Fra lyd-kilde til øre et eksempel. gennem luften. Hvordan ændres trykket I et punkt ud for øret? Ændringen over tid kan beskrives ved:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra lyd-kilde til øre et eksempel. gennem luften. Hvordan ændres trykket I et punkt ud for øret? Ændringen over tid kan beskrives ved:"

Transkript

1 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 1 Stemninger :27 Fra lyd-kilde til øre et eksempel. En streng slåes an. Lydbølgens udbredelse gennem luften Lyden når øret Betragt midtpunktet på strengen. Bevægelsen over tid kan beskrives ved: Hvordan ændres trykket I et punkt ud for øret? Ændringen over tid kan beskrives ved: Betragt midtpunktet på trommehinden. Bevægelsen over tid kan beskrives ved: Bemærk at de tre grafer ligner hinanden, men at selvom det er den samme lyd der beskrives på tre forskellige måder, og selvom disse beskrivelser har tydelige lighedspunkter, så er det tre forskellige ting der beskrives. I det følgende vil vi beskrive lyd ved svingninger, uden at gå meget op i hvilke af de tre kurver det er.

2 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 2 Amplitude, svingningstid og frekvens. Amplituden angiver hvor kraftig tonen er. Svingningstiden er den tid I sekunder det tager at gennemløbe en en svingning. I stedet for svingningstiden benytter man som regel frekvensen, der angiver antal svingninger pr sekund. Der gælder 1 frekvens = svingningstiden En simpel matematisk beskrivelse af en tone er som ovenfor at beskrive udsving (eller trykændring) som en sinusfunktion: gt () = A sin(2 π f x) hvor f er frekvensen og A er amplituden. Når x løber fra 0-1 vil udtrykket løbe gennem f perioder af 2π. Links:

3 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 3 Overtoner og partialtoner. Hver gang vi hører en tone fx fra en streng der bliver slået an, så hører vi samtidig nogle overtoner. Ofte er grundtonen den kraftigste og så bliver overtonerne svagere og svagere. Overtoneforholdet for et instrument er en vigtig del af instrumentets klang. Disse toner kaldes også partialtoner, og det er mere fornuftigt, fordi den kraftigste tone ikke behøver være grundtonen (1. partialtone), men kan sagtens være den første overtone (2. partialtone). Grundtonen (1. partialtone) Har frekvensen f 1. Overtone (2. partialtone) 2. overtone (3. partialtone) 3. overtone (4. partialtone) 4. overtone (5. partialtone) Tonen svarer til grundtonen for en streng der er halvt så lang. Frekvensen er 2f og tonen ligger en oktav over Tonen svarer til grundtonen for en streng der kun er 1/3 af den oprindelige. Frekvensen er 3f. Den ligger en oktav+kvint over grundtonen. Tonen svarer til grundtonen for en streng der kun er 1/4 af den oprindelige. Frekvensen er 4f. Den ligger to oktaver over grundtonen. Tonen svarer til grundtonen for en streng der kun er 1/5 af den oprindelige. Frekvensen er 5f. Den ligger to oktaver+stor terts over grundtonen. 8. partialtone (880 Hz) 7. partialtone (770 Hz) 6. partialtone (660 Hz) 5. partialtone (550 Hz) 4. partialtone (440 Hz) 3. partialtone (330 Hz) 2. partialtone (220 Hz) 1. partialtone (110 Hz) I disse overtoner kan vi lære noget vigtigt om toner og stemninger. Se vi på forholdet mellem grundtonen og 1. overtone så finder vi at der er en ren oktav mellem to toner hvis frekvensforholdet er 2:1. Som regel siger vi bare at frekvensforholdet er 2. En svingning på 110 Hz svarer til tonen a. Hvis vi ser på tonen med den dobbelte frekvens 220 Hz, så er det også a. De næste a-toner har frekvenserne 440 Hz, 880 Hz, 1760 Hz osv. Ser vi på forholdet mellem 1. og 2. overtone så er frekvensforholdet 3/2 og afstanden mellem dem er en ren kvint. Hvis a er 220 Hz så er tonen e på 3/2*220 = 330 Hz en ren kvint over. Ser vi på forholdet mellem 3. og 4. overtone så er frekvensforholdet 5/4 og afstanden mellem dem er en ren stor-terts. Hvis a er 440 Hz så er tonen cis på 5/4*440 = 550 Hz en ren stor-terts over. Vi kunne også se på 3. og 4. tone og finde den rene kvart, men den behøver vi ikke bruge her.

4 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 4 Rene intervaller eller ligesvævende? Vores klaverer i dag er ikke stemt i rene kvinter og rene stor-tertser fordi det viser sig at give nogle problemer. Des Es Ges As B Des Es Ges As B Cis Dis Fis Gis Ais Cis Dis Fis Gis Ais C D E F G A H C D E F G A H C I stedet har vi valgt at sige at der skal være lige langt mellem alle toner, både de sorte og de hvide. Det giver den fordel at vi ikke behøver at beslutte om vi skal stemme den første sorte tangent ovenfor som en halv tone under d eller som en halv tone over c. Det bliver nemlig samme tone. Som vi skal se i det efterfølgende, så er det kun tilfældet for ganske få af de stemninger, der gennem tiden har været brugt. I den ligesvævende siger man at hvis vi skal dele oktaven op i 12 lige lange intervaller, så svarer det til at vi ganger det frekvensforhold der så svarer til at gå en halv tone op, det ganger vi på tolv gange inden vi er nået en oktav op: k = 2 k = 2 = Opgave: En Cdur-treklang består af grundtonen+tonen en stor terts over grundtonen + tonen en kvint over grundtonen. Vi skal prøve at beregne frekvenserne hvis disse intervaller er rene og hvis de er ligesvævende. Lad C have frekvensen Hz. Når du skal bestemme frekvenserne for den rene treklang, skal du benytte de pæne talforhold vi så på sidste side. For den Ligesvævende treklang skal du regne ud hvor mange halvtonetrin (tangenter) vi går op fra c til henholdsvis e og g. REN-treklang c e g Ligesvævende treklang c e g Kan vi høre denne forskel?

5 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 5 Åben den tonegenerator der hedder overtoner. Den kan du hente på På knapperne Ren treklang og Tempereret treklang (=ligesvævende treklang) kan du høre hvordan de lyder. Det er muligt du skal høre det i høretelefoner. Hvordan hører vi forskel? Prøv at ændre på frekvensen for grundtonen på skyderen øverst til venstre. Hvordan ændres den tempererede treklang? På alle de skydere kan du tilføje overtoner til den grundtone du har. Prøv at ændre på tonens klang. Du kan høre grundtonen på knappen Lyt til tonen alene.

6 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 6 Hvorfor benytter vi ikke bare rene intervaller? Svartet er ganske kort: Vi bruger ikke rene intervaller fordi de ikke passer samme. Konflikten mellem den rene kvint og oktaven det Pytagoræiske komma: Hvis vi starter ved nederste tone c og springer opad i kvinter, så varer det 12 kvinter inden vi når tilbage til c igen. Prøv at tegne springene ind på klaveret nedenfor. Når vi går tolv kvinter op så svarer det til at gange med 3/2 tolv gange. Vi ganger altså med Men ser vi på hvor mange oktaver vi er gået op, så er vi kun gået 7 oktaver op og det svarer til at frekvensen er ganget med 2 syv gange. Vi har altså 7 ganget med 2 = 128 Forholdet mellem disse kaldes det Pytagoræiske komma Hvis vi ikke får fjernet dette fx ved at fordele det lidt, så vil kvintcirklens to ender aldrig møde hinanden. Så betyder det at vi stemmer en tangent i fx es og så kan vi ikke spille et dis. Og gør vi det alligevel så lyder det altså (i nogle tonearter) rigtig dårligt. Bemærk i øvrigt at kvinterne er for store i forhold til oktaven. Vi skal altså sænke kvinterne, for at få enderne til at mødes.

