Danmarks ud land sgæld fra

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks ud land sgæld fra"

Transkript

1 45 Danmarks ud land sgæld fra Tom Nordin Christensen og Jens Hald, Statistisk Afdeling INDLEDNING Danmarks udlandsgæld gæld minus tilgodehavender over for udlandet er opbygget siden 96 som en kombination af underskud på betalingsbalancens løbende poster og værdireguleringer af den eksisterende gæld. Gælden toppede i 988 og har siden været faldende. Der har i de seneste år været store udsving i gældens størrelse som følge af værdireguleringer. I denne artikel beskrives, hvordan udlandsgælden historisk har været påvirket af betalingsbalancen og bevægelser i valutakurser, renter og aktiekurser. Endelig diskuteres to simple måder at illustrere udlandsgældens betydning for dansk økonomi. Værdireguleringer har især påvirket størrelsen af udlandsgælden i perioden I de øvrige perioder har værdireguleringer haft en tendens til at blive udlignet over tid. Gæld og tilgodehavender i form af værdipapirer er øget i 99'erne, og udlandsgælden er blevet mere følsom over for børskursændringer end tidligere. Set under et har de væsentligste faktorer i nedbringelse af gældsprocenten (gæld i pct. af BNP) i 99'erne været overskuddet på betalingsbalancens løbende poster og stigningen i BNP. Perioder med store betalingsbalanceunderskud og kraftigt stigende udlandsgæld kan udgøre et selvstændigt problem for fastkurspolitikken. Dette hensyn forsvinder ved en eventuel dansk deltagelse i euroen. Men udlandsgælden har fortsat betydning for dansk økonomi, da den er et udtryk for, at udlandet har krav på en del af den danske samfundsproduktion. VÆ RDIREGULERINGERS BETYDNING FOR UDLANDSGÆ LDEN Gældsopbygningen startede i 96, men tog først for alvor fart fra midten af 97'erne. Den kraftigste gældsopbygning fandt sted i -året , jf. figur. Gælden toppede i 988. Opbygningen af gælden er sket via underskud på betalingsbalancens løbende poster samt værdireguleringer af den eksisterende gæld. Dette er pr. definition de eneste faktorer, der påvirker udlandsgælden. Værdi-

2 46 DANMARKS UDLANDSGÆLD Figur Pct. af BNP Kilde: Officielle gældsopgørelser fra Danmarks Statistik (96-75) og Danmarks Nationalbank (99-99). Gældstal for er egne beregninger, jf. appendiks. reguleringernes bidrag til gældsopbygningen siden 96 kan illustreres ved at trække den akkumulerede saldo på de løbende poster fra de offentliggjorte gældstal, jf. figur 2 og boks. I perioden var værdireguleringerne målt i kroner små og udjævnede stort set hinanden. Bevægelserne skal ses i lyset af det lave niveau for gælden. Gælden var i denne periode næsten udelukkende i udenlandsk valuta, og værdireguleringerne stammede primært fra bevægelser i kronekursen, mens børskursbevægelser spillede en mindre rolle. Fra medførte værdireguleringer en hastigt voksende gæld. En af årsagerne var de mange kronenedskrivninger samt efter at fastkurspolitikken blev gennemført i 982 stigende dollarkurs. Den nominelle effektive kronekurs faldt således med i alt 23 pct. fra Der var tale om et historisk stort fald i den effektive kronekurs. Nedskrivningen af kroneværdien i perioden havde karakter af et strukturelt skift. Selv om renten faldt kraftigt i slutningen af perio- Udlandsgælden opgøres i dag ud fra en omfattende registrering af aktiver og passiver for den offentlige og private sektor ultimo året. Gælden opgøres til markedsværdi. For en nærmere beskrivelse se fx Danmarks Nationalbank, Statistisk Afdeling, Særlige opgørelser nr. R, 3. december 999. Historisk er udlandsgælden i flere perioder beregnet som summen af det foregående års gæld tillagt saldoen på betalingsbalancens løbende poster og skønnede værdireguleringer. Opjusteringen af udlandsgælden i 99, da den nuværende indsamlingsmetodologi blev indført, betyder, at data i figur 2 implicit er reberegnet ud fra nye skøn over værdireguleringerne. Beregningerne er beskrevet mere detaljeret i appendiks og tjener udelukkende analytiske formål.

3 47 VÆRDIREGULERING AF UDLANDSGÆLDEN FRA Figur 2 Mia.kr Udlandsgæld () Akkumulet underskud på betalingsbalancens løbende poster siden 96 (2) Akkumuleret værdiregulering siden 96 ()-(2) Note: Baseret på beregnede gældstal for perioden 976-9, herudover offentliggjorte gældstal fra Danmarks Statistik (96-75) og Danmarks Nationalbank (99-99). den, med en værdigevinst på udlændinges beholdning af kroneobligationer til følge, var udlændinges beholdning af kroneobligationer på det tidspunkt så lille, at det ikke havde stor betydning for udlandsgælden. Heller ikke udlandets beholdning af danske aktier havde i denne periode nogen nævneværdig betydning for værdireguleringer på udlandsgælden. USIKKERHED VED GÆLDS- OG BETALINGSBALANCEOPGØRELSER Boks Observationerne om, hvor stor en andel af gældsopbygningen, der skyldes værdireguleringer, og hvor stor en andel, der skyldes udviklingen på betalingsbalancens løbende poster, skal ses i lyset af usikkerheden omkring udlandsgældsopgørelserne i 98 erne, jf. appendiks, samt den generelle usikkerhed ved opgørelse af betalingsbalancens løbende poster. Usikkerheden ved opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster kan illustreres ved, at posten "fejl og udeladelser" i betalingsbalanceopgørelserne der beregnes som summen af uforklarede bevægelser for finansielle transaktioner og de løbende poster sammenlagt i 97'erne og 98 erne var på -25 mia.kr. Antages det hypotetisk og noget urealistisk at dette beløb fuldt ud vedrører de løbende poster, svarer det til, at de løbende underskud i perioden under et burde være 25 mia.kr. større, og de ovenfor beregnede værdireguleringer tilsvarende mindre. Normalt antages "fejl og udeladelser" dog primært at stamme fra manglende registrering af finansielle transaktioner som fx direkte investeringer, porteføljeinvesteringer eller lån og indskud.

4 48 Værdireguleringer efter 984 har typisk som følge af rentefluktuationer haft en tendens til at udjævne hinanden. Volatiliteten i værdireguleringerne er samtidig øget de seneste år, jf. perioden Dette er ikke et isoleret dansk fænomen, men har også været tilfældet internationalt eksempelvis i Finland, hvor en kraftig stigning i 999 i kursen på Nokia-aktier betød en meget stor opskrivning af Finlands udlandsgæld som følge af udlændinges ejerskab af disse aktier. Æ NDRINGER I UDLANDSGÆ LDENS STRUKTUR I 99'ERNE Den øgede volatilitet i værdireguleringerne for udlandsgælden i slutningen af 99'erne skyldes dels en ændret gældsstruktur og dels en stor stigning i både aktiver og passiver, jf. figur 3. Denne udvikling skal ses i lyset af valutaliberaliseringen i 98'erne og internationaliseringen af kapitalmarkederne. Udlandsgælden kan groft opdeles i fire komponenter, hvor Danmark for hver komponent har både aktiver og passiver over for udlandet: Direkte investeringer, aktier, obligationer og andre værdipapirer (herunder pengemarkedspapirer) samt andre investeringer typisk i form af ind- og udlån i pengeinstitutter. For gruppen "obligationer" havde Danmark i begyndelsen af 99'erne nettogæld. Dette er fortsat tilfældet i 999, og obligationspassiverne er endda øget mere end obligationsaktiverne. Dermed øges følsomheden over for bevægelser i obligationskurserne. En væsentlig del af obligationspassiverne er kroneobligationer og dermed kronepositioner, mens obligationsaktiverne typisk er i udenlandsk valuta og dermed indebærer en valutaposition. I det omfang udlændinge afdækker valutakursrisikoen ved køb af kroneobligationer via lån i danske kroner, vil udlændinges køb af danske kroneobligationer betyde øget udenlandsk låntagning i danske pengeinstitutter og dermed påvirke "andre investeringer". For aktier er strukturen ændret i retning af en betydeligt større dansk nettoformue, hvilket øger følsomheden over for bevægelser på aktiemarkederne, og aktieaktiverne er blevet betydeligt større end obligationsaktiverne. Denne udvikling hænger formentlig sammen med det danske aktiemarkeds relativt lille størrelse i internationalt perspektiv, og at likviditeten ved store investeringsbeløb er begrænset. Aktieaktiverne er i udenlandsk valuta og indeholder dermed isoleret set en valutaposition, som typisk ikke afdækkes. Hvad angår direkte investeringer og andre investeringer, er der i løbet af 99'erne sket en forøgelse af balancerne. Forholdet mellem aktiver og passiver er dog ikke væsentlig forandret, idet aktiverne fortsat er af

5 49 AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET 99 OG 999 Figur 3 Mia.kr. 8 Direkte investeringer Aktier Obligationer mv. Andre investeringer (ind- og udlån mv.) Aktiver Passiver nogenlunde samme størrelse som passiverne. Størstedelen af de direkte investeringer er ikke børsnoterede og værdifastsættes ved "indre værdi" metoden. Dette reducerer de årlige udsving som følge af værdireguleringer. Også for "andre investeringer", der omfatter lån, indskud, handelskreditter mv., er værdireguleringerne normalt små, og omfatter typisk kun valutakursreguleringer. Strukturen i den danske udlandsgæld har stor betydning for, hvordan værdireguleringer påvirker udlandsgælden. Dette kan bedst eksemplificeres ved den foreløbige gældsopgørelse for 999, hvor værdireguleringerne var ekstraordinært store. Med nettoaktiver over for udlandet i form af aktier falder udlandsgælden, når aktiekurserne i Danmark og i udlandet stiger, eller når obligationskurserne falder, da Danmark har nettopassiver i obligationer. Begge dele var tilfældet i 999, hvor de udenlandske aktier desuden steg langt mere end de danske. Endelig er en vigtig ændring i udlandsgældens struktur i løbet af 99'erne, at der et sket et skifte fra nettogæld denomineret i udenlandsk valuta til nettoaktiver denomineret i udenlandsk valuta. Den umiddelbare effekt af et fald i den effektive kronekurs (som i 999) virker derfor i retning af mindsket udlandsgæld, da kroneværdien af nettoaktiverne i udenlandsk valuta øges. Danmarks Nationalbank, Statistisk Afdeling, Nyt nr. 33, 3. marts 2.

6 5 GÆLDSPROCENTEN Figur 4 Pct. af BNP UDVIKLING I GÆ LDSPROCENTEN FRA Ved analyse af gældens betydning for dansk økonomi er det nødvendigt at se gælden i forhold til værdien af den samlede samfundsproduktion (nominelt BNP). Gældsprocenten kan defineres som udlandsgælden målt i pct. af BNP. Figur 4 viser udviklingen i gældsprocenten og figur 5 ændringerne dekomponeret på bidrag fra stigning i BNP, betalingsbalancens løbende poster og værdiregulering. I alt er gældsprocenten siden 99 reduceret fra knap 39 til godt 4 pct. af BNP eller med i alt 24 procentpoint. Stigningen i BNP har isoleret set reduceret gældsprocenten med 9 procentpoint, overskud på betalingsbalancens løbende poster har reduceret gældsprocenten med i alt 2 procentpoint, og værdireguleringer har reduceret gældsprocenten med kun knap 3 pct. Den almindelige produktionsvækst og udviklingen i betalingsbalancens løbende poster har således været "sejtrækkerne", når det gælder reduktion af gældsprocenten over en længere periode. I de enkelte år har værdireguleringer dog medført de kraftigste udsving, jf. figur 5. For at få et bedre billede af den betydning, gælden har for dansk økonomi i perioder med stor volatilitet i værdireguleringerne, er det nødvendigt også at se på udviklingen i de løbende årlige udgifter til betjening af gælden i form af renter og udbytter, jf. det følgende afsnit. Fra og med 99 er det muligt at foretage en mere detaljeret opgørelse af, hvilke faktorer, der påvirker gældsopbygningen, da opgørelsen i denne periode sker på et sammenligneligt grundlag.

7 5 FAKTORERNE BAG ÆNDRINGER I GÆLDSPROCENTEN Figur 5 Pct. af BNP 4 2 Højere gæld -2-4 Lavere gæld BNP-vækst Betalingsbalancens løbende poster Værdiregulering RENTER OG UDBYTTER TIL UDLANDET Renter og udbytter til udlandet for perioden fremgår af figur 6 (målt i pct. af BNP). Det ses, at udgifterne toppede i 98'erne, hvor mere end 4 pct. af det danske produktionsresultat gik til udlandet. Udgifterne påvirkes bl.a. af forskelle mellem forrentning af gæld og tilgodehavender over for udlandet, jf. at forrentningen af gælden til udlan- MÅLEPROBLEMER VED OPGØRELSE AF AKTIEAFKAST Boks 2 Et praktisk problem vedrører registrering af forrentning af aktier. Mens udbytter registreres i betalingsstatistikken, når de overføres til/fra Danmark, fanger registreringssystemet ikke den del af forrentningen, som tilbageholdes i virksomhederne i form af ikke-udloddede overskud. Når der investeres direkte i en virksomhed her defineret som over pct. af egenkapitalen registreres de tilbageholdte overskud ved en årlig spørgeskemaundersøgelse, som omfatter alle store og mellemstore virksomheder med direkte investeringer. Da danskere ultimo 999 ejede udenlandske aktier for ca. 2 mia.kr. mere, end udlændinge ejede danske aktier, mangler der registrering af nettoindtægter på flere mia.kr. i form af tilbageholdt overskud ved investering i aktier, der ikke er direkte investeringer. I opgørelsen af udlandsgælden foretages værdiregulering af aktier efter børskursen. Alt andet lige stiger kursen på aktier med tilbageholdt overskud, hvilket nedbringer Danmarks udlandsgæld. Denne asymmetri mellem fald i udlandsgælden og manglende registrering på betalingsbalancen bør holdes i erindring, når tallene vurderes.

8 52 MÅL FOR UDLANDSGÆLDEN SOM BELASTNING FOR DANSK ØKONOMI Figur 6 Pct. af BNP Pct. af BNP Udlandsgæld i pct. af BNP (venstre) Renter og udbytter i pct. af BNP (højre) det er højere end forrentningen af tilgodehavenderne i udlandet. Renter og udbytter kan således ændre sig, selv om gælden er uændret. Målt i pct. af BNP svinger renter og udbytter mindre fra år til år end gældsprocenten, men er dog ikke et perfekt mål for de omkostninger, udlandsgælden udgør for dansk økonomi, jf. boks 2. Sammenlignes renter og udbytter i pct. af BNP med gældsprocenten for perioden 96-99, jf. figur 6, giver målene under et ikke noget væsentligt forskelligt billede. Der ses dog en forskel i 999, hvor gældsprocenten halveres, mens renter og udbytter falder med godt en tredjedel. Aktuelt går henved 2 pct. af den samlede danske produktion til udlandet som følge af udlandsgælden. SAMMENFATNING Udlandsgælden er udtryk for, at Danmark skylder en del af samfundsproduktionen til udlandet. Den belastning, denne gæld udgør for dansk økonomi, måles bedst ved at betragte gælden samt renter og udbytter på gælden i forhold til den samlede produktion. Der har de seneste år været store udsving i gældens størrelse som følge af værdireguleringer, senest illustreret ved det kraftige fald i gælden i 999. På trods af disse store kortsigtsudsving viser erfaringerne fra 99'erne, at saldoen på Jf. Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal 2.

9 53 UDLANDSGÆLDEN I PERIODERNE OG Boks 3 I 89 var Danmarks udlandsgæld (som i 96) omkring nul svarende til, at fordringerne på udlandet var af samme størrelsesorden som udlandets fordringer på Danmark. I den efterfølgende periode var der imidlertid en voldsom økonomisk vækst i Danmark ikke mindst trukket af store erhvervsinvesteringer samt jernbane- og boligbyggeri (flytning fra land til by). Der var i offentligheden og blandt politikere enighed om det ønskelige i at låne i udlandet til denne ekspansion, og både den offentlige og den private sektor lånte ivrigt. Nogle af de store virksomheder emitterede aktier i udlandet, især på børsen i Paris. Indtil 98 var der ingen finansieringsproblemer, selv om udlandsgælden på det tidspunkt efterhånden var nået op på en tredjedel af produktionsværdien (BNP). Sårbarheden ved den store gæld begyndte imidlertid at vise sig. Fx havde regeringen fremsat lovforslag om forhøjelse af den danske told på vin, hvilket fik børsen i Paris til at true med at spærre for danske værdipapirer. Senere på året forplantede en finanskrise i New York sig til Danmark, og flere kreditorlande opsagde de korte kreditter til Danmark. Den økonomiske politik måtte strammes, og den offentlige debat var præget af bekymring over den store gældsætning og den stigende rente- og afdragsbyrde. Gældsætningen fortsatte imidlertid frem til 93, hvor gælden nåede sit maksimum på mia.kr. eller ca. 4 pct. af datidens BNP. Efterfølgende betød stigende priser på især landbrugsprodukter under første verdenskrig, at gældsbyrden kunne reduceres. Imidlertid kom betalingsbalancen igen i underskud frem til midten af 92'erne. I de næste to årtier var der igen overskud på betalingsbalancen, men det skyldtes ikke mindst, at de internationale valuta- og kapitalmarkeder ikke fungerede, så det var meget vanskeligt at låne. Det medførte bl.a. valutakontrol og importregulering fra begyndelsen af 93'erne. I 96 var udlandsgælden næsten væk (under pct. af BNP) men voksede herefter til 48 pct. af BNP i 988. Gældsstiftelsen gav ikke anledning til større bekymring før sent i 97'erne, hvor Danmarks kreditværdighed for første gang i debatten rykkede frem i forreste række. Perioden sammenfattes i Dansk pengehistorie 2 således: "Mens 96'erne sluttede med skuffelser over, at forventningerne til en samordningspolitik ikke gik i opfyldelse, idet prisstigningerne og betalingsbalanceunderskuddet blev større end acceptabelt, var 97'erne langt værre... Så snart beskæftigelsesgraden gik i vejret, slog det ud i stigende inflation, øget gæld til udlandet og et ødelæggende højt renteniveau.... Det er forståeligt, at udviklingen endte i rådvildhed og mismod, men det er positivt, at det førte til den holdningsændring i befolkningen, der skabte basis for den stabile udvikling i 98'erne." Den mest markante forskel mellem de to gældsætningsperioder er, at inflationen i gennemsnit var under pct. p.a. i perioden mod 7 pct. p.a. i perioden 96-88, jf. tabel. Den højere inflation i medvirkede til et højere renteniveau, hvilket øgede renteudgifterne, betalingsbalanceunderskud og gældsprocenten i en selvforstærkende proces. Årstal Inflation Obligationsrente Udlandsgæld BFI-deflator. Pct. af BNP. Svend Aage Hansen og Knud Erik Svendsen, Dansk pengehistorie, bind, Danmarks Nationalbank, København, 968. Erik Hoffmeyer, Dansk pengehistorie, bind 5, Danmarks Nationalbank, København, 993.

10 54 betalingsbalancens løbende poster og stigningen i BNP er de fundamentale faktorer med størst betydning for gældsprocentens størrelse. Værdireguleringer har haft en tendens til at udlignes over tid. Historien viser, at perioder med accelererende gældsætning skaber problemer for dansk økonomi (jf. boks 3, hvor gældsætningen fra sammenlignes med gældsætningen i perioden 89-93). Et problem er, at der stilles spørgsmåltegn ved Danmarks kreditværdighed. Fokuseringen på betalingsbalancen i perioder med store løbende underskud skyldes hensynet til fastkurspolitikken, idet hastigt voksende gæld øger risikoen for pres på kronen. Ved en eventuel dansk deltagelse i euroen vil dette hensyn forsvinde. Et underskud på betalingsbalancens løbende poster kan dog fortsat være udtryk for konkurrenceevneproblemer eller overophedning af dansk økonomi, og gælden vil stadig være udtryk for, at Danmark skylder udlandet en del af vores produktion. Aktuelt svarende til 4 pct. målt ved gælden i forhold til et års produktion eller svarende til, at Danmark hvert år må aflevere 2 pct. af produktionen til udlandet.

11 55 APPENDIKS Konstruktion af sammenhængende serie for udlandsgælden i perioden I perioden 96-9 offentliggjorde Danmarks Statistik data for Danmarks udlandsgæld. Da Nationalbanken overtog opgørelsen fra og med 99 skete der en metodemæssig ændring: Gældsopgørelsen blev forankret i en omfattende spørgeskemaundersøgelse af den private sektors tilgodehavender og gæld, og blev desuden baseret på en mere præcis opgørelse af udlændinges beholdning af danske aktier og kroneobligationer. Inkl. efterfølgende korrektioner opjusteredes udlandsgælden således med i alt 68 mia.kr. i 99. For at vurdere udviklingen i værdireguleringerne i perioden før 99 er det nødvendigt at fordele denne opjustering på de foregående år. Dette kan ske ved til analytiske formål at konstruere en sammenhængende serie for udlandsgælden ud fra et bedste skøn på, hvor mange år opjusteringen af gælden i 99 skal fordeles over. Opjusteringen i 99 skyldtes primært den private sektors låntagning i udlandet, hvortil kommer en opjustering af værdien af udlændinges beholdning af danske aktier og kroneobligationer. Virksomheders låntagning i udlandet vurderes primært at være tiltaget efter 978, hvor låntagningen via Cayman Island filialerne mv. accelererede. Oplysninger i bankstatistikken om garantier for danske låntagere over for pengeinstitutter i udlandet blev i perioden før 99 brugt til opregning af mindre og mellemstore virksomheders låntagning i udlandet. Garantistillelsen blev gradvist mindre almindelig i takt med etablering af flere og flere danske filialer i udlandet. Som følge heraf blev privates låntagning gradvist undervurderet. Etableringen af udenlandske datterbanker og bemandede filialer påbegyndtes i Med udgangspunkt i den private sektors låntagning i udlandet vurderes det at være relevant at begynde at opjustere udlandsgælden fra og med 976 med en gradvist øget effekt. Den gradvist accelererende indflydelse fra faktorerne fås ved gradvist at aftrappe den procentsats, hvormed gælden opjusteres. For 99 svarer de 68 mia.kr. til en opjustering på 25,8 pct., og for hvert af de 6 år til 976 reduceres opjusteringen med 25,8/6 pct. Den beregnede serie fremgår af figur A (i pct. af BNP). Serien tjener som nævnt udelukkende til analytiske formål. 2 Se Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, Maj 994, side -7. Se Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, August 987, side 7.

12 56 SAMMENHÆNGENDE SERIE FOR UDLANDSGÆLDEN Figur A Mia.kr Offentliggjorte data 96-9 (Danmarks Statistik) Offentliggjorte data (Danmarks Nationalbank) Beregnet serie 976-9

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

Formueindkomst fra udlandet

Formueindkomst fra udlandet 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år,

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018 STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2018:18 21. december 2018 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 3. kvt. 2018 Resumé: Den offentlige finansielle nettogæld blev

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier 24 Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier v/ Lill Thanning Hansen, Statistisk Kontor Indledning I de sidste 30 år er kapitalbevægelser på tværs af landegrænser steget markant.

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder DI November 211 Nikolaj Pilgaard, EØK Kreditsituationen strammer til for store virksomheder Frem til foråret 211 blev finansieringssituationen for virksomhederne gradvist forbedret, men tendensen er nu

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 214 Finland Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Tabel 1: BNP. En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år

Tabel 1: BNP. En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år Tabel 1: BNP Hvad betyder BNP: En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år Hvordan beregnes BNP: Opgøres som produktionsværdien

Læs mere

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Juni 211 Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Af økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard Der er sket en gradvis bedring i virksomhedernes oplevelse af finansieringsmulighederne

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Udvikling i og afkast af

Udvikling i og afkast af Udvikling i og afkast af udlandsformuer Paul Lassenius Kramp og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Lasse Nørgård Vogelius, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Danskerne er i løbet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9 Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT 1. 3. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. 3. kvartal 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1 3. kvartal 3. kvartal Året 2004 2003 2004 2003

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Hovedkonto 9. Balance

Hovedkonto 9. Balance Hovedkonto 9. Balance - 321-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Aarhus Kommunes balance er en oversigt over kommunens aktiver og passiver. Den aktuelle balance tager udgangspunkt

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Efter flere år med faldende udlån øger bankerne igen for alvor udlånet til virksomhederne. Den øgede aktivitet går dog stadig

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT 1. halvår 2005 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår 2. kvartal 2. kvartal Året

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

Halvårsrapport Pressemeddelelse

Halvårsrapport Pressemeddelelse Halvårsrapport 2019 Pressemeddelelse Låneomlægninger sætter præg på stærkt halvårsregnskab Middelfart Sparekasses halvårsregnskab viser et overskud før skat på koncernniveau på 70 mio. kr. Meget tilfredsstillende,

Læs mere

Danmark. Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom. Makrokommentar 28. august 2013

Danmark. Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom. Makrokommentar 28. august 2013 Makrokommentar 28. august 2013 Danmark Relaterede publikationer Økonomisk Oversigt Danmark, maj 2013 Det danske privatforbrug Ketchupflasken er tom Den varme danske sommer har smittet af på humøret blandt

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006 Nationalregnskab 28:1 Nationalregnskab 26 Sammenfatning Væksten fortsatte i 26 Den samlede produktion målt i faste priser voksede med 2,6 pct. i 26. Det var noget højere end i 25, hvor væksten var på 1,

Læs mere

Pengestrømme mellem Grønland og Danmark. Resumé af rapport fra Arbejdsgruppen vedr. Økonomi & Erhvervsudvikling under Selvstyrekommissionen

Pengestrømme mellem Grønland og Danmark. Resumé af rapport fra Arbejdsgruppen vedr. Økonomi & Erhvervsudvikling under Selvstyrekommissionen Pengestrømme mellem Grønland og Danmark Resumé af rapport fra Arbejdsgruppen vedr. Økonomi & Erhvervsudvikling under Selvstyrekommissionen Pengestrømme mellem Grønland & Danmark Størstedelen af alle pengestrømme

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Overgang til IFRS. Konsekvenser for udlånspotentialet. Lars Jensen 14/10/2014

Overgang til IFRS. Konsekvenser for udlånspotentialet. Lars Jensen 14/10/2014 Overgang til IFRS Konsekvenser for udlånspotentialet Lars Jensen 14/10/2014 Sammenfatning Den lempelige finansielle regulering i 00 erne var i flere tilfælde konjunkturforstærkende og medvirkede til at

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion. Hjørring Kommune 16. september 2016 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for Budget 2017 Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Læs mere

Ud fra analyserne kommer Vismændene med en række anbefalinger og konklusioner.

Ud fra analyserne kommer Vismændene med en række anbefalinger og konklusioner. \\1651-fs-0\vol2\brugere\gs\doer-11-00\kap-1-ln.doc Af Lise Nielsen 14. december 2000 Foreløbige vurderinger af DØR's rapport, kapitel I: Konjunkturvurdering Det følgende er AE s foreløbige kommentarer

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009.

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009. Pressemeddelelse 19. maj 2010 Økonomisk Redegørelse, maj 2010 - Prognosen Der er igen vækst i dansk økonomi efter det kraftige tilbageslag frem til sommeren 2009 som fulgte efter den internationale finanskrise.

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden!

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Nyhedsbrev Kbh. 2. jun. 2016 Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Maj blev en god måned på aktiemarkederne godt hjulpet af fornuftige nøgletal og en bedre markedstillid

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Årsrapport 2017 for Haderslev Stifts Stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Årsrapport for Haderslev Stifts Stiftsmidler Februar 2018 dok. nr. 21437-18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Hovedkonto 9. Balance

Hovedkonto 9. Balance Hovedkonto 9. Balance - 311-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Aarhus Kommunes balance er en oversigt over kommunens aktiver og passiver. Den aktuelle balance tager udgangspunkt

Læs mere