BØRN OG UNGE Økonomi og Administration Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRN OG UNGE Økonomi og Administration Aarhus Kommune"

Transkript

1 Baggrundsnotat: status på de administrative fællesskaber I dette notat præsenteres resultaterne fra den statusopsamling på de administrative fællesskaber, som er blevet gennemført fra december 2016 til marts Baggrunden for statusopsamlingen er, at chefgruppen i efteråret 2016 besluttede, at der skulle laves en foreløbig status på, om de administrative fællesskaber er på rette vej eller om noget giver anledning til yderligere opmærksomhed. Statusopsamlingen skal samtidig ses i sammenhæng med Børn og Unges organisatoriske vision om Stærkere fællesskaber, da den giver mulighed for at dele viden og foreløbige erfaringer, og for at reflektere over egen praksis. Baggrunden for de administrative fællesskaber I 2013 blev der på lokal opfordring gennemført et pilotprojekt, hvor fem lokaldistrikter etablerede administrativt fællesskab mellem skole og dagtilbud. Pilotprojektet pegede på, at der decentralt var skabt en organisatorisk ramme, som muliggjorde et administrativt samarbejde mellem skoler og dagtilbud. Erfaringerne fra projektet pegede derudover på, at en samling af de administrative opgaver vil have flere positive effekter. Først og fremmest knyttede der sig en direkte effektiviseringseffekt til samlingen, men der blev også peget på potentielle kompetence-, og kvalitetsforbedringer på specielt løn- og økonomiområdet. Side 1 af 24 BØRN OG UNGE Økonomi og Administration Aarhus Kommune Fællessekretariatet Grøndalsvej Viby J Direkte nicmad@aarhus.dk Sag: 16/ Sagsbehandler: Nicolas Madsen I forbindelse med budgettet for 2015 besluttede Byrådet som en del af Børn og Unges forslag til gennemførelse af 0,7 pct. effektiviseringer at der skulle etableres administrative fællesskaber mellem skoler og dagtilbud. Dette dels som et effektiviseringsbidrag lokalt, dels for at skabe grobund for de centrale effektiviseringer i fællesfunktionerne, der ville få færre, større og mere fagligt robuste administrative enheder at understøtte. Endelig skulle etableringen af de administrative fællesskaber ses i sammenhæng med projektet om god decentral administration. På dagtilbudsområdet blev effektiviseringen udmøntet som en reduktion i afdelingstillægget pr. afdeling. På den måde kom besparelsens størrelse for det enkelte dagtilbud til at afhænge af antallet af afdelinger. Besparelsen udgør kl. pr. afdeling 1. For skole samt SFO blev effektiviseringen udmøntet som en reduktion beregnet pr. barn/elev indskrevet i enheden med udgangspunkt i indskrivningstallet, som ligger til grund for budgettildelingen. Beløbet udgør 96. kr. pr. barn i SFO og 92 kr. pr. elev for skoler. Beslutningen fik budgetmæssig virkning pr. 1. juli Udmøntningen omfattede både kommunale og selvejende dagtilbud. Selvejende dagtilbud med flere afdelinger kom til at bidrage med kr. pr. afdeling.

2 Afgrænsning I forbindelse med, at chefgruppen godkendte forslaget om at lave en foreløbig status på de administrative fællesskaber blev det samtidig besluttet at afgrænse statusopsamlingen til at adressere følgende temaer: Rammerne for og organiseringen af de administrative fællesskaber Etableringsprocessen, herunder områdechefernes og fællesfunktionernes rolle Foreløbige erfaringer med de administrative fællesskaber De administrative medarbejderes sociale kapital Side 2 af 24 Metode Statusopsamlingen er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt dagtilbudsledere, skoleledere og administrative ledere, hvor 123 ud af 135 ledere har svaret på spørgeskemaet. Det giver en svarprocent på Spørgeskemaet bestod af både åbne og lukkede spørgsmål. en kort rundspørge blandt afdelingerne i fællesfunktionerne. resultater fra Social Kapital-målingen for de administrative medarbejdere i de administrative fællesskaber. 176 administrative medarbejdere deltog i målingen 3. inputs og centrale bemærkninger fra områdeledermøder, hvor de samlede resultater og det enkelte områdes resultater er blevet præsenteret og drøftet. Notatets opbygning Notatet indledes med en sammenfatning, der præsenterer de centrale resultater fra statusopsamlingen. Derefter gennemgås resultaterne for hvert enkelt tema, som har været undersøgt. Sammenfatning På nuværende tidspunkt er der etableret administrative fællesskaber i 42 ud af 45 lokaldistrikter. Kolt-Hasselager er det seneste lokaldistrikt, som har etableret administrativt fællesskab. Det skete den 1. januar I bilag 3 findes en oversigt over sammensætningen af de administrative fællesskaber. Hvad angår rammerne for og organiseringen af de administrative fællesskaber (side 5-9) viser statusopsamlingen at 2 Af de 123 ledere svarede ni, at de ikke var en del af et administrativt fællesskab og de er derfor ikke blevet stillet yderligere spørgsmål i undersøgelsen. 3 Det har ikke været muligt i rapporten for de administrative medarbejdere at udregne en svarprocent, da der for de administrative medarbejdere ikke forelå en respondentliste. Et udtræk fra LIS viser dog, at der er 227 ansatte medarbejdere i de administrative fællesskaber eksklusiv lederne. Det giver en svarprocent på 78.

3 Der både er ledere, som er tilfredse og utilfredse med, at det i høj grad har været op til det enkelte lokaldistrikt at fastlægge rammerne for det administrative fællesskab. Der som følge af de frie rammer for de administrative fælleskaber er stor forskel på de administrative fællesskabers organisering og udformning. Placeringen af de administrative fællesskaber på skolerne ifølge nogle dagtilbudsledere skaber en risiko for, at der er opstår en distance mellem administration og resten af dagtilbuddet. Tre ud af fire dagtilbudsledere har dog kontor på skolen og det kan være én måde at forhindre distancen i at opstå. Ifølge dagtilbudsledere og administrative ledere er eller kan det være en udfordring for det administrative fællesskab, at den administrative leder kun referer til skolelederen og kun indgår i skolens ledelsesteam. Nogle dagtilbudsledere ser desuden en risiko for, at dagtilbuddets opgaver nedprioriteres i forhold til skolens. At der kan være behov for en principiel drøftelse af den administrative leders rolle herunder ansættelsesforhold og arbejdsvilkår og placering i lokaldistriktet. Side 3 af 24 I forhold til etableringsprocessen (side 9-15) viser statusopsamlingen, at Tre ud af fire ledere svarer, at de er kommet godt på plads med deres administrative fællesskab. Der er en klar sammenhæng mellem om lederne har haft en god etableringsproces og deres vurdering af, om de er kommet godt på plads. Udslagsgivende for, om man har haft en god etableringsproces, er ifølge lederne selv, hvorvidt der har været en vilje til at ville samarbejde om administrationen og om de berørte medarbejdere er blevet inddraget i processen. Områdecheferne har forvaltet deres rolle i etableringsprocessen forskelligt. Derudover har nogle ledere påpeget, at der ikke altid har været en fælles linje i forhold til de udmeldinger, der er kommet fra områdecheferne. Der blandt lederne har været uklarhed omkring fællesfunktionernes rolle i etableringsprocessen. Der er dog ledere, som giver udtryk for 1) at fællesfunktionerne ikke i tilstrækkelig grad har formået at adressere deres henvendelser, og 2) at fællesfunktionerne ikke har formået at klæde de administrative ledere ordentligt på til at gå direkte ind og overtage ansvaret for dagtilbuddets administrative opgaver. I forhold til de foreløbige erfaringer (side 15-23) viser statusopsamlingen, at Hver fjerde leder har svaret, at det på nuværende tidspunkt er lykkes at indhente den budgetreduktion, som fulgte med.

4 Lidt over halvdelen af lederne vurderer, at de administrative fællesskaber har medvirket til gøre administration mindre sårbar, mens knap fire ud af ti har oplevet et løft i kvaliteten og i effektiviteten i opgaveløsningen. Hverken blandt lederne eller afdelingerne i fællesfunktionerne er indtrykket, at de administrative fællesskaber har haft en markant påvirkning på behovet for støtte eller på den støtte, der efterspørges. Mens næsten alle skoleledere regelmæssigt sparrer med den administrative leder, er det kun lidt over halvdelen af dagtilbudslederne, der på nuværende tidspunkt har en regelmæssig sparring med den administrative leder. Der blandt lederne er en forventning om og tro på, at de administrative fællesskaber på sigt kan blive en gevinst, både hvad angår kvalitet, effektivitet, sårbarhed og arbejdsmiljø. Side 4 af 24 I forhold til de administrative medarbejderes sociale kapital (side 23) viser den netop gennemførte måling, at De administrative medarbejdere som gruppe har haft en positiv udvikling i forhold til relationen til deres nærmeste leder sammenlignet med resultaterne for Relationerne til kolleger og arbejdspladsen ligger tæt på samme niveau som i 2015, dog med en lille positiv stigning. Resultaterne for de administrative medarbejdere på alle dimension ligger under de samlede resultater for Børn og Unge. Samlet set viser statusopsamlingen, at de fleste administrative fællesskaber er kommet godt på plads og at det går den rette vej. Opsamlingen viser dog også, at der er stor forskel på, hvor det enkelte administrative fællesskab er i processen, at der er forskellige måder at være i processen på, samt ikke mindst, at der er forskellige måder at samarbejde om og organisere det administrative fællesskab på. I forlængelse heraf gav flere ledere på områdeledermøderne udtryk for, at man med fordel kunne overveje at finde eksempler på best practice, så de administrative fællesskaber kan lære af hinanden. For en del af fællesskaberne venter der fortsat et arbejde med at realisere den indlagte budgetreduktion som var en del af byrådsbeslutningen og de potentialer, som en fælles administration mellem skole og dagtilbud i øvrigt rummer. Sidst, men ikke mindst, viser opsamlingen, at der er en række problematikker forbundet med de administrative fællesskaber, som det er vigtigt at være opmærksom på i bestræbelserne på at skabe en velfungerende og driftssikker administration, deriblandt referenceforhold mellem lederne. På baggrund af statusopsamlingen har chefgruppen besluttet, 1) at der i foråret 2018 laves en endelig evaluering af de administrative fællesskaber og

5 2) at områdecheferne i mellemtiden indsamler idéer til, hvad de administrative fællesskaber kunne have gavn af fra fællesfunktionerne. Der nedsættes en arbejdsgruppe, som får til opgave at udvikle og omsætte idéerne til konkrete tiltag. Side 5 af 24

6 Rammer for og organisering af de administrative fællesskaber I forbindelse med, at byrådsbeslutningen skulle implementeres, vedtog Børn og Unges chefgruppe en fælles ramme om de administrative fællesskaber. Implementeringen af byrådsbeslutningen skulle ske lokalt med områdechefen som ansvarlig processen. Hvert lokaldistrikt skulle derfor nedsætte en lokal styregruppe bestående af dagtilbudsleder, skoleleder og administrative leder med reference til områdechefen. Fællesfunktionerne skulle understøtte processen. Til det formål blev en centralt forankret arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Økonomi og Administration og HR og Kommunikation nedsat, som skulle indsamle og formidle opmærksomhedspunkter og gode idéer til den forestående etableringsproces. Derudover bistod Planlægningsafdelingen på baggrund af skolebesøg med at udfærdige tegninger af de administrative fællesskaber og anslog, de steder det var relevant, en eventuel anlægsudgift til indretning af de fysiske rammer. Side 6 af 24 Chefgruppen besluttede også, at de administrative fællesskaber skulle placeres på skolen, da skolens øvrige virksomhed var samlet der, hvorimod afdelingerne i dagtilbuddene er geografisk spredt. Personaleledelsen af administrationen blev placeret hos skolens administrative leder, da denne i forvejen ledte skolens administrative personale. At de administrative fællesskaber er blevet placeret på skolen har ifølge nogle dagtilbudsledere betydet, at der er opstået en distance mellem administrationen og resten af dagtilbuddet. Den distance kan blandt andet forhindre administrationen i at opnå den fornødne indsigt i forholdene på dagtilbudsområdet, og dermed opstår der større risiko for fejl. Samtidig har den fysiske distance for nogle betydet, at administrationen opfattes som afkoblet fra resten af dagtilbuddet og i stedet betragtes, som en ekstern enhed man køber en ydelse af. Her er der altså snarere tale om et kunde/leverandørforhold end et decideret fællesskab. En måde at forhindre distancen i at opstå på kunne være ved, at de administrative medarbejdere og/eller den administrative leder har support- eller mødedage i de enkelte dagtilbudsafdelinger. Knap halvdelen af de administrative ledere har svaret, at en eller flere af deres medarbejdere i et eller andet omfang er til stede i dagtilbuddets afdelinger, mens tre ud af ti svarer, at de selv prioriterer at være til stede i dagtilbudsafdelingerne. Blandt de administrative ledere, som har svaret, at de og/eller deres medarbejdere ikke er til stede ude i dagtilbuddets afdelinger, forklarer flere, at det skyldes, at dagtilbudslederen har kontor på skolen. Dagtilbuddets pædagogiske ledere kommer derfor på skolen i forbindelse med leder/teammøder og økonomimøder, hvor den administrative leder deltager. På den måde håndteres distanceproblematikken ved, at dagtilbudslederen og de pædagogiske ledere er til stede, hvor det administrative fællesskab fysisk er forankret.

7 I alt Etableringstidspunkt Mens den fysiske placering af fællesskabet og personaleledelsen var fastlagt på forhånd, har de øvrige rammer af hensyn til at sikre fleksibilitet og den lokale indflydelse været op til den lokalt nedsatte styregruppe at fastsætte i et samarbejde med områdechefen 4. Side 7 af 24 Det skulle blandt andet overvejes, om dagtilbudslederen skulle flytte ind på skolen. På nuværende tidspunkt har tre ud af fire dagtilbudsledere kontor på skolen. Blandt de dagtilbudsledere, som ikke har kontor på skolen, kan der skelnes mellem de, der aktivt har fravalgt det, og de, som ønsker at have kontor på skolen, men som er forhindret i det grundet pladsmangel på skolen. De dagtilbudsledere, der aktivt har fravalgt muligheden for at få kontor på skolen, begrunder deres fravalg med, at de ønsker at have kontor, der hvor kerneopgaven er. På områdeledermøderne blev det dog fremhævet, at det at have samlet lederne på samme sted netop kan være med til at understøtte samarbejdet om den fælles administration. Det gælder både samarbejdet mellem lederne og mellem den enkelte leder og administrationen. Erfaringerne fra pilotprojektet viste desuden, at der i forbindelse med etablering af administrativt fællesskab mellem dagtilbud og skole, var behov for at klarlægge og definere opgaveporteføljen. Samlet set er tre ud af fire ledere enige eller meget enige i, at deres administrative fællesskabs opgaveportefølje er klart defineret. Blandt lederne fra de fællesskaber, som er etableret før byrådsbeslutningen, er andelen af enige/meget enige ledere lidt større end for lederne fra de nyeste fællesskaber. Blandt de ledere, som ikke vurderer, at det administrative fællesskabs opgaveportefølje er klart defineret, har flere forklaret, at det primært skyldes, at de fortsat er i gang med at finde den rette opgavefordeling og ændre på konkrete arbejdsgange. Figur 1 Er det administrative fællesskabs opgaveportefølje klart defineret? Før byrådsbeslutning (n=39) 28% 54% 10% 5% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 24% 48% 19% 8% Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig Alle ledere (n=114) 25% 50% 16% 7% I forbindelse med en organisatorisk ændring vil der ofte løbende ske justeringer hen ad vejen, blandt andet tilpasning af opgaveporteføljen. Blandt lederne fra de fællesskaber, som er etableret før byrådsbeslutningen, svarer 4 En af anbefalingerne fra erfaringsopsamlingen på pilotprojektet var netop, at de administrative fællesskaber for at sikre størst mulig fleksibilitet og lokal indflydelse skulle etableres på baggrund af lokale aftaler mellem dagtilbud og skole.

8 tre ud af fire, at der er sket ændringer i det administrative fællesskabs opgaveportefølje, mens halvdelen af lederne fra de nye fællesskaber svarer, at der er sket ændringer. At flere ledere fra de ældste fællesskaber svarer, at der er sket ændringer kan skyldes, at de fordi de har eksisteret længere helt naturligt er nået dertil, hvor de er begyndt at gentænke opgaveporteføljen 5. Side 8 af 24 Som ansvarlig for personaleledelsen har det været op til den administrative leder at beslutte, hvordan det administrative fællesskabs opgaver skulle fordeles mellem medarbejderne. I den forbindelse ville flere opgaver med fordel kunne tænkes på tværs af dagtilbud og skole fordi regelgrundlaget er det samme. Stort set alle administrative ledere fra fællesskaber etableret før byrådsbeslutningen har lagt vægt på, 1) at medarbejderne skulle have indflydelse på deres arbejdsopgaver, 2) at de skulle varetage opgaver for både dagtilbud og skole og 3) at de skulle løse opgaver på flere områder (fx økonomi, løn og personale, indkøb). Figur 2 Hvad har de administrative ledere lagt vægt på i fordelingen af arbejdsopgaver blandt medarbejderne? De skal varetage opgaver for både dagtilbud og skole 63% 92% De skal enten varetage opgaver for dagtilbud eller for skole 8% 37% De skal varetage opgaver på flere områder (fx økonomi, løn og personale, indkøb) De skal kun varetage opgaver inden for ét bestemt område (fx økonomi, løn og personale, indkøb) Deres kompetencer afgør, hvilke opgaver de får ansvar for at løse 17% 19% 42% 63% 70% 92% Adm. ledere for fællesskaber etableret før byrådsbeslutning (n=12) Adm. ledere for fællesskaber etableret efter byrådsbeslutning (n=27) De har haft indflydelse på, hvilke opgaver de sidder med 78% 92% De skal være i stand til at løse samtlige opgaver, der varetages i det administrative fællesskab 4% 25% * Kun de administrative ledere er blevet stillet spørgsmålet. De administrative ledere har fået mulighed for at vælge flere af svarmulighederne. Blandt de administrative ledere for de nyeste fællesskaber er det også de tre forhold, flest har lagt vægt på, men ikke i lige så udtalt grad. Det er samtidig 5 Blandt de ledere, som har svaret, at der er sket ændringer, har det i langt de fleste tilfælde drejet sig om tilføjelser til det administrative fællesskabs opgaveportefølje.

9 værd at bemærke, at markant flere administrative ledere fra de nyeste fællesskaber svarer, at medarbejderne enten løser opgaver for dagtilbud eller skole. Side 9 af 24 Ud over at skulle forholde sig til en ny opgaveportefølje og fordelingen af opgaver, har man de fleste steder også samlet to medarbejdergrupper, der er ansat på forskellige vilkår. De fleste administrative medarbejdere på skolerne følger eksempelvis de særlige arbejdstidsregler, overenskomsten åbner op for på skoleområdet 6, mens en administrativ medarbejder i et dagtilbud derimod følger de almindelige arbejdstidsregler. Denne forskel kan være udfordrende for en fleksibel udnyttelse af de arbejdsmæssige ressourcer. Figur 3 Hvilke arbejdstidsregler er de administrative medarbejdere ansat i henhold til? Adm. ledere for fællesskaber etableret før byrådsbeslutning (n=12) Adm. ledere for fællesskaber etableret efter byrådsbeslutning (n=27) 8% 20% 25% 58% 55% 34% De 'almindelige' arbejdstidsregler for administrativt personale Arbejdstidsregler for administrativt personale på skoler Nogle er ansat jf. de 'almindelige' arbejdstidsregler og nogle er ansat jf. arbejdstidsregler for administrativt personale på skoler * Kun de administrative ledere er blevet stillet spørgsmålet. Hvad angår arbejdstidsregler viser figur 6, at over halvdelen af de administrative ledere for de nye fællesskaber har svaret, at de både har medarbejdere, som er ansat i henhold til de almindelige arbejdstidsregler, og nogle som er ansat i henhold til arbejdstidsregler for administrativt personale på skoler. To ud af tre ledere for de ældste fællesskaber svarer omvendt, at alle deres medarbejdere enten er ansat i henhold til arbejdstidsregler for administrativt personale på skoler eller i henhold til de almindelige arbejdstidsregler. Blandt de ældste fællesskaber er der altså i højere grad sket en harmonisering af arbejdstidsreglerne for det administrative personale. Det er ikke muligt at sige, om det er udtryk for et aktivt valg fra lederen eller om udskiftning i medarbejdergruppen har åbnet op for muligheden. Et andet og beslægtet opmærksomhedspunkt angår, hvad der er aftalt i forhold til bemanding i skoleferierne. Langt de fleste administrative fællesskaber har fundet en løsning, så der som minimum er dækning i (dele af) sommerferien. Flere steder er der også dækning på i de øvrige skoleferier. De få steder, hvor de administrative medarbejdere har fri i skoleferierne, er i øvrigt de steder, hvor samtlige medarbejdere er ansat i henhold til arbejdstidsreglerne for administrativt personale på skolerne. 6 Eksempelvis kan en skolesekretærs arbejdstid være i 42 uger årligt, samtidig med at lønnen dækker hele kalenderåret. Herved vil en skolesekretærs ugentlige arbejdstimetal være højere end løntimetallet. En skolesekretær vil således vanskeligt kunne arbejde på heltid.

10 Gennemgangen af rammerne for og organiseringen af de administrative fællesskaber illustrerer, at der er forskel på, hvordan de administrative fællesskaber har valgt at organisere sig. Det kan i sidste ende ses som en konsekvens af, at det netop er blevet prioriteret at sikre fleksibilitet og lokal indflydelse på udformningen af de administrative fællesskaber. Det er der både ledere, som er tilfredse og utilfredse med. Side 10 af 24 I kommentarerne fra spørgeskemaundersøgelsen og på områdeledermøderne har de utilfredse ledere givet udtryk for, at der har været et alt for stort lokalt råderum i forhold til at skulle etablere et samarbejde om noget så vigtigt som administrationen. Det har fx i for høj grad været overladt til skole- og dagtilbudsledere at beslutte, hvilke administrative opgaver de ville afhænde. Her kunne man med fordel have udarbejdet en liste over opgaver, der henholdsvis skulle og kunne løses af det administrative fællesskab. Ligeledes burde der ifølge de utilfredse ledere være blevet lavet en fælles model for afregning af økonomiske forhold mellem skole og dagtilbud. Sidst, men ikke mindst ville de utilfredse ledere have ønsket, at man centralt havde taget stilling til og meldt ud, hvordan der blev sikret kendte og klare referenceforhold. Nogle dagtilbudsledere har eksempelvis problematiseret, at den administrative leder fortsat kun referer til skolelederen, mens der blandt de administrative ledere omvendt er nogen som oplever, at deres ledelseslinje er blevet mudret. De tilfredse ledere er omvendt glade for, at der i implementeringen af de administrative fællesskaber er taget hensyn til det lokale råderum, så der har været plads til lokale løsninger. For denne gruppe af ledere har det været vigtigt, at man selv har fået mulighed for at finde vejen. Enkelte peger i den forbindelse på, at de gerne ville have haft mere frihed til at arrangere fællesskabet på egne præmisser, men at områdechefen hos dem har truffet beslutninger, som har begrænset råderummet. Etableringen af de administrative fællesskaber Udgangspunktet for at etablere administrative fællesskaber har været vidt forskelligt alt afhængig af, om det administrative fællesskab er blevet etableret forud for eller på baggrund af byrådsbeslutningen. De fællesskaber, der eksisterede inden byrådsbeslutningen, blev etableret på baggrund af et lokalt ønske om at lave fælles administration mellem skole og dagtilbud. Omdrejningspunktet var her en lokal og frivillig beslutning om at indlede et samarbejde om administrationen. De administrative fællesskaber, der omvendt er opstået på baggrund af byrådsbeslutningen, har haft et andet omdrejningspunkt. Her har udgangspunktet været, at en politisk beslutning forpligtede skoler og dagtilbud til at etablere og samarbejde om administration. Flere ledere fra de nyeste fællesskaber har på områdeledermøderne derudover givet udtryk for, at det først

11 I alt Etableringstidspunkt sent gik det op for dem, at byrådsbeslutningen pålagde dem at etablere administrativt fællesskab mellem skole og dagtilbud. Det har medvirket til at give en skæv start på den efterfølgende etableringsfase. Side 11 af 24 Samlet set vurderer 76 pct. af alle ledere, at de er kommet godt på plads med deres administrative fællesskab. Det skal dog samtidig bemærkes, at det er blandt lederne fra de fællesskaber, som eksisterede forud for byrådsbeslutningen, at flest vurderer, at de er kommet godt på plads. Her har ni ud af ti svaret, at de er kommet godt på plads, mens syv ud af ti ledere fra de nyeste fællesskaber synes, at de er kommet godt på plads. Figur 4 Er de administrative fællesskaber kommet godt på plads? Før byrådsbeslutning (n=39) 46% 44% 5% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 31% 39% 22% 7% Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig Alle ledere (n=114) 36% 40% 17% 4% Da det tager tid at implementere en organisatorisk ændring, er det ikke overraskende, at en større andel af lederne fra de ældste administrative fællesskaber vurderer, at de er kommet godt på plads. Tid er dog næppe i sig selv tilstrækkeligt til at forklare, hvornår et administrativt fællesskab er på plads. På områdeledermøderne og i flere af kommentarerne fra spørgeskemaundersøgelsen har lederne selv understreget, at viljen til at ville de administrative fællesskaber er en grundlæggende forudsætning for at lykkes med opgaven. Hvis ikke viljen er til stede, er det svært at få skabt et decideret fællesskab om administrationen. Der vil snarere opstå et kunde/leverandørforhold og dermed kan det være svært at opnå nogle af de synergieffekter, der potentielt er ved at have et administrativt fællesskab. Hvad angår selve etableringsprocessen, svarer tre ud af fire ledere fra de fællesskaber, der eksisterede før byrådsbeslutningen, at de er enige eller meget enige i, at de har haft en god etableringsproces, mens kun tre pct. er direkte uenige. Omvendt er det kun halvdelen af lederne fra de fællesskaber, som er etableret efter byrådsbeslutningen, der vurderer, at etableringsprocessen er forløbet godt, mens hver femte er uenig eller meget uenig. Markant flere ledere, der på eget initiativ har valgt at indgå i et administrativt fællesskab, vurderer altså, at der har været et godt etableringsforløb.

12 I alt Etableringstidspunkt Side 12 af 24 Figur 5 Har lederne haft en god proces ift. at etablere det administrative fællesskab? Før byrådsbeslutning (n=39) 44% 31% 15% 7% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 24% 28% 25% 16% 4% Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig Alle ledere (n=114) 31% 29% 22% 11% Ikke overraskende er der en stærk sammenhæng mellem oplevelsen af at have haft en god etableringsproces og vurderingen af, om man er kommet godt på plads. Blandt de ledere, der svarer, at de enten er enige eller meget enige i, at de har haft en god etableringsproces, vurderer samtlige på nær én, at de er kommet godt på plads. Blandt de ledere, som er uenige eller meget uenige i, at de har haft en god etableringsproces, er det til gengæld kun fire ud af ti ledere, som vurderer, at de er kommet godt på plads med det administrative fællesskab. Fælles for de ledere, som har haft en god etableringsproces uanset om det administrative fællesskab er etableret på eget eller byrådets initiativ er, at der har været et godt samarbejde mellem lederne. De, der ikke har haft en god etableringsproces, begrunder omvendt deres svar med, at der har manglet vilje til at ville samarbejde om administrationen. Uenigheder om den økonomiske afregning mellem skole og dagtilbud nævnes også, som en udfordring. Flertallet af lederne vurderer, at der har været et godt samarbejde om det administrative fællesskab. Blandt dagtilbudslederne vurderer 79 og 71 pct., at der har været et godt eller meget godt samarbejde med den administrative leder og skolelederen om det administrative fællesskab. Blandt skolelederne er det henholdsvis 90 og 66 pct., som synes, at der har været godt eller meget godt samarbejde. Både blandt dagtilbudslederne og særligt skolelederne er der altså flest, som har svaret, at samarbejdet med den administrative leder har været (meget) godt. Blandt de administrative ledere er der omvendt ikke forskel på andelen, som svarer, at der har været et godt eller meget samarbejde med skolelederen og dagtilbudslederen. Dog har nogle få administrative ledere oplevet, at der har været et direkte dårligt eller meget dårligt samarbejde med dagtilbudslederen.

13 De adm. lederes vurdering af... (n=39) Skoleledernes vurdering af (n=38) Dagtilbudsledernes vurdering af (n=37) Figur 6 Har der været et godt samarbejde mellem lederne om det administrative fællesskab? Side 13 af 24 samarb. med adm. leder 41% 38% 16% 5% samarb. med skoleleder 30% 41% 24% Meget godt samarb. med adm. leder 61% 29% 5% 5% Godt Hverken godt eller dårligt samarb. med dagtilbudsleder 45% 21% 23% 11% Dårligt Meget dårligt samarb. med dagtilbudsleder 49% 33% 8% 5% samarb. med skoleleder 56% 26% 10% 8% Forudsætningen for et godt samarbejde ud over viljen til at ville samarbejde er ifølge lederne selv, at der er en gensidig forståelse og respekt for, at administrationen er og skal være en fælles opgave og at de enkelte delopgaver derfor skal løses, hvor det bedst giver mening. Flere ledere fremhæver også, at det har været vigtigt at have en løbende dialog om det administrative fællesskab. Uenigheder om afregning mellem skole og dagtilbud har omvendt udgjort en barriere for samarbejdet mellem lederne i nogle administrative fællesskaber. I forbindelse med, at HMU drøftede etableringen af de administrative fællesskaber, blev det understreget, at det var vigtigt, at de berørte medarbejdere blev inddraget i processen. På den baggrund blev der sendt en orientering til skole- og dagtilbudsledere og de administrative medarbejdere, hvor det blev understreget, at alle berørte medarbejdere skal inddrages i de lokale processer i henhold til Børn og Unges personalestrategi og at de lokale MED-udvalg skulle drøfte implementeringen af de administrative fællesskaber ud fra alle forhold, der har betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Syv ud af ti ledere har svaret, at de i høj eller meget høj grad har inddraget de berørte medarbejdere, mens hver femte svarer, at medarbejderne i nogen grad er blevet inddraget. Kun fire pct. svarer, at medarbejderen kun i mindre grad eller slet ikke er blevet inddraget.

14 Figur 7 Alle ledere (n=75) Er de berørte medarbejdere blevet inddraget ifm. etableringen af de administrative fællesskaber? 35% 35% 20% 6% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Side 14 af 24 * Kun ledere fra administrative fællesskaber etableret efter byrådsbeslutningen er blevet stillet spørgsmålet. Blandt de ledere, som i høj eller meget høj grad har inddraget de berørte medarbejdere, vurderer syv ud af ti, at de har haft en god etableringsproces, mens det kun er hver tredje af de ledere, som har svaret, at medarbejderne i nogen grad er blevet inddraget, der vurderer, at etableringen er forløbet godt. Ingen af lederne, som kun i mindre grad eller slet ikke har inddraget medarbejderne, svarer, at de har haft en god etableringsproces. Områdecheferne og fællesfunktionernes rolle i forbindelse med implementeringen af byrådsbeslutningen Som det allerede er blevet nævnt skulle implementeringen af byrådsbeslutningen ske lokalt med områdechefen som ansvarlig processen, mens fællesfunktionerne skulle understøtte processen. Knap halvdelen af lederne vurderer, at deres områdechef har taget ansvar for processen med at få de administrative fællesskaber på plads, mens 16 pct. er uenige eller meget uenige. Blandt de ledere, som har svaret, at deres områdechef tog ansvar for processen, fremhæver flere, at områdechefen aktivt sørgede for, at der blev lavet en fælles proces for området, og at man i processen inddrog de berørte medarbejdere og lyttede til deres bekymringer. Der er dog også nogle få, som godt kunne have ønsket sig lidt mere frihed til at skabe fællesskabet på lokaldistriktets egne præmisser og ikke områdechefens. Blandt de ledere, der omvendt har svaret, at de er uenige i, at områdechefen tog ansvar for processen kan der skelnes mellem de, som udtrykker tilfredshed med, at områdechefen lod det være op til det enkelte lokaldistrikt at håndtere processen, og de, der har savnet, at områdechefen aktivt involverede sig i etableringsprocessen. At en leder har svaret uenig på spørgsmålet om hvorvidt områdechefen har taget ansvar for processen skal derfor ikke nødvendigvis tolkes som et negativt svar.

15 Figur 8 Har områdechefen taget ansvar for processen med at få de administrative fællesskaber på plads? Meget enig Enig Side 15 af 24 Alle ledere (n=75) 5% 41% 28% 9% 7% 10% Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig * Kun ledere fra administrative fællesskaber etableret efter byrådsbeslutningen er blevet stillet spørgsmålet. Det oprindelige spørgsmål var: Hvor enig er du i følgende udsagn: min områdechef har taget ansvar for processen med at få de administrative fællesskaber på plads. Flere ledere har på områdeledermøder og i kommentarerne fra spørgeskemaundersøgelsen hæftet sig ved, at områdecheferne har grebet deres rolle i implementeringsprocessen forskelligt an. Nogle områdechefer har været meget aktive, mens andre har ladet det være op til lokaldistrikterne selv at håndtere processen. Lederne har ligeledes påpeget, at der ikke har været en fælles linje i forhold til de udmeldinger områdecheferne er kommet med. En leder har i en kommentar fra spørgeskemaundersøgelsen fx skrevet, at vedkommendes områdechef meddelte, at skolerne ikke måtte tage betaling for den administrative leders indsats i forhold til dagtilbuddet, selvom praksis er anderledes i andre områder. Det har givet anledning til undren og frustration, fordi det har skabt forskellige rammer og forudsætninger for de administrative fællesskaber. Af den grund er der også ledere, der ville have ønsket, at områdecheferne i højere grad havde fundet fælles fodslag og var mere afstemte i forhold til det, der er blevet meldt ud til de decentrale ledere. Mens knap halvdelen af lederne er enige i, at områdechefen har taget ansvar for processen, er kun otte pct. enige i, at fællesfunktionerne har været gode til at understøtte processen. Hver tredje leder er uenig eller meget uenig, mens halvdelen har svaret, at de hverken er enige eller uenige. Figur 9 Har fællesfunktionerne været gode til at understøtte processen? Alle ledere (n=75) 8% 47% 20% 11% 14% Meget enig Enig Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig * Kun ledere fra administrative fællesskaber etableret efter byrådsbeslutningen er blevet stillet spørgsmålet. Det oprindelige spørgsmål var: Hvor enig er du i følgende udsagn: fællesfunktionerne har været gode til at støtte mig undervejs i processen. ** I spørgeskemaet er der spurgt ind til fællesfunktionerne samlet set og ikke til den enkelte afdeling i fællesfunktionerne.

16 At så få svarer bekræftende og så stor en andel svarer hverken af- eller bekræftende på spørgsmålet skyldes blandt andet, at det for flere har været uklart, hvad fællesfunktionernes rolle egentlig var. Andre har omvendt ikke haft en forventning om (eller et behov for), at fællesfunktionerne skulle påtage sig en understøttende rolle. Side 16 af 24 Blandt de uenige ledere er der dog flere, som i kommentarer har skrevet, at fællesfunktionerne ikke i tilstrækkelig grad har formået at adressere de henvendelser, der er kommet omkring de administrative fællesskaber eller at de tilbagemeldinger man har modtaget, har været uklare. På områdeledermøderne har nogle ledere desuden givet udtryk for, at fællesfunktionerne ikke har formået at klæde de administrative ledere ordentligt på til at gå direkte ind og overtage ledelsen af dagtilbuddets administrative opgaver. Flere efterlyser i den forbindelse, at der laves et kompetenceudviklingsforløb for de administrative ledere, som giver dem en grundig indføring i dagtilbuddets økonomi med mere. Det vil ikke kun give dem en grundlæggende forståelse af dagtilbuddets virksomhed, men også en bedre forudsætning for at blive en aktiv medspiller, der kan give dagtilbudslederen kvalificeret sparring. Foreløbige erfaringer med de administrative fællesskaber Selvom et stort flertal af lederne vurderer, at deres administrative fællesskab er kommet på plads, er det de færreste, der på nuværende tidspunkt svarer, at de har indhentet den medfølgende budgetreduktion. Kun hver fjerde leder svarer, at det er tilfældet. 39 pct. svarer, at det ikke er lykkes, mens hele 35 pct. har valgt at svare ved ikke på spørgsmålet. Årsagen til, at så stor en andel svarer ved ikke, skyldes ifølge lederne selv blandt andet, at det har været svært at svare entydigt på om det er lykkes at indhente budgetreduktionen, fordi den kan opnås på flere måder. Figur 10 Har de administrative fællesskaber opnået den forudsatte økonomiske effektivisering? Ja Alle ledere (n=114) 26% 39% 35% Nej Lidt flere ledere svarer, at der er blevet reduceret i antallet af medarbejdere eller i antallet af timer for de administrative medarbejdere, men samtidig svarer over halvdelen af lederne, at det ikke er tilfældet. Lederne har dog effektiviseringen for øje i arbejdet med de administrative fællesskaber. I den forbindelse efterspørger flere, at man bliver skarpere på, hvordan der fremadrettet kan måles på, om og hvordan fællesskaberne opnår effektiviseringen.

17 I alt Etableringstidspunkt Figur 11 Er der blevet reduceret i antallet af medarbejdere eller i antallet af timer for de administrative medarbejdere? Side 17 af 24 Alle ledere (n=114) 31% 55% 14% Ja Nej Foruden at medvirke til Børn og Unges effektiviseringer, var der også blandt andet på baggrund af pilotprojektet en forventning om, at de administrative fællesskaber kunne medvirke til 1) at skabe mindre lokal sårbarhed ved eksempelvis sygdom og opsigelser, 2) bidrage til en samlet effektivisering og et kvalitativt løft i de enkelte lokaldistrikters administrative opgavevaretagelse og 3) reducere behovet for central understøttelse. Derudover så dagtilbudslederne, som deltog i pilotprojektet, frem til at kunne modtage en mere strategisk sparring på økonomiområdet fra den administrative leder. På nuværende tidspunkt svarer lidt over halvdelen af lederne, at de er enige eller meget enige i, at de administrative fællesskaber har medvirket til, at administrationen er blevet mindre sårbar ved sygdom og opsigelser. Blandt de ledere, som ikke oplever at administrationen er blevet mindre sårbar, har flere forklaret, at Kompetenceudviklingsforløb for Administrative Medarbejdere i Børn og Unge (KAMBU) har gjort deres administration sårbare i de perioder, hvor medarbejderne har været på uddannelse. Der har også flere steder været udskiftning eller sygdom i medarbejdergruppen, som har skabt ustabilitet. Figur 12 Er administrationen blevet mindre sårbar efter overgangen til administrativt fællesskab? Før byrådsbeslutning (n=39) 23% 33% 23% 18% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 16% 37% 31% 11% Hverken enig eller uenig Uenig Meget uenig Alle ledere (n=114) 18% 36% 28% 13% Hvad angår kvaliteten af opgaveløsningen svarer fire ud af ti ledere, at de er enige eller meget enige i, at der er sket et løft i kvaliteten af opgaveløsningen. Det er dog her værd at bemærke, at mens halvdelen af lederne fra de ældste fællesskaber svarer, at kvaliteten er steget, så er det kun hver tredje leder fra de nyeste fællesskaber, der vurderer, at det er tilfældet.

18 I alt Etableringstidspunkt I alt Etableringstidspunkt Figur 13 Er kvaliteten i opgaveløsningen blevet bedre/større efter overgangen til administrativt fællesskab? Side 18 af 24 Før byrådsbeslutning (n=39) 15% 36% 31% 13% 5% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 12% 20% 45% 15% 5% Hverken enig eller uenig Uenig Alle ledere (n=114) 13% 25% 40% 14% 6% Meget uenig At der ikke er flere ledere, som vurderer, at der er sket et kvalitetsløft, kan skyldes, at effekten endnu ikke er indtrådt. Som en leder påpegede på et områdeledermøde, kan det dog også skyldes, at der i forvejen er en høj kvalitet i opgaveløsningen. Det er ikke på forhånd givet, at en organisatoriske ændring nødvendigvis kan øge en i forvejen høj kvalitet, men at udfordringen snarere bliver at bevare kvaliteten. Størstedelen af skole- og dagtilbudslederne er da også tilfredse med deres administrative fællesskabs opgavevaretagelse og vurderer, at fællesskabet har formået at løse opgaverne på samme niveau, som dengang, hvor skole og dagtilbud havde hver deres administration. I forhold til om administrationen er blevet mere effektiv i sin opgaveløsning efter overgangen til administrativt fællesskab ses stort set samme billede. Halvdelen af lederne fra de ældste fællesskaber svarer, at de oplever, at en mere effektiv opgaveløsning, mens det kun er hver tredje leder fra de nyeste fællesskaber, som oplever en mere effektiv opgaveløsning. Figur 14 Er administrationen blevet mere effektiv til at løse sine opgaver efter overgangen til administrativt fællesskab? Før byrådsbeslutning (n=39) 13% 36% 41% 5% Meget enig Enig Efter byrådsbeslutning (n=75) 12% 20% 45% 15% 5% Hverken enig eller uenig Uenig Alle ledere (n=114) 12% 25% 44% 11% 5% Meget uenig Svarfordelingen kan igen være udtryk for, at effekten nogle steder endnu ikke er indtrådt og/eller at der i mange lokaldistrikter i forvejen er en effektiv opgaveløsning. Pilotprojektet viste dog, at man ved at samle opgaver, som er beslægtede og/eller som ikke er rutineprægede, kan forvente, at man kommer op på en samlet opgavemængde, der gør det muligt at etablere faste rutiner og større fortrolighed med opgaverne og de systemer, de skal lø-

19 Etableret efter byrådsbeslutning Etableret før byrådsbeslutning ses i. Dette vil både kunne bidrage til færre fejl i indberetningerne og en hurtigere udførelse. Ligeledes peger flere administrative ledere på, at der generelt er eller bør være mulighed for at optimere processer og sagsgange. Side 19 af 24 Nogle administrative ledere oplever imidlertid, at det kan være en udfordring at ændre på konkrete arbejdsgange, der indebærer ændringer for dagtilbuddet, selvom det samlet set vil skabe en mere hensigtsmæssig arbejdsgang. Det kunne eksempelvis være en registreringsopgave, der flyttes fra administrationen til de pædagogiske ledere i dagtilbuddet, men som afhænger af en accept fra dagtilbudslederen. Forudsætningen for at skabe en mere effektiv opgaveløsning bliver derfor, at der er enighed om, at administrationen er en fælles opgave, og at hensynet til, at den enkelte opgave løses hvor det giver mest mening derfor vejer tungere end hensynet til hvem der skal løse opgaven. Derudover kan de (mange) forskellige it-systemer, som skal anvendes, være en forhindring i forhold til at opnå større effektivitet. Endelig skal det påpeges, at flere ledere har gjort opmærksom på, at det kan være svært at afgøre om en eventuel effekt på opgaveløsningen skyldes den organisatoriske ændring og/eller kompetenceudviklingen af de administrative medarbejdere. Der er på nuværende tidspunkt stor forskel på, hvor ofte skole- og dagtilbudslederne sparrer med den administrative leder. Ikke overraskende sparrer de fleste skoleledere ofte eller meget ofte med deres administrative leder. I og med, at den administrative leder indgår i skolens ledelsesteam, er det en helt naturlig del af samarbejdet mellem skolelederen og den administrative leder. Figur 15 Bruger skole- og dagtilbudslederne den administrative leder til strategisk sparring? Dagtilbudsleder (n=13) 15% 62% 15% 8% Ja, meget ofte Skoleleder (n=14) 21% 58% 21% Ja, ofte Ja, nogle gange Dagtilbudsleder (n=24) 17% 29% 25% 29% Nej, sjældent Nej, aldrig Skoleleder (n=24) 58% 25% 8% 4% 5% Blandt dagtilbudslederne er det kun få, der ofte sparrer med den administrative leder. Det er dog værd at bemærke, at sammenligner man dagtilbudslederne fra de ældste fællesskaber med dagtilbudslederne fra de nyeste fællesskaber, så er der en markant forskel på andelen, der som minimum nogle gange sparrer med den administrative leder. Blandt dagtilbudslederne fra de

20 ældste fællesskaber svarer 62 pct. at de nogle gange sparrer med den administrative leder og 15 pct. at de ofte gør det. Omvendt er det kun henholdsvis 29 og 17 pct. af dagtilbudslederne fra de nyeste fællesskaber, der nogle gange og ofte sparrer med den administrative leder, mens 54 pct. sjældent eller aldrig gør det. Side 20 af 24 På baggrund af områdeledermøderne og kommentarerne fra spørgeskemaundersøgelsen kan der peges på to årsager til forskellen. For det første er der blandt dagtilbudslederne fra de nyeste fællesskaber nogle som gerne vil sparre, men som endnu ikke har fået den del integreret eller som mener, at den administrative leder ikke pt har den fornødne indsigt i dagtilbuddets økonomi til at kunne give kvalificeret sparring. I og med, at dagtilbudslederstillingen er en udgående funktion, vil en eventuel løbende sparring med den administrative leder i hvert fald indledningsvist kræve en formalisering eller systematisering hvorimod skolelederne, der har deres daglige gang på skolen, har lettere ved at have en både formel og uformel sparring med den administrative leder. For det andet er der dagtilbudslederne, der betragter administrationen som en ekstern enhed, man køber en service af, men som ikke er eller skal være inde i dagtilbuddets maskinrum. Sparringen klares i stedet i dagtilbuddets ledelsesteam. Det skal understreges, at der ikke er noget krav om, at dagtilbudslederne skal sparre strategisk med de administrative ledere, men at det er en mulighed, som er opstået, fordi skole og dagtilbud nu har fælles administration. I den forbindelse påpegede flere ledere på områdeledermøderne, at det er en forudsætning, at dagtilbudsleder og administrativ leder får defineret og forventningsafstemt, hvad strategisk sparring indebærer og omfatter i deres kontekst. Forventningen om, at de administrative fællesskaber kunne medvirke til at reducere behovet for central understøttelse, er ikke på nuværende tidspunkt blevet indfriet. Kun 15 pct. af de administrative ledere svarer, at behovet for understøttelse er blevet mindre, mens 59 pct. svarer at behovet er uændret og 15 pct., at det faktisk er blevet større. Figur 16 Er behovet for understøttelse fra fællesfunktionerne blevet større eller mindre efter overgangen til administrativt fællesskab? Behovet er blevet større Alle administrative leder (n=39) 15% 59% 15% 11% Behovet er uændret Behovet er blevet mindre * Kun de administrative ledere er blevet stillet spørgsmålet.

21 Heller ikke hvad angår karakteren af den understøttelse, der efterspørges, har overgangen til administrative fællesskaber haft en markant betydning. Halvdelen af de administrative ledere svarer, at overgangen til administrativt fællesskab kun i mindre grad eller slet ikke har påvirket karakteren af den understøttelse, der efterspørges. Kun seks pct. af de administrative ledere svarer, at det i høj eller meget høj grad er tilfældet, mens 23 pct. svarer i nogen grad. Det skal samtidig bemærkes, at hele 22 pct. af de administrative ledere har valgt at svare ved ikke. Side 21 af 24 Figur 17 Har den understøttelse, der efterspørges, ændret karakter efter overgangen til administrative fællesskab? Ja, i meget høj grad Ja, i høj grad Alle administrative ledere (n=39) 23% 31% 18% 22% Ja, i nogen grad Nej, kun i mindre grad Nej, slet ikke * Kun de administrative ledere er blevet stillet spørgsmålet. Blandt afdelingerne i fællesfunktionerne er det samlede indtryk ligeledes, at overgangen til administrative fællesskaber ikke har ført til markant flere eller færre henvendelser. Nogle afdelinger oplever, at de får færre og mere kvalificerede henvendelser, fordi der er skabt større faglige fællesskaber, hvor alle administrative medarbejderne nu har en administrativ leder de kan søge sparring med og få information(er) fra inden de eventuelt henvender sig. Andre oplever at de har fået lidt flere henvendelser, fordi de administrative ledere nu også har spørgsmål til regler, praksis, budgetter mv. på dagtilbudsområdet, hvilket jo på sin vis er positivt. Også blandt afdelingerne i fællesfunktionerne peges der på, at det kan være svært at afgøre om en eventuel effekt skyldes etableringen af de administrative fællesskaber eller om det skyldes KAMBU. Flere afdelinger oplever dog, at dialogen er forskellig alt afhængig af hvor det enkelte administrative fællesskab befinder sig i processen. De steder, hvor man fx ikke er kommet helt på plads, får man oftere henvendelser fra. Det kunne tyde på, at når de administrative fællesskaber alle er kommet helt på plads, så vil efterspørgslen også ændre sig. Nogle afdelinger savner én indgang til de administrative fællesskaber, herunder både overblik over, hvilke skoler og dagtilbud der hører sammen og hvordan man kommer i kontakt med det pågældende fællesskab (har det administrative fællesskab fx en mailadresse?). Der peges desuden på, at fællesfunktionerne fremadrettet selv skal være mere opmærksomme på, at der nu sidder administrative ledere og medarbejdere på både dagtilbuds- og

22 De adm. lederes vurdering af (n=39) skoleområdet. På det årlige skolebudgetmøde for skoleledere og administrative ledere blev der eksempelvis spurgt til, om ikke man kunne orientere om både skole- og dagtilbudsbudget på samme tid. Side 22 af 24 Ud over at kunne trække på fællesfunktionerne har de administrative ledere og medarbejdere også hinanden at sparre og videndele med. I hvert område er der et netværk for de administrative ledere, hvor de kan mødes og sparre med hinanden. Områdecheferne besluttede ligeledes, at der i hvert af de otte områder skulle etablere et ledelsesforankret netværk for de administrative medarbejdere, så de også har mulighed for at videndele og sparre med hinanden. De ledelsesforankrede netværk skulle afløse de hidtidige medarbejderstyrede netværk på tværs af områderne. De administrative netværk for ledere og medarbejdere skal både være med til at understøtte den lokale kapacitetsopbygning 7 og styrke relationerne på tværs af de administrative fællesskaber. Alle administrative ledere på nær én vurderer, at deres muligheder for at sparre og videndele med andre ledere i området er gode eller meget gode. Langt de fleste vurderer også, at medarbejdernes muligheder er gode, men her er der dog nogle flere, som vurderer, at det ikke er tilfældet. Figur 18 Hvor gode er de administrative ledere og medarbejderes muligheder for at sparre og videndele med andre ledere / medarbejdere i eget område? Egne muligheder 77% 20% Meget gode Gode Hverken gode eller dårlige Medarbejdernes muligheder 36% 46% 13% Dårlige Meget dårlige * Kun de administrative ledere er blevet stillet spørgsmålet. Muligheden for at videndele og sparre med andre ledere og medarbejdere skal ses som et supplement til muligheden for at trække på fællesfunktionerne, og ikke som en erstatning. En leder understreger eksempelvis, at det er vigtigt, at man kan rette henvendelse til fællesfunktionerne frem for altid at skulle forlade sig på en kollega, som risikerer at komme med et forkert eller upræcist svar. I et fremadrettet perspektiv efterspørger flere administrative ledere, at de respektive afdelinger i fællesfunktionerne kommer på flere besøg ude decentralt. Det kunne eksempelvis være i forbindelse med et netværksmøde eller 7 En administrativ leder påpegede eksempelvis, at det enkelte område måske kunne nyde godt af at have sine egne superbrugere, som alle kan trække på.

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Til skoleledelse og dagtilbudsleder. Dato: 27. januar 2015. Administrative fællesskaber mellem skole og dagtilbud

Til skoleledelse og dagtilbudsleder. Dato: 27. januar 2015. Administrative fællesskaber mellem skole og dagtilbud Til skoleledelse og dagtilbudsleder Dato: 27. januar 2015 Administrative fællesskaber mellem skole og dagtilbud Som bekendt har byrådet besluttet, at der som en del af Børn og Unges effektiviseringsforslag

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Bilag 1: Evaluering af pilotprojekt om fleksibel arbejdstid

Bilag 1: Evaluering af pilotprojekt om fleksibel arbejdstid Bilag 1: Evaluering af pilotprojekt om fleksibel arbejdstid Beskrivelse af projektet På Byrådets møde den 13. marts 2017 blev forslaget om fleksibel arbejdstid for de ansatte i Ringsted Kommune videresendt

Læs mere

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Att.: Borgmesterens Afdeling Side 1 af 6 Børn og Unges svar på forespørgsel vedrørende implementering af folkeskolereformen Socialdemokraterne i Aarhus Byråd har 9. februar

Læs mere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Side 1 af 9 Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Undersøgelse om trend i offentlige karriereveje: Faglige ledere uden personaleansvar Hovedkonklusioner Medlemmerne er overordnet

Læs mere

Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber

Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for policy NOTAT 10. oktober 2018 Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber BUU besluttede på mødet den 4. april 2018.

Læs mere

Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej

Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 10. marts 2015 Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej Charlottehøj Dagtilbud indstilles sammenlagt med Dagtilbud Hasle og Dagtilbuddet

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT 1. august 2019 Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber Tillidsdagsordenen er bredt forankret i Københavns Kommune, og dagsordenen har stor opbakning

Læs mere

Holme Dagtilbud og Rundhøj-Holme Dagtilbud indstilles fusioneret til ét dagtilbud med virkning fra 1. august 2014.

Holme Dagtilbud og Rundhøj-Holme Dagtilbud indstilles fusioneret til ét dagtilbud med virkning fra 1. august 2014. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 8. maj 2014 Holme Dagtilbud og Rundhøj-Holme Dagtilbud indstilles fusioneret til ét dagtilbud med virkning fra 1. august 2014. 1. Resume

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat

Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat juni 2015 Dette notat præsenterer kort rammerne for lektiehjælp og faglig fordybelse, aktuelle opmærksomhedspunkter for kommuner og skoler samt udvalgte hovedresultater

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

Konsekvenser af besparelser på skoleområdet

Konsekvenser af besparelser på skoleområdet ANALYSENOTAT Konsekvenser af besparelser på skoleområdet 1. februar 2012 Otte ud af 10 lærere på besparelsesramte skoler vurderer, at kvaliteten i folkeskolen er blevet lavere som en konsekvens af besparelserne.

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om:

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Opgaveløsning i Furesø Kommunes folkeskoler i skoleåret 2014-15 Indledning Furesø Kommune,

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Den 18. december 2013 vedtog Assens Kommunes Byråd en ny administrativ struktur for kommunens organisation (jf. notat af 31. oktober 2013).

Den 18. december 2013 vedtog Assens Kommunes Byråd en ny administrativ struktur for kommunens organisation (jf. notat af 31. oktober 2013). Notat Til: HovedMED-Udvalget Kopi til: Fra: Direktionen 18. april 2016 Sags id: 16/8709 Forslag til justering af organiseringen i Velfærd Den 18. december 2013 vedtog Assens Kommunes Byråd en ny administrativ

Læs mere

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13 Kort og godt om implementeringen af OK13 OK13 1 2 Indledning OK13 er et markant paradigmeskifte. Det er formentlig den største kulturændring på de erhvervsrettede uddannelser, siden taxameteret blev indført

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K

Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K 1 2 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Hovedkonklusioner... 4 2. Den synligt lærende elev... 6 2.1. Elevernes forståelse af læringsmål og læringsproces...

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur Evalueringen - en del af KB s procesplan

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015 Notat Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud Den 13. august 2015 Baggrund Aarhus Kommune skal kunne tilbyde en varieret og fleksibel vifte af pasningsmuligheder til

Læs mere

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær Evaluering af forsøg med 1-5-14 samtaler under sygefravær Forsøg er kørt over 16 uger og gennemført i 2015. 49 arbejdspladser har deltaget i forsøget. 1 Som led i sygefraværsindsatsen besluttede direktionen

Læs mere

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Livsfasepolitik I Region Midtjyllands livsfasepolitik defineres det, at vi ønsker at være en attraktiv arbejdsplads for alle medarbejdere, uanset hvilken

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Skoler

MED-udvalgets udtalelser, Skoler MED-udvalgets udtalelser, r n ved Tuse Næs Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? Når den pædagogiske leder får

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Notat Sagsnr.: 2017/0002228 Dato: 13. februar 2017 Titel: Notat om Fleksibel arbejdstid Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Borgmester Steen Hasselriis har bedt administrationen i Halsnæs Kommune

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA Kampagne og Analyse 3. maj 2012 Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA har i perioden 28. november 2011 til 5.

Læs mere

Generalforsamling 2014 Formandens beretning

Generalforsamling 2014 Formandens beretning Hvem er I? Hvad vil I? Generalforsamling 2014 Formandens beretning Sådan spurgte Henrik Vinther bestyrelsen, på et møde vi havde inviteret ham til i november. DTLAa har nu eksisteret i 6 år, og vi har

Læs mere

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Målsætning for skolevæsnet... 3 Samarbejdet om forståelsespapiret et fælles ansvar... 3 Samarbejde lokalt på skolerne...

Læs mere

Kort og godt. - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet. Produktivitet

Kort og godt. - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet. Produktivitet Kort og godt - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet Produktivitet Kort og godt - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet på erhvervsskolerne. Indledning Denne

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL Hvidovre Kommune April 2018 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Overordnede konklusioner 2 2. Evaluering 4 2.1 Tildelingsmodel til skole 4 2.2 Tildelingsmodel til SFO 5

Læs mere

Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge

Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Byrådet vedtog onsdag den 26. januar en samlet plan for at sikre Aarhus Kommunes økonomi. Beslutningen betyder samtidig en række ændringer i

Læs mere

juni 2019 Allokering af ressourcer i kommune, på skolerne og i dagtilbud

juni 2019 Allokering af ressourcer i kommune, på skolerne og i dagtilbud juni 2019 Allokering af ressourcer i kommune, på skolerne og i dagtilbud Baggrund I tilrettelæggelse og planlægning af implementeringen af Aula deltager en række nøglepersoner i din kommune. Disse bidrager

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat samarbejde AF MARKEDSCHEF MORTEN JUNG OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Resumé Den offentlige sektor udfylder en meget central

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Under dette punkt drøfter kongressen forholdene omkring arbejdstidsaftalen.

Under dette punkt drøfter kongressen forholdene omkring arbejdstidsaftalen. Den 2. september 2011 Rammesætning af punkt 5 E Det lokale og centrale arbejde med arbejdstidsaftalen Det lokale og centrale arbejde med arbejdstidsaftalen Under dette punkt drøfter kongressen forholdene

Læs mere

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012 Bestyrelsen i Århus Skolelederforening mødtes fredag d. 25 maj 2012 På mødet var følgende blandt andet på dagsordenen: I forhold til den ny skolestruktur er det vigtigt at der bliver tale om en åben, hurtig

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed...

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... Den sociale kapital på Herningsholm Erhvervsskole 2017 Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen... 3 2 Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... 3 Samarbejdsevne...

Læs mere

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 5. oktober 2017 Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 Undersøgelsen er gennemført fra den 19. til 31. januar 2017. Alle privatansatte medlemmer med en kendt e-mailadresse blev inviteret

Læs mere

Fælles APV-indsatser 2016

Fælles APV-indsatser 2016 Fælles APV-indsatser 2016 Lejre Kommune gennemførte den lovpligtige APV undersøgelse af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i oktober og november 2015. Undersøgelsen indeholdt samtidig en opfølgning på

Læs mere

Bilag 21. Udmøntning af budgetreserver vedrørende moderniseringsaftalen budget Borgmesterens Afdeling. Kopi til.

Bilag 21. Udmøntning af budgetreserver vedrørende moderniseringsaftalen budget Borgmesterens Afdeling. Kopi til. Bilag 21 Emne Til Kopi til Udmøntning af budgetreserver vedrørende moderniseringsaftalen budget 2014-2017 Borgmesterens Afdeling Den 15. august 2013 Aarhus Kommune Børn og Unge Børn og Unge er af Borgmesterens

Læs mere

Bettina Carlsen April 2011

Bettina Carlsen April 2011 Bettina Carlsen April 2011 FTFs Ungdomsundersøgelsen 2011 De studerendes forventninger til og oplevelse af uddannelsen, SLS og arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de deltagende sygeplejerskestuderendes

Læs mere

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Ledelse af dagtilbud 2017 Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Indhold Om undersøgelsen Side 3 Hovedkonklusioner Side 4 På tværs af de syv ledelsestemaer Side 5 Behov for kompetenceudvikling

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? I mindre I nogen I høj I meget høj Ikke sat kryds MÅL: For børn 3 11 9 90 % af børnene er i trivsel og er socialt robuste børn, der er

Læs mere

Notat. Bemærkninger fra Borgmesterens Afdeling til magistratsafdelingernes

Notat. Bemærkninger fra Borgmesterens Afdeling til magistratsafdelingernes Notat Til: Magistraten Den 16. oktober 2012 Bemærkninger fra Borgmesterens Afdeling til magistratsafdelingernes høringssvar til indstilling vedr. udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til

Læs mere

Klar, parat, skolestart i seks kommuner Appendiks til DEAs undersøgelse af arbejdet med sammenhænge mellem dagtilbud og skole

Klar, parat, skolestart i seks kommuner Appendiks til DEAs undersøgelse af arbejdet med sammenhænge mellem dagtilbud og skole NOTAT 58 Januar 2018 Klar, parat, skolestart i seks kommuner Appendiks til DEAs undersøgelse af arbejdet med sammenhænge mellem dagtilbud og skole INDHOLD Indledning... 2 Sammenligning af de seks kommuner...

Læs mere

Sundhed og omsorg 2012

Sundhed og omsorg 2012 Evaluering af Sundhed og omsorg 2012 Denne rapport er udarbejdet i samarbejde mellem: HR og Kvalitet Udviklingsafdelingen Innovationscentret i Sundhed og Omsorg Indledning/formål Sundhed og Omsorg iværksatte

Læs mere

Strategier i Børn og Unge

Strategier i Børn og Unge Strategier i Børn og Unge Børn og Unge arbejder med strategier for at give ramme og retning, fordi vi tror på, at de bedste løsninger på hverdagens udfordringer bliver fundet, ved at ledere og medarbejdere

Læs mere

Notat. Evaluering af arbejdet i dagtilbudsbestyrelserne og inddragelse af forældre i dagtilbud. Aarhus Kommune. Den 27. juni 2016

Notat. Evaluering af arbejdet i dagtilbudsbestyrelserne og inddragelse af forældre i dagtilbud. Aarhus Kommune. Den 27. juni 2016 Notat Emne Evaluering af arbejdet i dagtilbudsbestyrelserne og inddragelse af forældre i dagtilbud. Aarhus Kommune Børn og Unge Den 27. juni 2016 1. Baggrund I forbindelse med spørgsmål fra SF om dagtilbudsbestyrelsers

Læs mere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Notat Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Overordnede forventninger Lederen skal se sig selv som en del af en helhed, der omfatter det lokale område, og hele Århus Kommune. Lederrollen tager

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Evalueringsprocessen i korte træk

Evalueringsprocessen i korte træk Vejledning ledelsesevaluering Medarbejdere og øvrige ledere HR-Centret 03-10-2016 Ledelsesevaluering 2016 - vejledning til medarbejdere Ledelsesevaluering er din leders redskab til at udvikle sin ledelse.

Læs mere

DATO: 22-01-2015 SAGS NR.: 15/1266 DOK. NR.: 13705/15 SAGSBEH.: SHJ.

DATO: 22-01-2015 SAGS NR.: 15/1266 DOK. NR.: 13705/15 SAGSBEH.: SHJ. NOTAT DATO: 22-01-2015 SAGS NR.: 15/1266 DOK. NR.: 13705/15 SAGSBEH.: SHJ. Notat vedr. evaluering af rammebeslutninger for skolereformen i skoleåret 2014/2015. Materialet som danner grundlag for denne

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler UNDERSØGELSE af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler Rådet for Etniske Minoriteter Marts 2004 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN Rådet for Etniske Minoriteter afholdt den 3. maj 2003 en konference

Læs mere

Lisbjergskolen Medarbejderrapport

Lisbjergskolen Medarbejderrapport Magistratsafdelingen for Børn og Unge Lisbjergskolen Medarbejderrapport Lisbjergskolen 2 SOCIAL KAPITAL - 2017 FORORD Kære medarbejdere i Børn og Unge I Børn og Unge arbejder vi med Stærkere fællesskaber,

Læs mere

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007 FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen juni 2007 1 FOA Analysesektionen 17. juni 2007 FOAs samlede undersøgelser og breve om kvalitetsreformen Indledning om baggrunden for undersøgelserne op til

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen 2015 Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Forældrebestyrelsens evaluering... 4 Udførelse af undersøgelsen...

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

FÆRRE LEDERE TYDELIGERE ROLLER

FÆRRE LEDERE TYDELIGERE ROLLER FÆRRE LEDERE TYDELIGERE ROLLER Politiet påbegyndte i 2012 en omfattende reform af lederstrukturen på tværs af koncernen. Man har på den baggrund skabt fundamentet for at øge ledelseskvaliteten og samtidig

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015

Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015 Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015 Dette notat præsenterer kort rammerne for lektiehjælp og faglig fordybelse, aktuelle opmærksomhedspunkter for kommuner og skoler

Læs mere

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé Opsamling fra spørgeskema til udskolingselever Skoleafdelingen har bedt Fælles Elevråd om at tage stilling til, hvilke af de syv fokusområder, der har været mest relevant for dem at blive hørt i forhold

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Bilag 1 Evalueringens resultater

Bilag 1 Evalueringens resultater Bilag 1 Evalueringens resultater I dette bilag præsenteres resultaterne af evalueringen af det todelte tilbud om fysioterapi til medarbejdere. Datagrundlaget i evalueringen består af løbende registreringer

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen

NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen NOTAT vedr. ansættelse af afdelingsleder ved Herningsholmskolen Indledning Herningsholmskolen søger afdelingsleder til en ny afdeling på Holtbjerg. Stilling er ledig til besættelse pr. 1. april 2019. Stillingen

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 17-01-2013 Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering Som opfølgning på Strukturudvalgets rapport fra 2. halvår 2012 besluttede

Læs mere

Integration på arbejdsmarkedet 2004

Integration på arbejdsmarkedet 2004 Integration på arbejdsmarkedet 2004 Ledernes Hovedorganisation Marts 2004 Indledning I februar 2002 gennemførte Ledernes Hovedorganisation en større undersøgelse om lederens rolle i integrationen på arbejdsmarkedet

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT

SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT 18.01.2018 2 Udgangspunktet Silkeborg og Viborg kommuner har indgået et strategisk samarbejde med afsæt i digitalisering og it. Det strategiske samarbejde kaldes DigiMidt.

Læs mere

Indkomne høringssvar fra berørte Lokale Medudvalg (LMU) vedrørende fælles økonomifunktion

Indkomne høringssvar fra berørte Lokale Medudvalg (LMU) vedrørende fælles økonomifunktion Indkomne høringssvar fra berørte Lokale Medudvalg (LMU) vedrørende fælles økonomifunktion Høringssvar fra LMU for Fagsekretariatet Børn & Unge: Fagsekretariatet Børn & Unge har modtaget materialet vedrørende

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Indstilling. Håndtering af Styreforms- og Strukturudvalgets anbefalinger. 1. Resume. Til Magistraten. Den 6. november 2012.

Indstilling. Håndtering af Styreforms- og Strukturudvalgets anbefalinger. 1. Resume. Til Magistraten. Den 6. november 2012. Indstilling Til Magistraten Den 6. november 2012 Håndtering af Styreforms- og Strukturudvalgets anbefalinger Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Denne indstilling indeholder forslag til tids- og procesplan

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget 4. april 2018 Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring 1. Indledning Børne- og ungdomsforvaltningen

Læs mere

Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole

Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 8. december 2015 Fysisk helhedsløsning for Samsøgades Skole Indstillingen giver bevilling på 6,8 mio. kr. til fysisk helhedsløsning for

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA Kampagne og Analyse 12. juni 2013 Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA har i perioden 26. april-6. maj 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Ledelsesstrukturer på dagtilbudsområdet. En kortlægning blandt dagtilbudschefer

Ledelsesstrukturer på dagtilbudsområdet. En kortlægning blandt dagtilbudschefer Ledelsesstrukturer på dagtilbudsområdet En kortlægning blandt dagtilbudschefer INDHOLD Ledelsesstrukturer på dagtilbudsområdet 1 Ledelsesstrukturer på dagtilbudsområdet 2018 4 1.1 Fem overordnede ledelsesmodeller

Læs mere

Undersøgelse om arbejdstid 2015

Undersøgelse om arbejdstid 2015 Undersøgelse om arbejdstid 2015 Indledning Efterskoleforeningen har i begyndelsen af september måned 2015 gennemført en undersøgelse blandt lederne på efterskolerne om anvendelsen og erfaringerne med de

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere