TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE"

Transkript

1 TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE Høringsforslag August 2018

2 Trafikplan, Stevns Kommune Indhold Trafikplan, Stevns Kommune Indledning... 3 Målet med trafikplanerne... 3 Trafikplanens opbygning... 3 Borgerinddragelse Planlægning... 4 Bymønster... 4 Erhvervsstruktur... 5 Infrastruktur Trafikplanens trafikale temaer... 6 Trafiksikkerhed... 6 Trafikstruktur... 6 Fremkommelighed... 7 Kollektiv trafikbetjening Trafiksikkerhed... 8 Uheldsanalyse... 8 Uheldsudvikling Målsætning Opfølgning på målsætningen fra Trafiksikkerhedsplan Uheldsudviklingen fra Tematisk analyse Trafikanttyper Køn og alder Spiritus Manglende sele Vejudformning Uheldssituationer Hastighed Geografisk udpegning Skoleveje Lokale hastighedsbegrænsninger Trafiksaneringer i landsbyer Indsatsområder Trafikstruktur... 31

3 Vejnettet Trafikveje/gennemfartsveje Fordelingsveje Lokalveje Stinet Byudvikling Mål for byudvikling Adgang til grønne områder Stevns Klint Parkeringsforhold Byinventar Indsatsområder Fremkommelighed Ny statsvej / omfartsvej Trafikmængder Skiltning Signalanlæg Indsatsområder Kollektiv trafikbetjening Pendling med offentlig transport Indsatsområder Handlingsplan - nået hertil /NORE Trafikale forhold Kortlægning Vision Projektliste (61)

4 1. Indledning Stevns Kommune har besluttet, at der skal udarbejdes en samlet trafikplan for kommunen og en lokal trafikplan for Strøby Egede sideløbende med den igangværende udviklingsplan for Strøby Egede. Trafikplanerne skal munde ud i en opsamlende trafikhandlingsplan, således at den fremtidige udvikling af infrastrukturen og de adfærdspåvirkende tiltag baseres på et grundlag, der tager hensyn til kommunestrukturen og de eksisterende veje. Formålet med de to trafikplaner er at danne et grundlag for Stevns Kommunens arbejde i de kommende år inden for trafikafvikling, trafiksikkerhed, hastighedsplanlægning, trafiksaneringer, den lette trafik (cyklister og fodgængere), parkering, fremkommelighed for biltrafik og kollektiv trafik. Målet med trafikplanerne Målet med trafikplanerne er, at de skal være det politisk godkendte grundlag, der angiver, hvilke trafikale initiativer Stevns Kommune vil arbejde med i de kommende år. Det er samtidig målet, at planprocessen skal efterleve kommunens værdier om en åben og tillidsfuld dialog med kommunens borgere. Den skal føre til, at alle føler, at de har haft muligheden for at blive hørt i forbindelse med udarbejdelse af planerne. Trafikplanerne er udformet således, at de kan bruges som Stevns Kommunes information til borgerne omkring de kommende års udvikling af infrastrukturen. Trafikplanens opbygning Trafikplanen for Stevns Kommune indeholder indledningsvist en kort beskrivelse af Stevns Kommune herunder udvikling og struktur. Planen indeholder desuden en analyse af følgende fire trafikale temaer: Trafiksikkerhed Trafikstruktur Fremkommelighed Kollektiv trafikbetjening Under hvert tema fokuseres der på en række emner med relevans for det pågældende tema. Trafikplanen for Stevns Kommune og trafikplanen for Strøby Egede afsluttes med afsnittet handlingsplan, der bl.a. indeholder en liste med udvalgte projekter, der bør prioriteres gennemført indenfor de kommende år. Som en del af arbejdet med trafikplanen for Stevns Kommune og Strøby Egede har kommunen afholdt tre borgermøder hhv. i Hårlev, Store Heddinge og Strøby Egede. Input fra borgermøder er medtaget i de afsnit, hvor det er relevant. 3 (61)

5 Borgerinddragelse Det har været vigtigt for Stevns Kommune at inddrage borgerne i arbejdet vedr. en trafikplan for kommunen. Det er essentielt at have borgernes input med i kortlægningsfasen, da det er dem, der til dagligt færdes på de kommunale veje og stier og har dermed væsentlig viden om de lokale forhold. Borgermøderne er blevet afholdt som workshops, hvor deltagerne i grupper af 5-8 personer har fået mulighed for at tegne deres forslag og idéer ind på store kort over kommunen. Dette bevirkede mange spændende diskussioner vedr. de 4 fokusområder i trafikplanen. Kommentarerne fra borgermøderne er opsummeret i bilag A. 2. Planlægning Stevns Kommune er en del af Region Sjælland, der består af 17 kommuner. Stevns Kommune orienterer sig mod hovedstadsområdet og den relativt nære placering hertil anses for at udgøre et stort potentiale for kommunens generelle udvikling. Kommunens største byer er Strøby Egede, Store Heddinge, Hårlev og Rødvig. De øvrige byområder ligger spredt i kommunen mellem Strøby Egede mod nord og Rødvig mod syd. Bymønster Det overordnede mål for Stevns Kommunes bymønster er en helhedsorienteret udvikling og vækst i kommunens byer, jf. Stevns Kommunes Kommuneplan. Store Heddinge og Hårlev er udpeget som kommunens to kommunecentre og det er også her den primære byudvikling vil foregå. Strøby Egede og Rødvig er også udpeget som udviklingsbyer. Klippinge, Strøby, Hellested og Valløby er udpeget som øvrige byer. Stevns Kommune modtager flest forespørgsler på udvikling af boligområder i Hårlev og Strøby Egede. Med igangsætning af udviklingsplanen for Strøby Egede forventes det, at der sættes rammer for udviklingen i Strøby Egede. 4 (61)

6 Erhvervsstruktur Stevns Kommune ligger i det, der kaldes Det øvrige hovedstadsområde. Som en del af dette gælder det for kommunen, at der ikke kan ske regional udvikling, men der kan dog tillades en vis lokal udvikling ved kommunecentrene og ved afrunding af byer. I dag findes der erhvervsområder i Hårlev i byens sydlige og østlige del samt langs Industrivej. I Store Heddinge er der erhvervsområder ved Højerupvej, Frøslevvej og Rengevej, I Rødvig ligger der erhverv i havneområdet, mens der i Klippinge ved Køgevej og i Hellested ved Hellestedvej ligger små områder udlagt til erhverv. Der er stadig ledige arealer til erhverv i nogle af områderne; men tilgængeligheden er for nogle af disse områder ikke ideel set i forhold til større veje og Østbanen. Infrastruktur Det overordnede vejnet består af tre større gennemfartsveje, der forbinder de større byer med hinanden. Det overordnede vejnet i kommunen omfatter alene kommunale veje og der er ingen statsveje i kommunen. Foruden de tre gennemfartsveje består vejnettet i kommunen af fordelingsveje og lokalveje, der gør det muligt at komme rundt til kommunens byer, landsbyer og attraktioner. Stevns Kommune har et begrænset cykelstinet. Der løber én national cykelrute gennem kommunen (N9), fra det nordlige Stevns igennem Strøby Egede videre igennem Magleby, Sigerslev, Højerup ned til den sydlige del af Stevns ved Rødvig. Ruten benyttes primært til rekreative formål - især af turister. I de senere år har kommunen bygget nord-syd gående cykelstier, så det nu er muligt at cykle mellem Køge og Rødvig og mellem Køge og Hårlev på henholdsvis cykelstier og cykelbaner. Der mangler fortsat tværgående cykelstier på de smalle veje, hvor der ofte køres hurtigt i bil. Stevns Kommune har et velfungerende kollektivt trafiksystem. Dette omfatter lokaltogslinjen mellem Køge og Hårlev og videre herfra til henholdsvis Rødvig og Faxe (Østbanen). Stevns Kommune har i 2016 forbedret busforbindelsen mellem Køge, Strøby og Strøby Egede og busbetjeningen internt i kommunen mellem landsbyerne er også blevet forbedret med bl.a. en ny busrute til betjening af landsbyerne om aftenen og i weekenderne. 5 (61)

7 3. Trafikplanens trafikale temaer Trafikplanen beskæftiger sig som tidligere nævnt med fire trafikale temaer. Nedenfor følger en kort beskrivelse af hvert tema og efterfølgende er der en beskrivelse af en række emner inden for hvert tema. Det er emner, som alle er udvalgt af Stevns Kommune som de fremtidige fokusområder. Trafiksikkerhed Trafiksikkerhed er en samlet betegnelse for sikkerheden på vej- og stinettet. Arbejdet med trafiksikkerhed består af en bred vifte af forhold omkring det at færdes i trafikken og trafikkens negative konsekvenser som bl.a.: Bekæmpelse af antallet af uheld Bekæmpelse af utryghed Sikkerhedsudstyr Adfærd Inden for hvert emne er der en lang række af virkemidler og indsatser, der kan tages i brug for samlet set at gøre det mere trafiksikkert at færdes på vejene. Når der sker en trafikuheld med personskade medfører det store menneskelige omkostninger både for de implicerede parter og for de pårørende. Jf. Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan Hver ulykke er én for meget et fælles ansvar fra 2013 fremgår det heri, at den gennemsnitlige samfundsøkonomiske omkostning pr. personskade i vejtrafikken kan opgøres til ca. 2,8 mio. kr., og hvis man medregner velfærdstabet, er tallet helt oppe på 4,6 mio. kr. 1 Sidstnævnte dækker bl.a. materielskader, udrykningskøretøjer, behandling, pleje af trafikofre, tabt arbejdsevne og velfærd. Af disse udgifter bærer kommunerne ca. halvdelen af udgifterne. Derfor er det vigtigt at reducere antal uheld og få borgerne til at føle sig mere trygge, når de færdes på kommunens veje og stier. Trafikstruktur Trafikstrukturen for et vejnet er bygget op omkring opdelingen i overordnede veje, fordelingsveje og lokalveje. Trafikstrukturen danner udgangspunkt for en udformning og en indretning af vejene, der understøtter og over for trafikanterne signalerer de forskellige vejtypers trafikale funktion. Vejklassificeringen er med til at sikre en høj fremkommelighed på det overordnede vejnet og en høj tilgængelighed på det mere fintmaskede lokalvejsnet. Samlet 1 Rådet for Sikker Trafik, 6 (61)

8 set angiver trafikstrukturen over for trafikanterne, hvilken type vej de færdes på (den selvforklarende vej) og dermed også hvilken adfærd der forventes af dem som trafikanter. En god sammenhæng i vej- og stinettet skaber derfor god tilgængelighed i kommunen. Derfor bør trafikstrukturen tilpasses kommunens udvikling og udvidelse samt borgernes behov for at opretholde en god tilgængelighed og fremkommelighed. Gennemkørende trafik på små og lokale boligveje bør begrænses. Denne trafik skal afvikles på de større veje og de større veje skal udformes til, at de kan afvikle trafikken uden større gener for trafikanterne, dvs. undgå lange kødannelser. Fremkommelighed En god fremkommelighed på vejnettet er med til at sikre en mere jævn og glidende trafikafvikling. På både vej- og stinettet bør der sikres en god fremkommelighed, fordi øget rejsetid og lange kødannelser er en omkostning for samfundet. Samtidig kan en bedre fremkommelighed være med til at mindske risikoen for trafikuheld med deraf følgende kødannelser samt en nedbringelse af miljøgenerne fra ventende biler. Optimering af signalanlæg, tydelig vejafmærkning, korrekt skiltning, sneryddede og vedligeholdte veje er således med til at afvikle trafikken på vejene og forbedre fremkommeligheden uden store gener for trafikanterne. Kollektiv trafikbetjening Den kollektive trafikbetjening er en vigtig del af den kommunale trafikstruktur og fremkommeligheden. At borgerne kan rejse med enten tog eller bus inden for kommunegrænsen med så kort rejsetid som muligt, herunder gode forbindelser imellem de større byer i kommunen, er afgørende for at kunne flytte bilisterne til den kollektive trafik. Derfor er god planlægning af den kollektive trafik vigtigt i forhold til et øget passagergrundlag. 7 (61)

9 4. Trafiksikkerhed I det følgende er der en analyse af uheldsudviklingen i Stevns Kommune samt en vurdering af den opsatte målsætning i Trafiksikkerhedsplanen fra Herefter følger en analyse af de registrerede trafikuheld i Stevns Kommune, en analyse af de sorte pletter, en analyse af skolevejene og af de lokale hastighedsbegrænsninger. Uheldsanalyse Som en del af trafikplanen for Stevns Kommune er der gennemført en uheldsanalyse. Uheldsanalysen behandler de uheld, der er registreret i perioden fra den 1. januar 2013 til den 31. december I uheldsanalysen opgøres antallet af uheld på personskadeuheld, materielskadeuheld og ekstrauheld. Personskadeuheld Personskadeuheld er uheld med én eller flere personer, som er kommet til skade. Der er anvendt disse betegnelser i forbindelse med personskadeuheld: Dræbt En person afgår ved døden som følge af uheldet inden for 30 dage efter uheldet er sket. Alvorligt tilskadekomne En person kommer slemt til skade som følge af uheldet, som knoglebrud, hjernerystelse og lignende skader. Lettere tilskadekomne En person kommer lettere til skade som følge af uheldet, og kræver en lægelig behandling. Materielskadeuheld Materielskadeuheld er uheld, hvor skaden er begrænset til køretøjer eller andet materiel uden personskade. Dermed dækker det over uheld med væsentligt materielskadeomfang, som indebærer en færdselsovertrædelse, der skal retsforfølges. Ekstrauheld Ekstrauheld er uheld, som politiet har registreret, men hvor der ikke bliver optaget en rapport. Det skyldes, at der er tale om materieluheld, hvor skaden er så lille, at den er ubetydelig. I ekstrauheld er der ingen personskader. Normalt anvendes ekstrauheld ikke i tematiske analyser (se afsnit 4.3) eller ved udpegning af uheldsbelastede lokaliteter. 8 (61)

10 Uheldsudvikling Målsætning For at vurdere på uheldsudviklingen over en årrække er der foretaget en analyse af antal uheld i perioden , se Figur Alle uheld Personskadeuheld Materialeskadeuheld Ekstrauheld Figur 1: Uheld i Stevns Kommune fra inkl. ekstrauheld Det fremgår, at det totale antal uheld inkl. ekstrauheld er faldet med ca. 50 % over en periode på 32 år. Det bemærkes dog, at antallet af materielskadeuheld er faldet over samme periode, men at antallet har ligget omkring 20 materielskadeuheld pr. år de seneste 20 år. Antallet af personskadeuheld er faldet til 1/6 siden 1985 og har ligget på under 10 personskadeuheld pr. år siden 2009 med undtagelse af Det bemærkes yderligere, at antallet af ekstrauheld er steget i perioden. Det kan skyldes, at politiet i dag registrerer flere af den slags uheld end tidligere, hvor de ikke blev registreret. For at korrigere for skævheden i registreringen af ekstrauheld vises en tilsvarende graf på Figur 2, hvor ekstrauheldene er undladt. 9 (61)

11 Alle uheld Personskadeuheld Materialeskadeuheld Figur 2: Uheld i Stevns Kommune fra ekskl. ekstrauheld Det kan dermed konkluderes, at antallet af uheld ekskl. ekstrauheld er faldet med næsten 70 % i perioden fra Opfølgning på målsætningen fra Trafiksikkerhedsplan 2010 I Trafiksikkerhedsplan fra 2010 blev der opstillet både et kortsigtet og et langsigtet mål for reducering af antal trafikuheld i kommunen (ekskl. ekstrauheld). Det kortsigtede mål: I 2012 skal det samlede antal trafikuheld være reduceret med 40% i forhold til Det langsigtede mål: I 2024 skal det samlede antal trafikuheld være reduceret med 40% i forhold til På Figur 3 illustreres målsætningen sammenlignet med det aktuelle antal trafikuheld Uheld Målsætning Figur 3: Målsætningen fra Trafiksikkerhedsplan 2010 sammenlignet med de aktuelle tal for antallet af uheld 10 (61)

12 I 2012 blev der registreret 21 uheld, hvor målsætningen med maksimalt 20 blev således næsten opfyldt. Uheldsantallet steg igen i både 2013 og 2014, men i 2015 var antallet af uheld under målsætningen. I 2017 bør det samlede uheldstal være faldet til 17 uheld. Af Figur 3 fremgår det, at antallet af uheld er registreret til 23. Det kan dermed konkluderes, at uheldsantallet generelt set er faldende, dog med en del udsving. Der er derfor behov for, at der følges nøje med i uheldsudviklingen for at sikre, at kommunen når den langsigtede målsætning vedr. reduktion af uheld i I Stevns Kommune er der nedsat et trafiksikkerhedsråd, som løbende følger med i uheldsudviklingen Uheldsudviklingen fra I perioden er der registreret i alt 212 uheld, fordelt på 34 personskadeuheld med 39 tilskadekomne (heraf 4 dræbte (3 solouheld), 22 alvorligt tilskadekomne og 13 lettere tilskadekomne), 83 materielskadeuheld og 95 ekstrauheld, se Figur 4 og figur 5. I den følgende analyse fokuseres der kun på de 117 uheld, som er person- og materielskadeuheld. År Total Person- Materiel- Ekstra- Dræbte Alvorligt Lettere antal uheld skadeuheld skadeuheld uheld tilsk. tilsk Samlet Figur 4: Uheldsudviklingen fra (61)

13 Uheld Personskadeuheld Materialeskadeuheld Ekstrauheld Figur 5: Uheldsudviklingen i perioden Det fremgår, at der er en nedadgående tendens i perioden, men der er også store udsving imellem årene. Det ses, at der er registreret flest uheld i 2014 og færrest i En kortlægning af samtlige personskadeuheld, materielskadeuheld og ekstrauheld er vist på Figur 6. Her ses det, at uheldene koncentrerer sig om byerne og om de større veje, hvor er der mere trafik. 12 (61)

14 Figur 6: Uheld i Stevns Kommune i perioden Figur 7 viser, hvor i Stevns Kommune personskaderne er registreret og i hvilke kategorier. Personskaderne viser sig at være fordelt over hele kommunen, dog med en overvægt på de større veje i åbent land. 13 (61)

15 Figur 7: Dræbte og tilskadekomne i Stevns Kommune i perioden Tematisk analyse På baggrund af uheldsoplysningerne er der i det følgende afsnit foretaget en række tematiske analyser af person- og materielskadeuheldene for de forskellige trafikantgrupper og uheldstyper. De tematiske analyser skal være med til at belyse uheldene og målrette forskellige indsatsområder, så antallet af uheld inden for de forskellige temaer kan minimeres. Uheld sker af forskellige årsager, som kan være vejens geometri, vejrforholdene, omgivelserne, køretøjet, påvirkning af alkohol m.m Trafikanttyper Uheldsanalysen viser, at bilisterne er den trafikanttype, der oftest er involveret i trafikuheldene, når der ses på det samlede uheldsbillede. I de 117 person- og materielskadeuheld, der er sket fra , er bilisterne (fører af personbil, varebil, lastbil, bus, MC og knallert 45) indblandet i 85 % af uheldene, mens de lette trafikanter (fodgængere, cyklister og på knallert 30-fører) udgør 13 %, jf. Figur (61)

16 5% 5% 3% 4% 8% 3% 5% 69% Andet Personbil Varebil Lastbil og bus MC og knallert 45 Knallert Cykel Fodgænger Figur 8: Trafikanttyper i de registrerede trafikuheld Af de 39 tilskadekomne i trafikken fra år udgør bilisterne (personbil, varebil, lastbil, bus, MC og knallert 45) 68 %, mens de lette trafikanter (fodgængere, cyklister og på knallert 30) udgør 29 %, jf. Figur 9. 5% 3% 13% Andet Personbil Varebil 11% Lastbil og bus 50% MC og knallert 45 Knallert Cykel 13% Fodgænger 0% 5% Figur 9: Trafikanttyper ved personskader Således er andelen af bilister, der er involveret i et uheld større end andelen, der kommer til skade. Omvendt er andelen af tilskadekomne lette trafikanter større end andelen af lette trafikanter, som er involveret i et uheld. 15 (61)

17 Dræbte og tilskadekomne pr personer i aldersgruppen Det kan derfor være relevant at sætte fokus på de lette trafikanter, så denne andel kan reduceres Køn og alder Når antallet af dræbte og tilskadekomne opgøres pr indbyggere i Stevns Kommune fordelt på køn og alder ses det, at der er aldersgrupper, som oftere kommer til skade i uheld end andre aldersgrupper, jf. Figur Mænd Kvinder Figur 10: Dræbte og tilskadekomne pr indbyggere i Stevns Kommune fordelt på køn og alder Det fremgår, at det generelt er mænd, der mest kommer til skade i uheldene. Det er især i aldersgruppen år, hvor mændene kommer til skade; men det også aldersgrupperne og 60 år og derover. For kvinderne ses det, at kvinder i aldersgruppen år oftere kommer til skade i uheldene end de øvrige aldersgrupper. Fokusområdet i kampagner bør fremover derfor også fokusere på andre aldersgrupper end de, der var nævnt i trafiksikkerhedsplanen fra Her var det de unge mænd, der havde en betydelig højere risiko for at komme til skade Spiritus Der er registreret i alt 28 spiritusuheld i perioden i Stevns Kommune, som svarer til 24 % af person- og materielskadeuheld. Promillefordelingen ses af Tabel 1, hvor det også fremgår at de fleste uheld er sket med en promille over 2, (61)

18 Beskrivelse Antal uheld Skønnet påvirket, ikke målt 3 Promille mellem 0,50 og 1,00 4 Promille mellem 1,01 og 1,50 6 Promille mellem 1,51 og 2,00 7 Promille mellem over 2,00 8 Tabel 1: Promillefordelingen i de 28 spiritusuheld i perioden Som følge af de 28 uheld er 1 dræbt, 6 er alvorligt tilskadekomne og 2 er lettere tilskadekomne. Således har spiritusuheldene oftest meget alvorlige personskader til følge. Når der sammenlignes med data fra trafiksikkerhedsplan 2010 er der i den seneste periode sket flere spiritusuheld. Derfor bør der arrangeres adfærdsregulerende kampagner rettet mod spirituskørsel Manglende sele Der er blandt person- og materielskaderne registreret 103 tilfælde med selebrug og 4 tilfælde uden selebrug. Således er andelen af selebrugere høj i Stevns Kommune. 82 % af selebrugerne var uskadte, hvor i mod kun 25 % af trafikanterne uden sele var uskadte Vejudformning Af de 117 person- og materielskadeuheld er 43 % sket på en lige strækning, jf. Figur Materielskadeuheld Personskadeuheld 0 Figur 11: Person- og materielskadeuheld fordelt på vejudformning 17 (61)

19 Når tilsvarende graf for dræbte og tilskadekomne optegnes ses samme billede, hvor 51 % af de dræbte og tilskadekomne forekommer på lige strækninger, jf. Figur Let tilsk Alv. tilsk Dræbte 0 Figur 12: Personskader fordelt på vejudformning Analysen viser, at på de lige strækninger er der sket flest uheld, og det er samtidig også der, hvor skadesgraden er mest alvorlig. Derfor bør lige og lange strækninger gøres mere trafiksikre Uheldssituationer Den uheldssituation, hvor der er registreret flest uheld, er eneuheld. Her topper både personog materielskadeuheld med 48 uheld. Herefter sker der næstflest uheld i kryds med blandede hovedsituationer, jf. Figur (61)

20 Materielskadeuheld Personskadeuheld Figur 13: Uheld fordelt på uheldssituationer Når der ses på dræbte og tilskadekomne, fremgår det, at 18 ud af 39 tilskadekomne i perioden er sket i forbindelse med et eneuheld. Heraf er 3 af 4 dræbte sket som eneuheld. Der bør derfor være fokus på eneuheld, da der både sker mange uheld og de samtidig har store personskader til følge. Sammenlignes antallet af uheld og antallet af personskader fordelt på vejudformning, skiller hovedsituationerne med ligeud kørende sig ligeledes ud, jf. Figur 14. Der sker ikke så mange af den slags uheld, men de uheld der sker, har alvorlige personskader. Der bør derfor ligeledes fokuseres på uheld med ligeud kørende Let tilsk Alv. tilsk Dræbte Figur 14: Personskader fordelt på uheldssituation 19 (61)

21 Hastighed For høj hastighed er ofte en af årsagerne til trafikuheldenes opståen og derfor kan hastighedsoverskridelser have alvorlige konsekvenser. Ud af 132 involverede motorkøretøjer i uheld, hvor hastigheden er skønnet af politiet, er der kun 8 motorkøretøjer, som er skønnet til at overskride hastighedsgrænsen. Hvis antallet, hvor motortrafikanten kun lige overholdt hastighedsgrænsen, medregnes, er antallet af hastighedsoverskridelser 48 ud af 132 involverede motorkøretøjer. I forrige afsnit fremgik det, at der er sket mange eneuheld. Det er en type uheld, hvor der oftest er en hastighedsoverskridelse. Der bør derfor fokuseres på at sænke trafikanternes hastigheden i Stevns Kommune. Geografisk udpegning I forbindelse med den geografiske udpegning af uheld er der gennemført en sortpletanalyse på baggrund af uheldsdata for de seneste 5 år fra I sortpletanalysen er der benyttet følgende kriterier: Sortplet: Uheldsbelastet lokalitet: Sort strækning: ved minimum 4 uheld på 5 år ved 3 uheld på 5 år ved 4 uheld på 500 meter Resultatet fra sortpletanalysen er illustreret i Tabel 2 og kortlagt i Figur 15. Antallet af sorte pletter i kommunen er dog få. Nr. Vejnavne Uheld Personskadeuheld Materielskadeuheld Dræbte Alvorligt tilsk. Lettere tilsak. 1 Stevns Landevej / Nørrehusvej 11 Tingvej / Maglehøjvej Skørpingevej / Mindehøjvej 21 Køgevej i St. Tårnby Tabel 2: Særligt uheldsbelastede lokaliteter i perioden På baggrund af kortlægningen, de gennemførte analyser og borgerinput er 12 lokaliteter udpeget til en prioriteret projektliste. Disse lokaliteter er blevet besigtiget med henblik på konkrete løsningsforslag, og dette fremgår af Tabel 3. Begrundelse for udpegning Nr. Vejnavne Uheld Utryghed 1 Stevnsvej / Strandparksvej X 2 Stevnsvej / Bakkegårdsvej X 3 Stevnsvej / Valnøddevej X 4 Stevnsvej / Hybenrosevej X 5 Tingvej / Maglehøjvej X 20 (61)

22 6 Strøby Bygade / Stevnsvej X 7 Køgevej i St. Tårnby X 8 Køgevej / Tingvej X 9 Stevns Landevej / Nørrehusvej X 10 Skørpingevej / Mindehøjvej X 11 Maglebyvej X 12 Skovvejen X 13 Kystvejen X 14 Varpelevvej X 15 Strækning mellem St. Heddinge - Hårlev X Tabel 3: Prioriteret projektliste med 15 lokaliteter Figur 15: Særligt uheldsbelastede lokaliteter i perioden Numrene henviser til prioritering i Tabel 2 Opgørelsen af antal person- og materielskadeuheld for de sorte pletter fremgår af Tabel 2. Det bemærkes, at de udpegede lokaliteter ikke omfatter personskadeuheld med dræbte eller alvorligt tilskadekomne. Uheld, hvor der er dræbte eller alvorligt tilskadekomne, er således ikke sammenfaldende med andre uheld, men derimod enkeltuheld. En nærmere beskrivelse af uheldene på de fire lokaliteter er beskrevet i handlingsplanen, hvoraf det fremgår, hvilke tiltag der bør iværksættes for at afhjælpe den sorte plet. 21 (61)

23 Skoleveje Arbejdet med skoleveje udspringer af, at Stevns Kommune gerne vil have, at så mange som muligt cykler eller går i skole. Dette vil, udover en forbedret tryghed omkring trafikforholdene ved skolerne, være med til at forbedre skolebørnenes sundhed og deres generelle erfaring med at færdes i trafikken. I Stevns Kommune findes der tre folkeskoler, som kan ses i nedenstående figur. I Figur 16 ses de offentlige skoler og skoledistrikter, samt afstand til skolerne inden for hvert skoledistrikt. Figur 16: Kort over offentlige skoler og skoledistrikter i Stevns Kommune, samt afstand til skolerne inden for hvert skoledistrikt. Fra Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune Kommunen sørger for kørsel for skoleelever mellem skolen og hjemmet når afstanden er længere end: 2,5 km i klasse 6 km på klasse 7 km på klasse 9 km i 10. klasse Udover de ovennævnte afstande sørger kommunen for kørsel, hvis skoleeleverne skal færdes på særlige trafikfarlige veje for at komme i skole og hjem igen. I samarbejde med politiet udvælges de særlige trafikfarlige veje og kriterierne for trafikfarlige veje nævnes herunder: Farlige trafikveje for klassetrin: Vejstrækninger i åbent land med hastighedsgrænse på 50 km/t eller højere vurderes som særlige trafikfarlige veje, såfremt der ikke er fortov eller 22 (61)

24 cykelsti/fællessti adskilt fra kørebanen med kantsten eller rabat. Farlige trafikveje for klassetrin: Vejstrækninger i åbent land med hastighedsgrænse på 60 km/t eller højere vurderes som særlige trafikfarlige veje, såfremt der ikke er fortov eller cykelsti/fællessti adskilt fra kørebanen med kantsten, rabat eller cykelbaner/kantbaner på mindst 1 m. Farlige trafikveje for klassetrin: Vejstrækninger i åbent land med hastighedsgrænse på 70 km/t eller højere vurderes som særlige trafikfarlige veje, såfremt der ikke er fortov eller cykelsti/fællessti adskilt fra kørebanen med kantsten, rabat eller cykelbaner/kantbaner på mindst 1 m og mindst to af følgende underkriterier er gældende: Årsdøgntrafikken er større end 1000 køretøjer pr. døgn. Der indenfor en afstand på 500 m er registreret mere end tre person- og materielskadeuheld de seneste fem år. Vejbreden (belagt areal) er smallere end 4,00 m for en 2-sporet vej. Det er vurderet, at der forekommer uoverskuelige sving, bakker mm. som reducerer den tilstrækkelige oversigt og dermed skaber utryghed. Vurdering af vejstrækninger i åbent land med hastighedsgrænse på 70 km/t eller højere vil kræve en konkret vurdering såfremt ovenstående punkter fraviges. Alle trafikveje med højere hastighed end 80 km/t er særlige trafikfarlige veje for alle klassetrin, såfremt der ikke er fortov eller cykelsti/fællessti adskilt fra kørebanen med kantsten eller rabat. I forbindelse med en skolevejsanalyse er der udpeget særlige trafikfarlige skoleveje i Stevns Kommune. Udpegning er sket på baggrund af uheld 2, hastighedsmålinger og trafikkens sammensætning. Lokaliteterne er listet herunder og kortlagt i Figur 17: To forsatte T-kryds (F-kryds) mellem Tingvej og Maglehøjvej (5 krydsuheld) Krydset Stevns Landevej/Frøslev Bygade/Nørrehusvej (4 krydsuheld) Køgevej ml. Køgevej nr. 20 til Gadekæret i Store Tårnby (4 materielskadeuheld på 500 m) Stevnsvej ml. nr. 64 til nr. 80 (4 uheld på 200 m) Lerskovvej i Vråby (høj gennemsnitshastighed og 85 %-fraktil) Stevns Landevej øst for krydset Frøslev Bygade/Nørrehusvej (høj 85 %-fraktil) Strandgabsvej i Rødvig (høj 85 %-fraktil) 2 Uheldsanalyse i perioden , Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune (61)

25 Korsnæbsvej i Boesdal (høj 85 %-fraktil) Frøslev Bygade ml. Kirkevangen og Voldstedvej (høj lastbilprocent) Møllegårdsvej ml. Sigerslevvej og Hærvejen (høj lastbilprocent) Figur 17: Kort over særlige trafikfarlige skoleveje i Stevns Kommune. Fra Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune Lokale hastighedsbegrænsninger Hastighedsgrænserne på vejnettet i Stevns Kommune varierer mellem 30 km/t og 80 km/t. Det er primært på vejene i og omkring byerne, at der er etableret lokale hastighedsbegrænsninger. Stevns Kommune foretager løbende trafik- og hastighedsmålinger på deres veje for at følge trafikmængden og trafikanternes hastighedsadfærd på vejnettet. Hastighedsgrænserne på vejnettet i Stevns Kommune er vist på Figur (61)

26 Figur 18: Hastighedsgrænser i Stevns Kommune I kommunens skolevejsanalyse i 2018 er der analyseret på hastighedsmålinger for perioden På Figur 19 ses der syv lokaliteter i Stevns Kommune, hvor der er foretaget både en trafik- og hastighedsmåling. Der ses også at fire steder skiller sig ud, hvor både gennemsnitshastighederne og 85%-fraktil over stiger den skiltet hastighed på strækningerne. De steder er markeret med rød/gul ramme og er: - Lerskovvej i Vråby - Stevns Landevej øst for krydset ved Frøslev Bygade/Nørrehusvej - Strandgabsvej i Rødvig - Korsnæbsvej i Boesdal 25 (61)

27 Figur 19: Kort med trafik- og hastighedsmålinger i Stevns Kommune for perioden Fra Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune 2018 Figur 20: Kort med trafik- og hastighedsmålinger for Strøby Egede for perioden Fra Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune (61)

28 Figur 21: Kort med trafik- og hastighedsmålinger for Store Heddinge for perioden Fra Notat vedr. skoleveje i Stevns Kommune (61)

29 Figur 22 viser ønsker fra borgermøderne relateret til hastighedsgrænser. Borgerne ønsker nedsat hastighed på et stort antal veje i kommunen. Figur 22: Kommentarer fra borgermøderne om nedsat hastighed. Generelt vurderes det, at hastighedsgrænserne i Stevns Kommune fungerer og er placeret, hvor der er behov for det. Det kan overvejes, om der skal suppleres med yderligere lokale hastighedsgrænser i forhold til de ønsker, der er fremkommet fra borgerne samt uheldsanalysen. De lokale hastighedsgrænser skal suppleres med hastighedsdæmpende tiltag. 28 (61)

30 Trafiksaneringer i landsbyer Figur 23: Kort over trafiksaneringsprojekter For at forbedre trafiksikkerheden og trygheden har Stevns Kommune allerede gennemført en række tiltag. Disse fremgår af Figur 23. Indsatsområder På baggrund af kortlægningen, de gennemførte analyser, borgerinput samt besigtigelse af udvalgte lokaliteter er følgende indsatsområder udpeget indenfor temaet trafiksikkerhed. Hastighed Skolebørn i trafikken Sorte pletter og utryghed Kampagner Tung trafik Uheld (på strækninger og eneuheld) Indsatsområderne er udpeget ud fra en vurdering af, hvor der er størst potentiale for at forbedre trafiksikkerheden i Stevns Kommune, og særligt at nedbringe antallet af tilskadekomne i trafikken og forbedre trafiksikkerhed og tryghed for trafikanterne i Stevns. 29 (61)

31 Indsatsområde Tabel 4 viser en liste over overordnede projektforslag målrettet det fremtidige trafiksikkerhedsarbejde i Stevns Kommune med afsæt i de 6 indsatsområder nævnt foroven. Overordnede projektforslag Hastighed Tiltag på strækninger med hastighedsniveau over det tilladte eller hvor det opleves utrygt at færdes grundet den høje fartgrænse. Nærmere beskrevet i projektlisten til handlingsplanen. Udarbejdelse af en hastighedsplan for systematisk gennemgang af hastighedszoner og -grænser. Nationale hastighedskampagner Skolebørn i trafikken Trafikpolitik på skolerne Nationale kampagner ved skolestart Sorte pletter og utryghed Tiltag på lokaliteter, som er udpeget i sortpletanalysen. Nærmere beskrevet i projektlisten til handlingsplanen. Trafikal analyse af følgende utrygge strækninger: - Strøby Bygade - Kystvejen - Stevnsvej - Hårlevvej - Skovvejen Kampagner Adfærdsregulerende kampagner med særlig fokus på hastighed, spiritus og skolebørn Tung trafik Udpegning af rutenet til tung trafik Uheld (på strækninger og eneuheld) Tiltag på lokaliteter, som er udpeget i sortpletanalysen. Nærmere beskrevet i projektlisten til handlingsplanen. Tabel 4: Liste over overordnede projektforslag målrettet trafiksikkerhed Udarbejdelse af årlige uheldsrapporter for at få status på uheldsudviklingen. 30 (61)

32 5. Trafikstruktur Trafikstrukturen i Stevns Kommune omfatter et vej- og stinet, der skal være med til at sikre god fremkommelighed, et godt serviceniveau samt en høj trafiksikkerhed. For at sikre dette er kommunens veje inddelt i vejklasser, der danner baggrund for administrationen af vejområder. Vejklassificeringen er med til at bidrage til en langsigtet planlægning, der angiver, hvilke mål Stevns Kommune vil arbejde hen imod med de fremtidige investeringer på vejområdet. Vejklassificeringen er derudover med til at skabe et funktionelt og sammenhængende vejsystem, der tydeligt viser trafikanterne, hvilken type vej de færdes på samt hvilken adfærd, der forventes af dem og deres medtrafikanter. Denne tydelighed kan skabes gennem en ensartethed og genkendelighed i de forskellige vejklasser med hensyn til funktion og udformning. Vejnettet Stevns Kommune administrerer ca. 400 km offentlige veje og ca. 200 km private fællesveje fordelt på kommunens knap ha. Der er ingen statsveje i Stevns Kommune. Vejene i det åbne land og i byerne er opdelt i følgende tre grupper alt efter vejenes funktion i vejnettet: Trafikvejene / gennemfartsvejene forbinder byområder og lokalområder med hinanden og er kendetegnet ved at være veje med god fremkommelighed samt høj trafiksikkerhed. Vejene har derfor oftest få kryds og tilslutninger samt en mindre andel af langsomme køretøjer Fordelingsvejene forbinder lokalveje med trafikveje / gennemfartsveje og er karakteriseret ved god fremkommelighed, sikkerhed og tilgængelighed for alle trafikantgrupper. Lokalvejene betjener lokalområderne og skaber adgang til både trafikvejene og fordelingsvejene. Vejklassificeringen fremgår af Figur 24: Vejnettet i Stevns Kommune opdelt på vejklasser. 31 (61)

33 Figur 24: Vejnettet i Stevns Kommune opdelt på vejklasser Mål for det overordnet vejnet i Stevns Kommune At sikre, at de kommunale veje er i en stand, som trafikkens art og størrelse kræver. At arbejde for, at antallet af trafikuheld reduceres i planperioden og trygheden forbedres for alle trafikanter. At udvikle vej- og trafikforholdene hen imod miljømæssig større bæredygtighed. At arbejde for at udforme vejnettet så alle trafikantgrupper opnår god fremkommelighed. At sikre, at vejenes tilstand vedligeholdes på en måde som sikrer, at den samlede kapital, som er investeret i vejene ikke forfalder. At sikre, at serviceniveauet på vejene tilpasses vejenes funktion og trafikkens størrelse. Det overordnede vejnet skal sikre alle borgere og virksomheder en god tilgængelighed. 32 (61)

34 Trafikveje/gennemfartsveje Trafikvejene/gennemfartsvejene er de veje, der betjener gennemfartstrafikken og varetager transportfunktionen og er indrettet til en hurtig og sikker afvikling af den gennemkørende trafik. Trafikvejene dækker det behov, der er for transport mellem landsdelene, de omkringliggende områder og byerne. Trafikken afvikles med så lille hastighedsspredning som muligt for at sikre den gode fremkommelighed og den højre trafiksikkerhed. Derfor bør de langsomme køretøjer samt cykeltrafikken ikke blande sig med gennemfartstrafikken. Hastighedsgrænsen er som udgangspunkt 80 km/t, men lokalt kan der være fastsat en lavere hastighedsgrænse. Trafikvejene er karakteriseret ved følgende: Vejene er som minimum anlagt som 2 - sporet vej. Køreretningerne er adskilt vha. midterheller, autoværn, spærrelinje eller rumleriller som supplement til vognbanelinjerne. Cykeltrafikken afvikles på cykelstier parallelt med kørebanen. Krydsninger mellem 2 trafikveje sker i rundkørsler, kanaliseringsanlæg eller i signalregulerede kryds. Krydsninger mellem en trafikvej og en fordelingsvej eller lokalvej sker i prioriterede T kryds med kanalisering. Vejene er facadeløse og antallet af overkørsler er begrænset I signalanlæg er de venstresvingende sikret en konfliktfri afvikling med enten separatregulering eller grøn pil. Busstoppesteder tilstræbes at være anlagt i buslommer. Der er standsningsforbud på strækningen. Standsning og parkering er kun tilladt i parkeringslommer og ved rastepladser. Der vejvises til nær- og fjernmål fra en trafikvej samt er opsat servicevejvisning. Kommunen har tre større gennemfartsveje (Rute 261, rute 154 og rute 209). Den ene forbinder Strøby Egede i den nordlige del af kommunen med Rødvig i den sydlige del af kommunen, den anden forbinder Strøby Egede med Faxe Kommune via Hårlev i den vestlige del af kommunen og den tredje forbinder ligeledes Store Heddinge i den østlige del af kommunen med Faxe Kommune. De tre vejstrækninger understøttes af både fordelingsveje og lokalveje der gør det muligt at komme rundt til kommunens byer, landsbyer og attraktioner. Herudover arbejder Stevns Kommune for at få etableret en statsvej for at forbedre adgangen til det overordnede trafiksystem. 33 (61)

35 Fordelingsveje Fordelingsvejene samler trafikken op fra lokalvejene og fordeler trafikken videre til en anden lokalveje eller til en gennemfartsvej. Fordelingsvejene kan derfor have mange vejtilslutninger og betydelige trafikintensiteter, idet alle trafikantgrupper færdes her. Ligeledes kan der forekomme langsomme køretøjer på fordelingsvejene. På de åbne strækninger tilgodeses fremkommeligheden, mens krydsene prioriterer adgangen til lokalvejene og mellem fordelingsvejene indbyrdes. Hastighedsgrænsen på fordelingsvejene er som udgangspunkt 80 km/t, men der kan også forekomme hastighedsgrænser på km/t eller i særlige tilfælde lokalt en hastighedsgrænse på km/t. Fordelingsvejene er karakteriseret ved følgende: Cykeltrafikken afvikles langs vejen på cykelstier, kantbaner eller på kørebanen afhængigt af hastighed og trafikmængde. Krydsninger mellem 2 fordelingsveje sker i rundkørsler eller i prioriterede kryds med kanalisering. Krydsninger mellem fordelingsveje og lokalveje sker i prioriterede kryds. Fordelingsvejene har begrænset facadeadgang. Parkering på kørebanen er normalt ikke tilladt på fordelingsveje. Der er holdepladser i en passende afstand. Der vejvises til nær- og fjernmål fra en fordelingsvej samt er opsat servicevejvisning. Mange af vejene i Stevns Kommune, der forbinder byerne med hinanden, er fordelingsveje. Herfra er der adgang til trafikvejene / gennemfartsvejene Lokalveje Lokalvejene betjener lokaltrafikken og tilgodeser god tilgængelighed til den enkelte ejendom og skaber trafiksikkerhed for alle. Trafikafviklingen sker primært på de lette trafikanters præmisser. Lokalvejene giver alle trafikanter til og fra de omkringliggende ejendomme adgang til vejnettet. Vejene er kendetegnet ved mange kryds og tilslutninger og lave hastigheder af hensyn til sikkerheden. Hastighedsgrænsen på lokalvejene er 80 km/t. Lokalt kan der fastsættes en lavere hastighedsgrænse på km/t. Det kan enkelte steder være nødvendigt at supplere den lave hastighed med hastighedsdæmpende foranstaltninger. Lokalvejene er karakteriseret ved følgende: Lokalvejene er anlagt som 2 sporet vej med hastighedsgrænser på km/t og km/t. 34 (61)

36 Ved lave hastigheder kan lokalveje være anlagt som 1 sporet vej. Lokalveje har ikke direkte adgang til trafikvejene / gennemfartsvejene. Lokalvejenes tilslutning til fordelingsvejene sker som udgangspunkt i prioriterede T kryds. Krydsninger mellem lokalveje sker i T kryds. Der er ingen krav til krydsafstande eller afstande mellem overkørsler ved lokalveje. Der vejvises til nær- og fjernmål fra lokalveje, hvorfra der også er opsat servicevejvisning. Der er ud fra den eksisterende vejklassificering og borgerønskerne ikke belæg for at ændre på vejenes eksisterende vejklasser. Vejnettet har en trafikstruktur, der sikrer god fremkommelighed og adgang til det overordnede vejnet også udenfor kommunegrænsen. Hvor der er planer om byudvikling kan der evt. blive behov for at vurdere på vejenes funktion og vejklasse, så der også her sikres god fremkommelighed. Dette har overordnet set også betydning for byudviklingsområdernes attraktivitet. Stinet Hurtige, direkte og sikre ruter har stor betydning for, hvor attraktivt det er at cykle både i fritiden men også til og fra arbejde. Derfor er det vigtigt, at der arbejdes på at udvide og forbedre stisystemerne, så det bliver trygt og nemmere for borgerne at vælge enten at gå eller cykle og dermed fravælge den individuelle transport i bil. Ved at skabe gode forbindelser mellem de centrale servicefunktioner i byer og landsbyer kan det sikres, at befolkningen har mulighed for i dagligdagen at bruge cyklen eller gå, når de skal i skole, på arbejde eller handle. Ved også at forbinde stierne til rekreative områder og visse kystområder kan kommunen være med til at opmuntre til, at befolkningen i fritiden vælger den mere bæredygtige og sundhedsrigtige løsning, nemlig at tage cyklen eller gå. Derfor opfordres der til, at der til stadighed arbejdes på at danne et overordnet sammenhængende stinet, der kan lede skolebørn og andre rundt mellem byens hotspots. Dvs. fritidsaktiviteter, skole og arbejdspladser. Det skal være et stinet, hvor der er sikret trafiksikkerhed og gode tilgængelige forbindelsesmuligheder videre rundt i kommunen. Et stinet, hvor kryds med trafikerede veje optimeres i forhold til de lette trafikanter. I Stevns Kommune er der ca. 36 km cykelstier og cykelbaner primært langs trafikvejene. Det eksisterende stinet fremgår af Figur (61)

37 Figur 25: Kort over eksisterende stinet i Stevns Kommune Mål for trafikstier og cykelruter i Stevns Kommune At fremme et trafikstinet, der indbyder til mere miljøvenlige transportformer, og som kan anspore befolkningen til at vælge et transportmiddel, der bidrager til folkesundheden. At fremme et overordnet trafikstinet, der sikrer god fremkommelighed og høj trafiksikkerhed. At have fokus på børn og deres behov for færden til daginstitution, skole og fritidsformål mv. i forbindelse med planlægning af cykelstier. At søge at forbedre og udbygge trafikstierne (cykelstinettet) langs med landevejene samt det nationale og regionale cykelrutenet. 36 (61)

38 Figur 26: Ønsker til nye stiforbindelse i Stevns Kommune Det fremgår af Figur 26, at borgernes ønsker primært går på at binde de eksisterende stier sammen til et samlet net. Ligeledes er der ønsker, som binder stinettet sammen med de omkringliggende kommuner. Alt dette giver god mening i forhold til de ønsker, Stevns Kommune har for cykeltrafikken. Byudvikling I forbindelse med byudvikling i Stevns ønsker Kommunen, at det sker med fokus på kvalitet, det rekreative, kulturhistorien og landskabsværdier, som sammen skal danne afsæt for nye spændende by- og boligområder Mål for byudvikling Stevns Kommune har for hvert byområde afsat mål, som kræver at der arbejdes fokuseret med kommunens udvikling og vækst Dette gælder især centre som Hårlev og Store Heddinge. Ved at forbedre trafik- og parkeringsforholdene i mellem byerne, opnås der bedre fremkommelighed. Parkeringsmulighederne skal være tilstrækkelige til diverse attraktioner. Der skal skabes flere og bedre muligheder for at bygge nye og varierende boligområder, et aktivt erhvervs- og kulturliv, samt offentlig og privat service. De fysiske rammer skal udvikles, som 37 (61)

39 adgang til naturen, infrastruktur m.v. i kommunens byområder, hvilket skal skabe gode livsvilkår for såvel indbyggere som virksomheder i Stevns Kommune. Det kan samtidigt tiltrække nye borgere, virksomheder og turister til kommunen. Der er udarbejdet udviklingsplaner for Stevns Kommunes fire største byer: Store Heddinge, Strøby Egede, Hårlev og Rødvig. Der ses nærmere på udviklingsprojekterne i de fire byer herunder: Rødvig Der er et stort ønske om at binde byen bedre sammen, hvor havnen, kystbyen, landbyen og feriebyen er et mere samlet og attraktivt område især for lette trafikanter. Da byen ligger i et naturskønt område, er det planlagt, at der fokuseres på det grønne. Det Grønne Strøg er et sammenhængende rekreativt forløb, der forbinder baglandet med kysten, hvor boligområder, bydele, rekreative arealer, turistruter og turistattraktionen Stevns Klint sammenbindes, og dermed er store dele af Rødvig blevet til et sammenhængende område. I forbindelse med Det Grønne Strøg udvikles områder som Skovhusene, Byhusene, Søhusene, Stationsområdet og Havnen, og Det Grønne Strøg skal dermed fungere som et oplevelsesrigt rekreativt stiforløb. Store dele af området mellem Det Grønne Strøg og Rødvigvej virker som huller i bystrukturen, og for at styre bystrukturen ønskes at områderne udbygges med ny bebyggelse med hver deres karakter. Dette fremgår af Figur (61)

40 Figur 27: Kort over Det Grønne Strøg med bebyggelsesområderne i Rødvig. Fra udviklingsplan for Rødvig 2015 Både Stationsområdet og Havnen er vigtige at udvikle, da Stationsområdet forbinder havnen med resten af byen og er det første indtryk man får som gæst til byen. Havnen bliver i dag benyttet til både arbejde og fritid, og mange færdes på den hver dag. Havnen er byens største aktiv, og tiltrækker både lokale borger og turister. Den fremtidig udformning af både Stationsområdet og Havnen fremgår af Figur 28 og Figur (61)

41 Figur 28: Kort over det fremtidige Stationsområde i Rødvig. Fra udviklingsplan for Rødvig 2015 Figur 29: Kort over den fremtidig Havn i Rødvig. Fra udviklingsplan for Rødvig (61)

42 I den forbindelse er der også planer om at flytte stationen nord for Vemmetoftevej. Formålet med dette er at få fjernet jernbaneoverskæringer i byen, øge sikkerheden, mindske støj og gøre stationen mere tilgængelig for flere borger. Hårlev Arbejdet med byomdannelse i Hårlev indebærer bl.a. at industriområderne bliver omdannet til kontorer og boliger. Der skal fokuseres på at samle og udvide de områder hvor der sker mest aktivitet og på den måde styrke bylivet. Tre områder er særligt i fokus: Hovedgaden, Stationsog sundhedsforbindelsen og biblioteket. Mange butikker i Hovedgaden står i dag tomme og der skal placeres nye butikker, således at Hovedgaden fortsat er Hårlevs bymidte. Der er ønsker om at skabe et liberalt erhverv, kultur- og fritidsaktivitet, butikker og andre udadvendte funktioner i stationsforbindelsen som binder sundhedscenteret i nord med Stationsområdet i syd, som fremgår af Figur 30. Det er også et ønske at gøre haven omkring biblioteket mere inviterende ved at plante blomstrende træer, opsætte bord, bænke, legeplads og en scene, som fremgår af Figur (61)

43 Figur 30: Kort over den fremtidig Hårlev Bymidte. Fra udviklingsplan for Hårlev (61)

44 Figur 31: Kort over det fremtidig bibliotekets området i Hårlev. Fra udviklingsplan for Hårlev 2015 Store Heddinge Fra Rødvigvej er der tre veje som fører ind til bymidten: Bjælkerupvej, Vesterbro og Frøslevvej. Parkeringspladserne er primært placeret ved Kronhøjvej hvorfra der også er adgang til Algade. Derudover ligger Store Heddinge station centralt i byen. Det er planen at udvikle byen i Store Heddinge, således at grønne områder styrkes med nye oplevelser og hvor der er mulighed for lokal afledning af regnvand. Butikslivet i Hovedstrøget skal styrkes, og en løbe- og motionssti til skov eller grønne områder etableres på sigt. Der er udpeget 9 fokusområder, som skal udvikles og forbindes, for at skabe sammenhæng i byen. Fokusområderne er listet herunder og fremgår også af Figur Porten til Store Heddinge at skabe en bedre indgang til byen. 2. Kirkepladsen et mere sammenhængende torv mellem kirketorvet og området foran biblioteket. 3. Rådhusaksen en god stiforbindelse mellem Kronhøjvej og Algade samtidige med at skabe en smuk akse mellem Rådhuset og Algade, og at skabe mere liv i byen. 4. Parkstrøget Kronhøjvej at gøre de grønne områder langs Kronhøjvej og Skulpturparken mere attraktive. 43 (61)

45 5. Grøn kile kilen mellem Kronhøjvej og Store Heddinge Skole kan omdannes til en aktivitetspark med friluftsaktiviteter og kan blive et udflugtsmål for hele Stevns. 6. Stationsområdet at forny torvet, da det er det første man ser som gæst. 7. Købmandsgårdene bag Algade at bevare historien i gårdene med at modernisere dem ved at skabe plads til småbutikker, cafeer, kunst m.v. 8. Munkegårdsparken at åbne parken mere op og gøre den mere attraktiv, ved at opsætte en scene, som kan bruges til dans og musik. 9. Området ved hallerne at gøre byen fra den side til at være mere indbydende i form af leg og bevægelse. Figur 32: Kort over udviklingsområderne i Store Heddinge. Fra udviklingsplan for Store Heddinge 2017 Strøby Egede Udvikling i Strøby Egede bl.a. langs kysten og i bymidten er under stort fokus både blandt borgere og politikere. Der henvises trafikplanen for Strøby Egede. 44 (61)

46 Adgang til grønne områder I Stevns Kommune er der en stor mulighed for at færdes i naturen. Der er badestrande, skovområde, parker og Stevns Klint. Langs Stevns Klint og Højerup skifter landskabet karakter. De to steder er særlige kendt med flade marker, som rejser sig mod klinten, og skovmassiverne bevæger sig ind i baglandet og møder landsbybebyggelsen. Derfor ønskes i fremtiden at de grønne arealer omkring besøgscenter er mere sammenhængende, enten som flade marker, der rejser sig mod klinten eller skovområder. Der ønskes yderligere at beplantningen ved museet ryddes samtidige med nedrivning af museet, så der opnås et nyt langt kig over de flade marker, og nye beplantning omkring det nye besøgscenter etableres og integreres i de nye omgivelser. De større grønne områder i Stevns kommune fremgår af Figur 33. Figur 33: Kortet viser de større grønne områder i Stevns Kommune Trampestien er ca. 20 km lang sti som forbinder Bøgeskov Havn i nord og Rødvig Havn i syd. Stien er følger klintekanten, og derfor er der mulighed for at se den smukke natur og opleve de flotte udsigter hen over bugter og vige. Stien er blevet opført i samarbejde med Stevns Kommune og de 52 lodsejere, som har givet tilladelse til at man kan vandre på Trampestien over deres private ejendomme. Der er anlagt parkeringspladser på mange steder ved stien og der er dermed vejviserskilte til Trampestien. 45 (61)

47 Det er kun gående der kan benytte sig af stien. Der er også mulighed for at cykle, og det kan gøres på vejene, der også kører parallelt med stien. Cykelruten hedder Berlin-København. Trampestien og hvilke attraktioner der kan opleves langs klinten fremgår af Figur 34. Figur 34: Kort over Trampestien samt turistattraktioner langs den. Fra Stevns Klint 46 (61)

48 Stevns Klint Stevns Klint er en UNESCO verdensarv og tiltrækker mange turister på grund af den smukke natur og historien. Der er en ca. 20 km lang trampesti, som forbinder Stevns Klints turistattraktioner. Der er udarbejdet en udviklingsplan for Stevns klint af Stevns Kommune. Planen beskriver de eksisterende og de fremtidige forhold i området. Det er bl.a. planlagt at optimere parkeringsforholdene og områdets fremtræden. Den kommende forplads på nuværende parkeringsplads vil forbinde området sammen med det nye besøgscenter, Gammel Højerup Kirke, parkeringspladsen og stierne mod både nord og syd. Der skal etableres en ny ind- og udkørsel til den nye parkeringsplads fra Højerup Bygade. Fra parkeringspladsen vil de nye anlagte stier lede de besøgende til de eksisterende stiforløb og til de forskellige attraktioner i området. Den nye parkeringsplads kommer til at være ved det nye besøgscenter, hvor pladsen vil blive benyttet til dagligt besøgende. Busser ønskes at blive placeret så tæt på Højerup Bygade som muligt, så det samtidige betjener Traktørsted og kirken. I dag er der meget beplantning, og det skal så vidt muligt at bevares. I forbindelse med udbygning af området ønskes et stisystem som forbinder hele området sammen og gøre det nemmere for besøgende færdes i området og til og fra de vigtigste attraktioner. Stisystemet skal have en rute fra parkeringspladsen til Udkigspunktet, trappe og klint, op igen den gamle kirke, videre til Traktørsted, og herfra tilbage til besøgscenteret samt parkeringspladsen. Figur 35: Et kort over de fremtidige projekter ved Højerup Gamle Kirke 47 (61)

49 Parkeringsforhold Der er i dag mulighed for lastbilparkering ved Hårlev Station og Frøslevvej. Kommunens borgere har ønsker og kommentarer til parkeringsforholdene i Stevns Kommune. Bl.a. ønsker de flere parkeringspladser ved Stevns Klint, hvor der i dag holder parkerede biler på græsplænerne i højsæsonen. Det anbefales, at der udarbejdes en parkeringsstrategi indeholdende mål og retningslinjer for parkering samt forslag til parkeringsstruktur og de kommende års udvikling af parkeringsfaciliteterne i byerne og Stevns Kommune som helhed vurderes at være et tiltag, der kan arbejdes videre med. Se Figur 36 samt bilag A. Figur 36: Borgernes ønsker til ændrede parkeringsforhold. Byinventar Kommunen ønsker, at skabe et ens og sammenhængende udtryk igennem bl.a. byinventaret. Det er også et ønske fra borgerne, at der skabes en identitet for Stevns Kommune ved at anvende genkendeligt og ensartet byinventar - Det være sig indenfor bænke, affaldsspande, cykelstativer, busskure osv. 48 (61)

50 Det anbefales derfor, at der igangsættes en registrering, opgradering og udskiftning af byinventaret i kommunen. Dette kan fx gøres ud fra en designmanual for Stevns Kommune. Indsatsområder På baggrund af kortlægningen, de gennemførte analyser, borgerinput samt besigtigelse af udvalgte lokaliteter er følgende indsatsområder udpeget indenfor temaet trafikstruktur: Trafikregulerende tiltag, herunder - Trafiksanering - Hastighedskontrol Sammenhængende stinet, herunder - Nye stier (På borgermøderne er der fremkommet en del ønsker til nye cykelstier i kommunen, Se bilag A) - Nye stikrydsninger Attraktivt vej- og stinet, herunder - Øget tryghed - Forbedret drift og vedligehold af belægninger - Byinventar Parkering Indsatsområderne er udpeget ud fra en vurdering af, hvor der er behov for supplerende tiltag for at understøtte trafikstrukturen i Stevns Kommune. Dette fremgår af tabel (61)

51 Indsatsområde Overordnede projektforslag Trafikregulerende tiltag Tiltag omkring nye byudviklingsområder (såsom at stille krav til gode stiforbindelse til skole og øvrige vejnet) Tiltag på veje, hvor der er sket en væsentlig trafikstigning (trafikal analyse af vejene) Dialog med politiet om øget hastighedskontrol Sammenhængende stinet Supplerende stier omkring byudviklingsområder Supplerende stikrydsninger omkring nye byudviklingsområder Udarbejdelse af en cykelstiplan for at sammenbinde og udbygge eksisterende stinet Attraktivt vej- og stinet Systematisk gennemgang og vedligehold af belægninger på veje og stier. Udpeg ruter til tung trafik for at forbedre trygheden for de lette trafikanter Flere rekreative og motionsruter og bedre adgang til rekreative områder Udarbejde en designmanual for byrum, for at skabe ensartethed og skabe en klar identitet for Stevns Parkering Kortlægning af parkeringsbehov med fokus på stationsnære områder og andre vigtige rejsemål samt udpegning af området til lastbilparkering Flere parker og rejs anlæg Tabel 5: Liste over overordnede projektforslag målrettet trafikstrukturen i Stevns 50 (61)

52 6. Fremkommelighed For at opnå en god fremkommelighed på vejnettet, kræves at det opretholdes og udvikles løbende, hvilket kan tiltrække nye borgere og virksomheder til kommunen. At udvikle et nyt område i forbindelse med boligbebyggelse eller lignende skaber mere trafik, og derfor skal vejnettet justeres i forhold til det. Trafikken til/fra Køge og videre til/fra København giver udfordringer med fremkommelighed og lange rejsetider. Derfor har Stevns Kommune peget på at få etableret en ny statsvej som forbinder Stevns med Sydmotorvejen syd for Køge. På den måde opnås kortere rejsetider og bedre fremkommelighed. Ny statsvej / omfartsvej Vejdirektoratet er i gang med at udarbejde en forundersøgelse for en aflastningsvej på Stevns. Forundersøgelsen forventes færdig i løbet af sommeren Formålet med forundersøgelsen er at analysere de trafikale, miljømæssige samt økonomiske effekter ved alternative linjeføringer af aflastningsvejen. Omfartsvejen kaldes en aflastningsvej, da formålet er at aflaste Strandvejen syd om Køge og Ringvejen igennem Køge, som begge er hårdt belastet af pendlertrafik mellem Stevns og Køge Bugt Motorvejen. De to veje har en hverdagsdøgntrafik på hhv. over og ca køretøjer. Dermed er det meget belastede veje. Da omfartsvejen tænkes koblet til Sydmotorvejen og evt. forlænget til Vestmotorvejen er Vejdirektoratet også en vigtig spiller i vejens tilblivelse ud over Køge Kommune og Stevns Kommune. De forskellige forslag til linjeføringer ses på Figur 37. Figur 37: Forslag til linjeføringer for ny omfartsvej, fra Transport- og Bygningsministeriets hjemmeside. 51 (61)

53 Trafikmængder Stevns Kommune gennemfører løbende trafiktællinger på vejnettet. figur 38 viser lokaliteter for tællinger fra 2016 til De viste tal er hverdagsdøgntrafik (HDT). Hverdagsdøgntrafikken er den gennemsnitlige trafik i et hverdagsdøgn uden for sommermånederne, som er juni, juli og august. Hver dag pendler mange personer til og fra arbejde eller i skole og uddannelsesinstitutioner, både i og uden for Stevns Kommune. På Figur 38 er vist de vigtigste pendlerruter i Stevns Kommune, og her ses at der pendles mellem Store Heddinge og Strøby Egede og mellem Hårlev og Strøby Egede. På Sjælland er den største pendling fra syd og vest mod nord og øst og omvendt, og det samme gør sig gældende for Stevns Kommune. Udpendling sker mod nord, til Hovedstadsområdet, Køge og Østsjælland. 3 Figur 38: Trafiktællinger i Stevns Kommune (HDT) og angivelse af primære bilpendlerruter 3 Vækstvilkår 2017, lokal erhvervsstruktur og vilkår for vækst på Stevns 52 (61)

54 Indpendling i Stevns Kommune er primært fra nabokommunerne og udgør 31,6 % af den samlede pendlertrafik. Udpendling er ligeledes til nabokommunerne og hovedstadsområdet, hvor de faglærte udgør den største gruppe er pendlere fra Stevns Kommune. 4 Indpendling til Stevns Kommune udgør pendlere og udpendling udgør pendlere. Dermed er udpendling væsentlige større end indpendling til Stevns Kommune. Skiltning En god vejvisning viser vej til de større byer og turistattraktioner i passende afstande dels for at reducere rejsetiden og dels for at undgå at folk køre forgæves til deres mål. Sådan en vejvisning kan ske ved hjælp af en F-tavle, som fremgår af figur 40. På baggrund af Google Streetview er der udarbejdet et kort, som viser hvor vejvisning til de større byer i kommunen er placeret. Se figur 39. Figur 39: Kort over vejvisning til de forskellige byer i Stevns Kommune 4 Vækstvilkår 2017, lokal erhvervsstruktur og vilkår for vækst på Stevns 53 (61)

55 Figur 40: Et eksempel på en vejvisning ved hjælp af en F-tavle. Krydset ved Stevnsvej og Valnøddevej Signalanlæg Signalanlæg er med til at forbedre kapaciteten i kryds med meget trafik og er nødvendige for at sikre trafikanterne en rimelig fremkommelighed. Derudover kan lette trafikanter færdes mere trygt i et signalkryds, idet de er anlagt med fodgængerfelter og cykelstier. I Stevns Kommune er der tre signalanlæg: Store Heddinge i krydset Bjælkerupvej/Sigerslevvej/Nørregade/Kronhøjvej Stevnsvej ved Lendrumvej Stevnsvej ved Kystvejen Figur 41: Signalanlægget ved Stevnsvej/Lendrumvej. Set fra Lendrumvej mod vest 54 (61)

56 Indsatsområde Der er på baggrund af uheldsanalysen og trafikmængderne ikke registreret et behov for at etablere yderligere signalanlæg. Indsatsområder Generelt set anses fremkommeligheden i Stevns Kommune for god. På borgermøderne er der kommet input vedr. bedre vejvisning til fx turistattraktioner, således at unødig kørsel på vejene kan undgås, idet bilisterne ledes den rigtige vej. På baggrund af kortlægningen, de gennemførte analyser, borgerinput samt besigtigelse af udvalgte lokaliteter er følgende indsatsområder udpeget inden for temaet fremkommelighed: Bedre vejvisning Overvågning af og tilpasninger til trafikbelastning Indsatsområder er udpeget ud fra en vurdering af, hvor der er mulighed for at understøtte og optimere fremkommeligheden i Stevns Kommune. Tabel 6 viser en liste over overordnede projektforslag relateret til fremkommelighed i Stevns Kommune med afsæt i de to indsatsområder. Overordnede projektforslag Bedre vejvisning Kortlægning af vejvisning til turistattraktioner og andre vigtige rejsemål, fx: - Rødvig Havn - Stevnsfortet - Stevns Klint - Stevns Fyrcenter - Stevns Naturcenter - Solgårdsparken Overvågning af og tilpasninger til trafikbelastning Jævnlige trafiktællinger på det overordnede vejnet Tabel 6: Liste over overordnede projektforslag målrettet fremkommelighed Opstilling af krav til trafik- og parkeringsforhold ved nye byudviklingsprojekter 55 (61)

57 7. Kollektiv trafikbetjening Stevns Kommune er velfungerende med kollektiv trafik både i form af tog og bus. Lokaltog, Østbanen, forbinder via Hårlev en række byområder i kommunen med Køge i nord og Rødvig og Faxe Ladeplads mod syd. Den kollektive trafik har en høj prioritet for kommunen, idet gode bus- og togforbindelser til nabokommunerne kan være med til at reducere trængslen på vejene og derved vil være attraktivt for pendlerne at benytte. I busplan 2016 har kommunen integreret skolebusser i den kollektiv trafik, hvilket har opnået nogen forbedringer af busbetjeningen. Figur 42: Kort over buslinjer og lokaltog forbindelsen i Stevns Kommune Det ses, at de 12 buslinjer i Stevns Kommuner betjener de større og mindre byer. Busserne forbinder de større byer i og uden for kommunen. Der findes dermed lokalruter som enten kører i en by eller kun i selve kommunen. Samtidige er der buslinjer som kører ud til seværdighederne og langs kysten i den sydlig del af kommunen. Busfrekvenserne er varierende fra den ene buslinje til en anden, og dækker behovet i den rute. 56 (61)

2019 STEVNS KOMMUNE 2019 ENDELIG UDGAVE

2019 STEVNS KOMMUNE 2019 ENDELIG UDGAVE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE TRAFIKPLAN FOR 2019 STEVNS KOMMUNE 2019 ENDELIG UDGAVE TRAFIKPLAN: Trafikplan 2019 danner grundlag for Stevns Kommunens arbejde i de kommende år inden for trafikafvikling,

Læs mere

1.1. Målet med trafikplanerne

1.1. Målet med trafikplanerne 1. Stevns Kommune har besluttet, at der skal udarbejdes en samlet trafikplan for kommunen, en lokal trafikplan for Strøby Egede sideløbende med den igangværende udviklingsplan for Strøby Egede samt en

Læs mere

Stevns Kommune. Trafiksikkerhedsplan 2012-2024

Stevns Kommune. Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 Stevns Kommune Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 Forord Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 for Stevns Kommunes sætter særligt fokus på trafiksikkerheden, og giver borgerne mulighed for at få indflydelse på og

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-04-25 Til Fra Peter Sandell Anders Kusk og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af uheldsanalyse

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2015 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-04-23 Til Fra Peter Sandell Brian Jeppesen og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af

Læs mere

NOTAT VEDR. SKOLEVEJE I STEVNS KOMMUNE

NOTAT VEDR. SKOLEVEJE I STEVNS KOMMUNE STEVNS KOMMUNE NOTAT VEDR. SKOLEVEJE I STEVNS KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK ANALYSENOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR.

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 4 Forslag til målsætninger 5 Eksisterende vejnet og trafik 6 Forslag til hastighedsgrænser 7 Skoleveje

Læs mere

Uheldsrapport Rebild Kommune

Uheldsrapport Rebild Kommune Uheldsrapport Rebild Kommune For perioden 2011 2015 December 2016 [Skriv her] Rebild Kommune 1 Uheldsanalyse [Skriv her] Rebild Kommune 2 Uheldsanalyse Uheldsrapporten skal anvendes til at få kendskab

Læs mere

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Januar 2015 Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: Januar 2015 2 Indhold 1 INDLEDNING... 4 2 NUVÆRENDE

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

TRAFIKPLAN 2018 STRØBY EGEDE, STEVNS KOMMUNE

TRAFIKPLAN 2018 STRØBY EGEDE, STEVNS KOMMUNE TRAFIKPLAN 2018 STRØBY EGEDE, STEVNS KOMMUNE Høringsforslag August 2018 Trafikplan, Strøby Egede Indhold Trafikplan, Strøby Egede... 1 1. Indledning... 2 2. Strøby Egede... 3 Beskrivelse af byen og dens

Læs mere

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR UDKAST Fredensborg Kommune Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR 1 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 1 Indholdsfortegnelse...2 2 Indledning...2 3 Uheldsbillede...2

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2011

Trafiksikkerhedsplan 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Juni 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf.: 72 59 60 00 E-mail: kommune@egekom.dk Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 8. juli

Læs mere

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon Uheldsrapport 8 Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej 9 77 Hurup Telefon 997 77 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Sweco Danmark A/S, marts 9 Indholdsfortegnelse GRUNDLAGET FOR

Læs mere

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Til Aabenraa Kommune Dokumenttype Hastighedsplan Dato Februar 2015 AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Revision 02 Dato 2015-02-25 Udarbejdet af

Læs mere

Uheldsrapport 2012 Uheldsperiode

Uheldsrapport 2012 Uheldsperiode Thisted Kommune Uheldsrapport 212 Uheldsperiode 28-212 Juni 213 Thisted Kommune Asylgade 3 77 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S Indholdsfortegnelse

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 04 Uheldsanalyse 04 Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet for at minimere

Læs mere

Uheldsrapport Baggrundsrapport til Thisted Kommunes Trafiksikkerhedsplan

Uheldsrapport Baggrundsrapport til Thisted Kommunes Trafiksikkerhedsplan Uheldsrapport 13-17 Baggrundsrapport til Thisted Kommunes Trafiksikkerhedsplan Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej 9 776 Hurup Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde

Læs mere

AALBORG ØST. Trafik & Miljø

AALBORG ØST. Trafik & Miljø AALBORG ØST Trafik & Miljø AALBORG KOMMUNE April 2002 Udgivet af: Aalborg Kommune Trafik & Veje Rådgiver: Nordlandsvej 60, 8240 Risskov, Telefon 8210 5100 - Fa 8210 5155 Forord I et moderne samfund er

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2018 Sags nr. EMN-2018-00019_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, der er lavet i handlingsplanen

Læs mere

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil er

Læs mere

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan

Copyright 2011 Grontmij A/S. Trafiksikkerhedsplan Trafiksikkerhedsplan 2013-2020 Dagsorden 2 10:00-10:45 1: Velkomst 2: Præsentation af mødeplan 3: Præsentation af tidsplan 4: Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan 2013-2020 5: Gennemgang

Læs mere

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik UDKAST Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

Uheldsrapport

Uheldsrapport Thisted Kommune Uheldsrapport 27-211 Baggrundsrapport til Thisted Kommunes Trafiksikkerhedsplan Marts 213 Thisted Kommune Asylgade 3 77 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010.

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010. Vejle Kommune 2014 Forord Vejle Kommune har udarbejdet en trafiksikkerhedsplan for perioden 2014-2017. Med denne har Vejle Kommune skabt et grundlag for de kommende års arbejde med trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsplanen

Læs mere

Ulykkesanalyse maj 2017

Ulykkesanalyse maj 2017 Ulykkesanalyse maj 17 Dataene i analysen er trukket fra Vejdirektoratets database, der indeholder alle politiregistrerede uheld. Politiet får ikke kendskab til alle trafikuheld. Sammenligninger mellem

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR STRØBY EGEDE 2019 ENDELIG UDGAVE

TRAFIKPLAN FOR STRØBY EGEDE 2019 ENDELIG UDGAVE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2019 TRAFIKPLAN FOR STRØBY EGEDE 2019 ENDELIG UDGAVE TRAFIKPLAN FOR STRØBY EGEDE: Trafikplan for Strøby Egede 2019 danner som supplement til Trafikplan 2019 grundlag for

Læs mere

Trafikplan - Toftlund

Trafikplan - Toftlund Trafikplan - Toftlund April 2013 TRAFIKPLAN FOR TOFTLUND 2015 2019 PROJEKT Projekt nr. 1100016492 Version 3 Udarbejdet af AMLN Kontrolleret af NMA Godkendt af NMA Teknik og Miljø Team Plan, Byg og Trafik

Læs mere

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 FAXE KOMMUNE STATUS FOR TRAFIKULYKKER 2010-2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antal personskade-

Læs mere

BILAG A: BORGERINPUT TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE

BILAG A: BORGERINPUT TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE BILAG A: BORGERINPUT TRAFIKPLAN 2018 STEVNS KOMMUNE Trafiksikkerhed Bilag A - Borgerinput Stevns Kommune Lokation Emne Borgerinput Skovvej ml. pilehavevej og Seinhuusvej Hastighed Ønske om hastighedsbegrænsning

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

Teknisk Forvaltning. Trafiksikkerhedsplan 2012-2015

Teknisk Forvaltning. Trafiksikkerhedsplan 2012-2015 Teknisk Forvaltning Trafiksikkerhedsplan 2012-2015 2 Trafiksikkerhedsplan 2012-2015 Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Vision og mål... 5 Kommunens indsats fra 2011 til 2015... 7 Trafikuheld på kommunens

Læs mere

1 Uheldsgrundlag... 3. 2 Sammenligning med andre kommuner... 4. 3 Færdselssikkerhedskommissionens målsætning... 5. 4 Uheldsudvikling...

1 Uheldsgrundlag... 3. 2 Sammenligning med andre kommuner... 4. 3 Færdselssikkerhedskommissionens målsætning... 5. 4 Uheldsudvikling... NOTAT Projekt: Trafiksikkerhedsplan 2012-2016 Emne: Uheldsanalyse København, den 08.10.2012 Projekt nr.: 6510-001 Dir. tlf.: +45 2540 0382 Reference: epr/tfj@moe.dk Notat nr.: 01 Rev.: 0 Fordeling: Jane

Læs mere

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Udarbejdet i samarbejde med INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 PROBLEM- OG INDSATSOMRÅDER 4 2.1 Problemområder

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE

TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Januar 2012 TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE 1-2 Revision 1 Dato 2012-01-23 Udarbejdet af JPL Kontrolleret af CM Godkendt af Beskrivelse CM Baggrundsrapport

Læs mere

Uheldsstatistik

Uheldsstatistik Uheldsstatistik 12 1 Herunder ses en uddybende uheldsstatistik for de politiregistrerede uheld i Ikast-Brande Kommune i perioden fra 1-1-12 til 31-12-1. Der er medtaget uheld på alle offentlige veje, både

Læs mere

Indhold Side 1 Indledning 3

Indhold Side 1 Indledning 3 Indhold Side 1 Indledning 3 2 Vejstruktur 4 2.1 Overordnet trafikvej 5 2.2 Trafikvej 5 2.3 Overordnet lokalvej 5 2.4 Lokalvej 6 3 Målsætninger 7 3.1 Trafiksikkerhed 7 3.2 Uheldsudvikling 7 3.3 Tryghed

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsplan 25. januar 2010 Rev. 04. marts 2010 Odsherred kommune Indholdsfortegnelse 1 Uheldsstatistik... 3 1.1 Datagrundlag...3 1.2 Uheldsfaktorer...4 1.3 Uheldsudviklingen 1986-2008...4 1.4

Læs mere

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen 7. oktober 2007 / Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Introduktion...2 Baggrund...3 Fase 1. Udpegning af trafikvejnet uden for de større byer...4

Læs mere

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro Hastighedsplan Sønderborg Kommune Hastighedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro 2 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1.1 Hvad er en hastighedsplan? 1.2 Målsætning 5 6 7

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn kommune Aktivitetsplan 2014 Sagsnr.14/146_dok.nr.72421-14_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport Stiplan 2010 - offentlige cykel- og gangstier til transport Maj 2011 Stiplan 2010 Ringsted Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Indhold Forord 5 Planens

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ UDKAST Dragør Kommune Trafiksikker i Dragør NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Resume... 3 3. Analyse... 4 Respondenter... 4 Bopæl... 4 Alders- og kønsfordeling... 4

Læs mere

Ringsted Kommune Trafiksikkerhedsplan Teknisk rapport

Ringsted Kommune Trafiksikkerhedsplan Teknisk rapport Trafiksikkerhedsplan Teknisk rapport 7. marts 2010 SC/tvo Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 1.1 Indhold... 4 2 Vej- og stinettet... 5 2.1 Vejnettet... 5 2.1.1 Trafikmængder... 5 2.1.2 Hastigheder...

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2010

Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Maj 2011 Kommune - Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Kommune - Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Trafikplan - Bredebro

Trafikplan - Bredebro Trafikplan - Bredebro April 2013 TRAFIKPLAN FOR BREDEBRO 2014-2018 PROJEKT Projekt nr. 1100009782 Version 2 Udarbejdet af JKD Kontrolleret af MNSS Godkendt af JKD Teknik og Miljø Team Plan, Byg og Trafik

Læs mere

Cykelstier i Stevns Kommune

Cykelstier i Stevns Kommune Cykelstier i Stevns Kommune Langs Evt. navn Fra Til Type Belysning Bemærkninger By Land 1 Køgevej Kommunegrænse, Køge St. Tårnby nord Enkeltrettede cykelstier ja Belysning gennem Valløby 2 Køgevej St.

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan for København

Trafiksikkerhedsplan for København Trafiksikkerhedsplan for København af ingeniør Caroline Eiler Gotved og sektionsleder Claus Rosenkilde Vej & Park, Københavns Kommune Kort sammenfatning Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016 side 1 Vordingborg Kommune - Trafi ksikkerhedsplan Trafi ksikkerhedsplan 2013-2016 Vordingborg Kommune Vej- og Trafi ksekretariatet Mønsvej 130 4760 Vordingborg

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 2 Forord I er det vigtigt, at alle kan færdes trygt og sikkert i trafikken. Hvis vi ser på de senere år, er der sket et markant fald i antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Indledning I foråret 2008 igangsatte Ikast-Brande Kommune udarbejdelsen af en samlet trafikplan indeholdende delplaner for trafiksikkerhed,

Læs mere

Trafikplan - Løgumkloster

Trafikplan - Løgumkloster Trafikplan - Løgumkloster April 2013 TRAFIKPLAN FOR LØGUMKLOSTER 2015 2019 PROJEKT Projekt nr. 1100016492 Version 3 Udarbejdet af AMLN Kontrolleret af NMA Godkendt af NMA Teknik og Miljø Team Plan, Byg

Læs mere

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade TILLÆG TIL Hastighedsplan 2006-2012 Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade Tillæg til Hastighedsplan 2006-2012 for Klausdalsbrovej, Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade er udarbejdet i 2007-08

Læs mere

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger.

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger. Trafikpolitik 2016 Skanderborg Kommune er en bosætningskommune i vækst med mange unge familier og meget pendling ind og ud af kommunen. Kommunens indbyggere bor i fire centerbyer og en hovedby samt i en

Læs mere

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Trafiksikkerhed og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Af Ole Johansen, Tølløse Kommune olj@tollose.dk Morten Klintø Hansen, Cowi A/S mkh@cowi.dk Tølløse Kommune har tilsluttet sig Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 2015 Uheldsanalyse 2015 Indledning Rudersdal kommune arbejder målrettet og systematisk med at minimere antallet af trafikulykker og personskader i trafikken. Dette gøres både ved forebyggelse gennem

Læs mere

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev Haderslev Kommune Acadreafdeling Rådhuscentret 7 6500 Vojens Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 21. december 200910 Sagsident: 08/27575 Sagsbehandler: Majken Kobbelgaard

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By.

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By. Svendborg Kommune Hastighedsplan for Svendborg Kommune Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2012

Trafiksikkerhedsplan 2012 Trafiksikkerhedsplan 2012 2012 Kortlægning 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Indhold... 3 3 Vej- og stinettet... 4 3.1 Vejklassificering og Trafikmængder... 4 4 Uheld... 10 4.1 Datagrundlag...

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2015 Sagsnr.15/344_dok.nr. 56784-15_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Roskilde Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014 Kortlægning

Roskilde Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014 Kortlægning Trafiksikkerhedsplan 2014 Kortlægning TEKNISK NOTAT rev. 5 15.juli 2014 chs/mkk/tvo Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Sammenfatning kortlægning... 5 3 Vejnet... 9 4 Uheld... 11 4.1 Datagrundlag...

Læs mere

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR Farum bymidteanalyse Strategi NOTAT 20. juni 2011 RAR 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Strategi... 2 1.1.1 Vejklassificering... 3 2 Frederiksborgvej... 4 2.1 Tværsnit af Frederiksborgvej...

Læs mere

Hastighedsplan. Baggrundsrapport 4. Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse. August 2004 VIA TRAFIK

Hastighedsplan. Baggrundsrapport 4. Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse. August 2004 VIA TRAFIK Hastighedsplan Baggrundsrapport 4 Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse VIA TRAFIK August 24 Kortlægningen er foretaget i 23 2. Indholdsfortegnelse:. Indholdsfortegnelse:...2 1. Baggrund og formål...3

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2013-2015

Trafiksikkerhedsplan 2013-2015 Thisted Kommune Trafiksikkerhedsplan 2013-2015 Marts 2013 Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Telefon 9917 1717 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S Forsidefoto: Henrik

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2014 8. april 2015 UDKAST Halsnæs Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014 Kortlægning NOTAT 8. april 2015 IH/RAR Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Eksisterende forhold... 3 3 Uheldsanalyse...

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Tryghed langs skolevejen - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Baggrund Marie Thesbjerg Ansat ved Rambøll Danmark Trine

Læs mere

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik Side 1 Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik SKANDERBORG KOMMUNES TRAFIKPOLITIK 2016 Trafikpolitik 2016 // Skanderborg Kommune Side 3 Indledning Skanderborg Kommune har vokseværk. Især flytter

Læs mere

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune NOTAT Projekt Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Kunde Ringsted Syd Notat nr. Dato 24-10-2013 Til Ringsted Kommune Dato 24-10-2013 Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S T

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Glostrup kommune. Uheldsanalyse NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO

Glostrup kommune. Uheldsanalyse NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Uheldsudvikling... 3 2.1 Generel udvikling... 3 2.2 Status på målsætning... 5 3 Uheldsbelastede lokaliteter... 6 3.1 Analyse... 10

Læs mere

Statusrapport. - cykelruteplan

Statusrapport. - cykelruteplan - cykelruteplan JANUAR 2011 2 Tønder Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 4 2 STANDARDER FOR CYKELRUTENETTET 5 2.1 Kvalitetskrav for stinettets udformning og sammenhæng 5 2.2 Fysiske krav til

Læs mere

Rebild Kommune Trafikplan Vej- og hastighedsklassificering. Temaplan til Rebild Kommunes Trafikhandlingsplan

Rebild Kommune Trafikplan Vej- og hastighedsklassificering. Temaplan til Rebild Kommunes Trafikhandlingsplan TRAFIKPLAN Rebild Kommune Trafikplan Vej- og hastighedsklassificering Temaplan til Rebild Kommunes Trafikhandlingsplan Udarbejdet af Rebild Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro as Kontaktoplysninger:

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole

Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Trafiksikkerhed i Thisted Kommunej 1

Trafiksikkerhed i Thisted Kommunej 1 Trafiksikkerhed i Thisted Kommunej 1 Borgermøde Tirsdag den 30. oktober 2012, kl. 19.00 21.00]l. 19.00 Fornyelse af Eiffeltårnets første etage Dagsorden Velkommen 2 Trafiksikkerhedsmålsætningen Hvad er

Læs mere

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej Tillæg til notatet r i byerne I dette tillæg til notatet r i byerne er følgende veje blevet vurderet: Frederikssund: - Færgevej - Byvej - Ådalsvej - Strandvangen - Marbækvej Skibby: - Selsøvej - Skuldelevvej

Læs mere

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse Uheld 11-13 Uheldsanalyse Kortlægning og analyse Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet

Læs mere

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE Til Kalundborg kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2010 Bilag til Trafiksikkerhedsplanen for Kalundborg Kommune FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

Læs mere

Trafiksikkerhedsprojekter 2015

Trafiksikkerhedsprojekter 2015 Trafiksikkerhedsprojekter 2015 Vej og park har i nærværende notat nærmere beskrevet projekterne til forbedring af trafikforholdene på de kommunale veje. Der er medtaget projekter fra Vej- og Trafikplan

Læs mere

FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET

FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET Til Faxe Kommune Dokumenttype Notat Dato Februar 2012 FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKE- MIDLER FOR TRAFIKSIK- KERHEDSARBEJDET FAXE KOMMUNE INDSATSOMRÅDER, MÅL, STRATEGIER OG VIRKEMIDLER

Læs mere

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune 2013-2017 Baggrund I denne rapport undersøges uheldsbilledet for hele Aarhus kommune i perioden fra 2013-2017. Data er på baggrund af politiregistrerede

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune

Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg Trafiksikkerhedsplan Holstebro Kommune Holstebro Kommune Trafiksikkerhedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro

Læs mere

Ulykkesanalyse November Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune

Ulykkesanalyse November Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune Ulykkesanalyse 27 November 29 Ulykkesbilledet for Brønderslev Kommune BRØNDERSLEV KOMMUNE Indholdsfortegnelse 1. Indledning 5 2. Ulykkesudviklingen 1998-27 6 3. Personskader og køretøjstyper 1998-27 8

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1 Skolevejsanalyse Kerteminde Kommune 2007 1 December 2007 Kerteminde Kommune Skolevejsanalyse December 2007 Udgivelsesdato : 13. december 2007 Projekt : 21.2943.01 Udarbejdet : Trine Fog Nielsen Kontrolleret

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole

Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE

OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE TEKNISK NOTAT BASERET PÅ TRAFIKMÅLINGER I 2014, 2016 OG 2018 17. AUGUST 2018 Hougaard Trafik Vagtelvej 7, 4700 Næstved Tlf. 29 70 75 70 rikke@hougaardtrafik.dk

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen

Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB UDKAST Dragør Kommune NOTAT 8. april 2016 JKD/SB Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Indledning... 1 2 Trafikulykker 2010-2014... 2 2.1 Kirkevej / Hartkornsvej... 5 2.2 Fælledvej/Sdr. Kinkelgade/Brydevej/Søndergade...

Læs mere

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune Borgerhenvendelser 2013-2014 Trafikulykker koster det offentlige dyrt Udgifter pr. personskade registreret hos politiet udgør i gennemsnit ca. 600.000 kr.

Læs mere