5. Beskæftigelsen i IT-erhvervene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5. Beskæftigelsen i IT-erhvervene"

Transkript

1 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Beskæftigelsen i IT-erhvervene 5.1 Indledning IT-erhvervenes voksende økonomiske betydning medfører også en stigende beskæftigelse inden for erhvervene, især inden for IT-serviceerhvervene. En tilsvarende udvikling ses i Sverige og Finland, hvor IT-erhvervenes vækst er endnu mere udpræget, hvilket de foregående afsnit også har vist 5.2 Beskæftigelsesudviklingen i IT-erhvervene Beskæftigelsen jævnt fordelt mellem de fire hovedbrancher Figur Fuldtidsansatte i IT-erhverv fordelt på hovedbrancher Telekommunikation 21% IT-engroshandel 31% IT-industri 21% Beskæftigelsens fordeling mellem hhv. IT-industri, IT-engroshandel, Telekommunikation og er relativt jævn, jf. figur IT-engroshandel er dog den beskæftigelsesmæssigt største IT-hovedbranche med knapt en tredjedel af samtlige fuldtidsansatte, mens beskæftiger godt en fjerdedel. Telekommunikation og IT-industri repræsenterer hver en femtedel af de fuldtidsansatte. 27% Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). Figur Udvikling i antal fuldtidsansatte i IT-erhvervene = IT industri IT engroshandel Telekommunikation Konsulentydelser Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel).

2 68 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Antal fuldtidsansatte steget fra 69. i 1992 til 88. i 1998 Beskæftigelsen i IT-industrien er gået lidt tilbage Figur Hvor der i Danmark i 1992 var 68.5 fuldtidsansatte i IT-erhvervene, var antallet i 1998 steget med 28 pct. til Da den samlede stigning i antallet af fuldtidsansatte i den private sektor i samme periode kun er steget med 13 pct., betyder det, at IT-erhvervene har fået en større betydning for den samlede beskæftigelse: i 1992 udgjorde de ansatte i IT-erhvervene 7,1 pct. af det samlede antal fuldtidsansatte i den private sektor, og i 1998 var denne andel steget til 8,1 pct., jf. figur Figur viser, at det ikke er alle dele af IT-erhvervene, der har haft fremgang i beskæftigelsen. IT-industrien er samlet set gået tilbage med 9 pct., fra 2.8 fuldtidsansatte i 1992 til 18.8 i Tilbagegangen har fundet sted inden for brancherne Fremstilling af kontormaskiner og -udstyr, Fremstilling af navigations-udstyr, måle- og kontrolapparater samt Fremstilling af udstyr til industrielle processtyringsanlæg. I brancherne Fremstilling af telemateriel og Fremstilling af isolerede ledninger og kabler har der været en mindre fremgang i beskæftigelsen, jf. figur Udviklingen i antal fuldtidsansatte inden for IT-industri Fuldtidsansatte 14. Kontormask. og -udstyr Isolerede ledninger/kabler Telemateriel 12. Navigations- /måleudstyr Industriel processtyring Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). mens samtlige IT-serviceerhverv har haft fremgang i beskæftigelsen : Vækst i beskæftigelsen på 86 pct. I modsætning til IT-industrien har samtlige IT-serviceerhverv oplevet en voksende beskæftigelse; inden for IT-engroshandel er det Engroshandel med radio- og tv-udstyr, der har haft den største relative vækst (48 pct.), men branchen er samtidig den beskæftigelsesmæssigt mindste blandt IT-engroshandelsbrancherne. har en vækstrate i antallet af fuldtidsansatte på 86 pct. fra 1992 til 1998, navnlig tilvejebragt af en stigning på knapt 6. fuldtidsansatte, eller 79 pct., inden for branchen Udvikling og konsulentvirksomhed i forbindelse med software. Branchen er med 57 pct. af de ansatte den største inden for. Branchen Databehandling, som omfatter 3 pct. af de ansatte i 1998, har haft tilnærmelsesvist samme vækstrate med en fremgang på 72 pct. fra 1992 til 1998, jf. figur

3 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 69 Figur Udvikling i fuldtidsansatte inden for Fuldtidsansatte Udvikl./konsulentbist. software Databehandling Øvr Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). Beskæftigelsen ult. november indikerer flere deltidsansatte inden for Telekommunikation Figur Antallet af beskæftigede ultimo november er et andet mål på beskæftigelsen end det beregnede antal fuldtidsansatte, som er anvendt i de foregående figurer. Ultimo november beskæftigelsen opgør antallet af personer, der på det pågældende tidspunkt er i beskæftigelse, uanset om de er ansat på heltid eller deltid 1. Figur viser, at der har været tale om en relativt stor stigning (5 pct.) i antallet af beskæftigede ultimo november inden for Telekommunikation. Antallet af fuldtidsansatte i samme periode er kun steget med 4 pct., hvilket indikerer at deltidsbeskæftigelse er mere udbredt i Telekommunikationsbranchen end i de øvrige IT-erhverv og i den private sektor som helhed. For ernes vedkommende gør den modsatte tendens sig gældende, idet væksten i beskæftigelsen ultimo november er væsentligt mindre end udviklingen i antallet af fuldtidsansatte i perioden Beskæftigede ultimo november i IT-erhvervene = IT industri IT engroshandel Telekommunikation Konsulentydelser Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). 1 Beskæftigede ultimo november inkluderer evt. personlige indehavere, hvilket ikke er tilfældet for det beregede antal fuldtidsansatte.

4 7 Beskæftigelsen i IT-erhvervene ernes konjunkturforventninger ernes forventninger til beskæftigelsen er positive Figur Den stigende beskæftigelse i i løbet af 199'erne ser ud til at forsætte, når man dels ser på ers vurdering af, hvordan den reelle beskæftigelsesudvikling i perioden september-november 2 har været, og de forventninger, som de samme virksomheder har til perioden december 2 - februar 21. Over en tredjedel (37 pct.) vurderer, at beskæftigelsen i september-november 2 var bedre end den foregående periode (juni-august), og mere end halvdelen(53 pct.) forventer, at beskæftigelsen vil stige i perioden december 2 - februar 21, jf. figur ernes forventninger til beskæftigelsen. Dec. 2 - feb. 21 og vurderingen af det faktiske forløb sept. - nov Ringere Omtrent uændret Bedre Sep.-nov 2 Dec. 2-feb. 21 forventet Sep.-nov. 2 Dec. 2-feb. 21 forventet Serviceerhverv Kilde: Danmarks Statistik, Konjunkturbarometer for serviceerhverv december 2. Udviklingen i IT-erhvervenes lønsum IT-erhvervenes lønsum steget fra 2 mio. kr. i 1992 til 3 mio. kr. i 1998 IT-erhvervenes samlede lønsum udgjorde i 1998 næsten 3 mio. kr., svarende til en stigning på 47 pct. fra 1992 til Som et resultat af den øgede beskæftigelse inden for, allokeres også en større del af IT-erhvervenes samlede lønsum til denne den del af IT-branchen, jf. figur ernes andel af den samlede lønsum udgjorde i pct. af IT-erhvervenes samlede lønsum, og i 1998 var andelen steget til 31 pct. En sammenligning mellem lønsummens fordeling på IT-erhvervenes hovedbrancher og de respektive branchers andel af antallet af fuldtidsansatte viser, at har en større del af lønsummen end af beskæftigelsen (hhv. 31 pct. og 27 pct. i 1998), hvilket indikerer et højere lønniveau. Også inden for IT-engroshandel er lønandelen - om end marginalt - højere end beskæftigelsesandelen, hhv. 32 pct. og 31 pct. For de to andre IT-erhverv, IT-industri og Telekommunikation, er forholdet omvendt.

5 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 71 Figur Lønsum i IT-erhvervene, fordelt på hovedbrancher Mio. kr IT-industri Telekommunikation IT-engroshandel Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). Udviklingen i lønsummen følger beskæftigelsesudviklingen Figur Udviklingen i IT-erhvervenes lønsum følger i store træk beskæftigelsesudviklingen. Lønsummen er dog steget mest inden for Telekommunikation (86 pct.), fulgt af ITkonsulentvirksomhed (73 pct.) og IT-engroshandel (44 pct.), jf. figur Lønsummen inden for IT-industri ligger derimod på samme niveau som i Udviklingen i IT-erhvervenes lønsum = IT industri IT engroshandel Telekommunikation Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Firmastatistik (særkørsel). 5.3 Beskæftigelsens geografiske fordeling De foregående afsnit viser, at IT-erhvervene generelt har en stigende betydning for den private sektor i Danmark. Ser man på de enkelte amter i Danmark, har IT-erhvervene dog langt fra samme betydning i alle dele af Danmark.

6 72 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Figur Andel af arbejdssteder i IT-erhvervene øst og vest for Storebælt Øst for Storebælt Vest for Storebælt IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel). IT-erhvervene er koncentreret øst for Storebælt Figur IT-erhvervene er generelt koncentreret øst for Storebælt. Den største del af arbejdsstederne (64 pct.) og beskæftigelsen (6 pct.) inden for IT-erhvervene samlet set ligger således øst for Storebælt. For den private sektor ligger den største del af arbejdsstederne (52 pct.) og beskæftigelsen (55 pct.) derimod vest for Storebælt. Specielt og IT-engroshandel er med hensyn til beskæftigelsen koncentreret øst for Storebælt, jf. figur og figur I disse branchegrupper ligger 68 pct. henholdsvis 7 pct. af beskæftigelsen i denne del af landet. I Telekommunikation er forskellen knapt så markant. Her er 53 pct. af beskæftigelsen placeret øst for Storebælt. Kun IT-industri adskiller sig ved, at tæt på 6 pct. af beskæftigelsen ligger vest for Storebælt. Over halvdelen af arbejdsstederne inden for ITindustri er dog placeret øst for Storebælt, hvilket betyder, at arbejdsstederne vest for Storebælt i gennemsnit er væsentligt større end øst for Storebælt i denne branchegruppe. Andel af beskæftigelsen ultimo november i IT-erhvervene øst og vest for Storebælt Øst for Storebælt Vest for Storebælt IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel). Højere lønniveau øst for Storebælt Ligesom antallet af arbejdssteder og beskæftigelsen, ligger den største del af lønsummen i IT-erhvervene øst for Storebælt (65 pct.). Både for IT-erhvervene og den private sektor gælder det, at en større del af lønsummen end af beskæftigelsen ligger øst for Storebælt, jf. figur Dette betyder, at lønniveauet generelt er højere øst for Storebælt. I de enkelte IT-erhverv går denne forskel i lønniveauet mellem Øst- og

7 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 73 Vest-danmark igen. Dog ser lønforskellen i Telekommunikation ud til at være mindre end i de øvrige IT-erhverv og i den private sektor generelt. Figur Andel af IT-erhvervenes beskæftigelse og lønsum øst for Storebælt Beskæftigede Lønsum IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel). Figur viser, hvordan IT-erhvervenes andel af beskæftigelsen i den private sektor i de enkelte amter ligger i forhold til gennemsnittet for hele landet. Beskæftigelsen i IT-erhvervene udgør for hele landet 6 pct. af beskæftigelsen i den private sektor. Figur IT-erhvervenes andel af beskæftigelsen i den private sektor i forhold til gennemsnittet for hele landet (procentpoint) Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel), Kort- & Matrikelstyrelsen. Figuren viser, at IT-erhvervene langt fra har stor betydning for alle amter øst for Storebælt, men tværtimod er koncentreret i tre amter.

8 74 Beskæftigelsen i IT-erhvervene IT-erhvervene har stor betydning omkring hovedstaden... Specielt i Københavns Amt er IT-erhvervenes andel af den private sektors beskæftigelse høj og ligger 6 procentpoint over gennemsnittet. Også Frederiksborg Amt og Københavns Kommune ligger over gennemsnittet med hensyn til IT-erhvervenes andel af den private sektors beskæftigelse. I Københavns Amt er det specielt IT-engroshandel og, som er af stor betydning. I Frederiksborg Amt er det ligeledes og især IT-engroshandel, som har betydning, mens Telekommunikation ligger en smule under gennemsnittet. I Københavns Kommune ligger Telekommunikation derimod over gennemsnittet sammen med, mens IT-industri ligger en smule under landsgennemsnittet. I de øvrige amter øst for Storebælt har IT-erhvervene mindre betydning end for landet som helhed og mindst i Bornholms Amt....men har også betydning i Århus Amt Vest for Storebælt ligger IT-erhvervenes andel af den private sektors beskæftigelse under landsgennemsnittet i alle amter undtagen i Århus Amt. Her har alle branchegrupper større betydning end for landet som helhed bortset fra IT-industri, som ligger lige under gennemsnittet. Telekommunikation er den branchegruppe, der afviger mest fra gennemsnittet, mens IT-engroshandel og kun ligger marginalt over gennemsnittet. For den største del af de øvrige amter gælder det, at alle fire branchegruppers beskæftigelsesandel ligger under gennemsnittet. I Vejle Amt, Ringkøbing Amt og Nordjyllands Amt har IT-industri dog en vis betydning, idet branchegruppens andel af den private sektors beskæftigelse ligger over landsgennemsnittet. Figur IT-erhvervenes andel af den private sektors beskæftigelse og lønsum Danmark Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Københavns Amt Frederiksborg Amt Roskilde Amt Vestsjællands Amt Storstrøms Amt Bornholms Amt Fyns Amt Sønderjyllands Amt Ribe Amt Vejle Amt Ringkøbing Amt Århus Amt Viborg Amt Nordjyllands Amt Lønsum Beskæftigelse Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel). Højere lønniveau i ITerhvervene sammenlignet med den private sektor IT-erhvervenes andel af beskæftigelsen i den private sektor ligger på 6 pct. IT-erhvervenes andel af lønsummen i den private sektor ligger derimod på 9 pct., hvilket betyder, at lønniveauet generelt er højere i IT-erhvervene end i den private sektor. Dette

9 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 75 højere lønniveau i IT-erhvervene i forhold til den private sektor går igen i alle amter, jf. figur Ser man på de enkelte amter adskiller Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Århus Amt sig ved, at IT-erhvervene generelt har et højere lønniveau end gennemsnittet for Danmark. Dette ses ved, at forskellen mellem disse amters andel af den private sektors beskæftigelse og lønsum er større end for Danmark totalt set. I Københavns Amt og Frederiksborg Amt er det specielt i IT-engroshandel og, at lønniveauet ligger højere end landsgennemsnittet. I Århus Amt er det især telekommunikation, som ligger over gennemsnittet med hensyn til lønniveau. 5.4 De beskæftigedes kompetencer Det er afgørende for et erhvervs udviklingsmuligheder, at der er adgang til arbejdskraft med de nødvendige kvalifikationer. Tidligere afsnit og kapitler har vist, at ITerhvervene udvikler sig hurtigere end den private sektor generelt, i økonomisk og beskæftigelsesmæssig henseende. I dette kapitel belyses arbejdskraftens sammensætning inden for IT-erhvervene, ved en profilering i forhold til arbejdsstyrken i den private sektor generelt. Sammenligningen foretages på baggrund af de beskæftigedes køn og alder. Endvidere søges de beskæftigedes kvalifikationer belyst ud fra erhvervserfaring, såvel generel tilknytning som specifik anciennitet på de enkelte arbejdssteder, og formel uddannelse. Det bliver derved muligt at vurdere, hvorvidt de beskæftigede inden for IT-erhvervene adskiller sig fra de beskæftigede i den private sektor generelt. Figur De beskæftigede fordelt på køn Mand Kvinde IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, FIDA-databasen (særkørsel). Mænd udgør 68 pct. af de beskæftigede i IT-erhvervene Den største andel af kvinder findes inden for IT-industri Andelen af mænd og kvinder i IT-erhvervene afviger ikke i væsentlig grad fra de beskæftigede i den private sektor generelt. 68 pct. af de beskæftigede i ITerhvervene er mænd, mens det er 65 pct. ud af i den private sektor. Kvinder udgør således mindre end hver tredje af de beskæftigede inden for IT-erhverv generelt. Inden for IT-industri, hvor andelen af kvinder er højest, er 41 pct. af de beskæftigede kvinder og inden for, hvor kvinder udgør den mindste andel af de beskæftigede, udgør kvinderne 26 pct., jf. figur

10 76 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Figur De beskæftigede fordelt på alder Under 24 år år 3-34 år år 4-44 år år Over 5 år IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, FIDA-databasen (særkørsel). 34 pct. af de beskæftigede i IT-erhvervene er mellem 3 og 39 år 23 pct. af de beskæftigede i den private sektor er under 24 år, hvor det kun er 11 pct. inden for IT-erhvervene. 36 pct. af de beskæftigede i den private sektor er under 3 år, hvor der er 26 pct. i IT-erhvervene. Derimod er de 3-39 årige stærkere repræsenteret i IT-erhvervene (34 pct.) sammenlignet med den private sektor generelt (24 pct.), jf. figur Inden for IT-erhvervene er den største del af arbejdsstyrken mellem 3 og 34 år (19 pct.), mens den største andel af de beskæftigede i den private sektor er under 24 år (23 pct.). Indenfor Telekommunikation er 25 pct. af de beskæftigede over 5 år Ved at betragte aldersfordelingen inden for de forskellige IT-erhverv ses, at Telekommunikation skiller sig ud ved, at 25 pct. af de beskæftigede er over 5 år, og inden for IT-konsulentydelser er en større andel af de beskæftigede mellem 25 og 44 år (67 pct.), sammenlignet med de øvrige IT-brancher. Den forholdsvis høje andel af beskæftigede på over 5 år inden for Telekommunikation (25 pct.), kan delvist forklares med, at der er mange medarbejdere fra de tidligere offentligt ejede regionale telefonselskaber ansat inden for Telekommunikation. Figur De beskæftigede fordelt på erhvervserfaring Under 3 år 3-5 år 6-8 år 9 år og derover IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, FIDA-databasen (særkørsel).

11 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 77 De beskæftigede i IT-erhvervene har mere erhvervserfaring end beskæftigede i den private sektor generelt De beskæftigede i IT-erhvervene har i gennemsnit mere erhvervserfaring 2 end beskæftigede i den private sektor. 13 pct. af de beskæftigede i IT-erhvervene har under 3 års erhvervserfaring, hvor det er 24 pct. i den private sektor. Knap 4 pct. i den private sektor har under 6 års erhvervserfaring, hvor det er 26 pct. i IT-erhvervene, jf. figur pct. af de beskæftigede i IT-erhvervene har 9 eller flere års erhvervserfaring mod 51 pct. af de beskæftigede i den private sektor generelt. Beskæftigede inden for Telekommunikation har mere erhvervserfaring end beskæftigede i øvrige IT-brancher De beskæftigedes erhvervserfaring varierer ikke meget IT-brancherne imellem med undtagelse af Telekommunikation. Inden for Telekommunikation har 79 pct. af de beskæftigede 9 eller flere års erhvervserfaring. er den gruppe, som har den mindste andel af beskæftigede med 9 eller flere års erhvervserfaring (57 pct.), og samtidig den største andel med under 3 års erhvervserfaring (18 pct.) Inden for Telekommunikation gør samme forhold som ved aldersprofilen sig gældende mht. erhvervserfaring. Når en så forholdsvis stor andel inden for Telekommunikation er over 5 år, vil der også naturligt være en høj andel med 9 eller flere års erhvervserfaring. Figur De beskæftigede fordelt på anciennitet år 3-5 år 6-8 år 9 år og derover Uoplyst IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, FIDA-databasen (særkørsel). Beskæftigede inden for IT-erhverv mindre anciennitet end i den private sektor generelt I IT-erhvervene har mere end halvdelen af de beskæftigede under 3 års anciennitet De beskæftigede inden for IT-erhvervene har en kortere anciennitet 3 end de beskæftigede i den private sektor generelt. Inden for IT-erhvervene har 58 pct. af de beskæftigede under 3 års anciennitet mens andelen er 5 pct. i den private sektor. En del af forklaringen på denne forskel er, at IT-erhvervene er nye erhverv, hvor det derfor er vanskeligt at have lang anciennitet, jf. figur Mellem de forskellige IT-brancher er der ikke store forskelle i de beskæftigedes anciennitet, da over halvdelen af de beskæftigede i samtlige IT-brancher har under 3 års anciennitet. Igen skiller Telekommunikation sig ud ved, at en større andel af de beskæftigede end i de øvrige IT-brancher har en anciennitet på under 3 år (7 pct.). Med 16 pct. af arbejdsstyrken er det inden for IT-industri, man finder den største andel af de beskæftigede med en anciennitet på 9 år eller derover. 2 Erhvervserfaring, er defineret som antal års beskæftigelse som lønmodtager, opgjort udfra ATP-indbetalinger 3 Anciennitet er defineret som antal års beskæftigelse på samme arbejdssted.

12 78 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Figur De beskæftigede fordelt på uddannelse Ingen erhvervsuddannelse Erhvervsfaglig udd. Kort videregående udd. Mellemlang videregående udd. Lang videregående udd IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation IT-erhvervene Den private sektor Kilde: Danmarks Statistik, FIDA-databasen (særkørsel). Uddannelsesniveauet er generelt højere i IT-erhvervene end i den private sektor generelt I IT-erhvervene har flere en videregående uddannelse (kort, mellemlang eller lang) sammenlignet med den private sektor generelt. I IT- erhvervene har 28 pct. af de beskæftigede en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse, hvor det er 13 pct. i den private sektor. Uddannelsesniveauet er dermed højere i IT-erhvervene sammenlignet med den private sektor, jf. figur Særligt inden for er andelen af beskæftigede med en videregående uddannelse væsentligt højere end i den private sektor generelt. 32 pct. af de beskæftigede i har en mellemlang eller lang videregående uddannelse, hvor det i de øvrige IT-brancher kun er mellem 14 og 2 pct. Modsat er der en større andel af de beskæftigede i den private sektor, som ikke har nogen erhvervsuddannelse (47 pct.) sammenlignet med IT-erhvervene (34 pct.). Inden for er der sammenlignet med de andre IT-brancher relativt færre af de beskæftigede, der ikke har en erhvervsuddannelse (29 pct.), mens det modsatte gør sig gældende for IT-industri, hvor 44 pct. af de beskæftigede ikke har nogen erhvervsuddannelse. Inden for IT-engroshandel og Telekommunikation har hhv. 41 og 47 pct. en erhvervsfaglig uddannelse sammenlignet med 32 pct. i IT-industri og. Beskæftigede inden for IT-erhvervene er koncentreret i tre amter De enkelte IT-brancher er koncentreret i forskellige amter De beskæftigede inden for IT-erhvervene er koncentreret i nogle få amter, jf. oversigtstabel pct. af beskæftigelsen indenfor IT-erhvervene set under et er placeret i Københavns Amt, 14 pct. i Københavns Kommune og 14 pct. i Århus Amt. Dvs. at 48 pct. af beskæftigelsen inden for IT-erhvervene er koncentreret i tre amter. Beskæftigelsen i den private sektor generelt er ligeledes koncentreret i de samme tre amter, men koncentrationen er knap så markant. 38 pct. af beskæftigelsen i den private sektor generelt er koncentreret i Københavns Amt, Københavns Kommune og Århus Amt. De enkelte IT-brancher imellem er der nogle forskelle. Beskæftigelsen inden for ITindustri er hovedsageligt placeret i Københavns Amt (18 pct.), Nordjyllands Amt (14 pct.), Vejle Amt (11 pct.), Ringkøbing Amt (12 pct.) og Århus Amt (1 pct.). Derimod er beskæftigelsen inden for hovedsageligt placeret i Københavns Kommune (18 pct.), Københavns Amt (35 pct.), og Århus Amt (14 pct.). Telekommunikation har en stor andel af beskæftigelsen i Københavns Kommune (23 pct.), Københavns Amt (21 pct.), og Århus Amt (22 pct.). Men også Nordjyllands Amt er tæt på at have 1 pct. af beskæftigelsen inden for Telekommunikation.

13 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 79 Oversigtstabel Beskæftigelsen inden for IT-erhvervene fordelt på amter IT-industri IT-engroshandel Telekommunikation Den private sektor pct. I alt 1, 1, 1, 1, 1, Københavns Kommune 5,6 12,2 22,9 17,9 11,3 Frederiksberg Kommune 1, 1,4 1,7 1,4 Københavns Amt 17,7 4, 21,2 35,3 15,1 Frederiksborg Amt 7,6 12, 2,3 8,4 5,5 Roskilde Amt 2,7 2,4 2,5 2,7 3,4 Vestsjællands Amt 5,3 1, 1,2 1,1 4,2 Storstrøms Amt 2,3 1, 1,4,7 3,5 Bornholms Amt,,1,4,1,6 Fyns Amt 2,6 3,4 6,2 3,8 7,9 Sønderjyllands Amt 3,1 1,8 3, 1,3 4,6 Ribe Amt,8 2,,8,6 4,5 Vejle Amt 11, 3,8 3,4 4,7 7,1 Ringkøbing Amt 12,4 2,1 1,5 1,9 5,6 Århus Amt 1,4 12,5 21,6 13,6 11,9 Viborg Amt 4,1 1,,6,9 4,3 Nordjyllands Amt 14,4 3,8 9,5 5,5 8,7 Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen (særkørsel). 5.5 Iværksættere i IT-erhvervene Iværksættere inden for IT-erhvervene domineret af mænd Figur Iværksættere 4 inden for IT-erhvervene er koncentreret i branchen, hvor 9 pct. af iværksætterne inden for IT-erhvervene ligger. Iværksættere inden for IT-erhvervene er i endnu højere grad domineret af mænd end tilfældet er for iværksættere uden for IT-erhvervene. Inden for IT-erhvervene er 92 pct. af iværksættere mænd, mens 68 pct. af i iværksætterne i 1998 uden for IT-erhvervene er mænd. Iværksættere fordelt på køn og alder Mænd inden for IT-erhvervet Mænd uden for IT-erhvervet Kvinder inden for IT-erhvervet Kvinder uden for IT-erhvervet Under 24 år år 3-34 år år 4-44 år år Over 5 år Kilde: Danmarks Statistik, Tilgang af nye virksomheder og FIDA-databasen (særkørsel). Stor andel af iværksættere inden for IT-erhvervene under 24 år En forskel på iværksættere inden for IT-erhvervene og iværksættere i den øvrige private sektor er, at der er flere yngre iværksættere inden for IT-erhvervene under 24 år, end der er blandt øvrige iværksættere. 29 pct. af iværksætterne inden for IT-erhver- 4 Datagrundlaget for analysen af iværksætterprofilen inden for IT-erhvervene er en integration af forskellige registerbaserede virksomheds- og personstatistikker. Dette betyder, at undersøgelsen alene omfatter de nye virksomheder, der i 1998 startede op som personligt ejede virksomheder.

14 8 Beskæftigelsen i IT-erhvervene vene er under 24 år, mens det kun er 16 pct. uden for IT-erhvervene. Hele 7 pct. af iværksætterne inden for IT-erhvervene var 34 år eller under, uden for IT-erhvervene er den tilsvarende andel 59 pct., jf. figur Figur Iværksættere fordelt på højest fuldførte uddannelse Ingen erhvervsuddannelse Erhvervsfaglig uddannelse Kort videregående uddannelsee Iværksættere inden for IT-erhvervene Iværksættere uden for IT-erhvervene Mellemlang videregående uddannelse Lang videregående uddannelse Kilde: Danmarks Statistik, Tilgang af nye virksomheder og FIDA-databasen (særkørsel). Større andel af iværksættere inden for IT-erhvervene med en videregående uddannelse sammenlignet med øvrige iværksættere Figur Der er den samme andel af iværksættere uden erhvervsuddannelse blandt iværksættere inden for IT-erhvervene og øvrige iværksættere. 44 pct. har ingen erhvervsuddannelse. Der er derimod forskel på hvilken uddannelse, der er den mest almindelige i de to grupper. En større andel af iværksættere inden for IT-erhvervene har således en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse sammenlignet med iværksættere i den øvrige private sektor. Inden for IT-erhvervene har 24 pct. af iværksætterne således en mellemlang eller lang videregående uddannelse, hvor det er 12 pct. blandt øvrige iværksættere. 8 pct. af iværksætterne i IT-erhvervene har en kort videregående uddannelse sammenlignet med 6 pct. uden for IT-erhvervene, jf. figur Iværksættere fordelt på erhvervserfaring Iværksættere inden for IT-erhvervene Iværksættere uden for IT-erhvervene Under 3 år 3-5 år 6-8 år 9 år og derover Kilde: Danmarks Statistik, Tilgang af nye virksomheder og FIDA-databasen (særkørsel). IT iværksættere har mindre erhvervserfaring end øvrige iværksættere 35 pct. af iværksætterne i IT-erhvervene havde under 3 års erhvervserfaring 5 mod 22 pct. blandt de øvrige iværksættere. 45 pct. blandt øvrige iværksættere havde 9 eller flere års erhvervserfaring sammenlignet med 35 pct. i IT-erhvervene, jf. figur Når der tales om erhvervserfaring, menes der erhvervserfaring som lønmodtager, som opgøres som antal år der er indbetalt ATP

15 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 81 Iværksættere i IT-erhvervene har således i gennemsnit mindre erhvervserfaring end øvrige iværksættere. Dette er en konsekvens af, at iværksættere i IT-erhvervene i gennemsnit er yngre end øvrige iværksættere. Figur Iværksættere fordelt på branchekendskab Iværksættere inden for IT-erhvervet Iværksættere uden for IT-erhvervet Med branchekendskab Uden branchekendskab Kilde: Danmarks Statistik, Tilgang af nye virksomheder og FIDA-databasen (særkørsel). Mindre andel med branchekendskab blandt IT-iværksættere end blandt øvrige iværksættere Blandt iværksættere inden for IT-erhvervene havde kun 12 pct. branchekendskab 6 sammenlignet med 23 pct. blandt øvrige iværksættere, jf. figur Sammenholdes disse tal med aldersfordelingen og erhvervserfaringen blandt iværksætterne, er der noget der tyder på, at iværksættere i IT-erhvervene i højere grad starter virksomhed umiddelbart, eller få år efter, afsluttet uddannelse. De har således hverken opbygget erhvervserfaring eller branchekendskab. 5.6 Internationale sammenligninger IT-erhvervenes beskæftigelsesudvikling i de nordiske lande. Figur Fuldtidsansatte i de nordiske IT-erhverv IT-industri IT-serviceerhverv 1995=1 1995= Sverige Finland Sverige Norge Norge Danmark 95 Danmark Finland Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries. 6 Branchekendskab defineres her, som at have været lønmodtager i samme branche, som der hvor der startes en ny virksomhed. 7 Excl. Island, for hvilket der ikke foreligger data for en tilstrækkeligt lang periode.

16 82 Beskæftigelsen i IT-erhvervene IT-erhvervenes beskæftigelsesudvikling i Sverige og Finland har været endnu mere markant end i Danmark, både for industriens og serviceerhvervenes vedkommende, jf. figur Stigende beskæftigelse i de nordiske landes IT-erhverv i Finland og Sverige også i IT-industrien IT-serviceerhvervenes stigende beskæftigelse skyldes især Generelt er IT-erhvervene i de nordiske lande karakteriseret af en betydelig vækst i beskæftigelsen op gennem 199'erne, og en vækst, der er højere end den private sektors beskæftigelsesudvikling i de respektive lande. I Finland og Sverige har beskæftigelsesudviklingen i IT-industrien været større end i den private sektor, og for Finlands vedkommende også større end væksten inden for Serviceerhvervene generelt. I Danmark og Norge har IT-industriens vækst været på samme niveau som den private sektors samlede beskæftigelsesudvikling. IT-serviceerhvervene er i alle landene vokset mere end den private sektor, hvilket især skyldes en betydelig beskæftigelsesudvikling inden for, hvor beskæftigelsen i perioden er steget med hhv. 35 pct. i Danmark, 43 pct. i Finland, 73 pct. i Norge og 53 pct. i Sverige. Telekommunikationssektoren er vokset mere end IT-engroshandelserhvervene i Danmark og Norge, og i Norge er beskæftigelsen inden for IT-engroshandel i praksis faldet med 1 pct. siden I både Finland og Sverige er IT-engroshandel derimod vokset med 22 pct., og den beskæftigelsesmæssige vækst har således været større end i Telekommunikationssektoren (hhv. 15 pct. i Finland og 6 pct. i Sverige) 8. Beskæftigelsen i de nordiske IT-erhverv IT-erhvervenes betydning for den samlede beskæftigelse er størst i Sverige Figur IT-sektorens beskæftigelsesmæssige betydning i de enkelte nordiske lande illustreres af figur 5.6.2, der viser beskæftigelsens fordeling på hhv. IT-industri og IT-serviceerhverv som andel af den samlede beskæftigelse i den private sektor. Det fremgår, at ITerhvervenes betydning er størst i Sverige, hvor erhvervene beskæftiger 9,6 pct. af samtlige beskæftigede i den private sektor. De tilsvarende andele er for Finland 8,4 pct., Danmark 8,1 pct., Norge 5 pct. og Island 3,7 pct. IT-industriens betydning er væsentligt større i Sverige og Finland end i de øvrige nordiske lande, mens Danmark og Sverige er de nordiske lande, hvor IT-serviceerhvervenes beskæftigelsesmæssige betydning er størst, jf. figur IT-beskæftigelsens andel af den private sektors beskæftigelse i de nordiske lande IT-industri IT-serviceerhverv Sverige Finland Danmark Norge Island Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries. Finsk og svensk IT-industri er stærkt specialiseret Sammenlignet med Finland, Norge og Sverige, adskiller den danske IT-industri sig ved en relativt stor beskæftigelse inden for Fremstilling af TV- og radiomodtagere 8 En del af forklaringen på den lavere udvikling i Telekommunikationsbranchen i Finland og Sverige i den viste periode kan være, at branchens vækst er sat ind på et tidligere tidspunkt.

17 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 83 (knapt en tredjedel), som er den største danske IT-industribranche, jf. figur Norges største IT-industribranche er Fremstilling af måleudstyr mv., som udgør 28 pct. af IT-industriens beskæftigelse. Sammenlignet med Danmark og Norge, er både Finlands og Sveriges IT-industri væsentligt mere specialiseret, og koncentrerer sig om Fremstilling af TV- og radio-sendere samt apparater til telefoni, som repræsenterer hhv. 6 pct. og 49 pct. af de beskæftigede i de to landes IT-industri. Figur Fuldtidsansatte i IT-industrien i de nordiske lande Isolerede ledninger/ kabler 6 Kredsløb/ halvlederkomponenter Telemateriel 5 Radioer, fjernsyn mv. Navigations-/måleudstyr mv. 4 Øvrig it-industri Danmark Finland Norge* Sverige Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries Norge: Data vedr. beskæftigede personer Kun I Danmark har IT-engroshandel størst beskæftigelsesmæssig betydning Figur Den beskæftigelsesmæssige tyngde af de forskellige IT-serviceerhverv varierer mellem de nordiske lande; Danmark er således det eneste af de nordiske lande, hvor ITengroshandel er det største IT-serviceerhverv, jf. figur I både Finland, Norge og Sverige er den største branche inden for IT-serviceerhvervene, mens Island - som det eneste nordiske land - har en næsten ligelig fordeling af beskæftigelsen mellem de tre serviceerhverv. Fuldtidsansatte i IT-serviceerhvervene i de nordiske lande IT-engroshandel Telekommunikation Danmark Finland Norge* Sverige Island* Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries Norge og Island: Data vedr. beskæftigede personer Svensk og finsk IT-industri er præget af store virksomheder Den svenske, og navlig den finske IT-industri er i endnu højere grad end dansk og norsk IT-industri præget af store virksomheder, jf. figur IT-serviceerhvervene beskæftigelse er derimod mest koncentreret i Danmark og FInland, jf. figur Inden for IT-serviceerhvervene er navnlig Telekommunikationsbranchen stærkt koncentreret i både Finland og Danmark, mens den i Sverige har tilnærmelsesvist samme

18 84 Beskæftigelsen i IT-erhvervene størrelsesmæssige struktur som de øvrige serviceerhverv 9. For Finlands vedkommende har beskæftigelsen inden for IT-engroshandel og -konsulentvirksomhed derimod nogenlunde samme fordeling som serviceerhvervene som helhed. Figur Beskæftigelsen i de nordiske landes IT-industri, fordelt på virksomhedsstørrelse (+) Sverige 1998 Norge 1997 Finland 1998 Danmark Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries Figur Beskæftigelsen i de nordiske landes IT-Serviceerhverv, fordelt på virksomhedsstørrelse (+) Sverige 1998 Norge 1997 Finland 1998 Danmark Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries Udvikling i IT-erhvervenes lønsum i de nordiske lande 1 IT-erhvervenes lønsum vokset mindre i Danmark end i de øvrige nordiske lande IT-erhvervenes samlede lønsum er vokset mindre i Danmark end i de øvrige nordiske lande i perioden , hvilket gælder IT-industrien, men i særdeleshed IT-serviceerhvervene, hvor forskellen mellem Danmark og de tre andre nordiske lande er markant, jf. figur Det er bemærkelsesværdigt, at den finske IT-industri har haft en vækst i lønsummen, der langt overstiger beskæftigelsesstigningen, idet lønsummen er steget med 65 pct. i perioden , mens antallet af fuldtidsansatte er vokset med 3 pct. 9 Jf detaljerede tal vedr. størrelsesfordeling af beskæftigelsen i Bag om tallene vedr. kap. 5, tabellerne Ekskl. Island for hvilket der ikke foreligger data.

19 Beskæftigelsen i IT-erhvervene 85 Figur Udviklingen i IT-erhvervenes lønsum i de nordiske lande IT-industri IT-serviceerhverv 1995=1 1995= Finland Sverige Sverige Finland 12 Norge Danmark 1 Norge 9 9 Danmark Kilde: Danmarks Statistik m.fl., The ICT Sector in the Nordic Countries. OECD-analyse af IT-beskæftigelsen OECD: Danmarks IT-beskæftigelse blandt de største i OECD Danmark blandt de 5 største lande mht. beskæftigelsen i IT-engroshandel og -konsulentvirksomhed En OECD-analyse af medlemslandenes IT-erhverv baseret på talmateriale fra placerer Danmark blandt de 6 OECD-medlemslande, hvor beskæftigelsen i ITerhvervene har størst betydning i forhold til den samlede beskæftigelse i den private sektor 13. De øvrige 5 lande er Sverige, Schweitz, Ungarn, Finland og Norge, jf. figur Analysen viser endvidere, at de nordiske landes IT-beskæftigelse bidrager med 3,4 pct. af den samlede IT-beskæftigelse i OECD-landene. Af analysen, der også omfatter de enkelte IT-erhvervs andel af den samlede beskæftigelse i IT-erhvervene, fremgår det, at Danmark er blandt de fem lande (sammen med Østrig, Norge og Belgien), hvor IT-engroshandel og -konsulentvirksomhed har den relativt største beskæftigelsesmæssige betydning for IT-erhvervene. 11 Ekskl. Island for hvilket der ikke foreligger data for en tilstrækkeligt lang periode. 12 OECD: Measuring the ICT Sector, Paris, Det skal bemærkes, at talmaterialet for en stor dels vedkommende er baseret på eksisterende databaser mv., hvorfor der forekommer afvigelser ift. nationale opgørelser.

20 86 Beskæftigelsen i IT-erhvervene Figur Beskæftigelsen i IT-erhvervene i OECD. Andel af samlet beskæftigelse i den private sektor Tyrkiet (2) New Zealand Korea (2) Australien ( ) Portugal (1) Tyskland (2) Tjekkiet (1) Japan (2) Italien OECD (3) Holland (2) USA EU (3) Frankrig Island (1996) Belgien Canada Irland (2) UK Østrig (1) Danmark Norge (1996) Finland Ungarn Schweitz Sverige Inkl. engroshandel med maskiner, udstyr og tilbehør (ICIS 515). 2 Ekskl. engroshandel med maskiner, udstyr og tilbehør (ICIS 515). 3 Beregnet med udgangspunkt i de foreliggende landes data. Kilde: OECD: Measuring the ICT Sector, Paris 2.

8. It-erhvervene. 8.1 Introduktion

8. It-erhvervene. 8.1 Introduktion It-erhvervene 123 8. It-erhvervene 8.1 Introduktion It-erhverven er et vækstområde It-erhvervene er blandt de erhvervsområder, der har oplevet den største vækst op gennem 199 erne, men også en efterfølgende

Læs mere

IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR

IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR \\1651-FS-0\VOL2\BRUGERE\GS\jan-feb-2003\ae-hk-mw.doc 1 Af Martin Windelin, direkte tlf.: 33557720 16.01.2003 Resumé: IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR Ifølge de mest aktuelle beskæftigelsestal

Læs mere

2.2 Strukturudviklingen i IT-erhvervene

2.2 Strukturudviklingen i IT-erhvervene IT-erhvervene 27 2. IT-erhvervene 2.1 Indledning IT-erhvervene er blandt de erhvervsområder, der har oplevet den største vækst i de senere år, og forventningerne til - og ønsker om - fortsat vækst og udvikling

Læs mere

Beskæftigelsen i IT-erhvervene i Region Aalborg

Beskæftigelsen i IT-erhvervene i Region Aalborg Beskæftigelsen i IT-erhvervene i Baggrund og formål IT-erhvervene er blandt de erhvervsområder, der har været størst fokus på de seneste år. Forventninger til og ønske om fortsat vækst og udvikling inden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977 2017 Nøgletal fra medlemsregisteret 1 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Antal praktiserende læger...4 Alder og køn...4

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Definition af it-erhvervene: Definitionen opdeler it-erhvervene i hhv.

Definition af it-erhvervene: Definitionen opdeler it-erhvervene i hhv. It-erhvervene 141 8. It-erhvervene 8.1 Introduktion Udbudssiden i it-erhvervene Fem emner Stigning i omsætning, men fald i beskæftigelse It-erhvervene producerer en vigtig del af udbuddet af varer og tjenester

Læs mere

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005 Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner Januar 2005 2 1. Indledning Regionerne har en afgørende betydning for erhvervsudviklingen i Danmark. Iværksætterne og de etablerede virksomheder skal udnytte

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION April 2012 Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977-2012 Nøgletal fra medlemsregisteret (Populationspyramide - 1993 og 2012) Resume Denne statistik vedrører den

Læs mere

IKT i Nordjylland. Allan Næs Gjerding. NIF Bestyrelsesmøde 31. maj 2005

IKT i Nordjylland. Allan Næs Gjerding. NIF Bestyrelsesmøde 31. maj 2005 IKT i Nordjylland Allan Næs Gjerding NIF Bestyrelsesmøde 31. maj 2005 IKT i Status på IKT Arbejdssteder, jobs og lønsum inden for IKT Arbejdsstyrkens IT kompetencer IT-stillinger IT-uddannelser Hvordan

Læs mere

7. It-erhvervene. Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene

7. It-erhvervene. Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene It-erhvervene 69 7. It-erhvervene Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene. 2-24 1. 9. 8. 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. Anta 588 596 576 597 169 177 1641 1639 198 23 232 244 6565 663 6623 6445 584 1515 279 771 2

Læs mere

IT-erhvervene i tal 2009

IT-erhvervene i tal 2009 IT-erhvervene i tal 2009 BrainsBusiness - ICT North Denmark kort fortalt... IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks

Læs mere

8. It-erhvervene. 8.1 Introduktion

8. It-erhvervene. 8.1 Introduktion It-erhvervene 133 8. It-erhvervene 8.1 Introduktion It-erhvervene vigtig i informationssamfundet 8.2 It-erhvervenes struktur 8.3 Økonomisk udvikling 8.4 Beskæftigelse 8.5 Forskning og udvikling It-erhvervene

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Svagt fald i ledigheden i december 1 Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Knap hver fjerde offentligt ansat er over år Industrien

Læs mere

Tabelsamling. Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik Revideret 2. december 2004

Tabelsamling. Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik Revideret 2. december 2004 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2002 Tabelsamling Revideret 2. december 2004 Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942

Læs mere

IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten

IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten Særligt it-konsulenter og iværksættere skal tilskrives æren for, at hele it-sektorens fuldtidsbeskæftigelse er i fremgang ovenpå

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Beskæftigelse i procesindustrien

Beskæftigelse i procesindustrien Thomas Klintefelt, chefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 APRIL 218 Beskæftigelse i procesindustrien Beskæftigelsen i procesindustrien er steget i de seneste at beskæftigelsen stiger. Sammenfatning I perioden

Læs mere

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Sammenfatning Denne analyse af -ordningen i 1997 beskæftiger sig med udbudssiden i, det vil sige -virksomhederne og især virksomhedernes ejere og deres ansatte.

Læs mere

Nøgletal for region Syddanmark

Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark - - Forord Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark er udarbejdet i et samarbejde mellem AF-regionerne Fyn, Ribe, Sønderjylland og Vejle. Baggrunden

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Oktober 2006 af Martin Windelin tlf. 3355 7720 og Bjarne T. Hansen IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Selvom antallet af beskæftigede

Læs mere

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu)

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu) Statistik for erhvervsgrunduddannelsen (egu) 2002 November 2003 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og resumé... 2 2. Indgåede aftaler... 2 3. Gennemførte og afbrudte aftaler... 5 4. Den regionale aktivitet...

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

IT erhvervene i tal Maj 2014

IT erhvervene i tal Maj 2014 IT erhvervene i tal Maj 2014 IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BusinessAalborg for BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Hensigten

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-november 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: januar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: november

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema 6. grænsearbejdere i 3. kvartal 11 Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Stigende aktiveringsgrad for dagpengemodtagere

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Hele

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Flere arbejdspladser i København Andel blandt årige med kun grundskole og som ikke er under uddannelse. København, 1. januar 2005.

Flere arbejdspladser i København Andel blandt årige med kun grundskole og som ikke er under uddannelse. København, 1. januar 2005. 2006:5 Orientering Statistisk Kontor 13. juni 2006 Flere arbejdspladser i København Københavns arbejdsmarked er i fremdrift. Efter nedgangsår i 2002 og 2003 viser nye tal, at der i 2004 blev skabt 3.000

Læs mere

Beskæftigelsen i fødevareindustrien

Beskæftigelsen i fødevareindustrien DI Den 3. januar 214 Beskæftigelsen i fødevareindustrien 1. Sammenfatning I dette notat beskrives udviklingen i beskæftigelsen i fødevareindustrien. Notatets hovedkonklusioner er følgende: Faldet under

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

3. TABELLER OG DIAGRAMMER

3. TABELLER OG DIAGRAMMER 3. TABELLER OG DIAGRAMMER Dette afsnit indeholder en række tabeller og tilhørende diagrammer, der viser antallet af stemmeberettigede og valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 18. november 1997 i Århus

Læs mere

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006 Sagsnr. Ref: HJO/MHO/BLA September Lønudviklingen i. kvartal Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var, pct. i. kvartal, svarende til en stigning på, pct.-point i forhold til forrige

Læs mere

Beskæftigelse (1.000 pers.) 2.743,0 2.739,3 2.720,0-23,0-19,3 Ledighed 150,5 145,0 144,7-5,8 0,3. Sagsnr. Ref. MHI Den 28.

Beskæftigelse (1.000 pers.) 2.743,0 2.739,3 2.720,0-23,0-19,3 Ledighed 150,5 145,0 144,7-5,8 0,3. Sagsnr. Ref. MHI Den 28. Sagsnr. Ref. MHI Den 28. februar 2003 $UEHMGVQRWDW,)RNXVSnEHVN IWLJHOVHOHGLJKHGRJDUEHMGVVW\UNH 1RWDWHWEHO\VHUGHQJHQQHPVQLWOLJHnUVXGYLNOLQJLQ JOHWDOOHQHIRUDUEHMGVPDUNHGHW Siden 1994 og frem til 2001 er

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 Hele

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 4 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet om kvinder og

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv.

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv. Figur 1.1 Udbredelse af hurtige adgangsveje oktober 2003 30 Pr. 0 indbyggere 25 20,3 15 5 0 14,9 7,5 9,7 7,6 6,5 1,,5 3,4 4,4 7, 6,7 5,6 3,4 4,5 5,7 5,1 4,4 2,9 3,0 1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Teknologisk Institut, Arbejdsliv Postboks 141

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

Deltidsansættelser i Danmark

Deltidsansættelser i Danmark Side 1 af 6 Deltidsansættelser i Danmark BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSLIV Side 2 af 6 Indholdsfortegnelse 1. Deltidsansættelser fordelt på køn... 3 2. Deltidsansættelse blandt akademikere... 5 Hovedkonklusioner

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: oktober 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: august

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 7 August 3. Kvartal 28 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Ledigheden for kontorlokaler fortsætter den stigende tendens på landsplan. Således ligger

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - september 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: november 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN?

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? 2. juni 2006 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? Antallet af marginaliserede personer er omtrent blevet halveret i perioden 1997-2003 og var i 2003 på omkring 38.400 personer.

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT

KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT Termer KØBENHAVNS UNIVERSITET, ØKONOMISK INSTITUT SAMFUNDSBESKRIVELSE, 1. ÅR, 2. SEMESTER HOLD 101, PETER JAYASWAL HJEMMEOPGAVE NR. 3, EFTERÅR 2005 THOMAS RENÉ SIDOR, 100183-1247 ME@MCBYTE.DK SÅ Statistisk

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juli 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juli

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande 15. maj 2019 Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande En helt ny opgørelse af indikatorer for arbejdskraftmangel i EU ved indgangen til 2. kvartal 2019,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Videre i uddannelsessystemet

Videre i uddannelsessystemet Videre i uddannelsessystemet - fra de gymnasiale uddannelser Mette Skak-Nielsen Nuri Peker Videre i uddannelsessystemet - fra de gymnasiale uddannelser Udgivet af Danmarks Statistik Juni 25 Oplag: 5 Danmarks

Læs mere

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Uddannelse Uddannelsesniveauet i Region

Læs mere

Arbejdsmarked. Arbejdsmarked. 1. Det danske arbejdsmarked. 2. Befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet. Statistisk Årbog 2002 Arbejdsmarked 127

Arbejdsmarked. Arbejdsmarked. 1. Det danske arbejdsmarked. 2. Befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet. Statistisk Årbog 2002 Arbejdsmarked 127 Arbejdsmarked 1. Det danske arbejdsmarked Arbejdsmarked Figur 1 Erhvervsfrekvens for 16-66-årige 1981-2001 Procent 100 90 80 70 60 80 85 90 95 00 Mænd I alt Kvinder Flere kvinder på arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedsstatistikken

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING OPBYGNING Ankestyrelsens notat Integration: Status og udvikling indeholder en række hovedtal om indvandrere og efterkommere i Danmark. 1 Notatet omfatter tre afsnit, der

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - oktober 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: december 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse

VÆKSTIVÆRKSÆTTERE. Nye virksomheder i vækst BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse VÆKSTIVÆRKSÆTTERE BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Nye virksomheder i vækst Antal og geografi Beskæftigelse Jobskabelse Uddannelse INDLEDNING Indhold Baggrund og analyse I kølvandet på den

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2017

Læs mere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Gennem de sidste år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Blandt etniske

Læs mere

IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006

IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006 20. juli 2006 af Martin Windelin tlf. 3355 7720 og Bjarne T. Hansen tlf. 3355 7729 IT-BESKÆFTIGELSEN STEG I 1. KVARTAL AF 2006 Den sæsonkorrigerede IT-beskæftigelse steg i 1. kvartal af 2006 med ca. 1.400

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008.

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008. A nalys e Udviklingen i beskæftigelsesfrekvensen for personer i pensionsalderen Af Nadja Christine Andersen En række politiske tiltag har de sidste ti år haft til hensigt at få flere ældre i pensionsalderen

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Iværksættere og nye virksomheder. Nøgletal 2006

Iværksættere og nye virksomheder. Nøgletal 2006 Iværksættere og nye virksomheder Nøgletal 2006 August 2006 Iværksættere og nye virksomheder, Nøgletal 2006 Udgivet af: Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

IT-BRANCHEN HAR VUNDET TO UD AF TRE TABTE JOB TILBAGE

IT-BRANCHEN HAR VUNDET TO UD AF TRE TABTE JOB TILBAGE 18. december 2007 Af Martin Windelin tlf. 33557720 og Louise Hansen tlf. 33557723 Resumé: IT-BRANCHEN HAR VUNDET TO UD AF TRE TABTE JOB TILBAGE De seneste to års kraftige vækst i IT-branchen er hovedårsagen

Læs mere

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Antal Ældre - 2017 Ældre Sagen Marts 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn.

Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn. Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn. Delnotaterne kan læses isoleret og danner til sammen en afdækkende

Læs mere

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Senest opdateret oktober 216 IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Iværksætterindblikket er en samling af aktuel viden om dansk iværksætteri set i dansk og international sammenhæng og med fokus på både de etablerede

Læs mere

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv 1K 213 2K 213 3K 213 4K 213 1K 214 2K 214 3K 214 4K 214 1K 21 2K 21 3K 21 4K 21 1K 216 2K 216 Fakta om økonomi August 216 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé:

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé: 5. marts 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: ELITEN I DANMARK Knap 300.000 personer er i eliten i Danmark og de tjener omkring 60.000 kr. pr. måned. Langt hovedparten

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET Undersøgelse vedrørende perioden 1.1.2016 til 31.12.2019. 1. Indledning I år 2000 gennemførte Justitsministeriets Forskningskontor

Læs mere