse af faste genstande (træer, mure, bygninger, vejudstyr uden eftergivelige standere, grøfter, frontmure og skråninger) der er for tæt på vejen Baggrundsafmærkning i kurver Lavere hastighedsgrænser i kurver På strækninger med dårlig oversigt, rumleriller i vejmidten eller vejsiden (på veje der er brede nok til dette) 2 minus 1 vej med hastighedsgrænse på maks. 60 km/t kan også overvejes. Mange uheld i og ved kryds i byområder Ofte sker uheld ved svingbevægelser, hvor trafikanter ikke overholder vigepligten. Her er ombygninger, forbedringer af afmærkning med større opmærksomhed på vigepligt og ændret indstilling af signaler nyttige tiltag. Forholdsvis mange personskadeuheld på strækninger med lette trafikanter. Af 37 tilskadekomne lette trafikanter er 32 kommet til skade på en strækning og 5 i et kryds. Ved ombygning af kryds og strækninger vil der blive taget særligt hensyn til lette trafikanter. Desuden vil kampagner henvendt mod f.eks. yngre knallertkørere i forbindelse med knallertundervisningen og øget politikontrol bl.a. for at reducere antal ændrede knallerter, kunne være blandt tiltagene. Særligt uheldsbelastede steder Generelt gælder, at kortlægningen ikke har kunnet udpege deciderede "sorte pletter", hvor en lokalitet har et meget højt uheldstal i forhold til, hvad man desværre kan forvente på steder med trafik. Manglen på sorte pletter er heldigvis også et udtryk for, at mange års indsats for at forbedre udformningen har hjulpet. 5 Analysen er beskrevet i et arbejdsnotat udarbejdet for Faxe Kommune af COWI.

20 TRAFIKHANDLINGSPLAN 20 Enkelte lokaliteter har stadig et så højt antal uheld, at kommunen vil prioritere at gøre en særlig indsats. Disse lokaliteter er fundet ved en systematisk gennemgang af alle uheld og udpegning af strækninger, hvor politiet på en strækning på højest 500 m eller i et kryds har rapporteret mindst 5 uheld (summen af materiel- og personskadeuheld) eller mindst 3 personskadeuheld. Indsats Samlet vil kommunens fokuserede indsats mod at undgå trafikuheld ske ved tiltagstyper som: Punktvise ombygninger for at fjerne udpegede uheldsbelastede steder Generelle tematiltag på vejnettet via trafiksikkerhedsinspektion og opfølgende forbedringer af kurver, faste genstande, skiltning, belysning, mv. Information og kampagner Samarbejde med politi om kontrol. Effektvurdering Indsatsområdet trafiksikkerhed er et vigtigt element i at kunne nå målet om at mindske antallet af personskader pr. år pr år fra 21 til ca. det halve i år For de særligt uheldsbelastede steder skønnes ud fra generelle erfaringer, at ombygninger kan føre til en effekt på mellem 20% og 50%. Effekten af trafiksikkerhedsinspektion afhænger af de tiltag, der ender med at blive etableret, men skønnes på baggrund af generelle erfaringer at være fra meget små til op mod 75 % 6. Også andre af kommunens aktiviteter, herunder de øvrige indsatser i denne handlingsplan samt kommunens generelle arbejde med drift, anlæg af nye veje mv vil positivt påvirke trafiksikkerheden. Endelig er det vigtigt at nævne, at den kommunale indsats sandsynligvis ikke alene vil kunne føre til at opfylde målet. Også øvrige indsatser, som f.eks. biler med større passiv sikkerhed, politiets kontrol mv vil bidrage. Effekten af et sparet uheld er naturligvis færre menneskelige omkostninger, men også samfundsøkonomiske besparelser. De officielle omkostninger ved trafikuheld er følgende (2014 priser, kilde: Vejdirektoratet 2015) 7 : Personrelaterede omkostninger pr dræbt kr 6 Trafiksikkerhetshåndboken. TØI Priserne er markedspriser, og der tages udgangspunkt i en gennemsnitsbetragtning af de samfundsøkonomiske omkostninger. Omkostningerne opgøres ud fra personrelaterede omkostninger i forbindelse med hospitalsophold, beredskab i forbindelse med uheldet, produktionstab etc. Omkostninger til revalidering og langtidspleje er til gengæld ikke medregnet. Et skønsmæssigt velfærdstab er inkluderet. Velfærdstabet er udtryk for en række omkostninger i form af lidelser og afsavn, som ikke har umiddelbar markedsværdi.

21 TRAFIKHANDLINGSPLAN 21 Personrelaterede omkostninger pr. rapporteret personskade: Materielskadeomkostninger pr. rapporteret trafikuheld: kr kr. En relativ stor del af omkostningerne er direkte relateret til det offentliges udgifter, hvor kommunens andel (jf tidligere omtalte kilde) er sat til at være ca. 1 mio kr pr rapporteret personskade. 6.2 Tryghed Fodgængere og cyklister kan godt opleve utryghed, selvom der på en strækning eller i et kryds ikke er registreret uheld. Status Kommunen har samlet alle borgerhenvendelser om oplevede trafikale problemer, der er modtaget de senere år. De fleste kommentarer drejer sig om konkrete steder og om emner som: Bilers høje fart Utrygge stikrydsninger af veje Utryghed på grund af smalle veje. Tiltag Kommentarerne er gennemgået, og kommunen har opstillet tiltag, hvor det er blevet vurderet muligt og nyttigt. Tiltagene er i høj grad større og mindre ombygninger, forbedret eller ny afmærkning og mere driftsorienterede forbedringer som ajourføring af vedligeholdsstanden af f.eks. belægning og beskæring af buske mv. Tiltagene er nævnt i bruttolisten i kapitel 8. Effektvurdering Tiltagene forventes for det første at medvirke til at forebygge uheld på steder, hvor der måske ikke endnu er registreret uheld, men hvor der ellers ville kunne ske uheld. For det andet vil tiltagene forholde sig til de af borgere oplevede problemer og på den måde bidrage til at mindske utrygheden især for cyklister og fodgængere.

22 TRAFIKHANDLINGSPLAN Skoleelever færdes mere end andre borgere som fodgængere og cyklister. De er samtidig de mest sårbare og mindst erfarne trafikanter. Desuden har mange skoleelever en relativ kort vej til skole, som gør det muligt enten at gå eller cykle dertil. Endelig viser forskning vigtigheden af, at børn er fysisk aktive. Det stimulerer og forbedrer indlæringsevne samt forebygger senere helbredsproblemer. Kommunen har derfor mange gode grunde til at gøre skoleveje til et særligt indsatsområde. Det drejer sig om at motivere så mange som muligt til at gå eller cykle og herunder at tilbyde sikre og trygge skoleveje. Status I efteråret 2015 deltog elever i klasser på alle kommunens skoler (folkeskoler og privatskoler) i en analyse af transportvaner og deres oplevelse af tryghed. 8 Rigtig mange elever deltog. Der kom svar fra ca. 70 procent og svarene fordelte sig rimeligt på alle klassetrin og skoler. Resultatet viste, at over halvdelen (ca. 56 procent) altid enten går eller cykler. Desuden er der yderligere 21 procent, der veksler mellem at gå, cykle eller blive kørt i bil med kollektiv trafik. Eleverne blev også spurgt om, hvor meget de bruger cyklen generelt. Her viser tallene, at næsten 80 procent bruger cyklen mindst en gang om ugen. Endelig har eleverne udpeget problematiske steder på deres skolevej. De over 300 udpegninger er indgået i overvejelser om tiltag og ligeledes drøftet med repræsentanter for skolerne. De hyppigste årsager til oplevede problemer var: Bilerne kører hurtigt (over 30 procent) Mange biler (over 15 procent) Svært at krydse vejen (over 5 procent) Svært at se bilerne (over 5 procent) Mangler cykelsti (over 5 procent). Desuden har eleverne peget på for smalle veje, at andre cyklister kører for hurtigt, dårlig belysning, manglende fortove og mange knallerter. Resultaterne er anvendt i denne handlingsplan og er desuden tilgængelige for hver af skolerne i deres fremtidige indsats for at forbedre skolevejene. Tiltag For hver af skolerne har de drøftede problemer og forslag til konkrete forbedringer i næroplandet til skolerne ført til opstilling af tiltag. Tiltagene er nævnt i bruttolisten i kapitel 8. Desuden vil kommunen fortsat løbende opretholde et frugtbart samarbejde med skoler og politi for at drøfte problemer og tiltag for at imødegå dem. Det kan både 8 Analysen er beskrevet i et arbejdsnotat udarbejdet for Faxe Kommune af COWI.

23 TRAFIKHANDLINGSPLAN 23 være små konkrete fysiske problemer eller problemer, som tackles bedst med kampagner, information eller kontrol. Effektvurdering Tiltagene forholder sig til de af skoler og elever oplevede problemer, og vil på den måde bidrage til at mindske skoleelevers utryghed. Dermed er håbet også, at flere elever får lov til eller lyst til selv at færdes til skole, hvilket mindsker antallet af biler ved skolerne og dermed også den oplevede utryghed for mange elever.

24 TRAFIKHANDLINGSPLAN 24 7 Stiplan En vigtig forudsætning for at motivere flere til at cykle i hverdagen og i fritiden er, at der findes et rimeligt dækkende udbud af stier med gode adgange til vigtige rejsemål på en sikker måde. Status Kommunen har et ønske om at styrke det samlede stinet i kommunen. Heldigvis har kommunen allerede et godt grundlag. I mange boligområder er der lokale stier og lokale mindre befærdede veje. De bidrager til at gøre det sikkert og trygt at færdes som cyklist i områderne uden at skulle benytte meget trafikerede veje uden cykelstier og med hurtigt kørende biler. Desuden er der gennem årene anlagt stier langs flere af de mest trafikerede veje, ofte for at forbinde byområder til gavn for især skoleelevers færdsel. Imidlertid er der "huller" i nettet i forhold til at kunne sige, at der er et sammenhængende net af cykelforbindelser mellem de vigtige rejsemål. Hullerne kan være manglende stier på delstrækninger, krydsninger af trafikveje med risiko for uheld eller strækninger med stier med en kvalitet, som kræver forbedringer. På den baggrund har kommunen gennemgået det nuværende udbud af stier i forhold til vigtige rejsemål og opstillet et samlet forslag til en stiplan med et sammenhængende fremtidigt hovedrutenet for cyklister. Principperne for stiplanen Stiplanen opstiller et sammenhængende net af ruter, hvor udformningen kan være en af flere typer: Sti i eget tracé. Det kan både være stier, som deles af fodgængere og cyklister eller stier, hvor de er adskilt. Stier (enkeltrettede eller dobbeltrettede) eller cykelbaner langs trafikveje Stiruter på lokalveje, hvor mængden af biltrafik og biltrafiks fart er så lav, at det vurderes som en sikker rute for cyklister også uden cykelstier. Stiplanen dækker hovedrutenettet, svarende til bilers trafikvejnet. Nettet forbinder de enkelte byområders vigtige rejsemål og viser mulige forbindelser mellem byerne i kommunen.

25 TRAFIKHANDLINGSPLAN 25 Stiplanen omfatter ikke alle lokale stier, som f.eks. giver adgang mellem en konkret bolig i et lokalområde og hovedrutenettet. Endelig gælder, at hovedrutenettet ikke omfatter alle rekreative ruter. Rekreative ruter vil lægge vægt på oplevelsen af selve turen og ikke så meget på at komme hurtigt og sikkert fra et rejsemål til et andet. Naturligvis vil dele af hovedrutenettet også være gode rekreative ruter. Det kan f.eks. være ruter, der bringer cyklister fra byområder til steder uden for byområder med deciderede rekreative ruter. Kort med forslag til stiplan for hver af de seks største byer i kommunen kan ses i Bilag B. Stiplanen forbinder vigtige rejsemål for cyklister. Det er især boligområder, større arbejdspladser/erhvervsområder, stationer, bymidter og andre områder med handel/servicetilbud, skoler, koncentrationer af idrætsanlæg samt andre kulturtilbud som museer og biblioteker. Stationer er også vigtige rejsemål og her gælder, at det er vigtigt både med gode ruter dertil og med god placering og udformning af parkering ved stationen. Trafikvejene giver ofte de mest direkte ruter og er derfor ofte oplagte som hovedstiruter. Imidlertid stiller det krav til udformningen for at opnå sikre og trygge ruter. Figur 7.1 viser principper for den ønskede fremtidig udformning af stiruter langs en vej. Udformningen afhænger især af antallet af biler og den skiltede hastighed. Antallet af cyklister i åbent land mellem byerne i kommunen er de fleste steder relativt lille. Imidlertid ønsker kommunen at understøtte muligheden for en sikker og tryg cykling også her. I mange tilfælde vil lokale veje være rimelige ruter uden egentlige cykelstier, men på de fleste trafikveje vil det kræve egentlige cykelstier.

26 TRAFIKHANDLINGSPLAN 26 Figur 7.1 Illustration af sammenhæng mellem ønsker til udformning af stirute i forhold til biltrafikkens størrelse og hastighed. Figuren viser principper for hhv. byområder (til venstre) og åbent land (til højre). Kilde: Idékatalog for cykeltrafik. Cycling Embassy of Denmark, På hovedparten af de lokale veje er der ikke brug for særlige tiltag. Her er bilernes fart og mængde så lille, at de fleste kan cykle rimeligt sikkert og trygt. For vigtige skolevejsruter kan der dog være særlige hensyn at tage, da børn er mere sårbare. De fleste steder er derfor forudsat, at lokalveje kan betragtes som brugbare ruter uden behov for særlige stiplantiltag. Der er i stedet lagt vægt på at foreslå gode forbindelser til de lokale boligområder og tiltag, hvor risikoen for uheld er størst. Tiltag Stiplanen er en ønsket fremtidig situation. For at nå dertil er der behov for en række tiltag. De kan være nødvendige for at styrke: Sammenhæng og direkte ruter (lukke "huller" eller "missing links") Trafiksikkerhed (f.eks. behov for nye eller forbedrede stier langs en trafikvej eller forbedring af steder, hvor stiruten krydser en trafikvej)

27 TRAFIKHANDLINGSPLAN 27 Tryghed (trafikal utryghed kan forstås som cyklistens frygt for at blive involveret i uheld. Social utryghed kan forstås som frygten for kriminalitet, overfald mv ved mørke og isolerede steder uden belysning). Viden om adgangen til og brugen af ruterne (afmærkning, skiltning og øvrig information om ruterne på f.eks. kommunens hjemmeside). Kommunen er i færd med at opstille forslag til forbedringer (tiltag), der kan føre til det foreslåede fremtidige stirutenet. Den samlede liste med forslag vil blive bearbejdet løbende for at udpege tiltag, som kan realiseres inden for kommunens bugetter. Det vil sandsynligvis kræve mange års indsats at realisere den samlede stiplan. Forslagene indgår ikke i denne version af handlingsplanen, men nogle af de viste tiltag i kapitel 8 under indsatsområder om sikkerhed, tryghed og skoleveje vil desuden medvirke til at realisere stiplanen.

28 TRAFIKHANDLINGSPLAN 28 8 Bruttoliste - mulige tiltag Arbejdet med handleplanen har ført til udpegning af en bruttoliste med mulige tiltag på veje og stier inden for de opstillede indsatsområder. Listen bliver brugt som udgangspunkt for en prioritering af tiltag. Prioriteringen sker ud fra, hvad der er muligt inden for kommunens budgetter og, hvad der giver størst værdi i forhold til de opstillede mål. Endelig kan senere mere detaljerede vurderinger af nogle af tiltagene føre til, at de udgår eller, at indholdet justeres. For hvert tiltag er nævnt, hvilket indsatsområde de hører til, og hvad baggrunden for opstilling af tiltag er. Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Hele kommunen Mindre byer Tryghed For høj fart gennem mindre byer. Tiltag: Evt. byporte (kun i byer med byzonetavle), skiltede anbefalede hastigheder mv. efter inspektion af hver by. Borgerkommentarer Hele kommunen Steder med skolepatruljer Skolepatruljeblink med A22 tavle Hele kommunen - Trafiksikkerhed (kampagner, uddybes senere) Uheldsanalyse Hele kommunen - Trafiksikkerhed Samarbejde med politiet om kontrol Uheldsanalyse Hele kommunen - Trafiksikkerhed Inspektion og opfølgende forbedringer af kurver, faste genstande, skiltning, belysning, mv. Uheldsanalyse Dalby Sneholmgårdsvej, stikrydsning Stikrydsning utryg for skoleelever. Borgere peger på høj fart også ud for ældrecenter ved Lindevangsvej. Tiltag: Støtteheller ved stikryds og evt. fartdæmpninger ud for ældrecenter. Borgerkommentarer, Dalby Vordingborgvej / Karisevej Tryghed Høj fart giver utryghed Tiltag: Ombygning af kryds med midterheller for at sænke bilers fart og støtte en tryg krydsning, evt. med fodgængerovergang. Borgerkommentarer

29 TRAFIKHANDLINGSPLAN 29 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Faxe Gl. Strandvej / Schjølersvej Uheldig stikrydsning på Schjølersvej ved varmecentral. Krydset Gl. Strandvej / Schjølersvej er udfordrende for cyklister. Borgerkommentarer, Tiltag: Flytte sti (kort strækning) ud langs Gl. Strandvej og nedlægge nuværende sti bag varmecentral. Evt. forbedret afmærkning med blåt cykelfelt. Faxe Ny Strandvej Stikrydsninger ved Schjølersvej og Koralvej er utrygge. Tiltag: Sløjfe krydsning ved Koralvej og etablere fodgængerovergang på hævet flade ved Schjølersvej. Faxe Rådhusvej Skoleelever krydser vejen mange steder, hvilket gør det svært at sikre dem ordentligt og oversigtsforhold er dårlige ved sideveje Tiltag: Bl.a. skal oversigt gøres bedre. Der følges op med tællinger af elever og derefter udpegning af mulige tiltag for bedre krydsning. Faxe Gl. Strandvej SFO tilknyttet Rolloskolen ligger på Gl. Strandvej og evt. behov for direkte sti gennem grønt område. Tiltag: Der er sti/fortov langs vejene, men evt. fældning af træer for at forbedre fortov. Faxe Præstøvej / Rådhusvej Trafiksikkerhed Dårlig oversigt, svær at krydse mv. Også udpeget som uheldsbelastet sted. Tiltag: Signalkryds eller rundkørsel Særligt, uheldsbelastet, borgerkommentarer, skolevejsanalyse Faxe Rønnedevej - Torvegade Tryghed I tidligere plan angivet repetitionstavler med 30 km/t på strækningen. Tidligere plan Behovet vurderes med hastighedsmålinger. Derefter stillingtagen til evt. supplerende tavler Faxe Ladeplads Faxevej / Dannebrogsvej Uheldig parkering/afsætning af elever meget tæt på krydset. Tiltag: Evt. p-forbud på Dannebrogsvej, samt opstramning af geometri i sydsiden af krydset. Faxe Ladeplads Faxevej / Faxe Havnevej Krydsende cyklister på trafikeret vej. Tiltag: Fortsætte dobbeltrettet sti på Faxe Havnevej mod syd til stitunnel under banen. Forbedre tryghed ved krydsning ved Faxevej med lokal hastighedsgrænse på Faxe Havnevej Faxe Ladeplads Faxe Havnevej / Hovedgaden Tryghed Især problematisk i sommerperiode, mange besøgende, problemer med fodgængerkrydsninger. Borgerkommentarer Tiltag: Undersøge muligheden for støtteheller og fodgængerovergange Haslev Bækvej, adgang til Nordskovskolen Bækvej har lastbiler parkeret, der spærrer cykelbane. Samtidig er der mulighed for bedre afsætningsplads for elever i bil ved hallen. Tiltag: Kontrol af parkering langs vejen. Haslev Maglemosevej, adgang til Nordskovskolen Maglemosevej har mange biler med afsætning af elever og samtidig cyklende elever. Tiltag: Biler bør benytte Bækvej i stedet for. Evt. forbud mod kørsel nord for Peberkildevej og justeret afmærkning / vigepligtsforhold her.

30 TRAFIKHANDLINGSPLAN 30 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Haslev Vestre Ringvej/Lysholm Allé Trafiksikkerhed 4 uheld (heraf 1 personskadeuheld) og 1 ekstrauheld. Ingen borgerkommentarer, men en skoleelev. Tiltag: Signalet kan måske gøres mere tydelig med opsætning af flere signaler? Uheldsanalyse, borgerkommentarer Haslev Bråbyvej og Jens Chr. Skous Vej Forbedringsprojekter med stier på Bråbyvej og evt. på Jens Chr. Skous Vej er under udarbejdelse. Tiltag: Ingen yderligere Haslev Lysholm Allé / Bækvej Dårlige krydsningsforhold for skoleelever Tiltag: Forbedret stikrydsning med signalreguleret fodgængerovergang på østsiden af Bækvej Haslev Lysholm Allé / Maglemosevej Dårlige krydsningsforhold for skoleelever Tiltag: Forbedret stikrydsning med signalreguleret fodgængerovergang på vestsiden af Maglemosevej Haslev Lysholm Allé mellem Bækvej og Maglemosevej Oplevet utryghed. Tiltag: Cykelbaner undersøges for at vurdere om der er tilstrækkelig plads Haslev Ringstedvej, kryds tæt på banen Vejnet Både oplevede skolevejsproblemer og fremkommelighedsproblem. Projekt i 2016 med justering af signalkryds rettet især mod bedre fremkommelighed. Tiltag: På længere sigt evt. udvidelse af vejareal til etablering af cykelstier og evt. fodgængerovergange i alle ben i krydsene Haslev Sofiendalsvej / Jernbanegade Utrygt, tvivl om vigepligtsforhold. Tiltag: Evt. opstramning af afmærkning. Evt. yderligere tiltag skal vurderes i sammenhæng med øvrig omdannelse af Jernbanegade Haslev Stationsvej / Nørregade Utrygt sted for skoleelever. Tiltag: Evt. forbedring af fodgængerovergang med rød hævet flade, som kan forlænges forbi Nørregade. Vurderes i sammenhæng med områdefornyelsesprojekt for området. Haslev Stikryds syd for boldbaner ved Sofiendalskolen Dårlig oversigt og hurtigt kørende cykler/knallerter. Tiltag: Afmærkning med tydelige vigepligtsforhold. Haslev Torvegade / Temstrupvej / Østergade Lidt rodet udseende. Tiltag: Udbedring af belægning, herunder især arealer ved overkørsler Haslev Troelstrupvej / Lædalen Problemer med, at cyklister ikke overholder vigepligt. Tiltag: Bomme ved stiudmunding Haslev Troelstrupvej / Skolegade / Søndergade Utrygt kryds. Tiltag: Den hævede flades virkning kan forstærkes med rød belægning. Haslev Troelstrupvej / Testrupvej Utrygt for skoleelever Tiltag: Blåt cykelfelt med symboler i begge retninger

31 TRAFIKHANDLINGSPLAN 31 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Haslev Bregentvedvej / Kirkepladsen / Gammel By Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet Tiltag: Der kan evt. etableres venstresvingsfaser i signalkrydset Uheldsanalyse Haslev Jernbanegade Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet sted. Lang strækning, en del uheld især ved kryds og nogle med lette trafikanter. Tiltag: Vurderes i sammenhæng med projekt om ombygning af Jernbanegade. Uheldsanalyse, borgerkommentarer, skolevejsanalyse Haslev Ny Ulsevej / Gisselfeldvej Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet sted, et stort og uoverskueligt kryds. Uheldsanalyse, skolevejsanalyse Tiltag: Signalregulering eller rundkørsel kan overvejes. Alternativt kan der opsættes variable tavler på Ny Ulsevej, der advarer trafikanterne hvis der er sidevejstrafik og samtidig nedsætter hastighedsgrænsen til 50 km/t. Haslev Ringstedvej Tryghed I tidligere plan omtalt forbedret afmærkning, fx. rød markering af cykelbaner og belysning nord for Slagterivej. Tidligere plan Tiltag: Skiltning saneres. Muligheder for rød markering af cykelbaner undersøges Haslev Teestrupvej i byzone Tryghed Mangler belysning. Tiltag: Belysning gennemgås og forbedres Borgerkommentarer Haslev Tingvej / Vestergade / Søndergade Tryghed Mange biler, høj fart, mange krydsende cyklister. Trafiktælling viser dog ikke høj fart. Tiltag: Evt. ændre farve på belægning for at skærpe opmærksomhed Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Jyderup Jyderupvej Tryghed Høj fart i kurve i Jyderup. Tiltag: Skiltet hastighed på 50 km/t Karise Køgevej Tryghed Borgerkommentar om farlig vej. Skolevejskommentar om, at det er vanskeligt at krydse mellem Kildevej og Bredgade, selvom der her allerede er hævet flade i et af to kryds. Borgerkommentarer Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Tiltag: Forlænge hævet flade til begge sideveje. Supplerende belysning ved hævet flade. Vindbyholtvej Tryghed Høj fart gennem Roholte og Vindbyholt Tiltag: En serie af fartdæmpende bump Roholte - Vindbyholt Borgerkommentarer Rønnede Vordingborgvej nord for Rønnede Strækning nord for Rønnede ved Ny Ulsevej udpeget som særligt uheldsbelastet. Også nævnt i tidligere plan. Uheldsanalyse Tiltag: Ingen oplagte forbedringsmuligheder. Der gennemføres trafiksikkerhedsinspektion på en længere strækning af Vordingborgvej. Rønnede Sti langs Lyngvej Utrygge krydsninger af veje og dårlig oversigt. Tiltag: Forbedring af stikrydsning ved Grunderupvej og af stirute på Lyngvej (steler står uheldigt, belægning repareres, belysning forbedres)

32 TRAFIKHANDLINGSPLAN 32 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Rønnede Dyssevej Tryghed Høj fart. Tiltag: Kommunen har planlagt projekt med fartdæmpning med 5 bump og blive en 40 km/t zone. Rønnede Gl. Næstvedvej Tryghed For høj fart, tung trafik, ingen fortov. Tiltag: Vejen nedklassificeres og lukkes for gennemkørsel undtagen bustrafik Hvis nødvendig en bussluse øst for Symbiosen. Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Borgerkommentarer Teestrup Teestrupvej / Henriettelundsvej Tiltag: Evt. støtteheller ved stikrydsning, men kræver nærmere analyser af pladsproblemer. Tidligere plan Terslev Terslev Bygade / Årløsevej Minirundkørslen opleves utryg. Tiltag: Evt. foranstaltninger, der sænker bilers fart frem mod krydset. Terslev Terslev Skole Opleves utrygt, især 90 graders sving ved skolen Tiltag: Forbedre afmærkning af dobbeltrettet sti mod Terslev. Tryghed I tidligere plan indgik differentieret hastighed på 70 km/t i kurve, afmærkning mv., støttehelle ved Henriettelundsvej. Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Terslev Terslev Skolevej / Tøpkildevej Svært at færdes for cyklister ved busstop nord for krydset. Tiltag: Cykelfelt med brede brudte kantlinjer med cykelsymboler for cyklister mod nord. Terslev Terslev Skolevej Tryghed Farligt for cyklister på strækning mod Haslev Tiltag: På længere sigt evt. cykelsti. Dette overvejes i cykelstiplan. Borgerkommentarer Åbent land vest Kirkevej mellem Teestrup og Skuderløse Trafiksikkerhed Borgerkommentarer om utryghed samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer udover særligt tiltag i krydset Teestrupvej / Testrup Bygade / Henriettelundsvej nævnt tidligere Uheldsanalyse, borgerkommentarer Åbent land vest Ringstedvej mellem kommunegrænse og Haslev Trafiksikkerhed Borgerkommentarer om utryghed med høj fart og vanskelige kryds samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer, som f.eks. fartdæmpninger, helleanlæg, kanaliseringer ved kryds mv. Uheldsanalyse, borgerkommentarer Åbent land vest Skuderløsevej Tryghed Borgerkommentar om høj fart ingen sti på vestligste del mod Skuderløse Borgerkommentarer Tiltag: Evt 2 minus 1 vej eller forlængelse af dobbeltrettet sti. Åbent land øst Karisevej mellem Dalby og Karise Utryg strækning. Tiltag: På længere sigt evt. cykelsti. Dette overvejes i cykelstiplan

33 TRAFIKHANDLINGSPLAN 33 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Åbent land øst Præstøvej mellem Faxe Havnevej og kommunegrænse Vejnet På den sydligste del er der mange cyklister i sommerhalvåret og vejen er primært adgang til lokale rejsemål langs strækningen. ÅDT er ud fra november tælling i 2015 beregnet til ca på sydligste del (den delstrækning, hvor også den nationale cykelrute går) efter etablering af 2 minus 1 vej og lokalt 60 km/t. Målt gnsn. fart er 64 km/t, 85% fraktil er 74 km/t. Sandsynligvis en del mere trafik i sommerperioden. Vejnet Tiltag: Nedklassificering i vejhierarki og forbedringer for lette trafikanter som 2 minus 1 vej især på den sydligste del. Evt suppleret med forbud mod lastbilkørsel For skoleveje er desuden drøftet forslag til tiltag på skolernes arealer. Disse tiltag behandles særskilt og er beskrevet i nedenstående liste. Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Faxe Ladeplads Hylletoft Skole Udvidelse af skolens areal til afsætning af elever Haslev Nordskovskolen Forbedring af afsætningsplads for elever ved hallen, herunder evt. ny adgang fra Bækvej og ensrettet kørsel til og fra pladsen Haslev Vibeengskolen Problemer med trafik på Søndermarken og dårlig adgang fra Vibeeng Allé. Desuden sammenblanding af skoleelever og anden stitrafik forbi skolen. Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Tiltag: Bedre anlæg til afsætning for enden af Søndermarken. Ændrede kørselsforhold nord for skolen og bedre stiløsninger mellem Vestre Ringvej og skolen, herunder bedre afmærkning. Rønnede Møllevangskolen Afsætningsplads opleves utryg. Tiltag: Ombygning af plads til afsætning af elever Terslev Terslev Skole Problemer med bustrafik på skolens areal. Tiltag: Forbedring af manøvreareal for skolebus.

34 TRAFIKHANDLINGSPLAN 34 Bilag A Øvrige vurderede steder Denne liste omfatter steder, som er blevet vurderet, og hvor det ikke er fundet muligt eller nyttigt at foreslå tiltag. Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Dalby Heeringvej - Borgerkommentar om for høj fart og mange lastbiler. Dalby Bavne Skole Indretning af busstop synes uhensigtsmæssig. Tællinger viser ikke dette, og der er allerede fartdæmpninger. Borgerkommentarer Ingen brugere har peget på problemer. Dalby Karisevej / Bavnestræde Trafikeret sted med mange skoleelever. Der er allerede rød hævet flade og ingen yderligere tiltag vurderes rimelige. Dalby Karisevej Tryghed Utrygt for cyklister. Det er svært at foretage yderligere. Dalby Vordingborgvej Tryghed Manglende fortov mellem husnr. 404 og busstop nord herfor. Det vurderes, at busstop syd for Karisevej kan benyttes i stedet for. Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Borgerkommentarer Faxe Ladeplads Favrbyvej Tryghed Høj fart, svært at krydse vejen. Fartmålinger viser dog gnsntl. ca. 40 km/t Fartmålinger viser lav fart. Kan holdes under observation. Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Haslev Kirsebærvej / Østergade Dårlig oversigtsforhold for stitrafikanter er påpeget. Der er ikke umiddelbart forslag til forbedringer på denne vej, som har lille mængde og langsomt kørende biltrafik Haslev Præstevænget / Frederiksgade Uoverskuelig stikrydsning for skoleelever. Tiltag: Foreslås ved kryds med Søndergade Haslev Teestrupvej ved jernbane Tryghed Som led i baneprojektet etableres en dobbeltrettet cykelsti på tværs af banen. Det giver ny stikrydsning øst herfor, som evt. kræver indsats. Forvaltningen Forbedringer i nuværende projekt skal først realiseres og kan evalueres senere. Karise Karise Skole Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Møllevej Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Skolegade mv. Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Bredgade Tryghed Borgerkommentarer om høj fart. Evt. tælling for at vurdere effekt af etableret 2 minus 1 vej Borgerkommentarer, skolevejsanalyse Borgerkommentarer, skolevejsanalyse

JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN

JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN 2017-2020 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI

Læs mere

STIPLAN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Udpegning af hovedruter 2. 3 Tiltag for at realisere stiplanen 4. Indholdet af stiplanen

STIPLAN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Udpegning af hovedruter 2. 3 Tiltag for at realisere stiplanen 4. Indholdet af stiplanen FAXE KOMMUNE STIPLAN NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Udpegning af hovedruter 2 3 Tiltag for at realisere

Læs mere

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012.

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen er beliggende i Tranbjerg syd for Århus. Skolerne har ca. 1.150 elever fordelt på 0.-10. klassetrin. SFO og klub er

Læs mere

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej.

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. 8 GUG SKOLE Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. Figur 114. Skoleruter til Gug Skole. Vejene Sønder Tranders Vej, Solhøjsvej og Landlystvej

Læs mere

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 VARDE KOMMUNE VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold

Læs mere

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 FAXE KOMMUNE STATUS FOR TRAFIKULYKKER 2010-2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antal personskade-

Læs mere

1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej

1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej 1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej F1 - Nye enkeltrettede stier / cykelbaner (evt. fællesstier/ delte stier) Fortov på begge sider af Rådhusvej øst for Præstøvej

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole

Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Hasselager Skole, revision 2012.

Hasselager Skole, revision 2012. Hasselager Skole, revision 2012. Hasselager Skole er beliggende i Hasselager vest for Aarhus. Skolen har ca. 700 elever fordelt på 0.-9. klassetrin. Ved skoleforliget i 2012 er Hasselager Skole fusioneret

Læs mere

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro Hastighedsplan Sønderborg Kommune Hastighedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro 2 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1.1 Hvad er en hastighedsplan? 1.2 Målsætning 5 6 7

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Trafiksikkerhedsrådet i Faxe

Trafiksikkerhedsrådet i Faxe Trafiksikkerhedsrådet i Faxe Mødereferat Trafiksikkerhedsrådsmøde nr. 16, den 26. januar 2012 Trafiksikkerhedsrådets medlemmer: René Tuekær [RT], Formand for Teknik- og Miljøudvalget Jørgen Christensen

Læs mere

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Udarbejdet i samarbejde med INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 PROBLEM- OG INDSATSOMRÅDER 4 2.1 Problemområder

Læs mere

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED Hedensted Kommune ønsker at forbedre forholdene for de lette trafikanter, og derved få flere til at cykle. Dette skal ske ved at etablere en sti mellem

Læs mere

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP Veje og Grønne områder Trekronerskolen 1 Skolerunde 2013 - Trekronerskole kolen Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. VGO: Veje og Grønne områder CP: Cyklistplan 2012 TSP:

Læs mere

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport Stiplan 2010 - offentlige cykel- og gangstier til transport Maj 2011 Stiplan 2010 Ringsted Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Indhold Forord 5 Planens

Læs mere

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø Dette paper beskriver resultater fra en før/efter-uheldsundersøgelse

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade TILLÆG TIL Hastighedsplan 2006-2012 Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade Tillæg til Hastighedsplan 2006-2012 for Klausdalsbrovej, Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade er udarbejdet i 2007-08

Læs mere

Risskov Skole, revision 2012.

Risskov Skole, revision 2012. Risskov Skole, revision 2012. Risskov Skole er beliggende i den nordøstlige del af Aarhus. Skolen har knap 800 elever fordelt på 0.-9. klassetrin. SFO er beliggende i umiddelbar nærhed til skolen, mens

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsplan 25. januar 2010 Rev. 04. marts 2010 Odsherred kommune Indholdsfortegnelse 1 Uheldsstatistik... 3 1.1 Datagrundlag...3 1.2 Uheldsfaktorer...4 1.3 Uheldsudviklingen 1986-2008...4 1.4

Læs mere

Cyklister i Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Cyklister i Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Cyklister i Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Den Nationale Cykelkonference 14. maj 2014 www.gladsaxe.dk/cykler Processen 2011-2013(14) Foreliggende klassisk trafiksikkerhedsplan og analyse Valg af rådgivere

Læs mere

F A X E K O M M U N E

F A X E K O M M U N E F A X E K O M M U N E VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV BILAG Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse BILAG A. VINTERVEJKLASSER, VEJTYPER, SERVICEMÅL OG METODER... 3 BILAG B. VINTERSTIKLASSER, STITYPER, SERVICEMÅL

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 2 Forord I er det vigtigt, at alle kan færdes trygt og sikkert i trafikken. Hvis vi ser på de senere år, er der sket et markant fald i antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts UDKAST Køge Kommune Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse NOTAT 22. februar 2013 IF/sts Indholdsfortegnelse 1 Skolevejsundersøgelse... 2 1.1 Besvarelse af spørgeskemaet... 3 1.2 Transport... 5 1.2.1

Læs mere

Vejklassificering differentierede vejnet

Vejklassificering differentierede vejnet Vejklassificering differentierede vejnet Af Ole Thomsen, Nordjyllands Amt, og Frank Studstrup, COWI Introduktion Vejmyndighederne - staten, amterne og kommunerne - har på hver deres veje til opgave at

Læs mere

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 Bilag til Trafiksikkerhedsplan 2012-2018 Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 1 1 Indledning...3 1.1 Læsevejledning...4 2 Deninitioner og afgrænsninger...5

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar.

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg 27-07-2015 Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE Til Kalundborg kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2010 Bilag til Trafiksikkerhedsplanen for Kalundborg Kommune FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

Læs mere

1. Indledning. Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet

1. Indledning. Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet 1. Indledning Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet udgangspunkt i forholdene for cyklister og knallertkørere, mens fodgængerne

Læs mere

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Tlf.: 33 66 35 90, Fax: 33 66 71 31, E-mail: helar@btf.kk.dk NOTAT DATO : 8. oktober 2004 TIL : Vejdirektoratet

Læs mere

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 30 Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 Gennemsnit af borgernes prioritering på hjemmesiden. Tema Point Uheld

Læs mere

1. Indledning. Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet

1. Indledning. Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet 1. Indledning Formålet med stiplanen for Aabenraa Kommune er at fastlægge de overordnede rammer for udbygningen af kommunens stinet udgangspunkt i forholdene for cyklister og knallertkørere, mens fodgængerne

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Indholdsfortegnelse Gl. Lindholm Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 11 Rollemodel..

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Trafikplan - Toftlund

Trafikplan - Toftlund Trafikplan - Toftlund April 2013 TRAFIKPLAN FOR TOFTLUND 2015 2019 PROJEKT Projekt nr. 1100016492 Version 3 Udarbejdet af AMLN Kontrolleret af NMA Godkendt af NMA Teknik og Miljø Team Plan, Byg og Trafik

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2011

Trafiksikkerhedsplan 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Juni 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf.: 72 59 60 00 E-mail: kommune@egekom.dk Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 8. juli

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune.

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. Punkt 12. Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. 2013-3793. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender Cykelhandlingsplan 2013, der afløser Cykelstihandlingsplan

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Trafikhandlingsplan 2016 Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD

Trafikhandlingsplan 2016 Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Næste års budgetter 2 2. Gennemgang af borgerhenvendelser 3 3. Vejprojekter 4 3.1 Status 4 3.2 Fremtidige projekter 4 4. Trafiksikkerhedsprojekter 5

Læs mere

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen 7. oktober 2007 / Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Introduktion...2 Baggrund...3 Fase 1. Udpegning af trafikvejnet uden for de større byer...4

Læs mere

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 921, Gl. Kongevej Viby J Hermed svar på indsigelser til lokalplan

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Cykelstiplan 2015. Indledning

Cykelstiplan 2015. Indledning Cykelstiplan 2015 En del af trafikplan 2015 Indledning Kommunale mål På landsplan er der i følge Transportvaneundersøgelsen 1992-2013 tendens til et generelt fald i cykelandelen af alle ture. I modsætning

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014 8. april 2015 UDKAST Halsnæs Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014 Kortlægning NOTAT 8. april 2015 IH/RAR Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Eksisterende forhold... 3 3 Uheldsanalyse...

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune

Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune Holstebro Kommune Trafiksikkerhedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro

Læs mere

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Notat Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Hillerødgade er i Kommuneplanen klassificeret som overordnet trafikvej og fortsætter i begge ender af vejen ind i Københavns Kommune.

Læs mere

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade TILLÆG TIL Hastighedsplan 2006-2012 Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade Tillæg til Hastighedsplan 2006-2012 for Klausdalsbrovej, Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade er udarbejdet i 2007-08

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

Resumé... 4. Indledning... 6. Uheld i analyseperioden 2010-2014... 7. Fokusområde 1: For høj hastighed... 14. Fokusområde 2: Spiritus...

Resumé... 4. Indledning... 6. Uheld i analyseperioden 2010-2014... 7. Fokusområde 1: For høj hastighed... 14. Fokusområde 2: Spiritus... Uheldsanalyse 2010-2014 Indholdsfortegnelse Resumé... 4 Indledning... 6 Uheld i analyseperioden 2010-2014... 7 Fokusområde 1: For høj hastighed... 14 Fokusområde 2: Spiritus... 15 Fokusområde 3: Uopmærksomhed...

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7. 2 Formål 8

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7. 2 Formål 8 Hastighedsplan Hastighedsplan 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 1.1 Hastighed og ulykkesrisiko 3 1.2 Hastighed og støj 7 2 Formål 8 3 Målsætning 9 3.1 Hastigheden skal svare til hastighedsgrænsen 10

Læs mere

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Frederikssundsvej Jan Aagaard - Håbets Allé - Brønshøj Rådgivende ingeniør (speciale i vejbygning) Formålet med ombygningen i 1998

Læs mere

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

UDKAST Analyse af færdselsuheld 2006-2010

UDKAST Analyse af færdselsuheld 2006-2010 UDKAST Analyse af færdselsuheld 2006-2010 Bilag til Trafiksikkerhedsplan 2012-2018 Analyse af færdselsuheld 2006-2010 1 1 Indledning...3 1.1 Læsevejledning...4 2 Resume...5 3 Deninitioner og afgrænsninger...6

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej.

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej. Aalborg Kommune Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77

Læs mere

Trafikplan - Løgumkloster

Trafikplan - Løgumkloster Trafikplan - Løgumkloster April 2013 TRAFIKPLAN FOR LØGUMKLOSTER 2015 2019 PROJEKT Projekt nr. 1100016492 Version 3 Udarbejdet af AMLN Kontrolleret af NMA Godkendt af NMA Teknik og Miljø Team Plan, Byg

Læs mere

AALBORG ØST. Trafik & Miljø

AALBORG ØST. Trafik & Miljø AALBORG ØST Trafik & Miljø AALBORG KOMMUNE April 2002 Udgivet af: Aalborg Kommune Trafik & Veje Rådgiver: Nordlandsvej 60, 8240 Risskov, Telefon 8210 5100 - Fa 8210 5155 Forord I et moderne samfund er

Læs mere

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved Evaluering af Rådighedspuljeprojektet Etablering af cykelruter i Næstved Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...3 4. Beskrivelse af

Læs mere

Sønderborg Kommune. Skolevejsanalyse. april 2009. Baggrundsrapport til trafiksikkerhedsplanen

Sønderborg Kommune. Skolevejsanalyse. april 2009. Baggrundsrapport til trafiksikkerhedsplanen Sønderborg Kommune Skolevejsanalyse Baggrundsrapport til trafiksikkerhedsplanen april 2009 Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro A/S INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 5 2 SAMMENFATNING

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

Indhold Side 1 Indledning 3

Indhold Side 1 Indledning 3 Indhold Side 1 Indledning 3 2 Vejstruktur 4 2.1 Overordnet trafikvej 5 2.2 Trafikvej 5 2.3 Overordnet lokalvej 5 2.4 Lokalvej 6 3 Målsætninger 7 3.1 Trafiksikkerhed 7 3.2 Uheldsudvikling 7 3.3 Tryghed

Læs mere

Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej

Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej 1 Værløse Kommune Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej Hovedrapport August 1999 Dokument nr. 44438-001 Revision nr. 1 Udgivelsesdato August 1999 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt MSD 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Greve Kommune Teknisk Forvaltning. Hastighedsplan. - På veje i Greve Kommune

Greve Kommune Teknisk Forvaltning. Hastighedsplan. - På veje i Greve Kommune Greve Kommune Teknisk Forvaltning Hastighedsplan - På veje i Greve Kommune Juli 5 Greve Kommune Teknisk Forvaltning Hastighedsplan - På veje i Greve Kommune Juli 5 Dokument nr: 55. Revision nr.: Udarbejdet:

Læs mere

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1 Skolevejsanalyse Kerteminde Kommune 2007 1 December 2007 Kerteminde Kommune Skolevejsanalyse December 2007 Udgivelsesdato : 13. december 2007 Projekt : 21.2943.01 Udarbejdet : Trine Fog Nielsen Kontrolleret

Læs mere

Skoleveje Ullerup Bæk Skolen

Skoleveje Ullerup Bæk Skolen Notat Skoleveje Ullerup Bæk Skolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Ullerup Bæk Skolen med undervisning på 3 skoler: Bredstrup-Pjedsted Fællesskole 0. 6. kl. fra eget tidligere

Læs mere

1 Indledning og baggrund

1 Indledning og baggrund VESTFORSYNINGEN ADGANGSFORHOLD TIL OMRÅDET OMKRING MÅBJERGVÆRKET ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ.

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ. SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ. SE Trafik 29. juli 2015 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492 6093 Indholdsfortegnelse

Læs mere

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR UDKAST Fredensborg Kommune Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR 1 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 1 Indholdsfortegnelse...2 2 Indledning...2 3 Uheldsbillede...2

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009 TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2-29 DATO: December 211 FOTO: Modelfoto fra trafiksikkerhedskampagnen - Speed Event, Vejdirektoratet. ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2

Læs mere

Cykelpolitik 2008-2012

Cykelpolitik 2008-2012 Cykelpolitik 2008-2012 FREDERIKSBERG KOMMUNE Cykelpolitik 2008-2012 Indhold Forord 2 Status for cykeltrafikken 3 En cykelpolitik bliver til 5 Vision, mål og indsatsområder 6 Fremkommelighed 7 Sikkerhed

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole Trafikpolitik Distriktsskole FORMÅL OG INDHOLD Distriktsskoles trafikpolitik har som formål: At skabe trygge forhold på skolevejen At sikre fælles rammer for trafiksikkerheden i forbindelse med skolens

Læs mere

Strategi for trafiksikkerhed 2015-2020 2015-2020

Strategi for trafiksikkerhed 2015-2020 2015-2020 Strategi for Strategi for trafiksikkerhed trafiksikkerhed 2015-2020 2015-2020 Byrum og Mobilitet 2014 Forord Alle skal kunne færdes trygt og sikkert i trafikken i Odense. Det mål har vi længe forfulgt

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG

OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN PROJEKTKATALOG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2012 JAMMERBUGT KOMMUNE

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Statusrapport. - cykelruteplan

Statusrapport. - cykelruteplan - cykelruteplan JANUAR 2011 2 Tønder Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 4 2 STANDARDER FOR CYKELRUTENETTET 5 2.1 Kvalitetskrav for stinettets udformning og sammenhæng 5 2.2 Fysiske krav til

Læs mere

Ballerup Hastighedsplan 2015-2020

Ballerup Hastighedsplan 2015-2020 Ballerup Hastighedsplan 2015-2020 Ballerup Hastighedsplan 2015 2020 er udarbejdet i 2014/15 af Center for Miljø og Teknik, Ballerup Kommune og Via Trafik Rådgivning A/S Ballerup Kommune, Hold-An Vej 7,

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015 Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen Oktober 2015 3. 1. Indledning Som baggrund for tilvejebringelse af et ændringsforslag til lov om letbane på Ring 3 fra februar 2014

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Trafiksikkerhed i kryds med dobbeltrettede cykelstier Thomas Skallebæk Buch, Trafitec

Trafiksikkerhed i kryds med dobbeltrettede cykelstier Thomas Skallebæk Buch, Trafitec Trafiksikkerhed i kryds med dobbeltrettede cykelstier Thomas Skallebæk Buch, Trafitec Overblik Baggrund Datagrundlag Metode Modeller Baggrund Vejkryds med dobbeltrettede cykelstier Supplement til speciale

Læs mere

Oversigt over bemærkninger i forbindelse med offentlig høring af Forslag til Mellembyplan for Tjæreborg. Tjæreborg- En by med Energi.

Oversigt over bemærkninger i forbindelse med offentlig høring af Forslag til Mellembyplan for Tjæreborg. Tjæreborg- En by med Energi. Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 9. juni 2015 Sagsbehandler Lene Straarup Skygebjerg Telefon direkte 76 16 32 94 Sagsid 2011-23749 Notat Oversigt over bemærkninger i forbindelse med offentlig høring af

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer

Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer Trafiksikkerhedsplan 2013 17 Forslag til fysiske forbedringer Dette katalog indeholder en række projekter fra bruttolisten til trafiksikkerhedsprojekter i Hedensted Kommune. Der er en kort beskrivelse

Læs mere

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Tracé- og belægningstyper Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog

Læs mere