7 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 7 Konflikten mellem den rene kvint og den rene storterts Det Synotiske komma Hvis vi går fire kvinter op fra tonen c så er vi nået til tonen e to oktaver over. Frekvensforholdet mellem disse er De tre kvinter er altså større, og hvis vi skal have harmoniseret kvinter og store tertser, så skal vi altså sænke (nogle af) kvinterne eller hæve tertserne. Konflikten mellem den rene terts og oktaven Hvad sker der hvis vi stabler rene tertser ovenpå hinanden? Hvis vi starter i c og går store tertser op så kommer vi til e og derefter til tangenten mellem g og a inden vi når tangenten c en oktav over. Tegn springene ind på klaverituret og kontroller at det er store tertser (vi går 4 tangenter frem ved en stor terts) Tre store tertser svarer til at gange med 5/4 3 gange og hvis det skulle passe med en oktav skulle det være lig med 2. Men tre rene stor-tertser svarer til at gange med og dette er mindre end en oktav Vi skal altså hæve de store tertser for at få dem til at passe med oktaven, med mindre at vi gerne vil have store tertser i forskellige størrelser. Det vil vi få i næsten alle stemninger, selvom forskellen langsomt bliver mindre.

8 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 8 Den Pytagoræiske stemning Den Pytagoræiske stemning eller det Pytagoræiske tonestystem finder vi hos Euclid i 3. århundrede f. Kr. En legende knytter det til Pytagoras (5. årh. f.kr), men der er ikke håndfast belæg for denne antagelse. Via den senantikke filosof, statsmand og musikteoretiker Boëtius ( ) overføres det Pytagoræiske tonesystem til den Europæiske middelalder. Her bruges det indtil omkring 1500, hvor andre stemninger begynder at dukke op. I den Pytagoræiske stemning tager man udgangspunkt i at alle kvinter skal være rene, altså at de svarer til et frekvensforhold på 3/2 Brug dette til at regne alle frekvenserne ud (med en decimal). Husk at du går en kvint op ved at gange med 3/2, du går en kvint ned ved at dividere med 3/2, og du går en oktav ned ved at dividere frekvensen med 2. C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C 440

9 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 9 Hvor godt klinger den Pytagoræiske stemning når vi tager en G-dur treklang eller en F# treklang? Vi udregner først forholdet mellem frekvensen for grundtonen og tertsen i akkorden, og derefter forholdet mellem grundtonen og kvinten. Dette gør vi ud det skema I har udfyldt på siden før. FrekvensGrundtone FrekvensTerts FrekvensGrundtone FrekvensGrundtone Frekvens Frekvens G (g h d) G# (gis-his/c-dis/es) Lad os definere Listerne Lg := { 1, , 1.5 } Lgis := { 1, , } Tegner vi dem nu logaritmen af disse lister ind i et graf program kan det komme til at se således ud: Kvint Grundtone De vandrette linier er y = log(5/4) og y = log(3/2) som angiver hvor den rene og pæne treklang ligger. Her ser vi at tertsen i den Pytagoræiske stemning er for høj i G-dur mens at kvinten er alt for lav i Gis. Det sidste er så slemt at vi tydeligt kan høre at det ikke lyder godt. op mod vores ideal-liste Lren := { 1, 5/4, 3/2 } Opgave: 1) Udregn frekvensforholdet mellem c-e og c-g 2) Udregn frekvensforholdet mellem h-dis og h-fis Illustrer det grafisk.

10 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 10 Opgave: Åben tonegeneratoren Stemning2 på Indskriv frekvenserne. Der hvor der står Min Skala 1 skriver du i stedet Pytagoræisk og trykker på Gem stemning 1. Nu er denne stemning gem så længe programmet er åbent. Den forsvinder når du lukker det. Tryk på Treklang og og hør en C-dur treklang. Klik nu på den scrollbar, der hedder Transponer melodien. Hvis der står C#/Db så er det den treklang du hører når du trykker på treklang. Hør hvordan de forskellige treklange lyder. Find mindst en treklang der lyder dårligt. Du kan også benytte den knap der hedder kadence. Start evt programmet Audacity og optag lydene som wav-filer. Husk at Audacity skal stå på StereoMixer for at optage lydene fra PC en selv. [Audacity hentes på Prøv om du kan forklare hvorfor de lyder dårligt.

11 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 11 Opgave I den Pytagoræiske stemning er akkorden Gis speciel fordi den ligger lige, der hvor hullet på kvintcirklen er. Vi kan lytte til den klang vi før regnede ud til og sammenligne med den rene Lgis := { 1, , } Lren := { 1, 5/4, 3/2 } I den Pytagoræiske stemning er frekvensen for Gis Hz. Frekvenserne er altså G# i Pytagoræisk stemning , , , , G# med rene kvinter og tertser , 1.25, , , Det letteste er at åbne Stemning2 og skrive dem ind som tonerne C E og G i de stemninger du kan definere selv. Husk at gem dem. Så kan du høre dem som C-dur klange i de to stemninger Opgave: Angiv frekvensforholdet som en brøk. Vi ved at kvinterne fra es til gis er rene. Derfor er g 3/2 i forhold til grundtonen. Tonen d ligger en kvint over g og det svarer altså til 3/2*3/2 men da vi nu er kommet mere end en oktav op lægger vi den samtidig en oktav ned så frekvensforholdet i forhold til C bliver Fortsæt selv = C D E F G A H C 1 9/8 3/2 2 Grafisk fremstilling: Hvis vi definerer en liste af disse koificienter som 9 Pytc : = {1,,...,2} og L : = {0, 2, 4,5,7,9,11,12} 8 Så kan vi afbilde log(pytc) mod L Hvis du i samme koordinatsystem tegner log(2) f( x) = x 12

12 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 12 kan du se hvor den pytagoræiske stemning afviger fra den ligesvævende. Hvorfor vil f(x) svare til den ligesvævende? Den stiblede linie svarer til den ligesvævende stemning C-durskala spillet i C-stemning Pytagoræisk stemning Hvor god er den pytagoræiske stemning til at spille i tonearter der ligger langt væk fra C-dur, der hvor de to ender af kvintcirklen når sammen? Prøv at beregne frekvensforholdet mellem grundtonen C# og de forskellige trin i skalaen. Du kan benytte de frekvenser, du udregnede i starten af afsnittet om den rene stemning: C# D# E#=F F# G# A# H#=C C# 1 2 Prøv også at beregne frekvensforholdet mellem grundtonen H og de forskellige trin i skalaen, hvis vi spiller i H-dur. Du kan benytte de frekvenser, du udregnede i starten af afsnittet om den rene stemning: H C# D# E F# G# A# H 1 2

13 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 13 Opgave: Hvis du definerer følgen af frekvenser for cis-dur og H-dur som listerne Pytcis, Pyth, så kan du plotte L mod log(pytc), log(pyth) og log(pytcis). Derved kan du se hvor skalaen for h og cis afviger fra den Pytagoræiske c-durskala. H-durskala spillet i C-stemning C-durskala spillet i C-stemning Cis-durskala spillet i C-stemning Pytagoræisk stemning Vi ser at cis-dur kun passer på de to midterste og starten. H-dur passer lidt bedre men ikke meget. Søgeord: pythagorean tuning

14 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 14 Den rene stemning Omkring år 1500 møder vi de første stemninger der prøver at inddrage den rene storterts også. Det er i Ramos de Pareja s bog Musica Practica. I den rene stemning stemmer man nogle af kvinterne rent men ikke alle. Systemet fremgår af følgende oversigt.

15 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 15 Brug dette til at regne alle frekvenserne ud (med en decimal). Husk at du går en kvint op/ned ved at gange/dividere med 3/2, du går en ren storterts op ved at gange med 4/4, og du går en oktav ned ved at dividere frekvensen med 2. C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C 440 Opgave: Angiv frekvensforholdet som en brøk. Se på sammenhængen ovenfor. C D E F G A H C 1 5/4 3/2 2 Opgave: Hvad er frekvens forholdet mellem de store sekunder? C-D: D-E: F-G: G-A: A-H: Hvad er frekvensforholdet mellem de små sekunder? E-F: H-C:

16 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 16 Opgave: Bestem frekvensforholdene i følgende treklange: C e og c g F a og a c G h og h d H d# og h f# Opgave: Åben tonegeneratoren Stemning2 og indskriv frekvenserne. Der hvor der står Min Skala 2 skriver du i stedet Ren og trykker på Gem stemning 2. Nu er denne stemning gem så længe programmet er åbent. Den forsvinder når du lukker det. Tryk på Treklang (eller Kadence) og og hør en C-dur treklang. Klik nu på den scrollbar, der hedder Transponer melodien. Hvis der står C#/Db så er det den treklang du hører når du trykker på treklang. Hør hvordan de forskellige treklange lyder. Find mindst en treklang der lyder dårligt. Du kan også benytte den knap der hedder kadence. Start evt programmet Audacity og optag lydene som wav-filer. Husk at Audacity skal stå på StereoMixer for at optage lydene fra PC en selv.

17 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 17 Opgave: Vi stemmer den rene stemning så klaveret lyder godt i C-dur. De centrale treklange er rene. Men hvordan lyder det når vi spiller i tonearter der er langt fra C fx H-dur og C#-dur. Vi har allerede lyttet til dem, og fundet ud af at de ikke er så gode. Prøv at beregne frekvensforholdet mellem grundtonen C# og de forskellige trin i skalaen. Du kan benytte de frekvenser, du udregnede i starten af afsnittet om den rene stemning: C# D# E F# G# A# H#=C C# 1 2 Prøv også at beregne frekvensforholdet mellem grundtonen H og de forskellige trin i skalaen, hvis vi spiller i H-dur. Du kan benytte de frekvenser, du udregnede i starten af afsnittet om den rene stemning: H C# D# E F# G# A# H 1 2 Opgave: Hvis du definerer følgen af frekvenser for c-dur, cis-dur og H-dur som listerne Rc, Rcis, Rh og definerer listen L : = {0, 2, 4,5, 7,9,11,12}, så kan du plotte L mod log(rc), log(rh) og log(rcis). Derved kan du se hvor skalaen for h og cis afviger fra den rene c-durskala. Du kan også afbilde L mod log(lc) sammen med funktionen log(2) f( x) = x 12 Og se hvor den rene stemning afviger fra den ligesvævende. Hvorfor vil f(x) svare til den ligesvævende? Søgeord: just intonation

18 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 18 Den Prætorianske stemning En af de første stemninger der dropper de rene kvinter er den Prætorianske stemning. Her går man ud fra at alle kvinter er lige store, men ikke så store som rene tertser. I stedet går man ud fra at alle stortertserne er rene Brug dette til at regne alle frekvenserne ud (med en decimal). Husk at du går en kvint op/ned ved at gange/dividere med 3/2, du går en ren storterts op ved at gange med 4/4, og du går en oktav ned ved at dividere frekvensen med 2. Hovsa! I første omgang kan du kun regne to af frekvenserne ud. Hvilke? C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C 440 Vi vil gerne regne ud hvad det er for en faktor vi skal gange på for at gå den kvint vi skal bruge her. Vi ved at den er for lille og vi ved at det er den samme hele vejen, men vi ved ikke hvor meget mindre end 1.5 den er. Lad os sige at hver gang vi går en kvint frem så ganger vi med tallet k. Her er vi gået 4 kvinter op og dermed har vi ganget k på 4 gange. Samtidig er vi gået to oktaver og en ren storterts op, og det svarer til at gange med 2 og 2 og 5/4 dvs k = 2 2 = 5 k = 5 = Det er altså den faktor vi skal gange med for at springe en kvint frem. Brug det til at finde resten af frekvenserne.

19 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 19 Opgave: Bestem frekvensforholdene i følgende treklange: C e og c g F a og a c H d# og h f# G# c og g# - d# Opgave: Åben tonegeneratoren Stemning2 og indskriv frekvenserne. Der hvor der står Min Skala 1 skriver du i stedet Ren og trykker på Gem stemning 1. Nu er denne stemning gem så længe programmet er åbent. Den forsvinder når du lukker det. Tryk på Treklang (eller Kadence) og og hør en C-dur treklang. Klik nu på den scrollbar, der hedder Transponer melodien. Hvis der står C#/Db så er det den treklang du hører når du trykker på treklang. Hør hvordan de forskellige treklange lyder. Find mindst en treklang der lyder dårligt. Du kan også benytte den knap der hedder kadence. Start evt programmet Audacity og optag lydene som wav-filer. Husk at Audacity skal stå på StereoMixer for at optage lydene fra PC en selv. Opgave: Angiv frekvensforholdet i en almindelig c-durskala eksakt. Det er ikke så let. Husk at alle store tertser er rene svarende til forholdet 5/4. Husk at alle kvinten (dog ikke kvinten gis-es) er ens, og at deres frekvensforhold er 4 5 k = (beregnet ovenfor). C D E F G A H C 1 5/ Vis at alle de store sekunder nu er ens. Sammenlign med den rene stemning. Den prætorianske stemning minder om den ligesvævende. Vi gør alle kvinter lige store. Men i den Prætorianske stemning glemmer vi bare kvinten mellem es og gis. Den regnes ud fra de rene stortertser. I den Prætorianske stemning er det kommaet mellem kvinterne f-c-g-da som burde være 81/64, men som kun er 5/4 = 80/64 det såkaldte syntoniske komma der delse ud i fire. Stemningen kaldes derfor nogle steder 1/4komma-middeltone temperatur, men normalt bruges dette dog om stemninger hvor det er det Pytagoræiske komma (forskellen på kvinter og oktaver) der delses i 4 (fx Werckmeister_I og III som vi ser senere) Søge ord: Meantone intonation (bruges generelt om stemninger med et element af temperament). Se Gads musikleksikon (Kbh 2003): Tonesystem

20 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 20 Den ligesvævende stemning Fra 1600-tallet breder den ligesvævende stemning sig. Det er den vi kender i dag. Her er kvinterne ens. De er alle sammen gjort mindre så de ikke er rene, men de er lige falske. Men inden vi regner kvinterne ud bestemmer vi den lille sekund. Vi deler oktaven op i 12 lige lange intervaller. Det svarer til at vi ganger med det samme tal 12 gange inden vi er nået en oktav op: k = 2 k = 2 = Benyt dette til at bestemme de øvrige frekvenser C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C Søgeord: Equal tuning, equal temprament

21 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 21 Svævning. H Hvis to toner ligger meget tæt på hinanden opstår et interessant akustisk og matematisk fænomen der kaldes svævning. På den øverste figur ses en svingning på 440 Hz (kammertonen a). Vi ser at vi på det første 0.01 sek gennemløber ca. 4.5 svingninger. Hvis vi oven I denne lægger tonen på 443 Hz altså en tonen der er næsten magen til bare lidt højere så sker der noget spændende. På figuren her ses tonen på 443 Hz. Bemærk at vi stadig har ca 4.5 svingninger på 0.01 sekund. Nedenfor ses hvad der sker når de spilles samtidig. På den venstre graf er der beholdt de samme enheder. Vi ser at amplituden er dobbelt så stor som før, og vi ser at der stadigvæk er omkring 4.5 svingninger på det første 1/100-del sekund. Det er altså samme tone som før, men dobbelt så kraftig. Samtidig bemærker vi at der sker lidt med udsvinget det er som om det langsomt falder. På den højre graf har vi ændret enheden så vi her ser hvad der sker I løbet af et sekund. Vi ser hvordan amplituden svinger mellem 4 og 0. Vi vil høre tonen I stød her 3 gange pr sekund. Amplituden følger en cosinus-funktion

22 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 22 med svingningstiden 2/3 sekund og dermed en frekvens på 1.5 Hz. Vi vil høre en tone der støder tre gange i sekundet, når forskellen er 3 Hz. Den matematiske forklaring af dette finder vi I de såkaldt logaritmiske formler for cosinus og sinus: ( x y) ( x+ y) sin( x) + sin( y) = 2 cos( ) sin( ) 2 2 I en let omformuleret udgave der direkte kan omsættes til et mere musiknært sprog får vi: ( x y) ( x+ y) sin( x 2 π ) + sin( y 2 π) = 2 cos( 2 π) sin( 2 π) 2 2 Amplituden Tonehøjden Formlen siger at hvis vi lægger en svingning på x Hz oveni en svingning på y Hz så vil vi få en hurtig svingning på den gennemsnitlige frekvens ( x+ y) Hz 2 men med en amplitude der langsomt svinger op og ned med en frekvens på halvdelen af forskellen på de to frekvenser: ( x y) Hz 2 Da en sådan svingning har to toppe vil det høres som (x-y) stød pr sekund på den fælles tone. Teknikken bruges til at stemme f.eks. guitarer og el-basser. Her slå man de to strenge an, men lytter ikke så meget efter om tonerne er ens, men i stedet om man kan gøre svævningen mellem de to toner så langsom, at den ikke kan høres. Men teknikken bruges også af klaverstemmere, når de skal sikre sig at en kvint er falsk på den rigtige måde. Det skal vi se nærmere på.

23 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 23 Hvordan stemmer vi en Kvart-kommaformindsket kvint? I den Prætorianske stemning tager vi udgangspunkt i at de store tertser er rene og så tilpasser vi alle kvinterne så de bliver formindsket lige meget. I den rene stemning har vi mange rene kvinter og få af de såkaldte kommaformindskede kvinter. I den Prætorianske stemning fordeles dette komma ud på alle kvinter. Men den rene kvint svarer til frekvensforholdet 1.5 så svarer den kvartkomma-formindskede kvint til frekvensforholdet k = 4 5 = Hvis vi har en tone A på 440Hz og oktaven under på 220Hz. Midt imellem har vi tonen D, der altså gerne skulle stemmes med frekvensen 440/ = Hz Hvilke toner og overtoner vil støde sammen her? Bestem hver tones overtoner og find den laveste overtone/tone der støder sammen? Husk at en stødtone vil støde med en frekvens, der er forskellen på de to toners frekvens. Hvis der altså er 0.5 frekvens forskel så vil den støde ½ gang pr sekund dvs hvert andet sekund. a d a Grundtone overtone 2. overtone 3. overtone 4. overtone 5. overtone 6. overtone Hvilke toner vil støde sammen? Med hvilken frekvens? Hvad ville der ske med stødfrekvensen hvis vi valgte de tre toner en oktav under?

24 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 24 Wohltemperierte Clavier og Bach-stemning "Certain people believe that they can find the preceding accord of the equal semitones by beginning ut [c], re [d], mi[e], fa [f] etc. on each key of the spinet, or by the number of tremblings or beats which the fifth and other tempered consonances make: for example, the fifth beats once in each second when it is tempered as it should be (as much for the organ as for the spinet); whereas when it is just it does not beat at all" - Marin Mersenne (Paris, 1636) Den stemning som Johan Sebastian Bach brugte til at skrive bl.a. Wohltemperierte Clavier var ikke den ligesvævende stemning vi kender i dag. Det var en stemning hvor enkelte kvinter var rene men hvor andre var sænket i forhold til antal stødtoner. Da antal stødtoner jo afhænger af i hvilken oktav vi tager et interval skal vi være mere præcise nu. Og hele koden til dette sindrige system finder vi allerede på titel-bladet for samlingen. Hvis vi ser på antal stødtoner når vi stemmer fra tonen C og går mod venstre så har vi tonerne C F Bb Eb/D# G# - C# osv. Det antal stødtoner vi skal have i dette system er Så er vi startet ved tonen c og sluttet ved tonen g. Vi kunne have fortsat med endnu et 2 tal og så var vi tilbage ved tonen c igen.

25 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 25 Vi har set på hvordan stødtoner i en klang af typen skyldes sammenstød mellem 2. overtone i den midterste og 1. overtone i øverste tone. Vi har også set at der vil være 3 stød for hver Hz tonen d er skæv i forhold til den rene kvart/kvint. Ud fra tonen a bestemmer vi altså tonen d. Dvs vi stemmer i kvarter i stedet for at stemme i kvinter. Vi bevæger os altså baglæns rundt i kvintcirklen. Da kvinterne skal sænkes så betyder det at kvarterne skal hæves. Husk at den rene kvart svarer til talforholder 4/3. Når vi ovenfor har 1 eller 2 stødtoner svarer det til at kvarten er en ren kvart der er hævet 1/3 eller 2/3 Hz. På Bachs tid stemte man som regel med et C på 249Hz. Husk at vi skal bestemme tonerne inden for oktaven 249Hz 498Hz. Den første tangent vi bestemmer er altså f. Den rene kvart giver 4 / = 332 Hz Da denne kvart skal hæves med 1/3 Hz (fordi der mellem F og C kun skal være en stødtone) bliver frekvensen for tonen f 4 / / 3 = Hz Den anden tangent vi bestemmer er Bb. Den rene kvart giver 4 / = Hz Da denne kvart også skal hæves med 1/3 Hz (fordi der mellem Bb og F kun skal være en stødtone) bliver frekvensen for tonen Bb

26 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 26 4 / = Hz Den tredie tangent vi bestemmer er Eb. Den rene kvart giver 4 / = Hz Denne tone er oppe i oktaven over Hz og vi skal derfor dividere med 2 inden vi igen hæver med 1/3 Hz (fordi der mellem Bb og Eb kun skal være en stødtone) bliver frekvensen for tonen eb / = Hz De næste tre kvarter skal ikke hæves fordi der ikke er markeret nogle stødtoner i skemaet. Udfyld selv resten af skemaet og se hvor godt det sidste c bliver. Det skal ligge på enten 249Hz eller 498Hz alt efter om det er det nederste c i skalaen eller c et en oktav over. Den rene kvart Skal den oktaveres ned? Hvor meget skal kvarten hæves? (stødtoner) Hvad bliver frekvensen c 249 Hz f Bb Eb gis Cis Fis H E A D G c Du er velkommen til at skrive stemningen ind i tonegeneratoren, men denne og de efterfølgende lyder så meget som den ligesvævende stemning, at vi ikke kan høre forskel i den enkle tonegenerator vi benytter her. søgeord: bach tuning

27 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 27 Werckmeister-I. En anden Bach-stemning Andreas Werkmeister ( ) er en tysk organist og musikteoretiker, der udvikler en lang række stemninger. Hans stemning Werkmeister I betragter han selv som særlig velegnet til at spille kromatisk musik. Han har andre stemninger der er særlig gode til diatonisk musik. Den går også nogle gange under navnet Werckmeister-III, men det er der også en anden der gør!, som vi skal se på om lidt. Udgangspunktet er at de fleste kvinter er rene, men at fire af dem er formindskede, så kvinterne passer hele vejen rundt i kvintcirklen. Da fejlen er fordelt på fire lige store kvinter kan vi sætte deres frekvensforhold til k. For at bestemme k siger vi som da vi påviste konflikten mellem rene kvinter og oktaver: Hvis vi går 12 kvinter op så har vi HER ganget med ( ) k fordi de 8 kvinter er rene og de 4 er sænkede lige meget Hvis vi går 7 oktaver op, så kommer vi til samme tone, hvis enderne mødes i kvintcirklen. Her er frekvensen ganget med Dermed besrmmer vi k som løsning til 7 2 () k = 2 k = På næste side står en tabel over hvordan frekvensforholdet bliver. Forklar hvordan vi kommer frem til tallene.

28 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 28 Benyt dette til at bestemme frekvenserne, hvis vi stemmer A i 440 Hz C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C 440 Hvor meget ændrer skalaen sig når vi skifter toneart? Hvor rent lyder udvalgte treklange.

29 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 29 Werckmeister III endnu en anden Bachstemning H e r e r 5 kvinter sænket med det k vi beregnede på sidste side mens en kvint er HÆVET med samme k-værdi. Frekvensforholdet fremgår af listen nedenfor. Forklar hvordan vi kommer frem til dem. Du behøver ikke at kende frekvensforholdet for den kvartkomma-hævede kvint. Hvis du starter med c og regner op til gis og derefter starter fra C og regner hen til Es så bliver kvinten mellem gis og es automatisk hævet med et kvart komma. De kvinter der er rene svarer til frekvensforholdet 3/2 mens de der er kvart-komma-formindskede svarer til et frekvensforhold på k = Evidence has been mounting that Johann Sebastian composed all his works in Andreas Werckmeister's preferred chromatic temperament III tuning (published in 1681 throughout Germany). This temperament served as the standard organ temperament in all the major Bach cities. The Arnstadt organ, built by master organ builder Wender, was proscribed for Werckmeister tuning according to a description of Wender's preferences given by Leipzig's Kuhnau. The Muhlhausen organ, again built by Wender, was tuned by Bach's predecessor, Ahle, a personal friend of Werckmeister's. Buxtehude, another of Werckmeister's good friends, was a strong advocate for this tuning in Lübeck. In addition, Bach's cousin Walther studied with Werckmeister in Halberstadt and praised this master in his 1732 Musikalisches Lexikon, the first German language encyclopedia of music Benyt dette til at bestemme frekvenserne, hvis vi stemmer A i 440 Hz C C# D Eb E F F# G G# A Bb H C 440 Hvor meget anderledes lyder det I andre tonearter?

30 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 30 Cent-værdier Man angiver nogle gange i stedet for frekvensforholdet i forhold til så en stemnings cent-værdier. Cent-værdien udregnes som følgende størrelse, hvor x angiver frekvensforholdet 1200 log ( x) eller 2 log( x) 1200 log(2) Derved får vi skalaen beskrevet ved en række tal der for den ligesvævende stemning bliver 0,200,400,500,700,900,1100,1200. For den rene stemning har vi fx Trin c d e f Frekvensforhold 1 9/8 5/4 4/3 Centværdi Afvigelse fra ligesvævende Af det kan vi se at den rene stemning har et andet trin der er højere end den ligesvævende, men et 3. trin der er meget lavere. Fjerde trin er næsten det samme. Centværdier kan bruges til at udregne de forhold vi har prøvet at illustrere grafisk i dette kompendium. Opgave: Hvad betyder log 2 (x)? Forkalr hvorfor cent-værdierne for den ligesvævende skala bliver 0, 200, 400, 500, Forslag til arbejdsopgave omkring stemning. Hver gruppe skal aflevere en rapport der sammenligner 3 stemninger. De tre stemninger skal være en fra hver søjle. Alle sammenligner altså med den ligesvævende, som er den vi bruger i dag. A B C Pytagoræiske Den Rene Den Prætorianske Vohltemperierte Werckmeister-I Werckmeister-III Den ligesvævende Forklar hvordan de tre stemninger er bygget op. Giv eksempler på styrker og svagheder ved de tre stemninger. Alle konklusioner skal så vidt muligt underbygges både med lydklip fra tonegeneratorerne og med grafer og tabeller.

31 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 31 Tricks til TI-interactive eller andre matematikprogrammer. Du kan automatisere nogle af regneprocedurerne på følgende måde. Når du har bestemt rækken af frekvenser kan du bestemme rækken af frekvensforhold ved at dividere med den første værdi. Her slutter vi med tonen h: F := , 263.1, 279.5, 295.6, 312.9, 332.3, 350., 373, 394.6, 417.8, 443.4, , , , , , , ,, , , , F2 := 2 F Nu indfører vi den række der svarer til næste oktav 2., , , , , , , , , , , FF := augment F, F2 Og disse to lister anbringer vi i forlængelse af hinanden 1., , , , , , , , , , , , 2., , , , , , , , , , , Nu kan vi skrive en generel formel for en skala i en vilkårlig toneart op. Størrelsen a angiver hvilken plads vi starter fra Skala a := "Done" 1 P 1 + a P 1 + a, P 3 + a, P 5 + a, P 6 + a, P 8 + a, P 10 + a, P 12 + a, P 13 + a Ønsker vi en C-durskala sætter vi a=0 Skala 0 1., , , , , , , 2. Ønsker vi en cis-dur-skala sættes a=1 Skala 1 1., , , , , , , 2. Værdien af a kan ligge mellem 0 (C-dur) og 11 (H-dur). Når I tegner skalaen ind kan I tegne log(skala(0)) mod

32 Stemninger musik og matematik Gert Uttenthal Jensen Side 32 L := 0, 2, 4, 5, 7, 9, 11, 12 0., 2., 4., 5., 7., 9., 11., 12. Det betyder at de små sekunder bliver anbragt tættere end de store sekunder. Hvis skalaen er helt ligesvævende så alle store sekunder er dobbelt så store som små sekunder, så vil punkterne ligge på en linie Tilsvarende kan du definere følgende størrelse, der giver forholdet mellem grundtone-terts -kvint i treklangen på tone nr a regnet ud fra c Treklang a := 1, P 5 + a P 1 + a, P 8 + a P 1 + a "Done" Nu kan vi få forholdet mellem tonerne i treklangen ved at ændre værdien: For en C-treklang er frekvensforholdet Treklang 0 1., , For en Eb-treklang er frekvensforholdet Treklang 3 1., , 1.5 Mere information genrelt om emnet: Gads musik-leksikon (Kbh 2003): tonesystemer Søgeord: tuning systems, temprament

En oversigt over (næsten) samtlige stemninger stillet op grafisk mod den treklang. Prætoriansk. Treklange: C-G-D-A-E-H-F#-G# streg Eb-Bb-F-C

En oversigt over (næsten) samtlige stemninger stillet op grafisk mod den treklang. Prætoriansk. Treklange: C-G-D-A-E-H-F#-G# streg Eb-Bb-F-C Stemninger resultater mus og mat Gert Uttenthal Jensen Side 1 Stemninger -resultater En oversigt over (næsten) samtlige stemninger stillet op grafisk mod den treklang. Pythagoræisk Ren Prætoriansk Werckmeister-III

Læs mere

En musikalsk praktisk introduktion til Stemninger. Feb-08

En musikalsk praktisk introduktion til Stemninger. Feb-08 En musikalsk praktisk introduktion til Stemninger. Feb-08 Allerførst vil jeg introducere den rene kvint og den rene stor-terts. Det er de toner der optræder som overtoner (eller partialtoner) i enhver

Læs mere

Nedenfor er tegnet svingningsmønsteret for to sinus-toner med frekvensen 440 og 443 Hz:

Nedenfor er tegnet svingningsmønsteret for to sinus-toner med frekvensen 440 og 443 Hz: Appendiks 1: Om svævning: Hvis to toner ligger meget tæt på hinanden opstår et interessant akustisk og matematisk fænomen, der kaldes svævning. Det er dette fænomen, der ligger bag alle de steder, hvor

Læs mere

Prætoriansk stemning: Hvor mange tonearter kan man spille i? Gert Uttenthal Jensen

Prætoriansk stemning: Hvor mange tonearter kan man spille i? Gert Uttenthal Jensen Prætoriansk stemning: Hvor mange tonearter kan man spille i? Gert Uttenthal Jensen I overgangen fra de ikke-tempererede stemninger, som fx den prætorianske til de tempererede, som fx den ligesvævende,

Læs mere

Ren versus ligesvævende stemning

Ren versus ligesvævende stemning Ren versus ligesvævende 1. Toner, frekvenser, overtoner og intervaller En oktav består af 12 halvtoner. Til hver tone er knyttet en frekvens. Kammertonen A4 defineres f.eks. til at have frekvensen 440

Læs mere

Chromatic staff. Af Peter Hass. Introduktion

Chromatic staff. Af Peter Hass. Introduktion Chromatic staff Af Peter Hass Introduktion Der har været musik, længe inden der var nodesystemer. Inden man indførte nodelinier, forsøgte man at notere musik ved hjælp af neumer som blot var upræcise angivelser

Læs mere

Hvorfor kan vi ikke bare bruge rene kvinter og stortertser?

Hvorfor kan vi ikke bare bruge rene kvinter og stortertser? Hvorfor an vi ie bare bruge rene vinter og stortertser? Problemet med alle de stemninger der tager udgangspunt i rene tertser eller rene vinter de vil løbe ind i problemer omring en-harmonise toner - dvs

Læs mere

Hvad er musik. 2 november 2015 Kulturstationen Vanløse

Hvad er musik. 2 november 2015 Kulturstationen Vanløse Hvad er musik 2 november 2015 Kulturstationen Vanløse Hvad er musik egentlig? (Hvad mener du?) Musik? Det skal bare lyde godt Hvad er musik? Følelser Rytme Klang Melodi Stilart - Genre Harmoni Overtoner

Læs mere

Akkorder bruges til at akkompagnere musik. Akkorderne tænkes opbygget af tertser der er stablet på hindanden.

Akkorder bruges til at akkompagnere musik. Akkorderne tænkes opbygget af tertser der er stablet på hindanden. Akkord Oversigt Oversigt Næste C -dur Cm C7 C6 Cm7 C ø Cm7b5 C9 Cm7b9 C11 C13 Cdim C+ Akkorder bruges til at akkompagnere musik. Akkorderne tænkes opbygget af tertser der er stablet på hindanden. Du kan

Læs mere

Hvad er matematik? OG MUSIK Gert Uttenthal Jensen faglig redaktion: Forfattergruppen bag Hvad er matematik? L&R Uddannelse

Hvad er matematik? OG MUSIK Gert Uttenthal Jensen faglig redaktion: Forfattergruppen bag Hvad er matematik? L&R Uddannelse Hvad er matematik? OG MUSIK Gert Uttenthal Jensen faglig redaktion: Forfattergruppen bag Hvad er matematik? L&R Uddannelse Hvad er matematik? OG MUSIK Gert Uttenthal Jensen 209 L&R Uddannelse, København

Læs mere

Svingninger. Erik Vestergaard

Svingninger. Erik Vestergaard Svingninger Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2009. Billeder: Forside: Bearbejdet billede af istock.com/-m-i-s-h-a- Desuden egne illustrationer. Erik Vestergaard

Læs mere

Om skalaer, tonearter og akkorder 1 CD 02/2002

Om skalaer, tonearter og akkorder 1 CD 02/2002 Om skalaer, tonearter og akkorder 1 CD 02/2002 Når skalaen ligger fast har man materialet til melodisk og harmonisk stof i skalaens toneart Vi spiller Lille Peter Edderkop i C dur og kan derfor betjene

Læs mere

VEJLEDNING TIL RØRKLOKKESPIL

VEJLEDNING TIL RØRKLOKKESPIL inn Stubsgaard 8585 lesborg VJLNIN TIL RØRKLOKKSPIL Tidligere trykt som artikel i Tidsskriftet ysik Kemi, udgivet af anmarks ysik- og Kemilærerforening, Julen 1996, 22 årgang nr 5. Revideret i forbindelse

Læs mere

Guitar og noder. Melodispil og nodelære 1. position. John Rasmussen. Guitarzonen.dk

Guitar og noder. Melodispil og nodelære 1. position. John Rasmussen. Guitarzonen.dk Guitar og noder Melodispil og nodelære 1. position John Rasmussen Guitarzonen.dk Guitar og noder er udgivet som e-bog 2011 på guitarzonen.dk Forord Denne bog gennemgår systematisk tonernes beliggenhed

Læs mere

1. Forstærkning af melodien

1. Forstærkning af melodien http://cyrk.dk/musik/medstemme/ Medstemme Denne artikel handler om, hvordan man til en melodi kan lægge en simpel andenstemme, der understøtter melodien. Ofte kan man ret let lave en sådan stemme på øret,

Læs mere

Musik, matematik og forholdsregler

Musik, matematik og forholdsregler MATEMATIK Baggrund lærer Hvis du skærer rør (tæppe-/nedløbs- eller et andet rør) i tre forskellige længder, f.eks. 1 meter, 66,6 cm og 1/2 m, vil du få tre forskellige toner: en grundtone (1m) oktaven

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

I Rockvokal vil vi lave en 3-stemmige flydestemme for lige stemmer. Vi har følgende grundtyper af flydestemmer:

I Rockvokal vil vi lave en 3-stemmige flydestemme for lige stemmer. Vi har følgende grundtyper af flydestemmer: Rockvokal Gert Uttenthal Jensen Frederiksborg Gymnasium & HF 2005 Flydestemme og akkorder 1. 3-stemmig flydestemme for lige stemmer I Rockvokal vil vi lave en 3-stemmige flydestemme for lige stemmer. Det

Læs mere

En virtuel monokord Beskrivelse af og forsøg med programmet SUPERMONOKORDEN

En virtuel monokord Beskrivelse af og forsøg med programmet SUPERMONOKORDEN Jørgen Erichsen En virtuel monokord Beskrivelse af og forsøg med programmet SUPERMONOKORDEN Ifølge overleveringen, som dog nok mere er en legende end en historisk kendsgerning, var det Pytagoras, som opdagede,

Læs mere

Programmet Intervalgeneratoren

Programmet Intervalgeneratoren Programmet Intervalgeneratoren I det følgende forklares og demonstreres (i den nævnte rækkefølge) begreberne frekvenskvotient, superposition, naturintervaller, pytagoræiske intervaller, tempererede intervaller,

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2015. Billeder: Forside: istock.com/demo10 (højre) Desuden egne illustrationer Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 1. Indledning I denne

Læs mere

Løsninger til øvelser i kapitel 1

Løsninger til øvelser i kapitel 1 Øvelse 1.1 Øvelse 1. Øvelse 1.3 Afspil animationerne og forklar med dine egne ord, hvad du ser. a) Afspil lydfilerne og forklar med dine egne ord, hvad du hører. Frekvenserne fordobles for hver oktav.

Læs mere

En f- dag om matematik i toner og instrumenter

En f- dag om matematik i toner og instrumenter En f- dag om matematik i toner og instrumenter Læringsmål med relation til naturfagene og matematik Eleverne har viden om absolut- og relativ vækst, og kan bruge denne viden til at undersøge og producerer

Læs mere

Måske en lidt overambitiøs titel. Vi har vel alle en ret personlig oplevelse af hvad musik er. Kan man overhovedet definere hvad musik er? Nej vel.

Måske en lidt overambitiøs titel. Vi har vel alle en ret personlig oplevelse af hvad musik er. Kan man overhovedet definere hvad musik er? Nej vel. Måske en lidt overambitiøs titel. Vi har vel alle en ret personlig oplevelse af hvad musik er. Kan man overhovedet definere hvad musik er? Nej vel. Meningen med dette foredrag er at tage dig med på en

Læs mere

Vores logaritmiske sanser

Vores logaritmiske sanser 1 Biomat I: Biologiske eksempler Vores logaritmiske sanser Magnus Wahlberg og Meike Linnenschmidt, Fjord&Bælt og SDU Mandag 6 december kl 14-16, U26 Hvad er logaritmer? Hvis y = a x så er x = log a y Nogle

Læs mere

Analoglyd for digitalister /finn holst 06

Analoglyd for digitalister /finn holst 06 Analoglyd for digitalister /finn holst 06 2. Det første modul tonegeneratoren. Tonegeneratoren betegnes VCO (voltage controlled oscillator = spændingsstyret generator). At den er spændingsstyret henviser

Læs mere

Den gode stemning 1 I. Om veltemperering af keyboard

Den gode stemning 1 I. Om veltemperering af keyboard Den gode stemning 1 I. Om veltemperering af keyboard Af Jens Ulrik Lefmann, Birkerød Gymnasium og DTU Fra renæssancen udvikler den europæiske musik sig fra at være udpræget melodisk i sin karakter til

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Tenorens højeste højeste tone: tone: eller eller Altens dybeste tone:

Tenorens højeste højeste tone: tone: eller eller Altens dybeste tone: Poprock-arrangement s. (TH 12) Poprock-arrangement s. 1 (TH 11) GENERELT GENERELLE PRINCIPPER FOR KORSATS Besætning: Besætning: Lav Lav koret koret 3-stemmigt 3-stemmigt for for sopran, sopran, alt alt

Læs mere

Italesættelse. Baggrund lærer. Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller

Italesættelse. Baggrund lærer. Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller Baggrund lærer MUSIK Hvordan taler vi om musikken og om kompositionen? Toner og Intervaller Toner er musikkens byggesten. Toner er frekvenser og de måles i hertz. Intervaller er afstanden mellem to toner.

Læs mere

Lær at spille efter becifring

Lær at spille efter becifring 1 Lær at spille efter becifring Becifringsklaver med - brudte akkorder - Jan Kuby 2 Lærerorientering Anvendelse Overalt hvor unge og voksne undervises i becifringsklaver. Fra den frivillige musikundervisning

Læs mere

Excel - begynderkursus

Excel - begynderkursus Excel - begynderkursus 1. Skriv dit navn som undertekst på et Excel-ark Det er vigtigt når man arbejder med PC er på skolen at man kan få skrevet sit navn på hver eneste side som undertekst.gå ind under

Læs mere

Funktionsharmonik. Opgave 2.3: Analyser akkordforbindelserne: Opgave 2.2: Udfyld skemaerne i G- dur og D- dur

Funktionsharmonik. Opgave 2.3: Analyser akkordforbindelserne: Opgave 2.2: Udfyld skemaerne i G- dur og D- dur Funktionsharmonik I durtonearterne har vi: rin 1 2 3 4 5 6 7 Funktion Sp Dp S D p - Harmo- C Dm Em F G Am Hdim nier i C- dur Opgave 2.3: Analyser akkordforbindelserne: 1) "Let it be": G D Em C G D C G

Læs mere

Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional. for hf Karsten Juul

Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional. for hf Karsten Juul Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional for hf 2018 Karsten Juul Potensfunktion 1. Oplæg til forskrift for potensfunktion...1 2. Forskrift for potensfunktion...2 3. Udregn x eller y i

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Indhold. Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik. Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt

Indhold. Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik. Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt Musik Lyd Natur/teknik Lyd og Musik Fra»Musik på Tværs 1998«v/ Lisbeth Bergstedt Indhold Musik Lyd Natur/teknik... 2 Lyd... 2 Toner... 3 Musikinstrumenter... 3 Idiofoner...4 Membranofoner... 4 Kordofoner...

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Måling af lydens hastighed... 4 Resonans... 5 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 6 Stående tværbølger på en snor....

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Den gode stemning Veltemperering af keyboard, ørets fysik og tonal musikalitet

Den gode stemning Veltemperering af keyboard, ørets fysik og tonal musikalitet EMU/ Den gode stemning / Jens Ulrik Lefmann/Side af 38 Den gode stemning Veltemperering af keyboard, ørets fysik og tonal musikalitet Af Jens Ulrik Lefmann, Birkerød Gymnasium og DTU Vores forståelse af

Læs mere

Dim-akkorder og sange på swingrundgang.

Dim-akkorder og sange på swingrundgang. Dim-akkorder og sange på swingrundgang. Indledning om dim-akkorder....3 Vores tonerække kort fortalt...3 Dim-akkordens bestanddele...4 Hvorfor en dim-akkord kan gå for 4...5 Et par ekstra kommentarer...6

Læs mere

Akkordtoner, gennemgangstoner/vippetoner og forudhold. I de fleste tilfælde kan vi beskrive meloditoner som et af følgende:

Akkordtoner, gennemgangstoner/vippetoner og forudhold. I de fleste tilfælde kan vi beskrive meloditoner som et af følgende: Harmonisering M1 Gert Uttenthal Jensen Side 1 Harmonisering At harmonisere en melodi vil sige at tilføje akkorder. Vi skal her se nærmere på harmonisering i en klassisk funktionsharmonisk vise-stil, som

Læs mere

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning.

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning. Page 1 of 5 Kapitel 3: Resonans Øvelse: En spiralfjeder holdes udspændt. Sendes en bugt på fjeder hen langs spiral-fjederen (blå linie på figur 3.1), så vil den når den rammer hånden som holder fjederen,

Læs mere

2 Erik Vestergaard

2 Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2015. Opdateret 2019. Billeder: Forside: istock.com/demo10 (højre) Desuden egne illustrationer Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 1. Indledning

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

hvilket svarer til dette c, hvis man havde noteret i en tenor-nøgle

hvilket svarer til dette c, hvis man havde noteret i en tenor-nøgle Treklangsmedstemmer s. 1 (TH 14) GENERELT Besætning: Lav koret 3-stemmigt for sopran, alt og tenor i tæt beliggenhed angiv besætningen ud for stemmerne. Korarrangementet er tænkt ud fra at der også tilføjes

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Resonans... 4 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 5 Stående tværbølger på en snor.... 6 Stående lydbølger i resonansrør.

Læs mere

Klaver. Modullinje (4. klasse - ) Sololinje. Værkstedslinje (2.-3. klasse) Tjek siddestilling bænkens højde, afstand til klaveret m.v.

Klaver. Modullinje (4. klasse - ) Sololinje. Værkstedslinje (2.-3. klasse) Tjek siddestilling bænkens højde, afstand til klaveret m.v. Værkstedslinje (2.-3. klasse) Klaver Modullinje (4. klasse - ) Sololinje 1. Sidestilling / kropsholdning Vis rigtig siddestilling ved klaveret. Snak med eleverne om, hvordan, de sidder derhjemme og kom

Læs mere

Stemningssystemer. En undersøgelse af intonationsstrategi for a cappella SATB-kor. Kandidatspeciale. Sara Scully

Stemningssystemer. En undersøgelse af intonationsstrategi for a cappella SATB-kor. Kandidatspeciale. Sara Scully Stemningssystemer En undersøgelse af intonationsstrategi for a cappella SATB-kor Kandidatspeciale Sara Scully Musikvidenskab Aalborg Universitet Musikkens Hus DK-9000 Aalborg http://www.musik.aau.dk/ Copyright

Læs mere

Vokalarrangement. Keld Risgård Mortensen. Indholdsfortegnelse. Trin 1 Grundflydestemme side 2. Trin 2 Bevægelig flydestemme side 4

Vokalarrangement. Keld Risgård Mortensen. Indholdsfortegnelse. Trin 1 Grundflydestemme side 2. Trin 2 Bevægelig flydestemme side 4 1 Keld Risgård Mortensen Vokalarrangement Indholdsfortegnelse Trin 1 Grundflydestemme side 2 Trin 2 Bevægelig flydestemme side 4 Trin 3 Basstemmen side 5 Trin 4 Medstemme + forsinket terts side 9 Trin

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

MUSIKKENS GRUNDBEGREBER

MUSIKKENS GRUNDBEGREBER MUSIKKENS GRUNDBEGREBER Arbejdshæfte til hørelære og almen musikteori af INGE BJARKE LÆRERHÆFTE Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele af den er ikke tilladt ifølge gældende

Læs mere

Spektrumrepræsentation

Spektrumrepræsentation Spektrumrepræsentation (Kapitel 3) Jens D. Andersen Datalogisk Institut Københavns Universitet p.1/35 $ $ $ Spektrumrepræsentation Matematisk repræsentation af en sinusoide: hvor "! er en fasor. Mere komplicerede

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Vi har følgende grundtyper af flydestemmer:

Vi har følgende grundtyper af flydestemmer: Jazzvokal Gert Uttenthal Jensen Flydestemme og akkorder 1. Typer af flydestemmer Flydestemmer er den 4-stemmige vokale satsteknik, der primært skrives over temaets akkorder. Flydestemmens funktion er dels

Læs mere

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc Formler i Calc Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

Arbejdsopgaver i emnet bølger

Arbejdsopgaver i emnet bølger Arbejdsopgaver i emnet bølger I nedenstående opgaver kan det oplyses, at lydens hastighed er 340 m/s og lysets hastighed er 3,0 10 m/s 8. Opgave 1 a) Beskriv med ord, hvad bølgelængde og frekvens fortæller

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Keyboard og DIM. 1. lektion side 1

Keyboard og DIM. 1. lektion side 1 1. lektion side 1 I musiklokalet bruger vi de almindelige "musik" ord: noder, toner, melodi, frase, tema, interval, akkord, rundgang, intro = indledning = forspil, A og B-stk, vers og omkvæd, bro, C-stk,

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

Jazzvokal. Grundlæggende teori. Akkorder & becifring: Gert Uttenthal Jensen gert.uttenthal.jensen@skolekom.dk

Jazzvokal. Grundlæggende teori. Akkorder & becifring: Gert Uttenthal Jensen gert.uttenthal.jensen@skolekom.dk Jazzvokal. Gert Uttenthal Jensen gert.uttenthal.jensen@skolekom.dk Grundlæggende teori Akkorder & becifring: 1. Dur-treklange Vi beskriver tonerne ud fra en dur-skala. Tonerne har fået navn efter C-dur-skalaen

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Microsoft Excel har en del standard anvendelsesmuligheder i forhold til den beskrivende statistik og statistisk

Læs mere

Specialkort med Valgdata

Specialkort med Valgdata Specialkort med Valgdata Søren Risbjerg Thomsen d. 25. april 2017 Introduktion I det følgende beskrives, hvordan man anvender Valgdata til at skabe specialkort, dvs. kort hvor man selv bestemmer indholdet

Læs mere

Gradsprøver. -program. European Piano Teachers Association

Gradsprøver. -program. European Piano Teachers Association Gradsprøver -program European Piano Teachers Association EPTA Danmark Carit Etlarsvej 4, 2840 Holte Tel: 45 42 29 63 Mobil: 28 39 01 07 Fax: 38 33 52 58 e-mail: info@epta.dk www.epta.dk BG Bank: 1551-0016796603

Læs mere

Kasper Nefer Olsen. 24 Préludes. For: Klaver. trofe MMXV

Kasper Nefer Olsen. 24 Préludes. For: Klaver. trofe MMXV Kasper Nefer Olsen Préludes For: Klaver trofe MMXV Préludes Kasper Nefer Olsen Forlagsredaktion: Michael Erbs.strofe.dk erbsmusik@mail.dk trofe 011 B trofe MMXV Introduktion til Préludes (000/006) Ordet

Læs mere

LEGO Company LEGO Company blev grundlagt i 1932. Hovedproduktet er i dag byggeklodser i plast.

LEGO Company LEGO Company blev grundlagt i 1932. Hovedproduktet er i dag byggeklodser i plast. Almen voksenuddannelse Matematik trin 2 maj 2004 Informationsark LEGO Company LEGO Company blev grundlagt i 1932. Hovedproduktet er i dag byggeklodser i plast. Grundlæggeren Ole Kirk Christiansen fandt

Læs mere

Adgangsprøve til Musikvidenskab

Adgangsprøve til Musikvidenskab Adgangsprøve til Musikvidenskab NB: Ansøgningsfrist 15. marts (For ansøgere til bachelortilvalg er fristen 15. april) Afdeling for Musikvidenskab Institut Kommunikation og Kultur Aarhus Universitet Langelandsgade

Læs mere

BASSLINE4. Improvisation og bassolo for begyndere til øvede med 26 spændende skalaer og 10 bonus slapstyles. CD med 102 øve backing tracks inkluderet

BASSLINE4. Improvisation og bassolo for begyndere til øvede med 26 spændende skalaer og 10 bonus slapstyles. CD med 102 øve backing tracks inkluderet BASSLINE4 Improvisation og bassolo for begyndere til øvede med 26 spændende skalaer og 10 bonus slapstyles CD med 102 øve backing tracks inkluderet Indholdsfortegnelse Forord Om Bassline 4...4 Improvisation

Læs mere

Manaual til lyoe-oelejr.dk's noder

Manaual til lyoe-oelejr.dk's noder Manaual til lyoe-oelejr.dk's noder Lyø ølejrs nodesektion blev lavet i Maj 2018 først og fremmest til Balkan noder, men det er meningen at nodesystemet også skal kunne bruges til de andre uger. Med nodesystemet

Læs mere

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6. Regression Hayati Balo,AAMS Følgende fremstilling er baseret på 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6.0 Indledning til funktioner eller matematiske modeller Mange gange kan

Læs mere

Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss

Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss Matematik opgave Projekt afkodning Zehra, Pernille og Remuss Opgave A Sæt de overstående symboler ind i en matematisk sammenhæng der gør dem forståelige. Det kan være som en sætning eller med tal og bogstaver

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P Differentialregning Et oplæg L P A 2009 Karsten Juul Til eleven Dette hæfte kan I bruge inden I starter på differentialregningen i lærebogen Det meste af hæftet er små spørgsmål med korte svar Spørgsmålene

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

Rytmer. Skalaer i dur og mol

Rytmer. Skalaer i dur og mol Rytmer Treklange og D7 akkorder Nodelæsning Intervaller Skalaer i dur og mol Taktering 1 Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele af den er ikke tilladt ifølge gældende dansk

Læs mere

Et CAS program til Word.

Et CAS program til Word. Et CAS program til Word. 1 WordMat WordMat er et CAS-program (computer algebra system) som man kan downloade gratis fra hjemmesiden www.eduap.com/wordmat/. Programmet fungerer kun i Word 2007 og 2010.

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres.

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres. KOPIARK 17 # ligninger og formler i excel 2007, 1 1 Du skal lave et regneark, som kan bruges til at løse ligningen 5 x 11 = 7 + 3 x. a Lav et regneark som vist. HUSK: Gør en kolonne bredere Man kan gøre

Læs mere

Piano Tuning & String Analyzing Tool

Piano Tuning & String Analyzing Tool Piano Tuning & String Analyzing Tool Læs mig indeholder oplysninger om bedst brug af sitet samt oplysninger om Piano Tuning & String Analyzing Tool, operativsystemer og lydkort. Programmet vil herefter

Læs mere

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

I, IV og V trinsakkorderne

I, IV og V trinsakkorderne 14 ASNT 2, og trinsakkorderne e næste melodier bruger foruden og trinsakkorderne som du kender, også trinsakkorden. isse tre akkorder er de vigtigste når man skal becifre en durmelodi. ind, og trinsakkorderne

Læs mere

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole Elevens navn: KROP OG INSTRUMENT Kropsforståelse At trække vejret dybt og styre mavemusklerne Trække vejret helt dybt og styre udåndingen Trække vejret

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Din brugermanual BEHRINGER BT108 BASSPACK http://da.yourpdfguides.com/dref/2299760

Din brugermanual BEHRINGER BT108 BASSPACK http://da.yourpdfguides.com/dref/2299760 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i BEHRINGER BT108 BASSPACK i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Matematiske modeller Forsøg 1

Matematiske modeller Forsøg 1 Matematiske modeller Forsøg 1 At måle absorbansen af forskellige koncentrationer af brilliant blue og derefter lave en standardkurve. 2 ml pipette 50 og 100 ml målekolber Kuvetter Engangspipetter Stamopløsning

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere